Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Може ли да се използва Actovegin?

През последните години се води активна дискусия за това дали Actovegin може да се използва? В полза на факта, че това лекарство не може да се използва, са дадени различни аргументи, които косвено показват неговата вредност. Често като аргументи за вредността на Actovegin се цитира фактът, че инструментът не се използва в Европа, САЩ и Канада, а се доставя изключително за пазара на ОНД и Китай. В действителност, Actovegin не се използва в тези страни, но този факт не означава непременно, че лекарството е изключително вредно. Факт е, че в Европа и САЩ всякакви лекарства, произведени от животински тъканни компоненти, са забранени за употреба. Актовегин се произвежда от животински тъканни компоненти, а именно от говежди кръв. Съответно Actovegin дори няма да бъде одобрен за лицензиране на фармацевтичните пазари в ЕС и САЩ..

Забраната за лекарства от животински тъкани е въведена, тъй като в Европа и САЩ са създадени технологии за получаване на други лекарства, подобни по действие на тези, които преди са били произвеждани от животински тъкани. Поради факта, че се появиха други, по-модерни и по-безопасни лекарства, страните от ЕС и САЩ въведоха забрана за лекарства от животински тъкани. За съжаление в Русия производството на лекарства по други технологични методи, без използването на животински тъкани, не е развито и следователно в страните от бившия СССР доста остарели лекарства се произвеждат и използват доста успешно. По този начин е очевидно, че забраната за употребата на Actovegin в Европа и САЩ се дължи на по-високото ниво на технологично развитие на тези страни в сравнение с бившия СССР..

Вторият аргумент, посочващ вредността на Actovegin, е липсата на данни от клинични изпитвания на това лекарство. По принцип не може да има такива данни, тъй като стандартите за изследване на наркотици се появиха след като Европа и Съединените щати изоставиха лекарства, произведени с животински тъкани. Очевидно никой няма да харчи средства за доказване на ефективността на лекарство, което вече не се използва в страната, тъй като са се появили други, по-нови лекарства с подобно действие. Следователно, данни от европейски или американски проучвания за ефективността и безопасността на Actovegin никога няма да се появят. Така че жителите на бившия СССР ще трябва да разчитат на собствените си наблюдения за ефективността и безопасността на Actovegin.

Случаи на тежки алергични реакции към Actovegin наистина са се случвали в Европа и Съединените щати. Такива случаи обаче се регистрират при използване на други лекарства и ако няма заместител за тях, те продължават да се използват. Но в ситуацията с Actovegin в САЩ и Европа има заместител на това лекарство, в резултат на което употребата му може да бъде безболезнено забранена. И в страните от бившия СССР няма по-модерен и безопасен заместител на Actovegin и следователно той продължава да се използва и не е забранен.

Въз основа на изложеното по-горе можем да разгледаме аргументите за вредността на Actovegin леко „изтеглени“ или, напротив, убедителни. Следователно всеки човек трябва сам да заключи дали лекарството може да се използва. Независимо от вашето собствено заключение, разбира се, Actovegin трябва да се използва според показанията, а не само "за всеки случай", както, за съжаление, е често срещано в страните от бившия СССР.

Актовегин по време на бременност и кърмене

Актовегин във всяка лекарствена форма (гел, крем, мехлем, таблетки, инфузионен разтвор, инжекционен разтвор) може да се използва по време на бременност. Въпреки това, както е при всички други лекарства, Actovegin по време на бременност трябва да се използва внимателно и под лекарско наблюдение. Като цяло, Actovegin се счита за безопасно лекарство за бременни жени, тъй като в продължение на няколко десетилетия от употребата му не е регистриран нито един случай на фетални малформации или отрицателното му въздействие върху бременността. Въпреки това, поради липсата на специализирани проучвания, производителят не препоръчва използването на препарати Actovegin, докато носите дете..

По време на периода на кърмене е препоръчително да се откаже употребата на Actovegin под всякаква форма. Факт е, че официалните инструкции за това лекарство позволяват употребата му по време на кърмене, но в същото време Солкосерил, който е синоним на Актовегин и съдържа абсолютно същата активна съставка, е забранен за употреба по време на кърмене..

Странични ефекти

Гел, крем и мехлем Actovegin обикновено се понасят добре и рядко причиняват нежелани реакции. Когато обаче се използват през първите дни, може да се появи болка в областта на раната, което се дължи на оток на тъканите. Такива болки обикновено изчезват в рамките на 15 до 30 минути и не показват непоносимост към наркотици. Но ако болката продължава, тогава трябва да отмените лекарството и да се консултирате с лекар. В допълнение към болезнените усещания, крем, гел и мехлем Actovegin като странични ефекти могат да причинят алергични реакции под формата на уртикария или дерматит..

Инфузионни разтвори, инжекционни разтвори и таблетки Actovegin като странични ефекти могат да причинят различни алергични реакции (например обриви, зачервяване на кожата, подуване на кожата, сърбеж, парене, повишена температура) до анафилактичен шок.

Ако се появят алергични реакции, Actovegin трябва да бъде отменен и да се консултирате с лекар.

Противопоказания за употреба

В допълнение, разтворите за инфузия на Actovegin трябва да се използват с повишено внимание при захарен диабет (само за разтвор на декстроза, съдържащ въглехидрати), хиперхлоремия (повишени нива на хлор в кръвта), хипернатриемия (повишени нива на натрий в кръвта).

Актовегин - аналози

Обикновено всички аналози на всяко лекарство са разделени на две големи групи - това са синоними и всъщност аналози. Синонимите са препарати, съдържащи същото активно вещество (т.е. аналози на активното вещество). Аналозите са препарати, съдържащи различни активни компоненти, но имащи сходен и приблизително еднакъв спектър на терапевтично действие (аналози в терапевтично действие).

На вътрешния фармацевтичен пазар Actovegin има само едно синонимно лекарство - това е Solcoseryl, който се предлага под формата на очен гел, мехлем и гел за външна употреба, зъбна паста и инжекционен разтвор. Освен това всъщност Actovegin и Solcoseryl са едно и също лекарство, просто произведено под различни имена. Факт е, че Actovegin е родова версия на оригиналното лекарство Solcoseryl. И това означава, че фармацевтичната компания, която произвежда Solcoseryl, доброволно е прехвърлила цялата необходима документация и технология за производството на Solcoseryl на друг фармацевтичен завод, така че да започне производството на същото лекарство, но под друго име и на по-ниска цена, което не включва разходите за разработване на технологичен цикъл на производство на лекарства. Тоест, швейцарският фармацевтичен концерн прехвърли производствената технология на Solcoseryl в германски фармацевтичен завод, който започна да произвежда същото лекарство, но под името Actovegin..

Що се отнася до аналозите, е изключително трудно да се намерят за Actovegin - просто няма други лекарства с толкова широк терапевтичен ефект. Следователно, за всеки конкретен случай ще трябва да изберете аналозите на Actovegin индивидуално, в съответствие с целта и необходимия терапевтичен ефект. Най-лесният начин е да изберете аналози за маз, гел и крем Actovegin, които се прилагат външно, но за таблетки и инжекционен разтвор това е почти невъзможно да се направи. Въпреки това могат да се разграничат няколко лекарства, които са условно аналози на Actovegin, тъй като имат подобни терапевтични ефекти..

И така, аналозите на Actovegin са следните лекарства:

 • Апропол маз;
 • Vulnuzan маз;
 • Дезоксинат разтвор за външна употреба и разтвор за интрамускулни и подкожни инжекции;
 • Екстракт от Камадол за локално и външно приложение;
 • Метилурацилов маз, супозитории и таблетки;
 • Разтвор на натриев дезоксирибонуклеинат (Derinat) за интрамускулно и подкожно инжектиране;
 • Пиолизинов мехлем;
 • Regencur гранули за външна употреба;
 • Редецил маз;
 • Reparef мехлем;
 • Мехлем Stizamet;
 • Турманидзе маз.

Actovegin - рецензии

Най-често Actovegin се предписва от лекарите под формата на таблетки и инжекции, а формите за външна употреба (мехлеми, гелове и кремове) обикновено се използват самостоятелно без лекарско предписание. Съответно, почти всички отзиви се отнасят до Actovegin под формата на таблетки и инжекции..

Таблетките и инжекциите най-често се предписват на малки деца, бременни жени и възрастни с нарушения на кръвообращението в различни тъкани и органи и свързани симптоми.

За деца Actovegin се предписва активно от невролози за кисти и нарушения на кръвообращението на мозъка, както и забавяне на развитието. В повечето случаи лекарството има видим терапевтичен ефект, подобрявайки кръвообращението в мозъка, което се проявява чрез нормализиране на съня при дете, спиране на капризност, плачливост, тревожност, прекомерна раздразнителност и др. С изоставане в развитието на лекарството има двусмислен ефект - някои родители в прегледите показват значително подобрение след курс на лечение, докато други, напротив, показват липсата на какъвто и да е ефект. В прегледите родителите посочват, че е неудобно да разделяте таблетките на половинки и четвъртинки, тъй като те са двойно изпъкнали и без рискове. Но хапче, разтворено във вода, което има солен вкус, обикновено се приема от деца без проблеми, което е удобно за родителите, тъй като не е необходимо да се полагат усилия за принуждаване на бебето да пие лекарството. Също така, редица прегледи за употребата на Actovegin при деца показват, че лекарството е причинило диария и тежки, болезнени колики в корема, в резултат на което е необходимо да се спре курса на терапия.

За бременни жени Actovegin често се предписва, както под формата на инжекции, така и под формата на таблетки. Обикновено причината за назначаването на Actovegin е фетална хипоксия, открита при ултразвук или по време на CTG, нарушен кръвоток в плацентата или плацентарна недостатъчност, както и токсикоза, световъртеж, главоболие или спазми в краката, възникващи от нарушения на кръвообращението. В почти всички случаи бременните жени оставят положителни отзиви за Actovegin, тъй като лекарството подобрява собственото си благосъстояние и състоянието на плода, нормализирайки показателите на ултразвук, CTG и други изследвания.

За всички останали възрастни Actovegin по правило се предписва за различни нарушения на кръвообращението, като например главоболие, вегетативно-съдова дистония, спазми на крайниците, инсулт и др. Прегледите показват, че лекарството ефективно облекчава главоболието, световъртежа и други симптоми, причинени от нарушения на мозъчната циркулация, а също така премахва болезнените спазми в крайниците, намалява степента на замръзване на ръцете и краката. Също така отзивите показват, че Actovegin е много ефективен при вегето-съдова дистония, тъй като значително подобрява общото благосъстояние и намалява тежестта и честотата на атаките. Малко по-рядко отзивите показват, че Actovegin работи чудесно като лекарство за рехабилитация след инсулт или черепно-мозъчна травма.

Когато се използва за възрастни хора, Actovegin има подчертан стимулиращ ефект, на фона на който, след курс на инжекции, преди това изтощени пациенти в леглото могат да станат и да извършват прости домакински задължения (готвят храна, почистват стаята, измиват неща и т.н.). Ето защо, много от рецензиите посочват, че за възрастните хора Actovegin е отлично поддържащо лекарство, което ви позволява да останете активни и мобилни.

Трябва да се отбележи отделно: мнозина посочват, че само австрийският Actovegin „работи“, а руският е напълно безполезен. В резултат на тази ситуация мнозина целенасочено търсят в аптеките лекарство, произведено в Австрия, а не в Русия..

Има малко отрицателни отзиви за Actovegin и те се дължат главно на три причини. Първо, това е неефективността на лекарството в конкретен случай. На второ място, развитието на странични ефекти, които доведоха до необходимостта от спиране на курса на терапия. И трето, това е страхът от използване на лекарство, което не се използва в САЩ и Европа и което няма терапевтични ефекти, доказани от съвременните стандарти..

Актовегин (таблетки, ампули) - цена

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Нашите експерти

Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

Защо Actovegin се предписва по време на бременност

Когато бременността протича с патологии (вътрематочна инфекция, различни заболявания и др.), Плацентарната недостатъчност почти винаги възниква. За да може една жена безопасно да роди бебе, лекарят предписва Actovegin по време на бременност.

Плацентарната недостатъчност се състои от редица нарушения - трофични (хранителни), ендокринни, метаболитни задължения на плацентата. Това може да доведе до факта, че тя няма да може да поддържа необходимия обмен между организмите на бъдещата майка и детето..

Actovegin често се предписва на бременни жени, които вече са претърпели спонтанен аборт. Предписва се за запазване на плода и нормалния ход на бременността..

Ефективно средство за нормално протичане на бременността

Един от основните компоненти на лекарството е екстракт от кръвта на младо теле. При използване на лекарството не е имало случаи на отрицателни ефекти върху плода и тялото на бременна жена като цяло..

Лекарите предписват Actovegin по време на бременност, когато се появят следните усложнения:

 • частично отделяне на яйцеклетката;
 • рискът от преждевременно прекъсване на бременността;
 • недохранване на плода;
 • предлежание на плацентата;
 • вътрематочна фетална хипоксия;
 • забавяне в развитието на детето;
 • дистрофия на плода;
 • късна гестоза;
 • симптом на фетоплацентарна недостатъчност;
 • диабет.

Ако получите страничен ефект от лекарствата, трябва да спрете приема на Actovegin и да се консултирате със специалист.

Актовегин по време на бременност е в състояние да възстанови нарушен или да подобри недостатъчния маточноплацентарен кръвен поток. Дори и с помощта на лекарството, обменните процеси между майката и детето се нормализират. Лекарството се предписва, когато плодът има кислород, хранителен дефицит. Прочетете също отзиви за Hofitol по време на бременност и Lizobact по време на бременност.

Едно от основните фармакологични свойства на лекарството е да подобри метаболитните функции в клетките на кръвоносните съдове. Това се дължи на факта, че глюкозата, кислородът попада в клетките и осигурява нормално усвояване. След това храненето, функционирането, регенерацията на клетките, тъканите е много по-добро..

Действие при планиране на концепцията

Актовегин при планиране на бременност е доста често срещано средство. Подобрява кръвообращението на клетъчно ниво. Ефективен при нормализиране на кръвния поток при майката-плацента-неродено дете.

Лекарството се предписва при планиране на зачеването, когато метаболитният процес е нарушен, ако жената има склонност към разширени вени, образуват се хемороиди и има проблеми със сърдечно-съдовата система или е имало непланирано прекъсване на бременността преди това.

Активните компоненти на лекарството активират натрупването на кислород, глюкоза в кръвта, подобряват усвояването на необходимите вещества и имат положителен ефект върху метаболитните процеси. По време на бременността при жената всички тези процеси се удвояват, тялото работи за двама. По време на планирането на бременността е по-добре да пиете Actovegin само за тези жени, които имат тази или онази патология, само както е предписано от специалист.

Лечение на патологични инжекции

Като цяло състоянието на тялото се подобрява при планиране на зачеването, имунната система се увеличава, рискът от патологии намалява.
2 - 3 месеца преди зачеването, приемането на лекарството подготвя женското тяло за образуване на пълноценна плацента и ембрионална привързаност. При нормално кръвообращение лекарството не е задължително да се пие.

Противопоказания и странични ефекти

Actovegin е противопоказан за тези, които имат здравословни проблеми или трябва да бъдат наблюдавани от специалист. Лекарството трябва да се приема с повишено внимание при следните заболявания:

 • белодробен оток;
 • диабет;
 • хипернатриемия;
 • сърдечна недостатъчност;
 • олигурия;
 • задържане на течности;
 • анурия.

Актовегин по време на бременност може да има странични ефекти и да повлияе негативно на развитието на плода. Не може да бъде:

 • силно зачервяване на лицето;
 • изпотяване;
 • хипертермия - леко повишаване на телесната температура;
 • анафилактичен шок (с парентерално приложение);
 • рубеола (алергичен обрив);
 • стомашни болки;
 • главоболие;
 • диария;
 • диспнея;
 • топлина.

Ако се появи някой от симптомите, трябва да се свържете с вашия гинеколог. Лекарството обаче често се предписва през цялата бременност, но само по препоръка на лекарите..

Правилна употреба на лекарството

И така, открихме, че Actovegin се предписва в много случаи. Това е борбата с патологии по време на бременност, усложнения от минала неуспешна бременност. Това лекарство е полезно и незаменимо в случай на усложнения..

Необходимо е да следвате ясните инструкции на специалист и да приемате Актовегин по време на бременност по разработената от него схема, за да не се тревожите за здравето на бъдещото дете.

Форма на освобождаване на лекарството Actovegin:

 • мехлем;
 • гел;
 • сметана;
 • хапчета;
 • ампули.

Приложението зависи от показанията на жената, от здравословното състояние на тялото, плода.

Често лекарството се прилага интравенозно на жени в положение, когато се лекуват в болница. Това помага при спешна терапия, в случаите, когато състоянието на бъдещата майка или дете трябва спешно да се подобри. Лекарството се прилага с капкомер.

Той започва да действа 20-30 минути след приложението, терапевтичният ефект достига максималната си стойност след 3-6 часа от момента, в който е била инсталирана капкомера с веществото.

Инжекциите на Actovegin в ампули по време на бременност интрамускулно също имат бърз ефект, но не толкова активен, колкото капкомер. Инжекциите се предписват в спешни случаи, които изискват бърза намеса. Инжекциите се правят с цел подобряване на кръвообращението в плацентата, с цел предотвратяване на аборт или има опасност от спонтанен аборт.

Таблетките Actovegin обикновено се предписват с профилактична цел, когато има случаи на аборт или в случаи на усложнения по време на бременността. Често таблетките се използват в комплексната терапия..

Мехлеми, гелове и кремове се нанасят върху отделен участък от кожата, на тънък слой няколко пъти на ден. Понякога се правят компреси с мехлем. Таблетките Actovegin обикновено се приемат по време на бременност половин час преди хранене, което трябва да се измие с малко вода.

Курсът на инжекции и инжекции се предписва от специалист и се извършва под негов надзор. Дозировката обикновено се изчислява за всяка жена поотделно. Таблетките се предписват по 1-2 броя не повече от три пъти на ден. Но това се случва, когато 1 таблетка се предписва няколко пъти на ден..

Курсът на инжекции се предписва изключително от гинеколога

В спешни ситуации лекарството се прилага парентерално, заобикаляйки стомашно-чревния тракт. Курсът започва с 10-20 ml от веществото и с течение на времето количеството намалява до 5 ml, или понякога пациентът се прехвърля на използването на хапчета.

Във всеки случай по-индивидуална среща и подробни инструкции за употребата на Actovegin могат да бъдат определени само от специалист, който наблюдава жена по време на бременност..

Предимства и недостатъци на това вещество
Основните предимства на лекарствотоНедостатъци на лекарството
Активира метаболизмаИма странични ефекти
Насърчава процеса на обновяване на клеткитеНякои имат непоносимост към компонентите
Помага на тялото да се адаптира по време на планирането на бременносттаНе може да се използва при бъбречна недостатъчност
Помага за увеличаване на енергийните ресурси на клеткитеНеобходимо е стриктно да се следват препоръките на лекарите
Предотвратяване на спонтанен аборт
Помага за раждането на здраво бебе
Кръвното налягане се подобрява
Актовегин може да увеличи устойчивостта на тъканите към хипоксия
Прегледи на бременни жени

Актовегин ми помогна много. Прекрасно е за успокояване на сърдечния ритъм на бебето. Вече си мислех, че ще бъдем приети в болницата и ще се лекуваме дълго време. Но след като взех лекарството, се почувствах много по-добре и детето също, както показаха резултатите от теста. Най-вероятно нарушения на развитието са възникнали поради факта, че имам разширени вени. Затова препоръчвам лекарството.

Взех и лекарството. Инжектираха ме интравенозно и след това пиех хапчета. Най-интересното е, че детето е наддало голямо тегло през това време. Казаха ми, че това е нормално. Актовегин също има отличен ефект върху работата на плацентата. А развитието и здравето на нероденото дете пряко зависи от състоянието на плацентата. Тези, които казват, че това е неестествен растеж на детето, грешат - това не е хранене, а способността на плода да приема необходимите вещества в необходимото за това количество. Основното нещо е да го пиете под наблюдението на гинеколог..

Актовегин е добро, ефективно лекарство. Изписаха ми го, след като ми поставиха диагноза полихидрамнион. Полихидрамнионите преминаха след седмица употреба на лекарството. Подобри се кръвообращението. При първата бременност бях инжектиран интравенозно в продължение на 10 дни, тъй като имаше преждевременно стареене на плацентата. Тя роди здрави и силни бебета. Така че не мисля, че лекарят ще посъветва лошо.

За автора: Боровикова Олга

Актовегин по време на бременност

Актовегин принадлежи към фармакологичната група лекарства, които влияят на метаболизма и процесите на храносмилане. Лекарството е пречистен екстракт от кръвта на телета. Има метаболитен, невропротективен и микроциркулаторен ефект. Лекарите от болница Юсупов имат индивидуален подход към избора на дозата на лекарството, честотата на приложение и продължителността на терапията. Актовегин се използва като част от комплексна терапия след цялостен преглед на пациента с помощта на най-новото оборудване и съвременни лабораторни изследвания.

Защо Actovegin се предписва по време на бременност? Актовегин се предписва по време на бременност, ранна бременност, през втория и третия триместър. Това е лекарство, което влияе върху притока на кръв и метаболизма в тялото на бременна жена и плода, подобрява кръвообращението в плацентата. Развиващият се плод под въздействието на лекарството получава достатъчно количество кислород и глюкоза, аминокиселини, витамини и минерали.

Защо на бременни жени се предписва Actovegin? Наркотикът е незаменим при заплашителни състояния на бременността и възникваща патология на плода. Схемите на лечение и дозировката на Actovegin по време на бременност се избират индивидуално от акушер-гинеколозите.

Актовегин по време на бременност се предписва интравенозно, интрамускулно или орално, ако са налице следните показания:

 • Фетална хипоксия;
 • Отлепване, предлежание на плацентата;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Късна гестоза;
 • Забавяне в развитието на плода;
 • Изчезваща бременност в миналото;
 • Ниска вода;
 • Флеберизъм;
 • Диабет.

Инструкции за употреба на Actovegin по време на бременност

Actovegin се предлага в две форми. По време на бременност таблетките Actovegin се приемат през устата и инжекционният разтвор се прилага интрамускулно или интравенозно. Лекарството се използва външно под формата на мехлем, гел или крем. Външните форми на лекарството се прилагат върху засегнатите области на тялото с тънък слой няколко пъти на ден, в зависимост от вида на заболяването и разпространението на патологичния процес. Използвайте и компреси с маз Actovegin.

Бременните жени приемат таблетки според указанията на лекар, половин час преди хранене, с много вода. При остри или критични състояния по време на бременност Actovegin първоначално се предписва като интрамускулно инжектиране или капково в 5% разтвор на глюкоза или 0,9% разтвор на натриев хлорид.

Еднократното количество на лекарството и продължителността на терапевтичния курс се определят от лекаря въз основа на клиничната ситуация. Лекарството се прилага в болница Юсупов от медицински сестри, които владеят свободно техниката на интравенозни и интрамускулни инжекции. Дозировките на Actovegin по време на бременност зависят от тежестта на състоянието на жената и рисковете от фетална хипоксия.

Actovegin по време на бременност първо се прилага интравенозно или интрамускулно, след което те преминават към прием на лекарството вътре. Интравенозното приложение повишава кръвното налягане, така че медицинският персонал на болница Юсупов инжектира лекарството със скорост 4-6 капки в минута. Ефектът след интравенозно приложение на Actovegin се наблюдава след 10-30 минути и достига пикова стойност след 3-6 часа.

Във връзка с този ефект на лекарството лекарите разработват поетапна схема за приложение на Actovegin при бременни жени. Първоначално, на фона на остра патология след постъпване в болницата, лекарството се прилага интравенозно, като се контролира стриктно благосъстоянието на бременната жена и състоянието на утероплацентарния кръвен поток. Тъй като състоянието се стабилизира, кръвният поток се възстановява, плодът престава да страда от хипоксия, те преминават към прием на хапчета вътре.

Ефектът на актовегин върху плода

Преди да предписват инжекции Actovegin по време на бременност, лекарите оценяват ефекта на лекарството върху плода по различно гестационно време. Основното показание за употребата на Actovegin при бременни жени е установяването на факта за наличието на фетоплацентарна недостатъчност при плода, започвайки от ранните етапи на бременността. Лекарството се предписва, ако бременна жена има следните симптоми:

 • Несъответствието между височината на маточното дъно и гестационната възраст;
 • Появата на петна от влагалището на различни етапи от бременността;
 • Главоболие, слабост, замаяност.

През първия триместър на бременността плацентата не е претоварена. Размерът му по това време е приблизително равен на размера на плода, така че нероденото дете обикновено не изпитва проблеми с набавянето на кислород и хранителни вещества. Но ако през този период настъпи състоянието на плацентарна недостатъчност, може да се наложи назначаването на Actovegin.

През втория триместър може да се формира вторична плацентарна недостатъчност поради увеличаване на размера на плода. Плодът започва да расте, има нужда от много повече хранителни вещества и кислород. Съществува риск от неблагоприятни гестационни резултати. Когато една жена на даден етап от бременността разкрие сериозни нарушения, заплаши плода с хипоксия, те прибягват до приема на Actovegin, за да предотвратят тези състояния.

През третия триместър причината за назначаването на Actovegin е ранното преждевременно стареене на плацентата. Функционалността му намалява, доставката на хранителни вещества и кислород до плода се нарушава. В този случай акушер-гинеколозите хоспитализират бременната жена в болницата и предписват капкомери Actovegin.

Противопоказания за употребата на Actovegin по време на бременност

Противопоказания за употребата на лекарството са:

 • Бъбречно заболяване в стадия на декомпенсация;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Белодробен оток;
 • Повишена концентрация на натрий в кръвта;
 • Задържане на течности;
 • Индивидуална непоносимост към основното активно вещество или спомагателните съставки.

Опасността от употребата на лекарството по време на бременност и кърмене е възможната поява на странични ефекти:

 • Алергични реакции;
 • (по-често - кожни обриви);
 • Повишено изпотяване;
 • Повишена сърдечна честота;
 • Задух;
 • Повишена телесна температура;
 • Главоболие, световъртеж;
 • Нарушения на храносмилателната система (стомашна болка, диария).

В този случай лечението с актовегин се спира, детето временно се прехвърля на изкуствено хранене и се извършва симптоматична терапия с безопасни лекарства..

Актовегин за кърмене

При заболявания, които причиняват кръвообращение, Actovegin се предписва по време на бременност. Ако все още има нужда от продължаване на терапията с Actovegin, лекарството се предписва и по време на кърмене. Индикациите за назначаване на Actovegin при жени, които кърмят са следните заболявания:

 • Флеберизъм;
 • Остра циркулаторна недостатъчност на мозъка;
 • Травматично увреждане на мозъка;
 • Болести на централната и периферната нервна система;
 • Хемороиди.

Лекарите от болница Юсупов извършват терапия с Actovegin съгласно официалните инструкции. Употребата на лекарството не уврежда здравето на бебето и майка му. Въпреки това, Actovegin се използва по време на кърмене само ако ползите надвишават риска от усложнения. По-подробни съвети за употребата на Actovegin по време на бременност и кърмене могат да бъдат получени чрез уговаряне на час.

Актовегин по време на бременност: какво е полезно и в какви случаи се предписва

Патологиите на функционирането на плацентата могат да причинят сериозни смущения в развитието и храненето на детето. При диагностициране на такива усложнения Actovegin се предписва на бременна жена. Има благоприятен ефект върху плацентарната циркулация. Безопасно ли е лекарството за дете, какви са показанията за употребата му? Повече за това по-долу в статията..

 1. Какво представлява Actovegin
 2. Състав и форма на освобождаване
 3. В какви случаи се предписва
 4. Какво се предписва по време на бременност
 5. Противопоказания
 6. Приложение и дозировка
 7. Странични ефекти
 8. Актовегин по време на бременност. Предимства и недостатъци
 9. Аналози
 10. Интересно видео: какво е Actovegin и неговият ефект върху човешката клетка

Какво представлява Actovegin

Актовегин е лекарство, което съдържа депротеинизиран хемодиализат. Това химично съединение се намира в кръвта на телетата..

Актовегин се предписва при патологии на кръвоснабдяването в човешкото тяло.

Лекарството активира клетъчните процеси на снабдяване с кислород и метаболизъм. В резултат на това транспортът на глюкозата се подобрява, количеството нуклеотиди и аминокиселини в клетките се увеличава..

Често се използва при лечение на патологии на кръвообращението и регенерация на тъканите.

Понастоящем ефективността на лекарството не е доказана от клинични проучвания, поради което използването му изисква повишено внимание и задължителна консултация с лекар..

Състав и форма на освобождаване

Лекарството Actovegin се предлага в следните лекарствени форми:

 • хапчета;
 • разтвор за интравенозно инжектиране;
 • мехлем;
 • сметана;
 • гел.

Таблетките Actovegin по време на бременност се предписват по правило като профилактично средство. Препоръчва се за жени, които са преживели спонтанни аборти и затваряне на бременност.

Капките на Actovegin по време на бременност се прилагат интравенозно. Те се използват в случаи на спешна помощ с рязко влошаване на състоянието на майката и детето..

Гелове, мехлеми и кремове не се използват по време на бременност, тъй като те нямат терапевтичен ефект върху състоянието на плацентата.

Най-висока концентрация на активни компоненти се намира в разтвора, най-малко в мехлемите и кремовете. Интравенозното приложение на лекарството е възможно само в болница под постоянното наблюдение на лекарите.

Съставът на лекарството включва следните компоненти:

 • депротеинизиран хемодериват;
 • помощни компоненти (вода, натриев хлорид, нишесте, съставки на черупката).

В какви случаи се предписва

За правилната употреба на лекарството трябва да знаете защо Actovegin се предписва по време на бременност.

Показания за употреба на лекарствения продукт:

 • патологични промени в кръвообращението на мозъка;
 • невропатия, свързана със захарен диабет;
 • наличието на рани, които не зарастват дълго време;
 • увреждане на кръвоносните съдове, което е придружено от нарушение на нервната регулация;
 • травма на черепа и мозъка;
 • период на възстановяване на покривните тъкани на тялото.

По време на бременност това лекарство се предписва в случай на неправилна циркулация в плацентарните кръвоносни съдове..

Необходимостта от употребата на това лекарство се определя, когато жената преминава рутинен преглед..

Какво се предписва по време на бременност

Показания за употребата на лекарството Actovegin по време на бременност:

 • кислородно гладуване на детето в утробата;
 • неправилно представяне на плацентата;
 • отлепване на плацентата;
 • вероятността от спонтанен аборт;
 • късна токсикоза или тежки форми на гестоза;
 • вътрематочно забавяне на растежа на детето;
 • история на жените за пропуснати бременности в миналото;
 • недостатъчно количество околоплодни води;
 • захарен диабет при майката;
 • флевризъм.

Необходимостта от използване на Actovegin по време на бременност се определя от лекаря, който следи състоянието на бъдещата майка.

Необходимостта от употребата на лекарството се определя от изоставането в размера и неадекватността на детето с гестационната възраст. Не можете сами да вземете решение за приема на лекарството..

Преди назначаването му, на бъдещата майка се препоръчва да се подложи на цялостен преглед и да вземе тестове.

Противопоказания

Лекарството Actovegin не трябва да се приема при наличие на следните заболявания и патологии:

 • индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи лекарството;
 • подуване на белодробната тъкан;
 • дисфункция на бъбреците и пикочния мехур;
 • сърдечна недостатъчност при майката.

Ако имате анамнеза за тези диагнози, трябва да спрете приема на това лекарство. Той може да провокира развитието на сериозни странични ефекти от много системи на органи, усложнение на съществуващото заболяване.

Приложение и дозировка

Приемът на Актовегин таблетки по време на бременност трябва да се спазва стриктно в инструкциите за употреба. Дозировката на активната съставка, режимът и общата продължителност на лечението се определят от лекаря.

Изследванията, на които жената трябва да се подложи преди лечение с Actovegin:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • ултразвуково изследване на състоянието на плода и плацентата.

Като правило лекарството се приема по 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Препоръчително е да хапвате хапче половин час преди хранене. Това насърчава по-добро усвояване на активните съставки и по-изразен ефект..

Таблетката трябва да се погълне цяла и да се измие с много чиста вода..

Общата продължителност на лечението с Actovegin не надвишава 6 седмици. След това трябва да си вземете почивка и да оцените постигнатия ефект..

Странични ефекти

Докато приемате лекарството, могат да се появят следните нежелани реакции:

 • кожен обрив;
 • кошери;
 • сърбеж и лющене на кожата;
 • прекомерно изпотяване;
 • зачервяване на кожата на лицето;
 • рязка промяна в нивото на кръвното налягане в съдовете;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • дихателен дистрес и задух;
 • покачване на температурата;
 • главоболие или мигрена;
 • виене на свят;
 • възпалено гърло;
 • стомашни болки;
 • нарушения на изпражненията;
 • болки в мускулите и ставите.

Ако откриете един или повече от тези симптоми в себе си, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар. Той ще ви помогне да коригирате лечението и да изберете друго лекарство..

Актовегин по време на бременност. Предимства и недостатъци

Към днешна дата Actovegin няма клинично доказани изпитвания за неговата ефективност..

Въз основа на това много гинеколози са на мнение, че приемането на това лекарство през първите 12 седмици от перинаталния период не се препоръчва..

Започвайки от 2-ри триместър на бременността, Actovegin може да се предписва, когато се диагностицира плацентарна недостатъчност. През последния триместър показанието за употреба може да бъде преждевременно стареене на мястото на детето.

Това лекарство се предписва като част от сложната терапия. Ето защо, в допълнение към приема на лекарството, е важно да следвате препоръките за поддържане на начина на живот на бременната жена..

Внимание! Actovegin се предписва изключително от бременния лекар. Не можете да приемате лекарството без уговорка.

Аналози

Основният аналог на Actovegin е лекарството Solcoseryl. Лекарството се предлага под формата на мехлеми, гелове и инжекционни разтвори. Активната съставка е депротеинизиран диализат. Най-високата му концентрация се намира в разтвори за интравенозно приложение..

Разликата между Actovegin и Sorkoseril е липсата на консерванти. Това намалява риска от алергични реакции и странични ефекти. Actovegin е по-бюджетен. Цената за 50 таблетки е 1500-1600 рубли.

Актовегин е лекарство, което се използва в акушерската практика за нормализиране на плацентарното кръвообращение. Отлепването на околоплодните мембрани, феталната хипоксия, забавянето на развитието са основните показания за прием на Actovegin.

Таблетната форма на лекарството се предписва при незначителни отклонения от нормата и като профилактика.

Ако патологиите имат силна степен на развитие, на жената се предписва интравенозен разтвор.

Лекарството няма клинични проучвания, поради което не се препоръчва употребата му през първия триместър на бременността.

Във всички останали случаи те се използват изключително по указание на лекар, който следи развитието на детето..

Актовегин по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Инструкцията на лекарството "Actovegin" предписва използването му при идентифициране на исхемични процеси, за най-бързо заздравяване на рани след операция и наранявания, изгаряния, премахване на нарушения в съдовата система и кръвообращението, включително лечение на новородени.

Като част от "Actovegin", активната съставка е депротеинизиран хемодериват, който се получава от кръвта на телета. Този продукт съдържа голямо количество животински протеини и се счита за ефективен поради активното си действие, което е насочено към стимулиране на метаболитните процеси в организма на клетъчно ниво. Приемът на това лекарство насърчава по-доброто натрупване на кислород и глюкоза в организма. По този начин, благодарение на "Actovegin", кръвоснабдяването на тези области на тъканите, в които метаболизмът е нарушен (тъкани, подложени на процеса на хипоксия, както и язви и рани), се подобрява и по този начин енергийните резерви на клетките се увеличават. Това лекарство повишава концентрацията на аминокиселини, както и вещества като фосфорокреатин, ADP и ATP. Действието на лекарството започва почти веднага след поглъщане (в рамките на първите 30 минути), а максималният му ефект се постига средно след 2-3 часа.

Защо Actovegin се предписва по време на бременност??

За някои жени лекарите препоръчват да започнат да приемат Actovegin, докато планират бременност, за да минимизират риска от проблеми, свързани с раждането на бебе. Това се отнася за жени, които имат склонност към нарушения на периферното кръвообращение (отоци, язви), разширени вени, както и предразположение към хемороиди.

Други показания за Actovegin по време на бременност според инструкциите:

 • Метаболитни и съдови нарушения на мозъка (включително исхемичен инсулт, черепно-мозъчна травма).
 • Периферни (артериални и венозни) съдови нарушения и техните последици (артериална ангиопатия, трофични язви); диабетна полиневропатия.
 • Заздравяване на рани (язви с различна етиология, изгаряния, трофични разстройства (рани от залежаване), нарушени процеси на зарастване на рани).
 • Профилактика и лечение на радиационни увреждания на кожата и лигавиците по време на лъчева терапия.

Но дори употребата на лекарството в тези случаи носи риск за плода..

Възможен ли е Actovegin по време на бременност?

Бъдещите майки често се притесняват от въпроса "Възможен ли е Actovegin по време на бременност?", Особено когато лекарството се предписва в ранните етапи. Следвайки инструкциите на лекарството и многобройни прегледи на експерти, можем да заключим, че опасенията относно приема на таблетки Actovegin по време на бременност са абсолютно безпочвени. Трябва обаче да се помни, че през този период самолечението не е допустимо, така че лекарството трябва да бъде предписано от лекуващия лекар. Лекарят е този, който ще определи необходимата доза и оптималния метод на приложение: под формата на таблетки, интрамускулно или интравенозно, като предварително е анализирал естеството на нарушенията.

Актовегин има основната си задача да активира метаболитните процеси на клетъчно ниво, както и да възстанови храненето на клетките и тъканите.

Употребата на Actovegin по време на бременност е известна отдавна, въпреки че медицинските спорове по отношение на това лекарство не отшумяват досега. Противниците казват, че няма достатъчно данни за безопасността на Actovegin и поддръжниците отбелязват дългосрочната и успешна употреба на това лекарство на практика. В същото време случаи на вредно въздействие върху тялото на жената никога не са установени..

Поради недостатъчния брой проучвания, доказващи пълната безопасност на лекарството "Актовегин", той трябва да се приема с повишено внимание и само според указанията на лекуващия лекар.

Инструкции за Actovegin по време на бременност

Инструкцията за Actovegin по време на бременност помага да се определи методът и дозата на приема на това лекарство, което се отделя от кръвта на телета. Активната съставка на "Актовегин" - депротеинизиран хемодериват - насърчава активирането на метаболитните процеси в тъканите на клетъчно ниво, подобрява храненето на клетките и стимулира тяхното обновяване.

В "Инструкции" към лекарството "Actovegin" е посочено, че може да се използва в различни дозирани форми: таблетки, мехлеми за външна употреба, разтвори за инжекции и разтвори за инфузия. Актовегин таблетки са хапчета от 200 mg. Приемането на хапчета се извършва преди хранене; препоръчва се да се пият хапчета с малко количество вода. Съдържанието на това лекарство в разтвори варира: разтвори от 10% или 20% са на разположение за инфузия, а ампули от 2, 5 или 10 ml се произвеждат за инжекции..

Трябва да се има предвид, че дозировката и методът на приемане на "Актовегин" в един или друг случай трябва да бъдат предписани от лекар, като се вземат предвид състоянието на бременната жена и плода. Естествено, хапчетата действат по-бавно, но за дълъг период от време. При остри форми на нарушения на кръвообращението и кислородно гладуване на плода, ще бъде оптимално да приемате това лекарство под формата на инжекции или капкомери.

Актовегин по време на бременност има бърз ефект в рамките на 10-30 минути след приложението, достигайки своя максимум в рамките на 2 до 6 часа (средно след 3 часа).

Противопоказания за приемане на Actovegin по време на бременност

Актовегин по време на бременност практически не причинява никакви странични ефекти, но въпреки абсолютната естественост на това лекарство има редица противопоказания за него.

Противопоказанията за прием на Actovegin по време на бременност са както следва:

 • Алергична реакция на тялото към лекарството, проявяваща се под формата на уртикария или оток, както и горещи вълни, прекомерно изпотяване и др. Възможността за развитие на анафилактичен шок при бременна жена също не е изключена. В допълнение, симптомите на алергия могат да включват усещане за стягане в гърдите, диария, гадене и повръщане, учестено и затруднено дишане, главоболие, болка с различна етиология (в ставите, гърлото, корема, мускулите и др.).
 • Белодробен оток.
 • Задържане на течности в тялото.
 • Декомпенсирана сърдечна недостатъчност.
 • Намалено отделяне на урина (олигурия).
 • Невъзможност за попадане на урина в пикочния мехур (анурия).

В случай на алергична реакция към лекарството "Actovegin" с наблюдението на горните симптоми, бременната жена трябва спешно да спре приема на лекарството и незабавно да се консултира с лекар. Не трябва да проявявате независимост и да приемате "Актовегин" без лекарско предписание, защото бъдещата майка може да не знае скритите форми на възможни нарушения и заболявания. Приемът на каквито и да е лекарства, включително естествени по състав, може само да влоши ситуацията.

Странични ефекти на Actovegin по време на бременност

Актовегин се понася добре по време на бременност и в повечето случаи не причинява никакви странични ефекти при бременни жени. Трябва обаче да се помни, че естествеността и относителната безвредност на това лекарство не изключва сериозна отговорност при употребата му. Следователно, назначаването на "Actovegin" трябва да се извършва от лекуващия лекар в тези случаи, които изискват спешна намеса за предотвратяване на възможни усложнения при раждане на дете.

Страничните ефекти на Actovegin по време на бременност се свеждат до такива прояви като алергични реакции от тялото: в редки случаи могат да се появят отоци и уртикария. Някои жени могат да получат симптоми като повишено изпотяване, лека температура и горещи вълни. Ако се появят някакви странични ефекти, бременна жена трябва да се свърже с лекуващия си лекар, който ще предпише друго лекарство или ще коригира дозировката на Actovegin. Ако бременна жена има алергия, лекарството трябва да бъде отменено. Жените със сърдечна недостатъчност или белодробен оток не трябва да приемат това лекарство.

Дозировка на Actovegin по време на бременност

Дозировката на Actovegin по време на бременност се предписва изключително от лекар, а също и в съответствие с инструкциите за това лекарство. Трябва обаче да се помни, че преди началото на инфузията се препоръчва да се направи тест за възможността за свръхчувствителност към лекарството при бременна жена под формата на пробна инжекция (доза - 2 ml, i / m).

Въпреки че употребата на лекарството "Akovegin" никога не е имала отрицателен ефект върху тялото на майката и развитието на плода, все пак е необходимо да се вземе предвид възможността за потенциален риск за детето. Следователно, въвеждането на лекарството изисква повишено внимание, трябва да се използва стриктно под наблюдението на лекуващия лекар..

Таблетката "Actovegin" обикновено се предписва в доза от 200 mg 3 пъти на ден преди хранене. Дражето трябва да се измие с малко вода. В случай на интрамускулно инжектиране на това лекарство на бременна жена, инжектирането се извършва бавно в доза не повече от 5 ml. Трябва да се отбележи, че в разтворите на Actovegin може да присъства жълтеникав оттенък. Образува се поради наличието на изходни материали в състава на лекарството, но изобщо не влияе върху качеството и поносимостта на лекарството. Строго е забранено използването на непрозрачен разтвор или такъв, който съдържа частици. След отваряне на ампулата разтворът на Actovegin не може да се съхранява.

Ефектът от лекарството се наблюдава в рамките на 30 минути след поглъщане или инфузия. Максималният показател за неговото действие се достига средно след 3 часа.

Актовегин при планиране на бременност

Много здравни специалисти препоръчват на жените да започнат да приемат това лекарство преди това преди желаната бременност, тези. по време на периода на планиране.

Actovegin се препоръчва при планиране на бременност, за да се предотврати развитието на възможни нарушения в бъдеще, по-специално като плацентарна недостатъчност. Факт е, че раждането на дете е много сериозен тест за тялото на жената, този процес изисква последователност в работата на всички органи и системи. Плацентата служи като защита за нероденото бебе, чрез кръвоносните съдове на които плодът получава глюкоза, кислород и всички елементи, необходими за пълноценното развитие. Често има случаи, когато жената, която очаква дете, има нарушено кръвообращение, в резултат на което плацентата е изчерпана и не може да се образува напълно. Това е т.нар. "Плацентарна недостатъчност". Такъв проблем може да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт, което е крайно нежелателно за всяка жена. За да се избегнат подобни трагични ситуации, гинекологът назначава повече бъдещата майка "Актовегин" на етапа на планиране на зачеването. Лекарството подобрява кръвообращението чрез въздействие върху клетъчните структури, което от своя страна значително увеличава тяхната жизнеспособност и допринася за правилното функциониране.

"Actovegin" няма противопоказания и изразени странични ефекти, поради което не представлява заплаха нито за майката, нито за детето. Въпреки това, преди да започнете да приемате това лекарство, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който ще определи начина на приложение и дозировката..

Актовегин по време на бременност може да се предписва рано или късно.

Отзиви за Actovegin по време на бременност

Отзивите за Actovegin по време на бременност обикновено са положителни, тъй като в по-голяма степен лекарството не причинява странични ефекти, понася се добре. Единствените недостатъци, които бъдещите майки отбелязват, са високата цена на лекарството, както и болезнеността на инжекциите. Много жени приемаха "Actovegin" в курсове, продължителността на които се определяше от лекуващия лекар.

Разбира се, през периода на раждането на дете всяка бъдеща майка трябва да се стреми да предпази себе си и бебето си от възможни патологии, като откаже прекомерно физическо натоварване, пълноценно и балансирано хранене, достатъчно сън и почивка. За добро кръвообращение са необходими ежедневни разходки на чист въздух в продължение на 3 часа. Всеки стрес може да причини неизправност в тялото и да предизвика заплаха от спонтанен аборт. Затова се препоръчва на бременните жени да бъдат възможно най-малко нервни, да не се притесняват от дреболии, да имат емоционален мир..

Актовегин по време на бременност често се използва заедно с други лекарства (аспирин, комплин, дипиридамол, инстерон и др.). Трябва да се помни, че някои от тези лекарства са противопоказани, особено през първия триместър на бременността. Освен това всички те имат странични ефекти. Следователно няма да е лесно да се намери заместител на "Актовегин" без риск за бременна жена и нейното бебе..