Анестетичната практика в акушерството е много консервативна, като се използва спинална анестезия, епидурална анестезия и обща анестезия.

На практика се сблъсках с факта, че пациентите често бъркат спинална и епидурална анестезия, тълкуват погрешно общата анестезия, са много уплашени и недоверчиви.


Спиналната и епидуралната анестезия включва прилагане на местна упойка в непосредствена близост до гръбначния мозък. Въпреки че тези видове анестезия са фундаментално сходни, всеки от тях има свои анатомични, физиологични и клинични характеристики..
Гръбначният мозък е разположен в центъра на гръбначния стълб и е заобиколен от цереброспинална течност; и всичко това от своя страна е заобиколено от твърдата мозъчна обвивка, а след това от T.M.O. (pia dura). Следователно, епидурална - над твърдата мозъчна обвивка, субдурална - под T.M.O..

Спинална анестезия

Спиналната анестезия е най-бързата в техниката. Дълга и тънка игла се инжектира в гръбначния стълб на лумбалното ниво. Дебелината на иглата е малко по-голяма от косата, така че пункцията е практически безболезнена (всички болезнени усещания при пробиване са само от кожата). Иглата отива почти до гръбначния мозък (зад T.M.O.). лекарят определя правилното поставяне на иглата чрез капка цереброспинална течност, която се появява от иглата.

”Лекарството се прилага еднократно. Иглата се отстранява. Тъй като местната упойка отива директно към гръбначния мозък, клиничните усещания се развиват в рамките на 1-2 минути.

Задължително е да говорите за тях с вашия анестезиолог, тъй като според усещанията анестезиологът ще определи нивото на развитата анестезия, нейната дълбочина и възможни усложнения, които могат да се развият.


Какво трябва да бъде?

 • топлина, която се появява в седалището и бедрата и постепенно намалява към краката;
 • тежест в краката;
 • Настръхване;
 • усещане за изтръпване;
 • може да има обща слабост, замаяност, гадене и повръщане - няма нужда да се страхувате от това.

Такива усещания възникват от намаляване на кръвното налягане (BP), тъй като всички съдове в долната част на тялото се отпускат и разширяват.

Спиналната анестезия блокира всички усещания. В зависимост от лекарството трае от 30 минути до 3 часа. Не може да бъде удължен!

Условия, които трябва да бъдат изпълнени при използване на спинална анестезия

Има необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се намали рискът от усложнения. Най-простото и най-важно е хоризонтално положение без възглавница, докато чувствителността се върне и с възглавница за 12 часа.
За какво? - тъй като има пункция на T.M.O., цереброспиналната течност в изправено положение може да изтече и в резултат на това се появяват главоболия, които са трудни за лечение.

Болка в гърба.

Акушерските анестезиолози и невраксиалната аналгезия често се обвиняват за всякакви неврологични симптоми, които се появяват по време на следродилния период. Трябва обаче да се помни, че както бременността, така и самият процес на раждане могат да причинят неврологични увреждания. Нервите могат да бъдат повредени от низходящата глава на плода или от форцепс. Също така, причината за неврологичните разстройства може да бъде продължителен, продължителен труд. Използването на ретрактори по време на цезарово сечение също може да доведе до неврологични усложнения..

Епидурална анестезия

Епидуралната анестезия е по-трудна и отнема много време за изпълнение. Може да се извършва както за лечение на дискоординиране на раждането, така и за анестезия на 1-ви етап от раждането, цезарово сечение, за облекчаване на постоперативна болка.

”При епидурална анестезия лекарството се инжектира в пространството, заобикалящо нервите, които напускат гръбначния мозък, така че са възможни варианти от облекчаване на болката с лек двигателен блок до дълбока с пълен двигателен блок.

Епидуралната анестезия е технически по-трудна от спиналната анестезия. Първо се анестезира кожата, след което лекарят, работещ с дълга и дебела игла, се доближава до пространството, където отиват нервите, и вкарва катетър през иглата, през който се доставя лекарството. В този случай лекарството може да се прилага толкова дълго, колкото искате (максимално допустимите 7 дни).

Усещанията се развиват за 5-20 минути и са напълно подобни на клиниката за спинална анестезия. Разликата е, че при спиналната анестезия изобщо няма чувствителност, а епидуралната анестезия облекчава само болковите импулси на определено предварително определено ниво. В същото време жената може да усеща докосване, разтягане, натиск - това е норма.

”При спинална и епидурална анестезия жената остава будна (включително цезарово сечение); Той чува всичко, вижда своя анестезиолог и може да комуникира с него. След изваждането веднага ще й покажат бебето, ще я целунат, ще я закачат на гърдата.

Обща анестезия

Най-страшната дума е обща анестезия. Извършва се по време на цезарово сечение само при състояния, които застрашават живота на майката или детето.

„Всички лекарства се дават интравенозно. Настъпва моментална загуба на съзнание. Жената не вижда нищо, не чува, не чувства. Наркотичните аналгетици се използват за обща анестезия. Когато се прилагат интравенозно, те достигат до плода много бързо, така че акушерите работят бързо.

След операцията, ако всичко е наред, майката ще види бебето само в отделението си, след 2 часа. Един от въпросите, обсъждани сред пациентите, е индикациите и противопоказанията. Показанията бяха подредени.

Сега защо "не"...

Противопоказания за употребата на анестезия

Абсолютно невъзможно е:

• Отказ на родилката
• Липса на необходимите условия и оборудване
• Тежка хиповолемия и реален риск от масивно кървене (отлепване на плацентата, руптура на матката, хипотонично кървене)
• Коагулопатия (нарушение на кръвосъсирването)
• Признаци на аорто-ковиална компресия (за да ги избегне на масата, жената се обръща на лявата си страна, докато съдовете се освобождават от натиска на бременната матка)
• Лечение с антикоагуланти
• Сепсис
• Кожна инфекция на мястото на пункцията
• Повишено вътречерепно налягане
• Алергия към анестетици
• AV блокове и други сърдечни проблеми
• Тежък фетален дистрес (пролапс на пъпната връв, брадикардия)
• Обостряне на херпесната инфекция

Невъзможно е по отношение на:

• Спешността на ситуацията и липсата на време за подготовка на родилката и извършване на манипулации
• Наличие на фетални малформации, антенатална фетална смърт
• Емоционална нестабилност на родилката
• Някои сърдечни заболявания
• Съществуваща възможност за разширяване на обема на операцията
• Периферна невропатия
• Психично заболяване
• Ниско ниво на интелигентност (умствена изостаналост)
• Лечение с хепарин
• Несъгласие от хирургичния екип
• Деформация на гръбначния стълб
• Пострадали преди това гръбначни наранявания.

Как анестезията и лекарствата влияят върху плода

Въпросът, който всеки си задава, е как анестезията и лекарствата влияят върху плода?
НЕ - ако е спинална или епидурална анестезия.
АФЕКТ - ако е обща анестезия.

Препарати за спинална и епидурална анестезия (лидокаин, бупивакаин, ропивакаин) се използват по целия свят и все още няма по-добра. Когато се въведат, те се разлагат „на едно и също място“. Те имат голяма молекула и те постъпват в кръвта на майката в изключително малки количества. Ако плацентата е зряла и нормална (до 32-40 седмици от бременността), тогава тя няма да пропусне лекарството. В други случаи само единични молекули, които не са били унищожени в кръвта, ще влязат в кръвоносната система на плода. НО,....... докато лекарството достигне кръвта на бебето, жената ще стане майка. Най-просто казано, лекарството няма време да достигне до детето.

При общата анестезия всичко е различно и зависи от скоростта на акушер-гинеколозите - „колкото по-бързо, толкова по-добре“. Използваните наркотични аналгетици в целия си обем проникват през плацентата към плода и съответно предизвикват същите ефекти като при жените. Това е потискане на съзнанието, дишането, сърдечния ритъм. Новородените бебета често спят и дишат лошо... те са под упойка. Но,... и тези устройства са различни. Използването им зависи от първоначалната конкретна ситуация, причините за оперативната доставка. Фентанил, промедол, морфин-опиати, проникват навсякъде, потискат всичко. Кетаминът е синтетично лекарство. Единственото лекарство, което причинява реакции на гърба. Повишава кръвното налягане, стимулира дихателните и сърдечно-съдовите центрове. Въпреки че бебето ще спи, дишането и сърдечният ритъм няма да бъдат силно нарушени. Трябва да се помни, че за всяко лекарство има ясни и строги индикации! Употребата на всяко лекарство зависи от конкретната ситуация, сложността, тежестта на майката и бебето.

В заключение искам да кажа, че при всякакъв вид анестезия е много важно взаимното разбирателство между лекаря и пациента, колко голямо е вашето доверие към лекаря. Зависи от това колко бързо, безболезнено и ефективно ще премине упойката. На първо място, успокойте се, попитайте Вашия лекар всичко, което Ви интересува. Лекарят е длъжен да ви разкаже за целия процес на анестезия.

Аз съм лекар-анестезиолог, преди операцията се опитвам да разкажа всичко за анестезията, в процеса казвам какво и как ще направя. По време на операцията се опитвам да говоря с жени и да се държа за ръце. Целият процес на анестезия протича по-гладко, ако самата жена е спокойна и уверена..
Аз съм пациент. В живота си аз самият многократно съм се озовавал на операционната маса..
Аз съм майка. Майчинството ми започна с цезарово сечение с епидурална анестезия.

Анестезия по време на раждане. методи за облекчаване на болката

Наталия Гауда
Акушер-гинеколог, ръководител на наблюдателното отделение на родилния дом, Mytishchi

Списание "9 месеца"
№ 01 2006
За облекчаване на болката при раждане се използват както немедикаментозни методи (те не се нуждаят от спринцовки, лекарства, лекари), така и медикаменти, които могат да се извършват само с помощта на специалист.

Как лекарите могат да помогнат?

Обща анестезия. При използване на тези видове анестезия се губи чувствителност към болка на всички части на тялото. Наред със загубата на чувствителност към болка по време на обща анестезия, лекарствата също влияят на съзнанието..

Ендотрахеална анестезия. Прави се обща анестезия с изкуствена белодробна вентилация. Методът осигурява дълготраен ефект. В този случай се използва цяла комбинация от лекарства и действителната упойка навлиза в белите дробове през трахеята. Такава анестезия се използва за цезарово сечение, често в спешни случаи.

Инхалационна (маска) анестезия. Една форма на облекчаване на болката е инхалационен анестетик, азотен оксид, който родилката вдишва чрез маска, която прилича на респиратор. Маската се използва по време на първия етап на раждането, когато шийката на матката се разширява.

Локална анестезия. Когато се използва локална анестезия, само някои части на тялото са лишени от чувствителност към болка.

Епидурална анестезия. Една от формите на локална анестезия, която се осигурява чрез въвеждането на локален анестетичен разтвор в пространството над твърдата мембрана на гръбначния мозък. В наши дни такава анестезия се използва широко по време на раждане. След инжектирането долната част на тялото става нечувствителна. Нервите, които изпращат сигнали за болка към мозъка от матката и шийката на матката, преминават през долната част на гръбначния стълб, където се инжектира упойката. По време на действието на този вид облекчаване на болката, жената е в пълно съзнание и може да разговаря с другите.

Локална анестезия. Този метод, който десенсибилизира всяка част от кожата, често се използва след раждане за облекчаване на болката по време на зашиване на меките тъкани. В този случай анестетикът се инжектира директно вместо интервенцията.

Интравенозна анестезия. Във вената се инжектира лекарство (упойка). В същото време жената заспива за кратко (10-20 минути). Използва се при извършване на краткосрочни хирургични интервенции по време на раждане, например при изолиране на задържаните части на плацентата, при прилагане на акушерски форцепс.

Използването на наркотични аналгетици. Наркотичните аналгетици се прилагат интрамускулно или интравенозно, докато чувствителността към болка намалява по време на раждането, жената получава възможност да се отпусне напълно в интервалите между контракциите.

Медицински показания за облекчаване на болката
много болезнени контракции, неспокойно поведение на жената (трябва да се има предвид, че според статистиката 10% от родилките изпитват лека болка, която не изисква лечение, 65% - умерена болка и 25% - силен синдром на болка, което изисква използването на лекарства );
големи плодове;
дългосрочен труд;
преждевременно раждане;
слабост на раждането (скъсяване и отслабване на контракциите, забавяне на отварянето на шийката на матката, родостимулация с окситоцин с цел увеличаване на контракциите);
операция с цезарово сечение;
многоплодна бременност;
хипоксия (дефицит на кислород) на плода - когато се използва анестезия, вероятността от появата му намалява;
необходимостта от хирургични интервенции по време на раждане - прилагане на форцепс, ръчно отстраняване на плацентата. В тези ситуации често се използва интравенозна анестезия. Същият метод се използва непосредствено след раждането по време на възстановяване на родовия канал..

Анестезия без лекарства

Анестетичният масаж е ефект върху определени точки, в които нервите излизат на повърхността на тялото. Въздействието върху тези нерви причинява известна болка и по този начин отвлича вниманието от родилната болка. Класически релаксиращ масаж - поглаждане на гърба, областта на врата. Този масаж се използва както по време на контракции, така и между тях..

Без изключение всички бъдещи майки изпитват известно безпокойство в очакване на раждането. Една от причините за такова безпокойство е добре познатата идея за болезнени контракции. Може ли болката да бъде засегната? И способна ли е самата жена да направи раждането си възможно най-лесно и безболезнено? В този раздел ще ви разкажем подробно за всички методи за облекчаване на болката, техните плюсове и минуси.

Релаксация - техники за релаксация, които ви помагат да понасяте по-лесно контракциите и да си почивате повече между тях.

Рационално дишане - Има няколко техники на дишане, които могат да ви помогнат да понасяте по-лесно контракциите. С умелото използване на правилния тип дишане по време на контракция, постигаме леко, приятно замайване. В този момент се освобождават ендорфините (тези хормони се произвеждат в големи количества по време на раждането; ендорфините имат аналгетичен и тонизиращ ефект и се отделят в кръвта по време на контракция).

Активното поведение по време на раждане е добро, ако бъдещата майка знае, че по време на нормално, неусложнено раждане можете да заемате различни пози и да изберете най-удобната, в която именно тази родилка е по-лесна за понасяне. Активно поведение означава също движение, ходене, люлеене, огъване и различни пози, предназначени да облекчат гръбначния стълб. Смяната на позицията е първото и най-естественото желание за дискомфорт.

Хидротерапия - използване на вода за облекчаване на контракциите. В различни ситуации по време на контракции, по един или друг начин можете да използвате ваната или душа..

Електроаналгезия - използването на електрически ток за въздействие върху биологично активните точки, което също помага за понасяне на болката при раждането.

За да използвате немедикаментозни методи за облекчаване на болката, трябва да знаете за тези методи и да имате практически умения. Курс на психопрофилактична подготовка за раждане може да се проведе в предродилна клиника или в училище за бременни жени, където ще бъдете научени на правилно дишане по време на раждане, показани рационални пози и ще ви помогнете да овладеете методите за релаксация.

Позата, дишането, обезболяващият масаж, хидротерапията по време на нормален труд могат да се използват почти без ограничение. В родилния дом трябва да се консултирате с лекар за това. В някои ситуации (със седалищно предлежание на плода, с преждевременно раждане), лекарят може да ограничи свободата на движение на родилката и силно да препоръча на бъдещата майка да легне. Но уменията за дишане, релаксация ще ви бъдат полезни във всеки случай..

Лекарят определено ще предпише медикаментозни методи, ако има медицински показания, в зависимост от състоянието на родилката и детето по време на раждането.

Когато използва лекарствена анестезия, анестезиологът предварително провежда разговор с жената, като говори за същността на метода, който се планира да се приложи, както и за възможните негативни последици. След това жената подписва съгласие за използването на един или друг метод за облекчаване на болката. Трябва да кажа, че в извънредни ситуации, когато животът на жена или дете е в сериозна опасност, тази процедура се пренебрегва..

Отделно трябва да се каже за договора за раждане. При сключване на договор, в който се посочва, че по искане на жената ще се използва един или друг метод за облекчаване на болката от наркотици, се използва облекчаване на болката от наркотици, когато родилката поиска. В тези случаи по-често се използва епидурална анестезия..

Ако в ситуация с наличие на медицински показания и с договор за раждане всичко е повече или по-малко ясно, то в други случаи използването на медикаментозни методи по искане на жена е спорен въпрос и във всяко лечебно заведение се решава по различен начин.

Анестезия по време на раждане

Всички знаем, че процесът на раждане е придружен от болезнени усещания за всяка родилка. Нещо повече, прагът на болка за всяка раждаща жена е напълно различен, както и психологическото отношение към раждането. Ето защо е изключително важно да се опитате да се настроите на позитивното и да вярвате, че всичко ще се оправи още преди раждането. Е, за да преодолеете страха от раждането, могат да помогнат както лекарят, който води бременността, така и вашите близки и приятели, на които имате доверие. Ако вашият местен гинеколог стане ваш акушер, това е идеалният вариант за психологическа подготовка за раждане. В крайна сметка, по време на бременност ще станете екип, ще обсъдите всички вълнуващи въпроси и за толкова дълго време ще се подготвите старателно за раждането. Освен това можете да обсъдите подробно въпроса за облекчаване на болката, да обмислите всички варианти и да изберете този, който ви подхожда в идеалния случай..

Анестезия по време на раждане: какво е това, защо е необходимо и възможно ли е да се направи без него

11 април 2019 г., 15:07

Анестезията отдавна се използва за облекчаване на болката както по време на цезарово сечение, така и по време на естествено раждане. Но, както и преди, един от основните страхове на бременните жени е свързан с тази тема. „Странични ефекти на анестезията“, „Усложнения след анестезия по време на раждане“, „Ако анестезията не даде резултат“ - тези запитвания са много популярни в мрежата и са особено притеснителни за жените, които решат да раждат по задължителната медицинска застраховка. Бъдещите майки, вече разтревожени от наближаването на раждането, не разбират напълно принципа на действие на различните видове облекчаване на болката, не знаят какво ги очаква след „инжекцията“ и, разбира се, се притесняват.

Какви видове анестезия има? В какви случаи отказът на лекаря или пациента от „епидуралната“ е оправдан, а в кои - не? Какви са противопоказанията? Разговаряхме за това с началника на отделението по анестезиология и реанимация за възрастни от родилния дом в Градска клинична болница № 40 в Москва, анестезиолог-реаниматор от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Владимир Андреевич Соколов.

- По време на раждането се използват различни видове анестезия, нали? Кажете ни какви са вашите възможности?

Всичко зависи от това какво се случва с раждащата жена. Ражда ли по естествен път, претърпява ли цезарово сечение или става въпрос за леки акушерски интервенции, които понякога изискват и облекчаване на болката. Като например ръчно изследване на матката, зашиване.

- Ако говорим за така нареченото физиологично раждане, кой от методите за облекчаване на болката е най-надежден?

Ако се извърши физиологично раждане, тоест жената ражда по естествен път, най-надеждният метод за облекчаване на болката е епидуралната аналгезия. В началото жената може изобщо да не изпитва болка или да усеща нещо дистанционно, но, разбира се, за нея става много по-лесно. Тя може да си почива, да спи, да чете.

При този вид анестезия лекарят прави инжекция на жената, като първо обезболява кожата в лумбалната област и след това вкарва катетър, през който се инжектира аналгетикът. Като правило използваме дозатор, помпа за спринцовка, който постоянно доставя лекарството, докато шийката на матката се разшири напълно. Използвани ропивакаин, наропин - съвременни лекарства, които се считат за най-безопасните за жени и деца..

- Тоест жената до самия момент на раждането на дете не чувства нищо, дори собствените си крака.?

Този вид анестезия не предполага пълна обездвиженост. Не бива да се бърка със спинална анестезия, която се извършва по време на цезарово сечение. В самото начало, когато пробна доза попадне в тялото на жената, облекчаването на болката може да бъде по-силно. След това дозата на упойката се намалява, жената може да стане от леглото, въпреки че не се препоръчва активно да се движи по това време.

Действието на лекарството продължава още един час след спирането на доставката му. При пълно разкриване жената вече усеща какво се случва с нея. Концентрацията на лекарството се изчислява по такъв начин, че нормалният труд да не спира. Ако лекарството се инжектира в по-висока концентрация, жената няма да почувства болка, крака или раждане и периодът на изпотяване ще се удължи. Така че ще се появи някаква болезненост с голямо отваряне на шийката на матката, но тези усещания са много по-слаби от тези, които жената би изпитала без анестезия.

- Има ли противопоказания за епидурална анестезия??

Има. Например, алергия към амидни анестетици, които се използват за този вид облекчаване на болката. Също така сред противопоказанията: употребата на антикоагуланти, лекарства, които разреждат кръвта. Откритите при пациента нарушения на съсирването на кръвта са противопоказание, което е абсолютно.

Татуировка в долната част на гърба на мястото на пункцията също може да бъде противопоказание. В този случай внимателно гледаме дали има място на кожата, което да е ясно от модела. Ако не, всичко е с мастило, тогава епидуралната ще бъде отказана.

- Епидурална анестезия се предлага на всички във вашата болница. Една жена може да й откаже?

Да, има малък процент от пациентите, които отказват този вид облекчаване на болката, за да преживеят така нареченото „естествено“ раждане. Това е тяхното право. Има много практики за психологическа релаксация, техники за правилно дишане по време на раждане. Положителното отношение играе важна роля. И все пак, като правило, когато дилатацията на шийката на матката се увеличи и жената осъзнае, че не иска да търпи болката, тя може да поиска епидурална аналгезия..

- И желанието на жената ще бъде изпълнено по всяко време, дори ако "процесът" е в разгара си?

Анестезията се извършва с различна дилатация на шийката на матката, от 2 cm или повече, до пълна. Но при многократни раждания, разкриване на 8 см, може вече да не е препоръчително да се прави упойка и персоналът не настоява за това. В този случай разбираме, че жената ще роди в рамките на 10-15 минути. Анестезията просто няма време да работи, освен, че е полезна за преглед след раждане.

Ако отворът е по-малък от 8 см, тогава лекарите, разбира се, предлагат облекчаване на болката.

- Какви други видове анестезия се използват при раждането като цяло и по-специално във вашия родилен дом?

Интравенозна анестезия. Изисква се по време на следродилен преглед, ако чувствителността продължава и жената реагира болезнено на манипулациите на лекаря, например по време на шевовете. В този случай жената се потапя в кратък лекарствен сън, който продължава не повече от 20 минути..

- Възможен ли е вертикален труд с епидурална анестезия??

Да, това е доста. Ефектът на лекарството постепенно отслабва по време на раждането, релаксацията в мускулите намалява, жената може да се изправи, да се движи. Във всеки случай тя е в леглото, дори ако ражда вертикално, така че епидуралната анестезия няма да попречи на жената да заеме някаква удобна за нея поза по време на раждането..

- По време на цезарово сечение се използва същата анестезия.?

При извършване на цезарово сечение говорим за спинална анестезия. Това също е инжекция в гърба, на същото приблизително място, където е поставен епидуралният катетър, само упойката е по-концентрирана и се инжектира веднъж.

След инжекцията много бързо, в рамките на 5 минути, настъпва отпускане на корема и краката, жената вече не може да движи краката си, предната коремна стена напълно се отпуска. Родилката е в съзнание по време на операцията, която продължава не повече от 40-60 минути. Мнозина не вярват, че всичко е приключило толкова бързо. Трябва да вярваме, разбира се, защото детето веднага се поставя върху гърдата, затопля се и след това започва работата на детските лекари. След 3 часа жената започва да усеща краката и стомаха си, след 4-6 часа може да седне. След като тя е здраво стъпила на крака, ако всичко е наред с майката и бебето, след 8-12 часа те се прехвърлят заедно в следродилния отдел.

Има противопоказания, трябва да се консултирате със специалист.

Епидурална и спинална анестезия за вагинално раждане

Въпреки постоянното развитие на медицината, все още не се изисква анестезия по време на раждане. Много зависи от характеристиките на прага на болката на родилката: ако тя може да издържи естествено раждане без използването на болкоуспокояващи, те не се използват, ако няма индикации за това. Много по-рядко по време на раждане се използва обща анестезия с лекарства, които потапят човек в дълбок сън, но те са опасни за детето, поради което най-често се препоръчва да се прибегне до спинална или епидурална анестезия.

Много жени по време на бременност се интересуват от въпросите за облекчаване на болката по време на раждане, тъй като за никого не е тайна, че процесът винаги е свързан с болка, която може да бъде продължителна и непоносима. Те задават въпроси на лекаря: възможно ли е да се роди, без да се използват методи на анестезия и кое е по-добре - епидурална анестезия или обща анестезия? Съвременните методи на анестезия се считат за условно безопасни както за майката, така и за нейното бебе и правят раждането по-удобно за жената..

Видове облекчаване на болката по време на естествено раждане

Съществуват немедикаментозни (естествени) и лекарствени методи за облекчаване на болката. Природните методи са напълно безопасни и ефективни. Те включват: дихателна техника, масаж, акупунктура, ароматерапия, релаксация и др. Ако употребата им не доведе до резултат, те прибягват до помощта на лекарството за облекчаване на болката.

Методите на лекарствена анестезия включват:

 • епидурална анестезия;
 • спинална анестезия;
 • локална анестезия;
 • инхалационна анестезия;
 • обща анестезия.

In vivo, използване на епидурална и спинална анестезия.

Епидурална анестезия

Епидуралната анестезия елиминира качествено чувствителността в долната част на тялото на родилката, но в същото време по никакъв начин не засяга нейното съзнание. Етапът на раждането, на който лекарят използва облекчаване на епидуралната болка, варира от пациент до пациент в зависимост от техния праг на болка..

За епидурална анестезия анестезиологът и акушерът оценяват състоянието на майката и нероденото дете, както и се позовават на историята на предишната анестезия и хода на предишното раждане, ако има такъв.

При епидурална анестезия лекарството се инжектира в пространството на гръбначния стълб, където се намират нервните корени. Тоест процедурата се основава на нервна блокада. Този тип облекчаване на болката обикновено се използва по време на вагинално раждане за облекчаване на процеса на контракции. Повече за епидуралната анестезия →

Техника на изпълнение:

 • жената заема позицията "плод", извивайки гърба си максимално;
 • зоната на въвеждане се третира с антисептик;
 • инжекция с анестетично лекарство се инжектира в гръбначния стълб;
 • след като лекарството започне да действа, дебела игла се пробива в епидуралното пространство, докато анестезиологът усети твърдата мозъчна обвивка;
 • след това се поставя катетър, през който анестетиците ще влязат в тялото на жената;
 • иглата се отстранява, катетърът се фиксира с лепяща лента на гърба и през нея се извършва пробно инжектиране на лекарството, по време на което лекарят внимателно следи състоянието на жената;
 • известно време жената трябва да е в легнало положение, за да се избегнат усложнения. Катетърът остава отзад до края на раждането, периодично през него ще се инжектира нова доза лекарство.

Самата процедура по катетеризация отнема не повече от 10 минути, докато жената трябва да остане възможно най-неподвижна. Лекарството започва да действа приблизително 20 минути след приложението. За епидурална аналгезия се използват лекарства, които не проникват през плацентарната бариера и не могат да навредят на детето: Лидокаин, Бупивакаин и Новокаин.

Показания за епидурална анестезия:

 • заболяване на бъбреците;
 • късогледство;
 • младата възраст на бъдещата майка;
 • нисък праг на болка;
 • преждевременно раждане;
 • неправилно представяне на плода;
 • късна токсикоза;
 • тежки соматични заболявания, например: захарен диабет.

Противопоказания:

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • незадоволително съсирване на кръвта;
 • наранявания и деформации на гръбначния стълб;
 • висок риск от маточно кървене;
 • възпаление в областта на пункцията;
 • повишено вътречерепно налягане;
 • ниско кръвно налягане.

Положителни страни:

 • жената може да се движи относително свободно по време на раждане;
 • състоянието на сърдечно-съдовата система е по-стабилно за разлика от общата анестезия;
 • анестезията практически няма ефект върху плода;
 • катетърът се поставя веднъж за неопределен период, поради което, ако е необходимо, през него могат да се инжектират лекарства в необходимия период от време;
 • една жена ще види и чуе детето си веднага след раждането.

Отрицателни страни:

 • вероятността от неадекватен резултат от анестезия (при 5% от жените ефектът от инжектирането на упойка не се постига);
 • сложна процедура за катетеризация;
 • рискът от интраваскуларно приложение на лекарството, което е изпълнено с развитието на конвулсивен синдром, който, макар и рядко, може да причини смъртта на родилката;
 • лекарството започва да действа само след 20 минути, поради което при бързо и спешно раждане използването на епидурална анестезия не е възможно;
 • ако лекарството се инжектира през арахноида, тогава се развива гръбначен блок, жената се нуждае от спешна реанимация.

Спинална анестезия

Спиналната анестезия, подобно на епидурална, се извършва по почти същия начин, но с по-тънка игла. Разликата между спиналната и епидуралната анестезия е следната: количеството анестетик за гръбначния блок е значително по-малко и се инжектира под границата на гръбначния мозък в пространството, където е локализирана цереброспиналната течност. Усещането за упойка след инжектирането на лекарството идва почти веднага.

Анестетикът се инжектира през тънка игла веднъж в канала на гръбначния мозък. Болковите импулси са блокирани и не достигат до центровете на мозъка. Точният резултат от анестезията започва в рамките на 5 минути след инжектирането и продължава 2-4 часа, в зависимост от избраното лекарство.

По време на спинална анестезия, родилката също остава в съзнание. Тя вижда бебето си веднага след раждането и може да го прикрепи към гърдата си. Процедурата за спинална анестезия изисква задължителна венозна катетеризация. Физиологичен разтвор ще влезе в кръвта на жената през катетъра.

Показания за спинална анестезия:

 • гестоза;
 • заболяване на бъбреците;
 • заболявания на бронхо-белодробната система;
 • сърдечни дефекти;
 • висока степен на късогледство на фона на частично отлепване на ретината;
 • ненормално представяне на плода.

Противопоказания:

 • възпалителен процес в областта на предложената пункция;
 • сепсис;
 • хеморагичен шок, хиповолемия;
 • коагулопатия;
 • късна токсикоза, еклампсия;
 • остри патологии на централната нервна система с неинфекциозен и инфекциозен произход;
 • алергия към локална анестезия.

Положителни страни:

 • 100% гаранция за облекчаване на болката;
 • разликата между спинална анестезия и епидурална предполага използването на по-тънка игла, следователно манипулирането на приложението на лекарството не е придружено от силна болка;
 • лекарствата не оказват влияние върху състоянието на плода;
 • мускулната система на родилката се отпуска, което помага в работата на специалистите;
 • жената е в пълно съзнание, така че вижда детето си веднага след раждането;
 • няма вероятност за системно влияние на упойката;
 • спиналната анестезия е по-евтина от епидуралната;
 • техниката на анестетично инжектиране е по-опростена в сравнение с епидуралната анестезия;
 • бърз анестезионен ефект: 5 минути след приложение на лекарството.

Отрицателни страни:

 • нежелателно е ефектът на анестезията да се удължава за повече от 2-4 часа;
 • след анестезия, жената трябва да е в легнало положение поне 24 часа;
 • главоболие често се появяват след пункция;
 • болки в гърба могат да се появят няколко месеца след пункцията;
 • бързият ефект на анестезията се отразява в кръвното налягане, провокирайки развитието на тежка хипотония.

Ефекти

Използването на анестезия по време на раждане може да причини краткосрочни ефекти при новороденото, например: сънливост, слабост, респираторна депресия, нежелание за кърмене. Но тези последици преминават доста бързо, тъй като лекарството, използвано за облекчаване на болката, постепенно напуска тялото на детето. По този начин последиците от облекчаването на болката от лекарства при раждането се дължат на проникването на анестетични лекарства през плацентата към плода..

Трябва да разберете, че анестезията блокира болката, но този ефект не е без неприятни последици. За родилката, въвеждането на анестетици в тялото влияе върху дейността на матката, т.е. процесът на естествено разширяване на шийката на матката става по-бавен. Това означава, че продължителността на раждането може да се увеличи..

Намалената активност на матката е, че контракциите се инхибират и могат да спрат напълно. В този случай специалистите ще бъдат принудени да инжектират лекарства в тялото на майката, за да стимулират процеса на раждане, в някои случаи да използват акушерски форцепс или да направят цезарово сечение.

Също така, след използване на анестезия по време на раждане, често се развиват странични ефекти като главоболие, световъртеж и тежест в крайниците. При епидурална и спинална анестезия кръвното налягане се понижава. По принцип ефектът на облекчаване на болката се постига успешно с всички видове анестезия, но усещането за натиск в долната част на корема може да продължи.

В развитите страни повече от 70% от жените използват облекчаване на болката по време на раждане. Все по-често жените настояват за облекчаване на болката по време на раждането, за да минимизират болката при раждането, въпреки факта, че раждането е естествен процес, който може да протича без външна намеса. По време на естественото раждане тялото произвежда шоково количество ендорфини - хормони, които осигуряват физиологична анестезия, насърчават емоционалното повдигане и намаляват чувството на болка и страх.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Видове облекчаване на болката от наркотици по време на естествено раждане - кой да изберете?

Екип от професионалисти в различни области

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 6 минути

Жена, която е на път да роди, вероятно си задава въпроси - „мога ли да понеса болката, която предстои? Може би трябва да използвате анестезия по време на раждането? Ще бъде ли вредно за детето? " Решението за анестезия се взема от лекаря. Окончателната присъда на лекаря зависи от прага на болката на бъдещата майка, съпътстващи причини във всеки конкретен случай, например, положението и размера на плода, съществуването на предишно раждане.

Разбира се, ако решите да родите в платена клиника и предпишете клауза за анестезия в договора, тогава всяка прищявка ще бъде изпълнена за вашите пари.

Съдържанието на статията:

 • Метод на вдишване
 • Интравенозна анестезия
 • Местен
 • Епидурална
 • Гръбначен
 • Обща анестезия

Облекчаване на болката при вдишване - плюсове и минуси

Методът на вдишване (маска) включва загуба на чувствителност към болка чрез вдишване на газообразно наркотично лекарство от родилка - азотен оксид или инхалационни анестетици - метоксифлуран, флуоротан и пентран чрез маска, която прилича на респиратор.

Тази упойка се използва в първия стадий на раждането, когато шийката на матката се е отворила с 4-5 см. Този метод се нарича още автоаналгезия, тоест „самоаналгезия“: жена, която усеща приближаването на контракциите, сама взема маската и вдишва съдържащия се там агент. По този начин тя самата контролира честотата на облекчаване на болката..

Професионалисти:

 • Лекарството бързо напуска тялото;
 • Произвежда бърз аналгетичен ефект;
 • Оказва минимално въздействие върху бебето

Минуси:

 • Има странични ефекти, които включват замаяност, гадене и повръщане

Предимства и недостатъци на интравенозната анестезия с ЕР

Интравенозната или интрамускулната (парентерална) анестезия се използва за намаляване на чувствителността към болка по време на раждането и за даване на възможност на жената да се отпусне малко между контракциите. Лекарят - анестезиолог въвежда един от наркотичните аналгетици или комбинация от тях с добавяне на успокоително, например диазепам.

Продължителността на анестезията може да варира от 10 до 70 минути и зависи от вида и количеството на приложеното лекарство.

Ползи:

 • Негативните ефекти на анестетиците са краткотрайни;

Недостатъци:

 • Лекарствата, проникващи в кръвообращението на бебето, имат потискащ ефект върху нервната система на бебето, а също така влияят на дихателните му процеси след раждането;
 • Използваните анестетици могат да причинят сериозни усложнения при новороденото.

Когато е необходима локална анестезия?

Когато се използва методът на локална анестезия, анестетикът се инжектира в мястото, където болката трябва да се притъпи, като по този начин причинява депресия на нервната функция и притъпяване на чувствителността на клетките. Ако трябва да анестезирате малка част от тялото, тогава анестезията се нарича местна, ако по-голяма, тогава регионална.

За локална анестезия по време на раждане инжекцията се инжектира в перинеума или по-дълбоко. В този случай се губи чувствителността само на определен участък от кожата. Най-често този вид анестезия по време на естествено раждане се използва, когато меките тъкани са зашити..

Има видове регионална анестезия, използвана по време на раждане:

 • Епидурална;
 • Гръбначен.

Професионалисти:

 • Рискът от развитие на високо кръвно налягане (хипертония) при родилки с високо кръвно налягане е минимален;
 • Минимален риск от психични заболявания при новороденото.

Минуси:

 • Съществува възможност за рязък спад на кръвното налягане на майката, включително до загуба на съзнание;
 • Усложнения от неврологичен характер: чувствителността в долните крайници е нарушена, има главоболие и болки в гръбначния стълб;
 • Възможни са възпалителни процеси;
 • Странични ефекти под формата на студени тръпки, сърбеж по кожата, задух.

Не можете да използвате регионална анестезия по време на раждане, ако:

 • На предложеното място на пункция има инфекции;
 • Наличието на заболявания на централната нервна система при родилка;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Алергични реакции към използваните лекарства;
 • Ортопедични нарушения, когато е невъзможно да се достигне междупрешленното пространство;
 • Белези по матката;
 • Нарушение на кръвосъсирването.

Лекарствата - както за епидурална, така и за гръбначна анестезия - се инжектират в долната част на гърба, близо до нервните окончания. Това прави възможно блокирането на болковите усещания на голяма част от тялото, докато родилката е будна.

Цената на тази анестезия по време на раждане е доста висока: само минимум 50 долара. ще отиде при консумативи.

Кога е показана епидурална анестезия по време на раждането?

Епидуралната анестезия включва инжектиране на лекарството в гръбначния канал, разположен извън границата на бурсата, която обгражда гръбначния мозък, т.е. - между гръбначните дискове.

Необходимото количество от лекарството се инжектира с тънка игла, която се отстранява след завършване на трудовия процес и, ако е необходимо, допълнителна доза.

Кандидатствайте, ако родилката има:

 • Заболяване на бъбреците;
 • Болести на сърцето, белите дробове;
 • Късогледство;
 • Късна токсикоза.
 • С преждевременно раждане и неправилно подравняване на плода.

Професионалисти:

 • Анестезията може да бъде удължена при необходимост, благодарение на катетър в гръбначния стълб, чрез който анестетикът се доставя в точното време;
 • По-малко вероятно, отколкото при спинална анестезия от спад на кръвното налягане.

Минуси:

 • Много странични ефекти;
 • Забавено действие на лекарството. Анестетикът започва да действа 15-20 минути след въвеждането му.

Предимства и недостатъци на спиналната анестезия

При спинална анестезия лекарството се инжектира в менингите - в средата на твърдата му част, разположена близо до гръбначния стълб. Обикновено се използва за планово или спешно цезарово сечение.

Ползи:

 • Действа по-бързо от епидурална (3-5 минути след инжектиране);
 • Самият процес е по-лесен и бърз в сравнение с епидуралния метод;
 • По-малко разходи за наркотици;
 • Не потиска бебето.

Недостатъци:

 • По-често от епидуралната причинява главоболие и ниско кръвно налягане;
 • Осигурява облекчаване на болката по време на раждане в определено време (1-2 часа).

Показания за обща анестезия с ЕР

Когато е невъзможно или нежелателно да се проведе регионален блок, тогава се прилага обща анестезия. Извършва се в спешни случаи, например, когато състоянието на детето се влоши или когато майчиното кървене.

Анестезията по време на раждане причинява бърза загуба на съзнание и се извършва без допълнителна подготовка.

Недостатъци:
Когато не е известно дали има течност или храна в стомаха на родилка, тогава съществува възможност за развитие на аспирация в безсъзнателно положение - постъпване на съдържанието от стомаха в белите дробове, което води до нарушаване на белодробната тъкан и нейното възпаление.

Имате ли опит с анестезия при естествено раждане, трябваше ли да изберете нейния тип? За нас е много важно да знаем вашето мнение!

Епидурална анестезия по време на раждането

Раждането е труден и болезнен процес, който може да доведе до много усложнения. Жена, решила да стане майка, доскоро трябваше да понася героично и труда, и труда без способността да облекчава собствените си мъки. Сега това е в миналото: епидуралната анестезия може значително да опрости живота на родилката (особено на примипара).

Защо се нуждаете от облекчаване на болката

Дълго време човечеството се опитва да намери начин да намали болката при родилките. В древни времена за това са се използвали отвари от билки и пушене, по-късно се появяват синтетични болкоуспокояващи. Раждането е един от най-болезнените процеси, а средновековната концепция за необходимостта от женски страдания, за щастие, е в миналото. Изследвания на съвременни учени директно показват, че прекомерната болка по време на раждане драстично повишава нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта и това може да доведе до нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на тялото. В резултат на това честотата на контракциите намалява, обичайният ритъм на кръвообращението се заблуждава и на този фон се развива фетална хипоксия. *

Какво друго е свързано с прекомерна болка по време на раждане

 • Хипервентилацията и дихателната алкалоза могат да доведат до метаболитна ацидоза
 • Намалената перфузия на плацентата заплашва патологиите на плода
 • Освобождаването на хормони може да доведе до нарушаване на тялото на детето

Тези, които обикновено говорят за необходимостта една майка непременно да изпита „тайнството на раждането“, най-често не са наясно с всички възможни последици и никога няма да бъдат държани отговорни за тях. Това важи особено за домашните дули и хората, популяризиращи „естествено раждане“.

Какво е епидурална анестезия

В областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, между външната стена и твърдата обвивка на гръбначния мозък, има пространство, в което излизат гръбначните корени, през които се предават нервните импулси. С въвеждането на анестетични лекарства чувствителността се изключва за известно време, което позволява на родилката да спре да чувства болка. В същото време правилно изчислената доза не блокира възможността за независимо движение, така че жената да може да ходи. Освен това, за разлика от общата анестезия, епидуралната анестезия позволява на родилката да остане в съзнание на всички етапи. Освен това, най-често такава анестезия, ако няма специални индикации, се използва само за периода на контракциите, който може да продължи няколко часа, а жената ражда вече без анестезия.

Спинална или епидурална?

Тези два вида облекчаване на болката много често се бъркат, защото изглеждат наистина сходни, особено за тези, които са далеч от медицината. Между тях обаче има разлики..

Гръбначен. Тази анестезия използва тънка игла, през която анестетикът се инжектира в цереброспиналната течност. Сега този метод се използва все по-рядко, защото ако се извърши неправилно или не се идентифицират противопоказанията могат да доведат до сериозни последици..

Епидурална. За този вид анестезия първо се извършва локална анестезия, след което се прави пункция на мястото на пункцията със специална игла, която прониква до твърдата мозъчна обвивка. При извършване на тази манипулация е много важно да не се движите, за да не трепери ръката на лекаря. Чрез игла в пункцията се вкарва катетър, през който анестетиците навлизат в епидуралното пространство. Тръбата му ще остане отзад толкова дълго, колкото е необходимо, за да се запазят болкоуспокояващите ефекти на лекарствата. След отстраняване на катетъра ще остане само малка пункция, която ще бъде обработена и покрита с мазилка..

Ефект на анестезията върху дете

Привържениците на "естественото раждане" твърдят, че лекарствата могат да повлияят неблагоприятно на плода. Съвременните изследвания обаче опровергават този факт: в резултат на проведените тестове е установено, че епидуралната анестезия по никакъв начин не засяга детето, но значително улеснява процеса на раждане. ** Освен това за този вид облекчаване на болката се използват лекарства, които не проникват през плацентарната мембрана на плода... Основният плюс на епидуралната анестезия по време на раждане е, че жената може да се отпусне, да се успокои и уверено да премине към процеса на изгонване на плода без невроза и стрес..

Показания за облекчаване на болката

За съжаление, все още не във всички лечебни заведения жената може да вземе независимо решение за използването на анестетици. Следните ситуации са безспорни индикации за необходимостта от епидурална анестезия..

Преждевременна бременност. Отпускането на мускулите на тазовото дъно позволява на бебето да ходи по-лесно през родовия канал, без да среща съпротива. За бебета, които са родени преждевременно, ненужният стрес е противопоказан, така че ако няма индикации за цезарово сечение, ще трябва да раждате с упойка

Дискоординиране на труда. Това е името на състояние, при което контракциите могат да измъчват жената в продължение на няколко часа, но шийката на матката няма да се отвори. В този случай епидуралната анестезия ще облекчи спазма и ще провокира раждането.

Високо кръвно налягане. При хипертония раждането може да доведе до инсулти или други опасни последици, така че лекарите могат да предписват или цезарово сечение, или да използват епидурална помощ за нормализиране на кръвното налягане.

Необходимостта от хирургическа интервенция. В случаите, когато не може да се приложи обща анестезия, но се изисква бърза помощ (например при прекалено голям плод или многоплодна бременност), като алтернативен вариант се използва епидурална анестезия

Анестезия по избор

В западните клиники всяка родилка може самостоятелно да избере облекчаване на болката. Това е рационално: първо, нито един човек не иска да понася болезнено болка в продължение на няколко часа, и второ, проучвания на американски специалисти показват, че епидуралната анестезия няма последствия. Така че, ако планирате да раждате в частна клиника, най-вероятно ще ви бъде предоставена възможност самостоятелно да вземете решение за необходимостта от облекчаване на болката..

Кога да не се използва

Всяка медицинска намеса има свои противопоказания и епидуралната анестезия не е спестена. Въпреки това, дори наличието на противопоказания не е причина за раждане без упойка. Има моменти, когато жената изпитва непоносима болка (като правило, на фона на необичайна бременност или характеристики на тялото). В този случай лекарите трябва да намерят алтернативни начини за понижаване на прага на болката..

Ниско кръвно налягане. При ниско кръвно налягане, въвеждането на анестетични лекарства може да провокира рязък спад, което ще доведе до неприятни последици

Гръбначна деформация. Ако жената има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, той е изключително извит или има аномалии, достъпът до лодката ще бъде затруднен. Това означава, че когато се инжектира лекарството, то може да отиде на грешното място или да не блокира болката.

Възпаление в областта на пункцията. В случай на някакви възпалителни процеси, инжекциите са забранени, тъй като могат да провокират нагнояване или други неприятни последици от инфекцията, попадаща в кръвта

Нарушение на коагулацията. Някои болкоуспокояващи могат да разреждат кръвта, което е особено опасно, ако кървенето от матката се отвори по време на раждането

Непоносимост към определена група лекарства. Обикновено се използват просто аналози, но в редки случаи епидуралната анестезия става невъзможна.

Безсъзнание. Първо, жена в безсъзнание по принцип не изпитва болка, и второ, не може да даде съгласието си за употребата на анестезия, която се изисква при предписване на определена група лекарства

Последици и усложнения

Вече беше споменато по-горе, че медицинските изследвания не са довели доказателства, че епидуралната анестезия влияе негативно върху състоянието на плода. Има обаче ситуации, при които неприятни усложнения се случват по правило при родилка..

Попадането на лекарства във венозното легло. Ако лекарят е направил пункция неправилно и упойката е била в кръвта, жената ще почувства слабост, световъртеж, изтръпване на крайниците. За щастие всичко това може да се поправи: обикновено такива реакции се появяват незабавно, дори когато катетърът е инсталиран и с навременното уведомяване на анестезиолога могат да се избегнат неприятни последици. Ето защо, ако по време на епидурална анестезия се усети един от горните симптоми, е необходимо да се информира лекарят за това.

Алергия. За съжаление никой не е защитен от възможни негативни реакции на организма към упойката. Ето защо се препоръчва да се подложат на специални тестове за идентифициране на алергени. Това значително ще помогне на лекаря, който ще избере правилното лекарство и дозировката му, и ще ви спаси от алергични реакции и анафилактичен шок.

Болка в гърба. Някои жени в своите прегледи за употребата на анестезия по време на раждане се оплакват, че след епидуралната болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Това е следствие от неточна пункция, в резултат на което цереброспиналната течност навлиза в епидуралното пространство. Такова усложнение се лекува с медикаменти и определено трябва да информирате Вашия лекар за това.

Спад в кръвното налягане. Повечето болкоуспокояващи наистина понижават значително кръвното налягане. За да се избегне замайване, лекарите обикновено препоръчват на пациентите си да легнат и лекарствата се инжектират през катетър в малки дози.

Други минуси на анестезия

Повечето от последиците зависят от това дали анестезиологът прави правилно манипулациите си и дали родилката ще спазва всички препоръки на лекарите. Факт е, че при неправилно прилагане на лекарството анестезията може да възникне частично (в 15% от случаите) или изобщо да не се получи (5%). Освен това това може да е не само медицинска грешка. Често неправилното приложение се дължи на наднорменото тегло на жената или аномалии в развитието на гръбначния й стълб. Друго рядко явление е мозаечната анестезия. Това се случва поради факта, че в епидуралното пространство има прегради, които не позволяват лекарството да бъде равномерно разпределено в течността. Загубата на чувствителност от едната страна на тялото трябва незабавно да се докладва на анестезиолога - и той ще коригира дозата на лекарствата.

Недостатъци на процедурата

Повечето противници на епидуралната анестезия настояват, че по време на раждането жената произвежда големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква привързване към бебето. И ако „блокирате“ болезнените усещания с болкоуспокояващи, производството му ще спре и „майчинският инстинкт“ няма да работи. Жените, които са родили с епидурална болест и отглеждат бебета, лесно ще разбият мита за липса на привързаност. Възможни отрицателни последици са усложненията от неподходящи лекарства. Следователно, въпросите за алергиите трябва да бъдат разгледани предварително. Така че практически няма недостатъци на епидуралната анестезия и заключенията за „непоправима вреда“, неподкрепени с факти, не трябва да се вземат предвид.

Плюсове на процедурата

Живеем в модерен свят, в който всичко се прави за максимален комфорт. Остарелите представи, че родилката трябва непременно да страда, за да може да бъде наречена майка, днес се считат за изключително нечовешки. Предимствата на епидуралната анестезия са:

 • облекчаване на болката при раждането, което може да бъде наистина непоносимо за майката
 • възможността да си вземете почивка, когато контракциите продължават от няколко часа, и дори да поспите
 • понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония
 • предотвратяване на негативните последици от прекомерна болка, която може да провокира фетална хипоксия
 • нормализиране на маточната контракция, отпускане на шийката на матката и съдействие на детето при преминаването през родовия канал
 • облекчаване на гадене и повръщане
 • липса на потискане на дихателните центрове при родилка и новородено

Освен това, ако е необходимо спешно цезарово сечение, анестезиологът просто ще увеличи дозата лекарства и операцията може да започне незабавно..

Как иначе да улесня труда

Не всички жени искат да раждат с упойка. Дори и в този случай обаче можете да улесните процеса на раждане за себе си..

 • Бременността трябва да се планира силно предварително, да се откажат от всички лоши навици, да се изгради диета и дневен режим, да се види лекар и да се опита да се избегне стресът, доколкото е възможно
 • Преди да родите, трябва да посетите курсове за обучение, където те ще ви разкажат подробно как да дишате правилно и какво да правите, когато започнат контракциите. Такива уроци са необходими, за да се подготвим не само физически, но и емоционално.
 • По време на контракциите могат да се използват определени техники за масаж: те обикновено се преподават в курсове. Освен това е много важно да дишате правилно и да се стараете да не крещите, тъй като това отнема кислород от бебето.

Заключения и препоръки

Ако по време на раждането или раждането осъзнаете, че не можете да толерирате болка, трябва да информирате Вашия лекар за това. Анестезиологът ще избере подходящото лекарство, което ще облекчи болката и ще ви помогне да раждате спокойно и бързо. Ако самият лекар е предписал епидуралната анестезия, няма нужда да се отказвате от нея: вероятно лекарят знае по-добре какво прави и защо..