Въпреки факта, че прогестеронът е хормон, присъщ както на мъжкото тяло, така и на женското, той все още се счита за женски. Той е отговорен за регулирането и нормализирането на менструалния цикъл, процеса на зачеване, допринася за развитието на бъдещото ви бебе, отговаря за отпускането на гладката мускулатура и предотвратява появата на хипертоничност на матката..

Ако количеството прогестерон в организма надвишава нормата, това не предизвиква безпокойство сред лекарите. Но липсата му в организма може да доведе до сериозни последици, дори толкова сериозни, колкото загубата на дете..

Определянето на наличието на дефицит на прогестерон може да бъде много трудно. Това обикновено се случва по време на диагностика и лечение на други заболявания. Безплодието, нередовна или липсваща овулация, спонтанни аборти, подуване на корема, заболявания на гърдата и понижаване на температурата могат да показват, че жената има дефицит на прогестерон..

Прогестерон по време на бременност, какво е това?

"Хормон на бременността" - както се нарича още, подчертавайки значението на прогестерона. Неговото присъствие е необходимо по време на зачеването, в момента, когато яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. Засяга нервната система на бременна жена, подготвя органи и системи за раждане на дете за раждане и кърмене.

Ако съотношението на прогестерона в тялото на жената е ниско, това може да означава риск от прекъсване на бременността, тъй като именно той е отговорен за стимулирането на растежа на матката. Той е този, който предотвратява преждевременното му намаляване, подготвя имунната система, за да предотврати отхвърлянето на плода.

Ако нивата на прогестерон са ниски, бременността може да бъде прекъсната по-рано.

Яйчниците и надбъбречните жлези са отговорни за производството на прогестерон. Нивото му при здрава жена варира. Но когато настъпи бременност, колебанията трябва да отсъстват и степента на хормона трябва да съответства на периода.

Нивото на прогестерон по време на бременност в женското тяло трябва да се повишава в съответствие с продължителността на бременността. За всеки период от време лекарите са установили определен процент. Тя е различна за всяка жена..

Таблица на процента на прогестерон по време на бременност по седмици

Как да се изследвате за прогестерон по време на бременност?

Нивото на прогестерона се определя чрез кръвен тест. Ако една жена в началото на бременността не е необходимо да я установява (спонтанни аборти, хронични заболявания на гениталните органи не са посочени в медицинската карта), тогава през втората половина на срока лекарите настоятелно препоръчват този анализ да бъде подаден. Това е необходимо за диагностициране на състоянието на плацентата и плода..

Два дни преди теста хормоналните лекарства се анулират. През деня не трябва да пушите, да не се напрягате, да не сте нервни. Анализът се взема на гладно.

Аномалии: висок и нисък прогестерон по време на бременност

Намалената степен на прогестерон по време на бременност може да показва заплаха от спонтанен аборт, забавяне на вътрематочното развитие на плода или неразвиваща се бременност. В допълнение, това явление показва бременност след термина или с усложнението му. Също така, ниското ниво на този хормон може да показва извънматочна бременност..

В случая, когато степента на прогестерон се увеличава рязко, това е не по-малко опасно: може да има нарушения в плацентата, с бъбречна недостатъчност, проблеми с дейността на надбъбречните жлези, многоплодна бременност и т.н..

Някои лекарства и хормони, приети от бременна жена, също могат да повлияят на резултата от теста - трябва да се консултирате с Вашия лекар за това..

Анализът за определяне на нивото на прогестерон е много важно изследване на жена, което помага да се идентифицират аномалии в развитието на плода и бременността като цяло, за да се предотвратят последствията. Следователно е необходимо да се вземе кръвен тест за степента на прогестерон през втория и третия триместър. Всяко заключение може да направи само специалист.

Признаци и симптоми на липса на прогестерон по време на бременност?

Има няколко често срещани причини, поради които дефицитът на прогестерон може да възникне по време на бременност. нека помислим.

 1. Когато функциите на плацентата или жълтото тяло са нарушени, дефицитът на прогестерон няма да отнеме много време..
 2. Ако едно момиче е навършило пубертетна възраст и тя не овулира, е необходимо да посетите лекар - това може да е първият сигнал за заболяване.
 3. При продължителна бременност.
 4. Неуспех може да възникне и поради вътрематочно забавяне на растежа на ембриона.
 5. Неуспешният аборт, хормоналният дисбаланс са не по-малко сериозни причини за появата на хормонален дефицит.
 6. Повтарящо се значително маточно кървене.
 7. В случай на нарушен менструален цикъл, жената трябва да помни, че такива отклонения изискват лечение. В противен случай това ще доведе до дефицит на прогестерон..
 8. Бъбречна недостатъчност.
 9. Хронични заболявания на женските репродуктивни системи с инфекциозен и възпалителен характер.
 10. Онкологични заболявания.
 11. Прием на силни лекарства за дълъг период от време.

Как да се лекува дефицит на прогестерон по време на бременност?

На първо място, ако сте успели да диагностицирате дефицит на прогестерон, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар. Той може да поръча допълнителни тестове за вас. Лечението е избрано, като се вземат предвид общото ви здравословно състояние, периодът на бременност, индивидуалните особености на тялото. Няма един метод, като една панацея за дефицит на прогестерон..

Не забравяйте, че това заболяване е от голямо значение само в случаите, когато съществува реална заплаха от спонтанен аборт в периода преди шестнадесетата или двадесетата седмица. В тази ситуация ще трябва да се подложите на втори преглед, да преминете тестове за урина, кръв и вагинална цитонамазка, вероятно някои допълнителни тестове, насочени към определяне на съдържанието на прогестерон в кръвта.

Прогестините се използват за лечение на такива случаи. Най-важното е, не се опитвайте да се самолекувате, следвайки съветите на прогресивни баби от двора и приятели. Само вие и вашият лекуващ гинеколог можете да разрешите подобни проблеми.

Преминете през рутинна диагностика и не забравяйте да кажете на Вашия лекар за най-малкото отклонение в менструалния цикъл. Всичко това трябва да се случи дори на етапите на планиране на бременността, след като навреме сте приели лечението, ще можете да раждате здраво и силно бебе.

Как да нормализираме нивата на прогестерон по време на бременност?

В случай, че степента на "хормон на бременността" не се вписва в нормалните показатели, гинекологът предписва хормонална терапия - това са, като правило, хапчета и инжекции.

Когато процентът е силно понижен, жената спешно се хоспитализира, за да предотврати прекъсване на бременността.

След завършване на пълния курс на лечение, бременната жена може да се върне към нормален начин на живот, но не забравяйте постоянно да следите нивото на прогестерон до самото раждане.

Прогестерон по време на бременност: нормални нива на хормоните и отклонения от него

Кратка информация за хормона

Половият хормон от стероиден произход, прогестеронът, присъства в тялото както при мъжете, така и при жените, но именно в женското тяло той играе най-важната роля - настъпването и поддържането на бременността. Механизмите за изпълнение на тази функция са разнообразни и до голяма степен зависят от нивото на хормона в кръвта, както и от общото състояние на организма..

В случай, че се установи повишено или намалено ниво на това вещество, е възможно да се предпише специфично лечение, чието успешно изпълнение ще повлияе на хода на бременността. А за онези двойки, които не могат да заченат дете дълго време, първо е необходим тест за прогестерон.

При жените хормонът се синтезира в жълтото тяло на яйчниците, надбъбречните жлези, а по време на бременност - във фетоплацентарния комплекс.

Повече за функциите на прогестерона

Основните функции на тази връзка включват следното.

 1. Месечна подготовка на матката за имплантиране на яйцеклетката, а по време на оплождането - преход на ендометриума към секреторна фаза.
 2. Поради високата секреция на слуз и образуването на лигавична запушалка в шийката на матката, матката е защитена от проникването на микроби или сперматозоиди в нея, докато оплодената яйцеклетка е в тръбата.
 3. Когато яйцеклетката достигне маточната кухина, прогестеронът създава условия за нейното имплантиране и по-нататъшно развитие.
 4. На този етап е възможно отхвърлянето на ембриона, тъй като е чуждо на тъканните клетки на майката. Но прогестеронът понижава имунния отговор и предотвратява отхвърлянето.
 5. Матката е мускул, който може да се свива и тонизира, което може да повлияе негативно на бременността, особено в ранните етапи. Прогестеронът намалява влиянието на нервната и хуморалната системи върху матката, което е превенция на нейната прекомерна контрактилна активност.
 6. Прогестеронът също влияе върху развитието на гърдите, но също така предотвратява производството на мляко по време на бременност. Именно намаляването на това вещество след раждането води до началото на лактацията при жената..
 7. Преди раждането прогестеронът започва да намалява, което е един от факторите за успешното разрешаване на бременността..

Най-важният процес на имплантиране на ембриона в маточната стена зависи изцяло от концентрацията на прогестерон в тялото на жената в момента. Промяна в нивото му, особено намаление, може да доведе до многократни неуспешни опити за забременяване.

Друго име на прогестерон е хормонът на бременността. И той го получи не случайно, а благодарение на способността му да поддържа тялото на майката през целия период на бременността и да стимулира раждането. Хормонът има тенденция непрекъснато да се увеличава по време на бременността, а колебанията му на всеки етап от бременността са опасни както за бъдещата майка, така и за бебето. Скоростта на прогестерон зависи не само от гестационната възраст, но и от броя на плодовете.

Анализ за нивото на прогестерон

Прогестеронът по време на бременност може да бъде определен чрез даряване на кръв за лабораторни изследвания в антенаталната клиника. Особено контрол на прогестерона е необходим в ранните етапи. За да интерпретирате резултатите, можете да разчитате на следните показатели:

 • I триместър –14,9-108 nmol / l;
 • II триместър - 61,7-159 nmol / l;
 • III триместър - до 508 nmol / l.

Обикновено прогестеронът има тенденция да се увеличава постоянно и колкото по-дълъг е периодът на бременност, толкова по-високо е нивото на хормона, съответно. В случай, че едно момиче се обърне към лекар, който има анамнеза за менструални нарушения, спонтанен аборт или дългосрочна невъзможност за забременяване, лекарят може да предложи мониторинг на нивото на този стероид в продължение на седмици.

Ако бременното момиче има индикации за определяне на нивото на прогестерон, тогава можете да дарите кръв, независимо от гестационната възраст. Когато се подготвяте за анализа, е необходимо за 24 часа да изключите от диетата мазни и брашнести храни, да не се изнервяте, да спите добре и да дойдете в клиниката рано сутрин на гладно. Позволено е да се пие обикновена вода.

Всяко отклонение в нивото на прогестерон по време на бременност от средните стойности е причина да се потърси съвет от акушер-гинеколог

Нисък прогестерон при тестове: какво означава това

Ниското ниво на прогестерон в ранните дни на бременността може да доведе до прекратяването му, така че е много важно да не пропуснете този момент и да се консултирате с лекар навреме. Често промяната в нивото на прогестерона към намаляване спрямо нормалните стойности в началните етапи на бременността се придружава от следните симптоми:

 • кърваво отделяне;
 • болка в долната част на корема, подобна на менструалната болка, но по-малко интензивна;
 • олигохидрамнион или полихидрамнион, открити чрез ултразвук.

Ниската концентрация на прогестерон в кръвта може да бъде причинена от редица причини, включително спазването на строги диети от бъдещата майка, постоянен стрес и безпокойство, заболявания на половите органи, патология на щитовидната жлеза и други ендокринни органи и лоши навици. Всички тези фактори трябва да бъдат изключени на етапа на планиране на бременността..

Повишени нива на прогестерон по време на бременност

Над нормалният прогестерон не винаги е показател за някакъв патологичен процес в организма. Ако едно момиче носи близнаци, тризнаци, тогава нивото на хормона ще надвиши стандартните стойности. Но при едноплодна бременност повишеният прогестерон може да показва:

 1. за хормонално зависими надбъбречни тумори;
 2. кистозен дрейф;
 3. киста на яйчника;
 4. тумори на яйчниците;
 5. цироза на черния дроб.

Ако жената има висок прогестерон, лекарят предписва цялостен преглед, за да се изключи развитието на всяка патология в тялото. Препоръчва се за ултразвук на черния дроб, бъбреците, биохимичен кръвен тест, както и консултация с онколог и ендокринолог.

Високият прогестерон е много по-рядко срещан от ниския прогестерон. Такова отклонение се проявява със следните симптоми:

 • бързо наддаване на тегло;
 • тежка токсикоза в началото на бременността;
 • подуване;
 • повишаване на кръвното налягане;
 • главоболие, мигрена;
 • чести промени в настроението, агресия;
 • прекомерна сълзливост, депресия, апатия;
 • появата на кожни проблеми, като мазна себорея, акне.

Жената може да възприеме много от тези симптоми като често проявление на хормонални промени по време на бременност, но при нормални нива на прогестерон такива симптоми не трябва да присъстват или те могат да бъдат леки..

Лечение

За нормална бременност и раждане нивата на прогестерон трябва да бъдат в нормални граници. Ако по време на прегледа лекарят разкрие своите отклонения в една или друга посока, тогава на бременната жена ще бъде предписано лечение.

Независимо дали прогестеронът в кръвта се увеличава или намалява, ще е необходимо да се следват няколко препоръки, които ще помогнат за нормализиране на нивото на хормона.

Първо, пациентът ще трябва да промени начина си на живот и да преразгледа диетата си. Трябва да се избягват стресови ситуации, ежедневието да се нормализира, сънят да е поне 8 часа на ден и е необходимо да заспите не по-късно от 23 часа. Диетата трябва да бъде балансирана, да съдържа достатъчно количество протеини и мазнини. Ако е необходимо, можете да се свържете с диетолог, който ще избере индивидуална диета, подходяща за конкретна ситуация..

На второ място, ако е трудно да се избегне стресът в живота, например, пациентът има скръб в семейството, тогава могат да бъдат предписани леки успокоителни на растителна основа. Те няма да имат отрицателен ефект върху плода, но до известна степен могат да допринесат за нормализирането на нивата на прогестерона..

Трето, не трябва да забравяме за физическата активност. Да, има много ограничения по време на бременност и бременната жена трябва да изключва силови упражнения и кардио натоварвания. Но да стоите постоянно вкъщи и да ограничавате активността си също е опасно. Препоръчват се разходки, плуване в басейна, специални групови спортове за бременни жени.

Лечението на състояния, свързани с нарушени нива на прогестерон по време на бременност, трябва да бъде под строгото наблюдение на лекар

Медикаментозната терапия с ниско ниво на прогестерон може да се извършва както амбулаторно, така и в болница. Всичко зависи от конкретната ситуация, но по-често лекарите се презастраховат и поставят пациента на консервация, докато нивото на хормона се нормализира. В тази ситуация се предписват лекарства, съдържащи прогестерон или негови синтетични аналози..

За стимулиране на производството на ендогенен прогестерон могат да се предписват препарати, съдържащи витамин В6, магнезий и цинк. При прекомерна спастична активност на матката се използват спазмолитици.

Високите нива на хормона по време на бременност обикновено не изискват целенасочено медицинско лечение, тъй като повишаването може да бъде свързано със специфични заболявания. В такава ситуация лекарите събират консултация и решават коя терапия трябва да бъде предписана..

Навременното откриване на нарушения на нивото на прогестерон и насочване към специалист е ключът към успешната бременност и раждане. Ако лекарят препоръча лабораторен тест, не отказвайте, тъй като профилактиката винаги е по-добра от лечението. Но дори и да се открие нарушение на концентрацията му, не бива да се паникьосвате - има много начини за нормализиране на нивото на прогестерон без вреда за детето и бъдещата майка. Не забравяйте, че здравословният начин на живот, балансираното хранене и липсата на стрес играят голяма роля за поддържане на нивата на хормоните на оптимални нива..

Кръвен тест за прогестерон - показания, подготовка, норми и декодиране. Какво влияе върху нивото на прогестерон в кръвта?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Прогестероновият тест е лабораторен тест, извършен за определяне на концентрацията на половия хормон прогестерон в кръвта. Анализът се използва за диагностициране и идентифициране на причините за нарушения на половите и менструални функции при жените, т.е. главно в случаи на менструални нарушения, маточни кръвоизливи, безплодие, функционални кисти на яйчниците и за оценка на функционирането на жълтото тяло.

Анализ за прогестерон - какво е това (какво показва)?

За да разберете какво е прогестеронов тест, трябва да знаете общите характеристики и функции на самия прогестерон, които той изпълнява в човешкото тяло..

И така, самият прогестерон е женски полови хормон, който участва в нормалния ход на менструалния цикъл и бременността. Тоест, този хормон е необходим за нормални редовни месечни цикли и за осигуряване на хода на бременността, така че да няма спонтанни аборти или замразена бременност..

Прогестеронът обикновено се произвежда в женското тяло в неравномерно количество в различни фази на менструалния цикъл и от различни органи. Така че, в първата фаза на менструалния цикъл, която се нарича фоликуларна и продължава от първия ден на менструацията до овулацията, нивото на прогестерон в кръвта на жената е ниско, тъй като през този период той се произвежда само в надбъбречните жлези в много ограничено количество. И във фоликуларната фаза, прогестеронът не е необходим, тъй като през този период е необходимо да се стимулира растежа и узряването на яйцеклетката в фоликула на яйчника, а не да се подготвят органи за евентуална бременност.

Във фоликуларната фаза в яйчниците настъпва растежът и узряването на фоликула („мехурче“), в който се намира бъдещото яйце. След като фоликулът расте и яйцеклетката в него узрее, този "балон" се разкъсва, тоест настъпва овулация. В резултат на овулацията яйцеклетката се освобождава в коремната кухина, откъдето попада във фалопиевата тръба и се придвижва по нея към матката. И на мястото на спукания фоликул се образува жълто тяло, което започва активно да произвежда прогестерон през цялата втора половина на менструалния цикъл (лутеална фаза), подготвяйки цялото тяло на жената за възможна бременност.

По този начин се оказва, че в първата, фоликуларна фаза на менструалния цикъл, нивото на прогестерон в кръвта е ниско, тъй като той се произвежда само от надбъбречните жлези. Освен това, около 10 часа преди овулацията (в момента, в който яйцеклетката напусне спукания фоликул), нивото на прогестерон в кръвта рязко се повишава и остава такова през целия период на овулация, който продължава около 12 до 36 часа. След освобождаването на яйцето от фоликула, образуването на жълто тяло на негово място, нивото на прогестерон в кръвта се повишава още повече и остава такова през цялата втора фаза на менструалния цикъл (лутеален), тоест до началото на менструацията. Ако бременността настъпи в цикъла, тогава менструацията не настъпва и нивото на прогестерон продължава постепенно да се увеличава, тъй като този хормон е необходим за запазването и нормалното развитие на плода. По време на бременността нивото на прогестерон се повишава до 37-38-та седмица, а до 16-17 седмица се произвежда от жълтото тяло на яйчника, образувано на мястото на спукания фоликул, а от 17-18-та седмица хормонът се синтезира от плацентата.

Обобщавайки горното, очевидно е, че нивото на прогестерон в кръвта на небременна жена е ниско през първата половина на менструалния цикъл, нараства рязко от момента на овулацията, повишава се през втората половина на цикъла и достига своите максимални стойности около 6-8 дни след овулацията, след което леко намалява, но остава висока до последния ден преди следващия период. В тялото на бременна жена с около 7-8 седмици нивото на прогестерон се удвоява спрямо стойностите от втората половина на менструалния цикъл и след това постоянно и постепенно се увеличава до 37-38 седмици, т.е. до пренаталния период.

По този начин е очевидно, че биологичният ефект на прогестерона е да осигури условия за настъпване на бременността и по-нататъшното й запазване..

Всъщност, през втората половина на менструалния цикъл (лутеалната фаза), която продължава от овулацията до следващата менструация, под въздействието на прогестерон, ендометриумът (лигавицата) на матката е подготвен за въвеждане на яйцеклетката в нея в случай на бременност. Така че, под въздействието на прогестерон, кръвоносните съдове на ендометриума се извиват, притокът на кръв към матката се увеличава и хранителните вещества се натрупват в клетките на лигавицата. Такива промени са необходими за последващото прикрепване и развитие на яйцеклетката. Ако настъпи бременност, тогава прогестеронът го "запазва", тъй като намалява контрактилната активност на матката и не й позволява да "отхвърля" яйцеклетката.

В допълнение, прогестеронът стимулира производството на специален секрет от лигавицата на фалопиевите тръби, което осигурява хранене на яйцеклетката, движеща се към матката..

Предвид гореизложеното е съвсем очевидно, че нивото на прогестерон, определено през втората половина на менструалния цикъл, показва колко добре работи жълтото тяло на яйчника и има ли теоретична заплаха за прекъсване на евентуална бременност. През втората половина на бременността (от 17-18-та седмица), нивото на прогестерон в кръвта на жената показва колко добре функционира плацентата и има ли заплаха от преждевременно раждане или смърт на плода.

При преминаване на анализ за прогестерон през първата половина на менструалния цикъл, лекарят ще може да определи присъствието и да идентифицира хормоналната активност на функционална киста на яйчника (фоликуларна или жълто тяло).

В допълнение, нивото на прогестерон в кръвта на небременните жени, определено в първата и втората фаза на цикъла, ви позволява да идентифицирате причините за маточно кървене, безплодие и менструални нарушения..

По този начин нивото на прогестерон в кръвта на жената показва дали нейните менструални цикли протичат правилно и колко успешна може да бъде бременността..

Анализ за 17-OH прогестерон

17-ОН прогестеронът (17-алфа-хидроксипрогестерон) е стероиден хормон, който е едно от междинните съединения в синтеза на кортизол в надбъбречните жлези. Въпреки сходството в името с прогестерона, 17-OH прогестеронът има различен произход и функция и следователно тестовете за съдържанието на тези вещества в кръвта отразяват нарушенията във функционирането на различни органи.

И така, 17-OH прогестеронът се синтезира в надбъбречните жлези и следователно определянето на нивото му отразява патологията на този конкретен орган. Нивото на 17-OH прогестерон е извън нормалните граници при хора, страдащи от надбъбречна недостатъчност, болест на Адисън, заболявания на щитовидната жлеза и др. В допълнение, производството на необичайни количества 17-OH прогестерон от надбъбречните жлези влияе отрицателно върху функционирането на яйчниците и следователно жените с първоначална надбъбречна патология имат нередовен менструален цикъл, липса на овулация, безплодие, хирзутизъм (прекомерен растеж на косата при жените).

Ето защо определянето на нивото на 17-OH прогестерон се използва при цялостен преглед на жени с безплодие или менструална дисфункция, за да се установи основната причина за такива нарушения..

Тестове за това какво съществува прогестерон и кога да ги приемате?

В момента в рамките на лабораторната диагностика на различни ендокринни нарушения се определят нивата на прогестерон и 17-ОН прогестерон в кръвта. Въпреки сходни и дори почти еднакви имена, това са различни хормони, произвеждани от различни органи, които изпълняват различни функции и следователно отразяват патологията на различните ендокринни органи. Така че, прогестеронът се произвежда главно от жълтото тяло на яйчниците при небременни жени и плацентата при бременни жени и следователно отразява работата на тези конкретни органи. А 17-OH прогестеронът се произвежда от надбъбречните жлези и отразява тяхното функциониране.

Но тъй като и прогестеронът, и 17-ОН прогестеронът влияят на нормалното функциониране на гениталиите (яйчниците, матката и др.), Дефицитът или излишъкът на някой от тези хормони води до нарушения на менструалните, сексуалните и репродуктивните функции при жените. Съответно, анализът на двата хормона е оправдано да се вземе в случай на менструални нарушения, безплодие, кървене и затруднения при полов акт. Въпреки подобен спектър от патологии, при които е показано доставянето на тестове за прогестерон и 17-ОН прогестерон, тези хормони все още се дават в различни ситуации. Помислете в кои случаи просто трябва да приемате прогестерон, а кога - 17-ОН прогестерон.

Ако жена с обикновено нормално телосложение, при която пубертетът е настъпил в нормално време и няма признаци на излишък на андрогени (акне, прекомерен растеж на косата и др.), Притеснява се от маточно кървене, аменорея (отсъствие на менструация), периодични нарушения на менструалния цикъл, хронична рефрактерна на терапия възпалителни процеси в тазовите органи, както и обичайни спонтанни аборти или замразена бременност (2 или повече), тогава тя трябва да бъде тествана за прогестерон, тъй като проблемите в областта на гениталиите най-вероятно се дължат на дефицит или излишък на този хормон, т.е. неизправности в яйчниците... С тези признаци, най-вероятно жената има или кисти на яйчниците / кистоми, или няма овулация.

Ако жената страда от нередовен менструален цикъл, безплодие, периодично кървене, затруднения в полов акт и в същото време е имала ранен пубертет, има акне, прекомерен растеж на косата, намалено либидо, специфично отлагане на мазнини в някаква част на тялото и други признаци на нарушаване надбъбречните жлези, тогава тя трябва да направи кръвен тест за 17-OH прогестерон, тъй като здравословните проблеми най-вероятно са причинени първоначално от надбъбречната патология. Но тъй като надбъбречните жлези засягат работата на всички органи и системи, включително яйчниците, с надбъбречна патология, симптомите се появяват от страна на гениталните органи. Въпреки това, в такива ситуации разстройството на половите, менструалните и репродуктивните функции е вторично, то се причинява не от патологиите на самите репродуктивни органи (матката, яйчниците, фалопиевите тръби и др.), А от заболяване на надбъбречните жлези, което нарушава нормалното функциониране на гениталиите. Следователно е очевидно, че в случай на нарушение на половите, менструалните и репродуктивните функции, които се съчетават с признаци на нарушения на надбъбречната жлеза (прекомерен растеж на косата, ниско либидо, акне, затлъстяване с неравномерно отлагане на мазнини само в една или няколко части на тялото, повръщане, летаргия, ниска физическа активност и др.), трябва да се направи анализ на концентрацията на 17-OH прогестерон в кръвта, за да се идентифицира естеството и тежестта на надбъбречната дисфункция.

Жените, страдащи от безплодие, трябва да вземат тестове за прогестерон и 17-OH прогестерон, за да установят кои органи имат функционални нарушения, които могат да доведат до невъзможност за зачеване.

По време на бременност се препоръчва на жените да се изследват за прогестерон, ако има съмнение за недостатъчна функция на плацентата, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на вътрематочния растеж или продължителна бременност. В други случаи, когато бременността протича нормално, в миналото не е имало две или повече замразени бременности, обичайни спонтанни аборти и т.н., не е необходимо да правите тест за прогестерон само за контрол.

Анализ за прогестерон по време на бременност

По време на бременност се прави анализ за прогестерон по показания, а не като част от рутинен рутинен преглед, предвиден и одобрен от протоколите на Министерството на здравеопазването на Русия.

До 16-17 седмици от бременността, включително, се прави прогестеронов тест, за да се оцени функционирането на жълтото тяло, което синтезира хормона по това време и по този начин осигурява нормалното развитие на бременността. Ако жълтото тяло синтезира недостатъчно количество прогестерон, тогава има голяма вероятност от загуба на бременност поради спонтанен аборт или замразяване (замразена бременност). Съответно, в ранните етапи, до 16-17-та седмица включително, се прави прогестеронов тест, когато има заплаха от спонтанен аборт или ако в миналото жената е имала няколко загуби на бременност (спонтанен аборт, избледняване, повтарящ се спонтанен аборт). В такива случаи, ако се установи дефицит на прогестерон, лекарят предписва прием на лекарства, съдържащи този хормон (Duphaston, Utrozhestan), до 16-17-та седмица.

От 17-18 седмици на бременността и преди раждането, най-често се предписва прогестеронов тест в случаите, когато има съмнение за плацентарна недостатъчност, заплаха от преждевременно раждане или забавяне на вътрематочния растеж според други изследвания. Всъщност от 17-18-та седмица синтезът на прогестерон се осъществява именно от плацентата, а не от жълтото тяло на яйчниците, което по това време вече е изчезнало и престава да функционира. Това означава, че ако от 17-18-та седмица и преди раждането плацентата произвежда недостатъчно количество прогестерон, това показва плацентарна недостатъчност и може да доведе до забавяне на развитието на плода и преждевременно раждане..

Трябва да се помни, че когато се дава прогестеронов тест на бременни жени по горепосочените причини, е необходимо да се оцени не само неговото ниво в съответствие с гестационната седмица, но и увеличаването му за определен период от време. Това означава, че при две различни жени нивата на прогестерон в кръвта в една и съща гестационна възраст могат да бъдат доста различни, но и двете ще бъдат добре. Такива вариации в нивото на хормона се дължат на индивидуалните характеристики на организма. Ето защо опитни акушер-гинеколози препоръчват да се прави тест за прогестерон по време на бременност два пъти с интервал от 10 до 14 дни. Ако в същото време, според резултатите от два анализа, ясно се вижда повишаване на нивото на прогестерон заедно с гестационната възраст, тогава всичко е в ред (дори в случая, когато нивата на самия хормон ще бъдат на долната граница на нормата или малко под нормата). Но ако нивото на прогестерон не се увеличава с продължителността на бременността или концентрацията му е значително под нормата, това е сигнал за тревога, тъй като такава ситуация отразява заплахата от прекъсване, плацентарна недостатъчност или забавяне на вътрематочния растеж.

В допълнение, на 40-42 седмици от бременността може да се направи тест за прогестерон, за да се определи дали има продължителна бременност или просто при жена, поради индивидуални характеристики, гестационната възраст е малко по-дълга от средната. Нека разгледаме този аспект по-подробно, за да избегнем неясноти и неясноти..

И така, нормалната бременност при жената може да продължи 280 - 320 дни. Но за повечето жени бременността продължава 280 дни, тоест точно 40 седмици и затова лекарите и учените приемат от 40 до 42 седмици като среден показател за нормална бременност. Не забравяйте обаче за такъв факт като нормална бременност с продължителност 320 дни, тоест 45 - 46 седмици. Такава дълга бременност се нарича продължителна.

Имайки предвид факта, че напълно нормалната бременност може да продължи 40 - 46 седмици, възниква въпросът как след 42-та гестационна седмица да се разграничи дали има продължителна бременност или нормална продължителна бременност в конкретна ситуация. В такива случаи на помощ идва кръвен тест за прогестерон, който се прави за периоди от 40 или повече седмици, за да се разграничи продължителната бременност от продължителната бременност. Ако на 41,5 седмици или повече от бременността, нивото на прогестерон в кръвта е под нормата за третия триместър, това показва зрелост и в този случай е необходимо спешно раждане, за да се сведат до минимум негативните последици от зрелостта за плода. Ако на 41,5 гестационна седмица или повече, нивото на прогестерон в кръвта е в нормалните граници за третото тримесечие, то това показва продължителна бременност, а не за продължителна бременност и в този случай е възможно да не се извършва спешно изкуствено раждане (чрез индукция на труда или цезарово сечение ), и изчакайте още 2 - 3 седмици от естественото начало на раждането.

Обикновено концентрацията на прогестерон в кръвта на бременни жени е следните стойности, в зависимост от гестационната възраст:

 • Първият триместър на бременността (1 - 13 седмици включително) - 9 - 468 nmol / l;
 • Втори триместър на бременността (14 - 26 седмици включително) - 71,5 - 303 nmol / l;
 • Трети триместър на бременността (27 седмици - преди раждането) - 88 - 772 nmol / l.

Горните стандарти са само ориентировъчни, те не са еднакви за всички лаборатории, тъй като се определят в зависимост от метода и набора от реагенти, използвани в определена диагностична услуга. Ето защо, за да се оцени дали нивото на прогестерон в дадена жена е нормално, е необходимо да се вземат в лабораторията, в която е подаден анализът, стандартите за метода, който са използвали, и набора от реактиви. В противен случай сравняването на нормите за един метод с показанията, определени от друг метод, няма да даде нищо друго освен напразни разочарования и притеснения..

Показания за изследване за прогестерон

Подготовка за тест за прогестерон

Необходимо е да се направи тест за прогестерон изключително на гладно след период на гладно през нощта по време на сън. Това означава, че е оптимално периодът на гладуване да продължи 8-14 часа, през които можете да пиете само вода. Сутрин, в деня на теста, не е допустимо да се пият сокове, чай със захар, компоти и други напитки, съдържащи компоненти на плодове или захар. Позволено е да се пие само обикновена вода без газ.

Ако анализът за прогестерон не може да се вземе сутрин на гладно след период на нощно гладуване, това в изключителни случаи може да се направи следобед или вечер. Но в този случай е необходимо да са минали поне 6 часа след последното хранене и трябва да ядете диетични храни и ястия, съдържащи малко количество мазнини.

Трябва обаче да се помни, че най-доброто време за даряване на кръв за анализ на прогестерон е от 8-00 до 10-00 сутринта, тъй като през тези часове се определя максималната концентрация на този хормон през деня. В други случаи нивото на прогестерон е по-ниско от 8-00 до 10-00 сутринта, макар и в нормалните граници. Следователно на теория можете да дарите кръв по всяко време, но в този случай концентрацията на прогестерон може да е малко под нормата, въпреки че в действителност е в долната граница на нормата. И тази ситуация ще доведе до неоправдан фалшив резултат от изследването..

Непосредствено преди вземането на прогестеронов тест е препоръчително да се отпуснете в клиниката или лабораторията за 15 до 30 минути и през това време да се успокоите и да получите добро настроение.

12-24 часа преди вземане на кръв за анализ на прогестерон, трябва да спрете да пушите, да пиете алкохолни напитки, да изключите физически и психо-емоционален стрес (включително спортни тренировки). Ако човек не може да спре да пуши за 12 до 24 часа, тогава той трябва да спре пушенето за поне 1 до 2 часа непосредствено преди вземането на кръв.

2 - 3 дни преди вземане на кръвна проба за анализ, всички лекарства трябва да бъдат изключени, така че да не повлияят на точността на определяне на концентрацията на прогестерон. Ако обаче по някаква причина е невъзможно да се откаже прием на лекарства, лабораторията и лекуващият лекар трябва да бъдат информирани за това кои лекарства се приемат и в какви дози..

Подготовката за вземане на прогестеронов тест при деца над 5 години е същата като при възрастни, тоест както е описано по-горе. Но за деца под 5-годишна възраст подготовката за теста е, че в продължение на половин час преди даването на кръв, те не трябва да ядат, но трябва да им се дават малки порции обикновена чиста негазирана вода. През този половин час детето трябва да изпие 150-200 мл вода (чаша).

Какви лекарства влияят на нивата на прогестерон в кръвта

И така, следните лекарства могат да повишат нивото на прогестерон в кръвта:

 • Кломифен (има повишаване на нивата на прогестерон над нормата във втората фаза на менструалния цикъл);
 • Кортикотропин;
 • Кетоконазол;
 • Мифепристон;
 • Прогестерон и неговите синтетични аналози (инжекции на маслен разтвор на прогестерон, Duphaston, Utrozhestan и др.);
 • Тамоксифен;
 • Валпроева киселина.

Намаляването на нивото на прогестерон в кръвта може да причини приема на следните лекарства:

 • Ампицилин;
 • Госерелин;
 • Даназол;
 • Динопрост;
 • Карбамазепин;
 • Леупромид;
 • Трометамин;
 • Орални контрацептиви;
 • Правастатин;
 • Prostanglandin F2;
 • Фенитоин;
 • Ципротерон;
 • Epostan;
 • Естриол;
 • Етинилестрадиол.

Как да се тествате за прогестерон?

Колко време да взема анализа?

Първо, трябва да знаете, че кръвта се взема от вена строго на гладно за анализ на прогестерон (поне след 6 часа въздържание от храна, но по-добре от 12-14 часа на гладно). На второ място, най-доброто време за даряване на кръв за анализ е периодът от 8-00 до 10-00 сутринта, тъй като през тези часове в кръвта се определя максималната концентрация на прогестерон през деня. Тоест, по друго време на деня, концентрацията на прогестерон в кръвта е по-ниска, отколкото в периода от 8-00 до 10-00 сутринта, но все още в нормални граници. Но нормите на концентрацията на хормона в кръвта се определят точно за периода на максималното ниво на хормона.

Ето защо, за да се знае със сигурност дали концентрацията на прогестерон е нормална или не, е по-добре да дарявате кръв от 8-00 до 10-00 сутринта. В края на краищата, ако прогестеронът е на долната граница на нормата, тогава при даряването на кръв в други часове той може да бъде под нормата и това ще доведе до погрешно диагностициране и безплодни опити за лечение.

В кой ден от цикъла да се направи тест за прогестерон?

В допълнение към времето на даряването на кръв за анализ, вторият важен фактор, спазването на който е необходимо, за да се получи точен и правилен резултат, е денят на менструалния цикъл, в който трябва да се определи концентрацията на прогестерон. По отношение на деня на цикъла, в който трябва да се направи анализът, може да има два варианта - или е 6 - 8 дни след овулацията (приблизително 19 - 23 дни от менструалния цикъл), или е 1 - 3 ден от цикъла (по време на менструация).

Така че, ако има съмнение за новообразувание на яйчниците (киста, тумор) или надбъбречна патология, тогава прогестероновият тест трябва да се вземе на 1 - 3-ия ден от менструалния цикъл, т.е. на 1 - 3-ия ден от следващата менструация. Ако през този период нивото на прогестерон се повиши, това най-често показва функционална киста на яйчника (фоликуларен или жълт корпус). По-рядко високото ниво на прогестерон в кръвта през първата половина на цикъла показва хормонален активен тумор на яйчниците (цистом). И още по-рядко високият прогестерон за 1 - 3 дни от цикъла отразява нарушаването на надбъбречните жлези. Но в този случай има дефицит или излишък от други хормони и признаци на ендокринна патология (прекомерен растеж на косата, затлъстяване, акне и др.).

Ако е необходимо да се оцени работата на жълтото тяло, да се идентифицира недостатъчността на лутеалната фаза, да се разкрият причините за дисфункционално маточно кървене или менструални нарушения, тогава прогестероновият тест се подава на 6-8-ия ден след овулацията! Много е важно да "хванете" овулацията, забележете тази дата и на 6 - 8-ия ден да бъдете изследвани за прогестерон. Можете да „хванете“ овулацията по различни методи - правене на ултразвук в дните, когато трябва да се случи приблизително, измерване на базалната температура в ректума сутрин или просто използване на тест за овулация (принципът на употреба е същият като тест за бременност), продаван в аптеките.

! Важно е да знаете, че стандартната индикация, че прогестеронов тест може да се направи на 19 до 23 ден от цикъла, е вярна само за 28-дневен менструален цикъл. Всъщност именно за 28-дневен цикъл периодът 6-8 дни след овулацията пада на 19-23 дни. А за менструални цикли с различна продължителност (25, 30, 35 дни и т.н.), периодът на раждане за 19 - 23 дни е неправилен, тъй като не пада на 6 - 8 ден след овулацията. За да се получи правилният резултат, тестът трябва да се направи 6 - 8 дни след овулацията. Ето защо, за да оцените нивото на прогестерон в точния момент и да избегнете погрешно диагностициране, трябва да „хванете“ овулацията и да бъдете тествани 6 до 8 дни след нейното настъпване.

Бременните жени могат да се изследват за прогестерон всеки ден, от който се нуждаят..

Прогестеронови тестове

Преди да цитирате конкретни цифри за нормалните стойности на нивата на прогестерон за мъже и жени на различна възраст, помислете какво се разбира под нормата и защо те се различават от лаборатория до лаборатория..

И така, нормата за определен индикатор (в случая прогестерон) е диапазонът от стойности, които той може да вземе при популация от напълно здрави хора, живеещи в определен район и принадлежащи към същия расов тип. Такива граници на нормалните стойности за всеки лабораторен параметър се определят чрез изследване на здрави доброволци. Но тези идентифицирани норми са валидни само ако в последващия анализ ще бъде извършен точно по същия метод и с помощта на набор от напълно идентични реактиви. Тоест очевидно е, че за всеки набор от различни реактиви и метода за определяне на един и същ показател е необходимо да се идентифицират нормите.

И като се има предвид факта, че всяка лаборатория използва различни набори реактиви и методи за определяне на концентрацията на прогестерон, става очевидно, че те ще имат напълно различни норми, понякога много различни една от друга. Това не означава, че нормите на едната лаборатория не са верни, докато другата, напротив, е вярна. Това означава само, че лабораториите използват различни набори реактиви и методи за определяне на прогестерон в кръвта. И следователно, ако анализът е извършен в определена лаборатория, тогава, за да се дешифрират резултатите, е необходимо да се вземат нормите на тази конкретна институция, освен това, действаща в момента. В края на краищата, шест месеца по-късно същата лаборатория може да започне да използва различен метод или набор от реактиви за определяне на прогестерон и тогава неговите норми ще се променят. Следователно, нормите за оценка на резултатите трябва да се вземат всеки път, когато се подава анализ..

По-долу в таблицата представяме две възможности за нормите на прогестерона за най-често срещаните и често използвани методи за определяне и комплекти реагенти. Освен това първите норми за един общ набор от реактиви ще бъдат написани след двоеточие или тире, а вторите норми за друг често използван метод за определяне ще бъдат посочени до първия в скоби.

МъжеЖени
Момчета от 1 до 10 години:
По-малко от 1,1 nmol / L (или 0,2 - 1,7 nmol / L)
Момичета от 1 до 10 години:
По-малко от 1,1 nmol / L (или 0,2 - 1,7 nmol / L)
Момчета на възраст от 1 до 18 години:
I, II етапи на пубертета по Танер - по-малко от 1,1 nmol / l (или 0,3 - 1,0 nmol / l)
Пубертет III етап на Tanner - по-малко от 1,1 nmol / l (или 0,3 - 1,5 nmol / l)
IV етап на пубертет според Танер - по-малко от 3,5 nmol / l (или 0,56 - 7,8 nmol / l)
Стадий на пубертет на Tanner V - 0,7 - 2,6 nmol / l (или 0,7 - 2,6 nmol / l)
Момичета от 1 до 18 години:
Tanner пубертетен етап I - по-малко от 1,1 nmol / l (или 0,3 - 1,0 nmol / l)
II етап на пубертет според Танер - по-малко от 1,8 nmol / l (0,3 - 1,7 nmol / l)
III етап на пубертет според Танер - 0,3 - 14,4 nmol / l (или 0,3 - 14,3 nmol / l)
IV етап на пубертет според Танер - 0,3 - 41,6 nmol / l (или 0,5 - 15,0 nmol / l)
Tanner етап V пубертетен - 0,3 - 30,4 nmol / l (или 0,3 - 30,2 nmol / l)
Възрастни мъже над 18 години:
0,3 - 2,2 nmol / L (или 0,4 - 3,1 nmol / L)
Възрастни небременни жени над 18 години и преди менопаузата:
Фоликуларна (първа) фаза на менструалния цикъл - 0,3 - 2,2 nmol / l (или 0,5 - 2,2 nmol / l)
Период на овулация (средата на цикъла) - 0,5 - 9,4 nmol / l (или 3,7 - 7,1 nmol / l)
Лутеална (втора) фаза на менструалния цикъл - 7,0 - 56,6 nmol / l (или 6,4 - 79,5 nmol / l)
Възрастни жени по време на менопаузата:
По-малко от 0,6 nmol / L (или 0,06 - 1,3 nmol / L)
Бременни жени:
Първи триместър (1 - 13 седмици) - 9 - 468 nmol / L (или 32,6 - 139,9 nmol / L)
Втори триместър (14 - 26 седмици) - 17,5 - 303,1 nmol / L (или 62,0 - 262,4 nmol / L)
Трети триместър (27 седмици - преди раждането) - 88,7 - 771,5 nmol / L (или 206,7 - 782,2 nmol / L)

В някои лаборатории резултатът от теста за прогестерон не се дава в nmol / l, а в ng / ml, тоест в други мерни единици. За да конвертирате мерни единици помежду си, трябва да използвате следните формули:

 • nmol / l * 0,314 = ng / ml;
 • ng / ml * 3.18 = nmol / l

Декодиране на прогестероновия тест

Помислете какво може да показва повишаване или намаляване на нивото на прогестерон в кръвта.

Така че повишаването на концентрацията на прогестерон в кръвта при небременни жени и мъже е характерно за следните състояния:

 • Дисфункционално маточно кървене с удължена втора фаза на менструалния цикъл;
 • Вторична аменорея (отсъствие на менструация);
 • Новообразувания на яйчниците (кисти, цистоми);
 • Бъбречна недостатъчност (поради което прогестеронът бавно се екскретира от тялото и се натрупва в кръвта);
 • Тумор или хиперплазия на надбъбречните жлези;
 • Тумор на тестисите при мъже;
 • Прием на лекарства, които повишават нивата на кръвните хормони.

Повишаване на концентрацията на прогестерон в кръвта при бременни жени се наблюдава при следните условия:
 • Дрейф на мехурчета;
 • Забавено съзряване на плацентата;
 • Дисфункция на фето-плацентарния комплекс.

Намаляването на концентрацията на прогестерон при небременни жени е характерно за следните състояния:

 • Устойчивост на фоликулите (хиперестрогенизъм - повишени нива на естрогенни хормони);
 • Липса на овулация;
 • Недостатъчност на лутеалната фаза или ниска функционална активност на жълтото тяло;
 • Дисфункционално маточно кървене при липса на овулация;
 • Първична или вторична аменорея (отсъствие на менструация);
 • Хронични възпалителни процеси във вътрешните полови органи;
 • Първичен или вторичен хипогонадизъм;
 • Прием на лекарства, които понижават нивата на кръвните хормони.

Намаляването на концентрацията на прогестерон при бременни жени е характерно за следните състояния:

 • Заплахата от прекъсване на бременността;
 • Плацентарна недостатъчност;
 • Забавено вътрематочно развитие на плода;
 • Истинско удължаване на бременността (на 41,5 седмици или повече).

Къде да се изследвате за прогестерон?

Тестовете за прогестерон могат да се правят в частни лаборатории на търговска основа. Във всички големи градове има такива частни лаборатории, а в малки села има клонове за вземане на кръв. Вземането на кръвни проби за анализ в частни лаборатории се извършва по всяко време по желание на клиента, но, разбира се, по време на работното време.

В допълнение, тест за прогестерон може да се премине и в публични лечебни заведения, които имат лаборатории, които извършват подобно изследване. По правило това са лаборатории на големи изследователски институти (СИИ), регионални или градски болници, диагностични поликлиники и др. В публичните институции, по препоръка на лекар, анализът може да бъде направен безплатно при първо дошъл, първи обслужен. Но ако жената иска да си направи тестове без опашка или по собствено желание без направление от лекар, то в държавна институция това може да се направи и само на търговска основа (платено).

Запишете се за анализ

За да уговорите среща с лекар или диагностика, просто трябва да се обадите на един телефонен номер
+7 495 488-20-52 в Москва

+7 812 416-38-96 в Санкт Петербург

Операторът ще ви изслуша и ще пренасочи обаждането до необходимата клиника или ще вземе поръчка за среща със специалиста, от който се нуждаете.

Анализ за прогестерон - цена

Цената на анализ за прогестерон в различни лаборатории, както частни, така и публични, варира от 400 до 1000 рубли.

Прогестерон и продължителност на цикъла - Видео

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Прогестерон по време на бременност

Прогестеронът е един от основните хормони на бременността. Особено в ранните етапи. Ако този хормон е твърде малък, той може да предизвика спонтанен аборт. Но излишъкът от прогестерон също няма много добър ефект върху хода на бременността..

Прогестеронът трябва да присъства в женското тяло, за да може да забременее. Хормонът се произвежда в яйчника след узряване на яйцеклетката. От момента на оплождането прогестеронът се произвежда от жълтото тяло за още три месеца и половина. След като хормонът вече се произвежда от плацентата.

Прогестеронът е един от основните хормони на бременността. Особено в ранните етапи. Ако този хормон е твърде малък, той може да предизвика спонтанен аборт. Но излишъкът от прогестерон също няма много добър ефект върху хода на бременността..

Прогестеронът трябва да присъства в женското тяло, за да може да забременее. Хормонът се произвежда в яйчника след узряване на яйцеклетката. От момента на оплождането прогестеронът се произвежда от жълтото тяло за още три месеца и половина. След като хормонът вече се произвежда от плацентата.

Защо прогестеронът е толкова важен? Без този хормон матката не може да прикрепи оплодената яйцеклетка към себе си. В противен случай матката, като се свие, ще отхвърли оплодената яйцеклетка. Благодарение на прогестерона, той спира да се свива и започва да се увеличава по размер. А хормонът също така подготвя женската гърда за отделянето на мляко. Освен това, под въздействието на прогестерон, една жена се подготвя да роди дете..

Интересното е, че прогестеронът е не само женски хормон, но и мъжки хормон, тъй като част от него се произвежда от надбъбречните жлези. Но все още повече прогестерон се произвежда в тялото на жената..

Нива на прогестерон по седмица от бременността

По време на бременността нивата на прогестерон постоянно се променят, като постепенно се увеличават с увеличаване на възрастта. За различните периоди е установен собствен специфичен процент. И така, до дванадесет седмици нивото на хормона трябва да бъде от 9 до 47 конвенционални единици на милилитър. Освен това, до двадесет и осмата седмица, тя се увеличава и нормата е от 17 до 146 конвенционални единици на милилитър. Още след 29-та седмица и до раждането на детето нивото на прогестерона е от 55 до 200 конвенционални единици на милилитър.

Но не бързайте да правите изводи за нивото на прогестерона, ако сте получили резултатите от теста на ръцете си. Декодирането му трябва да се извършва от специалист. В крайна сметка нормите могат да се различават във всяка друга лаборатория, а тялото на всяка отделна жена е индивидуално и уникално. В допълнение, стойностите на прогестерона могат да се отчитат в различни мерни единици. Има например такава таблица на нивата на прогестерон по седмици:

Период на бременност, седмициНиво на прогестерон, nmol / l
1-212,0-18,2
3-419,8-26,7
5-618.6-21.7
7-820.4-23.6
9-1023,0-27,7
11-1229,0-34,6
13-1430,2-40,0
15-1639,0-55,7
17-1834,6-59,4
19-2038.3-59.1
21-2244,2-69,2
23-2459.4-77.7
25-2662,0-87,4
27-2879,0-107,2
29-3085,0-102,5
31-32101,6-126,7
33-34105,7-119,9
35-36101,2-136,2
37-38112,0-147,2
39-40132,7-172,0

Анализ за прогестерон по време на бременност

Нивото на половите хормони, включително концентрацията в кръвта на бременна жена на хормона прогестерон, се определя чрез кръвен тест. Лекарите съветват жените, които раждат дете, да бъдат изследвани за прогестерон през втората половина на бременността - тогава състоянието на плода и плацентата може да бъде диагностицирано. Освен това може да се предпише анализ за прогестерон в случай, когато очакваната дата на раждане вече е отзад и жената все още не е родила. Такъв анализ ще помогне да се установи дали удължаването на бременността е вярно, т.е.

дали трябва да се предприемат радикални мерки за раждането (при истинско удължаване плацентата застарява и вече не може напълно да задоволи нуждите на детето).

Кръвен тест за прогестерон се взема на празен стомах, при условие че последното хранене се е състояло 8-10 часа преди раждането. Поради това обикновено се взема кръв за този тест сутрин, но също така е възможно да се дарява и по друго време на деня, при условие че жената не е яла мазнини по време на сутрешното хранене и че са минали поне 6 часа от последното хранене до момента на вземане на кръв..

Можете да пиете преди да дарите кръв за прогестерон, само вода. Не забравяйте да уведомите медицинската сестра за периода на бременността и приема на хормонални лекарства (ако са Ви предписани такива).

Резултатът от анализа за прогестерон е готов, като правило, на следващия ден след доставянето му.

Отклонения от нормите и техните причини

Ако според резултатите от анализа се установи, че прогестеронът е повишен, тогава има причини за това. За съжаление не всички от тях са приятни: аномалии в развитието на плацентата, бъбречна недостатъчност и т.н..

Липсата на прогестерон също показва някои аномалии в тялото на жената. Може би това е симптом на липса на овулация, хормонален дисбаланс, забавяне на вътрематочния растеж, кървене от матката, хронични заболявания на гениталната област.

Хормоносъдържащите лекарства също могат да променят нивото на хормона прогестерон нагоре или надолу..

Дори по време на бременност лекарите препоръчват да се регулира нивото на прогестерон в организма с помощта на съвременни лекарства, но само лекуващият лекар може да предпише лечение.

И за да няма проблеми с нивото на каквито и да било хормони, просто трябва да водите здравословен начин на живот и да планирате бременността си, подготвяйки се за това предварително.