Записване на вина на 15 март 2011 г.

11 461 гледания

Четох, че момичетата ядат ананас. Кога да започнете да го ядете, колко дни и защо е необходимо?

9 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Диета за зачеване - мит?

Признаци на бременност на диаграма на базалната температура

Ихтиолови супозитории в гинекологията

Популярни теми

Автор: Таракашка
Създаден преди 23 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 4 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 6 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 8 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 5 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 6 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 5 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 5 часа

Автор: Criss91
Създаден преди 21 часа

Автор: Кнатуся
Създадено преди 1 час

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Диета по време на бременност - преглед

Споделям опита си от бременността БЕЗ СИСТЕМИ! ДА, аз съществувам! Какво трябваше да направя за това? Разбиране на популярните хранителни митове.

Добър ден!

Първата ми бременност приключи, дъщеря ми вече е на годинка, така че наистина искам да споделя как започна всичко и да си спомня за себе си.

Бременността беше желана, четох много литература „преди“ в процес на подготовка, записвах известни автори „за в бъдеще“, посещавах курсове, а в самата бременност, така да се каже, „подобрих квалификацията си“.

За натрупаните ми знания и опит - в този преглед.

Ще ви разкажа накратко какво се е случвало през всеки триместър.

1 триместър.

Отидохме на почивка в Кипър. Времето е прекрасно, плувах много в морето, чувствах се чудесно, ядох пресни плодове и зеленчуци, пиех фрешове и не си отказвах нищо. Докато бях на море, не ядях месо, но ядох много морски дарове.

Ядох и храна в самолета, нямаше стомашни проблеми.

След пристигането си у дома апетитът ми драстично спадна, няколко седмици ядох малко, пиех повече. Голяма плячка от месо.

Ядох банани на връзки, само имах време да си купя. Желанието да ям банани показва липса на калий, затова се опитах да го попълня. По-добри плодове от синтетичните витамини.

2 триместър.

Ядох заквасена сметана на порции! Исках заквасена сметана и толкова. Нямам нужда от нищо друго. Порция заквасена сметана е в пъти повече от порция храна.

Толкова е интересно да наблюдавам какво ми хареса във всеки триместър и как се отрази на дъщеря ми. Тя обича извара и млечни продукти! Нямам време да давам, но тя вече е яла!

Гинекологът от ZHK силно препоръчва да се яде задушено зеле с месо, готвих всяка седмица, вкусно е и надминава всички полезни синтетични витамини! Запишете си, момичета!

3 триместър.

Много исках цвекло. Правих салати с чесън, 2 седмици ми трябваше само цвекло.

По някое време бях много жаден за печене (колбаси в тесто), а също така купувах и ядях в рамките на разумното. Това изобщо не се отрази на страните ми. За около 1 седмица имаше увеличение от 500 грама, лекарят беше разтревожен, исках да предпиша диета, но повече не добавих толкова.

Слушах тялото си и се опитвах да дам каквото иска.

Ограничението на солта ме извади малко от обичайния ми начин на живот, но преработих менюто и го направих по-балансирано. За това по-долу.

По време на бременност качих само 12 кг, от които се изчислява в размер на 2,25 кг на мастна тъкан, не знаех скърбите на отока.

МИТОВЕ.

Мит 1. Трябва да ядете за двама.

НЕ ТРЯБВА, не го правете в никакъв случай! Наднорменото тегло все още не е помогнало на никого.

Калорията на бременната жена трябва да бъде повече с около 300-500 ккал и това е! И след това от 2-ри триместър!

Не забравяйте, че трябва да се храните разнообразно, пълноценно и рационално, а това абсолютно не е същото като „изживяване за двама“.

Особено бабите обичат да съветват това, но тук правилото трябва просто да работи: „Кимнете, съгласете се и направете обратното“.

Мит 2. Имате нужда от много витамини, но аз ще ям всички буркани наведнъж.

Гинекологът с LCD, на въпроса ми: "Какви витамини трябва да приемам? Напишете ми комплекс", отговори, че такива комплекти са необходими само за бездомни хора и мога да коригирам почти всичко с компетентната си диета и че излишъкът от витамин е много по-опасен от липсата им.

Бях много изненадан от думите й, защото много от моите приятели изпиха шепи витамини и започнаха да изучават тази тема по-подробно.

По-добре е да дарите кръв и да видите какво точно липсва (това правило важи и извън бременността), така че не приемах никакви сложни витамини.

Трябва веднага да кажа, че не съм лекар, тук всеки решава сам, но просто споделям опита си от успешна бременност.

Мит 3. Кафето е вредно за детето.

Доказано е, че можете да пиете не повече от 2-3 чаши кафе на ден.

Не забравяйте, че кофеинът се съдържа в чая, шоколада и редица други храни. Прегледайте диетата си. За някои това може да бъде 1 чаша кафе, 1 - чай ​​и парче шоколад.

1 триместър се счита за най-опасен, така че тук можете да играете на сигурно и да изключите ВСИЧКО, от което се страхувате. Практически не пиех кафе, с изключение на няколко чаши на почивка, не ми се пиеше много, но започнах да пия през 3 триместър.

Мит 4. "Пийте по-добре от билките - те са естествени!".

Когато леко настинах през второто тримесечие (възпалено гърло, сополи), майка ми ме посъветва да се подложа на народни средства - билки. По-старото поколение смята, че е много по-безопасно.

Добре, че съм добре четен по този въпрос и знам за опасностите от билките!

Понякога имат дори по-вредно въздействие от неумелото използване на хапчета. Между другото, на 1 урок в LCD ни казаха и това.

Какви билки са опасни?

 • Мъдрец,
 • Риган,
 • дафинов лист,
 • Малини,
 • Магданоз,
 • Cilantro,
 • Целина,
 • Ананас.

говорим за използването на голям брой от тези растения.

Списъкът е ОГРОМЕН, можете да го намерите в Интернет.

Пожелавам ви, преди да вземете нещо по време на бременност, МИСЛЕТЕ 1000 ПЪТИ, ПРОЧЕТЕТЕ, КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР, НА КОЙТО СЕ ДОВЕРИТЕ, и чак тогава пийте "народен билков чай".

Тези растения могат да бъдат опасни в началото на бременността, но по време на раждането те облекчават болката, спират кървенето и продължителността на първия и втория етап на раждането..

Като пример искам да цитирам отвара от малинови листа. До 36-та седмица пиенето му е просто забранено, а след това - подготовка и стимулиране на раждането. Исках да пия този чай, но, честно казано, се страхувах, затова НЕ МОГА да препоръчам.

Мит 5. Не можете да пиете много вода, в противен случай ще има подуване.

Никога не разбрах какво е оток през цялата ми бременност. Какво щастие!

Много познати страдаха от оток (особено ужасен в края на бременността: такъв подут нос, широко лице), затова реших да отворя тази тема за себе си и да остана красива през цялата бременност.

През цялата си бременност пих неограничено количество вода, плодови напитки, плодови напитки, сокове. Основната напитка е, разбира се, вода..

Не ВОДАТА вреди, а натриевите и калиевите соли. В резултат на това водата се задържа в тялото и се отлага под формата на оток. Не е необходимо да се изключва водата.

Солта не трябва да се отнася, особено през 3 триместър!

Беше ми трудно да преразгледам диетата си толкова много и да се откажа:

 • Консервиране на дома и ВСИЧКИ туршии (за всичко останало има и оцет),
 • майонеза,
 • кетчуп,
 • колбаси.

Дори не можете да си представите в какъв ступор бях! Консервирането заемаше приличен% от диетата ми през зимата, като салати с майонеза, така че много неща трябваше да бъдат премахнати.

При такава „диета“ и ограничения беше доста трудно да се посети (особено по празници), защото какво видях на масата? Всички салати с майонеза, кисели краставички, други туршии, всички много солени.

В момента не ям сол от почти 2 години, не соля нищо вкъщи, няма буркан със сол у дома! Вече свиквате с този начин на живот и не искате да осолявате нищо.

Без сол започвате да усещате истинския вкус на ястията и това е страхотно!

Мит 6. Не можете да ядете цитрусови плодове.

Тук трябва да разгледате:

 1. алергична реакция,
 2. ако сте цитрусови плодове ПРЕДИ бременност или не,
 3. техния брой.

В моя случай се оказа, че няма алергична реакция, ядях всички видове цитрусови плодове преди бременността и по време на бременността можех да ям 1 портокал (не всеки ден), 2-3 мандарини, 1 резен лимон в чая. ВСИЧКИ МЕРКИ!

Това, което детето яде „в стомаха на майката“, е по-лесно да се адаптира към себе си след раждането. Ще ви бъде по-лесно на GW, ще има по-малко ограничения, така че не ви съветвам безразсъдно да намалявате диетата си. Те са изненадани, че по време на бременност ядат, ядат, ядат портокали, а на GV - всичко, спряха. Детето вече е яло това, няма да е проблем, ако започнете да въвеждате нов продукт в микродози 1 път седмично. Ядох портокали вече 3 месеца след раждането и бебето нямаше никаква реакция.

Резултат.

Мога да кажа, че нямах никакви силни ограничения, не качих много килограми, нямаше отоци. При силно желание можете да наберете малко по-малко, но не се притеснявам малко.

Не обичах кулинарните експерименти - ядях само онова, което беше познато преди.

Целите ми бяха: без оток, добро балансирано хранене - постигнах ги. За съжаление не записах резултатите от тестовете за хемоглобин, мисля, че тук биха били подходящи. Мога само да кажа, че бяха добре.

Бременна приятелка ядеше всичко солено, пикантно, пържено с много подправки. Подуването започна след 25 седмици, след 35 беше невъзможно да я погледнете. В резултат на това: фетална хипоксия. Дългосрочно лечение след раждането. Подута майка = подуто бебе. Струва ли си да рискувате здравето на бебето?

ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКО БЪДЕЩО МИСЛЕНЕ МАЙКА ДА ПРЕГЛЕДИ НЕЙНАТА ДИЕТА ЗА ЗДРАВА И ПЪЛНА СТОЙНОСТ!

На карта е вашето здраве и вашето бебе!

Освен това искам да кажа, че успехът зависи не само от храненето, но и от редица други фактори (вашата мобилност например), но храненето играе голяма роля. Не го подценявайте.

За снимка на красива храна БЛАГОДАРЯ на почивка в КИПЪР,!

Благодаря ви за вниманието!

До нови ревюта!

Прочетете моите отзиви за нашия CHILDBIRTH и перинаталния център:

подготовка на кожата за майчинство:

Ако бременните жени ядат консерви, сушен или пресен ананас: ползи и вреди, броят на безопасни порции

Екзотичният ананас придоби популярност благодарение на богатия си състав и гъвкавост в готвенето. Плодовете изглеждат тържествени и ще украсят всяка маса. Има много рецепти за салати с ананас, десерти и дори топли ястия. Но струва ли си да пируваме с такъв плод по време на раждането на бебе?

 1. Възможно ли е за бременни ананаси
 2. Полза и вреда
 3. Кой е най-добрият начин да се яде ананас
 4. Прясно
 5. Сладолед
 6. Консервирани
 7. Възможно ли е да се ядат ананаси
 8. В ранните етапи
 9. По-късна дата
 10. Противопоказания
 11. Защо ананасът е полезен за плода
 12. Колко и колко често можете да ядете ананас
 13. Полезно видео

Възможно ли е за бременни ананаси

Бременна жена, след като научи за интересна ситуация, започва внимателно да наблюдава диетата си..

Продуктите трябва да са пресни, с високо качество и възможно най-здравословни. Разрешен ли е ананас за родилки? Какви са неговите предимства?

Полза и вреда

Плюсове на плода по време на гестационния период:

 • съдържа много витамини: A, C, B1, B6, D;
 • полезни вещества: калций, фосфор, мед, магнезий, калий, цинк, бромелаин;
 • унищожава инфекциите в червата;
 • помага за облекчаване на симптомите на болка при разширени вени;
 • елиминира тежестта в стомаха;
 • намалява метеоризма и образуването на газове;
 • почиства кръвоносните съдове от мастни натрупвания;
 • понижава кръвното налягане;
 • фолиевата киселина допринася за правилното формиране на невралната тръба на плода;
 • насища тялото с витамини;
 • предпазва нервните клетки от разрушаване;
 • има положителен ефект върху централната нервна система;
 • има диуретично действие.

Освен предимствата, продуктът има и следните недостатъци:

 • причинява алергии при прекомерна консумация;
 • насърчава тонуса на матката, което може да провокира преждевременно раждане;
 • причинява повишаване на стомашната киселинност и допринася за стомашно-чревни разстройства;
 • може да причини развитието на захарен диабет, а по време на бременност - гестационен;
 • разрушава зъбния емайл.

Лекарите са единодушни, че е по-добре да се изключи ананасът през първия и последния триместър. Най-подходящото време е средата на бременността. Разрешени са само пресни плодове и малки порции. Преди прием трябва да се консултирате с лекар.

Кой е най-добрият начин да се яде ананас

Има няколко начина за консумация на плодовете: пресни, замразени и консервирани. Кое е най-полезното по време на бременност?

Прясно

Когато се консумират пресни плодове, всички полезни витамини и вещества проникват в тялото. Можете да приготвите плодова салата: ябълка, круша, семена от нар и ананас, подправете с кисело мляко. Тази комбинация е полезна и лесно смилаема..

Можете да ядете ананас отделно, на малки порции. Зрелите плодове са богати на витамини, хранителни фибри, антиоксиданти и захароза. Един или два плода на месец са достатъчни.

Сладолед

Замразените ананаси запазват витамините. Можете да добавите такъв продукт към вашата диета, например в печени продукти, топли ястия (пиле с ананас или месо са популярни). Основното правило е да спазвате мярката и да не се увличате.

Консервирани

Консервираният ананас е забранен по време на бременност. С тази обработка плодът губи полезните си свойства и няма положителен ефект върху организма..

Напротив, продуктът има повишено количество захар, което е вредно по време на бременност. Почти винаги по време на консервацията се използват допълнителни съставки, които са вредни - консерванти, багрила.

Същото важи и за сока от ананас, който се произвежда в завода..

Възможно ли е да се ядат ананаси

Тропическите плодове подобряват настроението, помагат за преодоляване на депресията. Насища организма с полезни вещества, като същевременно не допринася за наддаване на тегло. Облекчава киселини и подпухналост. Въпреки всички предимства, през гестационния период плодовете трябва да се консумират само след разрешение на лекаря..

В ранните етапи

В първите седмици след зачеването се формират вътрешните органи на плода и жизненоважните системи..

По това време е важно да се изключи всяко негативно влияние, така че да не се отрази на развитието на детето. Ананасът е разрешено да се консумира в малки количества. Забранени жени, които имат:

 1. Повишен тонус на матката.
 2. Заплашен спонтанен аборт.
 3. Мъртво раждане, история на мъртво раждане.
 4. Гастрит, стомашна язва.

Резен плод помага при тежка токсикоза. Разрешен е прясно изцеден сок от ананас. Преди да го вземете, не забравяйте да се консултирате с лекар.

По-късна дата

През последния триместър плодът трябва да се въвежда в диетата с повишено внимание. Веществата в плодовете могат да провокират раждането и труда. Първо, трябва да се консултирате с лекар, за да изключите неприятните последици и да изясните дневната доза.

Понякога лекарят целенасочено препоръчва ананас на родилка с бързо напълняване. Плодът има ниско калорично съдържание и насища добре организма.

Противопоказания

Плодът има следните противопоказания по време на бременност:

 1. Стомашно-чревни заболявания.
 2. Риск от спонтанен аборт.
 3. Индивидуална непоносимост.
 4. История на мъртво раждане, замразена бременност.
 5. Повишен тонус на матката.

Основното правило при използване е спазването на мярката. Няколко парчета на ден са достатъчни. В случай на прекомерно количество могат да се появят стомашни болки, дискомфорт, парене и възпаление на лигавиците..

Защо ананасът е полезен за плода

Екзотичен плод е полезен не само за жена, но и за дете:

 1. Фолиевата киселина допринася за правилното формиране на нервната тръба и централната нервна система.
 2. Калцият и калият укрепват скелета.
 3. Укрепва имунната система.
 4. Насища с желязо.

Колко и колко често можете да ядете ананас

Лекарите препоръчват да се ядат не повече от 150-200 грама плодове на ден или чаша прясно изцеден сок.

Плодовете могат да се добавят към салати и топли ястия. Но не бива да го комбинирате с ферментирали млечни продукти..

За да избегнете болки в стомаха, не трябва да ядете ананас на гладно..

Няколко филийки плодове могат да помогнат при токсикоза и киселини.

Здравословните и познати храни по време на бременност са забранени. Ананасът, при липса на противопоказания, е разрешен по време на гестационния период. Много лекари обаче препоръчват да се откажат от плодовете или да се консумира минималното количество плодове на ден, за да се избегнат възможни усложнения..

Ананас по време на бременност

Статии за медицински експерти

Ананас по време на бременност трябва да се яде с повишено внимание. Въпреки факта, че този вкусен плод е ценен хранителен източник на полезни хранителни вещества, той има и редица противопоказания..

При всичките му предимства не винаги е възможно да го използвате без никакви ограничения - във всичко, което трябва да спазвате мярката.

Може ананас по време на бременност?

Много майки се интересуват от въпроса, възможно ли е да има ананас по време на бременност? Ще навреди ли този вкусен отвъдморски плод на детето? Трябва да се отбележи, че освен безусловната си полезност, ананасът има и редица противопоказания..

Първо, това е мощен алерген, така че си струва да се контролира количеството изядени плодове - не повече от сто и петдесет грама на хранене. Излишъкът може да причини алергии не само при майката, но и в тялото на нероденото дете.

На второ място, ананасът има висока киселинност, което го поставя в списъка на забранените храни при пациенти със стомашни язви и гастрит. При неограничена употреба киселината ще дразни лигавиците на устата и стомаха, което е изпълнено с нарушено храносмилане и киселини. Също така, повишената киселинност на ананаса влияе отрицателно върху зъбния емайл. Ето защо, за да предотвратите кариес, изплакнете обилно устата си след употреба..

Ако има заплаха от неуспех на бременността, тогава повечето акушер-гинеколози препоръчват да се сведе до минимум употребата на ананаси през първия триместър на бременността. Работата е там, че плодовете съдържат вещества, които могат да повлияят на повишаването на тонуса на матката. Незрелият ананас по време на бременност трябва изобщо да бъде изключен от диетата. Третият триместър се счита за най-безопасен за здравето на нероденото дете..

Ананас при планиране на бременност

Оказва се, че ананасът играе важна роля в планирането на бременността. Това откритие е направено не толкова отдавна от британски учени, които задълбочено са изследвали бромелаин, ензим, който присъства в плодовете. Оказа се, че този специален компонент намалява нивото на андрогените в тялото на жената. Тези хормони пречат на обединяването на яйцеклетката и сперматозоидите - намаляването на нивото им значително допринася за зачеването на детето и нормалното носене на плода. С това учените направиха пробив във въпроса как да преодолеят женското безплодие..

За първи път американски учени обърнаха внимание на това специално свойство на ананаса. Те забелязаха, че жените, които включват този екзотичен плод в диетата си изключително за отслабване, получават интересни резултати. Те не само се отърваха от наднорменото тегло, но и от проблемите с зачеването..

Британски изследователи решиха да проучат тази връзка по-подробно чрез експеримент, в който участваха 230 жени. Всички британски жени са приемали екстракт от ананас за един месец. В този кратък ред стана ясно, че бромелаинът стимулира производството на прогестерон, който подготвя матката да приеме и прикрепи оплодено яйце, като същевременно намалява нивата на андроген. Учените се надяват, че откритието ще помогне на бъдещите майки да заченат и да носят дете, докато консумират ананас по време на бременност.

Консервирани ананаси по време на бременност

Консервираните ананаси по време на бременност, за разлика от пресните плодове, не се препоръчва да се включват в ежедневната диета. Това се дължи на факта, че не само витамините и микроелементите се унищожават по време на термичната обработка, но и най-ценният ензим Бромелаин, който би могъл да донесе големи ползи за организма и благодарение на който ананасът се цени главно.

Пулпът от калай, разбира се, привлича жените с някаква лекота на използване - ананасът не трябва да се бели, за което е необходимо определено умение, но вече е напълно готов за употреба след отваряне на консервата. Но винаги трябва да се вземат предвид недостатъците - вкусен и много здравословен хранителен продукт след консервация се превръща в десерт, съдържащ колосално количество захар, което не допринася за здравето на бъдещата майка.

Друг недостатък на консервираните ананаси е, че те съдържат голямо количество лимонена киселина, което е вредно за хора с алергични реакции и стомашни заболявания..

Ананасът по време на бременност има несъмнени предимства - това са витамини, минерали, цяла гама от микроелементи. Но целият спектър от ползи се запазва само в пресните плодове..

Полезни свойства на ананас по време на бременност

Полезните свойства на ананаса по време на бременност не са преувеличени. Ароматната сочна каша съдържа много диетични фибри, органични киселини, минерали и цяла гама от микроелементи. Плодът съдържа и голямо количество витамини, главно А, С, Е, РР, витамини от група В, което има благоприятен ефект върху общото състояние на нервната система, върху мозъка и паметта. Той перфектно ще ви развесели и ще ви помогне да запазите жизнеността си..

Ядрото на ананаса съдържа специален комплекс от естествени ензими с висока активност - бромелаин, който придава на този плод ценни свойства. Той стимулира процеса на храносмилане чрез увеличаване на ензимната активност на стомашния сок. Също така почиства стените на кръвоносните съдове, разрежда кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и в същото време понижава кръвното налягане. Има диуретичен ефект, който ще помогне при отоци, които често притесняват жените по време на бременност.

Ананасът се грижи и за външния вид на бременните жени. Активните съставки на екзотичния плод имат благоприятен ефект върху състоянието на косата, ноктите и кожата, запазвайки красотата и еластичността му..

Ананасът е особено популярен по време на бременност поради уникалните си диетични свойства. Те се проявяват в ценна комбинация от полезни хранителни вещества и в същото време в нискокалоричен продукт. И това е много привлекателно за бъдещите майки, които се страхуват от прекомерно наддаване на тегло..

Можете ли да ядете ананас по време на ранна и късна бременност??

Бременността е период, когато много жени имат време само да следват настъпващите им промени, сред които промените във вкусовите предпочитания са доста чести. Някои може да бъдат преследвани с дни от мисълта „какво искам толкова вкусно“, други може да знаят какво точно искат, а трети дори изобщо не бива да отиват в магазина, защото всичко, което попадне в очите им, е в кошницата. И какво, ако искате нещо екзотично, някакъв задграничен плод? Например ананас. Възможно ли е? Дали този вкусен, сочен, сладко-кисел плод ще навреди на детето?

Ползите от ананаса по време на бременност

Ананасът е богат на цял витаминен комплекс, представен от витамини А, С, В1, В2, В6, В9, D, калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, цинк, мед и ензимен комплекс бромелаин. Последното има ефект върху повишаването на настроението, поддържането на жизнеността, поддържането на младостта на кожата и прочистването на кръвоносните съдове. Също така помага за подобряване на храносмилателния процес. Поради антисептичния си ефект бромелаинът, попадайки в червата, унищожава вредните патогенни бактерии.

Всички изброени микроелементи и витамини се съдържат само в пресни плодове или в прясно изцеден сок, но консервираният ананас е просто вкусен деликатес.

Бременни жени, които страдат от разширени вени (в ранните етапи), яденето на малко количество ананас на ден може да облекчи заболяването.

Яденето на ананас по време на бременност ще помогне да се отървете от киселини, метеоризъм, чувство на тежест в стомаха. Помага и за прочистването на стените на кръвоносните съдове от мастни натрупвания, като същевременно понижава кръвното налягане и разрежда кръвта. Ананасът по време на бременност може да помогне за избягване на недостиг на витамини. Освен това има диуретично свойство, благодарение на което можете да премахнете излишната вода от тялото, като по този начин се предпазвате от появата на отоци..

Ананас и бременност

Докато носи дете, женското тяло се нуждае от двойно количество хранителни вещества. За да се развие плодът правилно, бременната жена трябва да коригира диетата си. Продуктите трябва да са източник на витамини, минерали и т.н..

Може ли пресен ананас да е бременна

Ананасът по време на бременност е в списъка на разрешените храни. Съдържа в състава си голям процент аскорбинова киселина, която укрепва имунната система и има положителен ефект върху други процеси в организма..

Но когато жената получи положителен отговор на въпроса дали е възможно за бременни ананаси, тя трябва да вземе предвид, че този плод ще бъде полезен само ако се консумира умерено. В противен случай плодовете на тропическо растение могат да причинят здравословни проблеми..

Преди първата употреба се уверете, че няма алергична реакция. Имунопатологичният процес може да се прояви и с излишно количество изядени плодове..

Ако жената има заболявания на стомашно-чревния тракт, дали е възможно тя да яде ананас, трябва да попитате Вашия лекар. При възпалителни процеси плодовете ще дразнят лигавицата, което ще се отрази негативно на благосъстоянието.

Ползите от ананас за жени в позиция

Ананасът за бременни жени е полезен за неговия състав. В допълнение към витамините A, B, C, D, PP, плодовете съдържат:

 • манган и калций, които укрепват костната система и мускулната тъкан;
 • фолиева киселина, която е необходима за нормалното образуване на феталната тръба;
 • диетични фибри, които помагат за елиминиране на токсините от тялото и подобряване на храносмилателните процеси;
 • бромелаин, който подобрява функцията на черния дроб и спомага за разграждането на мазнините.

В ранните етапи и през първия триместър

На ранен етап, когато ембрионът се формира, всички неблагоприятни (външни или вътрешни) фактори могат да причинят спонтанен аборт или нарушаване на нормалното развитие на плода.

Поради тази причина на бъдещата майка се препоръчва да спазва диета, обогатена с основни витамини и минерали. Ако жената няма индивидуални противопоказания, през първия триместър й е позволено да яде 2-3 филийки ананас на ден.

Плодовете често се препоръчват за бременни жени, които първоначално страдат от токсикоза. Киселият вкус на тропическо растение може да помогне за облекчаване на гаденето.

През втория триместър

Вторият триместър се счита за най-тихия и безопасен период на бременност. Поради тази причина можете да ядете ананас, но не повече от 300-350 g на ден. Въпреки сладостта на плодовете, той е нискокалоричен (100 г съдържа около 48 ккал).

Поради това качество е разрешено да се консумира от жени, които изпитват бързо наддаване на тегло. Но малък процент калории се съдържат в пресния ананас. В сушените плодове тази цифра е около 300 kcal..

Във втория триместър ананасът ще бъде полезен за жени, които страдат от запек. Поради факта, че екзотичните плодове имат диуретични свойства, това ще помогне за облекчаване на отока.

Ако жената има проблеми със съня или е депресирана, тя също трябва да включи ананас в диетата си. Аскорбиновата киселина и витамин В6, съдържащи се в тропическите плодове, ще помогнат за подобряване на настроението.

По-късна дата

През 3 триместър ананасът също не е противопоказан, ако жената няма здравословни проблеми. Ананасът в края на бременността се консумира в малки количества, тъй като може да причини повишаване на тонуса на матката.

Но когато една жена е в последната гестационна седмица и тя е диагностицирана с плътно затворена шийка, лекарите могат да препоръчат да яде плодовете в неограничени количества (при условие, че няма алергии и други противопоказания).

Ананасът по време на бременност е разрешен за пациенти, които имат гестационен захарен диабет. Допустимата дневна доза се определя за всяка жена поотделно, в зависимост от гликемичния индекс..

Консервиран ананас

Консервираните ананаси по време на бременност също са разрешени, но хранителната стойност на такъв продукт е по-ниска от прясната. Плодовете, продавани в консерви, са с високо съдържание на захар. Поради тази причина не се препоръчва прекомерна употреба на консервирани плодове. Дневната норма е 2-3 броя.

Рецепти за ананас за бременни жени

Жената може да комбинира ананаси с други продукти по време на бременност, тоест да използва продукта не в чист вид, а да приготвя различни ястия. Например, закуската може да се приготви по следната рецепта:

 • консервиран или пресен ананас;
 • твърдо сирене (настъргано или на кубчета);
 • сварено яйце.

Салата, подправена с кисело мляко.

Вкусно и здравословно витаминно смути може да се направи от:

 • ¼ чл. сок от ананас;
 • 2 бр. ягоди;
 • 1 киви;
 • 1 банан.

Всички съставки се смесват и сервират.

Ананасът може да се използва и при приготвянето на месни ястия. Рецепта:

 • 500 г пилешко филе;
 • 200 г консервиран ананас (със сок);
 • 1 скилидка чесън;
 • 1 супена лъжица растително масло;
 • 1-2 супени лъжици заквасена сметана;
 • Шипка сол;
 • лимонов сок.

Пилешкото филе се измива и нарязва на ивици. Разтрийте чесъна със сол в хаванче и разтрийте парчетата месо с получената маса. Поставете пилешко филе в предварително загрят тиган, зачервете го и след това добавете останалите съставки. Разбъркайте всичко добре, покрийте с капак и оставете да къкри за 15-20 минути. Лимонов сок се добавя 1-2 минути преди да се изключи. Освен това към гарнитурата може да се добави зеленчук, който е източник на витамини.

Правила за избор на плодове

За да бъде екзотичният плод вкусен и здравословен, трябва да се научите как да изберете правилния плод. Ананасите се различават по размер. Този показател зависи от сорта и не е основният критерий за покупка, но формата му трябва да бъде овална. Плодовете не трябва да се повреждат. Трябва да е без вдлъбнатини, петна, драскотини и т.н..

Долната страна на тропическите плодове трябва да е суха и жълта на цвят. При натискане узрелият плод е мек, но кората му е твърда. Върховете трябва да са дебели и зелени. Мудните (сухи) листа показват неправилно или продължително съхранение. Преди да купите, трябва да завъртите върховете напред-назад. Ако този процес е лесен, плодовете са със задоволително качество..

Зрелият плод може да бъде идентифициран чрез потупване с длан. Празният звук показва, че продуктът е сух и не трябва да се купува. Когато звукът е тъп, плодовете са узрели. Тропическият плод трябва да е тежък. Ако плодът е зрително болен и теглото му е малко, трябва да го отложите и да продължите да избирате.

Когато остър сладникав аромат произлиза от тропически плод, това показва, че ферментацията е започнала. Качественият продукт трябва да има нежна миризма.

Ананас по време на бременност: ползи и вреди, правила за употреба

Бременните жени трябва да бъдат по-внимателни при организирането на храненето си, защото влиянието на определени храни върху развитието на бебето и благосъстоянието на бъдещата майка може да бъде много значително. Една от храните, която поражда много въпроси, е ананасът..

Какво е полезно за бременни жени?

Епифизният обитател на тропиците отдавна е обичан от руснаците. Ананасът на масата присъства не само по празниците, но и през делничните дни. Сладко-киселият вкус на плодовете на тази билка има много почитатели. Ананас може да се яде само когато е узрял. Незрелите плодове имат подчертана острота, изгарят устните и лигавиците, засягат червата на човека като мощно слабително средство. С пълно узряване обаче едрицата се губи, остава само деликатен и приятно освежаващ вкус..

Ако разглеждаме ананаса по отношение на химичния състав, тогава по-голямата част от плодовете са вода. Обогатен е с прости захари и органични киселини. Съдържа голямо количество лимонена киселина, витамин С. Освен това пулпата на плодовете съдържа витамини от група В и витамин А.

Съдържанието на витамини в ананаса обаче изглежда оскъдно в сравнение с минералното му съдържание. Големите количества калий, мед, желязо, цинк, калций, манган и йод са това, което наистина е от полза за тялото на бременните жени..

Ананасът е богат на бромелаин, сложно вещество, което може да разгради структурата на протеините. Ензимът с висока активност бромелаин по време на бременност помага за по-доброто усвояване на абсолютно всички протеинови съединения, а протеинът е важен структурен елемент за органи и части от тялото на бебето.

Ананасът се яде суров и консервиран; широко се използва в сладкарството за приготвяне на сладкиши и лакомства. Той ефективно стимулира процесите на храносмилане, прочиства червата и частично изправя някои от патогенните бактерии, които могат да се заселят в него. Ананасът е силно препоръчителен за жени с висок вискозитет на кръвта и риск от тромбоза.

В случай на ензимен дефицит се препоръчва да се ядат пресни плодови резени или да се пие сок от ананас. Това значително подобрява производството на ензими, необходими за деликатно храносмилане..

Плодовете ще бъдат особено полезни за бременни жени с наднормено тегло, затлъстяване, преяждане, както и за любителите на месото и месните продукти.

В ранните етапи на бременността, когато жената страда от токсикоза, чаша сок от ананас може да бъде отличен начин да се отървете от пристъпи на гадене и световъртеж. На всеки етап бременните жени могат да приемат сока по време на пътуване с въздух, пътувайки с воден транспорт, тъй като продуктът ефективно облекчава пристъпите на гадене по време на морска болест. Нищо чудно, че често се предлага на пътници на самолети и круизни кораби..

Калоричното съдържание на продукта е ниско - в 100 грама целулоза присъстват само 48 kcal и следователно продуктът не може да причини патологично покачване на теглото, въпреки че съдържа много захароза. Високото съдържание на калиеви соли прави плодовете наистина лечебни за жени, които страдат от оток по време на бременност - калиевите соли премахват излишната течност, отокът намалява.

Като цяло плодовете значително подобряват метаболизма, повишават апетита. Но това не са единствените му предимства. Жените отдавна знаят огромната ефективност на ананасовата каша за козметични цели. С помощта на лосион от резен ананас можете бързо да намалите жилавите мазоли, както и да се отървете от прекомерната мазна кожа.

Витамините от група В и магнезият в плодовете имат положителен ефект върху състоянието на нервната система. С редовното използване на продукта жената става по-спокойна и спокойна, паметта й се подобрява, по-лесно й е да се справя със стресови ситуации и да поддържа добро настроение.

Всички горепосочени полезни свойства са подходящи за пресни ананасови филийки и пресен сок от него. Ако предпочитате да ядете консервирани плодове, тогава не трябва да разчитате на ползите. При консервиране към продукта се добавят голямо количество захар и консерванти. Освен това при такава обработка самите филийки губят почти всички полезни свойства. Консумирането на консервирани ананаси увеличава вероятността от високи нива на кръвната захар, което е особено опасно при гестационен диабет и проява на диабет по време на бременност.

Противопоказания и вреда

Въпреки многобройните полезни свойства на плода, има някои противопоказания, при които продуктът или не може да се използва изобщо, или трябва да бъде строго ограничен. В този случай окончателното решение за допустимостта на добавяне на продукт към диетата на бременна жена се взема от лекуващия лекар, такова решение не може да се вземе самостоятелно.

Ананасът принадлежи към групата храни с висок алергичен статус, което означава, че плодовите алергии съвсем не са необичайни и именно това може да причини значителна вреда на организмите на майката и бебето. Плодът е тропически, той не расте по нашите географски ширини и поради това съдържа определени комбинации от вещества, които могат да предизвикат неадекватен имунен отговор. При бременни жени този риск е по-висок от изходния по тази причина, че имунитетът след зачеването започва да работи в нов режим, потиска се и може да се появи алергия, дори да не е имало преди бременността. Поради тази причина на бременни жени с обременена алергична история не се препоръчва да се включват в този плод..

Другите противопоказания включват:

 • гастрит с повишена киселинност на стомашния сок;
 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • захарен диабет от всякакъв тип, включително гестационна форма.

Преди това лекарите не съветваха жените да консумират ананас през първия триместър, вярвайки, че това може да накара детето да развие алергии в бъдеще. Но последните проучвания показаха точно обратното и Световната здравна организация промени собствените си официални насоки. Понастоящем се смята, че рискът от алергии при дете ще бъде по-малък, ако една жена приема умерено различни високоактивни алергени по време на бременност. Ето защо няколко филийки ананас определено няма да навредят.

Тайнственият ензим бромелаин също е заобиколен от митове. Много женски списания и уебсайтове съобщават, че това вещество в ананаса може да причини преждевременно раждане в края на бременността. Но това не е вярно. Бромелаинът има противовъзпалителен ефект, помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, но не влияе върху синтеза на простагландини, окситоцин, нивото на прогестерона и следователно не може да предизвика началото на раждането преди графика.

Опасността може да се крие в преяждането - плодовете трябва да се консумират умерено, а сокът да се разрежда с вода. Ако не спазвате тези изисквания, не са изключени стомашно-чревни разстройства, прояви на алергии, дори при жени, които нямат очевидни и скрити противопоказания за ядене на плодовете. Незрелите плодове са опасни сами по себе си, тъй като силно дразнят лигавиците и могат да причинят тежка диария и дехидратация. Но незрелият ананас също е безвкусен и следователно голяма част от него с цялото желание за ядене няма да работи.

Под каква форма е по-добре да се яде?

Пресният ананас е най-добрият избор за бременна жена. Може да се консумира самостоятелно, в комбинация с други плодове и плодове, например като част от плодова салата, добавете филийки към извара, мус от извара, кефир. Разумно количество плодове може да се счита за до половината средно големи плодове на ден. Не е нужно да ядете плодове всеки ден. Би било правилно да се въвежда ананас в диетата с честота от 1 до 3 пъти седмично..

Можете да пиете сок от ананас. Достатъчно половин чаша преди хранене 1-2 пъти на ден. Пийте сока малко преди хранене, за да подобрите храносмилането и да стимулирате производството на основни храносмилателни ензими. Към пресния сок добавете около половината чиста вода. Това ще запази лигавиците в стомашно-чревния тракт в безопасност..

Ако желаете, можете да си позволите сушени филийки ананас в малки количества. Но не забравяйте - в изсушения продукт има повече захар, отколкото в пресния, и затова трябва да ограничите използването на такъв деликатес възможно най-много.

Консервираният ананас не е показан за бременни жени, тъй като в него няма почти никаква полза и повече от достатъчно вреда. Същото се отнася в еднаква степен и за покритите с шоколад филийки ананас, глазура и други сладкарски изделия, произведени във фабриката..

Как да използвате по различно време?

В ранните етапи през 1-ви триместър жената трябва да използва плодовете с голямо внимание - трябва да следите благосъстоянието си, за да обърнете внимание на възможното развитие на алергична реакция навреме. Както при планирането на бременност, през този период е по-добре да се даде предпочитание на плодовете, които са „местни“ за вашия район, така че можете да намалите вероятността от алергии и хранителни разстройства. Ако не превишите препоръчаното от лекаря количество, тогава не трябва да има отрицателни реакции.

През 1-ви триместър можете да носите със себе си сушени парченца ананас. Те могат да бъдат полезни, ако пристъп на гадене ви застигне на улицата, на работа, в транспорта. Само една филия значително ще улесни вашето благосъстояние. Можете да започнете сутринта с половин чаша сок, най-важното е да не забравяте да го разреждате.

През 2-ри триместър няма значителни ограничения, ако няма противопоказания. Но в по-късните етапи на 3-тия триместър, като подготовка за раждане, е по-добре да се намали количеството на плодовете в диетата поради факта, че има ефект на разреждане на кръвта, а леко физиологично удебеляване на кръвта на 39-40 седмици е нормален естествен механизъм, който предпазва жената от прекомерна загуба на кръв в родовия процес.

По всяко време трябва да сте много отговорни при избора на добър плод. Зрелият ананас има деликатен, почти фин сладникав аромат. Ако не е, тогава плодът с голяма степен на вероятност е незрял..

Но със силна миризма, също не бързайте да вземете ананас на масата на бременна жена - това е миризмата на плодове, които вече започват да гният. Горните листа трябва да са жълти, но не сухи, а горните да се отварят доста лесно. Плодът не трябва да е много твърд на допир, но не може да бъде и много мек..

Зрял и добър ананас може да се завърти около оста си, като го държи за върховете и когато го потупате отстрани, той издава тъп звук. Пулпът на зрелия плод е жълтеникав, а този на неузрелия плод е блед.

Ако на плота срещнете плодове от ананас, които вече са нарязани на половинки, не трябва да ги вземате - трудно е да се каже кога е бил нарязан и колко време бактериите вече са се размножили в него.

Не вземайте и незрели ананаси за бъдеща употреба - ако плодовете са събрани твърде рано, те няма да узреят при никакви домашни условия и етапът на гниене веднага ще започне.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Можете ли да ядете ананас по време на бременност??

Пресен ананас по време на бременност: ползи и вреди

Няма категорична забрана да се яде пресен ананас по време на бременност. Ананасът е здравословен продукт, който разнообразява менюто на бъдещата майка. Каква е ползата от него?

 • Голямо количество витамин С - този витамин служи като отлична профилактика на анемия, тъй като помага на жлезата да се усвои. Без витамин С образуването на активната форма на витамин D и фолиевата киселина е невъзможно. Освен това витамин С предпазва кожата от появата на стрии и укрепва кръвоносните съдове на плацентата.
 • Фолиева киселина - много е казано за ползите от фолиевата киселина за бременни жени. Този витамин е особено важен през 1 триместър, тъй като участва в образуването на нервната тръба на плода..
 • Фосфор и калций - образуват мозъка и скелета на плода. При липса на тези елементи тялото ги взема от тялото на майката, изчерпвайки го. В резултат на това бременната жена може да развие проблеми с косата, ноктите и ставите..
 • Йод - нуждата от йод при бременна жена се увеличава. В някои региони с йоден дефицит (например Свердловска област) на всички бременни жени се предписва допълнително калиев йодид. Но дори ако районът на пребиваване не принадлежи към йоден дефицит, е показана консумацията на храна с този елемент на бременната жена - йодът осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза както на майката, така и на бебето.
 • Витамини от група В - подобряват паметта и настроението.
 • Диетични фибри - помагат за работата на червата, предотвратяват запек, което е изключително нежелателно за жени "в позиция".
 • Бромелаин - насърчава бързото разграждане на мазнините, предотвратява наддаването на тегло, има антисептичен ефект в червата.

Ако жената има начален стадий на разширени вени, яденето на ананас ще облекчи проявите му..

Ананасът може да бъде вреден, ако се консумира прекомерно (повече от 1-2 на месец). Защо не може да бъде ананас по време на бременност? Не яжте ананас:

 • Със заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане, бромелаинът повишава тонуса на матката;
 • Ако сте алергични към продукта - дори и с лека копривна треска;
 • При наличие на стомашно-чревни заболявания ананасът дразни лигавицата. По време на бременност винаги съществува риск от обостряне на заболяванията, не трябва да увеличавате този риск, като ядете ананас;
 • При повишена кръвна захар плодовете драстично повишават нивата на глюкоза.

Ананас в началото на бременността

В ранните гестационни седмици ананасът може да бъде от полза заради богатия си витаминен състав и способността да облекчава сутрешното гадене.

Вниманието за ядене на ананас през 1-ви триместър на бременността се причинява от съдържанието на бромелаин в него. Въпреки факта, че това вещество е добър антиоксидант и анисептик, то все още има способността да повишава тонуса на матката и може да допринесе за спонтанен аборт. В тази връзка не се препоръчва да се яде ананас в големи количества, а при наличие на кървави секрети, маточен тонус или болка в долната част на корема, яденето на ананас трябва да се изхвърли изобщо..

Не трябва да ядете ананас при проблеми със стомашно-чревния тракт - язва, гастрит и др. Този плод може да обостри хроничните заболявания.

Ананасът е забранен за диабет, включително гестационен диабет - плодовете съдържат много захар.

Ако бременната жена не се притеснява от нищо, в началото на бременността можете да ядете ананас в малки количества - 1-2 малки парчета на ден.

Ананас през 2-ри триместър на бременността

През втория триместър на бременността основните рискове от загуба на плода или неговата малформация са назад и бъдещата майка може да се отпусне малко. По това време можете да разнообразите диетата си с няколко филийки ананас, ако няма противопоказания, посочени по-горе..

Ананасът има диуретичен ефект и ще помогне в борбата с отоците, които се появяват още през втората половина на бременността. Плодовете също ще облекчат запека, от който често страдат бъдещите майки. Лекар за запек при бременни жени.

Ананас в края на бременността

Ананасът в последните етапи на бременността е разрешен, но без фанатизъм. 1-2 филийки на ден, вече не си струва да се яде. Такова предупреждение се дължи на бромелаин, който може да причини маточни контракции и следователно да провокира преждевременно раждане..

Когато консумирате ананаси по време на бременност през третия триместър, трябва също да бъдете внимателни поради риска от алергии.

Отзивите за употребата на ананас по време на късна бременност обикновено са добри. Според прегледите ананасът не предизвиква контракции и влияе само на здравословното състояние положително. Някои дори се опитват да ускорят раждането, като ядат ананаси, което според жените е неуспешно. И все пак, няма нужда да рискувате, бременността протича индивидуално за всяка жена и ананасът може да стане, ако не причината, то спусъка за започване на контракциите.

Причинява ли ананас контракции по време на бременност??

Твърдението, че ананасите по време на бременност предизвикват раждане, е вярно само наполовина. Ананасът съдържа вещество, наречено бромелайн, което повишава тонуса на матката и е способно да провокира контракции. Това обаче изисква да се яде голямо количество ананас..

В медицината няма сноп ананас-раждане, повечето бременни жени не изпитват никакви последици от яденето на екзотичен плод. Всяка бременност обаче е различна и съществуващите здравословни проблеми заедно с ананас могат да доведат до началото на раждането. Ето защо ананасът на 38-39-40 седмици от бременността трябва да бъде ограничен..

Консервирани ананаси по време на бременност

По време на бременност се допускат консервирани ананаси, но с тях не бива да се злоупотребява - те почти не съдържат хранителни вещества (бромелаинът изобщо го няма), но те имат много захар и консерванти. Консервираните плодове могат да причинят алергии, дори ако жената не е страдала от това преди бременността.

Ананаси при планиране на бременност

Как ананасът е полезен за жени, които планират бременност? На първо място, съдържанието на фолиева киселина. Този витамин се препоръчва както за жена, така и за мъж поне 3 месеца преди планираното зачеване. Приемът на фолиева киселина на етапа на планиране и през първите седмици на бременността може да намали вероятността от дефекти на нервната тръба при плода.

В интернет можете да намерите информация, че ананасите помагат за изграждането на ендометриума поради факта, че бромелаинът помага за намаляване на нивото на мъжките полови хормони. Поради тази причина във форумите им се препоръчва да се хранят при планиране на бременност от 16 до 25 дни от цикъла. Прегледите на тази народна рецепта са противоречиви - някой казва, че тя е неефективна, ананасът е помогнал на някого в комбинация с лекарства, а някои жени с радост съобщават за растежа на ендометриума благодарение на пресния ананас. Няма обаче научни доказателства за подобни свойства на ананаса..