Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често във всички фетометрични изследвания се оценяват тези измерения. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

Ехографски норми и тяхното декодиране на 12 седмици от бременността

Ултразвуковото изследване на 12-та седмица от бременността е от особено значение в живота както на бебето, така и на бъдещата майка. По това време за първи път можете да видите цялото дете, да оцените анатомичната структура на плода, да установите наличието / отсъствието на сериозни малформации. Дешифрирането на резултатите от ултразвук през този период е много важно за определяне на по-нататъшни тактики за управление на бременността и запазване на жизнената дейност на бебето..

Какво представлява скрининговият тест и защо е необходим?

12-тата седмица на раждането на бебето е специална с това, че по това време за първи път се предписва планиран пренатален скрининг. Това е цялостен преглед, по време на който се събират всички данни за състоянието на детето и майка му. Какво е включено в първия скрининг по време на бременност?

Основната скринингова процедура е 2D ултразвуково сканиране на плода. Също така, скринингът включва ултразвук на тазовите органи на майката, биохимичен кръвен тест, триизмерен (3D) ултразвук на бебето.

Конвенционалното ултразвуково сканиране на 12 седмици е абсолютно безопасно и не представлява никаква опасност за бебето и майка му, противно на безброй слухове. По време на изследването ултразвуковите вълни се разпръскват във всички посоки и детето не получава и най-малкото облъчване. Освен това ултразвукът е почти единственият метод за диагностика на състоянието на малко човече, който няма противопоказания. Можете да използвате ултразвуково сканиране по всяко време и толкова пъти.

Скринингови проучвания на 12 седмици

Ултразвукът през първия триместър ви позволява да оцените жизнеспособността на бебето, да идентифицирате наличието на вътрешни органи, да потвърдите или изключите сериозни патологии в развитието. Но другите методи за скрининг са също толкова важни..

Биохимичният скрининг на кръвта на пациента дава възможност да се разберат рисковете от сериозни аномалии при бебето. И така, нивото на хормона бета-hCG и протеина PAPP-A определя наличието на генетични аномалии.

Колебанията в АСЕ протеина, който черният дроб на детето произвежда, могат да показват дефекти на нервната тръба. Намаляването на нивото на стероидния хормон Е3 е сигнал, че функцията на фетоплацентарната система страда. Показателите на този хормон се променят, когато надбъбречните жлези на плода са нарушени, генетични нарушения, вътрематочна инфекция и др..

Триизмерният ултразвук се прави за първи път на 12 седмици. С такова проучване бебето се вижда на екрана от всички страни и лекарят може да изследва детайлно плода и да идентифицира аномалии в развитието. По това време бебето е дълго 6-9 см, но 3D ултразвукът ви позволява да видите ръцете, краката, вътрешните органи (бебето има прозрачна кожа). Само обемните сканирания показват такава аномалия като едностранно отсъствие на носната кост. Този дефект е ясен признак на хромозомна патология..

Как се извършва ултразвук??

Ултразвуковото изследване по време на бременност има два вида: трансвагинално и трансабдоминално. При трансвагинален сензорът се вкарва през вагината и устройството предава изображение на вътрешните органи и матката на екрана. Трансабдоминално сканиране на плода се извършва през предната стена на корема: специален гел се нанася върху корема на бъдещата майка и лекарят насочва сензора по кожата.

Трансвагиналното изследване се използва в началото на бременността и до 14-та седмица. Но на 12-та седмица тази техника се използва рядко: по това време лекарят вече препоръчва класически повърхностен ултразвук. Вагиналната диагностика се прави само за подозрителни симптоми или специални медицински показания. Те включват:

 • редовна болка в долната част на корема;
 • маточно кървене;
 • пълна менструация по време на бременност;
 • наличие и контрол на тумори;
 • лечение на всяка болест.

В повечето случаи трансабдоминален ултразвук вече е предписан за 12-та седмица от бременността. Този метод е по-безопасен за плода, не носи дискомфорт на самата майка и практически не изисква подготовка. Пациентът трябва да изпие само 2 чаши тиха вода, сок или чай половин час до час преди процедурата.

Какво показва ултразвуковото сканиране??

Скринингът на 12 гестационна седмица има няколко критични задачи. Това е изясняване на продължителността на бременността, броя на плодовете, техния размер, сърдечна честота и др. При провеждане на ултразвуково сканиране и изготвяне на становище лекарите разглеждат и оценяват следните параметри:

 • размер на бебето (дължина на тялото, размер на главата, дължина на костите);
 • симетрия на мозъчните полукълба;
 • местоположение на сърцето, стомаха, бъбреците и други органи;
 • възможни сърдечни дефекти;
 • структура на мозъка;
 • симптоми на възможни генетични нарушения (синдром на Даун, Едуардс и др.);
 • мястото, където плодът е прикрепен към плацентата (норма е предната или задната стена на матката);
 • състоянието на пъпната връв (признак на нормата е наличието на 2 артерии и една вена);
 • показатели на шийката на матката и стените на матката (шийката на матката не трябва да надвишава 30 mm дължина);
 • специфична гестационна възраст.

Основните показатели на ултразвука и техните норми

Декодирането на ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността е много отговорен и скрупулозен процес. За да оцени състоянието на плода, лекарят сравнява резултатите от ултразвук с таблици, които показват средните норми на развитието на бебето.

За първия триместър на бременността средните показатели са както следва:

 • телесното тегло на бъдещото бебе е 9-13 грама;
 • дължина на тялото - 6-9 см;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - 51-83 mm;
 • размер на бипариеталната глава - 21 мм;
 • обем на феталния гръден кош - 24 мм;
 • дължината на бедрото на детето - 9 мм;
 • дебелината на яковото пространство (натрупване на подкожна течност в задната част на врата) - 1,6-2,5 mm;
 • размер, форма и дължина на носната кост (нормата не е по-къса от 3 mm);
 • честотата на контракциите на сърцето на детето - 150-174 удара / мин.

Също така, декодирането по време на скрининга включва данни за симетрията на мозъчните полукълба в плода. Нормално - когато мозъкът на детето на ултразвук има формата на пеперуда. Специалистът измерва всички дълги кости на бебето (лакти, радиални, бедрени кости и др.), Оценява симетрията на крайниците и двигателната активност. Измерва се коремчето на бебето (обиколка, дължина).

Възможни отклонения и патологии

Само специалист може правилно да дешифрира резултатите от сканирането след цялостен анализ на данните. Ако декодирането на данните по време на скрининговия ултразвук включва малки отклонения от нормата, това не означава, че бебето не се развива правилно. Бременността винаги протича индивидуално, следователно на 12 седмици всеки плод има своя собствена норма. На първо място, това се отнася до такива общи показатели като ръст, тегло и т.н. Следователно пълната оценка на състоянието на майката и бебето е възможна само след оценка на ултразвуковите данни, кръвните тестове, общата картина на бременността, наследствените фактори и т.н..

Резултатите от скрининга трябва да бъдат предупредени, ако има колебания в параметри като дължината на носната кост, дебелината на яката, аритмия, промени в размера на вътрешните органи и др..

И така, увеличаването на зоната на яката сигнализира за възможен синдром на Даун. Ако носните кости не се виждат при сканирането, вероятно е синдром на Едуардс или Даун. Всякакви промени в структурата на сърцето могат да бъдат признак на сърдечни заболявания, хиперехогенността на бъбреците е доказателство за дисплазия или поликистоза.

Ако скринингът на 12 седмици покаже някакви отклонения, специалистът определено ще предпише допълнителни изследвания. В противоречиви случаи специален медицински съвет се занимава с декодиране на данните от ултразвука. При наличие на сериозни генетични нарушения или аномалии в развитието на плода, съветът дава препоръки за по-нататъшно управление или прекъсване на бременността.

Плод на 12 седмици

12 акушерски седмици на бременността е важен крайъгълен камък в развитието на бебето: първият триместър завършва, плацентата е практически оформена, основният риск от развитие на тежки патологии и спонтанен аборт вече е назад. Ще разберем с какво може да се похвали плодът на 12 седмици и как се развива в този момент.

Анатомия на плода 12 седмици

На 12 седмици човешкият ембрион, или по-точно плодът, вече най-накрая се оформи и прилича на мъничко човече. Всички органи са на мястото си, но повечето от тях все още не са активни, само най-големите и жизненоважни работят с голяма сила. И така, четирикамерното сърце бие с честота около 150 удара в минута, черният дроб започва да произвежда жлъчка, която е необходима за храносмилането на мазнините, червата правят перисталтични контракции, а бъбреците произвеждат урина.

Мозъкът на 12-седмичен плод е подобен на миниатюрния мозък на възрастен: всички негови секции са оформени, а мозъчните полукълба са осеяни с извивки. Хипофизната жлеза, разположена в дъното на мозъка, започва да отделя хормони.

Хлапето все още е непропорционално: главата е значително по-голяма от тялото. На 11-12 седмица плодът все още е много тънък и не прилича на новородено бебе. Времето за съхранение на мазнини ще дойде по-късно, но сега мускулите се формират и растат, започва образуването на кости, в венците се появяват зачатъци на постоянни зъби, а на пръстите на ръцете и краката се появяват малки невенчета. Сега той се нуждае от калций и протеини повече от всякога, така че бъдещата майка трябва да обогати диетата си с храни, съдържащи тези вещества..

В края на 12 седмици завършва формирането на репродуктивната система на детето. Сега, използвайки ултразвуково сканиране, можете да определите дали ще се роди момче или момиче. В допълнение към еритроцитите (червените кръвни клетки), кръвта на бебето съдържа левкоцити (бели кръвни клетки), което означава, че се появява неговият собствен имунитет. Вярно е, че преди раждането и няколко месеца след него имунните тела на майката ще защитят бебето.

Развитие на плода 12 седмици

В края на първия триместър детето вече тежи почти 14 г, а височината му от короната до опашната кост е 6-7 см. Мозъкът расте бързо, развиват се нервната и мускулната системи. Бебето може да направи гримаса, да отвори и затвори устата си, да присвива очи, да мърда пръстите на ръцете и краката си, да стиска и разхлабва юмруци и да се тъпче в матката. За бъдещата майка акробатичните упражнения на трохите все още са незабележими: движенията на плода на 12 седмици все още са слаби и незабележими. Има някои безусловни рефлекси: докосвайки матката, плодът се отблъсква от нея, засмуква пръста или юмрука си, обръща се от ярката светлина.

През този период детето вече може да различи вкуса чрез поглъщане на околоплодна течност. Ако мама е яла нещо горчиво или кисело, бебето показва с целия си вид колко неприятен е вкусът: набръчква лицето си, стърчи езика си, опитвайки се да погълне възможно най-малко околоплодни води.

Освен това бебето започва да прави дихателни движения. Разбира се, това все още не са пълноценни вдишвания и издишвания: глотисът е затворен и околоплодната течност не навлиза в белите дробове. Гърдите на бебето обаче периодично се издигат и спускат - това обучение на дихателните мускули ще продължи до края на бременността.

Какво се вижда при ултразвуково сканиране на 12 седмици?

Както знаете, от 12-та седмица всички жени в позицията се подлагат на първото скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност. Това не се прави, за да се определи пола на детето (външните сексуални характеристики все още са слабо забележими). Основната цел на изследването е да се изключи наличието на тежки малформации и патологии на плода..

Особено внимание се обръща на:

 • размерът на плода на 12 седмици (обикновено бебето тежи 14-19 g, височината му е 7-8 cm, размерът на главата е 21 mm, а диаметърът на гърдите е 24 mm);
 • дебелината на яковото пространство (не трябва да надвишава 3 mm, в противен случай е възможен риск от хромозомни аномалии);
 • развитието на плацентата (важно е да се изключи преждевременното стареене на плацентата и други патологии);
 • местоположението на плода на 12 седмици (възможно е ниско местоположение на плацентата, но като правило с течение на времето плацентата "мигрира" към дъното на матката).

Ултразвук на 12 гестационна седмица: размер на плода и други характеристики

 • Цели на проучването
 • Метод и подготовка
 • Какво можете да разберете?
 • Декодиране на резултатите
 • Възможни проблеми
 • Точност на изследването
 • Често срещани въпроси

На 12-та седмица от бременността най-често се провежда първият планиран ултразвук. Той ще бъде придружен от допълнителни изследвания, включително лабораторни тестове. По това време лекарите и бъдещите родители могат да получат много интересна информация за здравето на бебето. Как е диагностиката на този етап на раждане на дете и какви са параметрите на трохите, ще разкажем в този материал.

Цели на проучването

Ултразвуковото изследване в края на третия месец на бременността е неразделна част от скрининга, насочен към идентифициране на вероятността от възможни генетични патологии. Заедно с кръвен тест на бременна жена, този метод на изследване предоставя информативни данни, които позволяват да се изчислят индивидуалните рискове от раждането на дете с дефекти в развитието.

Пренатален скринингов тест обикновено е насрочен за един от дните в периода от 11 до 13 седмици. 12 седмици е най-оптималният период за диагностика, тъй като на него информационното съдържание на всички показатели, представляващи интерес за лекаря на този етап, е възможно най-високо.

Ултразвукът по това време позволява:

 • да се идентифицират маркери, които индиректно показват вероятността детето да има синдроми на Едуардс, Търнър, Даун, болест на Корнелия де Ланге, синдром на Патау, аномалии на нервната тръба, които водят до патологии на мозъчното развитие;
 • проверете гестационната възраст, определете очакваната дата на раждане;
 • разберете характеристиките на определена бременност - дали тя е многоплодна или често срещана, сложна или не;
 • разберете как се чувства плодът, оценете неговата жизнена активност, размер, сравнете ги с нормите за развитие, присъщи за даден период;
 • идентифициране на проблеми с репродуктивното здраве на майката, ако има такива, - премахване на заплахата от спонтанен аборт, отлепване на яйцеклетката и други патологични състояния.

Метод и подготовка

Ултразвуковото сканиране на 12 седмици често се нарича генетичен ултразвук. Отношението към него е подходящо. С вълнение и трепет бъдещите майки очакват деня на прегледа, тъй като думата "скрининг" плаши и поражда много страхове. Експертите смятат, че безпокойството е излишно, тъй като това ултразвуково сканиране няма особености в сравнение с подобна диагностика през други периоди. Всичко ще бъде просто, познато и безболезнено.

Резултатите от ултразвук по това време могат да бъдат повлияни отрицателно от натрупването на чревни газове, които „изтласкват“ тазовите органи и ги притискат. Ето защо, няколко дни преди скрининговия тест, не трябва да ядете зеле, бобови растения, газирана вода. Няколко часа преди да отидете на лекар, струва си да вземете "Симетикон" или "Еспумизан". Тези лекарства ще помогнат за премахване на остатъчните чревни газове и ще се подготвят за изследването..

Ултразвуково сканиране на 12 седмици се прави на същия ден с лабораторно вземане на кръв от вена, което е необходимо, за да се установи нивото на хормоните и протеините, отговорни за нормалното развитие на бебето и правилния гестационен поток. Резултатите от този анализ, който се извършва по метода на биохимичните изследвания, могат да бъдат повлияни от храната, лошите навици на майката, например тютюнопушенето.

За да се получат по-надеждни резултати, 2-3 дни преди прегледа лекарите не препоръчват на жената да яде мазни храни, пушени и пържени храни с много подправки, както и сладкиши.

В деня на прегледа трябва да дойдете на консултация на гладно. Преди да се подложи на този ултразвук, една жена се претегля, измерва ръста си, информира лекуващия лекар всички данни за предишните си заболявания, за предишните си бременности и раждане.

Ултразвуковото сканиране по това време се извършва главно по трансвагиналния метод, който в народите се нарича "вътрешен ултразвук". Не е необходимо да се напълва пикочния мехур; лекарят има достъп до изгледа през вагиналната стена, заобикаляйки областта на пикочния мехур. 12 седмици се считат за граничен период, в който лекарите могат да започнат да използват трансабдоминалния метод за диагностика - външен ултразвук, когато сензорът се задвижва само над корема на жената, получавайки картина през предната коремна стена.

Изборът на метода остава на лекаря и много неща могат да му повлияят, включително физиката на самата бъдеща майка. Ако жената е с наднормено тегло, на корема й има забележим мастен слой, тогава най-вероятно лекарят ще избере метода на вагинално изследване. Кльощавите пациенти са по-склонни да се подложат на коремна ехография по това време. В някои случаи лекарят може да използва и двата метода..

Какво можете да разберете?

По това време бебето става много подобно на малък човек, има ръце и крака. Опашката на ембриона е напълно паднала. Пръстите са се разделили на ръцете и краката, подложките на пръстите придобиват индивидуални черти тази седмица - уникален модел, който е щампа.

Всички вътрешни органи на трохите са напълно оформени, много от тях (бъбреци, черен дроб, черва, хипофизна жлеза, сърце) вече са започнали да функционират. Самият плод вече тежи около 14-15 грама, средният му растеж е от 45 до 80 мм. Хлапето е много активно, вече се е научило да използва дръжките, може да играе с тях с пъпната връв или да смуче пръста си. Ако по време на тези дейности ултразвуков диагностик го „хване”, той непременно ще покаже на бъдещата майка на какво е способно нейното пораснало бебе.

Бебето вече е формирало външните генитални органи и следователно при благоприятно местоположение на детето лекарят може вече да се опита да определи пола му. Ако близнаци или тризнаци живеят в корема на майката, лекарят ще може да разгледа и оцени параметрите на всяко от бебетата.

Не всичко по-горе може да се види на 12 седмици с помощта на ултразвук, тъй като не всяка консултация разполага с модерен скенер с висока разделителна способност и детайлност.

Но всеки апарат по това време ще покаже как се движи плода, майката ще може да чуе как бие сърцето му, размерът на плода също може лесно да се определи.

По време на процедурата лекарят задължително изследва вероятността от генетични патологии въз основа на техните характерни маркери (визуални признаци). Освен това той ще даде становище за здравословното състояние на майката и ще ви каже какво да правите, ако има опасност от спонтанен аборт, въпреки че по това време, ако е било, обикновено изчезва, състоянието на майката и плода се нормализира и токсикозата започва да отстъпва.

Декодиране на резултатите

Невъзможно е да се прецени дали детето има вероятност от генетични патологии, много от които са фатални, а останалите просто не оставят шанс за излекуване на малкото въз основа на заключението на ултразвуково сканиране на 12 седмици. Следователно лекарите се занимават с декодиране на скрининга, сравнявайки това, което лекарят е видял на скенерния монитор и какво показват резултатите от биохимично изследване на кръвта на бременна жена.

Следователно не си струва да очаквате, че след ултразвук ще стане известно дали бебето е здраво. Ще трябва да изчакаме, докато лабораторните тестове са готови. След посещение на кабинета за ултразвукова диагностика, на жената ще бъде даден протокол за изследване, в който, използвайки цифри и абревиатури от букви, ще „шифрова“ основна информация за развитието на бременността. Нека да разгледаме заедно какво означават подобни съкращения и какви темпове са типични за тази гестационна седмица..

В самото начало на протокола е описано как е проведено изследването, а също така е посочена датата на първия ден от последната менструация - именно върху нея се изчисляват акушерският срок и датата на раждане. Следва обща картина на видяното от лекаря. Броят на плодовете в матката се посочва със задължително посочване дали те са жизнеспособни, дали имат признаци на сърцебиене.

Важна стойност, която ни позволява да преценим продължителността на бременността и темпото на развитие на бебето, е размерът от короната до върха на опашната кост, така наречения кокцигеално-темен размер или КТР. Тази седмица средните му стойности са представени по-долу.

Таблица на стандартите за CTE за периода 11-12 седмици и 12-13 седмици:

Период на бременност (седмица + ден)Размери на опашната кост (CTE), mm - нормаCTE - колебания в нормални граници, mm
11 + 144.738,6 - 50,8
11 + 246.340,2 - 52,5
11 + 348,041,8 - 54,2
11 + 449.643.4 - 55.6
11 + 551.345,0 - 57,6
11 + 652.946,5 - 59,3
12 седмици точно54.648,0 - 61,1
12 + 156.349,6 - 62,9
12 + 257.951,0 - 64,5
12 + 359.552,7 - 66,0
12 + 461,054,3 - 67,6
12 + 562.655,7 - 69,5
12 + 664,057,1 -71,0

По-долу се описва сърдечния ритъм на плода. Съкращението HR (сърдечна честота) се допълва с число. Именно това показва скоростта, с която сърцето на бебето бие. По това време средната стойност от 162 удара в минута се счита за нормална. Всяка стойност между 150 и 175 удара не трябва да е под въпрос.

Ако лекарят не харесва честотата, той вярва, че сърцето на трохите бие бавно, неравномерно, неравномерно, твърде често, той непременно ще го докладва. Ако това не е казано, не бива да се "навивате" по дреболии.

След това лекарят преминава към основната част, за която се извършва скрининг - изследване на маркери на хромозомни патологии. В този период има само два такива признака при ултразвук - дебелината на яковото пространство (TVP) и носните кости (добре е, ако се визуализират, дори по-добре, ако могат да се измерват).

Пространството между кожата и мускулния скелет на задната част на врата при деца с различни генетични заболявания забележимо се удебелява поради натрупването на течност в тази област. Например, бебетата със синдром на Даун са склонни да имат къси вратове..

TVP като индикатор е информативен само за този период, след 14 седмици не е определен и вече не може да разкаже за нищо. Носните кости при деца с редица генетични патологии са сплескани и следователно при дете с тежки аномалии в развитието те могат да бъдат много малки или да липсват изобщо. Този маркер може също да показва вероятни проблеми..

Дебелина на яката и дължина на носната кост на 12 седмици:

Гестационна възраст

TVP, мм

Кости на носа, mm

1,6 (варира от 0,8-2,4)

2,3 (варира от 1,8 до 2,9)

1,6 (варира от 0,8-2,5)

2,4 (варира от 1,8 до 3,1)

Описание на анатомията на ембриона (плода) е дадено в отделна колона. Няма да има цифри, а само знаците "+" или "-", което означава, че този орган присъства в плода или отсъства. Лекарят може също така да посочи "норма", "няма характеристики", "изследва" или да въведе данни за идентифицираната патология.

За да се завърши тази част от протокола за изследване, костите на черепния свод, основните структури на мозъка („пеперуда“), гръбначния стълб, 4-камерното изрязване на сърцето, коремната стена на бебето, стомаха, пикочния мехур, феталния стомах, червата се изследват за период от 12 седмици. Отделно се брои броят на крайниците, ако има две ръце и еднакъв брой крака, лекарят ще посочи, че те са прегледани и са нормални.

Определя се позицията на хориона - млада плацента, която едва е имала време да се образува. Определя се върху коя стена на матката е фиксирано „мястото на детето“. Обикновено това е задната стена, но присъствието на хориона на предната стена изобщо не трябва да плаши. Измерва се разстоянието от вътрешната ос до хориона и въз основа на този показател се установява дали плацентацията е достатъчна, ниска или има представяне.

Дебелината на плацентата задължително се измерва. Ненормалният му растеж може също да показва или инфекция на плода, или генетични патологии. Нормалните показатели за този период са от 14,5 до 15,5 мм.

Ултразвуков диагностик задължително оценява състоянието на матката, придатъците, яйчниците, измерва дължината на шийката на матката и посочва дали всичко е нормално, има ли риск от аборт.

Определянето на пола не е включено в задължителните параметри за скрининг. Ако жената иска да зададе този въпрос на лекар, тя ще трябва да плати в размер на предродилната клиника за предоставяне на платени услуги (в рамките на 500 рубли). Понастоящем никой лекар не може да гарантира точността на определянето на пола. Рискът от объркване на гениталиите с пъпната връв или крайници е твърде голям, за да не се види или разграничи момче от момиче, тъй като те все още са много сходни.

Опитните лекари са в състояние да видят пола. Точността на „прогнозиране“ през първия триместър е от 75 до 80%. По-точно, можете да видите пола на следващия планиран ултразвуков преглед на 18-20 седмици.

Възможни проблеми

Като част от ултразвуково сканиране на 12 седмици могат да бъдат установени някои несъответствия и проблеми. Най-честите ситуации:

CTE е по-малко от нормалното. Причините за това отклонение може да се крият в по-късна овулация, тоест плодът е по-млад от лекаря и самата бременна жена мисли. В този случай се предписва друг ултразвук, след 1,5-2 седмици. Значително отклонение на тази стойност от съществуващите усреднени стандарти може да показва проблеми в развитието, които могат да бъдат резултат от лоши навици, недохранване на бременна жена, както и дефицит на хормона прогестерон в тялото ѝ. С намаляване на размера на опашната кост не са изключени вродени патологии от генетично естество. В тази ситуация са необходими повече изследвания..

 • Няма или по-малко носни кости. Липсата на носни кости (аплазия) или малкият им размер увеличават рисковете от развитие на бебе с хромозомни аномалии, но точността на ултразвука като диагностичен метод не винаги позволява да се прецени наличието на патология. Лекарят може да не види чучура поради остарял хардуер с ниска разделителна способност. В допълнение, малкият нос може да бъде наследствена черта на личността, ако един от родителите има малък нос "копче".

Резултатите от биохимичен кръвен тест, както и контролно ултразвуково сканиране след няколко седмици, ще помогнат да се разбере причината..

 • TVP е повече от нормално. Лекото превишаване на тази стойност не трябва да предизвиква аларма. Експертите смятат за "критично" размерът на яката да бъде надвишен с 6-8 mm над горната граница. В този случай жената се насочва за консултация със специалист по генетика, предписват се допълнителни инвазивни методи - хорионбиопсия или амниоцентеза, с цел идентифициране на патология или опровергаване на подозрения с точност 99,9%. Значително превишаване на параметъра трябва да бъде подкрепено от промени в кръвните формули, по-специално високо ниво на hCG и намалено ниво на PAPP-A протеин.
 • Ниска плацентация, презентация. Разбира се, тези състояния са доста опасни от гледна точка на възможността за загуба на бременност, но прогнозите в повечето случаи са положителни, тъй като матката расте всеки ден и заедно с разтягането на стените на матката се издига и плацентата (на 12 седмици - хорионът). На жената се предписва щадящ режим на труда, с представяне, може да се покаже почивка в леглото. На жената се предписват лекарства, които имат положителен ефект върху съдовата пропускливост (Actovegin, Curantil), както и витаминни комплекси, разработени специално за бъдещи майки.
 • Заплашено прекъсване, ретрохориален хематом. При такива проблеми с носенето, резултатите от ултразвук по това време само потвърждават тревожните симптоми, които една жена изпитва - това може да бъде кърваво или кърваво отделяне, както и болка в долната част на корема и в лумбалната област. В този случай решението за лечение се взема от акушер-гинеколог, който или изпраща жена в болница, за да поддържа бременност, или дава препоръки за лечение у дома, ако хематомът (отлепване на яйцеклетката) не е обширен.

Като цяло прогнозите са доста положителни и при всички предписания от лекаря и внимателно отношение към себе си 95% от жените успяват да поддържат бременност и да раждат здраво и красиво бебе навреме.

Точност на изследването

В заключителната част на протокола, по време на скринингов ултразвук, една жена може да прочете, че резултатите от изследването не гарантират раждането на здраво дете. Възниква въпросът - защо тогава да се подлагате на скрининг, ако няма яснота? Факт е, че ултразвукът не се счита за абсолютно точен метод, грешката и корекцията "за грешка" е от 10 до 15%. По този начин точността на ултразвука по това време е приблизително 90%. При определяне на пола на бебе на 12 седмици точността е по-ниска - 75-80%.

Понастоящем ултразвуковата диагностика няма за цел да установи специфични диагнози за майка или бебе. Диагностиката само допринася за цялостната оценка на рисковете на дадена жена да има болно малко дете, а също така ви позволява да наблюдавате темпото на развитие на мъничко лице. Освен резултатите от биохимията на кръвта, заключението на ултразвуково сканиране не се разглежда и не може да говори за наличие на болно бебе при жена.

Често срещани въпроси

Както преди процедурата по преглед, така и след нея, голям брой бременни жени имат много въпроси. Отговорите на най-често срещаните са представени по-долу:

Секс по сърдечна честота. Популярният слух приписва по-рядко сърцебиене на мъжките плодове, отколкото на момичетата. Смята се, че бъдещите малки принцеси имат сърдечен ритъм често, „с ужас“, докато при момчетата ритъмът на сърцето е премерен, ясен. От гледна точка на медицината е невъзможно да се твърди, че различните полове имат различни сърдечни честоти. Този показател не е разделен по пол. Опитни акушерки обаче в древни времена, когато ултразвукът не е бил наличен, по този начин те са определяли пола на нероденото дете, но са правили грешки в около 50% от случаите..

Има някои разлики в тона и ритъма на сърдечните удари, но в много късните етапи на бременността. На 12 седмици не си струва да преценявате пола на детето по скоростта на малкото сърце..

 • 3D ултразвук. Обемното изображение, по-познато на непрофесионалното око на пациента, привлича и привлича всяка бъдеща майка. Бих искал да гледам бебето си „в цялата му слава“. Но 12 седмици са твърде малко време за такова проучване. Оптималното време за 3D ултразвук се счита от 20 седмици и повече. Но дори и при редовно ултразвуково сканиране, което се провежда през първия триместър, можете да поискате снимки в памет на бебе, което вече не прилича на грахово зърно или неразбираемо място, но вече съвсем човешки.
 • Ултразвукови изображения. Тези снимки с право могат да се считат за първата снимка на вашето дете. Ако картината е успешна, тогава на снимката можете да видите профила на бебето, ръцете, шията, корема и главата, краката и дори пъпната връв. Повечето от въпросите възникват относно разпознаването на сексуални характеристики на такива „снимки“. При момчетата всичко е малко по-просто, докато донякъде подутите външни полови органи на момичето е много лесно да се сбъркат с момче.

Ако лекарят предположи, че имате момиче, помолете го да направи „снимка“ в тази проекция. Ако местоположението на плода позволява това, тогава ще има по-малко съмнения..

 • Близнаци. В ехографската картина на близнаци едното бебе винаги се вижда по-добре от другото. Не е често, но е възможно едно бебе да се крие зад друго и лекарят може погрешно да заключи, че жената носи само един плод. Внимателното изследване на сърдечните удари трябва да покаже, че две сърца бият. И последващите ултразвукови изследвания показват със сигурност пораснали близнаци или близнаци.

За това какво представлява ултразвуковото сканиране на 12 седмици от бременността ще научите от следващото видео.

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Прожекция
 • Ултразвук
 • Когато не можете да спите по корем
 • Опасно време

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

uziprosto.ru

Енциклопедия на ултразвук и ЯМР

Как да дешифрирам ултразвуково сканиране на бременна 12 седмица?

Тълкуването на ултразвук води до период от 12-13 седмици

Периодът на бременност е много важен период за бременна жена и за неродено дете. Растежът и развитието на ембриона е много динамичен, особено през първия триместър на бременността. Ултразвуковото сканиране по време на бременност помага:

 • оценяват фетометричните показатели, определят съответствието на параметрите с периода на бременността според менструацията и диагностицират вътрематочно забавяне на растежа или предпоставки за неговото развитие
 • оценяват анатомичните структури на плода, откриват аномалии и малформации във вътрематочния стадий
 • за откриване на ехографски маркери на хромозомни заболявания и въз основа на това създаване на рискова група сред бременните жени за по-внимателно наблюдение
 • изследвайте състоянието на плацентата, околоплодните води, пъпните съдове, което предоставя допълнителна информация за хода на бременността.

Като се има предвид това, ултразвуковото изследване трябва да се проведе възможно най-скоро..

Въпреки това, противоречието относно броя на проучванията и времето все още е актуално. Програмите се различават в различните страни, но повечето страни са приели схемата "10-20-30", според която ултразвукът за бременни жени се извършва три пъти на 10-14 седмици, 20-24 и 30-34 седмици.

През първия триместър най-доброто време за ултразвуков скрининг е 12-13 седмици. Диагностиката през този период ви позволява да оцените гестационната възраст и съответствието с този период на развитие на плода.

Също така, резултатите от първото ултразвуково сканиране помагат да се формират рискови групи и да се определи дата за следващата сонография..

Среден вътрешен диаметър на яйцеклетката

Среден вътрешен диаметър на яйцеклетката (SVD)

Грешката при определяне на гестационната възраст според SVD е до 10 дни, което намалява значението му в настоящия период. Този показател обаче е включен в протокола за скрининг ултразвуково изследване в периода 10-14 седмици..

Грешката при определяне на гестационната възраст според SVD е до 10 дни, което намалява значението му в настоящия период. Този показател обаче е включен в протокола за скрининг ултразвуково изследване в периода 10-14 седмици..

Период на бременност (седмици)Среден диаметър на яйцеклетката (mm)
1253
тринадесет60

В края на 12-13 седмици настъпва унищожаването на яйцеклетката и този параметър не може да бъде оценен.
Кокцик-париетален размер на плода.

Фетометрични показатели на ултразвук

CTE е максималната дължина на плода, която се измерва от външния ръб на главата до опашната кост. Измерването се извършва няколко пъти с максимално удължаване на плода по време на надлъжното сканиране, като по-малката от получените стойности се приема като истинска.

CTE стойности на 12-13 седмици.

Период на бременност (седмици)Кокцигеално-париетален размер (mm), процентилни стойности
5-ти50-та95-та
12425159
тринадесет516275

Размерът на опашната кост се използва за определяне на продължителността на бременността (тъй като това не зависи от личните характеристики на жената), както и маркер за патология от страна на бъдещата майка или дете.

Увеличението на CTE над 95-ия процентил може да бъде причинено от Rh-конфликта между майката и нероденото дете, наличието на диабет при майката. Намаляването на CTE под 5-ия процентил може да настъпи като следствие от: неразвиваща се бременност, инфекциозни заболявания при майката, нарушение на хормоналния фон на жената, генетични заболявания на плода.

Дебелина на яката

Дебелината на яковото пространство (TVP) е размерът, измерен от вътрешния ръб на кожата до външния контур на меките тъкани в шийните прешлени. Оценката на този показател е задължителна през първия триместър и изисква спазване на редица условия:

 • период на бременност 10-14 седмици
 • CTE на плода в диапазона от 45-84 mm
 • максималният размер, получен по време на сканиране в строго сагитална равнина, се счита за верен.

Нормативни стойности на TVP

Период на бременност (седмици)Дебелина на шийката (mm), процентилни стойности
5-ти50-та95-та
120.81.72.6
тринадесет0.81.82.8

Превишаването на 95-ия процентил TVP се счита за патологично. Превишаването на нормативните стойности на яковото пространство е свързано с образуването на сърдечен дефект при нероденото дете или хромозомни заболявания (по-често тризомия на хромозома 21). Декодирането на нарастването на TVP обаче трябва да се извършва в комбинация с други високоинформативни изследователски методи (амниоцентеза, вземане на проби от хорионни вилуси, фетален кариотипиране).

Сърдечен ритъм

Определянето на сърдечната честота на плода е задължително за ултразвуково изследване във всеки триместър. Сърдечният ритъм се определя от 5-та седмица на вътрематочното развитие (при трансвагинално изследване е възможно на 3-4 седмици).

Период на бременност (седмици)Сърдечна честота (bpm)
12151-175
тринадесет146-170

Намаляването на сърдечната честота (под 120 удара / мин.) Може да бъде причинено от вътрематочна хипоксия, аномалия на пъпните съдове. Увеличението на сърдечната честота може да бъде причинено от хипоксия, фактори на стреса. Ако сърдечният ритъм на плода е по-стар от 5 седмици или ембрионът не е по-дълъг от 8 mm, това е признак за пропусната бременност. Феталната сърдечна честота, заедно с други показатели, се използва за определяне на рисковата група за сърдечни заболявания.

Допълнителни фетометрични параметри

До края на 12-13 седмици от бременността е възможно да се определят такива параметри като обиколката на главата и корема, бипариеталния размер и дължината на бедрената кост. Тези параметри не са задължителни за първия скринингов ултразвук, но декодирането на резултатите с тези показатели ще осигури по-точна картина на развитието на плода..

Период на бременност (седмици)12тринадесет
Бипариетален размер (mm), процентил5-тиосемнадесет20.
50-та21.24
95-та2428
Обиколка на главата (mm), процентил5-ти5872
50-та7284
95-та8486
Коремна обиколка (mm), процентил5-ти5058
50-та6169
95-та7280
Среден коремен диаметър (mm), процентил5-типетнадесет19.
50-та19.23.
95-та23.27
Бедра (mm), процентил5-ти4.07.0
50-та7.39.4
95-та10.611.8
Съотношение отработени газове / охлаждаща течност1,22 (1,10-1,30)1,21 (1,12-1,31)

Измерване на бипариеталния размер на плода

Бипариетален размер на главата на плода

Произвежда се от външния ръб на теменната кост от едната страна до вътрешния ръб на теменната кост от противоположната страна. Симетричното увеличение на всички параметри, включително бипариеталния размер, е признак за образуването на голям плод. Ако се увеличи само този параметър, тогава е възможно развитието на хидроцефалия, мозъчни тумори.

Обиколка на главата на плода

Представлява обиколката на главата. Измерено по външния контур. Въз основа на този параметър, заедно с бипариеталния размер, се оценява развитието на мозъка и костните структури на черепа.

Коремна обиколка

Измерва се подобно на обиколката на главата. Измерванията се извършват по време на напречно сканиране с визуализация на участъка на пъпната вена.

Средният диаметър на корема се изчислява като средната аритметична стойност на сумата от напречния и надлъжния диаметър на корема. Тези показатели се използват за диагностициране на вътрематочно забавяне на растежа и неговия тип (симетричен или асиметричен). През първия и втория триместър ултразвукът често разкрива симетрично забавяне на развитието, при което всички фетометрични параметри са намалени.

Измерване на дължината на бедрената кост

Извършва се на два крайника. В допълнение към измерването на линейния размер е необходимо да се оцени структурата на тъканите, ехогенността, формата на костите, както и симетрията на развитието. Такова задълбочено изследване на костните структури позволява да не се пропускат скелетни дисплазии по време на ултразвук, включително намалени едностранни лезии. По време на втория скринингов преглед се измерват и други костни структури (раменна кост, кости на долната част на крака, пръсти на горните и долните крайници). Но на 10-14 седмица тяхната визуализация е проблематична, така че те не са включени в протокола на първия скринингов ултразвук.

Лекарят, провел изследването, не трябва да се ограничава до измерване на фетометрични параметри. Необходимо е да се дешифрират получените ултразвукови данни, въз основа на цялостна оценка на фетометричните данни, ехогенността на тъканите, както и състоянието на кръвоснабдяването и структурите на матката. Това ще позволи да се идентифицират рисковите групи сред бременните жени, да се предпише датата на следващия ултразвуков преглед, както и да се предскаже хода на бременността.

Установените нормативни стойности на фетометричните показатели са много условни и се различават в различните страни. Тези показатели зависят не само от продължителността на бременността, но и от физическите данни на бъдещите родители, какъв вид бременност. С развитието на многоплодна бременност също често има несъответствие между параметрите на установените норми, дори с нейния физиологичен ход.

Следователно подходът трябва да бъде индивидуален и в случай на съмнителни резултати да се извърши допълнително ултразвуково изследване за сравняване на получените данни..

Пренаталната ехография е в постоянно развитие и подобрение. Данните от изследванията и разработването на ултразвуково оборудване водят до преоценка на установените норми и подобряване на използваните протоколи..