Когато бременността протича с патологии (вътрематочна инфекция, различни заболявания и др.), Плацентарната недостатъчност почти винаги възниква. За да може една жена безопасно да роди бебе, лекарят предписва Actovegin по време на бременност.

Плацентарната недостатъчност се състои от редица нарушения - трофични (хранителни), ендокринни, метаболитни задължения на плацентата. Това може да доведе до факта, че тя няма да може да поддържа необходимия обмен между организмите на бъдещата майка и детето..

Actovegin често се предписва на бременни жени, които вече са претърпели спонтанен аборт. Предписва се за запазване на плода и нормалния ход на бременността..

Ефективно средство за нормално протичане на бременността

Един от основните компоненти на лекарството е екстракт от кръвта на младо теле. При използване на лекарството не е имало случаи на отрицателни ефекти върху плода и тялото на бременна жена като цяло..

Лекарите предписват Actovegin по време на бременност, когато се появят следните усложнения:

 • частично отделяне на яйцеклетката;
 • рискът от преждевременно прекъсване на бременността;
 • недохранване на плода;
 • предлежание на плацентата;
 • вътрематочна фетална хипоксия;
 • забавяне в развитието на детето;
 • дистрофия на плода;
 • късна гестоза;
 • симптом на фетоплацентарна недостатъчност;
 • диабет.

Ако получите страничен ефект от лекарствата, трябва да спрете приема на Actovegin и да се консултирате със специалист.

Актовегин по време на бременност е в състояние да възстанови нарушен или да подобри недостатъчния маточноплацентарен кръвен поток. Дори и с помощта на лекарството, обменните процеси между майката и детето се нормализират. Лекарството се предписва, когато плодът има кислород, хранителен дефицит. Прочетете също отзиви за Hofitol по време на бременност и Lizobact по време на бременност.

Едно от основните фармакологични свойства на лекарството е да подобри метаболитните функции в клетките на кръвоносните съдове. Това се дължи на факта, че глюкозата, кислородът попада в клетките и осигурява нормално усвояване. След това храненето, функционирането, регенерацията на клетките, тъканите е много по-добро..

Действие при планиране на концепцията

Актовегин при планиране на бременност е доста често срещано средство. Подобрява кръвообращението на клетъчно ниво. Ефективен при нормализиране на кръвния поток при майката-плацента-неродено дете.

Лекарството се предписва при планиране на зачеването, когато метаболитният процес е нарушен, ако жената има склонност към разширени вени, образуват се хемороиди и има проблеми със сърдечно-съдовата система или е имало непланирано прекъсване на бременността преди това.

Активните компоненти на лекарството активират натрупването на кислород, глюкоза в кръвта, подобряват усвояването на необходимите вещества и имат положителен ефект върху метаболитните процеси. По време на бременността при жената всички тези процеси се удвояват, тялото работи за двама. По време на планирането на бременността е по-добре да пиете Actovegin само за тези жени, които имат тази или онази патология, само както е предписано от специалист.

Лечение на патологични инжекции

Като цяло състоянието на тялото се подобрява при планиране на зачеването, имунната система се увеличава, рискът от патологии намалява.
2 - 3 месеца преди зачеването, приемането на лекарството подготвя женското тяло за образуване на пълноценна плацента и ембрионална привързаност. При нормално кръвообращение лекарството не е задължително да се пие.

Противопоказания и странични ефекти

Actovegin е противопоказан за тези, които имат здравословни проблеми или трябва да бъдат наблюдавани от специалист. Лекарството трябва да се приема с повишено внимание при следните заболявания:

 • белодробен оток;
 • диабет;
 • хипернатриемия;
 • сърдечна недостатъчност;
 • олигурия;
 • задържане на течности;
 • анурия.

Актовегин по време на бременност може да има странични ефекти и да повлияе негативно на развитието на плода. Не може да бъде:

 • силно зачервяване на лицето;
 • изпотяване;
 • хипертермия - леко повишаване на телесната температура;
 • анафилактичен шок (с парентерално приложение);
 • рубеола (алергичен обрив);
 • стомашни болки;
 • главоболие;
 • диария;
 • диспнея;
 • топлина.

Ако се появи някой от симптомите, трябва да се свържете с вашия гинеколог. Лекарството обаче често се предписва през цялата бременност, но само по препоръка на лекарите..

Правилна употреба на лекарството

И така, открихме, че Actovegin се предписва в много случаи. Това е борбата с патологии по време на бременност, усложнения от минала неуспешна бременност. Това лекарство е полезно и незаменимо в случай на усложнения..

Необходимо е да следвате ясните инструкции на специалист и да приемате Актовегин по време на бременност по разработената от него схема, за да не се тревожите за здравето на бъдещото дете.

Форма на освобождаване на лекарството Actovegin:

 • мехлем;
 • гел;
 • сметана;
 • хапчета;
 • ампули.

Приложението зависи от показанията на жената, от здравословното състояние на тялото, плода.

Често лекарството се прилага интравенозно на жени в положение, когато се лекуват в болница. Това помага при спешна терапия, в случаите, когато състоянието на бъдещата майка или дете трябва спешно да се подобри. Лекарството се прилага с капкомер.

Той започва да действа 20-30 минути след приложението, терапевтичният ефект достига максималната си стойност след 3-6 часа от момента, в който е била инсталирана капкомера с веществото.

Инжекциите на Actovegin в ампули по време на бременност интрамускулно също имат бърз ефект, но не толкова активен, колкото капкомер. Инжекциите се предписват в спешни случаи, които изискват бърза намеса. Инжекциите се правят с цел подобряване на кръвообращението в плацентата, с цел предотвратяване на аборт или има опасност от спонтанен аборт.

Таблетките Actovegin обикновено се предписват с профилактична цел, когато има случаи на аборт или в случаи на усложнения по време на бременността. Често таблетките се използват в комплексната терапия..

Мехлеми, гелове и кремове се нанасят върху отделен участък от кожата, на тънък слой няколко пъти на ден. Понякога се правят компреси с мехлем. Таблетките Actovegin обикновено се приемат по време на бременност половин час преди хранене, което трябва да се измие с малко вода.

Курсът на инжекции и инжекции се предписва от специалист и се извършва под негов надзор. Дозировката обикновено се изчислява за всяка жена поотделно. Таблетките се предписват по 1-2 броя не повече от три пъти на ден. Но това се случва, когато 1 таблетка се предписва няколко пъти на ден..

Курсът на инжекции се предписва изключително от гинеколога

В спешни ситуации лекарството се прилага парентерално, заобикаляйки стомашно-чревния тракт. Курсът започва с 10-20 ml от веществото и с течение на времето количеството намалява до 5 ml, или понякога пациентът се прехвърля на използването на хапчета.

Във всеки случай по-индивидуална среща и подробни инструкции за употребата на Actovegin могат да бъдат определени само от специалист, който наблюдава жена по време на бременност..

Предимства и недостатъци на това вещество
Основните предимства на лекарствотоНедостатъци на лекарството
Активира метаболизмаИма странични ефекти
Насърчава процеса на обновяване на клеткитеНякои имат непоносимост към компонентите
Помага на тялото да се адаптира по време на планирането на бременносттаНе може да се използва при бъбречна недостатъчност
Помага за увеличаване на енергийните ресурси на клеткитеНеобходимо е стриктно да се следват препоръките на лекарите
Предотвратяване на спонтанен аборт
Помага за раждането на здраво бебе
Кръвното налягане се подобрява
Актовегин може да увеличи устойчивостта на тъканите към хипоксия
Прегледи на бременни жени

Актовегин ми помогна много. Прекрасно е за успокояване на сърдечния ритъм на бебето. Вече си мислех, че ще бъдем приети в болницата и ще се лекуваме дълго време. Но след като взех лекарството, се почувствах много по-добре и детето също, както показаха резултатите от теста. Най-вероятно нарушения на развитието са възникнали поради факта, че имам разширени вени. Затова препоръчвам лекарството.

Взех и лекарството. Инжектираха ме интравенозно и след това пиех хапчета. Най-интересното е, че детето е наддало голямо тегло през това време. Казаха ми, че това е нормално. Актовегин също има отличен ефект върху работата на плацентата. А развитието и здравето на нероденото дете пряко зависи от състоянието на плацентата. Тези, които казват, че това е неестествен растеж на детето, грешат - това не е хранене, а способността на плода да приема необходимите вещества в необходимото за това количество. Основното нещо е да го пиете под наблюдението на гинеколог..

Актовегин е добро, ефективно лекарство. Изписаха ми го, след като ми поставиха диагноза полихидрамнион. Полихидрамнионите преминаха след седмица употреба на лекарството. Подобри се кръвообращението. При първата бременност бях инжектиран интравенозно в продължение на 10 дни, тъй като имаше преждевременно стареене на плацентата. Тя роди здрави и силни бебета. Така че не мисля, че лекарят ще посъветва лошо.

За автора: Боровикова Олга

Актовегин по време на бременност

Актовегин принадлежи към фармакологичната група лекарства, които влияят на метаболизма и процесите на храносмилане. Лекарството е пречистен екстракт от кръвта на телета. Има метаболитен, невропротективен и микроциркулаторен ефект. Лекарите от болница Юсупов имат индивидуален подход към избора на дозата на лекарството, честотата на приложение и продължителността на терапията. Актовегин се използва като част от комплексна терапия след цялостен преглед на пациента с помощта на най-новото оборудване и съвременни лабораторни изследвания.

Защо Actovegin се предписва по време на бременност? Актовегин се предписва по време на бременност, ранна бременност, през втория и третия триместър. Това е лекарство, което влияе върху притока на кръв и метаболизма в тялото на бременна жена и плода, подобрява кръвообращението в плацентата. Развиващият се плод под въздействието на лекарството получава достатъчно количество кислород и глюкоза, аминокиселини, витамини и минерали.

Защо на бременни жени се предписва Actovegin? Наркотикът е незаменим при заплашителни състояния на бременността и възникваща патология на плода. Схемите на лечение и дозировката на Actovegin по време на бременност се избират индивидуално от акушер-гинеколозите.

Актовегин по време на бременност се предписва интравенозно, интрамускулно или орално, ако са налице следните показания:

 • Фетална хипоксия;
 • Отлепване, предлежание на плацентата;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Късна гестоза;
 • Забавяне в развитието на плода;
 • Изчезваща бременност в миналото;
 • Ниска вода;
 • Флеберизъм;
 • Диабет.

Инструкции за употреба на Actovegin по време на бременност

Actovegin се предлага в две форми. По време на бременност таблетките Actovegin се приемат през устата и инжекционният разтвор се прилага интрамускулно или интравенозно. Лекарството се използва външно под формата на мехлем, гел или крем. Външните форми на лекарството се прилагат върху засегнатите области на тялото с тънък слой няколко пъти на ден, в зависимост от вида на заболяването и разпространението на патологичния процес. Използвайте и компреси с маз Actovegin.

Бременните жени приемат таблетки според указанията на лекар, половин час преди хранене, с много вода. При остри или критични състояния по време на бременност Actovegin първоначално се предписва като интрамускулно инжектиране или капково в 5% разтвор на глюкоза или 0,9% разтвор на натриев хлорид.

Еднократното количество на лекарството и продължителността на терапевтичния курс се определят от лекаря въз основа на клиничната ситуация. Лекарството се прилага в болница Юсупов от медицински сестри, които владеят свободно техниката на интравенозни и интрамускулни инжекции. Дозировките на Actovegin по време на бременност зависят от тежестта на състоянието на жената и рисковете от фетална хипоксия.

Actovegin по време на бременност първо се прилага интравенозно или интрамускулно, след което те преминават към прием на лекарството вътре. Интравенозното приложение повишава кръвното налягане, така че медицинският персонал на болница Юсупов инжектира лекарството със скорост 4-6 капки в минута. Ефектът след интравенозно приложение на Actovegin се наблюдава след 10-30 минути и достига пикова стойност след 3-6 часа.

Във връзка с този ефект на лекарството лекарите разработват поетапна схема за приложение на Actovegin при бременни жени. Първоначално, на фона на остра патология след постъпване в болницата, лекарството се прилага интравенозно, като се контролира стриктно благосъстоянието на бременната жена и състоянието на утероплацентарния кръвен поток. Тъй като състоянието се стабилизира, кръвният поток се възстановява, плодът престава да страда от хипоксия, те преминават към прием на хапчета вътре.

Ефектът на актовегин върху плода

Преди да предписват инжекции Actovegin по време на бременност, лекарите оценяват ефекта на лекарството върху плода по различно гестационно време. Основното показание за употребата на Actovegin при бременни жени е установяването на факта за наличието на фетоплацентарна недостатъчност при плода, започвайки от ранните етапи на бременността. Лекарството се предписва, ако бременна жена има следните симптоми:

 • Несъответствието между височината на маточното дъно и гестационната възраст;
 • Появата на петна от влагалището на различни етапи от бременността;
 • Главоболие, слабост, замаяност.

През първия триместър на бременността плацентата не е претоварена. Размерът му по това време е приблизително равен на размера на плода, така че нероденото дете обикновено не изпитва проблеми с набавянето на кислород и хранителни вещества. Но ако през този период настъпи състоянието на плацентарна недостатъчност, може да се наложи назначаването на Actovegin.

През втория триместър може да се формира вторична плацентарна недостатъчност поради увеличаване на размера на плода. Плодът започва да расте, има нужда от много повече хранителни вещества и кислород. Съществува риск от неблагоприятни гестационни резултати. Когато една жена на даден етап от бременността разкрие сериозни нарушения, заплаши плода с хипоксия, те прибягват до приема на Actovegin, за да предотвратят тези състояния.

През третия триместър причината за назначаването на Actovegin е ранното преждевременно стареене на плацентата. Функционалността му намалява, доставката на хранителни вещества и кислород до плода се нарушава. В този случай акушер-гинеколозите хоспитализират бременната жена в болницата и предписват капкомери Actovegin.

Противопоказания за употребата на Actovegin по време на бременност

Противопоказания за употребата на лекарството са:

 • Бъбречно заболяване в стадия на декомпенсация;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Белодробен оток;
 • Повишена концентрация на натрий в кръвта;
 • Задържане на течности;
 • Индивидуална непоносимост към основното активно вещество или спомагателните съставки.

Опасността от употребата на лекарството по време на бременност и кърмене е възможната поява на странични ефекти:

 • Алергични реакции;
 • (по-често - кожни обриви);
 • Повишено изпотяване;
 • Повишена сърдечна честота;
 • Задух;
 • Повишена телесна температура;
 • Главоболие, световъртеж;
 • Нарушения на храносмилателната система (стомашна болка, диария).

В този случай лечението с актовегин се спира, детето временно се прехвърля на изкуствено хранене и се извършва симптоматична терапия с безопасни лекарства..

Актовегин за кърмене

При заболявания, които причиняват кръвообращение, Actovegin се предписва по време на бременност. Ако все още има нужда от продължаване на терапията с Actovegin, лекарството се предписва и по време на кърмене. Индикациите за назначаване на Actovegin при жени, които кърмят са следните заболявания:

 • Флеберизъм;
 • Остра циркулаторна недостатъчност на мозъка;
 • Травматично увреждане на мозъка;
 • Болести на централната и периферната нервна система;
 • Хемороиди.

Лекарите от болница Юсупов извършват терапия с Actovegin съгласно официалните инструкции. Употребата на лекарството не уврежда здравето на бебето и майка му. Въпреки това, Actovegin се използва по време на кърмене само ако ползите надвишават риска от усложнения. По-подробни съвети за употребата на Actovegin по време на бременност и кърмене могат да бъдат получени чрез уговаряне на час.

Актовегин по време на бременност: в какви случаи се предписва това лекарство?

Не всяка съвременна жена може да се похвали с идеална бременност, която протича без предписване на каквито и да било лекарства. Понякога Actovegin се предписва на бъдещи майки, така че бременността, обременена от различни неблагоприятни фактори, да завършва успешно.

Очевидната полза, която Actovegin дава по време на бременност, изобщо не трябва да се превръща в причина за независимото използване на лекарството без знанието на специалист, тъй като патологиите на бременността не са пряка индикация за употребата на това лекарство. Необходимостта от предписване на лекарство се определя изключително от лекуващия лекар..

Общи характеристики и форми на освобождаване

Актовегин е фармацевтичен продукт с естествен произход. Той се основава на фракции от говежди кръв, пречистени от високомолекулни протеинови съединения.

Лекарството съдържа:

 • нискомолекулни пептиди, които за разлика от тези с високо молекулно тегло не причиняват алергии и участват активно в регулирането на много естествени процеси в организма;
 • аминокиселини, които са градивните елементи на протеиновите молекули, необходими за ускоряване на регенерацията на тъканите;
 • нуклеозиди - компоненти, които играят важна роля за формирането на генетична информация за новообразуващи се клетъчни структури;
 • междинни продукти от метаболизма на въглехидратите и мазнините - формират основата за производството на несъществени аминокиселини, които по-късно стават компоненти на протеиновите фракции;
 • антиоксиданти - предотвратяват разрушителното действие на свободните радикали и подобряват физиологичния процес на образуване на кислород вътре в клетките;
 • микроелементи и електролити - са част от кръвната плазма, присъстваща във всяка от нейните фракции.

Actovegin се предлага в различни форми - таблетки, гел, крем, мехлем и инжекционен разтвор, предназначени за интравенозно и интрамускулно приложение.

Показания

Списъкът на основните показания за назначаването на Actovegin включва:

 1. Метаболитни и съдови нарушения на мозъка.
 2. Периферни съдови нарушения и техните усложнения (трофични язви, ангиопатия).
 3. Заздравяване на раневи повърхности (изгаряния, трофични язви и др.).
 4. Лечение и профилактика на радиационно увреждане на лигавиците и кожата в резултат на лъчева терапия.

Показания и противопоказания за бременност

Бих искал да отбележа веднага, че патологиите на бременността не са включени в списъка на основните показания за назначаването на Actovegin, но въпреки това лекарството се използва по време на бременност с разрешение на лекуващия лекар.

Активните съставки, които съставляват препарата, позволяват:

 • по-ефективно възстановяване на увредените клетки и тъкани;
 • стабилизират метаболитните процеси в плацентата;
 • подобряване на притока на кръв в съдовете на плацентата;
 • за увеличаване на устойчивостта на плода и тялото на майката към ефектите на хипоксията.

Ако бъдещата майка е на повече от 35 години и е бременна за първи път, или бременността се усложнява от инфекциозни фактори, хронични заболявания, многоводие или слабо вода, тогава обикновено в тези случаи има състояние като фетоплацентарна недостатъчност. Тази патология се усложнява от факта, че плодът получава по-малко кислород и хранителни вещества, отколкото е необходимо. В резултат на това растежът и развитието му се нарушават.

Такава бременност може да доведе до раждане на недоносено, слабо и податливо дете на всякакви заболявания. В трудни случаи може да настъпи спонтанен аборт. За да се избегнат подобни последици, лекарите понякога предписват Actovegin на пациенти с обременена анамнеза.

Актовегин по време на бременност се предписва в следните случаи:

 1. Патологични състояния при бъдеща майка, възникнали преди или по време на бременност, срещу които плодът може да страда от хипоксия и липса на хранителни вещества: ревматизъм, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, мигрена, артериална ангиопатия.
 2. Патологичен ход на бременността, свързан с незадоволително формиране на плацентата: отлепване на плацентата, плацентарна хипоплазия, гестоза, резус-конфликт между майката и плода, което е причинило плацентарния оток с едновременно компресиране на кръвоносните съдове.
 3. Заплахата от прекъсване на бременността, която се характеризира с хипертоничност на мускулатурата на матката и патологични промени в кръвния поток в плацентата.
 4. Бременност с обременена история: например в миналото една жена е имала спонтанни аборти, отлепване на яйцеклетката и други акушерски проблеми.

Противопоказания за употребата на Actovegin са:

 • непоносимост към отделните компоненти на лекарството;
 • патологии на бъбреците и пикочната система.

Actovegin се използва с повишено внимание при лица, които имат:

 • сърдечна недостатъчност;
 • белодробен оток;
 • олигурия, остро задържане на течности в тялото, анурия;
 • хипернатриемия.

Предимства и недостатъци на лекарството

Актовегин придоби популярност в гинекологията и акушерството поради своята ефективност и безопасност както за бъдещата майка, така и за нейното дете..

Предимства на Actovegin:

 • активиране на метаболитните процеси в тялото;
 • нормализиране на процеса на обновяване и регенерация на клетките и тъканите;
 • повишаване на устойчивостта на тъканите към кислороден глад;
 • увеличаване на енергийните ресурси на клетките;
 • подобряване на кръвообращението, включително в тъканите на плацентата;
 • подобряване на защитните и адаптивни функции на тялото, например на етапа на планиране на бременността.

Недостатъци на Actovegin:

 • възможни нежелани реакции;
 • забранено е да се използва при нарушена бъбречна функция;
 • може да се използва само по указание и под наблюдението на лекуващия лекар.

Инструкции и дозировка

Формата на освобождаване на Actovegin, дозировката и схемата на лечение се определят от специалист на индивидуална основа. В този случай основната задача на лекаря е да оцени заплахата и тежестта на клиничната ситуация за майката и детето. Няма универсални схеми в лекарствената терапия, особено когато става въпрос за бременност..

Ако говорим за лечението с таблетки Actovegin, тогава в повечето случаи на бъдещите майки се предписват 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Лекарството трябва да се приема с вода. Лечението с хапчета обикновено е дългосрочно, средно е поне 4 седмици.

Обикновено този тип лекарствена експозиция се използва при жени с вътрематочна хронична фетална хипоксия. Също така, таблетките Actovegin се предписват активно за профилактични цели, ако жената има случаи на усложнения на бременността или има анамнеза за спонтанни аборти. По правило таблетките са част от комплексното лечение на бъдещата майка..

Разтвор на Actovegin, предназначен за интравенозно приложение, може драстично да повиши кръвното налягане, така че се прилага бавно, особено на хора, страдащи от хипертония. При бременни жени началната доза на лекарството е 5 ml..

Общият брой на предписаните инжекции на Actovegin по време на бременност обикновено не надвишава 10. Но ако е необходимо, лекарят може да удължи курса на лечение до 20 инжекции. Инжекциите на Actovegin се предписват при тежки нарушения на кръвообращението в плацентата, за да се предотврати спонтанен аборт или в случай на заплаха от спонтанен аборт.

Във всеки случай само лекар трябва да определи подробни инструкции и режим на лечение..

Странични ефекти

Въпреки факта, че Actovegin е лекарство, което е качествено пречистено от протеини с високо молекулно тегло, някои от протеиновите фракции все още присъстват в него. Например, пептидите, които обикновено не са алергенни вещества, могат да провокират алергични реакции при индивиди. Обикновено в този случай човек се сблъсква с характерни обриви по кожата, сърбеж, в редки случаи - повишаване на телесната температура. В тази ситуация употребата на Actovegin по време на бременност като терапевтично средство трябва да бъде прекратена..

Има и случаи на индивидуална непоносимост към лекарството, докато реакциите могат да идват от различни органи и системи, например:

 • от стомашно-чревния тракт: стомашни болки, чревни разстройства;
 • от страна на сърдечно-съдовата система: скокове на кръвното налягане, тахикардия, задух;
 • от дихателната система: проблеми с преглъщането, възпалено гърло, задух и задавяне;
 • от нервната система: виене на свят, обща слабост, мигрена;
 • от опорно-двигателния апарат: болка в кръста, ставите и мускулите.

Ако се появи някой от изброените симптоми, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Също така инжекциите на Actovegin често причиняват локални реакции по кожата под формата на подуване, дразнене и болезненост..

Безопасни аналози

Най-близкото лекарство до Actovegin в състава е Solcoseryl. И двете лекарства имат еднакви показания за употреба и противопоказания. Те могат да бъдат наречени аналози, единствената им разлика е, че Solcoseryl не се предлага под формата на таблетки..

Също така, Actovegin и Solcoseryl имат малки разлики във формата на освобождаване на инжекционния разтвор: количеството на активното вещество в тях е различно. 1 ml разтвор на Actovegin съдържа 40 mg депротеинизиран хемодериват на телета кръв, докато 1 ml Solcoseryl съдържа 42,5 mg от същата активна съставка. Разбира се, тази разлика е толкова незначителна, че Солкосерил може спокойно да се нарече истински аналог на Актовегин.

Трябва да се разбере, че лекарството Actovegin по време на бременност може да бъде предписано от лекуващия лекар, неговата форма на освобождаване и дозировка, както и продължителността на лечението и режимът за всяка бъдеща майка ще бъдат индивидуални. Не се самолекувайте. Само лекар може адекватно да оцени съществуващата клинична ситуация и да се опита да я коригира, като поддържа жената бременна.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Актовегин по време на бременност: какво е полезно и в какви случаи се предписва

Патологиите на функционирането на плацентата могат да причинят сериозни смущения в развитието и храненето на детето. При диагностициране на такива усложнения Actovegin се предписва на бременна жена. Има благоприятен ефект върху плацентарната циркулация. Безопасно ли е лекарството за дете, какви са показанията за употребата му? Повече за това по-долу в статията..

 1. Какво представлява Actovegin
 2. Състав и форма на освобождаване
 3. В какви случаи се предписва
 4. Какво се предписва по време на бременност
 5. Противопоказания
 6. Приложение и дозировка
 7. Странични ефекти
 8. Актовегин по време на бременност. Предимства и недостатъци
 9. Аналози
 10. Интересно видео: какво е Actovegin и неговият ефект върху човешката клетка

Какво представлява Actovegin

Актовегин е лекарство, което съдържа депротеинизиран хемодиализат. Това химично съединение се намира в кръвта на телетата..

Актовегин се предписва при патологии на кръвоснабдяването в човешкото тяло.

Лекарството активира клетъчните процеси на снабдяване с кислород и метаболизъм. В резултат на това транспортът на глюкозата се подобрява, количеството нуклеотиди и аминокиселини в клетките се увеличава..

Често се използва при лечение на патологии на кръвообращението и регенерация на тъканите.

Понастоящем ефективността на лекарството не е доказана от клинични проучвания, поради което използването му изисква повишено внимание и задължителна консултация с лекар..

Състав и форма на освобождаване

Лекарството Actovegin се предлага в следните лекарствени форми:

 • хапчета;
 • разтвор за интравенозно инжектиране;
 • мехлем;
 • сметана;
 • гел.

Таблетките Actovegin по време на бременност се предписват по правило като профилактично средство. Препоръчва се за жени, които са преживели спонтанни аборти и затваряне на бременност.

Капките на Actovegin по време на бременност се прилагат интравенозно. Те се използват в случаи на спешна помощ с рязко влошаване на състоянието на майката и детето..

Гелове, мехлеми и кремове не се използват по време на бременност, тъй като те нямат терапевтичен ефект върху състоянието на плацентата.

Най-висока концентрация на активни компоненти се намира в разтвора, най-малко в мехлемите и кремовете. Интравенозното приложение на лекарството е възможно само в болница под постоянното наблюдение на лекарите.

Съставът на лекарството включва следните компоненти:

 • депротеинизиран хемодериват;
 • помощни компоненти (вода, натриев хлорид, нишесте, съставки на черупката).

В какви случаи се предписва

За правилната употреба на лекарството трябва да знаете защо Actovegin се предписва по време на бременност.

Показания за употреба на лекарствения продукт:

 • патологични промени в кръвообращението на мозъка;
 • невропатия, свързана със захарен диабет;
 • наличието на рани, които не зарастват дълго време;
 • увреждане на кръвоносните съдове, което е придружено от нарушение на нервната регулация;
 • травма на черепа и мозъка;
 • период на възстановяване на покривните тъкани на тялото.

По време на бременност това лекарство се предписва в случай на неправилна циркулация в плацентарните кръвоносни съдове..

Необходимостта от употребата на това лекарство се определя, когато жената преминава рутинен преглед..

Какво се предписва по време на бременност

Показания за употребата на лекарството Actovegin по време на бременност:

 • кислородно гладуване на детето в утробата;
 • неправилно представяне на плацентата;
 • отлепване на плацентата;
 • вероятността от спонтанен аборт;
 • късна токсикоза или тежки форми на гестоза;
 • вътрематочно забавяне на растежа на детето;
 • история на жените за пропуснати бременности в миналото;
 • недостатъчно количество околоплодни води;
 • захарен диабет при майката;
 • флевризъм.

Необходимостта от използване на Actovegin по време на бременност се определя от лекаря, който следи състоянието на бъдещата майка.

Необходимостта от употребата на лекарството се определя от изоставането в размера и неадекватността на детето с гестационната възраст. Не можете сами да вземете решение за приема на лекарството..

Преди назначаването му, на бъдещата майка се препоръчва да се подложи на цялостен преглед и да вземе тестове.

Противопоказания

Лекарството Actovegin не трябва да се приема при наличие на следните заболявания и патологии:

 • индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи лекарството;
 • подуване на белодробната тъкан;
 • дисфункция на бъбреците и пикочния мехур;
 • сърдечна недостатъчност при майката.

Ако имате анамнеза за тези диагнози, трябва да спрете приема на това лекарство. Той може да провокира развитието на сериозни странични ефекти от много системи на органи, усложнение на съществуващото заболяване.

Приложение и дозировка

Приемът на Актовегин таблетки по време на бременност трябва да се спазва стриктно в инструкциите за употреба. Дозировката на активната съставка, режимът и общата продължителност на лечението се определят от лекаря.

Изследванията, на които жената трябва да се подложи преди лечение с Actovegin:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • ултразвуково изследване на състоянието на плода и плацентата.

Като правило лекарството се приема по 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Препоръчително е да хапвате хапче половин час преди хранене. Това насърчава по-добро усвояване на активните съставки и по-изразен ефект..

Таблетката трябва да се погълне цяла и да се измие с много чиста вода..

Общата продължителност на лечението с Actovegin не надвишава 6 седмици. След това трябва да си вземете почивка и да оцените постигнатия ефект..

Странични ефекти

Докато приемате лекарството, могат да се появят следните нежелани реакции:

 • кожен обрив;
 • кошери;
 • сърбеж и лющене на кожата;
 • прекомерно изпотяване;
 • зачервяване на кожата на лицето;
 • рязка промяна в нивото на кръвното налягане в съдовете;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • дихателен дистрес и задух;
 • покачване на температурата;
 • главоболие или мигрена;
 • виене на свят;
 • възпалено гърло;
 • стомашни болки;
 • нарушения на изпражненията;
 • болки в мускулите и ставите.

Ако откриете един или повече от тези симптоми в себе си, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар. Той ще ви помогне да коригирате лечението и да изберете друго лекарство..

Актовегин по време на бременност. Предимства и недостатъци

Към днешна дата Actovegin няма клинично доказани изпитвания за неговата ефективност..

Въз основа на това много гинеколози са на мнение, че приемането на това лекарство през първите 12 седмици от перинаталния период не се препоръчва..

Започвайки от 2-ри триместър на бременността, Actovegin може да се предписва, когато се диагностицира плацентарна недостатъчност. През последния триместър показанието за употреба може да бъде преждевременно стареене на мястото на детето.

Това лекарство се предписва като част от сложната терапия. Ето защо, в допълнение към приема на лекарството, е важно да следвате препоръките за поддържане на начина на живот на бременната жена..

Внимание! Actovegin се предписва изключително от бременния лекар. Не можете да приемате лекарството без уговорка.

Аналози

Основният аналог на Actovegin е лекарството Solcoseryl. Лекарството се предлага под формата на мехлеми, гелове и инжекционни разтвори. Активната съставка е депротеинизиран диализат. Най-високата му концентрация се намира в разтвори за интравенозно приложение..

Разликата между Actovegin и Sorkoseril е липсата на консерванти. Това намалява риска от алергични реакции и странични ефекти. Actovegin е по-бюджетен. Цената за 50 таблетки е 1500-1600 рубли.

Актовегин е лекарство, което се използва в акушерската практика за нормализиране на плацентарното кръвообращение. Отлепването на околоплодните мембрани, феталната хипоксия, забавянето на развитието са основните показания за прием на Actovegin.

Таблетната форма на лекарството се предписва при незначителни отклонения от нормата и като профилактика.

Ако патологиите имат силна степен на развитие, на жената се предписва интравенозен разтвор.

Лекарството няма клинични проучвания, поради което не се препоръчва употребата му през първия триместър на бременността.

Във всички останали случаи те се използват изключително по указание на лекар, който следи развитието на детето..

Приложение на лекарството Actovegin по време на бременност - показания и инструкции за употреба, състав и аналози

Съгласно инструкциите за употреба, лекарят може да предпише таблетки Actovegin по време на бременност в случай на влошаване с различни неблагоприятни фактори. Сред тях са вътрематочни инфекции, захарен диабет, спонтанни аборти, настъпили по-рано, плацентарна недостатъчност и редица други заболявания. Лекарството се понася добре от бременни жени. Лекарството подпомага нормалното развитие на плода в много дори критични ситуации. Ще научите повече за това как се използва Actovegin по време на бременност от информацията по-долу..

Какво представлява Actovegin

Популярен фармацевтичен продукт, който се основава на част от кръвта на телета, пречистена от високомолекулни протеинови съединения. Лекарството ускорява възстановяването и метаболитните процеси, подобрява храненето на клетките. Използването на Actovegin насърчава повишено кръвоснабдяване на увредените тъканни области, поради което те са наситени с кислород и глюкоза. По време на бременност лекарството е необходимо за възстановяване на метаболизма на системата "майка-плацента-дете".

Състав

Уникалният състав на лекарството гарантира безопасността на употребата му дори при бременни жени. Наборът от компоненти зависи от формата на освобождаване на лекарството. Actovegin в аптеката се представя чрез разтвори за инфузия или инжектиране, таблетки, крем, мехлем и гел. Основата на всяка форма е депротеинизиран хемодериват от кръвта на телета, който включва:

 • аминокиселини - елементи, които регулират синтеза на основни протеинови молекули, включително хормони и ензими;
 • пептиди с ниско молекулно тегло - регулират повечето физиологични процеси на тялото;
 • микроелементи и нуклеозиди - участват в синтеза на протеини и генетичен материал;
 • антиоксиданти - предназначени да предпазват от негативните ефекти на молекулите, които увреждат клетъчните стени.

Що се отнася до допълнителните компоненти на лекарството, те се определят от формата на освобождаване на лекарството. Съставът е описан по-подробно в таблицата:

Количеството на основното вещество - хемодеривативен депротеинизиран от кръвта на телета

целулоза, повидон, магнезиев стеарат, талк

цетилов алкохол, бял парафин, пречистена вода, пропил парахидроксибензоат, холестерол, метил парахидроксибензоат

Инфузионен разтвор

натриев хлорид, вода за инжекции и декстроза за разтвор на декстроза

Инжекционен разтвор в ампули

80, 200 или 400 mg

вода за инжекции, натриев хлорид

Показания за употреба

Общите показания за употребата на Actovegin по време на бременност са за подобряване на транспорта на хранителни вещества и кислород до тъканите на плода. Това често се наблюдава при фетоплацентарна недостатъчност. Развива се в резултат на усложнения от инфекциозни или хронични заболявания, малко или многоводие. Същото може да се наблюдава при жени над 35 години, които забременяват за първи път. Списъкът, отразяващ защо Actovegin се предписва на бременни жени, включва:

 1. Патологии, възникнали по време или преди бременността, поради които плодът изпитва липса на хранителни вещества или хипоксия. Такива заболявания включват захарен диабет, ревматизъм, сърдечна исхемия, артериална ангиопатия и мигрена..
 2. Патологии през цялата бременност, свързани с неправилно формиране на плацентата. Това е нейното откъсване или хипоплазия, гестоза, резус-конфликт между плода и майката.
 3. Влошаване на историята на бременна жена, например спонтанни аборти по-рано, отлепване на яйцеклетката и други подобни патологии.

Противопоказания

При някои здравословни проблеми Actovegin е противопоказан или се приема под лекарско наблюдение. Списъкът с болестите е както следва:

 • задържане на течности;
 • олигурия;
 • белодробен оток;
 • сърдечна недостатъчност;
 • хипернатриемия;
 • диабет;
 • анурия;
 • патология на бъбреците и пикочната система;
 • непоносимост към отделни компоненти на лекарството.
 • Бродерия с мъниста за начинаещи
 • Пълнени тиквички с кайма във фурната на кръгчета - вкусни рецепти стъпка по стъпка
 • Как да рестартирате лаптоп с помощта на клавиатурата

Защо Actovegin се предписва по време на бременност

Фармакодинамиката на лекарството се състои в антихипоксично действие. Лекарството повлиява транспорта на кислород в кръвта и усвояването на глюкозата. Ефектът от лекарството се проявява вече половин час след парентерално приложение. Максималният ефект се наблюдава след 2-6 часа. Фармакокинетиката на лекарството е трудна за проучване, тъй като включва само физиологични компоненти, чийто път е трудно да се проследи през тялото. В гинекологията лекарите често предписват това лекарство на пациенти. Съдейки по прегледите на експертите, плодът изпитва по-малко стрес по време на раждане..

Хапчета

Жените, които преди това са имали повтарящи се спонтанни аборти или спонтанни аборти, се предписват таблетки Actovegin за профилактика. Ходът на бременността с усложнения също е индикация. По-често Actovegin в таблетки по време на бременност е включен в комплексната терапия с други лекарства, например Piracetam, Curantil, Cytoflavin, глюкоза, Riboxin, Ginipral. Лекарят може да предпише лекарството дори през първия триместър. Актовегин в ранна бременност е показан, ако жената има лоши навици или нарушено кръвообращение.

Интравенозно

Още по-често Actovegin се прилага на бременни жени под формата на капкомери. Интравенозно капене е необходимо в критични ситуации, когато се налага спешно подобрение на състоянието на майката и плода. Само капковото приложение помага да се ускори действието на лекарството. Започва в рамките на 20-30 минути. Актовегин интравенозно по време на бременност може да се прилага по време на остър кислороден глад на плода или тежка плацентарна недостатъчност.

Инжекции

Използвайки Actovegin за бременни жени мускулно, лекарите преследват почти същите цели. Това е ускорено доставяне на активното вещество до тъканите и органите. Инжекциите влизат в сила по-бързо от хапчетата. Резултатът е, че кръвообращението в плацентата се увеличава и плодът се насища с хранителни вещества и глюкоза. Показания за инжекции са заплахата от прекъсване на бременността или преждевременно раждане.

Актовегин по време на бременност под формата на мехлем се предписва при по-чести проблеми като ожулвания, рани, драскотини и натъртвания. Това е едно от лечебните лекарства, одобрени за бременни жени. Показанията за употребата му също са:

 • възпалителни кожни заболявания;
 • регенерация на тъканите след изгаряне с пара или вряща вода;
 • Слънчево изгаряне;
 • разширени и плачещи язви.

Инструкции за Actovegin по време на бременност

Начинът, по който се използва това лекарство по време на бременност, зависи от проблема, който лекарят възнамерява да реши с лекарството. Дозировката и формата на освобождаване също се определят от специалист. Хапчета за профилактика се пият в продължение на месец, 1-2 парчета на ден. Инжекциите не се предписват повече от 10 или 20, ако е необходимо. Разтворът под формата на капкомери се прилага, като се вземе предвид първоначалната доза от 5 ml. Това е важно, тъй като Actovegin причинява рязко повишаване на кръвното налягане. Бавно приложение на малка доза е показано на лица, страдащи от хипертония.

 • Как да готвя калмари
 • Спортна диета за изгаряне на мазнини
 • Как да деактивирам Yandex Direct на компютър или Android. Как да премахнете контекстната реклама на Yandex в браузъра

В ранните етапи

През първия триместър на бременността Actovegin е показан за подобряване на венозния и артериалния кръвен поток в системата майка-плацента-плод или за адаптиране на бебето към бъдещо раждане. Тук лекарството е необходимо повече за предотвратяване и изключване на възможни усложнения, поради което се предписва под формата на таблетки. Стандартният режим на дозиране е 1 таблетка два пъти дневно. Курсът на лечение се определя от лекаря, но по-често е поне месец.

С малко вода

Ако бременна жена е диагностицирана с олигохидрамнион, тогава лекарското предписание може да бъде таблетен препарат или в инжекции. С заплаха от спонтанен аборт и други сериозни усложнения се използват интрамускулни инжекции. Броят на курсовете и дозировката се определя само от лекаря и зависи от тежестта на състоянието на жената. В критични ситуации Actovegin се прилага интрамускулно с малко вода, като се започне от 10-20 м. Освен това дозата постепенно се намалява до 5 ml. Таблетките се приемат по 1-2 броя на ден.

При планиране на бременност

Приемът на Actovegin 1,5-3 месеца преди планираното зачеване предотвратява много проблеми и помага да се подготви за образуването на пълноценна плацента. Тази терапия намалява риска от спонтанен аборт. Трябва да приемате по 1-2 таблетки на ден преди хранене. Курсът на лечение продължава един месец. След това трябва да направите почивка, след която можете да повторите цикъла на приемане на хапчета.

С фетална хипоксия

Продължителното и изразено кислородно гладуване на плода е опасно от нарушение на метаболизма и работата на органите, разрушаването на техните тъкани, което в ранните етапи може да доведе до спонтанен аборт, а на по-късните етапи - аномалии в развитието на нервната система, белите дробове, червата. В резултат на това детето ще изостане в умственото и физическото си развитие. Церебралната парализа и епилепсията са сериозни усложнения в този случай. Актовегин в този случай се предписва за предотвратяване на хипоксия:

 1. Първо, интравенозно, 4-5 ml на 200-400 ml глюкозен разтвор. Капките се правят през ден в продължение на 10 дни.
 2. След това трябва да приемате 3 таблетки на ден в продължение на 2 седмици.

Как Actovegin влияе върху плода

Няма нищо опасно в употребата на Actovegin по време на бременност, тъй като лекарството няма странични ефекти. Той подобрява кръвообращението на плацентата, така че детето да получава необходимото количество кислород и хранителни вещества. Това осигурява нормален растеж и развитие на плода. С заплаха от спонтанен аборт, след няколко дни прием на лекарството, бебето започва активно да наддава на тегло и ръст, да се движи нормално вътре в утробата.

Лекарството засилва връзката на плацентата с матката, поради което рискът от спонтанен аборт и преждевременно раждане е намален. Като цяло, Actovegin прави детето по-устойчиво на стрес и издръжливо, което му помага да се роди по-лесно. Неговите предимства са следните:

 • стабилизиране на метаболитните процеси в плацентата;
 • ефективно възстановяване на увредените тъкани и клетки;
 • подобряване на притока на кръв в плацентата, докато лекарството не може да премине през нея, поради което не влиза в детето.

Аналози на Actovegin

Солкосерилът е идентичен по състав. Той има същите показания за употреба. Единствената разлика между Solcoseryl е липсата на форма на освобождаване под формата на таблетки. В допълнение, активното вещество в инжекционния разтвор е малко повече - 42,5 mg, в сравнение с 40 mg в Actovegin. Тази разлика е незначителна, поради което Solcoseryl може да замести това лекарство.

Актовегин по време на бременност

По време на бременността всяка жена на първо място се грижи за здравето на нероденото си дете. Следователно, медицинските предписания на каквито и да било лекарства често пораждат съмнения у нея: ще навредят ли на бъдещото дете? На кого всъщност вярвате? Заслужава ли си изобщо да приемаш това или онова лекарство или можеш ли да избегнеш медикаментозно лечение??

Всички тези съмнения не са неоснователни, така че нека разгледаме ситуацията. Днешната тема е посветена на лекарство, което се предписва на много бременни жени по различно време. Става въпрос за Actovegin. Ще разгледаме фармакологичните му свойства, ефекта върху организма на бъдещата майка и дете и вероятните ползи или вреди..

Инструкции за употреба

Така че, Actovegin по време на бременност се предписва в много случаи. Ако преди това жената е имала спонтанни аборти, благодарение на това лекарство е възможно да се избегне повтарящ се спонтанен аборт и да се спаси плода. Също така, Actovegin се предписва на жени с диагноза захарен диабет, за да се избегнат усложнения по време на бременност..

В допълнение, това лекарство се е показало добре в борбата срещу такива усложнения по време на бременност като частично отделяне на яйцеклетката, спонтанен аборт, недохранване, фетално-плацентарна недостатъчност, което в народите се нарича кислороден глад. Всичко това се случва, тъй като при лошо кръвообращение в плацентата плодът изпитва липса на кислород, което води до усложнения или спонтанен спонтанен аборт. В борбата с такива патологични състояния се предписва Actovegin.

Интересно е да се знае, че активното вещество на Actovegin е компонент, който се използва от кръвта на млади телета. Благодарение на този компонент се стимулира метаболизмът на тялото, което от своя страна увеличава натрупването на глюкоза и кислород. Това подобрява кръвообращението и насища всяка клетка с кислород, което означава, че има благоприятен ефект върху състоянието на плода..

Фармацевтите уверяват, че приемането на Actovegin не е забранено по време на бременност и кърмене, но само ако не сте го предписали сами.

Той е противопоказан в случаи на заболявания като сърдечна недостатъчност, белодробен оток, индивидуална непоносимост към компонентите. Възможни нежелани реакции на лекарството. Като правило това е повишаване на температурата, алергични реакции. При първите признаци на непоносимост Actovegin по време на бременност трябва да бъде отменен и да се консултирате с лекар.