Няма по-добро хранене за новородени бебета от майчиното мляко. Също така е много по-лесно за мама да живее, когато няма нужда да пазарува, няма нужда детето да готви или да загрява, да мие чиниите след хранене. За съжаление не всички кърмещи майки имат достатъчно мляко за хранене на бебето до една година. Също така понякога се случва една майка да се разболее от заболяване, несъвместимо с кърменето, и кърменето трябва да бъде спряно, или тя е принудена да приема мощни лекарства, които проникват в млякото. В такива ситуации възниква въпросът за изцяло или частично изкуствено хранене и най-добрата алтернатива на майчиното мляко за кърмачета е адаптирана формула от млечни продукти..

Адаптираната формула е най-добрият заместител на кърмата за малки деца досега

Какъв е съставът на адаптираното мляко за кърмачета?

Храните за кърмачета се наричат ​​адаптирани, защото съставът им е много подобен на този на човешкото кърма. Те съдържат оптималното съдържание на протеини от суроватка, които лесно се обработват от храносмилателните органи на бебето. Формулирана специално за храносмилателната система на бебето, адаптираното мляко е богато на фосфор, калий и калций в правилните пропорции. Те са необходими на тялото на бебето за нормален растеж и развитие на скелета и зъбите..

В кравето мляко съдържанието на въглехидрати и витамини е по-ниско, а съдържанието на минерали и протеини е по-високо, отколкото в човешкото мляко. Производителите на всички адаптирани млечни формули се опитват да създадат хранителен продукт със състав, максимално подобен на човешкото кърма..

Специални вещества - нуклеотиди, които са включени в много съвременни адаптирани смеси, са необходими за новородените бебета от първите дни на живота. С тяхна помощ имунната система на бебето се развива напълно. Всички развиващи се органи и тъкани имат остра нужда от тях: кръвни клетки, кожа, чревни лигавици.

Адаптираните млечни формули за бебета през първите 5-6 месеца от живота също съдържат аминокиселината таурин. Особено важно е да го получават недоносени бебета, тъй като киселината е изключително важна за правилното формиране на зрителния анализатор и нервната система на новородените, а освен това участва в производството на жлъчни киселини.

Млечните смеси съдържат 45-50 g / l таурин. Тялото на новородено бебе до 1 месец не е в състояние да синтезира това вещество самостоятелно, така че трябва да го набави от храната. Всички адаптирани млечни формули са разделени на силно адаптирани, по-малко адаптирани и частично адаптирани.

Силно адаптирана адаптация за кърмачета

Адаптираната млечна формула от този тип е най-близка по състав до човешкото мляко. Предназначен е за най-малките - от раждането до шест месеца. Въпреки че тези продукти със „начална формула“ са предназначени за много млада възраст, те могат да се хранят на бебета до една година. Основният недостатък на този вид храна е неговата доста голяма цена..

По-долу е даден списък на най-често използваните сухи храни от този тип за изкуствено хранене:

 • "Malyutka-1" - Нутриция, Русия (за повече подробности вижте статията: съставът на сместа Malyutka-1);
 • "Nan-1" (Nan-1) - Nestle, Швейцария (препоръчваме да прочетете: преглед на сместа от NAS 1);
 • „Hipp PRE“ (Hipp PRE) - Hipp, Австрия;
 • "Humana PRE" (Humana PRE) и "Humana-1" (Humana-1) - Humana, Германия;
 • „Friso PRE“ (Friso PRE) - Friesland Campina, Холандия;
 • "Хип 1" (Hipp 1) - Хип, Австрия;
 • "Frisolac-1 Gold" (Frisolac-1 Gold) и "Frisolac-1" (Frisolac-1) - Friesland Campina, Холандия;
 • "Нутрилон-1" (Нутрилон-1) - Нутриция, Холандия (препоръчваме да се прочете: преглед на смесите Нутрилон);
 • "Semper Baby-1" (Semper Baby-1) - Semper, Швеция;
 • "Lasana PRE" и "Lasana-1" (Lazana-1) - Humana, Германия.
Силно адаптирана адаптация за кърмачета в своя състав е възможно най-близка до майчиното мляко на жената

По-малко адаптирани смеси

Този вид бебешка храна вече е малко по-различен по състав от майчиното мляко. По-малко адаптирани млечни формули съдържат всички витамини, минерали и микроелементи, необходими на бебето през втората половина от живота.

„Последващи“ храни, за разлика от силно адаптираните храни, съдържат повече желязо. Това се дължи на факта, че тялото на детето през първите месеци от живота съдържа достатъчно количество желязо, все още наследено от майката по време на вътрематочния живот. След като детето достигне възраст от 5-6 месеца, запасите от желязо вече трябва да се попълват.

Отличен източник на желязо, като цинк, калций и мед, са смесите:

 • Ялютка-2 - Нутриция, Русия;
 • Detolakt - Украйна;
 • "Semper Baby-2" (Semper Baby-2) - Semper, Швеция;
 • „Нан-2“ (Нан-2) - Нестле, Швейцария;
 • “Humana-2” (Humana-2) и “Humana-3” (Humana-3) - Humana, Германия (препоръчваме да прочетете: какъв е съставът на сместа “Humana” за деца?);
 • "Hipp-2" (Hipp-2) и "Hipp-3" (Hipp-3) - Hipp, Австрия;
 • "Frisolac-2 Gold" (Frisolac-2 Gold) и "Frisolac-2" (Frisolac-2) - Friesland Campina, Холандия;
 • "Нутрилон-2" (Nutrilon-2) - Нутриция, Холандия.

Частично адаптирана адаптация за кърмачета

Това са адаптирани млечни формули от така наречената "казеинова формула", които имат по-плътна консистенция. Препоръчват се за деца от 5-6 месеца, особено за тези, които имат затруднения да държат храна и често плюят веднага след ядене. Частично адаптирана млечна формула от този тип е най-достъпната. В допълнение към лактозата, този въглехидратен продукт съдържа захароза и нишесте.

Най-често срещаните от тези смеси са:

 • "Nestogen" (не е изгорен) - Nestle, Швейцария (препоръчваме да прочетете: как се използва млечната формула "Unstogen"?);
 • „Слънцето“ - Нутритек, Русия;
 • "Similac" (симилак) - Abbott Laboratories, САЩ (препоръчваме да прочетете: преглед на смеси Similac);
 • Malyutka-1 Plus - Нутриция, Русия;
 • "Бебе" и "Бебе" - Украйна.

Течни адаптирани смеси "Agusha"

Много родители вярват, че напълно готовите за употреба течни смеси се усвояват по-добре от тялото, отколкото сухите, които все още трябва да се разреждат. Течната адаптирана формула за кърмачета на марката "Agusha" от руско производство, създадена за хранене на бебета до една година, придоби голяма популярност сред майките. Произвеждат се "Агуша-1" и "Агуша-2". Цифрата 1 в името означава, че сместа се препоръчва за деца от раждането до шест месеца, а цифрата 2 - от шест месеца и повече. Смеси "Agusha" за всяка възраст се различават по цвета на опаковката. От своя страна всеки от тях е от два вида: стерилизирано и ферментирало мляко.

Неадаптирана формула за кърмачета

Тези продукти са направени от пълномаслено животинско мляко и не са специално обработени. Те категорично не могат да се хранят с бебета през първите шест месеца от живота, защото много малко приличат на кърмата.

Ако няма абсолютно никакъв начин да закупите скъпа адаптирана млечна формула за бебето, тогава е по-добре да поръчате храна от педиатъра в детската млечна кухня. Детският кефир или мляко, приготвени в млечна кухня по специална технология, ще донесат повече ползи от неадаптираните смеси. В тази ситуация е необходимо да се въвеждат допълнителни храни на детето малко по-рано, отколкото би трябвало да бъде по възраст.

Как да изберем формула за хранене на бебето?

Храненето се избира въз основа на възрастта, здравословното състояние на бебето, склонността му към алергии, както и степента на адаптация на продукта и материалните възможности на семейството. Може да бъде много трудно да изберете първата формула за вашето бебе, защото повечето млечни смеси са много сходни по състав. Дори силно адаптирана смес може да причини алергии, но в същото време частично приспособено дете може да понася перфектно и обратно.

Трябва да се даде нова храна за трохите, за да я опитате малко и да увеличавате порцията постепенно, както в началото на допълнителните храни. В същото време внимателно следете състоянието на кожата - има ли червени петна, зад изпражненията на детето - има ли запек или диария, подут ли е коремът? При най-малкия признак на непоносимост сместа трябва да се замени с друга. Ако бебето се чувства добре, весело, активно, расте и се развива нормално, това означава, че сте направили правилния избор и храненето е напълно подходящо за него..

ТОП 10 най-добри храни за новородени: коя да купите, плюсове и минуси, рецензии

Кърмата несъмнено е най-доброто, което жената може да даде на новороденото си бебе. Има обаче ситуации, при които кърменето не е възможно. Тогава млечната формула идва на помощ на родителите. Той е разработен като изкуствено хранене на бебе и като допълнително хранене заедно с кърмата. Храненето на кърмачета се състои от естествени съставки - суроватка, мляко на прах, протеинов хидролизат, витаминен и минерален комплекс. Поради естествеността на сместа те се абсорбират перфектно от тялото на бебето и не му навредят. Благодарение на сместа той получава и всички необходими микроелементи и витамини, които допринасят за правилното развитие на детето..

Но гамата от смеси непрекъснато се разширява и изборът става по-труден. Затова решихме да помогнем на младите родители и съставихме рейтинг на най-добрата кърма за кърмачета, която отговаря на всички хранителни изисквания и изисквания за безопасност..

ТОП 10 най-добри детски храни за новородени

Оценката на най-добрите смеси включва следните марки и продукти:

 • Кабрита 1 злато;
 • NAN (Nestle) 1 OptiPro;
 • NUTRILON (Nutricia) 1 Премиум;
 • NAN (Nestle) OptiPro 1 Хипоалергичен;
 • Нутрилон пептична алергия;
 • FRISO FRISOPEP AS;
 • NAN Nestle Pre;
 • Similac (ABBOTT) Neoschur;
 • НУТРИЛОН (NUTRICIA) 1 КИСЛО МЛЯКО;
 • НУТРИЛАК ПРЕМИУМ КИСЛО МЛЯКО.

След това нека разгледаме по-отблизо анализа на всеки от представените продукти. Ще изброим техните характеристики, предимства и недостатъци, характерни черти. Надяваме се статията да ви помогне да разберете по-добре смесите и да изберете най-безопасния и висококачествен продукт за вашето бебе. Желаем ви приятно четене!

Кабрита 1 злато

Адаптирана формула за бебета от раждането до 6 месеца. Съставът не съдържа краве мляко, заменя се с козе мляко. Отличава се с най-добра смилаемост, бебето няма да изпитва дискомфорт след употреба. Също така сред съставките са мастните киселини, които са важни за развитието на мозъка и зрението и формирането на силна костна система при дете..

Възрастот 0 до половин година
Тегло, в g400
Съставкозе мляко, линолова и линоленова киселини

Цена: от 857 до 949 рубли.

професионалисти

 • не съдържа багрила или консерванти;
 • няма захар и краве мляко;
 • насърчава бързото усвояване и нормализиране на храносмилането;
 • съдържа пребиотици, пробиотици и бифидобактерии;
 • укрепва имунитета на бебето.

Минуси

 • има фалшификати;
 • трудно се намира в магазина.

Много добра смес, допълващи храни започна от втората седмица, защото изпитвах трудности с млякото и имаше много стрес, от време на време те изчезваха. Хлапето не изпитва колики, сместа се храни с удоволствие. Забелязахме подобрение в общото състояние, особено в студени и нестабилни периоди, рискът от заболявания намаля. Препоръчва се за млади родители.

NAN (Nestle) 1 OptiPro

Опаковка, в g400, 800
Бебешка възрастот раждането
Съставмастни киселини DHA и ARA, бифидобактерии BL

Цена: от 326 до 399 рубли.

професионалисти

 • не съдържа палмово масло, захар и нишесте;
 • укрепеният комплекс насърчава растежа и развитието на детето;
 • голям обем (има опаковки от 400 и 800 g);
 • киселинно съдържание - пантотенова и фолиева.

Минуси

Страхотен микс на разумна цена. Купуваме голяма опаковка, тя трае дълго време. Хлапето започна да плюе по-рядко, спи съвсем спокойно, спокойно. Ние сами изчисляваме техниките, но инструкциите съдържат препоръки.

NUTRILON (Nutricia) 1 Премиум

Сместа има уникален състав и комплекс. Съдържа редица пребиотици, които допринасят за формирането на здрава чревна микрофлора и намаляват риска от заболявания при детето. Мастните киселини подобряват и ускоряват развитието на мозъка и зрението. Витамините и минералите дават на бебето правилния растеж. Подходящ за бебе от първия ден след раждането.

Компонентипребиотици, минерали и витамини, мастни киселини
Възрастот ден 1
Тегло, в g350, 400, 800

Цена: от 375 до 401 рубли.

професионалисти

 • съдържа полезни компоненти и пребиотици;
 • не съдържа нишесте и захар;
 • лесно се разрежда във вода с подходяща температура;
 • не създава проблеми с храносмилателния тракт;
 • лесно да се намери в продажба.

Минуси

 • има специфична миризма.

Сместа е купена за детето от първия рожден ден и е хранена периодично. Хареса ми лекотата на разреждане и отсъствието на негативни реакции от организма - алергични реакции. Хлапето не е стресирано, чувства се чудесно и сме спокойни за него.

NAN (Nestle) OptiPro 1 Хипоалергичен

Хипоалергенната формула е подходяща за бебе от първите дни след раждането. Съставът е максимално близък до кърмата, балансиран, осигурява правилното и хармонично психическо и физическо развитие на бебето. Продуктът подобрява имунитета и намалява риска от развитие на инфекциозни заболявания. Прави се смес от висококачествени и безопасни суровини.

Тегло в g400
Компонентиживи бифидобактерии, витамини
Възрастот раждането

Цена: от 616 до 700 рубли.

професионалисти

 • хипоалергичен;
 • лесна смилаемост на състава;
 • витаминно-минерален комплекс;
 • без млечен протеин, захар и нишесте.

Минуси

 • затруднено размножаване в топла вода.

Банката е сравнително скъпа, преди това беше придобит различен състав, но тя свърши в магазините, а по-късно беше премахната от продажба. Решихме да не се отказваме от допълващи храни, те взеха NAS Optipro от Nestlé. Бях доволен от хипоалергенния и ефективен състав, сместа се съхранява дълго време, а опаковката трае дълго време. По отношение на съотношението цена-качество, той е един от най-добрите, препоръчвам.

Нутрилон пептична алергия

Сухият адаптиран продукт се сервира на деца от първите дни на живота. Има хипоалергичен състав и намалява дискомфорта на деца, страдащи от хранителни алергии. Произведено на основата на хидролизирани суроватъчни протеини. Съдържа пребиотици. Идеален за хранене на бебета с храносмилателни проблеми. Помага при атопичен дерматит, намалява обрива и дразненето.

Възраст на дететоот 0 до 6 месеца
Тегло в g400
Съставкомплекс от мастни киселини ARA и DHA

Цена: от 870 до 910 рубли.

професионалисти

 • разтваря се добре във вода при различни температури;
 • приятен на вкус;
 • съдържа комплекс от витамини и минерали;
 • хипоалергичен продукт, доказан от експерти.

Минуси

Сместа е достатъчно добра. Въпреки впечатляващата цена, смятам, че сместа е една от най-добрите сред съвременните продукти. Разтваря се във вода, лесна за готвене. Приятният вкус не плаши бебето и храненето е много по-бързо. Като цяло, без оплаквания, сместа заслужава моите положителни коментари.

FRISO FRISOPEP AS

Формулата е разработена по специална формула. Подходящ като хранителна храна и допълваща храна за бебета с признаци на хранителни алергии. Продуктът съдържа казеинов хидролизат, който бързо облекчава симптомите на остри алергични реакции. Препоръчително е да се консултирате със специалист, преди да закупите и използвате. Има горчив вкус, но тази характеристика е типична и характерна за смеси от този тип.

Съставкинуклеотиди, линолова и линоленова киселини
Тегло на опаковката, g400
Възрастот 0 до 12 месеца

Цена: от 999 до 1060 рубли.

професионалисти

 • висока ефективност и безопасност на компонентите;
 • липса на консерванти и оцветители, изкуствени добавки;
 • не причинява проблеми с храносмилането и регургитацията;
 • лесно се разрежда в топла вода.

Минуси

Добрата хипоалергенна смес облекчава негативните симптоми и помага на бебето да расте и да се развива хармонично. Вкусът е горчив, но по принцип детето не реагира по някакъв начин негативно, не го изплюва и не действа по време на хранене. Определено препоръчвам!

NAN Nestle Pre

Храната е предназначена за недоносени бебета, тъй като те се нуждаят от специални грижи и хранене. Притежава балансиран комплекс от безопасни и хипоалергенни компоненти. Специалисти са работили върху разработването на сместа, като са взели предвид нуждите на деца с тежко поднормено тегло. Не е подходящ за бебета, които са алергични към протеини от краве мляко, препоръчително е да се консултирате с педиатър и имунолог преди кърмене. Като част от омега-3 и омега-6 - елементи, които укрепват имунитета на бебетата.

Възраст на дететоот 0 месеца
Тегло в g400
Съставомега 3 и омега 6

Цена: от 649 до 799 рубли.

професионалисти

 • сместа се усвоява лесно и бързо усвоява;
 • оптимално съотношение на калций и фосфор;
 • не съдържа ароматизанти, оцветители, нишесте или захар;
 • хипоалергичен и безопасен витаминен комплекс.

Минуси

 • има индивидуална непоносимост и противопоказания.

Отначало бебето се нуждаеше от специално хранене, за да натрупа по-бързо липсващото тегло. Избрахме смес с лекаря, наистина е удобно да се разрежда и да се храни. Детето започна бързо да се възстановява, не се разболя и имунитетът му беше силен. Специални благодарности на разработчиците и лекаря за полезното назначение.

Similac (ABBOTT) Neoschour

Хранителният състав ускорява растежа и развитието на детето. Липсата на тегло бързо се компенсира от нуклеотидите и растителните мазнини. Имунитетът се повишава, намаляват се рисковете от развитие на опасни инфекциозни заболявания при бебетата. Количеството лактоза в продукта е намалено, поради което рискът от образуване на газове е намален. Бебето няма да изпитва дискомфорт и колики.

Съставкиувеличени количества протеини и калории, витамини и минерали
Възрастот 0 до 12 месеца
Тегло, в g370

Цена: около 630 рубли.

професионалисти

 • увеличено количество протеин, високо съдържание на калории;
 • липса на палмово масло и разрушителни компоненти, нишесте и захар;
 • съдържа само витамини и минерали, нуклеотиди.

Минуси

Отличен продукт, подходящ за малки деца. Многократно предписваше сместа на пациентите и също я занасяше на собственото си бебе. Препоръчвам като лекар и като майка. Но първо се консултирайте със специалисти, тъй като има противопоказания, особено индивидуална непоносимост към някои компоненти.

НУТРИЛОН (NUTRICIA) 1 КИСЛО МЛЯКО

Адаптираната смес има благоприятен ефект върху храносмилателната система на детето. Продуктът се получава чрез дълбока ферментация и добавяне на необходимите бактерии. Храносмилателната система на детето може лесно да се справи с усвояването на хранителни вещества, естествените ензими подобряват храносмилането, усвояването на лактозата и облекчават детето от дискомфорт и дискомфорт в корема. Съставът е максимално близък до майчиното мляко, особено поради нивото на киселинност.

Тегло на опаковката, g400
Съставбактериален щам
Възрастот 0 до 18 месеца

Цена: от 550 до 585 рубли.

професионалисти

 • ефективността на сместа, доказана клинично и чрез изследвания;
 • липса на захар, оцветители и ГМО;
 • бифидобактериите подобряват храносмилането и допринасят за нормалното развитие на храносмилателната система на детето;
 • лесно се намира в магазините.

Минуси

Сместа определено заслужава внимание. Продава се в почти всички магазини, аптеки и супермаркети. Съставът е безопасен, в повечето случаи сместа е универсална, дори ако детето има индивидуална непоносимост към определени продукти и алергии към определени компоненти. Препоръчвам го, защото го използвам за втора година в храненето.

НУТРИЛАК ПРЕМИУМ КИСЛО МЛЯКО

Сместа има отличен мастен състав, не съдържа оцветители и вредни масла (например палма и рапица). Осигурява адекватно хранене и развитие на дете, особено такова със слаба храносмилателна система. Подобрява издръжливостта и имунитета.

Възрастот 0 месеца
Тегло, в g400
Смесете съставомега-3, омега-6, бифидобактерии

Цена: от 320 до 350 рубли.

професионалисти

 • съставът подобрява храносмилането и общото състояние на бебето;
 • не предизвиква алергична реакция;
 • сместа се разработва от специалисти, като се вземат предвид нуждите на детския организъм.

Минуси

Сместа е добра, захранвам я с второто дете, нямаше отклонения или алергии. Продава се почти навсякъде, лесно се развежда във вода при комфортна температура. Децата са щастливи и здрави, а ние сме спокойни за тях.

Съвети за избор

Когато избирате формула за новородено, обърнете внимание на няколко основни аспекта:

 • Съставът на сместа. Не трябва да съдържа захар и нишесте, консерванти и оцветители, ароматизанти. Смесите се основават на нуклеотиди и пребиотици, тъй като допринасят за развитието на детето, неговия мозък и зрение, а също така имат положителен ефект върху храносмилателните процеси.
 • Подходящо за възрастта малко дете. Номерата са посочени на опаковката, моля, прочетете я преди покупка. Съсредоточете се върху фразите "удовлетворяващо", "комфорт".
 • Наличност на продукта. Страхотни миксове не се продават навсякъде. Затова използвайте продукт, който не изчезва рязко от рафтовете, защото преквалификацията на дете от една смес в друга не е лесна..
 • Реакция на бебето. Когато започвате да се храните, наблюдавайте бебето, състоянието му, изпражненията. Не забравяйте да контролирате алергичните реакции, ако се появят, ви съветваме да смените сместа.
 • Консултирайте се със специалисти и педиатри преди започване на допълващи храни. След събиране на анализите специалистът ще получи пълна картина и ще даде конкретни препоръки относно смесите и техния състав.

ТОП 10 най-добри храни за новородени: коя да купите, плюсове и минуси, рецензии

Кърмата е най-добрата храна, която една майка може да даде на новороденото си бебе. Често има ситуации, когато кърмата е твърде малко и трябва да нахраните бебето или дори по някаква причина кърменето е невъзможно. Тогава млечната формула идва на помощ на родителите и как да изберем най-доброто?

Интересно е! Знаете ли, че първият продукт за изкуствено хранене на бебета се появи още през 1867 г. благодарение на швейцарския фармацевт Анри Нестле, който, експериментирайки с различни комбинации от мляко, пшенично брашно и захар, създаде продукт за изкуствено хранене на бебета, които не получиха кърма?.

Нов иновативен продукт за онези времена беше наречен "Млечно брашно на Анри Нестле", който спаси живота на стотици хиляди бебета и след няколко години беше активно продаван в повечето европейски страни.

В продължение на 140 години съставът на формула за изкуствено хранене непрекъснато се подобрява. И днес, благодарение на съвременните технологии, адаптираните млека за кърмачета или кърмата се произвеждат на индустриална основа в съответствие с всички съответни стандарти на Codex Alimentarius.

Храните за кърмачета почти напълно задоволяват нормалните хранителни нужди на бебетата, допринасят за правилното и пълноценно развитие на бебето, а също така са адаптирани към физиологичните характеристики на новородените.

Внимание, важна информация!

Първите 1000 дни от живота на детето са най-важният етап. През този важен период, от зачеването до 2 години включително, се полага добро здраве до края на живота ви..

Всяко отклонение в здравословното състояние може значително да повлияе на бебето, както физически, така и интелигентно.

Коликите са прост пример. Когато бебето развие интензивни колики и лошо храносмилане, е важно да се вземат навременни мерки.

Какво представляват адаптираните храни за кърмачета

Храните за кърмачета могат да бъдат разделени на два големи вида: мляко и без млечни продукти.

Млечни смеси

Млечните млека за кърмачета са предназначени за здрави деца, те се основават на краве или козе мляко и се считат за адаптирани, тоест техният състав е близък до състава на кърмата по отношение на съдържанието и съотношението на основните хранителни вещества: протеини, мазнини и въглехидрати. Всички храни за кърмачета са предназначени за хранене на бебета от раждането до една година в случаите, когато кърменето е невъзможно по някаква причина.

Смесите от козе мляко не са хипоалергенни, тъй като съдържат друг ензим, към който детето може да бъде или да не е алергично. Например, ако детето е алергично не към кравешки протеин, а към бета-казеин, тогава козето мляко също ще предизвика алергия.

Козето мляко, подобно на кравето мляко, съдържа повече казеин, отколкото албумин. И в това и двете се различават коренно от женските гърди. Козето и кравето мляко не са заместители на майчиното кърма!

Кърмата съдържа най-висококачествените, добре смилаеми протеини, някои от които вече са частично разградени. Качеството и количеството протеини, които ще получи бебето ви, са много важни, защото това ще допринесе за пълното му развитие и формирането на здравословно бъдеще.

Важно! Храните за кърмачета трябва да имат правилното ниво на протеин, за да помогнат на вашето бебе да расте и да се развива хармонично от раждането..

Високопротеиновите храни за бебета или готовата бебешка храна за бебета на основата на краве мляко могат да претоварят все още незрялата храносмилателна система на трохите с храносмилането на животински протеини, всичко това може да повлияе отрицателно на здравето на детето.

Следователно днес се произвеждат специални формули с правилното ниво на протеин близо до кърмата. Такива смеси включват NAN SUPREME. Формулата е предназначена за здрави бебета от раждането до една година в случаите, когато кърменето е невъзможно. Също така за здрави деца в риск

Заслужава да се отбележи фактът, че уникалността на тази смес се крие във факта, че тя съдържа комплекс от 2 олигозахарида в оптимална доза, подчертаваме, точно от 2 (в момента няма аналози).

Внимание! Не бъркайте комплекс от 2 олигозахариди 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT) с кратковерижни GOS пребиотици и дълговерижни FOS.

GOS и FOS също са известни пребиотици:

 • галактоолигозахариди (GOS);
 • фруктоолигозахариди (FOS).

FOS и GOS са включени в много хранителни продукти. Те не се подлагат на разделяне в горната част на стомашно-чревния тракт и достигат до дебелото черво непроменени. Там те функционират като пребиотици, осигурявайки бифидогенен ефект..

Нека да разгледаме защо са необходими олигозахариди в кърмата (OGM). Както знаете, природата се е погрижила напълно бебето да получи всички необходими вещества и в точната доза с майчиното мляко..

Олигозахаридите в майчиното мляко (BMO) са сложни въглехидрати, открити в кърмата.

Олигозахаридите в кърмата са уникален компонент и третият по големина компонент в млякото. Изследванията показват, че олигозахаридите в майчиното мляко помагат за защита срещу инфекции и повишават имунитета.

Въглехидратите в майчиното мляко се състоят от лактоза и олигозахариди в кърмата. OGM не се усвояват и нямат хранителна функция. Олигозахаридите са третият компонент на кърмата след лактозата и мазнините. Съдържанието му варира от 20-25 g / l в коластрата до 10-15 g / l в зрялото мляко.

Използването на нови методи, комбиниращи използването на течна хроматография и масова спектрометрия с висока разделителна способност, даде възможност да се идентифицират около 200 уникални структури на олигозахариди, които включват от 3 до 22 захари.

OGM се основава на 5 монозахариди: глюкоза (Glc), галактоза (Gal), N-ацетил-глюкозамин (GlcNAc), фукоза (Fuc), сиалова киселина (Sia) (N-ацетил-невраминова киселина (Neu5Ac)). С помощта на ензима гликозилтрансфераза към молекулата на лактозата се добавят отделни монозахариди, образуващи въглехидратни вериги с различна дължина и различна степен на разклонение.

Понастоящем структурата на около 200 олигозахариди е дешифрирана, но реалният им брой може да е хиляди. Средно млякото на всяка жена съдържа от 10 до 15 OGM.

Функции на олигозахаридите в кърмата

Влиянието на олигозахаридите на кърмата върху детското тяло е огромно, благодарение на тях се образува нормална микрофлора, моделира се съставът на чревната микробиота на бебето, намалява вероятността от инфекция и се формира имунитет.

Учените са доказали, че от 70% до 80% от имуномодулиращите клетки на бебето се намират в червата му. Като част от кърмата, олигозахаридите в майчиното мляко навлизат в червата на бебето, където изпълняват важните си функции..

 1. Олигозахаридите са първите естествени пребиотици за бебето. Само някои полезни бактерии могат да използват OGM за хранене, получавайки ползи за растежа. Различните олигозахариди са предназначени като източник на храна за различни бактерии, поради което олигозахаридите в майчиното мляко допринасят за установяването на нормална микробиота на бебето в червата.
 2. Олигозахаридите блокират патогенните микроорганизми. Микробите, за да причинят заболяване, трябва да се прикрепят към клетка в тялото ни. Някои олигозахариди в кърмата действат като "капани" за патогенни микроорганизми. Тъй като съществуват различни видове олигозахариди, те са в състояние да „заловят“ различни бактерии. Микробът не се прикрепя към клетка на тялото, а към олигозахаридите на майчиното мляко и не може да причини заболяване.
 3. Олигозахаридите тренират обикновените клетки, правят ги устойчиви на инфекциозни агенти. Те помагат за правилното развитие на имунитета, като взаимодействат с клетки, участващи в формирането на имунната защита на детския организъм, всичко това води до намаляване на инфекциозните заболявания.

Сложността на структурата на олигозахаридите, вариабилността на състава и структурното разнообразие не позволяват към днешна дата да възпроизведе напълно състава на OGM в млечните млека за кърмачета.

Към днешна дата е синтезиран само комплекс от 2 олигозахариди със смес NAN Supreme, които са структурно напълно идентични на съдържащите се в кърмата.

Първият олигозахарид, който учените са успели да създадат и изследват, е 2'-фукозилактоза (2'FL) - най-известният олигозахарид в кърмата. Той представлява повече от 30% от общото съдържание на олигозахариди.

Втората иновация е реконструкцията на още един олигозахарид лакто-N-неотетраоза (LNnT), който е един от десетте най-разпространени олигозахариди в кърмата.

Двата олигозахарида 2FL и LNnT съставляват около 33% от общото количество олигозахариди в кърмата. Ако майка по някаква причина не може да кърми, уникалната в момента смес NAN Supreme съдържа този комплекс..

Научно изследване

Клиничните проучвания показват, че използването на 2FL и LNnT в храненето на децата помага за нормализиране на състава на чревната микробиота, като по този начин намалява честотата на инфекции на долните дихателни пътища, бронхит и съответно такива деца са по-малко склонни да се нуждаят от антибиотична терапия и антипиретични лекарства.

Въз основа на проведеното изследване се подобрява съставът на адаптираните храни за деца, хранени с адаптирано мляко. Това гарантира формирането на здравето на детето при липса на кърма..

Съставът на сместа NAN Supreme съдържа:

 • HM-O е комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с олигозахаридите в майчиното мляко. Олигозахаридите формират многостепенна защита срещу инфекции и укрепват имунната система на бебето.
 • OPTIPRO HA - оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал лесно се усвоява и абсорбира във все още незрелите черва на бебето.
 • Lactobacillus L. reuteri - живи пребиотични култури от бактерии, които също допринасят за формирането на здрава чревна микрофлора.
 • DHA и ARA са специални незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на мозъка и зрението.

Ето защо, ако естественото хранене не е възможно, педиатрите препоръчват да се използват адаптирани детски храни за бебешки храни..

Безмлечни смеси

Безмесечната формула за кърмачета е специално създадена за деца с непоносимост към казеин (протеин от краве мляко). Безмесечните хранителни добавки за кърмачета съдържат същите хранителни вещества като конвенционалните адаптирани хранителни храни за кърмачета, с изключение на суроватката. Той е заменен с алтернативен компонент, соев протеин, който има висока хранителна стойност, е с ниска алергенност и се усвоява лесно от храносмилателната система на незряло бебе.

Безлактозни смеси

Според статистиката дефицитът на лактаза се наблюдава при повече от 30% от децата през първата година от живота. Смесите без лактоза могат да бъдат разграничени от всички останали на рафта на магазина по името си. Винаги има думата „без колактоза“ или индикация, че продуктът принадлежи към медицинското хранене в името на млечната формула.

Дефицитът на лактаза доста често се комбинира с различни храносмилателни разстройства, поради което педиатрите често предписват специални смеси на бебета с непоносимост към лактоза. Поради липсата на лактоза, храносмилането се нормализира в условията на лактазен дефицит.

Хипоалергенни смеси

Хипоалергенните смеси могат да бъдат разделени на 2 групи: за лечение и профилактика.

Сред специални хипоалергенни смеси може да се разграничи на базата на хидролизат на суроватъчен протеин, който осигурява облекчаване на симптомите на алергия към протеини от краве мляко (CMPA) при деца с нарушени функции на стомашно-чревния тракт или непоносимост към храни с неизвестна етиология.

Например, адаптираното мляко за бебета Alfare се предписва от педиатрични алерголози и педиатри в първата линия на лечение на алергия към протеин от краве мляко, придружено от нарушения в стомашно-чревния тракт. Сместа съдържа нуклеотиди, които стимулират регенерацията на чревната лигавица, и имат противовъзпалителен ефект поради DHA и GLA киселини в състава им.

За здрави деца, които се нуждаят от профилактика на алергии, като правило се предписва хипоалергенна смес или мляко, което съдържа хипоалергенен протеин, който се абсорбира напълно и лесно. Благодарение на това рискът от атопичен дерматит при деца от първата година от живота е намален с почти 52%.

Антирефлуксни смеси

За бебета през първата година от живота рефлуксът или регургитацията след хранене са доста чести, ако са епизодични. Въпреки това, когато регургитацията настъпва систематично, е наложително да се вземат мерки за тяхното отстраняване. В противен случай това може да повлияе неблагоприятно на растежа и развитието на бебето. За предотвратяване на регургитация, съгласно лекарското предписание, се прилагат специализирани лечебни млечни формули срещу регургитация - антирефлуксни формули.

Антирефлуксните смеси се предписват на бебета с функционална регургитация, те намаляват честотата им на регургитация и нормализират стомашно-чревната подвижност. Как са ефективни антирефлуксните смеси? Благодарение на сгъстителите, които увеличават вискозитета на сместа.

Има два вида антирефлуксни смеси: нишесте и смола от рожкови

Смеси на базата на скорбяла на нишесте - използват се при регургитация и храносмилателни разстройства. С рационален подход към храненето с формули на базата на нишесте, те могат да се използват много дълго време. Нишестето прави готовите ястия дебели веднага след готвене.

Можете да храните бебето си със смеси с нишесте през цялата година. Препоръчва се за бебета с нормално изхождане. Положителният ефект идва достатъчно бързо.

Антирефлуксните смеси на базата на смола от рожкови също се предписват за регургитация, докато периодът на хранене се контролира стриктно от лекаря. Този сгъстител „работи“ само след като попадне в стомаха и предозирането на това вещество може да причини колики и метеоризъм. Що се отнася до съдържанието на дъвка в бебешката храна, предозирането тук не може да се случи - всички допустими норми са строго регламентирани и спазвани.

Розичката на рожкови се усвоява лошо и в случай на предозиране пречи на усвояването на хранителните вещества. Добавката може да се дава на бебе не повече от 3 месеца.

Дъвка се препоръчва за пациенти със склонност към запек и честа регургитация. Храненето трябва да се въвежда постепенно, увеличавайки дозата, докато регургитацията спре.

Смеси за сложен разтвор на колики, запек, регургитация

Такива смеси обикновено са подходящи за деца със съпътстващи прояви на колики, запек и регургитация. Може да се използва от раждането. По правило такива смеси съдържат пробиотици, които помагат за формирането на здрава микробиота и нормализират стомашно-чревната подвижност. Също така е лесно смилаем хипоалергенен протеин, който се усвоява и усвоява добре и има намален алергенен потенциал и незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на имунната система на детето. Класически пример е комбинацията NAN Triple Comfort.

Blend NAN Triple Comfort съдържа: частично хидролизиран протеинов комплекс, пробиотици lactobacillus L. reuteri, пребиотици GOS и FOS, незаменими мастни киселини DHA, ARA.

Частично хидролизиран протеинов комплекс OPTIPRO HA, който се получава по специална технология и е лесно смилаем.

Пробиотиците Lactobacillus L. reuteri спомагат за установяване на процесите на храносмилане в тялото на бебето. Проучванията показват, че поради въвеждането на lactobacillus L. reuteri в сместа при деца с бебешки колики, има намаляване на интензивността на плача, намаляване на честотата на регургитация, увеличаване на честотата на изпражненията..

Пребиотиците GOS и FOS са диетични фибри, които имат положителен ефект върху тялото на бебето, насърчават образуването на редовни меки изпражнения и подобряват състава на чревната микробиота.

DHA и ARA - 2 незаменими мастни киселини, в състава на сместа NAN Triple Comfort присъстват и в майчиното мляко, те играят важна роля за формирането на имунната система на бебето и допринасят за развитието на мозъка и зрението.

Ферментирали млечни смеси

Ферментиралите млечни млека и млякото се използват в бебешката храна от раждането. Те могат да бъдат отлична алтернатива на кефира и се предписват както на здрави деца за подобряване на състава на чревната микробиота, така и при храненето на децата по време или след антибиотична терапия..

Ферментиралите млечни смеси решават проблема с функционалните нарушения на храносмилането и запека при деца, докато те могат да бъдат предписани като основен тип кърма за кърмачета за корекция или лечение на функционални нарушения на храносмилането при деца. Ако детето има постоянни проблеми, свързани със задържане на изпражнения, тези смеси могат да се използват като добавка към обичайната адаптирана смес за предотвратяване на запек.

Бебешките формули (особено терапевтични и профилактични) се използват само по предписание на лекар.

Смеси за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане

Формулите за недоносени и бебета с ниско тегло са храна за специални медицински цели, която се използва в болницата, както и след изписване от нея. насърчава развитието на мозъка и зрението.

Внимание: като правило такива смеси не са предназначени за деца с установена алергия към протеини от краве мляко, с непоносимост към лактоза и вродени метаболитни заболявания, като галактоземия, непоносимост към глюкоза-галактоза.

Формулите за недоносени бебета се правят от подбрани суровини, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати. Съставът им е максимално балансиран, като се вземат предвид нуждите на трохите.

Формулите за недоносени бебета и бебета с ниско тегло включват: протеини (казеин / суроватъчни протеини 30/70), мазнини, въглехидрати, лактоза, малтодекстрин, нишесте, DHA-ARA мастни киселини (подпомага развитието на мозъка и зрението, минерали и витамини.

Такова медицинско хранене се предписва само от лекар, като се вземат предвид всички характеристики и нужди на бебето. Можете да закупите такива смеси в аптеките, както и на официалните уебсайтове на производителите.

Сместа трябва да се приготви непосредствено преди хранене на трохите и да се спазват стриктно инструкциите за нейното приготвяне.

За да запазите живите бактерии в сместа, първо охладете преварената вода до около телесна температура (37 o C), едва след това разредете сухия прах в нея.

За да приготвите сместа, трябва да използвате приложената мерителна лъжица, напълнена без пързалка.

Внимание! Разреждането на грешно количество прах - повече или по-малко от посоченото в таблицата количество може да провокира дехидратация на тялото на бебето или да доведе до нарушаване на храненето му. Необходимо е стриктно да се спазват посочените пропорции и да не се променят без лекарско предписание..

Как да се разрежда адаптирано мляко

Помислете за основните правила за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета:

 • За разреждане на сместа използвайте само преварена вода и варени бутилки.
 • Сместа се приготвя само непосредствено преди хранене на бебето, докато е важно стриктно да се спазват инструкциите за приготвяне.
 • Разреждането на неправилно количество сух прах в сравнение с количеството, посочено в инструкциите, може да доведе до неблагоприятни ефекти или недохранване на детето.
 • Важно е да се придържате към посочените пропорции..
 • Забранено е да се променят пропорциите без съвет от лекар..
 • Подкрепете бебето си по време на хранене, за да предотвратите задавяне..
 • Преди и след отваряне на опаковката на сместа (кутии или кутии) се препоръчва да се съхранява при температура не по-висока от 25 o С и относителна влажност не повече от 75%.
 • Съдържанието на буркана трябва да се използва в рамките на 21 дни след отваряне.
 • Не се препоръчва да съхранявате сместа в хладилник..

Не забравяйте, че неправилното съхранение, транспортиране, смесване и хранене може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето..

Гамата от смеси се разширява и съставът се подобрява, така че изборът става по-труден. Затова решихме да помогнем на младите родители и съставихме рейтинг на най-добрата кърма за кърмачета, която отговаря на всички хранителни изисквания и изисквания за безопасност..

Съвети за избор на адаптирано мляко за кърмачета

Когато избирате формула за новороденото, попитайте вашия медицински специалист за съвет, а също така обърнете внимание на няколко основни аспекта:

 • Съставът на сместа. Сместа трябва да бъде направена от суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.
 • Протеини. В състава на смесите е важно да се обърне внимание на съотношението на казеина и суроватъчните части на протеина, както и неговото количество, то трябва да е близо до майчиното мляко. Общото количество протеини в кърмата е 0,9-1,0%, което е 2-3 пъти по-ниско, отколкото в кравето мляко. Ниско съдържание на казеин в началото на лактацията (съотношение суроватка / казеин 90:10).
 • Подходяща за възрастта. Сместа трябва да е подходяща за възрастта на бебето. Номерата са посочени на опаковката, моля, прочетете я преди покупка.
 • Пробиотици. Една добра смес трябва да съдържа пробиотици, които спомагат за нормализиране на чревната подвижност и увеличават способността на организма да се бори с инфекциите.
 • Витамини и микроелементи. Продуктът трябва да съдържа витамини и минерали в необходимото количество за този етап на развитие.
 • Хипоалергенен протеин. Ако някой от родителите има склонност към алергични заболявания, струва си да се обърне внимание на оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал.
 • Наличност на продукта. Страхотни миксове не се продават навсякъде. Затова използвайте продукт, който не изчезва рязко от рафтовете, защото преквалификацията на дете от една смес в друга не е лесна..
 • Реакцията на детето. Когато започвате да се храните, наблюдавайте бебето, състоянието му, изпражненията и наличието на обриви. Не забравяйте да контролирате алергичните реакции, ако се появят, препоръчително е да се консултирате с лекар.
 • Първичен здравен специалист. Консултирайте се с лекарите си преди това. как да изберем смес и преди да започнем допълващи храни. Специалистът ще даде конкретни препоръки по отношение на смесите и техния състав.

Най-добрата адаптация за кърмачета за новородени (възможно най-близо до кърмата)

Основната характеристика на такова хранене е минималното количество казеинов протеин, който при някои бебета създава затруднения в храносмилането и се абсорбира слабо. Като част от адаптираната диета, повишено съдържание на албумин и глобулини, което максимално приближава характеристиките му до майчиното мляко.

Важно е такива смеси да не съдържат практически никакви компоненти, които могат да причинят затруднения в храносмилането, което е идеално за бебето. Именно от такава линия трябва да избирате храна през първите месеци на новороденото, за да предотвратите появата на алергии..

РЕЙТИНГ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СЪМЕШЕНИЯ ЗА КЪРМЕНЕ ЗА НОВОРОДЕНИ 2020

За да можете по-добре да се ориентирате в гамата от бебешки храни, ние сме подготвили за вас рейтинг на най-добрата адаптация за кърмачета за новородени въз основа на прегледите и препоръките на много майки.

NAN SUPREME Blend

Сместа NAN SUPREME ще осигури на вашето мъниче всички хранителни вещества, необходими за хармонично физическо и психическо развитие.

 • HM-O е комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с олигозахаридите в майчиното мляко. Олигозахаридите формират многостепенна защита срещу инфекции и укрепват имунната система на бебето.
 • OPTIPRO HA - оптимизиран частично хидролизиран протеинов комплекс с намален алергенен потенциал лесно се усвоява и абсорбира във все още незрелите черва на бебето.
 • Lactobacillus L. reuteri - живи пребиотични култури от бактерии, които също допринасят за формирането на здрава чревна микрофлора.
 • DHA и ARA са специални незаменими мастни киселини, които влияят върху развитието на мозъка и зрението.

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържанието на всички необходими компоненти в достатъчно количество и съотношение.
 • хармоничен растеж и развитие, благоприятен ефект върху функционирането на организма като цяло.
 • уникални компоненти HM-O (комплекс, състоящ се от 2 олигозахариди) несравними.
 • lactobacillus L. reuteri се намира само във формулата на Nestlé.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • съдържа DHA и ARA основни мастни киселини, необходими за развитието на мозъка и интелигентността.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката.
 • не се добавя палмово масло.
 • избрани суровини.
 • лесно съхранение.
 • лесно за намиране във всеки супермаркет.

Недостатъци:

NAN OPTIPRO микс

Формулата NAN OPTIPRO е предназначена за хранене на здрави бебета от раждането в случаите, когато кърменето не е възможно..

Научно доказано е, че протеинът е един от най-важните макронутриенти за растежа и развитието на вашето дете и участва във формирането на мозъка, мускулната тъкан и други органи. Качеството и количеството протеини, които детето получава от храната, ще му помогнат да положи стабилна основа за здравето си сега и в бъдеще..

Важно е да изберете правилния протеин в сместа, който ще помогне за формирането на имунитет и развитието на храносмилателната система, както и за здравословното наддаване на тегло..

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържа протеинов комплекс, оптимизиран като количество и качество.
 • съдържа живи бифидобактерии BL, които помагат за укрепване на имунитета на трохите.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • съставен от две мастни киселини DHA и ARA, играят роля при формирането на имунната система, насърчават развитието на мозъка и зрението.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката.
 • сместа осигурява хармоничен растеж и развитие на бебето, има положителен ефект върху функционирането на организма като цяло.
 • не се добавя палмово масло.
 • избрани суровини.
 • лесно съхранение.
 • лесно за намиране във всеки супермаркет.

Недостатъци:

 • съставът не съдържа комплекс от олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT).

Смесете NESTOGEN 1 с пребиотици Prebio

Сместа Nestogen съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали за хармоничен растеж и развитие.

Създаден да осигури балансирана, здравословна диета и удобно храносмилане за новороденото, Nestogen 1 съдържа пребиотици и уникалния L. reuteri lactobacillus. Този състав подобрява чревната подвижност, допринася за образуването на редовни меки изпражнения, здрава микробиота на бебе, хранено с бутилка и намаляване на коликите..

Сместа е направена от суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.

Предимства:

 • Швейцарско качество.
 • съдържа пребиотици Prebio и lactobacillus L. reuteri.
 • съдържа пребиотици (TOS, FOS), насърчава развитието на собствената им здравословна чревна микрофлора и подпомага имунитета на детето, като помага за намаляване на риска от алергии и инфекции.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • има вкус на кърма, така че бебето с удоволствие взема бутилката
 • намалява коликите.
 • избрани суровини.
 • приемлива цена.
 • без палмово масло.
 • балансиран състав.
 • форма за освобождаване 350 gr, 700 gr, 1050 gr.
 • осмоларност 247 mOsm / kg.

Недостатъци:

 • съставът не съдържа комплекс от олигозахариди - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT).
 • само а-линоленова киселина.

Nutrilon Premium 1

Благодарение на уникалния комплекс от съставки на PronutriPlus, Nutrilon Comfort 1 допринася за развитието на имунитета и интелигентността на бебето, помага на детето да се развива хармонично.

 • съдържа пребиотици GOS и FOS, насърчават развитието на собствената им здравословна чревна микрофлора и подпомагат имунитета на детето, като спомагат за намаляване на риска от алергии и инфекции.
 • съдържа мастни киселини DHA и ARA, които влияят върху развитието на интелигентността.
 • съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали.
 • разпространение на суроватъчните протеини над казеина в съотношение 60/40.
 • съдържа палмово, рапично, кокосово и слънчогледово масло.

Недостатъци:

 • липса на пробиотици.
 • съставен от палмово масло.
 • доста висока цена.

Friso Gold 1

Прахообразната адаптирана стартерна формула има предимството да замести протеина от краве мляко със суроватъчен продукт. По този начин той изключва появата на алергични реакции при деца. Също така съставът съдържа незаменими мастни киселини, които имат положителен ефект върху развитието на мозъка и зрението на детето..

Предимства:

 • съдържа високо смилаем протеин.
 • има приятен вкус
 • има балансиран състав.
 • съдържа нуклеотиди и пребиотици.
 • съдържа мастни киселини DHA и ARA, които влияят върху развитието на интелигентността.
 • не съдържа палмово масло.

Недостатъци:

 • висока цена.
 • не съдържа пробиотици.

По този начин отговорът на въпроса коя кърма за кърмачета е най-подходяща за вашето новородено бебе се решава само на индивидуална основа, като се вземат предвид много характеристики и фактори, както и внимателно наблюдение на бебето..