20-та седмица от бременността е само половината от бременността. Често бебето се ражда през четиридесетата седмица, така че бъдещата майка трябва да изчака още 20 седмици, за да се срещне с бебето си, обграждайки го с грижа и родителска любов.

Съдържание

 • Въведение
 • 20-та седмица от бременността: какво се случва
 • Движения на плода при 20 гестационна седмица
 • Проблеми и заплахи на 20 седмица от бременността
 • Замразена бременност на 20 седмици
 • ARVI на 20-та седмица от бременността
 • Бременност 20 седмици фетално развитие
 • Ултразвук от 20 седмици на бременността
 • Тестове за 20 седмици от бременността
 • Хранене на 20 гестационна седмица
 • 20-та седмица от бременността: Препоръки на лекарите
 • Секс на 20 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Акушерската 20 седмица от бременността започва да се брои от първия ден на менструалния поток, който не е настъпил поради оплождането на яйцеклетката. Този период съответства на 18 седмици от момента на имплантиране на ембриона към маточната стена. Токсикозата на 20-та седмица от бременността вече трябва да спре, както и хормоналните бури. Неприятните, дърпащи усещания в коремната област, причинени от бързия растеж на бебето и разтягането на маточните връзки, изчезват.

При правилно хранене и балансирано хранене теглото на жената расте, но в същото време отговаря на нормите. Основната характеристика на този период се крие в стабилното движение на плода, което вече може да бъде заменено не само с ултразвук, но и ясно се усеща.

20-та седмица от бременността: какво се случва

Усещанията на 20 гестационна седмица са много разнообразни. Жената усеща как бебето се бута, движи, изтласква стените на матката, хълца и трепери, когато майка й се притеснява. Всеки ден активността на бебето расте и треперенето му се усеща по-силно. Ако обаче е твърде активен, това е доказателство за кислороден глад, за което трябва незабавно да се съобщи на гинеколога, за да се предотвратят сериозни последици..

В допълнение към активността на детето, мама изпитва и неприятни симптоми, които се появяват поради растежа на матката и нейния натиск върху органите, разположени наблизо.

Представени са такива симптоми:

 • Киселини в стомаха;
 • Задух;
 • Запек;
 • Подуване на корема и метеоризъм;
 • Често уриниране.

Тъй като коремът расте бързо на 20 гестационна седмица, стриите започват да се появяват по кожата. Но ако мама се храни правилно, теглото ще расте бавно и стриите няма да се появят. Трябва да се отбележи, че наднорменото тегло за бременна жена е много лошо. Може да причини диабет и други сериозни аномалии, които усложняват хода на бременността и процеса на раждане. Освен това излишните килограми ще бъде изключително трудно да се загубят след раждането на бебето..

Често бъдещите майки се притесняват от спазми в долните крайници по време на сън. По този начин тялото дава ясно да се разбере, че му липсват микроелементи и витамини. Трябва да информирате лекаря за това, който ще избере и предпише необходимото лекарство за жената, а също така ще ви каже какви храни трябва да бъдат включени в диетата..

Също така жените по това време отбелязват секрецията на коластра, която през първите няколко дни след раждането на детето ще му служи като храна, докато се появи мляко. Коластрата е доказателство, че гърдите се подготвят предварително за отглеждане..

На 20 гестационна седмица отокът започва да се появява на долните крайници. Ако те не са силни, не трябва да се притеснявате за това. Но когато се придружава от бързо наддаване на тегло, може да се развие гестоза, която се характеризира с високо съдържание на протеинови съединения в урината. Ако гинеколог подозира, че жената има подобно състояние, той я насочва към непланиран ултразвуков преглед, за да види как се развива детето и дали има някакви отклонения..

Движения на плода при 20 гестационна седмица

Ако една жена е бременна за първи път, тогава тя ще започне да усеща движението на бебето между осемнадесетата и двадесетата седмица. С следващите бременности активността на детето започва да се усеща по-рано. Първите усещания, които се появяват в стомаха, са като гъделичкане, поглаждане или дори буболене. Бебето в утробата постоянно се движи, изключение е времето, когато спи. Бебето извършва до двеста движения на ден.

Дейността му се влияе от следните фактори, представени:

 • Време на деня;
 • Психоемоционално състояние на жената;
 • Физическа дейност;
 • Хранене за бременна жена;
 • Амбиентни звуци.

Също така детето може да започне да напъва, ако мама заеме неудобна поза за него..

Проблеми и заплахи на 20 седмица от бременността

По това време жената може да бъде обезпокоена не само от неприятни усещания, но и от заплахи за живота на нероденото бебе..

Болкови усещания

На двадесетата седмица от бременността бъдещата майка може да започне да се притеснява от болка в долните крайници, лумбалната област и в коремната област.

В гърба болката възниква в резултат на натиск върху тежестта върху гръбначния стълб и изместване в центъра на тежестта. За облекчаване на това състояние се препоръчва да се изпълняват специални упражнения, които облекчават стреса от гръбначния стълб..

Често бременните жени са загрижени за конвулсивния синдром, който се появява по време на сън. Този проблем се появява поради липса на магнезий и калций в организма, както и поради увеличаване на телесното тегло и повишено натоварване на краката. За да премахнете спазмите в долните крайници, трябва да вземете лекарството "Magne B6".

Много майки се оплакват от своя лекар, че теглят долната част на корема на 20-та седмица от бременността. Този симптом възниква в резултат на разтягане на връзките на матката и нейното уголемяване. Ако обаче се появи и алгия, трябва да се консултирате с лекар, тъй като това може да е предвестник на тонуса на матката, в някои случаи да причини спонтанен аборт.

Изхвърлянето, смесено с кръв

Кървавото отделяне при 20 гестационна седмица, придружено от болка в коремната област, е признак за преждевременно прекъсване на бременността или отлепване на плацентата поради нейното представяне.

Ако след полово сношение се появи отделяне с примес на кръв, това е доказателство за ерозия на шийката на матката. Нормалното отделяне по това време трябва да е без мирис, да има светъл или прозрачен нюанс и еднаква консистенция.

Ако те са придобили зелен или жълт оттенък и консистенцията на извара, това е знак за развитието на заболяване на инфекциозната етиология. Ако има усещане за парене и сърбеж във влагалището, трябва незабавно да се свържете със специалист, тъй като най-вероятно намаляване на имунитета провокира млечница.

Във втория триместър отделянето с примес на кръв е изключително рядко и винаги е доказателство за наличието на патологии. Те често се представят:

 • Предлежание на плацентата - диагностицира се, когато плацентарните тъканни структури блокират входа на шийката на матката.
 • Отлепване на плацентата - вагинален секрет, примесен с кръв, може да е доказателство за аномалии във функционирането на плацентата.

И двете отклонения могат да провокират спонтанен аборт на 20 гестационна седмица. Ако зацапването се появи в дните, когато менструацията е минала преди бременността, тогава те не са опасни.

Можете също така да разберете какво се случва на 21 седмица от бременността, какви симптоми и усещания съпътстват този период, как се развива бебето и много други. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Замразена бременност на 20 седмици

Замразена бременност по това време, макар и нетипична за втория триместър, все пак понякога се случва. Плодът може да умре по различни причини. Това често се случва поради ендокринни нарушения в тялото му, влиянието на отрицателни фактори и нарушения в производството на някои хормони в тялото на майката. Често ниският прогестерон при 20 гестационна седмица води до подобни проблеми..

Симптомите на замразена бременност са липсата на движение на плода и спиране на коремния растеж. За да се диагностицира този проблем, пациентът се изпраща на ултразвуков преглед и се прослушва сърдечния ритъм на бебето. Ако бъде открита смъртта на дете, жената ще бъде изпратена за аборт, което ще помогне да се избегне интоксикация и инфекциозно увреждане на тялото поради разлагането на мъртвия плод.

Абортът се състои в извършване на хирургичен кюретаж на маточната кухина. След процедурата се установяват причините за смъртта на детето и се провежда антибактериална терапия. Планирането на следващата бременност след измръзване на плода е разрешено не по-рано от година по-късно.

ARVI на 20-та седмица от бременността

ARVI на 20-та седмица вече не е толкова опасен за детето, както през първия триместър, тъй като плодът е надеждно защитен от плацентата. Поради настинка обаче може да възникне плацентарна недостатъчност, в резултат на което детето не получава достатъчно кислород, което води до забавяне на развитието и увеличава риска от преждевременно раждане на бебе.

Ако все пак настинката започне, тя трябва да се лекува незабавно, тъй като ако се започне, това ще повлияе на ендокринната система, което ще има отрицателен ефект върху образуването на костната тъкан и репродуктивната система в плода, ако жената носи момиче. В случай на настинка, бъдещата майка ще избере щадящо лечение, което ще се състои в прием на минимален брой хапчета и голямо количество безопасна традиционна медицина.

Също така, бременната жена определено ще трябва да остане в леглото, да пие много чай с малини и лимон, да прави гаргара и да изплаква носа си с физиологичен разтвор и билкови инфузии.

При повишена телесна температура трябва да приемате антипиретични лекарства, предписани от Вашия лекар. Ако температурните показатели не са достигнали 38 градуса, трябва да позволите на организма да се бори сам с болестта.

Бременност 20 седмици фетално развитие

На двадесетата седмица от бременността бебето вече е напълно оформено. Висок е 17 сантиметра и тежи 260 грама, което е сравнима със средния кокосов орех. Развитието му не спира дотук, а продължава да се подобрява..

Стомашно-чревният тракт, хематопоетичната и дихателната системи, както и централната нервна система са на етап формиране. Ако говорим за дихателната система, белите дробове на този етап продължават да се развиват и досега не могат да изпълняват своите функции на сто процента, но вече са наполовина готови да осигурят на бебето кислород.

На този етап от бременността жената е добре запозната с движенията на бебето. Ретината на окото се оформя и подобрява. Хлапето все още вижда зле, но в същото време вече добре различава светлината от тъмнината. С помощта на стетоскоп можете да слушате как бие сърцето на плода.

Развитието на плода на 20-та седмица от бременността продължава и в сравнение с последния триместър бебето изглежда още по-съвършено. Тялото и крайниците му стават пропорционални, появяват се нокти, коса, вежди и мигли. Бебето вече има развит слух и може да реагира на звуци, които помни и знае как да различава. Кожата става по-дебела и покрита със защитна смазка. Детето расте и се развива, подготвяйки се за предстоящото раждане.

Ултразвук от 20 седмици на бременността

Ултразвукът на 20-та седмица от бременността е задължителна процедура и е включен в скрининговите проучвания за втория триместър. С помощта на ултразвук можете да прецените как протича носенето на плода, да разберете какъв пол е бебето и също така да определите дали има дефекти в развитието.

Благодарение на ултразвуковото изследване, проведено по това време, е възможно да се изследват размерите на плода, да се определи състоянието на околоплодните води и плацентата. Също така ви позволява да видите как се развиват вътрешните органи и как функционират. Узистът обръща специално внимание на сърцето на бебето.

След като изучи всички необходими данни за детето, лекарят ще може да направи заключение за неговото развитие, да идентифицира отклонения, ако има такива, и да определи как протича носенето на плода като цяло.

Тестове за 20 седмици от бременността

В допълнение към ултразвук, жената се изпраща за изследване на кръв и урина, за да се определи дали има анемия, дали гликемичният индекс е повишен и има ли възпалителни заболявания, както и дали бъбреците функционират нормално, което е изключително важно при носене на плод.

Освен това бъдещата майка дарява кръв за биохимия, подлага се на троен скрининг, изследва нивото на hCG, проверява коефициента на фетопротеин и естриол, което дава възможност да се оцени наличието на патологии при бебето, както и хромозомни аномалии.

Хранене на 20 гестационна седмица

За да е правилно храненето на 20-та седмица от бременността и тялото да бъде наситено с полезни вещества, трябва да ядете само висококачествени и натурални продукти. Храненето трябва да е често, но яжте малко. Можете да закусвате плодови или зеленчукови филийки или да изпиете чаша прясно.

Менюто трябва да включва постно месо, мляко, зърнени храни, млечни продукти, риба и хляб с трици. Трябва да приготвите на пара, да заври, да изпечете или да запарите храната. Пушените храни и пържените храни трябва да бъдат изключени от диетата. Шоколадът може да се консумира в малки количества, точно както тортите.

Алкохолът на 20-та седмица от бременността е напълно изключен. Необходимо е да се откажете от силните напитки дори на етапа на планиране на дете.

20-та седмица от бременността: Препоръки на лекарите

За да може носенето на плода да протича нормално, раждането е било без патологии, а бебето се е родило силно и здраво, е необходимо да се следват определени препоръки на 20-та седмица от бременността, които включват следното:

 • Отказ от лоши навици - от момента на имплантиране на яйцеклетката в матката е необходимо напълно да се откажат от алкохола и цигарите, тъй като веществата, намиращи се в тях, оказват негативно влияние върху нероденото бебе не само по време на вътрематочното развитие, но и след раждането.
 • Избягване на прегряване - Прегряването може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане. Ето защо, по време на бременността, трябва да откажете слънчеви бани на плажа, както и посещение на сауни и бани..
 • Правилно положение на тялото по време на сън - ако жената спи по корем, гръб или дясна страна, резултатът от това ще бъде нарушение на притока на кръв и притискане на матката, което може да доведе до изключително негативни последици.
 • Контрол върху физическата активност - през този период, когато изпълнявате упражнения, трябва да избягвате резки движения, огъване и повдигане на тежки предмети. От такива действия матката може да стане тонизирана, което ще провокира спонтанен аборт. Също така трябва да избягвате да носите обувки на висок ток и тесни дрехи, което е изпълнено със здравословни проблеми за бъдещата майка.
 • Избягвайте контакт с агресивни химикали - при почистване трябва да изоставите продукти, съдържащи киселини, токсични вещества и други опасни за организма съединения. Същото важи и за козметиката. Използвайте само естествена козметика.
 • Отказът от екстремни спортове - гмуркане, скачане с парашут и изкачване на планини са противопоказани за бременни жени. Разрешено им е да летят със самолет, да ходят на походи и да карат кола, но не повече от два часа.

На двадесетата седмица от бременността е необходимо да водите здравословен начин на живот, да ходите на басейн, да се разхождате на чист въздух, да разговаряте с приятели и да отделите свободно време на любимите си хобита..

Секс на 20 седмица бременност

Ако гинекологът не забрани секса на 20-та седмица от бременността, тогава интимният живот не трябва да спира. Правейки любов обаче, трябва да изберете удобни пози, в които жената няма да изпитва дискомфорт..

Бременната жена трябва да получава удоволствие от интимността, благодарение на което се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху развитието на централната нервна система на бебето.

Сексът трябва да бъде изоставен в случай на многоплодна бременност, предлежание на плацентата и заплаха от спонтанен аборт. В други случаи интимният живот е полезен както за майката, така и за бебето..

Заключение

20-та седмица от бременността е точно половината от тревожния път, през който преминават всички майки.

По това време няма токсикоза, има минимум заплахи за детето и доброто здраве дава увереност, че останалите двадесет седмици ще минат по същия начин и ще се роди такова дългоочаквано бебе, което ще донесе щастие на родителите си.

20-та седмица от бременността: какво се случва с майка и развитието на плода (ръст, тегло, размер)

20 акушерска седмица се нарича "екватор" на бременността. Бъдещата майка може да бъде поздравена - тя вече е преминала половината от срока. На 5-ия месец на бременността повечето жени започват да усещат първите му движения. Заоблената талия привлича вниманието на околните. До средата на срока майката и плодът имаха редица промени, ще ги разгледаме по-подробно. Можете също да прочетете кратък материал за 20-та седмица на бременността в нашия материал, където се разглеждат всички седмици от бременността на жената.

Какво се случва с бъдещата майка на 20-та седмица?

20-та седмица от бременността се счита за определена граница на целия период на раждане на бебе. Ако изчислите колко месеца е, тогава броят ще бъде равен на почти пет лунни месеца (по-удобно е за акушер-гинеколозите да изчисляват датата на падеж по фазите на Луната, 40 седмици в месеците е 10 лунни).

Основните промени в тялото на бременна жена на 5 месеца

Първата стъпка е да смените основния женски генитален орган - матката. Той се увеличава и измества с порядък по-висок. Коремът на бременна жена става по-закръглен и по-забележим, пъпът се откроява и изпъква напред. От тази седмица има възможност за появата на първите стрии на гърдите и корема. Теглото на бъдещата майка от момента на зачеването се е увеличило с около 4 килограма, увеличението е около 200-300 грама на седмица.

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)3,5 - 4 кг
Повишаване на теглото (на седмица)300 гр
Коремна обиколка70 - 75 см
Увеличена височина на очното дъно18 - 24 см

Как се чувства жената през 20-та седмица

И така, какво чувства жената през този период на бременност:

 • появява се дискомфорт в лумбалната област, особено при ходене. Причината за това е растежа на корема, той увеличава натоварването на гърба, връзките са опънати, което може да причини дискомфорт в гърба. Това е естествен процес, но ако причинява сериозни неудобства, не чакайте корема да нарасне още повече - започнете да носите превръзка;
 • увеличава се теглото, заедно с това се увеличава натискът върху долните крайници - по това време жената може да получи конвулсии;
 • болката вътре в матката е много тревожен симптом. Дори при единична проява на такава болка, трябва незабавно да се консултирате с лекар. И ако проблемът се усложнява от кървене, спешно се обадете на линейка;
 • тялото на майката на 5-месечна възраст изпитва хормонални „шокове“, които се проявяват външно чрез повишено изпотяване, поява на горещи вълни и топлина, особено през нощта. Не се притеснявайте, всичко ще изчезне от само себе си до третия триместър;
 • понякога бременната жена има хъркане, запушване на носа без признаци на настинка и затруднено дишане по време на сън. Това се дължи и на работата на хормоните, които имат активен ефект върху носоглътката по време на сън;
 • вагиналните секрети на 20-та седмица от бременността се увеличават, което създава безпокойство за бъдещата майка. Бялото прозрачно отделяне е абсолютно нормален процес, той не трябва да бъде свързан с инфекции или заболявания. Като правило те са без мирис и имат еднаква консистенция без никакви включвания. Повишено производство на секрети - индиректен „страничен ефект“ от увеличеното кръвоснабдяване на матката по това време;
 • сърдечната честота на майката се променя - тя се повишава средно с 10-12 удара в минута. Кръвното налягане, напротив, намалява, което определено трябва да се обърне внимание на жени с постоянно ниско кръвно налягане, здравето може да се влоши от време на време.
 • Едно от най-дългоочакваните и желани усещания на 5 месеца са движенията на бебето. Много майки се питат колко често детето трябва да се движи в даден момент? На 20-седмична възраст детето едва започва да забелязва и да проявява двигателна активност, така че броят на движенията в началото може да бъде равен на 1-3 тласъка на ден.

Височината на дъното на матката на 20-та седмица от бременността

Височината на дъното на матката (VDM) е важна за диагностиката на сериозни аномалии в състоянието на бременна жена. Обикновено неговият показател съответства на гестационната възраст на седмицата (пренатална възраст на детето). В същото време са допустими грешки от ± 1-3 см. Матката до 20-та седмица обикновено е на 8 см под пъпа, поради което коремът изпъква все повече напред.

Височината на дъното на матката е над нормалната
 1. тесен таз при бъдещата майка;
 2. многоплодна бременност;
 3. големи плодове;
 4. многоводие;
 5. ненормално представяне на детето.
Височината на дъното на матката е под нормата
 1. липса на вода;
 2. срокът на бременността е неправилно зададен;
 3. широк таз при бременна жена;
 4. забавяне на растежа на плода.

Пример (снимка на коремче през двадесетата седмица):

Бебе на 20 седмици бременност: височина, тегло, развитие

До 20-та седмица на бременността теглото на плода достига 250-270 грама, а растежът от главата до петите варира от 26-29 см. Ако сравним дете в утробата с размера на плода, то тази седмица то прилича на малък кокосов орех.

21,8 - 22,3 мм

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата (за даден период)
Височина26 - 30 см
Теглото250 - 290 g
Обиколка на главата154 - 168 мм
Диаметър на гърдите46 - 48 мм
Дебелина на плацентата

До последната половина на бременността важните органи на бебето са напълно оформени, тялото му става все по-сложно от ден на ден. В средата на втория триместър плодът има голяма глава, относително малък торс и тънка прозрачна кожа, през която се виждат съдовете. Движенията на бебето в утробата постепенно се усложняват, започват да се появяват първите рефлекси - преглъщане и смучене.

Какво се случва с плода през 20-та седмица от бременността

 • сърцето на бебето бие два пъти по-често от това на майката по това време! Честотата на ударите на четирикамерния орган достига средно 120-140 удара в минута;
 • на 5 месеца полът на детето се определя почти точно с помощта на планиран двуизмерен или триизмерен ултразвук;
 • бебето започва активно да натрупва подкожна тъкан и мазнини. Тялото на бебето е покрито с малки меки власинки (лануго). Кожата е покрита с бяла кремообразна текстура (лубрикант), предпазва плода от инфекции и леки наранявания;
 • на върха на пръстите се появява уникален, индивидуален модел;
 • на пръстите на бебето се появяват мънички невенчета;
 • детето отваря очи до 20-та седмица, има рефлекторно мигане;
 • все още има достатъчно място в матката, така че детето обръща цялото си тяло там, където има нужда;
 • на ултразвук понякога можете да забележите, че гърдите на бебето се подуват, сякаш диша - така белодробната система на бебето тренира за способността да вдишва кислород след раждането;
 • понякога бебето в утробата, движещо се, хваща пъпната връв;
 • бебето отлично чува гласове и музика отвън, то също започва да смуче пръстите си по време на будност (най-често бебето попада на палец).

Експертите в училищата за майки препоръчват започване на комуникация с дете от 5-ия месец на бременността. Включете класическата музика на детето си, говорете с него и по време на раждането то вече ще има представа за вашия глас, ще различава интонациите ви. Бебето се движи активно в матката и много майки до 20-та седмица, по естеството на движенията на плода, спекулират за благосъстоянието или предпочитанията на детето им, растящо в утробата..

Описание на това, което се случва през 20-та седмица на бременността - промени при майка и бебе (видео):

И ако близнаци?

Развитието на бебета с многоплодна бременност протича по същия начин, както при един плод. Но все пак има малка разлика - щастливите собственици на бъдещи близнаци имат визуално по-голям стомах от майките, носещи едно дете. В същото време теглото при деца от близнаци и тризнаци е по-малко. Когато на уговорена среща лекарят изслушва сърдечния ритъм на бременна близначка, той различава два сърдечни ритъма, биещи се в унисон.

Какви прегледи очакват бременна жена на 20-та седмица?

До 5-ия месец на бременността детето става все по-автономно, имунната и ендокринната му система се „включват“. Всеки ден плодът взима все повече хранителни вещества от майката и отчасти започва да ѝ „диктува“ собствения си начин на живот. Какви от тестовете трябва да се преминат за този период на раждане на бебето? То:

 • клиничен кръвен тест;
 • общ анализ на урината;
 • кръвна биохимия;
 • анализ на основните фактори на кръвосъсирването;
 • тестове за сифилис, хепатит и ХИВ;
 • повторно изследване на флората.

Втори триместър, опит на мама: ултразвук, пол на бебето, заобикаляйки лекарите (видео):

Също така, на 17-21 седмица от бременността, жената се подлага на повторен пренатален скрининг, който включва ултразвукови данни и различни биохимични параметри - свободен естриол, хорион гонадотропин, алфа-фетопротеин.

Видове ултразвук на 20-та седмица от бременността

2D ултразвук

Този тип ултразвуково изследване е включен в задължителния план за управление на бременността за всяка жена. В момента се счита за точен и информативен метод за изследване на структурата на вътрешните органи на плода и структурите на матката. Специалистът по ултразвук премества сензора върху корема на майката, на екрана се показва черно-бяло изображение. С помощта на двуизмерен ултразвук можете да разберете какво се случва с бебето на 20 седмици: оценете развитието на плода, направете необходимите измервания, изключете възможни патологии и, разбира се, прегледайте детето от всички страни.

3D ултразвук

В този случай екранът показва триизмерно изображение на целия плод или някаква част от тялото му. Можете да разгледате чертите на лицето на трохите, да разберете пола на детето на по-ранна дата (в края на краищата е толкова любопитно кой е вътре - момче или момиче, особено ако това е втора бременност), да определите как изглежда детето. 3D ултразвукът ще ви позволи да разберете какво се случва с бременна жена на 20 седмици в нейните тазови органи. Триизмерният ултразвук не е включен в задължителния план за изследване и се използва най-често като независим диагностичен метод (например, ако движенията не се усещат и планираният ултразвук все още не е скоро).

Доплер

Доплер може да се използва за изследване на характеристиките на кръвния поток в пъпните артерии, маточните артерии и големите артерии на плода. Това проучване помага да се идентифицират причините за вътрематочно забавяне на растежа и да се оцени благосъстоянието на детето..

Хранене на мама: здравословни съвети за 20 седмици

На двадесетата седмица хранителната система на бременната жена остава същата, както през предходните месеци. Трябва да присъстват всички компоненти на здравословното хранене: свежест на продуктите, тяхното качество, балансирани порции, достатъчно количество храна. Също толкова важно е да се консумират витамини и минерали, които са полезни за бъдещата майка и нейното бебе. Списъкът на необходимите продукти включва:

 • сезонни зеленчуци и плодове;
 • пресни билки;
 • варено и печено месо (включително птици);
 • морски и речни риби;
 • зърнени храни;
 • ядки и сушени плодове;
 • ферментирали млечни продукти.

Приблизително меню на бъдеща майка на 5-месечна бременност

7.15 - 7.301-ва закускаОмлет от 2 яйца с мляко, ферментирала млечна напитка, ябълка
10.15 - 10.302-ра закускаСалата от пекинско зеле с краставица и царевица, сандвич със сирене, чай
13.00 - 14.00ВечеряСупа от пилешки бульон с юфка и заквасена сметана, варено пиле / риба, компот или плодов сок
16.30 - 16.45 чСледобедна закускаЧийзкейк с извара, банан, витаминна напитка от шипка / плодова напитка / компот (по желание)
19.30 - 20.00ВечеряПаста с доматен сос и котлет на фурна, винегрет, печена ябълка, билков чай
21.45 - 22.00Втора вечеря

(преди лягане)Бутер със стафиди или плодове, ферментирала млечна напитка

Какви усложнения могат да възникнат на 20-та седмица от бременността?

През втория триместър бъдещата майка може да изпита различни усложнения, които отдавна не са се чувствали. Основните „врагове“ на бременността през този период могат да бъдат:

Недохранване

С прости думи, тази диагноза се нарича недостатъчно количество околоплодни води. Обемът на околоплодната течност се измерва с помощта на ултразвук. На 20-та седмица от бременността тя трябва да бъде 141-212 mm според индекса на околоплодната течност. Умереното и изразено ниско ниво на вода се определя на скорости 93-86 mm или по-малко. Силната липса на вода е опасна за здравето на детето, то става уязвимо към инфекция и има риск от инфекция. При олигохидрамнион трябва да следвате всички инструкции на гинеколога, който следи бременността ви..

Ниска плацентация

Чести са случаите, когато плодът е фиксиран в долната част на матката, по-близо до нейния изход (фаринкса). Диагнозата на ниска плацентация при бременна жена възниква, когато между фаринкса на матката и самата плацента остават не повече от 6 см. Ниската плацентация по време на бременност може да доведе до отлепване на плацентата или дори вагинално кървене, поради което съществува голям риск от спонтанен аборт. С този проблем кръвоснабдяването на долната част на матката се влошава. Детето може да не получава значително количество кислород и хранителни вещества. Няма да е възможно да се отървете от това нещастие сами - с такава диагноза се показва внимателно наблюдение на лекарите до самото раждане в болница.

Инфекциозни усложнения

Причините за появата им са много - от настинка до урогенитална инфекция, възникнала още преди зачеването. За да се изключат сериозни проблеми, акушерът, ако е необходимо, взема цитонамазка върху флората, както и други необходими изследвания. Ако се установи нарушение на вагиналната дисбиоза, е необходимо своевременно лечение с лекарства, разрешени по време на бременност.

Плацентарна недостатъчност

Това усложнение е опасно, тъй като не се проявява външно. Но при редовен преглед от акушер, лекарят ще обърне внимание на бавния растеж на матката. Освен това се предписва ултразвуково сканиране, което ще потвърди (или изключи) факта, че размерът на плода не съответства на гестационната възраст. В този случай е необходимо да се спазва предписанието на лекаря и незабавно да се започне терапия за подобряване на притока на кръв в плацентата. Ако се придържате към правилния курс, насочен към поддържане на жизнеспособността на плода, детето има всички шансове да се роди здраво бебе в определеното време.

Истмико-цервикална недостатъчност (ICI)

ICI може да се развие точно на 4-5 месец от бременността. Характеризира се с постепенно омекотяване на шийката на матката и отварянето й, което заплашва с изтичане на околоплодната течност и спонтанен аборт. Ако лекарят постави диагноза навреме, тогава резултатът може да бъде благоприятен и проблемът е успешно коригиран. За да не бъде пропуснат моментът, трябва редовно да посещавате гинеколог на всеки 3 седмици. В случай на нарушение на плътността на шийката на матката се предписват допълнителни изследвания и се взема решение при избора на лечение (консервативно или, в сериозни случаи, оперативно).

Снимка на корема (развитие на бременността: 13, 18 и 21 седмица от бременността):

Упражнявайте се през втория триместър

Гимнастиката през двадесетата седмица, у дома или на открито, ще подкрепи и укрепи здравето на бъдещите майки. Тренирайки мускулите си и поддържайки тялото си във форма, жената последователно го подготвя за бъдещо раждане, като същевременно си помага да не губи привлекателност. През петия месец класовете са полезни за бременни жени:

 1. йога за бременни жени;
 2. пилатес;
 3. лека аеробика.

Преди да започнете упражненията, трябва да направите лека загрявка (като в училище, помните ли?) - въртене на главата, след това ръце, огъване на лакътя, „пробуждане“ на раменните стави. Не забравяйте да запалите странични завои и ротации на бедрата. След това можете да направите няколко упражнения от комплекса от втория триместър за бременни жени.

Упражнение за правилно дишане

Влезте в седнало положение. Гърбът трябва да е равен и прав. Поставете едната си ръка върху корема, другата върху гърдите. Поемаме дълбоко въздух през носа. Издишайте и през носа. Моля, обърнете внимание, че при вдишване гърдите трябва да са неподвижни и стомахът да се повдигне. Тогава тактиката се променя - стомахът не се движи, а гърдите се издигат.

Упражнение за мускулите на гърба и кръста

Влезте в позиция „на четири крака“ с широко раздалечени ръце и крака. Докато вдишвате, извийте гърба си възможно най-много. Изход - извийте гърба си също максимално. По време на тренировка главата трябва практически да докосва повърхността, на която стоите. Изпълнете упражнението отначало за 5-7 подхода. Когато свикнете, подходите могат да бъдат увеличени до 10-12.

Упражнение за подготовка на мускулите на перинеума

Физическите упражнения за подготовка на мускулите на перинеума за раждане са много ефективни. Те подготвят женския орган за предстоящото раждане и подобряват притока на кръв към мускулите на тазовото дъно..

Седнете на фитбол (голяма гумена топка) с раздалечени бедрата, доколкото е възможно. Задържаме позицията на краката за няколко секунди, докато се усети леко напрежение. След това събираме краката си. Перинеумът и тазът трябва да бъдат отпуснати, когато бедрата се изтеглят назад, и притиснати, когато се върнат в първоначалното си положение..

Съвети за бъдещи майки през 20-та седмица от бременността

Забавете темпото

В средата на срока може да има усещане за „приповдигнатост“, безкраен прилив на сили, желание за участие във всичко и проява на специална активност в работата. Разбира се, ако се чувствате добре на 20-та седмица, можете да си позволите да правите няколко неща едновременно, но се опитайте да не претоварвате тялото си и да не преуморявате.

Бъдете внимателни към себе си

Обърнете внимание на промените в тялото и вътрешните чувства. По време на бременност не можете да игнорирате болезнени симптоми, надявайки се на „може би“ и „Сигурен съм, че скоро ще отмине“. Ако откриете болка, дискомфорт, ако стомахът ви дърпа, консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро. Това е единственият начин да се предотврати развитието на усложнения..

Изпълнете живота си с радост

Моралният комфорт през периода на бременността е изключително важен, независимо дали имате първата или следващата бременност. Необходимо е бъдещата майка да бъде в хармония, да се чувства щастлива както в семейството, така и на работа, да се радва буквално на всеки слънчев (и не толкова) ден. Това е полезно не само за нервната система на майката, но и за малкия растящ организъм във вас..

Не пренебрегвайте витамините

Ключът към вашето здраве и здравето на растящия плод е пълноценната и разнообразна диета, богата на витамини и минерали. Ако не можете да се храните правилно, можете да приемате витаминни комплекси за бременни жени, както е предписано от лекар (между другото, те се издават безплатно по рецепта от предродилна клиника). Както никога досега, на първо място се нуждаете от калций. Той е незаменим за поддържане здравето на вашите зъби и коса, а също така е и ключова съставка при формирането на бебешки кости..

Придържайте се към здравословния начин на живот

Здравословният начин на живот е благоприятен за спокойна и здравословна бременност. Благосъстоянието се състои от няколко важни момента: 1-2 урока по гимнастика през седмицата, семейни разходки на чист въздух преди лягане, добре оформено меню и приповдигнато настроение.

Носете превръзка

Гинеколозите препоръчват носенето на превръзка едва от 20-та седмица на бременността. Правилно подбраното и регулируемо копие ще ви служи до самото раждане. Той ще предотврати появата на стрии, като поддържа разширения корем на майката. Също така може да се предпише превръзка по медицински причини в случай на заплаха от прекъсване на бременността.