Спорен въпрос за гинеколозите - репродуктолозите е аденомиозата и бременността. В научните среди се обсъжда възможността за бременност с аденомиоза на матката, дали тя може да повлияе на времето на бременността и други аспекти на бременността, но механизмът на безплодие при аденомиоза все още не е разкрит.

Разбиране на аденомиозата

Болестта аденомиоза има и други имена за ендометриоза на маточното тяло, вътрешна ендометриоза, възниква поради промени в ендометриума (лигавицата на матката) и миометриума. Ендометриумът расте и расте в мускулните стени на матката (миометриум). Етапите на заболяването зависят от дълбочината на покълване в маточната кухина и вида на огнищата.

Болестта в началните етапи не се проявява по никакъв начин, но с течение на времето жената забелязва размазващо отделяне след и преди менструация, кървене между менструациите, болка в тазовата област. Възможно е първият сигнал за жената да бъде проблем със зачеването на бебе..

На това най-вече подлежи

Въз основа на резултатите от проучвания на различни жени с аденомиоза беше определено кой е изложен на риск:

 • Жени, претърпели диагностични вътрематочни манипулации - аборти, прочистване и други.
 • Ако женската половина на семейството е била податлива на гинекологични заболявания, бабите и майките са страдали от доброкачествени (миома) или злокачествени тумори.
 • Ако преди това сте претърпели операция на яйчниците, фалопиевите тръби или жените са страдали от възпалителни заболявания на матката.
 • Интересното е, че родилите жени са изложени на риск, често възникват проблеми при планирането на вторична бременност.

Мога ли да забременея с аденомиоза на матката?

Има доказателства, че в случай на външна ендометриоза няма разлика между първично или вторично безплодие, в случай на аденомиоза, 4 пъти по-често жените се обръщат към проблеми при зачеването на второ дете, вероятно това показва, че заболяването се е развило след първата бременност и раждане.

В проучване на 150 пациенти, диагностицирани с вътрешна ендометриоза, са получени следните данни:

 • 66 жени с аденомиоза не могат да забременеят и в повечето случаи това е вторично безплодие, тъй като 101 жени вече са имали едно дете.
 • 15 пациенти са имали ранни спонтанни аборти.
 • 21 бременности с аденомиоза завършиха с преждевременно раждане.

Не е лесно да се отговори на въпроса защо е трудно да забременеете с аденомиоза.

Безплодието възниква под въздействието на много фактори, което е трудна задача за установяване..

Възможните причини за безплодие при аденомиоза са:

 • Появата на сраствания в малкия таз.
 • Хормонални промени, водещи до потискане на овулацията и други нарушения.
 • Неспособност на ендометриума да изпълнява функциите си.
 • Нарушения на имунната система.
 • Невъзможност за секс поради силна болка.

По-рано се смяташе, че това заболяване е характерно за жените в пременопаузалния период и въпросът: възможно ли е да забременеете с аденомиоза - се смяташе за абсурдно, жените просто не бяха включени в проучванията поради свързани с възрастта промени в репродуктивната система. Сега, когато момичетата, които не раждат, също са диагностицирани с аденомиоза, ситуацията се е променила..

В научните среди има мнение, че „единичната“ аденомиоза в повечето случаи не е проблем за началото на зачеването, в по-голяма степен сериозните усложнения са предизвикани от комбинацията й с външна генитална ендометриоза (това се случва в 20-25% от случаите) или с миома.

На практика, ако има съмнение за безплодие при жена, тестовете и подходящата диагностика показват само малки етапи на аденомиоза, изследването преминава към следните етапи:

 1. При редовен цикъл и при липса на развиващ се адхезивен процес в тазовите органи е необходимо да се проведе лапароскопско изследване, за да се изключи вероятността от външна генитална ендометриоза.
 2. Важен индикатор за диагностична лапароскопия е продължителното неефективно очакване на първата бременност при пациент със здрави фалопиеви тръби..
 3. Заедно с лапароскопията е необходимо да се вземе ендометриум за биопсия в средата на лутеалната фаза на менструалния цикъл, за да се събере важна информация за жълтото тяло.

Относно естеството на протичането на бременността с аденомиоза

Всяка патология при бременни жени е обезпокоителна, какъв е ефектът от аденомиозата на матката върху бременността?

От горното следва, че, първо, в случай на аденомиоза, рискът от спонтанен аборт се увеличава и, второ, рискът от преждевременно раждане.

Съществува предположение, че с развитието на заболяването се увеличава производството на простагландини от тип F. При нормални условия те са отговорни за свиването на матката, но излишъкът им води до факта, че мускулите на матката започват да се свиват конвулсивно и хаотично. Дори ако жената не е бременна, това състояние е ненормално и води до факта, че болката по време на менструация се увеличава..

По време на бременност свръхпроизводството на простагландини води до ранни спонтанни аборти, поради факта, че бластоцистата не може да бъде имплантирана в матката. Това предположение няма строги доказателства, но при жени в аденомиотични огнища нивото на простагландини е необичайно повишено..

Бременност след лечение

Диагнозата безплодие не е присъда за аденомиоза, с прилагането на компетентно, цялостно лечение вероятността от бременност е 40-70%. С напредване на възрастта шансовете намаляват, но все пак на практика има случаи, когато аденомиозата не е предотвратила бременността дори след 40 години.

Лечение

Основното лечение за безплодие при аденомиза е приемането на хормонални лекарства и извършване на органосъхраняващи операции.

Разпространението на процеса, симптомите ще повлияят на избора на методи за лечение.

Жените трябва да разберат, че аденомиозата е нелечимо заболяване, което може да се повтори по всяко време, само премахването на матката дава 100% гаранция, но как можете да се съгласите с това, ако искате да имате деца?

Някои лекари казват, че е възможно да се излекува аденомиоза чрез бременност, но това не е вярно, тъй като в проучвания много жени посочват, че тя се е появила или останала след раждането.

Когато се използва хормонално лечение на безплодие

 • Орални контрацептиви - Ярина, Джес и други. На фона на отнемането на наркотици е възможна бременност, но според резултатите от изследванията оралните контрацептиви не са най-ефективните лекарства. Курсът на терапия продължава 0,5 години.
 • Гестагените са химически аналози на прогестерон, които наскоро се предписват активно. Ярки представители на тази група лекарства са Duphaston, Vizanne. Дюфастон се приема циклично, той не пречи на овулацията. Аналог на Dyufaston е естественият Утрожестан.
 • Антигонадотропини (даназол, дановал, гестринон) - напоследък те пишат, че даназолът е най-ефективен за постигане на бременност, но в момента той практически не се използва поради факта, че лекарството има подчертан страничен ефект - наднормено тегло, грубост гласове и други. Когато приемате лекарството, менструацията изчезва, месец след спиране на терапията, те трябва да се възобновят.
 • Агонистите на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH) - золадекс, декапептил са тежки хормони и се използват в напреднал стадий на аденомизата. Те се считат за много ефективни лекарства, но употребата им е ограничена от високата им цена. В допълнение, продължителното лечение с тези лекарства причинява постоянен дефицит на естроген, което води до значително намаляване на минералната плътност на костите..

Хормоналната терапия засяга овулацията и менструацията, следователно възстановяването на всички репродуктивни функции настъпва след 1-2 цикъла след отмяна и по това време може да настъпи бременност, но след отмяна е необходимо да се контролира процесът на узряване на яйцеклетката и ако овулацията не настъпи, е необходимо да се използват лекарства, стимулиращи овулацията (гонадотропини)... В случай на недостатъчност на жълтото тяло, гестагени с витамин Е помагат, този витамин се приема през втората фаза на цикъла.

Когато хормоналното лечение е неефективно, се използва лапароскопско отстраняване на аденомиозни възли. Тази операция за запазване на органите се използва при нодуларна форма на аденомиоза. Същността на тази операция се крие във факта, че с помощта на лазер се извършва изрязване на възела и възстановяване на стените на матката..

След извършване на органосъхраняващи операции се препоръчва да се използват хормонални препарати в продължение на шест месеца, пероралните контрацептиви в този случай са с ниска ефективност, GnRH-възрастите се показват най-добре заедно с курс на радонови бани.

Ако пациентът има запушване на фалопиевите тръби, сраствания, микрохирургична пластична хирургия на тръбите е необходима за тяхното възстановяване.

Много е важно да се обърне внимание на психологическото състояние, ако е необходимо, да се вземат успокоителни.

Най-простата за лечение е аденомиозата на шийката на матката, лесно се диагностицира, по време на нейното лечение може активно да се използва лазерна терапия, за по-лесно и бързо отстраняване на болезнени огнища. Бременност е настъпила в 90% или повече от случаите с тази диагноза..

При аденомиоза също се използва емболизация на маточните артерии, ефективността на тази операция е слабо проучена. По време на операцията съдовете, захранващи миомата или огнищата на вътрешната ендометриоза, са изкуствено „запушени“, така че възлите да спрат да растат. Според протокола, кръвотокът в матката трябва да се възстанови за една година и след това се позволява да забременеете, но според прегледите, много от тях са изправени в бъдеще с нарушено кръвоснабдяване на матката.

Ако всички опити за медикаментозно и хирургично лечение са неуспешни, жените могат да бъдат насочени за ин витро оплождане (IVF), но ефективността на тази процедура в този случай е два пъти по-ниска, отколкото при неболните жени.

Терапия за поддържане на бременност

Ако една жена е успяла да забременее, докато използва Dufaston или Utrozhestan, тогава е забранено рязкото спиране на приема на лекарството - това може да предизвика спонтанен аборт.

Много е важно да се контролира нивото на прогестерон, често ниското му ниво води до спонтанни аборти.

В някои случаи Duphaston се използва през цялата бременност..

Pspartum терапия

Както бе споменато по-горе, след раждането заболяването може да се повтори, но дълъг период на отсъствие на менструация: бременност + период на кърмене, хормонални промени също могат да имат благоприятен ефект върху хода на заболяването, но това не винаги е така. Лечението ще се проведе след края на лактационния период.

Аденомиоза и бременност

Статии за медицински експерти

Ендометриозата на матката, пролиферацията на ендометриума (вътрешния слой) на матката, се нарича още аденомиоза. Функцията на ендометриума включва периодично, циклично увеличаване на дебелината на тъканния слой, така че оплодената клетка да може да се задържи в него (така настъпва бременността).

Ако оплождането не е настъпило през този период от цикъла, ендометриумът се ексфолира, което води до кървене (започва менструация). В този случай на вътрешната повърхност на матката има ендометриални "ембриони", които започват своя растеж отново, преминавайки същия кръг. Сега става ясно защо аденомиозата и бременността стоят една до друга и интересуват бъдещите майки дали са в състояние да съществуват заедно.

Код на ICD-10

Причини за аденомиоза по време на бременност

Много лекари смятат, че причините за аденомиоза по време на бременност имат два различни генезиса:

 • Първата е генетичната предразположеност на пациента към появата и развитието на това заболяване. В организма хормоналната програма се проваля, което води до прогресиране на аденомиозата.
 • Втората е наложена имплантация, когато частиците на отхвърления ендометриум не напускат изцяло или частично тялото на жената, а се задържат върху гениталиите (в тръбите, върху яйчниците, перитонеума). Това създава благоприятни условия за появата и развитието на болестта..

Също така, причините за аденомиоза по време на бременност могат да бъдат:

 • Подчертава, че може да допринесе за негативни промени в невроендокринната система.
 • Различни заболявания, усложненията на които могат да бъдат хормонални нарушения, метаболитни и ендокринни процеси в тялото на жената.
 • Недохранване.
 • Приемът на хормонални лекарства, които обикновено се приписват след гинекологични операции, може да доведе до временно безплодие, тъй като при излишък на този или онзи хормон репродуктивните способности на жената се потискат. В края на курса на лечение хормоните се анулират и се възстановява възможността за оплождане на яйцеклетки..
 • Рисковата група за аденомиоза може също да включва наранявания, нанесени на жена, както в ежедневието, така и по време на раждане или операция (аборт, спонтанен аборт, други операции).
 • Прекалено активен начин на живот.
 • Физически тежка работа.
 • Прекомерна страст към солариум или тен на открито интензивно слънце (слънчево изгаряне).

Струва си да се изясни, че нито една от горните причини не е абсолютно доказана. В същото време, колкото и да е странно, тази патология често засяга млади жени, които са точно в периода на раждането. Следователно от първия път може да изглежда, че аденомиозата и бременността са взаимно изключващи се процеси..

Симптоми на аденомиоза по време на бременност

Наличието на симптоми не означава еднозначно наличието на това заболяване в тялото на жената. Отсъствието им обаче също не гарантира на жената, че не е собственик на това заболяване. Някои от нежния пол, само на рецепция при гинеколога, научават за проблема си, тъй като не изпитват дискомфорт, докато други стигат "докрай".

Най-честите симптоми на аденомиоза по време на бременност:

 • По време на менструация жената изпитва силни спазматични болки. Има случаи, когато по време на бременност се наблюдава отделяне на кръв. В този случай жената се поставя в болница за съхранение..
 • Менструацията изчезва със загубата на много кръв, което често води до намаляване на нивата на хемоглобина.
 • Има промяна в размера и конфигурацията на матката. Това може да се определи само от гинеколог по време на преглед..
 • В периодите преди началото на менструацията или след нея има малко отделяне (мазило). Те обикновено са тъмнокафяви..
 • Повишен тонус на матката.
 • Жената може да почувства болка по време на полов акт..

Ако жената има сложни или селективно посочени симптоми, не й навреди да потърси съвет от специалист. Само акушер-гинеколог може да потвърди или отрече предполагаемата диагноза аденомиоза.

Дифузна аденомиоза и бременност

Преди да разберем как дифузната аденомиоза и бременността се комбинират и комбинират изобщо, нека първо разберем какво представлява дифузната аденомиоза. Тази патология се отнася до морфологичните форми, които ендометриумът на матката може да образува. Дифузната форма на тази патология е малка капсула на ендометриума, която започва да прониква в дълбоките слоеве на матката, до образуването на фистули, които могат да отидат в тазовата кухина. Сама по себе си дифузната аденомиоза не може да провокира безплодие. Нито той е пречка за раждането и раждането на бебе. Най-бързата причина за безплодие при наличие на дифузна аденомиоза се крие в хормонални смущения, съпътстващи това заболяване, както и в случая, когато заболяването обхваща не само областта на ендометриума на матката, но и яйчниците, фалопиевите тръби.

Дифузна аденомиоза и бременност - тази връзка все още не е напълно разбрана, но не трябва да се драматизира. Навременната диагностика и ефективното лечение ще позволят на пациента впоследствие да зачене, да роди и да роди дете нормално..

Аденомиоза и бременност

В съвременната медицинска литература можете да намерите много материали, покриващи въпроса - аденомиоза и бременност. Основното, което трябва да бъде извадено от тези статии, може да бъде посочено с няколко заключения.

 • Различни източници показват различен процент от жените, които с анамнеза за аденомиоза страдат от безплодие. Тази цифра варира от 40 до 80%. Но навременната диагноза и ефективното лечение в по-голямата част от случаите могат да възстановят способността на жената да ражда деца..
 • При тази диагноза в случай на бременност съществува реална заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Следователно в такава ситуация пациентът трябва да бъде под специално внимание на акушер-гинеколог, който я наблюдава по време на бременност. Свързаните, ако е необходимо, лекарства ще направят възможно спирането на нежелания сценарий за развитие на патология.
 • Абортите, хирургичните интервенции могат да провокират началото на прогресиращ патологичен процес с повтарящи се рецидиви. Следователно, когато е възможно, е необходимо да се поддържа бременността, тъй като след неуспешен аборт една жена може да остане безплодна завинаги..
 • С аденомиоза повечето бременни жени нямат проблеми с раждането. Следродилният период се счита за по-опасен, когато тази патология може да провокира маточно кървене.
 • След раждането, когато тялото на жената се нормализира, менструалният цикъл започва да се подобрява, пролиферацията на ендометриума може да се активира, но все пак ще бъде по-ниска, отколкото след спонтанен или изкуствен аборт.

Къде боли?

Опасна ли е аденомиозата по време на бременност?

Ендометриумът е вътрешният слой на матката, но при неблагоприятни обстоятелства може да се случи, че докато се разширява, той надхвърля нормалната си локализация, улавяйки например повърхността на перитонеума или яйчника, или ендометриумът прониква в дълбоките слоеве на матката. Само последният случай на патология се нарича аденомиоза. Нека се опитаме да разберем дали аденомиозата е опасна по време на бременност?

Отговорът на този въпрос е двусмислен. За някои това е изречение за бездетие, аденомиоза и бременност показват пълната им несъвместимост. Болестта в този случай е непреодолима бариера, която не може да бъде унищожена с никакво лечение. Но има и други примери, когато една жена успява да зачене, да роди и да роди здраво дете без никакви проблеми..

Ако жената има някакви проблеми с женските полови органи, е необходимо да се консултирате с гинеколог и да се подложите на адекватен курс на лечение.

Много западни лекари смятат, че няма пряка връзка между аденомиозата и бременността (или безплодието). Тази патология може да се превърне в пречка за майчинството само когато се наблюдават други заболявания на тазовите органи. Установено е, че след операция 35% -60% от жените получават възможност да станат майки. Ако бременността с тази патология е настъпила безопасно сама, тогава бъдещата майка е под строгото внимание на лекуващия акушер - гинеколог, тъй като има голяма вероятност от спонтанен аборт.

Но бременността може да се превърне и в лечебна сила, която в някои случаи може напълно да излекува аденомиозата. По време на бременност няма менструални цикли. Оказва се един вид физиологична менопауза - забавя процеса на растеж на ендометриума.

Аденомиоза и бременност - всеки случай е индивидуален, а подходът към него е един и същ. Цялата информация, която може да бъде намерена в интернет пространството, е само с информационна цел и по никакъв начин не може да замени консултацията и прегледа на специалист. Ако жената иска да стане майка, тя се нуждае от адекватна диагностика и ефективно лечение, което може да бъде получено само в специализирана клиника под наблюдението на опитни висококвалифицирани специалисти..

Диагностика на аденомиоза по време на бременност

Диагностиката на аденомиоза по време на бременност включва няколко основни точки:

 • Лекарят, събиращ анамнеза на пациента: нередовен цикъл, болезненост на хода и други.
 • Преглед при гинеколог. В зависимост от тежестта на продължаващата патология, размерът на матката може да бъде параметрите на петата до осмата седмица на бременността. Структурата на матката е плътна, гладка. Но при наличие на възли може да бъде неравномерно, с туберкули. Провлакът е разширен. Женският орган издава болка при допир.
 • Провеждане на ултразвуково изследване с помощта на оптична тръба. Вагиналният преглед осигурява висока диагностична точност. Признаци на аденомиоза по време на бременност:
 • размерът на матката не съответства на нормата за изследвания период на бременността (повече от очакваното).
  • Има повишена ехогенност на миометриума. На ултразвук показва по-светъл нюанс с тъмни включвания.
  • Може да се виждат малки кисти.
  • Неравна структура на контура на лезията.
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Благодарение на това проучване можете да видите състоянието на тъканната структура, наличието на огнища на патология. Това изследване има високо ниво на информационно съдържание, но поради високата цена на услугите, предоставяни у нас, то не се различава по маса.
 • Рентгеновото изследване по време на бременност се прави доста рядко, само когато е необходимо.
 • Хистероскопия. Много е трудно да се надцени този диагностичен метод за поставяне на диагноза аденомиоза. Благодарение на него се изчислява:
  • Структура на ендометриума.
  • Състояние на маточната кухина.

Но недостатъкът на тази техника е необходимостта от провеждане на изследване под упойка, което не е добре за бъдещата майка и нероденото дете. Следователно, това проучване за бременни жени се използва изключително рядко..

 • Лапароскопия. Този метод на изследване е рядък, но все още се използва за диагностициране на аденомиоза..

Какво трябва да се изследва?

Как да се изследва?

Към кого да се свържете?

Лечение на аденомиоза по време на бременност

Вече е доказано, че една от причините за ендометриозата е нарушение в хормоналния фон на жената (промяна в нивата на естроген в кръвта). Тази ситуация може да се подобри от самата бременност, тъй като по време на нея се извършват хормонални промени в тялото (тялото на бременна жена получава физиологична менопауза с ниско ниво на хормона естроген). В този случай засегнатите от аденомиоза тъкани реагират на промяната. В някои случаи болестта изчезва напълно. Но това се случва, въпреки това, рядко. Следователно лекарят е принуден да проведе курс на лекарствена терапия. Днес лекарите вече не използват метилтестостерон и диетилсилбестрол при лечението на ендометриоза, тъй като при ниска ефективност те имат множество странични ефекти, особено в случай на бременност. Те са неблагоприятни както за жената, така и за нейното неродено дете..

Медикаментозното лечение на аденомиоза по време на бременност се свежда до прием на някои лекарства, които са предназначени да атрофират огнищата на патологичния ендометриум.

Даназол. Прилага се през устата. В повечето случаи дневната доза е 200-800 mg (в зависимост от клиничната картина на патологията и заплахата от спонтанен аборт), тя се разпределя в две до четири дози. Началната доза за ендометриоза може да се предпише в размер на 400 mg, като впоследствие тя се увеличи до 800 mg. Продължителност на приема - до шест месеца.

Това лекарство има неприятни странични ефекти, като: обрив, подуване, главоболие, повишаване на секретиращите функции на мастните жлези и други..

Даназол не трябва да се дава на пациенти, страдащи от чернодробна и сърдечна недостатъчност, захарен диабет. Приемайте много внимателно по време на бременност (дозировката трябва да се подбира индивидуално и под строгото наблюдение на лекуващия лекар).

Гестринон. Това лекарство се използва два пъти седмично по 2,5 mg в продължение на шест месеца. Ако пациентът е пропуснал някоя от дозите, лекарството трябва да се изпие възможно най-скоро и да продължи да се приема по започналата схема. Ако поради забрава или поради други обстоятелства е пропуснат два или повече пъти, лечението се прекъсва и схематичният прием на лекарството започва отначало.

Предложеното лекарство е противопоказано за употреба при свръхчувствителност към съставките на лекарството, при тежка сърдечна недостатъчност, метаболитни нарушения и други заболявания. Гестринон трябва да се приема много внимателно по време на бременност (само по уговорка и под наблюдението на лекар).

Страничните ефекти на това лекарство също не са съвсем приятни: главоболие, гадене, себорея, раздразнителност, кървене от матката и някои други..

Дидрогестерон. Дозировката на това лекарство се предписва индивидуално за всеки пациент, в зависимост от тежестта и клиниката на заболяването. Предимно единична доза от една доза е 10 mg. Те практикуват една до три дози през деня. В процеса на приемане на това лекарство гинекологът трябва многократно да предписва мамография (наблюдение на състоянието на млечните жлези).

Това лекарство е противопоказано за жени, които имат индивидуална непоносимост към компонентите на състава на лекарството, в случай на тежка чернодробна патология. Трябва да се внимава в случай на тежко бъбречно заболяване, сърдечно-съдова недостатъчност, мигрена, захарен диабет и епилепсия. Дидрогестерон може да се използва по време на бременност, но само според указанията на Вашия лекар.

Използват се и аналози на гонадолиберин, като: бусерилин, леупролелин, хистрелин, нафарелин, госерелин:

Бусерилин. Този антитуморен агент по своето действие е съзвучен с химията на рецепторните клетки на предната хипофизна жлеза. Позволява краткосрочно увеличаване на количеството на половите хормони в кръвта.

Това лекарство се прилага интрамускулно, веднъж на всеки четири седмици, с доза 4,2 mg. Продължителност на инжекциите - четири до шест месеца.

Друг метод за приложение на лекарството е интраназално. След почистване на носните проходи, капнете 900 mcg през целия ден. Единична доза - 150 мкг.

Лекарството е противопоказано за употреба на хора, които страдат от свръхчувствителност към компонентите на състава на това лекарство, по време на бременност и други прояви.

Лейпролелин. Разтвор за интрамускулно инжектиране се приготвя непосредствено преди употреба. Инжекция се прави веднъж на всеки четири седмици с доза 3,5 mg. Продължителността на курса на лечение не трябва да надвишава шест месеца.

Този лекар не препоръчва да се използва от пациенти с анамнеза за индивидуална непоносимост към гонадотропин-освобождаващ хормон, с маточно кървене с неясен характер, бъбречна недостатъчност и някои други заболявания.

Какво лекарство е необходимо за определен пациент може да реши само лекуващият му лекар въз основа на тежестта на аденомиозата. Самолечението в този случай е неприемливо. Като правило е препоръчително да приемате хормонални препарати на бременна жена преди 14 седмици. Проучванията не са разкрили отрицателен ефект на хормоните върху развитието на плода (например дидрогестерон). Това лекарство ви позволява да нормализирате хормоналния фон на жената, така че бременността да протича без неприятни изненади..

Дидрогестерон. Дозировката е индивидуална и зависи от естеството и тежестта на заболяването. Това лекарство се използва един до три пъти на ден, 10 mg. Лекарството не се предписва за остра чернодробна патология и индивидуална непоносимост към съставните компоненти на лекарството.

В случай на това заболяване, ако е необходимо, се практикува и хирургично лечение, до отстраняване на матката, но този метод не е приемлив в случай на лечение на аденомиоза по време на бременност.

Най-неприятното усложнение на бременността на фона на аденомиоза е заплахата от спонтанен аборт или спонтанен аборт. В този случай гинекологът предписва цялостен курс на лечение за пациента, който включва спазмолитични и успокояващи лекарства и лекарства, които могат да подобрят метаболитните процеси.

Spazmolgin (спазмолитично). Лекарството се използва след хранене. Дневната доза не трябва да надвишава шест таблетки. Следователно за деца над 15 години и възрастни се предвиждат две или три дози, една - две таблетки на ден. Продължителността на курса е не повече от пет дни. Можете да увеличите дозата, приета само под наблюдението на лекар..

Не се препоръчва да се предписва спазмолгин на пациенти с анамнеза за повишена индивидуална непоносимост към съставките на лекарството, нарушения на кръвообращението, чернодробна и бъбречна недостатъчност, запушване на стомашно-чревния тракт и някои други противопоказания.

Успокой се (успокоително). Таблетката се държи в устата, докато се разтвори напълно. Прилагайте една таблетка сутрин за един до два месеца. При повишена нервност и стрес можете да приемате по една таблетка два до три пъти на ден. Ако е необходимо, след дву до триседмична почивка курсът на лечение може да се повтори.

Единственото противопоказание за употребата на лекарството е свръхчувствителност към компонентите на лекарството..

Глицин (лекарство, което подобрява метаболитните процеси). Лекарството се използва под езика, по 0,1 г. В приложението не са установени противопоказания..

Най-честото усложнение на аденомиозата по време на бременност е заплахата от прекратяване. Ето защо, ако възникне и най-малката възможност за спонтанен аборт, бременната жена се поставя в болница за цялостно проучване и лечение..

Във връзка с аденомиозата и бременността традиционната медицина се използва широко при лечението на това заболяване. С помощта на всякакви такси и вливания можете да нормализирате менструалния цикъл, метаболитния процес и да намалите стресовите прояви. Но всички тези отвари трябва да се използват само с разрешението на лекуващия лекар и под негов контрол, тъй като много лекарства не са съвместими с приемането на билкови инфузии и вместо ефективно лечение, пациентът може да получи обратния резултат.

 • В този случай овчарска чанта работи чудесно. Залейте една супена лъжица лечебна билка с една чаша гореща вода. Оставете за един час. Пийте по една супена лъжица четири пъти на ден 30 минути преди хранене.
 • Копривата също има отлично спиране на кръвта и противовъзпалително действие. Също така работи добре за нормализиране на метаболизма. Две супени лъжици от растението се заливат с 200 мл вряща вода. Настоявайте, охладете и прецедете. Пийте на малки порции през целия ден.
 • Залейте супена лъжица нарязани листа от живовляк с гореща преварена вода, настоявайте за два часа. Разделете полученото количество бульон на четири дози. Не трябва да се свързвате с храна, но първото приемане на инфузията трябва да се приема на гладно.
 • Сокът от цвекло е друго отлично лекарство за аденомиоза. Пийте сто грама прясно изцеден сок всяка сутрин.

След одобрението на лекуващия лекар може да се извърши и спринцовка. Една от най-ефективните колекции за аденомиоза може да се нарече инфузия на равни пропорции от такива растителни компоненти като дъбова кора, невен, бял равнец, божур, евкалипт и имел. Настоявайте за около час и можете да извършите процедурата за обливане.

Но не забравяйте, че когато се използват народни средства, пълното излекуване на това заболяване е възможно само в леките етапи на проявата му. В по-тежки стадии е невъзможно да се направи без медикаментозно лечение..

Как да забременеете с аденомиоза

Аденомиозата е една от най-честите патологии на женските полови органи. Аденомиозата се диагностицира много по-често от другите диагнози. Не във всички случаи обаче трябва да се направи нещо..

Повечето жени живеят с такава диагноза, без дори да знаят за нея, а аденомиозата не засяга нито качеството им на живот, нито плодовитостта. Нека първо разберем какво е аденомиоза и какъв е нейният механизъм.

Какво е аденомиоза

Аденомиозата е форма на ендометриоза. За да разберем механизма на тази патология, нека разгледаме структурата и функцията на матката. Матката е съставена от гладки мускули. Това обаче не е достатъчно, за да се роди и роди дете. За да получи оплодено яйце, матката всеки цикъл произвежда специална „постелка“ за осиновяването на плода. Нарича се ендометриум, който от своя страна се състои от два слоя - функционален и базален. Функционалният слой е слоят, който е предназначен за носене на плода, базалният слой, това е слоят, от който израства функционалният слой. Всеки цикъл, ако не е настъпило оплождане, функционалният слой се отхвърля и напуска заедно с менструацията. На следващия цикъл матката отново започва да расте функционалния слой. По различни причини обаче възниква неуспех и ендометриумът „пробива“ основния слой и мембраната и започва на някои места да расте в тялото на матката, в нейната мускулна част. Матката реагира на инвазията, като образува удебеляване от мускулите около "нашественика", опитвайки се да ограничи по-нататъшното й разпространение. Поради това матката се увеличава по размер. Важно е да се разбере, че нарастването не се случва в цялата област, а на някои места.

Тъй като аденомиозата стана много по-млада през последните десетилетия, много млади жени се интересуват от въпроса - възможно ли е да забременеете с аденомиоза на матката? По-долу ще разгледаме по-подробно причините за аденомиозата, методите за нейното лечение и нейния ефект върху възможността за зачеване..

Какво причинява аденомиоза

Днес има много теории, които се опитват да обяснят началото на аденомиозата, особено при младите жени. Все още няма нито една последователна теория, която ясно да дава картина на разстройствата, водещи до тази патология, но могат да се разграничат няколко основни фактора, които могат да провокират развитието на аденомиоза:

 • Хормонални нарушения - аденомиоза, хормонозависима патология. Това се доказва от регресията му по време на менопаузата и частично по време на бременност..
 • Наранявания на тялото на матката - това могат да бъдат кюретаж, аборт, цезарово сечение и др..
 • Генетично предразположение.

Нито един от тези фактори обаче не може да обясни все по-честата диагноза на аденомиозата при много млади момичета на възраст 14-15 години..

Симптоми на аденомиоза

В повечето случаи аденомиозата протича безсимптомно и се диагностицира „случайно“ по време на преглед от гинеколог или на ултразвуково изследване. В по-сложни и напреднали случаи обаче аденомиозата може да се прояви с редица изразени симптоми..

Основните оплаквания по време на аденомиоза са болки с различна интензивност в долната част на корема, в перинеума, а понякога и в долната част на гърба. Отбелязват се и неприятни или болезнени усещания по време на полов акт. Болката преди менструация може да стане по-интензивна, тъй като хормоналните рецептори също са разположени в ендометриума, които реагират на промените в хормоналния фон на жената.

На фона на болка преди и след менструация се отбелязва и появата на кървави или кафеникави отделяния. Самата менструация може да бъде не само болезнена, но и да се различава по обилно кървене и продължителност. Понякога се забелязват и нередности в цикъла - интервалите между менструациите стават по-кратки, а самите менструации са по-продължителни.

Аденомиоза на матката и бременност

Какви трудности може да очаква жената по време на аденомиоза, ако планира бременност? В повечето случаи аденомиозата, както предполагат учените, не е пречка за зачеването и раждането на дете. Така че жените, които дори не подозират за наличието на такава болест, носят и раждат деца без проблеми. Това твърдение обаче се отнася само за първоначалните и най-прости форми на тази патология. Ще разгледаме какви пречки могат да възникнат при по-тежки форми на патология..

Оплождане с аденомиоза

Основният проблем при опит за зачеване на дете могат да бъдат циклични нарушения. На този етап жените с аденомиоза могат да имат определени проблеми..

Менструалният цикъл с болестта, като правило, е нередовен, може да бъде съкратен и удължен. Това от своя страна затруднява определянето на деня на зачеването - тоест времето на настъпване на овулацията. Жените трябва да прибягват или до специални тестове, или до измервания на базалната температура. Това обаче не е най-големият проблем. В по-сложни случаи, когато процесът улавя по-голямата част от матката, могат да се образуват сраствания. Процесът на адхезия от своя страна може да се превърне в непреодолима пречка за спермата по време на нейното движение към яйцеклетката.

Тази патология обаче не е толкова често срещана и е доста ефективно решена чрез съвременни хирургични методи. Например, хистероскопията дава добър резултат - премахване на срастванията в маточната кухина. Това не е сложна операция, която се извършва в амбулатория. Като правило това дава добър резултат, но жените, които искат да заченат дете, трябва да разберат, че нямат много време - патологичният процес може да започне да прогресира след известно време.

Имплантиране на ембрион при аденомиоза

Друга пречка за желаната бременност може да бъде невъзможността на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката. С образуването на ембрион в устието на фалопиевата тръба той започва своето движение към самата матка. Там той е прикрепен към стената за по-нататъшен растеж и развитие. При сложни форми на аденомиоза, когато по-голямата част от матката е засегната, оплодената яйцеклетка не може да намери място за имплантиране. Трябва да се отбележи, че този сценарий се отнася само за тежката форма на аденомиоза, когато по-голямата част от матката участва в патологичния процес..

Жените, които искат да забременеят и се страхуват от диагнозата аденомиоза, трябва да помнят, че не трябва да спират да опитват. В някои случаи желаната бременност настъпва от петия или десетия път. Човешкото тяло е необичайно деликатен и интелигентен инструмент и в крайна сметка ембрионът ще намери място за себе си, за да бъде имплантиран. Много жени успяха да забременеят с аденомиоза на матката и често пишат за това във форума или в социалните мрежи. Повтаряме още веднъж, при леки форми аденомиозата не е пречка за бременността.

Носене на проблеми с аденомиоза

Както при оплождането и имплантирането на ембриони, гестацията с първоначални, а не тежки форми на аденомиоза не е проблем. В редки случаи, по-скоро като предпазна мрежа, на такива жени може да бъде предписана хормонална терапия през първите месеци на бременността. При тежки случаи ситуацията е малко по-различна - поради патологични промени матката може да е в добра форма, което от своя страна може да заплаши със заплаха от спонтанен аборт или спонтанен аборт. Такива жени ще трябва да прекарват много време в хоспитализация, тъй като се нуждаят от постоянен медицински контрол. Ето защо при по-сложни форми на аденомиоза е по-добре да планирате бременност предварително, така че лекарят да предпише лечение, което да предотврати възможността за спонтанен аборт и да подготви матката за нормално носене на плода..

Раждане с аденомиоза

Сега нека разгледаме въпроса дали има някакви особености на процеса на раждане на дете с аденомиоза.

Както и по време на оплождането и бременността, изборът на метода за раждане на дете зависи от степента и формата на аденомиоза. Например, при нодуларна форма на лека и умерена патология, естественото раждане ще бъде най-оптимално. Но с дифузна форма на аденомиоза, тялото на матката е значително изтънено, най-вероятно ще е необходимо цезарово сечение. Но в този случай всичко е индивидуално, степента на участие на матката в патологичния процес може да бъде определена само от лекар и според диагнозата да се предложи най-добрият вариант..

Как бременността и раждането влияят върху хода на аденомиозата

Въпреки факта, че аденомиозата в някои случаи може да повлияе неблагоприятно на процеса на зачеване и раждане на плода, самата бременност е най-доброто "лекарство" за тази патология. Тъй като по време на бременност хормоналният фон на жената се променя и не настъпва циклично ексфолиране на ендометриума, по време на бременност аденомиозата започва да регресира. Това свойство на бременността може да обясни, че дори преди 100 години, когато жените са раждали често, аденомиозата не е била често срещана патология, но най-вероятно е била изключение.

Лечение на аденомиоза

Тъй като аденомиозата е хормонозависим тумор, който започва да регресира по време на менопаузата и раждането, хормоналната терапия се използва широко за лечението му. Ако не е в състояние да избави напълно жената от това заболяване, тя ще помогне да го държи под контрол и да предотврати развитието му в по-тежки форми. Както бе споменато по-горе, аденомиозата в началните етапи не засяга нито качеството на живот на жената, нито нейния плодовитост. Само тежката форма на това заболяване носи проблеми. Следователно, хормоналната терапия и профилактиката на развитието на аденомиоза с орални контрацептиви са приоритет при лечението на аденомиоза..

Що се отнася до по-тежките форми на това заболяване, когато дълбоките мускулни слоеве на матката участват в процеса на патология и когато патологията протича на фона на други заболявания (миома, ендометриоза), тогава е показана хирургическа интервенция, до отстраняване на матката. В някои случаи, както показва практиката, аденомиозата реагира добре на лечението в ОАЕ. Но това е само в онези случаи, когато възловата форма е присъща за него и когато възлите имат съдове, които ги хранят.

 1. Аксенова Т. А. Особености на протичането на бременността, раждането и следродилния период с миома на матката / Т. А. Аксенова // Актуални проблеми на патологията на бременността. - М., 1978. - С. 96104.
 2. Бабунашвили Е. Л. Репродуктивна прогноза при миома на матката: дис. Кандидат пчелен мед. Науки / Е. Л. Бабунашвили. - М., 2004. - 131 с.
 3. Боголюбова И. М. Възпалителни усложнения от следродилния период при жени с миома на матката / И. М. Боголюбова, Т. И. Тимофеева // Научен. тр. Център. Ин-онова подобрение на лекарите. —1983. —T.260. - С. 34-38.

Комбинацията от аденомиоза и бременност: възможно ли е?

Аденомиозата или вътрешната ендометриоза е патологичен процес, който засяга тялото на матката, с разпространението на вътрешния слой на лигавицата в дебелината на стените на органа. На този фон се формира специфична картина на заболяването със съпътстващи сериозни усложнения. Например, аденомиозата и бременността често стават взаимно изключващи се понятия, тъй като това заболяване обикновено води до безплодие.

Тази гинекологична патология се нарежда на трето място в класацията на всички заболявания на женската генитална област. Тъй като в повечето случаи се среща при жени в детеродна възраст, той заслужава голямо внимание..

Какво е аденомиоза

Аденомиозата е патология, при която вътрешният слой на матката расте извън нея. В мускулния слой на органа започват да се образуват участъци от лигавицата, които под въздействието на половите хормони претърпяват циклични промени. В резултат на това в стената на матката растат кървящи огнища на ендометриума и се развива хроничен възпалителен процес..

Фокусите на такова хронично възпаление засягат функцията на матката като орган, предназначен за носене на дете. Мускулният слой може да претърпи значителни промени: изтъняване, дистрофично преструктуриране, което води до нарушаване на съкратителната функция на органа. Ако бременността настъпи със заболяване, тогава има голяма вероятност от заплаха от прекратяване.

Аденомиозата е доста често срещана при жени, които са диагностицирани с безплодие. Болестта е индикатор за хормонални нарушения в тялото на жената. Този неуспех води до безплодие и проблеми с раждането на дете..

Патология видео

Причините за развитието на болестта

Причините за нетипичното местоположение на местата на лигавицата не са известни със сигурност. Все пак е добре установено, че пациентите с аденомиоза имат имунни и хормонални нарушения..

Предпоставките за развитие на патология са следните фактори:

 • генетично предразположение;
 • история на сложен труд;
 • аборт или кюретаж на матката по други причини. В тези случаи е възможно чисто механично вмъкване на участъци от маточната лигавица в мускулния слой;
 • продължително носене на вътрематочни устройства;
 • затлъстяване или други хормонални и метаболитни заболявания;
 • неконтролирано използване на орални контрацептиви;
 • стрес и неправилно хранене, които влошават хормоналните нарушения.

Рисковата група се състои от жени с хормонални и метаболитни нарушения, чиито роднини са страдали от подобно заболяване.

На това най-вече подлежи

Въз основа на резултатите от проучвания на различни жени с аденомиоза беше определено кой е изложен на риск:

 • Жени, претърпели диагностични вътрематочни манипулации - аборти, прочистване и други.
 • Ако женската половина на семейството е била податлива на гинекологични заболявания, бабите и майките са страдали от доброкачествени (миома) или злокачествени тумори.
 • Ако преди това сте претърпели операция на яйчниците, фалопиевите тръби или жените са страдали от възпалителни заболявания на матката.
 • Интересното е, че родилите жени са изложени на риск, често възникват проблеми при планирането на вторична бременност.

Прояви на патология при бременни жени

Преди началото на оплождането аденомиозата се проявява с болка по време на менструация, обилна менструация и зацапване в интервала между тях, което може да бъде объркано с признаци на възпаление. С настъпването на бременността обаче тялото изпитва мощни хормонални промени.

Лигавицата на матката временно престава да претърпява циклични промени - болестта регресира. Тъй като по време на бременността няма огнища на кървене в дебелината на матката, те са в запазена форма, тогава те не разкриват специфични прояви по време на бременност с аденомиоза.

Единствената група признаци на патология може да бъде свързана с недостатъчна полезност на мускулния слой на матката и с дефицит на прогестерон.

Комбинацията от тези фактори определя симптомите на застрашен аборт:

 • болка в долната част на корема, по-силна вечер или след тренировка;
 • повишен тонус на матката, тя става "твърда" на допир;
 • патологично отделяне от гениталния тракт (кърваво размазване или течна прозрачна вода).

Как може да забременеете

Получете ясен отговор на въпроса "как да забременея с аденомиоза?" доста трудно. Най-добрият съвет би бил да се отървете от болестта. Като се има предвид, че причината за заболяването все още не е установена, тогава лечението, което ще гарантира пълно отстраняване на проблема, е невъзможно. Има само 1 начин за премахване на патологията - отстраняване на матката. В този случай началото на бременността също ще бъде невъзможно..

На първо място, трябва да преминете цялостен преглед:

 • Установяване на проходимостта на фалопиевите тръби;
 • Разберете обхвата на процеса;
 • Определете хормоналния фон;
 • Установете наличието на овулация.

Лечението ще зависи от резултатите от изследването и откриването на непосредствената причина за женското безплодие. Дори ако проблемът е разрешен временно, има 1 шанс да настъпи бременност.

Съвместимост на аденомиозата и бременността

За жена с аденомиоза е доста трудно да забременее. Според статистиката до 80% от пациентите с това заболяване не могат да забременеят дълго време. Невъзможността за оплождане и последващо имплантиране на ембриона, като аденомиоза, е свързана с хормонален дисбаланс.

Ако е настъпило оплождане, тогава пациентът е под строг контрол от акушер-гинеколозите поради високия риск от прекъсване на бременността. Повишеният риск продължава, докато се формира плацентата, основният източник на хормони по време на бременност. Ето защо в ранните етапи (през първия триместър) на пациенти с аденомиоза се предписва хормонална терапия (например лекарството Duphaston).

След 14 седмици рискът бременността да замръзне намалява. Жената обаче е под наблюдение, тъй като стените на матката, засегнати от аденомиоза, губят своята еластичност. С растежа на плода постепенното разтягане на стените на матката може да бъде придружено от дърпащи болки в долната част на корема.

Друга особеност на бременността с аденомиоза са срастванията и възлите в маточната кухина (с нодуларна аденомиоза). При ясно изразен адхезивен процес нарастващият плод може да изпита трудности и да заеме принудителна позиция.

Дифузната форма на патология се характеризира с повече или по-малко еднородни промени в маточната стена. При изразени дистрофични промени в маточната стена по време на бременност често се развива фетоплацентарна недостатъчност, водеща до фетална хипоксия, забавяне на физическото и психическото развитие.

Фокалната форма на патология е опасна, когато плацентата е прикрепена в областта на засегнатата област. Това е изпълнено с развитието на една от най-тежките патологии на бременността - отлепване на плацентата..

Лечение

Основното лечение за безплодие при аденомиза е приемането на хормонални лекарства и извършване на органосъхраняващи операции.

Разпространението на процеса, симптомите ще повлияят на избора на методи за лечение.

Жените трябва да разберат, че аденомиозата е нелечимо заболяване, което може да се повтори по всяко време, само премахването на матката дава 100% гаранция, но как можете да се съгласите с това, ако искате да имате деца?

Някои лекари казват, че е възможно да се излекува аденомиоза чрез бременност, но това не е вярно, тъй като в проучвания много жени посочват, че тя се е появила или останала след раждането.

Когато се използва хормонално лечение на безплодие

 • Орални контрацептиви - Ярина, Джес и други. На фона на отнемането на наркотици е възможна бременност, но според резултатите от изследванията оралните контрацептиви не са най-ефективните лекарства. Курсът на терапия продължава 0,5 години.
 • Гестагените са химически аналози на прогестерон, които наскоро се предписват активно. Ярки представители на тази група лекарства са Duphaston, Vizanne. Дюфастон се приема циклично, той не пречи на овулацията. Аналог на Dyufaston е естественият Утрожестан.
 • Антигонадотропини (даназол, дановал, гестринон) - напоследък те пишат, че даназолът е най-ефективен за постигане на бременност, но в момента той практически не се използва поради факта, че лекарството има подчертан страничен ефект - наднормено тегло, грубост гласове и други. Когато приемате лекарството, менструацията изчезва, месец след спиране на терапията, те трябва да се възобновят.
 • Агонистите на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH) - золадекс, декапептил са тежки хормони и се използват в напреднал стадий на аденомизата. Те се считат за много ефективни лекарства, но употребата им е ограничена от високата им цена. В допълнение, продължителното лечение с тези лекарства причинява постоянен дефицит на естроген, което води до значително намаляване на минералната плътност на костите..

Хормоналната терапия засяга овулацията и менструацията, следователно възстановяването на всички репродуктивни функции настъпва след 1-2 цикъла след отмяна и по това време може да настъпи бременност, но след отмяна е необходимо да се контролира процесът на узряване на яйцеклетката и ако овулацията не настъпи, е необходимо да се използват лекарства, стимулиращи овулацията (гонадотропини)... В случай на недостатъчност на жълтото тяло, гестагени с витамин Е помагат, този витамин се приема през втората фаза на цикъла.

Когато хормоналното лечение е неефективно, се използва лапароскопско отстраняване на аденомиозни възли. Тази операция за запазване на органите се използва при нодуларна форма на аденомиоза. Същността на тази операция се крие във факта, че с помощта на лазер се извършва изрязване на възела и възстановяване на стените на матката..

След извършване на органосъхраняващи операции се препоръчва да се използват хормонални препарати в продължение на шест месеца, пероралните контрацептиви в този случай са с ниска ефективност, GnRH-възрастите се показват най-добре заедно с курс на радонови бани.

Ако пациентът има запушване на фалопиевите тръби, сраствания, микрохирургична пластична хирургия на тръбите е необходима за тяхното възстановяване.

Много е важно да се обърне внимание на психологическото състояние, ако е необходимо, да се вземат успокоителни.

Най-простата за лечение е аденомиозата на шийката на матката, лесно се диагностицира, по време на нейното лечение може активно да се използва лазерна терапия, за по-лесно и бързо отстраняване на болезнени огнища. Бременност е настъпила в 90% или повече от случаите с тази диагноза..

При аденомиоза също се използва емболизация на маточните артерии, ефективността на тази операция е слабо проучена. По време на операцията съдовете, захранващи миомата или огнищата на вътрешната ендометриоза, са изкуствено „запушени“, така че възлите да спрат да растат. Според протокола, кръвотокът в матката трябва да се възстанови за една година и след това се позволява да забременеете, но според прегледите, много от тях са изправени в бъдеще с нарушено кръвоснабдяване на матката.

Ако всички опити за медикаментозно и хирургично лечение са неуспешни, жените могат да бъдат насочени за ин витро оплождане (IVF), но ефективността на тази процедура в този случай е два пъти по-ниска, отколкото при неболните жени.

Терапия за поддържане на бременност

Ако една жена е успяла да забременее, докато използва Dufaston или Utrozhestan, тогава е забранено рязкото спиране на приема на лекарството - това може да предизвика спонтанен аборт.

Много е важно да се контролира нивото на прогестерон, често ниското му ниво води до спонтанни аборти.

В някои случаи Duphaston се използва през цялата бременност..

Диагностика

Диагнозата аденомиоза при бременна жена се основава на:

 1. Анкета. Пациентката обикновено се оплаква от болезнени и продължителни периоди преди бременността. А също и при зацапване на кафяво-кафяво отделяне няколко дни преди началото на менструацията и в рамките на два до четири дни след циклично кървене.
 2. Инспекция. По време на вагинално изследване матката се определя по-голяма, отколкото би трябвало да бъде на този етап от бременността. При фокална форма може да се определи бугристост. Палпацията на матката често е болезнена или поне неудобна.
 3. Ултразвуково изследване. Определя се несъответствието между размера на матката и продължителността на бременността, повишената ехогенност или разреждане на мускулната тъкан в местата на локализация на лезиите.

Други изследвания - ядрено-магнитен резонанс, рентгенова снимка, хистероскопия - не се използват по време на бременност поради възможни негативни последици за плода.

Лечение

Терапията на аденомиоза по време на бременност е насочена към решаване на следните проблеми:

 1. Инхибиране на разпространението на огнища на лигавицата в мускула на матката. За това се използват андрогени или гестагени. Лекарствата и дозировките се избират от лекуващия лекар.
 2. Премахване на заплахата от прекъсване на бременността. За това е определен курс:
   спазмолитици (No-shpy, Papaverina и др.);
 3. успокоителни;
 4. означава, че подобрява метаболитните процеси (например глицин).

В допълнение към тези мерки не се използват други методи за лечение на аденомиоза по време на бременност, тъй като:

 1. Приемът на каквито и да било лекарства или процедури през този период увеличава риска от негативни ефекти върху плода. Преди всичко действа основното правило на медицината - „не вреди“. Лечението на заболяването може да бъде отложено до следродилния период.
 2. Заплахата от прекъсване на бременността излиза на преден план, тя се развива при значителна част от пациентите с тази диагноза. Следователно медикаментозната терапия е насочена именно към премахване на този проблем..

В някои случаи след раждането хормоналният баланс може да се промени и огнищата на аденомиоза постепенно ще започнат да намаляват по размер. Ако това не се случи, на пациента се предписва консервативно или хирургично лечение след раждането на детето..

Следродилна терапия

Консервативното лечение на аденомиоза извън бременността включва:

 • хормони, имитиращи състоянието на менопаузата. Курсът на лечение е от четири месеца до една година;
 • нестероидни противовъзпалителни лекарства със силен болков синдром;
 • отвари и билкови инфузии, както и други методи на традиционната медицина. Лекуващият лекар може да предпише билки както под формата на спринцовки, така и за перорално приложение..

По правило хормоните не се приемат по време на билкова терапия.

Инфузиите ще помогнат за намаляване на кървенето в тъканите и за облекчаване на възпалението в миометриума:

 1. Овчарска чанта. Чаена лъжичка суха билка се залива с чаша вряща вода, влива се в продължение на един час и се приема по една супена лъжица четири пъти на ден половин час преди хранене.
 2. Коприва. Залейте две супени лъжици сухи или пресни билки с една чаша вряща вода и оставете за 40 минути. Цялото количество от продукта трябва да се раздели на няколко дози и да се консумира за един ден..
 3. Живовляк листа. Супена лъжица сухи или пресни билки се залива с чаша вряща вода и се влива в продължение на два часа. Получената инфузия е разделена на четири части, като първата трябва да се консумира на гладно, останалата част може да се приема след хранене, равномерно през целия ден.

В допълнение към лечението с билки, възпалението в маточния мускул може да бъде намалено чрез:

 1. Хирудотерапия. Пиявиците се поставят в долната част на корема под лекарско наблюдение. Специалните ензими, които тези животни съдържат, имат мощни противовъзпалителни и регенеративни свойства..
 2. Опаковки от синя глина. Прилагането на глина в областта на слабините подобрява кръвообращението в малкия таз и в комбинация с други методи на лечение ускорява регенерацията на миометриума.

Вътрематочното устройство, съдържащо прогестагени, има добра ефективност. Носенето на намотката намалява загубата на кръв по време на менструация и облекчава болката.

Ако консервативната терапия не доведе до желания ефект, възникнаха усложнения, тогава те прибягват до хирургично лечение на аденомиоза.

Показанията за операция са:

 1. Тежко маточно кървене.
 2. Комбинация от аденомиоза и големи миоми.
 3. Комбинация от аденомиоза с атипични промени в ендометриума или епитела на цервикалния канал.

Предотвратяване

Едва ли е възможно да се предпазите напълно от това заболяване. Жените, които имат хормонални и метаболитни нарушения, трябва внимателно да следят състоянието на вътрешните генитални органи и да следват прости правила:

 1. Посещавайте гинеколог поне два пъти годишно и се подлагайте на ехография на тазовите органи.
 2. Ако има проблеми с менструацията - те стават болезнени, обилни, размазващи се отделяния се появяват няколко дни преди менструацията - по-добре е да не отлагате посещението при гинеколога.
 3. Установете правилния дневен режим и балансирано хранене, отървете се от наднорменото тегло.
 4. Преразгледайте отношението към нервното претоварване.
 5. Не си позволявайте прекомерна емоционална умора, периодично получавайте курсове за релаксиращ масаж и физиотерапевтични процедури, насочени към укрепване на нервната система.

Диагностични мерки

Един от най-ефективните методи за откриване на аденомиоза е ултразвукът.

За по-точна диагноза е необходимо да бъдете прегледани от гинеколог.

Обикновено тази процедура се състои в изследване на гениталиите с огледала, вземане на цитонамазка, както и изследване на шийката на матката с помощта на специални увеличителни устройства..

Също така е необходимо да се подложи на общ преглед на всички органи от различни специалисти, за да се изключат други придружаващи диагнози..

Освен това трябва да преминете редица тестове, които може да са необходими за евентуална хирургическа интервенция..