Здравето и дори животът на детето зависи от това колко отговорна е бъдещата майка за бременността. Този период е свързан със значителни промени в много системи на тялото, включително в процесите на хематопоеза. Може би преди бременността жената е имала достатъчно всички витамини и микроелементи, но когато в нея възникне нов живот, нуждата от тях се увеличава. А липсата на хранителни вещества може да доведе до необратими последици както за майката, така и за детето..

Какво е анемия и как е опасно за бременни жени

Докато бебето е в утробата, то няма възможност да диша по начина, по който сме свикнали. Плодът обаче се нуждае от кислород за развитие. За транспорта на този жизненоважен елемент са отговорни еритроцитите, които съдържат протеина хемоглобин. Способността му да се свързва с молекулите на кислород и въглероден диоксид пряко зависи от съдържащото се в хемоглобина желязо. И ако последното не е достатъчно, процесът на хранене на тъканите може да бъде нарушен. Това е един от начините за развитие на анемия, или по-точно, един от нейните видове - желязодефицитна анемия.

Около 50% [1] от всички случаи на този синдром при бременни жени са свързани с дефицит на желязо. Следователно бъдещата майка трябва редовно да дава кръв, за да определи нивото на хемоглобина. Този показател е включен в общия кръвен тест, който се препоръчва да се прави приблизително веднъж на всеки 2 месеца по време на бременност. Ако бъдат открити нарушения, ще трябва да дарите кръв отново - контролното измерване ще покаже ефективността на терапията при дефицит на желязо. Диагностиката на анемия може да включва и допълнителни тестове, като серумен феритин, който показва колко изчерпани са запасите от желязо в депото..

Общият кръвен обем на бременна жена се увеличава, в резултат на което съставът му също се променя. Той се изтънява, общото ниво на червените кръвни клетки и хемоглобина намалява. Следователно за този период има норми за кръвна картина. През първия и третия триместър на бременността анемията се диагностицира, когато нивото на хемоглобина падне под 110 [2] g / l, а през втория - под 105 g / l.

Има няколко степени на тежест на желязодефицитната анемия при бременни жени:

 • Първата степен е хемоглобин 90–110 g / l. Леката степен на анемия се коригира лесно, не засяга плода, няма симптоми, но при липса на терапия може да се развие.
 • Втора степен - хемоглобин 70–90 g / l. Умерената (средна) степен на анемия означава появата на кислороден глад на плода, който е изпълнен със забавяне на развитието.
 • Трета степен - хемоглобин под 70 g / l. Тежката анемия може да причини сериозни усложнения на бременността, включително спонтанен аборт.

През последния триместър на бременността бебето създава свои собствени „резерви“ от желязо, които ще подкрепят здравето му през първите шест месеца, преди въвеждането на допълващи храни.

Информираността на майката за нейните предпоставки играе важна роля за предотвратяване появата на синдрома..

Причини за анемия при жени, които очакват бебе

Въпреки че лекарите отбелязват, че способността на бременната жена да абсорбира желязото от стомашно-чревния тракт леко се увеличава, това количество често е недостатъчно. През първите 3 месеца бъдещата майка и бебето не изпитват нужда от повишена "доза" желязо - жената спира ежемесечно кръвозагубата, което напълно компенсира разходите. Средно през първия триместър тялото на бременна жена се нуждае само от 16% повече желязо за нормално развитие на плода [3]. През този период обаче токсикозата може да се превърне в провокатор на желязодефицитна анемия - честото повръщане и лошият апетит предотвратяват навлизането на хранителни вещества в тялото..

Следващите два тримесечия са свързани със значителни разходи за желязо, което също е необходимо за развитието на плацентата. Дневният прием на вещество през този период може да достигне 6–7 mg [4]. През втория триместър нуждите от желязо се увеличават с 59% [5], а през третия - с 67%. Съществува мнение, че липсата на желязо в тялото на майката засяга плода в по-малка степен, тъй като този микроелемент се "изразходва" предимно за детето. Лекарите обаче отбелязват [6], че жените с анемия раждат бебета с по-ниско тегло, а има и чести случаи на преждевременно раждане..

Основните причини за желязодефицитна анемия включват:

 • лошо хранене, липса на витамини (вегетарианството е рисков фактор);
 • токсикоза;
 • патология на стомашно-чревния тракт и черния дроб;
 • вътрешно и външно кървене;
 • ранна възраст (до 18 години) или късна възраст на майката (от 35 години);
 • ниско кръвно налягане;
 • лоши навици.

Много фактори могат да повлияят на появата на синдрома, но е необходимо да се знае за симптомите на желязодефицитна анемия при бременни жени, за да започне лечението навреме..

Признаци на анемия: бледността не ви устройва.

Лека степен на анемия може да се открие само от състава на кръвта, тъй като тя няма външни прояви. Ето защо е важно да се тествате редовно, за да не пропуснете началния стадий на синдрома, който е лесен за лечение..

При 2-ра и 3-та степен на анемия се появяват следните симптоми:

 • общо влошаване на здравето - слабост, замаяност, припадък;
 • главоболие;
 • безсъние;
 • кожата става суха и бледа, ноктите са чупливи, има значителна загуба на коса;
 • очните ябълки могат да придобият оттенък на синьо;
 • промяна в обонянието, вкуса.

Ако бременна жена започне да забелязва подобни симптоми при себе си, това е добра причина да дарите кръв за анализ на нивото на хемоглобина. И в случай на откриване на липса на желязо в организма, започнете лечение, следвайки всички препоръки на лекаря.

Основното нещо е правилното хранене

Специалната диета може да бъде допълнителна мярка за предотвратяване на каквато и да е степен на дефицит на желязо в тялото на майката. Усвояването на този микроелемент е ниско, с храна можем да приемаме само 2,5 mg [7] дневно. Яденето по време на бременност обаче намалява риска от анемия..

Същността на диетата при дефицит на желязо е да включи в диетата храни, богати на протеини. В този случай месните продукти са за предпочитане - около 6% от микроелемента се абсорбира в стомашно-чревния тракт [8]. С използването на яйца и риба тялото усвоява около 3% желязо, растителните протеини - само 0,2%. Сред храните, богати на веществото, са свински черен дроб [9], какао, яйца, кайсии, бадеми.

Препоръките на лекарите могат да съдържат приблизително дневно диетично меню за бременна жена с желязодефицитна анемия. Например до 200 g [10] месо или 250 g риба, 1 яйце, до 1 kg млечни продукти, зеленчуци и плодове - до 800 g (сурова част).

Вашият лекар може да препоръча допълнителни хранителни добавки заедно с правилното хранене..

Витаминна терапия: от В до С

Започвайки от втория триместър, препоръките на СЗО [11] предвиждат жените да приемат витаминно-минерални комплекси, които освен всичко друго съдържат желязо - това е необходимо за профилактика на желязодефицитна анемия. Те имат предимство пред лекарствата, тъй като нямат толкова изразени негативни ефекти [12], като гадене, намален апетит, диария и други..

Витаминните комплекси са полезни, наред с други неща, поради съдържанието в тях на вещества, които могат да увеличат процента на усвояване на желязо от организма. Това се отнася изцяло за витамините С и фолиевата киселина, които допринасят за транспортирането на микроелемента. Витамините В12 и В6 [13] подпомагат синтеза на хем и съзряването на червените кръвни клетки. Витамин В2 също участва в образуването на червени кръвни клетки.

За предпочитане е да се избират витаминни комплекси под формата на разтвори или сиропи, тъй като тяхната усвояемост е по-висока от тази на таблетираните. В зависимост от индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена, таблетките не винаги имат време да се разтворят в стомашно-чревния тракт и следователно имат по-малка ефективност.

При избора на витаминно-минерален комплекс за бременни жени е необходимо да се вземат предвид принципите на съвместимост на действието на компонентите - някои вещества, взети заедно, дават по-голям ефект, отколкото да се използват поотделно. Например, комплексите, които съдържат желязо, трябва да бъдат допълнени с витамин С и В6, фолиева киселина.

Може да се наложи медикаменти в случаите, когато се диагностицират умерени или тежки стадии на желязодефицитна анемия..

Медикаментозна терапия при анемия: тежка артилерия

Индикация за употребата на "по-силни" лекарства от витаминните комплекси могат да бъдат резултатите от анализ за серумен феритин:

 • При стойност от 60 μg / l [14] и по-висока не се предписва лекарствена терапия.
 • От 20 до 60 mcg / l, лекарствата се използват от 20-та седмица на бременността.
 • Ако анализът покаже по-малко от 20 μg / l, тогава лекарства могат да се приемат, започвайки от 12-та седмица.

Дори след възстановяване на нормалните нива на хемоглобин в кръвта, терапията не може да бъде спряна. Трябва да продължи известно време, за да се натрупат запаси от желязо в тялото..

Лекарите често препоръчват перорално приложение на железни добавки, тъй като те са по-малко склонни да имат странични ефекти. В съвременната медицина се изолират лекарства на базата на соли на железното желязо (II), които имат по-голяма бионаличност [15] в сравнение с тривалентното (III). Първите лекарства обаче имат по-изразени странични ефекти, освен това те не могат да се комбинират с прием на някои други лекарства. Солите на железното желязо (III) имат по-щадящ ефект, тъй като отделянето на железни йони се случва не в стомаха, а в тънките черва [16].

Желязодефицитната анемия при бременни жени не е рядка диагноза. Това е добра причина да знаете за мерките, насочени към предотвратяване и лечение на синдрома. Следенето на диетата ви, попълване на дефицита на желязо с храна, е задача на бъдещата майка, която се грижи за здравето си и здравето на бебето си. Но често това не е достатъчно, поради което приемът на железни добавки днес е често срещан начин за избягване на недостига на микроелементи..

Профилактика на анемия при бременни жени

Много по-лесно е да се предотврати развитието на синдрома, отколкото да се справим с неговите прояви. Ето защо профилактиката на желязодефицитна анемия при бременни жени е важна и неразделна част от здравословната бременност. За препоръки как да се предотврати развитието на синдрома се обърнахме към специалист от Pharmstandard:

„Използването на биологично активни хранителни добавки отдавна се е превърнало в класика при превенцията на много заболявания. Желязодефицитната анемия, която засяга голям брой бременни жени, независимо от техния социален статус и условия на живот, не прави изключение. Една от хранителните добавки, чийто прием може да предпише лекар не само за профилактика, но и заедно с терапевтични мерки, е хематогенът, познат ни от детството. Съдържа черен албумин, който е богат на лесно абсорбиращо се хемо желязо. Напоследък обаче по рафтовете на магазините и аптеките можем да видим все повече хематоген, свързан със сладкарството и съдържащ шоколад, ядки, мед и т.н. Това влияе върху съдържанието на желязо в плочката, както и върху съдържанието на калории в продукта. Ето защо, когато купувате хематоген, не забравяйте да прочетете неговия състав. Например, "Ferrohematogen" съдържа ароматизатори с рецепта, но производителят обръща специално внимание на предимствата на продукта - в допълнение към желязото, съставът му включва фолиева киселина, витамини С и В6, както и мед, които увеличават бионаличността на този важен микроелемент. Това се дължи на отсъствието на ненужни съставки и правилния подбор на необходимия „Ферохематоген“ - един от малкото хематогени, които са разрешени за прием от бременни жени “.

Следродилна анемия

Време за четене: мин.

В някои случаи жените развиват анемия веднага след раждането. С какво е свързано това и как да разпознаем клиничните прояви на такова заболяване?

Следродилна анемия: симптоми и лечение

Симптомите на анемия след раждане ще бъдат представени от следните клинични прояви:

 1. Бледа кожа;
 2. Жената се уморява през цялото време и постоянно иска да спи;
 3. Понякога жената може да се чувства замаяна, да се поти все по-слабо;
 4. Дори при лека до умерена степен на анемия кръвното налягане може да спадне драстично и сърдечният ритъм да се увеличи;
 5. Ноктите могат да започнат да се ексфолират, косата става по-чуплива и започва тяхната постоянна загуба;
 6. Кожата по цялото тяло става суха, в ъглите на устните се появяват така наречените гърчове;
 7. При упражнения жената изпитва задух;
 8. Често има усещане за малко количество кислород, постъпващо в тялото.

Ако поне един от изброените симптоми тревожи млада майка, спешно трябва да се направи общ кръвен тест, за да се определи нивото на хемоглобина и да се потвърди или отрече неговото намаляване.

По този начин симптомите на анемия при жена след раждането са доста многобройни..

Признаци на анемия при кърмене

Като цяло е безопасно да се каже, че признаците на анемия при жени с кърмене ще бъдат същите като признаците на анемия при обикновените хора. При кърмачките това е предимно бледност на кожата и ушите, постоянно главоболие, невъзможност за задържане на внимание и концентрация, както и силна умора и постоянна сънливост..

Анемия по време на кърмене при мама: симптоми - какво да правя, ако тя е открита от самата жена? Първата стъпка е да се направи кръвен тест, за да се определи нивото на хемоглобина в кръвта. След това лекарят ще определи стадия на анемия и от тук ще предпише подходящото лечение.

Самата жена също може да направи крачка към излекуване на анемия. За да направите това, трябва да коригирате собствената си диета. Какво означава? Без страх да не навреди на бебето, съпругата може да яде богати на желязо храни като черен дроб, ябълки и говеждо месо. В случаите с протичането на анемия в по-тежък стадий е необходимо да започнете да приемате железосъдържащи лекарства, които лекарят ще посочи.

Следродилна анемия: лечение

Следродилна анемия: форум - какво може да ни каже тази заявка? Много жени, след като са научили за диагнозата анемия, започват да се притесняват и търсят подкрепа от тези, които вече са се сблъсквали с подобна ситуация. В някои случаи това наистина помага много морално, така че понякога си струва да потърсите съвет на такива форуми. Освен това наистина може да се намери полезна информация..

Що се отнася до подробностите за управлението на анемията при жените след раждането, първият въпрос е за храненето. С неговата помощ понякога можете напълно и напълно да коригирате и коригирате ситуацията. Първоначално е необходимо да се увеличи консумацията на месни продукти, тъй като шест процента от желязото се получава от тях. Три процента желязо се абсорбира от рибни продукти и само два процента от растителни храни..

Млякото не трябва да се консумира заедно с храни, които са наситени с желязо, тъй като в този случай усвояването му ще бъде сериозно потиснато. Интервалът между храненията на тази храна трябва да бъде поне час до два. Ако жената не храни бебето си с кърма, можете също да добавите боб и грах към ежедневната си диета, но ако бебето е кърмено, това не е най-добрият вариант, тъй като червата на бебето могат да реагират зле на подобна иновация..

В допълнение, богатите на желязо храни трябва да се консумират едновременно с аскорбинова киселина, тъй като това значително подобрява усвояването на желязо в червата. Зърнените култури също ще бъдат добро допълнение към ежедневната диета..

Единственият допълнителен коментар относно храненето ще бъде, че той ефективно и продуктивно ще премахне анемията само в началния етап от нейното протичане. Ако говорим за среден или тежък стадий на развитие на анемия, само храненето няма да помогне на причината. Трябва да се вземат по-драстични мерки, особено при тежка анемия.

В средния етап се изисква добавяне на желязо. Обикновено това са таблетки или сиропи. Най-често в лечението се използват нарушения на Maltofer и Ferroplex. Фенюлите също успяха да спечелят признание на фармацевтичния пазар. В допълнение към желязото, той съдържа витамини от група В, фолиева и аскорбинова киселини, което допринася за по-ефективно усвояване. Дозировката и вида на лекарството, което ще трябва да приема млада майка, може да бъде определено само от лекар въз основа на заключенията, направени след преминаване на съответните тестове и консултация с жената.

Следродилната анемия от третия етап на терапията не е толкова лесна за лечение. Анемията след бременност на този етап е трудна дори за лекарите. Ако таблетките нямат желания ефект, ще има нужда от инжектиране на средствата. При такова лечение трябва непрекъснато да се следи кръвната картина. Понякога може да се наложи кръвопреливане.

За да не се бори с анемията след раждането, жената трябва да помни за съществуващите мерки за предотвратяване на развитието на такова състояние като анемия:

 1. Необходимо е да изследвате собственото си ниво на хемоглобин в кръвта с определена редовност. Това ще ви позволи да откриете анемия в лек стадий на нейното развитие и незабавно да започнете лечението;
 2. Докато носите бебе, трябва да се опитате да изключите и предотвратите заболявания, които могат да причинят сериозен спад в нивата на желязо;
 3. Веднага щом една жена разбере за нейната ситуация, трябва да промените диетата, като я обогатите с плодове, зеленчуци, месо, черен дроб, билки, зърнени храни;
 4. Недостигът на желязо може да се дължи на чести раждания. Поради тази причина е необходимо да се поддържа почивка между бременностите от три години, за да се възстанови напълно тялото.

Причини за анемия

Диагностика и лечение

Желязото е елементът, от който се образува хемоглобин в червените кръвни клетки - еритроцитите. Хемоглобинът пренася кислород през тъканите на тялото.

Олга Торозова
Лекар-терапевт, Москва

Когато желязото е ниско, нивата на хемоглобина намаляват и тъканите и органите не получават достатъчно кислород, за да ви дадат сила..

Терминът "анемия" се отнася до намаляване на количеството хемоглобин в кръвта. Най-често при анемия се наблюдава и намаляване на съдържанието на други кръвни съставки - еритроцити и / или нивото на серумно желязо. Нормата за възрастна здрава жена се счита за съдържание на хемоглобин от 120-140 g / l, еритроцити 3,1-5,0 милиона / μl, желязо - 50-175 μg%.

Най-типичната, широко разпространена и най-характерна за жените след бременност и раждане е желязодефицитната анемия. Това е състояние, когато месец или два преминават след раждането, докато броят на червените кръвни клетки (хемоглобин, червени кръвни клетки, серумни нива на желязо) не се нормализира. В същото време симптоми като бледност, световъртеж, умора, студенина, постоянна умора, сънливост, задух, сърцебиене, сърдечни смущения, перверзия на вкуса, крехкост, изкривяване и кръстосана ивица на ноктите, косопад - не изчезват.

Защо се появява анемия??

Дори да не сте имали анемия, докато раждате бебе, вероятността от появата й след раждането остава. Няколко фактора са свързани с причините за този дефицит. Това е прекомерна употреба на желязо през третия триместър на бременността поради продължаващото развитие на плода, плацентата и увеличаването на матката. Желязото е необходимо не само за образуването на червени кръвни клетки, но и за образуването на органи и тъкани на плода. На осмия - деветия месец също е необходимо да се направят запаси от желязо в далака, черния дроб и костния мозък на детето за по-нататъшното пълноценно функциониране на тези органи. От момента на зачеването до раждането, бъдещата майка губи около 1000 mg желязо за такива нужди. Средно количеството запазено желязо (поради отсъствие на менструация) и усвоено (като се вземе предвид увеличаването на абсорбцията на желязо по време на бременността до 2,5-3,5 mg на ден) не надвишава 800 mg. В допълнение, по време на раждането, тялото страда от загуба на кръв, която е средно 300 ml, което допълнително изостря дефицита на желязо. Един от факторите, които значително увеличават количеството загубена кръв по време на раждането, е цезарово сечение, при което се губи малко повече кръв, отколкото при вагинално раждане. Следователно железни препарати трябва да се предписват в болница след раждане и операции, усложнени от кървене.

След бременността много жени веднага решават да се справят с излишните килограми, които са се появили, и отиват на диета. Дори и да не кърмите, в никакъв случай не трябва да се ограничавате в храненето веднага след раждането. Бременността е сериозен стрес за организма. Дори ако млада майка консумира 2000 калории на ден, което обикновено е много повече, отколкото си позволява жена, която се грижи за формата си, тя получава само средно около 12 mg желязо. Ако жената консумира само вегетарианска храна: извара, кисело мляко, салата, плодови сокове, тогава количеството постъпващо желязо е още по-малко. По време на лактацията желязото също продължава да се губи, но вече с мляко. Разбира се, тези загуби не са толкова интензивни, както при раждане на бебе или по време на раждане, но все пак са значителни. А при недостиг на желязо в майчиното тяло започва да страда не само майката, но и детето, което може да получи този елемент само от майчиното мляко. Той също може да развие анемия, която ще се отрази негативно на растежа и развитието на бебето..

В резултат на това с малко количество желязо в храната на жената и (или) значителни разходи на този елемент (по време на раждане, при раждане на дете, по време на цезарово сечение) се появява желязодефицитна анемия. Нивата на серумно желязо са намалени до 50 μg% или по-малко. В тази ситуация, на първо място, запасите от желязо се консумират от органите и тъканите на жената, второ - функционално желязо и накрая - желязо, съдържащо се в хемоглобина на еритроцитите. На този етап се появяват оплаквания, характерни за анемия..

Диагностика на анемия

Тъй като тестовете за откриване на анемия не са задължителни за всяка родила жена, трябва сами да се свържете с вашия местен терапевт, който ще проведе всички необходими изследвания. На първо място, това е общ кръвен тест (хемоглобин, брой еритроцити) и биохимичен кръвен тест (серумно желязо). В бъдеще, след назначаването на лечението, тези тестове ще трябва да се повторят 1,5 седмици след началото на лечението, за да се определи ефективността на лекарството и след месец - за контрол на покачването на нивата на хемоглобина. В бъдеще е достатъчно да се извършва контрол веднъж на 3 месеца..

Лечение на анемия

Като цяло, в зависимост от степента на анемия и съзнанието на жената (в края на краищата, лекарят не може да контролира изпълнението или неизпълнението на предписанията й от пациента), лечението може да отнеме от 1 месец до шест месеца.

Как да компенсирам дефицита на желязо? На първо място, балансирана диета, диета, богата на витамини С, група В, фолиева киселина (необходима за нормалното усвояване и усвояване на желязото) и самото желязо ще ви помогнат в борбата с анемията. Лошият апетит е често срещан при анемия. В никакъв случай не трябва да се храните насила - по този начин ще постигнете само още по-голямо отслабване на апетита. Просто се опитайте да имате разнообразни вкусни храни, богати на хранителни вещества във вашата диета. Различните храни съдържат различни видове железни съединения. Известно е, че месото съдържа двувалентно желязо или хем-желязо, което се усвоява най-пълно от човешкото тяло, затова се опитайте да разнообразите трапезата си с месни продукти.

Необходимите храни включват постно месо, постна риба и извара. Въглехидратите в диетата на жена с дефицит на желязо трябва да бъдат представени от достатъчно количество различни зърнени култури (особено овес и елда), зеленчуци, плодове, плодове. В растителните продукти има много витамини, от които тялото сега наистина се нуждае..

За да получите повече витамини от група В, диетата трябва да включва ястия от хлебна или бирена мая, черен дроб, месо, риба, извара, пшенични и оризови трици, яйчен жълтък. Витамин С. е много важен. В шипките и касиса има много аскорбинова киселина. Микроелементи, участващи в хемопоезата, като желязо, кобалт, манган, цинк, тялото получава от черния дроб, белите дробове, месото, яйцата, хайвера, маята, хематогена, пшеничното брашно, овесените и елдови зърнени култури, зеленчуци, плодове, гъби и какао.

За повишаване на апетита се препоръчва да се консумират достатъчно количество екстрактивни вещества и нормално количество трапезна сол. С други думи, можете да ядете месо, рибни и зеленчукови бульони, сол на вкус.

Но само храненето не може да се справи с анемията; основната роля в лечението е отредена на железните препарати. Най-често железните препарати се предписват на таблетки или капсули. Инжекциите се препоръчват само при остра анемия след значително кървене по време на раждане, тежка непоносимост към железни добавки под формата на таблетки (има силно разстройство на стомашно-чревния тракт, в зависимост от приема на храна) или сериозно заболяване на храносмилателната система (състояния след обширни резекции на тънките черва, тежък ентерит)... Лечението на анемия след раждане е дълъг процес. Следователно инжекциите не се използват постоянно, те се използват само за отстраняване от остро състояние - не повече от месец, с по-нататъшно прехвърляне на таблетни препарати. Ефективността им е толкова висока, колкото тази на железните препарати в таблетки и капсули. Противопоказанията са същите като при таблетните препарати, с изключение на стомашно-чревни разстройства (в края на краищата, железните препарати в инжекции заобикалят стомашно-чревния тракт, незабавно навлизайки в кръвния поток).

Съставът на съдържащите желязо препарати е различен; при избора им трябва да се консултирате с Вашия лекар. Сред железосъдържащите препарати всъщност има железни препарати и комбинирани железни препарати, които съдържат желязо и микроелементи и витамини, необходими за по-добро усвояване и усвояване на желязото.

Най-често се предписват комбинираните железни препарати (TOTEMA, FENOTEC, FERROGRAD S, FERROPLEX и др.). Сред тях бих искал да отбележа такива лекарства като GINO-TAR-DIFERON, MALTOFER FOL (те съдържат освен желязо и фолиева киселина - витамин от група В, който стимулира образуването на нови еритроцити и участва в синтеза на аминокиселини). В зависимост от тежестта на анемията, тези лекарства се предписват по 1 таблетка 2-3 пъти на ден, докато съдържанието на хемоглобина се нормализира. Лекарство като FENULS се е доказало добре, съдържащо освен желязо аскорбинова киселина и витамини от група В, които значително подобряват усвояването и усвояването на желязото. Приема се по 1 капсула 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца.В случай на лоша поносимост на железни препарати (гадене, повръщане, нарушения на изпражненията), SORBIFER DURULES е ефективен. Продължителното освобождаване на железно желязо (хем желязо) от таблетките на това лекарство предотвратява нежеланото увеличаване на съдържанието на желязо в храносмилателния тракт и по този начин предотвратява дразнещия му ефект върху стомашната лигавица.

Всички тези лекарства могат да се използват по време на кърмене. Препоръчително е да приемате железни добавки между храненията. Преди и след приемането им не се препоръчва да се пие чай, кафе, да се ядат мазни, млечни и брашни продукти, за да се избегне образуването на неразтворими съединения, които нарушават усвояването на желязото.

Лечението на анемия след раждане е много дълго. Подобрението на благосъстоянието настъпва бързо и нивото на хемоглобина, червените кръвни клетки и серумното желязо се увеличава бавно. Устояйте на изкушението да се откажете от пиенето на хапчета. Запомнете: вашето здраве е във вашите ръце.

Следродилна анемия: симптоми и лечение

Има много причини за развитието на анемия при жената. След раждането тази патология се среща на всеки 10 жени. По какви признаци може да се прецени наличието на такова явление в организма, как да се диагностицира и лекува анемия, се обсъжда подробно в статията.

Какво е анемия?

Анемията е ниско ниво на хемоглобин при жената. Ако неговият показател е по-малък от 110 g / l, тогава си струва да се говори за развитието на патологията. Нормата е 120 g / l.

Хемоглобинът е протеин, чиято структура е снабдена с желязо. Протеинът се намира в еритроцитите. Основната му функция е да участва в газообмена (свързването на молекулите с въглеродния диоксид). В резултат на този процес въглеродният диоксид се пренася от клетките в белите дробове, където се заменя с кислород. След това кислородът се доставя до останалите телесни тъкани..

При анемия жената започва да проявява хипоксия, изразена с определени признаци. Резултатът от нарушенията е неуспех в цялата работа на тялото..

Справка! Хемоглобинът е пряко свързан с еритроцитите, следователно, когато намалява, кръвните клетки значително намаляват количеството им.

Анемията може да се диагностицира на три етапа от нейното развитие:

 • Лек. Нивото на хемоглобина в кръвта се намалява до 110 или 120 g / l. Докато умерената степен се характеризира със съдържанието си в границите от 70 - 90 g / l.
 • Намален брой на червените кръвни клетки. Скоростта им в кръвта е 3,5 - 5 * 10 до 12-та степен на литри. Този показател може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики на млада майка: възраст, физическа активност.
 • Намален хематокрит. С намаляване на насищането с желязо в кръвта се появява анемия. Нормалният процент е 35 - 45%.

Анемията може да бъде остра или хронична. Остра може да настъпи след голяма загуба на кръв по време или след раждане. Хроничният се появява постепенно, много преди раждането, и се носи по-лесно и по-лесно.

Признаци на патология

Най-надеждният признак на анемия при жената е бледността на кожата. В същото време тя бързо се уморява и иска да спи непрекъснато. Придружен е от постоянна слабост, повишено изпотяване и световъртеж..

Важен момент! След раждането това състояние носи много тревожност на жената. Умерената или тежка патология се характеризира с бърз сърдечен ритъм и ниско кръвно налягане.

Освен това можете да намерите следното:

 • скучна коса, слабост;
 • крехкост и разслояване на нокътната плочка;
 • "гърчове" в ъглите на устата;
 • суха кожа по цялата повърхност на тялото;
 • задух дори при незначителна физическа активност;
 • задух при енергично ходене или при изпълнение на леки физически упражнения.

Можете да определите стадия на анемия по следните обобщени признаци:

 1. Леката степен може да се прояви и да премине без забележими промени в благосъстоянието на жената. Мама по правило няма притеснения и само анализите могат да разкрият картина на процесите, протичащи в тялото.
 2. Умереният се характеризира с постоянна следродилна умора, бледа тен и постоянни световъртежи.
 3. Тежката степен показва необратими промени в тялото. В допълнение към всички горепосочени признаци, жената може периодично да изпитва и краткотрайно припадък, зачервяване на езика, признаци на задушаване, аритмии. Ноктите се ексфолират много силно и косата се разделя.

Диагностика на анемия

С проявата на неразположение и откриването на признаци на анемия, жената може да направи предположение за развитието на патологията. Но точна диагноза на анемия може да се направи само с доставянето на общ подробен кръвен тест. В този случай такъв анализ трябва да отчете следните отклонения:

 • намалени нива на хемоглобин, хематокрит и еритроцити;
 • повишена СУЕ;
 • появата на микроцити, незрели и дефектни еритроцити, възникващи при условия на дефицит на желязо;
 • промени в много други показатели, като разпределение по обем на паспорта на кръвните клетки и други.

Причини за анемия след раждане и методи за лечение

Някои жени дори не подозират, че причината за лошото им здравословно състояние, слабост, летаргия и умора след раждането е анемия. За мнозина се диагностицира по време на бременност..

Има много причини за развитието на анемия след появата на бебе при жена: загуба на кръв по време на раждане, нерационално ограничаване на храната по време на кърмене, обилна менструация и т.н. Признаци на това патологично състояние могат да бъдат забелязани, без дори да се потърси медицинска помощ. Защо се появява анемия след раждане, как да я идентифицирате, възможно ли е да я излекувате сами?

Какво е анемия

Анемия - намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта на жената под 110 g / l. Именно тази граница е началната точка по време на бременността и през първите месеци след раждането на бебето. Тогава нормата се увеличава и съответства на обичайната за всички жени - 120 g / l.

Хемоглобинът е протеин, който съдържа желязо в структурата си. Самият той е в еритроцитите. Основната функция на хемоглобина е да участва в газообмена, т.е. неговите молекули се свързват с въглероден диоксид и го пренасят от клетките в белите дробове, където го обменят за кислород и го предават по-нататък на тъканите. Съответно при анемия жената проявява признаци на хипоксия в различна степен, което води до нарушаване на цялото тяло..

По този начин следните параметри показват анемия:

 • Намаляването на нивото на хемоглобина в кръвта под 110 или 120 g / l е лека степен. За умерено, съдържанието му е характерно в диапазона 70 - 90 g / l, ако е по-ниско - изразено.
 • Намаляване на броя на еритроцитите, тяхната норма в кръвта е 3,5 - 5 * 10 12 / l. Показанията варират леко в зависимост от възрастта, нивото на физическа активност и някои други параметри.
 • Намален хематокрит, което показва наситеността на кръвта с желязо. Обикновено това е 35 - 45%.

Понякога тази патология се нарича анемия, но това не е медицински термин. Различават се остра и хронична анемия. В първия случай това се случва поради внезапна загуба на кръв, например по време или след раждане. По-трудно е да се прехвърли, тъй като тялото няма време да се адаптира.

Хроничната анемия възниква с постепенно, продължително намаляване на броя на еритроцитите. Например, жените често имат нисък хемоглобин дори преди раждането, а по време на бременност и след това състоянието само се влошава. Но това състояние се понася по-лесно, тъй като тялото вече е свикнало да е постоянно в условия на кислороден глад..

Гледайте видеоклипа за болестта:

Причини за появата на млада майка

Анемията може да бъде резултат от повишено разрушаване (включително загуба) на червените кръвни клетки или от намаляване на скоростта на тяхното образуване. Основните причини са следните:

Има много причини, които могат да доведат до анемия при жена след раждането, в допълнение към изброените. Само лекар може да установи истинската причина след преглед..

Признаци и симптоми на патология

Признаците на анемия са познати на мнозина. Първо, това е бледността на кожата. Жената отбелязва, че бързо се уморява и непрекъснато иска да спи. Тя има слабост, повишено изпотяване, периодични световъртежи. Анемията след раждането, симптомите на която веднага започват да изчезват след лечението, все още понякога предизвиква много притеснения при жената. При умерена до тежка степен се появява сърцебиене, кръвното налягане намалява.

Ако се появят поне няколко от тези признаци, трябва да се направи общ кръвен тест и да се изключи намаляване на хемоглобина в кръвта.

Понякога анемията може да не се отдава и жената свързва незначителните й признаци с липса на сън и преумора. Това важи особено за лека степен, която по-често се открива случайно..

Диагностика на състоянието

За да се определи наличието на патология, не е достатъчно да се идентифицират симптомите на анемия при жена след раждането. Необходимо е да се премине общ кръвен тест, за предпочитане подробен, въз основа на който вече ще може да се каже от колко време е болестта и колко сериозна е тя.

Но след идентифициране на анемията е необходимо да се изясни нейната причина. Това е единственият начин за ефективно излекуване на патологията..

Следните промени в общата кръвна картина могат да бъдат открити при анемия:

 • намаляване на нивото на хемоглобина, еритроцитите, хематокрита;
 • повишена СУЕ;
 • появяват се микроцити - незрели и дефектни еритроцити, които възникват в условия на железен дефицит;
 • променят се и други показатели в подробните анализи - разпределение по обем и др..

Патологично лечение

Лечението се основава на причината, която го е причинила, както и на степента на пренебрегване. Така че признаците на анемия след раждане с лека степен изчезват с диета, обогатена с желязо. Но умерените и тежките трябва да бъдат подложени на лекарствена терапия. Нивото на хемоглобина под 70 g / l и наличието на други симптоми (бледност, тахикардия и други) са индикация за преливане на кръвни съставки.

Лечението на анемията е дълъг процес, поне месец. Дори при вече нормални резултати от тестовете е необходимо да се пият хапчета за известно време, за да се попълнят запасите от желязо.

Наркотици

Налични са голямо разнообразие от лекарства за повишаване нивото на желязо в кръвта, което ще увеличи образуването на хемоглобин. Почти всички от тях са разрешени както по време на бременност, така и по време на кърмене. Най-популярните и ефективни са тотема, малтофер, феронал, еферол и други подобни.

Много от тях освен желязо съдържат допълнителни микроелементи, които допринасят за по-доброто усвояване на желязото. Най-често това са витамин С и В12, манган, мед, фолиева киселина. Също така, когато избирате лекарство, трябва да се вземе предвид кое желязо - двувалентно или тривалентно е включено в лекарството. Това влияе върху степента на асимилация на разпадането. В стомашно-чревния тракт се абсорбира тривалент и за двама е необходим оксидант, често витамин С играе тази роля.

В повечето случаи се използват таблетни форми, но са възможни и интрамускулни инжекции. Най-често се предписват за лечение на умерена до тежка анемия..

Случва се железните препарати да причинят смущения в изпражненията, като запек, както и промяна в цвета му до по-тъмен. Ако е необходимо, трябва да приемате лаксативи, например лактулоза и други.

Режимът на дозиране може да бъде предписан само от лекар въз основа на тежестта на симптомите и показателите на теста.

начин на живот

Храненето играе важна роля за поддържане на нормална кръвна картина. В диетата си при анемия трябва да включите колкото се може повече храни с червен цвят и неговите нюанси. Това са месо (говеждо, свинско в по-малка степен), черен дроб (в случая говеждото е по-добро от пилешкото), елда, бобови растения, ябълки, нар и други. Разбира се, кърмените жени трябва да ги използват с повишено внимание, тъй като те могат да предизвикат алергични реакции при бебето, проблеми с газовете и т.н..

Чистият въздух е важен и за момичетата с анемия. Редовното ходене ще помогне за намаляване на симптомите възможно най-скоро, тъй като при такива условия се консумира повече кислород.

Препоръчваме да прочетете статията за болестите след раждането. От него ще научите за проблемите, възникващи при млада майка, възпалителни и инфекциозни заболявания на гениталните органи..

Народни начини

Ако жената има анемия след раждането, само лекар трябва да предпише лечение. И само в допълнение към него можете да използвате различни рецепти на традиционната медицина.

Рецепта 1. За това трябва да вземете листа от коприва, цветя от бял равнец и корен от глухарче на равни части. След това трябва да запарите получената смес във вода и да я оставите да се вари няколко часа. Всичко се извършва в размер на 1 - 2 супени лъжици на 300-400 мл вода. Получената инфузия трябва да се приема по половин чаша 3-4 пъти на ден в продължение на няколко седмици.

Рецепта 2. Трябва да настържете пресни моркови на ситно ренде. Репичките и цвеклото се смилат в същото количество. След това изцедете сока от тези зеленчуци. Съхранявайте получения разтвор на хладно и тъмно място. Пие се по 1 с.л. л. 2-3 пъти на ден в продължение на няколко седмици.

Рецепта 3. Трябва да вземете 50 - 70 г плодове от глог и 200 - 250 мл сухо червено вино. Смесете съставките и оставете да се запари за 2 до 3 седмици, след което вземете 2 до 3 супени лъжици. л. 3-4 пъти на ден в продължение на поне месец.

Рецепта 4. Един среден нар трябва да се обели и изцеди, след което да се смеси с 200 - 300 мл сухо червено вино. Полученият разтвор се консумира 2 - 3 пъти на ден по 1 супена лъжица. л. за седмици.

Рецепта 5. Трябва да приемате medunica лекарствен 30 - 50 g и да настоявате за 200 ml алкохол за 2 - 3 седмици на тъмно хладно място. След това прецедете и изпийте 2 с.л. л. няколко пъти на ден.

Анемията след раждането е доста често срещана. Понякога жените дълго време чувстват липса на сила, слабост, сънливост, кожни промени и не знаят какво е причинило това състояние.

Анемията може да бъде открита само във връзка с клинични анализи, предписани от специалист. При тази патология няма очевидни симптоми, така че е почти невъзможно да го определите сами. Анемията след раждането от степен 1 ​​може да бъде коригирана чрез хранене, но умерена до тежка може да бъде преодоляна само с лекарства и понякога дори кръвопреливане.

Нивото на хемоглобина е нормално и не е нормално. Анемия по време на бременност

Причини, опасност, профилактика и лечение

 • Какво е анемия?
 • Причини за анемия (намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта на бременна жена)
 • Симптоми на анемия
 • Рискове от анемия за майката и бебето
 • Профилактика на анемия
 • Лечение на анемия


„Не си ли анемичен? Вземете спешно анализ! ”- почти всяка бременна жена вероятно е чувала такава категорична препоръка от лекар. И има основателни причини за такова изискване за постоянно наблюдение на нивата на хемоглобина и нивата на серумното желязо..

Защо анемията е опасна по време на бременност? Колко често се случва? Как да коригирам това състояние? На нашите въпроси отговори главният лекар на МСЦ "Сам" Тамара Андреевна Драчева, акушер-гинеколог от най-висока категория, заслужил лекар на Русия.

Какво е анемия?

Анемията (проста анемия) не е заболяване, а синдром, характерен за редица заболявания. Анемията е намаляване на количеството на хемоглобина и еритроцитите - червените кръвни клетки под определени стойности.

Нормалното ниво на хемоглобин за бременна жена е между 110 и 155 g / l.


Хемоглобинът е железосъдържащ протеин, който се намира в червените кръвни клетки. Целта му е да транспортира и доставя кислород до тъканите на тялото. Ако нивата на хемоглобина в кръвта намалят, органите не получават достатъчно количество кислород.

По време на бременност може да настъпи сериозно намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта и ако не се коригира, това може да има неприятни последици както за здравето на майката, така и за развитието на плода: плодът може да не получи достатъчно кислород, необходим за нормалното развитие, вероятността от преждевременно раждане може да се увеличи, рискът от развитие на инфекции след раждане се увеличава, възможно е общо влошаване на благосъстоянието на бременна жена.


Ето защо е толкова важно за жените в състояние да контролират нивото на хемоглобина в кръвта и съдържанието на желязо в кръвния серум..

Коментар на специалист

Анемията засяга до 40% от руските жени в репродуктивна възраст, включително бременни и кърмещи майки (според СЗО). Това е един от най-високите показатели в света..


Причини за анемия

Първото нещо, което е важно да знаете: по време на бременност са в сила различни норми на нивата на хемоглобина в кръвта. Това се дължи на факта, че по време на чакането на детето обемът на течната част от кръвта в тялото на жената се увеличава, кръвта става по-течна, в резултат нивото на хемоглобина леко намалява.


Нивото на хемоглобина от 110 до 155 g / l е норма за бременна жена.

За съжаление обаче не е необичайно по време на бременност да се наблюдава състояние на истинска анемия, когато нивото на хемоглобина намалява сериозно..
В 90% от случаите анемията на бременността се причинява от дефицит на желязо. Това означава, че синтезът на хемоглобин се нарушава поради липса на желязо, което е свързано с различни физиологични и патологични процеси в организма. Според СЗО между 21 и 80% от всички бременни жени са засегнати от желязодефицитна анемия..

Желязодефицитната анемия по време на бременност може да бъде причинена от:

 • Нисък прием на желязо в организма от храната (вегетарианска диета, хранителни разстройства).
 • Хронични заболявания на вътрешните органи, особено придружени от кървене.
 • Гинекологични заболявания, придружени от кървене - ендометриоза, миома на матката, обилна менструация.
 • Чести раждания; история на спонтанни аборти; кървене при предишен труд.
 • Усложнена бременност.

Коментар на специалист

Чести причини за анемия: остра или хронична кръвозагуба, заболявания на стомашно-чревния тракт, паразитоза (най-често хелминтна инвазия), заболявания на женските полови органи, придружени от кървене, рак, химиотерапия и лъчетерапия, вегетарианство и диети, които изключват месото, млякото и протеините храна, бременност.

В риск: жени с обилна менструация, със заболявания като ендометриоза, миома на матката, възпаление, полипи (придружени от кървене); с менструални нарушения; страдащи от хроничен гастрит, язвена болест; вегетарианци; често раждане и дългосрочно кърмене; жени с нисък социално-икономически статус.


Симптоми на анемия

Коментар на специалист

 • бледа кожа,
 • слабост,
 • кардиопалмус,
 • бърза умора,
 • суха кожа,
 • чупливи нокти,
 • желание за ядене на креда,
 • намалена работоспособност,
 • емоционална лабилност,
 • предразположение към инфекции.


Често анемията изобщо не се проявява и може да бъде открита само чрез преминаване на кръвен тест. Ако обаче забележите един или повече симптоми на това състояние, е необходима спешна корекция..


Рискове от анемия за майката и бебето

По време на бременност нуждата от кислород се увеличава, поради което дефицитът на хемоглобин води до тъканна хипоксия, могат да се развият дистрофични процеси в тъканите на матката и плацентата. В резултат на това плодът не получава достатъчно хранене и кислород, което може да доведе до вътрематочно забавяне на растежа..

В допълнение, при желязодефицитна анемия се нарушава метаболизмът на протеините, което може да провокира отоци и да предизвика такива сериозни усложнения като гестоза и прееклампсия..

Коментар на специалист

Възможни последици от анемия за бременна жена: усложнена бременност (прееклампсия); плацентарна недостатъчност е състояние на маточно-фетално-плацентарния комплекс, когато не може напълно да задоволи нуждите на плода; преждевременно раждане; намалена лактация.

Възможни последици за плода: вътрематочно забавяне на растежа; хипоксия (липса на снабдяване с кислород); раждане на дете с ниско тегло; раждане преждевременно или незряло.
След раждането: нарушена моторика, умствена функция; забавяне на развитието; аутизъм.


Профилактика на анемия

За да се предотврати развитието на желязодефицитна анемия по време на бременност, препоръчително е да се вземат превантивни мерки преди зачеването..
Първо, бъдещата майка трябва да се подложи на прегледи, да премине тестове, за да се увери, че няма заболявания, които водят до недостиг на желязо в организма..
Второ, обърнете внимание на диетата си.

Най-много желязо се съдържа в агнешко, говеждо, пуешко, телешко, заешко, пилешко и телешки език. Високо съдържание на желязо има и в извара, яйчен жълтък, розова сьомга, атлантическа треска, аспержи, ябълки, касис, елда и круши Херкулес.
Храни, които намаляват усвояването на желязо: трици, соя, царевица, зърнени храни, мляко, кафе, червено вино, чай.
Вашият лекар ще Ви предпише профилактични добавки с желязо, ако е необходимо.

Коментар на специалист

Анемията може да бъде предотвратена. За целта всяка жена трябва: да се подложи на профилактичен преглед, особено за жени в риск; яжте добре, водете здравословен начин на живот; своевременно лечение на заболявания, водещи до загуба на кръв, както остра, така и хронична.


Лечение на анемия

Два "кита" за лечение на анемия по време на бременност са лекарствата за желязо, предписани от Вашия лекар, и диета със задължителното съдържание на месни продукти..
Защо месото е необходимо при анемия? Месото има по-високо съдържание на желязо и най-важното е, че съдържащото се в тези продукти желязо се усвоява от човешкото тяло с 25-30%. Желязото се абсорбира от други продукти от животински произход (яйца, риба) с 10-15%, от растителни продукти - само с 3-5%.

Въпреки това, дори и най-правилното хранене при анемия изисква добавки с железни препарати. 2,5 mg желязо на ден се абсорбира от храната, от лекарствата - 15-20 пъти повече. Бъдете търпеливи: лечението с лекарства отнема много време. Нивото на хемоглобина в кръвта обикновено се повишава не по-рано от третата или четвъртата седмица от лечението, а показателите се нормализират, като правило, след 5-8 седмици от такава терапия.

Коментар на специалист

Лечението на анемията трябва да се предписва от лекар въз основа на причините за нейното възникване..
Лечението включва: назначаването на железни препарати, витамини и минерални комплекси, препоръки за балансирана диета, включително месо, черен дроб, извара, яйца, елда, плодове.