Тройно изследване: идентифициране на фетални малформации

Кой ще ти се роди? Момиче или момче?
Правиш ли всичко правилно, така че бременността да протича без усложнения??

Всяка бъдеща майка се притеснява за здравето на бебето си. Възможно ли е да разберете в ранните етапи на бременността дали всичко е наред? Съвременната медицина отговаря на този въпрос положително. На разположение на акушер-гинеколози и генетици са много диагностични методи, които позволяват с голяма вероятност да се прецени наличието на малформации, когато детето е в утробата. Подобренията в ултразвуковата технология и лабораторната диагностика увеличават шансовете за точност. И през последните години все по-често се използва т. Нар. Троен тест..

Този метод включва изследване на маркери за малформации и генетична патология на плода: алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и естриол (E3).

Изследване на „Три кита“

AFP е основният компонент на течната част на кръвта (серума) на развиващия се плод. Този протеин се произвежда от жълтъчната торбичка и черния дроб на плода, постъпва в амниотичната течност с урината си, навлиза в кръвта на майката през плацентата и се абсорбира от мембраните. Чрез изследване на кръвта от вената на майката може да се прецени количеството алфа-фетопротеин, произведено и екскретирано от плода. AFP се открива в кръвта на майката от 5-та до 6-та седмица от бременността. Количеството AFP в кръвта на майката се променя с по-масивно освобождаване на този компонент. Така че, ако някои части от нервната тръба не са запушени, по-голямо количество от серума на бебето се излива в амниотичната кухина и попада в кръвта на майката.

Повишеното съдържание на AFP се определя в майчината кръв:

* при дефекти на свръхрастежа на нервната тръба - херния на гръбначния мозък или мозъка,
* с дефекти в прерастването на предната коремна стена, когато мускулите и кожата му не покриват вътрешните органи, а червата и другите органи са затворени с тънък филм на опънатата пъпна връв (гастрошизис);
* с бъбречни аномалии;
* когато дванадесетопръстника е заразен.

Трябва да се каже, че увеличаването на количеството AFP с фактор 2,5 или повече в сравнение със средното за дадена гестационна възраст е важно за диагностицирането. Така например, при аненцефалия (без мозък), нивото на AFP се увеличава приблизително 7 пъти.

Но промяната в нивото на AFP не означава непременно някаква фетална патология. Може да се наблюдава и при състояния като заплахата от прекъсване на бременността при фетоплацентарна недостатъчност, когато кръвотокът между плацентата и плода е нарушен, както и при многоплодна бременност, през която този протеин се произвежда от няколко плода..

В 30% от случаите на хромозомни аномалии, когато плодът има допълнителни хромозоми в една или друга двойка, което води до образуването на множество малформации (синдроми на Даун, Едуардс, Шерешевски-Търнър), нивото на AFP се намалява.

HCG е протеин, произведен от хорионни клетки (хорионът е част от ембриона, от който по-късно се образува плацентата). Този протеин се открива в тялото на жената от 10 до 12 дни след оплождането. Именно неговото присъствие ви позволява да потвърдите началото на бременността, като използвате тест у дома. Реакцията, която възниква върху тест лентата, е качествена, тоест показва наличие или отсъствие на hCG. Количественото определяне на hCG дава възможност да се прецени хода на бременността: например при извънматочна или неразвита бременност скоростта на нарастване на hCG не съответства на нормата. В началото на втория триместър нивото на хорионгонадотропин се използва като един от диагностичните признаци на малформации и хромозомна патология на плода.

Нивото на hCG в кръвта на бременна жена със синдром на Даун обикновено се увеличава, а със синдром на Едуардс (заболяване, характеризиращо се с множество малформации на вътрешните органи и умствена изостаналост - намалява.

E3. Производството на естриол започва в черния дроб на плода и завършва в плацентата. По този начин както плодът, така и плацентата участват в „производството“ на това вещество. По концентрацията на Е3 в серума на бременна жена може да се прецени състоянието на плода. Обикновено нивата на естриол се повишават по време на бременност..
Кога, на кого и как се провежда тестът

Тройният тест се извършва между 15 и 20 гестационна седмица. По това време показателите на маркерите за генетична патология са най-стандартизирани, тоест те са еднакви за всички жени, чиято бременност протича нормално. В много лечебни заведения се тестват AFP и hCG (двоен тест) или само AFP. Бих искал да подчертая, че при изследването на който и да е компонент на тройния тест диагностичната значимост на изследването намалява, тъй като отклонението от нормата само на един от показателите не може надеждно да показва патология на плода. По принцип диагностичната стойност на тройния тест е до 90% за откриване на малформации на нервната система, 60-70% за откриване на хромозомни заболявания.

Понастоящем изследването за маркери на генетична патология е задължително за всички бременни жени, но, за съжаление, оборудването на обикновените държавни лечебни заведения (антенатални клиники) в повечето случаи позволява да се изследват само един или два компонента на тройния тест. Ако се открият аномалии, пациентът се насочва към генетик за по-нататъшно изследване.

Има група бременни жени, на които се предписва консултация с генетик, независимо от резултатите от теста: това е така наречената рискова група, при която вероятността от раждане на деца с вродени малформации и хромозомни аномалии е по-висока, отколкото сред общата популация.

Рисковите фактори включват:

* възраст на жената над 35,
* случаи на семеен превоз на хромозомни заболявания,
* раждането на предишни деца с увреждания в развитието,
* радиационно облъчване на един от съпрузите,
* прием на цитостатици или антиепилептични лекарства,
* привичен спонтанен аборт,
* определяне на признаци на фетална патология чрез ултразвук.

Ако се установят отклонения, анализът трябва да се повтори; ако в същото време показателите поддържат тенденция към намаляване или увеличаване, се извършват допълнителни изследвания. По-добре е да преминете теста в началото на посочения период, т.е. на 15-16 седмици, за да може при необходимост да се повтори изследването и да се потвърдят или отрекат определени предположения.

Особено безпокойство предизвиква намаляването на AFP в комбинация с постоянно нарастване на нивата на hCG. Тази комбинация позволява да се подозира, че детето има синдром на Даун. Но само в 60% от случаите жените, носещи плод със синдром на Даун, имат патологични показатели на тройния тест; в 40% от случаите лабораторните параметри отсъстват.

Трябва да се подчертае, че изследването на маркерите за генетична патология е скринингово, тоест се провежда за всички бременни жени за идентифициране на рискова група (с други думи, може дори да не подозирате, че този анализ е взет от вас като част от общ преглед за бременност).

Пациентите от рисковата група се подлагат на по-подробна диагностика на фетални малформации, хромозомна патология: в рамките на медицинско и генетично консултиране им се предписва допълнително ултразвуково изследване, предлагат се методи за инвазивна (с проникване в околоплодната кухина) диагностика. Най-надеждният начин за поставяне на диагноза е изследването на хромозомния набор от фетални клетки. За да се получат фетални клетки, предната коремна стена се пробива с тънка игла, взема се околоплодната течност, която съдържа фетални клетки (амниоцентеза) или фетална пъпна кръв (кордоцентеза). При провеждане на инвазивни диагностични методи рискът от загуба на плода се увеличава значително; освен това, както при всяка хирургическа интервенция, съществува риск от инфекция. Следователно инвазивните техники са противопоказани в случай на заплаха от прекъсване на бременността и при остри инфекциозни заболявания..

Имайки предвид сроковете, в които е обичайно да се извършва тройно изследване, понякога възниква въпросът за целесъобразността на този анализ, тъй като сроковете за медицински аборт са ограничени до 12-та седмица. В тази връзка трябва да се помни, че всяка жена, която носи бебе под сърцето си, на един или друг етап от бременността, се съмнява в полезността на бъдещото дете. Тройният тест ще ви помогне да разсеете неприятните мисли и ако бъдат открити промени в маркерите на генетичната патология на плода, подложете се на допълнителни изследвания навреме. Ако се потвърдят неприятни предположения, ще бъде възможно да се прекъсне бременността или поне да се подготви за факта, че веднага след раждането на детето може да е необходима хирургическа интервенция за коригиране на откритите малформации. В същото време не забравяйте, че лекарят има право да предложи една или друга възможност за управление на бременността, а окончателното решение във всеки случай се взема от семейството..

Автор: Елена Кулин, акушер-гинеколог, лекар от най-висока категория, лечебен център "Евромед"

AFP и тройно разгънат тест

Направих го, само без ултразвук и на 9 седмици. HCG е леко повишен, алфа-фетопротеинът е нормален Лекарят каза, че това е леко увеличение и не трябва да му се обръща внимание. Така че аз мисля: ако имаше патология, тя вече би била видима на 17 седмици и дори на 3-измерна ехография?

Марин, не, не помня вече. Спомням си само, че резултатът просто се мащабира, надвишава нормата! Истерия и тонизирана матка - всички също преминахме. След това опитах отново този анализ и Узи го направи отново.
Трябва да кажете на ултразвука какво точно ви тревожи, ако подозират, че надолу, те гледат размера на якичната зона на плода.

Ето правилата за извършване на този анализ:
Кръвен тест за AFP, hCG, PAPP-A се взема в интервала 10-14 (за предпочитане 12-14 седмици) или между 16 и 20 седмици (периодът се изчислява от първия ден на последната менструация). Помня!
На други етапи на бременността резултатите от анализа са трудни за тълкуване и поради това той губи своята информационна стойност.
За да се получи максимална информация от този анализ, абсолютните стойности на биохимичните маркери трябва да се анализират с помощта на специална компютърна програма. В резултат на такава обработка се изчислява индивидуалният риск от раждане на дете със синдром на Даун..
В Центъра за пренатална диагностика анализът се извършва от персонала на лабораторията за пренатална диагностика на Московския държавен научен център на Руската академия на медицинските науки, като се вземат предвид всички международни изисквания.
Не забравяйте, че необичайните нива на биохимични маркери не означават, че плодът е болен! Това е само причина за по-нататъшно изследване и решаване на въпроса за пренаталното изследване на феталните хромозоми.

Марин, запиши кои антитела си дарил и по какъв метод си взел TORCH-комплекс: PCR или венозна кръв?

Имаше подобен проблем. HCG в горната граница, AFP в долната, естриолът е понижен. На 18 седмици. Отидох при Демидов за ехографско изследване - той е експерт по фетални патологии. Какво научих. На тези дати пространството на яката вече не се разглежда - информативно е до 12 седмици. Трябва да е по-малко от 2. Какво се гледа. Носната кост (при Downs е съкратена) Сърце (има маркер на 22 седмица - визуална бяла точка, пъпна връв (3 съда) Общо има повече от 20 маркера. Не всички от тях са видими. 3D ултразвукът на 21-24 седмици също е информативен.


Но ми казаха, че така или иначе няма гаранции. Утешиха само, че няма да се видят пороци. Това вече е нещо. Те също така казаха, че тестът е 70 процента информативен. Тези. за мнозина "не работи". Наблюдавано на Опарин, т.е. Вярвам в лекарите. Защото нивото.

Ето, всъщност))) Споделих какво беше

Марин, запиши кои антитела си дарил и по какъв метод си взел TORCH-комплекс: PCR или венозна кръв?

Дарих венозна кръв за наличие на антитела за Rh-конфликт (първият ми е отрицателен, вторият на съпруга ми е положителен). TORCH също има венозна кръв.

Думите ти към Бог в ушите

Не знам от кой град сте в Украйна, но ще ви кажа следното: Живея в Киев и имаме такава клиника - Медиком. Така че те правят диагностика на всякакви такива отклонения. Има дори специален лекар, който се специализира в дефекти в развитието. Взимате кръвен тест три пъти за Б. и всеки път правите ултразвуково сканиране, за да идентифицирате точно тези маркери (те са различни, както знаете по различно време). Когато лекарят има резултатите от ултразвук и анализ, те ги въвеждат в специалното. програма и прости% риск.

Ако имате възможност, потърсете техния клон.

Желая ви късмет момичета и вярвам, че всичко ще се оправи

Имам лош троен тест. B-hCG е силно надценен, той надвишава горната граница на референтните стойности с почти два пъти. Резултатите са риск от диабет. Бях много нервен, спешно отново опитах b-hgch отделно, публикувам номера едно към едно с предишния.
Предава се на 18 седмици.

Тъй като вече имах ST поради хромова аномалия, макар и за кратко, но тогава b-hCG също беше силно надценен (като за близнаци), разбира се, изпаднах в паника. Лекарят-консултант от лабораторията, където го е взела, каза нещо от рода на "Не искам да ви плаша, но това е маркер. Съветвам ви незабавно да се свържете с вашия лекар."

Отивам на лекар по-бързо (освен в жилищния комплекс, понякога отивам и на консултации в платена клиника). Вече настроени, че те ще изпрати на генетиката и amnoio.

Защо не си промених мнението в наши дни. Много съжалявах, че изобщо бях направил тази злощастна тройка! Пропуснах двоен тест на 12 седмици, тогава имаше само ултразвук, цервикалната гънка беше нормална.

Но лекарят реагира на резултатите от тройния тест напълно спокойно, каза да не се притеснявате, трябва да направите добро подробно ултразвуково сканиране с оргонометрия (добре, измервайте органите). И ако има някакви съмнения относно ултразвука, те ще бъдат изпратени в перинаталния център за допълнителен ултразвук.
В този център има много добра ехография и супер-пупер апаратура, винаги правя ултразвук с тях. Отидох и обясних на узиста загрижеността си относно SD. Той разгледа всичко много подробно. Нещата са добри. Той говори за някои маркери на диабета, формата на черепа, дължината на бедрената кост спрямо размера (изглежда) на главата, дължината на носната кост, ниско поставените уши, някои отклонения на вътрешните органи и др. Като цяло той показа, че нямам това, доста правилно дете. Тя си тръгна щастлива и доволна! Реших да не мисля за нищо друго.
Между другото, попитах узиста. Защо, все пак, такъв огромен HCG може да бъде. Той казва, че сега подобни случаи не са рядкост, причината не е известна, най-често това е хром. патологията не е потвърдена, децата са в норма. Може би причината е в данните за референтните стойности, изследванията върху които са извършени въз основа на събрани статистически данни, които не са в Русия. Ако някой ден се съберат статистически данни за нашите жени, стойностите на нормите вероятно ще бъдат малко по-различни. Може би високата стойност на hCG впоследствие може да бъде повлияна от хормонална терапия, предприета от много жени за подкрепа в началото на В.

По принцип просто изпуснах всички лоши мисли. Доверявам се на Uzi много повече от всички тези тестове. Разбира се, това също не е 100% гаранция, но това, което виждам на екрана, ме устройва. И знания за отсъствието на сериозни дефекти и отклонения. Какво друго ти трябва?

Затова ви съветвам да намерите добър узист, специализиран в пренатални изследвания. И ако има дори малки въпроси и съмнения, отидете на още един. Съвременната ултразвукова диагностика вече е на много добро ниво.

Тройно изследване по време на бременност: какво се диагностицира и кой се нуждае от него

Съвременните диагностични методи ви позволяват да научите много за състоянието на бебето още преди раждането му. Един от надеждните тестове за откриване на възможни нарушения е тройният тест по време на бременност, който е част от втория скрининг. Какво показват резултатите от диагностиката, какви проблеми могат да бъдат посочени от лоши показатели - ще говорим за всичко това с вас днес.

 1. Какво представлява тройният тест
 2. На кого е възложен анализът и как правилно да се подготви за него
 3. Как да вземете тройния тест?
 4. Индикаторни стандарти
 5. Тройни тестове през втория триместър
 6. Възможни причини за отклонения
 7. Какви други тестове могат да бъдат предписани на бременни жени?
 8. Допълнителни тестове за бъдещи майки
 9. Заключение

Какво представлява тройният тест

Тройно изследване - биохимично изследване на кръвен серум, предписва се анализ за определяне на рисковете от генетични аномалии и нарушения.

Какво показва тройният тест

 1. Нивото на AFP е основният компонент на кръвния серум в тялото на бебето, протеинът се синтезира от черния дроб и жълтъчната торбичка, той навлиза в околоплодните води. В кръвта на майката това съединение може да бъде открито 5 седмици след зачеването..
 2. HCG е най-важният хормон на бременността; той се появява в кръвта на бъдещата майка няколко дни след оплождането на яйцеклетката.
 3. Естриол - синтезиран в черния дроб и плацентата на бебето, постепенно се увеличава от зачеването до самото раждане.

Времето на тройния тест е 15-20 седмици от бременността, именно през този период могат да бъдат точно идентифицирани основните маркери на генетичните аномалии и някои физиологични проблеми. Надеждността на анализа за откриване на нарушения на нервната тръба е 90%, за откриване на хромозомни аномалии - 60-70%.

На кого е възложен анализът и как правилно да се подготви за него

Всяка бъдеща майка може да направи тройно изследване по собствено желание, но ако жената е изложена на риск, гинекологът ще й предпише този преглед..

Когато е необходим троен тест през втория триместър:

 • бъдещата майка вече е на 35 години;
 • фамилна анамнеза за хромозомни аномалии;
 • излагане на радиация на един от родителите;
 • прием на цитостатици, някои антибиотици, лекарства за епилепсия;
 • случаи на спонтанен аборт в миналото;
 • Ултразвукът показа признаци на аномалии при бебето.

Как да вземете тройния тест?

За анализ се взема венозна кръв, която се събира в 3 различни епруветки. Необходимо е да дарите биоматериала на гладно - това е предпоставка, последното хранене трябва да бъде 8-10 часа преди изследването. Сутрин можете да пиете само малко чиста вода без газ.

Индикаторни стандарти

При декодирането на тройния тест е задължително да се вземат предвид всички 3 показателя, в противен случай подобен анализ трудно може да се счита за достоверен и надежден.

Но дори разочароващите резултати и в трите позиции не са основа за диагноза, резултатите от ултразвук са важни, при необходимост се предписва изследване на околоплодните води.

Тройни тестове през втория триместър

Индекс15 седмица16 седмица17 седмица18 седмица19 седмица20 седмица
HCG10-35 хиляди.10-35 хиляди.10-35 хиляди.10-35 хиляди.10-35 хиляди.10-35 хиляди.
Естриол (mmol / L)3,5-15,44.9-22.85.3-235.6-29.86.7-38.57.4-45.5
AFP (IU / ml)тридесет34.43944.250.257

Възможни причини за отклонения

Възможните рискове от развитие на хромозомни аномалии при кърмаче могат да бъдат обсъдени само ако основните показатели на AFP теста и тройния подробен анализ значително надвишават допустимите норми. В различните лаборатории резултатите от изследването могат да се различават радикално, поради което за по-точна оценка на стойностите се използва MoM коефициент, по всяко време стойностите трябва да бъдат 0,5-2 единици.

ИндексВъзможни причини за увеличаване на стойноститеВъзможни причини за намаляване на стойностите
APFнарушения в структурата на мозъка или гръбначния мозък;

гастрошизис - червата и другите органи са покрити с опъната пъпна връв, а не с мускулите и кожата на перитонеума;

нарушения при образуването на дванадесетопръстника или пълното отсъствие на орган;

аненцефалия - отсъствие на мозък при дете, показателите ACE в този случай са 6.5-7 пъти по-високи от допустимите стойности.

Леко увеличение на АСЕ е признак на Rh-конфликт, липса на вода, заплаха от спонтанен аборт, смърт на плода.

Хромозомни аномалии - синдром на Даун, Едуардс, Шерешевски-Търнър. Заболявания на бъдещата майка - наднормено тегло, захарен диабет, намаляване на показателите се наблюдава и при ниско предлежание на плацентата.
HCGСиндром на Даун, носещи близнаци, тризнаци, неправилно изчисляване на времето на зачеването. Високи нива се наблюдават при диабет, токсикоза или гестоза.Синдром на Едуардс. При намаляване на стойностите с 50% или повече има по-голяма вероятност от спонтанен аборт, развитие на плацентарна недостатъчност, подобна ситуация се наблюдава понякога със смъртта на плода.
ЕстриолРазмерът на плода значително надвишава допустимите стойности. При рязко увеличаване на показателите съществува риск от преждевременно раждане.При кърмаче, на фона на намаляване на показателите, физическият растеж се забавя, рискът от развитие на сърдечни дефекти, анемия, надбъбречна хипоплазия, аненцефалия, синдром на Даун при бебето се увеличава.

Повишаване на АСЕ се наблюдава, когато има заплаха от спонтанен аборт, когато кръвоснабдяването между плода и плацентата е нарушено, при носене на няколко бебета едновременно, често се наблюдава намаляване на естриола при прием на антибиотици, ако майката е на диета или се храни неправилно.

Всички тези състояния не са опасни, но лекарите винаги предписват допълнителни изследвания, за да бъдат безопасни..

Какви други тестове могат да бъдат предписани на бременни жени?

За да потвърди или отрече рисковете от развитие на хромозомни аномалии, на жена през втория триместър може да бъде предписан четворно изследване - в допълнение към 3-те основни компонента ще бъде измерено количеството на инхибин А.

Инхибин А е хормон, синтезиран от плацентата и ембриона, нивото му се увеличава от момента на бременността.

Нормата е 2 IOM, показателите се влияят от теглото, възрастта, наличието на лоши навици. Увеличение на стойностите - увеличаване на вероятността от развитие на синдром на Даун, кистозен дрейф, намаляване на показателите - риск от спонтанен аборт.

Допълнителни тестове за бъдещи майки

 1. Три пъти през целия период на бременността на жените се препоръчва да направят PAP тест - това е цитологично проучване, като биоматериал се използва цитонамазка от цервикалната лигавица. По време на проучването можете да идентифицирате различни опасни инфекции - HPV, хламидия, гонорея, трихомониаза, предракови заболявания.
 2. Тестът на платно е специфичен анализ, извършен за откриване на нарушения на синтеза на специален протеин, който е отговорен за съсирването на кръвта. Значителни отклонения на показателите от нормата могат да причинят спонтанен аборт, преждевременно раждане, маточно кървене, тромбоза на плацентата.
 3. Анализ на хорионни вилуси - тест за откриване на генетични аномалии, се извършва на 9-11 седмици. С помощта на специален инструмент или тънка игла се взема малка проба от плацентарна тъкан, процедурата е практически безопасна, рискът от спонтанен аборт е минимален.
 4. Амниоцентезата е изследване на околоплодната течност и феталните клетки, проведено на 16-24 гестационна седмица. Предписва се само в случай на лоши показатели на първия, втория скрининг.
 5. Тестът за етанол по време на бременност ви позволява да идентифицирате признаци на дисеминирана интраваскуларна коагулация, склонност към тромбоза и да изчислите рисковете от развитие на прееклампсия. Обикновено при бъдещи майки този тест трябва да бъде отрицателен, с положителен резултат, вероятността от спонтанен аборт поради тромбоза на плацентарните съдове се увеличава.

Не се тревожете, ако лекарят Ви предпише допълнителни тестове по време на бременност - няма напълно надеждни диагностични методи за точно идентифициране на патологиите при бебето.

Ако резултатите от задължителните прегледи изглеждат подозрителни за вашия гинеколог, той определено ще ви изпрати за допълнителни прегледи, това е неговата работа. И просто трябва да се успокоите, да третирате всички тестове като допълнителна възможност да научите повече за вътрематочното развитие на детето си.

Заключение

Тройният тест по време на бременност е важен метод за пренатална диагностика, но само значително отклонение от нормата и при трите показателя показва сериозни проблеми. Неговият детски екип съветва никога да не се изнервяте преди време.

Кажете ни в коментарите дали сте правили тройно изследване по време на бременност, какво е показал анализът. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи..

Тройно изследване или „пренатална оценка на риска“: hCG, AFP и свободен естриол

Основната цел на кръвните тестове по време на бременност е да се определи рискът от аномалии на плода. "Тройно изследване" - кръвен тест на бременна жена за нивото на hCG, AFP и свободен естриол.

Тестът се извършва между 16-та и 18-та седмица на бременността, сутрин, строго на гладно. Лекарят в предродилната клиника е длъжен да изпрати бъдещата майка на това изследване. Специална програма изчислява риска от раждане на бебе с болест на Даун, риска от DZST (това съкращение обозначава определени групи вродени малформации) и риска от забавяне на растежа на плода. В резултат на това получавате резултат, в който са написани неразбираеми цифри и букви.

И така, нека разберем какво означават всички тези съкращения, цифри, букви и какво е тяхното значение за нас.

HCG - човешки хорион гонадотропин

 • HCG е човешки хорион гонадотропин, той започва да се секретира в тялото на жената веднага след като ембрионът е прикрепен към стената на матката (това се случва приблизително на четвъртия до петия ден след оплождането). HCG е протеин на плацентата, чието ниво характеризира състоянието на плацентата на определен етап от бременността; може да се промени, ако плодът (и съответно в плацентата) има хромозомни аномалии. Нивата на протеини също могат да отразяват наличието на заплаха от прекъсване на бременността, промени в плацентата поради инфекция, имунологичен конфликт и по други причини. Променено ниво на hCG може да се наблюдава и при нормална бременност (!).

Ако hCG е нисък (нормите за нивото на hCG за всеки термин, вижте по-долу), това може да означава заплаха от прекъсване (ако нивото на хормона намалява постепенно, с повече от 50% от нормата), за хронична плацентарна недостатъчност, за продължителна бременност, както и за антенатална смърт на плода.
Ако hCG е висок, това може да означава многоплодна бременност (нивото на показателя се увеличава пропорционално на броя на плодовете), продължителна бременност, несъответствие между реалната и установената гестационна възраст, токсикоза, прееклампсия, захарен диабет при майката и прием на синтетични гестагени (хормони, които допринасят за нормалния ход бременност). Високият hCG може също да показва наличието на синдром на Даун при плода, но само в комбинация с намалени нива на AFP и свободен естриол!

AFP - алфа-фетопротеин

 • AFP - означава алфа-фетопротеин. Това е протеинов продукт, който се произвежда от черния дроб на бебето и попада в кръвта на майката по време на бременност. Определянето на неговото ниво се използва, за да се изключи развитието на дефекти на нервната тръба при плода, различни части на храносмилателния тракт, пикочната система, както и синдром на Шершевски-Търнър (нелечима хромозомна болест, характеризираща се с вродени дефекти на сърцето и други вътрешни органи, безплодие; понякога - намаляване на умственото развитие), тежко забавяне на растежа на плода, някои заболявания на плацентата и накрая синдром на Даун.

Нисък AFP (вижте по-долу за нормалното ниво за всеки термин) се появява със синдром на Даун при плода, с ниска плацента, затлъстяване, наличие на захарен диабет, хипотиреоидизъм и някои други заболявания при бременна жена, както и при нормална бременност (!). Има и расова връзка и отношения с AFP.
Ако AFP е висок, това може да означава, че детето може да има увреждане на нервната система: омекотяване на гръбначния стълб, отсъствие на целия мозък или части от него. При тази патология може да се роди дете с парализа на долната половина на тялото и аненцефалия (заболяване, при което мозъкът на детето е сериозно недоразвит или изобщо не се развива). Също така се наблюдава повишено ниво на AFP при неблагоприятен ход на бременността, заплаха от прекъсване, резус-конфликт, олигохидрамнион и вътрематочна фетална смърт. Повишеното ниво на AFP при многоплодна бременност е физиологична норма..

Е3 или свободен естриол

 • Е3 или свободният естриол е женски полови хормон, който се произвежда от плацентата и черния дроб на плода. С течение на бременността нивото на естриол в кръвта на жената постепенно се увеличава. Естриолът подобрява притока на кръв през съдовете на матката, насърчава развитието на млечните канали по време на бременност. Намаляването или рязкото намаляване на естриола (с 40% или повече) показва патологично състояние на плода.

Ниското ниво на естриол може да показва заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане, продължителна бременност, фетоплацентарна недостатъчност, недохранване на плода (забавени темпове на растеж на плода), Rh-конфликт, фетална анемия (намален хемоглобин), вътрематочна инфекция, надбъбречна хипоплазия, аненцефалия плод (дефекти на ЦНС), сърдечни дефекти, както и синдром на Даун. Също така, ниско ниво на свободен естриол може да се наблюдава при бъдещата майка с недостатъчно хранене, както и при прием на антибиотици.
Ако естриолът е висок, това най-често показва голям плод или многоплодна бременност, може да се говори и за чернодробни заболявания и то само с рязко (!) Повишаване на хормона - за вероятността от преждевременно раждане.
Съдържанието на серумни маркери в кръвта на бременни жени варира в зависимост от гестационната възраст; всяка лаборатория използва свои собствени стандарти в зависимост от вида на използваните реагенти. Когато оценявате резултатите, трябва да разчитате само на стандартите на лабораторията, където е извършен анализът. За удобство при оценка на нивото на серумните маркери, стойностите обикновено се изразяват в относителни единици - MoM (кратни на медиана - кратно на средната стойност). Нормата в MoM за всеки серумен маркер на всеки етап от бременността е 0,5-2,0 MoM.

Промяната само на един от показателите на „тройния тест“ не е значима, винаги е необходим изчерпателен анализ. Правилна оценка на резултата може да се получи с помощта на компютърни програми за изчисляване на генетичен риск, които отчитат индивидуалните показатели на всеки пациент - възраст, тегло, етническа принадлежност, наличие на определени заболявания, ултразвукови данни. И дори резултатите от компютърните изчисления не служат като диагноза на заболяването, а представляват само статистическа оценка на индивидуалния риск.


По-долу е индикативният процент на hCG, AFP и E3. Но, както бе споменато по-горе, лабораториите използват различни мерни единици и често до резултата се посочват показатели на нормата..

Нормалното ниво на hCG в серума при бременни жени може да се определи от следната таблица:

Гестационна възраст
(седмици)
Медиана
(означава)
Норма
1-215050-300
3-42000 г.1500-5000
4-520 00010000-30000
5-650 00020 000-100 000
6-7100 00050 000-200 000
7-870 00020000-200000
8-96500020 000-100 000
9-1060 00020000-95000
10-115500020000-95000
11-124500020000-90000
13-143500015000-60000
15-252200010000-35000
26-372800010000-60000

Съдържанието на естриол (Е3) в кръвта на бременни жени:

Седмица на бременносттаКонцентрация на естриол
(nmol / l)
121,05-3,5
тринадесет1,05-3,85
четиринадесет1,4-5,6
петнадесет3,5-15,4
шестнадесет4.9-22.75
175.25-23.1
осемнадесет5.6-29.75
19.6,65-38,5
20.7,35-45,5

Съдържанието на алфа-фетопротеин (AFP) в кръвта на бременни жени:

Седмица на бременносттаОзначава
(Медиана)
IU / ml
четиринадесет26,0
петнадесет30.2
шестнадесет34.4
1739,0
осемнадесет44.2
19.50.2
20.57,0

Тройният тест е физически безопасен както за майката, така и за плода. Единствената опасност са излишните грижи и притеснения. Основният недостатък на изследването е неговата неточност, меко казано. Сега експертите казват, че около 80% от фалшиво положителните резултати (според официалната версия, 5%). Например, фалшиво положителен резултат е напълно възможен при неправилно определена гестационна възраст, отклонения в теглото на майката, майката има диабет.
Само вашият личен лекар може да оцени резултатите от теста: само той може да види всички нюанси на теста! Така че, за да може лекарят да подозира генетична патология на плода, е необходимо показателите на тройния тест да бъдат няколко пъти по-високи или по-ниски от нормата, но незначителните промени в показателите, като правило, са причината за повторно вземане на анализа.
Скъпи бъдещи майки! Запомнете едно просто нещо: не можете да диагностицирате точно с този тест! Позволява ви само да идентифицирате бременни жени, които са изложени на риск, които трябва да се подложат на сериозен допълнителен преглед! Ето защо, ако тройният тест е положителен, не се отчайвайте и не бързайте с изводите.!

Свържете се със специалист за подробен преглед!

Тройно изследване по време на бременност

В списъка с тестове и анализи, през които преминава бременна жена по време на раждането на бебе, има и такъв скринингов тест като троен тест по време на бременност. Този анализ се счита от много експерти за задължителен, тъй като тройният тест по време на бременност дава възможност с висока степен на вероятност да се определи рискът от развитие на вродени патологии и хромозомни аномалии в плода. В идеалния случай трябва да се прави тест за тройна бременност за всеки отделен случай. Но, за съжаление, много държавни агенции, които осигуряват управлението и наблюдението на бременността, не са напълно оборудвани с необходимото оборудване за провеждане и тълкуване на този анализ..

Тройният тест по време на бременност е кръвен тест на бъдещата майка, за да се определи нивото на три основни маркера: алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и свободен естриол (EZ). Тъй като се изследват показателите на три вещества, тестът се нарича тройно. Оптималният период на бременност за нейното прилагане е между 15 и 20 седмици и освен това лекарите съветват да се проведе тестът на ранен етап (15-16 седмици), така че в случай на лоши показатели да има време за втори тест. Кръв за анализ се взема сутрин, строго на гладно - всяко хранене изкривява показателите. Експертите препоръчват да се направи троен тест по време на бременност за най-пълна картина във връзка с ултразвук.

Тройният тест по време на бременност е полезен, тъй като чрез определяне на нивото на AFP, hCG и естриол в кръвта на бъдещата майка лекарят може още в ранните етапи на бременността да определи риска от раждане на бебе с хромозомни аномалии (болест на Даун или болест на Едуардс), независимо дали плодът има дефекти на нервната тръба.

И така, какви маркери се оценяват от експерти по време на тройния тест и какво може да показва подценено или надценено ниво на вещество в кръвта на майката?

Алфа-фетопротеинът (AFP) е протеин в кръвната плазма, който първо се произвежда в жълтъчната торбичка, а по-късно се синтезира от феталния черен дроб. Ненормалните нива на AFP могат да бъдат признак за:

  подценени - болест на Даун или болест на Едуардс; може да бъде и симптом на ниско разположение на плацентата, захарен диабет при майката;

Троен тест AFP hCG DEA-S по време на бременност, какво означава това

Съвременната медицина прави всичко възможно, за да предотврати развитието на болести, но по време на бременност те възникват и е необходимо правилно да се преценят последствията. В някои случаи трябва да използвате хирургическа интервенция, но е по-добре да сте подготвени за това предварително. За такава процедура за прогнозиране на рисковете има троен AFP hCG тест DEA-S по време на бременност.

 1. Какво представлява троен тест при бременност
 2. Кога да се извърши
 3. От какво се състои
 4. Какви вродени дефекти могат да бъдат открити
 5. Показания за провеждане през II триместър
 6. Татко тест за бременност какво е това
 7. Защо да съставяме рискова група
 8. Как да си направите тест за бременност
 9. Норми
 10. HCG субединици
 11. A-фетопротеин
 12. Безплатен езирол (DEA-C)
 13. Декодиране на съкращения
 14. Видео: троен AFP тест CG DEA-S по време на бременност

Какво представлява троен тест при бременност

Това е набор от мерки и изследователски операции, които идентифицират възможни патологии при бебето в бъдеще с определен процент вероятност.

В повечето случаи тази процедура ви позволява да започнете терапия на етапа на развитие на плода. За кратък период от време е доста лесно да се повлияе на централната нервна и други системи..

Трябва да се отбележи, че оборудването във всички лаборатории е различно. Ето защо не трябва да се доверявате на таблици от Интернет. По-добре е да се използват материалите на същата институция, където е проведена процедурата.

Тест за определяне на риска от генетични нарушения се нарича тройно изследване..

Тази операция се практикува навсякъде. Не трябва да я пренебрегвате, тъй като животът не само на детето, но и на самата жена може да зависи от това в действителност.

Кога да се извърши

Експертите съветват редовно да се прилага този метод, започвайки от период от няколко седмици..

В същото време се разграничават 8 периода, през които настъпват колебания, според състоянието, на което може да се определи здравето на детето.

Ако това не е възможно, можете да се ограничите до два или три термина:

 1. Първо тримесечие.
 2. Последният, една седмица преди планираното раждане.
 3. В някои случаи ще бъде полезно в периода от 20 до 24 седмици, но в същото време това се уведомява предварително.

Важна характеристика е, че болестта не може да бъде диагностицирана със 100% точност..

При лоши резултати това може да доведе до развитието на:

 1. Вътрематочна смърт.
 2. Синдром на Даун.
 3. Хромозомни аномалии.
 4. Ранно прекъсване на бременността.

Ето защо е изключително важно да се наблюдават показателите и да се провеждат редовно проучвания. Това ще ви позволи да забележите здравословни проблеми на етап, когато теоретично те все още могат да бъдат избегнати или поне значително да намалят щетите..

От какво се състои

По същество, ако оставим настрана сложната терминология, тогава момичето ще има рутинен кръвен тест и ултразвук.

Кръвният тест трябва да се прави на гладно..

Съществената разлика с други проучвания е само в това, че се анализира информация от тесен спектър. Засяга само три елемента. В този случай няма нужда да се съмнявате в необходимостта и коректността на процедурата..

Тя трябва да се извършва от всяка жена в положение през втория триместър..

Какви вродени дефекти могат да бъдат открити

По време на тестовете, когато резултатите са известни, лекарите могат да диагностицират огромен брой заболявания. Някои от които водят до смърт или сериозни вродени аномалии.

Причината за положителен резултат може да бъде:

 1. Множественост.
 2. Голям размер на детето, над нормата. Ако тази точка се спазва, се препоръчва да се направи тест за глюкоза в тялото. Вероятността от захарен диабет с този фактор е доста висока..
 3. Синдром на Даун или други умствени и физически увреждания в развитието, причинени от промени в хромозомите или ДНК.
 4. Висока вероятност от преждевременно раждане със спонтанен аборт или смърт. В този случай има нужда от спешна медицинска намеса. За да вземат правилното решение и да започнат период на рехабилитация, за да намалят рисковете.
 5. Възможността за образуване на органи извън тялото на бебето.

Струва си да се отбележи, че резултатът от тройния тест не може да бъде медицинска причина за прекратяване (аборт). За да направите това, е необходимо да се проведе амниоцентеза и вече въз основа на нейното заключение лекарите директно ще вземат решение.

Показания за провеждане през II триместър

Бъдещата майка има право да откаже изследвания, но това е силно обезкуражено..

Въз основа на данните се съставят специални рискови групи, които включват най-вече:

 • хора над 40;
 • тези с близки роднини, претърпели хромозомни мутации;
 • подобен резултат при по-големи деца;
 • генетично разположение към недоносеност;
 • положителен резултат след ултразвук;
 • паралелен прием на хормонални и цитостатични лекарства;
 • излагане на радиация.

Данните са съставени по такъв начин, че когато горните точки са изпълнени, рискът от вродени патологии при дете е значително по-висок, отколкото при напълно здрави хора..

Необходимостта от тройно изследване през втория триместър се увеличава значително с подходящи цитонамазки.

Татко тест за бременност какво е това

Процедура, която се извършва на всеки триместър. Насочена към проверка на клетъчното състояние на майчинските органи.

Защо да съставяме рискова група

Въпреки преобладаващите мнения, лекарите се грижат за здравето на гражданите. Много по-лесно е да направите това, ако забележите развитието на болестта навреме и започнете нейното лечение..

В този случай няма да има нужда от болница и няма да е необходимо да се извършват скъпи хирургични операции..

За да не бъде включен в списъка поради грешка, има определени правила, които трябва да се спазват..

Как да си направите тест за бременност

Като начало си струва да се погрижите за специалната необходима диета, ако има такава в рецептата..

Освен това, ако прегледът се провежда сутрин, препоръчително е да не ядете нищо или да си осигурите лека закуска..

Препоръчително е да не приемате алкохол дори в малки количества в продължение на една седмица и да избягвате стресови ситуации..

Препоръчително е да следвате здравословен начин на живот и редовно да практикувате йога или гимнастика.

Норми

Има определени стойности, които показват, че тялото е напълно здраво..

В същото време понякога се отбелязват някои грешки и допустимо превишаване / намаляване.

HCG субединици

Безплатният hCG обикновено е 5 милиметра на литър, но не бива да се притеснявате, когато показанията варират. Тъй като това се случва често през цялата бременност и е абсолютна норма.

A-фетопротеин

Цената на AFP по седмици може да бъде представена под формата на таблица:

СедмициДопустимо съдържание на AFP в единици на милилитър.
1-13По-малко от 15
13-16Записва се рязък спад. Норма 15-60.
16-2016 до 100
20-27От 52 до 140, с колебания, настъпващи по-често.
28-3067 до 150
31-33100 - 250
Последен триместърИма рязък спад седмица преди планираната бременност, ако това не се случи, тогава лекарите трябва да предприемат действия.

Безплатен езирол (DEA-C)

В ранните етапи той достига 0,7-2,5 наномола на литър, а в последния около 35-120 наномола. В същото време се наблюдава тенденция, поради която показателите непрекъснато нарастват. След около две седмици те трябва да се увеличат с поне 2-3 бенки..

Ако това не се случи, това показва развитието на патологията..

Съществува възможност за този резултат както при майката, така и при детето, тъй като микроелементът се секретира от двата организма..

Декодиране на съкращения

За удобство при обработката на данните учените използват специални съкращения, които е трудно да се дешифрират за непознат човек..

Тройният тест измерва едновременно три важни показателя:

 1. Хорион гонадотропин (hCG). Започва да се произвежда в тялото на жената след зачеването. За да бъдем по-точни, след седмица. Елементът е протеин, който формира ембриона, полага основата за неговата ДНК, изпълнява изключително важна функция и допринася за нормалното протичане на бременността. Всяко отклонение от нормата може да причини преждевременно раждане или нужда от цезарово сечение.
 2. Алфа-фетопротеин (AFP). Хормонът се образува при дете, когато започва да се образува чернодробен орган. В малки количества той попада в кръвта на майката. Това помага да се извърши анализът по-рано, без риск от механични наранявания за бъдещия човек..
 3. Свободен естриол (DEA-C). Насърчава разширяването на кръвоносните съдове. С необходимото количество помага за осъществяване на дихателната функция на детето. Произвежда се от матката и черния дроб на бебето едновременно.

Троен тест

Какво е троен тест и как се прави скринингов тест? Маркери за бременност. Тълкуване на резултатите от теста с различни комбинации от алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорионгонадотропин (hCG), свободен естриол. Лекарите на медицински клиники "Арт-Мед" отговарят на въпроси на пациенти.

Не е необходимо да преобразувате една мерна единица в друга, особено след като тя все още ще бъде ненадеждна. Това не е основната точка. Всяка лаборатория използва различни химични реактиви, за да определи нивото на hCG и други показатели, съответно се използват различни мерни единици. Въз основа на това, съответно, тези лаборатории имат свои собствени стандарти за тези показатели за различни периоди на бременност, които трябва постоянно да се актуализират. Най-важното за вас е дали показателят, който сте получили, съответства на стандарта за вашата гестационна възраст, който е определен в лабораторията, където сте направили изследването. Това трябва да бъде посочено в листа за отговори. Ако не, тогава имате право да поискате тази информация в лабораторията..

Тройният тест е най-информативен в рамките на 16-22 седмици. Срокът на вашата бременност може да бъде определен само от акушер-гинеколога, който ви наблюдава чрез комбинацията от няколко показателя - датата на последната менструация, датата на зачеването, данните от ултразвука в динамика, размера на матката и т.н..

За съжаление, всеки винаги има риск да роди дете с дефект. Следователно всички бременни жени се подлагат на „скринингови“ изследвания за груби дефекти в развитието на плода (ултразвук, кръвни изследвания). Тестът за съдържание на hCG, AFP е най-информативен на 16–20 седмици, като през тези периоди нивото на естриол в кръвта все още се наблюдава (тройно изследване). Показателите трябва да се оценяват, като се вземат предвид ултразвуковите данни (дебелината на яката), възрастта, теглото и много други клинични данни. След като получите тези тестове, посетете вашето генетично консултиране на 18 седмици, за да осигурите достатъчно време за обсъждане на допълнителни диагностични възможности.

Хиперехогенното черво на плода и повишеното ниво на hCG се считат за косвени признаци (маркери) на хромозомната патология на плода. Ако няма сериозни акушерски противопоказания, това служи като индикация за определяне на кариотипа на плода с помощта на амниоцентеза или кордоцентеза.

Получихте изчерпателни препоръки, по същество няма какво да добавите. Резултатът от бременността на всяка жена остава неизвестен във всеки случай. Дали да направите амниоцентеза във вашия случай, зависи от семейството. Ако ситуацията с прекъсването на бременността в късния период, когато генетичната патология е открита при плода, не е възможна за вас, тогава провеждането на инвазивна диагноза губи значението.

Стандартни изследвания, насочени към откриване на дефекти в развитието на плода (ултразвук, тройно изследване) се извършват преди времето, когато абортът все още е възможен - до 23-24 седмици. Феталната патология, открита преди тези дати, не може да бъде елиминирана - обикновено се предлага аборт.

На 10-14 седмици е обичайно да се прави анализ за PAPP-R и бета-hCG, традиционният троен тест (AFP, hCG, естриол) е информативен на 16-20 седмици. За извършване на такива анализи наистина е достатъчен един ден. Дългите срокове за получаване на резултат в различни лаборатории са най-вероятно свързани само с организационни затруднения, а не с особеностите на методите..

Намалените нива на hCG могат да бъдат свързани с особеностите на плацентата, дисфункция на щитовидната жлеза, аномалии на плода и някои други причини. Можете да разберете ситуацията само след подробна акушерска или медико-генетична консултация на пълен работен ден.

Разширяването на чашечно-тазовата система на плода до 5 mm обикновено се счита за приемливо. По-голямата стойност изисква динамичен контрол. Освен това е необходимо да се оцени динамиката на степента на пълнене на пикочния мехур и количеството на околоплодните води. Такова разширяване може да бъде просто преходно или може да показва първоначални признаци на нарушено изтичане на урина от бъбреците. По-целесъобразно, както от диагностична гледна точка, така и от клинична гледна точка, гестационната възраст да се разглежда не от деня на зачеването, а от първия ден на последната менструация, както е общоприето. Вие сами посочихте, че резултатите от биохимичните тестове са нормални. Ако говорим за такива показатели като "дължината на костната гръбна част на носа е 4-5 мм, общата дължина на фалангата на пръста на плода е 7 мм", тогава тези маркери не могат да бъдат взети на сериозно, тъй като има по-демонстративни и обективни ехографски признаци на различни аномалии в развитието, които имате, очевидно не е намерен. Ако все още имате съмнения, тогава можете да получите всички необходими консултации и прегледи в нашия медицински център.

Сам по себе си, изолирано, нито един от резултатите от лабораторните тестове не означава нищо (във вашия случай това е първият резултат от AFP). Само цялостен преглед има диагностична стойност и за предпочитане с динамичен контрол, който Ви е направен на 17 седмици. Твърде късно е да се повторят биохимичните и хормоналните тестове на 21 седмица. В случай на съмнение може да се извърши само динамично ултразвуково тестване.

Във вашия случай повишено ниво на хорион гонадотропин заслужава внимание, което теоретично леко увеличава риска от раждане на дете с хромозомна патология. Колко подходящо е да се извършва кордоцентеза, може да се реши само при медицинска и генетична консултация на пълен работен ден. Препоръчваме във всеки случай да се направи ултразвук на експертно ниво на 20-24 седмици.

На този етап от развитието на науката се смята, че провеждането на троен тест (биохимичен скрининг) за идентифициране на възможни груби малформации на плода е задължително за всички жени. За съжаление, не всички заболявания имат ясна ултразвукова картина, поради което дори при нормални ехографски резултати понякога се изисква пренатална диагностика (определяне на феталния хромозомен набор).

Изследването на нивото на PAPP и hCG се извършва с цел идентифициране на бременни жени от рисковата група за раждане на деца с някои аномалии в развитието. За PAPP намаляването на индикатора има диагностична стойност. Във вашия случай има увеличение на стойността на PAPP, но трябва да се има предвид, че точното определяне на гестационната възраст е важно за разчитане на резултата от изследването. С всяка седмица стойностите на този показател се променят значително. Стойностите на HCG са нормални. Трябва да се подчертае, че промените в показателите на биохимичния скрининг (PAPP, hCG и др.) Сами по себе си не са диагноза на феталната патология, а служат само като причина за по-внимателно проследяване на развитието на плода. Препоръчваме да се извършват стандартни изследвания - ултразвук на 12-14 и 22-23 седмици от бременността, кръвен тест за съдържанието на алфа-фетопротеин, hCG, естриол ("тройно изследване") на 16-20 седмици.

Невъзможно е да се правят сериозни прогнози само въз основа на един AFP резултат. Препоръчително е допълнително да се определи нивото на hCG, свободен естриол и да се повтори отново в динамиката на ултразвука. Можете да получите всички необходими прегледи и консултации в медицинския център ART-MED.

Дебелината на пространството на яката от 3,1 мм на 11 седмици от бременността не е критична, тъй като мнозина вярват, но ако имаше съмнения и още повече, че показателите на теста PAPP-A бяха надценени, ситуацията трябваше да бъде изяснена, което беше направено. По отношение на показателите на AFP, hCG и St. estriol, въз основа на предоставените от вас данни, сега е невъзможно да се коментира със сигурност. Факт е, че всяка лаборатория използва свои собствени набори реактиви и съответно свои собствени стандарти за тези срокове на бременност. Освен това тези стандарти в лабораторията трябва постоянно да се актуализират. В тази връзка е препоръчително да изясните стандартите за показателите на AFP, hCG и St. естриол по време на изследването, в лабораторията, където е направено (ако това не е посочено във формуляра за резултатите от теста). Можете да извършите ултразвуков преглед, без задължително да чакате определената дата. Тук можете да получите съвет от генетик.

Има смисъл да се направи троен тест от 14 до 18 седмици. (не по-късно от 20 седмици), особено ако има съмнение по време на бременност. Планираният ултразвук значително ще допълни обективната картина на изследването.

Единственото нещо, което мога да коментирам относно резултатите от вашите тестове, е, че те наистина отговарят на нормативните показатели, характерни за дадена гестационна възраст. Не мога да посоча причината, поради която лекарят не харесва резултатите от AFP, вероятно е по-добре да попитате Вашия лекар за това. В медицински център "АРТ-МЕД", освен тестовете, които вече сте направили, можете да направите ултразвуково сканиране и да се консултирате с акушер-гинеколог.

Резултатът, получен по време на проучването преди 20 седмици (изминаха почти 5 месеца), показва, че с повишено ниво на hCG, сте имали риск от развитие на редица усложнения през третия триместър на бременността, който вече приключва. Най-вероятно (въз основа на предоставените от вас данни) бременността ви вече не е в опасност. Желая ви успешно раждане.

Цифрите за температурата, които сте посочили, дори не могат да се определят като субфебрилни. Това се случва по време на бременност. Проверявайте измерването на температурата на всеки три часа в продължение на 2-3 дни, повторете отново изследванията на кръвта и урината. Тройният тест трябва да се направи в подходящото време на 16 седмици, за да се получи надежден резултат.

Възможностите могат да бъдат няколко: 1) най-вероятно не означава нищо; 2) хормоналната функция на плацентата е намалена, което е малко вероятно; 3) намалена функция на надбъбречната кора на плода, което е още по-малко вероятно. По-препоръчително е да повторите изследването в рамките на 20 седмици и да направите ултразвук. Всички необходими изследвания и консултации могат да бъдат получени в медицински център "АРТ-МЕД".

Ако имате предвид под термина троен тест определянето на кръвни нива на AFP, hCG, естриол или PAPP-A тест, тогава такова проучване може да се направи след 16 седмици. бременност. Повторното задължително ултразвуково изследване също може да се извърши в рамките на 16 до 24 седмици. Можете да извършите всички необходими изследвания в медицински център "АРТ-МЕД".

Като се има предвид, че показателите на hCG и AFP са в нормалните граници, нивото на естриол, което надвишава стандартния показател само с 2 точки, не представлява опасност, тъй като ако има патология на нервната тръба, тогава hCG и AFP също няма да съответстват на нормата. За да изясните ситуацията, препоръчвам на сестра ви да извърши ултразвуков преглед. Всички необходими консултации и изследвания можете да получите в медицински център "АРТ-МЕД".

Нямате отклонения от нормата.

Недвусмислена и квалифицирана консултация за водене на бременност може да се извърши само при пряк контакт между акушер-гинеколога и пациента с пълна лабораторна информация. В този случай може само да се отбележи, че намаляването на индекса B-CG само по себе си не показва някаква патологична ситуация с плода. Тази хармоника се произвежда от плацентата и нейните показатели варират значително в нормата. Отклоненията от нормата на този лабораторен показател са само показател за допълнително изследване. Като цяло целта и тактиката за управление на бременността изглежда са типични.