По физиологични причини бебето от раждането до една година и половина трябва непрекъснато да суче нещо. Като правило "обектите" са майчината гърда, играчките, краят на одеялото. Въпреки това, най-често родителите купуват манекен за бебето за тази цел. Не е лесно да познаете размера и формата за първи път, трябва да опитате различни опции. Повечето експерти съветват да се съсредоточат върху ортопедични модели, които развиват лицево-челюстния апарат и формират правилната захапка.

Ортодонтската залъгалка не само помага за успокояване на бебето, но и допринася за правилното формиране на захапката

Характеристики на ортодонтските залъгалки

Ортодонтският модел е подобен на конвенционалния само на пръв поглед. При по-внимателен оглед се забелязва, че зърното на обикновената залъгалка е кръгло, докато специалният модел има сплескан и скосен. Продуктът имитира женската гърда, създаден е, като се вземе предвид физиологичната структура на лицево-челюстната система на бебетата. Снимката показва, че ортодонтският модел включва:

 • мундщук (защитен диск);
 • сплескано зърно (от едната страна на мундщука);
 • държач на пръстена (от другата страна на мундщука).

Производителите произвеждат анатомични модели в различни дизайни и цветове. Според формата си те се разделят на спретнати сърца (за правилната захапка), пеперуди (използвани, когато лежат на корема), череши (за деца с голямо небце). За да не загубите случайно на разходка, са предвидени специални фиксиращи вериги, които се предлагат в тандем със зърната или отделно.

Ортодонтските залъгалки с точно тази форма се препоръчват за бебета.

Когато имате нужда от „специален“ манекен?

Благодарение на специалната си структура, ортодонтските модели са най-добрият избор за бебета от всички възрасти. Формата им насърчава челюстите да се движат активно, което има положителен ефект върху формирането на лицево-челюстния апарат. Бебешките устни са притиснати към основата на продукта, което елиминира абсорбирането на въздуха и коликите. Моделите за сън може да нямат пръстен, за да направят почивката на бебето възможно най-удобна.

Ортодонтските модели помагат на недоносените бебета да развият смучещия рефлекс. Когато хранят отслабени бебета през сонда, те получават залъгалка. В бъдеще бебето осъзнава връзката между храненето и процеса на сучене. Не е необходимо манекенът да е през устата на бебето през цялото време. Напротив, колкото по-възрастен става, толкова по-рядко трябва да се предлага..

Избор на анатомична залъгалка

Пазарът предлага голям избор от анатомични модели. Когато избира, майката трябва да вземе предвид възрастта на бебето, размера и дължината на модела. Зърното не трябва да възпрепятства дишането на бебето, да задържа слюнка или да изскача от устата. Когато зъбите на бебето никнат, трябва да изберете по-твърд модел, така че то да не може да го дъвче.

Материал

При производството на залъгалки се използват прозрачен силикон и жълтеникав латекс. Изборът кой модел е най-подходящ за бебе може да стане само чрез експерименти. Някои деца категорично отказват да вземат гумени залъгалки, докато латексните се възприемат добре. Някои бебета не се интересуват от какъв материал е направено зърното, най-важното е, че е удобно и близо.

Сред предимствата на латексните залъгалки:

 • мекота, която ви позволява да го поставяте на недоносени, новородени бебета;
 • еластичност;
 • екологична безопасност;
 • здравина (материалът е по-труден за захапване и такива залъгалки са подходящи за деца със зъби).
Латексните залъгалки са доста меки, лесно е да се смучат дори за отслабени деца

Отрицателни страни на зърното от латекс:

 • специфичен вкус и мирис;
 • бърза загуба на форма с често кипене;
 • потъмняване при излагане на слънце;
 • по-кратък срок на годност от силикона (препоръчително е да сменяте латексната залъгалка на всеки 2-3 седмици);
 • може да провокира алергии.

Сред предимствата на силиконовите залъгалки:

 • дългосрочно запазване на прозрачността и формата;
 • устойчивост на често кипене, температурни крайности;
 • хипоалергичен;
 • дълголетие (4-8 седмици интензивно смучене);
 • липса на вкус и мирис.
Силиконовите залъгалки са без вкус, без мирис, хипоалергенни, по-плътни, по-твърди и издържат по-дълго

Има само един недостатък за силиконовите залъгалки - бебе със зъби може лесно да отхапе парче от такъв продукт (по-трудно е да направите това от гумено зърно). Бъдете внимателни, когато купувате силиконови биберони за бебета със зъби..

Размери

Производителите произвеждат ортопедични модели по размер, като използват следната класификация: за недоносени бебета с тегло до 1,8 кг, за бебета до 3 месеца, половин година, над половин година. При избора на размера на продуктите се взема предвид възрастта на детето. Избира се манекен съгласно следната класификация:

 • категория А - за 0 до 6 месеца;
 • категория В - за 6-18 месеца;
 • категория С - за 1,5 години и повече.

Рейтинг на най-добрите ортодонтски залъгалки

Въпросът дали е необходимо бебето да се приучва към манекен като заместител на женските гърди скоро няма да намери еднозначен отговор. Ако искате да изберете залъгалка, трябва да отдадете предпочитание на модели от известни производители, които отговарят за качеството и спазват изискванията за безопасност по време на производството. Правилният избор важи не само за ортодонтските опции за зърна, но и за подложки за гърди, зърна за зърнени храни и смеси, играчки за зъби и други продукти (препоръчваме да прочетете: какви са добрите силиконови подложки за гърди?). Помислете за най-добрите залъгалки за бебета от 0 до 6 месеца.

Avent Philips Classic

Силиконовите залъгалки Avent Philips Classic са категория А. Дизайнът им е симетричен и удобен за бебета. Ако изведнъж залъгалката се обърне в устата, това няма да причини дискомфорт на бебето. Перфорираният мундщук осигурява безплатна вентилация и предотвратява дразненето на кожата. Продуктите могат да бъдат стерилизирани, безопасни за съдомиялна машина.

Комплектът включва 2 броя, прогнозната цена е 600 r.

Nuk Baby Rose & Blue

Залъгалките на производителя са класифицирани в категория А. Те са изработени от естествен латекс, който е екологичен и приятен на допир. Специалната форма осигурява правилното формиране на лицево-челюстните функции. Предвиден е специален клапан, който предотвратява задържането на въздух в зърното, което запазва мекотата и формата на продукта. Зърната могат да се свият, но да не се слепват. Стандартът за качество гарантира положителното въздействие на продуктите върху здравето на бебетата. Приблизителна цена за 1 брой. - 140 r.

Д-р Brown's PreVent

Ортодонтската залъгалка за пеперуди на производителя има вентилационен канал, който облекчава натиска върху горното небце. При производството на зърно с форма на круша се използва висококачествен медицински силикон. Основата на зърното, която е по-тънка от неговите аналози, позволява на бебето да стиска устройството по същия начин, както хваща гърдите на майката. Комплектът включва 2 бр. продукти. Всеки от тях има защитна капачка, която е удобна при ходене. Ориентировъчна цена - 480 r.

Chicco Physio Soft

Залъгалките на италианската марка имат зърна от латекс с тънка основа и скосен връх, имитиращ формата на женската гърда. Те стимулират смучещия рефлекс, помагат за развитието на лицево-челюстния апарат. Ергономичните модели осигуряват комфорт и стават надеждни спътници на бебетата по време на плавен преход към изкуствено хранене.

Приблизителна цена за 1 брой. - 280 r.

Nuby 0+ нощувка

Силиконовите ортодонтски модели на производителя за една нощ са предназначени за новородени. Отвореният мундщук осигурява безплатна циркулация на въздуха, свеждайки до минимум риска от дразнене на кожата на новородените. Моделът свети в тъмното и лесно се забелязва през нощта, ако бебето плаче и трябва да бъде успокоено. Специални силиконови накрайници стимулират никненето на зъби. Подвижната смучеща част на модела имитира гърдите на майката, насърчава активното сучене, което уморява бебето, кара го да заспи възможно най-скоро.

Приблизителна цена за 1 брой. - 390 r.

Кога да купувате и как да използвате залъгалки?

Отначало бебето обикновено се кърми и честите прикрепвания към гърдите напълно задоволяват неговия смучещ рефлекс. Обикновено през този период няма нужда от манекен и много родители купуват първия модел на 10-14 седмици от живота. Когато не е възможно да се храни по естествен начин, може да се вземе залъгалка и да се предложи на детето през първата седмица след раждането..

Необходимо е да предлагате залъгалка в редки случаи - когато бебето много плаче, уплашено от нещо, гладно (храната е на път да бъде приготвена). По време на капризите е препоръчително да насочите вниманието на бебето към нещо друго, но е забранено да отнемате зърното, когато то вече е ударило дръжките.

Зъбната страна на зърното е за долната челюст. Моделът трябва да бъде разположен в устата, така че скосената част да е насочена право надолу, разположена на езика на бебето. Важно е да приучите бебето към това положение на зърното, като постоянно наблюдавате процеса през първия месец на употреба. Скоро детето ще свикне, ще почувства комфорта и ще спре да върти залъгалката.

Грижа за ортодонтска залъгалка

След отваряне на ново зърно, измийте го с бебешки препарат и изплакнете обилно с вода. След това продуктът трябва да се вари 2 минути или да се постави в парен стерилизатор. Залъгалката трябва да се стерилизира ежедневно, а също и след всяко падане на асфалта, мръсен под, докато се разхождате. Всяко замърсяване е причина за допълнителна стерилизация на продукта, така че в арсенала на майка ми трябва да има няколко модела наведнъж.

Категорично е забранено да облизвате зърното след падане на пода и след това да го дадете на бебето. Устната микрофлора на родителите може да причини сериозна вреда на здравето на децата. За това предупреждават не само педиатрите, но и гастроентеролозите и зъболекарите. Съхранявайте залъгалките в специален калъф или под марля (като стерилизирани бутилки). Необходимостта от подмяна се показва от следите на бебешките зъби, загуба на еластичност, прозрачност, адхезия на зърното.

Много родители не могат да отучат бебе от манекен. Други, напротив, не могат да накарат бебето да го вземе в устата си. Може би бебето не отговаря на формата си или не харесва вкуса. Вероятно детето просто няма нужда от него. Всички бебета са различни и някои от тях може да откажат манекен. В този случай не бива да настоявате. Достатъчно е да имате 1-2 модела за всеки случай и да намерите други начини за успокояване на бебето.

ТОП 10 най-добри залъгалки

Залъгалката е основен аксесоар за новородено. Зърното успокоява бебето между храненията, облекчава сърбежа и дискомфорта във венците и помага да заспи. Въпреки простотата на дизайна, трябва внимателно да изберете залъгалка, като вземете предвид някои функции. Предлагаме рейтинг на най-добрите залъгалки, съставен от отзиви на майки. Списъкът с топ 10 включва най-популярните залъгалки. Оценката дава кратък преглед, снимки и индикация за предимствата и недостатъците на всички модели.

 1. Сортове
 2. Критерии по избор
 3. Материал
 4. Размерът
 5. Щит
 6. Най-добрите анатомични залъгалки
 7. Philips AVENT Night SCF176 / 22 6-18 мм (2 бр.)
 8. Залъгалка за бебе Baby Happy 0-12 м (1бр)
 9. Цвете на гълъби 6+ (1бр)
 10. Canpol Babies Новородено бебе 6-18 m (1 бр.)
 11. Най-добрите класически залъгалки
 12. HEVEA Crown 0-3 m (1 брой)
 13. Защита Munchkin 0+ (2 бр.)
 14. HappyPaci на Браун 0-6 месеца (2 бр.)
 15. Най-добрите ортодонтски залъгалки
 16. Canpol Babies Night Dreams 6-18 м (1 бр.)
 17. Bebe confort Natural Physio 6-18 м (2 бр.)
 18. Chicco Physio Soft 0-6 м (1 брой)
 19. Как да подготвим залъгалка за употреба
 20. Плюсове и минуси на използването на залъгалки - мнения на педиатрите

Сортове

Има няколко вида залъгалки. Всеки от тях има свои характеристики и предназначение..

 • Класическа залъгалка

Познато от съветско време, стандартно зърно. Тя най-добре повтаря анатомичните особености на майчината гърда. Латексната залъгалка се отличава особено с това качество..

 • Ортодонтски

Изработено под формата на капчица. Той е изпъкнал от едната страна и леко сплескан от другата. Благодарение на тази конфигурация езикът е правилно разположен в устата на бебето. Има 4 вида ортодонтски залъгалки с форма:

 1. „Сърце“. Използва се за формиране на правилната захапка.
 2. "Череша". Предназначен за бебета с високо небце.
 3. „Пеперуда“. Проектиран да се използва, докато лежите по корем.
 4. Симетрични. Той е сплескан от двете страни, така че може да се дава на бебето от всяка страна.

Ортодонтската залъгалка укрепва долната челюст, не влияе върху образуването на неправилно запушване и поддържа добре в устата. Някои модели имат специални вентилационни отвори за въздух. Благодарение на тях се намалява натискът върху небето на бебето.

 • Анатомични

Формата прилича на сплескан овал. Съответства на анатомичната форма на небцето на новороденото. Предотвратява поглъщането на въздух, насърчава здравословна захапка.

Критерии по избор

Дори такъв прост предмет като манекен има своите собствени тънкости по избор. Има няколко критерия, на които бебешката залъгалка трябва да отговаря:

Материал

На първо място, трябва да изберете безопасен материал. Трябва да се почиства лесно и да се почиства лесно. Той е здрав по структура, не се разпада на отделни части, които детето може случайно да погълне. Днес латексът и силиконът се считат за най-качествените залъгални материали..

Латекс. За производството се използва смола от каучукови дървета. Горчичен цвят, съдържа протеини, естествени полимери и аминокиселини.

 1. мека, гъвкава структура;
 2. не причинява дискомфорт;
 3. препоръчва се за бебета от раждането.
 1. бързо се влошава;
 2. протеинът в латекса може да доведе до алергии;
 3. не понася високи температури, например кипене;
 4. изисква постоянен мониторинг и навременна подмяна с нов.

Силикон. Изработена от синтетични съставки. Той е прозрачен на цвят и по-твърда структура от латекса. Поради повишената си твърдост, той не е подходящ за бебета, които току-що са се родили. По-добре е да го купувате за деца с по-развит дъвкателен апарат..

 1. гъвкав и издръжлив материал;
 2. кипи добре, поради което се счита за по-безопасно от латекса;
 3. не причинява алергии.
 1. по-изразената твърдост на материала може да причини деформация на млечните зъби.

Днес на практика не се използват гумени залъгалки. Една от причините за отхвърлянето на този материал е вероятността от диатеза по бузите на бебето. Трайността на материала също не е най-висока. Но ако зъбите на бебето никнат, тогава гуменото зърно може да бъде изход..

Размерът

Размерът на залъгалката трябва да е точен за детето. Ако е по-малко от необходимото, тогава има риск от проблеми с запушването, ако повече, тогава бебето ще запуши. Педиатрите казват, че зърното трябва да расте заедно с бебето.

Според размера зърната са разделени на 3 групи:

 1. Размер А. Проектиран за възраст от 0 до 6 месеца.
 2. Размер Б. Подходящ за бебета от 6 до 18 месеца.
 3. Размер В. Подходящ за бебета на 18 месеца и повече.

В някои случаи производителите маркират размера на залъгалката в различен мащаб:

 1. за новородени с тегло под 1750 g;
 2. за бебета от 0 до 3 месеца;
 3. за бебета на възраст от 3 до 6 месеца;
 4. за деца от шест месеца и повече.

Възрастовата градация е доста произволна. Понякога децата на една и съща възраст се различават по телосложение. Манекен за тяхната възраст може да не е подходящ за деца-герои, така че трябва също да вземете предвид тена и темпа на растеж на децата.

Щит

Щитът трябва да отговаря на размера на бебето. Основното е, че е достатъчно широк, за да предотврати случайно поглъщане. Има още няколко изисквания за щита. Дизайнът му задължително трябва да включва:

 1. специален изрез за носа на бебето;
 2. вентилационни отвори, така че бебето да може да диша добре;
 3. релефна вътрешна повърхност, така че слюнката да не се натрупва под щита и да не предизвиква дразнене на кожата.

За дълъг експлоатационен живот основата на залъгалката трябва да е монолитна, без разделяне на части.

Най-добрите анатомични залъгалки

Philips AVENT Night SCF176 / 22 6-18 мм (2 бр.)

Philips AVENT се предлага с комплект от 2 ортодонтски биберона. Те са предназначени за възраст от 6 до 18 месеца. Тяхната характеристика е светещ в тъмнината държач за пръстени, благодарение на който можете бързо да намерите залъгалка през нощта, без да включвате светлината. Материалът е издръжлив силикон. Той е без вкус и мирис, не причинява алергии, тъй като не реагира със слюнката.

На таблото има отвори за въздушна вентилация. Благодарение на прорезите можете да предотвратите появата на раздразнения върху нежната кожа на бебето. Симетричната ортодонтска форма не позволява на захапката да се огъне.

Доставя се закопчаващ се капак, за да се предотврати навлизането на бактерии на повърхността. Продуктите са лесни за грижи, могат да се дезинфекцират в стерилизатор и да се варят.

За да може пръстенът да свети по-добре през нощта, трябва да го задържите под осветително тяло за 10 минути. Светлината от лампата осигурява "заряд" и дълъг блясък на материала в тъмното.

 • дръжка-държач от светещ материал;
 • ортодонтска конфигурация;
 • включени капачки;
 • лесно се почиства и стерилизира;
 • Включени 2 залъгалки;
 • безопасни, трайни материали;
 • Красив дизайн.

Залъгалка за бебе Baby Happy 0-12 м (1бр)

Анатомичната форма на залъгалката Happy Baby отчита естественото развитие на зъбите и не им пречи да се развият правилно. В накрайника за нос има отвори, които осигуряват вентилация и предотвратяват натрупването на слюнка под щита. В резултат на това кожата на новороденото не страда от дразнене..

Този модел е направен в атрактивен, но спокоен цвят. Проектиран за възраст от 0 до 12 месеца. Комплектът се доставя с калъф. Той предпазва от прах и други замърсявания, като поддържа продукта чист и стерилен.

Материалът е безвреден за бебето, тъй като не съдържа бисфенол А. Това е хипоалергенен силикон, който не води до алергични реакции и е устойчив на кипене до 30 минути. Декорацията може да бъде различна, подходяща за момчета и момичета.

 • висококачествен, надежден силикон;
 • анатомична конфигурация;
 • издръжливост и устойчивост на износване;
 • кутия включена;
 • вентилирани отвори в щита.
 • чертежът бързо се износва.

Цвете на гълъби 6+ (1бр)

Залъгалката от японската марка Pigeon е предназначена за възраст от 6 месеца. Еластичният и мек силикон насърчава естественото движение на езика на бебето, не е алергенен, не мирише и не влияе отрицателно върху развитието на ухапването. Материалът не съдържа такъв вреден компонент като бисфенол А.

Ортодонтската, плоска залъгалка с форма на капка е направена, като се вземе предвид структурата на небцето, езика и венците, не причинява дискомфорт дори когато бебето се обръща в съня си. Формата е направена по такъв начин, че да съвпада идеално с всмукващата ямка в устата. Той насърчава здравословното развитие на устата на бебето.

Pigeon Flower 6+ е проектиран по такъв начин, че да има антиколикови свойства. Дупките в джантата осигуряват максимален комфорт дори за най-чувствителната кожа. За удобство при оразмеряване опаковката е маркирана S, M, L.

 • високо японско качество;
 • замислена форма;
 • безвредни материали;
 • включена защитна капачка;
 • по време на стерилизация вътре не се натрупва вода.
 • обемист щит с пръстен, който влияе върху теглото на продукта.

Canpol Babies Новородено бебе 6-18 m (1 бр.)

Симетричното Canpol Babies Newborn Baby е проектирано да побере бебета от 6 до 18 месеца. Анатомичната форма предотвратява поглъщането на въздух и насърчава здравите венци и зъби. Изработен от мек, но много издръжлив силикон. Материалът е напълно нетоксичен, лесен за почистване, предназначен за кипене и други видове стерилизация.

За лесно съхранение и хигиенни цели в комплекта е включена специална капачка. Вентилацията се осигурява от отвори в щита. Те също така гарантират, че слюнката няма да се събира под пластмасата и да причини зачервяване и сърбеж на чувствителната кожа..

 • отговаря на европейските стандарти за качество;
 • има въздушен клапан, благодарение на който въздухът изтича от залъгалката безпрепятствено;
 • почти безтегловният пръстен прави използването удобно;
 • лесен за почистване, не потъмнява на слънце;
 • формата съответства на анатомичните особености на новородените;
 • екологичните материали не вредят на здравето.
 • не се продава във всички магазини.

Най-добрите класически залъгалки

HEVEA Crown 0-3 m (1 брой)

HEVEA Crown е един от най-добрите биберони, оглавяващ много рейтинги, базирани на отзиви на мама. Предназначен за бебета от раждането, има кръгла форма на зърното. Характеристиката му е конструкция от едно парче. В него няма шевове и пукнатини, които могат да наранят кожата на бебето. Поради конструкцията от едно парче продуктът е много труден за разбиване. Освен това липсата на шевове гарантира по-добра хигиена.

Отворите в мундщука позволяват въздухът да се проветрява между пластмасовата основа и кожата. Прорезите на клапата са направени под формата на малки корони. Този дизайн ще отговаря както на момичета, така и на момчета..

Залъгалката е направена от 100% екологични суровини - естествен каучук. Не съдържа опасни съставки като BPA, PVC, изкуствени оцветители и фталати. Каучукът се справя добре със своята функция: той е устойчив на износване, издържа на действието не само на небцето и езика, но и на никнещите зъби. Меки, безопасни хигиенни материали могат безопасно да се дават на новородени. Дори опаковката на продукта използва екологични, биоразградими материали.

 • 100% чист, здравословен латекс;
 • мека каучукова текстура;
 • безшевна, отлита конструкция;
 • вентилационни отвори в оригиналния дизайн;
 • повишена хигиена на продукта.

Защита Munchkin 0+ (2 бр.)

Разработено в сътрудничество с детски зъболекари и майки. Той има минимално тегло, така че дори бебетата от раждането могат лесно да го държат в устата си. Залъгалката е направена от едно парче мек силикон. Тази функция осигурява комфорт и безопасност по време на сън. В дизайна няма абсолютно никаква пластмаса, което значително намалява риска от дразнене.
Естествената кръгла форма е позната на новороденото, така че няма да причини дискомфорт. Щитът е направен във формата на сърце, контурът му се огъва около носа и осигурява безпрепятствено преминаване на въздух. Комплектът се предлага с 2 зърна, което прави покупката по-изгодна.

 • форма от едно парче без шевове;
 • няма пластмаса в състава;
 • може да се използва от раждането;
 • формата на клапата с вдлъбнатина около чучура;
 • не съдържа бисфенол А (0% BPA);
 • евтина цена;
 • леко тегло.
 • без капак за защита срещу замърсяване.

HappyPaci на Браун 0-6 месеца (2 бр.)

Залъгалка от американската марка Dr. Браун е външно лаконичен и прост. Формата напълно дублира зърното на бутилката. Д-р HappyPaci на Brown е направен от медицински клас силикон. Той е достатъчно силен, за да издържи на продължителна употреба.

Структурата е еднолична, отлита, което ви позволява да поддържате по-добре чистотата и стерилността на бебешкия аксесоар. Освен това липсата на малки части, които могат да паднат по всяко време, подобрява ефективността на безопасността. В дизайна няма държач за пръстени. Мундщукът е направен във формата на пеперуда и има ергономична форма.

Продуктът е добре стерилизиран, без да губи формата си. Проектиран с оглед на естественото развитие на детските зъби и венци.

 • повишена сигурност;
 • форма, добре приета от бебето;
 • 2 броя на опаковка;
 • отлита конструкция без излишни детайли;
 • отвори за влизане на въздух под мундщука;
 • проста операция;
 • лесно за поддържане.
 • няма вдлъбнатина на устните в мундщука. Поради тази причина често може да падне от устата..

Най-добрите ортодонтски залъгалки

Canpol Babies Night Dreams 6-18 м (1 бр.)

Анатомична ортодонтска силиконова залъгалка. Подходящ за бебета от 6 до 18 месеца. Създаден, като се вземат предвид анатомичните особености на структурата на устната кухина на новороденото. Не пречи на правилното развитие на захапката. Материалите не представляват заплаха за здравето на бебето. Медицинският силикон и пластмасата за хранителни продукти са нетоксични и отговарят на изискванията за безопасност. Топлоустойчивите свойства ви позволяват да извършите всички необходими мерки за дезинфекция.

Ограничителят е стандартен, с проветриви прорези. Дупките предотвратяват събирането на слюнка, което не води до зачервяване и дразнене. Формата на клапата е удобна, има изрез, който обикаля носа. Благодарение на това нищо няма да попречи на детето да диша спокойно по време на будност и сън. Дискът в центъра свети отвътре, а през нощта зърното може лесно да бъде открито от лекото сияние.

 • висококачествени материали;
 • анатомична конфигурация;
 • добра топлоустойчивост и устойчивост на износване;
 • изпълнени в различни цветове.

Bebe confort Natural Physio 6-18 м (2 бр.)

Комплект ортодонтски зърна от френски производител включва 2 силиконови залъгалки. Уникалната форма възпроизвежда формата на майчината гърда и е максимално удобна за новородени. Ето защо тази залъгалка се препоръчва особено за кърмене. Идеален за малки деца между 6 месеца и 18 месеца.

"Яката" е изработена от полипропилен, формата е проста, с прорез за носа. Минималистичният дизайн прави козирката лека и удобна за бебето. Дишането на мундщука се осигурява от 2 полукръгли слота отстрани. Пръстенът на дръжката е напълно вдлъбнат в основата и е почти невидим.

 • леко тегло;
 • включени две зърна;
 • чудесно за кърмене;
 • ергономичен вентилиран мундщук.
 • няма защитен калъф.

Chicco Physio Soft 0-6 м (1 брой)

Силиконът в тази залъгалка има допълнително мека повърхност. Chicco нарече иновативното кадифено покритие „Mama Effect“. Благодарение на специалната формула, силиконовият биберон е много мек и приятен за бебето. Безшевната формована конструкция осигурява нежно докосване на чувствителната бебешка кожа. Извитата основа помага на устните да се поберат удобно, както при кърмене. Циркулацията на въздуха се осъществява през четири отвора на таблото.

Залъгалката е създадена от лабораторните специалисти на Chicco и водещите ортодонти. Благодарение на съвместното развитие на професионалистите, развитието на небцето и зъбите е естествено и правилно.

 • образуване на естествена захапка;
 • удобна, ергономична форма;
 • супер мек силикон;
 • тяло от едно парче;
 • голям избор от нюанси.
 • не можете да сложите пръстена.

Как да подготвим залъгалка за употреба

Хигиената през първите месеци от живота е един от най-важните моменти в грижите за децата. Имунитетът на новороденото е много слаб, така че използването на зърното трябва да бъде възможно най-безопасно. Залъгалката трябва да бъде правилно подготвена за употреба. За целта трябва да се дезинфекцира. Това се прави просто:

 • Съберете вода в малка чиста тенджера.
 • Сложете на огън.
 • Когато водата заври, потопете манекен в нея.
 • Вари се 2-3 минути.

Можете да използвате специални стерилизатори за дезинфекция. Не е необходимо да се страхувате, че зърното ще се влоши. Материалите, от които е направен, са предназначени точно за този метод на дезинфекция..

Преди първата употреба зърното трябва да се измие с топла вода и бебешки сапун, след това да се изплакне обилно с чиста вода и да се стерилизира.

Има някои други важни правила за хигиена на биберона:

 • Веднъж на ден, всяко зърно трябва да бъде стерилизирано, варено или измито със сапун в топла вода;
 • забранено е потапянето на залъгалката в захар или мед, за да се подслади: сладките храни могат да навредят на стомаха и зъбите на бебето;
 • облизването на залъгалката с цел „дезинфекция“ е невъзможно: със слюнката на майката или бащата бебето може да получи кариесни бактерии;
 • трябва да съхранявате зърната в запечатани контейнери;
 • Залъгалките трябва да се сменят с нови всеки месец, дори ако нямат признаци на износване или дефекти.

Плюсове и минуси на използването на залъгалки - мнения на педиатрите

Има много спорове относно ползите от залъгалките за новородени. Педиатрите смятат, че зърното има предимства и недостатъци.

 • Лесен и бърз начин да успокоите детето си е да му дадете манекен. В същото време дишането му се нормализира, нервната система се успокоява.
 • Манекенът стимулира производството на слюнка, която помага за поникването на зъбите ви.
 • Той също така помага да се поддържа нормалната функция на червата..
 • Без зърно вашето бебе може да се научи да суче камера или пръст. Той уврежда зъбите, формира лош навик и нарушава хигиенните правила..
 • Непрекъснатото използване на залъгалка може да доведе до неправилно запушване.
 • Детето има вероятност да има логопедични проблеми с речта. В края на краищата той няма да може да дрънка със залъгалка в устата си, а дрънкането е основата на бъдещата реч.
 • Смученето на залъгалка притъпява чувството на глад. Новороденото може да започне да отслабва, вместо да наддава.
 • Често е много трудно да отучите бебе от залъгалка..

Всичко за залъгалките.

Бебетата имат естествена нужда от сучене, тъй като тази способност вече се проявява в утробата. По време на сученето се тренира целият лицево-челюстен апарат, стимулира се растежът на долната челюст, което е необходимо, за да заеме правилната позиция до появата на зъбите.
За много бебета естественото обучение по време на хранене не е достатъчно и е необходимо допълнително обучение между храненията. Смукането е основен инстинкт, през това време бебето се успокоява, чувства се в безопасност и следователно заспива по-добре. Ако в ранна детска възраст този инстинкт обикновено се задоволява чрез почти непрекъснато кърмене, то с увеличаването на интервалите между храненията и периодите на будност, нуждата от залъгалка възниква все по-често. В противен случай бебето й намира заместител - одеяло или собствения си пръст. Манекен е алтернатива на палеца, смученето на който наистина има вредно въздействие върху образуването на захапката.
Всички залъгалки трябва да бъдат опаковани индивидуално и хигиенно защитени. Има смисъл да си купите няколко залъгалки и да оставите бебето да избере модела „по свой вкус“. Нека да преминем през всички елементи за подбор.

Материали. Приемливи са както силиконовите, така и латексните залъгалки - всеки материал има своите предимства. Светложълтият, прозрачен или леко матов латекс е направен от естествен каучук, следователно екологичен. Латексът е особено подходящ за новородени. Той е еластичен и мек, следователно устойчив на разкъсване и безвреден при разрушаване. От друга страна, латексът има характерен вкус и мирис, които бебето може да не хареса. Напълно прозрачни залъгалки с течен силикон са устойчиви на температурни промени, така че не губят свойствата си при варене. Силиконът няма вкус или мирис, така че е по-лесно да се отучат от такива залъгалки), но за разлика от латекса, това не е естествен материал. Латексните залъгалки са по-малко издръжливи - гумата постепенно ще загуби своята еластичност и ще започне да се слепва, потъмнява под въздействието на светлината. Всичко това е най-малко застрашаващо за силикона. Но той не е еластичен, поради което е склонен към разкъсвания и се препоръчва за деца под 12 месеца. Силиконът трябва да има ниско съдържание на токсични вещества нитрозамини и ниска летливост. Манекенът трябва да отговаря на стандарта за безопасност BS 71115. Например, Artsana, която е собственик на марката Chicco, периодично проверява както суровините, така и продуктите за съответствие с тези стандарти.

Мундщукът (или мундщукът, защитният пръстен, дискът, основата) е не само декоративен елемент, поради което трябва да се разглежда със страст. Накрайниците за биберони се предлагат в традиционни (с едностранни носни прорези) и осмици (с обратими прорези). Дискът трябва да има вентилационни отвори (повече от 5 мм). Благодарение на тези дупки слюнката не се натрупва и кожата диша. По същия начин някои производители правят повърхността на защитния диск релефна.
Трябва да изберете залъгалка с размер, който съответства на размера на устата на бебето - твърде голямата основа ще затрудни бебето да диша. Следователно, залъгалките имат степенуване на възрастта: Canpol Babies, NUK, Chicco, Tigex и др., От 0 до 6 месеца, от 6 до 18 месеца, над 18 месеца). Защитният пръстен може да бъде мек - от латекс или силикон (говорим за модели за спане) или твърд - от пластмаса.

Пръстен. За нощна употреба залъгалките със светещи пръстени, съдържащи флуоресцентно вещество, са практични - лесно се намират на тъмно. Можете също така да си купите залъгалка без пръстен, която не пречи на бебето ви да заспи. Докосването на лицето с писалката обаче може да накара бебето да хване пръстена, да загуби залъгалката и да се събуди..

Залъгалка (гумена част) на залъгалката. Тя трябва да е мека, тънкостенна, но здрава. Мекотата на залъгалката се увеличава от клапана за освобождаване на въздух. Формата на гумената част е от съществено значение. Всички реномирани производители на залъгалки търсят оптималната форма на биберони.
Най-често родителите използват ортодонтски залъгалки (благоприятни за правилното позициониране на челюстта и здравословен растеж на млечните зъби) и анатомични (физиологични, наподобяващи женско зърно). Вярно е, че производителите виждат вида и местоположението на женското зърно в устата на бебето по различен начин и това е разбираемо: майките и децата са различни. Следните се считат за физиологични: двустранна залъгалка (винаги правилно позиционирана в устата) и залъгалка "череша" (другото й име е кръгла залъгалка). Като цяло има много видове залъгалки и всяка марка дава аргументи в полза на собствените си продукти, затова, за да не даваме безполезни универсални съвети, решихме да запознаем родителите с разнообразието от модели.

Успокояващите залъгалки (NUK) имат лесен за завъртане пръстен за използване, докато бебето ви е будно. Natirlich и Kiefergerecht на немски означава естествено и идеално за устната кухина. Тази концепция от немската марка NUK се основава на патентованата физиологична форма на зърната и залъгалките, разработена на базата на научни изследвания. Те са извършени през 50-те години на ХХ век от учените ортодонти д-р Мюлер и професор Балтерс. Залъгалките NUK са акредитирани по ISO 9001. Друга патентована разработка на марката е NUK Air Sistem..

Нощните залъгалки (NUK), благодарение на плоския бутон и възможността за сгъване на пръстена (някои модели нямат пръстен), не стискат лицето на бебето, докато спи по корем. При смучене се създава натиск в устата, с помощта на който гумената част е в правилното положение. Благодарение на плоския бутон и сгъваемия пръстен, лицето не се притиска, докато спи по корем. Гумената част остава мека и гъвкава благодарение на въздушния клапан Air System.

Подвижните залъгалки Natíral Flex (Nиby) ефективно успокояват дете, за това са наградени със сребърен медал в състезанието „Най-добри бебешки продукти 2006“. Подвижното зърно имитира движението на майчината гърда и създава съпротива срещу смучещите движения на бебето, така че бебето е принудено да „работи“. Тази гимнастика поддържа смучещия рефлекс и развива лицевите мускули, подготвяйки детето за говор. След такава работа мъничето се уморява, по-бързо се успокоява и заспива. Вентилационните отвори и релефната повърхност на защитния диск предотвратяват дразненето на кожата. Неравности, традиционни за Niby, масажират венците на бебето. Тези залъгалки за сърце, кръг, пеперуди (прозрачни, неонови и пастелни) могат да се използват ден или нощ.

Естествените ортодонтски залъгалки със сърдечни дискове помагат на детето ви да развие правилна захапка. Анатомично оформени естествени залъгалки с диск с пеперуди осигуряват максимален комфорт дори когато бебето ви лежи по корем. Естествени и черешовидни залъгалки с кръгъл диск са проектирани според желанията на майките с голямо небце (голям кръгъл зърно им подхожда). Ортодонтите и педиатрите съветват да се консултирате с лекар за тази форма на зърното.

Физиологична залъгалка - "капка" (Chicco) - изключителна модернизирана залъгалка с естествена форма. Създаден е в резултат на задълбочени изследвания на физиологията. Залъгалката с капки заема минимално място в устата. Клапанът за освобождаване на въздуха измества въздуха от зърното, което го прави по-мек, като облекчава натиска върху небцето. Анатомичната дискова подложка с форма на пеперуда не възпрепятства дишането. Дупките в подложката позволяват на кожата да диша и предотвратяват дразненето около устата. Залъгалката е изцяло изработена от безопасен висококачествен латекс, не наранява детето в каквато и да е позиция по време на сън. Манекенът е монолитен - това елиминира риска от откъсване на която и да е част. Залъгалката с капки е полезна за новородени и се използва по време на сън. Впоследствие детето лесно ще отучи от нея..

Залъгалките за най-малките (Baby-Frank) имат размер на зърната, подходящ за възрастта, но различни размери на мундщуците - без значение какви бузи има детето ви, ще му е удобно да смуче такава залъгалка. Производителят посочва, че залъгалките на тази немска марка отговарят на европейските стандарти за качество и безопасност..

Залъгалката със супер чист протектор за уста (Tigex) е изработена от не дразнещ материал - не оставя следи по лицето на бебето.

Обратимата залъгалка (Tigex) винаги заема правилната позиция в устата на бебето. Сред предимствата му: анатомична защита на устата (залъгалката приема формата на детско лице), подвижен пръстен, вентилация, мек и неалергичен материал, двустранно ортодонтско зърно. Комплекти залъгалки (2 бр.) В удобна опаковка („Мир Детства“: класическа силиконова залъгалка - „капка“), (0+, 6+); класическа латекс залъгалка (0+, 6+). Залъгалки "Mir Detstva") са проектирани, като се вземат предвид анатомичните и възрастовите характеристики на бебето. Залъгалките са изработени от латекс с висока чистота и мек силикон. Дизайнът им е най-близък до анатомичната форма на майчините гърди по време на хранене, поради което се имитира естествената механика на смучене. Залъгалките имат подплатена устна по краищата на мундщука, отвори за свободна циркулация на въздуха и подвижен пръстен. Съвсем отделен вид - медицински залъгалки, които помагат на майка в грижите за болно или отслабено дете.

Клинично тестваните залъгалки за недоносени бебета (NUK) са предназначени за кърмене на недоносени бебета в клиника (подпомагат съзряването на бебета с тегло до 1750 g).
Залъгалка за недоносени бебета, с много малка залъгалка - "череша" и малък лек мундщук (BabyFrank) - лесно е за слабото незряло бебе да го смуче.

Електронен термометър за биберон с калъф за съхранение (Baby-Frank). Измерването трябва да се извърши не по-рано от половин час след хранене. Чрез натискане на бутона, разположен над прозореца на дисплея, на детето се дава фиктивен термометър и след 2-3 минути те ще открият телесната му температура.

Залъгалката за приложение на течни и разтворени лекарства (Baby-Frank) осигурява нежно приложение на лекарства и точна дозировка, улесняваща процеса на лечение. Изработена от клинично доказани материали, тя не се разбива, устойчива е на кипене.

Инхалационна залъгалка (BaByFrank) е полезна при настинка. Памучната вата се поставя в долната половина на специален контейнер, инхалационният агент, препоръчан от лекаря, се капва върху него и се дава на детето: той смуче залъгалка и едновременно вдишва лечебни етерични масла.

НОВО
Учените и производителите вече знаят много за това какви трябва да бъдат залъгалките, но постоянно се появяват нови елементи. NUK предлага полупрозрачен „леден“ дизайн в модерни цветове; интегриран канал за циркулация; плосък дизайн, благодарение на който залъгалката приляга на лицето на бебето; пръстен, който се вписва напълно в мундщука (залъгалката не натиска).
Ново за годината от Nuby - „забавни“ залъгалки с максимална вентилация: те почти не влизат в контакт с кожата. На перваза на защитния диск има забавни изображения и мини-играчки. Тези залъгалки също масажират венците.

НЕ СЕ СТИГА ДА ЗАКУПИТЕ СЪБОТНИК, АКО:
- тъмно жълт латекс;
- вътре в каучука има твърди пластмасови елементи, втвърдяване и неравности;
- гумата не е маркирана с маркировка на производителя;
- на мундщука няма нито една вдлъбнатина за чучура и вентилационните отвори, повърхността му е грапава, неравна, остра;
- пръстенът е слабо прикрепен към основата - бебето може да го откъсне и да го сложи в устата си.

Не трябва да давате на детето си залъгалка, ако гумата й е твърде мека, недостатъчно еластична, нееластична. Можете да разберете, като го разтегнете твърде много - не трябва да се поврежда (NUK, например, проверява всяка залъгалка, като я разтяга в производството), тя не се възстановява добре (когато зърното спре да се притиска, каучукът веднага трябва да приеме първоначалната си форма).

Аксесоари
Капакът (понякога оформен) приляга директно върху зърното и поддържа залъгалката чиста, когато не се използва. Често с биберон се продава прозрачна санитарна капачка. Тези аксесоари са особено удобни за ходене, както и щипките с вериги и панделки. Самата скоба се закрепва върху детското облекло, панделка или верижка се закача върху манекена. В продажба има и кутии за две залъгалки наведнъж - за близнаци.

Условия за ползване
Залъгалките трябва да се сменят на всеки три месеца, докато новата трябва да е от същата гума като старата.
Първо прочетете инструкциите.
Залъгалката трябва да се облива с вряща вода поне веднъж на ден и всеки път, когато падне на пода, на земята. Винаги стерилизирайте залъгалката преди употреба.
Никога не поставяйте залъгалка в устата си..
Не го потапяйте в сладкиши и напитки - това провокира заболявания на устната кухина и е вредно за растящите зъби..
Не оставяйте манекена си на слънце твърде дълго.
Не го оставяйте в стерилизационния разтвор по-дълго от препоръчаното време.
Използвайте три еднакви залъгалки едновременно (за подмяна).
Залъгалките издържат по-дълго, когато се съхраняват в чист, сух, затворен съд.
Психолозите смятат, че честото и продължително (през целия ден) използване на манекен води до факта, че детето е по-малко склонно да говори и желанието му да разбере света около него не е толкова силно..
Ортодонтите са против честото и продължително смучене на залъгалка, тъй като това е фактор за неправилно запушване.

Кога да отучите бебе от манекен?
Резултатите от наблюденията и проучванията казват, че оптималното време за това е възрастта от 5-6 месеца (когато бебето се развива динамично и постига нови резултати) и 1,5-2 години (когато детето е по-способно да контролира емоциите си, понякога изплюва залъгалка самостоятелно, показвайки своята " зряла възраст ").
За да отучите дете от залъгалка, трябва да отвлечете вниманието на детето от нея, без да го показвате през деня; дръжте малките пръсти заети с нещо.
Не отнемайте залъгалка от бебе в стресова ситуация (в детска стая, в болница, на чуждо място).
Не отучвайте бебето си едновременно от шишето със зърната и залъгалката (първо от шишето).
Не давайте залъгалка на по-голямо дете само заради успокояването му - комуникацията с майка му ще го успокои най-добре..

Анатомичните и ортодонтските залъгалки са разликата. Корекция на захапка с ортодонтско зърно

Анатомично оформеното ортодонтско зърно допринася най-добре за образуването на правилна захапка. Естественото кърмене е идеално за предотвратяване на развитието. Формата на зърното на женската гърда се осигурява от природата не само за удобството на храненето на бебето, но и за правилното развитие на челюстно-лицевия му апарат.

При изкуственото хранене най-важната задача е да изберете правилното зърно за шишето с формула и залъгалката.

Преди да навършите 1 година, трябва да опитате да отучите бебето да смуче залъгалка, в противен случай по-нататъшното му използване може да повлияе негативно на развитието на зъбната редица.

Видове ортодонтски зърна

Ортодонтските залъгалки и биберони са изработени от изкуствен медицински силикон и латекс от естествен каучук. Можете да изберете най-подходящия за детето само чрез проби и грешки..

Характеристики на силиконовото зърно:

 • Цвят - бял, прозрачен;
 • Издържат добре на високотемпературни процедури;
 • Без вкус и мирис, не причиняват алергии;
 • Не абсорбира течност, не губи формата си;
 • Силни, издръжливи, издържат по-дълго;
 • По-лесно е да ги ухапете, така че е по-добре да не използвате такива зърна след никнене на зъби..

Характеристики на зърното от латекс:

 • По цвят - жълт, прозрачен;
 • Структурата е мека, еластична;
 • Те имат специфична миризма и вкус, могат да причинят алергии;
 • По време на топлинната обработка и на слънце те бързо губят формата си, потъмняват, започват да се слепват, така че трябва да се сменят по-често с нови;
 • Много по-трудно е да се захапе латекс, отколкото силикон, така че тези зърна могат безопасно да се използват след никнене на зъби.

Какъв вид ортодонтска залъгалка да подарите на дете?

Разликата между ортодонтското зърно и обичайното се крие в анатомичната форма на скосения под ъгъл с леко сплескан връх. Той принуждава долната челюст да се движи активно напред и назад, допринасяйки за правилното и естествено развитие на лицево-челюстния апарат, не позволява на бебето да поглъща въздух при сучене, равномерно разпределя натиска върху небцето и формира правилната захапка. Мама трябва внимателно да следи местоположението на зърното в устата на бебето - скосената страна трябва да бъде насочена право надолу.

Залъгалката се състои от защитен диск - мундщук, от едната страна на който е фиксирано зърното, от другата страна има пръстен. По размер ортодонтските залъгалки на по-голямата част от производителите (, Nuk) са предназначени за възрастта на децата:

 • от раждането до 3 месеца;
 • от 3 до 6 месеца;
 • над 6 месеца.

Всяко дете трябва да избере зърно, което е оптимално по размер и дължина, за да не изскача от устата и да затруднява дишането. Размерът на зърното се променя с напредването на възрастта на бебето..

Мундщукът може да бъде масивен или малък, да има овална или кръгла форма. Той трябва да прилепва плътно около устните, да не пречи на дишането и да има вентилационни отвори, за да позволи на въздуха да циркулира и да предотврати натрупването на слюнка.

Характеристика на зърното за формиране на правилна захапка е формата на мундщука "сърце", чийто изрез помага да се определи визуално правилната позиция на тяхното положение в устата.

Пръстенът за залъгалка служи за лекота на използване, дава възможност да се закрепи към дрехите.

Ортодонтска залъгалка правила за употреба

 1. Преди употреба зърното се измива старателно със сапун, веднъж дневно, стерилизира се във вряща вода за около 5 минути;
 2. Всеки път, когато повърхността се проверява за цялост и здравина, изхвърля се при най-малкия признак на повреда;
 3. Средно силиконов ортодонтски зърно трябва да се замени с нов веднъж месечно, латекс - на всеки 2-3 месеца;
 4. Децата свикват с един тип зърна, така че трябва да имате няколко еднакви на склад;
 5. При настъпване на дълбок сън при детето залъгалката се отстранява от устата;
 6. Не прекалявайте със залъгалката, дори да е ортодонтска. След 6 месеца трябва да се дава само в екстремни случаи, опитвайки други начини да успокои детето, като насочи вниманието му към други предмети;
 7. След 1 година детето трябва целенасочено да бъде отбито от смучене на залъгалката. В противен случай това може да доведе до деформация на челюстните дъги и неправилен растеж на зъбите..

Формирането на правилната захапка в детството ще премахне необходимостта от носене на предпазители за уста в бъдеще. Погрижете се за красотата на усмивката на вашето бебе днес!

Много бебета се нуждаят от зърна, както като успокоително, така и като средство за развитие и оформяне на лицево-челюстния апарат. За някои деца гърдите на майката са достатъчни за това, докато други допълнително се нуждаят от залъгалки. Тогава ортодонтската залъгалка е прекрасно средство. Заедно с развитието на долната челюст и успокояването на бебето, ортодонтската залъгалка също оформя правилната захапка. Това е нейната пряка цел..

Ортодонтска залъгалка: каква е разликата?

В допълнение към размера и материалите за производство, залъгалка за бебе може да бъде с различна форма на папила :. Анатомичната залъгалка за деца има удължена или сплескана елипсовидна папила. Такава бебешка залъгалка разпределя равномерно налягането през устата.

В ортодонтската залъгалка папилата е наклонена. Общоприето е, че ортодонтската залъгалка в устната кухина е по-удобно разположена и за да я улови, бебето трябва да премести горната челюст напред, както и при хващане на майчината гърда. По този начин зърното на бебето стимулира развитието, растежа и укрепването на долната челюст, правилното формиране на темпорамандибуларната става се случва, с други думи, правилната захапка.Почти всички бебета се раждат с разположението на долната челюст малко по-дълбоко, сякаш зад горната. И това се счита за норма, в медицината се нарича детска ретрогения. Приблизително до 6-8 месеца този челюстен дисбаланс трябва да изчезне. Саморегулирането на челюстите възниква поради активно смучене, по време на което долната челюст на детето се изтласква напред - така се формира правилната захапка.

Какво представляват ортодонтските залъгалки?

По форма ортодонтска залъгалка може да изглежда така:

1. сърце - за оформяне на захапката;

2. пеперуди - подходящи за лежане на корема на бебето;

3. череши - манекенът се препоръчва за деца с голямо небце, така да се каже, особено за "герои".

Според състава на материала залъгалките се разделят на:

 1. ортодонтските латексни залъгалки са естествени (каучукови), екологични зърна за деца, много меки и еластични. Тази залъгалка е идеална само за новородени бебета, препоръчва се за слаби и недоносени бебета. Основният недостатък на латексната залъгалка е специфичната миризма и вкус, които мъничето може да не хареса. Освен това латексът може да съдържа протеинови молекули, които са алергенни за някои деца;
 2. ортодонтските силиконови залъгалки са "изкуствени" зърна, изработени от силикон, тоест напълно синтетични. Те нямат мирис и вкус и не предизвикват алергична реакция. За разлика от латекса, силиконовата залъгалка за бебе е по-здрава и издръжлива.

Как правилно да дадете залъгалка на дете?

След като се вслушват в съветите на „тези, които обичат да преподават“, младите родители често изпадат в ступор от въпроса: „Как да дам ортодонтска залъгалка правилно?“. Обяснява.

До 6 месеца майката може да не се притеснява и да се чувства свободна да даде манекен на бебето. Но не бъдете твърде ревностни, бебешкото зърно, разбира се, формира правилната захапка, но в същото време лош навик, който по-късно може да съсипе тази много правилна захапка. Мама изобщо не трябва да слага залъгалка в устата на бебето си, ако не кърми. Първо трябва да се справите с гърдите си. Недохраненото бебе може да се отнася към нея като към начин за „самозаблуда на храната“: когато искате да ядете, слюнката се произвежда по-активно, поглъщайки я, докато смуче зърното, детето може да започне да губи апетит и постоянно да недохранва.

Природата е надарила бебетата с смучещ рефлекс не само за набавяне на храна, майчините гърди и зърната за деца също са вид успокоително. Мисля, че всяка майка знае, когато манекенът на бебето е загубен, той започва да плаче и да е капризен, докато не бъде върнат към загубата. Ето защо е толкова трудно да се отучи бебе от зърното - често бебетата реагират на това като истинска трагедия. Но в крайна сметка това също е въпрос на навик.

Ако хранете по искане на бебето, т.е. прилагайте го върху гърдата 10-12 пъти на ден, след като изсмучете достатъчно кърма за него, бебето бързо и независимо заспива. За образуването на нормална захапка и това ще бъде достатъчно, с такова хранене изобщо не е необходимо да се дава манекен, по-добре е да не се свиква с него. При смесено хранене или адаптирано хранене, зърното на бебето е необходимо, за да задоволи напълно нуждата от сукане. Някои бебета са много неспокойни след хранене, манекен може да им помогне. Веднага щом настъпи дълбок сън, залъгалката трябва да бъде извадена от устата на бебето.!

Често майките възнамеряват да дадат залъгалка на дете при най-малкото стенене. Запомнете - това е грешно! По този начин вие само формирате лош навик за вашето бебе, първият в живота му! Необходимо е да подходите към въпросите за използването на залъгалка със студен ум и не забравяйте да отучите бебето от залъгалката навреме. И разбира се, винаги помнете за хигиената. Най-малко 1 път на ден зърното на бебето трябва да се дезинфекцира чрез кипене. Силиконовата ортодонтска залъгалка трябва да се сменя веднъж на месец и половина, а латексната залъгалка за деца - на всеки 3 месеца.

Дали е необходимо бебето да се отучи от зърното?

След като бебето достигне 6 месеца, трябва да се отбие от зърното. По това време в зърното започват да се появяват сериозни негативни фактори, така да се каже странични ефекти, дори ако е ортодонтски:

 1. бебешката залъгалка води до пристрастяване;
 2. ако детето продължава да смуче залъгалката до една година, се образува неправилна отворена захапка, могат да започнат проблеми със зъбите;
 3. залъгалка за деца инхибира развитието на речта;
 4. смученето на залъгалка може да забави умственото развитие;
 5. нарушения на дишането.

На възраст 6-8 месеца използването на залъгалка трябва да се обмисли особено внимателно, необходимо е да се отбие детето от зърното. Опитайте се да дадете залъгалка само в екстремни случаи и за тях не се отнасят прости детски капризи. Запомнете: до една година трябва непременно да го отучите от зърното!

Сега трохите никнат на зъби, венците го сърбят и той дърпа буквално всичко в устата си и това също е една от причините, поради които е толкова трудно да се отучи бебе от зърното. Опитайте се да насочите вниманието на бебето към гризалки (те са много по-важни и полезни за него сега), нека да бъдат разнообразни по форма, изображение, цвят. В ежедневието се опитайте да отвлечете вниманието на бебето с чужди предмети, то започва да възприема света в цялото му разнообразие, така че изобщо не е трудно да заинтересувате детето. Покажете му нова играчка, изпейте песен, смейте се заедно - за бебето сега всичко е ново и невероятно интересно!

Яна Лагидна, специално за сайта

И малко повече за какво е полезна ортодонтската залъгалка, видео:

За много майки манекен в някои случаи е истински спасител. Тя помага бързо да успокои детето, но в същото време има и други също толкова важни функции. Ортодонтската залъгалка има наклонена папила и според експерти изглежда по-скоро като женско зърно.

Важно е да дадете на бебето залъгалка правилно, както и да го отучите навреме от нея. В крайна сметка, ако детето продължи да суче такава залъгалка повече от година, това може да повлияе отрицателно на образуването на челюстната система..

Как да изберем ортодонтска залъгалка?

Има няколко различни класификации. Например, на външен вид се различават зърната под формата на пеперуда, подходящи, когато детето лежи по корем, под формата на череша, препоръчва се за деца с голямо небце и под формата на сърце, поради което се образува захапката.

Има и варианти, които се различават по използвания материал - силикон и латекс.

Силиконова залъгалка. За производството се използват синтетични материали. Те нямат никаква миризма или вкус и не причиняват алергии. Тази опция се откроява със своята здравина и издръжливост..

Що се отнася до цветовете, можете да закупите бели или прозрачни опции..

Важно е да се отбележи, че силиконовата залъгалка перфектно толерира обработката при високи температури и това е важно условие за поддържане на нейната чистота. Също така този материал не абсорбира течността и не променя формата си. Струва си да се отбележи, че силиконът е достатъчно лесен за ухапване, следователно, когато детето има зъби, е по-добре да откажете да използвате такова зърно. Препоръчва се да се подменя веднъж месечно;

Латекс нипел. За производството се използва естествен каучук. Тези зърна са екологични, което означава, че са безопасни за бебето. Представени са в жълто и прозрачно. Ортодонтската залъгалка от латекс се откроява със своята мекота и еластичност. Тази опция може да се даде на бебето веднага след раждането..

Струва си да се споменат и недостатъците - това е определена миризма и вкус, които бебето може да не хареса. Важно е да се има предвид, че някои зърна от латекс могат да съдържат протеинови молекули, които причиняват алергии. Дори латексът при контакт с високи температури и при продължително излагане на слънце променя своята форма, цвят и слепва.

Латексът е доста труден за захапване, което означава, че в този случай той може да се дава на бебето дори след появата на зъбите. Този модел се препоръчва да се подменя 2-3 пъти месечно..

По принцип всички производители произвеждат зърна, предназначени за различни възрасти. Производителят обикновено посочва това на опаковката..

Какви са предимствата на ортодонтската силиконова залъгалка?

Свойствата са еднакви за всички видове зърна. За да го хване, детето трябва да избута горната челюст напред, което допринася за правилния растеж и укрепване на долната челюст. Благодарение на използването му, темпоромандибуларната става е правилно оформена при бебето, тоест ухапването.

По принцип при всички деца при раждането долната челюст е разположена малко по-дълбоко в сравнение с горната. Това е съвсем нормално и до 8 месеца проблемът изчезва напълно. Регулирането се дължи на активно смучене.

Как да дадете ортодонтска залъгалка на бебе?

Залъгалката има мундщук, който може да бъде овален или кръгъл. Трябва да приляга добре към устата и да има отвори за циркулация на въздуха. Изберете опция, която ще пасне както по размер, така и по дължина. Това е, за да се гарантира, че зърното не изскача от устата и не пречи на дишането. Имайте предвид, че си струва да смените залъгалката с напредването на възрастта на детето..

Съвети как да дадете манекен:

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да изплакнете добре биберона със сапун и вода. Също така си струва да го стерилизирате веднъж дневно във вряща вода в продължение на 4 минути;
 • Преди да дадете зърното, проверете повърхността му за цялост и здравина. Ако поне някои щети са забележими, тогава те трябва да бъдат заменени;
 • Поставете залъгалка в устата си и бебето ще я обърне по най-удобния начин;
 • Когато детето заспи, не забравяйте да извадите залъгалката от устата му;
 • След 6 месеца. опитайте се да дадете на залъгалката възможно най-малко и след една година спрете изобщо. В противен случай може да възникне зависимост, умственото развитие се забавя, формира се и възникват проблеми с развитието на речта.

Всичко най-добро за деца!

Изберете зърната въз основа единствено на нуждите на вашето бебе. Постоянно следете състоянието и чистотата й, така че детето да не изпитва дискомфорт. Не забравяйте, че ухапването на детето трябва да се формира правилно, затова подхождайте към този въпрос с пълна отговорност..

Първата година от живота на детето е една от най-трудните. По това време родителите се научават да се грижат и да се грижат, както и да разбират бебето си, а това може да бъде по-трудно, отколкото може да изглежда. Дори много спокойните и тихи деца понякога са капризни. Когато болестта на движението и приспивните песни не помагат, ортодонтска залъгалка може да помогне за успокояване на детето..

Такива устройства за новородени и деца под 1 година са измислени, така че лицево-челюстният апарат на бебето да се формира правилно от ранното детство. Както знаете, здравето на зъбите на детето зависи от това. Поради формата си, те са подходящи както за деца с тенденция към ухапване патологии, така и за напълно здрави бебета, тъй като след пробиване на зъбите те също могат да имат дефекти.

Днес не е трудно да се намери подходящ вариант, много производители на детски продукти предлагат специални устройства за развитие на здрава захапка и красиви зъби. Например „Avent“, „Nook“, „Nubi“. Тези марки също правят популярни подложки за хранене, коректор и приставки за бутилки. Разглеждайки първата снимка, ще видите зърното на Avent. Ортодонтските залъгалки с тази форма се препоръчват за бебета. Защо изглеждат така? Нека да разберем още сега.

Как изглеждат специалните зърна?

На пръв поглед ортодонтската залъгалка не е твърде различна от анатомичната. Ако обаче се вгледате внимателно, ще видите, че формата на папилата е кръгла и доста голяма в общата залъгалка. Дълго време се смяташе, че е по-удобно за дете, така че няма смисъл да се купуват специални устройства, ако бебето няма вродено неправилно запушване.

 1. Днес повечето лекари вярват, че голяма папила може да провокира развитието на зъбни и оклузионни аномалии, тъй като разпределя неестествено натоварването върху устната кухина по време на сучене. Ето защо се препоръчва дори за новородени да купуват специални устройства със скосена папила..
 2. Поради специфичната си форма и по-малки размери, ортодонтската залъгалка се намира в устната кухина по най-естествен и физиологичен начин. За да суче или яде каша, детето трябва леко да избута напред долната челюст и да си помогне с езика. Така се държи, докато се храни от гърдите на майката..
 3. Съществуват и специални устройства под формата на приставки за бутилки, с които бебето може да яде течни зърнени храни. Струва си да се отбележи, че много производители произвеждат различни видове бутилки за хранене в зависимост от това какъв поток има. Тя може да бъде постоянна или променлива. Приставката за бутилка с променлив поток се счита за по-удобна за бебето. С негова помощ можете да регулирате налягането на течността в зависимост от вида й: каша, мляко, вода. Трябва да се отбележи обаче, че не всички бебета се радват на променящия се поток от хранене в шише..
 4. Също така, за правилното развитие на захапката, има физиологична лигавица на гърдите. Те са идеални за хранене на бебе, ако майката има плоски или обърнати зърна. За същите цели се използва коректор за външния вид на зърната. След един месец употреба майката ще може да остави настрани подложките или коректора и да храни бебето не със смес от шише, а по естествен начин.

Всички тези специални приспособления за хранене на бебето помагат за укрепване и правилно оформяне на долната челюст, за да осигурят правилния растеж на зъбите. В допълнение, по този начин бебето бързо се отървава от ретрогения, тоест състояние, при което долната челюст изглежда избутана зад горната. Активното правилно смучене ви позволява да се отървете от това несъответствие без никакви проблеми..

Видове ортодонтски залъгалки

Ортодонтският биберон може да има както променлив, така и постоянен поток. Изработена е от силикон или латекс. Именно материалът е основният критерий за разграничаване.

 1. Ортодонтски латекс. Такива залъгалки най-често се купуват за новородени бебета, които все още са твърде рано да дават каша. Продуктите от латекс са по-меки и подходящи дори за недоносени бебета. Основният недостатък е наличието на специфична миризма и слаб, но осезаем послевкус, който не на всяко бебе ще се хареса. Най-доброто за вода и адаптирано мляко, но може да се използва и за зърнени храни. Дюзите за бутилки също са изработени от латекс: те могат да имат както променлив, така и постоянен поток, както и устройства за промяна на формата на зърната.
 2. Ортодонтски силикон. Тези зърна са синтетични и следователно нямат осезаема миризма или вкус. Може да се използва за деца, склонни към алергии. Подходящ за по-продължителна употреба - до 3 месеца. Със силиконова ортодонтска залъгалка бебето може да пие мляко и течни зърнени храни. Популярни производители като Avent използват силикон, за да направят накрайници за бутилки с променлив и постоянен поток. Можете също да закупите силиконов коректор за гърди.

Продуктите от марката Nook набират все по-голяма популярност. Продуктите са подходящи не само за детето, но и за майката. Например можете да си купите коректор за гърди или подложки за сутиен. Те произвеждат специални устройства за хранене с иновативни форми. Nuk биберонът се предлага в латекс или силикон. Независимо от материала, залъгалката Nuk ще бъде много мека и гъвкава. Специални прорези осигуряват комфортен въздушен поток по време на смучене. Всичко това предотвратява ненужен натиск върху езика и допринася за формирането на здрави и равномерни зъби. Разглеждайки снимката, можете да видите приставката за бутилка с марка Nuk за удобно протичане..

Как и кога да дадете на бебето си залъгалка?

Дори ортодонтска залъгалка може да бъде вредна, ако не се вземе предвид. Нека ги изследваме по-подробно.

 1. Първо, тези устройства са предназначени само за майки, които имат проблеми с естественото хранене: малко или никакво мляко, плоски или много малки зърна. Въпреки това, дори в такива случаи не е необходимо бебето да се привиква веднага към заместители. Промяната на формата на гърдите е възможна, за това трябва да закупите специален коректор или подложки. Коректорът внимателно издърпва зърното и го прави по-удобно за хранене.
 2. Ако майката няма проблеми с лактацията, тя кърми бебето поне 10 пъти на ден, тогава няма нужда от специални устройства до момента, в който бебето започне да яде каша.
 3. Не можете постоянно да давате бутилка с каквото и да било течение на детето, само за да го успокоите. Това може да доведе до загуба на апетит и недохранване..
 4. По време на никнене на зъби при дете, трябва да извадите зърното от устата му веднага щом заспи.
 5. Всяко оборудване за хранене трябва да се измива старателно поне веднъж на ден. Коректор за гърди, капачките на бутилките трябва да се почистват след всяка употреба.
 6. След една година детето трябва да бъде отбито от празни залъгалки за смучене и шише. В противен случай могат да се появят лоши навици, които често водят до дефекти на ухапване..

Дебатът за това дали е необходимо детето да се приучва към изкуствени заместители на майчината гърда скоро няма да завърши с еднозначен отговор. Докато дойде този ден, ви съветваме да избирате детски продукти само от доверени производители: Avent, Dr. Brown, Nook. Това се отнася не само за уреди за развитие и зъби, но и за други продукти за грижа за бебето. За да можете да направите правилния избор за вашето бебе, предлагаме ви да гледате интересно видео за биберони за деца.

По физиологични причини бебето от раждането до една година и половина трябва непрекъснато да суче нещо. Като правило "обектите" са майчината гърда, играчките, краят на одеялото. Въпреки това, най-често родителите купуват манекен за бебето за тази цел. Не е лесно да познаете размера и формата за първи път, трябва да опитате различни опции. Повечето експерти съветват да се съсредоточат върху ортопедични модели, които развиват лицево-челюстния апарат и формират правилната захапка.

Ортодонтската залъгалка не само помага за успокояване на бебето, но и допринася за правилното формиране на захапката

Характеристики на ортодонтските залъгалки

Ортодонтският модел е подобен на конвенционалния само на пръв поглед. При по-внимателен оглед се забелязва, че зърното на обикновената залъгалка е кръгло, докато специалният модел има сплескан и скосен. Продуктът имитира женската гърда, създаден е, като се вземе предвид физиологичната структура на лицево-челюстната система на бебетата. Снимката показва, че ортодонтският модел включва:

 • мундщук (защитен диск);
 • сплескано зърно (от едната страна на мундщука);
 • държач на пръстена (от другата страна на мундщука).

Производителите произвеждат анатомични модели в различни дизайни и цветове. Според формата си те се разделят на спретнати сърца (за правилната захапка), пеперуди (използвани, когато лежат на корема), череши (за деца с голямо небце). За да не загубите случайно на разходка, са предвидени специални фиксиращи вериги, които се предлагат в тандем със зърната или отделно.


Ортодонтските залъгалки с точно тази форма се препоръчват за бебета.

Когато имате нужда от "специален" манекен?

Благодарение на специалната си структура, ортодонтските модели са най-добрият избор за бебета от всички възрасти. Формата им насърчава челюстите да се движат активно, което има положителен ефект върху формирането на лицево-челюстния апарат. Бебешките устни са притиснати към основата на продукта, което елиминира абсорбирането на въздуха и коликите. Моделите за сън може да нямат пръстен, за да направят почивката на бебето възможно най-удобна.

Ортодонтските модели помагат на недоносените бебета да развият смучещия рефлекс. Когато хранят отслабени бебета през сонда, те получават залъгалка. В бъдеще бебето осъзнава връзката между храненето и процеса на сучене. Не е необходимо манекенът да е през устата на бебето през цялото време. Напротив, колкото по-възрастен става, толкова по-рядко трябва да се предлага..

Избор на анатомична залъгалка

Пазарът предлага голям избор от анатомични модели. Когато избира, майката трябва да вземе предвид възрастта на бебето, размера и дължината на модела. Зърното не трябва да възпрепятства дишането на бебето, да задържа слюнка или да изскача от устата. Когато зъбите на бебето никнат, трябва да изберете по-твърд модел, така че то да не може да го дъвче.

Материал

При производството на залъгалки се използват прозрачен силикон и жълтеникав латекс. Изборът кой модел е най-подходящ за бебе може да стане само чрез експерименти. Някои деца категорично отказват да вземат гумени залъгалки, докато латексните се възприемат добре. Някои бебета не се интересуват от какъв материал е направено зърното, най-важното е, че е удобно и близо.

Сред предимствата на латексните залъгалки:

 • мекота, която ви позволява да го поставяте на недоносени, новородени бебета;
 • еластичност;
 • екологична безопасност;
 • здравина (материалът е по-труден за захапване и такива залъгалки са подходящи за деца със зъби).

Латексните залъгалки са доста меки, лесно е да се смучат дори за отслабени деца

Отрицателни страни на зърното от латекс:

 • специфичен вкус и мирис;
 • бърза загуба на форма с често кипене;
 • потъмняване при излагане на слънце;
 • по-кратък срок на годност от силикона (препоръчително е да сменяте латексната залъгалка на всеки 2-3 седмици);
 • може да провокира алергии.

Сред предимствата на силиконовите залъгалки:

 • дългосрочно запазване на прозрачността и формата;
 • устойчивост на често кипене, температурни крайности;
 • хипоалергичен;
 • дълголетие (4-8 седмици интензивно смучене);
 • липса на вкус и мирис.

Силиконовите залъгалки са без вкус, без мирис, хипоалергенни, по-плътни, по-твърди и издържат по-дълго

Има само един недостатък за силиконовите залъгалки - бебе със зъби може лесно да отхапе парче от такъв продукт (по-трудно е да направите това от гумено зърно). Бъдете внимателни, когато купувате силиконови биберони за бебета със зъби..

Размери

Производителите произвеждат ортопедични модели по размер, като използват следната класификация: за недоносени бебета с тегло до 1,8 кг, за бебета до 3 месеца, половин година, над половин година. При избора на размера на продуктите се взема предвид възрастта на детето. Избира се манекен съгласно следната класификация:

 • категория А - за 0 до 6 месеца;
 • категория В - за 6-18 месеца;
 • категория С - за 1,5 години и повече.

Възрастовите граници са предназначени за деца, които се развиват и растат според очакванията. Когато бебето е зад или пред връстници, залъгалките се избират, като се фокусират върху техните индивидуални характеристики.

Рейтинг на най-добрите ортодонтски залъгалки

Въпросът дали е необходимо бебето да се приучва към манекен като заместител на женските гърди скоро няма да намери еднозначен отговор. Ако искате да изберете залъгалка, трябва да отдадете предпочитание на модели от известни производители, които отговарят за качеството и спазват изискванията за безопасност по време на производството. Правилният избор важи не само за опциите за ортодонтски зърна, но и за подложки за гърди, зърно за зърнени храни и смеси, играчки за зъби и други продукти (препоръчваме да прочетете :). Помислете за най-добрите залъгалки за бебета от 0 до 6 месеца.

Avent Philips Classic

Силиконовите залъгалки Avent Philips Classic са категория А. Дизайнът им е симетричен и удобен за бебета. Ако изведнъж залъгалката се обърне в устата, това няма да причини дискомфорт на бебето. Перфорираният мундщук осигурява безплатна вентилация и предотвратява дразненето на кожата. Продуктите могат да бъдат стерилизирани, измити в съдомиялна машина. Комплектът включва 2 броя, прогнозната цена е 600 r.

Nuk Baby Rose & Blue

Залъгалките на производителя са класифицирани в категория А. Те са изработени от естествен латекс, който е екологичен и приятен на допир. Специалната форма осигурява правилното формиране на лицево-челюстните функции. Предвиден е специален клапан, който предотвратява задържането на въздух в зърното, което запазва мекотата и формата на продукта. Зърната могат да се свият, но да не се слепват. Стандартът за качество гарантира положителното въздействие на продуктите върху здравето на бебетата. Приблизителна цена за 1 брой. - 140 r.

Д-р Brown's PreVent

Ортодонтската залъгалка за пеперуди на производителя има вентилационен канал, който облекчава натиска върху горното небце. При производството на зърно с форма на круша се използва висококачествен медицински силикон. Основата на зърното, която е по-тънка от неговите аналози, позволява на бебето да стиска устройството по същия начин, както хваща гърдите на майката. Комплектът включва 2 бр. продукти. Всеки от тях има защитна капачка, която е удобна при ходене. Ориентировъчна цена - 480 r.

Chicco Physio Soft

Залъгалките на италианската марка имат зърна от латекс с тънка основа и скосен връх, имитиращ формата на женската гърда. Те стимулират смучещия рефлекс, помагат за развитието на лицево-челюстния апарат. Ергономичните модели ще осигурят комфорт и ще станат надеждни спътници на бебетата по време на плавен преход към изкуствено хранене. Приблизителна цена за 1 брой. - 280 r.

Nuby 0+ нощувка

Силиконовите ортодонтски модели на производителя за една нощ са предназначени за новородени. Отвореният мундщук осигурява безплатна циркулация на въздуха, свеждайки до минимум риска от дразнене на кожата на новородените. Моделът свети в тъмното и лесно се забелязва през нощта, ако бебето плаче и трябва да бъде успокоено. Специални силиконови накрайници стимулират никненето на зъби. Подвижната смучеща част на модела имитира гърдите на майката, насърчава активно сучене, което уморява бебето и го заспива възможно най-скоро. Приблизителна цена за 1 брой. - 390 r.

Кога да купувате и как да използвате залъгалки?

Отначало бебето обикновено се кърми и честите прикрепвания към гърдите напълно задоволяват неговия смучещ рефлекс. Обикновено през този период няма нужда от манекен и много родители купуват първия модел на 10-14 седмици от живота. Когато не е възможно да се храни по естествен начин, може да се вземе залъгалка и да се предложи на детето през първата седмица след раждането..

С по-нататъшния растеж и развитие на бебето трябва да се избират по-големи залъгалки, според възрастта. От шест месеца обаче „комуникацията“ на бебето със залъгалката трябва да бъде ограничена, за да се предотврати последваща зависимост..

Необходимо е да предлагате залъгалка в редки случаи - когато бебето много плаче, уплашено от нещо, гладно (храната е на път да бъде приготвена). По време на капризите е препоръчително да насочите вниманието на бебето към нещо друго, но е забранено да отнемате зърното, когато то вече е ударило дръжките.

Зъбната страна на зърното е за долната челюст. Моделът трябва да бъде разположен в устата, така че скосената част да е насочена право надолу, разположена на езика на бебето. Важно е да приучите бебето към това положение на зърното, като постоянно наблюдавате процеса през първия месец на употреба. Скоро детето ще свикне, ще почувства комфорта и ще спре да върти залъгалката.

Грижа за ортодонтска залъгалка

След отваряне на ново зърно, измийте го с бебешки препарат и изплакнете обилно с вода. След това продуктът трябва да се вари 2 минути или да се постави в парен стерилизатор. Залъгалката трябва да се стерилизира ежедневно, а също и след всяко падане на асфалта, мръсен под, докато се разхождате. Всяко замърсяване е причина за допълнителна стерилизация на продукта, така че в арсенала на майка ми трябва да има няколко модела наведнъж.

Категорично е забранено да облизвате зърното след падане на пода и след това да го дадете на бебето. Устната микрофлора на родителите може да причини сериозна вреда на здравето на децата. За това предупреждават не само педиатрите, но и гастроентеролозите и зъболекарите. Съхранявайте залъгалките в специален калъф или под марля (като стерилизирани бутилки). Необходимостта от подмяна се показва от следите на бебешките зъби, загуба на еластичност, прозрачност, адхезия на зърното.

Много родители не могат да отучат бебе от манекен. Други, напротив, не могат да накарат бебето да го вземе в устата си. Може би бебето не отговаря на формата си или не харесва вкуса. Вероятно детето просто няма нужда от него. Всички бебета са различни и някои от тях може да откажат манекен. В този случай не бива да настоявате. Достатъчно е да имате 1-2 модела за всеки случай и да намерите други начини за успокояване на бебето.