Здравето и дори животът на детето зависи от това колко отговорна е бъдещата майка за бременността. Този период е свързан със значителни промени в много системи на тялото, включително в процесите на хематопоеза. Може би преди бременността жената е имала достатъчно всички витамини и микроелементи, но когато в нея възникне нов живот, нуждата от тях се увеличава. А липсата на хранителни вещества може да доведе до необратими последици както за майката, така и за детето..

Какво е анемия и как е опасно за бременни жени

Докато бебето е в утробата, то няма възможност да диша по начина, по който сме свикнали. Плодът обаче се нуждае от кислород за развитие. За транспорта на този жизненоважен елемент са отговорни еритроцитите, които съдържат протеина хемоглобин. Способността му да се свързва с молекулите на кислород и въглероден диоксид пряко зависи от съдържащото се в хемоглобина желязо. И ако последното не е достатъчно, процесът на хранене на тъканите може да бъде нарушен. Това е един от начините за развитие на анемия, или по-точно, един от нейните видове - желязодефицитна анемия.

Около 50% [1] от всички случаи на този синдром при бременни жени са свързани с дефицит на желязо. Следователно бъдещата майка трябва редовно да дава кръв, за да определи нивото на хемоглобина. Този показател е включен в общия кръвен тест, който се препоръчва да се прави приблизително веднъж на всеки 2 месеца по време на бременност. Ако бъдат открити нарушения, ще трябва да дарите кръв отново - контролното измерване ще покаже ефективността на терапията при дефицит на желязо. Диагностиката на анемия може да включва и допълнителни тестове, като серумен феритин, който показва колко изчерпани са запасите от желязо в депото..

Общият кръвен обем на бременна жена се увеличава, в резултат на което съставът му също се променя. Той се изтънява, общото ниво на червените кръвни клетки и хемоглобина намалява. Следователно за този период има норми за кръвна картина. През първия и третия триместър на бременността анемията се диагностицира, когато нивото на хемоглобина падне под 110 [2] g / l, а през втория - под 105 g / l.

Има няколко степени на тежест на желязодефицитната анемия при бременни жени:

 • Първата степен е хемоглобин 90–110 g / l. Леката степен на анемия се коригира лесно, не засяга плода, няма симптоми, но при липса на терапия може да се развие.
 • Втора степен - хемоглобин 70–90 g / l. Умерената (средна) степен на анемия означава появата на кислороден глад на плода, който е изпълнен със забавяне на развитието.
 • Трета степен - хемоглобин под 70 g / l. Тежката анемия може да причини сериозни усложнения на бременността, включително спонтанен аборт.

През последния триместър на бременността бебето създава свои собствени „резерви“ от желязо, които ще подкрепят здравето му през първите шест месеца, преди въвеждането на допълващи храни.

Информираността на майката за нейните предпоставки играе важна роля за предотвратяване появата на синдрома..

Причини за анемия при жени, които очакват бебе

Въпреки че лекарите отбелязват, че способността на бременната жена да абсорбира желязото от стомашно-чревния тракт леко се увеличава, това количество често е недостатъчно. През първите 3 месеца бъдещата майка и бебето не изпитват нужда от повишена "доза" желязо - жената спира ежемесечно кръвозагубата, което напълно компенсира разходите. Средно през първия триместър тялото на бременна жена се нуждае само от 16% повече желязо за нормално развитие на плода [3]. През този период обаче токсикозата може да се превърне в провокатор на желязодефицитна анемия - честото повръщане и лошият апетит предотвратяват навлизането на хранителни вещества в тялото..

Следващите два тримесечия са свързани със значителни разходи за желязо, което също е необходимо за развитието на плацентата. Дневният прием на вещество през този период може да достигне 6–7 mg [4]. През втория триместър нуждите от желязо се увеличават с 59% [5], а през третия - с 67%. Съществува мнение, че липсата на желязо в тялото на майката засяга плода в по-малка степен, тъй като този микроелемент се "изразходва" предимно за детето. Лекарите обаче отбелязват [6], че жените с анемия раждат бебета с по-ниско тегло, а има и чести случаи на преждевременно раждане..

Основните причини за желязодефицитна анемия включват:

 • лошо хранене, липса на витамини (вегетарианството е рисков фактор);
 • токсикоза;
 • патология на стомашно-чревния тракт и черния дроб;
 • вътрешно и външно кървене;
 • ранна възраст (до 18 години) или късна възраст на майката (от 35 години);
 • ниско кръвно налягане;
 • лоши навици.

Много фактори могат да повлияят на появата на синдрома, но е необходимо да се знае за симптомите на желязодефицитна анемия при бременни жени, за да започне лечението навреме..

Признаци на анемия: бледността не ви устройва.

Лека степен на анемия може да се открие само от състава на кръвта, тъй като тя няма външни прояви. Ето защо е важно да се тествате редовно, за да не пропуснете началния стадий на синдрома, който е лесен за лечение..

При 2-ра и 3-та степен на анемия се появяват следните симптоми:

 • общо влошаване на здравето - слабост, замаяност, припадък;
 • главоболие;
 • безсъние;
 • кожата става суха и бледа, ноктите са чупливи, има значителна загуба на коса;
 • очните ябълки могат да придобият оттенък на синьо;
 • промяна в обонянието, вкуса.

Ако бременна жена започне да забелязва подобни симптоми при себе си, това е добра причина да дарите кръв за анализ на нивото на хемоглобина. И в случай на откриване на липса на желязо в организма, започнете лечение, следвайки всички препоръки на лекаря.

Основното нещо е правилното хранене

Специалната диета може да бъде допълнителна мярка за предотвратяване на каквато и да е степен на дефицит на желязо в тялото на майката. Усвояването на този микроелемент е ниско, с храна можем да приемаме само 2,5 mg [7] дневно. Яденето по време на бременност обаче намалява риска от анемия..

Същността на диетата при дефицит на желязо е да включи в диетата храни, богати на протеини. В този случай месните продукти са за предпочитане - около 6% от микроелемента се абсорбира в стомашно-чревния тракт [8]. С използването на яйца и риба тялото усвоява около 3% желязо, растителните протеини - само 0,2%. Сред храните, богати на веществото, са свински черен дроб [9], какао, яйца, кайсии, бадеми.

Препоръките на лекарите могат да съдържат приблизително дневно диетично меню за бременна жена с желязодефицитна анемия. Например до 200 g [10] месо или 250 g риба, 1 яйце, до 1 kg млечни продукти, зеленчуци и плодове - до 800 g (сурова част).

Вашият лекар може да препоръча допълнителни хранителни добавки заедно с правилното хранене..

Витаминна терапия: от В до С

Започвайки от втория триместър, препоръките на СЗО [11] предвиждат жените да приемат витаминно-минерални комплекси, които освен всичко друго съдържат желязо - това е необходимо за профилактика на желязодефицитна анемия. Те имат предимство пред лекарствата, тъй като нямат толкова изразени негативни ефекти [12], като гадене, намален апетит, диария и други..

Витаминните комплекси са полезни, наред с други неща, поради съдържанието в тях на вещества, които могат да увеличат процента на усвояване на желязо от организма. Това се отнася изцяло за витамините С и фолиевата киселина, които допринасят за транспортирането на микроелемента. Витамините В12 и В6 [13] подпомагат синтеза на хем и съзряването на червените кръвни клетки. Витамин В2 също участва в образуването на червени кръвни клетки.

За предпочитане е да се избират витаминни комплекси под формата на разтвори или сиропи, тъй като тяхната усвояемост е по-висока от тази на таблетираните. В зависимост от индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена, таблетките не винаги имат време да се разтворят в стомашно-чревния тракт и следователно имат по-малка ефективност.

При избора на витаминно-минерален комплекс за бременни жени е необходимо да се вземат предвид принципите на съвместимост на действието на компонентите - някои вещества, взети заедно, дават по-голям ефект, отколкото да се използват поотделно. Например, комплексите, които съдържат желязо, трябва да бъдат допълнени с витамин С и В6, фолиева киселина.

Може да се наложи медикаменти в случаите, когато се диагностицират умерени или тежки стадии на желязодефицитна анемия..

Медикаментозна терапия при анемия: тежка артилерия

Индикация за употребата на "по-силни" лекарства от витаминните комплекси могат да бъдат резултатите от анализ за серумен феритин:

 • При стойност от 60 μg / l [14] и по-висока не се предписва лекарствена терапия.
 • От 20 до 60 mcg / l, лекарствата се използват от 20-та седмица на бременността.
 • Ако анализът покаже по-малко от 20 μg / l, тогава лекарства могат да се приемат, започвайки от 12-та седмица.

Дори след възстановяване на нормалните нива на хемоглобин в кръвта, терапията не може да бъде спряна. Трябва да продължи известно време, за да се натрупат запаси от желязо в тялото..

Лекарите често препоръчват перорално приложение на железни добавки, тъй като те са по-малко склонни да имат странични ефекти. В съвременната медицина се изолират лекарства на базата на соли на железното желязо (II), които имат по-голяма бионаличност [15] в сравнение с тривалентното (III). Първите лекарства обаче имат по-изразени странични ефекти, освен това те не могат да се комбинират с прием на някои други лекарства. Солите на железното желязо (III) имат по-щадящ ефект, тъй като отделянето на железни йони се случва не в стомаха, а в тънките черва [16].

Желязодефицитната анемия при бременни жени не е рядка диагноза. Това е добра причина да знаете за мерките, насочени към предотвратяване и лечение на синдрома. Следенето на диетата ви, попълване на дефицита на желязо с храна, е задача на бъдещата майка, която се грижи за здравето си и здравето на бебето си. Но често това не е достатъчно, поради което приемът на железни добавки днес е често срещан начин за избягване на недостига на микроелементи..

Профилактика на анемия при бременни жени

Много по-лесно е да се предотврати развитието на синдрома, отколкото да се справим с неговите прояви. Ето защо профилактиката на желязодефицитна анемия при бременни жени е важна и неразделна част от здравословната бременност. За препоръки как да се предотврати развитието на синдрома се обърнахме към специалист от Pharmstandard:

„Използването на биологично активни хранителни добавки отдавна се е превърнало в класика при превенцията на много заболявания. Желязодефицитната анемия, която засяга голям брой бременни жени, независимо от техния социален статус и условия на живот, не прави изключение. Една от хранителните добавки, чийто прием може да предпише лекар не само за профилактика, но и заедно с терапевтични мерки, е хематогенът, познат ни от детството. Съдържа черен албумин, който е богат на лесно абсорбиращо се хемо желязо. Напоследък обаче по рафтовете на магазините и аптеките можем да видим все повече хематоген, свързан със сладкарството и съдържащ шоколад, ядки, мед и т.н. Това влияе върху съдържанието на желязо в плочката, както и върху съдържанието на калории в продукта. Ето защо, когато купувате хематоген, не забравяйте да прочетете неговия състав. Например, "Ferrohematogen" съдържа ароматизатори с рецепта, но производителят обръща специално внимание на предимствата на продукта - в допълнение към желязото, съставът му включва фолиева киселина, витамини С и В6, както и мед, които увеличават бионаличността на този важен микроелемент. Това се дължи на отсъствието на ненужни съставки и правилния подбор на необходимия „Ферохематоген“ - един от малкото хематогени, които са разрешени за прием от бременни жени “.

Какви последици за детето може да има анемия по време на бременност?

Липсата на хемоглобин в кръвта на жената често остава незабелязана, без да причинява никакви симптоми. Последствията за детето при анемия по време на бременност обаче могат да станат фатални, което предизвиква специално внимание върху кръвните параметри на гинеколозите, които наблюдават пациента. Задачата на кръвта в тялото на всеки човек е да носи важни хранителни вещества, както и свързан кислород, който снабдява клетките с енергия и „строителен“ материал (протеини, мазнини и други компоненти). Намаляването на концентрацията на кислород в кръвта, което е тясно свързано с хемоглобина, намалява скоростта на метаболитните реакции във всички тъкани без изключение.

Струва си да се отбележи важна характеристика по отношение на "храненето" на плода в тялото на майката. Кръвта на бременната жена и бебето не се смесва в матката. Кръвният поток на нероденото дете, макар и да не е пряко свързан с кръвния поток на майката, но поради специален орган - плацентата - плодът може да получава кислород само от кръвта на майката. Този факт често е непознат за пациенти, които умишлено игнорират предполагаемо малкото понижаване на нивата на хемоглобина в кръвта. Нивото на хемоглобина в тялото на бременна жена не трябва да пада под 110 g / l, при условие, че други нормални кръвни параметри.

Защо анемията е опасна за бременна жена??

Бъдещите майки трябва да разберат, че тялото и плодът са едно цяло във всяко отношение. От страна на патофизиологията, всичко, което се отразява зле на здравето на майката, вероятно ще доведе до още по-лоши нарушения на плода.

Затова задачата на лекарите по целия свят е да научат жените да планират бременност и да подхождат към такова събитие като прегледано и здравословно. За съжаление повечето бъдещи майки пренебрегват подобни препоръки, считайки се за здрави, не обръщат дължимото внимание на навременната диагноза и често наблюдават бременността от гинеколог. Това води до следните опасности за бременна жена, когато развие умерена или тежка анемия:

 • Недостигът на кислород в тъканите и клетките води до активиране на хронично възпаление, както и до образуване на съединителна тъкан. На свой ред, намаляването на функционалната активност на фона на обостряне на хроничната патология ще доведе до много труден ход на бременността. Естествено, освен здравето на майката в такава ситуация, растежът и развитието на плода рязко страда..
 • Анемията се превръща в симптом на увреждане на бъбреците, черния дроб, костния мозък в резултат на тежка токсикоза по време на бременност. В този случай на първо място се разглежда животът на жената, вземат се мерки за запазване на нейното здраве и състоянието на детето не играе никаква роля, докато състоянието на майката не се стабилизира напълно..
 • Продължителното хронично кървене от язви в стомашно-чревния тракт, белите дробове с хемоптиза на фона на инфекции или в резултат на заплаха от спонтанен аборт, както и преждевременно отлепване на плацентата (кървави и зацапващи вагинални отделения често се бъркат от жените в ранните етапи на бременността за менструация) ще доведат до анемия. Но в такива ситуации става дума преди всичко за живота и здравето на майката, а не за плода..

Разграничават се следните заболявания, придружени от анемия, при която бременността изобщо е противопоказана и трябва да бъде прекъсната през първия триместър по медицински причини, ако проблемът не може да бъде решен успешно:

 1. Хронична тежка желязодефицитна анемия.
 2. Всяка форма на кръвна хемолиза.
 3. Патология на костния мозък, водеща до апластична форма на заболяването, както и онкологични процеси в него.
 4. Всяка форма на анемия със съпътстваща тромбоцитопения.

Какви са последствията за детето?

За бъдещо бебе, което е напълно зависимо от майка си, докато е в утробата й, анемията може да провокира такива нежелани акушерски патологии:

 • Синдром на забавяне на растежа на плода. Това се случва поради недостатъчна функция на плацентата, която се влошава от липсата на хемоглобин в кръвта. Резултатът от такава патология по време на бременност може да бъде различни нарушения на умственото и нервно развитие на детето, неговата умствена изостаналост в бъдеще и т.н..
 • Появата на заплахата от прекъсване на бременността на различни етапи на бременността. В случай на неосигуряване на подходяща акушерска помощ, такава бременност може да доведе до спонтанен аборт..
 • Преждевременно раждане. Въпреки че съвременната медицина е в състояние да остави деца, родени дори на най-ранните възможни дати и с тегло около 1000 грама, здравословните проблеми при такива деца често ги придружават до края на живота им. Това е увеличаване на вероятността от развитие на церебрална парализа (детска парализа), различни алергични реакции и намален имунитет, лошо развитие и други нарушения.
 • Явленията на токсикоза по време на бременност, което води до дефицит на хранителни вещества, преминаващи през плацентата към плода.

По този начин анемията при бременна жена е сигурен начин за плацентарна недостатъчност. Именно тя се превръща в патогенетичен фактор, който определя развитието на всички горепосочени усложнения..

Следователно, диагностиката на това състояние се извършва редовно в предродилната клиника по време на периода на наблюдение на бременността до раждането. На жените се назначава редовен кръвен тест, който им позволява да установят точна диагноза анемия, която отдавна не е клинично проявена. Освен това лекарят ще може да предпише по-широк спектър от изследвания за пациента, за да установи истинската причина за такова патологично състояние и да даде препоръки как да го преодолее..

Как да премахнем анемията по време на бременност?

Лечението на всяка форма на анемия при бременна жена има свои собствени характеристики. Факт е, че назначаването на редица лекарства през периода, когато жената носи дете е невъзможно и противопоказано поради отрицателния ефект върху растежа и формирането на плода. От друга страна, възстановяването на нормалните нива на хемоглобин в кръвта, особено при тежка анемия, е необходимо, за да се запази животът и здравето на майката. Следователно лечението на такова състояние и корекцията на броя на червените кръвни клетки се извършват, в зависимост от причината, по следните начини:

 1. Оптимизиране на храненето на бъдещата майка. Доста често анемията по време на бременност е състояние, причинено от недохранване и нездравословна диета, свързано с токсикоза или промени в хранителните навици. Правилната диета, богата на желязо, протеини и други важни хранителни вещества, ви позволява да спрете явленията на анемия в рамките на няколко седмици, без дори да прибягвате до лекарствена терапия. Но говорим само за условия, граничещи с нормата, а не за тежки случаи..
 2. Железни препарати. Те са класика в лечението на състояния с дефицит на желязо, които се развиват на фона както на продължителна неправилна диета, така и на повишена нужда на човешкото тяло от такова вещество. Естествено, бременността влошава хода на това състояние и изисква специална заместителна терапия. Въпреки това, за разлика от стандартната процедура за лечение на такива лекарства по време на бременност, се изисква специално внимание по отношение на изчисляването на дозата и честотата на приложение на лекарства, съдържащи желязо. Диетата и правилно предписаните дози лекарства, съдържащи желязо, позволяват да се спре лека до умерена анемия в рамките на 1-2 месеца при бъдещи майки.
 3. Заместващо кръвопреливане. Препоръчително е да се извършват жени с хронична кръвозагуба, която се усложнява от тежка анемия или хеморагичен шок от 2-3-ра степен. Естествено, такава радикална мярка за попълване на обема на хемоглобина и еритроцитите е изпълнена с редица усложнения при бременни жени, но, за съжаление, няма алтернативи..

Симптоми и лечение на анемия по време на бременност

Анемията е едно от най-честите състояния, свързани с бременността днес. И като правило, докато носи бебе, жената е изправена пред желязодефицитна анемия - заболяване, характеризиращо се с намаляване на нивото на хемоглобина, който е отговорен за транспортирането на кислород до органите и тъканите, и съответно намаляване на броя на червените кръвни клетки - еритроцитите. Анемията има три форми на сложност - лека, умерена и тежка. И коварността му се крие във факта, че леката форма практически не се проявява по никакъв начин: симптомите, сигнализиращи за някои промени в тялото, практически липсват. Анемия може да се подозира, ако кожата на бременна жена е бледа. Ето защо редовните кръвни изследвания са от голямо значение: те ще помогнат на специалистите да определят наличието или отсъствието навреме, както и да предотвратят развитието на анемия при бременна жена. Тъй като анемията може да има много сериозни последици за развитието на плода, състоянието на майката и също да повлияе на хода на трудовия процес, е необходимо да се вземат превантивни мерки от първите седмици на бременността, за да се избегне развитието на болестта..

Защо анемията по време на бременност е опасна??

Анемията често се проявява през втората половина на бременността, достигайки своя пик между 29 и 36 седмици. Това се обяснява с факта, че по време на бременност нуждата от желязо се увеличава необичайно, тъй като този елемент е необходим за производството на хемоглобин, от който се нуждаят както бъдещата майка, така и плода. Ако желязото се консумира по-бързо, отколкото влиза в тялото на бременна жена, се появява анемия, която задължително изисква лечение. Факт е, че ако анемията не бъде „елиминирана“, са възможни много неблагоприятни последици. Сред тях - развитието на токсикоза през втората половина на бременността, повишен риск от преждевременно раждане. В този случай генеричният процес може да бъде придружен от обилно кървене, тъй като анемията нарушава функцията на кръвосъсирването. След раждането "нелекуваната" анемия може да напомня за себе си чрез намаляване на производството на мляко. За бебето дефицитът на желязо в майчиното тяло е опасен поради вътрематочно забавяне на растежа поради недостатъчно снабдяване с кислород и хранителни вещества. Освен това значително се увеличава рискът от развитие на фетална хипоксия и недохранване. Бебето може да се роди слабо, с поднормено тегло, със слаба имунна система и следователно по-склонно към инфекциозни заболявания.

Симптоми и последици от анемия в различна степен при бременни жени в ранните или късните етапи: патогенеза, клинична картина и лечение на 1, 2 и 3 степени на железен дефицит

Какво е анемия

Анемията (анемия) е състояние, характеризиращо се с намаляване на броя на червените кръвни клетки и намаляване на съдържанието на хемоглобин на единица обем кръв. Терминът "анемия" без спецификация не определя конкретно заболяване поради факта, че анемията се приписва на един от признаците на различни патологични състояния на човешкото тяло.

Анемия при бременни жени

 • хидремия (хемодилуция) - псевдоанемия, например, при бъдещи майки, и анемия;
 • анемия - при хидремия нивото на кръвните клетки (тромбоцити, левкоцити, еритроцити) и хемоглобина остават непроменени, но обемът на течната част на кръвта се увеличава.

Анемията не е болест, а просто симптом, придружаващ редица заболявания и патологии, които могат да бъдат причинени от първична лезия на кръвната система или да не зависят от нея. За класифициране на анемията е обичайно да се използва принципът на практическата целесъобразност.

Настоящата клинична практика се класифицира, както следва:

 • анемия, свързана с остра загуба на кръв;
 • анемия, възникнала на фона на нарушение на производството на еритроцити: дефицит на желязо, мегалобластни, апластични, сидеробластични, хронични патологии;
 • анемия поради повишено разрушаване на червените кръвни клетки: хемолитична.

Съвременната класификация на анемията се основава на клинични и лабораторни симптоми, които позволяват диференциална диагноза на анемията.

Най-често анемията по време на бременност (ICD код 10 - O99) има форма на дефицит на желязо, която се характеризира с намаляване на броя на червените кръвни клетки, които са отговорни за доставката на кислород до органите и тъканите и намаляването на нивото на червените кръвни клетки.

Диагностика на анемия при бременни жени

Диагностиката се основава не само на благосъстоянието на жената, но и на редовното наблюдение на кръвния тест. По броя на еритроцитите, стойността на ESR, показателите на хемоглобина и хематокрита (делът на дебелата част на кръвта), промените в тялото на бъдещата майка се оценяват.


Честотата на кръвните тестове е свързана с необходимостта от контрол

Ако индикаторите показват анемия, се провеждат тестове, за да се установят причините:

 • определя се концентрацията на серумно желязо;
 • способността на серума да свързва желязото с нивото на трансферин (протеин носител).

Защо анемията по време на бременност е опасна?

По време на раждането на дете нивото на течност в тялото на жената се повишава, което води до увеличаване на обема на циркулиращата кръв. В резултат на това кръвта се "втечнява" и нивото на хемоглобина в общия му обем намалява. Това явление се счита за нормално, в това отношение долната граница на количеството хемоглобин при бременни жени е определена на 110 g / l (при небременни жени нормата е 120-140 g / l).

Основният проблем, който възниква при липса на хемоглобин, е тъканната хипоксия (при нея се получава недостатъчно снабдяване на клетките на тялото с кислород). Други последици за плода са хипоксията, която нарушава развитието на детето. В допълнение, съставът на плацентата се променя, което влияе отрицателно както върху хода на самата бременност, така и върху състоянието на бебето в утробата..

Най-честите усложнения, свързани с анемия по време на бременност, са:

 • гестоза;
 • риск от прекъсване на бременността;
 • доставка предсрочно;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • забавено развитие на плода;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • анемия през първата година от живота на детето.

Трябва да се разбере, че анемията по време на бременност е доста опасно състояние за бременна жена и плод. Средно 15-30% от всички бременни жени страдат от анемия..

Предотвратяване

Започвайки от периода на планиране на дете, жената трябва да осигури всички възможни негативни прояви, които могат да се появят по време на раждането на бебе. За да се предотврати желязодефицитна анемия, се препоръчва да се установи хранене, да се ядат храни и ястия с високо съдържание на желязо.

Важно е бременната жена да бъде наблюдавана от гинеколог. Препоръчително е да се регистрирате по-рано. Лекарят ще може своевременно да предотврати развитието на негативни усложнения и, ако има такива, да предпише квалифицирано лечение.

Абсолютно на всички бременни жени (които са регистрирани в предродилната клиника) през втората половина на периода на раждане на бебе се предписват железни препарати. Целта на терапията е да се поддържа нивото на желязо в кръвта и да се предотврати развитието на анемия. Изборът на желязосъдържащо лекарство е прерогатива на лекуващия гинеколог.

За предотвратяване на анемия са посочени същите лекарства, които са предписани от лекарите за лечение на това заболяване. За профилактика желязосъдържащите лекарства се препоръчват да се приемат в малки дози. Продължителността на събитието се определя от лекаря, но най-често бременната приема лекарства през останалата част от бременността.

За бременните жени анемията е често срещана. Откритата болест е лесна за лечение. Ако анемията се диагностицира в тежка степен, тогава рискът от развитие на негативни последици както за бременната жена, така и за нейния плод рязко се увеличава.

Причини

Основните фактори, влияещи върху развитието на анемия при бременни жени, са:

 • консумация на желязо за хематопоеза на майката и плода. Активната консумация на желязо се увеличава на 16-20 седмица, което се дължи на началото на хематопоезата в плода. До края на бременността запасите от желязо на всяка жена се изчерпват, ще отнеме 2-3 години, за да се попълнят напълно;
 • липса на желязо в храната, особено при тези, които не ядат месо;
 • липса на витамини В и С, които са важни за нормалното усвояване на желязото;
 • ранна токсикоза, която пречи на доброто хранене;
 • чести раждания, между които има малък интервал;
 • заболявания, на фона на които има недостиг на протеини, участващи в метаболизма на желязото, включително тежка гестоза.

Следните жени са изложени на риск:

 • многоплодна бременност;
 • многороден;
 • продължителни периоди (повече от 5 дни) преди зачеването;
 • с гестоза;
 • тези, които са имали признаци на анемия при минали бременности;
 • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб;
 • наличието на хронични инфекции;
 • тези, които не ядат месо (вегетарианци).

Жените в риск трябва да се придържат към определена профилактика по време на бременност и да следват всички указания от своя лекар.


Неразположение при бременна жена

Последици от болестта

Важно! Дори лека анемия по време на бременност може да бъде опасна за бебето. В края на краищата той расте и се развива бързо и се нуждае от достатъчен запас от хранителни вещества, кислород.

Особено внимание трябва да се обърне на начина ви на живот: храна, разходки (прочетете по темата: Разходки по време на бременност >>>), достатъчно сън. За да се подготвите правилно за раждане, физически и психологически, започвайки от втория триместър, погледнете курса, публикуван на уебсайта. Пет стъпки към успешното раждане >>>.

Последиците от анемията по време на бременност могат да бъдат различни и те зависят от вида на заболяването и тежестта.

Каква е опасността от анемия по време на бременност за майката:

 1. появата на късна токсикоза (прочетете Гестоза по време на бременност >>>);
 2. развитието на сърдечна недостатъчност;
 3. проблеми с налягането;
 4. преждевременно раждане;
 5. тежко кървене след раждането;
 6. дълго възстановяване след раждане.

Признаци

Симптомите на анемия при бременни жени се появяват поради:

 • липса на хемоглобин в кръвта, което води до нарушаване на "клетъчното дишане" на тъканите;
 • липса на желязо в тъканите и неуспех на метаболитните процеси, свързани с него.

Основните признаци на анемия, възникнали на фона на хипосхия, включват:

 • загуба на сила, умора;
 • нарушение на съня, през деня жената постоянно иска да спи, а през нощта страда от безсъние;
 • чести главоболия;
 • диспнея;
 • загуба на съзнание;
 • кардиопалмус;
 • шум в ушите;
 • замаяни пристъпи.

Симптоми на анемия, които се появяват поради липса на желязо в тъканите:

 • крехкост и разслояване на нокътната плочка;
 • сухота, гърчове, пукнатини и възпаление на границата на устните;
 • косопад, сухота и чупливост;
 • суха и напукана кожа.

В ранните етапи на бременността, а именно през 1 триместър, леката анемия може да няма характерни симптоми поради факта, че тялото все още може да компенсира липсата на кислород. С течение на времето жената може да наблюдава промени в структурата на нокътната плоча и косата, сухота на кожата. Но по-често тези признаци се игнорират, тъй като бъдещите майки вярват, че те са само едно от условията, характерни за бременността..

Всеки човек страда от анемия поотделно. Някой губи съзнание при високи нива на хемоглобин, а някой отказва да бъде хоспитализиран, дори когато нивото на хемоглобина падне под 80 g / l, вярвайки, че това състояние няма да доведе до опасни последици. Трябва да се разбере, че в този случай има нужда от медицинска помощ, в противен случай бременността ще бъде прекъсната или детето ще се роди със сериозни заболявания.

Ето защо е важно редовно да посещавате лекар и да се подлагате на всички необходими прегледи. Какви тестове трябва да се вземат, за да се установи наличието на анемия? Достатъчно е да преминете общ кръвен тест, поне 2 пъти месечно. Обърнете внимание на стойността и спада на количеството желязо в кръвния серум (по-малко от 12 μmol / l) и серумния феритин. Спадът в нивото на последния до 12 μg / L показва дефицит на желязо, дори когато количеството на хемоглобина е нормално.

Симптоми на нисък хемоглобин при жени по време на бременност

Признаците и симптомите на анемия могат да бъдат различни съпътстващи състояния, които се появяват при бременни жени дори без развитие на заболяването. Но ако те са силни и се появяват по сложен начин, тогава трябва да помислите и да се консултирате с лекар..


Сред основните симптоми, съпътстващи намаляването на хемоглобина, трябва да се подчертае:

 • редовно увеличаване на сърдечната честота;
 • честа загуба на съзнание;
 • бърза умора и слабост;
 • виене на свят;
 • болка в областта на сърцето;
 • нервност и раздразнителност;
 • липса на апетит;
 • чупливи нокти и коса;
 • появата на пукнатини по устните;
 • кодът на лицето пребледнява;
 • под очите се появяват тъмни кръгове.

Първите признаци на анемия, дори и най-незначителните, се усещат от плода в утробата. Това го засяга под формата на кислороден глад..

Само лекар може да диагностицира анемия, но не според думите на пациента, а според резултатите от кръвен тест. При нисък хемоглобин се диагностицира желязодефицитна анемия.

Лечение

Лечението на анемия по време на бременност трябва да бъде цялостно. Терапията включва прием на определени лекарства и спазване на специална диета. По-долу са подробностите.

Наркотици

Експертите на СЗО смятат, че от 2-ри триместър дневният прием на желязо за всяка бременна жена трябва да бъде най-малко 60 mg, а когато се появят първите признаци на анемия, тази цифра трябва да се удвои. Получаването на това количество желязо от храната е доста проблематично, особено когато анемията вече се е проявила.

Ето защо на бъдещите майки се предписват железни добавки. Като правило те се приемат през устата и само в тежки случаи и стационарни условия могат да се използват инжекции с желязо.

Железосъдържащите комплекси се произвеждат под формата на лекарства и хранителни добавки. Лекарствата се предписват само от лекар, той вече препоръчва подходяща дозировка и продължителност на приема.

 • Сорбифер Дурулес;
 • Ферлатум;
 • Малтофер Фол;
 • Ферум Лек;
 • Тотем;
 • Хемофер.

Хранителни добавки и мултивитаминни комплекси с желязо могат да се приемат от бъдеща майка при анемия като превантивна мярка. Но в този случай съставът на лекарствата трябва да включва:

 • железни соли - оптимално железен сулфат или глюконат;
 • витамини - Експертите на СЗО съветват приема на добавки с желязо заедно с витамин С и фолиева киселина.

Ефектът от приемането на такива средства ще бъде забележим едва след 6 седмици..

Въздържайте се от прием на лекарства и хранителни добавки с желязо в такива случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • излишък на желязо в организма (хемосидероза, хемохроматоза);
 • някои нарушения на кръвта, като левкемия или лимфогрануломатоза.


Правилното хранене по време на бременност

Хранене

Един от основните компоненти на лечението и профилактиката на анемията при бременни жени е правилното хранене..

По време на диетичната терапия е важно да се консумират храни, които съдържат достатъчно количество вещества, важни за нормалното кръвообразуване. Можете да получите желязо от храни като месо, зеленчуци и плодове. Обръщам внимание на:

 • свински черен дроб;
 • пилешки и телешки черен дроб;
 • говеждо и свинско сърце;
 • агнешко, телешко, свинско, пилешко, пуешко месо;
 • Морска храна;
 • морски риби;
 • пшенични трици;
 • елда;
 • спанак;
 • царевица;
 • сушени кайсии;
 • ябълки;
 • Гранат;
 • сушени плодове;
 • зелени;
 • бобови растения;
 • яйца.

Желязото, което се съдържа в месото, се усвоява с 40-50%, докато от растителните продукти - само с 3-5%. Ето защо специалистите препоръчват получаването на желязо от месни продукти, особено по време на бременност..

Анализ и характеристики на антианемичните лекарства, предписвани на бременни жени с IDA

1. Комплексният препарат Ferro-foil gamma съдържа желязо и витамини С, В9 и В12, които са необходими за повишаване ефективността на лечението на анемия.

Плюсове: 1) лекарството се понася добре от бременни жени поради факта, че активните съставки са в желатинова капсула, която предпазва стомаха от дразнене; 2) предписва се за лечение и профилактика на IDA по време на бременност (през 2-ри и 3-ти триместър) и по време на кърмене; 3) ефективно лекарство.

Минуси: 1) не е подходящ за всички (противопоказан за жени с чернодробна недостатъчност); 2) остаряла неорганична форма на желязо, която може да причинява странични ефекти по-често от органичната му форма; 3) капсулите са твърде големи и не са много удобни за приемане.

2. Тотема е комбинирано антианемично лекарство, което се предписва на бременни жени и дори деца на възраст от 3 месеца. Съдържа мед и манган, които участват в образуването на хемоглобин и червени кръвни клетки..

Плюсове: 1) ефективно и бързо увеличава съдържанието на желязо в кръвта. Много пациенти отбелязват, че други лекарства дават по-слабо изразени терапевтични резултати от Totema. 2) е показан за употреба от деца от третия месец от живота, жени по време на бременност и по време на кърмене; 3) препаратът съдържа съвременна безопасна форма на желязо с висока степен на асимилация.

Против: 1) не е подходящ за всички (жените с диабет трябва да приемат това лекарство с повишено внимание); 2) решението е специфично: сладко с подчертан метален вкус и мирис, поради което е неприятно за някои. Можете да разбъркате съдържанието на ампулата в чаша портокалов сок, тъй като витамин С подобрява усвояването на желязото и можете да пиете такава напитка без никакви проблеми. 3) разтворът причинява потъмняване на емайла на зъбите, така че трябва да се пие през сламка, без да се държи в устата.

3. Sorbifer Durules е лекарство с обичайните активни съставки за антианемично средство (железен сулфат и витамин С), но е направено по специалната технология Durules.

Плюсове: 1) тази технология допринася за постепенното и равномерно отделяне на железни йони под въздействието на контракциите на чревните стени по време на естествената му перисталтика; 2) Sorbifer Durules се усвоява с 30% по-добре в сравнение с други подобни лекарства поради съдържанието на витамин С в него, освен това всяка таблетка съдържа доста много желязо (по 100 mg), което тялото получава равномерно в продължение на няколко часа, а не една смъртоносна доза.

Против: 1) оплаквания от силен запек през целия период на прием на лекарството. Не веднъж пациентите отбелязват появата на други странични реакции на тялото към това лекарство (коремна болка, гадене и повръщане, загуба на апетит, диария). 2) дългосрочното и равномерно освобождаване на железни йони е възможно само при използване на достатъчно голямо количество химически спомагателни компоненти. Въпреки че не са токсични, те все още са химия..

4. Копърът е антианемично лекарство, което освен желязо съдържа и редица витамини, необходими за по-доброто усвояване на този елемент, както и за възстановяване на организма след дълъг латентен ход на заболяването.

Плюсове: 1) ако има проблеми с поглъщането на големи таблетки (и обикновено се предлагат железни препарати под формата на големи таблетки, които не могат да се дъвчат), тогава капсулата може да се отвори, съдържанието да се смеси с чаена лъжичка конфитюр и тази маса да се измие с достатъчно количество вода. Също така, лекарството се предлага под формата на сироп (комплекс Fenuls), който се препоръчва да се приема по време на бременност. 2) страничните ефекти са редки и ако такива са отбелязани, тогава те не са ужасни (например виене на свят, гадене, диария, оригване, подуване на корема); 3) капки се предписват дори на бебета.

Против: 1) Лесно е да се намери лекарството на индийския производител Ranbaxy, така че често се налага да го купувате в аптеките по поръчка.

5. Дъвчащи таблетки Ferrum Lek - отлично лекарство за лечение на IDA по време на бременност.

Плюсове: 1) таблетките имат приятен шоколадов вкус, могат да се поглъщат или дъвчат; 2) желязото, което е част от препарата, по своята структура е близко до естественото желязо, поради което всички странични ефекти са сведени до минимум; 3) допустими възможни странични ефекти (чувство на тежест или пренаселеност в корема, запек или диария, гадене); 4) подходящ за лечение на новородени, бременни жени и кърмачки; 5) не е имало случаи на предозиране; 6) лекарството не оцветява зъбния емайл.

Против: 1) сиропът не е подходящ за всички (съдържа захар, така че не се препоръчва за жени с диабет).

При тежък стадий на анемия лечението се извършва в болница в болница, където железните препарати се прилагат интравенозно.

Забележка! 1. Железните препарати боядисват изпражненията в черно, така че не се страхувайте от подобни промени в тялото.

2. Рени и други лекарства за киселини, съдържащи магнезий, калций, алуминий, пречат на усвояването на желязото, затова е необходимо да се приемат антиациди и железни препарати на интервали от няколко часа.

Същото се отнася и за ензимни препарати за подобряване на храносмилането като Mezim, Festal, Creon, Panzinorm, Pancreatin, Pangrol и др. Те могат да влошат усвояването на желязо.

Количеството желязо и други вещества в различни железни препарати

Освен това трябва да се спазва специална диета по време и за известно време след лечението на анемия. Това предполага, първо, ежедневната консумация на месни ястия, които са естествен източник на желязо, и второ, изключването на калций, кафе и чай, които пречат на усвояването на Fe.

Отзиви

През 1-ви триместър развих лека степен на анемия. Тя се фокусира върху използването на месни продукти, но само варени, за да не качи излишни килограми. В резултат състоянието се стабилизира за 4 седмици. Бебето се роди силно, без здравословни проблеми.

Светлана, на 32 години

През втория триместър на бременността бях диагностициран с желязодефицитна анемия. Специалистът назначи специално хранене с акцент върху месни продукти и пресни билки. За съжаление това лечение се оказа неефективно, така че тя допълнително започна да приема железни добавки. Към 3-ия триместър анемията премина.

Анжелика, на 32 години

През 3-ия триместър на бременността започнах да усещам силна слабост, състоянието на косата и ноктите ми се влоши. Тя отдава тези симптоми на бременността, но както се оказа по-късно, всичко беше свързано с анемия. Веднага потърсих медицинска помощ, преминах всички тестове, разкрих умерена степен на анемия. Трябваше да полежа известно време в болницата и да пия Ferrum Lek, за да стабилизирам състоянието.

Анемията при бременни жени може да бъде опасна за здравето на жената и плода, тъй като е изпълнена с различни сериозни усложнения. Поради тази причина при първите му прояви е необходимо незабавно да се потърси квалифицирана помощ и да не се чака анемията да отмине сама. Лесна бременност и успешно раждане!

Лекарства с желязо

Лечението на анемия при бременна жена с железни препарати е възможно само с ясно установена диагноза, под наблюдението на лекар. Ако се установи умерена и тежка степен на заболяването, е невъзможно да се компенсира липсата на желязо с диета.

Най-често се предписва таблетната форма на лекарствата. Тъй като основният път на абсорбция е през червата. При инжекции лекарствата се прилагат при наличие на съпътстващи заболявания на стомаха или червата.

Използват се лекарства: Ferroplex, Ferrocal, Konferon. Фолиевата киселина е добавена към Tardiferon. Таблетките и капсулите трябва да се поглъщат цели, без да се дъвчат, измити с вода.

Добавките с желязо се комбинират с витамини за подобряване на усвояването. Курсът на лечение трябва да бъде шест месеца или повече. Ефектът настъпва след 3 до 4 седмици. В периода след раждането лекарят ще реши дали да продължи терапията..

Хранене

Ако бременността е диагностицирана с анемия, месото трябва да бъде включено в диетата. Най-много желязо има в агнешкото, говеждото, пуешкото, телешкото, заешкото, пилешкото и телешкия език.

Диетата на бъдещата майка трябва да включва яйчен жълтък, сирене, извара, ферментирали млечни продукти. Високо съдържание на желязо в розова сьомга, треска, аспержи, ябълки, касис, елда и херкулесова крупа.

Бременната жена се нуждае от разнообразни храни, съдържащи витамини и минерали. Тялото й е източник на хранене за детето. По време на бременността разнообразната и питателна храна играе важна роля. Диетата на бъдещата майка трябва да съдържа протеини, калций и желязо.

Симптоми или как да разберете дали имате желязодефицитна анемия?

 • Обща слабост и намалена работоспособност,
 • повишена умора,
 • мускулна слабост,
 • виене на свят,
 • шум в ушите,
 • мигащи мухи пред очите,
 • тахикардия,
 • задух при усилие,
 • припадък,
 • безсъние,
 • главоболие
 • Суха и бледа кожа, пукнатини по нея,
 • появата на пукнатини в ъглите на устата с възпаление на околните тъкани,
 • чупливи и напластени нокти, които често приемат вдлъбната форма на лъжица,
 • разделени краища,
 • усещане за парене на езика,
 • извратен вкус и желание за ядене на креда, паста за зъби, пепел, глина, пясък или сурови зърнени храни,
 • нездравословна зависимост към определени миризми (ацетон, бензин, керосин, нафталин), затруднено преглъщане на сухи и твърди храни,
 • появата на чувство за тежест и коремна болка, както при гастрит,
 • инконтиненция при кашляне и смях,
 • артериална хипотония,
 • парене и зъб в областта на гениталиите

Превантивни действия

Жена, дори 3 календарни месеца преди зачеването на дете, трябва да се подложи на диагностичен кръвен тест за индекс на хемоглобин в състава му и за анемия. Същият период от време трябва да приемате витамини В9, В12 и желязо.

За да предотвратите патологията на анемията, трябва да приемате комплекс от витамини за периода на бременността, който съдържа не по-малко от 60,0 милиграма желязо, както и 250,0 μg витамин В9 (фолиева киселина).

Този комплекс е предназначен само за превантивни мерки при недостиг на основни вещества. Ако се открие анемия, трябва да приемате лекарства, за да запълните липсата на тези витамини в организма.
Схемата на терапевтичния курс се предписва от лекуващия лекар. Самолечението по време на бременност е изпълнено с прекъсване на бременността или раждане на дете с дефект.

Как протича процесът на развитие?

При вътрематочно развитие бебето няма възможност да се храни и диша самостоятелно, поради което получава всички необходими и полезни за развитието вещества от тялото на майката, чрез плацентата. Кислородът се доставя на бебето от червените кръвни клетки, които се транспортират от хемоглобина.

Женското тяло трябва енергично да произвежда червени кръвни клетки в по-големи количества и също така е необходим повече хемоглобин. Ако тялото на бъдещата майка получава недостатъчно количество витамини, тогава липсва материал за синтеза на еритроцити.

Индексът на тези молекули намалява и коефициентът на хемоглобина също намалява.

Ако коефициентът на хемоглобин е намалял до 110,0 g / l, тогава можем да говорим за отклонение в нормативните показатели на еритроцитите по време на бременност.

Как да се лекува анемия: лекарства, лекарства за повишаване на хемоглобина, хапчета за бременни жени

Дори лекото спадане на хемоглобина изисква контрол и внимание от лекар. Избраният метод и метод на лечение зависи от степента на анемия. Самолечението в очакване на бебе не си струва да се прави.

Нисък хемоглобин при бременност: 1 триместър

При лека анемия се обръща внимание на диетата на бременната жена. Можете да регулирате хемоглобина, ако добавите храни с високо съдържание на желязо в менюто, трябва да обърнете внимание на дейността на червата и черния дроб, които са отговорни за производството на протеин - основният елемент в синтеза на желязо. Също така, на бъдещата майка се препоръчва да се разхожда на чист въздух..

Нисък хемоглобин по време на бременност: 2 триместър

Умерената анемия изисква лекарствена терапия. Само лекар може да го предпише. Лекарят избира железни препарати, като взема предвид индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка, събраната анамнеза и естеството на протичането на бременността. Тези лекарства включват: Ferroplex, Ferroceron, Kanefron и други.

Лекарят предписва приема и дозата на повишаващото желязото лекарство. Обикновено след 2 седмици от приема се предписва контролен кръвен тест, за да се види дали има повишение на хемоглобина. За всякакви странични ефекти и неефективност на действието, лекарството се анулира и замества с други средства.

Нисък хемоглобин по време на бременност: 3 триместър

При сложна форма на анемия бременната жена трябва да бъде хоспитализирана. Под наблюдението на лекар се провежда специална терапия, най-често инфузионна терапия. На жената се предписват лекарства и следи кръвната картина. В редки случаи те могат да прибягнат до кръвопреливане на донори или кръвопреливане на червени кръвни клетки.

През третия триместър втората и третата степен на анемия изискват сериозно лечение поради риск от преждевременно раждане. Трябва да се отбележи, че за период от 32-36 седмици нивото на хемоглобина пада до минимум. Това се дължи на физиологичните характеристики. По време на раждането той се нормализира. Ако това не се случи, се предписват лекарства.


Когато има анемия по време на бременност, за съжаление не много хора знаят, че подобно заболяване може да бъде предотвратено чрез обогатяване на диетата на жената с храни, съдържащи витамини от група В.

При комплексното лечение се отрежда важна роля на приема на витаминни комплекси за бременни жени, които включват: В12, фолиева киселина, В6, Е. При дефицит на тези витамини желязото не се абсорбира и лечението няма да доведе до очаквания ефект.

Факторите допринасят за развитието на желязодефицитна анемия

 • Намален прием на желязо от вегетарианска диета
 • Болести на черния дроб, тъй като има нарушение на процесите на натрупване на желязо и неговото транспортиране
 • Болести на стомашно-чревния тракт
 • Хемороиди,
 • Язва на стомаха,
 • Хронични заболявания с прояви на кървене от носа
 • Гинекологични заболявания, придружени от обилна менструация или маточно кървене
 • Обостряне на хронични инфекциозни заболявания
 • Предлежание на плацентата или преждевременно отлепване
 • Артериална хипотония
 • Спонтанни аборти

Възможни последици за майката и детето

Сериозността на ситуацията се крие във факта, че не всички негативни усложнения могат да бъдат идентифицирани предварително. Сред опасните са неочаквано усложнена бременност и значителни отклонения в развитието на плода.

Последици за майката

Докато носи дете, жената с анемия може да изпита следните отрицателни състояния:

 • тежка токсикоза;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • отделяне на плацентата преди време;
 • обилно кървене, придружаващо процеса на раждане;
 • отслабване на труда;
 • раждането на нежизнеспособно бебе;
 • липса на необходимото количество мляко за кърмене.

Следродилният период може да се усложни от добавянето на инфекция.

Възможни последици за плода

Кислородният глад влияе на състоянието на нероденото дете толкова негативно, че то има цял комплекс от патологични състояния:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вероятността от хипотрофия и хипоксия;
 • малко тегло на бебето;
 • отслабен имунитет;
 • вероятността от развитие на вродена анемия.

Освен това сред последиците за детето има тенденция към алергични прояви, податливост към респираторни заболявания..

Възможно ли е бременните жени с анемия към хематоген да повишат нивото на хемоглобина

От детството много хора знаят, че лентата с хематоген увеличава хемоглобина. В днешно време към баровете се добавят допълнително различни вкусове и съставки. Аптеките продават хематоген с шоколад, кокос, ядки и др. Можете да намерите барче за всеки вкус, някои дори смятат хематогена за полезен заместител на сладкишите..

Хематогенът се прави с варена говежда кръв, която е богата на желязо. Но хематогенът, както всички храни, съдържащи желязо, не повишава значително хемоглобина. Необходим е и дългосрочен прием на храна, съдържаща желязо. Повишава се хемоглобина, но на ниско ниво е невъзможно да се постигне голямо подобрение на кръвната картина само с помощта на богата на желязо диета.

Струва си да се помни, че скоростта на консумация на хематоген на ден не е повече от 50 грама за възрастен и 20-40 грама за дете (в зависимост от възрастта на детето и производителя на лекарството). 50 g е една лента!

По време на бременност обикновено не се препоръчва използването на хематоген поради много фактори:

 1. Може да предизвика алергична реакция, която е по-изразена по време на бременност..
 2. Насърчава наддаването на тегло, защото съдържа въглехидрати в лесно смилаема форма.
 3. Може да причини гадене като страничен ефект от симптомите на ферментация в стомаха с газове.
 4. Има способността да уплътнява кръвта, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Не забравяйте да прочетете финия шрифт върху опаковката на хематогена. Някои производители честно пишат, че бременността е пряко противопоказание за прием на хематоген.

Разбира се, хематогенът е един от полезните деликатеси, но не бива да рискувате и да го ядете по време на бременност, особено след като е невъзможно сериозно да повишите нивото на хемоглобина с тази сладост.

Желязо за бременни жени и плодове

Железните йони принадлежат към един от 15-те жизненоважни минерала, които са необходими за пълния метаболизъм на тялото, както за бременната жена, така и за плода. Ако не се задълбочите в характеристиките на метаболизма и усвояването на желязото, неговата биологична роля може да се обясни сравнително просто:

 • част от хемоглобина
 • е част от мускулния миоглобин
 • участва в синтеза и е част от структурата на железосъдържащите ензими.

Следователно, дефицитът на желязо в организма води до анемия, а също и метаболитни нарушения в комбинация със слабост и недостатъчен мускулен тонус. При недостиг на желязо, както в храната, така и в складовете на организма, хемоглобинът не може да бъде напълно синтезиран, при което желязото е включено под формата на хем, йон, комбиниран с гломерули от протеини. Само благодарение на тази структура хемоглобинът придобива червен цвят и способността да пренася кислородни и въглеродни диоксидни йони. Това е необходимо за пълноценно дишане на тъканите, процеси на окисление и производство на енергия чрез кислородни реакции.

В допълнение, желязото е съставна част от около 75 телесни ензима, които също участват в метаболизма и поддържането на тъканното дишане и мускулната работа, поддържайки функционирането на имунната система и работата на лигавиците, кожата и нервната възбудимост и проводимост.

Клинични прояви на анемия и сидеропения


В състояние на латентен дефицит на желязо, когато вече не е достатъчно, но недостигът все още не е критичен, има латентен дефицит на желязо, посочен от лекарите като сидеропения. При нея, освен ниско ниво на хемоглобин и леки симптоми на слабост, няма прояви. Обикновено при това състояние може да се регистрира ниво на хемоглобин от 105-95 g / l, някои метаболитни промени вече са налице, но мнозина с подобно ниво на хемоглобин носят напълно здрави деца и, без да изпитват здравословни проблеми, често пренебрегват съвета на лекаря за прием на железни добавки.

Въпреки че може да се чувствате относително нормално, важно е стриктно да следвате съветите на Вашия лекар и да приемате каквито и лекарства да са предписани, за да увеличите запасите си от хемоглобин и желязо. Това е необходимо, за да не се увеличава тежестта на анемията и това да не влияе върху развитието на плода. Той трябва да натрупа желязо за своите нужди след раждането, а също така постоянно да получава необходимото количество кислород поради хемоглобина на майка си. Ако хемоглобинът е намален и състоянието прогресира, рано или късно децата ще страдат от хронична хипоксия, особено тогава по време на раждането.

Клинично изложената анемия обикновено има трофични нарушения (нарушено снабдяване с кислород в тъканите) и те стават по-изразени, колкото повече хемоглобинът е намален. Първите прояви при бременни жени ще бъдат чувство на летаргия със слабост, постоянно чувство на умора точно сутрин, особено на фона на дори малки натоварвания. Мнозина свързват това със самата бременност. Типично е и бледността на кожата и устните, лигавиците на устата, също могат да се появят главоболия - те обикновено не са силни, скучни по характер, но се появяват почти постоянно или често. Появата на този симптом е свързана с хипоксия на мозъчната тъкан поради липса на снабдяване с кислород към нея. Замайване, чувство на потъмняване в очите при физическо натоварване, пристъпи на сърдечен ритъм при промяна на положението на тялото, пристъпи на замаяност.

Характерно е и усещане за постоянно замръзване и студенина, поради факта, че поради забавянето на метаболитните процеси телесната температура намалява. Възможно е да има болка в гърдите с задух и чувство на задух на фона на ходене или активни физически движения, особено ако става дума за бързо ходене или изкачване на стълби. Освен това, поради всички тези усещания, жените стават раздразнителни и с постоянно лошо настроение..

За анемия, с достатъчно изразено намаляване на хемоглобина, типично усещане за пълзящи пълзи в областта на пръстите на ръцете и краката и едно от специфичните оплаквания на бъдещите майки при наличие на анемия е перверзия на вкуса. Това е непреодолима нужда да се ядат негодни за консумация вещества - пръст или креда, глина, лед или варовик. Може да има желание да се ядат сурови зеленчуци - картофи или цвекло, или да се подуши разяждащи течности (бензин, ацетон, отработени газове от автомобила). На фона на анемия токсикозата обикновено е по-изразена, налягането може да се промени рязко, обикновено намалява и общото здравословно състояние е лошо. Колкото по-изразен е дефицитът на хемоглобин, толкова по-зле се чувства бъдещата майка.

Диагностика и лечение на дефицит на желязо

За точна диагноза на железен дефицит е необходимо да се направи пълна кръвна картина. Лаборантът ще оцени не само нейния цветен индекс и броя на червените кръвни клетки, но и тяхното състояние. При анемия са характерни техните морфологични изменения.

За лечение на анемия от степен 1, 2, 3 по време на бременност лекарите предписват специални лекарства. По правило хапчетата се приемат с първите две форми. При тежки случаи са необходими хоспитализация и инжекции. В изключително редки случаи се прави кръвопреливане.

Препаратите с желязо за бременни жени могат да се предписват само от лекар. Въз основа на състоянието на жената се избира доза, която не трябва да се нарушава. Най-често терапията се провежда с Tardiferon или Ferroplex.

По време на лечението на анемия е необходимо да се намали употребата на млечни продукти, тъй като те нарушават усвояването на желязото. Препоръчва се таблетките да се пият със сокове с високо съдържание на витамин С. Именно аскорбиновата киселина подобрява усвояването на този микроелемент..

Промяна на нуждите на бъдещите майки

Дефицитът на желязо е асимптоматичен за дълго време, като латентен дефицит на желязо, но с напредването на състоянието количеството на хемоглобина и червените кръвни клетки в кръвта намалява. Това е желязодефицитна анемия - намаляване на нивата на хемоглобина заедно с броя на червените кръвни клетки в кръвната плазма.

Бебето за собствените нужди на организма през последните месеци на бременността започва да натрупва желязо в тялото си и затова е важно бременната жена да няма дефицит на този минерал. Ако майката е анемична, има 90% шанс бебето също да бъде анемично след раждането. Поради това е особено важно да се покрият всички запаси от желязо, особено през третия триместър и преди раждането. Здравите бременни жени се нуждаят от до 35-40 mg желязо на ден, а при различни патологии може да бъде дори повече. През цялата бременност и раждане бъдещата майка губи средно до 1 г желязо, докато в организма запасите му са около 3-4 пъти по-големи. За да може да попълни всички запаси от желязо, загубени по време на бременност и раждане, само поради адекватно хранене, женското тяло се нуждае средно от около четири години, с пълноценна и правилна, рационална и богата на желязо диета (което е малко вероятно в съвременния свят). Ако жената има анемия, тогава тя може да не възстанови напълно загубата на желязо по време на бременност и раждане и това заплашва с анемия през целия й живот. Ако жената ражда с кратък интервал между децата, в тялото й може да липсва желязо и тогава при втория плод възниква анемия..

Железни (богати на желязо) храни за анемия: контролен списък за бременни жени

Като превантивна мярка и за повишаване на хемоглобина, бременните жени се препоръчват да включат в храната си следните храни:

 • говеждо месо, пилешко, пуешко, телешки език;
 • черен дроб;
 • всички видове риби;
 • бял и ръжен хляб;
 • яйца;
 • каша от елда;
 • извара;
 • растително масло;
 • зеленчуци и плодове.

Не се препоръчва в диетата да се включват мазнини, пушени меса, колбаси.

Важно е да намалите максимално приема на кафе и чай, те съдържат много тъкан, която пречи на усвояването на желязото.

Всички храни, които оказват неблагоприятно влияние върху чернодробната функция, могат да играят отрицателна роля: желязото няма да се абсорбира дори от здравословни храни.

Следователно диетата трябва да бъде възможно най-балансирана, а съставките й да са от естествен произход..

Стойността на витамините по време на бременност

Превантивните мерки за анемия при бъдещи майки трябва да започнат от детството на момичетата.

Функцията на витамините за женския организъм е много важна:

 • Витамин С е антиоксидант, който укрепва защитните сили на организма и подпомага усвояването на желязото,
 • Витамин Е предпазва плацентата по време на бременност от външни фактори,
 • Витамин В 9 (фолиева киселина) е от съществено значение за профилактика на анемия,
 • Витамин В 6 е важен за синтеза на хемоглобин в кръвта,
 • Витамин В 12 е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки.

За да се компенсира липсата на витамини по време на бременност, е необходимо да се приемат специални витаминни комплекси за бременни жени. Тези комплекси са избрани, като се вземе предвид консумацията на витамини за формирането на нероденото дете..

Симптоми

Лек ход може да не се усети и дори да не се появи външно. По правило той може да бъде открит само чрез лабораторни изследвания. Симптомите на анемия по време на бременност са умерени. Те могат да бъдат разделени на две групи:

 • общ анемичен синдром;
 • сидеропеничен синдром.

При общ анемичен синдром бременната жена има симптоми като повишена умора, световъртеж и главоболие. Жената също има бледа кожа, сърцебиене и може да има припадък. Бременната жена има плач, нервност, раздразнителност и сънливост.

Признаци на сидеропеничен синдром:

 1. Пилинг и суха кожа. Поради липсата на желязо върху него лесно се образуват пукнатини. Косата става чуплива, скучна, пада. Някои бременни жени (20%) имат чупливи нокти.
 2. Появяват се тахикардия, хипотония и задух.
 3. Промяна и увреждане на стомашно-чревния тракт.
 4. Ъглов стоматит. При липса на желязо в организма се засягат лигавиците, което води до пукнатини в ъглите на устата.
 5. Вкусовите промени и миризмата са извратени.
 6. Нарушена е имунната система.
 7. Чернодробна недостатъчност.

Гестационна форма

До половината от бременните жени страдат от гестационна анемия. Гестационният период (целият гестационен период) настъпва, когато оплодената яйцеклетка навлезе в матката.

Тази форма на анемия е свързана само с процеса на бременност. Ако жената развие анемия преди гестационния период, тогава тя не принадлежи към тази форма.

При тази форма на анемия има нарушение във фиксирането на плода в плацентата. Причинява се от плацентарна хипоксия. Развитието на плода през 1 триместър започва в горния слой на матката. 2 семестриални промени настъпват при формирането на плода.

Малките капиляри на бременната се спукват от товара, а детето страда още повече от хипоксия.

Сортове

В зависимост от факторите, провокиращи развитието на анемия, има няколко вида анемия. Характеристиките и оригиналността на един от тях са характерни само за периода на бременността.

Гестационна анемия

Развива се по време на прикрепването на яйцеклетката към ендометриума на матката. Симптомите на гестационната анемия абсолютно не се различават от обичайните.

Този сорт обаче не включва патологично състояние, възникнало преди бременността..

Отклонение от нормата показва недостатъчно снабдяване на плацентарните тъкани с кислород. Това води до нарушаване на въвеждането на яйцеклетката в матката. Той е фиксиран в повърхностните слоеве на ендометриума, което впоследствие влияе отрицателно върху състоянието на кръвоносните съдове, които свързват плацентата с майчиния кръвен поток.

Кръвни съсиреци се образуват в малки капиляри, увеличавайки лишаването от кислород на развиващия се плод.

Други видове

В допълнение към специфичната анемия, характерна само за периода на раждане на дете, бременността и раждането усложняват форми на патология, независими от това състояние. Те включват:

 1. Недостиг на желязо. Ниските нива на желязо са резултат от неадекватно хранене, когато не се предлага необходимото количество храни, богати на този елемент. Сред причините за състоянието трябва да се отбележи липсата на компенсация за необходимите вещества с нарастващо търсене на тях..
 2. Дефицит на фолиева киселина (мегалобластна) анемия. Недостигът на витамин В12 и фолиева киселина се открива в организма в резултат на недостатъчно количество месни продукти в диетата на бъдещата майка. В допълнение, болестите на храносмилателния тракт могат да действат като провокатор, който пречи на нормалното усвояване на необходимите компоненти..
 3. Хемолитична анемия. Наследствено заболяване, характеризиращо се с разграждането на червените кръвни клетки.
 4. Хипоанемия. Развива се на фона на прием на лекарства, както и инфекциозни или автоимунни заболявания. Изключително тежка форма на заболяването, която предвижда незабавно прекъсване на бременността.

Наблюдава се и физиологична (фалшива) анемия. Тя преминава без терапевтично лечение.

Диета с високо съдържание на желязо

Лечението на анемия по време на бременност се допълва от диетични корекции. Важно е да консумирате повече червено месо, черен дроб, риба, яйца. Именно от животински продукти се абсорбира най-много желязо..

В същото време топлинната обработка по никакъв начин не влияе върху количеството на абсорбирания микроелемент. Погрешно е да мислим, че получавате повече ползи от суровия черен дроб. Диетата със сурова храна може да доведе до инфекция с паразити или салмонелоза.

Желязото се усвоява по-малко от плодовете и зеленчуците. Това се дължи на факта, че се съдържа там в тривалентна форма..

За да може тялото ни да го усвои, трансформация в бивалент.

Аскорбиновата киселина е катализаторът за тази реакция. Витамин С се унищожава по време на термичната обработка, така че пресните плодове и зеленчуци са полезни при анемия. Но тяхното използване не е заместител на пълното лечение..

Храни най-вече повишаващи хемоглобина по време на бременност:

 • свински черен дроб;
 • какао;
 • пилешки яйца;
 • телешки черен дроб;
 • черен хляб;
 • бадем;
 • орех.

Как иначе можете да повишите хемоглобина по време на бременност - пуешко месо, пилешки дробчета, спанак.

Динамика на промените в показателите в анализите на бременни жени

Дефицитът на желязо обикновено се формира от втората половина на бременността, започвайки от периода на активен растеж на корема, след 20 седмици. Това се дължи на факта, че на фона на активния растеж на детето, матката и плацентата се увеличава обемът на кръвта, която активно циркулира през съдовете, поради което се разрежда с плазма. В допълнение, нуждите на плода от желязо също постепенно се увеличават поради изграждането на мускулна маса. Намаляването на хемоглобина достига своя максимум до периода на третия триместър, а именно 32-35-та седмица от бременността. Намаляването на нивата на хемоглобина до края на бременността се счита за нормално, ако не падне под 105 g / l, и в такава ситуация ще се изисква само профилактичен прием на желязо под формата на хранителни добавки и витаминно-минерални комплекси. Но до периода на раждането количеството на хемоглобина трябва да се увеличи, за да не се образуват усложнения по време на раждането, включително поради загуба на кръв.