Антимюлеровият хормон, известен като AMH, е вещество, което силно зависи от репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените. Нивото на този хормон в мъжкото тяло ви позволява да определите началото на пубертета. На индикатора AMH в кръвта на жените се обръща специално внимание, тъй като той показва готовността на организма за зачеване и способността да издържа на бременност. Това вещество има важен ефект върху функционирането на яйчниците, а именно контролира процеса на узряване на фоликулите и последващия им растеж..

Защо на жените се възлага AMH тест

Антимюлеровият хормон присъства в тялото на всяка жена от раждането и изсъхва само след менопаузата. Тоест, след като определите нивото му, можете да разберете броя на наличните в женското тяло яйца, по време на изследването, напълно готови за оплождане..

Съответно този анализ най-често се предписва в случая, когато стандартните тестове за хормонални нива не показват никакви отклонения, но в същото време, имайки редовен сексуален живот, жената все още не забременява..

Тест за количеството AMH може да бъде предписан в следните ситуации:

 • за определяне на ефективността на антиандрогенната терапия;
 • със съмнение за поликистоза на яйчниците;
 • история на неуспешен опит за ин витро оплождане;
 • в случаи на забавено полово развитие;
 • с безплодие с необясним характер;
 • със съмнение за гранулозен клетъчен тумор на яйчниците.

Нормата на нивото на хормоните в тялото на здрав човек

Получавайки резултатите от теста, една жена, преди всичко, трябва да разбере, че този показател не зависи от такива външни фактори като хранене и начин на живот. Също така, нивото му в кръвта практически не се влияе от възрастта, с изключение на настъпването на менопаузата. Има случаи, когато нивото на AMH при жени на възраст над 40 години е много по-високо, отколкото при здрави жени в репродуктивна възраст.

Обикновено този хормон в женското тяло трябва да се съдържа в количество от 1-2,5 ng / ml. В случаите на отклонения, когато показателят е понижен или повдигнат, има основание да се предположи наличието на патологии в женската репродуктивна система.

Резултатите, получени след проучването на AMG, могат да помогнат при диагностицирането на такива женски проблеми като:

 • поликистоза на яйчниците;
 • злокачествени тумори на яйчника;
 • безплодие;
 • ранно начало на менопаузата.

Повишен кръвен хормон

Въз основа на установената норма на съдържанието на този показател в кръвта, анти-мюлерианският хомон се счита за увеличен, когато количеството му надвишава 2,5 ng / ml. Ако отклонението леко надвишава този показател, тогава в случаите, когато жената се подготвя за процедурата за ин витро оплождане, адекватен излишък ще й бъде само от полза. Този резултат от анализа предполага, че тя има голям шанс за бременност в резултат на изкуствено осеменяване..

Когато AMH в кръвта е значително увеличен, това може да се възприеме като сигнал за наличието на различни тумори. Това може също да показва поликистозна болест на яйчниците, забавен пубертет и наличие на дефект в рецепторите на лутеинизиращия хормон.

Защо хормонът намалява?

В случаите, когато анти-Мюлерианският хормон е понижен, се подозират следните патологии:

 • недостатъчност на яйчниците;
 • намален яйчников резерв;
 • настъпването на ранната менопауза;
 • затлъстяване;
 • преждевременен пубертет.

Съответно, при ниско ниво на този хормон, независима бременност настъпва много рядко. Необходимо е да се разбере, че AMG е просто индикатор, който показва броя на способните яйца..

Възможно е изкуствено стимулиране на този показател с лекарства, включително хормонални. Но в този случай броят на яйцата, за съжаление, така или иначе няма да се увеличи. Всъщност резерватът на яйчниците ще остане същият. Индикаторът AMH може да бъде увеличен само ако причините, които първоначално водят до липсата на здрави яйцеклетки в организма, са елиминирани.

Спонтанно зачеване с нисък AMH

Въпросът дали е възможно да забременеете, когато анти-Мюлерианският хормон е понижен, е доста сложен. Резултатът от теста под 0,2 ng / ml се счита за критично нисък. Само нисък показател се счита за резултат от 0,2 до 1 ng / ml.

Във втория случай, когато индикаторът е допустимо понижен, се предписва контролен тест за FSH. Ако не се надцени, има шанс да забременеете сами. Ако жените след 30 години имат критично нисък антимюлеров хормон, това може да е сигнал за непосредственото настъпване на менопаузата..

Известно е, че броят на яйцеклетките, които по-късно ще бъдат готови за оплождане, се полагат в женското тяло дори през периода на вътреутробното му развитие. По време на пубертета на жената, при липса на сериозни патологии, броят на такива здрави яйца е около 300 хиляди. Те се наричат ​​женски яйчников резерв или резерв..

По време на всеки менструален цикъл узряват няколко яйцеклетки, последвани от освобождаване на най-висококачествените яйцеклетки. Този процес в тялото на полово зряла жена протича непрекъснато и не спира дори по време на прием на контрацептиви или самата бременност.

Критично ниското ниво на AMH при жени над 30-40 години показва, че снабдяването с яйцеклетки в тялото й приключва. За съжаление в този случай вече не е възможно да принудим тялото да произвежда допълнителни яйца..

Ако причината за ниския процент е наближаващата менопауза, но в същото време жената иска да забременее, освен консултация с гинеколог, тя трябва да се свърже с ендокринолог. В някои случаи лекарят ще предпише хормонозаместителна терапия. Този метод може да забави настъпването на менопаузата за известно време, поради което репродуктивната функция се удължава. В такива ситуации е възможно настъпването на независима бременност..

IVF процедура с нисък индекс AMH

След получаване на резултатите от теста, според които антимюлерианският хормон в кръвта се понижава, решението за по-нататъшни действия трябва да се взема само от квалифициран лекар. За съжаление експертите казват, че най-вероятният начин за зачеване на дете в този случай е IVF. Понякога е необходимо да се използва донорска яйцеклетка.

Ако жената категорично отказва донорски материал, може да се използва изкуствена стимулация на яйчниците. Но при нисък AMH най-вероятно тази процедура ще бъде неефективна. Подобна намеса може да доведе до още по-голямо изчерпване на яйчниковия резерв..

Как да преминем правилно теста

Индикаторът на този хормон, като правило, не се променя през целия менструален цикъл. Но за да се получат най-правилните и точни резултати, тестът се предписва на жена на 3-тия или 5-ия ден от цикъла..

За да получите точния резултат, когато дарявате венозна кръв за какъвто и да е лабораторен тест, трябва да се придържате към определени правила. Тестът AMG не направи изключение. За да се предпазите от излишни притеснения поради неправилни получени резултати, трябва да се спазват следните препоръки, преди да дарите кръв:

 1. на жената е строго забранено да пуши поне 1 час преди процедурата;
 2. няколко дни преди даряването на кръв е необходимо да се намали максимално физическата активност. Категорично е забранено да се занимавате със спорт, да вдигате тежести и да допускате силни физически натоварвания;
 3. по възможност трябва да се избягват стресови ситуации. Няколко дни преди проучването не се препоръчва да изпитвате силни емоционални изблици, необходимо е да останете в покой;
 4. не правете теста веднага след прекарана остра инфекция или някакво сериозно заболяване.

Ако поне един от горните фактори не е наблюдаван, трябва да информирате Вашия лекар за това. По неговите разсъждения може да се вземе решение за отлагане на теста за друг ден. Тъй като анализът е платен, това ще ви помогне да спестите пари и ще ви освободи от излишни притеснения в случай на получаване на неверни данни.

Какво да правите след получаване на резултатите от теста

Като правило това проучване може да се проведе от 2 до 7 дни. След като сте получили резултатите, не трябва да се опитвате да ги дешифрирате сами. Само лекуващият лекар може да направи това правилно..

Когато откривате аномалии на AMG от нормата, не е нужно да се паникьосвате, тъй като този резултат не е последното изречение за безплодие и невъзможност за независима бременност.

Тъй като индикаторът показва само правилното функциониране на яйчниците, а работата на други органи, както и индикаторите на други хормони, по никакъв начин не влияе на нивото на AMH, с висока честота на изследване, наложително е да се търси патология на яйчниците.

Ако процентът на теста се увеличи, лекарят предписва редица допълнителни изследвания, за да се изключат различни новообразувания. На първо място, ще трябва да се подложите на ултразвукова диагностика.

В случай на откриване на тумори или поликистозни заболявания се предписва продължителна терапия. След успешното му завършване, когато факторът, провокиращ увеличаване на AMH, се елиминира, повторното вземане на анализа може да доведе до резултат, съответстващ на нормата.

Ако анти-мюлерианският хормон е понижен, също не се отчайвайте. Истинският проблем с настъпването на бременността е възможен само когато се наблюдава ниско ниво на АМН с едновременно повишаване на FSH (фоликулостимулиращ хормон). Ето защо, когато антимюлерианският хормон в кръвта е нисък, лекарят предписва допълнително проучване за FSH.

Ако индексът на фоликостимулиращия хормон е нормален и бременността все още не настъпва, тогава е необходимо да се продължи търсенето на причините за безплодие.

Повишен антимюлеров хормон - какво да правя?

AMH или анти-Мюлерианският хормон е маркер за функцията на яйчниците. Тази лабораторна стойност отразява яйчниковия резерв. Понижен AMH обикновено се наблюдава при жени с намалена репродуктивна функция, а повишен AMH най-често се открива при пациенти със синдром на поликистозните яйчници..

Какво AMH трябва да се счита за повишено?

Няма норми като такива. Тълкуването на резултатите зависи от възрастта на пациента и целта на диагнозата.

Най-често AMH се измерва, за да се оцени плодовитостта (плодовитостта). В този случай за оптимална стойност се счита концентрация от 4 до 6,8 ng / ml. Концентрацията под 1,0 ng / ml може да показва намален яйчников резерв, но се оценява заедно с други показатели (ниво на FSH, ingbin-B, брой антрални фоликули през първите дни на цикъла, обем на яйчниците).

Засега няма консенсус кой AMH трябва да се счита за повишен. Най-често нивото му се увеличава с поликистоза на яйчниците. Установено е, че при такива жени се увеличава 2-3 пъти в сравнение със средното за тази възрастова категория..

Физиологична роля

Дълго време функцията на AMH в женското тяло остава неизвестна. Произвежда се в гранулозните клетки на фоликулите. Започва да се произвежда дори вътреутробно. След раждането на момиченцето нивото на веществото в кръвта постепенно се увеличава. Той достига своя връх на 20-30 години. След това започва постепенно да намалява, тъй като функцията на яйчниците изчезва.

 • ограничаване на растежа на гениталиите в пренаталния период;
 • иницииране на растежа на първични фоликули в яйчниците;
 • защита на гранулозата на растящите фоликули от прекомерния митогенен ефект на FSH (под негово действие растат фоликули с яйца).

Като лабораторен показател, AMG е с висока стойност. Той е удобен, тъй като остава стабилен през различни периоди от живота на жената и не се променя в зависимост от фазата на цикъла. Не влияе върху концентрацията на дадено вещество в кръвта, прием на хормонални лекарства, бременност, повишаване или намаляване на нивото на други хормони в кръвта.

Синдром на поликистозните яйчници

Има няколко причини за повишаване на нивата на AMH. Но повечето от тях са много редки. Ако една жена е взела кръвен тест и нивото на нейния антимюлеров хормон е повишено, това почти винаги е показателно за синдрома на поликистозните яйчници. Това заболяване е широко разпространено сред населението и е една от основните причини за ендокринното безплодие..

Въпреки че AMH винаги се увеличава при поликистозна болест на яйчниците 2-3 пъти в сравнение със средната стойност в популацията, това не е критерий за установяване на диагноза.

Други признаци на синдром на поликистозните яйчници:

 • хронична ановулация (фоликулите в яйчниците не узряват);
 • нередовна менструация;
 • признаци на хиперандрогения - повишено ниво на мъжки хормони (окосмяване по лицето, грубост на гласа, акне);
 • яйчниците от двете страни се увеличават 3-5 пъти, показват множество кисти с диаметър до 8 mm и удебеляване на капсулата.

Жена с поликистозна антимюлерова болест има повишен хормон. Нивото му корелира с концентрацията в кръвта на някои други хормони, главно тестостерон и андростендион (мъжки полови хормони). Освен това АМН се увеличава по-силно при жени, в чиито яйчници се определят повече антрални фоликули през първите дни на менструалния цикъл..

Жените със синдром на поликистозните яйчници имат повишен яйчников резерв. Установено е, че менопаузата настъпва средно 2 години по-късно от средната стойност в популацията. Въпреки това много пациенти, страдащи от това заболяване, не могат да забременеят. Това отчасти се дължи на повишен анти-мюлериански хормон при жената. Всъщност една от функциите му е да инхибира развитието на фоликула и да намали ефекта на FSH върху него.

Причината, поради която фоликуларният растеж спира, не е ясна. Те обикновено растат до средата на цикъла. Малко преди овулацията един от фоликулите, който се нарича доминиращ, изпреварва останалите. Той е този, който дава яйцеклетката, която по-късно ще бъде оплодена от спермата. Но с PCOS това не се случва. Всички фоликули спират на доминиращия етап на селекция. В резултат на това няма овулация и в яйчниците (незрели фоликули) остават множество кисти.

Увеличете преди стимулация на суперовулацията

Много често жените с повишени нива на AMH страдат от ановулаторно безплодие. Прилага им се овулация. Тази процедура може да се извърши както като част от програма за ин витро оплождане, така и като независим метод за лечение на безплодие. И в двата случая AMG се използва като индикатор, за да помогне на лекаря да избере дозата на лекарствата, за да осигури овулаторните процеси в яйчниците..

Когато лекарят избере схема за стимулиране на овулацията в IVF програма, той трябва да предпише такава доза гонадотропини, така че:

 • осигурете узряването на възможно най-много фоликули с яйца;
 • предотвратяват развитието на синдром на хиперстимулация на яйчниците.

Тоест лекарят трябва да намери „златната среда“. Лошо е, ако дозата на хормоните е недостатъчна, а фоликулите узряват само 3-4 вместо 10-15. Но още по-лошо е, ако дозите са прекомерни. В този случай се развива усложнение, наречено синдром на хиперстимулация на яйчниците..

В ранните дни на асистираните репродуктивни технологии свръхреакцията на яйчниците е била често срещана. Но тогава лекарите се научиха да предсказват своя отговор на стимулация. Включително използването на такъв индикатор като AMG. Ако жената има повишен анти-мюлериански хормон, това показва повишен риск от синдром на хиперстимулация на яйчниците. Ако лекарят знае за това, той ще вземе мерки за избягване на това състояние, а именно:

 • ще започне стимулация с по-ниски дози хормони;
 • внимателно ще следи състоянието на жената, като използва ултразвук, кръвни тестове за хормони;
 • в никакъв случай няма да предпише стимулация за 2 цикъла подред, а ще направи почивка между два опита за ин витро оплождане;
 • ако се появят първите признаци на свръхреакция на яйчниците, спрете протокола или поне не го пренасяйте, за да не забременее жената (ако е заченало, синдромът на хиперстимулация е по-тежък и по-дълъг).

Най-често е необходимо да се спре протокола и да се замразят всички ембриони при жени с АМН над 7,0 ng / ml. Праговата стойност, при която рискът от синдром на хиперстимулация се счита за висок, е концентрация над 3,36 ng / ml.

Какво да направите в случай на повишение?

Всичко зависи от причината за увеличаването на AMH, както и от терапевтичните цели. Например, ако овариалният гранулозно-клетъчен тумор е причина за увеличаване на анти-мюлеровия хормон, се изисква хирургично лечение. Но, както вече разбрахме, в повечето случаи повишената AMH се среща в поликистозните яйчници - 10% от женското население страда от това заболяване. В този случай методът на лечение зависи преди всичко от това, което жената иска да получи в резултат на терапията. Целите могат да бъдат следните:

 • настъпването на бременността;
 • премахване на симптомите (свързани предимно с хиперандрогенизъм);
 • предотвратяване на негативни последици от хормонални нарушения (профилактика на ендометриална хиперплазия, затлъстяване, повишени сърдечно-съдови рискове, нормализиране на менструалната функция и въглехидратния метаболизъм).

Каквато и да е целта, лекарите не предписват лечение, което има за цел да понижи нивата на AMH. С възрастта концентрацията на този хормон ще намалее сама, тъй като функцията на яйчниците изчезва - точно както се случва при други жени..

При пациенти в репродуктивна възраст лечението на поликистоза най-често е насочено към решаване на проблема с безплодието. Понастоящем няма терапии, които да възстановят естественото плодородие за постоянно. Синдромът на поликистозните яйчници е нелечимо заболяване. Но на неговия фон можете да забременеете и да родите дете. За това се използват програми за индукция на овулация. Обикновено на жените се предписва кломифен. Ако не работи, те преминават към стимулация с гонадотропин.

Възможно ли е да се намали?

Теоретично е възможно да се понижи нивото на AMH. За да направите това, достатъчно е да премахнете напълно или частично яйчниците. На практика, разбира се, това не се прави. Няма смисъл да се намалява концентрацията на AMH в кръвта. Това не би довело до повишена плодовитост или намалени симптоми на поликистоза на яйчниците..

При синдром на поликистозните яйчници понякога се извършва частично отстраняване на стромата на тези органи с помощта на лапароскопския метод. Това се прави с цел намаляване на нивата на андроген. В същото време намаляването на концентрацията на AMG е "страничен ефект" от тази операция. Но през последните години хирургичното лечение на СПКЯ се извършва все по-рядко, тъй като не винаги дава очакваните резултати..

По този начин повишеният AMH в повечето случаи показва синдром на поликистозните яйчници. На фона на това заболяване се развива ановулаторно безплодие често, но не винаги. Има ефективни лечения за него. Обикновено правилно подбраният режим на лекарствена индукция на овулация позволява на жената да забременее през следващите няколко месеца след започване на терапията..

Понижен анти-мюлериански хормон: възможно ли е да забременеете

Антимюлеровият хормон е един от маркерите за сексуалното здраве на жената. Ако младите пациенти рядко срещат изблици на този хормон, тогава жените над 40 години често имат подобни нарушения. Въпреки че отклоненията от нормата могат да се случат на всяка възраст. За да определите нивото на AMH, трябва да вземете кръвен тест. Ако анти-Мюлерианският хормон бъде понижен, няма да е лесно да забременеете. Невъзможно е обаче да се прецени състоянието на репродуктивната система на жената само по нейните показатели..

Възможно е да забременеете с нисък AMH, но това няма да е лесно.

Какво е анти-Мюлериански хормон?

Антимюлерианският хормон се произвежда в жената веднага след раждането. Той продължава да се синтезира в тялото, докато репродуктивната функция се изчерпи. По неговото ниво може да се прецени работата на яйчниците и вероятността за успешно зачеване..

Също така, анти-Мюлеровият хормон се нарича инхибиторно вещество на Мюлер. Антралните фоликули са отговорни за неговия синтез. Нивото на AMH не винаги е стабилно, понякога се повишава, а понякога, напротив, рязко спада.

Дори докато е в утробата, женският плод получава определен брой яйцеклетки. След раждането на момиченце и преди настъпването на пубертета броят на тези яйца намалява. Средният им брой по време на пубертета ще бъде около 300 000. След навлизане в репродуктивна възраст, запасите от яйца започват да се консумират. Нивото на AMG дава възможност за оценка на тези резерви. Ако производството на женски полови хормони в тялото е нарушено, тогава бременността е невъзможна. AMG индикаторите не се променят по време на цикъла. Нивото му се понижава само с течение на времето..

Когато стойностите на AMH са ниски, бременността не е възможна. Хормонът дори реагира на такива процеси в тялото на жената, които самата тя не забелязва. Високите нива на AMH обаче също не са норма. Такива показатели показват нарушения в работата на яйчниците..

Без обективна причина лекарят няма да предпише AMH тест за пациента. Изследването се препоръчва само за онези жени, които имат индикации за това. Можете също така да дарите кръв, за да определите сами нивото на AMH. Получените стойности ще характеризират яйчниковия резерв на яйчниците..

Показания за анализа

Лекарят предписва дарение на кръв за жена, за да определи нивото на AMH в следните случаи:

 1. Пациентът не може да забременее.
 2. Със забавяне на сексуалното развитие на момичето.
 3. Ако има съмнение за гранулозен клетъчен тумор на яйчниците.
 4. Пациентът има симптоми на поликистозна болест на яйчниците или лекарят подозира такава диагноза.
 5. Пациентът се подлага на антиандрогенна терапия и трябва да бъде оценен за неговата ефективност.
 6. Жена се подготвя за ин витро.

Как да приемате AMG

Препоръчително е да дарите кръв за анализ на 5-ия ден от цикъла, въпреки че това може да се направи от 3-ия до 7-ия ден от цикъла. Както показва практиката, стойностите на AMG не се променят през това време. Външните фактори не влияят на нивото на AMH, стойностите му не се колебаят при прием на лекарства. Независимо от това, експертите препоръчват да дарявате кръв за изследвания точно в началото на менструалния цикъл. Това се отнася за всички жени в репродуктивна възраст. Ако пациентът е навлязъл в климактеричния период, тя може да се подложи на изследването по всяко удобно за нея време..

Кръв се взема от вена. Не се изискват подготвителни мерки. Въпреки това жената все пак ще трябва да следва някои препоръки. В деня преди даряването на кръв трябва да спрете да консумирате алкохолни напитки и мазни храни. Избягвайте пушенето и стреса за един час преди проучването. Най-често кръводаряването се предписва сутрин. Оценяването на резултатите ще отнеме 2 до 5 дни.

Тълкуване на получените данни в зависимост от стойностите на AMG:

 • 0-0,8 - много ниско ниво;
 • 0,8-1 - намалени стойности;
 • 1-2,5 - показател за нормата;
 • 2,5-7 - високо ниво.

Измерете AMG в нанограми на ml кръв. Повече подробности за показателите и нормите са описани тук..

Възможно ли е да забременеете, ако антимюлерианският хормон е нисък

Ако стойностите на анти-мюлерианския хормон са ниски, тогава яйчниците вече са изразходвали основния си запас от яйцеклетки. Ако антимулеровият хормон е нисък, можете да забременеете, но ще бъде по-трудно. Учените идентифицират следните фактори, които влияят на нивото на AMH в организма:

 1. Менопауза и менопаузален период в живота на жената. Менструацията по това време спира, репродуктивната функция постепенно изчезва.
 2. Отложени хирургични интервенции на яйчниците или тяхната резекция. Когато пациентът има липсваща част от яйчника или орган изцяло, нивото на AMH ще бъде понижено.
 3. Недоразвитие на яйчниците, като вродена аномалия.
 4. Болести на хипофизната жлеза и хипоталамуса. Тези части на мозъка регулират работата на половите жлези, така че техните патологии засягат женската репродуктивна функция като цяло..
 5. Неизправност на метаболизма в организма, което може да се дължи на различни причини.

В същото време при жените, изложени на тези фактори, нивото на AMH не винаги намалява, тъй като тялото на всеки пациент е индивидуално. Не може да се твърди еднозначно, че бременността с ниски стойности на АМН е невъзможна. За да установите причината за безплодието, трябва да се подложите на цялостна диагноза.

Ако анти-Мюлерианският хормон е нисък, но не достига критични стойности, можете да забременеете.

Ако нивото на AMH е ниско, но не е достигнало критични нива, тогава жената запазва способността си да забременее. Шансовете за успешно оплождане не са толкова големи, но не трябва да се считат за нула. В зависимост от хормоналната терапия вероятността от бременност се увеличава.

В допълнение към оценката на нивото на AMH, жените ще трябва да дарят кръв за фоликулостимулиращ хормон. Ако е в диапазона от 10-15 mIU, тогава пациентът може да продължи да се опитва да забременее самостоятелно, без употребата на лекарства и без допълнителна стимулация на яйчниците..

Висока FSH ниска AMH

Високото ниво на FSH показва, че яйчниците работят в своя пик и пациентът скоро ще започне менопаузата. В този случай шансовете за успешно оплождане са минимални..

Ако нивото на AMH е ниско и нивото на FSH е високо, тогава бременността няма да настъпи. Проблемът може да бъде решен чрез метода на IVF с помощта на донорска яйцеклетка. Силно се препоръчва да се обмисли този начин на размножаване за пациенти, които не са успели в опитите за зачеване на дете през последните 6 месеца.

Има няколко възможности, които лекарят може да предложи на жена:

 • Стимулиране на овулацията.
 • IVF съгласно стандартната схема, използвайки наш собствен материал.
 • IVF с помощта на донорска яйцеклетка.

Последният метод е подходящ за жени, чиито стойности на AMH са намалени до критични нива..

Начини за увеличаване на анти-Мюлерианския хормон

Към днешна дата няма лекарства, които биха увеличили броя на яйцеклетките в яйчника. Въпреки че изследванията в тази област продължават. Въпреки факта, че е невъзможно да се увеличат стойностите на AMH, има начин да се забави изчерпването на яйчниковия резерв. Това е възможно благодарение на хормоналната терапия..

За да увеличат анти-мюлерианския хормон, гинеколозите често предписват овариамин и композитум за 2 месеца. Не забравяйте, че самолечението е много опасно.!

На жената се предписват лекарства, които забавят функцията на яйчниците за необходимия период. Тази терапия е подходяща за пациенти, планиращи зачеване на дете в бъдеще. Този метод се използва доста често, така че резултатите от него са добре известни. За да може обаче терапията да постигне желания ефект, трябва да я започнете възможно най-рано..

Изследванията за намиране на методи за увеличаване на AMH продължават активно да се извършват. Факт е, че с критично ниските си нива, ин витро оплождането не се извършва при жени. Отчаяните пациенти се опитват да се справят с проблема по всякакъв възможен начин. Те прибягват не само до лекарствена корекция, но и до нетрадиционни методи на лечение..

Както показват тестовете от последните години, витамин D3 и дехидроепиандростерон спомагат за повишаване нивото на AMH. Ако стойностите на антимюлерианския хормон намалят до 0,5 ng, тогава IVF за жени се извършва под прикритие на двойна доза стимуланти или донорското яйце се използва за оплождане.

Високи нива на анти-Мюлериански хормон и бременност

Много жени могат да се радват да научат, че техните анти-мюлерови хормони са повишени в телата им. Според тяхното логическо мислене шансовете за успешно зачеване в такава ситуация трябва да бъдат големи. Не винаги обаче има причина за радост. Значителното превишаване на стойностите на AMG често показва здравословни проблеми. Подобна ситуация могат да създадат тумори на яйчниците, ракови образувания, поликистозни яйчници, вродени аномалии в развитието на гениталните органи, патологии на рецептори на лутеинизиращ хормон.

Репродуктивните специалисти са на мнение, че пациентите с високи нива на AMH имат голям шанс за успешно IVF. На такива жени не се предписва допълнителна стимулация..

Понякога все още се използват хормонални средства, но предпочитание се дава на неагресивни лекарства. Дозировките ще бъдат минимални. С високо ниво на AMH, пациентите по време на IVF могат да развият синдром на хиперстимулация на яйчниците. В тях започват да се образуват голям брой фоликули. Самите яйчници значително се увеличават по размер. В такава ситуация ин витро оплождането е невъзможно. Жената се нуждае от лечение, така че процедурата за презасаждане на ембриони се отлага за известно време. Това може да отнеме до няколко месеца.

Методи за понижаване на анти-мюлерианския хормон

Необходимо е да се насочат усилията за намаляване на нивото на антимюлерианския хормон, когато неговите показатели достигнат 7 ng или се повишат дори по-високо. Често подобна ситуация се случва при жени със синдром на поликистозните яйчници. При такива пациенти овулацията изобщо липсва..

За да се нормализира нивото на AMH, трябва да се положат усилия за възстановяване на овулацията. Лечението е най-често медикаментозно, но ако приемането на лекарства не ви позволява да постигнете желания ефект, те прибягват до хирургическа интервенция. Процедура като пробиване на яйчници се е доказала добре. Позволява им да възстановят овулаторния си капацитет през първия цикъл..

Ин витро оплождане и антимюлеров хормон

Преди процедурата за ин витро оплождане, пациентът се насочва за цялостна диагноза. Жената ще трябва да премине много тестове, по-специално кръв за AMH, FSH и други хормони. Ако стойностите на AMH остават в нормалните граници, но има и други причини за безплодие, например, жената няма фалопиеви тръби или в тях са израснали сраствания, тогава пациентът е показан за IVF. Стимулацията на яйчниците се извършва по класическата схема.

Ако стойностите на анти-Мюлерианския хормон са намалени и нивото на FSH остава в рамките на нормалното, тогава е възможно и ин витро оплождане. AMG показателите обаче не трябва да са по-ниски от критичната стойност от 0,8 ng. На жената се предписват високи дози стимуланти. IVF в такава ситуация може да се извърши по 2 метода:

 1. Стимулацията се извършва дълго време (за един месец или повече). Отговорът на яйчниците ще бъде слаб, не повече от 5 фоликула ще узреят.
 2. Стимулацията се извършва за кратък период от време. Отговорът на яйчниците е умерен, около 10 фоликула узряват.
След опит за ин витро оплождане, стойностите на антимюлерианския хормон могат да паднат дори по-ниски.

Следователно стимулацията винаги се извършва с изключително внимание. Важно е качествено да се оценят всички възможни рискове. При условие, че AMH на жената е понижен, но стимулацията дава положителен фоликуларен отговор, ембрионите трябва да бъдат замразени. В бъдеще лекарите ще могат да извършват процедурата за ин витро оплождане с тяхната употреба. Стойностите на AMG за периода на изпълнение на протокола могат да бъдат игнорирани.

ICSI и AMG

Процедурата ICSI се предлага на онези жени, чието ниво на AMH е понижено до критични нива. В този случай сперматозоидите се инжектират в яйцето чрез инжектиране. Това увеличава вероятността от успешна бременност. Ако ICSI не донесе желания резултат, тогава IVF се извършва с помощта на донорска яйцеклетка.

Успешно извършената процедура изисква внимателно медицинско наблюдение на пациента. При такива жени рискът от прекъсване на бременността остава висок.

Пишете в коментарите, ако сте преминали такъв анализ? Защо го преминахте и какъв беше резултатът? Задавайте въпроси и споделяйте опит. Оценете статията със звезда отдолу. Благодаря за посещението. Нека вашите тестове винаги да са нормални.

AMH е много повишен. Кой се изправи? За какво да се подготвим?

Пинди дойде оттам, където не очакваха. Преминал след фемостон няколко. анализи и сред тях тази злополучна AMG. В някои невероятни размери, до 30,60 ng / ml (вижте снимката) за 40. Какво е? Здравей поликистоза? (откъде O_o)

Фоликулометрия в събота. Твърде късно е да приемате LH / FSH в този цикъл.

Добавено: лекарят пише днес за това „Такива цифри на AMG, може да са след курса на фемостон, адекватен отговор на организма“

Защо антимулеровият хормон е повишен и как да го намалим

Как да приемате AMG

AMG тестът се извършва в началото на овулаторния цикъл, приблизително 3-5 дни. Материалът за изследването е венозна кръв.

След като се вземе, се центрофугира и след това в апарата и в получената проба се определя концентрацията на хормона.

Цената на такова проучване е доста висока - 1100-2800 рубли, в зависимост от региона и избраното лечебно заведение..

Често за точно определяне на показателя се изисква да се проведе проучване на няколко етапа - общо, продължителността на процедурата е 2-5 дни.

Кога да се тествате

Анализът за идентифициране на стойностите на антимюлерианския хормон е необходимост за такива показания:

 • безплодие с неизвестна етиология;
 • подозрение за туморни процеси от типа гранулозни клетки в яйчника;
 • късно сексуално развитие;
 • съмнение или диагноза PCOS;
 • преминаване на антиандрогенна терапия и оценка на ефективността;
 • подготвителен етап от процедурата за ин витро оплождане.

Често стойността на AMH не се променя през целия овулаторен цикъл. Но за да се увеличи надеждността на изследването, се изисква да го преминете в началото на цикъла.

Обучение

Изследването на концентрацията на AMG включва спазването от страна на пациента на определени правила:

 1. Материалът трябва да се приема на гладно, последното хранене трябва да бъде поне 10-12 часа преди очакваното време за анализ.
 2. За 2 дни отменете приема на хормонални и други видове лекарства, ако е невъзможно да отмените, предоставете изчерпателна информация за взетите фармакологични агенти, дози и режим на техния прием на лаборанта.
 3. През 3-те дни, предхождащи анализа, се изисква да се откаже от интензивната физическа активност, както и, ако е възможно, да се избягват стресови ситуации.
 4. Последната почивка на дим преди вземането на кръв се допуска 1 час преди анализа, но не по-късно.
 5. Продуктите, съдържащи алкохол, трябва да бъдат изключени 3 дни преди проучването

Жената получава резултатите от изследването в ръцете си или те се прехвърлят на лекуващия лекар след 1-2 дни от момента на анализа.

Нормата на нивото на хормоните в тялото на здрав човек

За да се получи най-надеждната информация, е необходимо да се извърши анализ за AMG на няколко етапа, а резултатът от изследването е следният:

 • 0-0,8 ng / ml - критично ниска стойност на AMH;
 • 8-1 ng / ml - AMG е понижен;
 • 1-2,5 ng / ml - физиологична норма;
 • 5-7 ng / ml и повече - AMG се увеличава.

Концентрацията на антимюлериански хормон практически не се влияе от начина на живот на жената или хранителните навици.

Също така, показателят за биологично активно вещество не се влияе от възрастта на пациента, с изключение на периода на настъпване на менопаузата.

При всякакви колебания на антимюлерианския хормон във всяка посока от нормата, с висока степен на вероятност, е възможно да се предположи наличието на патологични процеси на репродуктивната система на жената.

Причини за намаляване или увеличение

При използване на таблици с показатели за норми данните от аналитичните изследвания се дешифрират до нивото на A.M.G. Само квалифициран лекар-едокринолог, след изучаване на резултата от теста, може да заключи дали женското тяло има патологична промяна и какво лечение ще позволи да бъде елиминирано.

Ако откритото повишено ниво, то следните фактори биха могли да го провокират:

 • забавено сексуално развитие, изразяващо се в това, че момиче на 12 години и малко по-възрастно още не е имало менструация;
 • неоплазми на яйчниците под формата на тумори на гранулозни клетки;
 • нарушения във функционирането на LH рецептора.

Висока честота на анти-Мюлериански хормон може да бъде открита, ако жената не овулира, в резултат на което е диагностицирана с нормогонадотропно ановулаторно безплодие. Може също да увеличи анти-Мюлерианския хормон, развиващ поликистозни яйчници.

Концентрацията ще се увеличи с мутацията на A.M.G. рецептор. Също така е възможно да се открие отклонението на индикатора A.M.G. към значително намаляване, което също може да означава сериозни проблеми. Обикновено ниско ниво се проявява при следните състояния на тялото:

 • намаляване на яйчниковия резерв, т.е. на яйчниковия резерв, положен от раждането;
 • прекомерно ранно (много по-младо от 11 - 12 години) полово развитие, изразяващо се в поява на признаци на съзряване вече на 8 години;
 • ранна менопауза;
 • нарушения в развитието на половите жлези, понякога изразени в пълното им отсъствие - дисгенезия на половите жлези;
 • липса на полови хормони - хипогонадотропен хипогонадизъм;
 • злоупотреба с алкохолни напитки, тютюнопушене, наркотични вещества;
 • затлъстяване, наблюдавано към края на репродуктивната възраст.

Нисък анти-мюлеров хормон и бременност

Директно ниският анти-мюлериански хормон не влияе върху бременността, след като е пристигнала. Независимо от това, жената трябва да бъде под постоянен надзор на гинеколог, тъй като често яйчниците произвеждат малко от хормоните си.

Следователно може да се наложи допълнителна употреба на прогестерон. Препоръчва се през първите три месеца, а след това постепенно се намалява, докато бъде напълно отменен. Такова лечение помага за укрепване на оплодената яйцеклетка в матката и предотвратява спонтанен аборт..

Ниският анти-мюлериански хормон е показател, че има малко фоликули, които могат да съдържат яйце. Това се случва при ранна менопауза, изчерпване на яйчниците, последиците от възпалението, операции. Можете да увеличите AMH, като премахнете причината за намаляването на функцията на яйчниците. За това се използват диета, билки, добавки, промени в начина на живот.

Ако няма ефект, тогава се предписват лекарства за стимулиране. Когато зачеването не се случва естествено, се препоръчват програми за ин витро оплождане.

Как да увеличим анти-Мюлерианския хормон с народни средства

Народните средства ще помогнат за увеличаване на анти-мюлерианския хормон: инфузия на градински чай, билкова колекция, борна матка, червена четка. Трябва да се има предвид, че те имат неспецифичен, общ ефект, поради което ще бъдат от полза само в комбинация с други методи..

Мъдрец

Повишава хормоналната активност на яйчниците, предотвратява ранната менопауза. Пригответе чай от супена лъжица билки и чаша вряла вода. Сместа се изсипва в термос за 60 минути. Вземете 2 супени лъжици половин час преди хранене 4 пъти на ден от 5 до 14 дни от цикъла в продължение на шест месеца.

Лекарствена такса

Състав от равни части има стимулиращ ефект върху яйчниците:

 • акациеви цветя,
 • розови листенца,
 • плодове глог,
 • липов цвят,
 • ленено семе,
 • листа майка и мащеха,
 • майчинство билки.

Приготвя се в размер на чаена лъжичка на чаша вряща вода и се пие по чаша след обяд и преди лягане..

Борова матка и червена четка

Тези билки се приемат на фази от цикъла. Първо, трябва борна матка (от ден 5), а след овулация - червена четка. Има готови алкохолни екстракти от тези растения, те се приемат по 20-25 капки 2 пъти на ден.

Можете сами да приготвите билкови лекарства от супена лъжица билки и чаша вряла вода. След 30 минути инфузия борната матка се приема в 100 ml преди закуска и преди обяд. Когато се използва коренът на червена четка, той първо трябва да се вари 15 минути на най-ниския огън и едва след това да се държи под капака още 20 минути. Пийте отвара от една трета чаша 3 пъти на ден половин час преди хранене.

Как да увеличим антимюлерианския хормон AMH

Този въпрос интересува много от моите пациенти, лекари и дълго време ме интересува като репродуктолог. Постоянно търсих някои статии, клинично потвърдени данни за повишаването на този хормон, защото на всяка възраст жената има право да стане майка. Не е въпросът ни на колко години е, не е за нас да решаваме дали да забременеем и да родим или да се откажем и да чакаме нейната старост сама. Позволете ми да кажа много грубо, но не се бъркайте в собствения си бизнес, не въвеждайте жена в комплекса и ако тя дойде при вас, тогава определено не вземайте пари назаем от вас, но с вяра и поне малко надежда да получите дългоочакваните две ленти.

Жените с нисък AMH страдат от безплодие. Нивото на това вещество в кръвта показва снабдяването с фоликули в яйчниците, което намалява значително с възрастта. По време на менопаузата репродуктивната система престава да функционира и съдържанието на AMH клони към нула. Има обаче моменти, когато при млади жени се наблюдават много ниски нива на хормона. Възможно ли е да го увеличите?

Какъв резултат е нормата

Тези стойности са типични за здрава жена, която е в състояние да зачене и да роди плод..

За инхибитора на Мюлер нормата на съдържание е 1-2,5 или 0,5-12,6 ng / ml (стойностите могат да варират в зависимост от методите на изследване). Лабораторията трябва да напише стойностите, които се приемат като норма за тях.

Повишен процент

Ако нивото на хормона надвишава нормата, това може да се дължи на следните прояви:

 1. Бавно течащ пубертет;
 2. Появата на туморни образувания в областта на яйчниците;
 3. Появата на признаци на поликистозна болест.

Това са най-честите причини за увеличаване на съдържанието на дадено вещество в кръвта..

Ниско ниво: причини

Ниските хормонални нива могат да показват следните патологични прояви:

 1. Промени преди менопаузата;
 2. Затлъстяване;
 3. Намален PCM поради възрастта.

Диета

Можете ли да повишите своя анти-мюлериански хормон чрез диета? Разбира се, правилното хранене само по себе си не може да подобри репродуктивната функция. Диетата обаче е неразделна част от лечението. За жени, страдащи от безплодие поради нисък AMH, препоръчваме следните храни:

 • постни морски риби;
 • хайвер;
 • карантия (черен дроб, бъбреци);
 • яйчни жълтъци;
 • пресни плодове и зеленчуци;
 • картофи;
 • ястия от овес;
 • гъби.

Тези продукти съдържат полезни вещества, които допринасят за нормализирането на хормоналните нива..

В същото време от диетата трябва да бъдат изключени мазни, пикантни и солени храни, енергийни напитки, както и всички видове бърза храна.

Много е важно да не консумирате алкохол и да спрете да пушите. В крайна сметка лошите навици имат изключително негативен ефект върху качеството на яйцата.

Ние, лекарите по фертилитет, препоръчваме също приемането на хомеопатични лекарства като допълнително средство за лечение на безплодие. При нисък AMH са показани хомеопатични препарати, съдържащи екстракти от хипофизната жлеза и половите жлези на животни, растителни екстракти и минерали. Този състав помага за нормализиране на плодовитостта и редовната овулация. Тези средства обаче не се препоръчват да се приемат самостоятелно, тъй като хомеопатичното лечение не е показано във всички случаи..

Трябва да се помни, че тази терапия отнема доста дълго време. В този случай редовността на приема на лекарства е много важна..

Причини за увеличението на показателя

Хормоналните смущения възникват под въздействието на външни и вътрешни фактори. Увеличение на AMH е възможно поради зависимости. Нездравословният начин на живот обикновено води до увеличаване. Високи нива се наблюдават, когато:

 • късен пубертет;
 • продължителна употреба на антидепресанти, лекарства за лечение на онкология;
 • липса на овулация поради намаляване на секрецията на гонадотропни хормони;
 • незрели яйцеклетки;
 • прием на лекарства за стимулиране на функцията на яйчниците;
 • AMH рецепторни мутации;
 • поликистозен яйчник;
 • дефекти на фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормонални рецептори (генетични, върху жълтото тяло);
 • провеждане на антиандрогенна терапия;
 • минали тежки инфекциозни заболявания: туберкулоза, сифилис, тумори, остеомиелит.

5 Ниски нива на хормоните

Ако тестовете показват ниско ниво на AMH в кръвта на жена в репродуктивна възраст, това показва следните характеристики на организма:

 • ранен пубертет, в резултат на което запасът от фоликули приключва;
 • наближаваща менопауза;
 • генетични нарушения в развитието на яйчниците.

В тези случаи е невъзможно да се увеличи количеството на хормона..

Нивото на хормона може да намалее с наднормено тегло, различни увреждания на яйчниците (травма, операция, химиотерапия). В този случай, когато причината за неизправността на яйчниците е елиминирана, е възможно да се възстанови нивото на AMH..

Колкото по-ниско е нивото на AMH, толкова по-малък е шансът да забременеете естествено. В този случай се препоръчва IVF..

Възможно ли е да забременеете, ако антимюлерианският хормон е нисък

Ако стойностите на анти-мюлерианския хормон са ниски, тогава яйчниците вече са изразходвали основния си запас от яйцеклетки. Ако антимулеровият хормон е нисък, можете да забременеете, но ще бъде по-трудно. Учените идентифицират следните фактори, които влияят на нивото на AMH в организма:

 1. Менопауза и менопаузален период в живота на жената. Менструацията по това време спира, репродуктивната функция постепенно изчезва.
 2. Отложени хирургични интервенции на яйчниците или тяхната резекция. Когато пациентът има липсваща част от яйчника или орган изцяло, нивото на AMH ще бъде понижено.
 3. Недоразвитие на яйчниците, като вродена аномалия.
 4. Болести на хипофизната жлеза и хипоталамуса. Тези части на мозъка регулират работата на половите жлези, така че техните патологии засягат женската репродуктивна функция като цяло..
 5. Неизправност на метаболизма в организма, което може да се дължи на различни причини.

В същото време при жените, изложени на тези фактори, нивото на AMH не винаги намалява, тъй като тялото на всеки пациент е индивидуално. Не може да се твърди еднозначно, че бременността с ниски стойности на АМН е невъзможна. За да установите причината за безплодието, трябва да се подложите на цялостна диагноза.

Ако анти-Мюлерианският хормон е нисък, но не достига критични стойности, можете да забременеете.

Ако нивото на AMH е ниско, но не е достигнало критични нива, тогава жената запазва способността си да забременее. Шансовете за успешно оплождане не са толкова големи, но не трябва да се считат за нула. В зависимост от хормоналната терапия вероятността от бременност се увеличава.

В допълнение към оценката на нивото на AMH, жените ще трябва да дарят кръв за фоликулостимулиращ хормон. Ако е в диапазона от 10-15 mIU, тогава пациентът може да продължи да се опитва да забременее самостоятелно, без употребата на лекарства и без допълнителна стимулация на яйчниците..

Значение на резултатите от AMG и неговата роля в IVF

AMG показателите отразяват състоянието на яйчниковия резерв. Жена, която е здрава около 300 хиляди. яйца и с всяка следваща година броят им намалява.

Ресурсът на яйчниците е обозначение на броя на фоликулите, присъстващи в тях и предоставя възможност за прогнозиране на стимулация на яйчниците по време на процедурата за ин витро.

С достатъчен RR индекс, жената, дори и с критично ниски нива на анти-Мюлериански хормон, има шанс да забременее, когато се обърне към методи за изкуствено осеменяване.

IVF с ниски нива на анти-Мюлеров хормон

За успешно завършване на IVF се изисква стойностите на биологично активното вещество да са на минимално ниво от 0,8 ng / ml.

При по-ниски индекси на веществата, началото на бременността е под въпрос дори по време на IVF процеса, тъй като броят на зрелите яйцеклетки, готови за оплождане, е изключително малък.

Ниският индекс на анти-Мюлериански хормон обаче не влияе върху присаждането на трансплантирания ембрион..

Критично ниските стойности на биологично активното вещество показват наличието на значителни затруднения, но е възможна бременност.

При недостатъчни концентрации на AMG процедурата се извършва по същия начин, както при нормални параметри на веществото. Индикаторът влияе върху избора на най-добрия вариант на IVF протокола.

Етапите на неговото прилагане са идентични при всяка концентрация на AMG. Ако стойността на биологично активното съединение е подценена, дълъг протокол и стандарт.

Дългият протокол се използва за слаб яйчников отговор, когато зреят 3-7 фоликула.

Преди това се изисква дългосрочно - до 45 дни и мощна хормонална терапия, чиято цел е да стимулира интензивното производство на яйцеклетки и да ускори процеса на узряване на яйцеклетките.

Стандартният протокол се използва, когато реакцията е умерена - когато 10 фоликула или повече зрели. Ако резултатът от стимулацията е успешен, репродуктологът извършва следните манипулации:

 • пункция на яйчниците;
 • оплождане на яйцеклетката;
 • Делението на яйцата се наблюдава в продължение на 3-5 дни;
 • яйцата се имплантират в маточната кухина.

В случай на успешно приключване на процедурата, пациентът се прехвърля от регистрацията на репродуктолога към регистрацията на акушер-гинеколог.

Използването на стимулация с критично нисък AMH няма ефект и може да доведе до бързо изчерпване на OR. Трудности възникват във фазата на стимулиране поради малкия брой яйцеклетки и във фазата на оплождане - поради недостатъчното им качество не настъпва делене и формиране на ембриона.

Когато реакцията на яйчниците е лоша - не повече от 3 фоликула, се препоръчват допълнителни процедури според криопротокола.

Яйцата или ембрионите се замразяват за възможността за повторна употреба без повторно преминаване на етапа на стимулация. Също така има опции за IVF с донорска яйцеклетка.

Описание на AMG и къде се произвежда

Анализирайки анти-мюлерианския хормон при жените, може да се отбележи, че това биологично активно вещество се произвежда независимо от функционирането на ендокринната система, която включва хипофизната жлеза, хипоталамуса и други елементи. Хормонът се произвежда преди настъпване на менопаузата от клетките на първичните фоликули, разположени в яйчниците.

Тъй като AMH се произвежда в мъжки ембриони почти от самото начало на развитието, именно този хормон до 8-10 седмици насърчава резорбцията на мюлеровия канал, от който матката трябва да се образува при момичетата. Новородените също имат активен синтез на анти-мюлериански хормон, чиято концентрация достига високи стойности в пубертета. Момичетата могат да имат това състояние на възраст 11-12 години..

При мъжете пубертетът започва средно на 12 и понякога продължава до 19 години. След това, с леко понижение, нивото остава стабилно до 40-годишна възраст, след което може да спадне още малко, но производството не спира до напреднала възраст, запазвайки мъжката способност за зачеване.

Как да върнем индикатора към нормалното

Ако анализът се извършва, за да се идентифицират причините за безплодие, е необходимо да се придържате към препоръките и назначенията на специалист. Лекото отклонение на индикатора AMG от горната или долната граница не означава, че няма възможност за зачеване по естествен път. В този случай е достатъчно да използвате народни средства, да спазвате специална диета, да намалите нивото на физическа активност, да избягвате стреса.

Ако индикаторът е значително намален или надценен, е необходимо да се подложи на пълен преглед, за да се идентифицират възможните патологии. След откриване на причината и своевременното й отстраняване ще бъде възможно анти-мюлерианското вещество да се нормализира.

Ако нивото е ниско и жената все още планира да има деца в бъдеще, лекарят ще препоръча замразяване на яйцата, тъй като увеличаването му по-късно ще бъде проблематично. Навременното откриване на намаляване на нивата на AMH ще позволи на жената да научи за подхода на менопаузата и да се подготви за него, да предприеме спешни мерки.

Лекарства

Ако AMH е под нормата, възможно е безплодие или наближаване на менопаузата. Понастоящем няма лекарства, които повишават нивото на хормона. Витамин D3 и стероидният хормон дехидроепиандростерон имат благоприятен ефект върху нормализирането на AMH. При планиране на бременност се провежда хормонална терапия, която дава добри показатели, в една от посоките:

 • стимулация на яйчниците за увеличаване броя на яйцеклетките - при планиране на бременност или IVF в момента;
 • инхибиране на овулацията за определен период, така че резервите да не се изразходват - за зачеване в бъдеще.

Ако нивото на AMH е леко повишено, не е необходимо да се предприемат спешни мерки при планиране на бременност. Това ви дава по-голям шанс да забременеете. Характеристика - няма нужда от стимули. Ако в момента зачеването не е планирано, е показано да намали скоростта чрез потискане на овулацията, за да запази клетките за бъдеща бременност.

Ако антимулеровият хормон е повишен, по време на ин витро оплождане заплашва с хиперстимулация. В яйчниците се образуват голям брой фоликули. Презасаждането на ембриони е противопоказано в такъв цикъл, което означава, че процесът се забавя за няколко месеца. След леко потискане на яйчниците се извършва IVF.

Мнозина вярват, че яйчникът повишава нивата на хормоните. Инжекциите с яйчници се предписват при подготовка за IVF за намаляване на FSH с нисък AMH.

Нелекарствени средства

За да повишат нивото на анти-Мюлерианския хормон, много хора приемат хранителни добавки. Преди да закупите такова лекарство, трябва да преминете тестове, да бъдете напълно изследвани и да получите препоръка от лекар според съществуващите показания.

Много чуждестранни експерти съветват да се използва пчелно млечице и прополис, вкл. под формата на хранителни добавки. Смята се, че тези пчеларски продукти имат благоприятен ефект върху зачеването, укрепването и подготовката на организма. Систематичната консумация на морски дарове и витамин D също може да увеличи съдържанието на AMH. Последното може да се получи, докато се разхождате в слънчеви дни..

Няма други популярни методи за повишаване на антимюлерианския хормон. Ако отклонението е причинено от затлъстяване, физическо и емоционално претоварване, заболявания, първо трябва да отстраните причината.

Симптоми

Нивата на AMH пряко влияят върху способността за зачеване. Следователно повечето жени с намален анти-мюлериански хормон страдат от безплодие. Историята може да включва и неуспешни опити за ин витро оплождане.

В допълнение, някои от пациентите имат следните патологични признаци:

 • менструални нарушения;
 • аменорея (отсъствие на менструация);
 • хирзутизъм (излишен растеж на косми по лицето и тялото);
 • менопауза преди 40-годишна възраст;
 • наднормено тегло или твърде ниско тегло.

Тази допълнителна симптоматика не винаги се отбелязва. Често безплодието е единствената проява на нисък яйчников резерв. В крайна сметка този хормон не влияе пряко върху редовността на менструацията. Въпреки това, много заболявания, придружени от намаляване на анти-Мюлерианския хормон, могат да доведат до смущения в менструалния цикъл..

Роля на AMG

Антимюлеровият хормон (AMH) присъства в тялото на двата пола. Хормонът се произвежда от половите жлези от раждането, но само през пубертета той достига своя максимум.

При мъжете нивата на AMH са високи по време на растеж и пубертет, тъй като хормонът участва в развитието на гениталиите. При критично намаляване на нивата на AMH мъжът може да не може да зачене дете. След пубертета нивото намалява, но хормонът продължава да се произвежда до края на живота.

Значението на хормона за жените е различно. Концентрацията на AMH остава в кръвта от раждането до менопаузата

В женското тяло антимюлерианският хормон се произвежда от гранулозната тъкан на яйчниците. Съответно, колкото повече клетки участват в процеса, толкова по-висок ще бъде хормонът. С настъпването на менопаузата.

Характеристики на анализа

За да се определи функционалният резерв на яйчниците, лекарят може да предпише разширен тест за кръвна тъкан за AMH. Преди да вземете анализа, препоръчително е да се запознаете с показанията, при които експертите считат такова проучване за задължително:

 • проблеми с оплождането;
 • неуспешни опити за ин витро оплождане;
 • подозрение за образуване на поликистозни яйчници;
 • наблюдение на ефективността на антиандрогенната терапия;
 • безплодие с неизвестен произход;
 • повишени нива на фоликулостимулиращ хормон;
 • необходимостта да се идентифицира или изключи наличието на гранулозно-клетъчен тумор на яйчниците;
 • определяне на причините за отклонението на пубертета.

Подготовката, препоръчана от лекаря за доставяне на аналитичен материал, е стандартна. Необходимо е да водите спокоен живот в продължение на три дни, без стрес скокове и високи физически натоварвания, с изключение на приема на хормони - щитовидна жлеза и стероиди. Между последното хранене и посещението в стаята за лечение трябва да минат поне 8 часа. Друго правило се отнася до предупреждението, че алкохолът и тютюнопушенето са изключени в деня на теста..

Този важен тест трябва да се вземе в здравословно състояние. Ако има признаци на ТОРС. ARZV, остри стадии на други заболявания, първо трябва да се излекувате от тях. Често възниква въпросът, в кой ден от цикъла да дарите венозна кръв за изследване на A.M.G. Най-надеждни резултати се получават, ако го направите на 3 ден..

Разходите за провеждане на аналитични изследвания в различни лаборатории могат да варират от 800 до 2500 рубли.

AMH и възраст

Проучванията показват, че AMH има пряка връзка с възрастта. Разбира се, ако изследвате две жени на 30 и 40 години, тогава има известна вероятност по-възрастният пациент да има по-висока концентрация на хормона. Но ако вземете 1000 жени от всяка възрастова категория и изчислите средната стойност, тогава има ясен модел: колкото по-стара е групата пациенти, толкова по-ниско е нивото на AMH в кръвта.

Нивото на хормона е най-ранният маркер за прехода от пика на репродуктивната възраст към изчезването на функцията на яйчниците. В късния репродуктивен период концентрацията на това вещество в кръвта намалява 10 пъти. Всички други промени (естрадиол, FSH, нива на инхибин-В) са много по-слабо изразени.

С наближаването на менопаузата АМН намалява до 0,15-0,2 ng / ml. В късния климактеричен период той е 0,06-0,08 ng / ml. При жени в постменопауза (една година или повече след последната менструация) антимюлеровият хормон в кръвта вече не се определя.

Чрез оценка на антимюлерианския хормон в кръвта може да се предположи най-вероятната възраст за менопаузата. Разработени са специални таблици, в които можете да видите кога настъпва кулминацията. Например, ако на възраст 37 години нивото на АМН е под 0,3 ng / ml, тогава изчезването на функцията на яйчниците ще настъпи на 41-44 години, което е средно 10 години по-рано, отколкото в популацията. Ако на 42-годишна възраст концентрацията на дадено вещество в кръвта надвишава 2 ng / ml, тогава менопаузата ще настъпи на 51-53 години.

Роля в оценката на яйчниковия резерв

В клиничната практика най-често се определя анти-мюлериански хормон, за да се оцени яйчниковият резерв. Това е необходимо, за да се разбере дали една жена може да забременее по естествен път, дали се нуждае от лекарствена индукция на овулация и ако да, какви лекарства и дозировки трябва да се използват. AMH винаги се определя преди IVF, така че лекарят да разбере как точно да стимулира суперовулацията. Когато нивата на хормоните са ниски, обикновено се използват по-високи дози лекарства.

Дори при нормални хормонални нива, стойността му е важна за прогнозиране на резултатите от асистираните репродуктивни технологии. Едно от проучванията показва, че при група пациенти със средна концентрация на AMH от 2,5 ng / ml е възможно да се получат 11 или повече ооцити въз основа на резултатите от хормоналната стимулация. В същото време в групата с AMG 1,0 ng / ml специалистите по репродукция са получили 6 или по-малко яйцеклетки.

За качеството на яйцеклетките се съди и по концентрацията на дадено вещество в кръвта, което отразява ефективността на оплождането. След като яйцеклетките бъдат взети от яйчниците в програмата за IVF, те се оплождат със сперма. Използват се различни методи за оплождане: това може да бъде смесване на яйцеклетки със сперма или ICSI. Независимо от избрания метод, процентът на оплодени яйцеклетки винаги ще бъде по-висок при жени с висок AMH. Те също така ще имат по-високо качество на ембрионите и по-малък риск от спонтанен аборт преди 12 седмици..

При оценка на яйчниковия резерв се използват и други показатели: фоликулостимулиращ хормон, брой антрални фоликули според ултразвукови данни, обем на яйчниците, ниво на естрадиол, инхибин-В

Всички показатели се вземат предвид в комплекс. Въпреки че антимюлерианският хормон е един от най-важните маркери за запазване на яйчниковия резерв, той все още не е единственият

Лекарят се ръководи и от резултатите от други проучвания при избора на програма за ин витро оплождане и избора на дози лекарства за стимулиране на суперовулацията.

Нормалният AMH почти винаги показва запазена функция на яйчниците. Жените с високи нива на хормона забременяват лесно, ако няма смущения от други органи. При безплодие на тръбен, маточен или друг произход, IVF винаги има по-голям шанс за успех. В същото време при нисък AMH жената трябва да се стреми да забременее възможно най-бързо, тъй като в бъдеще концентрацията на хормона само ще намалява. Това може да се превърне в безплодие, което се лекува дълго време, е трудно и не винаги е успешно..

Повишен хормон против Мюлери по време на планиране на бременността

С леко намаляване на анти-Мюлерианския хормон може да настъпи бременност - вероятността за зачеване се увеличава по отношение на стойността на намаления показател.

Но надценените концентрации на антимюлериански хормон не са положителни, тъй като могат да показват различни патологии на репродуктивната система, често - туморни процеси, вродени дефекти и нарушения на LH рецепторите.

При нормални стойности на биологично активното вещество жената рядко има затруднения с зачеването и, ако е необходимо IVF, има голям шанс за успешно завършване на процедурата..

Основната опасност от надценените стойности на AMH се крие в хиперстимулацията - в яйчниците се образуват голям брой фоликули и жлезите се увеличават.

При хиперстимулация процедурата не се извършва, което увеличава продължителността на протокола.

Как да намалим AMG

Необходимостта от понижаване на стойностите на антимюлерианския хормон се формира, когато цифровите стойности на индикатора достигнат 7 или повече единици. Често това се случва с СПКЯ, когато не настъпи овулация..

За да се постигне това, се използват както консервативни методи, така и хирургичен начин за решаване на проблема..

След завършване на курса на терапия и при стриктно спазване на медицинските предписания, овулаторната способност се възстановява в рамките на 1 месец.

Правила за подготовка за кръводаряване за анализ за определяне на нивото на хормона

Практиката показва, че концентрацията на антимюлерианския хормон не се променя в различните етапи от цикъла. Не се влияе от външни фактори, лекарства и др. Въпреки стабилното ниво на AMH, лекарите предписват кръводаряване в началото на менструалния цикъл, в продължение на 3-7 дни (обикновено на 5-ти). За жената в климактеричния период няма значение кога е дарена кръв. За да преминете правилно анализа, трябва да подготвите:

 • изключете физическата активност 3 дни преди посещение в лабораторията;
 • избягвайте стреса;
 • не пушете, не пийте алкохол в деня преди процедурата;
 • не яжте мазни храни на ден;
 • не яжте и не пийте сутрин в деня на анализа.


Ако жената е болна или наскоро е имала инфекциозно или вирусно заболяване, тестът не се взема. Правилата за преминаване на теста изискват вземане на кръвни проби сутрин на гладно. Допуска се само 1 чаша вода.

За изследването е необходима венозна кръв. Лаборантът ще приложи турникет, ще поиска да направи юмрук, за да напълни съда. След като го пробие с игла и събира кръв. Лабораторният анализ може да отнеме 2-5 дни. В този случай реагентите се използват за откриване на съдържанието на анти-Müller вещество (хормон). След което антимюлерианският хормон се сравнява с таблицата на нормите. Възможна е ускорена процедура в частни лаборатории.