Има ли майки, които не искат детето им да е здраво? Възможно ли е да се намери поне един, който умишлено се стреми да роди и отгледа човек с увреждане? Разбира се, че не. Но понякога небрежното отношение към бъдещата бременност и забързаният начин на живот слагат край на раждането на здраво дете от млада майка. И основната причина за това е употребата на наркотици от бъдещата майка или нейния партньор. Как влияят на плода и как може да завърши раждането за жена, която използва или е използвала амфетамин, нека разберем заедно.

Относно лекарството

Изкуствена временна радост със страшни и дългосрочни последици - така наричат ​​наркотиците тези, които са спрели да ги използват. Що се отнася до амфетамина, той е добре познат мощен стимулант на централната нервна система. Той не генерира енергия като храната, но използва ресурси и изразходва силата, която присъства в тялото. Тоест принципът на неговото действие се основава на „кражба“ на определена част от енергия и здраве на тялото за краткосрочно удоволствие. Амфетаминът е синтетичен аналог на психостимулиращия кокаин. Това е бял или кремообразен прах, който се разтваря във вода. Предимно амфетаминът е без мирис, но понякога мирише слабо на киселина.

Обикновено се консумира чрез вдишване през носа, през устата, пушене или инжектиране. Това лекарство може да предизвика възторг, бодрост, умствена яснота и чувство на безстрашие. Всичко това скоро преминава и се променя с чувство на опустошение и дълбока депресия. Лекарството е силно пристрастяващо.

Употреба на амфетамин по време на бременност

Всички градове на Московска област
Всички административни области на Москва
42 детокс екипа
Спешно обаждане на екип от 4500 ₽
Съвременни ноотропни лекарства
Ефективни хепатопротектори
Облекчаващи безпокойството
Лекарства за намаляване на апетита
Антиеметични лекарства
Активни болкоуспокояващи
Мултивитаминни комплекси
Йони за възстановяване на кръвната плазма

Действие на наркотици

Психостимулантите от тип амфетамин действат по два основни начина. Когато са изложени на централната нервна система, се освобождават невротрансмитери, особено норепинефрин и допамин. Наркотичното лекарство действа като антидепресант, пречи на изземването на моноамини, благодарение на което ефектът продължава дълго време. В допълнение, лекарството причинява симпатомиметични реакции чрез активиране на адренергичните рецептори. Под въздействието на лекарството човек става по-внимателен, усещането за умора притъпява, няма желание за ядене и сън, потребителите се държат уверено, смело, стремят се към комуникация и любов. Но всичко това е придружено от промени в настроението, в някои случаи човек мисли за самоубийство.

Освен това при използване на амфетамин се образуват странични ефекти:

 1. Удар;
 2. Конвулсивни прояви;
 3. Повишаване на налягането.

В случай на предозиране настъпва остро токсично увреждане на тъканите, развива се психоза с делириум и халюцинации. Правилно предоставената първа помощ при предозиране увеличава шансовете за положителен резултат от лечението. Лекарите от клиниката PNK са готови да помогнат на всички, независимо колко напреднал е случаят.

Може ли амфетамин да се приема по време на бременност

Използването на забранено вещество от жени в положение застрашава следните патологии, които застрашават живота на плода и майката:

 • Високо налягане;
 • Безсъние;
 • Гадене;
 • Мисли за самоубийство;
 • Внезапни промени в настроението;
 • Психоза;
 • Инфаркт, токсичен хепатит;
 • Припадъци;
 • Нарушение на плацентарния кръвен поток;
 • Преждевременно раждане, спонтанен аборт;
 • Слабост на труда;
 • Атония на матката;
 • Остро разрушаване на мускулната тъкан.

Привържениците на интравенозното приложение на психостимуланти са изложени на риск, те лесно могат да се заразят със сериозни заболявания, които се предават чрез кръвта. По-специално, трябва да се страхувате от ХИВ инфекция и вирусен хепатит. Не трябва да забравяме, че под въздействието на наркотично вещество човек се държи неадекватно, може да се превърне в виновници за пътни инциденти и други произшествия.

Необходима е консултация с нарколог?

Ефектът на наркотично вещество

Как се отразява на плода и бебето

Забраненото вещество и неговите метаболити лесно преминават кръвно-плацентарната бариера. След употреба те се откриват в плацентата, пъпната връв и околоплодните води, особеностите на кръвния поток водят до факта, че лекарството отива директно към плода.

Това заплашва следните последствия:

 • кръвоизлив в плацентата;
 • мъртво раждане;
 • ниско телесно тегло, в бъдеще ще има проблеми с наддаването на тегло;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • фетален дистрес (животозастрашаващ поради липса на кислород);
 • Цепка на небцето, цепнатина на устната поради цепнатина на небцето;
 • микроцефалия;
 • хемолитична болест на бебето;
 • забавено психомоторно развитие;
 • вроден токсичен хепатит;
 • сънливост на новороденото, летаргия.

Учените са установили, че приемът на амфетамин от жена по време на бременност увеличава риска от вродени малформации 15 пъти, сърдечни заболявания 26 пъти, 38 пъти - мускулно-скелетни проблеми.

Амфетамин по време на бременност: какво ще се случи с бебето?

Едва ли жена, която приема амфетамини и не планира да спре да го прави, може да има идеята да има дете. Дори без да чете статии в медицински списания, всеки разбира, че употребата на наркотични вещества едновременно с раждането на бебе няма да доведе до добро. Но какво, ако бременността е непланирана? Възможен е и друг сценарий: до определено време жената не може да мисли за здравето си, както за здравето на бъдеща майка, да се забавлява, да се разхожда, да взима наркотици. Но след като се отказахте от разрушителната зависимост и решихте да създадете семейство, има страх, че вече е възможно да забременеете? Ще трябва ли малкият човек да плати за веселата младост на майка си? Нека да разберем какъв е ефектът на амфетамина върху бременността.

Какво е амфетамин?

Появявайки се през 1932 г., амфетаминът е позициониран като лекарство за борба с нарколепсията и други заболявания на нервната система, способно да увеличи умствената и физическата активност, да направи човек по-устойчив и да му помогне да се справи с депресията. Използването на амфетамини обаче бързо премина от редица терапевтични мерки към пристрастяване на милиони мъже и жени..

Известен сред "подправените" като "скорост", "скорост", "усилвател", "умен", "синтетика", амфетаминът е стимулант от химически произход. Може да се произвежда под формата на капсули, таблетки, прах.

След употребата на амфетамини има усещане за невероятна еуфория, някои го сравняват с мощен оргазъм. Увеличава се самочувствието на човек, има желание да направи нещо, да се движи, да говори. Желанието за сън напълно изчезва и апетитът изчезва. Между другото, именно за да усетят последния ефект върху себе си и да загубят излишни килограми, много жени използват амфетамин.

Но амфетаминът не осигурява енергия за това физическо и емоционално повдигане, той се консумира от резервите на тялото. Скоро настъпва изчерпване на тялото.

Всички "положителни ефекти" на амфетамина изчезват веднага щом човек спре да приема лекарството. Острите усещания се заменят с депресия, загуба на сила, психични разстройства. Ако лекарството се приема дълго време, човек може да изпита симптоми, подобни на шизофрения, страх, халюцинации.

Какво е яковото пространство на плода и какво показва превишението на нормата на неговата дебелина, можете да прочетете тук.

Амфетамин по време на бременност

Ако една жена е приемала амфетамин по време на бременност, отрицателният ефект върху тялото на бебето е неизбежен. Жената трябва да разбере, че дори бебето да се роди без деформации и органни дисфункции, последиците от пристрастяването на майката могат да се появят след известно време. Експертите предупреждават, че употребата на наркотици от бременна жена, включително амфетамин, увеличава риска от SIDS - синдром на внезапна детска смърт: майката поставя бебето през първата година от живота в кошара и след известно време го намира мъртво.

Много често бременността, протичаща по време на приема на амфетамин, завършва със спонтанен аборт. Лекарството засяга сърдечната честота на жената, повишава кръвното налягане. Процесът на плацентарната циркулация е нарушен, плодът не получава кислорода, необходим за неговото развитие и всъщност се задушава. Забавянето в развитието на бебето, в най-добрия случай, ще доведе до ниско тегло при раждане, но мъртво раждане, избледняване на бременността не е изключено.

Липсата на апетит по време на приема на амфетамин води до липса на хранителни вещества, витамини и микроелементи в тялото на жената. Това може да доведе до нарушения на формирането на всички органи на детето. Неблагоприятните процеси, протичащи в тялото на жената, могат да провокират отлепване на плацентата и да доведат до кървене. В допълнение, промените в метаболизма на бременна жена водят до факта, че лекарството вече не се екскретира от тялото, поради което неговият токсичен ефект ще бъде максимален.

Приемът на амфетамини е особено опасен по време на ранна бременност. В този случай вероятността от развитие на патологии при бебето е много висока. Дори лекарствата, приемани от жени през първия триместър, могат да повлияят негативно на хода и резултата от бременността, струва ли си да говорим за лекарства?! През този период се полагат най-важните органи на детето. В същото време плацентата не може да я защити, тъй като окончателно се формира едва до 2-ри триместър на бременността. Всяко негативно влияние отвън може да попречи на правилния ход на този процес..

Наркотичните лекарства, приемани от жена, могат да провокират развитието на следните патологии в плода:

 • микроцефалия - спиране на растежа на главата и развитието на мозъка;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • проблеми със зрението;
 • патологии на развитието на горната устна и небцето - цепнатина на небцето, цепнатина на устната;
 • недоразвитие на крайниците.

Рисковете от опасни последици се увеличават, ако жената е използвала лекарството, инжектирайки го. В този случай е възможно бременна жена да се зарази с хепатит и HIV инфекция, която също ще бъде предадена на бебето..

Опасна ли е ешерихия коли при тестове на урина по време на бременност, можете да прочетете тук.

Утежняващи фактори

Последиците могат да бъдат още по-трагични, ако освен жената и мъж е употребявал наркотици. Опасността от раждане на дете с увреждания съществува и само ако бъдещият баща има зависимост.

В допълнение към амфетамина, други негативни фактори, като пушенето и алкохолните напитки, които често присъстват в живота на жена, която употребява наркотици, също могат да повлияят на плода по време на бременност. В този случай отрицателното въздействие върху тялото на детето се увеличава многократно..

Кога да забременеете след прием на амфетамин?

След като осъзнаха цялата вредност на пристрастяването към наркотици и след като решиха да имат деца, двойките трябва да знаят, че след спиране на употребата на амфетамини ефектът им върху организма продължава дълго време. Експертите смятат, че може да отнеме поне една година, за да се премахнат вредните ефекти на амфетамина върху тялото на жената и мъжа, но може да отнеме до 10 години. Двойките, използващи "скорост", трябва задължително да планират бременност, като преминат всички необходими тестове и бъдат прегледани от генетик.

Ефектът на психоактивните вещества върху бременността и последващото развитие на плода

Отрицателните ефекти на алкохола, тютюна, наркотиците, барбитуратите и халюциногените върху вътрематочното развитие на плода с последствия. Препоръки за бъдещи майки.

В тази статия ще разгледаме въпроса какво трябва да се направи, за да изглежда детето здраво и какво в никакъв случай не трябва да се прави. Дейностите, които увреждат нормалното развитие на плода, включват употребата на психоактивни вещества.

Психоактивно вещество (сърфактант) - всяко вещество, което при въвеждане в човешкото тяло може да промени възприятието, настроението, познанието, поведението и двигателните функции. Тези вещества включват алкохол, тютюн, наркотици, някои лекарства, които влияят върху психическото състояние на човек. В ембрионалния период, когато детето е особено уязвимо, използването на повърхностноактивни вещества може да окаже влияние не само върху психиката, но и върху цялото последващо развитие на тялото..

Влиянието на алкохола

Употребата на алкохолни напитки се превърна в част от традицията за честване на някакви значими събития в живота ни. Наистина, каква Нова година без глътка шампанско, рожден ден без чаша нещо затоплящо, риболов без бира или водка. Изглежда, че ще бъде от една глътка - символично „за компанията“. Но дори и малки дози алкохол могат да навредят на бременната жена и нейното неродено дете..

Усложнения на бременността: 2-4 по-често спонтанни аборти, забавено раждане и други усложнения по време на раждането.

Последици от излагането на плода: консумацията на алкохол от бременни жени води до факта, че 1/3 от децата ще имат фетален алкохолен синдром, 1/3 - някои токсични пренатални ефекти и само 1/3 ще бъдат нормални деца.

Феталният алкохолен синдром (AS) се характеризира с триада на забавяне на растежа, умствена изостаналост и специфични черти на лицето на новороденото. Алкохолът е най-разпознаваемата и предотвратима причина за умствена изостаналост.

Ефектите от алкохолния синдром не намаляват с течение на времето, въпреки че специфичните прояви се променят с напредването на възрастта на детето. Нарушаването на вниманието, хиперактивността е характерно за 75% от пациентите с АС, което усложнява социалната адаптация на детето.
Характеристиките на детското поведение по време на токсичност включват агресивност, инат, хиперактивност и нарушения на съня.

При кърмене алкохолът влиза директно в майчиното мляко. Ако майката изпие количество алкохол, равно на една или две чаши бира, тогава детето става сънливо и не може да суче нормално..

Ефектът на тютюна (никотин)

Пушенето е, може да се каже, лош навик, възприет от обществото. Често се случва пушенето да е единствената причина за комуникация, „добра причина“ за почивка - почивка на дим, когато колегите излизат на стълбите или някъде другаде, за да поговорят за живота. Понякога, за да не бъдат лишени от такава комуникация, бременните жени присъстват по време на такъв „разговор на цигара“ като пасивен участник. Но дори вдишването на дим от близката цигара е много вредно..

Усложнения на бременността: вагинално кървене, нарушения на кръвообращението в плацентата. По-висок риск от забавяне на раждането, спонтанен аборт, преждевременно раждане - 14% (недоносени бебета) или отлепване на плацентата (мъртво раждане).

Последици от излагането на плода:

 • Забавяне на растежа на плода (намалена дължина и тегло при раждане)
 • Повишен риск от вродени аномалии.
 • Възможността за внезапна смърт на новородено се увеличава 2,5 пъти.
 • Възможни последици за по-нататъшното развитие на детето: забавено психическо и физическо развитие на детето, отклонения в поведението на детето, повишена предразположеност към респираторни заболявания.
-феназепам, -radedorm, -relanium, -jelenium, -imovan, -donormil, -reladorm, -buratino ">

Ефект на барбитуратите (хапчета за сън)
(феназепам, Radedorm, Relanium, Elenium, Imovan, Donormil, Reladorm, "Buratino")

В някои семейства, в случай на безпокойство и лош сън, е обичайно да се използват хипнотици и успокоителни. Понякога такива мерки се предписват от лекар, а понякога не. Случва се да пият хапчета, защото това винаги се е правило и изглежда, че нищо лошо не се е случило. Често последиците от злоупотребата с наркотици, като нарушен сън, нервност и др., Се приписват на „този ужасен живот“.

Последици от излагането на плода: употребата на барбитурати през първия триместър на бременността е особено опасна, което може да се прояви в повишен риск от фетални дефекти.

Синдром на отнемане при новородено: хиперактивност, хипертония, гърчове и лошо смучене.

Ефектът на кокаина

Усложнения на бременността: При 8% от консумиращите майки бременността се изпомпва от мъртво раждане поради отлепване на плацентата. Начинът на живот на злоупотребяващите с кокаин често (при 25%) води до преждевременно раждане (недоносени бебета) и забавяне на раждането. Освен това употребата на кокаин от бременна жена може да доведе до развитие на гърчове, аритмии, гърчове и други състояния, по време на които е вероятно нараняване или смърт на плода. За бременните жени кокаинът е най-опасното лекарство, особено в чиста форма. По-често, отколкото при други лекарства, кокаинът причинява мъртвородено бебе.

Последици от излагането на плода:

 • Тахикардия.
 • По-бавен растеж на плода.
 • Намален растеж на мозъка и тялото на плода.
 • Новородените могат да страдат от инфаркт и / или мозъчно-съдов инцидент поради високо кръвно налягане и съдови спазми (особено рискът се увеличава, ако бременна жена използва в рамките на 48-72 часа преди раждането).
 • Ефектите на кокаина върху нервните рецептори могат да допринесат за поведенчески разстройства на детето, повишена раздразнителност, забавено развитие на говора и нарушена мисловна способност.

При кърмене кокаинът отива директно в майчиното мляко. Детето става неспокойно, лошо спи и в някои случаи има епилептични припадъци.

Ефект на опиатите
(хероин, морфин, кодеин, "бял китайски", "макова слама", "ханка", "марля")

Усложнения на бременността (свързани с употреба и внезапно прекъсване):

 • Начинът на живот на злоупотребяващите с опиати често води до преждевременно раждане (недоносени бебета).
 • Забавяне на процеса на раждане на всяко второ дете.
 • Мъртво раждане и спонтанен аборт (поради рязко прекратяване на употребата).

Последици от излагането на плода:

 • Нарушение на растежа на плода.
 • Повишена или намалена (в зависимост от дозата) фетална възбудимост.
 • Повишен риск от неправилно подравняване на плода (седалищно предлежание).

Нарушения по време на ранна детска възраст:

 • Ниско телесно тегло.
 • Микроцефалия.
 • Повишен риск от внезапна смърт.
 • Висока заболеваемост и смъртност (поради потискане от опиатите на системите, отговорни за устойчивостта на организма).

Нарушения, проявяващи се в по-напреднала възраст:

 • Забавено умствено, двигателно и речево развитие на дете до 18 месеца.
 • Дефицит на вниманието и разстройство с хиперактивност.
 • Нарушения на съня.
 • Гняв и раздразнителност.
 • Лоши умения за говорене.
 • Тактилното, зрителното и слуховото възприятие е под нормалното.

Синдром на отнемане при новородено: проявява се в зависимост от нивото на употреба и от самото дете. Около три от четири новородени страдат от същия синдром на отнемане като възрастните: студени тръпки, хрема, тежка възбуда, безсъние, учестено дишане, плач.

При кърмене опиатите могат да се предават на новороденото чрез майчиното мляко.

Ефекти на стимуланти и екстази

Стимулантите и екстази действат по същия начин като кокаина. Впоследствие те също могат да причинят зъбни дефекти на бебето..

Ефект на бензодиазепините

Последици от излагането на плода:

 • новородените могат да страдат от проблеми с дишането.
 • в по-напреднала възраст последиците могат да се проявят като нарушена реакция на стрес.

Синдром на отнемане при новородено: Ако майката е консумирала ежедневно, бебето може да страда от проблеми с отнемането - възбуда, проблеми със съня и храненето, епилептични припадъци. Тези явления могат да се появят доста дълго - от две седмици до осем месеца..

Влияние на марихуана, хашиш

Усложнения на бременността: може да има по-дълъг труд.

Последици от излагането на плода:

 • Бавен растеж на плода.
 • По-късно може да засегне момчетата - плодовитостта им намалява.
 • Може да се прояви в нарушения на нервната система и зрението.

Кърменето може да прехвърли лекарството върху новороденото чрез майчиното мляко.

Влиянието на халюциногените
(гъби от рода psilotsibum, LSD, PCP или фенциклидин, циклодол, дифенхидрамин, тарен)

Усложнения на бременността: повишен риск от спонтанен аборт.

Последици от излагането на плода:

 • Микроцефалия.
 • Нарушение на вниманието.
 • Внезапни пристъпи на вълнение, промени в настроението.
 • Ограничение на подвижността на ставите.
 • Неврологични нарушения (нарушени рефлекси).

Влияние на разтворители и лепила

Дългосрочната употреба на разтворители или лепило може да доведе до повишен риск от развитие на плода от нарушения, подобни на алкохолния синдром.

Препоръки за бъдещи майки

Както можете да видите, употребата на вещества може да изложи здравето на бебето на значителен риск дори преди раждането. Какви дейности трябва да се извършват, за да се намали това влияние до минимум?

 1. Спрете да пиете алкохол месец преди зачеването. Приблизително толкова време отнема извеждането на алкохол от тялото.
 2. Консултирайте се с лекар относно лекарствените вещества, които се приемат от бъдещата майка. Ако е възможно, изключете употребата на хипнотици и успокоителни.
 3. Спрете да пушите и се опитайте да избягвате местата, където се събират хора, които пушат.
 4. Преди зачеването се подложете на пълен здравен преглед и необходимото лечение. Това важи по-специално за зъбите. Някои лекарства, използвани при лечение на зъби, могат да навредят на нероденото бебе. Бебето може да бъде увредено и от инфекция от възпален зъб..

Дубровинская Е.И..,
Изследовател, отдел за превенция, NSC Narcology, Министерство на здравеопазването на Русия.
Въз основа на материали от сайта Narcotiki.ru

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Амфетамин по време на бременност

Употребата на наркотици причинява непоправима вреда на здравето и представлява опасност за живота!

Амфетаминът е мощен синтетичен психостимулант. Използването му е придружено от развитие на изразени фармакологични ефекти, които в дългосрочен план водят до сериозни последици. Дори човек далеч от медицината знае, че това вещество е популярно лекарство, което само по себе си прави невъзможно употребата му по време на бременност. Но какво, ако тя не беше планирана?

Особености на действието на амфетамина

Стимулаторите от тип амфетамин действат по два основни начина. Централните ефекти се дължат на увеличеното освобождаване на невротрансмитери, особено на допамин и норепинефрин, в синаптични цепнатини. Подобно на антидепресантите, лекарството пречи на обратното поемане на тези моноамини, така че проявите продължават дълго време. Той също така директно активира адренергичните рецептори, причинявайки симпатомиметични реакции.

Потребителите на амфетамин стават по-бдителни, не се чувстват уморени и гладни и нуждата от сън намалява. Те са уверени, общителни, бъбриви, любвеобилни. Но това е придружено от внезапни промени в настроението (преди агресия и самоубийство) и нежелани реакции от страна на вътрешните органи (хипертонична криза, конвулсии, инсулт). Предозирането е придружено от остро токсично увреждане на тъканите, развитие на типична психоза с налудни идеи и халюцинации.

Най-лошото последствие е необратимо психическо влошаване

Необходимо е да се разпознае пристрастяването възможно най-рано и да започне да се лекува.

Безопасно ли е да приемате амфетамин по време на бременност?

Амфетаминът по време на бременност увеличава вероятността от развитие на следните усложнения, които представляват заплаха за майката и плода:

Фигура: 1: амфетамин по време на бременност

Жените, които предпочитат интравенозните стимуланти, също са изложени на риск от придобиване на сериозни кръвно-кръвни заболявания. Сред тях най-голяма опасност представляват ХИВ и вирусният хепатит. Освен това неподходящото поведение на потребителите е свързано с участие в пътнотранспортни произшествия и други произшествия..

Ефект върху плода и бебето

Амфетаминът и неговите метаболити проникват добре през кръвно-плацентарната бариера. Веднъж консумирани, те се намират в пъпната връв, плацентата и околоплодните води. Нещо повече, особеностите на притока на кръв улесняват стимулантите да достигнат до плода. Това е изпълнено със следните последици:

Фигура: 2: Ефекти върху плода и бебето

В едно проучване експертите установяват, че употребата на амфетамин от бременни жени увеличава 15 пъти риска от вродени малформации, 26 пъти за сърдечно-съдови аномалии и 38 пъти за мускулно-скелетни дефекти (McElhatton PR, Bateman DN, Evans C et al. Вродени аномалии след пренатална експозиция. Lancet 1999).

Обадете се и ще имате време да спасите любимия човек!

Всеки ден може да е последен!

 • Денонощно
 • Анонимно
 • Е свободен

Описан е доклад за случай, в който 29-годишна жена инжектира интравенозно 500 mg амфетамин. Малко след това тя е приета с остра коремна болка на 34 седмица бременност. В кръвта от пъпната връв се определят 0,11 mg / l от веществото, а в плазмата на новородено момиче - 0,09 mg / l. Смъртта на плода е причинена от предозиране на амфетамин. "

заключения

Използването на амфетамин при здрав човек има много странични ефекти, много от които могат да доведат до смърт. Рискът от тяхното развитие при бременни жени се увеличава десетократно, усложнявайки бременността и раждането. Веществото лесно прониква през плацентарната бариера, причинявайки токсичен ефект върху плода. Определя се и в кърмата, така че храненето и лекарствата са несъвместими..

По този начин, когато планирате потомство, е задължително да изоставите всякакви психоактивни вещества. Ако се установи бременност на фона на продължителна злоупотреба с амфетамин, трябва незабавно да се свържете със специалист.

С навременното започване на лечението на пристрастяването и компетентното управление на пациента е възможно раждането на здраво дете.

"Материалите, публикувани на тази страница, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински препоръки. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на вашия лекуващ лекар! Компанията не носи отговорност за възможни негативни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на уебсайта https://nasrf.ru/

Припомняме, че сме против разпространението, продажбата и употребата на психоактивни вещества.

Незаконното производство, продажба, трансфер на наркотични вещества, психотропни вещества или техни аналози и незаконната продажба и трансфер на растения, съдържащи наркотични вещества / психотропни вещества, се наказва в съответствие със закон 228.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Пропагандата на наркотични вещества, психотропни вещества или техните прекурсори, растения, съдържащи наркотични вещества или психотропни вещества или техните прекурсори, и техните части, съдържащи наркотични вещества или психотропни вещества или техните прекурсори, нови потенциално опасни психоактивни вещества, се наказва в съответствие със закона на Административния кодекс на Руската федерация, член 6.13. "

Употребата на наркотици причинява непоправима вреда на здравето и представлява опасност за живота!

Как употребата на амфетамин влияе върху бременността?

Употреба на амфетамин преди бременност

Желанието на много жени да изпитат радостта от майчинството, да дадат живот на здраво дете е разбираемо и органично. Ако обаче жената употребява наркотици, това може да бъде сериозна пречка..

Много е трудно да се отговори еднозначно как приемът на лекарството от бременна жена ще се отрази на бъдещото дете. Едно е сигурно - влиянието е отрицателно и просто опасно за живота на плода.

Консумацията на незаконни психоактивни вещества по време на бременност може да доведе до загуба на тегло при новороденото, преждевременно раждане и хранителни проблеми.

Някои от тези ефекти могат да бъдат причинени от начина на живот на употребата на вещества, като лошо хранене, липса на медицински грижи и социална помощ и инфекциозни заболявания като ХИВ / СПИН и хепатит, които могат да изострят всяко пряко излагане на незаконна употреба на наркотици. върху здравето на майката и плода.

За да се опишат всички възможни последици от приема на наркотици по време на бременност, не е достатъчна цяла книга, почти всяка от съществуващите аномалии в развитието на плода може да бъде резултат от употребата на наркотици от майката и дори детето да се роди здраво, тогава с израстването има проблеми с психическото развитие, физическото съзряване.

При 8% от консумиращите майки бременността се изпомпва от мъртво раждане поради отлепване на плацентата. Начинът на живот на злоупотребяващите с кокаин често (при 25%) води до преждевременно раждане (недоносени бебета) и забавяне на раждането.

Освен това употребата на кокаин от бременна жена може да доведе до развитие на гърчове, аритмии, гърчове и други състояния, по време на които е вероятно нараняване или смърт на плода. Кокаинът е най-опасното лекарство за бременни жени, особено в чист вид..

По-често, отколкото при други лекарства, кокаинът причинява мъртвородено бебе.

Усложнения на бременността (свързани с употребата и рязкото отнемане): Начинът на живот на злоупотребяващите с опиати често води до преждевременно раждане (недоносени бебета), забавяйки процеса на раждане на всяко второ дете. Мъртво раждане и спонтанен аборт (поради рязко прекратяване на употребата).

Към днешна дата ефектът на тези лекарства върху бременни и неродени деца не е проучен достатъчно. Едно проучване показва повишен риск от вродени сърдечни заболявания и плоскостъпие при момичетата. Ефектите от използването на екстази са същите като тези от използването на други амфетамини.

Употребата на метамфетамин утроява риска от забавяне на растежа на плода.

Дори при своевременно раждане, дете, чиято майка е използвала метамфетамин, ще тежи средно с 2 кг по-малко от нормалното и също така ще има по-малка обиколка на главата.

Използването на метамфетамин по време на бременност също увеличава риска от усложнения по време на бременност, като преждевременно раждане и проблеми с плацентата.

Последици от излагането на плода: Има случаи на деца, родени с вродени дефекти - сърдечни заболявания, цепнатина на устната и небцето, но учените не са установили какво е причинило тези дефекти. След раждането бебе, изложено на амфетамини, може да развие симптоми на отнемане като треперене, слабост и затруднено дишане.

Ефекти върху плода: Новородените могат да страдат от дихателни проблеми. в по-напреднала възраст последиците могат да се проявят като нарушена реакция на стрес.

Синдром на отнемане при новородено: Ако майката е консумирала ежедневно, бебето може да страда от проблеми с отнемането - възбуда, проблеми със съня и храненето, епилептични припадъци.

Тези явления могат да се появят доста дълго - от две седмици до осем месеца..

Усложнения на бременността: Установено е, че употребата на канабис по време на бременност води до съкратен гестационен период и нарастване на теглото на плода, а при по-активните потребители на канабис до треперене и променена зрителна реактивност при новородени. Може да има по-дълъг труд.

Ефекти върху плода: Бавен растеж на плода. Впоследствие може да засегне момчетата - репродуктивните им функции намаляват. Може да се прояви в нарушения на нервната система и зрението. Кърменето може да прехвърли лекарството върху новороденото чрез майчиното мляко.

(гъби от рода psilotsibum, LSD, PCP или фенциклидин, циклодол, дифенхидрамин, тарен).

Усложнения на бременността: повишен риск от спонтанен аборт.

Ефекти върху плода: Микроцефалия. Нарушение на вниманието. Внезапни пристъпи на вълнение, нестабилност на настроението. Ограничена подвижност на ставите. Неврологични нарушения (нарушени рефлекси)

Гледайте онлайн видео за ефектите от лекарствата при бременност

Както можете да видите, употребата на вещества излага здравето на бебето на значителен риск дори преди раждането. Идентифицирането и лечението на наркоманиите в тази популационна група е изключително важно, тъй като освен директни ефекти върху тялото на бъдещата майка, употребата на наркотици влияе върху развитието на плода и резултата от бременността.

Употребата на наркотици през първия триместър на бременността е свързана с тежки малформации, вродени дефекти и спонтанен аборт. След формирането през първия триместър, органовите системи на ембриона се развиват и растат през останалата част от бременността.

Излагането на наркотици през втория и третия триместър причинява малформации, функционални дефекти, забавяне на вътрематочния растеж, преждевременно раждане и руптура на мембраните. Чувствителността на развиващите се органи и системи на плода към трансплацентарния ефект на наркотични вещества зависи от периода на органогенеза, специфичен за всяка органна система.

При раждането на бебе, което е претърпяло вътрематочна експозиция на наркотични вещества, лекарят трябва да бъде подготвен за появата на синдром на отнемане и да започне подходящо лечение. Проследяването след раждането и медицинската помощ при справяне с медицинските и психологически проблеми, възникващи между майката и бебето, са от съществено значение за оптималния резултат.

Информацията, предоставена на този сайт, има образователен характер и не е предназначена

самодиагностика и самолечение. Избор и предписване на лекарства и методи на лечение, както и контрол

тяхното използване може да се извършва само от лекуващия лекар. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Моля, обърнете внимание, че отговорите на въпросите са само с информационна цел. За преглед, диагностика и предписване на лечение е необходима лична консултация с лекар.

Последни публикации във форума

Това е необходимо за нормалното функциониране на сайта..

Как лекарствата влияят върху способността Ви да забременеете?

Илюстрации от Стефани Уртадо

Миналата година писахме за ефекта на лекарствата върху качеството на спермата.

Диагнозата излезе доста мрачна: по принцип всички лекарства, които я правят толкова забавна, имат отрицателен ефект върху качеството на спермата, нейното количество и подвижността на спермата - тези малки плувци просто не могат да плуват до местоназначението си. Въпреки че не всичко е толкова безнадеждно: спермата при мъжете се възстановява в рамките на няколко месеца след спиране на употребата на наркотици.

А какво да кажем за жените? Ако момчетата могат да бъдат сравнени с фабрики за производство на сперма, то дамите се раждат с вече непроменен брой яйцеклетки. Уви, не ни се дава втори шанс.

Може ли употребата на наркотици да навреди трайно на нашите яйца? Но какво, ако зачеването вече е настъпило, наистина ли е толкова лошо да се употребяват наркотици през тези шибани девет месеца, когато трябва да нося бебето в стомаха си? Тези въпроси може да звучат идиотски, но бременните жени са по-склонни да се повишат, отколкото бихте очаквали: в едно проучване близо 5 процента от жените, признати за незаконна употреба на наркотици, и тест за съмнителни лекарства в кръвта на бременни жени в Ню Орлиънс е положителен. резултат в 19 процента от случаите.

За да разбера какъв вид вреда и всъщност има ли вреда от приема на лекарства за жени в интересна позиция, говорих с репродуктивен лекар

Рикардо Язиги от Центъра за оплождане в Сенчестата горичка в Мериленд; Д-р Джилиан Локууд, ръководител на клиниката за плодовитост в Мидланд в Англия; и д-р Димитриос Мастроянис, директор на Центъра за майчино здраве в Университета на Илинойс в Чикаго, който има обширни изследвания за наркоманиите и бременността.

Сега, когато джойнт може да се пуши законно на почти всеки ъгъл в Америка, пазарът на марихуана все по-често флиртува с потенциалните жени купувачи..

Независимо дали този флирт идва под формата на социален активизъм (Марихуана майки) или социални клубове (Beverly Hills Cannabis Club), дрогираните майки определено придобиват популярност..

И какво се случва, ако пушите и се опитате да заченете дете?

„Има едно дългогодишно проучване, публикувано в Journal of Epidemiology през 1990 г., което твърди, че жените, които пушат марихуана, са имали повишен риск от безплодие поради липса на овулация“, каза д-р Yazigi.

По това време не е ясно какво точно е причинило спирането на овулацията, но по-късно е установено, че интерференцията с оста HPA (оста хипоталамус-хипофиза-яйчник), която регулира хормоните между хипоталамуса, хипофизата и яйчниците.

Марихуаната може да причини спад в нивата на лутеинизиращ хормон, който ви е необходим за овулация.

Марихуаната може също да забави движението на яйцеклетката през фалопиевата тръба, което може да предотврати имплантирането в матката. „Има малък прозорец от време за имплантиране на ембриони“, каза ми д-р Язиги..

"Плодът, който се опитва да се прикрепи към матката рано или късно от точното време, може да има затруднения с това и следователно бременността може да не настъпи." Д-р.

Язиджи продължи, "Рискът е по-висок сред жените, които пушат марихуана за годината, преди да се опитат да забременеят, отколкото сред тези, които понякога пушат в миналото, но беше трудно да се проследи моделът между честотата и продължителността на употребата на марихуана.".

Оказва се обаче, че ефектът от пушенето на марихуана е блокиран при жените, които пушат редовно марихуана, в сравнение с тези, които я пушат от време на време, може би защото тялото на пристрастения пушач развива устойчивост към лекарството..

Тоест, след като е настъпило зачеването, малка става не е най-лошото нещо, което може да ви се случи. Изследванията все още не са стигнали до категоричен извод: някои изследвания показват, че употребата на марихуана по време на бременност уврежда паметта при децата, други твърдят, че няма ефект..

Д-р Мастроянис отбеляза, че „Американската академия по педиатрия прегледа данните и заключи, че няма неблагоприятни ефекти от употребата на марихуана при новородени.“.

Той също така добави, че не знаем със сигурност дали има някакъв отрицателен резултат, тъй като няма достатъчно изследвания по този конкретен въпрос, но изглежда, че марихуаната не представлява особена опасност. Добре е да знаете за това.

Също така в университетската болница Темпъл във Филаделфия, където д-р Мастроянис е ръководил отделението по майчинство, 17,5% от бременните пациенти са тествани положително за пушене на марихуана..

Когато бях в колежа, познавах много момичета, които седяха на кока-кола, за да се мотаят цяла нощ и да отслабват. Това обяснява и защо е толкова трудно да се измери въздействието на кокаина върху репродуктивната функция: има много странични ефекти от употребата на кокс, включително обилно пиене и наднормено тегло, което само по себе си може да повлияе на плодовитостта..

Изследването на ефектите на кокаина върху репродуктивната функция звучи доста отрезвяващо.

Д-р Локууд обясни, че подобно на марихуаната, кокаинът „напълно потиска овулацията, като пречи на деликатните вериги за обратна връзка, които контролират яйчниковия цикъл“..

Д-р Язиги добави, че кокаинът може също да увеличи растежа на хормона пролактин, който нарушава хормоналния баланс и менструалния цикъл. Изследванията показват, че употребата на кокаин причинява увреждане на фалопиевите тръби.

Такива проучвания бяха проведени донякъде хаотично. Както красноречиво каза д-р Мастроянис, „В този смисъл е неетично да се дава кокаин на бременна жена или на друга жена“. „Но въпросът е каква аномалия се случва? Все още не знаем ”, каза д-р Язиги. „Разбираме, че кокаинът намалява шансовете за бременност, просто не знаем кои механизми влияят на това“.

Със сигурност знаем от изследвания, че кокаинът е вреден за репродуктивната функция и самата бременност..

Д-р Мастроянис каза: „Доказано е, че употребата на кокаин причинява преждевременно раждане, руптура на мембраната и отлепване на плацентата“ - тоест плацентата е отделена от матката, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци в майката и преждевременно раждане или смърт на бебето.

Това е така, защото кокаинът лесно преминава плацентарната бариера и остава в плацентарната мембрана, което води до сериозни последици. Според Националното проучване за предотвратяване на вродени дефекти съществува пряка връзка между употребата на кокаин и риска от развитие на цепнатина на небцето (цепнатина на небцето) при дете..

Разбира се, има закономерност между количеството на използвания кокаин и тежестта на последствията. Точно както постоянното пиянство по време на бременност е много по-лошо за плода, отколкото пиенето на бутилка бира от време на време, кокаиновият маратон е много по-лош от малкото кокаин. Очевидно е обаче, че е по-добре да се откажете от пистата, когато имате корем..

Употребата на опиати прераства в истинска епидемия и броят на жените, които ги употребяват, непрекъснато се прокрадва: през последното десетилетие броят на жените, починали от болкоуспокояващи болки, се е увеличил десетократно. Във Върмонт, където облекчаването на болката е широко разпространено, около 40 на всеки 1000 деца са изложени на опиати в утробата..

Пристрастяването към опиати усложнява бременността.

„Плодът е свързан с васкулатурата на майката, така че дозите от тези лекарства могат да доведат до смърт на плода или тежки симптоми на отнемане след раждане“, каза д-р Локууд.

Зависимите от опиати жени са в ъгъла по време на бременност: ако предозират, децата им може да не преживеят леталната доза от лекарството; при внезапно завързване децата им могат да умрат от симптоми на отнемане.

Поддържащата терапия с метадон е предпочитаната алтернатива, тъй като метадонът е по-малко вреден от хероина по време на бременност.

Д-р Мастроянис заявява, че метадонът също причинява усложнения след раждането: преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и забавяне в развитието, дори ако бебето се роди навреме..

„Приемът на опиати води до преждевременно отделяне на мембраната, преждевременно раждане и мъртво раждане“, добави д-р Мастроянис..

И, разбира се, на първо място, шансовете за забременяване са значително намалени поради употребата на опиати..

Едно проучване показва, че употребата на опиати е свързана с хипогонадизъм (дисфункция на половите жлези) както при мъжете, така и при жените, което води до сериозни хормонални нарушения. При жените симптомите включват липса на менструация и безплодие..

Известно е също, че опиатите притъпяват сексуалното желание (при мъжете това се нарича „наркоман на пишка“), така че вероятността от самия секс да бъде намалена.

За улеснение ще разгледаме ефектите на всички видове амфетамини, включително MDMA / екстази, метамфетамин и СПИН, тъй като не сме запознати с проучвания, които да правят разлика между различните видове амфетамини. Очевидно е трудно да се реши кой тип е за предпочитане: метамфетамин или екстази по време на бременност, така че ще опростим нашата задача: вероятно е по-добре просто да изпием чаша червено вино..

Д-р Yazigi каза, че досега не е имало значително проучване за това как амфетамините пречат на забременяването, вероятно защото повечето потребители на амфетамин са запалени любители на купоните, които приемат други лекарства. Идеята обаче да забременеете и да продължите да приемате амфетамини със сигурност не е най-подходящата нито за майката, нито за детето: приемът на метамфетамин може да доведе до аритмия, хипотермия, гърчове и инсулт..

Изследване на 65 шведски жени, приемали амфетамини по време на бременност, установява, че бебетата им са „по-малки, по-леки и главите им по-малки“.

Но през 2005 г. група от експерти отбеляза, че няма „достатъчно доказателства”, които да демонстрират неблагоприятен резултат от употребата на амнатамин преди раждането..

Основната идея е, че ако сте пристрастени към амфетамини, вероятно не трябва да забременявате..

Готови ли сте за (относително) добри новини? Няма доказателства, че LSD влияе негативно на вашите шансове за зачеване или че причинява неблагоприятни ефекти в утробата. Това не означава, че трябва да се закачите за киселина по време на детеродна възраст и че тя няма да бъде вредна, но в момента се води дебат за вредата от LSD за репродуктивната функция..

„Направихме много изследвания и прегледи на пациенти, но никога не сме виждали [бременни жени] на ЛСД“, каза д-р Мастроянис.

Трябва да се отбележи, че никой от лекарите, с които разговарях, не даде зелена светлина на лекарствата. Никой не е вдигнал предупреждението за лекарството по време на бременност или преди бременността.

С други думи, има истина, когато казват: „Не можете да получите всичко наведнъж“..

Илюстрации от Стефани Уртадо.

Ефекти на наркотиците върху бременността: хероин, амфетамин, кокаин, клубни наркотици

Тялото на бременна жена е много мощна и в същото време крехка система. Всичко може да повлияе на здравето на майката и нероденото бебе - небалансирано хранене, стрес, грешни лекарства. Но най-опасната комбинация са лекарствата и бременността..

Дори една доза може да причини непоправима вреда на психическото и физическото здраве на малко човече. А редовната употреба на незаконни наркотици също провокира спонтанен аборт, мъртво раждане и бавно унищожава репродуктивната система на жената, причинявайки безплодие.

Ефекти на лекарствата върху бременността

Ужасяващият темп, с който наркоманията се разпространява по света, се обсъжда днес на всички нива - от лекари, социолози и държавни служители. Но нарастването на случаите на наркомания непрекъснато нараства и основната рискова група са младите хора в репродуктивна възраст..

Често бъдещата майка започва да приема нелегални наркотици още преди бременността и когато разбере за щастливото си положение, вече не е в състояние да спре. Понякога жената се „забърква с наркотици“ в ранните етапи, без дори да знае за настъпването на бременността.

Невъзможно е да се избегне разрушителното въздействие на забранени вещества, дори ако дозата е била много малка. Наркотичните отрови лесно проникват през плацентарната бариера и бебето получава своя дял от „високото“ заедно с майка си. Често крехкото тяло просто не може да понесе такъв токсичен удар.

Следователно основните последици от употребата на каквито и да било лекарства по време на бременността са:

 • спонтанен аборт (спонтанен аборт);
 • преждевременно раждане;
 • раждането на все още дете;
 • бавен растеж на плода и ниско тегло при раждане;
 • вътрематочно забавяне на растежа.

Ако една млада жена постоянно приема наркотици по време на бременност, тогава бебето неволно става наркоман дори преди раждането.

Това причинява симптоми на отнемане (абстинентен синдром), който се проявява в рамките на няколко дни след раждането:

 • треперене на ръцете, краката и главата (тремор);
 • безкраен плач и безсъние;
 • диария и повръщане;
 • повишен апетит (без наддаване на тегло);
 • хиперрефлексия и др..

Хероин

Опиоидният хероин е едно от най-известните наркотици и едно от най-лошите. Справянето с пристрастяването към хероин е много трудно и раждането на здраво дете с такава диагноза е просто невъзможно..

Най-лошото последствие от хероин за бременна жена е, че детето просто няма да бъде. Спонтанен аборт и мъртво раждане са основните последици от този опасен навик. И рискът бебето да стане жертва на синдром на внезапна детска смърт се увеличава значително с пристрастяването към опиоидите..

Също така, с хероинизма, рискът от забавяне на вътрематочния растеж (IUD) се увеличава - до 45%. И в 95% от случаите новородените бебета страдат от тежки симптоми на отнемане.

В по-голямата част от случаите опиоидите причиняват фетална хипоксия (липса на кислород по време на бременност и раждане). В комбинация с ниско тегло това може да доведе до проблеми в бъдеще: забавено развитие на речта, лоша способност за учене и поведенчески затруднения.

Амфетамин

Лекарите смятат зависимостта от амфетамин за най-опасна за бъдещите майки. Най-забележимият признак на такава зависимост е силно изтощение..

Бледа, слаба жена, пристрастена към екстази, "мет" и други разновидности на това лекарство в ранните етапи или преди бременността, просто физически не може да понесе здраво бебе.

Ако майката не се храни добре, бебето не получава необходимия дял от хранителни вещества и към това се добавя разрушителният ефект на лекарството..

Симптомите на отнемане обикновено се проявяват не чрез плач, а чрез летаргия, сънливост, нарушен апетит при бебето.

Рискът от вродени аномалии се увеличава с употребата на амфетамин по време на бременност:

 • дефекти на лицето („цепнатина на небцето“, „цепнатина на устната кухина“);
 • сърдечни дефекти;
 • мозъчни аномалии.

Марихуана

Учените и лекарите все още спорят за опасностите и последиците от пристрастяването към марихуаната за здравето..

Един от най-спорните моменти е ефектът от марихуаната върху здравето и по-късния живот на дете, чиято майка е пристрастена към марихуаната..

Междувременно статистиката гарантира, че до 20% от бременните жени от ниски социални слоеве редовно пушат марихуана, така че броят на потенциално болните деца е много голям.

Основните последици от употребата на марихуана от майка по време на бременност за новородени бебета са забавяне на развитието, бавно наддаване на тегло, патологии на зрението и нервната система. Репродуктивната функция може да намалее при момчетата в бъдеще.

Цялата вреда от хобито на марихуана за бъдещите майки се проявява напълно години след раждането на бебето. Такива деца страдат от нарушения на вниманието и паметта, хиперактивни са и трудно могат да общуват с връстници и да установяват социални връзки. Те имат сериозни проблеми с обучението, което се превръща в персонализирана програма за обучение или „клас за корекция“.

Морфин и опиум

Характеристика на опиоидните лекарства е бързото развитие на физическа и психологическа зависимост. Ако жена, която е използвала такива вещества преди бременност, след като е научила за нейната ситуация, рязко откаже лекарството, това води до тежки симптоми на отнемане (симптоми на отнемане).

Оттеглянето може да има ужасни последици:

 • спонтанен аборт или мъртво раждане;
 • отхвърляне на плацентата и преждевременно раждане;
 • тежка фетална хипоксия;
 • внезапна смърт на новородено бебе.

При опиоидната зависимост рискът от гестоза е много висок (токсикоза в късните стадии). Това става причина за преждевременно раждане и следродилни усложнения при дете: тромбофлебит, ендокардит и др..

Често се диагностицира забавяне на развитието, в бъдеще децата могат да имат следните нарушения:

 • забавено развитие на двигателните умения и речта;
 • затруднения със слуховото и зрителното възприятие;
 • страбизъм;
 • проблеми на развитието на когнитивните процеси.

Кокаин

Първите признаци на употребата на кокаин са вазоспазъм, рязко покачване на кръвното налягане, тежка тахикардия. Нероденото бебе преживява всичко това заедно с майката, следователно кокаинът по време на бременност често причинява спонтанен аборт, вътрематочна фетална смърт, преждевременно раждане.

Ако майката е използвала кокаин преди и по време на бременност, след раждането детето ще изпитва напълно симптоми на отнемане. Симптомите са силен сълзещ плач, безсъние, раздразнителност, повишена температура, диария и повръщане и др. Ако майката продължава да използва лекарството по време на кърмене, може да се развият епилептични припадъци.

Много често при такава женска наркомания се наблюдават VUZM, хипоксия и вътречерепен кръвоизлив. Рискът от вродени аномалии е изключително висок, особено патологии на стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните пътища. Децата с „кокаин“ често имат увреждания за цял живот.

Клубни лекарства

Ефектът на синтетичните "клубни" лекарства (LSD, PCP - фенциклидин и др.) Върху плода по време на бременност не е напълно изяснен. Трудностите се добавят от факта, че по време на всякакви партита и партита жените често пушат, пият алкохол и смесват такива наркотици с други незаконни наркотици, което на моменти увеличава вредния ефект върху плода.

Известно е, че самите "клубни" лекарства не провокират спонтанен аборт, рискът от преждевременно раждане също е малък. След раждането обаче децата на такива момичета-майки неизменно изпитват симптоми на отнемане, тежестта на които зависи от честотата и дозата халюциногени и други незаконни наркотици..

Най-честата последица от хобито за синтетични наркотици е патологията на централната нервна система. В бъдеще децата могат да показват нарушено развитие на речта, проблеми с ученето и социалната адаптация. Често случаи на вродени малформации при бебета.
Във видео за ефектите на различните видове лекарства върху бременността:

Лечение на наркомании по време на бременност

Лечението на бъдещите майки от наркомания е много сложен и отговорен процес.

Ако жената е наркоман с опит, бъдещото майчинство не винаги ще може да я принуди да изостави този начин на живот..

Но в много случаи пациентите сериозно решават да сложат край на наркоманията и тогава лекарите правят всичко възможно, за да сведат до минимум отрицателното въздействие на забранените вещества върху бъдещата майка и плода..

Всяко лечение на наркомании включва 2 равни аспекта - лекарствена и немедикаментозна терапия. При лечение на бременни жени възможностите за медикаментозна терапия са изключително ограничени. През тези 9 месеца е разрешено използването на успокоителни, приспивателни, транквиланти и други психотропни лекарства в екстремни случаи.

Следователно лечението в този случай се свежда до отстраняване на соматовегетативни нарушения:

 • детоксикационна терапия (физиологичен разтвор);
 • витамини и аминокиселини;
 • ноотропни лекарства;
 • хепатопротектори;
 • приемане на спазмолитици.

При лечение на пристрастяване към хероин, в някои случаи лекарят може да вземе решение за заместваща терапия с метадон (така че синдромът на отнемане да не причини спонтанен аборт или преждевременно раждане).

Нелекарственото лечение на бременни жени е традиционно за всички групи наркомани. Това е работа с психотерапевт (индивидуално и в групи), специални обучения и др. Много е важно целият период на лечение на бременността да се извършва съвместно от психиатър-нарколог, психотерапевт и акушер-гинеколог.

Всяко лекарство - естествена марихуана, синтетичен LSD или опиати - е смъртоносна отрова, която унищожава всички органи и системи на човешкото тяло. За нероденото бебе интоксикацията с наркотици може да бъде фатална или да доведе до тежко увреждане.

Последиците от излагането на наркотици върху тялото на детето са непредсказуеми и нито едно лечение не гарантира, че детето на майка наркоман ще може да води пълноценен живот в бъдеще. Следователно единственото условие за раждането на здраво бебе за жена никога и при никакви обстоятелства не е да се опитва наркотици..

Амфетамин по време на бременност: какво ще се случи с бебето?

Едва ли жена, която приема амфетамини и не планира да спре да го прави, може да има идеята да има дете. Дори без да чете статии в медицински списания, всеки разбира, че употребата на наркотични вещества едновременно с раждането на бебе няма да доведе до добро.

Но какво, ако бременността е непланирана? Възможен е и друг сценарий: до определено време жената не можеше да мисли за здравето си, как за здравето на бъдеща майка, да се забавлява, да се разхожда, да взима наркотици.

Но след като се отказахте от разрушителната зависимост и решихте да създадете семейство, има страх, че вече е възможно да забременеете? Ще трябва ли малкият човек да плати за веселата младост на майка си? Нека да разберем какъв е ефектът на амфетамина върху бременността.

Какво е амфетамин?

Появявайки се през 1932 г., амфетаминът е позициониран като лекарство за борба с нарколепсията и други заболявания на нервната система, способно да увеличи умствената и физическата активност, да направи човек по-устойчив и да му помогне да се справи с депресията. Използването на амфетамини обаче бързо премина от редица терапевтични мерки към пристрастяване на милиони мъже и жени..

Известен сред "подправените" като "скорост", "скорост", "усилвател", "умен", "синтетика", амфетаминът е стимулант от химически произход. Може да се произвежда под формата на капсули, таблетки, прах.

След употребата на амфетамини има усещане за невероятна еуфория, някои го сравняват с мощен оргазъм. Увеличава се самочувствието на човек, има желание да направи нещо, да се движи, да говори. Желанието за сън напълно изчезва и апетитът изчезва. Между другото, именно за да усетят последния ефект върху себе си и да загубят излишни килограми, много жени използват амфетамин.

Но амфетаминът не осигурява енергия за това физическо и емоционално повдигане, той се консумира от резервите на тялото. Скоро настъпва изчерпване на тялото.

Всички "положителни ефекти" на амфетамина изчезват веднага щом човек спре да приема лекарството. Острите усещания се заменят с депресия, загуба на сила, психични разстройства. Ако лекарството се приема дълго време, човек може да изпита симптоми, подобни на шизофрения, страх, халюцинации.

Амфетамин по време на бременност

Ако една жена е приемала амфетамин по време на бременност, отрицателният ефект върху тялото на детето е неизбежен..

Жената трябва да разбере, че дори бебето да се роди без деформации и органни дисфункции, последиците от пристрастяването на майката могат да се появят след известно време..

Експертите предупреждават, че употребата на наркотици от бременна жена, включително амфетамин, увеличава риска от SIDS - синдром на внезапна детска смърт: майката поставя бебето през първата година от живота в кошара и след известно време го намира мъртво.

Много често бременността, протичаща по време на приема на амфетамин, завършва със спонтанен аборт. Лекарството засяга сърдечната честота на жената, повишава кръвното налягане.

Процесът на плацентарната циркулация е нарушен, плодът не получава кислорода, необходим за неговото развитие и всъщност се задушава.

Забавянето в развитието на бебето, в най-добрия случай, ще доведе до ниско тегло при раждане, но мъртво раждане, избледняване на бременността не е изключено.

Липсата на апетит по време на приема на амфетамин води до липса на хранителни вещества, витамини и микроелементи в тялото на жената. Това може да доведе до нарушения във формирането на всички органи на детето..

Неблагоприятните процеси, протичащи в тялото на жената, могат да провокират отлепване на плацентата и да доведат до кървене.

В допълнение, промените в метаболизма на бременна жена водят до факта, че лекарството вече не се екскретира от тялото, поради което неговият токсичен ефект ще бъде максимален.

Приемът на амфетамини е особено опасен по време на ранна бременност. В този случай вероятността от развитие на патологии при бебето е много висока..

Дори лекарствата, приемани от жени през първия триместър, могат да повлияят негативно на хода и резултата от бременността, струва ли си да говорим за лекарства?! През този период се полагат най-важните органи на детето..

В същото време плацентата не може да я защити, тъй като окончателно се формира едва до 2-ри триместър на бременността. Всяко негативно влияние отвън може да попречи на правилния ход на този процес..

Наркотичните лекарства, приемани от жена, могат да провокират развитието на следните патологии в плода:

 • микроцефалия - спиране на растежа на главата и развитието на мозъка;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • проблеми със зрението;
 • патологии на развитието на горната устна и небцето - цепнатина на небцето, цепнатина на устната;
 • недоразвитие на крайниците.

Рисковете от опасни последици се увеличават, ако жената е използвала лекарството, инжектирайки го. В този случай е възможно бременна жена да се зарази с хепатит и HIV инфекция, която също ще бъде предадена на бебето..

Утежняващи фактори

Последиците могат да бъдат още по-трагични, ако освен жената и мъж е употребявал наркотици. Опасността от раждане на дете с увреждания съществува и само ако бъдещият баща има зависимост.

В допълнение към амфетамина, други негативни фактори, като пушенето и алкохолните напитки, които често присъстват в живота на жена, която употребява наркотици, също могат да повлияят на плода по време на бременност. В този случай отрицателното въздействие върху тялото на детето се увеличава многократно..

Кога да забременеете след прием на амфетамин?

След като осъзнаха цялата вредност на пристрастяването към наркотици и решиха да имат деца, двойките трябва да знаят, че след спиране на употребата на амфетамини ефектът им върху организма продължава дълго време.

Експертите смятат, че може да отнеме поне една година, за да се премахнат вредните ефекти на амфетамина върху тялото на жена и мъж, но може да отнеме до 10 години..

Двойките, използващи "скорост", трябва задължително да планират бременност, като преминат всички необходими тестове и бъдат прегледани от генетик.

Как влияе употребата на амфетамин върху бременността? :

Здравейте, съпругът ми използва амфитамин от 5 години, последните 1,5 години почти ежедневно, напусна. Използвах последната година ежедневно и продължавам. Кажете ми колко не трябва да използва и колко трябва да използвам, за да можете да забременеете. Благодаря ви предварително.

Здравейте. Амфетамините (амфетамин / фенилизопропиламин / метамфетамин / фенилметилизопропиламин) са синтетичен аналог на незаконното наркотично средство кокаин. Амфетаминът е психостимулант и потиска апетита. Той стимулира централната нервна система (нерви и мозък), като увеличава количеството на определени химикали в тялото.

Амфетаминът води до пристрастяване.

Действието на амфетамина по време на бременност е добре проучено: самата бременност може да завърши със спонтанен аборт или да бъде усложнена от мъртво раждане, преждевременно отлепване на плацентата, кървене.

Освен това има отрицателен ефект върху плода (малък размер на главата, проблеми с очите; дефекти на горното небце и устни („цепнатина на устната кухина”, „цепнатина на небцето“), забавени двигателни умения, дефекти в ръцете и краката, промени в мозъка, патология на сърдечния мускул).

За да родите здраво бебе, вие и съпругът ви, поне месец преди зачеването, трябва напълно да спрете приема на амфетамин и също така да изключите употребата на хипнотици и успокоителни. Преди зачеването се подложете на пълен здравен преглед и, ако е необходимо, на лечение.

Други свързани въпроси

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Възел в матката - възможно ли е да се направи нещо?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Какви са препоръките за PCOS?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Изписване при жени в менопауза - струва ли си да се притеснявате?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Можете да поставяте Polygynax вагинално едновременно и genferon ректално?

Защо няма период на фона на премахването на оралните контрацептиви?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Какви тестове да се правят при нередовни периоди?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Възможно кървене след 5 години въздържание?

Има ли шанс за бременност при прием на джес и антибиотици?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Как да разберем резултата от хистологията?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Какви са причините за дебелия ендометриум?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Как приемът на хормони влияе върху теглото?

Дмитрий Николаевич Логинов отговаря

Приятелят ми имаше незащитен секс с проститутка, опасно е?

Може ли мастурбацията да повлияе на PCR тестовете??

Как лекарствата влияят на бременността

Около 4% от жените употребяват наркотици по време на бременност, като марихуана, екстази, амфетамини, кокаин и хероин. Всички лекарства представляват различни рискове за бременните жени и техните деца..

Някои от тези вещества могат да доведат до твърде малко дете, преждевременно раждане, а детето може да има и симптоми на отнемане (симптоми на отнемане или отнемане), вродени дефекти и по-късно проблеми с ученето и поведението..

Повечето наркозависими бременни жени освен наркотици употребяват и алкохол и дим. Алкохолът и тютюнопушенето влошават още повече състоянието на детето и то може да се роди с цяла гама вродени проблеми.

В допълнение, бременните жени, които употребяват наркотици, са склонни да водят неморален начин на живот, недохранване и чести неразрешени секси, което ги поставя в много висок риск от заразяване със ЗППП.

Ефекти на марихуаната върху бременността

Марихуаната е най-често използваният наркотик сред жените в детеродна възраст.

Някои проучвания показват, че употребата на марихуана по време на бременност може да забави растежа на плода и да съкрати продължителността на бременността с няколко седмици (т.е. увеличава риска от преждевременно раждане). Тези ефекти се наблюдават главно при жени, които употребяват марихуана редовно, шест или повече пъти седмично..

След раждането някои бебета, които редовно са били изложени на марихуана преди раждането, имат симптоми на отнемане, което се проявява като грипоподобни симптоми, треперене и прекомерна сълзливост..

Такива деца имат затруднения в тактилното („докосване“) възприемане на света около тях и имат проблеми със съня.

В бъдеще може да имат затруднения с концентрацията, в някои случаи е отбелязан спад на IQ.

Двойките, които планират бременност, трябва да имат предвид, че марихуаната е вредна за зачеването. тъй като намалява спада на плодовитостта както при мъжете, така и при жените, което затруднява зачеването.

Ефектите на екстаза. метамфетамин и други амфетамини за бременност

През последните години все повече жени използват амфетамини (най-често срещаните сред тях са метамфетамин и екстази).

Проучванията са установили връзка между употребата на екстази от бъдещата майка и увеличаването на вродените сърдечни дефекти на плода, но това важи само за бебетата момичета. Много деца имат скелетен дефект под формата на плоскостъпие..

Децата на жените, които приемат метамфетамин, не растат добре в утробата. Дори и да са родени в срок, теглото им е под нормалното (по-малко от 2,5 кг) и те имат по-малка обиколка на главата, отколкото трябва да имат децата, родени по това време. Бебетата, които са родени с ниско тегло при раждане и малка обиколка на главата, са изложени на повишен риск от бъдещи учебни проблеми.

Употребата на метамфетамин също увеличава риска от усложнения на бременността, по-специално преждевременно раждане и проблеми с плацентата. Има и случаи на вродени дефекти (сърдечни дефекти, цепнатина на небцето / устната).

След раждането бебетата, които са били изложени на амфетамини преди раждането, развиват симптоми на отнемане, характеризиращи се с грипоподобни симптоми, нервност, сънливост и проблеми с дишането.

Ефекти на хероина върху бременността

Жените, които използват хероин по време на бременност, значително увеличават риска от сериозни усложнения на бременността. Тези усложнения включват:

 • лош вътрематочен растеж на плода;
 • ранно (преждевременно) разкъсване на мембраните;
 • преждевременно раждане;
 • мъртвородени деца.

Поне половината от всички деца, родени от такива майки, са родени с ниско тегло при раждане. Повечето от тези бебета се раждат преждевременно и често страдат от сериозни здравословни проблеми през неонаталния период, особено проблеми с дишането. Тези бебета са изправени пред повишен риск от SIDS (Синдром на внезапна детска смърт).

Употребата на хероин по време на бременност увеличава риска от различни вродени дефекти при децата и те са изложени на повишен риск от инвалидност през целия живот. В повечето случаи тези деца имат тежко поведение и проблеми с ученето..

Повечето бебета, изложени на хероин вътреутробно, страдат от симптоми на отнемане в рамките на 3 дни след раждането, което се проявява като треска, кихане, треперене, нервност, диария, повръщане, постоянен плач и гърчове. Тези симптоми обикновено изчезват в края на 1 седмица от живота. Тежестта на симптомите на детето зависи от това колко дълго майката използва хероин и колко висока е била дозата.

Хероинът може да се задуши като прах, но повечето наркомани предпочитат интравенозно инжектиране. Бременните жени, които инжектират наркотици във вена, често споделят игли и поради това са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ (вирусът, който причинява СПИН) и вируса на хепатит С. Тези заболявания могат да се предадат на техните бебета по време на бременност и по време на раждане..

Бременна жена, която употребява хероин, не трябва внезапно да спира да го използва! Това може да доведе до вътрематочна смърт на детето. Тя трябва да отиде в център за лечение на наркотици, където ще бъде лекувана с лекарство, наречено метадон.

Децата, родени от майки, лекувани с метадон, имат симптоми на отнемане, които могат безопасно да бъдат лекувани. Тези бебета имат по-високо тегло при раждане от бебетата, родени от жени, които продължават да използват хероин.

Ефекти на морфина и опиума върху бременността

Някои жени, които страдат от хронична болка или са претърпели сериозни наранявания, започват да приемат опиоидни или морфинови болкоуспокоители. Най-често това са "Пентазоцин" и "Оксикодон". Първото лекарство се прилага интравенозно, второто се приема през устата (през устата).

Кърмачетата на жени, които злоупотребяват с такива лекарства по време на бременност, са изложени на повишен риск от бавен вътрематочен растеж и могат да имат тежки симптоми на отнемане („отнемане“) след раждането.

Ефекти на кокаина върху бременността

Употребата на кокаин по време на бременност може да повлияе на бременната жена и нейното бебе по много начини. Кокаинът в ранните месеци на бременността може да увеличи риска от спонтанен аборт. По-късно може да причини преждевременно раждане или лош вътрематочен растеж на бебето..

В резултат на това бебетата на зависими от кокаин майки са изложени на риск от преждевременно раждане и ниско тегло..

Недоносените и бебетата с ниско тегло, от своя страна, са изложени на повишен риск от здравословни проблеми през неонаталния период, както и проблеми през целия живот като умствена изостаналост и церебрална парализа (церебрална парализа) и дори смърт. Тези деца са склонни да имат малки глави и тежки учебни затруднения..

Употребата на кокаин от бременна жена често води до вродени дефекти на пикочните пътища на бебето. Кокаинът може да причини инсулт при нероденото бебе, което може да доведе до трайно увреждане на мозъка и понякога смърт.

Употребата на кокаин често води до проблеми с плацентата, особено отлепване на плацентата, което може да причини тежко кървене, животозастрашаващо за майката и нейното бебе.

Когато настъпи отлепване на плацентата, бебето се лишава от кислород и нормален кръвен поток, което може да доведе до необратими промени в мозъка и тялото на бебето. В такива случаи е необходимо незабавно цезарово сечение, което помага за предотвратяване на вътрематочната смърт на плода, но не може да предотврати сериозни усложнения за бебето, причинени от липса на кислород.

След раждането бебетата, които редовно са изложени на кокаин в утробата, развиват поведенчески проблеми. Те са нервни и раздразнителни, плачат постоянно, реагират неадекватно на допир.

Въпреки че в някои случаи такива бебета, напротив, сякаш „изключени“ от случващото се, изпадат в дълбок сън, в който прекарват по-голямата част от деня.

Обикновено тези поведенчески нарушения са временни и постепенно отзвучават през първите няколко месеца от живота..

Кърмачетата, изложени на кокаин, са силно податливи на синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Повечето от тези деца в бъдеще имат относително нормално ниво на интелигентност, но имат проблеми със забавено развитие на речта, обучение и концентрация..

Ефекти на "клубните лекарства" върху бременността

Най-често срещаните лекарства включват фенциклидин (PCP или ангелски прах), кетамин и LSD (диетиламид на d-лизергинова киселина).

Децата, чиито майки са използвали PCP по време на бременност, често имат симптоми на отнемане след раждането.

Бебетата, които са били редовно изложени на PCP и кетамин преди раждането, са изложени на висок риск от проблеми с ученето и поведението.

При деца, родени от майки, които са използвали ЛСД по време на бременност, са открити вродени дефекти, но накрая е доказано, че това конкретно лекарство ги е причинило, те не могат.

Ефекти от злоупотребата с вещества (вдишване на лепило и разтворители) върху бременността

Хората, независимо дали бременни жени или някой друг, които злоупотребяват с вещества, т.е. вдишват лепило, разтворители и други химикали, са изложени на сериозен риск от развитие на чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, мозъчни увреждания и дори смърт.

Злоупотребата с тези вещества по време на бременност може да допринесе за спонтанен аборт, забавен растеж на плода. вродени дефекти при дете и преждевременно раждане. Новородените почти винаги развиват симптоми на отнемане.

Как да предпазим детето си от опасностите от наркотиците?

Вродените дефекти и други проблеми, свързани с наркотиците по време на бременност, са напълно предотвратими! Затова горещо съветваме жените, които употребяват наркотици, да се откажат от тях преди бременността и напълно да се отърват от наркоманията! Бременността трябва да се отложи по време на лечението.

Също така призоваваме бременните жени, които употребяват наркотици (с изключение на хероин), незабавно да спрат употребата на наркотици, за да намалят вредата, която могат да нанесат на бебето си! Жените, които употребяват хероин, трябва да отидат в център за лечение на зависимости за лечение с метадон.

Екстази и други амфетамини по време на бременност

Въпросът за опасностите от употребата на наркотици от жени по време на бременност става все по-спешен. Използването на екстази, метамфетамин и други амфетамини по време на бременност се увеличи драстично през последните години. По външния си вид метамфетаминът прилича на ледени кристали, така че е известен и с други имена - „лед“, „стъкло“, „кварц“, „винт“.

Метамфетамин

Проучвания, проведени от американски учени през 2006 г., показват, че децата на жените, които са приемали това лекарство по време на бременност, не са израснали добре дори преди раждането, т.е. имате проблеми с вътрематочното развитие и растеж.

Дори тези бебета да се родят доносени, те тежат по-малко от 2,3 кг. Също така бебетата, родени от наркомани, имат по-малки глави, отколкото би трябвало да бъдат. Те често имат вродени дефекти като сърдечни дефекти и цепнатина на небцето и устната..

Метамфетаминът допринася за усложнения при бременност като:

Ефекти на метамфетамина върху човешкото тяло

Всички амфетамини са мощни психостимуланти и ефектът от техния ефект е подобен на ефекта от приема на кокаин.

След като приеме метамфетамин, човек се чувства необичайно енергичен, изпитва прилив на енергия, еуфория и е в приповдигнато настроение. В допълнение, човек под въздействието на лекарство губи чувствителност към болка, физическата му активност се увеличава..

Веднъж погълнат, метамфетаминът освобождава допамин (хормон, който причинява чувство на удовлетворение) и норепинефрин (хормон на будността).

Под въздействието на допамина човек развива чувство на дълбоко удовлетворение, което може да се сравни с удоволствието от любимата храна или секс. Въпреки това, с излишно количество допамин в тялото, човек може да развие натрапчиви мисли или мания..

Под въздействието на норепинефрин (хормонът е тясно свързан с адреналина - един от хормоните на стреса), кръвното налягане на човек се повишава, пулсът се увеличава и зениците се разширяват.

Човек става енергичен, адреналинът изчезва от мащаба, активират се всички резерви на тялото, появява се силна агресия, насочена към себе си и другите.

Под въздействието на норепинефрин няма чувство на глад или жажда, желанието за сън напълно отсъства, има желание да се направи нещо, да се бяга някъде.

Метамфетаминът е изключително токсичен! Това води до необратимо разрушаване на нервните клетки, човек постепенно става глупав. Тялото на човек, който приема метамфетамин, се влошава много бързо, след няколко месеца от началото на приема на метамфетамин, човек изглежда по-възрастен в продължение на няколко години! Кожата избледнява, очите потъват в очните кухини, зъбите падат и човекът отслабва много много и драстично.

Екстаз

Екстазът е наркотично вещество от групата на амфетамините. Други имена - MDMA, джанти, да. В Америка има няколко проучвания за това как употребата на екстази може да повлияе на бременността. Проучването установи увеличаване на вродените сърдечни и скелетни дефекти, особено плоскостъпие.

Бебетата, които са били изложени на екстаз преди раждането, могат да имат симптоми на отнемане след раждането, които включват нервност, сънливост и затруднено дишане. Такива бебета не могат да сучат сами, така че ще трябва да се хранят с изкуствена формула (ранното прикрепване към гърдата не може да става!).

Припомняме, че Министерството на здравеопазването настоятелно препоръчва на всички жени да избягват употребата на наркотици по време на бременност! Помислете за здравето и бъдещето на детето си!