Тази седмица преобладаващата част от бременностите вече ясно усещат движенията на плода. Тънките жени го усещат по-бързо, докато тези, които са по-пълни, могат да усетят първите движения до 20 седмици. Жените, които са родили, започват да усещат как бебето се движи 2-4 седмици по-рано.

Не се разстройвайте, ако не усещате как се движи бебето ви. Факт е, че до около 25 седмици движенията на плода могат да бъдат много внимателни и деликатни, така че може да бъде доста трудно да ги почувствате. Те са много различни от ритниците, които бебето ви ще ви накара през последните седмици на бременността. Лекарите казват, че според първите движения на плода можете да определите по-точна дата на раждане, но не се заблуждавайте: по различни причини жената може да не усети първите движения или да вземе нещо друго поради.

Характеристики на периода

На 16 седмица ще имате важни тестове. Това е анализ за определяне на нивото на NE (неконюгиран естриол), AFP (алфа-фетопротеин) и hCG (хорион гонадотропин). Ако бебето има някои отклонения от нормата, тогава съдържанието на тези вещества в тялото на бременната жена ще се отклонява от нормата в една или друга посока. В ранните етапи, с помощта на сложни анализи, лекарите могат да идентифицират заболявания като синдром на Даун, аненцефалия, черепна херния, разцепване на предната коремна стена на плода. Оптимално, ако се тествате два пъти. Трябва да имате време за това между 15 и 20 седмици от бременността..

Развитие

Хлапето расте по-нататък. Всички органи и части на тялото са подобрени.

На 16 седмици ушите на бебето вече са почти на мястото си. Но преди те бяха разположени много по-ниско - в шията. Формата на ноктите и пръстите вече се е оформила.

На 16 седмици бъбреците и пикочния мехур на детето работят с пълна скорост. Сега той извършва дефекация около всеки час. Урината излиза в околоплодните води, откъдето отива в тялото на бъдещата майка, където се пречиства.

Движението на ръцете и краката става по-прецизно. Бебето също добави височина: сега дължината му достига около 12 см. Краката са станали пропорционални на тялото.

А детето вече прави гримаса, държи главата си изправена, знае как неволно да намига, прозява се, мръщи се.

Промени в тялото

Матката се разширява още повече, като по този начин разширява пространството за развитие на бебето. Обемът на околоплодната течност е около 250 ml.

Млечните жлези също започват да работят. Поради тази причина на 15-17 седмица от бременността жените започват да усещат подуване на гърдите, леко изтръпване, повишена чувствителност. Потокът на кръв в тялото се увеличава, венозният модел и туберкулите на Монтгомъри започват да се появяват.

Важно е да знаете

На 16 седмици е време да започнете да предотвратявате феталната хипоксия. Вече писахме за необходимостта да ходим редовно. Не забравяйте да проветрявате стаята, в която спите. Дори ако зимата бушува в двора, прозорецът трябва да се отвори за поне 30-40 минути. Правете дихателни упражнения, започнете да посещавате курсове за бъдещи майки, където те не само ще ви научат как да дишате правилно, но и ще ви кажат как да улесните значително раждането на дете и да намалите риска от спонтанен аборт.

Приблизително от този период лекарите препоръчват на бъдещите майки да не спят по гръб и стомах. Първата позиция може да причини силна болка в долната част на гърба, а втората ще компресира стомаха..

Следете внимателно вагиналното си отделяне. Те не трябва да миришат лошо или да имат кръвни съсиреци..

16 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

16-та акушерска седмица на бременността е добра, защото по това време бъдещата майка се чувства по-добре от всякога и всички рискове за плода намаляват максимално. Време е да се насладите на състоянието си и да очаквате щастливия момент от раждането на бебето.

На 16-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на авокадо.

  Размер на плода: 116 мм Тегло на плода: 80 грама

Чувства на бъдещата майка на 16-та седмица от бременността

Добър момент - шестнадесет седмици бременност! Неприятната токсикоза и нейните симптоми са напълно забравени, настроението е добро, фигурата и коремчето вече са забележимо закръглени, но все още няма тежест, която бременните жени усещат на по-късна дата. По време на нормалния ход на бременността почти всички бъдещи майки стават по-хубави точно пред очите ни: кожата става чиста, гладка и сякаш свети отвътре. В очите на очакването за бърза среща с дългоочаквано дете се появява щастлив блясък. Бременните жени с важна походка на патица отиват да пазаруват в търсене на сладки неща за себе си и бъдещото си бебе.

На 16-та седмица от бременността бременните жени отбелязват:

 • Подобрен апетит
 • Отпаднали са неприятностите на токсикозата: гадене и повръщане, световъртеж и слабост
 • Усеща се повишено телесно тегло
 • Почти винаги в добро настроение
 • Чести мисли за предстоящо раждане и подчертано вълнение
 • Появяват се голям брой бенки, лунички и старчески петна.

По време на бременност без никакви усложнения по това време не се наблюдават особено неприятни усещания..

Има шеги за забравата и разсеяността на бременните жени. Всъщност много жени започват да забелязват, че стават просто объркани Маша. Не се притеснявайте, това е често срещано явление. Просто си вземете тетрадка или дневник и запишете там всички важни дати и „напомняния“. Например какво да купите или кога да посетите лекар.

Развитие на плода при 16 гестационна седмица

Много бъдещи майки вече на 16-та акушерска седмица на бременността казват, че усещат движенията на плода. Това е напълно възможно, особено ако детето не е първото. Въпреки че не бива да бъркате слабите ритници с движението на газове вътре в червата. Те много си приличат.

Сега ембрионът вече значително се е увеличил по маса и растеж. Може да се сравни с плодовете на авокадо. Средното тегло ще бъде около 80 грама, а височината - от 108 до 116 мм.

Какво се случва с плода сега? Ембрионът на 16-та седмица от бременността изглежда като напълно оформен човечец, само че все още е много малък и леко непропорционално сгънат. Но сега краката се удължават. На ултразвуковата снимка вече можете да видите лицето, което бебето е в състояние да набръчка, да се намръщи, да се усмихне - това е развитието на лицевите мускули. На клепачите дори се появяват мигли.

Това, което е важно за много майки - по това време вече можете да видите кого ще имате, момче или момиче. Гениталиите вече са оформени. И ако плодът се обърне от дясната страна, тогава лекарят ще разгледа напълно пола на детето..

Сега бъбреците на ембриона работят много активно. Тези вътрешни органи на ден вече са способни да „изпреварват“ около 350 мл околоплодна течност в урината..

Костният скелет става все по-силен и по-силен. Цялото тяло на плода е покрито с лануго, деликатен пух, който ще остане известно време след раждането. Кожата на бебето все още е толкова тънка, че през нея се виждат кръвоносни съдове. И вашето дете вече е формирало свой собствен уникален модел на върха на пръстите..

Понастоящем някои бебета са много активни, така че майките им усещат движенията им. За жената те са като едва забележими движения отвътре. Всъщност ембрионът се играе с ръце и крака, обръща се, извива глава, поглъща околоплодни води, смуче пръст, прозява се и дори пука.

Диафрагмата в гърдите се движи постоянно, сякаш тренира да диша.

Важното е, че нервната система на плода се развива много активно, само със скокове. Кората на надбъбречната жлеза вече се формира около 80 процента и произвежда всички необходими хормони.

Сега ембрионът е много податлив на външни дразнители - ярка светлина и силни звуци. Следователно не бива да посещавате кина или нощни клубове. Доверете се на бебето си да се чувства неудобно.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Въпреки че плодът вече е доста добре защитен от плацентата, неговите органи вече са положени и се развиват, има много негативни фактори, които могат да навредят на бъдещото бебе.

И все пак определено не си струва да се говори за алкохол, тютюнопушене, лекарства (особено антибиотици). Излагането на радиация и прекомерната физическа активност са вредни.

Какви усложнения могат да възникнат на 16 седмица от бременността

По това време рискът от спонтанен аборт или някои други сериозни усложнения е доста малък. Ако има някакви патологии, тогава най-вероятно те са причинени от генетични фактори, а не от външни.

Но бъдещата майка може да изпита доста неприятни усложнения. Това са разширени вени и хемороиди, които се появяват поради липса на калций.

Страхът трябва да причини силно подуване на крайниците. Те могат да бъдат признак на сериозно медицинско състояние - прееклампсия. Опасен пиелонефрит - може да провокира аборт.

Промени в тялото на жената на 16 гестационна седмица

Сега една жена, чийто период на бременност е 16 седмици от бременността, не усеща особено силни промени във физиологичното си състояние. Освен ако не може да се притеснява заради стрелката на кантара, която постоянно се движи нагоре. В този момент забравете за стройната фигура. Докато се роди бебето, теглото ще нараства безмилостно, както и коремчето. Контрол обаче е необходим и по този въпрос: прекомерната затлъстяване влияе негативно върху тялото на жената. Прекомерният апетит и затлъстяване обикновено причиняват тежък оток, задух, скокове в кръвното налягане (BP).

По това време бъдещата майка вече ясно вижда заобленото си коремче в огледалото и този спектакъл явно му харесва.

Сега обемът на матката вече се е увеличил значително. Обемът на околоплодната течност е приблизително 250 ml.

Друго неприятно нещо: сега червата все още не работят добре, така че запекът е доста често явление.

Гърдите продължават да растат - тя се подготвя да храни бебето. Тук обаче има някои неприятни моменти. Тъй като притока на кръв се увеличава значително в тялото, върху гърдите се появяват венозен модел и така наречените „туберкули на Монтгомъри“. Ако гърдите бързо нарастват, тогава на кожата могат да се появят стрии - не особено приятна естетическа гледка.

Струва си да се притеснявате, за да се отървете от стрии на гърдите и корема сега. Има много козметични продукти, които ще предотвратят появата на тези грозни белези по кожата. Можете да започнете да използвате кремове и мехлеми за стрии още сега. Както се казва, по-лесно е да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно..

Анализи и медицински прегледи

На 16-та седмица от бременността жена, регистрирана в предродилна клиника, вече започва редовно да посещава своя гинеколог. Сега с определена честота трябва да дойдете на срещата на определената дата. Лекарят ще измери някои параметри и ще наблюдава промените в тялото ви. Например всеки път, когато трябва да вземете урина за анализ, претеглете се и измервайте кръвното си налягане. Освен това здравният работник ще измери обиколката на корема.

Понякога по това време се предписва генетично изследване - скринингов генетичен анализ. В този случай нивото на няколко вещества се определя в кръвта на жената (хормони на алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG), неконюгиран естриол (NE)). Анализът ще разкрие възможни отклонения в развитието на плода в ранните стадии. Това проучване обаче е по-вероятно да бъде превантивно. Точната диагноза се определя само чрез ултразвук. След това може да се предпише вземане на проби от амниотична течност (амниотична течност) - амниоцентеза.

Амниоцентезата е медицинско проучване, основано на генетичното изследване на околоплодните води, което съдържа същия набор от гени като ембриона. Но тъй като самата процедура е свързана с пробиване на феталния пикочен мехур, съществува риск от увреждане на детето и дори преждевременно прекъсване на бременността. Следователно бременната жена има право да откаже предписания преглед..

Ултразвук на 16 гестационна седмица

Ултразвуково изследване (ултразвук) се предписва на 16 седмица от бременността, само ако се открият аномалии в скрининговия генетичен анализ. В този случай специалистът ще може да види патологията на развитието на плода..

Но сега на екрана на устройството можете да видите пола на детето, защото гениталиите на момчетата и момичетата вече са оформени. Вярно е, че това не винаги се получава. Плодът е много чувствителен към всякакви медицински манипулации, така че може просто да се отвърне от ултразвуковия сензор, сякаш „за да се скрие“. Много родители обаче не искат да знаят пола на нероденото си дете до момента на раждането..

Препоръки

Здравословното хранене, доброто настроение и умерената физическа активност са най-важните неща в живота на бременната жена сега..

Здравословното хранене обаче не е само зеленчуци и плодове. Диетата трябва да бъде формулирана правилно, така че тялото ви и тялото на плода да получават всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Сега не е моментът да се изтощавате с диети. Калоричното съдържание на продуктите трябва постепенно да се увеличава, но не и да се пренася. Наднорменото тегло също е вредно.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Всички лоши навици остават категорични и неоправдани. Алкохол, цигари, наркотици - всичко това не трябва да бъде в живота на бременна жена.

Много от забраните се отнасят до храненето. Диетата не трябва да съдържа големи количества „вредни“ храни. Ако искате да изядете парче осолен бекон - изяжте го. Но не го правете през цялото време. Откажете се от любимата си бърза храна.

Следете физическото си състояние. Не трябва да преуморявате. Много често стресът на работното място (а жената по това време все още не излиза в отпуск по майчинство) се отразява негативно не само на самата майка, но и на плода, тъй като бъдещото дете вече усеща състоянието на жената добре поради вече достатъчно силната физическа и емоционална връзка.

Секс на 16 седмица бременност

Понастоящем няма пречки за пълноценния сексуален живот. Естествено, ако няма заплаха от спонтанен аборт или някакви други сериозни отклонения по време на бременност.

На любовното легло се опитайте да избягвате пози, които притискат стомаха и предполагат твърде дълбоко проникване.

Интимността сега, напротив, трябва да предизвика по-живи и остри чувства и емоции у бременна жена. В крайна сметка токсикозата е преминала, здравословното състояние се е подобрило и притока на кръв към тазовите органи се увеличава.

Спорт и физическо възпитание

Ще трябва да се откажете от сериозни тренировки и като цяло да се погрижите за тежки физически натоварвания. Най-добрият вариант са специални упражнения за бременни жени, които могат да се научат в курсове или да се получат независимо от Интернет. Все пак препоръчваме курсове. Тук професионален треньор ще ви помогне да разработите набор от упражнения специално за вас. И което е по-важно - ще получите възможността да общувате със същите бременни жени и дори можете да станете приятели. Емоционалният компонент сега е не по-малко важен от физическата форма.

Витамини и лекарства на 16 гестационна седмица

Ако преди това сте започнали да приемате витаминни комплекси за бременни жени (например Elevit), продължете. В крайна сметка няма гаранция, че ще получите целия необходим набор от хранителни вещества от храната..

Но всяко медикаментозно лечение е възможно само под строгото наблюдение на лекар. Повечето лекарства имат противопоказания за бременност и кърмене..

Не се увличайте с традиционните методи на лечение. Разбира се, медът и млякото няма да ви навредят при настинки. Но ефектът от много билки върху тялото на бременна жена не е напълно изяснен, затова ви съветваме да не рискувате.

Интересно е да се знае

Знаете ли, че всички бебета имат пълни бузи - дори слаби. Това не е просто мимикрия, а физиологична характеристика. Всички деца имат много добри мускули на бузите. Това е необходимо, за да може бебето през първите месеци и дори година-две от живота да може да смуче добре кърмата. В допълнение, бузите на бебето са подсилени със специални "Bisha бучки" - подложки, състоящи се от мастна тъкан.

При ембриона и при новороденото завесата на мекото небце се спуска до корена на езика и блокира трахеята по време на хранене. Това помага на бебето да суче и диша едновременно. На тригодишна възраст завесата се скъсява. Затова едва сега детето може да говори тихо - шепнешком..

Бременност 16 седмици

Бременна 16 седмици - колко месеца?

Според акушерския календар 16-та седмица от бременността се пада на четвъртия месец от „интересното положение“ на жената. Вторият триместър е в разгара си и ако всичко върви както обикновено, жената цъфти все повече и продължава и се подготвя за неизбежното майчинство.

Усещам

Чувствата на 16-та седмица от бременността, ако протича благоприятно и според всички норми, не са засенчени от никакви болезнени или неприятни прояви. Токсикозата е в миналото, както и честото уриниране. Гърдите продължават да растат в подготовка за лактация, но болезнеността, като правило, вече изчезва. На този фон бъдещата майка „оживява“: хормоналният фон е установен в сравнение с ранните етапи на бременността, поради което жената става балансирана и по-спокойна, изпълнена с нови сили и радост.

Започвайки от 16-та седмица на бременността, жената често започва да усеща как апетитът й се е увеличил. Това е особено типично за онези майки, които в началото са страдали от токсикоза: сега е време да наваксате и да се храните вкусно и сито, но в същото време да следите теглото.

Изненадващо, но в същото време е приятно, че усещанията на 16-та седмица от бременността могат да бъдат обогатени от първите движения на много мъничко бебе. Има повече шансове да усетите първите движения на бебето при жени, които са бременни отново: движенията на плода в този случай често се случват 2-4 седмици по-рано, отколкото по време на първата бременност. Често бъдещата майка в началото дори не осъзнава, че те са били първите - първите осезаеми движения на любимото й дете: много жени ги сравняват с леко трептене или усещания от въздушни мехурчета.

Но дори ако мама внимателно изслушва чувствата си и не усеща никакви движения, не бива да се разстройвате от това. В крайна сметка, бебето на някои майки е по-активно, други - по-спокойно, дори при една и съща жена при различна бременност, бебетата започват забележимо да се движат по различни начини.

Но дори ако движенията на плода все още не се усещат от жената, тя може да ги наблюдава по време на ултразвуково сканиране на 16 седмица от бременността. При провеждане на ултразвуков преглед ясно се вижда на монитора как се движи бебето и дори допълва движенията си с активна гримаса. Ултразвуковото сканиране на 16-та седмица от бременността ще покаже: мимиката на бебето е необичайно активна - бебето вече е намръщено, гримасно, намигващо. И освен това става ясно кой е там в корема на майката „изгражда лица“: ултразвуковото сканиране на 16 гестационна седмица е напълно способно да определи пола на бебето.

Плод на 16 гестационна седмица

Това е момче или момиче, но плодът на 16-та седмица от бременността вече достига „приличен“ размер: дълъг е 11 см от опашната кост до короната на главата и тежи около 100-120 г.

Костите на бебето продължават да се укрепват - краката стават по-развити, невенът е почти напълно оформен. Хлапето вече държи врата направо, може да завърти главата от една страна на друга. В същото време ушите и очите се приближават все по-близо до „определеното“ им място..

Сърцето на бебето работи възможно най-много, изпомпвайки до 25 литра кръв дневно. Храносмилателните функции сега се изпълняват от черния дроб, който преди това беше отговорен за образуването на кръв. Но постепенно стомахът, а заедно с него и червата, и жлъчният мехур започват своите функции, като в същото време провеждат само „тренировъчна“ работа. В червата на плода например се появява първото съдържание, което засега се състои практически от жлъчка. Това е оригиналният изпражнения, меконий, който е тъмно зелен или черно-зелен цвят. Бъбреците и пикочният мехур на трохите вече изпълняват предназначението си: на всеки 45 минути плодът уринира.

Отсега нататък костният мозък на бебето е отговорен за хемопоезата, съставът на кръвта също е напълно оформен. Сега всички тези клетки, които са в кръвта на възрастен, са характерни за него, определят се кръвната група и Rh фактора на плода. В същото време в кръвта все още има място за специално вещество, наречено фетален хемоглобин, или хемоглобин на новородени. Въпреки това дори и сега обикновеният хемоглобин започва да се появява в кръвта, само че той напълно ще замести феталния хемоглобин само шест месеца след раждането на бебето.

Анализи

Седмица 16 е решаващ период за жена, която вече има малко разширен списък с тестове. В допълнение към традиционния анализ на урината, измерванията на кръвното налягане, контрола на теглото, прослушването на сърцето на плода също са желателни тестове на 16-та седмица, които ще открият или опровергаят наличието на тежки фетални дефекти. По-точно, един тест: кръвен тест за оценка на нивата в женското тяло на алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и неконюгиран естриол (NE).

Изследването на нивата на тези вещества в тялото на бременна жена предполага с висока степен на вероятност плодът да има хромозомни аномалии и груби дефекти в развитието. Така че отклоненията на индексите AFP, hCG и NE от нормата могат да показват възможността бебето да има синдром на Даун, черепна херния, аненцефалия и малформация на гръбначния стълб. Въпреки това, неблагоприятните тестове на 16 гестационна седмица по никакъв начин не могат да бъдат причина за поставяне на окончателна диагноза, но те се превръщат в добра причина за допълнителни изследвания и анализи. Например за амниоцентеза.

Амниоцентезата е изследване, което включва вземане на проба от околоплодната течност за изследване на нейния състав. Анализът на околоплодната течност, чиято пункция се взема при поставяне на игла в матката под ултразвуков контрол, дава възможност да се диагностицират около 40 вродени малформации. В същото време амниоцентезата може да провокира доста сериозни усложнения на бременността - включително до нейното прекратяване и преждевременно раждане. Следователно само висококвалифициран специалист трябва да проведе този тест, като обясни на жената всички опасности от процедурата предния ден. Жената от своя страна винаги може да откаже подобна процедура по свое желание..

16 седмица от бременността: какво се случва с бебето и майката, снимки, развитие на плода

Периодът от 16 акушерски седмици е равен на четири лунни месеца. За повече информация относно изчисляването на срока вижте тук.

Увереност и стабилност

Вторият триместър е време на мир и увереност. Заплахата от загуба на бебе възниква само в най-острите и трудни ситуации: сериозно заболяване, пътнотранспортно произшествие. Изпълняващата фигура не дразни, а радва. Основното е, че наддаването на тегло е нормално, тоест до 400 g на седмица. Промените в настроението вече се запомнят с усмивка и мисли като „Наистина ли бях аз?“

Съдържание

 • Въведение
 • 16 седмици бременна: какво се случва
 • Заплахи при 16 гестационна седмица
 • Наличието на спазми и болка
 • Изписване на 16 гестационна седмица
 • ТОРС и температура на 16 гестационна седмица
 • Бременна 16 седмица: Развитие на плода и усещания
 • Ултразвук на 16 гестационна седмица
 • Прегледи и изследвания на 16-та седмица от бременността
 • Хранене на бременност от 16 седмици
 • Бременна 16 седмици: Медицински насоки
 • Секс на 16 седмица бременност
 • Заключение

Препоръки:

 1. От 16-та седмица на бременността коремът ви се вижда ясно и определено трябва да смените гардероба си. Вече трябва да има панталон с еластична талия или гащеризон. По-добре е, ако носите специално бельо за бременни, което се състои от естествен памук и няма да оказва натиск върху стомаха. Нещата трябва да са просторни и да не са стегнати. Също така, спрете да носите обувки на висок ток - спасете вените си.
 2. Разходките на открито трябва да бъдат неразделна част от ежедневието ви. Помогнете на тялото си да се кислороди.
 3. Спазвайте ежедневието, опитайте се да си почивате, не се натоварвайте. Препоръчително е да спите от лявата страна, така е по-удобно за детето и тялото ви. Не лягайте по корем, в това положение има голямо натоварване на матката и на детето.
 4. Разбира се, трябва да спазвате диетата. Не яжте сурово месо, сурови яйца, въздържайте се от ястия със сурова риба (суши). Яжте повече плодове и зеленчуци, насищайте тялото си с витамини.
 5. По време на бременност не се препоръчва да ходите в банята и сауната, особено по време на критични периоди от развитието на плода, когато е чувствителен към температурни спадове и повишаване. Повишаването на температурата, дори за няколко минути, може да навреди на детето. Не се препоръчва да посещавате солариума, тъй като той засяга плода или не, все още не е проучен.

Заплахи при 16 гестационна седмица

Въпреки че токсикозата на 16-та седмица от бременността вече е отминала и жената не е застрашена от дехидратация и вече не можете да се притеснявате от спонтанен аборт, се появяват и други също толкова сериозни заплахи.

Замразена бременност

По това време може да се постави такава разочароваща диагноза като замразена бременност. Състои се във факта, че плодът спира развитието си и умира, докато е в матката. Критичният период за развитие на такова състояние е периодът от шестнадесетата до осемнадесетата седмица на бременността..

Невъзможно е да се определи точно какво е причинило тази патология. Често появата му се провокира от няколко фактора едновременно. Те са представени:

 • Наличието в тялото на майката на инфекции, предавани на детето;
 • Rh-конфликт между майка и бебе;
 • Ниски нива на прогестерон. Този секреторен елемент е отговорен за носенето на плода без усложнения и ако прогестеронът започне да пада на 16 гестационна седмица, тогава може да се прецени вътрематочната смърт на плода.
 • Неправилен начин на живот на бременна жена или неблагоприятна среда;
 • Хромозомни дефекти при дете;
 • Аборти, които са били извършени много преди бременността и са дали усложнения.

Замразената бременност застрашава не само здравето, но и живота на бъдещата майка. Поради тази причина е много важно да забележите тревожните симптоми, които говорят за тази патология, за да отидете в болницата навреме.

Диагностика и анализ на замразена бременност

За да се постави точна диагноза, бременната жена ще бъде изпратена да се подложи на ултразвуково изследване и да вземе hCG на 16 гестационна седмица, чийто растеж на патология трябва рязко да спадне. И благодарение на ултразвуковото сканиране, диагнозата ще може да потвърди и извлече мъртвия плод без последствия за здравето на жените..
Замразена бременност може да се диагностицира по следните признаци, представени от:

 • Болезнени усещания в коремната област;
 • Обилно отделяне, смесено с кръв;
 • Показатели за слабост и повишена температура;

Опасността от тази патология се крие във факта, че е почти невъзможно да се определи въз основа на усещанията на бременна жена. Често половината от тези симптоми, които придружават замразена бременност, могат да се наблюдават в случай на нормален гестационен ход.

Ето защо, за да идентифицира навреме и да спре патологията, жената трябва да присъства на рутинни прегледи, да прави тестове и да обръща внимание на чувствата си.

Какво се случва във вас

Вашето тяло, ако сте здрави, се справя добре с натоварването. Сърцето изпомпва увеличен кръвен обем, мускулите и гръбначният стълб се приспособяват към увеличаване на теглото.

Матката е нараснала така, че тежи четвърт килограм. Интересното е, че приблизително същото тегло - в околоплодната течност.

Разпределения

За да прецените правилно вагиналното си отделяне, измийте се всяка сутрин и след това проверете състоянието на бельото си. Ако усетите влага, отделянето е по-обилно, отколкото би трябвало да бъде. Ако това води до неприятна миризма, жълт цвят или сирене консистенция на отделяне, потърсете лекар.

Чувствате ли, че водата излиза от вагината ви? Това може да е изтичане на околоплодна течност. Нека Вашият лекар направи допълнителна проверка. В аптеките има специални подложки, които променят цвета си в зависимост от естеството и състава на влагалищното течение. Те могат да бъдат доста скъпи.

Най-досадното е кафяви мазки, петна от кръв или истинско кървене. Потърсете спешно лекар.

Бъдещите майки често задават въпроса - имам ли нужда от специален продукт за интимна хигиена? Решете сами. Ако сте свикнали с нещо конкретно, няма смисъл да сменяте хигиенните си умения. Опитването на нещо ново едва ли си струва - по време на бременност необичайните хигиенни продукти могат да се понасят зле от кожата, особено чувствителната.

Коластрата може да се отделя от зърната ви - бистра, белезникава или жълтеникава течност, бъдещото хранене на бебето. Не изцеждайте капчици и използвайте специални подложки за сутиен.

Дали да носите превръзка?

В интернет можете да намерите този съвет: носете превръзка при болки в кръста, но само ако детето е позиционирано правилно. Тук има малко истина и грешка..

Истина: Превръзката наистина ще помогне да поддържате нарастващия си корем. Особено при многоплодна бременност. Тази опора намалява натоварването на гърба..

Погрешно схващане: на 16-та седмица все още е невъзможно да се говори за правилното или неправилно положение на плода в матката. Бебето вътре във вас все още не е тясно и дори може да се обърне повече от веднъж през деня. Проблемът с неправилното положение на детето възниква след 32-36 седмици от бременността.

Какво предписват лекарите

Вашият лекар ще назначи лабораторни и други медицински тестове въз основа на вашето общо състояние. Например, ако има причина да се подозира развитието на патологии, е възможно да се провери околоплодната течност. Приема се под местна упойка чрез пункция на коремната кожа над маточната кухина. Пробата се изследва в лабораторията. По този начин се откриват до четиридесет потенциални дефекти и инфекции..

Процедурата не е 100% безопасна. В много редки случаи провокира спонтанен аборт.

За специални показания се предписва ултразвук. Може да имате доплер сканиране. Този тест е за проверка на притока на кръв в пъпната връв. Ако е нарушено, значи детето няма достатъчно хранене. Тогава лекарят ще установи причините за лошото кръвообращение и ще предпише лечение..

Наличието на спазми и болка

Болката и спазмите, които могат да се появят в различни части на тялото, са сигнал за жената да бъде по-внимателна към здравето си. Подобна симптоматика не трябва да предизвиква безпокойство само ако е рядка и незначителна, ако се засили, трябва незабавно да се свържете с предродилната клиника.

На 16 гестационна седмица болката може да се появи при:

 • Лумбален гръбнак и ребра - появяват се при продължително ходене и седене. Те са свързани с увеличаване на матката;
 • Коремна област - спазмите се появяват поради факта, че матката започва да се разтяга, докато плодът расте;
 • Тилни и темпорални области - възникват от преумора и увеличен кръвен поток;
 • Долни крайници - те се появяват поради подуване и увеличаване на натоварването на ставите в резултат на увеличаването на теглото на бебето и майката;

Ако следвате препоръките на гинеколога, подобни проблеми могат да бъдат сведени до минимум..

Изписване на 16 гестационна седмица

Обилно отделяне без мирис и нехарактерен за тях оттенък в момента са норма. За появата им се извършва повишен синтез на естроген, който причинява разтягане на матката и нейния лигаментен апарат. Бъдещата майка обаче не трябва да забравя да гарантира, че цветът и консистенцията им не се променят..

Техните промени могат да разкажат за случващото се с тялото на майка и бебе. Разпределенията могат да бъдат:

 • Воднисти - те са доказателство, че е започнало изтичането на околоплодна течност и трябва спешно да се консултирате със специалист;
 • Сирене - тази консистенция е признак на млечница, която е заболяване на инфекциозната етиология, която се появява на фона на намаляване на защитните сили на организма. Диагнозата се потвърждава след вземане на цитонамазки;
 • Жълтеникаво - такова отделяне може да е доказателство за сериозен възпалителен процес с наличие на гной;
 • Кървавото зацапване на 16 гестационна седмица е тревожен признак за заплашен спонтанен аборт.

Ако получите някой от горните симптоми, трябва незабавно да потърсите помощ, за да предотвратите сериозни последици..

ТОРС и температура на 16 гестационна седмица

С увеличаване на температурните показатели до 37 градуса, не трябва да се притеснявате, тъй като това е нормално за бъдещата майка. Този факт се обяснява с факта, че по време на бременността тялото трябва да работи в засилен режим, за да осигури не само себе си, но и растящото бебе.

Въпреки това, ако температурата се повиши по-високо и тя е придружена от хрема и кашлица, тогава трябва да се подозира развитието на ARVI на 16 гестационна седмица. За да предотвратите заболяването да доведе до сериозни усложнения, трябва да се консултирате с лекар за избора на терапия.

Тъй като много от лекарствата са забранени по време на бременност, терапевтът най-вероятно ще предпише традиционната медицина. Това ще включва пиене на много течности, триене със студена вода, гаргара с физиологичен разтвор и лягане..

Температурата трябва да се понижава със студено разтриване, тъй като не се препоръчва бременните жени да използват парацетамол и аспирин. Също така, при настинка, не можете да поставяте горчични мазилки и да посещавате сауната, за да избегнете влошаване.

Бъдещата майка трябва да вземе предвид, че когато се появи висока температура, трябва незабавно да се извика линейка, тъй като това е сериозна заплаха за нероденото бебе и може да предизвика спонтанен аборт на 16 седмица от бременността или да доведе до други сериозни последици.

Ултразвук на 16 гестационна седмица

Ултразвуковото сканиране на 16 гестационна седмица не е рутинна процедура. Можете да получите препоръка за него само в случай на оплаквания от бъдещата майка, както и отрицателни резултати от теста. По време на прегледа специалист може да покаже на жена как изглежда бебето й и как се развива.

При бременност от 16 седмици размерът на плода може да варира от 10 до 17 сантиметра, а теглото му ще бъде 80 грама. Подобни темпове на растеж не трябва да изненадват жената, тъй като от имплантирането на яйцеклетката в матката са изминали почти четири месеца. На монитора на ултразвуковия апарат можете да видите всички части на тялото на детето, гръбначния стълб и ребрата.

От момента на планирания ултразвуков преглед детето значително се е увеличило, започнало да се движи по-активно и да реагира на външни стимули. По това време вече е възможно да се определи пола на бебето. Но не може да се даде абсолютна гаранция, тъй като гениталиите на трохите са все още в етап на развитие. За да се определи точно пола на плода, лекарите препоръчват да се изчака следващата планирана ултразвукова процедура.

Първите осезаеми движения на бебето

Бебето започва да се движи от петата седмица на бременността и с течение на всички седмици неговата активност се развива. Той е много активен в утробата. Но, разбира се, бъдещата майка не може да го усети, тъй като той все още е много малък. В периода от шестнадесетата до двадесетата седмица на бременността бъдещата майка може вече да усеща как се движи бебето й, тъй като матката е в коремната кухина и бебето вече е с такива размери, че може да се почувства. Но кога точно ще го почувствате, това вече е въпрос на вашата чувствителност и внимателност..

Научете се да слушате корема си

Разбира се, поради малкия размер на плода, няма да почувствате големи ритници. Просто активността на бебето е много голяма, то се върти и върти, изтласква стените на матката. И именно тази дейност можете да усетите. Тъй като жените, които вече са родили, казват, че усещанията са подобни на пърхането на пеперуди в стомаха, а някои се свързват с работата на червата.

Прегледи и изследвания на 16-та седмица от бременността

Когато се подлага на рутинен преглед в антенатална клиника, освен преминаване на стандартни тестове, претегляне, измерване на кръвното налягане, определяне на височината на маточното дъно, скрининг на кръв и урина, жената ще бъде изпратена на следните прегледи, назначени:

 • Тройно изследване - за определяне на нивото на естрадиол, протеин фетопротеин и хориотропин.
 • Изтегляне на околоплодната течност от маточната кухина - тази процедура се извършва само ако има сериозни медицински показания при наличие на съмнения за фетални малформации.
 • Ултразвуково изследване на развитието на бебето - то се извършва само ако има оплаквания от бременната жена и отклонения от нормата в резултатите от теста.

Ако специалистът е назначил на бъдещата майка редица допълнителни прожекции, не бива да се отчайвате и да изпадате в паника. Тези процедури са необходими, за да се изключат всякакви проблеми на ранен етап и по възможност да се коригират..

Възможни проблеми

На 16-20 седмица бременна жена се подлага на втори скрининг и тройно изследване, което може да определи наличието на определени патологии, сериозни аномалии или синдром на Даун. Ако според резултатите от тестовете лекарят подозира проблем, жената ще трябва да се подложи на специален анализ - амниоцентеза. Извършва се с помощта на специална тънка игла, която отнема малко количество околоплодна течност. Този процес се наблюдава с помощта на ултразвуков апарат. Локална анестезия се прилага на мястото на пункцията преди процедурата. След това се извършва тест за 40 дефекта. Рискът от спонтанен аборт, свързан с амниоцентеза, е не повече от 3%.

Други възможни проблеми през този период включват:

 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • първична плацентарна недостатъчност.

Хранене на бременност от 16 седмици

Балансираното и правилно хранене на 16-та седмица от бременността е не само ключът към успешното носене на плода, но и лесното раждане. Следователно бъдещата майка трябва да осигури на тялото си и на тялото на детето всички необходими вещества..

Диетата по време на бременност трябва да се състои от зърнени храни, зеленчуци и плодове, протеинови продукти, хляб с трици, ястия, богати на фибри и витамини. Трябва да ядете малко, но често. Готвенето трябва да е на пара или във фурната. Трябва да пиете поне два литра вода на ден. Алкохолът на 16 гестационна седмица, както и силен чай и кафе, трябва да бъдат напълно изключени..

Можете също така да разберете какво хранене е необходимо на 17 гестационна седмица, как се развива бебето, какви заплахи могат да възникнат в този момент и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

Хранене на бременна жена

Всички хора, които искат да запазят здравето си, трябва да се хранят правилно и още повече за бременни жени, защото ядат за двама. Основни хранителни правила:

 1. Храненето трябва да става на малки порции няколко пъти на ден. По-добре е да се храните по малко 5-6 пъти на ден, отколкото да се храните 3 пъти на ден.
 2. По-добре е да не ядете много през нощта, но закуската трябва да е обилна и питателна..
 3. Необходимо е напълно да се изключи от диетата пържено, пушено и пикантно.
 4. Алкохолът и тютюнопушенето са строго забранени.
 5. Откажете всякакви газирани напитки и кафе, като предпочитате натурални сокове и слаб чай.
 6. Намалете консумацията на сладки, солени и нишестени храни.
 7. Включете в диетата си повече плодове, сезонни зеленчуци, млечни продукти, извара и сирене, месо, яйца, риба, ядки, сушени плодове.
 8. Гответе цялата храна до готовност, за да избегнете чревни инфекции и паразити.

Секс на 16 седмица бременност

Ако бременността протича без усложнения, тогава гинеколозите не поемат никакви ограничения в интимния живот.

Сексът на 16 гестационна седмица е противопоказан само ако има предлежание на плацентата, заплаха от спонтанен аборт, тонус на матката и многоплодна бременност. В противен случай интимният живот ще бъде само от полза.

Бременна на 16 седмици

Идва 16-та седмица от бременността - спокойно време, когато настроението и благосъстоянието на бъдещата родилка се подобрява значително. Непоносимостта към определени храни отстъпва. Време е да изпитате радостта от предстоящото майчинство и да се насладите на позиция, която по това време не е обременена с физическо заболяване. Също така трябва да помните за профилактиката на наднорменото тегло и стриите, както и да водите здравословен начин на живот и да следвате някои препоръки.

Какво се случва в тялото на бъдеща родилка на 16-та седмица от бременността

Матката продължава да се разширява, количеството на околоплодните води в нея се увеличава. В процеса на растежа си връзките се разтягат и удебеляват, на фона на които бъдещата майка има болки в корема, слабините или бедрата.

Развитието на бременността на 16 седмица продължава, плодът расте и коремът на бъдещата майка се закръгля. Поради увеличаването на обема на кръвта, устните и бузите стават по-розови, а чертите на лицето под въздействието на хормони стават по-изразителни.

Гърдите остават чувствителни и продължават да растат. Процесът на уриниране се нормализира. Червата работят бавно поради мудни мускулни стени, което води до запек.

Някои майки на 16 седмица от бременността може да усетят първите движения на бебето. Това важи особено за повторно бременни жени. Ако бъдещата родилка е в позиция за първи път, можете да забележите движения на плода на 18-20 седмици.

Под въздействието на хормоните меланинът се натрупва в кожата на бременна жена, което провокира появата на пигментация. По лицето се появяват петна, зоните на ареолата потъмняват и от пъпа надолу се образува тъмна ивица. Тези промени не са опасни и ще изчезнат след доставката..

Друга жена може да бъде обезпокоена от умора в краката, която се дължи на изместването в центъра на тежестта на тялото. Освен това бременната жена напълнява, което значително увеличава натоварването на краката. На този фон тя може да изпита първите симптоми на разширени вени, болки в кръста и патешка походка.

Плод на 16 гестационна седмица

Размерът на плода е 12-13 см, а теглото е 100 грама. Лицевите мускули са достатъчно развити, бебето знае как да се усмихва, да се мръщи и да отваря уста. Ушите продължават да се движат, очите са на мястото си, тялото става по-пропорционално. Детето чува музика, звучи добре, различава гласовете на близките.

Феталните неврони активно се разрастват и разширяват, надбъбречните жлези произвеждат оптималното количество хормони. Костният мозък започва да реагира за хемопоетичната функция и се формира съставът на кръвта. В кръвта има лимфоцити, моноцити, еритроцити, можете да установите Rh фактора и неговата група. Феталният хемоглобин се синтезира, нормалният хемоглобин ще започне да се произвежда 6-8 месеца след раждането.

При момичетата през този период яйчниците се спускат в малкия таз, образуват се влагалището, матката и фалопиевите тръби. При момчетата тестисите са все още в перитонеума, формират се външните полови органи. Костната система продължава да се укрепва, долните крайници стават по-развити. Постепенно жлъчният мехур, червата, стомаха и черния дроб започват да изпълняват своите функции..

Пикочният мехур и бъбреците също функционират. Урината, която се отделя, попада в околоплодните води. За да се поддържа стерилитет и стабилен химичен състав, околоплодните води се обновяват повече от 10 пъти на ден. Пъпната връв, която свързва плода с тялото на майката, е еластична и здрава. Способен е да издържи натоварвания до 6-7 кг.

Чувства на бъдещи майки на 16 седмица от бременността

Понастоящем здравословното състояние на бременните жени е напълно различно. Някои изобщо не чувстват бременност и не изпитват неприятни симптоми. Други, напротив, страдат от прояви на токсикоза и известен дискомфорт. До 16-та седмица на бременността токсикозата по правило трябва да отстъпва. Повръщане може да се появи при жени с многоплодна бременност. В друг случай трябва да се консултирате с лекар за промяна на диетата..

Много майки нямат корем, видим на 16 гестационна седмица. Това е нормално и обикновено води до енергичен растеж през следващите гестационни седмици. При някои бременни жени нарастващият корем става доста забележим и е трудно да се скрие от другите..

По това време бъдещите родилки могат да забележат, че ноктите им са започнали да растат по-бързо или, напротив, са станали чупливи и слаби. Някои хора имат чуплива коса, други - тя става по-копринена и луксозна. Това са временни явления, причинени от промени в хормоналните нива. След раждането всичко се нормализира.

Също така, бременните жени могат да получат хрема и запушване на носа. Много от 16-та седмица на бременността ги възприемат като настъпване на настинка, алергия или ТОРС. Това са прояви на ринит на бременността, който се диагностицира при 35% от пациентите. Развитието му се дължи на повишена концентрация на естроген, която провокира подуване на лигавиците на носната кухина..

Също така, на фона на прекомерно производство на естроген и увеличен приток на кръв към гениталиите при бременна жена, количеството на вагиналното течение може да се увеличи. Ако са млечни, бистри, течни и без мирис, това е нормално. Ако сянката, консистенцията или миризмата на белотата са се променили, е необходима консултация със специалист.

Тестове на 16 гестационна седмица

В допълнение към стандартното претегляне, измерване на кръвното налягане и общ тест за урина, акушер-гинеколог може да предпише скринингов генетичен тест. Този тест се основава на откриване на нивото на hCG, ACE и NE в кръвта. Въз основа на количеството на тези хормони, лекарят може да подозира, че плодът има генетични дефекти и аномалии..

Трябва да се има предвид, че получените данни не се използват за поставяне на окончателна диагноза. Те показват само голяма вероятност за развитие на определена аномалия. За по-нататъшни изследвания се предписва ултразвуково сканиране на плода. Ако потвърждава висок риск от хромозомни аномалии, бременната жена се препоръчва да се подложи на амниоцентеза (вземане на проба от околоплодната течност за изследване). Генетичната структура на плода и околоплодните води е идентична, така че техният анализ позволява да бъдат открити над 45 вродени дефекта със 100% точност. Тази изследователска техника обаче крие определени рискове. Това може да причини спонтанен аборт или инфекция на плода.

Амниоцентезата не е включена в списъка на задължителните прегледи и бременна жена може да откаже да я извърши.

Възможни проблеми с бременността при 16 гестационна седмица

Ако заплахата от спонтанен аборт се появява по-често през първия триместър, тогава на 16 седмица може да има замразена бременност. Свързва се с хромозомни аномалии, вътрематочна инфекция на плода, излагане на негативни фактори или резус-конфликт. Възможно е да се диагностицира замразена бременност на 16 седмици чрез определяне размера на матката и ултразвукова процедура. В случай на откриване на тази патология, бременността трябва да бъде прекъсната в стационарни условия.

След това жената трябва да се подложи на цялостен преглед, за да установи причината за замръзване на плода. Препоръчително е да планирате следващата бременност шест месеца по-късно след принудителната медицинска намеса.

Необходимо е да се консултирате с лекар на 16-та седмица от бременността, ако имате кървави или кафяви секрети, кървене или дърпане, интензивна болка в долната част на корема.

Забрани и препоръки за бъдещи майки на 16 гестационна седмица

Бременността става все по-очевидна и жената е принудена да променя начина си на живот все повече и повече. Време е бъдещите майки да помислят за смяна на гардероба си и да си купят удобни, удобни дрехи. Също така трябва да помните за специално бельо и да изоставите токчета в полза на обувки с ниска подметка. Също така трябва да запомните за правилната поза за спане - спането по гръб и стомах е нездравословно..

Характеристики на захранването

За нормалното развитие на плода жената трябва да се храни здравословно и балансирано. Ежедневното меню трябва да включва продукти от различни групи - плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко, месо, риба. Малко по малко, трябва да ядете морски дарове, плодове и ядки (при липса на алергии). Не се препоръчва да се пренебрегва появата на някакви вкусови предпочитания. Като правило те сигнализират за недостиг на определени микроелементи в организма..

Особено внимание трябва да се обърне на метода на приготвяне. Най-добре са печени, задушени, приготвени на пара или варени. По-добре е да се въздържате от кисели, пушени и пържени храни. Също така не се препоръчва да се злоупотребява с продукти от брашно и сладкиши. Това може да предизвика високи нива на глюкоза в кръвта и прекомерно наддаване на тегло..

Прием на витамини

По това време приемът на мултивитаминни комплекси може да се наложи дори за тези бременни жени, които следват пълноценна и балансирана диета. Ето защо можете да се консултирате с гинеколог относно избора на най-оптималното лекарство. Ако докато бременната жена може да се справи без мултивитамини, приемът на витамин D и калций трябва да продължи.

Секс на 16 седмица бременност

Много жени влизат в нов етап в отношенията си през този период. В ранните етапи сексуалният живот е бил ограничен поради незадоволителното здравословно състояние на бременната жена. Сега гаденето преминава, състоянието се нормализира, а хормоналните промени и притока на кръв към гениталиите ги правят по-податливи.

При липса на медицински противопоказания (заплаха от спонтанен аборт, предлежание на плацентата), сексуалната активност не е ограничена. В този случай трябва да се избягва дълбоко проникване и натиск върху корема..

Физическа дейност

Появата на корема не е причина да се отказвате от спорта. Напротив, умерената физическа активност ще бъде само от полза. Не можете да преуморявате и да вдигате тежести. Можете да се запишете за басейн, да правите дихателни упражнения, да посещавате танци, да правите фитнес или йога за бременни жени. Редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате форма, да се подготвите за предстоящото раждане и да улесните хода на бременността..

Тези жени, които нямат достъп до фитнес залата, могат просто да се разхождат във въздуха. Разходките могат да помогнат за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза и оксигениране на тялото.

Медицински процедури, лекарства

Въпреки факта, че през този период плацентата вече функционира, всяко лечение трябва да се предписва от лекар. Много лекарства и медицински манипулации са противопоказани през тези периоди. Също така не се препоръчва използването на хранителни добавки и народни средства. Безопасността им не е доказана и ефектът върху женското тяло не е проучен..

Снимка на ултразвук на 16 седмица от бременността

Как изглежда коремът на 16 гестационна седмица

Видео: 16 седмица от бременността

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!