Фибриногенът е протеин, който се произвежда от чернодробните клетки - той е този, който е отговорен за съсирването на кръвта. Но когато жената роди дете, тялото й се възстановява коренно, много физиологични показатели се променят. Същото се отнася и за показателите за фибриноген.

Фибриногенът, като протеин, произведен от черния дроб, пряко влияе върху естествените процеси на съсирване на кръвта и благодарение на него в съдовете се образуват кръвни съсиреци, предотвратяващи обилна загуба на кръв в случай на нараняване. Увеличаването или намаляването на нивото на даден елемент в кръвта води до сериозни отклонения в работата на тялото на майката, водещи до сериозни патологии, до спонтанен аборт или смърт.

 1. Фибриноген по време на бременност: роля в организма
 2. Тест за фибриноген: когато е предписан
 3. Време за среща
 4. как върви
 5. Тримесечни норми
 6. 1 триместър
 7. 2 триместър
 8. 3 триместър
 9. Какво да правите, ако фибриногенът е повишен по време на бременност
 10. Причини
 11. Лечение
 12. Какво се прави с намалена ставка
 13. Причини
 14. Лечение
 15. Как да намалим нивата на фибриноген по време на бременност
 16. Предотвратяване
 17. Полезно видео

Фибриноген по време на бременност: роля в организма

Именно този елемент служи като основа за кръвен съсирек - тромб. При естествено, физиологично раждане жената губи около 250-300 мл кръв, при цезарово сечение - до 700 мл. Ако лекарите говорят за патологично състояние и сложно раждане, невъзможността на кръвта да се съсирва нормално или ненормално ниво на кръвни съсиреци, развиващи се поради повишено / намалено ниво на фибриноген, е възможна смъртта на майката и плода.

Тест за фибриноген: когато е предписан

Назначете лабораторен анализ при наличие на такива показания:

 1. Когато се подготвяте за операция или след нея, това ще предотврати обилна загуба на кръв или образуване на кръвни съсиреци, което в бъдеще ще доведе до блокиране на сърдечно-съдовата система.
 2. В случай на диагностициране на заболявания на сърдечно-съдовата система.
 3. Ако черният дроб не успее.
 4. В хода на диагностика на възпалителни процеси.
 5. При изследване за хемофилия.

Време за среща

Лекарят насочва бременната жена да бъде изследвана през първата седмица на всеки триместър, което ще позволи проследяване на нивото на фибриноген и предприемане на мерки за коригиране на показателите му. Ако има други индикации за назначаване на кръводаряване за анализ, изследването може да се извършва по-често, тъй като няма строги ограничения и противопоказания за провеждане.

как върви

Лабораторен анализ за определяне на нивото на фибриноген се нарича от лекарите коалаграма. Венозна кръв се взема от бременна жена за изследване, но за да бъдат резултатите от теста възможно най-точни, трябва да се спазват редица правила:

 1. Кръв се дава сутрин на гладно - за последен път жената трябва да яде не по-рано от 12 часа преди теста.
 2. Изключете всякакви стресови ситуации и физическа активност за 1-2 часа.
 3. Забранено е пушенето един час преди даването на кръв, а 2 дни преди това - забрана за пиене.

Тримесечни норми

Нормата на протеиновите показатели при бременна жена се определя пряко от времето на гестационния ход - през първия триместър те са по-близо до нормалното, през третия достигат максималното си ниво и това не се счита за патология.

1 триместър

В първия триместър на срока, до 14 седмици, протеиновите показатели варират на ниво от 2,5-5 g / l. Ако бременна жена има тежка форма на токсикоза, показателят може да достигне 3-4 g / l, като постепенно се увеличава.

2 триместър

През втория триместър на бременността нормалните нива на белтъци в кръвта са 3-3,2 g / l. На този етап от хода на бременността е особено важно да се поддържат точни измервания на протеина в кръвта, предотвратявайки тромбоза на плацентарните съдове, което може да причини спонтанен аборт, преждевременно раждане.

3 триместър

През третия триместър нивото на протеин в кръвта се увеличава до 6 g / l - това се дължи на такова увеличаване на активния растеж и развитие на плода. Кръвоносната система на майката е свързана чрез плацентата със сърдечно-съдовата система на плода, което увеличава притока на кръв и увеличава нивото на протеин, произвеждан от черния дроб.

Какво да правите, ако фибриногенът е повишен по време на бременност

Високото ниво на фибриногенов протеин, произвеждан от черния дроб, може да показва протичането на различни патологични процеси в тялото на майката. Следователно това отклонение, както и пониженото ниво на протеин, не трябва да се пренебрегват..

Причини

Говорейки за причините, които могат да провокират намаляване на нивото на фибриноген, лекарите разграничават следното:

 1. Ходът на остро инфекциозно заболяване. Най-често нивото на протеин се увеличава по време на възпалителния процес, фокусът на който е локализиран в мастната тъкан, увреждане на кръвта или сърцето.
 2. В случай на изгаряне от различен характер на произход, при което освобождаването на плазмени протеини от черния дроб рязко се увеличава.
 3. Злокачествени новообразувания, които могат да провокират значителни промени в показателите на съсирващите се вещества в кръвта, нарушавайки естествения ход на бременността.

Лечение

В случай на леко повишаване на нивото на фибриноген, лекарят предписва курс на прием на лекарства с общо действие:

 • прием на фолиева киселина;
 • Витамини от група В;
 • разредители на кръвта;
 • противовъзпалителни лекарства;
 • в случай на онкология - курс на противоракова терапия.

Важен аспект на терапията е преразглеждането на вашата собствена диета. Менюто трябва да включва разреждащи кръвта храни - слънчогледови семки и царевица, шоколад и цитрусови плодове, водорасли, малини и ягоди, както и зелен чай. Показано е също така бременна жена да приема по 1 скилидка чесън на ден - естествен антикоагулант.

Какво се прави с намалена ставка

Ниските нива на фибриноген са по-рядко срещани от повишените, но рискът от патология не се намалява от това. Основното нещо, което една жена трябва да помни, е да не се самолекува, за да не влоши собственото си положение..

Причини

Лекарите приписват следните фактори на причините, които могат да намалят нивата на фибриноген:

 1. Ходът на жената с тежка форма на токсикоза - колкото по-силна е токсикозата, толкова по-ниско е нивото на протеин.
 2. Липса на витамини, които активно участват в процеса на хемостаза. На първо място, такива витамини са витамините В12 и С.
 3. Диагноза при бременна жена от етап 2 или 3 на DIC синдром, водеща до силно разреждане на кръвта поради вродени / придобити патологии.

Във всеки отделен случай първопричината за патологичното намаляване на нивото на фибриноген се определя от гинеколога въз основа на резултатите от лабораторни изследвания и преглед на пациента.

Лечение

В този случай лекарят предписва лечение в зависимост от причината, провокирала патологията - важно е да се подложите на преглед и консултация с гинеколог и хематолог.

 1. Антикоагуланти - те инхибират активността на коагулацията на протеини и предотвратяват развитието на тромбоза. Най-често предписваните лекарства са хепарин или еноксипарин.
 2. Курсът на прием на антитромбоцитни средства - те се предписват за предотвратяване на тромбофлебит и свързаните с него усложнения.
 3. Витамини от група Р - укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява активността на фрагменти, които нарушават нивото на съсирване на кръвта.

Показано е също така да въвеждате в собствената си диета храни, които повишават нивото на съсирване на кръвта - картофи и зърнени храни, пресни зеленчуци и зеле, черен дроб и зелени домати, билки, зърнени храни. Полезно е да се въведе в диетата и отвара от бял равнец, замествайки я с чай, добавяйки коприва или арника.

Как да намалим нивата на фибриноген по време на бременност

С патологично високо ниво на фибриноген, лекарите наричат ​​плазмаферезата единственият ефективен метод за намаляване на неговите показатели. Методът ви позволява да намалите нивото на протеин в кръвта за 2-3 часа. Също така е важно да следвате всички препоръки на лекаря, да разнообразите диетата си, като я направите пълноценна. По-специално, всички червени храни трябва да бъдат изключени от диетата - грозде и нар, червена риба и черен дроб, цвекло и т.н..

Предотвратяване

Всички превантивни мерки за нормализиране на нивото на протеини в кръвта - фибриноген по време на бременността, жената трябва да се съгласи с гинеколога, който я наблюдава.

 1. На първо място, прегледайте диетата си - тя трябва да бъде пълноценна и разнообразна, включително или, напротив, да се изключат храни, които могат да увеличат / намалят степента на съсирване на кръвта.
 2. Винаги пийте много течности, особено през лятото.
 3. Показано е своевременно да премине тестовете, предписани от лекаря, и да се подложи на диагностика, за да изпълни всички назначения на гинеколога.
 4. Откажете се от лошите навици преди планирането на бременността и по време на бременността.
 5. Прекарвайте повече време на открито.

Системното наблюдение на здравето, както от жената, така и от лекаря, ще улесни прехвърлянето на бременността и раждането на здраво бебе.

С настъпването на бременността много системи, вътрешни органи се възстановяват за ново състояние за себе си и с помощта на системата за хемостаза се подготвят за бъдеща загуба на кръв по време на раждането. Ето защо е толкова важно да се обърне специално внимание на показателите на фибриноген в кръвта..

Намаленото / повишено ниво на протеин, произвеждан от черния дроб, представлява опасност за здравето на майката и плода, а своевременно взетите мерки ще предпазят бременността и нероденото дете от развитието на неблагоприятни, негативни последици.

Какво да правите, ако фибриногенът се увеличава или намалява по време на бременност?

Какво е фибриноген?

Фибриногенът е протеин, открит в кръвта, който влияе върху съсирването на кръвта. Заедно с тромбоцитите този компонент подпомага образуването на кръвен съсирек в случай на увреждане на целостта на кожата, предотвратява развитието на обилно кървене.

Нормата на фибриноген при небременни жени е 2-3 g / l

Фибриногенът се произвежда от черния дроб и след това попада в кръвта, където се разтваря. Много е важно концентрацията му да е в рамките на нормалните стойности, тъй като храненето на плода и рискът от усложнения по време на бременност зависят от състоянието на кръвта на майката..

Каква е скоростта на фибриноген?

Концентрацията на това вещество се различава в зависимост от тримесечието. Природата предвижда леко намаляване в ранните етапи на бременността и увеличаване по-близо до раждането. Това е необходимо за нормалното развитие на бебето в утробата..

През първия триместър плазмата става течна, така че ембрионът получава максимално количество хранителни вещества. Това е труден период, така че е важно фибриногенът да е в нормалните граници. Нормата е 2,98-3,1 g / l. В края на третия месец образуването на плацентата завършва, съдовете на пъпната връв са достатъчно укрепени, така че нивото на фибриноген започва да се увеличава.

През втория триместър достига 3,1–3,3 g / l. Лекото увеличение се дължи на предотвратяването на значителна загуба на кръв по време на раждане. През третия триместър фибриногенът достига своя максимум от 5– g / l. Това е 2-3 пъти повече, отколкото при небременните жени. Този растеж се дължи на предстоящото раждане, което е придружено от значителна загуба на кръв..

По време на процеса на раждане жената губи до 300 ml кръв, по време на цезарово сечение - до 800 ml. В случай на сложна доставка, загубата е повече от 1 литър.

С високо ниво на фибриноген кръвта става гъста, поради което бързо се коагулира, обемът на загубата на кръв намалява, което има положителен ефект върху здравето на жената след раждането.

Тест за фибриноген по време на бременност

Нивото на това вещество се определя с помощта на коагулограма. Това е усъвършенстван кръвен тест, който може да се използва за оценка на съсирването на кръвта. Оценяват се нивото на фибриноген, протромбиновото време и индексът, други характеристики.

Кръв за фибриноген по време на бременност се взема от вена в лакътя

За изследването се взема венозна кръв. За да бъдат надеждни резултатите, е важно да се подготвите правилно за анализа:

 • ако жената приема лекарства от групата на антикоагулантите, тогава лечението трябва да бъде спряно;
 • откажете се от мазни и пържени храни, консерви, пикантни и солени храни за 48 часа;
 • избягвайте стресови ситуации в продължение на 2 дни, не се изнервяйте, тъй като промяната в хормоналните нива води до фалшиви резултати;
 • изоставете физическата активност 48 часа преди анализа;
 • 12 часа преди вземане на кръв, не яжте нищо, можете да пиете само чиста вода;
 • не пушете един час преди анализа (ако жената има тази зависимост).

Коагулографско проучване при бременна жена се извършва няколко пъти през различни триместри, за да се оцени вероятният риск от кървене по време на раждане. Резултатите са готови след 2-3 дни. С декодирането трябва да се занимава лекар, тъй като за жена в позиция повишаването на фибриногена е норма. Ако резултатите показват висока или ниска коагулируемост, тогава се предписва лечение.

Защо фибриногенът е повишен?

Нивата на протеини се сравняват с времето на бременността. Ако числовите стойности са извън обхвата, това е пряка заплаха за жената и бебето..

Повишеният фибриноген по време на бременност може да бъде свързан с лекарства, съдържащи естроген

Повишеният фибриноген показва твърде дебела плазма. Причините за това състояние:

 • чернодробно заболяване;
 • токсикоза;
 • отравяне, водещо до дехидратация;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания, например прехвърлен грип или ТОРС;
 • травма или некроза на тъканите, например с изгаряния;
 • пневмония;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • хронични заболявания в остър стадий;
 • ревматизъм;
 • тромбофлебит;
 • злокачествени тумори;
 • постоянен стрес;
 • тежък физически труд.

Както можете да видите от списъка, причините могат да бъдат както безобидни, така и тежки. Всички тези патологии причиняват увеличаване на фибриногена, което е изпълнено с тромбоза, тромбофлебит, както и белодробна емболия, което е смъртоносно заболяване. Кръвни съсиреци могат да се образуват не само в кръвоносната система на майката, но и в съдовете на плацентата, поради което плодът не получава хранителни вещества и кислород, може да се развие хипоксия и в резултат на това малформации.

За диагностициране на тромбоза може да се направи тест с D-димер, който е продукт на разпадане на фибрин, който съдържа два D-фрагмента от фибриноген. Появява се след колапса на кръвен съсирек.

Излишъкът от фибриноген над 6 g / l е изпълнен със следните усложнения:

 • спиране на развитието на плода;
 • спонтанен аборт;
 • замръзване на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • преждевременно раждане на бебе.

При високи проценти лечението се извършва незабавно.

Защо фибриногенът е понижен?

Ниските нива на протеин са рядкост, което е добре, тъй като лошото съсирване на кръвта е много опасно състояние по време на бременност. Кървенето при раждане е трудно да се спре, вероятността от смърт на родилка е голяма.

Намаленият фибриноген е опасен за дете. Може да причини отлепване на плацентата, вътрематочно кървене и фетална хипоксия..

При нисък фибриноген кървенето може да се развие не само по време на раждането, но и след него, както и на всеки етап от бременността

Намалено ниво на фибриноген се диагностицира със следните патологии:

 • късна токсикоза;
 • дефицит на витамин В12 или аскорбинова киселина;
 • кръвни заболявания;
 • чернодробно заболяване, по-специално хепатит или цироза;
 • дисеминирана интраваскуларна коагулация или синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация, който се появява поради прекомерно производство на тромбопластични вещества;
 • нараняване или изгаряния;
 • скорошна операция;
 • отравяне, придружено от интоксикация;
 • нисък имунитет;
 • изчерпване на тялото, причинено от небалансирана диета.

Намаляването на нивото на фибриноген по време на бременност може да показва друга патология, която е вродена или придобита, - хипофибриногенемия. Това е състояние, при което протеинът или не се произвежда изобщо, или концентрацията му е недостатъчна за нормалното функциониране на кръвоносната система. Нивата на фибриноген падат до 1-1,5 g / L.

Причините за хипофибриногенемия, придобити по време на бременност, са отлепване на плацентата, вътрематочна фетална смърт или проникване на околоплодна течност в кръвта на жената.

Методи за нормализиране на фибриногена

Колкото по-малко е отклонението от нормата, толкова по-лесно и бързо е лечението. Важно е да се установи намаляване или увеличаване на фибриногена навреме, тогава рискът от усложнения е минимален. Дългото съществуване на патология води до необратими последици, като замръзване на плода, спонтанен аборт.

Жената се лекува от хематолог, гинеколог контролира хода на бременността. Бременната жена трябва да се преглежда редовно, не само коагулограма е задължителна, но и ултразвук на тазовите органи, който ви позволява да оцените развитието на плода и да предотвратите възможни заплахи.

Терапията не е ефективна без елиминиране на причината за отклонението на фибриногена от нормалните стойности, поради което се предписват допълнителни диагностични методи:

 • клиничен кръвен тест;
 • Доплер ултразвук за оценка на състоянието на кръвоносните съдове;
 • Ултразвук на вътрешни органи;
 • CT или MRI (само ако е посочено).

След установяване на причината се предписва лечение. След като се елиминира, нивата на фибриноген се нормализират сами.

Ако причината не е открита, тогава за намаляване на протеина в кръвта се предписват лекарства, които разреждат плазмата, а именно антикоагуланти, за да се увеличи - сгъстяване на кръвта, т.е. коагуланти.

Жената трябва да избягва стреса и физическите натоварвания, нощният сън трябва да продължи най-малко 9 часа. При дебела кръв е важно да се пият много течности, брезовият сок е особено полезен, както и употребата на плазморазреждащи храни:

 • цитрусови плодове;
 • цвекло, домати, краставици, тиквички;
 • ягоди, малини;
 • Морска храна.

С някои продукти не трябва да се злоупотребява, тъй като може да се развие алергична реакция. Храненето на кръвни съсиреци включва използването на картофи, банани, елда, зърнени храни и орехи.

Не си струва да се прибягва до традиционната медицина без консултация с лекар.

Скоростта и промените във фибриногена по време на бременност

При бременна жена всички функции на тялото трябва да работят в идеален режим. Кръвоносната система е връзката между майката и детето, чрез която всички необходими вещества влизат в тялото на бебето. Следователно качеството на кръвоносната система на жената трябва да бъде в пълен ред. За да поддържа нормална кръвна картина, бъдещата майка трябва редовно да прави кръвни тестове. Лекарите изследват нивото на хемоглобина, тромбоцитите и количеството съдържащ се фебриноген, което ще бъде разгледано подробно по-нататък в статията..

Какво представлява фибриногенът и каква е неговата роля в организма?

Фиброгенът е специфичен протеин, открит в кръвната плазма, който се синтезира от чернодробните клетки. След като протеинът навлезе в кръвната плазма, той веднага се превръща във фибрин. Този ензим осигурява по-бързо съсирване на кръвта в тялото на живите същества..

Внимание! Основната функция на фибриногена е да предотврати образуването на тромбоза и да подобри кръвообращението във венозната система. Ето защо бременните жени трябва редовно да се тестват за определяне на този показател и ако той се отклонява от нормата, да предприемат мерки за подобряване на работата му.

По време на бременност количеството плазма в тялото на бъдещата майка се увеличава. Това се дължи на раждането на нов живот и необходимостта да му се осигури допълнителен кръвен поток. Успоредно с увеличаването на обема на кръвта, съдържащите се в него вещества се увеличават, включително увеличаването на скоростта на фибриноген.

Поради факта, че по време на бременността на плода в тялото на бъдещата майка се извършва огромно преструктуриране на целия хормонален фон, нивото на протеин може значително да се увеличи или намали. Скоковете са особено забележими при носене на близнаци или тризнаци.

Последиците от превишаването на нормалните нива на фибриноген са обилно вътрешно кървене, което е най-опасно в последните етапи на бременността. Ето защо е толкова важно да се правят тестове за количественото съдържание на фибриноген в кръвта за всички бъдещи майки..

Какво е нормалното ниво на фибриноген по време на бременност??

Грижовната природа е предоставила всички подробности, поради което по време на бременността през първия триместър на бременността нивото на фибриноген намалява значително. Тази функция е проектирана така, че ембрионът да може свободно да получава от кръвта всички необходими хранителни вещества и елементи чрез увеличаване на течливостта на кръвта.

На първите етапи на бременността плацентата едва започва да се формира, образуват се нови съдове, включително плацентарни. До втория триместър съдовете стават по-силни и стават повече или по-малко здрави. Сега тялото на майката е готово да премине към други също толкова важни функции, а именно да се подготви за предстоящото раждане. За целта кръвта трябва да има плътна консистенция, за да се избегне ненужна загуба. Колкото по-близо е датата на падежа, толкова по-високо е нивото на фиброноген.

Ето защо, по различно време на бременността, лекарите определят различни норми за показателя на фибриноген (в g / l):

 • 1 - 13 седмици от бременността - 2,12 - 4,33;
 • 13 - 21 седмици - 2,90 - 5,30;
 • 21 - 29 седмици - 3 - 5,70;
 • 29 - 35 седмици - 3,20 - 5,70;
 • 35 - 42 седмици - 3,50 - 6,50.

Причини за отклонение от нормата:

- повишаване

Справка! Ако нормалният показател за фибриноген е надценен за определен период на бременност, това може да означава силна дехидратация на организма. Проблемът е най-актуален за първия триместър на бременността..

Дехидратацията може да възникне по следните причини:

 • Тежка токсикоза с обилно повръщане, в резултат на което се губи голямо количество течност, натрупана от тялото;
 • Инфекциозни заболявания, които също допринасят за отстраняването на течността от тялото. Баналният грип или ARVI може трайно да деактивира цялото тяло на майката.
 • Обострянето на хроничните заболявания води до загуба на огромно количество вода за борба с инфекцията.
 • Стрес, често безпокойство и безпокойство. Тези фактори допринасят за бързото сгъстяване на кръвта и повишаване нивото на фибриноген в нейния състав..
 • Повишена физическа активност.

Високата концентрация на фибриноген може също да показва проблеми с щитовидната жлеза, кръвоносните съдове и сърцето. В някои случаи повишеното ниво на веществото може да бъде провокирано от пневмония или ревматоиден артрит. Често при тромбофлебит и ревматизъм възниква и тази ситуация..

Най-опасното е повишаването на фибриногена в отговор на разпространението на злокачествени клетки в тялото. Напоследък все повече жени в това положение са диагностицирани със злокачествени тумори.

- депресии

Намаляването на нивото на фибриноген може да се дължи на следните причини:

 • гестоза;
 • патологичен дефицит на витамин В12 в организма;
 • наличието на синдром на дисеминирана вътресъдова коагулация;
 • хепатит.

Чести причини за намаляване на показателите на плазмените протеини са неотдавнашни наранявания, претърпени от жена, тежки изгаряния. По време на хирургични операции бъдещата майка също може да загуби голямо количество кръв, което неминуемо се отразява на анализа с ниско съдържание на протеинови съединения в плазмата. Различните интоксикации на тялото, включително токсикоза в ранните етапи на бременността, могат значително да повлияят на подценяването на този показател.

Нивата на фибриноген по време на бременност

Кръвта на майката по време на бременност подхранва и осигурява на бебето всичко необходимо. Следователно, здравето на кръвта е от голямо значение за бебето, майката и процеса на предстоящото раждане..

Многобройните тестове, които бременната жена прави, дават на лекаря доста пълна картина на нейното здраве. Хемоглобинът и броят на тромбоцитите са важни. Проверява се и количеството фебриноген. За това какво е и колко от него трябва да бъде в кръвта на бъдеща майка, ще разкажем в този материал.

Какво е

Когато човек е застрашен от загуба на кръв, тялото му задейства защитния механизъм на кръвосъсирването. И ключовата връзка в него е протеин, наречен фибриноген. Той се произвежда от черния дроб, след което фибриногенът се разтваря напълно в кръвната плазма.

При нараняване, порязвания, хирургични интервенции и други заплахи за благосъстоянието на организма, фибриногенът започва да реагира с ензима тромбин. Резултатът е фибринов мономер.

Той се утаява под формата на най-фините нишки, които не могат да се видят с просто око. Тези нишки свързват кръвните клетки заедно, особено тромбоцитите. Това образува кръвен съсирек, който напълно затваря раната и предотвратява по-нататъшното изтичане на кръв. Впоследствие тромбът се разтваря под въздействието на други вещества и съдовете се изчистват от него.

По време на бременността е важно съсирването на кръвта да е нормално. Това ще позволи на детето да получи достатъчно количество кислород и хранителни вещества, а майката може спокойно да доведе бебето до определената дата и да роди без проблеми.

Ето защо кръвта се проверява за съсирване няколко пъти по време на бременността..

Анализ на фибриноген

Фибриногенът не е единственият показател за способността на кръвта да образува кръвни съсиреци и следователно няма отделен анализ за него. Нивото на плазмения протеин се определя по време на цялостно проучване на RFMK (разтворим фибрин-мономерен комплекс), което се нарича още коагулограма.

За анализ е подходяща само венозна кръв. Оградата й се прави няколко пъти по време на бременност, а след това непременно преди раждане или цезарово сечение. Лекарите трябва да са сигурни, че жената не е изложена на риск от масивно кървене по време на раждането..

Някои фактори отвън могат да повлияят на резултатите от анализа и следователно, преди да посетите лабораторията или кабинета за лечение, жената трябва да спазва няколко важни условия:

 • два дни преди даряването на кръв, не трябва да бъдете нервни, притеснени, да подреждате нещата с роднини и непознати - хормоналният фон, променящ се при стрес, ще повлияе на кръвосъсирването;
 • два дни преди анализа не можете да ядете мазни, пикантни, прекалено солени или сладки храни;
 • физическата активност трябва да бъде ограничена за няколко дни;
 • Разредители на кръвта (като аспирин) не трябва да се приемат една седмица преди теста.
 • кръв се дава на празен стомах - последното хранене на бъдещата майка трябва да се проведе не по-късно от 8 часа преди вземането на кръв;
 • ако бъдещата майка не може да се сбогува с лошия навик на пушене, тогава един час преди да посетите лабораторията, пушенето е забранено.

Кръвта се поставя в епруветка, обработена със специално съединение, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. В лабораторията плазменият компонент се отделя от него и се определя количеството фибриноген в плазмата. За целта към него се добавят специални реактиви, които стартират процеса на образуване на тромби в пробата. По броя на образуваните нишки на фибрин, лаборантът преценява количеството фибриноген.

Ценности стандарти

Мъдрата природа е осигурила всичко за безпрепятственото развитие на новия живот в утробата на майката. Следователно в самото начало на бременността и през първия триместър фибриногенът в кръвта намалява, за да може ембрионът да получи повече хранителни вещества, тъй като течността на кръвта се увеличава.

По това време се формира плацентата - и новите съдове, включително съдовете на пъпната връв, се нуждаят от внимателно и щадящо отношение. За това кръвта на майката става по-течна.

През втория триместър, когато съдовете на плацентата и пъпната връв стават по-силни и по-здрави и основното полагане на органи в детето е завършено, тялото на майката има нова задача - да се подготви за предстоящото раждане. Не е необходимо да се казва, че рискът от загуба на кръв по време на раждането на дете е неизбежен, той е очевиден. Следователно кръвта започва да се "сгъстява", нивото на фебриноген се увеличава и следователно кръвта започва да се съсирва по-бързо.

Истинската опасност по време на раждането е изхвърлянето на плацентата. Когато се роди „място на бебето“, то винаги е придружено от кървене. Колко обилно и контролирано ще бъде, зависи от времето, необходимо за започване на образуването на кръвни съсиреци..

Този показател се влияе от количеството фебриноген. Следователно през третия триместър нивото на този плазмен протеин обикновено е винаги по-високо..

Таблица на нормите за концентрация на фибриноген по време на бременност по седмици:

Акушерски срок (седмици)

Концентрация на фибриноген - минимална

Концентрация на фибриноген - максимална

Причини за отклонения

Трябва да се отбележи, че нивото на фибриноген по време на бременност винаги е леко повишено в сравнение с резултатите от анализи на небременни жени. Въпреки това, концентрацията на веществото в плазмата може също да надвишава горните прагове на нормата за жените "в положение", както и да се отклонява от тях в по-малка посока. И може да има достатъчно причини за това.

Ако нивото се увеличи

Излишъкът от фебриноген в кръвта на бъдещата майка може да бъде причинен от токсикоза или инфекциозно заболяване, тъй като при тези условия тялото губи течност, става дехидратирано.

Увеличаването на протеините в кръвта може да доведе до предишен грип или ТОРС, както и до обостряне на хронични заболявания. По-плътната кръв става и поради силния стрес, който изпитва жената, както и ако нейната дейност е свързана със сериозни физически натоварвания.

Високата концентрация на фибриноген може да показва проблеми с щитовидната жлеза, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, пневмония и ревматизъм, както и развитието на тромбофлебит при жена.

Най-тревожна е ситуацията, при която фибриногенът в кръвта расте в отговор на злокачествени туморни процеси..

Лекарите със съжаление заявяват, че през последните години броят на жените, при които проблемите с рака се откриват точно в периода на раждането на дете, бързо нараства..

Ако нивото е понижено

Пониженото ниво на плазмените протеини в кръвта на бъдещата майка може да се дължи на гестоза, както и на патологичен дефицит на витамин В 12 в тялото й.

Ниският фибриноген и намаляване на фибринолитичната активност са характерни за синдрома на дисеминирана интраваскуларна коагулация (дисеминирана интраваскуларна коагулация). Това е опасно състояние, което изисква квалифицирана медицинска помощ. Намаленият фибриноген също придружава заболявания като хепатит.

Нивата на плазмените протеини могат да бъдат значително намалени, ако една жена наскоро е претърпяла нараняване, получила е изгаряния, е загубила кръв в резултат на хирургични интервенции и е претърпяла отравяне със значителна интоксикация. Както в случай на повишена стойност на фибриноген, токсикозата може да бъде причина за намаляването..

Възможни последици

Малък излишък на фибриноген е лесен за лечение и обикновено не създава проблеми. По-дългото и значително превишаване на нормата може да причини спонтанно прекъсване на бременността, да спре развитието на бебето и смъртта му.

Твърде "дебелата" кръв увеличава вероятността от тромбоза на маточно-плацентарните съдове, което може да доведе до смъртта на бебето в утробата. За майчиното тяло високият фибриноген представлява опасност от тромбофлебит и белодробна тромбоза, което е фатално.

Поради прекомерно "дебелата" кръв, притокът на кръв между майката и бебето ще бъде затруднен, в резултат на което бебето ще получава по-малко витамини, хранителни вещества и кислород, което може да причини вътрематочно забавяне на растежа, както и кислороден глад - хипоксия.

Намален фибриноген се открива при бременни жени много по-рядко от увеличения. Това е много тревожен знак, тъй като жена с „течна“ кръв е изложена на риск от кървене и пълна загуба на кръв. Това може да се случи преди раждането, по време на раждането и по време на следродилния период..

При управлението на такава бременност гинекологът ще бъде подпомаган от хематолог, тъй като такива жени се нуждаят от внимателно наблюдение и специален подход..

Лечение

За назначаването на компетентна терапия една коагулограма не е достатъчна. Лекарите трябва да установят точните причини, довели до отклоненията на лабораторния анализ от нормата. За това се предписват допълнителни изследвания - ултразвук, ултразвук, CTG (ако проблемът е установен през третия триместър на бременността), както и други лабораторни кръвни изследвания. Може да се наложи да посетите хематолог или трансфузиолог, за да изберете лекарства за терапия.

Какво да правим с увеличена стойност?

Ако повишаването на плазмените протеини е незначително, може да е достатъчно да промените начина на живот и подхода към храненето, така че показателите за съсирване на кръвта да се нормализират.

На жената е забранено от стрес и силни физически натоварвания. Тя трябва да спи достатъчно време (поне 9 часа) и да спазва правилния режим на пиене. В същото време е важно да разработите тактика заедно с лекаря - колко вода можете да пиете на ден, за да няма оток и дехидратация.

Диетата включва пресни домати, морски зърнастец, червени боровинки, тиквички и зеле. Тези храни са добри „разредители на кръвта“. Прясно изцедените червени сокове са полезни, включително зеленчукови сокове, като цвекло.

Брезовият сок (получен от бреза, а не от магазина) помага много добре. На една жена допълнително могат да се предписват витаминни комплекси и отделно - витамини от група В, фолиева киселина, малко количество аспирин дневно.

Обикновено такова лечение е напълно достатъчно, за да се нормализират показателите за съсирване на кръвта след няколко седмици..

Ако това не се случи, към ръководството е свързан хематолог, който предписва лекарства - антикоагуланти и индивидуално определя режима на дозиране.

Какво да правим с ниски цени?

Както при повишените нива на фибриногенов протеин, жената се насърчава да промени начина на живот. Диетата й включва храни, които имат свойства за сгъстяване на кръвта. Това са банани, печени картофи, каша от елда, пилешки и пъдпъдъчи яйца, свински черен дроб, овес, орехи и пшеница..

Обикновено "течната" кръв става на фона на късна токсикоза, така че жената не трябва да отказва предложената хоспитализация в този случай, където симптомите и интоксикацията ще бъдат премахнати с помощта на лекарства.

Всички лекарства за лечение на нарушения на кръвосъсирването са нежелани по време на бременност, но ако няма друг изход, на жената могат да бъдат предписани лекарства - коагуланти (хемостатици), калциеви препарати, тъй като този важен минерал участва в процеса на съсирване на кръвта.

За да минимизират рисковете за детето от получаването на такива средства от майката, те се опитват да предписват хемостатична терапия възможно най-късно, по-близо до раждането. Извършва се изключително в болница под наблюдението на лекар..

Не е прието да се лекуват проблеми с хемостазата с народни средства: ако отклоненията са значителни, са необходими лекарства, а не билкови отвари, особено след като използването на повечето рецепти, препоръчани от нетрадиционни лечители, също е противопоказано за бременни жени.

Например, отвара от коприва, която има кръвоспиращо действие, може да причини "прекъсвания" в маточно-плацентарния кръвен поток, а отварата от жълт кантарион обикновено е противопоказана при жени в "интересна позиция".

Прогнозите обикновено са благоприятни, особено след като съвременното ниво на медицина позволява на жената да предоставя цялата необходима помощ по време на раждането и в следродилния период, дори ако нивото на фибриноген по време на бременността не е нормализирано.

За повече информация относно тромбофилията при бременност вижте следващото видео.

Фибриноген по време на бременност

Фибриногенът е специален биологичен протеин, открит в човешката кръв. Основната му биологична роля е да осигури съсирването на кръвта. Нивото на това вещество е много важно по време на бременност, както и по време на процеса на раждане..

За определянето му се използва специална изследователска техника - коагулограма.

Промяната в количеството на съдържанието на фибриноген, както надолу, така и нагоре, е силно нежелана за бременна жена..

 1. Какво е фибриноген по време на бременност
 2. Функциите на фибриногена в тялото на бременна жена
 3. Фактори, влияещи върху промените в нивата на фибриноген при бременни жени
 4. Диагностика на нивото на този протеин
 5. Показатели за ниво и тяхното значение при скоростта на фибриноген при бременни жени
 6. Какво пише и каква е опасността от повишаване нивото на фибриноген
 7. Ако нивото е понижено
 8. Корекция на нивата на фибриноген при бременни жени
 9. Видео: Какво е фибриноген?

Какво е фибриноген по време на бременност

Фибриногенът е протеиново вещество, което е част от кръвната плазма. Това е разтворимо вещество.

Този кръвен компонент се синтезира в черния дроб и след това се транспортира до кръвния поток..

Когато съдът е травмиран, фибриногенът под въздействието на специален ензим тромбин се трансформира в неразтворимо вещество - фибрин.

Играе пряка роля в образуването на кръвен съсирек или тромб.

Нивото на фибриноген в кръвната плазма може да варира както нагоре, така и надолу. Това зависи от общото състояние на организма и наличието на съпътстващи заболявания.

Функциите на фибриногена в тялото на бременна жена

Основната функция на този протеин е да осигури процеса на съсирване на кръвта. Нивото на загуба на кръв по време на раждането зависи от това..

За едно дете фибриногенът също е изключително важен. Той участва в работата на плацентата.

Фактори, влияещи върху промените в нивата на фибриноген при бременни жени

Съдържанието на фибриноген в кръвта може да се отклонява от нормалната стойност. Под въздействието на редица фактори количеството му може да се увеличи или намали.

Причини за повишено ниво на фибриноген при бременна жена:

 • Възпалителни процеси в тялото на бременна жена;
 • Наличието на заболявания с инфекциозен характер;
 • Силни прояви на токсикоза при бременни жени;
 • Високо ниво на физическа активност;
 • Повишената тревожност и стрес на жената.

Причините за ниското ниво на фибриноген при бременна жена:

 • Недостатъчно хранене на бременна жена;
 • Наличието на заболявания на храносмилателната система;
 • Наличието на тумори в организма, както доброкачествени, така и онкологични;
 • Диабет.

Трябва да се отбележи, че ситуацията, когато фибриногенът е понижен, се среща много по-рядко от патологичните състояния, свързани с неговото повишаване.

Този вариант на отклонение е не по-малко опасен за бременна жена..

Диагностика на нивото на този протеин

По време на бременността се наблюдават нивата на този протеин в кръвта на жената..

Задължителен е анализ на коагулограма, който се взема 3 пъти за целия период на раждане на дете - веднъж триместър.

Съществува и друг тип фибриногенов кръвен тест - хемостазиограма, който е по-подробен.

За да получите надежден резултат от изследването, е много важно да се подготвите правилно за него.

 • Анализът се дава само на гладно. Препоръчително е да спрете да пиете дори течности един час преди да дарите кръв;
 • Много е важно да намалите нивото на тревожност и безпокойство поне 2 часа преди анализа. при това състояние количеството фибриноген се увеличава.

Кръвен тест за фибриноген се взема от вена. Получената биологична течност се обработва със специален физиологичен разтвор и плазмата се отделя.

Фибриногенът може да бъде изолиран от него по различни начини:

 • Фибриноген според Клаус или оптичен;
 • Колориметричен или метод за определяне на фибриноген по цвят;
 • Гравиметричен - метод за определяне на фибриноген по неговото специфично тегло;
 • Имунохимични.

Въз основа на тези показания е възможно да се установи съдържанието на фибриногенов протеин в кръвта на бременна жена.

Показатели за ниво и тяхното значение при скоростта на фибриноген при бременни жени

Скоростта на фибриноген в кръвта по време на бременност се различава от тази в нормалния период.

При жени, които раждат дете, този протеин е леко увеличен и това е допустимо.

Съдържанието му зависи от гестационната възраст..

Нивата на фибриноген по време на бременност по триместър:

 • 1 триместър (1-13 седмици) 2,98 g / l;
 • 2-ри триместър (14-27 седмици) 3,1 g / l;
 • 3 триместър (от 28 седмици до раждането) 4,95 - 6 g / l.

Количеството фибриноген в кръвната плазма се увеличава с увеличаване на гестационната възраст. Максималното му съдържание се отбелязва през 3 триместър на бременността..

Ако тези показатели се променят както надолу, така и надолу, това е сигнал за развитието на патологията.

Какво пише и каква е опасността от повишаване нивото на фибриноген

Много е важно да разберете опасността от повишен фибриноген по време на бременност.

С развитието на това патологично състояние през 1-ви триместър на бременността може да настъпи спонтанен аборт или вътрематочно замразяване на развитието на плода.

Също така, високото ниво на фибриноген преди 12-та седмица от бременността може да провокира развитието на вътрематочни фетални аномалии, тромбоза и отлепване на плацентата.

Най-опасното последствие е белодробната тромбоза, която почти винаги завършва със смърт на жената..

През 2-ри и 3-ти триместър на бременността, повишеният фибриноген може да показва следните патологии:

 • Инфекциозни заболявания на жената;
 • Вътрематочни заболявания на плода с инфекциозен и възпалителен характер;
 • Възпалителни процеси в организма на бъдещата майка.

Ако нивото е понижено

Друг вид разстройство, което е свързано с нивото на фибриноген, е ниското му съдържание в кръвта..

В повечето случаи причината за тази патология е много тежка токсикоза при бременна жена..

Също така причините за ниския фибриноген включват DIC синдром и дефицит на витамини.

Намаленият фибриноген е не по-малко опасен от излишното му съдържание.

Ако фибринолитичната активност е намалена по време на бременност, тогава могат да се развият следните усложнения:

 • Вътрематочна смърт на плода;
 • Емболия или навлизане на околоплодна течност в кръвта на бременна жена;
 • Преждевременно отлепване на плацентата;
 • Намален тонус на матката;
 • Повишено кръвно налягане на майката и детето.

Корекция на нивата на фибриноген при бременни жени

Ако съдържанието на фибриноген в кръвта на бременна жена се промени, лекарят предписва необходимите мерки за коригиране на това състояние.

Можете да промените количеството на този протеин в кръвната плазма по следните начини:

 • Лекарства;
 • С помощта на някои хранителни продукти;
 • Използване на лечебни билки.

Такива лекарства като увеличават съсирването на кръвта:

 • Тромбин;
 • Фибриноген;
 • Викасол;
 • Фитоменадион.

За да намалите количеството фибриноген, Вашият лекар може да предпише:

 • Наттокиназа;
 • Куркумин;
 • Серапептаза;
 • Бромелаин.

Необходимата терапия се предписва от лекаря, след събиране на пълна история на състоянието на жената.

В повечето случаи е достатъчно да коригирате диетата си, за да нормализирате нивото на фибриноген..

Храни, които повишават фибриногена:

 • Овес;
 • Пшеница;
 • Елда;
 • Зелените;
 • Картофи;
 • Зеле;
 • Черен дроб.

Някои билки също имат нарастваща способност..

Те включват:

 • Бял равнец;
 • Коприва;
 • Арника.

Храни, които понижават фибриногена:

 • Царевица;
 • Ламинария или водорасли;
 • Зелен чай;
 • Ягоди;
 • Малини;
 • Горчив шоколад;
 • Портокали и други цитрусови плодове.

Това може да включва и билки:

 • Motherwort;
 • Шипка;
 • Алое.

Най-често се правят отвари от лечебни билки..

Не се препоръчва употребата на алкохолни тинктури поради отрицателното въздействие на алкохола върху развитието на детето..

Не се самолекувайте. Корекцията на храненето и предписването на лекарства се предписват само от лекар.

С неправилно самолечение можете само да влошите възникналото състояние и още повече да навредите на себе си и на детето..

Нивото на фибриноген протеин в кръвта на бременна жена е много важен показател. Успешното протичане на бременността и здравословното състояние на майката и детето зависят от нейното количество..

Дори ако по време на анализите са били диагностицирани отклонения на този показател от нормата, при навременна и правилна терапия рисковете от развитие на усложнения могат да бъдат сведени до минимум..

Контролът върху вашето здраве, правилното хранене и спазването на основните правила на здравословния начин на живот са най-добрата профилактика на болестите..

Тест за фибриноген по време на бременност

Кръвният тест е задължителен за всяка бременна жена. Съществуват редица показатели, по които се оценява здравословното състояние на майката и детето, рисковете от усложнения и възможни заболявания. Коагулограмата е процедура за измерване на кръвосъсирването. Повишеният фибриноген предотвратява тежко кървене, е важен фактор за успешна бременност и раждане.

Промени в хемостазата при бременни жени

Съсирването на кръвта се увеличава по време на бременност. Това състояние се нарича хиперкоагулация. Тялото работи усилено, за да намали риска от кървене при жените преди, по време и след раждането. На фона на повишаване на концентрацията на протеини, които насърчават коагулацията, рискът от тромбоемболия или риск от разкъсване на тромб се увеличава.

В сравнение с други протеини, които са свързани с хемостаза, фибриногенът е най-повишен по време на бременност. Смята се, че увеличава риска от развитие на венозна тромбоемболия с около шест пъти.

Вероятността от образуване на кръвни съсиреци се увеличава през третия триместър, което е свързано с промени в хормоналните нива и постигането на най-високо ниво на естроген. Бременните жени имат висок риск от венозна конгестия, в допълнение към промени в обема на кръвта и увреждане на съдовия ендотел. Затлъстяването, тютюнопушенето, многоплодните раждания, възрастта на майката и цезаровото сечение също увеличават вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Тялото развива самозащита срещу тромбоза, причинява повишаване на концентрацията на други вещества (плазминоген, алфа2-антиплазмин и d-димер). Намалява се образуването на фибринов протеин, основата на кръвен съсирек. Тъй като тромбоемболията е много рядка..

Показания за фибриногенов тест

Фибриногенът е протеин, произведен от черния дроб, който помага за спиране на кървенето, като създава съсиреци. На последния етап на коагулация той участва в образуването на фибринов съсирек:

 • първият тромбин разгражда фибринопептидите,
 • остатъчните фибринови мономерни молекули започват да се полимеризират, образувайки съсирек.

Протеинът е важен за заздравяването на рани, борбата с инфекциите и за свиването на кръвния съсирек. Най-често фибриногенът по време на бременност се увеличава само защото е адаптация на тялото за защита на плода. Нормалните нива на протеин първоначално са по-високи, отколкото при небременните жени. Тя може да бъде намалена или надценена спрямо нови показатели:

 • с увеличение може да повлияе на тромбоза,
 • когато се намали, причинява риск от кървене.

Здравословното ниво при възрастна жена е 2-4 g / l, но по време на бременност процентът се променя. През втория триместър фибриногенът при бременни жени се удвоява, което означава, че тялото се подготвя за раждане.

Обикновено се предписва анализ, ако жените имат:

 • нарушения на коагулацията,
 • анамнеза за кървене,
 • спонтанни аборти.

Фибриноген се открива в кръвта според Клаус: тромбин се добавя към разредената плазма и се оценява скоростта на образуване на съсиреци. Частичното активно тромбопластиново време се използва за оценка на протеина. Скоростта варира между 35-45 секунди. Анализът не се ограничава до два показателя. Очаквано протромбиново и тромбиново време, D-димер и обща скорост на съсирване.
Скоростта на фибриноген по време на бременност зависи от продължителността на бременността:

1 триместър2,3-5 g на литър
2 триместъроколо 5,1 g / l
през 3 триместър4,95-6,2 g / l

Протеин над нормата

Повишаване на фибриногена по време на бременност се наблюдава на фона на много заболявания, като грип, пневмония, остри респираторни вирусни инфекции и злокачествени тумори, ревматични процеси, патология на щитовидната жлеза, хипотиреоидизъм. Възможно е влиянието на следните фактори върху показателя: захарен диабет, хепатит, туберкулоза. Всъщност отклонението в протеина позволява да се подозира наличието на проблем в тялото, лечението на който е необходимо..

Високият фибриноген по време на бременност създава заплахи за носенето на плода, рискове от спонтанни аборти, гестоза, тромбоза на пъпните артерии и белодробна тромбоемболия при бъдещата майка.

Оплодената яйцеклетка се фиксира в децидуята на матката и се установява връзка между плода, плацентата и майчината циркулация. Този контакт е важен за целия период на раждане на дете. Понякога тромбозата пречи на този процес, което води до ранен спонтанен спонтанен аборт. Причините за спонтанен аборт през първия триместър често са свързани с плацентарна тромбоза. Следователно определянето на фибриноген по време на бременност по триместър ще помогне да се устои на тромбоза, свързана с фетални малформации, спонтанен аборт и акушерски усложнения.

Протеин под нормата

Намаляването на фактора на съсирване увеличава риска от кървене. Дефицитът се проявява по няколко причини:

 • липса на витамин С и В12,
 • гестоза,
 • DIC синдром,
 • хепатит.

Нивата на фибриноген намаляват по време на бременност с изгаряния, загуба на кръв, интоксикация, еклампсия или повишено кръвно налягане при бременни жени.

Получаването на намалена скорост на фибриноген показва следните условия:

 • синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация (когато в тялото се използва твърде много протеин),
 • дефицит на вещества (вроден или придобит)
 • разцепване на фибрин (фибринолиза)
 • кървене.

Тестът се извършва, ако съществува риск от преждевременно отлепване на плацентата.

Продължителната тежка токсикоза с чести пристъпи на повръщане провокира липса на протеин. Ако показателят е по-малък от 1 g / l, трябва да се подозира тежка патология:

 • емболия на околоплодната течност,
 • замразена бременност,
 • отлепване на плацентата.

Хематолозите по-често регистрират излишък от нивото на фибриноген в кръвта по време на бременност. Протеинът е потенциален маркер за артериална тромбоза и възпаление. Повишеният процент също е свързан с риска от атеросклероза и други съдови заболявания. Ниско - наблюдава се на фона на придобити заболявания, когато неговият синтез намалява или консумацията се увеличава значително.

Терапия за отклонения от нормата

Повишаването на фибриногена е причина за поредния преглед и консултация с хематолог. Специалистът взема решение за терапията, която нормализира нивото на протеина. Често използваните лекарства включват витамини от група В, аспирин и курантил..

Лекарствата се предписват от лекар. Повишената съсирваемост се коригира чрез включване на цвекло, нар, морски дарове, ягоди, грейпфрут, сок от червена боровинка в менюто.

Ако се открият антифосфолипидни антитела, наследствени заболявания или висок индекс на D-димера, жената се регистрира при хематолог.

Когато фибриногенът е понижен, причините за отклонението се идентифицират, предписват се лекарства, които помагат за нормализиране на показателя, и диета. При късна токсикоза и дисеминирана интраваскуларна коагулация през последните седмици преди раждането е необходима хоспитализация за наблюдение на състоянието.