Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Амниотомия - какво е това?

В основата си амниотомията е отварянето на мембраните на феталния пикочен мехур, което обгражда бебето в утробата и предпазва околоплодните течности от изливане. Можете да отворите феталния пикочен мехур по различни начини - да изрежете или пробиете със специални медицински инструменти или просто да го разкъсате с пръсти. Манипулацията по отваряне на мембраните може да се разглежда като рязане или счупване на добре надут балон. Тази процедура е напълно безболезнена, тъй като в мембраните на пикочния мехур няма рецептори за болка..

Понастоящем амниотомията е стандартното акушерско лечение, предоставяно на бременни или раждащи от лекар или акушерка. Амниотомията води до изхвърляне на околоплодната течност от матката и освобождаване на множество биологично активни вещества.

Амниотомията е безболезнена процедура, абсолютно безопасна за майката и плода, ако се извършва според показанията. Въпреки безопасността и простотата на тази акушерска манипулация, това е намеса в естествения ход на трудовия акт. Следователно амниотомия трябва да се извършва само ако помага за премахване на аномалии по време на раждането. Просто не е необходимо да се извършва амниотомия по желание, тъй като тази проста манипулация причинява изразени ефекти, като например:

 • Укрепване на раждането и съкратителната активност на матката, поради което има ускорение на отварянето на шийката на матката;
 • Засилване на интензивността на контракциите и съкращаване на интервалите между тях;
 • Спиране на родилното кървене с предлежание на плацентата;
 • Предотвратяване на загуба на малки части (ръце и крака) на плода по време на раждането;
 • Намаляване на кръвното налягане при родилка.

Обикновено амниотомията се извършва с цел провокиране на раждането или засилване на раждането и механизмът за развитие на тези ефекти от отварянето на феталния пикочен мехур не е ясен. Лекарите и учените предполагат, че след отваряне на феталния пикочен мехур главата на бебето се прилепва по-плътно към долния сегмент на матката и по-дразни рецепторния му апарат. Такова механично дразнене на родовия канал от главата на плода индиректно засилва производството на окситоцин и простагландини, които стимулират раждането при жената. В момента лекарите смятат, че амниотомията, съчетана с медикаментозно стимулиране на труда, е много ефективен начин за ускоряване на раждането. Благодарение на амниотомията времето за пълна дилатация на шийката на матката се намалява с около една трета. Ако феталният пикочен мехур е бил отворен преди началото на раждането, тогава амниотомията може да предизвика спонтанно започване на раждането..

Амниотомията е безопасна процедура, която не влияе отрицателно върху състоянието на плода. Въпреки това, дори тази процедура има усложнения, като пролапс на ръката или крака, когато амниотичната течност се освобождава бързо, или кървене, когато е повреден голям кръвоносен съд, някои от които преминават по повърхността на пикочния мехур..

Условия за производство на амниотомия

Ако поне едно от горните условия не е изпълнено, тогава не може да се извърши амниотомия, тъй като това може да предизвика негативни последици за плода или майката..

Амниотомията се използва доста широко и продължителността на използването на това ръководство е повече от едно хилядолетие, тъй като жените раждат деца през цялата история на човешкото съществуване, а отварянето на феталния пикочен мехур е проста и достъпна манипулация. Благодарение на многобройни и дългосрочни наблюдения на резултатите от амниотомията, индикациите и противопоказанията, както и времето на тази акушерска манипулация, вече са ясно установени..

Амниотомия - индикации за производство на манипулация

Всички показания за производството на амниотомия могат да бъдат разделени на два вида:
1. Показания за родостимулация;
2. Показания за раждане.

Показания за родостимулация са ситуации, при които е необходимо да се започне раждането на фона на пълното му отсъствие. Показанията за амниотомия при раждане включват списък със ситуации, когато при наличие на раждане е необходимо да се отвори феталния пикочен мехур.

Така че, за родостимулация, амниотомията е показана в следните случаи:

 • Гестоза. При тежка гестоза, когато продължаването на бременността е опасно както за майката, така и за плода, индуцирането на раждането е показано с цел спешно раждане. В този случай се извършва амниотомия за предизвикване на раждане;
 • Бременност след раждането;
 • Преждевременно отделяне на нормално разположената плацента (PONRP);
 • Смърт на плода в утробата;
 • Тежки хронични заболявания на майката (например захарен диабет, артериална хипертония, бъбречна недостатъчност, патология на белите дробове и сърцето и др.), Които правят невъзможно по-нататъшното бременност поради високия риск от смърт както на майката, така и на плода;
 • Патологичен предварителен период, когато жената има подготвителни контракции няколко дни подред, които не се превръщат в редовна, нормална трудова дейност. В тази ситуация жената се уморява и детето страда от хипоксия. Лекарят отваря феталния пикочен мехур, тъй като амниотомията в 90% от случаите ще доведе до развитие на редовен труд и раждане на нормално, здраво бебе в рамките на следващите 12 до 18 часа;
 • Rh-конфликтна бременност. С увеличаване на титъра на антирезус антителата в кръвта на майката е необходимо спешно да се предизвика раждане, тъй като по-нататъшното запазване на бременността ще доведе до влошаване на хемолитичната болест на плода и влошаване на състоянието му. В такава ситуация амниотомията е начин за провокиране на раждането..

Ако има някое от изброените показания, тогава отварянето на феталния пикочен мехур не винаги се извършва, но само ако са изпълнени условията за амниотомия (зряла шийка на матката, липса на белези по матката, цефалично представяне на плода, нормални размери на таза и др.).

Показанията за амниотомия, описани по-горе, всъщност са състояния, при които е необходимо да се проведе родостимулация, т.е. да се предизвика изкуствено раждане, без да се чака естественото му начало. Амниотомията в голям брой случаи в рамките на 12 часа води до развитие на редовен труд, тоест тя е отличен стимулатор на раждането. Обикновено се извършва амниотомия, за да се предизвика раждане и да се изчака 12 часа. Ако след 12 часа раждането не се е развило, то раждането се стимулира с лекарства (окситоцин, простин и др.).

Ако раждането вече е започнало, тогава показанията за амниотомия са следните условия:

Техника на амниотомия - техника за отваряне на мембраните на мембраните

Половин час преди планираната амниотомия жената се инжектира интравенозно или се дава под формата на таблетки спазмолитични лекарства, като No-shpa, Папаверин, Дротаверин и др..

За да се извърши амниотомия, жената ляга на акушерски диван и поставя краката си разтворени върху държачите. Лекарят слага стерилна ръкавица, вкарва пръстите си във влагалището и ги оставя там. С втората ръка лекарят взема малък клон, който прилича на кука, с която можете да закачите мембраната на феталния пикочен мехур, да го издърпате и счупите. Лекарят поставя клона на пръста на втората ръка, останала във влагалището. В разгара на контракцията, когато мембраната на феталния пикочен мехур е напрегната и изпъкнала по протежение на влагалището, лекарят внимателно го закача, прави пункция, след което леко я придърпва към себе си, като по този начин прави малка дупка в нея. След това инструментът се отстранява от влагалището и пръстът се вкарва в получената дупка във феталния мехур. Лекарят внимателно разширява дупката с пръст, като бавно освобождава околоплодната течност. След извършване на амниотомията, жената трябва да лежи поне 30 минути, през които трябва да се следи сърдечната честота на плода с помощта на CTG.

Не отделяйте околоплодна течност с поток, силно и рязко разширявайки лумена в мембраната на пикочния мехур, тъй като това може да провокира загубата на примките на пъпната връв или малки части на плода (крака или ръце).

Амниотомия при раждане - видове и предназначение

В зависимост от момента и периода на раждането се извършва амниотомия, тя се разделя на четири вида:
1. Преждевременна или пренатална амниотомия, която е извършена преди началото на раждането. Преждевременната амниотомия винаги се извършва с цел започване на раждане, ако е необходимо, за незабавно извършване на раждането, без да се чака естественото им начало;
2. Ранна амниотомия, която се извършва на фона на редовни контракции с дилатация на шийката на матката под 6 - 7 см. Тази амниотомия се извършва по показания, когато феталният пикочен мехур пречи на нормалния ход на раждането (вж. Раздел „индикации за амниотомия“). Освен това може да се извърши ранна амниотомия, за да се ускори дилатацията на шийката на матката;
3. Навременна амниотомия, която се извършва, когато шийката на матката се разшири с 8-10 см на фона на редовен труд. В такава ситуация се извършва амниотомия, за да се ускори пълното разширяване на шийката на матката. Процедурата за отваряне на феталния пикочен мехур ви позволява да ускорите отварянето на шийката на матката с 30%;
4. Късна амниотомия, която се извършва, когато шийката на матката е напълно разширена на фона на нормалното раждане, когато главата на плода вече е потънала в малкия таз и е изхвърлена. Ако в този момент не направите амниотомия, тогава детето ще се роди във феталния пикочен мехур или, както казват хората, „в риза“. Това обаче е изпълнено със силно кървене след раждането при майката или с факта, че бебето ще се задуши, поради което се препоръчва да се извърши амниотомия преди раждането на бебето..

В момента всички видове амниотомия се използват в акушерството, в зависимост от конкретната ситуация, състоянието на родилката и плода. Освен това не може да се каже, че само един вид амниотомия е правилен, тъй като в различни ситуации се изисква отваряне на феталния пикочен мехур по различно време и периоди на раждането. С други думи, всеки вид амниотомия има свои показания и условия, когато е необходимо да се извърши тази манипулация..

Амниотомия - противопоказания за производство

Амниотомия - усложнения

Амниотомия - рецензии

Според прегледите на жените амниотомията води до увеличени контракции, които стават болезнени, продължителни и тежки. Въпреки това, заедно с увеличените контракции, както отбелязват повечето родилки, амниотомията ускорява раждането им. В зависимост от периода, в който е извършена амниотомията, жените отбелязват началото на раждането след 3-6 часа или след 10-30 минути.

По отношение на болката при пробиване на мембраните, жените вярват, че те са незначителни или напълно липсват. В редки случаи жените са били наранени или неприятни по време на процеса на пробиване на мембраните.

В по-голямата част от случаите амниотомията се извършва без предварителното съгласие на родилката и без обяснение на необходимостта от тази манипулация. Някои отбелязват, че дори са скрили този факт от себе си, скривайки инструмента зад гърба си. Има обаче случаи, когато лекарят обяснява подробно необходимостта от манипулация, както трябва да бъде според инструкциите и протоколите за управление на труда..

Като цяло отношението на жените към амниотомията е положително, тъй като те не забелязват изразени негативни последици от тази процедура. Един от основните недостатъци на манипулирането на родилките се счита за драскотини по главата на бебето, оставени от инструмента.

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

АМНИОТОМИЯ: ПОКАЗАНИЯ, ТЕХНИКА. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ОТВАРЯНЕ НА ПЛОДОВ МЕХОЛ В ПОЛИВОЛ.

Главна информация. Амниотомията е изкуствено отваряне на феталния пикочен мехур. Отнася се за операции, които подготвят родовия канал за раждане. В зависимост от момента на изпълнението му, амниотомията може да бъде преждевременна, ранна, навременна и късна. Това разделение съответства на възможностите за изтичане на околоплодната течност. Преждевременната е амниотомия, извършена преди началото на раждането.

Ранното се нарича амниотомия, извършвано в интервала от началото на раждането до 7 см от отвора на маточния фаринкс.

Амниотомия, извършена в края на първия етап на раждането, а именно, когато маточната фаринкса се отваря от 7 см до пълна.

Закъснялата амниотомия е амниотомия, извършена, когато шийката на матката е напълно разширена и има цял фетален пикочен мехур.

Показание за преждевременна амниотомия е стимулираща труда терапия.

Ранната амниотомия се извършва по следните показания: 1) плосък фетален пикочен мехур, тъй като инхибира развитието на раждането; 2) многоводие, тъй като преразтягането на матката води до слабост на раждането; 3) непълното предлежание на плацентата изисква отваряне на феталния пикочен мехур, за да се гарантира, че главата притиска мястото на кървене на плацентарната подложка и намалява кървенето; 4) провеждането на стимулираща труда терапия със слабост на раждането включва ранна амниотомия, която повишава ефективността на лекарствата за намаляване на матката; 5) заболявания на сърдечно-съдовата система, артериална хипертония с късна гестоза, хипертония, бъбречни заболявания са индикация за ранна амниотомия, тъй като намаляването на обема на матката е важно за нормализирането на хемодинамиката.

Показанието за навременна амниотомия е отварянето на маточния фаринкс със 7 cm или повече, т.е.краят на първия етап на раждането, когато феталният мехур е изпълнил своите функции и по-нататъшното му запазване може да доведе до развитие на патологични състояния (преждевременно отделяне на нормално разположена плацента, слабост на раждането).

Оборудване: гинекологичен стол, ръкавици, стерилна пелена, контейнери с дезинфектанти. Челюсти за околоплодни амниотични или куршуми за еднократна употреба.

Подготовка на родилка:

1. Информирайте бременната жена за необходимостта от извършване и естеството на манипулацията.

2. Вземете писмено съгласие.

3. Изпразнете пикочния мехур.

2. Родилката се поставя на гинекологичен стол върху стерилна пелена.

3. Външните полови органи се измиват с 0,02% разтвор на калиев перманганат и се третират с 1% йодонат.

Обучение на акушерка:

1. Измийте ръцете си по един от начините, както при операцията.

2. Сложете стерилни ръкавици и ги третирайте с антисептик.

Техника: Амниотомия се извършва с вагинално изследване, като се спазват правилата на асептиката и антисептиката, обикновено с помощта на челюст с форцепс или амниотомия за еднократна употреба. За това се използва донякъде тъп клон, който се вкарва във влагалището с лявата ръка под контрола на пръстите на дясната ръка между средния и показалеца, което изключва възможността за травматизиране на мекия родов канал с инструмента. Пункцията на околоплодните мембрани се извършва в разгара на контракцията с максимално напрежение на феталния пикочен мехур, което гарантира удобството и безопасността на това ръководство (кожата на представящата част на плода не е увредена). Показалецът се вкарва в образувания отвор във феталния мехур, след това средния пръст на дясната ръка, отворът постепенно се разширява, мембраните се отстраняват от представящата част и водата бавно се освобождава, като същевременно се обръща внимание на количеството, качеството и цвета на околоплодната течност

Бързото разкъсване на околоплодната течност по време на амниотомия, особено при многоводие и слабо притисната предлежаща част на плода, може да доведе до сериозни усложнения - пролапс на пъпната връв, патологично вмъкване на главата, промяна в положението на плода, преждевременно отделяне на нормално разположената плацента.

При полихидрамниона пикочният мехур се отваря извън свиването, отстрани, водата се освобождава бавно и постепенно, за да се предотврати пролабирането на пъпната връв и малки части. Бързият поток на водата се регулира с ръка, вкарана във влагалището.

Последният етап:

1) Отстранете пломбите, поставете ги в контейнер за дезинфекция, измийте ръцете си.

2) Показанията са отбелязани в историята на раждането. време на амниотомия, количество и качество на о / вода.

3) Гинекологичният стол се избърсва два пъти със салфетка

ПЕРИНЕОТОМИЯ И ЕПИЗИОТОМИЯ.

Обща информация: Оперативните ползи, състоящи се в дисекция на перинеума, се извършват с цел предотвратяване на акушерски наранявания, съкращаване на II стадий на раждането или с цел перинатална защита на плода. Навременната дисекция на перинеума предотвратява появата на неговото разкъсване. При прерязана рана тъканите се възстановяват по-добре, зарастват по-добре и резултатът е по-благоприятен.

Организация на повърхностния отток на вода: Най-голямото количество влага по земното кълбо се изпарява от повърхността на моретата и океаните (88 ‰).

Механично задържане на земни маси: Механичното задържане на земни маси на склона се осигурява от опорни конструкции с различни конструкции.

Общи условия за избор на дренажна система: Дренажната система се избира в зависимост от естеството на защитената.

Показания за амниотомия по време на раждане

Показанията за амниотомия се определят от лекаря

Амнионът е мехурче, което се пълни със стерилна течност (околоплодна течност) и обгражда плода от всички страни. Той има важни функции:

 • предпазва бебето от външни механични влияния;
 • осигурява свободното му движение;
 • предотвратява компресията на плацентата, участва в метаболизма;
 • предпазва от инфекции;
 • допринася за нормалното протичане на първия етап от раждането.

По времето на амниотомията може да бъде:

 • преждевременно;
 • рано;
 • своевременно;
 • късен.

Обикновено амнионът се отваря сам, което е придружено от изтичане на вода. Няма връщане назад. Това сигнализира за началото на раждането..

Показания за амниотомия

Навременна амниотомия се извършва, след като маточният фаринкс се отвори със 7 см или повече в края на първия стадий на раждането. Похарчете за ускоряване на нормалния труд.

Ранна амниотомия се извършва в следните случаи:

 • Ниска вода. Частта от феталния пикочен мехур пред главата на бебето обикновено съдържа предни води. Когато плодът се придвижи към изхода на малкия таз, те притискат маточния фаринкс, отваряйки го и стимулирайки раждането. Пикочен мехур с малко количество вода отпред се нарича "плосък фетален пикочен мехур".
 • Многоводие. Прекомерното разтягане на матката с излишната течност намалява нейната контрактилност.
 • Резус конфликт. Антителата на майката атакуват феталните червени кръвни клетки, те се унищожават и се развива хемолитична болест. Продуктите от разпадането на червените кръвни клетки имат токсичен ефект върху плода. Развиват се анемия и кислороден глад.
 • Високо кръвно налягане.
 • Кървене с непълна предлежание на плацентата. След изливане на предната вода, главата ще притисне кървящата плацента.
 • Слаб труд.
 • Обостряне на хронични заболявания при жена (сърдечно-съдова патология, дихателна недостатъчност, захарен диабет).

Преди операцията се претеглят всички рискове за здравето на майката и плода. Извършва се при продължителна бременност (42 седмици или повече), с екстракция на мъртъв плод и патологичен пренатален период. Жена в подготвителния период може да изпита нередовни контракции, които не водят до раждане в продължение на няколко дни. Тази ситуация уморява бъдещата майка и плодът развива хипоксия..

Късната амниотомия се извършва във втория етап на раждането, когато шийката на матката е напълно разширена на фона на нормалната бременност. Използва се при липса на спонтанно разкъсване на амнионната мембрана, когато главата на плода потъва в малкия таз. Ако не отворите стегнатия балон навреме, детето се ражда „в риза”. Ситуацията е опасна от развитието на кислороден глад, а опитът да се поеме първият дъх заплашва да попадне околоплодна течност в дихателните пътища. Възможна е смърт от асфиксия.

Амниотомията по време на раждането помага да се избегне хипоксия

Противопоказания

Преди да вземе решение по въпроса за амниотомията, акушер-гинекологът изключва редица патологии:

 • Недоносен плод с тегло под 2000 г. Безсмислено е да се стимулира раждането с амниотомия.
 • Неправилно разположение.
 • Ниско положение на плацентата.
 • Инфекциозен процес: генитален херпес, ХИВ, вирусен хепатит. Опасно развитие на инфекция на новородено.
 • Противопоказания за естествено раждане: патологично състояние на родовия канал, клинично тесен таз и други костни деформации, голям плод, белези на матката, остра фетална хипоксия по кардиотокография (CTG), руптура на перинеума от 3-та степен по време на предишно раждане, отлепване на плацентата, патология ретина.

Процедурата е лесна за изпълнение и рядко има негативни последици..

Техника на амниотомия

Условията са строго индивидуални и не могат да бъдат обобщени. Преди да извърши манипулацията, лекарят получава съгласието на жената за амниотомия по време на раждането. Предварително се оценява състоянието на плода. Изследва се шийката на матката. Трябва да се изглади, съкрати и да се пропусне един пръст на акушер-гинеколога. Процедурата се извършва в родилното отделение на гинекологичен стол, при спазване на необходимите санитарно-хигиенни условия. Не се изисква облекчаване на болката, околоплодната мембрана няма рецептори за болка.

Планираната амниотомия по време на раждане включва прилагане на спазмолитици 30 минути преди операцията. По време на вагинално изследване се вкарват показалецът и средният пръст, а между тях специална кука. В разгара на свиването, когато амнионът е напрегнат, в централната му част мембраната на пикочния мехур се хваща с инструмент и внимателно се изтегля към себе си. Въведете два пръста в получената дупка, постепенно освобождавайте околоплодната течност.

Наблюдение на състоянието на жената и плода след амниотомия по време на раждане

След процедурата родилката е под наблюдението на лекар, а състоянието на плода и свиваемостта на матката се контролира с помощта на CTG.

Колко дълго ще започнат контракциите

Процедурата увеличава активността на труда. След амниотомия контракциите стават редовни за период от 30 минути до 12 часа. Продължителността на раждането се намалява с 60 минути, с второ раждане с един до два часа.

Усложнения на амниотомията

Ако манипулацията е направена правилно, тогава няма отрицателни последици. Но процесът на трудова дейност е индивидуален за всеки и са възможни следните ситуации:

 • кървене с увреждане на кръвоносните съдове;
 • невъздържано раждане, което е опасно с наранявания на плода и родовия канал на жената. При второ раждане рискът е по-голям;
 • бързото изливане на вода, водещо до загуба на фетални крайници и примки на пъпната връв, може да се развие хипоксия;
 • вертикален път на инфекция на плода в случай на ненавременно изследване за инфекции.

Отварянето на феталния пикочен мехур предизвиква страх у много бъдещи майки. Напразно е, защото процедурата е безопасна както за майката, така и за детето. Според медицинската статистика 7% от родилките имат индикации за амниотомия. Манипулацията води до активно производство на простагландини, окситоцин - хормони, които осигуряват контрактилната активност на матката.

Понякога амниотомията по време на раждане не дава желания ефект и лекарят използва лекарства за стимулиране на раждането - аналози на простагландин. Ако стимулацията не помогне, раждането чрез цезарово сечение.

Какво е амниотомия?

Раждането е сложен физиологичен процес, труден както за майката, така и за детето. Здравето на бебето и родилката до голяма степен зависи от успеха на процеса на раждане. Трудовата дейност не винаги протича без усложнения. В някои случаи лекарите трябва да прибегнат до процедура за амниотомия.

Амниотомия - какво е това?

В матката на майката бебето расте и се развива във феталния пикочен мехур, изпълнен с околоплодна течност. Разкъсването на феталния пикочен мехур задейства производството на хормона простагландин в тялото на родилката, което стимулира трудовия процес. Обикновено мембраната на пикочния мехур се пука сама под натиска на матката по време на контракциите. Ако по някаква причина това не се случва по естествен път или е необходимо да се предизвика раждане, тогава се извършва изкуствено разкъсване на мембраната или амниотомия. Амниотомията е акушерска манипулация, насочена към отваряне на феталния пикочен мехур.

Показания за манипулация

Амниотомията се извършва в следните случаи:

 • удължаване на бременността - ако раждането не настъпи самостоятелно след 42 седмици от бременността. Това състояние заплашва бебето с хипоксия и раждаща травма, усложнения за майката по време на раждането под формата на разкъсвания и кървене;
 • гестозата е неизправност в тялото на бременна жена, при която възниква съдов спазъм и нарушения на кръвообращението. Заболяването се характеризира с високо кръвно налягане, отоци. Тежка форма на прееклампсия може да доведе до смърт на плода и дори до смърт на майката, ако лечението не започне незабавно и началото на раждането не се насърчава
 • Rh конфликт - възниква, когато жена с отрицателен Rh кръв носи дете с положителен Rh фактор. В този случай имунната система на майката възприема феталните червени кръвни клетки, постъпващи в кръвта й, като чужди и започва активно да произвежда антитела, насочени към тяхното унищожаване. В даден момент тялото на бебето не може да се справи с попълване на загубата на еритроцити, настъпва силно кислородно гладуване. За да се спаси плодът от смърт, е необходимо да се предизвика процесът на раждане чрез амниотомия;
 • патологичен предварителен период - характеризира се с неправилни контракции, продължителна болка в долната част на корема. Един от начините за предизвикване на ефективен труд е амниотомията;
 • слабият труд е състояние, при което разширяването на шийката на матката се забавя, контракциите отслабват. Ако няма самоотваряне на феталния пикочен мехур, тогава амниотомията в този случай е ефективно средство за предизвикване на активен труд;
 • плосък балон - това състояние се наблюдава, като правило, при ниска вода. Обикновено пред главата на плода трябва да има около 200 ml околоплодна течност. Когато има малко вода отпред, мембраните на мембраните се опъват над главата на бебето. За ефективността на раждането ще е необходимо изкуствено отваряне на пикочния мехур;
 • многоводие - поради високото съдържание на околоплодна течност, стените на матката са опънати и слабо се свиват. За да активират процеса на раждане, те прибягват до процедурата за амниотомия;
 • ниско разположение на плацентата - след изтичане на околоплодната течност плодът се спуска във входа на таза и притиска плацентата, предотвратявайки преждевременното й отделяне. Манипулацията в този случай ще избегне кървене..

Видове процедури

Има четири вида амниотомия, в зависимост от периода, през който е извършена процедурата:

  пренатална или преждевременна амниотомия - извършва се преди началото на трудовия процес с цел предизвикване на раждане, например при продължителна бременност или резус-конфликт;

Амниотомия - пункция на феталния пикочен мехур

Защо е необходима амниотомия? Можете ли без него? Ще навреди ли на майка или бебе? Разбираме го заедно с нашия експерт - Юлия ДРЕМОВА, акушер-гинеколог в Медицински център Авицена.

Според статистиката амниотомията или, просто казано, пункция на феталния пикочен мехур се използва у нас при около седем от сто раждания.

Данни на Sibmama въз основа на проучвания на жени, които са родили наскоро ( Рейтинг на родилните болници в Новосибирск - 2014 ), коренно се различават от официалната статистика: миналата година пункция на феталния пикочен мехур се превърна в най-честата намеса в процеса на раждане: най-рядко се прибягва до родилния дом № 2 (38% от случаите), най-често в родилния дом на 25-то медицинско звено (68% от случаите ).

През 2015 г. според ново проучване 541 от 1426 родилки, завършили амниотомията, нашия профил (сред тях има такива, които са имали цезарово сечение, т.е. амниотомия се извършва поне на всяка трета жена).

Какво се случва с феталния пикочен мехур по време на раждане

Феталният пикочен мехур - първият „дом“ на бебето - е здрава, тънка и много еластична „торбичка“. Попълва се амниотична течност (на медицински език те се наричат ​​околоплодни води): топла (около 37 градуса) комфортна среда, която надеждно предпазва бебето от външни влияния: шум, натиск, възходящи инфекции.

Какво се случва с феталния пикочен мехур, когато започват контракциите? Мускулите на матката започват да го притискат със сила. Амниотичната течност започва да се движи и част от течността (около 200 ml) се движи надолу, образувайки един вид „водна възглавница“, която при всяко свиване на матката притиска шийката на матката и й помага да се отвори. Обикновено пикочният мехур се разкъсва, когато шийката на матката вече е достатъчно широка - с 4-6 см. Долната част на пикочния мехур прониква по-дълбоко във вътрешната ос на шийката на матката, налягането се увеличава, пикочният мехур се счупва и околоплодната течност, която е била отдолу, се излива.

От този момент нататък главата на бебето започва да притиска директно към шийката на матката, отворът се ускорява, приближавайки момента на раждането на бебето. Това се случва не само поради повишено налягане, но и защото разкъсването на пикочния мехур е придружено от отделянето на биологично активни вещества - простагландини, които стимулират маточната контракция.

Защо е необходима амниотомия

„Защо изобщо да отваряме феталния пикочен мехур, ако водите се оттеглят сами и какво, ако това стимулиране наруши естествения ход на раждането?“ - много родилки изразяват подобни страхове. Но факт е, че когато раждането протича естествено и без усложнения, необходимостта от амниотомия не възниква. Просто казано, ако можете да се справите без пункция на феталния пикочен мехур, тогава лекарите с удоволствие ще го направят.

Процедурата може да се наложи, когато състоянието на детето или майката изисква спешно раждане или когато раждането е слабо. Също така, пункцията е изход в редица случаи, когато естествената последователност на родовия процес е нарушена. Феталните мембрани могат да бъдат толкова силни, че да не се счупят и се налага пункция, друга често срещана причина за амниотомия по време на раждането е така нареченият „плосък пикочен мехур“, когато в долната му част няма течност и феталните мембрани стягат главата на бебето и пречат на неговото напредване и разкриване маточна шийка.

Но изобщо не е вредно да се запомнят индикациите, за които се прави тази процедура, така че, ако е необходимо, е добре да се разбере какво се случва.

Експертен коментар

 • предизвикване на раждане по време на удължаване;
 • слабост на труда;
 • многоводие, липса на вода;
 • "Плосък" фетален пикочен мехур (феталните мембрани са опънати над главата на плода, като пречат на движението му по родовия канал);
 • пълно отваряне на маточния фаринкс, ако феталният пикочен мехур не се отвори сам (плътни мембрани);
 • при многоплодна бременност след раждането на първия плод се извършва амниотомия на втория фетален пикочен мехур;
 • съмнение за фетална хипоксия и преждевременно отлепване на плацентата;
 • състоянието на бременната жена, което не позволява по-нататъшно удължаване на бременността;
 • извършването на амниотомия е желателно преди облекчаване на болката при раждане, като се използва продължителното епидурална анестезия.

От момента, в който е нарушена целостта на пикочния мехур, няма връщане назад - той се брои за часове, тъй като безводният период не може да продължи безкрайно (обикновено лекарите препоръчват ограничаване на времевия интервал от отварянето на пикочния мехур до началото на раждането с 10-12 часа, но този проблем е решен в всеки случай поотделно).

Експертен коментар

- Амниотомията е доста често срещана процедура. Неотложността на прилагането му се определя само от лекаря. Всичко зависи от състоянието на родилката и плода. Процедурата няма никакви негативни последици, ако е проведена според показанията и са изпълнени всички условия за нейното провеждане. Основните изисквания са биологичната готовност на тялото на пациента за раждане (зряла шийка на матката) и квалификацията на лекаря, което му позволява да извърши тази манипулация.

Как работи амниотомията

Самата амниотомия, въпреки че има статут на акушерска операция, се счита за проста процедура и отнема само няколко минути. Извършва се от акушер-гинеколог директно в гинекологичния стол: първо той третира външните полови органи с антисептик, а след това внимателно пробива пикочния мехур със специален стерилен инструмент. Между другото, изобщо не изглежда страшно: направен е от пластмаса и прилича на кука за плетене на една кука..

Експертен коментар

- Амниотомията е отварянето на феталния пикочен мехур. Инструментът, с който се извършва процедурата, се нарича амниотом. Манипулацията се извършва само от лекар - акушер-гинеколог в родилен дом.

Боли ли ви пробиването на феталния пикочен мехур?

На повърхността на феталния пикочен мехур няма нервни окончания, така че дори няма да забележите момента на самата пункция. Но много жени отбелязват, че контракциите веднага стават по-болезнени след отваряне на феталния пикочен мехур. В повечето случаи това показва постигнатия ефект - стимулиране на процеса на естествено доставяне. За съжаление раждането обикновено е доста болезнено, както при пробиване на феталния пикочен мехур, така и без тази намеса.

Експертен коментар

- Амниотомията е напълно безболезнена, не се изисква анестезия.

Бебешки драскотини след амниотомия

Много майки се притесняват, когато видят любимото си бебе на главата на новороденото си... свежи драскотини. За съжаление това се случва понякога. Ако по време на раждането е била използвана амниотомия, бебето може да се роди с охлузвания от куката на главата. Това е неприятно, но не и опасно: в стерилните условия на родилния дом драскотините бързо ще заздравеят. Основното е, че сега сте заедно!

Експертен коментар

- Понякога амниотомията ще остави драскотини по главата на бебето. Най-често това се случва по време на процедурата за олигохидрамнион, когато мембраните са "опънати" над главата на детето. Няма нужда да се страхувате: това са само драскотини по кожата, които бързо ще изчезнат без следа!

 • Какви са командите, дадени от акушерката по време на раждане?
 • Цезарово сечение: индикации и противопоказания за планирана и спешна операция
 • Родзал

Първо раждане в Централната клинична болница. На 6 см отваряне беше пробит балон (казаха, че е плосък, няма да се спука сам), контракциите станаха чести и много болезнени, вече искрях в очите, после сложиха ЕА и дойде бръмченето!)) След пункцията родих доста удобно за 4-5 часа... Окситоцинът беше, какви ужаси не изпитвах от него, вероятно защото беше ЕА.
За мен най-болезненото нещо при раждането бяха тези мини. 10 след пункция, останалото е доста поносимо. Като цяло имаше приятни впечатления от раждането.

Второ раждане. Ражда с акушерка, 7 RD. Също преподаван от опит, много помолих акушерката, че ако няма убедителни доказателства, нека или да забавят пункцията максимално, или след това да им сложат ЕА, казах, че съм готов да издържа по-дълго във времето, но не по-силно от болка! Акушерката реагира с разбиране и убеди лекаря. В допълнение към факта, че балонът е плосък, все още имаше индикации, но не и тежки. В резултат на това балонът не беше докоснат до 8-то отваряне. Когато контракциите вече бяха трудно поносими, питам - Колко време ще имам?)) Акушерката казва - Тъй като сте готови да пробиете пикочния мехур, ще родим.. Претърпях няколко контракции, след това казвам - Това е! убождане !!)) Прободен.. Да, след като контракциите се засилиха, но след няколко минути. Вече ме влачиха към майчинския стол))
Няма други интервенции освен пункция на пикочния мехур! И всъщност целият процес, в който детето беше във водите, което означава, че рискът от нараняване на детето по време на движение по родовия канал беше сведен до минимум, което се зарадвах! В резултат на това съм много благодарен на акушерката и съм доволен, че раждането беше възможно най-естествено! И битките до 8 см бяха доста поносими! При 6 см отваряне те също успяха да отшумят)) но отворът мина добре, така че не ми сложиха окситоцин. По принцип си кореспондирах с приятел по целия път по телефона и не можех да повярвам, че раждам
(целият процес от първите контракции отне 6 часа)

Какво се случва след пункция?
При първото ми раждане - отначало нищо - тогава имаше адскитоцинов ад

Факт е, че второто и третото ми раждане започнаха с няколко часа нередовни контракции, които след това утихнаха в продължение на няколко часа и след това започнаха да ходят на интервали от 5-7 минути няколко часа преди раждането на децата. Но за първи път не знаех това, така че при първото раждане, след една нощ на доста поносими слаби контракции с интервал от 5-15 минути, която се беше успокоила сутринта, се втурнах към лекаря. Там отвор от 3 см проби пикочния мехур (очевидно решиха да стимулират, тъй като се разхождах и следователно чаках раждането при патология), инжектиран със сънотворно - тъй като не спах добре през нощта, но само в нетрезво състояние, не заспах. За 3 часа отворът се увеличи само с 1 см и след това ме сложиха на капково с окситоцин. Трябваше да лежа разпнат като жаба, с включен CTG. Ражда след 2 часа мъчения.
При второто раждане, поучаван от горчив опит, след една нощ на нередовни контракции не бягах никъде, а чаках редовна трудова дейност около 15 часа, докато стигнах до лекаря, вече имаше пълно отваряне от 8 см, след това пикочният мехур вече беше пробит - и при раждането, много болезнено имаше само няколко контракции точно преди най-тесния период, когато легнаха, те написаха ktg. В началото на шестия час вече бях с дъщеря си. Знаете ли, раждането без окситоцин и „сухото“ с окситоцин е небето и земята
Когато обсъдих опита си с водещия лекар по трета бременност, тя поклати глава и каза, че възгледът ми за раждането е много различен от този на акушерката..
При третото раждане редовната трудова дейност също започна няколко часа преди раждането, когато разбрах, че раждам, веднага отидох в болницата. В спешното отделение, още преди прегледа, помолих акушерката си да не пробива пикочния мехур, докато не се отвори напълно, а той вече беше на 6-7 см, докато беше изтеглен и повдигнат в родилната зала, всичко вече се беше отворило, тогава ми направиха амниотомия, няколко болезнени контракции - и нататък фотьойл.
Като цяло съм против амниотомията до пълното разкриване без строги индикации.

Защо се прави отваряне на феталния пикочен мехур (амниотомия) по време на раждане? Необходимо ли е?

Експерт: акушер-гинеколог Екатерина Валерьевна Свирская

Амниотомия по време на раждане: какво е това?

Амниотомията е процедура, при която акушер-гинеколог пробива феталния пикочен мехур на бременна жена, за да стимулира раждането.

Съвсем нормално е, когато родилката преживява в навечерието на амниотомия и задава въпроси на акушер-гинеколога: „Амниотомия по време на раждане: какво е това? И защо ми трябва? " Ще отговорим подробно на тези въпроси.

Шийката на матката се отваря наполовина около средата на първия период на раждане. В един момент натискът върху феталния пикочен мехур става толкова силен, че се спуква. В резултат на това се изливат предните води (разположени във феталния пикочен мехур пред главата на бебето). Нервните окончания във феталния пикочен мехур отсъстват, следователно пробивът и изливането на вода са абсолютно безболезнени.

Самоизливът на вода по време на процеса на раждане се среща при повечето жени, но малък брой жени (около 7%) се нуждаят от помощ - те са отворени за феталния пикочен мехур (амниотомия). В този случай акушер-гинекологът бързо прави тази пункция, след което предната вода се излива и скоро жената започва да усеща контракции. Причината за появата или засилването на контракциите е интензивното производство на простагладин, хормон, който допринася за свиването на гладката мускулатура на матката.

Процедурата за амниотомия е доста проста и следователно не изисква анестезия или участие на хирург. Не трябва да се страхувате от амниотомията: това се прави само от професионален акушер-гинеколог по медицински причини. Манипулацията обаче се извършва стриктно в болнична обстановка, тъй като по това време шийката на матката е почти готова за раждане..

Показания за амниотомия

 • гестоза (прееклампсия на бременни жени), при която родилката увеличава налягането, появява се оток и се увеличава съдържанието на протеин в урината;
 • удължаване на бременността (ако раждането не започне на 41-42 седмица) може да причини амниотомия без контракции);
 • мудна трудова дейност;
 • появата на Rh-конфликт между майка и дете;
 • мехурчеста обвивка с много висока плътност;
 • феталният мехур е плосък поради липса на предна вода и не може да се спука сам;
 • многоводие;
 • многоплодна бременност (с муден труд);
 • плацентарна недостатъчност.

Видове амниотомия

 • Пренатална амниотомия (раждане с амниотомия): Това се прави, за да се започне трудовия процес преди започване на контракциите. Причината за това е или продължителна бременност, или фетални патологии, които изискват по-бързо раждане.
 • Ранна амниотомия: извършва се, когато раждането вече е започнало в началния етап (когато шийката на матката е отворена по-малко от 7 см), ако контракциите са слаби. В този случай бъдещата майка се притеснява от въпроса: „Ако ми се направи амниотомия по време на раждането, след колко време контракциите ще станат редовни?“ Времето за пристигане на редовни и активни контракции може да варира от 30-40 минути до 12 часа.
 • Навременна амниотомия: извършва се, когато матката е почти напълно отворена (8-10 см), но пикочният мехур не е спукан.
 • Късна амниотомия: извършва се в последния етап от раждането, когато се правят опити и главата на бебето е разположена в малкия таз на родилката, но в същото време детето не може самостоятелно да разруши мембраните поради прекомерната си плътност. Не е безопасно да се направи амниотомия на по-късен етап, тъй като съществува риск от удряне на главата на бебето. Акушерът обаче поема такъв риск, за да предотврати хипоксия при бебето. Опитен лекар ще може да избегне риска, като избере най-безопасния момент за пробиване на черупката, а именно, когато феталният пикочен мехур е ясно видим по време на контракцията.

Амниотомия: как се прави процедурата

Преди да се извърши амниотомия, алгоритъмът за нейното прилагане изисква използването на спазмолитици - те се прилагат на родилката около половин час преди манипулацията. Спазмолитиците отпускат гладката мускулатура на шийката на матката и манипулацията е по-лесна. Акушерът вкарва пръстите на едната ръка във влагалището, а с другата ръка държи инструмент, в края на който има специална кука, с която лекарят се придържа към мембраната на феталния пикочен мехур, след което го придърпва към себе си и произвежда руптура - амниотомия. Техниката на извършване на манипулацията изисква определено умение: акушерът се опитва да не прави резки движения, така че ръцете или краката на плода да не изпадат по време на насилственото изливане на вода. Следователно водите се отстраняват постепенно, отнема 5-7 минути, за да се отстранят. След отстраняване на околоплодната течност процесът на раждане протича естествено.

Противопоказания за амниотомия:

 • неправилно представяне на плода;
 • ако примките на пъпната връв са под представящата част на плода (представяне на примките на пъпната връв);
 • пълна предлежание на плацентата;
 • ако родилката има инфекции (ХИВ, хепатит, генитален херпес), рискът от заразяване на детето с тях е голям;
 • когато естественото раждане е противопоказано: с отлепване на плацентата, разкъсване на ретината, разкъсване на маточен белег по време на предишно раждане, остра фетална хипоксия и др...

Възможни ли са усложнения??

При условие, че амниотомията се извършва от професионален акушер-гинеколог, усложненията са малко вероятни. Когато манипулацията е направена правилно, практически няма усложнения след нея.

 • пролапс на пъпната връв;
 • остра фетална хипоксия;
 • кървене поради нарушение на целостта на голям съд на феталния пикочен мехур;
 • рязка промяна в налягането в матката, поради което могат да възникнат разкъсвания на шийката на матката и перинеума;
 • бърз (ускорен) труд, който се случва за по-малко от 4 часа.

Случва се така, че амниотомията не води до желания резултат - тоест до стимулиране на раждането и началото на редовни контракции. Но тъй като предните води вече са се оттеглили и раждането още не е започнало, матката и плодът остават без защита от проникването на инфекцията, която феталният пикочен мехур им е осигурил. Затова лекарят спешно избира други методи за стимулиране на процеса на раждане, за да намали риска от инфекция..

Някои родилки не се съгласяват на амниотомия от страх, че процедурата може да навреди на бебето. Но такъв отказ може да коства живота на детето..

Възможна е амниотомия с белег на матката

Ако акушер-гинекологът е решил да извърши амниотомия при бременна жена с белег на матката, това означава, че рисковете са сведени до минимум и лекарят вижда възможност бъдещата майка да роди сама.

Данните от изследванията показват, че това се случва доста често. Поддръжници на спонтанно започване на раждането, акушер-гинеколози D. Chelmow и R.K. Ларос извършва ранна амниотомия по време на раждането и когато раждането е слабо, раждането се стимулира с окситоцин, който се прилага интравенозно. Според авторите, успешно консервативно раждане се е случило при 73% от изследваните. Проучванията показват, че активното управление на раждането при жени с белег на матката е напълно разумно и препоръчително в случай на използване на амниотомия със зряла шийка на матката. При жените от тази група се провежда програмирано раждане под постоянно наблюдение на състоянието на сърдечната дейност на плода и естеството на контрактилната активност на матката..
Изследователска връзка: https://medbe.ru/materials/kesarevo-sechenie/taktika-rodorazresheniya-zhenshchin-s-rubtsom-na-matke-vedenie-rodov/

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Екатерина Валерьевна Свирская

Акушер-гинеколог
Приема в Медицински център "Екомедсервиз" на адрес: Минск, ул. Толстой, 4
Квалификация: първо
Трудов стаж: 27 години

„Отиваме на пробив.“ Защо да отваряме феталния пикочен мехур?

Изкуственото отваряне на феталния пикочен мехур често предизвиква безпокойство у жените, които очакват бебе..

Людмила Петрова, акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки, работи в Изследователския институт по акушерство и гинекология Ott, Санкт Петербург

Изкуственото отваряне на феталния пикочен мехур или амниотомията често поражда някои притеснения при жените, които очакват бебе. Не всеки пациент в родилното отделение разбира значението на тази процедура: защо да отваряте феталния пикочен мехур, ако по време на раждането водата ще си отиде сама? Нека се опитаме да успокоим бъдещите майки и да отговорим на този въпрос..

Според задачите и времето на амниотомията амниотомията се разделя на три вида. Преждевременната амниотомия се използва за предизвикване на раждане. По време на раждането може да се наложи ранна и забавена амниотомия.

Преждевременна амниотомия

Така наречената преждевременна амниотомия е един от начините за прекратяване на бременността, преди да започне спонтанното раждане. Използването на амниотомия с цел индукция на раждането означава незабавно започване на раждането: след като мембраните се отворят, път назад няма. По време на бременността акушерът е принуден да започне раждане най-често предсрочно, на различни етапи от бременността, включително през последната седмица преди настъпването на спонтанен труд от страна на майката и плода - това е предизвикано раждане. Показанията за амниотомия могат да бъдат:

 • тежка форма на късна гестоза при бременни жени, когато оток, високо кръвно налягане, промени в тестовете на урината не могат да бъдат коригирани с лекарства, състоянието на майката и плода остава незадоволително, въпреки лечението;
 • заболявания на майката (сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, чернодробни заболявания, хронични белодробни заболявания и др.);
 • следсрочна бременност;
 • остър нарастващ полихидрамнион със симптоми на сърдечно-белодробна недостатъчност на бременна жена;
 • влошаване на състоянието на плода по различни причини.

В други случаи преждевременната амниотомия с цел раждане се извършва навреме без медицински показания, когато плодът е достигнал пълна зрялост и няма признаци на спонтанен раждане. Тази профилактична индукция с амниотомия при нормална бременност се нарича програмиран труд..

Едно от възможните условия за използване на амниотомия с цел индукция на раждането е наличието при жена на оптимално изразени признаци на готовност за раждане, В 70-80% от случаите при доносена бременност, когато шийката на матката е "узряла" (тя е къса, мека, леко отворена, разположена в центъра на малък таза), раждането може да бъде причинено само от една амниотомия без използването на лекарства, които стимулират маточните контракции (окситоцин, простагландини).

Преждевременната амниотомия при липса или недостатъчна тежест на признаци на готовност за раждане не винаги води до развитие на адекватна трудова активност - като правило раждането е продължително, изисква доставка на лекарства, има опасност от увеличаване на безводния процеп, инфекция на родовия канал и плода, асфиксия (спиране на кислородния достъп ) и родова травма при плода.

Програмираното раждане, широко разпространено през 90-те години, сега се практикува по-рядко поради не само възможни усложнения (аномалия на вмъкването на главата, нарушена контрактилна активност на матката, кървене след раждане), но преди всичко поради тенденцията към естествения ход на бременността и раждането..

Ранна амниотомия

По време на раждането може да се наложи ранна амниотомия - тя се извършва, когато отворът на шийката на матката е все още малък. Ние изброяваме показанията за използването му.

 1. Случаи, когато е необходимо ускоряване на раждането:
  • със слабост на раждането (има тясна връзка между ниското ниво на контрактилитет на матката и бавното развитие на раждането на всеки етап от първия и втория период), Ранното отваряне на феталния пикочен мехур води до повишено производство и освобождаване на простагландини - специални физиологично активни вещества. Простагландините причиняват маточни контракции и също допринасят за повишена маточна активност по време на раждането;
  • с функционално дефектен фетален пикочен мехур („плосък“ или „отпуснат“). Обичайният обем на предните води, разположени пред главата на плода, е до 200 ml. Ако има малко вода отпред, което се случва при ниска вода, мембраните се опъват над главата на плода („плосък фетален пикочен мехур“). Намаляване на обема на околоплодната течност в повечето случаи е свързано с наличието на малформации на пикочната система на плода, при продължителна бременност се наблюдава и намаляване на количеството на околоплодната течност до 50-100 ml. В случай на изтичане на вода с странично разкъсване на феталния пикочен мехур, мембраните "вяло" увисват. Такъв пикочен мехур („плосък“ или „отпуснат“) не изпълнява функцията си на „хидравличен клин“ в отвора на шийката на матката, което също е причина за бавния напредък на раждането;
  • при многоводие, поради голямо количество околоплодна течност, матката е преразтегната, нейните контракции са слаби, По-често, отколкото в половината от случаите, причините за полихидрамнионите остават неясни. Полихидрамнионът е не само заболяване на амниона (мембраните) - може да бъде свързано със заболяване на майката (захарен диабет, възпалителни заболявания на пикочно-половата система), с развитие на фетални заболявания (хемолитична болест или наличие на различни дефекти и хромозомни аномалии). Инфекциозната природа на полихидрамнионите е възможна, когато майката е болна от сифилис, рубеола, токсоплазмоза, грип и др. Ранната амниотомия с полихидрамнион води до намаляване на обема на матката, в резултат на което контракциите на матката стават по-силни.
 2. Използване на амниотомия за терапевтична цел на деня на постигане:
  • хемостатичен (хемостатичен) ефект при кървене, свързан с частично предлежание или ниско прикрепване на плацентата, т.е. в случаите, когато плацентата е прикрепена близо до изхода от матката. Плацентарната тъкан не е способна да се разтяга, мембраните по време на контракциите включват ръба на плацентата. В резултат на това част от плацентата се отчупва от настоящата стена на матката, което води до нарушаване на целостта на съдовете на мястото на плацентата и кървене. След амниотомия стената на долния сегмент на матката, заедно с мембраните и плацентата, се измества нагоре, плацентата вече не се ексфолира, така че кървенето спира. Представящата част на плода, спускаща се във входа на таза, притиска кървящата част на плацентата към стените на матката и към стените на таза и по този начин също помага за спиране на кървенето;
  • хипотензивен ефект - понижаване на кръвното налягане по време на раждане при родилки с късна токсикоза (прееклампсия), както и при хипертония. В този случай намаленият обем на матката след амниотомия оказва по-малък натиск върху големите съдове, кръвното налягане намалява.
 3. Наличието на индикации от страна на плода, ако при допълнителни методи за изследване при раждане се разкрият признаци, които застрашават живота на плода:
  • откриване на зелена амниотична течност (с примес на меконий) по време на амниоскопия, изследване на амниотична течност през мембраните с оптично устройство - това показва, че на плода липсва кислород;
  • нарушение на притока на кръв в съдовете на пъпната връв според доплер данни;
  • патологичен тип криви на феталната кардиотокограма, които не изискват цезарово сечение.

Забавена амниотомия

Понякога, въпреки пълното отваряне на маточния фаринкс, феталният пикочен мехур остава непокътнат и периодът на изгонване настъпва, когато предните води не са напуснали. Причините за тази патология могат да бъдат както следва:

 • прекомерната плътност на мембраните пречи на своевременното им отваряне под натиска на вътрематочното налягане;
 • прекомерната еластичност на мембраните води до факта, че феталният пикочен мехур изтънява и запълва значителна част от влагалището, а понякога излиза от влагалището;
 • с „плосък“ пикочен мехур с малко или незначително количество предна вода, мембраните са опънати над главата на плода и не могат да се отварят самостоятелно,

В тези случаи периодът на експулсиране (вторият, по-строг период на раждане) се забавя. Неотворен фетален пикочен мехур пречи на вмъкването на главата в таза и издърпва надлежащите области на мембраните заедно с него, плацентата започва да се ексфолира от леглото си - появява се кърваво отделяне. В редки случаи детето може да се роди във фетален пикочен мехур с откъсната плацента (хората казват за такива случаи: "родено в риза"), обикновено в състояние на задушаване. След отваряне на феталния пикочен мехур и изливане на вода, трудовата дейност се засилва, движенията на плода напред продължават по родовия канал.

Амниотомия. Напредък на процедурата

След обработка на външните генитални органи, лекарят вкарва показалеца и средните пръсти в маточната ос на шийката на матката, докато не влезе в контакт с феталния пикочен мехур. По време на раждането това обикновено се прави в разгара на свиването с най-голямо напрежение на феталния пикочен мехур, когато се прилага ръчно чрез натискане на пикочния мехур отдолу нагоре или с помощта на инструмент с с остра кука в края, феталните мембрани се отварят, след което акушерът използва пръстите си, за да разрежда феталните мембрани отстрани. Манипулацията е безболезнена, защото в мембраните няма нервни окончания.

По време на амниотомията лекарят оценява цвета на водите: по този знак може да се прецени състоянието на плода. Обикновено водите са прозрачни, но ако водите са зелени, това показва, че бебето изпитва недостиг на кислород, което от своя страна води до отпускане на обтурационните мускули на червата и първоначалните изпражнения се смесват с околоплодната течност. Жълтата околоплодна течност показва заболяване, което се развива при плода, когато кръвта на майката и плода е несъвместима с Rh или кръвна група.

За щастие сериозните усложнения от амниотомията са редки. Тази манипулация обаче може да бъде придружена от нежелани последици: болка и дискомфорт, инфекция, влошаване на сърдечния ритъм на плода, пролапс на пъпната връв или малки части на плода (ръце или крака), както и кървене от феталните съдове в мембраните, от шийката на матката или от прикрепването на плацентата (частично отделяне плацента).

Отворът на феталния пикочен мехур се използва само ако е необходимо, манипулацията се извършва със съгласието на жената. Тъй като, както вече споменахме, феталният пикочен мехур играе защитна роля, включително предпазва плода и матката от инфекция, тогава не трябва да мине повече от един ден от момента, в който околоплодните води текат до раждането на бебето. Понастоящем сроковете са станали още по-строги и се смята, че по-сигурната защита срещу инфекция на плода и матката е продължителността на безводния интервал от не повече от 12 часа..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.