Тъй като имунитетът на бременните жени е отслабен, тялото им става податливо на много заболявания. Така че, жените често могат да настинат, да се разболеят от остри респираторни инфекции, ARVI, грип и т.н. Едно от най-опасните заболявания е аденовирусната инфекция, след което може да има сериозни последици. Трудно е да разпознаете болестта сами, тъй като нейните прояви много приличат на грип или остри респираторни заболявания.

Най-важната разлика между аденовирусната инфекция и респираторните заболявания е увреждането на дихателната система, лимфните възли и очите. Причините за заразяване с аденовирус са съвсем прости - неспазване на правилата за посещение на болен човек, използване на неговите вещи и съдове, както и поддържане на тесен контакт с него. Тоест здравият човек може да хване аденовирусна инфекция просто като разговаря с болен или носител на инфекцията. Обикновено инкубационният период е около 15 дни, но симптомите на аденовирусна инфекция могат да се появят много по-рано, например 2-3 дни след контакт с пациента.

Най-очевидните признаци на аденовирусна инфекция са фарингит, бронхит, тонзилит и конюнктивит. В този случай проблемите с очите често принуждават възрастните да диагностицират самостоятелно аденовирусна инфекция, но се потвърждава само малък процент от заболяването. Аденовирусна инфекция може да възникне както при възрастни, така и при деца. В детска възраст симптомите са малко по-различни, тъй като наличието на конюнктивит и треска се счита за ясен признак на заболяването..

Симптоми на аденовирусна инфекция

Възрастните наблюдават треска, възпаление на лимфните възли и интоксикация на тялото. Средно заболяването може да продължи около 2 седмици както при деца, така и при възрастни. В почти всички случаи заболяването не протича без температура, поради което високата температура се счита за ясен признак на аденовирусна инфекция. Но, както вече споменахме, ходът на заболяването не е толкова ужасен, колкото неговите усложнения. Това важи особено за бременните жени, тъй като болестта засяга не само здравето на жените, но има ефект и върху плода..

Усложнения след аденовирусна инфекция при бременни жени

Най-честите усложнения на аденовирусната инфекция са отит на средното ухо, синузит, бъбречни заболявания и пневмония. В допълнение, болестта може да провокира спонтанен аборт през първия триместър на бременността. Инфекцията може дори да проникне през плацентата, следователно има случаи на вродени дефекти и патологии, а също така може да има ранно раждане с тежко протичане, което се отразява негативно на здравето на детето. Бременните жени трябва да се грижат за здравето си, следователно, ако имате първите симптоми на аденовирусна инфекция, трябва да се консултирате с лекар, който може да предпише правилното лечение.

За да се идентифицира аденовирусна инфекция, е необходимо да се изслушат първите симптоми. Обикновено това е възпалено гърло, висока температура, хрема и общо неразположение. След 2-3 дни се появяват по-сериозни признаци на инфекция, например мускулни болки, интоксикация на тялото, мигрена и студени тръпки. В този случай при първите симптоми бременните жени просто трябва да посетят лекар..

Профилактика на болестта

Разбира се, могат да се вземат превантивни мерки за намаляване на вероятността от развитие на аденовирусна инфекция. Така че, бременните жени не трябва да посещават места с много хора по време на епидемия, а също така е забранено да посещават детски заведения. Струва си да се ограничи общуването с болни хора, спазване на хигиенните правила и не преохлаждане на улицата.

Лечение на аденовирусна инфекция при бременни жени

Много жени смятат, че народните средства могат да помогнат за излекуването на аденовирусна инфекция, но в този случай си струва да се отбележи, че процесът на лечение се предписва само от лекар. В същото време лекарят предписва режим за жена, който изключва физическата активност, в такова състояние са необходими само почивка, обилно пиене и специални лекарства. Разбира се, антибиотиците се предписват само в екстремни случаи, когато заболяването е сериозно..

При предписване на лекарства се взема предвид продължителността на бременността и индивидуалните особености на организма. Най-важното за бременните жени се счита за правилна диета, която включва витамини и минерали, богати на хранителни вещества. Следователно лекарят може да предпише и специална терапевтична диета..

Спазвайки всички описани правила, жените могат да останат здрави през цялата бременност и при първите признаци на заболяването правилните действия ще ви помогнат бързо да се възстановите и да не навредите на бебето. За по-подробно проучване на превантивните мерки можете да се свържете с Вашия лекар или да гледате видеоклип за поддържане на здравето на бременните жени.

Аденовирусна инфекция по време на бременност

Аденовирусната инфекция е инфекциозно заболяване, което засяга лигавицата на дихателните пътища, червата и органите на зрението. Болестта протича в остра форма и е придружена от проява на умерена интоксикация.

Причини

Тъй като защитните функции на тялото на жената са отслабени по време на бременност, съществува голям риск от заразяване с аденовирусна инфекция..

Можете да се заразите с аденовирус от болен човек или носител на инфекцията. Начини на заразяване - въздушно-капково, фекално-орално.

Вирусът може да проникне в тялото през лигавиците на дихателните пътища, когато говори, кашля, киха болен човек. Ако аденовирусът е навлязъл в тялото по фекално-орален път, тогава инфекцията се счита за чревна.

Рисковата група включва:

 • деца под 7 години,
 • бременни жени,
 • хора с отслабен имунитет.

Бременните жени се заразяват най-често от по-големите си деца, посещаващи детски групи.

Симптоми

Аденовирусната инфекция се проявява в различни симптоми в зависимост от тежестта на заболяването. След като вирусът навлезе в тялото, първите признаци може да не се появят по време на инкубационния период. Понякога симптомите се появяват едва след две седмици.

Първите признаци на аденовирусна инфекция са:

 • повишена телесна температура,
 • болки в гърлото и болки в гърлото при преглъщане,
 • обща слабост на тялото,
 • назална конгестия и хрема.

След два до три дни симптомите се увеличават, появяват се следните признаци:

 • треска и студени тръпки,
 • болки в мускулите и ставите,
 • загуба на апетит, обща слабост,
 • мигрена,
 • признаци на интоксикация на тялото.

При тежки случаи могат да се появят коремни болки, разхлабени изпражнения, гадене и повръщане..

Усложнение на аденовирусната инфекция може да бъде бронхит, придружен от суха кашлица.

Ако очите са засегнати от аденовирус. Конюнктивит може да се появи още в първия ден след инфекцията. Тази форма на заболяването протича със следните симптоми:

 • подуване на клепачите,
 • зачервяване на конюнктивата,
 • повишена чувствителност към ярка светлина,
 • разкъсване,
 • възпалени очи,
 • зачервяване на протеините.

Диагностика на аденовирусна инфекция при бременни жени

Наличието на симптоми на вирусна респираторна инфекция в комбинация с прояви на конюнктивит улеснява поставянето на правилна диагноза. В зависимост от симптоматиката се провежда диференциална диагностика за изключване на ARVI, грип или друг конюнктивит.

Аденовирусът се характеризира с прояви на интоксикация на тялото, симптоми на увреждане на горните дихателни пътища и очите, както и лимфаденопатия. Общият кръвен тест в този случай не е информативен.

Усложнения

Най-честите усложнения на аденовирусната инфекция са:

 • отит,
 • гноен синузит,
 • бронхит,
 • пневмония,
 • заболяване на бъбреците.

При навременно лечение заболяването има благоприятна прогноза..

Аденовирусната инфекция по време на бременност може да доведе до нежелани последици, включително спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, вродени патологии, усложнена бременност, преждевременно или трудно раждане. Но процентът на развитие на патологии в плода е доста малък, така че при първите признаци не трябва да изпадате в паника, а да се консултирате с лекар за препоръки за лечение.

Лечение

Какво можеш да направиш

Аденовирусната инфекция по време на бременност, особено през първия триместър, може да доведе до нежелани последици. Към болестта могат да се присъединят и други инфекции или да се развият усложнения. Следователно, при най-малкото влошаване на благосъстоянието и още повече при повишаване на телесната температура, не трябва да се самолекувате. По-добре е да посетите лекар, който ще предпише ефективна и безопасна терапия.

Какво прави лекарят

Лечението на аденовирусна инфекция се извършва амбулаторно. Пациентът се нуждае от почивка в леглото за целия период на заболяването. Бъдещата майка трябва да изключи физическата активност, да почива повече. Също така е необходимо да се осигури диета, богата на витамини, минерали и микроелементи..

Тактиката на лечение е насочена към премахване на проявата на симптоми. Медикаментозната терапия се състои в назначаването на антипиретични лекарства, интерферони, чието действие е насочено към повишаване на защитните функции на тялото, капки за очи или мехлеми, витаминни комплекси. При сложен аденовирус се предписват местни антибиотици. В зависимост от продължителността на бременността и тежестта на протичането на заболяването, лекарят избира лекарства. Много антибиотици не могат да се приемат по време на бременност и кърмене, така че в никакъв случай не трябва да се самолекувате. Това може да доведе до усложнения в хода на бременността и забавяне на вътрематочния растеж..

Предотвратяване

Препоръките за профилактика на аденовирусна инфекция по време на бременност са следните. Бъдещата майка се нуждае от:

 • избягвайте местата с много хора, особено по време на епидемии,
 • не си струва да посещавате предучилищни институции,
 • избягвайте контакт с хора, които имат признаци на респираторно заболяване,
 • спазвайте правилата за основна хигиена,
 • не преохлаждайте.

Бременни и кърмещи майки: Лечение на грип и остри респираторни инфекции

Здравейте бременни и кърмачки!

Когато бях на 18 седмици, попаднах в неприятна ситуация - хванах грип! По-точно, аденомовирусната инфекция е вид грип.

Обадих се на лекаря от областната клиника, който ми предписа лекарства: Нурофен (ибупрофен) - в случай на рязко покачване на температурата, Осцилококцинум, Аналгин, Прополисова тинктура - изплакнете гърлото, Хексорал или Тантум Верде - изплакнете гърлото след изплакване, капнете Тизин капки в носа или някоя друга друг вазоконстриктор и нещо друго, не помня.

И тя каза: "Ако температурата се повиши над 37,5С, обадете се на линейка!" - остави ми телефон за линейка по майчинство.

Бог ме спаси от приема на тези лекарства!

Веднага след като тя си тръгна, температурата скочи до 37,5С и веднага извиках линейка. Нямах време да отворя уста, за да хвърля там първия Oscillococcinum - звънецът на вратата. Лекарят пристигна, 2-3 минути след обаждането!

Той потвърди диагнозата ми.
Показах му препоръките на лекар от областната поликлиника, след което той каза: „Тези лекарства ще ви помогнат бързо да се изправите на крака, но те ще направят детето ви хронично страдащо от алергии за цял живот (!), Тъй като нервната му система и имунитетът му тепърва се формират и т. н. С тези лекарства ще унищожите цялата му имунна система и тя няма да се формира правилно - резултатът: безкрайни посещения на лекари с всички произтичащи от това последствия, забавяне на развитието. ".

След това добави: „Ако не искате всичко това за детето си, трябва да изхвърлите тези препоръки“..

Той продължи: "По-добре, ако сте болни 3-4 дни по-дълго, лекувате се и всичко ще бъде наред с вашето бебе, отколкото ще се възстановите за 2-3 дни и ще навредите на бебето!".

Разбира се, в началото се опитах да споря с него..
Казвам му: "Защо не, защото инструкциите казват, че можете да ги използвате по време на бременност!".

На което той отговори: „Тези лекарства се предписват само ако бременна жена е толкова сериозно болна, че нищо друго не я отнема и жената има явна заплаха да загуби дете - спонтанен аборт! В този случай лекарите предприемат крайни мерки и предписват тези лекарства, за да спасят живота на детето! ".

Той също повтори няколко пъти: "Тези лекарства за нероденото дете са много силни алергени, които ще останат с него завинаги!".

Веднага се съгласих с него!
Той ми предписа ново лечение, което успешно преминах без последствия и го запазих за всеки случай.

Често виждам въпроси за това, а съветите са същите, които ми даде лекарят от областната клиника...

И сега искам да споделя правилното лечение, което няма да навреди на вашето бебе с вас.

Напитка:
1. Липов чай: 3 с.л. л. (или 3 фито торбички) изсипете липите с 250 мл вряща вода. Настоявайте със затворен капак за 10 минути. Пийте 2-3 пъти на ден.
Липата помага на тялото да се изпоти, след което излиза всичко гадно.

2. Чай от лайка: 1 супена лъжица. л. (или 1 фито торбичка) лайка се заливат с 250 мл вряща вода. Настоявайте със затворен капак за 20 минути. Пийте 2-3 пъти на ден.

Напитките не трябва да са горещи, защото горещите изтъняват лигавицата или студените... Напитките трябва да са с телесна температура 36-38 градуса.

Липата помага за изпотяване - с пот излиза всичко гадно.
Лайка помага за повишаване на имунитета и намаляване на възпалението в тялото.

Редувайте лайка с липа през деня (по време на болест!) - колкото по-често, толкова по-добре.

За любителите на чая от лайка (за здраво тяло!), - често е невъзможно да се пие чай от лайка (!), Има обратен ефект, на всеки 2-3 седмици. направете почивка - 1 месец.

Можете също да гаргарите с тази лайка..
----

За носа:
1. Разтвор на AquaMaris: капнете 2-3 капки във всяка ноздра, преди да използвате капки Pinosol. След издухване на носа.
Измиваме носа от сухи корички и храчки.

2. капки Pinosol или Biotizin: през първия ден, в нос, изчистен от сухи корички и храчки, капвайте 1-2 капки във всяка ноздра на всеки 1-2 часа. От втория ден по 1-2 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден. Продължителност на лечението 5-7 дни.

Хремата няма да изчезне по-бързо от 5-7 дни, но ще облекчи носа.

3. Вдишване с пара при липса на температура:

Можете да използвате етерични масла: невен, евкалипт, мента, канела... - според инструкциите и по препоръка на лекар.
Ускорете лечението на обикновената настинка.

Издухвайте често носа си, не задържайте храчките в себе си.

Алтернатива за кърмене:
1. Физиологичен разтвор или AquaMaris с лейка (съгласно инструкциите):
Физиологичен разтвор:
1 ч.л. йодирана сол изсипете 1 супена лъжица. топла вода и се разтваря.
или
0,5 ч.л. сол, 0,5 ч.л. сода и 2 капки йод се разтварят в ст. топла вода.

Сега изплакваме носа:
Изсипете половин чаша разтвор в широка купа. В банята потопете носа си в него и рязко изтеглете разтвора през носа, така че разтворът да излезе през устата.
или
В банята със спринцовка бавно въвеждаме разтвора, докато трябва да наклоните главата си надолу и отстрани: изплакване на дясната ноздра - надясно, изплакване на лявата ноздра - наляво, така че този разтвор да се излее в синуса.
Не трябва да има неприятно усещане.
След това издухайте носа си.
Правете 2 пъти на ден, 10 дни.

2. Мирамистин: капнете 10 капки Мирамистин във всяка ноздра.
Правете 3 пъти на ден, 10 дни.

3. Левомикол маз: Нанесете мехлем върху памучен тампон и инжектирайте във всяка ноздра, оставете за 30 минути. Ако гърлото не боли, можете да дишате през устата си, ако боли, направете го на свой ред, първо едната ноздра, после другата.
Правете 3 пъти на ден, 10 дни.

4. Инхалатор "Звездочка":

Донесете инхалатора до носа, затворете едната ноздра, вдишайте дълбоко другата 1-5 пъти, повторете процедурата с другата ноздра. Правете го 5-10 пъти на ден в продължение на 3-5 дни.

Издухвайте често носа си, не задържайте храчките в себе си.
----

За гърлото:
1. Фурацилин таблетки: Натрошете 1 таблетка и залейте 1 с.л. вряща вода, охладете под затворен капак. Изплаквайте колкото по-често, толкова по-добре.
Правете 10 дни.

Не поглъщайте храчки, не задържайте, изкашляйте, изплюйте.

2. Отвара от лайка: 1 саше изсипете 1 с.л. вряща вода, охладете под затворен капак. Изплаквайте колкото по-често, толкова по-добре.
Правете 10 дни.

Редувайте лайка с фурацилин! през деня. Изплаквайте първите 2-3 дни на всеки час, след това на всеки 2-3 часа.

Алтернатива за кърмене:
1. Содов разтвор: 1 супена лъжица. л. разредена сода в 1 супена лъжица. леко хладка вода. Можете да добавите 2-3 капки йод. Гаргара до 4-5 пъти на ден, след 15-20 минути. след хранене.

Не поглъщайте храчки, не задържайте, изкашляйте, изплюйте.

2. Мирамистин: Напоявайте обилно гърлото със спрей 3-4 пъти на ден. Правете го 10 дни.Можете също да правите гаргара с тях..

3. Кайсиево масло, козметично: Пийте 1 ч.ч. 3 пъти на ден, след като не ядете и не пиете в продължение на 30 минути.
Правете 10 дни.
Кайсиевото масло ще успокои възпаленото, възпалено гърло.
----

При кашлица:
1. Гаргара с отвара от билки, по избор: градински чай, жълт кантарион, лайка, подбел.

2. За II и III триместър на прием, с повишено внимание - при тежко пренебрегване на кашлица
Събиране на гърди № 4 във фито торбички (аптека): изсипете 1 фито торбичка със 100 ml вряща вода и настоявайте под затворен капак. Изцедете и изхвърлете чантата. Пийте 4 пъти на ден, на всеки 4 часа. Пийте последния път 4 часа преди лягане. Курс 2-3 седмици.

За I, II и III триместър ber-ti е лайка. (Виж по-горе)

3. Мукалтин таблетки: 1-2-3 таб. х 3-4 рубли / ден, за 30 минути. преди хранене или след 60 минути. след хранене, курс от 7-14 дни, в зависимост от тежестта на заболяването. Пийте последния път 4 часа преди лягане. Смелете таблетката на прах и изпийте 1 супена лъжица. топла вода (или разтворете таблетка в 1 супена лъжица. топла вода и пийте).

4. Вдишване с пара при липса на температура:
При суха кашлица можете да използвате отвара от билки, за да избирате: лайка, градински чай, живовляк, трилистен часовник, липов цвят - можете да редувате.

След 2-3 дни, ако храчките започнат да се оттичат, използвайте други билки.

При мокра кашлица можете да използвате отвара от билки, по ваш избор: планинска змия, билка от див розмарин, низ, бял равнец, евкалиптови листа и червена боровинка.

Горещо препоръчвам този парен инхалатор:

5. Начертайте йодна мрежа върху гърдите и гърба, 2 пъти на ден.
----

В случай на топлина 38C и повече:
1. Оцетен разтвор: 1-2 с.л. л. разреден оцет в 1 литър преварена вода със стайна температура + марля или парче естествен плат, или тънка кърпа 20х20 см или 30х30 см.

Направете обвивка за 1-2 минути / избършете ръцете, особено дланите, краката, особено стъпалата, гърба, бедрата, гърдите и корема с кърпа, напоена с оцетен разтвор. Не забравяйте да изчакате, докато едната ръка изсъхне напълно и едва след това преминете към другата ръка. Повторете на всеки 1-2 часа.

2. Пригответе оцетния разтвор (вижте по-горе), сгънете кърпата на няколко слоя, навлажнете в оцетния разтвор и изстискайте леко, за да не капе. Оставете на челото за 1-2 минути, след това обърнете кърпата с другата страна, изчакайте, докато челото изсъхне и го поставете на челото за 1-2 минути, след това го навлажнете отново в разтвора, изстискайте го и го поставете на сухо чело, така че направете до 5 пъти. Можете да повтаряте на всеки 1-2 часа..

При температура от 36,9 ° С и по-ниска:
Вземете топъл душ, след което - отидете направо в леглото.
----

За имунитет:
Вземете витамини за бременни и кърмещи майки от 12 седмици. приемайте и пийте по време на цялата бременност, включително целия период на кърмене и още 3-4 месеца. след лактация.
Увеличава и укрепва имунната система.
----

Възстановяване на лигавицата:
Поливалентен пиобактериофаг

1. с възпалено гърло, използвайки спринцовка от 3 ml: пийте след хранене или час преди хранене, 2,5-3 ml x 2 r / ден, 10-15 дни.

2. с вагиноза (млечница, стафилококи.), Използване на спринцовка от 3 ml: след измиване инжектирайте 2,5-3 ml със спринцовка без игла във влагалището (задръжте спринцовката във влагалището за 3 минути и извадете. Поставете стерилно марлена салфетка, след 2-3 часа салфетката може да се изхвърли) x 2 r / ден., 10-15 дни. + пийте след хранене или час преди хранене, 2,5-3 ml x 2 r / ден, 10-15 дни.
(Вижте инструкциите)
----

Кърмещи майки - кърмете както обикновено!
________________________

Общият курс на лечение е 7-10 дни.

Допълнителни препоръки:
- спазвайте почивката в леглото;
- контролирайте телесната температура;
- пийте колкото се може повече течност: мляко, чай с мляко или парче лимон, вода, компоти, желе... - всичко в топла или стайна температура;
- проветрявайте стаята възможно най-често; апартаментът трябва да е хладен, но без течение;
- спете под тънко одеяло или чаршаф; откажете се от тежка храна, включително месни и пилешки бульони, поне за 2-3 дни;
- изключете: горещо мляко или чай с мед, мед под езика, резорбция на пчелна пита и лимон под езика. Тъй като медът е въглехидрат, тоест енергия. Тялото, вместо да изразходва цялата си енергия за борба с болестите, ще изразходва енергия за преработка на този въглехидрат. По същата причина, по време на заболяване, човек не иска да яде... И вие можете да се потите и от липов чай ​​... Медът се възстановява добре след заболяване, така че е по-добре след заболяване. Поглъщането на лимона ще раздразни болката в гърлото. Лимонът може да се използва само в чай. Горещата вода също ще дразни възпалено гърло, напитката трябва да е удобно топла;
- Рецепти за дезинфекция „Granny's“: скилидки чесън се разстилат из стаята (или ситно нарязан чесън върху чинийка и се поставят в стаите), портокалови кори се разстилат върху батерията. - също да помогне!

При температури над 38С, конвулсии, кашлица (може да се развие в пневмония), поява на обрив - обадете се на линейка! за хоспитализация, където при стационарни условия ще направят: капкомери, отопление, кварциране... - лечение, безопасно за плода. Всички тези симптоми могат да причинят загуба на плода..

Преди да си тръгне, лекарят посъветва: „Бременните жени не трябва да се обаждат на лекар от областната поликлиника в случай на заболяване, защото не знаят как да лекуват правилно бременна жена, без да навредят на бебето. Те знаят как да лекуват само бабите с техния натиск... и пишат препоръки към специалисти. В такъв случай се обадете, само линейка! " И ми остави вашия мобилен телефон.

________________________
Ако в къщата има малки деца, намажете ги под носа с Oxolin 25% маз, за ​​да не се заразят, и то наистина на всички здрави членове на домакинството. Може да се използва от раждането.
Също така, като превантивна мярка, използвайте го, ако излизате на обществени места: клиника, магазин...

Ако сте кърмачка, продължете да кърмите както обикновено. За да не заразите дете - носете маска.

Най-добрата храна в случай на заболяване, когато не искате да ядете нищо - не мазен топъл пилешки бульон - отстранете предварително кожата от пилето.

Пийте чай с мед след възстановяване, за да възстановите имунитета и да натрупате сила след заболяване.

За раждане при запушен нос е по-добре да вземете със себе си спрей Pinosol. Може да не е полезно, но трябва да е под ръка - чистото дишане е много важно при раждането.

Преди раждането е наложително да се лекувате, в противен случай детето ще бъде изпратено на наблюдение! - това е отдел в Република Дагестан, в който раждат жени със съмнения за вирусни, инфекциозни и възпалителни заболявания, както и жени, които не са били регистрирани в ЖК и не са преминали всички необходими прегледи - нямат обменна карта.

Деринат?
Успех и бъдете здрави!

Какво представлява аденовирусната инфекция при бременни жени

През периода на раждането на бебето е много важно за бъдещата майка да се предпази от всякакви заболявания. Но задачата „Не се разболявай“ става все по-трудна всеки ден, тъй като с отслабването на имунните функции тялото просто привлича към себе си бацили. Особено когато става въпрос за респираторни вирусни инфекции. След това ще ви разкажем повече за една от техните разновидности, нейните симптоми, методи за лечение и превантивни мерки..

 • Обща информация за заболяването
 • Усложнение и въздействие върху бременността
 • Причини и начини на заразяване
 • Първи признаци и симптоми
 • Диагностика
 • Лечение и медикаментозна терапия
 • Какво абсолютно не трябва да се прави
 • Предотвратяване

Обща информация за заболяването

Според статистиката всеки трети човек в света страда от аденовирусна инфекция всяка година. И в 35% от случаите има усложнения под формата на възпаление на параназалните синуси и средното ухо..

Те засягат лигавиците на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, очите и лимфоидните тъканни влакна. В резултат на това човек изпитва остро неразположение, интоксикация, температурата му се повишава.

Най-често боледуват деца в предучилищна възраст, бременни жени и хора с отслабени имунни функции. Рискът от заразяване се увеличава през студения сезон, но болестта изобщо не е сезонна по своята същност, тъй като нейните епидемични огнища се случват целогодишно. Болен човек представлява най-голямата заплаха за околната среда на 14-21-ия ден от хода на заболяването, когато в тялото се е натрупала висока концентрация на патогени поради прогресиращ възпалителен процес.

В този случай бацилите засягат всички системи и органи, което води до продължителна терапия. Често след краткотрайно облекчение се наблюдава нова вълна от влошаващи се симптоми. Характерно е, че такъв индивид остава носител на инфекцията още 2 седмици след възстановяване..

Усложнение и въздействие върху бременността

Когато една жена се подготви за майчинство, тялото й става много уязвимо към патогени. Можете да се заразите с тях дори в предродилната клиника. Но това не означава, че, смирявайки се, трябва да изчакате това да се случи. Важно е да защитите себе си и нероденото си бебе. През този период дори най-примитивните бактерии, които не представляват никаква заплаха за възрастните, могат да причинят непоправима вреда на плода и да предизвикат спонтанен аборт. Освен това при бъдеща майка болестта лесно може да се превърне в сложна форма..

Чести са случаите, когато аденовирусна инфекция по време на бременност води до отит на средното ухо, бронхит, пневмония, гноен синузит и дори бъбречна недостатъчност.

Гинеколозите призовават всички бременни жени да се грижат специално за здравето си през първия триместър на раждането на дете. В крайна сметка е важна моментната реакция на първоначалните признаци на заболяването, които практически не се различават от ARVI.

Причини и начини на заразяване

Възможно е да се хванат аденовируси само от носителя или от болен човек. Често това са места с много хора, обществен транспорт, трудов колектив.

Не е необичайно жената да се зарази с вирусни инфекции по време на многократна бременност от най-големия си син или дъщеря, които посещават детска градина или училище. Инфекциозите казват, че това е типична ситуация, тъй като в семейството майката няма да се крие от близките си и няма да ограничава общуването с тях. Тези категории се считат от специалистите за изложени на риск и настояват за прием на имуномодулиращи лекарства от деца..

Те трябва да бъдат предписани от педиатър.

Първи признаци и симптоми

Първите признаци на инфекциозно заболяване до голяма степен се влияят от тежестта на протичането му. Характерно е, че през първата седмица след попадането на патогените в тялото те могат да се скрият и да не се чувстват.

Инкубационният период може да продължи около 14 дни. След това пациентът развива лек дискомфорт в синусите на носа, хрема. И след няколко дни, от тези безобидни признаци, болестта се превръща в истинско чудовище. Това се изразява със загуба на апетит, студени тръпки, болки в мускулите и ставите, висока температура, обща слабост, мигрена. Ако не приемате никакви лекарства, аденовирусната инфекция ще започне да трови тялото..

В този случай са много вероятни гадене, повръщане, болки в червата, диария..

Ако микробите се спуснат през дихателните пътища в бронхиалното дърво, тогава човек започва да има усложнения под формата на бронхит и суха кашлица.

Когато патогените проникнат в тялото през лигавиците на очите, има силно сълзене, подуване и зачервяване на клепачите, както и фоточувствителност. Конюнктивит е възможен на втория ден след инфекцията..

Диагностика

Наличието на изразени признаци на остри респираторни инфекции и конюнктивит дава възможност за точно определяне на диагнозата чрез визуален преглед на пациента.

В специални случаи е възможно да се включат допълнителни диференциални методи, които се провеждат за изключване на ARVI, грип или други заболявания.

Тъй като аденовирусите са локализирани в горните дихателни пътища, очите, общите изследвания на кръвта и урината ще дадат малко информация за степента на развитие на заболяването.

Лечение и медикаментозна терапия

Бъдещите майки трябва да се предпазят от възможна инфекция. И в случая, когато се появят първите признаци на заболяването, в никакъв случай не е необходимо самостоятелно да предписвате лекарства за себе си. Единственото нещо, което можете да направите през този период, е да си осигурите много течности и почивка в леглото. Лекарят определено ще ви посъветва да изключите всяка физическа активност и да обогатите ежедневната си диета с наситени витамини и микроелементи.

Те се предписват индивидуално, като се ръководят от продължителността на бременността и характеристиките на хода на заболяването..

Какво абсолютно не трябва да се прави

Първото нещо, което може да навреди на болна бъдеща майка, е самолечението.

Но освен това при никакви обстоятелства бременните жени не трябва:

 • вземете горещи вани;
 • извисяване на краката;
 • правете горещи тайна за крака;
 • увийте силно при температура;
 • прекалявайте с вазоконстрикторни капки и спрейове;
 • напълно откажете да ядете;
 • изпийте малко течност;
 • прекалявайте с витаминните комплекси (наложително е да получите съвет от лекар, тъй като излишъкът от някои компоненти може да доведе до алергични реакции и да навреди на плода);
 • излезте навън след вдишване.

Предотвратяване

Това е един от решаващите моменти, пред които е изправена бъдещата майка от самото начало на бременността. Грижата за себе си, за да не се разболеете, не е толкова трудна.

За това ще ви трябва:

 1. Минимизиране на посещенията на места с много хора (особено по време на епидемии).
 2. Избягвайте училища, детски градини.
 3. Не се свързвайте с болни хора.
 4. Мийте ръцете често със сапун.
 5. След всяко посещение на улицата, особено по време на епидемии, изплаквайте устата и носа си с чиста топла вода.
 6. Облечете се подходящо за времето, за да не замръзне.
 7. Яжте добре и приемайте витаминни комплекси.
Ако просто планирате бебе, тогава преди бременността няма да навреди да закалявате тялото си..

Въоръжете се със знания и се грижете за себе си. В крайна сметка родителската отговорност и грижи започват много преди раждането на бебето.

Аденовирусна инфекция по време на бременност

Свързани и препоръчителни въпроси

2 отговора

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

Аденовирусна инфекция при бременни жени

. или: Фарингоконюнктивална треска

 • Мъже
 • Жени
 • Деца
 • Бременни
 • Промоции
 • Симптоми
 • Инкубационен период
 • Форми
 • Причини
 • Диагностика
 • Лечение
 • Усложнения и последици
 • Предотвратяване

Симптоми на аденовирусна инфекция при бременна жена

 • Повишаване на телесната температура (до 38-39 градуса, обикновено продължителност 5-7 дни).
 • Летаргия, слабост, общо неразположение, студени тръпки.
 • Кориза със слузно отделяне.
 • Запушване на носа.
 • Възпалено гърло.
 • Възпалено гърло.
 • Кашлица.
 • Зачервяване, подуване на лигавицата на очите (конюнктива).
 • Дискомфорт, парене, сърбеж в очите.
 • Сълзене.
 • Гадене, повръщане.
 • Уголемяване на сливиците, цервикални, субмандибуларни, аксиларни лимфни възли.
Класическата проява на аденовирусна инфекция е комбинация от четири основни симптома: ринит (възпаление на носната лигавица, хрема) + фарингит (възпаление на фаринкса, фаринкса - възпалено гърло) + конюнктивит (възпаление на конюнктивата (лигавицата на окото) - зачервяване, подуване на лигавицата на очите, лакримация) + треска (повишена телесна температура).

Инкубационният период на аденовирусна инфекция при бременна жена

Форми на аденовирусна инфекция при бременна жена

Острите респираторни заболявания се придружават от различни увреждания на органи и телесни системи:

 • ринофарингит (увреждане на носните проходи и фаринкса);
 • ринофаринготонзилит (увреждане на носните проходи, фаринкса и небните сливици);
 • ринофарингобронхит (увреждане на носните проходи, фаринкса, бронхите);
 • фарингоконюнктивит (фарингоконюнктивална треска) - увреждане на фаринкса в комбинация с увреждане на лигавицата на очите (конюнктива);
 • конюнктивит и кератоконюнктивит (увреждане на лигавицата на очите и роговицата (прозрачна мембрана) на окото);
 • пневмония (белодробно увреждане);
 • възможна е и различна комбинация от увреждане на органи.
Фаринго-конюнктивалната треска се характеризира с:
 • повишена телесна температура;
 • фарингит (възпаление на лигавицата и лимфоидната тъкан на фаринкса);
 • възпаление на лигавицата на окото (придружено от усещане за чуждо тяло в окото, парене);
 • възможно образуване на белезникав филм на повърхността на окото и бяло-жълт разряд в ъглите на окото;
 • честа суха кашлица, превръщаща се в мокра кашлица на 3-4 дни с отделяне на храчки.
Епидемичният кератоконюнктивит се придружава от:
 • усещане за парене в очите;
 • сълзене;
 • помътняване на роговицата;
 • ерозия (разрушаване) на роговицата до загуба на зрение;
 • гастроентерит (увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт, придружено от чести изпражнения до 5 пъти на ден);
 • остра коремна болка в областта на пъпа.
Аденовирусната атипична пневмония е придружена от пневмония, причинена от самия вирус, а не в резултат на прикрепването на вторична бактериална инфекция, развива се на фона на силно намален имунитет, характеризира се с тежко протичане.

Причини за аденовирусна инфекция при бременна жена

 • Начини на предаване:
  • болен човек;
  • носител на вируса (вирусът се съдържа в човешкото тяло, пуска се във външната среда, но не причинява симптоми на заболяването при него, но в същото време заразява други хора).
 • Източник на инфекция:
  • във въздуха (вирусът се освобождава от тялото на болен човек при кашляне и кихане и се разпространява във въздуха);
  • възможно предаване по фекално-орален път (вирусът попада в тялото със замърсена храна или ръце).
 • Болестта се среща целогодишно, но най-висока честота се наблюдава през есенно-зимния период (това се улеснява от намаляване на имунитета при хората и поради честото охлаждане на тялото и условията на околната среда, които са оптимални за размножаването на вируса (температура, влажност).

Доктор терапевт ще помогне при лечението на заболяването

Диагностика на аденовирусна инфекция при бременна жена

 • Анализ на оплакванията на пациента: характерна комбинация от повишена телесна температура, хрема, възпалено гърло, зачервяване на лигавицата на очите.
 • Често в анамнезата има индикации за контакт с болен човек (настинки), огнища на инфекция в екипа (например голям брой деца с „настинка“ в класа).
 • Преглед на пациента: дишането през носа е затруднено, лигавицата се отделя от носа; в гърлото (гърлото) хиперемия (зачервяване), конюнктивата е оточна, зачервена и др..
 • За да идентифицирате патогена и да потвърдите диагнозата, използвайте метода ELISA (имунофлуоресцентен анализ) и PCR (полимеразна верижна реакция) назална цитонамазка.
 • В повечето случаи не се провеждат проучвания за идентифициране на патогена (риновирус) поради лекия ход. Болестта протича с генерализирана диагноза - ARVI.
 • Необходима е консултация с акушер-гинеколог.
 • Възможна е и консултация с офталмолог.

Лечение на аденовирусна инфекция при бременна жена

Преди да предпише лечение, е необходима консултация с акушер-гинеколог.

Няма специфична терапия за аденовирусна инфекция, лечението е симптоматично.

В леки случаи се предписват:

 • капки за очи, мехлеми (в случай на увреждане на очите) - стриктно, както е предписано от лекар;
 • капки в носа (вазоконстриктор, масло и др.);
 • имуномодулиращи лекарства - строго както е предписано от лекар;
 • витамин С (и продукти, съдържащи го: бульон от шипка, компот от боровинки и др.);
 • обилна напитка;
 • отвара от лайка.
При тежки случаи лечението се извършва в болница.
В допълнение към горното, извършете:
 • инфузионна терапия - разтвори се инжектират интравенозно, за да се намали интоксикацията на тялото;
 • антибактериални лекарства (с добавка на бактериална инфекция).

Усложнения и последици от аденовирусна инфекция при бременна жена

В повечето случаи аденовирусната инфекция протича без усложнения и няма последствия..

Най-честите усложнения са:

 • пневмония (пневмония);
 • ангина;
 • синузит (възпаление на параназалните синуси);
 • отит на средното ухо (възпаление в ушната кухина);
 • оток, некроза (некроза на тъканни участъци) на стените на бронхите и алвеолите;
 • увреждане на черния дроб, бъбреците, далака;
 • обостряне на други съществуващи хронични заболявания;
 • вътрематочна инфекция на плода;
 • рискът от фетална хипоксия (недостатъчно снабдяване на плода с кислород на фона на намалено кръвоснабдяване), което може да доведе до забавяне на развитието на плода;
 • заплаха от прекъсване на бременността (спонтанен аборт, преждевременно раждане).

Профилактика на аденовирусна инфекция при бременна жена

 • Избягвайте да посещавате места с много хора (театри, магазини и др.) По време на епидемия от инфекция.
 • Ако член на семейството се разболее от аденовирусна инфекция, е необходимо да го изолирате, да отделите отделна кърпа, чинии. Пациентът трябва да носи медицинска маска.
 • Втвърдяване на тялото (извършване на процедури, насочени към повишаване на устойчивостта на организма към въздействието на ниски (охлаждане) и високи (прегряване) температури, например обливане със студена вода).
 • По време на периода на нарастване на вирусната честота (ARVI), приемайте мултивитаминни препарати или витамин С.
 • Избягвайте хипотермия.
 • Прием на интерферон.
 • Поставяне на оксолинов мехлем в носа.
 • Стриктно спазване на правилата за лична хигиена (редовно измиване на ръцете след контакт с предмети, върху които може да остане вирусът).
 • Дезинфекция на помещения.
 • Редовни посещения при акушер-гинеколог (веднъж месечно през 1-ви триместър, веднъж на 2-3 седмици през 2-ри триместър и веднъж на 7-10 дни през 3-ти триместър).
 • Навременна регистрация на бременна жена в предродилна клиника (до 12 седмици от бременността).

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗНАНИЯ

Необходима е консултация с лекар

 • Автори

„Детски инфекциозни болести“, В.Н. Самарина, 2007.
„Инфекциозни болести при деца“, В. В. Иванова, 2009.
"Инфекциозни болести при деца", V.F. Uchaikin, 2011.
"Грип и други остри респираторни заболявания" Методически указания за клиниката, диагностиката, лечението и профилактиката във въоръжените сили на Руската федерация. Москва, 1998.

Какво да правим с аденовирусна инфекция?

 • Изберете правилния лекар терапевт
 • Изпробвайте се
 • Вземете схема на лечение от Вашия лекар
 • Следвайте всички препоръки

Методи и особености на лечението на ARVI при бременни жени

Съдържанието на статията

Хората наричат ​​ARVI настинки. Всъщност вероятността да се разболеете от тях се увеличава значително с хипотермия. Не напразно огнищата на грип и други остри респираторни вирусни инфекции се отбелязват точно през студения сезон. При хипотермия имунната система работи по-малко активно, а лигавицата е практически незащитена. Вирусите навлизат в лигавицата на горните дихателни пътища, проникват в епителните клетки и след това се разпространяват през кръвния поток през тялото.

ARVI включва такива инфекции:

 • грип;
 • парагрип;
 • реовирус;
 • аденовирусна инфекция;
 • респираторна синцитиална инфекция;
 • риновирусна инфекция;
 • някои ентеровирусни заболявания.

Всички те засягат дихателната система и са придружени от повече или по-малко тежка интоксикация..

ARVI по време на бременност може да има тежко протичане, което е свързано с повишена чувствителност на жената, както и със съществуването на риск за здравето на нероденото дете.

Характеристики на ARVI при бременни жени

Имунната система на бременна жена е възстановена, за да намали вероятността от отхвърляне на плода. В резултат на това жената става уязвима от инвазията на различни микроорганизми..

Друга характеристика на хода на ARVI по време на бременност е свързана с промяна в разположението на гръдните органи през третия триместър.

Матката повдига и измества диафрагмата, ограничавайки дихателното движение на белите дробове. В комбинация с оток на лигавицата и намаляване на тонуса на гладката мускулатура на бронха, това създава предпоставки за тежко протичане на ARVI с усложнения от бронхопулмоналното дърво.

Как вирусите влияят върху плода?

Вирусите навлизат в клетките на тялото и ги използват като среда за размножаване. Факт е, че извън клетките на животните вирусите не могат да се размножават. Вирусните частици създават множество копия, които се разпространяват в съседните клетки. След това клетките на тялото умират. Това е свързано с некроза и дегенерация на епителните клетки, както и на кръвоносните и лимфните съдове. Това може да има следните последици:

 • метаболитни нарушения в плацентата;
 • намалена активност на имунните клетки;
 • увеличаване на броя на бактериите;
 • навлизането на вирусни частици в зародишния пикочен мехур може да причини нарушения в развитието и дори смърт на плода.

Известно е, че в ранните етапи на бременността (1 триместър) отрицателният ефект на ARVI върху плода е по-изразен. Това се дължи на факта, че през първия триместър са положени почти всички системи от органи. Малко нарушение през този период води до сериозни последици..

Също така, опасността се носи от настинка в края на бременността. Нарушаването на кръвоносната система увеличава риска от преждевременно раждане и загуба на кръв по време на раждането.

Към днешна дата няма антивирусни лекарства, ефективността на които не би се съмнявала. Острият период на ARVI обикновено продължава 3-4 дни. По това време лечението е насочено към понижаване на телесната температура, поддържане на водния баланс и намаляване на болката. В края на острия период най-голямо внимание се обръща на лечението на локални симптоми - хрема, кашлица, тонзилит и др. По този начин лечението на вирусни инфекции е симптоматично.

Избор на лекарства за бременна жена

Как да лекуваме ARVI по време на бременност, за да помогнем на майката и да не навреди на развиващото се дете? Много е важно да бъдете внимателни към избора на лекарства, медицински процедури, включително народни методи. Препоръчително е да се консултирате с лекар при първите симптоми на ARVI и да се договори план за лечение.

Лечението на ARVI по време на бременност изключва употребата на такива лекарства:

1. По принцип антибиотиците не трябва да се използват при неусложнени остри респираторни вирусни инфекции. Ако към ARVI се присъедини вторична бактериална инфекция, лекарят може да предпише пеницилинови антибиотици. Но все пак трябва да се свързвате с тях само при спешна нужда..

2. За лечение на кашлица е забранено употребата на лекарства, съдържащи кодеин.

3. Използването на имуномодулатори по време на бременност може да провокира отхвърляне на плода и прекъсване на бременността.

4. Аспиринът (ацетилсалицилова киселина) често се използва за ARVI като антипиретично лекарство, но употребата му по време на бременност може да причини сърдечни дефекти на бебето, както и други аномалии в развитието.

5. Силно се препоръчва да замените вазоконстрикторните капки за нос с капки на морска вода.

6. Изплакването с йод или градински чай е противопоказано за бременни жени (те нарушават кръвообращението в плацентата).

7. Витаминните комплекси трябва да се приемат стриктно, като се спазва дозировката, тъй като хипервитаминозата също влияе отрицателно върху плода, както и хиповитаминозата.

8. Парацетамол по време на бременност е противопоказан през 3 триместър, а през 1 и 2 триместър трябва да се използва с повишено внимание.

Както можете да видите, няма лекарства, които да са абсолютно безопасни за бременни жени. Никога не използвайте горните лекарства, докато сте бременна, дори ако са ви предписани. Прочетете внимателно инструкциите - бременността е посочена като противопоказания за приемането им.

Процедури за лечение на ARVI

Медицинските процедури са от голямо значение при лечението на настинки. Сред тях са следните:

 • изплакване на носоглътката, изплакване на гърлото с физиологичен разтвор може да се използва не само за лечение, но и за профилактика на ARVI по време на бременност;
 • инхалация с минерална вода, за предпочитане с помощта на инхалатор (температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса);
 • забранено е използването на вани за крака с пара, горчични мазилки и други "горещи" методи;
 • към различните методи за използване на билки, етерични масла трябва да се подхожда с голямо внимание, тъй като много от тях влияят върху тонуса на гладките мускули, променят скоростта на кръвообращението и могат също да причинят нетипични реакции при бременна жена;
 • триенето с оцет и водка е едно от най-опасните средства на традиционната "медицина", тъй като оцетната киселина и алкохолът проникват в кръвта и имат токсичен ефект върху плода.

Предотвратяване на настинки

Нищо чудно, че казват, че превенцията е най-доброто лечение. Ако говорим за ARVI при бременни жени, тези думи придобиват специално значение, тъй като практически няма лекарства, които да не навредят на плода. Ето защо жената, която носи дете, трябва да внимава към здравето си. Трябва да обърнете внимание на следните препоръки:

 • да не общуват с инфекциозни пациенти или хора с заболявания с неизвестна етиология;
 • по време на епидемии се въздържайте от посещение на обществени места;
 • често мийте ръцете със сапун, използвайте дезинфектант за ръце извън дома;
 • не преохлаждайте - обличайте се според времето, не пийте студени напитки, особено в жегата, не плувайте в езера с хладна вода и т.н.;
 • яжте добре;
 • пийте достатъчно вода.

Понякога, дори и при всички препоръки, бременна жена настива. В този случай не трябва да се паникьосвате, защото майчината тревожност вреди на детето дори повече от активността на вирусите..

В повечето случаи лека настинка не вреди на развиващия се плод и болестта протича без усложнения..

АДЕНОВИРАЛНА ИНФЕКЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

1. Най-вероятно носите ARVI. Разсъжденията за конкретен тип вирус или анализът за вирус са лишени от какъвто и да е практически смисъл.

2. Лечението на ARVI е симптоматично - т.е. облекчаване на неприятните симптоми, без да се засяга естественото протичане на заболяването и предотвратяване на усложнения. И естественият ход на ARVI е много доброкачествен, независимо от лечението на самия ARVI неумолимо преминава, няма реална превенция на усложнения. По този начин, едно лекарство помага срещу ARVI - "смесица от време":

Необходим е лекар не за лечение на ARVI, а за изключване на заболявания, различни от ARVI и усложнения.

3. Основни мерки за лечение: изобилие от топли напитки, хладен и влажен въздух в стаята, 0,9% разтвор на натриев хлорид в носа, почивка.

4. Обсъдете капки за очи с натриев сулфацил с очния си лекар..

5. За да изключите бактериален процес, направете пълна кръвна картина.

6. Ако няма подобрение в рамките на 5 дни, посетете терапевта и се покажете на УНГ!

Желая ви бързо и пълно възстановяване, безпроблемна бременност и успешно раждане!

С най-добри пожелания, Александър Юриевич.

Мобилен телефон: +38 (066) 194-83-81
+38 (096) 909-87-96
+38 (093) 364-12-75

Viber, WhatsApp и Telegram: +380661948381
SKYPE: интернист55
Имейл: [email protected]

Личен уебсайт: http://riltsov.kh.ua

Възможни са видеоконсултации. Viber 8 909 132 94 99

В KLA можете да видите бележки за бактериално или вирусно възпаление. За бактериална инфекция е характерна така наречената левкоцитоза с изместване на левкоцитната формула наляво..

ARVI няма да повлияе на бременността! Носете бременността си спокойно!

Всичко ще мине като дим от бели ябълкови дървета!

Левкоцити 20 е левкоцитоза, излишък от левкоцити. На смяна е така:

Бактериите се движат наляво, вирусите - надясно. Но това е най-общо и в типичните случаи.

А вашият лекар напразно ви плаши с непредсказуемо нисък риск. Все едно да те плаши с падащи тухли. Да кажем, че той казва: не излизайте навън - изведнъж тухла пада върху главата ви!

Там картината показва. Ако левкоцитите растат поради неутрофили - изместване наляво и когато лимфата и моноцитите се изкачат нагоре, това е изместване надясно.

Общият брой не означава промяна. Смяната е само във формулата. Ако все пак не е ясно - обадете се по Skype!

И всички тези прехвалени местни интерферони нямат доказан ефект, това е скокът в инструкциите.

Проблемът е, че всички настинки преминават сами и е трудно да се установи ефектът с единични наблюдения. Не използвам понятието вяра. В света има приети начини за доказване на ефективността, те са несъвършени, но човечеството все още не е измислило по-добър..

Преди цитирах Вересаев по този въпрос:

„Древногръцкият лекар Хрисип забранил на трескавите пациенти да ядат, на Диоксип да пият. Силвий ги накара да се изпотят, Броусет ги обезкърви, докато припаднат, Кери ги постави в студени бани - и всеки видя ползата от неговия собствен начин. Средновековни лекари с голям, по тяхно мнение, успех, използвани срещу рак мехлем от човешки изпражнения. В минало
век, за да „помогнат“ на никненето на зъби, на децата се правят десет и двадесет разрези на венците, дори на десетдневни деца; още през 1842 г. Ъндърууд съветва да се режат венците по цялата челюст, да се реже с иприт по-дълбоко, до самите зъби, „от увреждането на които не е страх“. И всичко това, според наблюдатели, е помогнало! "

И изпратете анализите - ще видя!

СЪЗДАЙТЕ НОВО СЪОБЩЕНИЕ.

Но вие сте неоторизиран потребител.

Ако сте се регистрирали по-рано, тогава „влезте“ (формуляр за вход в горната дясна част на сайта). Ако сте тук за първи път, регистрирайте се.

Ако се регистрирате, ще можете да следите отговорите на вашите съобщения в бъдеще, да продължите диалога в интересни теми с други потребители и консултанти. Освен това регистрацията ще ви позволи да водите лична кореспонденция с консултанти и други потребители на сайта..