Профил
Група: Потребители
Мнения: 59
Потребителски номер: 121795
Регистрация: 30.11.2012 - 13:49

В жълти панталони


Профил
Група: Потребители
Публикации: 122
Потребителски номер: 98569
Регистрация: 27.02.2012 - 12:12


Профил
Група: Потребители
Мнения: 59
Потребителски номер: 121795
Регистрация: 30.11.2012 - 13:49

Цитат
И в болницата какви препоръки са дадени?
Цитат
може би след 12 седмици ще отмине
Цитат
Здраве на вас и вашето дете

На фона на катастрофата тази отрова е толкова малка.... (ОТ)


Профил
Група: Потребители
Мнения: 2164
Потребителски номер: 47600
Регистрация: 18.02.2010 - 12:27


Профил
Група: Потребители
Мнения: 59
Потребителски номер: 121795
Регистрация: 30.11.2012 - 13:49

Цитат (BlackMamba @ 03/14/2013 - 17:25)
в PM


Профил
Група: Потребители
Мнения: 515
Потребителски номер: 25853
Регистрация: 17.10.2007 - 21:48


Профил
Група: Потребители
Мнения: 416
Потребителски номер: 35921
Регистрация: 09.02.2009 - 11:57


Профил
Група: Потребители
Мнения: 59
Потребителски номер: 121795
Регистрация: 30.11.2012 - 13:49

Цитат
Принадлежи към категория С, т.е. не са провеждани големи проучвания при хора и токсични ефекти върху животни.


Профил
Група: Потребители
Мнения: 416
Потребителски номер: 35921
Регистрация: 09.02.2009 - 11:57

Рей най-изследван е имигран (суматриптан), т.е. най-много данни, събрани върху него.
Трябва да обсъдите с Вашия лекар целесъобразността на профилактичното лечение с анаприлин. Бих обмислил този вариант. Макар и категория С.

Водете строг дневник на главоболието, опитайте се да намерите и изключите всички възможни провокатори. Свържете гимнастиката за мускулите на врата. Дръж се! Основното нещо е да не се отчайвате.

В жълти панталони


Профил
Група: Потребители
Мнения: 212
Потребителски номер: 118059
Регистрация: 21.10.2012 - 20:15

Не беше бременна, но премина.
Фотофобията по време на атака е?

по време на бременност само с мигрена: майчинка, валериана, мате, гинко билоба (предлага се под формата на чайове). + торбичка гореща сол на челото / уиски, можете да бутилирате с гореща вода. Балсам със звездичка на челото, на носа на носа.
Не помага - пишете в личен, има техника (не много скъпа), можете да опитате (стриктно след 1-ви триместър).

както вече споменахме, триптаните не са необходими, първо раждайте, можете да сумамигрен, но след като вземете хапчето в продължение на 12 часа, не кърмете детето.

НЕ използвайте транквиланти, те ще ви помогнат, но детето ще осакати завинаги.


Профил
Група: Потребители
Публикации: 600
Потребителски номер: 116276
Регистрация: 2.10.2012 - 15:17

Цитат (класически @ 14.03.2013 - 19:52)
По принцип пристъпите на мигрена обикновено намаляват или спират след 20 седмици. Резюме след раждане.


Профил
Група: Потребители
Мнения: 59
Потребителски номер: 121795
Регистрация: 30.11.2012 - 13:49

Мигрена и бременност

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Имах мигрена през цялата бременност. Надявах се, че няма да я има, но уви... През първия триместър се страхувах да пия суматриптан, но когато силите ми вече не издържаха, изпих хапче. Но имаше такава характеристика по време на бременност, ако главата боли, тогава на сутринта веднага повръщах и няколко пъти. Когато не ме болеше главата, никога не повръщах. Звънях на линейка 3 пъти месечно. Последния път, когато ми крещяха, те казват, какво можем да ти направим... Ужас... Вече не му се обадих и страдах, а след това все пак изпих хапче или 1/3. Или 1/2. Но момичета, родих бебе, всичко е наред. А след раждането болката стана още по-силна. Тази вече 1/2 таблетка не помага, а цяла не помага. Това е ужасно. Детето е на 3 месеца. Изцеждам млякото си, когато пия хапчето и храня сместа за 10-12 часа. По това време, когато главата боли, е много трудно да се грижиш за детето, няма сила. И всички работят, могат да помогнат само вечер.

Така че боли цял ден днес. Вече 12 таблетки парацетамол изостават от началото на Б. Но напоследък изобщо не помага ((((

Имам мигрена, слаба аура, но имам паралелно вътречерепно налягане и венозната кръв не напуска главата ми добре. По време на цялата бременност мигрената не измъчваше до вчера. Вчера имаше тежка атака, нищо не е възможно. Инжекция на ношпа ми помага от натиск, от люляк е безполезна. Пих Relpax преди B (това е елитриптан, тъй като имам силен страничен ефект върху суматриптан). Пих солпадеин в началото на бременността (там парацетамол и кофеин, понякога ми помагаше при мигрена), но лекарят забрани всякакви хапчета като цяло с изключение на ношпа (лежах цял ден там вчера - главата ме боли от 4 до 22 ч. Днес ме боли от другата страна, по-слаб, можеш да живееш. Всъщност нищо не ми помага наистина по време на бременност, от обикновени болкоуспокояващи, алергии, плюс това е малко за справяне с мигрена. Парацетамолът се препоръчва от всички, но изобщо не ми се откъсва от главата. Затова лежах и страдах заради бебето. само малко мазилки за главоболие, те просто замразяват главата ми и си представям, че вазоспазмът изчезва и малко по-лесно

Намазвам със звездичка?

Имах някакво масло от размразяване, което приличаше на звездичка. Приблизително същата тема. Мазилките са просто удобни)

Беше няколко пъти. Мислех, че ще умра. Току-що бях в болницата. Може би не мога да направя нищо. Нищо не е позволено. Лежах там един ден. Налягането се повиши. Няма да повярвате. Инжекция на noshpa и 2 валериана и се освобождава след 5 часа. След това се разклати дълго време.

Пих няколко пъти цитрамон, но след това не можах да го прочета, детски Нурофен, парацетамол, колкото и да е странно, последният помогна, особено когато в средата на бременността имах силна мигрена на фона на ринит. Отне малко болката и можех да поспя малко. И така обикновено пия лекарства с ибупрофен в максимална доза, понякога се налагаше да прибягвам до тях повече от веднъж на ден.

Цитрамон, спазган видя и пие

По време на бременността ми парацетомолът започна да помага при мигрена, макар че преди това изобщо не помагаше. така че опитайте)

Всеки месец умирам от мигрена, пиех и суматрипан, но сега не мога и пия парацетамол, ношпу, но атаката отнема повече време. НЕ е закачен като суматрипан!

чак вчера се качих на стената от това

само горещ душ помагаше за около 15 минути, изливаше се под него на врата и пускаше главата.

Позволи ми лекарят цитромон или половин хапче парацетамол. По принцип, ако боли преди повръщане, те ще направят инжекция на линейка

Ооо, това също е моята болна тема. Ако започне атака, това е за 3 дни (((((през 1-ви триместър лежах мъртъв, дори не можех да се движа. Говорих с терапевта в LCD, тя казва парацетамол половин таб, добре, или максимум ибупрофен) (но много нежелателно), но лично за мен) Тези лекарства зависеха от свещениците, аз бях само на лекарства против мигрена. Лежах на тъмно, с превръзка на главата, звездичка, намазана по слепоочията ми, изтърпях много, не пиех нищо, страхувах се през 1-ви триместър. Изчаквам и втория ден (

Наистина имам мигрена, навремето при нападения се обаждах на линейка, това е ужас.
Набодох много неща преди бременността. Мисля, че ще умра по време на бременност... Имам главоболие всеки ден, но има и мигрена, а след това тази добавка... нищо не помага, страдам много (

Пия 1/4 таблетка суматриптан. Ако не пия, ще умра

1/4 помага ли? hlrosho какво друго помага...
така или иначе нищо няма да ми помогне, веднага с мигрена, повръщането естествено се отваря, може би неограничен брой пъти... Давам инжекция церукал, за да я спра, болката не отшумява, лягам си... но това е мигрена и може да не е 1 ден, наскоро тук просто исках да изляза през прозореца.

Имам и един ден. Вече 5-та боли. 1/4 помага само когато болката започне. Ужасът е прост. Пия хапчета и какво да правя ((

Суматриптан не ми помогна преди коктейл, много инжекции и само сън.
В момента, когато го взема, издържам, все още ми остава малко, мисля. В последното причалване последната мигрена беше около 17 седмици, а след това следващата само 1,5 месеца след раждането, няколко дни наведнъж и с всички наслади

Освен суматриптан до В, нищо не ми помогна, диагнозата на невролог беше мигрена. Сега е невъзможно, разбира се. Намазвам челото, слепоочията и шията си със звездичка, пия ефервесцентен панадол (точно ефервесцентен) и лежа в тъмна стая. В допълнение към парацетамола, нищо не е възможно, между другото, можете да приемате до 6 таблетки на ден (таблетки от 500 mg), разбира се, това наистина не помага. Но ако го вземете в самото начало, атаката ми изчезва по-бързо. Като цяло забелязах, че интензивността на атаките стана много по-слаба от преди Б. Между другото, те казват, че след 20 седмици мигрената обикновено отстъпва. Е, изключете провокиращите фактори - режим на сън, предотвратяване на глада, не бъдете нервни.

Лъжа около 20 седмици. Дори сега съм за втори ден с мигрена??

Бременност, мигрена, триптани

Токсични ли са триптаните за плода??

Д-р Haldre отговаря: По време на разработването на всички лекарства, включително триптани, се наблюдават възможните им токсични ефекти върху плода. При експерименти с животни с четири триптана, регистрирани в Естония в дози многократно по-високи от обичайните дози, не е установена фетална токсичност. Следователно може да се приеме, че триптаните не са токсични за човешкия плод. Като цяло реалното време на употреба на триптан беше твърде кратко, поради което нито една компания не препоръчва директно на бременните жени да приемат лекарствата си. В повечето случаи се отбелязва, че триптаните могат да се приемат от бременни жени само след внимателно претегляне на съотношението на очакваните ползи и възможните рискове. Появата на малформации е възможна без влиянието на специални външни фактори. Вероятността за поява на дефекти в общата популация е 3-5%. За да се оцени дали по-новите лекарства увеличават този риск, се съставя регистър на случаите, когато жените приемат триптани по време на бременност. Настоящата статия, публикувана в Американския вестник по акушерство и гинекология (Reiff-Eldridge R jt, Am J Obstetrics Gynecol, 182, 159-163, 2000) показва, че употребата на суматриптан по време на бременност не увеличава броя на вродените дефекти в сравнение с общата популация..
Не съм го пил сам, но това е инфа :)

Мигрена по време на бременност и кърмене

Умерените дози парацетамол се използват за облекчаване на пристъпите на мигрена по време на бременност. Приемът на парацетамол е разрешен на всички етапи на бременността, определена му е група за безопасност В. Аспиринът и другите НСПВС могат да се приемат с повишено внимание само през първия и втория триместър, но им е назначена група за безопасност С. Можете да спрете гаденето, като вземете метоклопрамид или домперидон.

Кофеинът също е легален по време на бременност. Тъй като обаче е част от болкоуспокояващи, които съдържат други съставки, които са били забранени през този период, кофеинът може да се получи от различни напитки, изброени по-горе..

Въпросът за възможността за използване на триптани по време на бременност представлява голям интерес. Много жени през този период, особено през първия триместър, и при редица жени през цялата бременност, пристъпите на мигрена продължават, което може да бъде много трудно. В момента имаме най-пълната информация за суматриптан. Данните, събрани от регистъра за бременност, показват, че приемането на суматриптан не увеличава риска от развитие на фетални нарушения в сравнение с този при общата популация. Жените, които са приемали триптан, без да са наясно с бременността си, трябва да бъдат уверени, че шансът за отрицателен ефект на триптана върху резултатите от бременността е изключително нисък. В същото време, тъй като знанията ни са все още ограничени, не е необходимо да препоръчваме триптани на всички жени..

Редица болкоуспокояващи са одобрени за употреба по време на кърмене. През този период ибупрофен, диклофенак и парацетамол могат да се използват за облекчаване на пристъпите на мигрена, които могат да се комбинират с домперидон. Производителите на релпакс и зомига препоръчват да се въздържат от кърмене в рамките на 24 часа след приема на лекарството, а производителят на сумамигрен - в рамките на 12 "часа. В същото време проучванията показват, че елетриптан и суматриптан проникват в млякото само в незначителни количества. В съответствие с препоръките. Американска академия по педиатрия, Sumatriptan е съвместим с кърменето.

Във всеки случай жената трябва да бъде посъветвана да приема лекарства веднага след хранене, така че до следващото хранене концентрацията на лекарството в млякото да има време да намалее.

Лекарство против мигрена Veropharm Amigrenin - преглед

Няма лечение за главоболие и конвенционалните лекарства не работят? АМИГРЕНИН! Ето този, който ще промени живота ви. Ами ако, без да се знае за БРЕМЕННОСТ, се взе амигренин?

Амигренин в никакъв случай не е болкоуспокояващ. Не съдържа парацетамол, ибупрофен, аналгин или аспирин. Ако изброените лекарства са в състояние да ви облекчат от главоболие, то определено няма да работи. Амигренинът е лекарство, насочено изключително към МИГРАН, и трябва да бъде предписано от лекар.

Мигрената е неврологично заболяване, най-честият и характерен симптом на което е епизодични или редовни тежки и болезнени пристъпи на главоболие в едната (рядко и в двете) половина на главата. Мигренозното главоболие не е свързано с високо или ниско кръвно налягане, пристъп на глаукома или повишено вътречерепно налягане (ICP).

Вярно е, че в моя случай си го предписах сам, тъй като лекарят, или по-скоро редица лекари, ми предложи куп лекарства с недоказана ефективност, но не и нещо, което всъщност може да помогне. Пих и инжектирах мексидол, вазобрал, фенотропил, пикамилон и всичко това бяха излишни пари. Главоболие, адско главоболие, идваше веднъж месечно, избираше някаква област в главата за мъчения и безмилостно го пробиваше. Започна да ми прилошава от светлината и звука, налягането скочи, устата ми пресъхна и много повече. Пих шепи лекарства, които обещаваха да ми помогнат, но те само ми съсипаха стомаха и натовариха черния дроб. Честно казано, по време на пристъп на мигрена можете да си сложите игла или да вербувате нещастни страдащи от мигрена в секти, обещавайки им облекчение от болката.

И тогава един ден слаба, на вид анорексичка продавачка в антикварен магазин ми предаде инструкция за амигренин и животът беше разделен на ПРЕДИ и СЛЕД.

Нека да стигнем до въпроса.

Амигренин (OJSC "VEROPHARM) има две форми на освобождаване: 50 и 100 mg. Опаковката съдържа само 2 таблетки. Купувам 50 mg и разделям таблетката на 2 части. Изпих цяла таблетка само веднъж, когато мигрената започна внезапно и болката беше с интензивност Лекарството не действа бързо, но първото облекчение идва след около 10 минути. Никога не съм имал случай, че амигренин да не може да помогне. 50 mg съдържа:

суматриптан сукцинат 70 mg, което съответства на съдържанието на суматриптан 50 mg

Помощни вещества: микрокристална целулоза, лактоза (млечна захар), картофено нишесте, натриево карбоксиметил нишесте (примогел), магнезиев стеарат.

Състав на черупката: хипромелоза (хидроксипропил метилцелулоза), повидон (поливинилпиролидон), макрогол 4000 (полиетилен гликол 4000), талк, титанов диоксид (E171).

Както вече разбрахте, основната активна съставка е СУМАТРИПТАН.

Суматриптан е златният стандарт за лечение на мигрена. Ефикасността и безопасността на суматриптан е проучена с 300 хиляди атаки при повече от 60 хиляди пациенти в клинични изпитвания и с 200 милиона атаки в клиничната практика за 15 години от употребата му. Удовлетвореността на пациентите от това лекарство е 63% и значително надвишава удовлетвореността от лекарства от други класове, които се използват за облекчаване на мигрена.

Лекарството е разработено през 1989 г. специално за облекчаване на пристъпите на мигрена. Клиничните проучвания на суматриптан не разкриват тератогенен ефект при животни, поради което в началото на употребата той е обявен за безопасно антимигреново лекарство по време на бременност. Твърди се, че дори бременни жени доброволно са участвали в експериментите и са използвали суматриптани през цялата си бременност. В старите ръководства триптаните са класифицирани като рискова категория С, което позволява използването им в някои случаи. Сега лекарството е забранено за употреба по време на бременност, тъй като направените изследвания не са достатъчни.

Ще обясня защо толкова подробно се спрях на суматриптаните и бременността. Цялата гореизложена информация излових от интернет една вечер, като бях подгизнала и бременна. Случи се така, че още не знаейки за бременността си, както обикновено, погълнах половин хапче, премахвайки атаката. Според моите изчисления не е трябвало да има бременност и несъмнено се възползвах от мигренозния „помощник“. Когато тестът показа 2 ленти, ми стана лошо. Как ще се отрази това на детето? Как ще протече бременността? Какви последици?

Интернет малко ме успокои, но след няколко безсънни нощи вече се тресях от страх в кабинета на гинеколога и говорех за нещастието си. Тя спокойно разгледа някоя директория и ми даде нещо като следното:

 • Първо, в ранните етапи на бременността, правилото е: „ВСИЧКО ИЛИ НИЩО“. Жените често правят какви ли не вредни неща, без още да подозират интересното си положение. Така че, ако нещо е успяло да навреди на ембриона, като правило се случва спонтанен аборт. В противен случай бременността се развива както обикновено..
 • На второ място, през първите 2-3 седмици ембрионът все още не е прикрепен към стените на матката и съществува автономно. Следователно нито една химоза, която сте взели, не може да му навреди през този период. Разбира се, не трябва да изпитвате тялото за сила и да го тровите с наркотици и алкохол, но еднократна доза от нещо не може да доведе до тъжни последици..
 • И трето, тя ме успокои за амигренията. Не е много токсичен и еднократна доза (особено половин хапче) трудно би могла да навреди на нероденото дете.

Данните, събрани от регистъра за бременност, показват, че приемането на суматриптан не увеличава риска от развитие на фетални нарушения в сравнение с този при общата популация. Жените, които са приемали триптан, без да са наясно с бременността си, трябва да бъдат уверени, че шансовете за отрицателен ефект на триптана върху резултатите от бременността са изключително ниски. В същото време, тъй като знанията ни са все още ограничени, няма нужда да препоръчваме триптани на всички жени..

НО. Амигренинът, както всички триптани, свива кръвоносните съдове, включително в матката. Това може да доведе до тонус и дори спонтанен аборт. Всичко ми се получи, бременността протече добре, а дъщеря ми вече е на 4 месеца. Без последствия (t-t-t).

Не написах всичко това, за да отворя вратичка за прием на амигренин по време на бременност. Адекватните майки не са врагове на децата си и няма да правят експерименти върху бъдещото здраве на бебето. ЗАБРАНЕНО е по време на бременност. Но ако се окажете в същата ситуация като мен, тогава не бива да проливате тонове сълзи. С вероятност от 99,9% всичко ще бъде наред с вас, ако лекарството е било взето веднъж, случайна грешка!

Сега за МИНУСИТЕ.

Цена. За 2 таблетки този път платих 178 рубли, което, разбирате ли, е малко скъпо. Много хора купуват доза от 100 mg и я разделят на 4 части (излиза по-евтино) и тук следва вторият минус.

Неудобно хапче. Таблетката няма разделителна бразда. Да го разделите не само на четири части, дори на две, е проблематично..

Странични ефекти. Честно казано, пропускам тази точка в инструкциите. Е, какви са някои странични ефекти за мен, когато това лекарство е в състояние да облекчи мъчителната болка? Така че дори не знам какви са ужасяващите странични ефекти. Но много познати се плашат, когато научат, че пия амигренин. Не знаете ли, че могат да ви се случат ужасни неща? По дяволите с тях. Вече са се случили ужасни неща и само ТОЙ е могъл да управлява всичко това.

Да, понякога става някак горещо в областта на сърцето, след като вземете хапчето. Понякога има шум и "мъгла" в главата. Но бързо преминава заедно с болката. Не се спирам на това и за няколко години Амигренин просто ме връща от другия свят.

Няма да стрелям по звездите. Тези, които страдат от мигрена, ще разберат, че всички недостатъци са нищо в сравнение с пълноценния живот всеки ден.!

Интернет портал за бърза помощ Медицински

Моля, пишете на [email protected] за всички открити грешки..

Статистика
На ден бяха добавени 7 въпроса, написани бяха 13 отговора, от които 0 бяха отговорени от 3 специалисти в 1 конференция.

От 4 март 2000 г. 375 специалисти са написали 511 756 отговора на 2 329 486 въпроса

Рейтинг на оплакванията

 1. Остеохондроза26
 2. Врат17
 3. Врат 14
 4. Инсулт 13
 5. Артерии 13
 6. Хидроцефалия10
 7. Главоболие9
 8. Изпъкналост9
 9. Шум9
 10. Глицин8
 11. Нерв8
 12. Склероза8
 13. Шум в ушите
 14. Енцефалопатия8
 15. Мозък 8
 16. Сканиране 7
 17. Остра болка 6
 18. Напрежение6
 19. Синуси6
 20. Кръвен тест5

Рейтинг на наркотици

 1. Mydocalm11
 2. Мексидол 11
 3. Пирацетам 10
 4. Глицин8
 5. Депакин8
 6. Neuromidin8
 7. Кавинтон6
 8. Ceraxon5
 9. Грандаксин5
 10. Мексиприм5
 11. Актовегин5
 12. Фенибут4
 13. Финлепсин4
 14. Diakarb4
 15. Карбамазепин
 16. Бетахистин
 17. Пантогам4
 18. Милгама4
 19. Вазобрал4
 20. Винпоцетин

невролог | 03.ru - онлайн медицински консултации

Отговори

можем да предложим друг начин за лечение на мигрена преди забременяване.
контакт, обадете се, ще обсъдим по-подробно.

Тел. 7635180
код +7 985

Момичета, като страдащи от мигрена и щастлива майка на бебе на година и половина, също искат да споделят и, надявам се, да успокоят. Имам мигрена от 18-годишна (сега 28-годишна). По време на бременността пристъпите зачестиха, както ми каза лекарят, през първия триместър те зачестяват, а през втория и третия трябва напълно да изчезнат. За щастие се случи, но първият триместър е нещо. Дори си спомням как плаках в аптеката, защото фармацевтът не искаше да продава Amigrenin ((, а болката вече е непоносима за третия ден. Като цяло през първия триместър пих Amigrenin 5 пъти, всички ултразвуци показаха нормално, раждането мина добре, днес бебето е здраво, наистина искам да вярвам, че хапчетата няма да повлияят по никакъв начин на бъдещия му живот. Между другото, след раждането ми мигрена се върна, същият суматриптан помага. И пожелавам на всички бъдещи майки щастливите 9 месеца чакане на чудо да не бъдат засенчени от тази ужасна болест ( ((

Мигрена в началото на бременността


Форуми по неврология и неврохирургия: Форум за комуникация между невролози и неврохирурзи, Мануална терапия

Търсене във форум
подробно търсене
Намерете всички благодарни публикации
Търсене в дневници
подробно търсене
Отиди на страница.
Страница 1 от 3123>
dorina_ira
Виж профил
Намери всички публикации от dorina_ira
анадробитова
Виж профил
Намери всички публикации от annadrobitova

Суматриптан (Amigrenin) е официално забранен за употреба по време на бременност, но данните от наблюденията на жени, които все още са го приемали, показват, че няма рискове.
Това не означава, че може да се приема, но означава, че приемайки Amigrenin този път не сте навредили на детето по никакъв начин. Мотилиум по време на бременност също е приемлив.

Идеалният вариант би бил да се подложите на профилактично лечение на мигрена преди бременността, но „вече е свършило преди“, както каза един известен герой.
Следователно ще трябва да се справите със средствата, които са позволени във вашата ситуация..

Това са преди всичко немедикаментозни методи. За профилактика - опитайте се да намалите количеството стрес, установете такъв режим на сън и бодърстване, така че да спите достатъчно, но в същото време да си лягате и да ставате по едно и също време, включително през почивните дни, да ходите повече на чист въздух, да имате достатъчно физически дейност. Опитайте се да идентифицирате и изключите от живота си факторите, провокиращи атака (стрес, преумора, липса на сън, прекомерно необичайно количество сън (например в дългоочакван уикенд), прескачане на обичайното време на хранене (глад), употребата на определени храни или напитки).

За да спрете атака, можете първо да използвате нелекарствени средства: разходка на чист въздух, почивка на тъмно и тихо място, топъл душ, масаж на врата и главата, сън.
Ако не помогне, тогава от лекарства можете да използвате Парацетамол (например Панадол, просто се уверете, че има само една активна съставка в препарата, така че да не се комбинира) в доза от 500 mg до 6 таблетки / дневно.

Обърнете внимание и на анемия и дефицит на желязо, дайте феритин, ако той (и / или хемоглобин) е нисък, тогава Вашият лекар трябва да предпише железни добавки.
Има неясни данни, че разрешените по време на бременност магнезиеви препарати могат да имат и превантивен ефект при мигрена, можете да помолите Вашия лекар да Ви ги предпише.

Имайте предвид, че в 70-80% от случаите пристъпите на мигрена по време на бременност стават по-редки, по-слаби и по-кратки, докато изчезнат напълно. Както виждате, вероятността да влезете в тези проценти е доста висока..

И между другото, в RND има център за лечение на главоболие, потърсете в Google контактите и се свържете там, може би там могат да ви помогнат. Във всеки случай трябва да изясните диагнозата.

смолин
Виж профил
Намери всички публикации на smolin

Суматриптан (Amigrenin) е официално забранен за употреба по време на бременност, но данните от наблюденията на жени, които все още го приемат, показват, че няма рискове.
Това не означава, че може да се приема, но означава, че приемайки Amigrenin този път не сте навредили на детето по никакъв начин. Мотилиум по време на бременност също е приемлив.

Идеалният вариант би бил да се подложите на профилактично лечение на мигрена преди бременността, но „вече е свършило преди“, както каза един известен герой.
Следователно ще трябва да се справите със средствата, които са позволени във вашата ситуация..

Това са преди всичко немедикаментозни методи. За профилактика - опитайте се да намалите количеството стрес, установете такъв режим на сън и бодърстване, така че да спите достатъчно, но в същото време да си лягате и да ставате по едно и също време, включително през почивните дни, да ходите повече на чист въздух, да имате достатъчно физически дейност. Опитайте се да идентифицирате и изключите от живота си факторите, които провокират атака (стрес, преумора, липса на сън, прекомерно необичайно количество сън (например в дългоочакван уикенд), прескачане на обичайното време на хранене (глад), употребата на определени храни или напитки).

За да спрете атака, можете първо да използвате нелекарствени средства: разходка на чист въздух, почивка на тъмно и тихо място, топъл душ, масаж на врата и главата, сън.
Ако това не помогне, тогава Парацетамол може да се използва от лекарства (например Panadol, просто се уверете, че лекарството съдържа само една активна съставка, така че да не се комбинира) в доза от 500 mg до 6 таблетки / дневно.

Също така обърнете внимание на анемията и дефицита на желязо, дайте феритин, ако той (и / или хемоглобин) е нисък, тогава Вашият лекар трябва да предпише железни добавки.
Има неясни данни, че разрешените по време на бременност магнезиеви препарати могат да имат и превантивен ефект при мигрена, можете да помолите Вашия лекар да Ви ги предпише.

Имайте предвид, че в 70-80% от случаите пристъпите на мигрена по време на бременност стават по-редки, по-слаби и по-кратки, докато изчезнат напълно. Както виждате, вероятността да влезете в тези проценти е доста висока..

И между другото, в RND има център за лечение на главоболие, потърсете в Google контактите и се свържете там, може би там могат да ви помогнат. Във всеки случай трябва да изясните диагнозата.

Мигрена и бременност: как да планирате, как да го лекувате безопасно

Много жени с мигрена се страхуват да планират бременност. Тези страхове са оправдани - съдейки по инструкциите, 99% от лекарствата не трябва да се приемат на място. Преглед на изследването на мигрена по време на бременност обаче установи, че има възможности за лечение..

Добрата новина е, че до 80% от жените изпитват облекчение от пристъпите си през първия триместър (особено сред групата с менструална мигрена), до 60% забравят за това до края на кърменето. 4-8% от бъдещите майки нямат чудо, именно за тях проведох изследването си.

Информация за източници и литература е поставена в края на статията с подробен коментар.

Влияе ли мигрената на бременността

Потенциални проблеми са възможни и трябва да бъдат известни предварително. Но ако сме внимателни към себе си и съберем малък запас от знания, ще бъде по-лесно да преживеем този период..

Тревожността може да бъде причинена от тежки пристъпи с аура, които продължават повече от един ден и продължават през втория и третия триместър. Такива състояния могат да провокират прееклампсия и някои други усложнения (в статията не искам да пиша плашеща статистика, но трябва да посоча източника за самостоятелно изучаване 1).

Мигрената няма пряк ефект върху плода. Бебето обаче е косвено увредено от лошото здраве на майката, липсата на сън и глад по време на тежки пристъпи. Ниското тегло на бебето е най-честото отрицателно въздействие на болестта. Ето защо, в тежки случаи, трябва да се опитате да спрете атаката, а не да се опитвате да я издържите..

Какви симптоми трябва да предупреждават бъдещата майка

Някои симптоми на мигрена, особено тези, които се появяват за първи път, може да са причина да посетите лекар (спешно):

 • За първи път сте изпитали аурата или тя трае повече от час;
 • Високо кръвно налягане (измервайте винаги, дори когато предполагате, че е дошла типична атака);
 • Болката се появи внезапно и достигна максималната си интензивност за 1 минута;
 • Температурата се е повишила, мускулите на шията са в спазъм (трябва да се обадите на СП);
 • Едновременен страх от светлина и звук;
 • Главоболието не е едностранно, а също толкова силно и пулсиращо;
 • Промяна в естеството на болката;
 • Първата атака идва в края на втория или третия триместър.

Лекарят внимателно ще прецени атипичните прояви и ще изключи други заболявания, може да предпише допълнителен преглед.

Как да облекчим пристъпа на мигрена при бременни жени

По етични причини жените в тази позиция нямат право да участват в контролирани изпитвания за наркотици. Ето защо, в инструкциите на по-голямата част от лекарствата, бременността е противопоказание за прием - не можем да докажем безопасността директно. Но това изобщо не означава, че „всичко е невъзможно“.

Таблетки, адаптирани от Nature Reviews Neurology 11, 209-219 (2015). Оригиналът и преводът са в допълнението в края на статията..

Имаме достъп до терапевтични и клинични наблюдения, които се вписват в специални регистри във всички развити страни. Въз основа на резултатите от систематичните прегледи на данните от такива регистри, лекарите правят изводи за степента на безопасност на лекарствата..

Тази статия е резултат от проучване на няколко дузини скорошни рецензии..

Ще започна с тежка артилерия. Все още има предпазливо отношение към 5-HT1 серотониновите агонисти, триптани. Опитът обаче се натрупва и има все по-обнадеждаващи данни..

Триптани

Това е сравнително млад клас лекарства, но всички мигрени са запознати с тях, тъй като това е „златният стандарт“ на лечението. Най-изследван е суматриптан, одобрен за употреба през 1995 г. - клинична история на веществото в продължение на 20 години.

От осемте използвани в момента триптани, той има най-слабо изразен вазоконстриктивен ефект и не предизвиква свиване на матката. Суматриптан може да се счита за относително безопасна терапевтична алтернатива за бременни жени, страдащи от влошаване на мигрена през първия триместър.

Все повече са клиничните данни и те не показват отрицателен ефект на суматриптан върху хода на бременността и здравето на детето. При жените с анамнеза за мигрена обаче винаги има статистически значим брой новородени с тегло под 2500 g (както тези, които са приемали лекарството, така и не).

Точно преди публикуването на статията открих най-новото британско медицинско ръководство, което съдържа суматриптан в препоръките с бележка: „не са установени неблагоприятни резултати, можете да препоръчате“.

Не толкова отдавна те започнаха да провеждат изследвания върху жива плацента: не повече от 15% от единичната минимална доза преодолява бариерата. Това количество от веществото няма ефект върху плода 2. Употребата в пренаталния период трябва да бъде прекратена, тъй като веществото може да увеличи риска от кървене след раждането. Това е пряко свързано с неговия механизъм на действие..

Най-големите проучвания на AC5-HT1 се извършват от норвежците, шведите и датчаните. Те имат феноменални медицински регистри, които документират всичко. Препоръчвам ви да се запознаете с норвежкия преглед, тъй като той съдържа редица ценна информация, която не може да бъде поместена в член 3.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

Ибупрофен, напроксен и диклофенак се считат за относително безопасен избор през втория триместър, но не се препоръчват в I и III. Ибупрофен трябва да се избягва след 30 седмици поради повишения риск от преждевременно затваряне на артериалния канал и олигохидрамнионите. Някои проучвания на популацията поддържат проблеми с НСПВС през първия триместър, други не..

Заключението на мета-преглед на всички проучвания на ибупрофен за мигрена показва, че той е 45% по-ефективен от плацебо средно.

Приемът на НСПВС пречи на зачеването и сериозно увеличава риска от спонтанен аборт.

Аспирин в минимални дози може да се приема до третия триместър, не по-късно от 30 седмици (не повече от 75 mg на ден), ако е довел до облекчаване на мигрена преди бременността. Ако аспиринът не е помогнал, няма смисъл да рискувате, тъй като влияе върху функцията на тромбоцитите на бебето.

Аналгетици

Парацетамолът (ацетаминофен) е предпочитаното лекарство за облекчаване на болката по време на атака. Той е най-ефективен в комбинация с аспирин и кофеин (нашият Citramon или Citrapac). В този случай кофеинът действа като транспорт, подпомага усвояването на веществата и количеството му в таблетката няма стимулиращ ефект. Необходимо е да се помни за ограниченията върху приема на ацетилсалицилова киселина.

Journal of Headache and Pain (2017) 18: 106 стр. 11 гласи: „Въз основа на горните данни парацетамол 500 mg или в комбинация с аспирин 100 mg, метоклопрамид 10 mg или трамадол 50 mg се препоръчва като първи избор при симптоматично лечение на тежки атаки. "

Някои жени спират атака с парацетамол, ако успеят да го предприемат в първите минути след включването на аурата.

Ацетаминофен или парацетамол

Голямо датско проучване показва статистически значимо увеличение на хиперактивността при бебета, чиито майки са приемали поне 2 дози парацетамол седмично по време на бременност. Други отзиви не намират подобни корелации. Разбира се, дозировката и честотата са от решаващо значение..

Кофеин

Има късметлийки, които могат значително да облекчат болката при мигрена с чаша кафе. Понякога този трик дори ми действа. Кафето е най-простият и безопасен начин да си помогнете по време на атака. Няма доказателства, че домашният кофеин може да повлияе негативно на бременността и плода (2 чаши дневно). Ако кофеинът е помагал и преди, не бива да се отказвате от него.

Опиати и опиоиди

Само слаби като трамадол и кодеин. Разрешени са една или две дози за целия пренатален период, ако нито едно от горните не е дало резултат. Опиоидите на растителна основа са рядкост, но чаят от градински чай трябва да се изхвърли (в допълнение към опиатите се смята, че предизвиква маточни контракции).

Дори ако трамадол облекчи болката доста преди бременността, опитайте други възможности. Най-вероятно през този период опиатите ще увеличат гаденето и изобщо няма смисъл да ги приемате. Въпреки че разбирам много добре мигрена, която се държи здраво за това, което работи за първи път. Основният проблем е хроничната болка, която бързо се фиксира, докато приемате опиати. С течение на времето няма да има какво да спре атаките.

Антиеметик

Метоклопрамид и циклизин понякога се предписват при тежка токсикоза, а също толкова ефективният домперидон все още не е добре разбран. Антимеметик значително облекчава симптомите на мигрена и увеличава вероятността лекарството да действа директно (препоръчва се употреба с суматриптан) 4.

Хлорпромазин и прохлорперазин строго до третия триместър. Не се съобщава, че доксиламинът, антагонистите на хистаминовия Н1 рецептор, пиридоксинът, дицикломинът и фенотиазините влияят неблагоприятно върху плода и бременността, но те се предписват много по-рядко от метоклопрамид. Антиеметичен проблем - странични ефекти, избягвайте системната употреба.

Превантивно лечение на мигрена при бременни жени

Групата на превантивните мерки включва лекарства, хранителни добавки (хранителни добавки) и някои от физиотерапията: масаж и акупунктура. Тук няма да се закълна за акупунктура, освен това в рамките на плацебо психотерапията тя помага именно при болка и тревожни разстройства (Акупунктура за профилактика на епизодична мигрена). Прегледах няколко британски ръководства - нито дума за акупунктурата, това вече е хубаво.

Лекарства

Почти всичко, което обикновено се препоръчва за профилактика на мигрена, не е подходящо за бъдещи майки: бета-блокери, антиепилептични лекарства, антидепресанти, ACE, ARB, блокери на калциевите канали и все още слабо проучения ботулинов токсин тип А (BTX-A).

Всички те се използват за лечение на хипертония, депресия и епилепсия. Самите ние не предписваме такива лекарства, следователно, когато планирате бременност, трябва да попитате лекаря за намаляване на дозите или възможността за временно отмяна на някои лекарства от тези групи.

Бета-блокери

Антихипертензивните лекарства като метопролол и пропранолол са сложни. Повечето данни се съгласяват, че трябва постепенно да спрете да ги приемате преди зачеването..

Пропранололът има солидна доказателствена база за профилактика на мигрена и в някои случаи е необходим за пациенти с хипертония, включително в позиция. След това приемът му продължава във възможно най-ниската доза строго до втория триместър..

Лизиноприл, еналаприл и други лепила са строго забранени. Избраното лекарство остава верапамил в минималната доза (1). Всички бета-блокери се анулират преди третия триместър.

Антиепилептични лекарства

Валпроатът и топираматът са много ефективни, но са забранени по време на подготовката за зачеване и бременност. Няма съмнение относно тератогенността на тези лекарства. Ламотрижин понякога се предписва за биполярно разстройство при мигрена и въпреки че има добър профил на безопасност по време на бременност, той не е по-добър от плацебо (Антиепилептици за профилактика на епизодична мигрена при възрастни).

Антидепресанти

Най-често срещаният трицикличен антидепресант, амитриптилин, се счита за безопасен (10-25 mg на ден 6). Неговият отрицателен ефект върху бременността и плода не е доказан, но има доказателства за повишен риск от прееклампсия при жени с депресия, които я приемат редовно.

Амитриптилинът обаче е предложен като избор от втора линия след бета-блокери като превантивна мярка. Всички антидепресанти постепенно се премахват до 30 седмица.

Хранителни добавки

Допълнителната (все същата алтернативна) медицина не е най-добрият изход в намирането на безопасни начини за облекчаване на тежката атака. Но някои от познатите, безопасни, нелекарствени вещества могат да помогнат за предотвратяване.

Магнезий

Има доказана ефикасност от ниво B за профилактика на мигрена (буквално: ниво B: Лекарствата вероятно са ефективни). Безопасен по време на бременност (изключение: интравенозното приложение за повече от 5 дни може да повлияе на образуването на костната тъкан на бебето).

Изучавайки материала за тази статия, открих най-пресния метапреглед на изследванията на магнезия при лечението на мигрена (2018) 7. Магнезиевият цитрат (цитрат) остава най-бионаличният (препоръчителна доза от 600 mg), най-лошият от всички е оксидът. На сайта има отделна статия, посветена на лечението на мигрена с магнезий, която ще добавя с най-новите данни.

Има само едно условие - магнезият действа, ако има дефицит в клетките. Струва си обаче да опитате, ако изборът е между хранителни добавки и тежка артилерия..

Пиридоксин (витамин В6)

Намалява броя на атаките и значително притъпява гаденето. Безопасността на пиридоксин по време на бременност е доказана при много високи дози при животни и е одобрена от FDA. Точният механизъм на действие не е напълно изяснен, повече за това в източника. Има специфични препоръки за дозиране: 80 mg B6 на ден или в комбинация с други добавки 25 mg на ден (като фолиева киселина / B12 или B9 / B12).

Пиретрум (Моминска вратига)

Ново вещество с противоречиви данни както за ефикасността, така и за безопасността. Известен повече с пречистената версия на MIG-99. Съществува риск от контракции на матката, докато в последните прегледи не се препоръчва треска.

Коензим Q10

Ниво С: Ефективността не е доказана, но е възможна. Има данни за профилактика на прееклампсия, затова се препоръчва като хранителна добавка (по някаква причина Канадското общество за главоболие го препоръчва специално).

Рибофлавин (витамин В2)

Ниво Б. Всички го познават като профилактично средство при желязодефицитна анемия. Има препоръчителна доза за лечение на мигрена с рибофлавин: 400 mg на ден. За бъдещите майки дозировката може да се различава.

Мелатонин

Въз основа на няколко проучвания (все още няма отзиви), мелатонинът е безопасен и ефективен за лечение на мигрена при жени в стойка. Бионаличността на мелатонин от лекарства все още е голям въпрос. Няколко малки, плацебо контролирани проучвания показват статистическа значимост на резултатите в сравнение с плацебо и амитриптилин при предотвратяване на атаки 8. Ако имате проблеми със съня или циркадните ритми, защо не опитате мелатонин - той може да бъде алтернатива на антидепресантите 9.

Нервен блок с анестетични инжекции

Метод, използван в безнадеждни случаи, за огнеупорни мигрени. Процедурата е алтернатива на комбинации от антиконвулсанти + антидепресанти + опиоиди. Блокадата на периферните нерви сега не е рядкост, но се избягва от жените в позиция. Западът натрупва все повече данни за блокадата при бременни жени, резултатите са повече от оптимистични 10. В някои случаи атаките се връщат едва шест месеца.

Инжекциите се правят на едно или повече места: по-големият тилен нерв, аурикулотемпоралните, супраорбиталните и надядрените нерви (1-2% лидокаин, 0,5% бупивакаин или кортикостероиди). Облекчаването на болката е незабавно в 80% от случаите. Малък процент от хората изобщо не получават помощ.

Процедурата е по-известна като тилен нервен блок. Лидокаинът е безопасен, бупивакаинът е условно безопасен (по-малко данни), а локалната употреба на стероиди се обсъжда. От всички лечения за хронично главоболие лидокаиновата блокада е най-обещаваща в контекста на бременността.

Заключения. Вече на етапа на планиране е необходимо внимателно внимание към избора на лекарства. Особено важно е да разрешим въпроса с превантивните лекарства, които приемаме редовно - почти цялата профилактика постепенно спира дори преди зачеването. Малко допълнителни знания няма да навредят, дори ако сте напълно уверени в своя лекар..

Как да лекуваме мигрена по време на кърмене

Процесът на лактация предпазва до 80% от жените от мигрена. Ако атаките са се върнали, е много по-лесно да се контролира състоянието през този период, отколкото по време на бременност. Достатъчно е да знаете концентрацията на лекарството в млякото и способността му да се абсорбира от бебето 12.

Парацетамолът се счита за най-безопасен по време на кърмене. Концентрацията в кърмата е ниска, метаболизмът при бебетата е приблизително същият като при възрастните. В цялата история на клиничните наблюдения е известен един случай на обрив на новородено (2 месеца) след излагане на парацетамол през майчиното мляко.

НСПВС са съвместими с HS, ибупрофен се препоръчва като избрано лекарство поради краткия му полуживот (приблизително 2 часа). Екскрецията в ГМ е ниска, не се съобщава за странични ефекти. Диклофенак и напроксен трябва да се приемат внимателно, като се хранят след 4 часа. Това са лекарства от втората група по избор..

Нередовните единични дози аспирин са приемливи, но като цяло противоречията около ацетилсалициловата киселина не отшумяват. Веществото има високо ниво на екскреция, засяга тромбоцитите на бебето.

Триптаните, дори инжекционни, почти не преминават в майчиното мляко. Но консервативната предпазна мярка (в сила от 1998 г.) все още не е отменена - 12-часова пауза между приема и храненето. Като се има предвид полуживотът на суматриптан от около 1 час и изключително ниската бионаличност, 12 часа са прекомерни. Повечето съвременни изследвания препоръчват повторно хранене след възстановяване от атака.

Елетриптан е малко проучен по време на бременност, но за периода на кърмене той е предпочитан пред суматриптан. Факт е, че веществото се свързва с плазмените протеини и на практика нищо не достига до ГМ. Оценена общата безопасност на доза от 80 mg елетриптан на 11-ия ден.

Опиоидите са приемливи като спешно еднократно лечение поради ниската им концентрация. Винаги става въпрос за кодеин, той е най-слабият от всички наркотични болкоуспокояващи.

Ерготаминът (алкалоид на ергот) изобщо не е разрешен. Това лекарство е много слабо и неговите странични ефекти са по-проблематични от облекчението. Изключително високо натрупване в мляко, водещо до припадъци и дехидратация.

Антиеметиците, по-специално метоклопрамид, имат екскреция малко над средната стойност (тя е нестабилна и зависи от тялото на майката: от 4,7 до 14,3%), но се допуска ad hoc по време на кърмене. Не са съобщени нежелани реакции при деца.

Бета-блокерите могат да бъдат върнати след раждането. Повечето отзиви са съгласни с най-добре проучените метопролол и пропранолол. Екскрецията на съединенията в майчиното мляко е ниска, до 1,4% от метаболизираната доза на майката, което е пренебрежимо дори при недоносени бебета и бебета с ниско тегло. Това е добра новина, тъй като някои лекарства трябва да се приемат редовно..

По време на кърмене са разрешени антиепилептични лекарства, забранени по време на бременност. Валпроат почти не достига ГМ - 1,7% макс., В плазмата на детето се откриват само следи. Топирамат дава концентрация до 23% и въпреки факта, че се счита за съвместим с кърменето, контролът е необходим при най-малките деца: раздразнителност, слаб смучещ рефлекс, диария.

Антидепресантите, по-специално амитриптилин, могат да се използват за предотвратяване на мигрена, когато лекарствата от първа линия не действат (бета-блокери и хранителни добавки). Съвместим с HS, нивото на веществото в млякото е ниско - до 2,5% от мат. доза. Плазменото ниво на детето е под откриваемите нива или нивата на следи. Други антидепресанти не се разглеждат, тъй като техният полуживот е много по-висок и те теоретично могат да се натрупват в тялото на бебето (няма данни като такива).

Адилите, по-специално еналаприл, са нефротоксични за новородените. Екскрецията им е изключително ниска - до 0,2%, но като се има предвид, че еналаприл се приема ежедневно, той се счита за несъвместим с HS. Някои източници говорят за приемането „с внимание и контрол”.

Магнезий и рибофлавин могат да се приемат допълнително. Броят им в ГМ леко се увеличава.

Заключения. Всички ефективни лекарства за лечение на тежка мигрена са съвместими с кърменето, тъй като не се прехвърлят в кърмата във фармакологично значими количества. След като прочетох десетки рецензии и проучвания, никога не съм срещал препоръки за изпомпване, но този избор винаги остава за майката..

Източници и литература

Бих искал да насоча вниманието ви към източниците на информация. Всички статии и мета-рецензии, на които се позовавам, се публикуват в рецензирани клинични списания. Най-важните и свежи материали се поставят в отделна папка на google drive със свободен достъп.

Имате възможност сами да се запознаете с първоизточника, документите съдържат:

 1. Пълни текстове в оригинала, изтеглени от sci-hub (с номера на бележки под линия, посочени в статията (1-11) и връзки към тях).
 2. Машинен превод на всяка оригинална статия и рецензия, към която свързвам (но без таблици те са много трудни за превод и форматиране).

Оригиналните материали съдържат много полезна информация за различните видове главоболие при бременни жени, не всичко може да се побере в рамките на една статия. Винаги препоръчвам да се обърнете към първоизточника, дори ако имате доверие на автора на рускоезичния текст. Може да намерите инструкции за намиране на медицинска информация за полезна..

Надявам се свършената работа да е полезна на някого.