Споделете статията в социалните мрежи:

Ниският хемоглобин при кърмаче, чиито симптоми са причина за диагностицирането на желязодефицитна анемия, често се представя на родителите като неприятна „изненада“. Как да разпознаем характерните анемични състояния веднага, за да не позволим на патологичния дефицит на желязо да повлияе на развитието на детето? Достатъчно ли е просто да наблюдавате здравето му или трябва незабавно да се консултирате с лекар?

Отговорът на тези въпроси ще бъде еднозначен - родителите определено трябва да знаят как се проявява болестта, да обърнат внимание на основните симптоми и да се притесняват, ако има очевидни признаци на остра патология.

Какво представлява ниският хемоглобин (анемични синдроми) при новородено

Анемията на гърдата е патологично състояние, проявяващо се в рязко намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта и усложнено от дефицит на желязо. Червените кръвни клетки, наречени еритроцити, доставят кислород на всички тъкани в тялото и са 98% хемоглобин (сложен железосъдържащ протеин). Тоест, хемоглобинът всъщност е симбиоза на желязо и протеин..

Ниският хемоглобин при кърмаче (симптомите за различните клинични стадии, стадии и форми на заболяването ще бъдат описани по-долу) е най-често характерен за деца, които са изключително кърмени (без въвеждането на допълващи храни на възраст от 3 месеца). А също и за онези бебета, които са наследили хронични заболявания по майчина линия в пренаталния период.

Намален хемоглобин при новородено: симптоми на поетапното развитие на заболяването

В процеса на развитие новородената анемия преминава през три основни етапа. Типичните признаци на заболяването варират в зависимост от тежестта на дефицита на желязо:

 • Дефицит на желязо от прелатен тип: характеризира се с изчерпване на запасите от желязо в тъканите на жизненоважните органи. Но в същото време индексите на хемоглобина за периферната кръв остават в рамките на нормалните стойности. Количествено, желязото в тъканите непрекъснато намалява и когато идва с храна, то не се абсорбира, което води до цикличен затворен процес: хемоглобинът започва да пада. Желязото не може да се абсорбира поради намалена активност на чревната ферментация.
 • Латентен дефицит на желязо: тялото на детето започва да губи отложените резерви на елемента. На този етап признаци на анемия при кърмачета: рязко намаляване на количеството желязо в кръвния серум.
 • Остър дефицит на желязо: Това е най-опасният етап от дефицита на желязо. Хемоглобинът пада до минималното критично ниво. Броят на червените кръвни клетки в кръвта намалява. От този момент нататък детето е диагностицирано с "желязодефицитна анемия".

Анемия при кърмачета: симптоми

Астено-невротичният синдром може да се счита за характерен признак на желязодефицитна анемия при деца на възраст под 1 година. Как се изразява? Детето става раздразнително, прекалено възбудимо, емоционално нестабилно. Постоянната нервна дейност води до изоставане по отношение на физическото развитие, психомоторните функции изчезват, речевата част изчезва, бебето спира да бълбука. С течение на времето пациентът става летаргичен, уморява се бързо и спи през повечето време.

При деца на възраст над 6 месеца намаляването на нивото на хемоглобина се характеризира с кариес с нисък симптом, промени във вкусовите предпочитания, необичайна реакция на привичните миризми, загуба на апетит и различни нарушения в стомашно-чревния тракт. Без подходящо лечение анемията води до чревно кървене.

Болестта се трансформира и започва да влияе на физиологичните функции на организма. Признаци на нисък хемоглобин при кърмачета: изразени мускулни синдроми. В допълнение към закъсненията във физическото развитие, възникващи в резултат на психомоторно изоставане, детето страда от слабост на сфинктерите.

Това обикновено се проявява като енуреза. Това е много опасно, тъй като родителите на бебето не обръщат на този факт дължимото внимание, приемайки проявата на железен дефицит за адекватен физиологичен процес на изпразване на пикочния мехур.

Сърдечно-съдови синдроми:

 • повишен пулс,
 • диспнея,
 • прогресивна хипотония.

ЕКГ показва функционални систолични шумове. Местната имунна защита е намалена и бариерните тъкани вече не функционират адекватно. Бебето е предразположено към настинки, склонно към инфекциозна пневмония.

Има увеличение на размера на някои органи на хемопоетичната система: далака и черния дроб.

Нисък хемоглобин при кърмачета: клинични симптоми

Диагностично важните признаци на анемичност могат да бъдат открити с няколко лабораторни теста. Наличието на болестта се показва преди всичко от показатели за нивото на хемоглобина и еритроцитите, съдържащи се в кръвта. За да се установи правилната диагноза, като се фокусира върху външните симптоми, лекарят трябва да знае какъв тип кръв е взета от бебето за анализ. Анемията при новородени (симптоми на характерни състояния) се оценява въз основа на възрастта на детето.

Важно е: показателите за артериален хемоглобин ще бъдат малко по-високи от венозните дори при напълно здрави деца - и това не се счита за патология.

В клиничната практика е обичайно да се използва кръв от вена, за да се наблюдават признаци на желязодефицитна анемия. Но намаляването на нивата на хемоглобина не се разглежда като единственият сигурен признак на заболяването. Наложително е да се вземат предвид такива показатели като праговата стойност на средната концентрация на хемоглобин на еритроцит, цветни маркери, обем на еритроцитите, количеството желязо, съдържащо се в кръвния серум.

За установяване на патологията е необходимо предварително лечение. На бебето се дават добавки с желязо и след това тестовете се повтарят. Ако анемията при бебе, чиито симптоми са описани по-горе, продължава да прогресира, тогава бебето се поставя на регистрация в хематологичен диспансер и получава препоръка за по-точни изследвания, необходими за установяване на вида, степента и формата на заболяването въз основа на наличните клинични признаци.

При анемични деца урината със сигурност ще се зачерви и това ще бъде ясна индикация за недостиг на желязо. При здрави деца черният дроб, който получава достатъчно желязо от кръвта, ще направи естественото багрило от цвекло безцветно, така че няма да се вижда в урината..

Анемия при новородени: признаци на причина и следствие

За да се разграничи състоянието на бебето по външни признаци на дефицит на желязо, наложително е да се установи причината за анемията във всеки отделен случай. Защо е важно? Фокусирането върху нозологичната диагностика дава възможност не само да се елиминират основните симптоми на заболяването, но и да се повлияе на основния патологичен процес.

Нисък хемоглобин при новородено, атипични симптоми:

 • Прекомерно изпотяване, дори по време на нощен сън.
 • Повърхностният сън, когато се събужда, детето изглежда вяло, капризно и възбудимо.
 • Честа регургитация, независимо от времето, изобилието и вида на хранене.
 • Повръщане след хранене.
 • Загуба на зрителната функция.
 • Невъзможност да държите дори лека играчка в ръцете си. Отказ за игра.
 • Регресия на двигателните умения - симптомът се наблюдава само при деца под 12-месечна възраст.

През втората половина от живота при анемични деца, при липса на подходящо лечение и хематологичен контрол, състоянието се влошава и спектърът от симптоми на дефицит на желязо става по-широк. Първо се развива ъгловият стоматит, който се характеризира с появата на болезнени и плачещи пукнатини в ъглите на устата. След като болестта преминава в стадия на глосит и атрофия на лигавиците в устната кухина.

Критично нисък хемоглобин при кърмачета, симптоми:

 • Грубост на кожата, изглежда като cutis anserina, тоест хронично състояние на „гъши подутини“.
 • Ноктите и косата стават скучни и на фона на общото обезцветяване на кожата това е много важен диагностичен критерий..
 • Унищожават се не само зъбите, засегнати от кариес с нисък симптом, но и здрави. Техният растеж се забавя и венците могат да се подуят и да кървят.

В процеса участва и нервната система: бебето страда от главоболие, замаяност, дезориентация, краткотрайна загуба на съзнание. При остър дефицит на желязо състоянието може да се усложни от ортостатична хипотония. Острата анемия се изразява в нарушаване на процесите на преглъщане, запек, извращение на вкуса, при което порасналото дете се стреми да яде негодни за консумация неща, например земя.

Бледността и синьотата на кожата се дължат на крехкостта на детския организъм, променените състояния на вътрешните органи - на нормалната деформация по време на развитието и ниския брой на червените кръвни клетки и хемоглобина - на лошия апетит, хиперактивността или студения сезон. Но болестта е изключително опасна и може да причини тежки хронични състояния..

Анемия при новородени: хемолитична, дефицит на желязо, физиологична

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • Код на ICD-10
 • Епидемиология
 • Причини
 • Симптоми
 • Етапи
 • Диагностика
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Анемията при новородени е състояние, характеризиращо се с намаляване на нивата на хемоглобина и нарушаване на основните им функции от еритроцитите. При кърмачетата това състояние заслужава специално внимание, тъй като те не са в състояние да компенсират напълно липсата на кислород. Това може да повлияе отрицателно на развитието на нервната система на детето в бъдеще, работата на сърцето и всички вътрешни органи, което води до дългосрочни последици, някои от които могат да бъдат необратими..

Код на ICD-10

Епидемиология

Статистиката за разпространението на анемията предполага, че около 5% от новородените бебета се сблъскват с този проблем през първия месец от живота, а над 40% от случаите на анемия са етиологично свързани с проблеми на бременността и раждането. Преобладаването на желязодефицитната анемия варира от 0,9% до 4,4%, в зависимост от расата, етническата принадлежност и социално-икономическия статус, но представлява само около 40% от общия брой на анемиите при малки деца. Останалите 60% са хемолитични и апластични анемии.

Причини за анемия при новородено

Повечето анемии, срещани днес, са анемии с дефицит на желязо. Други анемии са вродени апластични, също се срещат хемолитични, но много по-рядко и с по-ярка клинична картина..

За да разберете причините за анемия при новородени бебета, трябва да вземете предвид ролята на желязото в кръвта. За да опростим схемата, можем да си представим, че желязото е в центъра на молекулата на хема, която е заобиколена от външния протеин глобин. Така се изгражда самият хемоглобин, който е в основата на еритроцитите. Именно хемоглобинът е отговорен за свързването на молекулата на кислорода в белите дробове и транспортирането на такъв комплекс в тялото до всяка клетка, която се нуждае от кислород. С намаляване на нивото на желязо, нивото на хема също намалява, така че червените кръвни клетки не могат да свързват кислорода, което е в основата на развитието на анемия и нейните прояви. Ето защо е толкова важно за новороденото бебе, че майката, а след това то има достатъчно количество желязо..

Адекватни нива на желязо - състояние, при което съдържанието на желязо е достатъчно за поддържане на нормални физиологични функции, в този случай бременната жена трябва да вземе предвид двойната нужда от него.

Недостигът на желязо е състояние, при което съдържанието на желязо е недостатъчно за поддържане на нормални физиологични функции. Дефицитът на желязо е резултат от недостатъчно усвояване на желязо, за да отговори на повишените нужди на майката по време на бременност, или е резултат от продължително отрицателно желязо. И двете ситуации водят до намаляване на запасите от желязо, което се определя чрез измерване на концентрацията на феритин в кръвния серум или съдържанието на желязо в костния мозък. Следователно дефицитът на желязо при майката по време на бременност е първата и основна причина за желязодефицитна анемия при новородено, независимо от гестационната възраст..

Дефицитът на общо желязо в организма при недоносени деца е толкова по-голям, колкото по-млада е гестационната възраст. Той се влошава от бързия постнатален растеж, наблюдаван при много деца, и от честите флеботомии без адекватно заместване на кръвта.

От желязото в тялото на новороденото, 80% се натрупва през третия триместър на бременността. Бебетата, родени преждевременно, губят този период на бърз растеж и имат недостиг на общо телесно желязо. Редица състояния на майката, като анемия, хипертония с вътрематочно ограничаване на растежа или диабет по време на бременност, също могат да доведат до намаляване на феталните запаси от желязо както при недоносени, така и при недоносени деца..

Концепцията за кърмене е много свързана с това, тъй като кърмата съдържа толкова желязо, колкото е необходимо на бебето през първите пет месеца от живота му. И ако бебето не кърми веднага след раждането, това може да е една от основните причини за развитието на анемия..

Сред другите причини за развитието на анемия при новородено, което може да бъде свързано с бременност и раждане, може да се припише патология на интранаталния период. Фетоплацентарната трансфузия и вътреродовото кървене поради родова травма и аномалии в развитието на кръвоносните съдове на плацентата и пъпната връв могат да доведат до значителна загуба на кръв при майката. Това непрекъснато влияе върху образуването на червени кръвни клетки при детето.

Анемията може да се развие и по други причини, които са по-сериозни и са свързани с патологията на приема на желязо в тялото на новороденото поради органична патология. Нарушена абсорбция на желязо може да се наблюдава при синдром на малабсорбция, вродена чревна обструкция, синдром на късото черво. Всичко това отново води до развитие на анемия. Загуба на желязо в значителни количества може да се наблюдава при кървене с различна етиология. При новородени това най-често е кървене от пъпа или чревно кървене с хеморагична болест.

Въпреки че дефицитът на желязо е основната причина за анемия, има и други анемии, които новороденото може да има. Те включват вродени апластични анемии и хемолитични.

Апластичната анемия е състояние, характеризиращо се с намаляване на нивата на хемоглобина поради нарушаване на образуването на червени кръвни клетки в костния мозък. При новородените апластичните анемии са по-често вродени. Основната причина за вродена апластична анемия никога не може да бъде точно определена. Децата се раждат вече с патология и причината не може да бъде точно определена. Рисковите фактори включват йонизиращо лъчение, генетични мутации, лекарства, вирусни и бактериални агенти и др..

Патогенезата на развитието на апластична анемия се основава на нарушение на развитието на стволовата клетка, което поражда всички кръвни клетки. И в зависимост от това кой зародиш е замесен, може да има намаляване на нивото на други кръвни клетки.

Хемолитичната анемия се появява при дете по-често поради наследствени причини. Това се дължи на мутация в ген, който е отговорен за структурата на еритроцитната клетка. Следователно мембраната му не може да функционира нормално и периодично се срива, което се нарича хемолиза. Най-честата анемия на Минковски-Шофард при новородени. Тази анемия възниква поради генетична мутация на еритроцитните мембранни протеини спектрин и анкирин. Следователно, основната причина за анемия при това заболяване е нарушение на клетъчната мембрана поради липса на тези протеини..

Анемиите при новородени имат подобни клинични прояви, но за правилните тактики на лечение е наложително да се знае причината и да се разбере патогенезата на развитието..

Симптоми на анемия при новородено

Говорейки за клиничните прояви на анемия, трябва да разберете етапите на нейното развитие. Ако говорим за желязодефицитна анемия, то тя има свои етапи на развитие. Отначало бебето се ражда абсолютно здраво, тъй като веднага след раждането той има физиологично повишаване на нивото на червените кръвни клетки. Но по това време броят на червените кръвни клетки, които трябва да се образуват в костния мозък, намалява поради липса на желязо. Това съответства на латентния или латентен стадий на анемия. В същото време все още няма клинични прояви, но липсата на желязо води до критично намаляване на хемоглобина и еритроцитите..

Следващият етап - дългосрочният дефицит на желязо води до появата на клинични симптоми, така че това е очевиден етап на анемия.

Много е трудно да се идентифицират симптомите на анемия при новородено бебе, особено за майка. Тъй като детето е все още много малко и през повечето време спи, майката не забелязва никакви признаци. Също така често се случва детето да има физиологична жълтеница, което може да затрудни виждането на симптомите. Това доказва важността на профилактичните прегледи на детето през този период..

Първите признаци на анемия се различават в зависимост от етиологията. Желязодефицитната анемия при новородени е най-честата и първият й симптом е бледността на кожата и лигавиците на детето. Всички новородени бебета обикновено са първо червени, а след това розови, а при анемия са малко бледи. Този симптом е много субективен, но може да е първият признак на анемия..

Други клинични прояви може вече да са свързани с тежка хипоксия, причинена от липса на кислород. Това може да бъде появата на цианоза на кожата и задух по време на хранене, безпокойство за бебето.

Всички симптоми на анемия могат да бъдат обобщени и да се разграничат няколко групи. Основните синдроми за анемия при новородени са анемико-хипоксични и сидеропенични, а като се говори за хемолитична анемия, се добавя и синдром на хипербилирубинемия..

Първият синдром възниква поради липса на кислород и се проявява с бледност, особено лигавиците, лошо здраве, намален апетит и липса на сила. Всичко това при едно дете се проявява от факта, че то се храни зле и не наддава. Сидеропеничният синдром възниква поради неизправност на ензимите, които зависят от кислорода. Това нарушава работата на всички клетки и се проявява със суха кожа на фона на бледност, при новородените фонтанелата е слабо обрасла, няма присъща мускулна хипертоничност, а напротив, възниква хипотония.

Синдромът на хемолиза възниква поради повишено разграждане на еритроцитите в съдовото легло, което причинява освобождаването на билирубин и увеличаване на неговата концентрация. След това на фона на анемия и всички горепосочени симптоми се получава жълто оцветяване на кожата и склерата на детето. Хемолитичната анемия при новородено е най-често от генетично естество. Един от видовете такава патология е анемията на Минковски-Шофард. Един от членовете на семейството има това заболяване, което прави диагнозата малко по-лесна. Всички синдроми са еднакви и е важно да не се бърка жълтеница с физиологична анемия с такава хемолитична анемия..

Вродената анемия при новородени по-често има апластичен характер и е най-тежкият тип анемия. Има няколко вида. Една от тях е анемията на Blackfan-Diamond. При тази патология броят на червените кръвни клетки намалява поради поражението на този зародиш в червения костен мозък. През първия месец от живота се появява рядко, клиничните признаци са по-видими по-близо до шестия месец от живота.

Вродената анемия на Estren-Damesek представлява намаляване на нивото на всички клетки на костния мозък. Следователно, освен анемия и хипоксия, ще има кървене и ранни инфекциозни лезии. Друг вид апластична вродена анемия е анемията на Фанкони. Симптомите на това заболяване, освен анемични, са вродени малформации под формата на микроцефалия, други малформации на черепа, недоразвитие на пръстите, недоразвитие на вътрешните органи.

Необходимо е също така да се подчертаят състоянията, при които може да се наблюдава и намаляване на количеството на хемоглобина - това е анемия при недоносени новородени. Това се дължи на незрялостта на костния мозък и неподготвеността за дишане през белите дробове. Това се счита за нормално и такава анемия може да отшуми сама без лечение. Физиологична анемия на новородено може да се появи и при доносено бебе и точната причина не е установена. Това може да се дължи на разрушаването на феталния хемоглобин и ниската динамика на растежа на хемоглобина тип А, както при възрастен. Това състояние също не трябва да предизвиква безпокойство и е преходно..

Последиците от анемията при новородено могат да бъдат много сериозни, ако патологията не е била забелязана навреме. В крайна сметка постоянната хипоксия води не само до липса на телесно тегло, но и липсата на кислород засяга мозъка. Известно е, че желязото е от съществено значение за нормалното развитие на нервната система. Желязодефицитната анемия засяга енергийния метаболизъм на невроните, метаболизма на невротрансмитерите, миелинизацията и функцията на паметта. Следователно анемията в неонаталния период може да предизвика необратими дисфункции на паметта, забавено психо-моторно развитие, поведенчески аномалии и забавяне на говора в бъдеще. При други усложнения анемията увеличава риска от други инфекциозни заболявания. Последицата от ненавременно диагностицирана хемолитична анемия може да бъде мозъчно увреждане и развитие на билирубинова енцефалопатия..

Етапи

Тестовете също ви позволяват да класифицирате анемията по тежест:

 1. първата степен - нивото на хемоглобина в рамките на 120 (110) - 91 T / L;
 2. втора степен на анемия - 90 - 71 T / L;
 3. трета степен - ниво на хемоглобина 70-51 T / L;
 4. четвърта степен - ниво на хемоглобина по-малко от 50 T / L.

Анемията от 1 степен при новородено се счита за лека и може да е признак на физиологични процеси, но определено изисква контрол и наблюдение. Леката анемия при новородено недоносено бебе също може да се разглежда като преходна и изисква наблюдение.

Диагностика на анемия при новородено

Основният критерий за анемия несъмнено е лабораторно потвърждение за намаляване на нивата на хемоглобина и еритроцитите. Но основната задача на майката и лекаря е навременната диагноза на анемия, така че тя трябва да започне с общи клинични признаци. Бледността на кожата и лигавиците вече трябва да предполага възможна анемия. Ако детето не наддава добре, тогава също трябва да потърсите причината и да помислите за анемията. Важно е да попитате майката за бременността и раждането, дали е приемала витамини и дали е имало масивна загуба на кръв. Всички тези мисли могат да доведат до диагноза. Дори ако бебето е недоносено, в повечето случаи то има латентен дефицит на желязо и това е потенциално опасно за развитието на анемия в бъдеще..

При преглед, освен бледност, може да има систоличен шум на върха на сърцето при аускултация, който също изисква внимание. Това се дължи на турбулентността на кръвния поток при ниска концентрация на червени кръвни клетки спрямо течната част на кръвта. На практика няма други обективни симптоми.

Лабораторната диагностика на анемията е най-точната и необходима за точна диагноза. Общ кръвен тест ви позволява да установите намаляване на нивото на еритроцитите и хемоглобина. И такъв диагностичен номер е:

 1. намаляване на нивата на хемоглобина под 145 T / L при деца през първите две седмици от живота;
 2. ниво на хемоглобин под 120 T / L при новородени след втората седмица от живота;
 3. при деца под петгодишна възраст под 110 T / L;
 4. при деца след пет години - по-малко от 120 T / L.

При общ кръвен тест, ако се подозира анемия, също е необходимо да се определи нивото на ретикулоцитите. Тези клетки са отговорни за образуването на червени кръвни клетки в червения костен мозък и са техни предшественици. Броят на ретикулоцитите е допълнително необходим за оценка на отговора на лечението.

За да се установи диагнозата на желязодефицитна анемия, към определянето на концентрацията на хемоглобина трябва да се добавят един или повече тестове. Трите параметъра, които предоставят обобщена информация за състоянието на желязото, са концентрациите на феритин, хром и трансферин. Концентрацията на феритин е чувствителен показател за оценка на запасите от желязо при здрави индивиди. Измерването на концентрацията на феритин се използва широко в клиничната практика и се предлага в чужбина. Но в Украйна от тези показатели се използва само нивото на трансферина..

Днес повечето кръвни тестове се извършват на специални анализатори, които позволяват, освен формулата, да се оцени размерът на червените кръвни клетки и тяхната структура. При анемия средното съдържание на хемоглобин в еритроцита е намалено, средният размер на червените кръвни клетки е намален и средната концентрация на хемоглобин в еритроцит също е под нормата.

Наред с други тестове се извършва и микроскопско изследване на цитонамазка, която при анемия има характерни промени под формата на анизоцитоза, включвания и гранули в еритроцитите..

Ако детето има жълтеница, съчетана с анемия, тогава е задължително изследване на общия билирубин и неговата стойност във фракции. Също така е необходимо да се изключи хемолитичната анемия или диференциацията от хемолитичната болест на новороденото. Общото ниво на билирубин трябва да бъде между 8,5 - 20,5 микромола.

Това са основните лабораторни параметри, които могат да потвърдят диагнозата анемия и да установят етиологията..

Инструментална диагностика при желязодефицитна анемия не се използва, но при съмнение за наследствена хемолитична анемия е възможно ултразвуково изследване. Той показва състоянието на далака, което влияе върху състоянието на детето с тази патология и посочва възможностите за лечение.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на анемията трябва да се извършва предимно според етиологичния принцип. Необходимо е да се прави разлика между симптомите на анемия при дете с физиологична жълтеница и проявата на хемолитична анемия. В първия случай намаляването на нивото на хемоглобина ще бъде придружено от повишаване на билирубина под критичните стойности - това е под 100 микромола. Ако говорим за вродена хемолитична анемия, тогава билирубинът ще бъде над 100, дори до 250 и повече. Ще има и кръвна хиперхромия (увеличение на цветния индекс над 1,05).

Към кого да се свържете?

Лечение на анемия при новородено

Разбира се, подходът към лечението на анемии с различна етиология е различен. Ето защо е толкова важно да се знае причината за този или онзи вид патология. Ако говорим за желязодефицитна анемия, възникнала след продължително кървене при дете или в резултат на вродена патология на нарушена абсорбция на желязо, тогава първата стъпка към лечението е да се изключи причината за анемията.

По отношение на желязодефицитната анемия като най-често срещания проблем, трябва да се отбележи, че основният елемент на лечение на такава анемия е попълването на запасите от желязо. Следователно лекарствата, използвани при лечението, са железни препарати. Желязото се абсорбира най-лесно от тривалентната форма, така че добавките с желязо, особено за новородени, трябва да бъдат в тази форма. Препаратите от железно желязо се абсорбират по-добре, по-добре се абсорбират и имат по-малко негативни и странични ефекти.

Лечението на анемията започва не с изчисляването на лекарството, а с изчисляването на дозата желязо, от която детето се нуждае. В крайна сметка всяко лекарство съдържа определено количество желязо, което също трябва да се вземе предвид при избора на това лекарство. Терапевтичната доза желязо е 3-5 милиграма на килограм телесно тегло на детето, което трябва да се приема на ден. Минималният период на лечение на анемия е един месец. Освен това, ако кръвната картина е в нормални граници, тогава те дават профилактична доза за още шест месеца. Профилактичната доза е половината от терапевтичната доза и се дава десет дни всеки месец в продължение на шест месеца. Лекарствата, които се използват за лечение на желязодефицитна анемия, са както следва:

 1. Актиферин - Това е железен препарат, който съдържа и аминокиселината серин, което осигурява по-доброто му усвояване. Лекарството действа, когато попадне в червата и кръвта чрез свързване с трансфериновия протеин. По този начин желязото се транспортира до черния дроб, костния мозък, където се освобождава и участва в синтеза на хемоглобин и в образуването на нови еритроцити. Лекарството се предлага под формата на капки, сироп и капсули. За новородени използвайте формата на капки. Един милилитър лекарство в тази форма съдържа 9,8 милиграма желязо, което съответства на 20 капки. Следователно дозата се изчислява първо 3-5 милиграма на тегло на детето, а след това и самото лекарство. Страничните ефекти могат да бъдат при бебета под формата на колики, повишено образуване на газове, диария или запек. Това са първите признаци, които показват необходимостта от намаляване на дозата на лекарството. Предпазни мерки - не използвайте лекарството при хемолитична анемия.
 2. Хемоферон - това е и железен препарат, който допълнително съдържа и други витамини - фолиева киселина и цианокобаламин. Лекарството съдържа лимонена киселина, която помага на молекулата на желязото да се усвоява по-добре. Един милилитър от лекарството съдържа 8,2 милиграма желязо. Дозировката на лекарството е стандартна, но за новородени средно тя е 2,5 милилитра дневно. Страничните ефекти могат да бъдат повръщане, нарушения на храносмилането и изпражненията и тъмно оцветяване на изпражненията. Предпазни мерки - не използвайте лекарството в случай на увреждане на черния дроб при дете или при съмнение за хепатит.
 3. Хемофер Представлява препарат, който съдържа железна молекула и лимонена киселина. Най-подходящ е за лечение, при което трябва бързо да постигнете резултатите от повишаване на нивата на хемоглобина, последвано от преминаване към тривалентни лекарства. Дозировката на лекарството - 1 капка съдържа 1,6 милиграма желязо, а за новородени около 1 капка на килограм телесно тегло. Странични ефекти - намален апетит и кърмене, диария.
 4. Ферамин-Вита Представлява железен железен препарат, който работи на принципа на бавното възстановяване на нивото на желязото в тялото на детето. Лекарството се предлага под формата на разтвор и дозировката му е около 30 капки на ден за новородени. Страничните ефекти са по-рядко срещани, отколкото при желязото и могат да бъдат ограничени до диспепсия.
 5. Малтофер Представлява препарат от железно желязо, който има бавна абсорбция в червата и поради това се установява неговата физиологична концентрация в кръвния серум. Дозировката на лекарството е 1 капка на килограм за новородени. Лекарството под формата на капки може да се използва от новородени, включително недоносени бебета. Страничните ефекти могат да включват алергии и оцветяване на изпражненията.

Такова лечение на анемия с железни препарати се извършва в продължение на един месец, след което се прилага превантивна терапия. Много е важно през този период, ако една майка кърми дете, тогава нейното хранене трябва да съдържа максимално количество желязо и всички полезни микроелементи. Ако бебето се храни на шише, тогава е необходимо формулата да бъде подсилена и с желязо. Трябва да се каже, че при наличие на анемия, причината за която е в нарушаването на абсорбцията на желязо, е необходимо да се използват неговите инжекционни форми. Същото се отнася и когато детето е претърпяло стомашна или чревна операция и не може да се използва орално желязо..

Необходимо е да се оцени ефективността на лечението 7-10 дни след началото, когато е необходимо да се повтори кръвното изследване. В същото време увеличаването на броя на ретикулоцитите ще бъде доказателство за положителна динамика на лечението. Повишаване на хемоглобина ще се наблюдава до края на курса на лечение през третата-четвъртата седмица..

Сестринските грижи за новородената анемия са много важни, ако анемията е вродена. Ако говорим за хемолитична анемия или вродена апластична анемия, тогава е много важно правилно да се организира дневният режим на детето, неговото хранене. Като се има предвид, че усложненията могат да бъдат причинени от влиянието на билирубина върху централната нервна система, важно е медицинският персонал да наблюдава детето. В крайна сметка може да има симптоми, които застрашават живота на детето, а майката може просто да не ги забележи поради неопитност. Следователно въпросът за лечението на вродената анемия в болница е толкова важен..

Говорейки за хирургично лечение на анемия, трябва да се отбележи, че тежките анемии, при които нивото на хемоглобина е по-малко от 70, изискват кръвопреливане. Това се счита за интервенция наравно с хирургическа. Определянето на кръвната група на детето и Rh фактор е задължително.

Хирургично лечение на вродена хемолитична анемия се извършва за деца в по-напреднала възраст, по-близо до пет години. Извършва се при тежка анемия с чести хемолитични кризи. Същността на операцията е отстраняване на далака. Далакът е имунокомпетентен орган, при който настъпва разрушаване на еритроцитите и при хемолитична анемия е трайно. Следователно спленектомията води до по-малко обостряния, тъй като по-малко червени кръвни клетки се унищожават. Но преди такава операция детето трябва да бъде ваксинирано извън плана, тъй като такава операция нарушава нормалния имунен статус.

Витамините за дете с анемия се считат за задължителни, тъй като увеличават усвояването на желязо и имат добър ефект върху апетита. За новородени могат да се използват витамини от групата на карнитина, които допринасят за увеличаване на теглото, което е важно в случай на анемия. Едно от тези лекарства е Steatel.

Steatel - Това е витамин, който съдържа метаболитно активното вещество левокарнитин. Той насърчава усвояването на биологично полезни вещества и ускорява метаболизма в клетките, което особено влияе върху синтеза на нови еритроцити. Лекарството се предлага под формата на сироп. Един милилитър сироп съдържа 100 милиграма вещество, а дозировката е 50 милиграма на килограм. Лекарството може да се използва дори при недоносени бебета. Страничните ефекти могат да бъдат под формата на нарушения на изпражненията, колики, конвулсивен синдром.

Физиотерапевтично лечение на анемия в острия период при новородени не се използва.

Алтернативно лечение на анемия

Разбира се, новороденото не може да приема нищо, освен майчиното мляко и лекарства, тъй като всякакви билки или традиционни лекарства могат да бъдат алергични. Следователно всички народни средства са насочени към гарантиране, че млада майка, която храни дете, следва съветите на традиционната медицина, като приема определени лекарства.

 1. Основното нещо за лечение на анемия е да се храните правилно за майката, за да подобрите хематопоезата както за себе си, така и за детето. Ето защо, ако новороденото има желязодефицитна анемия, тогава майката трябва да включи в диетата си максималното количество храни, които съдържат желязо. Тези продукти включват: червено месо, риба, каша от елда, магданоз и спанак, бобови растения, нар. Тези храни трябва да бъдат в диетата..
 2. Нарът е известен с благотворното си въздействие не само върху кръвоносните съдове, но и върху сърцето и върху образуването на формени елементи. Следователно, за да стимулирате еритропоезата, трябва да вземете 150 грама пресен сок от нар, да добавите 50 грама сок от цвекло и същото количество сок от моркови. Трябва да приемате такава витаминна смес четири пъти на ден. Тези продукти са много алергенни, така че трябва да започнете с малко количество - десет до двадесет грама. Можете да пиете един месец.
 3. Друго народно лекарство е използването на екстракт от боровинки. За да направите това, вземете двеста грама пресни плодове и изсипете 50 грама вода. Трябва да настоявате за два часа и след това да победите с пасатор. Мама трябва да приема супена лъжица пет пъти на ден в интервалите между храненията.

Лечението с анемия с билки също се използва широко:

 1. Тревата от морозник и бял равнец трябва да се вземат в равни пропорции и да се покрият с гореща вода. Тази тинктура трябва да се остави да престои два дни и след това можете да приемате по чаена лъжичка сутрин и вечер, като добавите малко лимонов сок.
 2. Плодовете от шипка трябва да се изсипят с гореща вода отгоре и да се настоява за десет до двадесет минути. Мама трябва да приема чаша през целия ден вместо чай. Този чай не само ускорява синтеза на червените кръвни клетки, но и ускорява черния дроб, който синтезира протеини, включително трансферин. Такова сложно действие приближава възстановяването.
 3. Листата от бреза трябва да се изсушат във фурната и да се направи отвара. За да направите това, вземете тридесет грама сухи листа и залейте с литър гореща вода. След настояване, два часа по-късно, можете да приемате супена лъжица отвара два пъти на ден.

Хомеопатичните лекарства могат да се използват и от мама:

 1. Natrium chloratum е хомеопатично лекарство, основано на органични елементи. Произвежда се като монопрепарат в гранули или в комбинация с янтарна киселина, което по-добре влияе върху усвояването на желязото. Дозировката на лекарството за майката зависи от тежестта на анемията - при първа степен две гранули три пъти, а в по-тежките случаи дозата се удвоява. Възможно е да има странични ефекти под формата на бледност на кожата и лигавиците на детето, която е причинена от действието на лекарството и ще изчезне след няколко дни.
 2. Poets е многокомпонентен препарат, който съдържа главно различни видове антитела към еритропоетин в хомеопатични концентрации. Ефектът на лекарството е да стимулира работата на клетките, които са предшественици на еритроцитите. Дозировката на лекарството е 1 таблетка на ден или шест капки веднъж дневно. Странични ефекти - повишаване на телесната температура до субфебрилни числа.
 3. Cuprum metalicum е хомеопатично лекарство, което съдържа медни молекули, които ускоряват узряването на червените кръвни клетки в червения костен мозък. Лекарството се използва за майката в доза от едно зърно шест пъти на ден. Страничните ефекти могат да бъдат само ако майката е непоносима и новороденото може да има проблеми с изпражненията.
 4. Galium-Hel е комбинирано хомеопатично лекарство, което се използва за лечение на анемия, което е придружено от загуба на тегло на детето, лош апетит и нарушения на изпражненията под формата на диария. Лекарството се дозира по пет капки три пъти дневно за майката, тъй като детето не се препоръчва в острия период. През първите три дни можете да приемате по пет капки на всеки три часа. Не са открити странични ефекти.

Предотвратяване

Профилактиката на анемията трябва да се извършва от майката по време на бременност. Трябва да започнете с правилния режим на деня на майката и храненето, както и приема на витамини, съдържащи желязо. Но за новородено превенцията трябва да се състои в приемането на железни препарати за недоносени бебета и деца в риск. Всички недоносени бебета трябва да консумират най-малко 2 mg / kg желязо на ден до 12-месечна възраст включително (това е количеството желязо, получено при използването на обогатена с желязо формула за кърмачета). Недоносените бебета, които са кърмени, трябва да получават добавки с желязо в доза от 2 mg / kg на ден не по-късно от 1-месечна възраст, докато бебето премине към обогатена с желязо адаптирано мляко или започне да получава допълващи храни. което ще осигури прием на желязо в доза от 2 mg / kg. Трябва да се направи изключение за кърмачета, които са получили натоварване с желязо от множество трансфузии на червени кръвни клетки.

Прогноза

Прогнозата за анемия е благоприятна при правилно и навременно лечение, когато става въпрос за дефицит на желязо. Вродените апластични анемии имат неблагоприятна прогноза, децата обикновено живеят от пет до шест години. Вродената хемолитична анемия има добра прогноза за живота, ако всички кризи са правилно коригирани и съпътстващите заболявания се лекуват.

Анемията при новородени е много често, особено ако майката е имала определени проблеми по време на бременност или раждане. Най-често трябва да се справите с анемии с дефицит на желязо, които с правилната тактика на лечение са добре коригирани. Но ако семейството има вродени анемии, тогава трябва да се консултирате с лекар дори по време на планирането на бременността..

Анемия при бебе

Условията на дефицит при новородени и при деца под една година са доста опасни. Анемичният синдром може да бъде началото на развитието на постоянни нарушения във вътрешните органи. При ненавременно започване на лечението такива състояния водят до развитие на опасни неблагоприятни последици в бъдеще..

Какво е?

Намаляването на хемоглобина или намаляването на броя на червените кръвни клетки в кръвта показва наличието на анемия. Съществуват голямо разнообразие от фактори, които могат да причинят анемия при бебе..

Хемоглобинът играе важна роля в тялото на детето. С негова помощ хранителните вещества и кислородът се пренасят в клетките на тялото. Нарушаването на транспортната функция в резултат на намаляване на количеството хемоглобин води до появата на тъканно кислородно гладуване или хипоксия. Това състояние е опасно, защото след известно време във вътрешните органи започват да настъпват трайни деструктивни промени..

Причини

Различни фактори водят до появата на анемичен синдром. Те могат да бъдат вродени или придобити през първите месеци след раждането. Различни причини причиняват намаляване на хемоглобина, което води до анемично състояние на бебето..

Следните причини могат да причинят анемия:

Повишено разрушаване на хемоглобина. Възниква в резултат на патологии в хемопоетичните органи. Най-често се среща при заболявания на черния дроб, далака и костния мозък, които са тежки и изискват спешно лечение.

Наследственост. В резултат на генетични аномалии процесът на образуване на червените кръвни клетки - хематопоезата - се нарушава. Броят на новообразуваните еритроцити е твърде малък. Те не са достатъчни за изпълнение на основните кислородни транспортни функции. Това води до развитие на постоянна тъканна хипоксия и кислороден глад на вътрешните органи..

Недоносеност. При преждевременно родени бебета, поради непълно оформени хемопоетични органи, се наблюдава нарушен синтез на еритроцити. Това води до факта, че тялото на детето не произвежда необходимия брой червени кръвни клетки. Недостатъчното съдържание на червени кръвни клетки води до ниска концентрация на хемоглобин, което означава, че провокира развитието на анемия.

Многоплодна бременност. Близнаците или тризнаците могат да имат по-ниски нива на хемоглобин след раждането. Колкото повече телесно тегло при бъдещи бебета по време на вътрематочно развитие, толкова по-висок е рискът от развитие на анемично състояние през първите дни след раждането им.

Хранителни разстройства. Ако детето има хронични заболявания на стомашно-чревния тракт или развитие на индивидуална непоносимост към определени храни по време на допълващи храни, могат да се развият първите анемични прояви.

Бърз отказ от кърмене и преминаване към изкуствена формула. Учените са доказали, че кърмата съдържа достатъчно количество от всички вещества, необходими за растежа и развитието на бебето, включително желязото. С бързия отказ от кърмене и неправилния подбор на адаптирани адаптали, бебето може да изпитва различни недостатъци, които в крайна сметка водят до развитие на анемичен синдром.

Вродени тумори. При наличието на такива образувания настъпва бързо и трайно развитие на анемичен синдром. Доста често само намаляването на нивото на хемоглобина или червените кръвни клетки дава възможност да се подозира наличието на тумор при бебе.

Вродени патологии на храносмилателната система. Наличието на анатомични дефекти в структурата на стомаха или червата може да доведе до нарушена абсорбция на желязо, фолиева киселина и витамини от постъпващата храна. В крайна сметка това състояние води до развитие на анемия..

Различен Rh фактор при бебе и майка. В този случай се развива хемолитична анемия. В резултат на имунния отговор настъпва увреждане на червените кръвни клетки. Външната му обвивка се пробива и цялата структура на червените кръвни клетки е нарушена. Това води до силно намаляване на хемоглобина в кръвта..

Класификация на тежестта

Количественото определяне на хемоглобина се използва от лекарите, за да се установи прогнозата на хода на заболяването. Ниво над 110 g / литър се счита за нормален показател. Намаляването на хемоглобина под този показател трябва да предизвика страх у родителите и да ги принуди да посетят лекар..

По отношение на тежестта, всички анемични състояния при кърмачета могат да бъдат разделени на:

Намаляване с 1 градус. Нивото на хемоглобина е по-голямо от 90 g / литър, но под 110.

Намаляване с 2 градуса. Ниво на хемоглобин 70 до 90 g / литър.

Намалете 3 градуса. Нивото на хемоглобина е между 50 и 70 g / литър.

Намаляване от 4 градуса. Ниво на хемоглобин под 50 / литър.

Като се вземат предвид различните причини, които провокират развитието на анемии, могат да се разграничат няколко варианта:

Дефицит на желязо. Свързано с недостатъчен прием на желязо в тялото отвън. Най-често това се случва поради отказ от кърмене и използване на неправилно подбрани смеси, както и наличието на хронични заболявания на храносмилателната система при бебето. Най-често е хипохромно, тоест с намален цветен индекс.

Хемолитично. Те възникват в резултат на излагане на различни причини, които водят до смъртта на еритроцитите. Най-често се открива с различен Rh фактор при майка и дете по време на бременност, както и по време на вътрематочна инфекция с различни вирусни инфекции.

Дефицит на фолиева киселина. Те възникват в резултат на недостатъчен прием на фолиева киселина. Може да е вродена или придобита. Доста често те протичат в скрита форма и са трудни за диагностициране.

B12 е в недостиг. Свързано с недостатъчно съдържание на витамин В12 в кръвта. Те се появяват при наличие на заболявания на храносмилателната система, както и по време на хелминтски инвазии. Елиминиран чрез парентерално приложение на лекарства.

При недоносени бебета лекарите различават няколко вида анемични състояния. С развитието на анемични симптоми на 3-4 месеца от живота, такава анемия се нарича късна, в по-ранна възраст - ранна. Това разделение позволява възможно най-точното поставяне на диагнозата..

Симптоми

Доста трудно е да се подозира анемично състояние при бебе с леко протичане на заболяването. Най-специфичните признаци се появяват само когато съдържанието на хемоглобин е значително по-ниско от възрастовата норма.

Най-честите симптоми на анемия са:

Изоставане във физическото развитие. Слабо наддаване на тегло може да се забележи при бебета още на 3 месеца. Детето се развива по-бавно, не наддава добре и изглежда различно от връстниците си.

По-ниско кръвно налягане.

Излагане на чести настинки. Наличието в медицинската карта на 9-месечно бебе на информация за 5-6 прехвърлени инфекциозни заболявания трябва да алармира лекуващия лекар.

Намален апетит, изкривяване на хранителните навици. Малките деца могат да пропуснат изцяло определени храни. В някои случаи може да им харесат комбинации от продукти, които са абсолютно несъвместими на пръв поглед..

Бледа кожа. При тежко протичане на заболяването устните на детето придобиват син оттенък. Кожата става прозрачна и бледа, вените са добре полупрозрачни.

Силна сухота на кожата. Дори въпреки използването на различни овлажнители и подхранващи продукти, кожата на детето остава много суха и лесно се наранява.

Малки пукнатини в ъглите на устата.

Обща слабост, намалена активност, повишена сънливост.

Промяна в поведението. Бебетата стават по-неспокойни, заспиват зле и могат да откажат кърменето.

Нарушения на изпражненията. Най-често - склонност към запек. При някои форми на анемия обаче може да се появи и диария..

Ефекти

Анемията е опасна от развитието на далечни прояви. При продължително кислородно гладуване много вътрешни органи не получават необходимото количество кислород, необходимо за изпълнение на всички необходими жизненоважни функции. Това води до появата на трайни и изразени нарушения.

Кислородният глад е най-опасен за сърцето и мозъка. Продължителната анемия води до развитие на миокардит. Това състояние се проявява с появата на различни сърдечни аритмии. Най-често бебетата имат тежка тахикардия или аритмии.

Лечение

За лечение на анемични състояния се използват различни лекарства. Ако процесът е причинен от дефицит на желязо, тогава се използват лекарства, съдържащи желязо. Те могат да се прилагат като таблетки, сиропи и суспензии. В някои случаи, ако бебето има ерозивни процеси в стомаха или червата, такива лекарства се предписват под формата на инжекции.

Лечението на анемията е дългосрочно. Отнема няколко месеца, за да се нормализират нивата на хемоглобина до норма. Първият резултат от лечението може да бъде оценен само след 2-3 месеца. За това се прави общ кръвен тест. Появата на ретикулоцити показва активирането на процеса на хематопоеза и е благоприятен симптом за подобряване на благосъстоянието.

Ако причината за анемия е вроден дефект в костния мозък или далака, тогава в много случаи се налага операция. Обикновено операциите се извършват в по-напреднала възраст. Ако обаче бебето има онкологично заболяване и се изисква трансплантация на костен мозък от донор, тогава може да се наложи да се извърши незабавно..

Предотвратяване

Спазването на превантивните мерки трябва да започне още по време на бременността на бъдещата майка. Често бебетата се раждат с признаци на анемични състояния, възникнали в резултат на различни патологии на майката в процеса на бременност. Контролът на правилния и здравословен ход на бременността помага за предотвратяване на различни вродени патологии на хемопоетичните органи.

След раждането на бебето е важно да се опитате да продължите да кърмите възможно най-дълго. Майчиното мляко съдържа всички основни хранителни вещества в правилните концентрации.

Въвеждането на първите допълващи храни трябва да се извършва, като се вземе предвид възрастта на бебето. До една година диетата на детето задължително трябва да включва повечето животни и растителни продукти. Елда, говеждо, птиче месо, различни зърнени храни, зеленчуци и плодове трябва да станат ежедневни компоненти на детското меню..

Предотвратяването на развитието на анемия при бебе през първата година от живота е много важна задача. Детето се нуждае от нормално ниво на хемоглобин за правилен растеж и развитие..

Защо в тялото на бебето липсва желязо? Това е причината доктор на медицинските науки Капитонова Елеонора Кузминична да говори за това.