Почти всички жени се страхуват от предстоящото раждане и в по-голяма степен този страх се дължи на очакването на болка по време на трудовия процес. Според статистиката болката по време на раждането, която е толкова изразена, че изисква анестезия, се изпитва само от една четвърт от родилките, а 10% от жените (второ и следващи раждания) характеризират родилната болка като съвсем поносима и поносима. Съвременното облекчаване на болката по време на раждане ви позволява да облекчите и дори да спрете родилната болка, но необходимо ли е за всички?

Защо се появява болка при раждането??

Родовата болка е субективно усещане, което се причинява от дразнене на нервните рецептори в процеса на дилатация на шийката на матката (т.е. нейното разтягане), значителни контракции на самата матка (контракции), разтягане на кръвоносните съдове и напрежение на утеросакралните гънки, както и исхемия (влошаване на кръвоснабдяването) на мускулните влакна.

 • Болката по време на раждането се формира в шийката на матката и матката. Тъй като маточният фаринкс се разтяга и отваря и долният маточен сегмент се разтяга, болката се увеличава.
 • Болковите импулси, които се образуват при дразнене на нервните рецептори на описаните анатомични структури, навлизат в корените на гръбначния мозък, а оттам в мозъка, където се образува болка..
 • Отговор се връща от мозъка, който се изразява под формата на автономни и двигателни реакции (повишена сърдечна честота и дишане, повишено кръвно налягане, гадене и емоционална възбуда).

В напрегнатия период, когато отворът на маточния фаринкс е завършен, болката се причинява от движението на плода през родовия канал и натиска на представящата част върху тъканта на родовия канал. Компресията на ректума предизвиква непреодолимо желание да "стане голям" (това са опитите). В третия период матката вече е свободна от плода и болките отшумяват, но не изчезват съвсем, тъй като в нея все още има последици. Умерените контракции на матката (болката не е толкова изразена, колкото по време на раждането) позволява на плацентата да се отдели от маточната стена и да изпъкне.

Родовата болка е пряко свързана с:

 • размер на плодовете
 • размера на таза, конституционални особености
 • брой раждания в историята.

В механизма на образуване на родилна болка освен безусловни реакции (дразнене на нервните рецептори) участват и условни рефлекторни моменти (негативно отношение към раждането, страх от раждане, безпокойство за себе си и детето), в резултат на което се отделя адреналин, който допълнително стеснява кръвоносните съдове и увеличава исхемията миометриум, което води до намаляване на прага на болката.

Като цяло физиологичната страна на болката при раждането представлява само 50% от усещанията за болка, докато останалата половина се дължи на психологически фактори. Болката при раждането може да бъде фалшива и вярна:

 • Те говорят за фалшива болка, когато неприятните усещания са провокирани от страха от раждането и невъзможността да контролират своите реакции и емоции..
 • Истинската болка се появява, когато има някакво нарушение на процеса на раждане, което наистина изисква анестезия.

Става ясно, че повечето родилки са в състояние да преживеят раждането без упойка..

Необходимост от облекчаване на болката по време на раждането

Облекчаването на болката при раждането трябва да се извършва в случай на патологично протичане и / или съществуващи хронични екстрагенитални заболявания при родилка. Облекчаването на болката по време на раждане (аналгезия) не само облекчава страданието и облекчава емоционалния стрес при родилката, но прекъсва връзката между матката - гръбначния мозък - мозъка, което пречи на организма да формира реакция на мозъка към болкови стимули под формата на автономни реакции.

Всичко това води до стабилност на сърдечно-съдовата система (нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота) и подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток. В допълнение, ефективното облекчаване на болката при раждането намалява енергийните разходи, намалява консумацията на кислород, нормализира дихателната система (предотвратява хипервентилация, хипокапния) и предотвратява стесняването на маточно-плацентарните съдове.

Но горните фактори не означават, че облекчаването на болката от лекарството по време на раждането е необходимо за всички родилки, без изключение. Естественото облекчаване на болката по време на раждане активира антиноцицептивната система, която е отговорна за производството на опиати - ендорфини или хормони на щастието, които потискат болката.

Методи и видове облекчаване на болката при раждането

Всички видове облекчаване на болката при раждането са разделени на 2 големи групи:

 • физиологичен (нелекарствен)
 • фармакологично или лекарствено облекчаване на болката.

Физиологичните методи за облекчаване на болката включват

Психопрофилактично обучение

Тази подготовка за раждане започва в антенаталната клиника и завършва една до две седмици преди очакваната дата на падежа. Обучението в „училището на майките“ се провежда от гинеколог, който говори за хода на раждането, възможни усложнения и учи жените на правилата на поведение при раждане и самопомощ. Важно е бременната жена да получи положителен заряд за раждането, да отхвърли страховете си и да се подготви за раждането не като изпитание, а като радостно събитие..

Масаж

Самомасажът може да помогне за облекчаване на болката по време на раждането. Можете да погалите страничните повърхности на корема с кръгови движения, зоната на яката, лумбалната област или да натиснете с юмруци точки, разположени успоредно на гръбначния стълб в лумбалната област по време на контракции.

Правилно дишане

Правилното дишане е еднакво важно както за облекчаване на болката, така и за предотвратяване на фетална хипоксия по време на раждането. С настъпването на контракцията поемете дълбоко въздух през носа и бавно и издишайте през устата. В края на първия период (контракциите стават по-дълги, а почивките между тях са по-кратки), можете да дишате често с отворена уста, но до края на контракциите, преминете към дълбоко назално вдишване и постепенно издишване през устата. Прочетете повече за дишането по време на раждането по време на раждането..

Пози за облекчаване на болката

Има няколко позиции на тялото, приемайки които, натискът върху мускулите и перинеума намалява и болката отслабва донякъде:

 • клякам с широко разтворени колене;
 • стои на колене, след като предварително ги разтворете;
 • стоене на четири крака, повдигане на таза (на пода, но не и на леглото);
 • облегнете се на нещо чрез накланяне на тялото напред (на таблата, на стената) или подскачане, докато седите на гимнастическа топка.

Акупунктура

Акупунктура на биологично активни точки - повърхността на корема, дланите, краката (повече за ползите и вредите от лечението с акупунктура).

Водни процедури

Приемането на топъл (не горещ!) Душ или вана има релаксиращ ефект върху мускулите на матката и скелетните мускули (гръб, кръст). За съжаление не всички родилни болници са оборудвани със специални вани или басейни, така че този метод на анестезия не може да се използва от всички родилки. Ако контракциите започнаха у дома, тогава преди пристигането на линейката можете да застанете под душа, облегнали се на стената или да вземете топла вана (при условие, че не е останала вода).

Транскутанна електроневростимулация (TENS)

Две двойки електроди се прилагат към гърба на пациента в лумбалната и сакралната област, през които се подава нискочестотен електрически ток. Електрическите импулси блокират предаването на болезнени раздразнения в корените на гръбначния мозък, а също така подобряват кръвоснабдяването в миометриума (предотвратяване на вътрематочна хипоксия).

Ароматерапия и аудиотерапия

Вдишването на ароматни масла ви позволява да се отпуснете и облекчава болката при раждането. Същото може да се каже и за слушане на приятна, тиха музика по време на контракции..

Фармакологичните методи за облекчаване на болката включват

Неинхалационна анестезия

За тази цел наркотични и ненаркотични лекарства се прилагат интравенозно или интрамускулно на родилката. От използваните наркотични вещества са промедол, фентанил, които помагат за нормализиране на дискоординирани маточни контракции, имат седативен ефект и намаляват секрецията на адреналин, което увеличава прага на чувствителност към болка. В комбинация със спазмолитици (no-shpa, баралгин) те ускоряват отварянето на маточния фаринкс, което скъсява първия стадий на раждането. Но наркотичните лекарства причиняват депресия на централната нервна система при плода и новороденото, поради което е неподходящо да се въвеждат в тях в края на периода на контракциите.

От ненаркотичните лекарства за облекчаване на болката по време на раждане се използват транквиланти (Relanium, Elenium), които не толкова облекчават болката, колкото облекчават негативните емоции и потискат страха, ненаркотичните анестетици (кетамин, сомбревин) предизвикват объркване и нечувствителност към болката, но не нарушават дихателната функция, не отпускат скелетните мускули и дори тонизират матката.

Инхалационни анестетици

Този метод за облекчаване на болката по време на раждане се състои в вдишване на инхалационни анестетици от родилката чрез маска. В момента този метод на анестезия рядко се използва там, където се използва, макар че не толкова отдавна във всеки родилен дом имаше цилиндри с азотен оксид. От инхалационни анестетици се използват азотен оксид, флуоротан, трилен. С оглед на високата консумация на медицински газове и замърсяването на родилната зала с тях, методът е загубил своята популярност. Има 3 метода за инхалационна анестезия:

 • вдишване на смес от газ и кислород постоянно с прекъсвания след 30 0 40 минути;
 • вдишване само с началото на свиването и прекратяване на вдишването с края на свиването:
 • вдишване на медицински газ само между контракциите.

Положителни аспекти на този метод: бързо възстановяване на съзнанието (след 1 - 2 минути), спазмолитичен ефект и координация на трудовата дейност (предотвратяване развитието на аномалии на работната сила), предотвратяване на фетална хипоксия.

Странични ефекти от инхалационната анестезия: дихателен дистрес, неравномерен сърдечен ритъм, объркване, гадене и повръщане.

Регионална анестезия

Регионалната анестезия включва блокиране на определени нерви, гръбначни корени или нервни ганглии (възли). При раждане се използват следните видове регионална анестезия:

 • Пудендален нервен блок или пудендална анестезия

Блокадата на пудендалния нерв се състои във въвеждането на локален анестетик (по-често се използва 10% разтвор на лидокаин) през перинеума (напречна техника) или през вагината (трансвагинален метод) до точките, където е локализиран пудендалният нерв (средата на разстоянието между седалищния туберкул и ръба на ректалния сфинктер). Обикновено се използва за облекчаване на болезнения период на раждането, когато не могат да се използват други методи на анестезия. Индикациите за пудендален блок обикновено са нуждата от форцепс или вакуумен екстрактор. Сред недостатъците на метода беше отбелязано: анестезия се наблюдава само при половината от родилките, възможността анестетик да попадне в маточните артерии, което поради своята кардиотоксичност може да доведе до смърт, анестезира се само перинеума, докато спазмите в матката и долната част на гърба продължават.

 • Парацервикална анестезия

Парацервикалната анестезия е допустима само за анестезия на първия етап на раждането и се състои във въвеждането на локален анестетик в страничния форникс на влагалището (около шийката на матката), поради което се постига блокада на парацервикалните възли. Използва се, когато маточният фаринкс се отвори с 4 - 6 cm и когато се достигне почти пълно разкритие (8 cm), парацервикалната анестезия не се извършва поради високия риск от инжектиране на лекарство в главата на плода. Понастоящем този вид облекчаване на болката при раждане на практика не се използва поради високия процент на развитие на брадикардия (забавен сърдечен ритъм) при плода (в около 50-60% от случаите).

 • Спинална: епидурална или епидурална анестезия и спинална анестезия

Други методи на регионална (гръбначна) анестезия включват епидурална анестезия (въвеждането на анестетици в епидуралното пространство, разположено между твърдата мозъчна обвивка на гръбначния мозък и прешлените) и спинална анестезия (въвеждането на анестетик под твърда мозъчна обвивка, арахноидна (средна) мембрана преди достигане на меката менинги - субарахноидно пространство).

EDA облекчаването на болката настъпва след известно време (20 - 30 минути), през което анестетикът ще проникне в субарахноидалното пространство и ще блокира нервните корени на гръбначния мозък. Анестезията за SMA настъпва незабавно, тъй като лекарството се инжектира точно в субарахноидалното пространство. Положителните аспекти на този тип облекчаване на болката включват:

 • висок процент на ефективност:
 • не причинява загуба или объркване на съзнанието;
 • ако е необходимо, можете да удължите аналгетичния ефект (чрез инсталиране на епидурален катетър и въвеждане на допълнителни дози лекарства);
 • нормализира дискоординиран труд;
 • не намалява силата на маточните контракции (т.е. няма риск от развитие на слабост на работната сила);
 • понижава кръвното налягане (което е особено важно при артериална хипертония или гестоза);
 • не засяга дихателния център при плода (няма риск от развитие на вътрематочна хипоксия) и при жена;
 • ако е необходимо коремно раждане, регионалният блок може да бъде увеличен.

Кой е показан за облекчаване на болката по време на раждането?

Въпреки многото предимства на различните методи за облекчаване на болката по време на раждане, облекчаването на раждането се извършва само ако има медицински показания:

 • гестоза;
 • цезарово сечение;
 • младата възраст на родилката;
 • раждането е започнало преждевременно (за да се предотврати родова травма на новороденото, перинеумът не е защитен, което увеличава риска от разкъсване на родовия канал);
 • очакваното тегло на плода е 4 kg или повече (съществува голям риск от акушерски и раждащи наранявания);
 • раждането продължава 12 часа или повече (продължително, включително с предходен патологичен предварителен период);
 • лекарствена родостимулация (когато се свържат интравенозният окситоцин или простагландини, контракциите стават болезнени);
 • тежки екстрагенитални заболявания на родилка (патология на сърдечно-съдовата система, захарен диабет);
 • необходимостта от "изключване" на персистиращия период (висока късогледство, прееклампсия, еклампсия);
 • дискоординиране на родовите сили;
 • раждане с два или повече плода;
 • дистоция (спазъм) на шийката на матката;
 • нарастваща фетална хипоксия по време на раждане;
 • инструментални интервенции в персистиращия и следващите периоди;
 • зашиване на порязвания и разкъсвания, ръчно изследване на маточната кухина;
 • покачване на кръвното налягане по време на раждането;
 • хипертония (индикация за EDA);
 • ненормално положение и представяне на плода.

Въпрос отговор

Какви методи за облекчаване на болката се използват след раждането?

След отделянето на плацентата лекарят изследва родовите пътища за тяхната цялост. Ако се открият разкъсвания на шийката на матката или перинеума и също е извършена епизиотомия, тогава е необходимо да се зашият под анестезия. Като правило, инфилтрационната анестезия на меките тъкани на перинеума се използва с новокаин или лидокаин (в случай на разкъсвания / разрези) и по-рядко пудендална блокада. Ако през първия или втория период е извършена EDA и е поставен епидурален катетър, в него се инжектира допълнителна доза упойка.

Какъв вид анестезия се извършва, ако е необходимо инструментално управление на втория и третия етап от раждането (плодоразрушаваща хирургия, ръчно отделяне на плацентата, прилагане на акушерски форцепс и др.)?

В такива случаи е препоръчително да се извърши спинална анестезия, при която жената е в съзнание, но липсва чувствителността на корема и краката. Но този въпрос се решава от анестезиолога заедно с акушер-гинеколога и до голяма степен зависи от уменията на анестезиолога в техниката на облекчаване на болката, неговия опит и клиничната ситуация (наличието на кървене, необходимостта от бърза анестезия, например, с развитието на еклампсия на масата за раждане и т.н.). Методът за интравенозна анестезия (кетамин) се е доказал доста добре. Лекарството влиза в сила 30-40 секунди след приложението и продължителността му е 5-10 минути (ако е необходимо, дозата се увеличава).

Мога ли да поръчам предварително EDA по време на раждането?

Можете да обсъдите предварително с акушер-анестезиолога облекчаване на болката по време на раждането с метода EDA. Но всяка жена трябва да помни, че епидуралната анестезия по време на раждането не е задължително условие за предоставяне на медицинска помощ на родилка, а самото желание на бъдещата майка да предотврати болката при раждането не оправдава риска от възможни усложнения на който и да е "поръчан" вид анестезия. Освен това дали ще бъде извършена EDA или не, зависи от нивото на лечебното заведение, наличието на специалисти в него, които познават тази техника, съгласието на акушер-гинеколога, водещ доставката, и, разбира се, заплащане за този вид услуга (тъй като много медицински услуги, които се извършват по желание пациентът е допълнителен и съответно е платен).

Ако EDA е била извършена по време на раждане без искане на пациента за облекчаване на болката, пак ще трябва да платите за услугата?

Не. Ако епидуралната анестезия или каквото и да е друго облекчаване на болката при раждане е извършено без искане от родилката за облекчаване на болката, следователно има медицински показания за облекчаване на контракциите, което е установено от акушер-гинеколога и облекчаването на болката в този случай е действало като част от лечението (например нормализиране на труда с дискоординиране на работната сила ).

Колко струва EDA по време на раждане?

Цената на епидуралната анестезия зависи от региона, в който се намира родилката, нивото на родилния дом и дали заведението е частно или публично. Днес цената на EDA варира (приблизително) от $ 50 до $ 800.

Възможно ли е всеки да има спинална (EDA и SMA) анестезия по време на раждането??

Не, има редица противопоказания, при които спиналната анестезия не може да бъде извършена:

Абсолютно:

 • категоричният отказ на жената от спинална анестезия;
 • нарушения на кръвосъсирващата система и много малък брой тромбоцити;
 • антикоагулантна терапия (лечение с хепарин) в навечерието на раждането;
 • акушерско кървене и, като следствие, хеморагичен шок;
 • сепсис;
 • възпалителни процеси на кожата на мястото на предложената пункция;
 • органични лезии на централната нервна система (тумори, инфекции, травми, високо вътречерепно налягане);
 • алергия към местни анестетици (лидокаин, бупивакаин и други);
 • нивото на кръвното налягане е 100 mm Hg. Изкуство. и по-долу (всякакъв вид шок);
 • белег на матката след вътрематочни интервенции (висок риск от пропускане на разкъсването на матката по протежение на белега по време на раждане);
 • необичайно положение и представяне на плода, голям размер на плода, анатомично тесен таз и други акушерски противопоказания.
Относителните включват:

 • деформация на гръбначния стълб (кифоза, сколиоза, спина бифида;
 • затлъстяване (затруднение при пункция);
 • сърдечно-съдови заболявания при липса на постоянен сърдечен контрол;
 • някои неврологични заболявания (множествена склероза);
 • липса на съзнание при родилка;
 • плацента превия (висок риск от акушерско кървене).

Какъв вид облекчаване на болката се извършва с цезарово сечение?

Методът на анестезия по време на цезарово сечение се избира от акушер-гинеколога заедно с анестезиолога и се съгласува с родилката. В много отношения изборът на анестезия зависи от това как ще бъде извършена операцията: за планирани или спешни показания и от акушерската ситуация. В повечето случаи, при липса на абсолютни противопоказания за спинална анестезия, на родилката се предлага и се прави EDA или SMA (както при планирано цезарово сечение, така и при спешни случаи). Но в някои случаи ендотрахеалната анестезия (EDA) е методът за избор на облекчаване на болката при коремно раждане. По време на EDA родилката е в безсъзнание, не може да диша сама и в трахеята се вкарва пластмасова тръба, през която се подава кислород. В този случай лекарствата за анестезия се прилагат интравенозно..

Какви други методи за облекчаване на болката без лекарства могат да се използват при раждане?

В допълнение към горните методи за физиологично облекчаване на болката по време на раждане, може да се направи автотренинг за улесняване на контракциите. По време на болезнени контракции на матката, говорете с бебето, изразете радостта от бъдеща среща с него, настройте се за успешен резултат от раждането. Ако автотренингът не помогне, опитайте се да отвлечете вниманието от болката по време на свиването: пейте песни (тихо), четете поезия или повтаряйте таблицата за умножение на глас.

Казус: Раждах млада жена с много дълга плитка. Раждането беше първото, контракциите й се сториха много болезнени и тя непрекъснато искаше цезарово сечение, за да се спрат тези „мъки“. Беше невъзможно да я отвлека от болката, докато не ми хрумне една мисъл. Казах й да разхлаби плитката си, или тя отново беше твърде разрошена, гребена и плитка. Жената беше толкова увлечена от този процес, че почти пропусна опитите.

Анестезия по време на раждане. методи за облекчаване на болката

Наталия Гауда
Акушер-гинеколог, ръководител на наблюдателното отделение на родилния дом, Mytishchi

Списание "9 месеца"
№ 01 2006
За облекчаване на болката при раждане се използват както немедикаментозни методи (те не се нуждаят от спринцовки, лекарства, лекари), така и медикаменти, които могат да се извършват само с помощта на специалист.

Как лекарите могат да помогнат?

Обща анестезия. При използване на тези видове анестезия се губи чувствителност към болка на всички части на тялото. Наред със загубата на чувствителност към болка по време на обща анестезия, лекарствата също влияят на съзнанието..

Ендотрахеална анестезия. Прави се обща анестезия с изкуствена белодробна вентилация. Методът осигурява дълготраен ефект. В този случай се използва цяла комбинация от лекарства и действителната упойка навлиза в белите дробове през трахеята. Такава анестезия се използва за цезарово сечение, често в спешни случаи.

Инхалационна (маска) анестезия. Една форма на облекчаване на болката е инхалационен анестетик, азотен оксид, който родилката вдишва чрез маска, която прилича на респиратор. Маската се използва по време на първия етап на раждането, когато шийката на матката се разширява.

Локална анестезия. Когато се използва локална анестезия, само някои части на тялото са лишени от чувствителност към болка.

Епидурална анестезия. Една от формите на локална анестезия, която се осигурява чрез въвеждането на локален анестетичен разтвор в пространството над твърдата мембрана на гръбначния мозък. В наши дни такава анестезия се използва широко по време на раждане. След инжектирането долната част на тялото става нечувствителна. Нервите, които изпращат сигнали за болка към мозъка от матката и шийката на матката, преминават през долната част на гръбначния стълб, където се инжектира упойката. По време на действието на този вид облекчаване на болката, жената е в пълно съзнание и може да разговаря с другите.

Локална анестезия. Този метод, който десенсибилизира всяка част от кожата, често се използва след раждане за облекчаване на болката по време на зашиване на меките тъкани. В този случай анестетикът се инжектира директно вместо интервенцията.

Интравенозна анестезия. Във вената се инжектира лекарство (упойка). В същото време жената заспива за кратко (10-20 минути). Използва се при извършване на краткосрочни хирургични интервенции по време на раждане, например при изолиране на задържаните части на плацентата, при прилагане на акушерски форцепс.

Използването на наркотични аналгетици. Наркотичните аналгетици се прилагат интрамускулно или интравенозно, докато чувствителността към болка намалява по време на раждането, жената получава възможност да се отпусне напълно в интервалите между контракциите.

Медицински показания за облекчаване на болката
много болезнени контракции, неспокойно поведение на жената (трябва да се има предвид, че според статистиката 10% от родилките изпитват лека болка, която не изисква лечение, 65% - умерена болка и 25% - силен синдром на болка, което изисква използването на лекарства );
големи плодове;
дългосрочен труд;
преждевременно раждане;
слабост на раждането (скъсяване и отслабване на контракциите, забавяне на отварянето на шийката на матката, родостимулация с окситоцин с цел увеличаване на контракциите);
операция с цезарово сечение;
многоплодна бременност;
хипоксия (дефицит на кислород) на плода - когато се използва анестезия, вероятността от появата му намалява;
необходимостта от хирургични интервенции по време на раждане - прилагане на форцепс, ръчно отстраняване на плацентата. В тези ситуации често се използва интравенозна анестезия. Същият метод се използва непосредствено след раждането по време на възстановяване на родовия канал..

Анестезия без лекарства

Анестетичният масаж е ефект върху определени точки, в които нервите излизат на повърхността на тялото. Въздействието върху тези нерви причинява известна болка и по този начин отвлича вниманието от родилната болка. Класически релаксиращ масаж - поглаждане на гърба, областта на врата. Този масаж се използва както по време на контракции, така и между тях..

Без изключение всички бъдещи майки изпитват известно безпокойство в очакване на раждането. Една от причините за такова безпокойство е добре познатата идея за болезнени контракции. Може ли болката да бъде засегната? И способна ли е самата жена да направи раждането си възможно най-лесно и безболезнено? В този раздел ще ви разкажем подробно за всички методи за облекчаване на болката, техните плюсове и минуси.

Релаксация - техники за релаксация, които ви помагат да понасяте по-лесно контракциите и да си почивате повече между тях.

Рационално дишане - Има няколко техники на дишане, които могат да ви помогнат да понасяте по-лесно контракциите. С умелото използване на правилния тип дишане по време на контракция, постигаме леко, приятно замайване. В този момент се освобождават ендорфините (тези хормони се произвеждат в големи количества по време на раждането; ендорфините имат аналгетичен и тонизиращ ефект и се отделят в кръвта по време на контракция).

Активното поведение по време на раждане е добро, ако бъдещата майка знае, че по време на нормално, неусложнено раждане можете да заемате различни пози и да изберете най-удобната, в която именно тази родилка е по-лесна за понасяне. Активно поведение означава също движение, ходене, люлеене, огъване и различни пози, предназначени да облекчат гръбначния стълб. Смяната на позицията е първото и най-естественото желание за дискомфорт.

Хидротерапия - използване на вода за облекчаване на контракциите. В различни ситуации по време на контракции, по един или друг начин можете да използвате ваната или душа..

Електроаналгезия - използването на електрически ток за въздействие върху биологично активните точки, което също помага за понасяне на болката при раждането.

За да използвате немедикаментозни методи за облекчаване на болката, трябва да знаете за тези методи и да имате практически умения. Курс на психопрофилактична подготовка за раждане може да се проведе в предродилна клиника или в училище за бременни жени, където ще бъдете научени на правилно дишане по време на раждане, показани рационални пози и ще ви помогнете да овладеете методите за релаксация.

Позата, дишането, обезболяващият масаж, хидротерапията по време на нормален труд могат да се използват почти без ограничение. В родилния дом трябва да се консултирате с лекар за това. В някои ситуации (със седалищно предлежание на плода, с преждевременно раждане), лекарят може да ограничи свободата на движение на родилката и силно да препоръча на бъдещата майка да легне. Но уменията за дишане, релаксация ще ви бъдат полезни във всеки случай..

Лекарят определено ще предпише медикаментозни методи, ако има медицински показания, в зависимост от състоянието на родилката и детето по време на раждането.

Когато използва лекарствена анестезия, анестезиологът предварително провежда разговор с жената, като говори за същността на метода, който се планира да се приложи, както и за възможните негативни последици. След това жената подписва съгласие за използването на един или друг метод за облекчаване на болката. Трябва да кажа, че в извънредни ситуации, когато животът на жена или дете е в сериозна опасност, тази процедура се пренебрегва..

Отделно трябва да се каже за договора за раждане. При сключване на договор, в който се посочва, че по искане на жената ще се използва един или друг метод за облекчаване на болката от наркотици, се използва облекчаване на болката от наркотици, когато родилката поиска. В тези случаи по-често се използва епидурална анестезия..

Ако в ситуация с наличие на медицински показания и с договор за раждане всичко е повече или по-малко ясно, то в други случаи използването на медикаментозни методи по искане на жена е спорен въпрос и във всяко лечебно заведение се решава по различен начин.

Епидурална анестезия по време на раждането

Раждането е труден и болезнен процес, който може да доведе до много усложнения. Жена, решила да стане майка, доскоро трябваше да понася героично и труда, и труда без способността да облекчава собствените си мъки. Сега това е в миналото: епидуралната анестезия може значително да опрости живота на родилката (особено на примипара).

Защо се нуждаете от облекчаване на болката

Дълго време човечеството се опитва да намери начин да намали болката при родилките. В древни времена за това са се използвали отвари от билки и пушене, по-късно се появяват синтетични болкоуспокояващи. Раждането е един от най-болезнените процеси, а средновековната концепция за необходимостта от женски страдания, за щастие, е в миналото. Изследвания на съвременни учени директно показват, че прекомерната болка по време на раждане драстично повишава нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта и това може да доведе до нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на тялото. В резултат на това честотата на контракциите намалява, обичайният ритъм на кръвообращението се заблуждава и на този фон се развива фетална хипоксия. *

Какво друго е свързано с прекомерна болка по време на раждане

 • Хипервентилацията и дихателната алкалоза могат да доведат до метаболитна ацидоза
 • Намалената перфузия на плацентата заплашва патологиите на плода
 • Освобождаването на хормони може да доведе до нарушаване на тялото на детето

Тези, които обикновено говорят за необходимостта една майка непременно да изпита „тайнството на раждането“, най-често не са наясно с всички възможни последици и никога няма да бъдат държани отговорни за тях. Това важи особено за домашните дули и хората, популяризиращи „естествено раждане“.

Какво е епидурална анестезия

В областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, между външната стена и твърдата обвивка на гръбначния мозък, има пространство, в което излизат гръбначните корени, през които се предават нервните импулси. С въвеждането на анестетични лекарства чувствителността се изключва за известно време, което позволява на родилката да спре да чувства болка. В същото време правилно изчислената доза не блокира възможността за независимо движение, така че жената да може да ходи. Освен това, за разлика от общата анестезия, епидуралната анестезия позволява на родилката да остане в съзнание на всички етапи. Освен това, най-често такава анестезия, ако няма специални индикации, се използва само за периода на контракциите, който може да продължи няколко часа, а жената ражда вече без анестезия.

Спинална или епидурална?

Тези два вида облекчаване на болката много често се бъркат, защото изглеждат наистина сходни, особено за тези, които са далеч от медицината. Между тях обаче има разлики..

Гръбначен. Тази анестезия използва тънка игла, през която анестетикът се инжектира в цереброспиналната течност. Сега този метод се използва все по-рядко, защото ако се извърши неправилно или не се идентифицират противопоказанията могат да доведат до сериозни последици..

Епидурална. За този вид анестезия първо се извършва локална анестезия, след което се прави пункция на мястото на пункцията със специална игла, която прониква до твърдата мозъчна обвивка. При извършване на тази манипулация е много важно да не се движите, за да не трепери ръката на лекаря. Чрез игла в пункцията се вкарва катетър, през който анестетиците навлизат в епидуралното пространство. Тръбата му ще остане отзад толкова дълго, колкото е необходимо, за да се запазят болкоуспокояващите ефекти на лекарствата. След отстраняване на катетъра ще остане само малка пункция, която ще бъде обработена и покрита с мазилка..

Ефект на анестезията върху дете

Привържениците на "естественото раждане" твърдят, че лекарствата могат да повлияят неблагоприятно на плода. Съвременните изследвания обаче опровергават този факт: в резултат на проведените тестове е установено, че епидуралната анестезия по никакъв начин не засяга детето, но значително улеснява процеса на раждане. ** Освен това за този вид облекчаване на болката се използват лекарства, които не проникват през плацентарната мембрана на плода... Основният плюс на епидуралната анестезия по време на раждане е, че жената може да се отпусне, да се успокои и уверено да премине към процеса на изгонване на плода без невроза и стрес..

Показания за облекчаване на болката

За съжаление, все още не във всички лечебни заведения жената може да вземе независимо решение за използването на анестетици. Следните ситуации са безспорни индикации за необходимостта от епидурална анестезия..

Преждевременна бременност. Отпускането на мускулите на тазовото дъно позволява на бебето да ходи по-лесно през родовия канал, без да среща съпротива. За бебета, които са родени преждевременно, ненужният стрес е противопоказан, така че ако няма индикации за цезарово сечение, ще трябва да раждате с упойка

Дискоординиране на труда. Това е името на състояние, при което контракциите могат да измъчват жената в продължение на няколко часа, но шийката на матката няма да се отвори. В този случай епидуралната анестезия ще облекчи спазма и ще провокира раждането.

Високо кръвно налягане. При хипертония раждането може да доведе до инсулти или други опасни последици, така че лекарите могат да предписват или цезарово сечение, или да използват епидурална помощ за нормализиране на кръвното налягане.

Необходимостта от хирургическа интервенция. В случаите, когато не може да се приложи обща анестезия, но се изисква бърза помощ (например при прекалено голям плод или многоплодна бременност), като алтернативен вариант се използва епидурална анестезия

Анестезия по избор

В западните клиники всяка родилка може самостоятелно да избере облекчаване на болката. Това е рационално: първо, нито един човек не иска да понася болезнено болка в продължение на няколко часа, и второ, проучвания на американски специалисти показват, че епидуралната анестезия няма последствия. Така че, ако планирате да раждате в частна клиника, най-вероятно ще ви бъде предоставена възможност самостоятелно да вземете решение за необходимостта от облекчаване на болката..

Кога да не се използва

Всяка медицинска намеса има свои противопоказания и епидуралната анестезия не е спестена. Въпреки това, дори наличието на противопоказания не е причина за раждане без упойка. Има моменти, когато жената изпитва непоносима болка (като правило, на фона на необичайна бременност или характеристики на тялото). В този случай лекарите трябва да намерят алтернативни начини за понижаване на прага на болката..

Ниско кръвно налягане. При ниско кръвно налягане, въвеждането на анестетични лекарства може да провокира рязък спад, което ще доведе до неприятни последици

Гръбначна деформация. Ако жената има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, той е изключително извит или има аномалии, достъпът до лодката ще бъде затруднен. Това означава, че когато се инжектира лекарството, то може да отиде на грешното място или да не блокира болката.

Възпаление в областта на пункцията. В случай на някакви възпалителни процеси, инжекциите са забранени, тъй като могат да провокират нагнояване или други неприятни последици от инфекцията, попадаща в кръвта

Нарушение на коагулацията. Някои болкоуспокояващи могат да разреждат кръвта, което е особено опасно, ако кървенето от матката се отвори по време на раждането

Непоносимост към определена група лекарства. Обикновено се използват просто аналози, но в редки случаи епидуралната анестезия става невъзможна.

Безсъзнание. Първо, жена в безсъзнание по принцип не изпитва болка, и второ, не може да даде съгласието си за употребата на анестезия, която се изисква при предписване на определена група лекарства

Последици и усложнения

Вече беше споменато по-горе, че медицинските изследвания не са довели доказателства, че епидуралната анестезия влияе негативно върху състоянието на плода. Има обаче ситуации, при които неприятни усложнения се случват по правило при родилка..

Попадането на лекарства във венозното легло. Ако лекарят е направил пункция неправилно и упойката е била в кръвта, жената ще почувства слабост, световъртеж, изтръпване на крайниците. За щастие всичко това може да се поправи: обикновено такива реакции се появяват незабавно, дори когато катетърът е инсталиран и с навременното уведомяване на анестезиолога могат да се избегнат неприятни последици. Ето защо, ако по време на епидурална анестезия се усети един от горните симптоми, е необходимо да се информира лекарят за това.

Алергия. За съжаление никой не е защитен от възможни негативни реакции на организма към упойката. Ето защо се препоръчва да се подложат на специални тестове за идентифициране на алергени. Това значително ще помогне на лекаря, който ще избере правилното лекарство и дозировката му, и ще ви спаси от алергични реакции и анафилактичен шок.

Болка в гърба. Някои жени в своите прегледи за употребата на анестезия по време на раждане се оплакват, че след епидуралната болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Това е следствие от неточна пункция, в резултат на което цереброспиналната течност навлиза в епидуралното пространство. Такова усложнение се лекува с медикаменти и определено трябва да информирате Вашия лекар за това.

Спад в кръвното налягане. Повечето болкоуспокояващи наистина понижават значително кръвното налягане. За да се избегне замайване, лекарите обикновено препоръчват на пациентите си да легнат и лекарствата се инжектират през катетър в малки дози.

Други минуси на анестезия

Повечето от последиците зависят от това дали анестезиологът прави правилно манипулациите си и дали родилката ще спазва всички препоръки на лекарите. Факт е, че при неправилно прилагане на лекарството анестезията може да възникне частично (в 15% от случаите) или изобщо да не се получи (5%). Освен това това може да е не само медицинска грешка. Често неправилното приложение се дължи на наднорменото тегло на жената или аномалии в развитието на гръбначния й стълб. Друго рядко явление е мозаечната анестезия. Това се случва поради факта, че в епидуралното пространство има прегради, които не позволяват лекарството да бъде равномерно разпределено в течността. Загубата на чувствителност от едната страна на тялото трябва незабавно да се докладва на анестезиолога - и той ще коригира дозата на лекарствата.

Недостатъци на процедурата

Повечето противници на епидуралната анестезия настояват, че по време на раждането жената произвежда големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква привързване към бебето. И ако „блокирате“ болезнените усещания с болкоуспокояващи, производството му ще спре и „майчинският инстинкт“ няма да работи. Жените, които са родили с епидурална болест и отглеждат бебета, лесно ще разбият мита за липса на привързаност. Възможни отрицателни последици са усложненията от неподходящи лекарства. Следователно, въпросите за алергиите трябва да бъдат разгледани предварително. Така че практически няма недостатъци на епидуралната анестезия и заключенията за „непоправима вреда“, неподкрепени с факти, не трябва да се вземат предвид.

Плюсове на процедурата

Живеем в модерен свят, в който всичко се прави за максимален комфорт. Остарелите представи, че родилката трябва непременно да страда, за да може да бъде наречена майка, днес се считат за изключително нечовешки. Предимствата на епидуралната анестезия са:

 • облекчаване на болката при раждането, което може да бъде наистина непоносимо за майката
 • възможността да си вземете почивка, когато контракциите продължават от няколко часа, и дори да поспите
 • понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония
 • предотвратяване на негативните последици от прекомерна болка, която може да провокира фетална хипоксия
 • нормализиране на маточната контракция, отпускане на шийката на матката и съдействие на детето при преминаването през родовия канал
 • облекчаване на гадене и повръщане
 • липса на потискане на дихателните центрове при родилка и новородено

Освен това, ако е необходимо спешно цезарово сечение, анестезиологът просто ще увеличи дозата лекарства и операцията може да започне незабавно..

Как иначе да улесня труда

Не всички жени искат да раждат с упойка. Дори и в този случай обаче можете да улесните процеса на раждане за себе си..

 • Бременността трябва да се планира силно предварително, да се откажат от всички лоши навици, да се изгради диета и дневен режим, да се види лекар и да се опита да се избегне стресът, доколкото е възможно
 • Преди да родите, трябва да посетите курсове за обучение, където те ще ви разкажат подробно как да дишате правилно и какво да правите, когато започнат контракциите. Такива уроци са необходими, за да се подготвим не само физически, но и емоционално.
 • По време на контракциите могат да се използват определени техники за масаж: те обикновено се преподават в курсове. Освен това е много важно да дишате правилно и да се стараете да не крещите, тъй като това отнема кислород от бебето.

Заключения и препоръки

Ако по време на раждането или раждането осъзнаете, че не можете да толерирате болка, трябва да информирате Вашия лекар за това. Анестезиологът ще избере подходящото лекарство, което ще облекчи болката и ще ви помогне да раждате спокойно и бързо. Ако самият лекар е предписал епидуралната анестезия, няма нужда да се отказвате от нея: вероятно лекарят знае по-добре какво прави и защо..

Облекчаване на болката по време на раждането

Всички се страхуват от родилна болка, абсолютно всички жени, които се подготвят или просто планират да станат майки. Някои в по-голяма степен, други в по-малка степен. Но въпросът за анестезията по време на раждането се подхожда основно от бременни жени, които скоро ще отидат на раждане. И така, нека разберем какви видове облекчаване на болката има при раждането? И защо всъщност всичко това е необходимо, защото природата едва ли ни е създала такава болка по време на раждането, която не можем да понасяме...

Облекчаване на болката в миналото

Хората се опитват да облекчат болката по време на раждането от древни времена. В древен Египет например съпругите на благородните жители на града раждали в помещения, опушени с опиатни (наркотични) изпарения. В древен Рим на благородни дами, които раждали, се давал алкохол и отвара от макови глави, които също съдържат опиати. Опиатите (PROMEDOL) все още са често срещано средство за облекчаване на болката при раждането..

През Средновековието всякакви опити за облекчаване на болката при раждане са преследвани от инквизицията. Както родилката, така и лицето, осигуряващо облекчаване на болката, са наказани, тъй като това се счита за тежък грях по отношение на законите на Библията. В края на XIX век. етерната анестезия е открита и успешно приложена за облекчаване на болката при раждането. След това за известно време раждането се анестезира с хлороформ (едно от първите средства за инхалационна анестезия), но този метод не се използва широко поради депресия на дишането при новородени..

Трудова болка

Рецепторите за болка са разположени в малкия таз, коремната кухина, перинеума и ректума, които, реагирайки на промените в тялото на жената по време на раждането, формулират сигнал за болка, предавайки я на мозъка.

В първия стадий на раждането, под влияние на контракциите (когато мускулите на матката се свиват), шийката на матката се отваря. По време на свиване формата на матката и нейното положение в коремната кухина се променят спрямо органите и тъканите, които я заобикалят. Маточните връзки са опънати, тъканта на матката е в състояние на липса на кислород. Всичко това е последвано от реакция в мозъка, болка. Повишаването на болката възниква пропорционално на степента на дилатация на шийката на матката. Разликата в болката при различните жени се определя от факта, че всеки рецептор за болка се намира на различни места, следователно, всеки изпитва болка по свой начин. Съответно жените по различен начин описват болката, която изпитват по време на първия етап на раждането. Но най-често тази болка се описва като "болка по време на менструация, но по-силна", по-рядко има описания - "дърпа в кръста", "дава на кръстната кост" и други.

Във втория етап на раждането, когато настъпи така нареченото "изгонване" на плода, шийката на матката вече е отворена и плодът под въздействието на маточните контракции, наречени "опити", започва своето движение по родовия канал. По време на неговото движение естеството на болката се променя. Плодът упражнява силен натиск върху ректума (това е, което кара желанието на родилките да се "качат"), както и околните меки тъкани. Към това се добавят и по-интензивни контракции на матката, които се обясняват с факта, че плодът трябва да преодолее съпротивлението на тазовия пръстен. По този начин има достатъчно налягане в областта на перинеума и представящите органи, разположените там рецептори отново изпращат сигнал до мозъка за "проблеми", които се случват тук. Във втория етап на раждането жените описват болката като силно желание за „напъване“, болка и натиск в перинеума, ректума, областта на опашната кост. Болката, докато жената тласка, отслабва и с раждането на дете изчезва напълно. Жената е облекчена.

В третия етап на раждането (след раждането) плацентата започва да се отделя от стените на матката, така нареченото „място на бебето“, и с помощта на няколко маточни контракции се изтласква. Тогава матката започва да се свива. Болката по време на следродилното свиване на матката може да се сравни или с болка през първия стадий на раждането, или с болка по време на менструация. Ако по време на раждането се появят различни видове разкъсвания - до всички горепосочени болезнени усещания след раждането, жената изпитва болка като че ли от рана, ожулване. Ако има сълзи, на жената не се препоръчва да седне поне 2 седмици след раждането и премахването на шевовете.

И така, какво е облекчаване на болката при раждането? Анестезия по време на раждане?

Защо се нуждаете от облекчаване на болката по време на раждане?

Всъщност всичко по-горе е съвсем поносимо, но под въздействието на страха и несигурността пред бъдещето те се възприемат много по-болезнено, отколкото са в действителност. Можете да прочетете повече за това в нашата статия „Всичко, което трябва да знаете за болката при раждането“. Забелязва се, че жените, които са подготвени, позитивно настроени раждат с по-малко тежест на болезнени усещания. Въпреки това, голям брой жени изпитват силна болка по време на раждането. Болката води до психоемоционален стрес и преумора, а преумората от своя страна може да доведе до нарушаване на съкратителната активност на матката и вътреутробно страдание на плода.

Използването на лекарство за облекчаване на болката по време на раждане осигурява най-удобното състояние на родилката, което е възможно по време на раждането, облекчаване на стреса и страха. Съществуват и редица акушерски ситуации, при които е необходимо използването на лекарство за облекчаване на болката по време на раждане (например акушерски операции: налагане на акушерски форцепс, цезарово сечение и др.).

Показания за облекчаване на болката при раждане:

 • силна болка по време на раждането, неспокойно поведение на бъдещата майка;
 • преждевременно раждане;
 • големи плодове;
 • продължителен труд;
 • нарушения на труда;
 • гестоза (усложнение от втората половина на бременността; проявява се с отоци, повишено кръвно налягане, поява на протеин в урината);
 • акушерски ползи (хирургични интервенции, използвани в акушерството за улесняване на екстракцията на плода): налагането на акушерски форцепс, ползи за седалищно предлежание на плода;
 • хирургични интервенции (цезарово сечение, ръчно изследване на маточната кухина, възстановяване целостта на родовия канал).

В съвременното акушерство съществуват редица различни методи за облекчаване на болката в труда, които могат да се използват както по специални медицински причини, така и по искане на жена, ако няма противопоказания за облекчаване на болката. Трябва да се помни, че болкоуспокояващите преминават през плацентата и засягат плода в една или друга степен. Изключение прави епидуралната анестезия. Следователно решението за необходимостта от облекчаване на болката по време на раждането и метода за облекчаване на болката винаги се взема от акушер-гинеколога заедно с анестезиолога, като се отчита периодът на раждането, в който се намира родилката, нейното състояние и състоянието на плода.

Специфични акушерски противопоказания за облекчаване на болката при раждането:

 • леко разширяване на шийката на матката (до 3-4 см), тъй като на този етап раждането едва започва да се развива и използването на анестезия може да отслаби или дори да спре развитието му;
 • наличие на следоперативен белег върху матката (тъй като по време на естествено раждане след предварително извършено цезарово сечение съществува риск от разкъсване на матката по протежение на белега, а един от основните признаци на започващо разкъсване е силна остра болка в областта на следоперативния белег, която е забулена при използване на анестезия, съответно съществува риск от не забележете началото на това страховито усложнение).

Видове облекчаване на болката при раждането

Следните методи се използват за облекчаване на болката по време на раждането:

 1. използването на транквиланти;
 2. употребата на опиоидни (наркотични) аналгетици;
 3. инхалационна анестезия;
 4. епидурална анестезия.

Транквиланти за облекчаване на болката при раждането

Транквилизаторите включват например,

SEDUKSEN, RELANIUM, DIAZEPAM. Лекарствата от тази фармакологична група не са истински болкоуспокояващи - тяхната употреба е насочена към облекчаване на напрежението и стреса по време на раждането. Това е особено важно в ситуации, когато родилката изпитва специален страх и вълнение, например с прееклампсия, преждевременно раждане или ако бъдещата майка е много развълнувана.

Обикновено тези лекарства се използват в комбинация с други аналгетици. Често те се използват преди цезарово сечение за спешни индикации за успокояване на родилката..

Тези лекарства се прилагат интрамускулно. Противопоказание за употребата на транквиланти е наличието на заболявания на централната и периферната нервна система, епилепсия. Лекарствата от групата на транквилантите рядко имат отрицателен ефект върху майката и върху плода, тъй като по време на раждането те се използват веднъж или два пъти. Както при всяко лекарство обаче, може да се развие алергична реакция. Децата могат да получат намален мускулен тонус, понижена телесна температура, нарушения на дишането и понякога намаляване на смучещия рефлекс. Повечето от тези нежелани реакции обаче се появяват при тези бебета, чиито майки приемат транквиланти дълго време..

Наркотични (опиоидни) аналгетици. В акушерската практика PROMEDOL се използва широко, тъй като има по-слабо изразен ефект върху плода сред всички съществуващи наркотични аналгетици. Понятието "наркотично" по правило плаши пациентите, но когато се използва при раждане, ПРОМЕДОЛ не предизвиква никаква зависимост, тъй като за да се развие зависимост, лекарството трябва да се използва продължително време, а при раждане се прилага веднъж или два пъти. Като правило ПРОМЕДОЛ се използва за продължително раждане, когато родилката трябва да си почине преди предстоящите опити. Също така ПРОМЕДОЛ се използва преди въвеждането на ОКСИТОЦИН (средство за родостимулация) за смекчаване на ефекта му. ПРОМЕДОЛ се прилага интрамускулно, действието му започва приблизително 10-20 минути след приложението и продължава приблизително два часа. При някои жени, когато използват PROMEDOL, болката отслабва и те дори могат да заспиват и да спят 2 часа подред, докато при други това лекарство практически няма аналгетичен ефект. В големи дози ПРОМЕДОЛ може да отслаби раждането, затова не се използва, докато шийката на матката се отвори 3-4 см, тоест раждането не е „настроено“ правилно.

Трябва да се помни, че прониквайки през плацентата, ПРОМЕДОЛ действа върху детето и то заспива. И в момента на раждането бебето не трябва да спи, тъй като трябва да поеме първия дъх. Следователно, 2 часа преди предполагаемото раждане на дете, приложението на ПРОМЕДОЛ се спира (като правило това съответства на 8 см дилатация на шийката на матката). Страничните ефекти на ПРОМЕДОЛ са алергични реакции, сънливост, замаяност, зрителни нарушения, респираторна депресия. Потискането на дишането на плода е особено опасно. Ако това се случи, веднага след раждането той се нуждае от помощта на неонатолог. Детето се интубира (в горните дихателни пътища се вкарва специална тръба, през която се изпомпва кислород в белите дробове), за да му помогне да диша. Такова бебе се поставя в детското отделение за интензивно лечение, докато ПРОМЕДОЛ престане да действа и детето започне да диша самостоятелно. Въпреки това, при правилна употреба на лекарството, страничните ефекти са редки..

Противопоказания за употребата на ПРОМЕДОЛ са алергични реакции, дихателна недостатъчност.

Инхалационна анестезия за облекчаване на болката при раждането

Преди това инхалационната анестезия беше доста често срещано средство за облекчаване на болката по време на раждането. Днес се използва по-рядко поради появата на съвременни методи за облекчаване на болката, като епидурална анестезия. Въпреки това в редица родилни домове тя все още се използва..

Най-често в акушерската практика азотният оксид се използва за инхалационна анестезия. За облекчаване на болката по време на раждането се използва смес, съдържаща 40% азотен оксид и 6% кислород. Това е безцветен газ с лека приятна миризма. В родилните стаи се съдържа в балони. Сместа се сервира на бъдещата майка чрез специална маска. Усещайки приближаването на раждането, родилката самостоятелно притиска маската към лицето си и поема дълбоко въздух. Този метод се нарича автоаналгезия (авто - „себе си“, аналгезия - „облекчаване на болката“, гръцки), тоест самата жена контролира степента и честотата на облекчаване на болката. След вдишване усещането за болка отслабва и се появява чувство, подобно на еуфория, поради което азотният оксид се нарича още "смеещ се газ".

Азотният оксид трябва да се използва вече с установената трудова дейност, тоест когато шийката на матката е с ширина 4-5 см, така че трудовата дейност да не отслабва. Ефектът от едно вдишване е краткосрочен и трае няколко минути, тъй като лекарството много бързо се екскретира от тялото с дишането, което е несъмненото му предимство. Поради бързото си действие, азотният оксид може да се използва по време на раждането (както по време на раждането, така и по време на раждането), тъй като родилката е будна и може да избута. По този начин азотният оксид е показан за краткосрочно облекчаване на болката както в първия, така и във втория етап на раждането, както и по време на раждане във вода. Въпреки факта, че лекарството бързо преминава през плацентата, то има минимален ефект върху плода..

Страничните ефекти и усложнения включват замаяност, гадене и повръщане. В тези случаи вдишването на азотен оксид се спира и родилката може да диша чист кислород. Няма противопоказания за употребата на азотен оксид в случай на нормално раждане..

Епидурална анестезия за облекчаване на болката при раждането

Епидуралната анестезия е най-модерният, ефективен и безопасен метод за облекчаване на болката по време на раждането. Многобройни проучвания показват, че този вид облекчаване на болката не засяга плода..

Епидуралната анестезия започва от момента, в който шийката на матката се отвори с 3-4 см, тъй като по-ранното приложение на лекарството може да отслаби или да спре раждането. Спрете приложението на упойката известно време преди периода на усилие (с пълна или почти пълна дилатация на шийката на матката), така че родилката да може адекватно да натисне.

Медицински показания за епидурална анестезия по време на раждане:

 • преждевременно раждане;
 • гестоза (смята се, че епидуралната анестезия подобрява кръвообращението в съдовете на бъбреците и плацентата);
 • заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като епидуралната анестезия намалява натоварването на сърцето и риска от усложнения;
 • дистоция на шийката на матката (когато шийката на матката не се отваря, въпреки наличието на тежки контракции). Епидуралната анестезия насърчава омекотяването на шийката на матката и нейното ранно отваряне.

Епидуралната процедура се извършва от висококвалифициран анестезиолог в седнало положение или легнал настрани. Кожата се обработва предварително с антисептичен разтвор, под местна анестезия се извършва пункция (пункция) на кожата в областта на лумбалната област и се поставя специална куха игла в епидуралното пространство на гръбначния стълб (това е пространството между стената на гръбначния стълб и твърдата обвивка, покриваща гръбначния мозък). Катетър, който представлява тънка мека тръба, се вкарва през иглата в епидуралното пространство, след това иглата се отстранява и катетърът се фиксира върху кожата на гърба с лепяща лента. По-нататъшното приложение на анестетично лекарство се извършва чрез катетър. Обезболяващото вещество измива нерва okohchiy, отговорен за чувствителността на долната половина на тялото, по-специално малкия таз и перинеума, осигурява адекватно облекчаване на болката. При епидурална анестезия лекарството може да се инжектира не само веднъж в катетъра, но и непрекъснато да се дозира чрез инфузомат (компактно преносимо устройство, в което се поставя спринцовка с лекарство и с помощта на специална програма лекарството се прилага на пациента в определена доза), което значително подобрява ефекта на анестезията и го прави еднакъв.

Облекчаването на болката настъпва в рамките на 5-15 минути след приложението на лекарството. По време на епидурална анестезия жената не чувства болка по време на раждането, но може да усети контракциите на матката. Чувствителността се възстановява напълно няколко часа след края на епидуралната анестезия.

Странични ефекти и усложнения на епидуралната анестезия по време на раждане:

 • понижаване на кръвното налягане при родилка;
 • главоболие (рядко се появяват при неправилно извършена пункция, ако случайно се направи пункция на твърдия гръбначен мозък, цереброспиналната течност преминава през този отвор в епидуралното пространство, докато налягането на течността намалява, което е причината за появата на главоболие);
 • болка в гърба и долните крайници (възникват след прекратяване на анестезията, ако по време на пункцията нервните корени на гръбначния мозък, отговорни за инервацията на областта, където е възникнало усещането за болка);
 • хематоми (натрупване на кръв в тъканите) на мястото на пункцията.

Въпреки това, всички тези усложнения днес са рядкост..

Противопоказания за епидурална анестезия по време на раждане:

 • заболявания на гръбначния стълб (най-често - неговото изкривяване);
 • артериална хипотония (ниско кръвно налягане);
 • ниско ниво на тромбоцити в кръвта и използването на антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта);
 • наличието на възпаление на мястото на пункцията;
 • алергични реакции към локални болкоуспокояващи като LIDOCAINE;
 • наличието на белег на матката (ако преди това жената е имала цезарово сечение). При естественото раждане с постоперативен белег на матката, най-грозното усложнение е разкъсването на матката по протежение на белега. За да предотврати този момент, родилката трябва да контролира и описва чувствата си, тъй като началото на разкъсване на матката е придружено от силна болка, локализирана точно в областта на следоперативния белег. Въпреки това, ако е възможно в родилния дом да се извърши раждане под контрола на CTG - кардиотокография за оценка на състоянието на плода, е възможно да се използва епидурална анестезия, тъй като плодът реагира предимно на промени, които настъпват при разкъсване на матката, което моментално се показва на кардиотокограмата.

Облекчаване на болката в следродилния период

Необходимо е облекчаване на болката в следродилния период, ако е необходимо да се проведе ръчно изследване на маточната кухина и при зашиване на разкъсвания на родовия канал или перинеума, както и перинеални разрези.

Обикновено след раждането на бебето плацентата се отделя от стените на матката и се отделя навън заедно с мембраните. Понякога обаче плацентата не се отделя сама, или когато плацентата се отдели, нейните лобули и фетални мембрани остават в маточната кухина. В този случай е необходимо да се извърши ръчно изследване на маточната кухина и да се отстрани неотделената плацента или останалите й части и мембрани. Също така, след раждането, понякога матката не се свива достатъчно добре и това е придружено от обилно кървене. В случаите, когато лекарствата не могат да помогнат на матката да се свие, се извършва „юмручен масаж на матката“. Лекарят вкарва ръката си в маточната кухина, а с другата ръка я държи отгоре и по този начин я масажира. Това обикновено спира кървенето. Всяко проникване в маточната кухина е изключително болезнено и изисква облекчаване на болката.

Ако на жената е била дадена епидурална анестезия по време на раждане, тогава за ръчна интервенция в маточната кухина или зашиване на следродилни разкъсвания е достатъчно просто да добавите анестетично вещество към катетъра и да извършите всички необходими манипулации при продължаваща епидурална анестезия.

Ако по време на раждането не е имало епидурална анестезия, тогава на родилката се дава краткотрайна обща интравенозна анестезия. Интравенозната анестезия (например DIPRIVAN) се инжектира във вената на жената и тя заспива за 10-15 минути - това обикновено е достатъчно време за извършване на необходимите интервенции. Ако е необходимо повече време, анестезията се удължава чрез добавяне на лекарства. Страничните ефекти и усложненията са изключително редки под формата на алергични реакции към лекарството.

Зашиване на следродилни разкъсвания или времена, извикване, ако по време на раждането не е извършена епидурална анестезия, се извършва под местна упойка. Анестезиращо вещество (обикновено LIDOCAINE) се инжектира във клапаните от спринцовка и след изчезване на чувствителността се извършват всички необходими манипулации. Ако има леки повърхностни увреждания на лигавицата, тогава е възможно да се използва спрей с LIDOCAINE за възстановяване целостта на увредената тъкан. При наличието на дълбоки, многократни разкъсвания на шийката на матката, обилно кървене от съдовете, препоръчително е да се извърши парацервикална блокада (местната упойка се инжектира отстрани; от шийката на матката), тъй като корекцията на такива наранявания отнема много време и манипулациите, извършени върху шийката на матката и налягането) на хирургически инструменти причиняват дискомфорт и болка на жената след раждането. Също така, парацервикалната блокада помага за намаляване и понякога спиране на кървенето. В този случай аналгетичният ефект обикновено се проявява в рамките на 5-6 минути..

При наличие на алергични реакции към местна упойка и при дълбоко увреждане на влагалището те прибягват до краткотрайна интравенозна анестезия.

По този начин днес в арсенала на акушер-гинеколозите има голям запас от различни средства и методи за облекчаване на болката при раждане. Въпреки относителната им безопасност, назначаването на определен метод на анестезия се извършва, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на отделната родилка, акушерската ситуация и състоянието на плода. Решението за облекчаване на болката по време на раждане се взема съвместно от акушер-гинеколог и анестезиолог. В акушерството облекчаването на болката винаги се извършва под наблюдението на опитен анестезиолог, а жената е под негово наблюдение по време на процедурата и известно време след нея..

При нормално физиологично раждане може да не се изисква облекчаване на болката. Но ако въпреки това възникне такава необходимост, не трябва да се страхувате от употребата на различни лекарства и методи за анестезия, тъй като всички те са в опитни ръце и са изпитани във времето..

Прочетете също

Много бъдещи родители се притесняват от вероятността от преждевременно раждане. Струва си да се припомни това преждевременно.