През периода след раждането и кърменето жените често се заразяват с вирусни и бактериални инфекции поради слаба имунна система. Много патологии не могат да бъдат лекувани без използването на антибиотици, но повечето от тях представляват заплаха за здравето на бебето. Амоксицилинът, използван при кърмене, е едно от малкото лекарства, които са безопасни за кърмеща майка и новородено, това е потвърдено от редица проучвания. Как да го приемате правилно, има ли странични ефекти, показанията и ползите от употребата на лекарството ще бъдат обсъдени допълнително.

Описание на лекарството - състав, действие и форма на освобождаване

Амоксицилин принадлежи към групата на полусинтетичните защитени пеницилини, а активният му компонент е амоксицилин трихидрат. Действието на такива лекарства е насочено към унищожаване на клетъчната мембрана на вреден микроорганизъм, за да предизвика в крайна сметка смъртта му.

Терапевтичната активност на амоксицилин се разпростира върху много групи щамове:

 • стафилококи;
 • стрептококи;
 • Ешерихия коли;
 • шигела;
 • гонокок;
 • салмонела.

Това не е пълен списък на патогените, с които лекарството може да се бори. Някои групи микроорганизми са устойчиви на терапия с полусинтетични пеницилини. Ето защо, преди започване на лечението, е необходимо да се направи тест за чувствителността на патогена..

Амоксицилин, използван при жени по време на кърмене, бързо се абсорбира в тъканта и действа върху патогенни микроби, след което се екскретира интензивно от кръвната плазма. Поради разпространението на лекарството и доказаната ефективност, той се предлага в няколко форми:

 • таблетки и капсули - те са удобни за приемане и отпускане, както и за съхранение и вземане със себе си, ако е необходимо;
 • суспензия - тази форма е по-подходяща за деца, но при кърмене често се предписва за терапевтични цели;
 • разтворими таблетки - те се диспергират във вода, в резултат на което се усвояват по-добре и ускоряват възстановяването;
 • инжекционен разтвор - използва се, ако заболяването е в напреднала форма, удобно за използване у дома.

Важно! Заедно с лекаря кърмещата жена може да избере най-удобната форма на медикаменти. Не се препоръчва самолечение, тъй като не всеки случай на възпаление изисква използването на антибиотици и ако патогенът е устойчив на тях, приемът на лекарства няма смисъл.

Периодът на абсорбция и дезинтеграция на амоксицилин

Установено е, че амоксицилин по време на кърмене в малки количества прониква в кърмата, по време на терапията концентрацията му в течността достига 0,5% на ден. Както можете да видите, обемът на активното вещество е минимален и дори когато се прилага върху гърдата след приема на хапчето, лекарството няма да навреди на детето..

Периодът на разпадане на активната съставка е 60-70 минути, максималната екскреция се наблюдава след 2-2,5 часа и тялото се изчиства напълно от лекарството след 12-14 часа. По-голямата част от него се отделя с урината (60%), 30-35% с помощта на червата, а останалата част от обема се отделя в процеса на дишане, изпотяване и слюноотделяне.

Амоксицилинът не е сложно съединение, което води до разрушаване на бактериалната стена точно по време на предвиденото му възпроизвеждане. В резултат след приемането вместо един патоген, който ще се раздели, се получават две мъртви клетки. Лекарството не е много активно срещу патогенни микроби, поради което се приема 2-3 пъти на ден и периодът на елиминиране се ускорява.

Ефективността на амоксицилин

Лекарите са доказали най-високата ефикасност на лекарството срещу патогени, провокиращи респираторни инфекции, главно пневмококи. Проведените проучвания са установили, че амоксицилин засяга 1700 вида щамове и чувствителността е регистрирана само при 1% от тях. Също така, заболявания на дихателната система се развиват поради вината на хемофилния бацил, лекарството не е в състояние да спре размножаването на клетките, само 5% от този вид бактерии.

В случай на инфекция на пикочно-половата система, която се случва с въвеждането на стафилококи и ешерихия коли, е по-добре да се засили ефектът на амоксицилин с клавуланова киселина. Тъй като в 30% от случаите монотерапията не носи положителни резултати. Забележително е, че в човешкото тяло няма клетки със здрави стени, те са обвити в мембрана, която не може да бъде унищожена от обикновено антибактериално вещество. Следователно лекарите смятат, че употребата на амоксицилин, дори по време на кърмене, е безопасна..

Попадайки в стомашно-чревния тракт, той прониква в бъбречното легенче, тъканите на пикочния мехур и отделителните канали и това е добра профилактика на цистит, който жените често страдат в периода на кърмене. Също така веществото се натрупва в лигавицата на дихателната система, което предотвратява развитието на инфекции, докато детето е минимално засегнато. Следователно на лекарите е позволено да не спират да кърмят, докато използват амоксицилин.

Показания

На бележка! Отговорът на въпроса дали е възможно да се използва амоксицилин с НВ е утвърдителен. Първото правило, което лекарите спазват, когато предписват лекарства за жени, които кърмят, е превишението на ефекта от лечението над риска от отрицателно въздействие върху бебето.

Въпреки факта, че всяка година фармацевтичният пазар се запълва с по-нови лекарства, Амоксицилин не е загубил своята популярност и ефективност. Постоянно се използва в педиатричната практика и при лечението на майки, които продължават да кърмят..

Лекарството се препоръчва при следните заболявания:

 • заболявания на дихателната система и назофаринкса - тонзилит, фарингит, ларингит, отит на средното ухо, бронхит, пневмония, синузит;
 • патология на бъбреците и пикочната система - цистит, пиелонефрит, уретрит;
 • гнойни възпаления и заболявания на чернодробната система - перитонит, мастит, колит, ентерит, холецистит;
 • инфекциозни процеси в меките тъкани, костните структури и кожата;
 • серозно възпаление на мембраните на мозъка;
 • сепсис.

Според медицински данни лечението на пневмония при кърмачка се извършва с помощта на амоксицилин, ако през последните три месеца тя не е получавала антибиотична терапия.

Ползи за кърмачките

Основното предимство на употребата на лекарството е, че амоксицилинът и процесът на кърмене са съвместими. Лекарството има малък брой противопоказания и негативни реакции, препоръчва се за малки деца и кърмачки. Лекарите не виждат необходимостта от прекъсване на процеса на хранене, което много се оценява от младите майки.

Само 0,5-1% от активното вещество прониква в кърмата, което не вреди на здравето на бебето, а бързото елиминиране на лекарството от организма намалява риска от странични ефекти. Предимствата на лекарството могат да бъдат формулирани както следва:

 • широк спектър от терапевтични ефекти върху бактериални щамове;
 • бързо усвояване от чревни тъкани;
 • ускорено проникване в клетките на дихателната система, назофаринкса, ушите и органите на пикочно-половата система;
 • минимално дразнене на стомашния епител.

Майките, които кърмят, може да не се притесняват за благосъстоянието на новороденото. При условие, че спазват правилата за приемане на амоксицилин, не превишават предписаната от лекаря доза и наблюдават реакцията на тялото и бебето.

Възможни нежелани реакции

Въпреки факта, че амоксицилинът с кърмене се счита за безопасно и ефективно лекарство, той също има свои собствени отрицателни ефекти върху тялото. Така че, едновременно с употребата на лекарства, кърмещата жена трябва да приема продукти, съдържащи комплекс от полезни бактерии - Linex, Bifiform, Hilak Forte, Bifidumbacterin.

Приемът на антибиотик може да причини следните неочаквани действия:

 • алергични реакции под формата на кожни обриви, възпаление на лигавиците на очите и носа;
 • влошаване на състава на кръвната плазма - анемия, тромбоцитопения;
 • дисфункция на нервната система - повишена агресивност, възбуда, тревожност, световъртеж и конвулсивен синдром;
 • повишен пулс, задух;
 • развитие на млечница.

Внимание! Проявата на алергични реакции е свързана с непоносимостта на организма към лекарства от групата на защитените пеницилини. Преди да предписват Амоксицилин, лекарите предписват подкожен тест, за да се уверят, че агентът е добре възприемчив..

Противопоказания

Няма сериозни предпоставки за отказ от прием на амоксицилин по време на кърмене. Трябва да се уверите, че няма алергично предразположение към полусинтетични пеницилини, за да изберете друго лекарство навреме. Ако кърмачка има дисбиоза, тя може да се влоши. Също така трябва да изключите приема на лекарства в случай на нарушение на броя на левкоцитите и тромбоцитите в кръвната плазма.

Сериозни ограничения се налагат от лекарите за употребата на амоксицилин в случай на бронхиална астма, сезонни или целогодишни алергии, бъбречна недостатъчност. Също така, използването му не се препоръчва при инфекциозна мононуклеоза..

Правила за прием на лекарството по време на кърмене

Необходимо е да се използва амоксицилин по време на кърмене при спазване на следните правила:

 • не изцеждайте мляко по време на терапията с амоксицилин, тъй като това увеличава концентрацията на активното вещество в него;
 • трябва да вземете лекарството преди или по време на прилагане върху гърдата - по този начин можете да постигнете намаляване на обема на активното вещество в млякото за следващото хранене;
 • при повишена телесна температура в първия ден от инфекцията, лекарите препоръчват комбинирането на употребата на амоксицилин с ибупрофен. Лекарството също е безопасно за кърмене, но таблетките трябва да се приемат с много чиста, негазирана вода. Това ще предотврати намаляване на лактацията и промяна в състава на млякото;
 • в случай на защита от жена с орални контрацептиви, по време на терапията с амоксицилин е по-добре да ги замените с презервативи. Лекарството отслабва ефекта на противозачатъчните хапчета и може да провокира нежелана бременност.

Съвет! В напреднали случаи, когато се предполага, че терапията ще бъде удължена с употребата на големи дози от лекарството, е по-добре да спрете кърменето за известно време. Можете да го продължите в края на курса на лечение, като изцеждате и изливате неизползваемо мляко.

Правилна дозировка

Според официалните инструкции за лекарството, амоксицилин се приема три пъти дневно, 500 mg по време на кърмене. Ако заболяването е в напреднал стадий или е тежко, дозата се увеличава при липса на странични ефекти от женските и детските организми.

Продължителността на курса на лечение се определя от лекуващия лекар, но в повечето случаи това е 5-7 дни. Инфекциите, причинени от въвеждането на стафилококи и стрептококи, изискват десетдневна терапия. Таблетките се измиват с достатъчно количество течност, диспергиращата се форма на лекарството приема резорбция в устната кухина. Ако Амоксицилин се предписва под формата на суспензия (5 ml съдържа 250 mg от активната съставка), след приготвяне той трябва да се съхранява в хладилник.

Какво може да бъде заменено и дали е необходимо?

Амоксицилин е средство, разрешено през периода на кърмене. При добра поносимост не си струва да замените лекарството с други. Ако има причини, поради които употребата на амоксицилин е невъзможна, изберете един от аналозите:

 • Amoxil е подобно лекарство, което често се препоръчва за деца и кърмачки;
 • Flemoxin Solutab - разтварящи таблетки на основата на амоксицилин, бързодействащи, безопасни и ефективни;
 • Амоксиклав - препарат под формата на таблетки и суспензия, ефектът на амоксицилин се засилва от клавуланова киселина (улеснява усвояването дори при наличие на резистентни бета-лактамни бактерии);
 • Аугментин - таблетки и суспензия, съдържащи също амоксицилин и клавуланова киселина, са доказали своята висока ефективност срещу повечето бактериални щамове.

Приемът на антибиотици изисква ясна доза и специфичен курс на лечение. Жена, която кърми, не трябва да предписва лекарства за себе си или да замества препоръчаните от лекаря. Това може да предизвика нежелани реакции от тялото на детето..

Отзиви

Марина, 27 години: Когато синът ми беше на 3,5 месеца, започнах да имам тежък бронхит, те заплашваха с усложнения под формата на пневмония. Страхувах се да пия антибиотици, за да не навредя на бебето, но лекарят ги убеди в тяхната необходимост. Взех таблетки Амоксицилин, една (500 mg) три пъти дневно. Нямаше странични ефекти, след три дни се почувствах по-добре, останах доволен от лекарството.

Елена, 21-годишна: Имам първото си дете, затова категорично отказах антибиотици при възпалено гърло (не исках да тровя дъщеря си със синтетични вещества). Но три дни по-късно започна гнойна ангина и трябваше да се съглася с амоксицилин, за да се възстановя по-бързо и да не заразя детето. На фона на приемането имаше подуване на корема, но лекарят предписа и Linex, седмица по-късно болката в гърлото премина и червата се нормализираха. Напразно веднага отказах лечение, особено след като приемането на антибиотика не повлия по никакъв начин дъщеря ми.

Оксана, 24-годишна: Не се страхувах да пия амоксицилин, тъй като той беше предписан дори на 5-месечната ми дъщеря по време на пневмония. Лекарят увери, че попада в млякото в много малки количества и няма нужда да се отказва от храненето. Средният отит изчезна буквално за 3-4 дни, но аз претърпях пълен курс на лечение, така че да няма повторение на възпалението. Хапчетата не предизвикваха алергии, дъщерята реагира спокойно.

Амоксицилин е широкоспектърен антибиотик, съвместим с кърменето. За да бъде лечението възможно най-ефективно и безопасно, младата майка трябва да следва съвета на лекар и да не превишава дозата с надеждата за ускорено излекуване. Също така не трябва да отменяте лекарството, когато се чувствате по-добре и да спирате основните симптоми на заболяването. Нелекуваната инфекция може да бъде опасна не само за самата жена, но и да заплаши бебето с инфекция..

Лечение за кърмене

Често се случва да се лекувате по време на кърмене. Понякога е необходима единична доза от лекарството или кратък курс на лечение, но при редица заболявания продължителната употреба на лекарства е неизбежна. Във всеки случай кърмещата майка се притеснява от въпроса: възможно ли е да приемате това лекарство, безопасно ли е за бебето?

Лечение за кърмене - общи препоръки.

Трябва да се каже, че има изключително ограничено количество изследвания за ефекта на лекарствата, използвани от кърмачка върху тялото на бебе. В повечето случаи тези проучвания просто не са достъпни. Често няма дори данни за проникването на лекарството в кърмата. Следователно в повечето инструкции за лекарства не се препоръчва използването им по време на кърмене, което се дължи преди всичко на липсата на адекватни проучвания. Има малък списък с повече или по-малко проучени лекарства, които могат да се използват по време на кърмене. Трябва да се каже, че повечето от тях преминават в кърмата в една или друга степен, така че обикновено се препоръчва да се използват с повишено внимание по време на кърмене, т.е. стриктно според показанията, като не се превишава дозата и се следи състоянието на детето. В случаи на изразен отрицателен ефект върху детето, лекарството се счита за противопоказано за периода на кърмене..

Степента на неблагоприятно въздействие на лекарството върху тялото на бебето ще се определя от следните фактори:

- истинското количество на лекарството, попаднало в тялото на детето (зависи от дозата, концентрацията на лекарството в кърмата и количеството изпито мляко);

- особеността на ефекта на лекарството върху незрелите органи на детето;

- продължителността на елиминирането на лекарството от тялото на детето (способността да се отървете от лекарствата зависи от зрелостта на ензимните системи, съзряването на чернодробната и бъбречната функция на бебето);

- продължителността на приема на лекарството от кърмачка;

- индивидуалната чувствителност на детето към това лекарство;

- риск от развитие на алергични реакции (при употребата на повечето лекарства могат да се появят алергични реакции).

От тези лекарства, които най-често се използват в ежедневието, повечето не са силно токсични лекарства, които причиняват значителни токсични ефекти върху органите и тъканите. Поради това се смята, че в много случаи, с медикаментозно лечение, кърменето може да продължи..

Ако майката комбинира кърменето и лечението, може да е полезно да изберете оптималната схема за редуване между приема на лекарството и храненето. За да направите това, е необходимо да разберете кога концентрацията на лекарството в кръвта е най-висока (обикновено това е посочено в инструкциите за лекарството), като в същото време концентрацията му ще бъде най-висока в млякото. Съответно е необходимо лекарството да се приема по такъв начин, че времето за хранене да не пада върху периода на максимална концентрация на лекарството в кръвта. Когато използвате лекарства за кърмачка, трябва да се има предвид, че нежеланите реакции, причинени от това лекарство, могат да се появят и при детето. Ако рискът от неблагоприятни ефекти на лекарството върху тялото на детето е висок, тогава трябва да спрете кърменето по време на лечението, но да продължите да изцеждате мляко, за да поддържате лактацията. След края на курса на лечение трябва да се възобнови кърменето. За съжаление, няма ясни препоръки за това колко време ще отнеме напълно дадено вещество от кърмата и всяко лекарство може да има свое време. Смята се, че след курс на антибиотици, които са несъвместими с кърменето, можете да се храните 24 часа след последната доза от лекарството. И когато се използват редица радиоактивни агенти, радиоактивността на млякото може да продължи от 3 дни до 2 седмици.

Лекарства, противопоказани за кърмачки:

- Цитостатици (лекарства, използвани за лечение на тумори и автоимунни заболявания, свързани с образуването на антитела към собствените им тъкани, например системен лупус еритематозус и др.). Тези лекарства значително потискат имунитета и клетъчното делене. Спрете кърменето, ако е необходимо..

- Радиоактивни лекарства (използвани при лъчева терапия на тумори и при извършване на радиоизотопна диагностика на различни заболявания на вътрешните органи). Препоръчва се кърменето да се прекрати, докато радиоактивното вещество бъде напълно елиминирано. Когато се използват радиоактивни агенти, радиоактивността на млякото продължава от 3 дни до 2 седмици, в зависимост от лекарството.

- Златни соли (лекарства за лечение на ревматоиден артрит). Те причиняват значителни промени в бъбреците, черния дроб, алергични реакции.Литиеви препарати (те се използват за лечение на манийни състояния). Причиняват мускулна хипотония, нарушена сърдечна функция, бъбречна функция.

-Хормоните андрогени се използват при някои гинекологични заболявания. Те намаляват лактацията, причиняват вирилизация на момичетата (мъжко развитие), преждевременно сексуално развитие при момчетата.

-Контрацептивите, съдържащи естрогени, причиняват намаляване на лактацията.

-Алкохолът (под формата на тинктури или като част от лекарството) преминава добре в кърмата. Причинява нарушение на развитието на централната нервна система (ЦНС), сънливост, слабост, нарушен растеж. По-долу е дадено обобщение на групите лекарства. Като се има предвид, че са проведени много малко адекватни проучвания, информацията за много лекарства може да бъде противоречива..

Препоръки за групи наркотици

Антиациди и пликове. Антиациди - лекарства, които неутрализират киселинността на стомашния сок, обвиващи - лекарства, които предотвратяват увреждането на стомашната лигавица. Тези средства се предписват за гастродуоденит (възпалителни заболявания на стомаха и дванадесетопръстника), за язва на стомаха и дванадесетопръстника.

DE-NOL. Противопоказан при кърмене.

ВЕНТЕР. Може да се използва с повишено внимание.

ALMAGEL, MAALOX PHOSFALUGEL и други подобни. Съвместим с кърменето.

Антитромбоцитни агенти. Лекарства, които намаляват вискозитета на кръвта, се използват за подобряване на кръвообращението в капилярите при различни заболявания, като патология на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците.

КУРАНТИЛ. Възможно краткосрочно приложение при кърмене.

Антибиотици Те се използват за лечение на различни инфекциозни и възпалителни заболявания, като мастит (възпаление на млечната жлеза), ендометрит (възпаление на вътрешната лигавица на матката), салпингоофорит (възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби), тонзилит, пиелонефрит (възпаление на бъбреците), пневмония (възпаление на белите дробове), с някои чревни инфекции и др..

Пеницилини (PENICILLIN, AMPICILLIN, AM-PIOX, AMOXICILLIN AMOXICLAV и др.), Цефалоспорини (CEFAZOLIN, ZINNAT, CEFOTAXIM, FORTUM, CEFTRIAXME, SUVIENDROME и други MAXIENROL.), аминогликозидите (НЕТРОМИЦИН, ГЕН-ТАМИЦИН, АМИКАЦИН) обикновено не са противопоказани за кърмене. Пеницилините, цефалоспорините, аминогликозидите проникват в млякото в малки количества, така че тяхната токсичност за детето е ниска. Макролидите проникват добре в млякото, но използването им по време на кърмене е възможно. Съществува потенциален риск от развитие на усложнения, свързани с появата на алергични реакции, нарушаване на нормалната чревна флора (диария) и разпространението на гъбички (кандидоза - млечница). За профилактика на дисбиоза се препоръчва да се предписват пробиотици на детето (BIFIDUM BACTERIA, LINEX и др.). Ако се появи алергична реакция при дете, спрете приема на този антибиотик или временно спрете кърменето. Тетрациклините, сулфонамидите (BACTRIM, BI-SEPTOL и др.), METRONIDAZOLE, CLINDAMYCIN, LINCOMYCIN, LEVOMYCETIN, CIPROFLOXACIN проникват в млякото и вероятността от негативни реакции е висока. Препоръчва се да се избягва употребата им при кърмене. Страничен ефект на CLINDAMICIN е рискът от стомашно-чревно кървене. Странични ефекти на LEVOMYCETIN токсично увреждане на костния мозък, ефект върху сърдечно-съдовата система. Страничните ефекти на тетрациклините са забавяне на детския растеж, нарушено развитие на костната тъкан и зъбния емайл. Антихипертензивни лекарства. Използва се при високо кръвно налягане.

ДИБАЗОЛ. Съвместим с кърменето.

ДОПЕГИТ. Обикновено не е противопоказан за кърмене.

ВЕРАПАМИЛ (ИЗОПТИН). Може да се използва с повишено внимание.

КОРДАФЛЕКС. Не се препоръчва.

AIF инхибитори (ENAP, KAPOTEN). Няма адекватни проучвания. Използването им по време на кърмене е противопоказано. ДИАЗОКСИД. Противопоказан при кърмене. Страничен ефект - хипергликемия (повишена кръвна захар). РЕЗЕРПИНА. Противопоказан.

Антихистамини (SUPRASTIN, TAVE-GIL, CETIRIZIN, LORATADIN). Те се предписват при алергични заболявания. Употребата на тези лекарства е възможна при кърмене. CETIRIZINE, LORATADINE са за предпочитане, тъй като антихистамините от 1-во поколение (SUPRASTIN, TAVEGIL) могат да причинят сънливост при дете. ЕРИУС. Противопоказан.

Антидепресанти. Те се използват за лечение на депресия, включително следродилна депресия. АМИТРИПТИЛИН. Концентрацията в кърмата е много ниска. При новородени, чиито майки са получавали AMITRIPTILINE, не са наблюдавани отклонения, поради което това лекарство се счита за съвместимо с кърменето. За други лекарства от тази група няма проучвания или те не се препоръчват за кърмене.

При лечението на следродилна депресия могат да се предписват антидепресанти от групата на "селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин" (FEVARIN (FLUVOXAMIN). FLUOXETIN, PAROXETIN, SERTRALIN и др.). Според лекарите тези лекарства могат да се използват с повишено внимание по време на кърмене. В инструкциите за лекарствата обаче производителят не препоръчва използването им по време на кърмене, което се дължи на липсата на адекватни изследвания. Антикоагуланти. Лекарства, които предотвратяват съсирването на кръвта. Използва се за повишено съсирване на кръвта, риск от повишени кръвни съсиреци, сърдечни заболявания.

ХЕПАРИН, ВАРФАРИН. Обикновено те не са противопоказани за кърмене, тъй като преминават в кърмата в минимални количества. При дълги курсове (повече от 2 седмици) съществува потенциален риск от намалено съсирване на кръвта при детето.

КЛЕКСАН. Не се препоръчва.

Индиректни антикоагуланти (FENILIN). Противопоказан при кърмене, приемът на лекарства може да провокира кървене. Местни антисептици. Лекарства за профилактика и лечение на локални инфекции.

ХИДРОГЕН ПЕРОКСИД, ХЛОРХЕКСИДИН, ФУКАРЦИН, "зелен" и др. Съвместим с кърменето.

Антитиреоидни лекарства. Използва се при заболявания на щитовидната жлеза, протичащи с повишаване на нейната функция.

Прилагайте с повишено внимание, като следите състоянието на детето. Страничен ефект - потискат функцията на щитовидната жлеза на детето.

Бензодиазепини. Група лекарства, които намаляват тревожността, успокоителни. Смята се, че редица лекарства от тази група (DIAZEPAM, CLO-NAZEPAM, LORAZEPAM, DORMICUM, TEMAZEPAM) са съвместими с кърменето, ако се използват за кратко време. Страничен ефект - депресия на централната нервна система, депресия на дишането. Бронходилататори. Лекарства, които разширяват бронхите. Използва се за облекчаване на пристъпите на бронхиална астма.

САЛБУТАМОЛ, ТЕРБУТАЛИН, ФЕНОТЕРОЛ. Храненето се счита за приемливо. Необходимо е да се следи състоянието на детето, странични ефекти - вълнение, повишен пулс.

Венотоник (DETRALEX). Използват се при венозна недостатъчност, разширени вени, хемороиди. Няма данни за проникване в кърмата, така че е по-добре да спрете употребата на тези лекарства по време на кърмене.

Витамини, витаминни и минерални комплекси, минерали. Те се използват за кърмене. Странични ефекти - алергични реакции. Хормони (Преднизолон, Дексаметазон, Хидрокортизон). Използват се при автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, системни заболявания на съединителната тъкан, автоимунен хепатит и др., С някои кръвни заболявания, с недостатъчна надбъбречна функция и др.).

Обикновено не е противопоказан при кърмене. Безопасността при продължителна употреба обаче не е доказана, следователно, ако лечението е необходимо за повече от 10 дни, въпросът за продължаване на кърменето се решава индивидуално. Ако кърмещата жена се нуждае от продължително лечение с висока доза хормони (по-физиологично от 2 пъти), смята се, че кърменето трябва да се избягва.

Тиреоидни хормони (EUTYROX). Използва се при недостатъчна функция на щитовидната жлеза.

Може да се използва под наблюдението на състоянието на детето. Странични ефекти - повишен пулс, раздразнителност, диария, намалено наддаване на тегло. Диуретици (диуретици). Те се използват при лечение на хипертония, сърдечна недостатъчност, при „бъбречен оток“. Когато се използват диуретици, съществува риск от потискане на лактацията, поради което приемът им не се препоръчва за кърмене.

Най-строгите ограничения са установени за групата на тиазидите (HIPOTIAZIDE), те са противопоказани за кърмене. FUROSEMIDE (LASIX) може да се използва с повишено внимание. DIAKARB е показан за повишено вътречерепно налягане. Може да се използва, тъй като концентрацията в кърмата е твърде ниска, за да бъде вредна за бебето.

ПАРАЦЕТАМОЛ. Не е противопоказан за кърмене, ако се използва в обичайната доза и няколко пъти (1 таблетка до 3-4 пъти на ден, не повече от 2-3 дни). Трябва да се избягва превишаването на дозата и продължителната употреба, тъй като страничният ефект на лекарството е токсичен ефект върху черния дроб и кръвта. Холеретични лекарства. Използва се при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, придружени от стагнация на жлъчката.

Не е противопоказан за кърмене. (Инструкциите за лекарството URSOFALK показват, че не са провеждани изследвания.) Инхалационни кортикостероиди (BECLOMETA-ZON, BECOTID, FLIXOTIDIDR.). Те се използват за лечение на бронхиална астма. Не е противопоказан. Антидиарейни лекарства. ИМОДИЙ. Лекарството преминава в кърмата, поради което не се препоръчва, но е възможна еднократна доза.

Чревни сорбенти. Използва се при отравяния, чревни инфекции, алергични заболявания.

Лекарства за облекчаване на болката, те могат да бъдат наркотични и наркотични. Ненаркотични: PARACETAMOL (виж по-горе), ANALGIN, CAFFETIN, BARALGIN. Съвместим с кърменето за еднократна употреба. Не се препоръчва тяхната продължителна употреба, тъй като страничният ефект на тези лекарства е токсичен ефект върху различни органи (черен дроб, бъбреци, кръв, централна нервна система и др.).

Наркотик: МОРФИН. ТРАМАЛ, ПРОМЕДОЛ, НАЛОКСОН. Те проникват в млякото в малки количества, но могат да причинят нежелани реакции при новородени. Възможна е единична доза от тези лекарства. Не се препоръчва повторна употреба, тъй като са възможни дихателна депресия (апнея), намаляване на сърдечната честота, гадене, повръщане, депресия на ЦНС, абстинентен синдром Отхрачващи средства. Използва се при различни заболявания на дихателната система, които протичат с кашлица.

АМБРОКСОЛ, БРОМХЕКСИН, АКТИ. Съвместим с кърмене Pre и пробиотици (LINEX, PRIMADOFILUS, HILAK FORTE и др.). Съвместим с кърменето.

Прокинетика. Те се използват за гастроезофагеален и дуоденогастрален рефлукс, изхвърляне на съдържанието от хранопровода в стомаха или от дванадесетопръстника в стомаха. Тези състояния могат да се проявят със симптоми на гастрит (болка в стомаха, киселини в стомаха), MOTILIUM. Може да се използва с повишено внимание. Противовъзпалителни лекарства.

АСПИРИН. Възможни са единични дози от лекарството. Не се препоръчват продължително приложение и високи дози, тъй като рискът от сериозни странични ефекти (намалени тромбоцити, токсично увреждане на централната нервна система, черен дроб) се увеличава. ИБУПРОФЕН, ДИКЛОФЕНАК. В няколко проучвания беше установено, че тези лекарства проникват в млякото в малки количества и употребата им не предизвиква нежелани реакции при новородени. Не се препоръчва обаче тяхното дългосрочно назначаване..

ИНДОМЕТАЦИН. Не се препоръчва за кърмене. Съществува риск от развитие на гърчове.

НАПРОКСЕН. Ефектът върху детето не е известен. Антихелминтни лекарства (DECARIS, PIRANTEL). Може да се използва с кърмене. Антидиабетни лекарства.

ИНСУЛИН. Обикновено не е противопоказан при кърмене, но се изисква внимателен индивидуален избор на доза. Странични ефекти - развитието на хипогликемични състояния (понижаване на кръвната захар) при детето. Перорални антидиабетни (хипогликемични) лекарства. Странични ефекти: хипогликемия до кома (вероятността от нейното развитие се увеличава с нарушаване на режима на дозиране и неадекватна диета); гадене, диария, чувство на тежест в стомаха. Понякога: кожен обрив, сърбеж, треска, болки в ставите, протеинурия. Рядко: нарушения на чувствителността, главоболие, умора, слабост, замаяност, панцитопения; холестаза, фоточувствителност. Противопоказан при кърмене. Антиеметични лекарства.

CERUKAL. Съвместим с кърменето за краткосрочна употреба. Противоязвени лекарства. Лекарства, които блокират секрецията на киселина в стомаха. ОМЕПРАЗОЛ. Няма изследвания.

РАНИТИДИН, ФАМОТИДИН. ИСТОДИЛ. Странични ефекти - главоболие, замаяност, умора, кожен обрив, влияние върху кръвната картина. Описани са случаи на развитие на хепатит. Лекарствата са противопоказани за кърмене. Психотропни лекарства. Използват се при психози, неврози (АМИНАЗИН. ДРОПЕРИДОЛ. ГАЛОПЕРИ КУКЛА. СОНАПАКС и др.).

Те проникват в млякото в малки количества, но тъй като съществува риск от сериозни странични ефекти, те не се препоръчват за кърмене без абсолютни показания. Странични ефекти - депресия на централната нервна система, нарушено развитие на нервната система.

ФОРЛАКС. ГУТАЛАКС. РЕГУЛАКС НА ЛИСТИТЕ СИДЕНА. Съвместим с кърменето в умерени дози.

БИСАКОДИЛ. Препоръчва се да се използва с повишено внимание.

ПАПАВЕРИН. Няма препоръка поради липса на данни.

NO-SHPA. Заявление за кърмене е възможно.

Уросептици и чревни антисептици. Използва се за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на бъбреците и червата.

ФУРАГИН. Няма адекватни проучвания. Според инструкциите - не се препоръчва. ФУРАЗОЛИДОН. MACMIROR. ЕНТЕРОФУРИЛ. ФУ РАДОНИН. Може да се използва с повишено внимание.

Налидиксинова киселина (NEGRAM. NEVIGRAMON). Може да се използва с повишено внимание. Ензими. Използва се за подобряване на храносмилането при различни стомашно-чревни заболявания.

MEZIM FORTE, CREON и др. Съвместим с кърменето. Обобщавайки, можем да кажем, че е препоръчително лактиращите жени да избягват медикаментозно лечение. Въпреки това, разбира се, могат да възникнат житейски ситуации, когато майката не може без лекарства. В случай на следродилни усложнения, с обостряне на хронични заболявания, с развитие на сериозни остри заболявания, е невъзможно да се отложи лечението. В такива случаи при избора на лекарства е необходимо да се оцени тяхната токсичност и възможните неблагоприятни ефекти върху тялото на детето, след което е препоръчително да се изберат тези лекарства, които са най-малко токсични и които слабо проникват в кърмата. Важно е да се обсъди необходимостта и безопасността на лечението с лекуващия лекар. И също така трябва да се консултирате с педиатър, изяснявайки възможните странични ефекти на лекарството върху тялото на детето..

Амоксицилин по време на кърмене: възможно е или не

Някои заболявания могат да се лекуват ефективно и бързо само с антибиотици. Има моменти, когато трябва да прекъснете кърменето. Много антибиотици са противопоказани при кърмене. По време на приема на такива лекарства трябва да се откажете от лактацията за известно време. Съществуват обаче лекарства, които могат да се приемат с НВ. Те включват амоксицилин. В тази статия ще разгледаме възможните странични ефекти и противопоказания. Не трябва да приемате лекарства самостоятелно, въпреки положителните отзиви на кърмачките. Опитният лекар ще може да предпише правилното лечение след прегледа. В крайна сметка не за всяко заболяване трябва да пиете антибиотици. Например, в случай на вирусни инфекции, те ще бъдат безполезни и могат само да навредят на тялото..

Ползи от амоксицилин

Амоксицилин е антибиотик, който има малко предимство пред други широкоспектърни лекарства. Той има по-малко противопоказания и странични ефекти. Лекарите понякога предписват това лекарство на деца в ранна възраст по време на лечението на бактериални инфекции. Благодарение на това Амоксицилин стана популярен сред майките, които кърмят. Когато го използвате, няма нужда да прекъсвате този процес, което е много важно не само за детето, но и за самата майка..

Когато се лекува с това лекарство, концентрацията му в кърмата е само 1% от приетата доза, което е приемливо за новородени. Проучванията показват, че това количество антибиотик няма да навреди на тялото на бебето. Неговият полуживот е само 1,7 часа. Амоксицилин и получи добри отзиви от лекари и кърмещи жени и е разрешен за НВ.

Действие на наркотици

Този широкоспектърен антибиотик се използва за лечение на следните заболявания:

 • ангина;
 • бронхит;
 • пневмония;
 • отит;
 • пиелонефрит;
 • цистит;
 • инфекции на пикочно-половата система;
 • инфекции на стомаха и червата;
 • менингит;
 • сепсис;
 • гонорея.

Амоксицилин принадлежи към лекарствата от пеницилиновата група. Той е в състояние да се справи с:

 • стафилококи;
 • салмонела;
 • дизентерия;
 • стрептококи;
 • Ешерихия коли;
 • хеликобактериоза;
 • Протея.

Това лекарство обаче не помага при лечението на вирусни заболявания, с рикетсиоза, както и в борбата срещу Pseudomonas aeruginosa.

Този антибиотик има още едно предимство пред другите лекарства. Той не натоварва черния дроб, което е много важно за тези, които страдат от проблеми с този орган..

Но, въпреки всичките си положителни аспекти, това лекарство може да повлияе на развитието на алергии при бебе. Също така, амоксицилин може да причини разстроени изпражнения, стоматит или дерматит. Ето защо не трябва да го приемате, докато кърмите, без да се консултирате с лекар..

Странични ефекти

Амоксицилин има редица странични ефекти, които могат да възникнат по време на лечението с това лекарство:

 1. Появата на дисбиоза, тоест нарушение на чревната микрофлора. Тя може да бъде придружена от нарушение на изпражненията, появата на газове в червата. Възможно е също да има киселини, болки в стомаха и понякога загуба на апетит.
 2. Алергия към това лекарство. Може да се прояви в различни форми, вариращи от прости кожни обриви до анафилактичен шок..
 3. Намаляване на нивото на тромбоцитите в кръвта, проява на токсичен нефрит.
 4. Развитие на стоматит, вулвит или млечница.

Противопоказания

Това лекарство не трябва да се приема, ако:

 • по-рано имаше алергична реакция към антибиотици, включени в пеницилиновата група;
 • има левкемични реакции.

Много лекари предписват този антибиотик на кърмещи жени. Тъй като концентрацията му в майчиното мляко е незначителна и страничните ефекти са изключително редки.

Във всеки случай, правилната дозировка и продължителността на лечението на заболявания с помощта на амоксицилин за майката по време на кърмене могат да бъдат установени само след посещение на лекар. С HV не трябва да се самолекувате, за да не навредите на все още крехкото тяло на детето.

Също така, експертите не препоръчват изцеждането на кърмата, докато приемате това лекарство, за да не провокирате още по-голяма концентрация в млякото. Препоръчително е да го пиете веднага след хранене, което ще намали риска от попадане на лекарството в тялото на детето.

Това лекарство в аптеките може да се намери под други имена: Flemoxin, Ekobol, Solutab, Amoxisar и др..

Амоксицилин по време на кърмене

Амоксицилин с HV е одобрен за употреба, трябва да се предписва от лекуващия лекар. Кърмещата жена не трябва да се самолекува, което може да влоши състоянието и да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето. Преди да използвате антибиотик, препоръчително е да се запознаете с възможни нежелани реакции, при развитието на които трябва да отмените лекарството, консултирайте се с лекар, за да замените лекарството.

Относно лекарството

Амоксицилин принадлежи към групата на пеницилините, основното вещество е амоксицилин трихидрат. Действието на лекарството е да потисне активността, да унищожи патогенните бактерии в човешкото тяло.

Амоксицилин се предписва за лечение на:

 • туберкулоза;
 • гнойна ангина;
 • отит на средното ухо;
 • пневмония;
 • мастит;
 • сепсис;
 • бронхит;
 • заболявания на храносмилателния тракт, пикочно-половата система, бъбреците с инфекциозна етиология.

Лекарството се приема по всяко време, независимо от приема на храна. Антибиотикът може да бъде закупен във всяка аптека под формата на таблетки, капсули или гранули за приготвяне на течна суспензия. Туберкулозната терапия с амоксицилин за кърмачки не се различава от лечението на обикновените възрастни пациенти.

Заявление за кърмене

Много кърмещи жени се чудят дали Амоксицилин е възможен при кърмене, защото всичко, което използва кърмачка, влиза в тялото на детето с помощта на кърмата. Експертите казват, че приемът на лекарството не влияе на производството на кърма, не вреди на здравето на бебето. В този случай трябва да спазвате предписаната доза, продължителността на терапевтичния курс.

След употребата на въпросния антибиотик само 1% от лекарството попада в кърмата, което не представлява заплаха за тялото на трохите. След 1,5 - 2 часа след приема на лекарството, максималната концентрация на антибиотика се наблюдава в кръвта на кърмачка. Екскрецията от тялото е около 6 часа.

Здравето на кърмещата майка по време на кърмене е особено важно, което се отразява на състоянието на бебето. Лекуващият лекар трябва да определи подходящата доза, продължителността на лечението и да даде важни препоръки.

Дозировка

Амоксицилин по време на кърмене се приема по 500 mg (1 таблетка) три пъти дневно, независимо от приема на храна. Терапевтичният курс може да продължи от 3 до 10 дни. (зависи от патогена, формата на заболяването, увеличаването на левкоцитите). Докато използвате антибиотика Амоксицилин, не трябва да отменяте кърменето. Бебето трябва да се храни както обикновено. За да се предотврати развитието на дисбиоза, се препоръчва прием на пробиотици по време на лечението..

Дозировката на антибиотика, както и другите лекарства за HV, трябва да се определя само от лекаря след преглед на пациента, самолечението е неприемливо. Капсулата / таблетката трябва да се приема с много течност.

Противопоказания и странични ефекти

По време на периода на кърмене младата майка трябва да бъде особено внимателна при употребата на лекарства. Това лекарство, както всяко друго, има противопоказания и странични ефекти. Първите включват:

 • индивидуална непоносимост към активната съставка;
 • мононуклеоза с инфекциозен произход;
 • бъбречна, чернодробна недостатъчност;
 • наличие на бронхиална астма;
 • сезонни алергични прояви.

Въпросното антибиотично лекарство се счита за най-безопасното за кърмещи жени, бебета и е високо ефективно срещу бактериални инфекции. Въпреки това, в някои случаи това може да провокира появата на странични ефекти, ефектът от които оказва негативно влияние върху здравето на бебето с gv / мама.

В процеса на антибиотична терапия, като правило, възниква нарушение на чревната микрофлора, в резултат на което се появяват проблеми с корема. Следователно приемането на това, макар и безопасно лекарство, трябва да се комбинира с употребата на пробиотици, например Linex, Eubikor, Bifidumbacterin.

Негативните ефекти на антибиотик включват:

 1. Появата на алергична реакция, придружена от конюнктивит, сърбящи кожни обриви, възпаление на носната лигавица.
 2. Намаляване на нивата на хемоглобина, влошаване на качеството на кръвта, развитие на анемия, тромбоцитопения.
 3. Лошо храносмилане, диария, гадене, промяна във вкуса.
 4. Бърз сърдечен ритъм, проблеми с дишането.
 5. Развитие на кандидоза, стоматит.
 6. Прекратяване на лактацията при кърмачка.
 7. Влошаване на нервната система (поява на безпокойство, безпокойство, замаяност, гърчове).

Като правило, ако се спазват предписаната доза и продължителността на лечението, негативните явления са изключително редки. Силно не се препоръчва да приемате лекарства самостоятелно (без лекарско предписание), което може да причини значителна вреда на здравето на кърмачка, трохи. Ако при бебето се появят болезнени симптоми, е необходимо да спрете употребата на антибиотика и незабавно да се консултирате с педиатър за помощ.

Аналози на лекарства

По-долу са дадени антибиотични лекарства, които са аналози на амоксицилин.

Име на лекарството

Показания за употреба ПротивопоказанияСтранични ефектиFlemoxin SolutabПредписва се за терапия:

стомашно-чревни инфекции.Не може да се приема, когато:

заболявания на бъбреците, черния дроб;

свръхчувствителност към активния елемент.След използване на антибиотик е възможна реакция под формата на:

чувство на гадене, повръщане, нарушен вкус, диария;

жълтеница, хепатит, чернодробна холестаза;

бъбречни проблеми;

припадъци, главоболие, депресия;

сърбящ кожен обрив, възпаление на лигавиците;

респираторна депресия.АмозинИзползва се за лечение на:

заболявания на дихателните пътища;

патологии на УНГ органи с инфекциозен произход;

възпаление на пикочно-половата система;

стомашно-чревни заболявания.Противопоказан за прием, когато:

тежки патологии на храносмилателния тракт, бъбреците, черния дроб;

мононуклеоза с инфекциозен произход.Възможно е развитие:

чувство на гадене, запушване, промени в изпражненията, загуба на вкус.АмоксиклавИзползва се, когато:

заболявания на дихателните пътища, УНГ органи с инфекциозен произход;

патологии на кожата, меките тъкани, пикочно-половата система с бактериална етиология;

инфекции на съединителната, костната тъкан.Не може да се използва с:

индивидуална непоносимост към пеницилинови лекарства;

тежки чернодробни и бъбречни заболявания.Възможност за поява:

гадене, намален апетит, повръщане, диария;

сърбящ кожен обрив;

виене на свят, главоболие;

кандидоза.АмпицилинСред показанията са:

възпаление на дихателните пътища;

проблеми с функционирането на пикочно-половата система;

гинекологични заболявания с инфекциозна етиология;

менингит.Лекарството е противопоказано при:

свръхчувствителност към активното вещество;

сериозни патологии на стомашно-чревния тракт;

бронхиална астма.След прием на антибиотик могат да настъпят негативни последици:

ускорен сърдечен ритъм, понижаване на кръвното налягане;

анемия, левкопения, тромбоцитопения;

виене на свят.Gramox-AПредписани за терапия:

заболявания на дихателните пътища с инфекциозна етиология;

устен абсцес;

кожни, чревни, гинекологични инфекции;

перитонит.Не може да се приема, когато:

индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;

Възможно ли е да се използва амоксицилин по време на кърмене, ползите от лекарството

Има моменти, когато кърмещата майка се нуждае от антибиотици. Това не изисква хранене. Съществуват обаче и лекарства, които могат да се използват, докато кърмите бебе. В нашата статия ще разгледаме подробно въпроса дали амоксицилин може да се използва при кърмене.

Съвременните експерти считат това лекарство за съвместимо с лактацията, тъй като съчетава ефективността и безопасността. Следователно жената може безопасно да използва амоксицилин, докато кърми в дозата, посочена от лекаря..

Описание на лекарството

Това е полусинтетичен пеницилин със силен антибактериален ефект. Лекарството принадлежи към съвременните антибиотици, пуснато е в медицинската практика в началото на 1970 година.

Амоксицилин има и други имена: Flemoxin, Ekobol, Amoxisar, Solutab. Това са аналози, които се произвеждат от фармацевтични компании в други страни. Всички аналози, като амоксицилин при хранене на дете, са безопасни.

Характерна особеност на това лекарство е ниското му проникване в млякото, при което не повече от един процент от дозата, получена от майката. Лекарството се разпада напълно за 3 часа, което по никакъв начин няма да навреди на бебето. Амоксицилин започва да действа в зони на възпаление 2 часа след приложението му и се екскретира в урината от тялото в активно състояние.

Това лекарство се произвежда в таблетки и капсули, приема се независимо от приема на храна. Това лекарство не съществува в ампули.

Както всички лекарства от пеницилиновата група, амоксицилинът се използва при заболявания на горните дихателни пътища, бронхи, отит на средното ухо, инфекциозни заболявания на отделителната система, като цистит и пиелонефрит. Амоксицилин по време на кърмене лекува инфекциозни инфекции на стомаха и червата на майката.

Това лекарство няма ефект само при вирусни заболявания.

Препоръчително е да продължите да използвате лекарството още 2 дни след изчезване на симптомите на заболяването..

Противопоказания

Има две сериозни противопоказания: алергия към пеницилиновата група и наличие на проблеми със състава на левкоцитите и тромбоцитите в кръвта. Ако кърмещата майка вече има дисбиоза, тя може значително да се увеличи.

Не трябва да забравяме, че само лекар може да определи правилната дозировка на лекарството.!

Ползи за кърмачките

Големите предимства на амоксицилин включват липсата на отрицателен ефект върху черния дроб. В допълнение, преминавайки през всички вътрешни органи от стомаха до уретрата на жената, лекарството действа върху местните патологични микроорганизми, което намалява необходимостта от допълнително лечение.

Лекарите приветстват употребата на амоксицилин за НВ, но той трябва да се използва под лекарско наблюдение. Толкова малко амоксицилин попада в кърмата, че лекарите смятат, че е доказано, че няма съществен ефект от него върху тялото на бебето чрез кърмата.

Възможни странични ефекти на НВ

Приемът на лекарството може да предизвика нежелани реакции:

 1. Амоксицилин може да причини алергии при дете под формата на дерматит или стоматит.
 2. При самата майка приемането на лекарството може да причини дисбиоза, която дава газове в червата или диария, в този случай е необходимо да се вземат пробиотици.
 3. Ако имате умерена диария, не трябва да приемате лекарства, които намаляват чревната подвижност. Възможна е алергия, най-често под формата на кожни прояви, която също се отстранява лесно с антиалергични мехлеми. Жената може да има млечница и дори намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта..
 4. Възможна реакция от страна на нервната система под формата на безсъние или световъртеж.

Но тези явления са рядкост. Амоксицилин по време на кърмене най-често не дава никакви странични ефекти.

Трябва да се спазват следните правила:

 1. На първо място, не трябва да изцеждате кърма по време на лечението с това лекарство, тъй като това увеличава концентрацията на амоксицилин в изцеденото мляко..
 2. Лекарството трябва да се приема веднага след хранене на бебето. Това ще намали концентрацията му по време на друго хранене..
 3. Амоксицилин в доза 500 mg се приема по 1 таблетка 3 пъти дневно в продължение на една седмица.
 4. Ако в началото на лечението има повишена телесна температура, можете да приемате ампицилин с ибупрофен през първите дни на заболяването. Таблетките трябва да се приемат с чаша чиста вода, това ускорява ефекта върху тялото и е необходимо, за да се предотврати намаляване на обема на кърмене.
 5. По време на приема на амоксицилин по време на полов акт, вместо хормонални контрацептиви трябва да се използват презервативи, тъй като приемането на това лекарство намалява ефективността на лекарствените контрацептиви.
 6. Ако лекарят е предписал амоксицилин в големи дози, можете временно да спрете храненето на бебето с кърма, докато е необходимо да се вземат всички мерки за поддържане на обичайния обем на кърмене.

Следвайте тези указания и лечението ще бъде максимално безопасно за вас и вашето бебе.!

Видео

За правилата за прием на амоксицилин с хепатит В ще научите от нашето видео.

Главна страница »Кърмене» Как да лекувате кърмачка

Внимание, само ДНЕС!

Възможно ли е да приемате амоксицилин по време на кърмене?

Мога ли да пия амоксицилин, докато кърмя? Този въпрос е съвсем естествен за жените през този период. В крайна сметка всеки знае, че почти всяко лекарство може да проникне в кърмата и съответно в тялото на новородено.

Лечението с антибактериални средства по време на кърмене обикновено се избягва. Но ако жената се разболее от ангина или пневмония, цистит, тогава все още трябва да приемате амоксицилин по време на кърмене.

Веднага трябва да се отбележи, че амоксицилинът е най-простият и лесен пеницилинов антибиотик. Поради това не е необходимо да спирате храненето, докато го приемате. Има само едно условие - не можете да приемате хапчета сами. Наложително е да се консултирате с Вашия лекар относно дозировката и продължителността на лечението. И за това има причини.

Амоксицилин е FDA категория В. Тоест са проведени проучвания за изследване на ефектите на антибиотиците върху плода по време на бременност. Не са установени рискове.

Периодът на абсорбция и дезинтеграция на амоксицилин

Амоксицилин по време на кърмене (обаче, подобно на подобно лекарство - Амоксиклав) в малко количество прониква в кърмата (в кърмата).

Докато приемате Амоксицилин, количеството на активната съставка, влизащо в млякото, е 0,5% на ден. Тъй като Това е малко количество, следователно, дори ако майката храни бебето един час след приема на лекарството, лекарството няма да навреди сериозно на здравето на детето.

Полуживотът на лекарството е 1 - 1,5 часа. Лекарството ще бъде напълно отделено от тялото за 2,5 часа..

55-65% от антибиотика се екскретира с урината, 35% през червата, останалата част през бъбреците; потни, мастни, слюнчени жлези; дихателната система.

Амоксицилинът е лекарство от пеницилиновата група. Представителите на тази група не проникват добре в тъканните клетки, поради което те бързо се екскретират от тялото..

Амоксицилин е просто химично съединение от групата на полусинтетичните пеницилини, което нарушава синтеза на пептидогликан, компонент на клетъчната стена на бактериите по време на растежа и деленето им, което води до лизис и смърт на микроорганизмите.

Лекарството не унищожава клетките на човешкото тяло, защитени от мембрана. Следователно е възможно да се използва амоксицилин дори при кърмене, но е важно да се спазват дозировката, честотата на приложение, да се следват всички препоръки на лекаря.

Лекарството Amoxicillin има още едно уникално свойство - попадайки в храносмилателния тракт, той се абсорбира и пътува от бъбречното легенче до пикочния мехур и уретрата.

Както знаете, жените са много по-склонни да получат цистит. Това се дължи на анатомичната структура на уретрата. При жените каналът е по-широк и по-къс, отколкото при мъжете. Следователно инфекцията мигрира много бързо към пикочния мехур, причинявайки цистит. Освен това тази патология често става хронична. Приемът на амоксицилин по време на кърмене може да предотврати появата или рецидива на заболяването.

Амоксиклав по време на кърмене се предписва без спиране на кърменето.

Как да използвам

Можете да пиете Амоксицилин по време на кърмене, но само след преглед и в дозата, предписана от Вашия лекар. В никакъв случай предписаната доза не трябва да се нарушава. Единственото нещо, което лекарите препоръчват, е да приемате лекарството веднага след хранене. До следващата процедура по лактация лекарството на практика ще бъде премахнато и ефектът върху тялото на детето ще бъде оскъден.

За какви заболявания се предписва Амоксицилин по време на НВ

 • бронхит;
 • бактериална пневмония;
 • отит;
 • ринофарингит;
 • ангина;
 • синузит;
 • уретрит;
 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • бактериални кожни лезии - стрептодермия;
 • перитонит;
 • холецистит;
 • коремен тиф;
 • дизентерия;
 • салмонелоза;
 • менингит;
 • сепсис;
 • гонорея;
 • хламидия.

Когато лекарството е противопоказано

 • свръхчувствителност към основните компоненти на лекарството;
 • пристъпи на бронхиална астма;
 • кръвни заболявания;
 • тежки чернодробни, бъбречни патологии;
 • колит, причинен от антибактериално лечение;
 • анамнеза за кървене.

Съдейки по отговорите на жените, антибиотикът Амоксицилин се понася абсолютно нормално по време на лечението. Но само ако дозата и продължителността на приема не са нарушени. Невъзможно е по време на кърмене не само произволно да се увеличи, но и да се намали дозата на лекарството.

 • Ако използвате Амоксицилин при хранене на дете в нарушение на правилата за прием и пренебрегване на противопоказанията, това може да доведе до развитие на алергии към деца към антибиотици, стоматит, дерматит и диария..
 • Статия проверена от Анна Мошовис - семеен лекар.
 • Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter

Амоксицилин по време на кърмене

Амоксицилин с HV е одобрен за употреба, трябва да се предписва от лекуващия лекар. Кърмещата жена не трябва да се самолекува, което може да влоши състоянието и да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето. Преди да използвате антибиотик, препоръчително е да се запознаете с възможни нежелани реакции, при развитието на които трябва да отмените лекарството, консултирайте се с лекар, за да замените лекарството.

Относно лекарството

Амоксицилин принадлежи към групата на пеницилините, основното вещество е амоксицилин трихидрат. Действието на лекарството е да потисне активността, да унищожи патогенните бактерии в човешкото тяло.

Амоксицилин се предписва за лечение на:

 • туберкулоза;
 • гнойна ангина;
 • отит на средното ухо;
 • пневмония;
 • мастит;
 • сепсис;
 • бронхит;
 • заболявания на храносмилателния тракт, пикочно-половата система, бъбреците с инфекциозна етиология.

Лекарството се приема по всяко време, независимо от приема на храна. Антибиотикът може да бъде закупен във всяка аптека под формата на таблетки, капсули или гранули за приготвяне на течна суспензия. Туберкулозната терапия с амоксицилин за кърмачки не се различава от лечението на обикновените възрастни пациенти.

Заявление за кърмене

Много кърмещи жени се чудят дали Амоксицилин е възможен при кърмене, защото всичко, което използва кърмачка, влиза в тялото на детето с помощта на кърмата.

Експертите казват, че приемът на лекарството не влияе на производството на кърма, не вреди на здравето на бебето. В този случай трябва да спазвате предписаната доза, продължителността на терапевтичния курс.

След употребата на въпросния антибиотик само 1% от лекарството попада в кърмата, което не представлява заплаха за тялото на трохите. След 1,5 - 2 часа след приема на лекарството, максималната концентрация на антибиотика се наблюдава в кръвта на кърмачка. Екскрецията от тялото е около 6 часа.

Здравето на кърмещата майка по време на кърмене е особено важно, което се отразява на състоянието на бебето. Лекуващият лекар трябва да определи подходящата доза, продължителността на лечението и да даде важни препоръки.

Дозировка

Амоксицилин по време на кърмене се приема по 500 mg (1 таблетка) три пъти дневно, независимо от приема на храна. Терапевтичният курс може да продължи от 3 до 10 дни.

(зависи от патогена, формата на заболяването, увеличаването на левкоцитите). Докато използвате антибиотика Амоксицилин, не трябва да отменяте кърменето. Бебето трябва да се храни както обикновено..

За да се предотврати развитието на дисбиоза, се препоръчва прием на пробиотици по време на лечението..

Дозировката на антибиотика, както и другите лекарства за HV, трябва да се определя само от лекаря след преглед на пациента, самолечението е неприемливо. Капсулата / таблетката трябва да се приема с много течност.

Противопоказания и странични ефекти

По време на периода на кърмене младата майка трябва да бъде особено внимателна при употребата на лекарства. Това лекарство, както всяко друго, има противопоказания и странични ефекти. Първите включват:

 • индивидуална непоносимост към активната съставка;
 • мононуклеоза с инфекциозен произход;
 • бъбречна, чернодробна недостатъчност;
 • наличие на бронхиална астма;
 • сезонни алергични прояви.

Въпросното антибиотично лекарство се счита за най-безопасното за кърмещи жени, бебета и е високо ефективно срещу бактериални инфекции. Въпреки това, в някои случаи това може да провокира появата на странични ефекти, ефектът от които оказва негативно влияние върху здравето на бебето с gv / мама.

В процеса на антибиотична терапия, като правило, възниква нарушение на чревната микрофлора, в резултат на което се появяват проблеми с корема. Следователно приемането на това, макар и безопасно лекарство, трябва да се комбинира с употребата на пробиотици, например Linex, Eubikor, Bifidumbacterin.

Негативните ефекти на антибиотик включват:

 1. Появата на алергична реакция, придружена от конюнктивит, сърбящи кожни обриви, възпаление на носната лигавица.
 2. Намаляване на нивата на хемоглобина, влошаване на качеството на кръвта, развитие на анемия, тромбоцитопения.
 3. Лошо храносмилане, диария, гадене, промяна във вкуса.
 4. Бърз сърдечен ритъм, проблеми с дишането.
 5. Развитие на кандидоза, стоматит.
 6. Прекратяване на лактацията при кърмачка.
 7. Влошаване на нервната система (поява на безпокойство, безпокойство, замаяност, гърчове).

Като правило, ако се спазват предписаната доза и продължителността на лечението, негативните явления са изключително редки..

Силно не се препоръчва да приемате лекарства самостоятелно (без лекарско предписание), което може да причини значителна вреда на здравето на кърмачка, трохи.

Ако при бебето се появят болезнени симптоми, е необходимо да спрете употребата на антибиотика и незабавно да се консултирате с педиатър за помощ.

Аналози на лекарства

По-долу са дадени антибиотични лекарства, които са аналози на амоксицилин.

Име на лекарствотоПоказания за употребаПротивопоказанияСтранични ефекти
Flemoxin SolutabПредписва се за терапия:

 • гнойна ангина;
 • отит на средното ухо;
 • бронхит;
 • мастит;
 • пневмония;
 • синузит;
 • кожни инфекции;
 • цистит;
 • стомашно-чревни инфекции.
Не може да се приема, когато:
заболявания на бъбреците, черния дроб;
свръхчувствителност към активния елемент.
След използване на антибиотик е възможна реакция под формата на:

 1. чувство на гадене, повръщане, нарушен вкус, диария;
 2. жълтеница, хепатит, чернодробна холестаза;
 3. бъбречни проблеми;
 4. припадъци, главоболие, депресия;
 5. сърбящ кожен обрив, възпаление на лигавиците;
 6. респираторна депресия.
АмозинИзползва се за лечение на:

 • заболявания на дихателните пътища;
 • патологии на УНГ органи с инфекциозен произход;
 • възпаление на пикочно-половата система;
 • ендокардит;
 • стомашно-чревни заболявания.
Противопоказан за прием, когато:

 1. индивидуална непоносимост;
 2. бронхиална астма;
 3. сенна хрема;
 4. тежки патологии на храносмилателния тракт, бъбреците, черния дроб;
 5. алергична диатеза;
 6. мононуклеоза с инфекциозен произход.
Възможно е развитие:

 • тахикардия;
 • нефрит;
 • анемия;
 • хепатит А;
 • потискане на централната нервна система;
 • чувство на гадене, запушване, промени в изпражненията, загуба на вкус.
АмоксиклавИзползва се, когато:

 1. заболявания на дихателните пътища, УНГ органи с инфекциозен произход;
 2. заболявания на стомашно-чревния тракт;
 3. патологии на кожата, меките тъкани, пикочно-половата система с бактериална етиология;
 4. инфекции на съединителната, костната тъкан.
Не може да се използва с:

 • индивидуална непоносимост към пеницилинови лекарства;
 • инфекциозна мононуклеоза;
 • тежки чернодробни и бъбречни заболявания.
Възможност за поява:

 1. гадене, намален апетит, повръщане, диария;
 2. сърбящ кожен обрив;
 3. виене на свят, главоболие;
 4. кандидоза.
АмпицилинСред показанията са:

 • възпаление на дихателните пътища;
 • проблеми с функционирането на пикочно-половата система;
 • гинекологични заболявания с инфекциозна етиология;
 • чревни инфекции;
 • ендокардит;
 • еризипела;
 • ревматизъм;
 • сепсис;
 • скарлатина;
 • перитонит;
 • менингит.
Лекарството е противопоказано при:

 1. свръхчувствителност към активното вещество;
 2. сериозни патологии на стомашно-чревния тракт;
 3. остра левкемия;
 4. инфекциозна мононуклеоза;
 5. алергична диатеза;
 6. бронхиална астма.
След прием на антибиотик могат да настъпят негативни последици:

 • подуване, уртикария;
 • конюнктивит, ринит;
 • ускорен сърдечен ритъм, понижаване на кръвното налягане;
 • анемия, левкопения, тромбоцитопения;
 • хепатит А;
 • нефрит;
 • стоматит;
 • треска;
 • кандидоза;
 • затруднено дишане;
 • виене на свят.
Gramox-AПредписани за терапия:

 1. заболявания на дихателните пътища с инфекциозна етиология;
 2. устен абсцес;
 3. отит на средното ухо;
 4. стомашно-чревни заболявания;
 5. бронхит;
 6. пневмония;
 7. ендокардит;
 8. кожни, чревни, гинекологични инфекции;
 9. гонорея;
 10. септицемия;
 11. уретрит;
 12. цистит;
 13. пиелонефрит;
 14. перитонит.
Не може да се приема, когато:

 • лимфоцитна левкемия;
 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • инфекциозна мононуклеоза.
Сред нежеланите реакции се появяват:

 1. гадене;
 2. диария;
 3. кожни обриви;
 4. сърбеж на кожата;
 5. нарушение на централната нервна система.

Амоксицилин по време на кърмене

Амоксицилин е широкоспектърен антибиотик. Използва се за лечение на често срещани заболявания като:

 • ангина, пневмония, бронхит, синузит, отит на средното ухо;
 • уретрит, пиелит, цистит, пиелонефрит и други инфекции на пикочно-половата система;
 • стомашно-чревни инфекции - перитонит, холангит, холецистит и други;
 • лептоспироза, менингит, сепсис;
 • гонорея.

Може ли Амоксицилин да се използва по време на кърмене??

Всяко лекарство трябва да се приема с изключително внимание, докато кърмите. През този период химикалите от лекарството могат да проникнат в състава на кърмата и да навредят на крехкото тяло на бебето.

Инструкциите за употреба на антибиотика Амоксицилин казват, че по време на кърмене той прониква в кърмата в малки количества и трябва да се използва с повишено внимание през този период. Следователно лекарят може да препоръча прием на амоксицилин по време на кърмене само ако има достатъчно сериозни причини.

Въпреки това кърмещата майка може да предпази бебето си от вредното въздействие на антибиотика. За периода на приемане на амоксицилин с НВ е възможно временно да се спре храненето на бебето с кърма.

В този случай трябва редовно да се изцеждате и да се опитвате да поддържате лактацията. Разбира се, са необходими известни усилия..

Но е необходимо да се прибегне до такива драстични мерки, ако не може да се избегне назначаването на лекарството Амоксицилин по време на кърмене.

Естествено, приемът на антибиотик Амоксицилин по време на хранене трябва да бъде оправдан на основателни причини. Ако майката просто има висока температура, възпалено гърло или има други признаци на ТОРС, не трябва да приемате лекарството веднага. Преди всичко се обадете на Вашия лекар. И тогава можете просто да останете в леглото и да пиете повече течност..

Кърмещата майка трябва да се грижи за себе си и бебето и да се опита да запази хепатит В възможно най-дълго. Приемът на амоксицилин по време на кърмене може да повлияе отрицателно както на самото бебе, така и на продължителността на кърменето.

В крайна сметка не всяка майка има сили и търпение да поддържа лактацията, без да храни бебето. Експресирането на 6-7 пъти на ден, стерилизирането на бутилки и даването на храна е висока цена за приемане на амоксицилин за кърмачка.

Винаги бъдете здрави и помнете - здравето на друг малък човек зависи от начина ви на живот.

Амоксицилин по време на кърмене: възможно е или не

Някои заболявания могат да се лекуват ефективно и бързо само с антибиотици. Има моменти, когато трябва да прекъснете кърменето. Много антибиотици са противопоказани при кърмене. По време на приема на такива лекарства трябва да се откажете от лактацията за известно време.

Съществуват обаче лекарства, които могат да се приемат с НВ. Те включват амоксицилин. В тази статия ще разгледаме възможните странични ефекти и противопоказания.Не трябва да приемате лекарството сами, въпреки положителните отзиви на кърмачките. Опитният лекар ще може да предпише правилното лечение след прегледа. В крайна сметка не за всяко заболяване трябва да пиете антибиотици. Например, в случай на вирусни инфекции, те ще бъдат безполезни и могат само да навредят на тялото..

Ползи от амоксицилин

Амоксицилин е антибиотик, който има малко предимство пред други широкоспектърни лекарства. Той има по-малко противопоказания и странични ефекти.

Лекарите понякога предписват това лекарство на деца в ранна възраст по време на лечението на бактериални инфекции. Благодарение на това Амоксицилин стана популярен сред майките, които кърмят..

Когато го използвате, няма нужда да прекъсвате този процес, което е много важно не само за детето, но и за самата майка..

Когато се лекува с това лекарство, концентрацията му в кърмата е само 1% от приетата доза, което е приемливо за новородени. Проучванията показват, че това количество антибиотик няма да навреди на тялото на бебето. Неговият полуживот е само 1,7 часа. Амоксицилин и получи добри отзиви от лекари и кърмещи жени и е разрешен за НВ.

Действие на наркотици

Този широкоспектърен антибиотик се използва за лечение на следните заболявания:

 • ангина;
 • бронхит;
 • пневмония;
 • отит;
 • пиелонефрит;
 • цистит;
 • инфекции на пикочно-половата система;
 • инфекции на стомаха и червата;
 • менингит;
 • сепсис;
 • гонорея.

Амоксицилин принадлежи към лекарствата от пеницилиновата група. Той е в състояние да се справи с:

 • стафилококи;
 • салмонела;
 • дизентерия;
 • стрептококи;
 • Ешерихия коли;
 • хеликобактериоза;
 • Протея.

Това лекарство обаче не помага при лечението на вирусни заболявания, рикетсиоза, а също и в борбата срещу Pseudomonas aeruginosa. Положителното свойство на амоксицилин е неговата проникваща способност..

В рамките на няколко часа след попадане в тялото, той преодолява защитните бариери и започва да действа в местата на възпаление.

Почти 80 процента от получената доза се екскретира чрез урината и без да престава да се бори с инфекциите в уретерите и уретрата.

Този антибиотик има още едно предимство пред другите лекарства. Той не натоварва черния дроб, което е много важно за тези, които страдат от проблеми с този орган..

Но, въпреки всичките си положителни аспекти, това лекарство може да повлияе на развитието на алергии при бебе. Също така, амоксицилин може да причини разстроени изпражнения, стоматит или дерматит. Ето защо не трябва да го приемате, докато кърмите, без да се консултирате с лекар..

Странични ефекти

Амоксицилин има редица странични ефекти, които могат да възникнат по време на лечението с това лекарство:

 1. Появата на дисбиоза, тоест нарушение на чревната микрофлора. Тя може да бъде придружена от нарушение на изпражненията, появата на газове в червата. Възможно е също да има киселини, болки в стомаха и понякога загуба на апетит.
 2. Алергия към това лекарство. Може да се прояви в различни форми, вариращи от прости кожни обриви до анафилактичен шок..
 3. Намаляване на нивото на тромбоцитите в кръвта, проява на токсичен нефрит.
 4. Развитие на стоматит, вулвит или млечница.

Противопоказания

Това лекарство не трябва да се приема, ако:

 • по-рано имаше алергична реакция към антибиотици, включени в пеницилиновата група;
 • има левкемични реакции.

Много лекари предписват този антибиотик на кърмещи жени. Тъй като концентрацията му в майчиното мляко е незначителна и страничните ефекти са изключително редки.

Във всеки случай, правилната дозировка и продължителността на лечението на заболявания с помощта на амоксицилин за майката по време на кърмене могат да бъдат установени само след посещение на лекар. С HV не трябва да се самолекувате, за да не навредите на все още крехкото тяло на детето.

Също така, експертите не препоръчват изцеждането на кърмата, докато приемате това лекарство, за да не провокирате още по-голяма концентрация в млякото. Препоръчително е да го пиете веднага след хранене, което ще намали риска от попадане на лекарството в тялото на детето.

Това лекарство в аптеките може да се намери под други имена: Flemoxin, Ekobol, Solutab, Amoxisar и др..

Разрешено ли е лекарството "Амоксицилин" за майки при кърмене на дете??

През периода след раждането и кърменето жените често се заразяват с вирусни и бактериални инфекции поради слаба имунна система. Много патологии не могат да бъдат лекувани без използването на антибиотици, но повечето от тях представляват заплаха за здравето на бебето.

Амоксицилинът, използван за кърмене, е едно от малкото лекарства, които са безопасни за кърмеща майка и новородено, това е потвърдено от редица проучвания.

Как да го приемате правилно, има ли странични ефекти, показанията и ползите от употребата на лекарството ще бъдат обсъдени допълнително.

Описание на лекарството - състав, действие и форма на освобождаване

Амоксицилин принадлежи към групата на полусинтетичните защитени пеницилини, а активният му компонент е амоксицилин трихидрат. Действието на такива лекарства е насочено към унищожаване на клетъчната мембрана на вреден микроорганизъм, за да предизвика в крайна сметка смъртта му.

Терапевтичната активност на амоксицилин се разпростира върху много групи щамове:

 • стафилококи;
 • стрептококи;
 • Ешерихия коли;
 • шигела;
 • гонокок;
 • салмонела.

Това не е пълен списък на патогените, с които лекарството може да се бори. Някои групи микроорганизми са устойчиви на терапия с полусинтетични пеницилини. Ето защо, преди започване на лечението, е необходимо да се направи тест за чувствителността на патогена..

Амоксицилин, използван при жени по време на кърмене, бързо се абсорбира в тъканта и действа върху патогенни микроби, след което се екскретира интензивно от кръвната плазма. Поради разпространението на лекарството и доказаната ефективност, той се предлага в няколко форми:

 • таблетки и капсули - те са удобни за приемане и отпускане, както и за съхранение и вземане със себе си, ако е необходимо;
 • суспензия - тази форма е по-подходяща за деца, но при кърмене често се предписва за терапевтични цели;
 • разтворими таблетки - те се диспергират във вода, в резултат на което се усвояват по-добре и ускоряват възстановяването;
 • инжекционен разтвор - използва се, ако заболяването е в напреднала форма, удобно за използване у дома.

Важно! Заедно с лекаря кърмещата жена може да избере най-удобната форма на медикаменти. Не се препоръчва самолечение, тъй като не всеки случай на възпаление изисква използването на антибиотици и ако патогенът е устойчив на тях, приемът на лекарства няма смисъл.

Периодът на абсорбция и дезинтеграция на амоксицилин

Установено е, че амоксицилин по време на кърмене в малки количества прониква в кърмата, по време на терапията концентрацията му в течността достига 0,5% на ден. Както можете да видите, обемът на активното вещество е минимален и дори когато се прилага върху гърдата след приема на хапчето, лекарството няма да навреди на детето..

Периодът на разпадане на активната съставка е 60-70 минути, максималната екскреция се наблюдава след 2-2,5 часа и тялото се изчиства напълно от лекарството след 12-14 часа. По-голямата част от него се отделя с урината (60%), 30-35% с помощта на червата, а останалата част от обема се отделя в процеса на дишане, изпотяване и слюноотделяне.

Амоксицилинът не е сложно съединение, което води до разрушаване на бактериалната стена точно по време на предвиденото му възпроизвеждане. В резултат след приемането вместо един патоген, който ще се раздели, се получават две мъртви клетки. Лекарството не е много активно срещу патогенни микроби, поради което се приема 2-3 пъти на ден и периодът на елиминиране се ускорява.

Ефективността на амоксицилин

Лекарите са доказали най-високата ефикасност на лекарството срещу патогени, провокиращи респираторни инфекции, главно пневмококи.

Проведените проучвания установяват, че амоксицилин засяга 1700 вида щамове и чувствителността е регистрирана само при 1% от тях..

Също така, заболявания на дихателната система се развиват поради вината на хемофилния бацил, лекарството не е в състояние да спре размножаването на клетките, само 5% от този вид бактерии.

В случай на инфекция на пикочно-половата система, която се случва с въвеждането на стафилококи и ешерихия коли, е по-добре да се засили ефектът на амоксицилин с клавуланова киселина. Тъй като в 30% от случаите монотерапията не носи положителни резултати.

Забележително е, че в човешкото тяло няма клетки със здрави стени, те са обвити в мембрана, която не може да бъде унищожена от обикновено антибактериално вещество..

Следователно лекарите смятат, че употребата на амоксицилин, дори по време на кърмене, е безопасна..

Попадайки в стомашно-чревния тракт, той прониква в бъбречното легенче, тъканите на пикочния мехур и отделителните канали и това е добра профилактика на цистит, който жените често страдат в периода на кърмене..

Също така веществото се натрупва в лигавицата на дихателната система, което предотвратява развитието на инфекции, въпреки факта, че детето е минимално засегнато.

Следователно на лекарите е позволено да не спират да кърмят, докато използват амоксицилин.

Показания

На бележка! Отговорът на въпроса дали е възможно да се използва амоксицилин с НВ е утвърдителен. Първото правило, което лекарите спазват, когато предписват лекарства за жени, които кърмят, е превишението на ефекта от лечението над риска от отрицателно въздействие върху бебето.

Лекарството е ефективно при лечението на много заболявания.

Въпреки факта, че всяка година фармацевтичният пазар се запълва с по-нови лекарства, Амоксицилин не е загубил своята популярност и ефективност. Постоянно се използва в педиатричната практика и при лечението на майки, които продължават да кърмят..

Лекарството се препоръчва при следните заболявания:

 • заболявания на дихателната система и назофаринкса - тонзилит, фарингит, ларингит, отит на средното ухо, бронхит, пневмония, синузит;
 • патология на бъбреците и пикочната система - цистит, пиелонефрит, уретрит;
 • гнойни възпаления и заболявания на чернодробната система - перитонит, мастит, колит, ентерит, холецистит;
 • инфекциозни процеси в меките тъкани, костните структури и кожата;
 • серозно възпаление на мембраните на мозъка;
 • сепсис.

Според медицински данни лечението на пневмония при кърмачка се извършва с помощта на амоксицилин, ако през последните три месеца тя не е получавала антибиотична терапия.

Ползи за кърмачките

Основното предимство на употребата на лекарството е, че амоксицилинът и процесът на кърмене са съвместими. Лекарството има малък брой противопоказания и негативни реакции, препоръчва се за малки деца и кърмачки. Лекарите не виждат необходимостта от прекъсване на процеса на хранене, което много се оценява от младите майки.

Само 0,5-1% от активното вещество прониква в кърмата, което не вреди на здравето на бебето, а бързото елиминиране на лекарството от организма намалява риска от странични ефекти. Предимствата на лекарството могат да бъдат формулирани както следва:

 • широк спектър от терапевтични ефекти върху бактериални щамове;
 • бързо усвояване от чревни тъкани;
 • ускорено проникване в клетките на дихателната система, назофаринкса, ушите и органите на пикочно-половата система;
 • минимално дразнене на стомашния епител.

Майките, които кърмят, може да не се притесняват за благосъстоянието на новороденото. При условие, че спазват правилата за приемане на амоксицилин, не превишават предписаната от лекаря доза и наблюдават реакцията на тялото и бебето.

Възможни нежелани реакции

Въпреки факта, че амоксицилинът с кърмене се счита за безопасно и ефективно лекарство, той също има свои собствени отрицателни ефекти върху тялото. Така че, едновременно с употребата на лекарства, кърмещата жена трябва да приема продукти, съдържащи комплекс от полезни бактерии - Linex, Bifiform, Hilak Forte, Bifidumbacterin.

Приемът на антибиотик може да причини следните неочаквани действия:

 • алергични реакции под формата на кожни обриви, възпаление на лигавиците на очите и носа;
 • влошаване на състава на кръвната плазма - анемия, тромбоцитопения;
 • дисфункция на нервната система - повишена агресивност, възбуда, тревожност, световъртеж и конвулсивен синдром;
 • повишен пулс, задух;
 • развитие на млечница.

Внимание! Проявата на алергични реакции е свързана с непоносимостта на организма към лекарства от групата на защитените пеницилини. Преди да предписват Амоксицилин, лекарите предписват подкожен тест, за да се уверят, че агентът е добре възприемчив..

Противопоказания

Няма сериозни предпоставки за отказ от прием на амоксицилин по време на кърмене.

Трябва да се уверите, че няма алергично предразположение към полусинтетични пеницилини, за да изберете друго лекарство навреме. Ако кърмещата жена има дисбиоза, тя може да се влоши.

Също така трябва да изключите приема на лекарства в случай на нарушение на броя на левкоцитите и тромбоцитите в кръвната плазма.

Сериозни ограничения се налагат от лекарите за употребата на амоксицилин в случай на бронхиална астма, сезонни или целогодишни алергии, бъбречна недостатъчност. Също така, използването му не се препоръчва при инфекциозна мононуклеоза..

Всички лекарства по време на кърмене трябва да се предписват от лекар.

Правила за прием на лекарството по време на кърмене

Необходимо е да се използва амоксицилин по време на кърмене при спазване на следните правила:

 • не изцеждайте мляко по време на терапията с амоксицилин, тъй като това увеличава концентрацията на активното вещество в него;
 • трябва да вземете лекарството преди или по време на прилагане върху гърдата - по този начин можете да постигнете намаляване на обема на активното вещество в млякото за следващото хранене;
 • при повишена телесна температура в първия ден от инфекцията, лекарите препоръчват комбинирането на употребата на амоксицилин с ибупрофен. Лекарството също е безопасно за кърмене, но таблетките трябва да се приемат с много чиста, негазирана вода. Това ще предотврати намаляване на лактацията и промяна в състава на млякото;
 • в случай на защита от жена с орални контрацептиви, по време на терапията с амоксицилин е по-добре да ги замените с презервативи. Лекарството отслабва ефекта на противозачатъчните хапчета и може да провокира нежелана бременност.

Съвет! В напреднали случаи, когато се предполага, че терапията ще бъде удължена с употребата на големи дози от лекарството, е по-добре да спрете кърменето за известно време. Можете да го продължите в края на курса на лечение, като изцеждате и изливате неизползваемо мляко.

Правилна дозировка

Според официалните инструкции за лекарството, амоксицилин се приема три пъти дневно, 500 mg по време на кърмене. Ако заболяването е в напреднал стадий или е тежко, дозата се увеличава при липса на странични ефекти от женските и детските организми.

Продължителността на курса на лечение се определя от лекуващия лекар, но в повечето случаи това е 5-7 дни. Инфекциите, причинени от въвеждането на стафилококи и стрептококи, изискват десетдневна терапия.

Таблетките се измиват с достатъчно количество течност, диспергиращата се форма на лекарството приема резорбция в устната кухина.

Ако Амоксицилин се предписва под формата на суспензия (5 ml съдържа 250 mg от активната съставка), след приготвяне той трябва да се съхранява в хладилник.

Какво може да бъде заменено и дали е необходимо?

Амоксицилин е средство, разрешено през периода на кърмене. При добра поносимост не си струва да замените лекарството с други. Ако има причини, поради които употребата на амоксицилин е невъзможна, изберете един от аналозите:

 • Amoxil е подобно лекарство, което често се препоръчва за деца и кърмачки;
 • Flemoxin Solutab - разтварящи таблетки на основата на амоксицилин, бързодействащи, безопасни и ефективни;
 • Амоксиклав - препарат под формата на таблетки и суспензия, ефектът на амоксицилин се засилва от клавуланова киселина (улеснява усвояването дори при наличие на резистентни бета-лактамни бактерии);
 • Аугментин - таблетки и суспензия, съдържащи също амоксицилин и клавуланова киселина, са доказали своята висока ефективност срещу повечето бактериални щамове.

Приемът на антибиотици изисква ясна доза и специфичен курс на лечение. Жена, която кърми, не трябва да предписва лекарства за себе си или да замества препоръчаните от лекаря. Това може да предизвика нежелани реакции от тялото на детето..

Отзиви

Марина, 27 години: Когато синът ми беше на 3,5 месеца, започнах да имам тежък бронхит, те заплашваха с усложнения под формата на пневмония. Страхувах се да пия антибиотици, за да не навредя на бебето, но лекарят ги убеди в тяхната необходимост. Взех таблетки Амоксицилин, една (500 mg) три пъти дневно. Нямаше странични ефекти, след три дни се почувствах по-добре, останах доволен от лекарството.

Елена, 21: Имам първото си дете, затова категорично отказах антибиотици при възпалено гърло (не исках да тровя дъщеря си със синтетични вещества).

Но три дни по-късно започна гнойно възпалено гърло и трябваше да се съглася с амоксицилин, за да се възстановя по-бързо и да не заразя детето.

На фона на приемането имаше подуване на корема, но лекарят предписа и Linex, седмица по-късно болката в гърлото премина и червата се нормализираха. Напразно веднага отказах лечение, особено след като приемането на антибиотика не повлия по никакъв начин дъщеря ми.

Оксана, 24-годишна: Не се страхувах да пия амоксицилин, тъй като той беше предписан дори на 5-месечната ми дъщеря по време на пневмония.

Лекарят увери, че той попада в млякото в много малки количества и няма нужда да се отказва от храненето.

Средният отит изчезна буквално за 3-4 дни, но аз претърпях пълен курс на лечение, така че да няма повторение на възпалението. Хапчетата не предизвикваха алергии, дъщерята реагира спокойно.

Амоксицилин е широкоспектърен антибиотик, съвместим с кърменето.

За да бъде лечението възможно най-ефективно и безопасно, младата майка трябва да следва съвета на лекаря и да не превишава дозата с надеждата за ускорено излекуване..

Също така не трябва да отменяте лекарството, когато се чувствате по-добре и да спирате основните симптоми на заболяването. Нелекуваната инфекция може да бъде опасна не само за самата жена, но и да заплаши бебето с инфекция..

Амоксицилин по време на кърмене

Понякога кърмачката трябва да приема антибиотици. По-голямата част от сегмента на тези лекарства е несъвместима с кърменето. Амоксицилин по време на кърмене е законен, но струва ли си риска? Има ли противопоказания за приема на лекарството? Какви нежелани реакции трябва да внимавате??

Плюсове и минуси на лекарството

Амоксицилин принадлежи към антибиотиците от пеницилиновата група - това е одобрено лекарство за НВ. Лекарството има редица значителни предимства пред аналозите:

 • Антибиотикът амоксицилин е широкоспектърно лекарство.
 • При кърмене концентрацията на активното вещество в майчиното мляко е около 1%. Това количество е допустимо и не може да навреди на новородено бебе, така че няма нужда да прекъсвате хепатит В.
 • Полуживотът на амоксицилин е много кратък - малко над един час и половина.
 • Повече от 80% от веществото се отделя от организма заедно с урината. В същото време лекарството се бори с инфекциите на пикочно-половата система.
 • Таблетките влизат в сила много бързо. След 1,5-2 часа лекарството прониква през защитните бариери и действа върху огнищата на инфекция.
 • Лекарството няма отрицателен ефект върху черния дроб и е разрешено за хора, които имат заболявания, свързани с този орган.

Изследванията и прегледите на много майки потвърдиха отличния ефект от приема на този антибиотик. Ето защо амоксицилинът е много популярен сред кърмещите жени и се предписва активно от специалисти за лечение на много заболявания..

Други имена на лекарството - Solutab, Flemoxin и др..

Важно: Не можете да приемате антибиотици без лекарско предписание! Самолечението по време на кърмене може да навреди не само на жената, но и на бебето. Всяко лекарство, дори одобрено за HV, трябва да се приема само когато е указано.

Сред недостатъците на лекарството могат да се отбележат възможните му странични свойства:

 • Алергични реакции при жена и новородено (ако лекарството се приема по време на кърмене). В този случай алергията може да се прояви като обикновен обрив или в тежка форма - анафилактичен шок.
 • Диария.
 • Дерматит.
 • Стоматит.
 • Чревна дисбиоза, придружена от болка в стомаха, подуване на корема, киселини, намален апетит.
 • Вулвит.
 • Млечница.
 • Токсичен нефрит.
 • Намален брой тромбоцити.

Въпреки факта, че списъкът на страничните ефекти е доста голям, той е значително по-малък от този на аналозите. Освен това всички тези реакции се отнасят само до възможни прояви и се наблюдават в много редки случаи. Много положителни отзиви потвърждават безопасността и ефективността на лекарството. Ето защо амоксицилинът безопасно се предписва на кърмачки..

Показания за прием и дозировка

Това антибактериално лекарство принадлежи към широк спектър на действие и се предписва за голям списък от заболявания:

 • Менингит.
 • Възпалителни заболявания на дихателната система (бронхит).
 • Гонорея.
 • Сепсис.
 • Възпаление на пикочно-половата система.
 • Лептоспироза.
 • УНГ заболявания (тонзилит, отит на средното ухо и др.).

Най-честата доза на лекарството е 500 mg три пъти дневно (една таблетка три пъти дневно). Курсът на лечение е 5 дни. Важно е да запомните, че лекарят взема окончателното решение за приема на лекарството и дозировката му в конкретен случай.!

При наличие на висока температура се препоръчва да се приема заедно с парацетамол или ибупрофен. Така ефектът от лечението се увеличава значително и симптомите на заболяването се понасят по-лесно..

Противопоказания за прием на амоксицилин

Има само две основни противопоказания за прием на лекарството:

 • Разкрити алергични реакции към антибиотици от пеницилиновата група.
 • Левкемоидни реакции.

Дори при липса на противопоказания, първо трябва да се консултирате с лекар за уговорка. Само медицински специалист може правилно да изчисли дозата на лекарството и да даде препоръки за приемането му по време на кърмене..

Съвети за прием на амоксицилин за кърмачка

Въпреки факта, че този антибиотик е одобрен за хепатит В, много майки все още се страхуват от негативните ефекти на лекарството върху бебето и се чудят дали е възможно да се изпомпва, за да се намали концентрацията на активното вещество в млякото? Всъщност в този случай изцеждането е не само ненужно, но и вредно, тъй като само провокира увеличаване на процента на лекарството в кърмата..

Таблетките се приемат най-добре веднага след хранене на бебето. Поради бързия полуживот и краткото време на елиминиране на лекарството от тялото за следващото хранене, концентрацията на активното вещество в млякото ще бъде минимална и няма да има последствия за трохите.

Таблетките трябва да се приемат с много чиста, негазирана вода. Това ще позволи на лекарството да се разтвори по-добре и да влезе в сила по-бързо. В допълнение, адекватният прием на течности, особено по време на заболяване с висока температура и температура, има положителен ефект върху тялото и предотвратява намаляването на лактацията..

Ако по време на периода на прием на амоксицилин, мама използва орални контрацептиви или друга хормонална контрацепция, тогава трябва допълнително да се предпазите, като използвате бариерен метод за борба с нежеланото зачеване (презерватив). Тази мярка ще помогне да се избегне непланирана бременност, тъй като приемът на антибиотици може значително да намали ефекта от приема на хормонални контрацептиви.

Бактериалните инфекции винаги са неприятни, особено по време на кърмене, тъй като страхът за благосъстоянието на бебето се добавя към грижата за собственото здраве. Модерен и безопасен антибиотик амоксицилин ще помогне на мама бързо да се справи с болестта, без да прекъсва хепатит В, но трябва да се помни, че лекарят трябва да го предпише.