Изборът на правилния сред огромния брой храни за кърмачета? Погледнете по-отблизо продуктите на компанията Friesland Foods. В тази статия ще обсъдим гамата, състава и рецензиите на храната на Friso.

Гама от храни Friso

Гамата от смеси Friso е доста широка:

Friso Gold 1 (от раждането до 6 месеца)

Първоначално адаптирана млечна формула за здрави новородени бебета. Подобна смес може да се храни на бебета, както на изкуствено, така и на смесено хранене. Този продукт е обогатен с мастни киселини, пребиотици и други хранителни вещества, необходими за пълното развитие на първата година от живота на бебето..

Friso Gold 2 (6 до 12 месеца)

Проследяваща формула, която е подходяща за бебета без специални хранителни проблеми. Подобна смес може да се използва за отглеждане на различни допълващи храни. Разработчиците твърдят, че протеините в диетата имат по-лесно ниво на усвояване и храносмилане. При приготвянето на този вид храна млякото се обработва по специална щадяща технология.

Friso Gold 3 (от 12 месеца)

Мляко на прах напитка с мастни киселини и пребиотик. Разработен, като се вземат предвид нуждите на децата след една година, той съдържа всички важни вещества, от които се нуждае бебе на тази възраст.

Frisolac 1 (0 до 6 месеца)

Смесете в картонена кутия. Съдържа обезмаслено мляко и деминерализирана суроватка. Храната има по-опростен състав от смесите, маркирани със злато.

Frisolac 2 (6 до 12 месеца)

Създаден за деца, които нямат патологии и е обогатен със суроватъчни протеини. Витаминният комплекс решава проблема със състоянието на дефицит при бебе.

Friso 3 Junior

Бебешко мляко (на възраст над 12 месеца). Въз основа на пълномаслено мляко, което осигурява на бебето достатъчно количество калций и протеини. Има приятен вкус, който е максимално близък до вкуса на майчиното мляко.

Frisov с пребиотик 1 (0-6 месеца)

При незначителни смущения в работата на червата ще ви помогне хранене, наречено Friso VOM. Специално адаптиран състав помага да се установи храносмилането и изпразването на бебето. Благодарение на пребиотиците изпражненията на детето се нормализират и производството на газове се намалява.

Friso VOM 2 с пребиотик (6-12 месеца)

Формулата за деца под една година има положителен ефект върху процеса на храносмилане, има антирефлуксни свойства благодарение на рожковия глутен. Пребиотиците помагат за облекчаване на запек и колики.

Frisolac 1 HA (от раждането до шест месеца)

Ако детето е алергично към кравешки протеин, става необходимо да закупите специална хипоалергенна смес Frisolac с маркировка HA. Създаден е на основата на частично хидролизиран протеин. Производителите твърдят, че поради разграждането на протеините от краве мляко рискът от алергии е намален хиляда пъти..

Friso HA 2 (6 месеца до една година)

Добър вариант за формули за дългосрочно хранене. Продуктът съдържа всички необходими вещества, за да може бебето да расте здраво и силно. Нуклеотидите, включени в състава, имат благоприятен ефект върху имунитета и намаляват риска от алергични реакции.

Frisolak Gold Pep (от раждането до една година).

В този продукт млечният протеин е напълно хидролизиран, което помага за решаването на проблема с леки, умерени и умерени алергии към млечни и соеви протеини. Безмлечната храна може да се използва дълго време, тя осигурява пълното развитие на бебето. Има приятен вкус с лек послевкус на горчивина поради пълна хидролиза. Въвеждайте в диетата само според указанията на педиатъра.

Frisolac Gold Pep AC (0 до 12 месеца)

Препоръчва се за деца с тежки алергични реакции към кравешки протеин. Отнася се за диетична храна без лактоза. Има горчив вкус, може да се предписва само от лекар за не повече от шест месеца. Съдържа всички незаменими аминокиселини, витамини, минерали.

На официалния уебсайт на Friso Ukraine можете да намерите малко по-различни видове смеси, отколкото на руската. В допълнение, украинската линия включва смес за недоносени бебета, наречена Frisolac Premature.

Съставът на смесите Friso

Лекарите вярват, че съставът на Friso е напълно балансиран, въпреки че има някои съмнителни съставки. Тази информация може да бъде намерена в таблицата на опаковката на продукта..

 • Обезмаслено мляко (не се предлага в хипоалергенни, Frisolak Gold Pep, Gold Pep AS);
 • Суроватъчен протеин хидролизат (само в хипоалергенен, Frisolac Gold Pep);
 • Дълбок хидролизат на казеин (само в Gold Pep AS);
 • Деминерализирана суроватка (не се предлага във Friso Gold 3, Gold Pep, Gold Pep AS);
 • Твърд глюкозен сироп (само в Friso Gold 3, Frisolak GA, Frisolak Gold Pep, Gold Pep AS);
 • Растителни масла (палмови ядки, слънчоглед, палма, рапица);
 • Лактоза, захароза (във Friso Gold, Frisolak, Frisov);
 • Клутен от рожков (само във Frisovy 1.2);
 • Галактоолигозахариди (не се предлага в Friso Gold Pep AS);
 • Малтодекстрин (само в Friso Gold 1.2 и Frisolac);
 • Концентрат на суроватъчен протеин (само в Friso Gold, Frisov);
 • Рибена мазнина;
 • Холин;
 • Едноклетъчно масло;
 • Таурин;
 • Минерали;
 • Витамини;
 • Нуклеотиди (не в Junior 3).

Как да давате смеси от Friso?

Ако има нужда да се въведе храна от тази марка в диетата на бебето, тогава трябва да използвате препоръките за разреждане на сухата смес, които можете да намерите на опаковката на продукта и на официалния уебсайт на компанията..

 1. Необходима и важна предпазна мярка при приготвянето на адаптирано мляко е дезинфекция на ръцете и съдовете, в които ще се разрежда сухият прах.
 2. Сварете специална бебешка вода и охладете до 39˚.
 3. Препоръчителното количество вода и сух прах се поставят в бутилката, в зависимост от възрастта на детето.
 4. Затворете бутилката плътно и разклатете енергично. Постигнете пълно разтваряне на сместа в топла вода.
 5. Оптималната температура за хранене на бебе е 37˚.

Къде да купя Friso mix? Цена

Можете да закупите храната на Friso в магазини, аптеки в града и в интернет магазините Korablik, Daughters-Son, Detsky Mir на цена от 250 до 1400 рубли за опаковка от 400 грама. Чрез онлайн продажба можете да закупите този продукт за промоция.

Friso или Nan: което е по-добре?

И двете смеси съдържат палмово масло, рапично масло и малтодекстрин. Nan 1 и 2 не съдържат пребиотици, за разлика от Friso Gold. В асортимента на Friso няма ферментирало мляко, но в NAS няма. Наборът от витамини и минерали е подобен.

Friso или Nutrilon: което е по-добре?

Nutrilon Premium и Friso Gold са формулирани на базата на деминерализирана млечна суроватка. Nutrilon има по-широк асортимент от продукти, има специална серия за деца, родени преждевременно. И двата вида храни съдържат палмово масло, малтодекстрин и пребиотици. Цената на Nutrilon обаче е по-висока от тази на Friso.

Отзиви за храна Friso

В прегледите на смесите от Friso има както положителни, така и отрицателни аспекти:

 • Много лекари препоръчват смеси Friso за тези деца, които просто показват симптоми на алергия. Най-често подобни последици могат да бъдат спрени от правилното меню, тъй като повечето прояви на алергични реакции са свързани не толкова с индивидуалната непоносимост към протеините на кравето мляко, колкото със съотношението на компонентите на сместа и методите за тяхната обработка.
 • Педиатрите наричат ​​присъствието на палмово масло отрицателна точка на хранене. В допълнение, захарозата може да се намери в линията детски продукти след една година..
 • Пребиотиците са представени само от един вид.
 • Производителите се опитват да поддържат адаптираното мляко близо до кърмата.
 • От цялото разнообразие от смеси можете лесно да изберете точно вида, който подхожда на вашето дете..
 • Храненето намалява алергичните реакции и подобрява функцията на червата.
 • Родителите отбелязват, че за съжаление в цялата продуктова гама няма ферментирали млечни видове смеси..

Friso е добър вариант за хранене на бебе, но родителите могат лесно да изберат по-евтини аналози с подобен състав.

Пълно име: Савчук Лариса Василиевна. Учител в началното училище. Висше образование. Институт по икономика и хуманитарни науки Макеевка (Макеевка, Донецка област).

"Frisolak 1": състав, видове, инструкции за употреба, рецензии

Формулата Frisolac за изкуствено хранене на бебета се предлага в различни асортиментни линии. Всички смеси от серията са създадени, като се вземат предвид нуждите на растящия и развиващ се организъм на бебетата. Има прахове за хранене на здрави деца, а производителят предлага и своите продукти за деца с всякакви телесни характеристики. Смес "Frisolak 1" е отличен изход за тези деца, които все още не са навършили шест месеца.

Относно загрижеността

Няколко думи за производствената компания, която се грижи за нашите деца. Днес Freezeland Foods е една от водещите корпорации в производството на храни за кърмачета. Компанията започва своето пътуване в края на 19 век. Отначало това бяха млечни ферми и производство на сухо и кондензирано мляко. Едва в средата на миналия век специалистите започват да произвеждат бебешка храна. Така в къщите, в които се появиха новородени бебета, започнаха да се появяват млечни смеси "Frisolak 1".

Първокласна безопасност

Днес корпорацията не променя собствените си правила и традиции. Сухата бебешка храна преминава от трева към стъкло - това е приблизителният превод на мотото на марката. Компанията гарантира, че млечните компоненти са преди всичко безопасни за бебета. Формулата за кърмачета Frisolac 1 доказва своята безопасност чрез наличието на подходящи сертификати.

Всички продукти за приготвяне на бебешка храна се предлагат в доста широка гама. Всеки сорт целенасочено решава проблемите с попълването на необходимите микроелементи на конкретно дете. Нека обърнем специално внимание на сместа "Frisolak 1". Нека разгледаме по-отблизо отличителните аспекти на състава на храненето с мляко. Това предлага производителят за новородени бебета.

Каква е разликата?

 • Формулата за кърмачета Frisolak 1 е предназначена за хранене на бебета от раждането до шест месеца. Храната е подходяща за изкуствено хранене или смесено хранене. Сместа съдържа пет нуклеотида. Предназначен за деца, които нямат специални нужди за допълнителен прием на обогатени храни. Картонени опаковки.
 • "Frisolac Gold 1", според щастливите родители, има по-богат състав. Тази формула за кърмачета съдържа пребиотици и е обогатена с мастни киселини. Те са толкова необходими през първата година от живота на детето. Тези елементи допринасят за формирането на по-силен имунитет при децата, а също така осигуряват необходимото хранене на мозъка, в резултат на което развитието му настъпва по-бързо. Посочената продуктова категория е максимално подобна по своя състав на майчиното мляко, откъдето произтича и повишената цена на сместа. Опаковка - може. Педиатрите са склонни да вярват, че храненето с Frisolac Gold 1 е по-предпочитано за новородени, отколкото друга формула на мляко на прах.

В други моменти майката трябва да реши на коя диета да даде дланта, като разчита само на индивидуалните предпочитания на бебето. Както споменахме по-рано, всички формули са направени от прясно краве мляко. Те са многократно тествани на всеки етап от производството, така че бебешката храна отговаря на всички нива на безопасност и качество на бебешките храни.

В отзивите много родители казват, че сместа "Frisolac Gold 1" е подходяща за бебета, без да причинява нежелани реакции. Подходящ е както за изкуствено, така и за смесено хранене. Децата го ядат с апетит и остават сити дълго време..

Що се отнася до сместа "Frisolak 1" (в картонена кутия), отзивите за нея са по-противоречиви. Някой беше напълно доволен от това, но имаше и оплаквания, че тя не е сита. Някои бебета, които го използваха, страдаха от болки в корема и много повръщаха. Освен това сместа в консервна кутия е много по-удобна за използване и съхранение, отколкото в картонена кутия..

Продуктова линия

Производствената компания радва малките си потребители с още няколко вида бебешка храна. Тези сухи млечни формули са предназначени за деца от различни възрастови категории, както и бебета с проблеми (непоносимост към определено вещество, алергични реакции на организма):

 • "Frisolak 1", "Frisolak Gold 1", "Junior" - тази категория е напълно разработена за хранене на здрави деца. В зависимост от вида на храната тези смеси се дават на деца от раждането до тригодишна възраст. Всеки период на растеж има свое собствено хранене. От раждането - храна с номер 1, от шестмесечна възраст - 2, от една година - 3 и от три години - 4. Всички продукти от тази категория се състоят от суроватъчни протеини, обезмаслено мляко и минерали, необходими за растящия организъм. Производителят не е забравил за витамините.
 • "Frisovom" - смес за приготвяне на храна за деца, склонни към чести регургитация. Храната има по-вискозна консистенция и поради това не е толкова лесно за едно дете случайно да възвърне храната..
 • "Frisopre" - за бебета с поднормено тегло от раждането. Храненето е висококалорично и лесно смилаемо.
 • "Frisopep" - е необходимо за деца, които имат непоносимост към краве протеин.
 • "Frisolac хипоалергичен" - има уникален състав, във връзка с който помага на детското тяло да се справи с различни алергични реакции.

Преди да се спрете на избора на една или друга бебешка храна, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър!

Подготовка на формулата за хранене

Всъщност няма нищо трудно при приготвянето на адаптираното мляко за кърмачета Friso. Човек трябва само да спазва определена последователност и да не забравя за правилата за саниране. Средно всички действия, свързани с приготвянето на разредена формула за хранене на дете, отнемат не повече от три минути:

 1. Задължителна процедура преди всяко приготвяне на сместа е измиването на ръцете. Правим това с топла вода и сапун. Ние старателно сапунисваме дланите си и не забравяме за мястото под ноктите.
 2. Шишето на бебето, както и залъгалката, трябва да се дезинфекцират. По-добре е да направите това със специален стерилизатор..
 3. Кипнете вода, предназначена за бебешка храна. Сега търговските мрежи предлагат добър избор на такава специална вода..
 4. Охладете го до 38-40 градуса.
 5. Налейте вода в бебешко шише. Следете отблизо нейното ниво.
 6. Изсипете препоръчителното количество прах в бутилка вода. Пропорциите са посочени на опаковката на продукта. Те се изчисляват въз основа на възрастта и теглото на бебето..
 7. Затворете шишето за хранене. Разклатете сместа, докато целият прах се разтвори в топла вода. Често майките се притесняват от образуването на пяна на този етап. Но няма нищо лошо в пяната.
 8. Препоръчително е бебето да се храни със смес, достигнала температура от 37 градуса. Не забравяйте да проверите храната, за да не стане твърде гореща.

Friso Frisolac 1 суха млечна смес от 0 месеца 700 g

Цените на онлайн магазините могат да се различават от цените на магазините на дребно

Всички продукти на марката Friso

За продукта

Frisolac 1 пълноценна млечна формула от раждането до 6 месеца за бебета със смесено хранене или адаптирано хранене.

 • Сухо адаптирано мляко за кърмачета.
 • Използва се от раждането до 6 месеца със смесено хранене или адаптирано хранене.
 • Само от прясно мляко, произхождащо от собствените ферми на Friesland Campina.
 • Съдържа протеин, който е лесен за усвояване и усвояване.
 • Произведено в нежни технологични режими.

Frisolac 1 съдържа

 • оптимално съотношение на незаменими полиненаситени мастни киселини (линолова / а-линоленова), необходими за развитието на мозъка
 • балансиран комплекс от антиоксиданти
 • пет основни нуклеотида за подпомагане формирането на имунната система
 • всички съставки за хармоничния растеж и развитие на бебето от раждането до 6 месеца

Състав на продукта: Обезмаслено мляко, деминерализирана млечна суроватка, растителни масла (палмово, рапично, слънчогледово), лактоза, малтодекстрин, калиев цитрат, калциев карбонат, магнезиев хлорид, натриев цитрат, натриев аскорбат, калциев фосфат, холин битартрат, натриев хлорид, калиев хлорид, таурин, железен сулфат, калциев хидроксид, цинков сулфат, цитидин-5-монофосфорна киселина, DL-a-токоферол ацетат, L-аскорбил палмитат, динатриев уридин 5-монофосфат, никотинамид, калиев хидроксид, аденозин-5-монофосфорна киселина, динатрий гуанозин-5-монофосфат, калциев D-пантотенат, динатриев инозин-5-монофосфат, меден сулфат, лимонена киселина, ретинол ацетат, тиамин хидрохлорид, пиридоксин хидрохлорид, манганов сулфат, фолиева киселина, калиев йодид, натриев селенит, фитометададион, D-биомаса, холекалциферол.

Условия за съхранение

 • Препоръчва се да се съхранява неотворена опаковка при температура не по-висока от +25 градуса по Целзий и относителна влажност не повече от 60%.
 • Съхранявайте опаковката на сухо и хладно място (не в хладилник).
 • Използвайте съдържанието на отворена опаковка в рамките на 4 седмици след отваряне.
 • Използвайте сместа в рамките на 1 час от приготвянето.

ВАЖНО: Най-добрата храна за вашето бебе е кърмата! Преди да използвате бебешка храна, трябва да се консултирате с педиатър.

Фризо за кърмачета

Храните за кърмачета често не успяват да вземат първия път: бебетата отказват бутилката, някои имат алергична реакция, запек, обилна регургитация. Тази реакция на тялото на детето на изкуствено хранене принуждава родителите да избират други варианти, като вземат предвид възможна алергична реакция и проблеми с храносмилането. Мнозина препоръчват да изберат смес Frisolac, която според производителите се различава от аналозите с добра толерантност..

Относно производителя

Смесовете Friso се произвеждат от холандската корпорация FrieslandCampina. По едно време тя погълна редица компании със собствени производствени мощности в Полша, Германия и Белгия, а в Русия компанията придоби завод за производство на кисело мляко в Ступино. Бебешката храна на марката обаче не се произвежда в Русия - тя се внася от Холандия..

Компанията разчита на използването на екологично чисти компоненти като цяло и по-специално на максималното запазване на естествените свойства на протеина. Линията FrieslandCampina обаче включва и храна за малки деца с непоносимост към лактоза, както и за страдащи от алергии и деца с проблеми с храносмилането и усвояването..

FrieslandCampina обръща специално внимание на технологичната верига за преработка на краве мляко: здравето на животните се следи внимателно, те живеят изключително във фермите на компанията, а получените суровини са подложени на нежна температурна обработка. По този начин млечният компонент задържа микроелементите, необходими за развитието на детето..

Качество на протеини в Friso mix

Компанията подчертава, че по време на производството на храни се обръща специално внимание на качеството на протеините. Това е необходимо за нормалното развитие на организма като цяло и правилното функциониране на почти всички органи..

Именно поради протеините в адаптираното мляко много родители трудно намират подходящия производител. Според педиатрите неправилното боравене или дозирането на този компонент може да доведе до много различни проблеми: от запек и регургитация до сериозни смущения в храносмилането, които пречат на червата да усвоят необходимите за растежа микроелементи..

Междувременно излишъкът от протеини е не по-малко вреден от липсата му. Това се дължи на разделянето на бебешката храна в категории за различни възрастови групи: според FrieslandCampina, компанията стриктно се придържа към научно доказани протеинови стандарти в продуктите. В същото време технологията за обработка на суровините гарантира полезността на протеина, тоест съдържанието на аминокиселини в него в количеството и пропорциите, необходими за всяка възрастова група, както и правилното съотношение на протеиновите фракции (суроватка и казеин). Според производителя, благодарение на това, смесите са максимално близки по състав до майчиното мляко, което по принцип никога не причинява проблеми с храносмилането или алергична реакция..

Състав на фризолак

Всички формули за кърмачета Friso съдържат комплекс от витамини, минерали и нуклеотиди. Витамините (групи A, B, C, D, E) са необходими за развитието и функционирането на различни органи, укрепване на костите и зъбите, имунитета, зрението и много други. Минералите (калий, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк, мед и други) служат на същата цел. Нуклеотидите от своя страна са ключов източник на енергия, а също така стимулират синтеза на протеини, участват в метаболизма на въглехидратите и служат като основа за образуването на ДНК и РНК.

Сред нуклеотидите, включени в смесите на Friso, са Цитидин-5-монофосфорна киселина, Аденозин-5-монофосфорна киселина, Динатриев гуанозин-5-монофосфат, Динатриев инозин-5-монофосфат, Динатриев уридин 5-монофосфат.

Фризо смеси за новородени

Най-широкият избор от храна Frisolac се прави за бебета от 0 до 6 месеца. Стандартната опция е млечната формула Frisolac 1, която съдържа обезмаслено мляко и деминерализирана суроватка. Като първокласна опция, компанията предлага смес от Frisolac Gold 1, която е малко по-различна по състав.

За разлика от обичайната формула, формулата за кърмачета Frisolac Gold 1 съдържа масла от рапица и палмови ядки, галактоолигозахариди, концентрат от суроватъчен протеин, рибено масло, холин битартат, едноклетъчно масло и таурин. Комплексът от пребиотици помага за решаването на храносмилателни проблеми, компанията уверява, че тази диета се усвоява по-добре от аналозите.

В случай че не е било възможно да се решат проблеми с храносмилането поради пребиотици, на родителите се предлага смес от Friso VOM 1 - тя съдържа дъвка от рожкови, т.е. хранителна добавка E410, която действа като сгъстител и опростява процеса на усвояване на храненето от тялото на детето.

Сместа Frisolac 1 HA (HA) е подходяща за онези бебета, които са алергични към протеини от краве мляко. Като част от хипоалергенната смес на Friso, тя е заменена със суроватъчен протеин хидролизат, който по-лесно се усвоява от организма и не причинява хранителни алергии. Храненето въз основа на този компонент принадлежи към категорията на терапевтичните и профилактичните, например се предписва за непоносимост към глутен.

Специална категория храна - формула за новородени и до 12 месеца - включва формула

 • Frisosoy,
 • Frisolac Gold Pep,
 • Frisolac Gold Pep AS.

Frisosoy е специално разработен за бебета с дефицит на лактаза, соевият протеин е включен в състава, за да го попълни. И двата варианта за храна Friso Gold Pep е формула без лактоза, предназначена за деца с алергии към протеини от краве мляко. В стандартната версия той се заменя с хидролизат на суроватъчен протеин, а в сместа Frisolac Gold Pep AC - дълбок казеинов хидролизат.

Хранене от 6 месеца

За деца над шест месеца компанията предлага четири вида храни. Сместа Frisolak 2 се различава от първия етап само с по-високо съдържание на калории и различно съотношение на компонентите. Friso Gold Mix 2 съдържа същия пребиотичен комплекс като предишната стъпка.

Frisovom 2 (Friso Vom) се отличава със съдържанието на дъвка от рожкови. Поради това тази смес от Friso се счита за антирефлукс и стимулира чревната перисталтика, което облекчава бебето от болезнени колики. Смес от Frisolac 2 HA (Friso HA 2) съдържа частично разцепен протеин, който според специалистите не само намалява риска от алергии, но и насърчава пристрастяването към протеините от краве мляко. В същото време производителят подчертава, че тази версия на бебешката храна съдържа докозахексаенова (DHA) и арахидонова (ARA) мастни киселини, чиято цел е да развие когнитивните и психомоторните функции на тялото, а също така има имуномодулиращ ефект..

За деца от една година

За деца над една година компанията предлага две възможности за млечни напитки.

 • Миксът Friso Gold 3 съдържа не само комплекс от витамини, минерали и нуклеотиди, но и пробиотици - лактобацили и бифидобактерии. Като цяло основната разлика от предишния етап е високото съдържание на калории и различното съдържание на протеини. Продуктът се основава на обезмаслено мляко.
 • На свой ред млякото Friso 3 Junior съдържа каротеноиди, тоест естествени антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали. Също така се прави на базата на обезмаслено мляко.

В състава на компанията няма хипоалергенна или безлактозна храна за тази възрастова група.

Мляко за бебета от 3 годишна възраст

Friso Gold 4 е най-новият продукт на компанията и е подходящ за бебета над три години. През този период тялото на детето продължава активно да се развива, включително формирането на психични процеси. Съставът на сместа се формира по такъв начин, че бебето да получава пълна гама от хранителни вещества и да не изпитва дефицит в енергията, необходима за опознаване на света около него. Такава храна съдържа комплекс от пребиотици и пробиотици, витамини и минерали, както и полиненаситени мастни киселини. Включено е и обезмаслено мляко.

Начин на приготвяне и срок на годност

FrieslandCampina насочва вниманието на родителите към правилната процедура за приготвяне на бебешка храна, от която зависят полезните свойства на съдържащия се в нея протеин. В по-голямата част от случаите добавете прах към водата, като я охладите до температура от 37-40 градуса. Това се дължи на факта, че по-горещата вода променя структурата на протеините и ги лишава от редица полезни свойства, от които бебето се нуждае.

Правилата за приготвяне на някои от смесите на компанията обаче се различават. Така например, Frisov трябва да се разреди във вода с температура около 70 градуса и след това да изчака, докато набъбне. Всяка опаковка бебешка храна съдържа подробни правила за приготвяне на един или друг вид. Най-общо процедурата за готвене е следната:

 • Преди да започнете да приготвяте храна, трябва добре да измиете ръцете си, като използвате антибактериални, но хипоалергенни средства;
 • Трябва да дезинфекцирате бутилката, зърното и капачката;
 • Кипнете вода, изсипете необходимото количество в бутилка и охладете по всеки удобен начин. Не можете да използвате преварена вода;
 • Добавете необходимото количество прах към охладената вода с помощта на мерителната лъжица, която е включена в опаковката на бебешката храна;
 • Разбъркайте добре сместа, за да не останат бучки в нея. Ако е необходимо, можете да използвате лъжица, но преди това тя също трябва да бъде дезинфекцирана;
 • Охладете сместа до стайна температура. Можете да дадете бутилка на дете само след като се уверите, че храната не е гореща.

На опаковките с бебешка храна, както и на официалния уебсайт на компанията, има таблици, които могат да се използват като ориентир при изчисляване на броя на мерителните лъжици прах за деца от различни възрасти. Тези данни обаче са само общоприети препоръки, точното количество смес за всяко дете се определя индивидуално от педиатъра..

Срокът на годност на смесите в неотворена опаковка е 24 месеца, но след отваряне трябва да се използва в рамките на 4 седмици. Съхранявайте го на хладно и сухо място, но не и в хладилника..

Отзиви за сместа Friso

Педиатрите често препоръчват да се опита Frisolac за родители на бебета, които показват първите признаци на хранителни алергии. В някои случаи алергичните реакции може да не са свързани с протеина като такъв, а с начина, по който той се обработва и съотношението на компонентите в определена смес..

Според прегледите на родителите, Frisolac, особено Frisolac Gold Pep, наистина намалява симптомите на алергия. В допълнение, Friso Blend помага за облекчаване на запек и колики в много случаи. Отзивите за сместа Friso Junior 3 показват добро насищане на активни деца.

Предимствата включват и ниската цена и наличност във вериги магазини - партньори на FrieslandCampina са магазини като Detsky Mir, Korablik и Dochki-Sinochki.

Родителите, които се стремят да хранят детето със смеси от един производител, наричат ​​липсата на ферментирали млечни продукти в линията Friso като недостатък.

Преглед на храните за кърмачета Friso

Бебешката храна Friso се произвежда от холандската компания FrieslandCampina, която започва през 1871 г., когато отделни фермери решават да работят заедно в регионални асоциации. Първоначално имаше две отделни компании - Friesland (регион в северната част на Холандия) и Campina (регион в южната част на Холандия). Сливането им през 2008 г. доведе до FrieslandCampina, която днес е международна кооперация за млечно животновъдство. Компанията произвежда широка гама от продукти и една от водещите й марки е детската храна Friso, която от 25 години е сред най-популярните в Русия..

 1. Видове смеси Friso за здрави деца
 2. Съставът на смесите "Friso"
 3. Каква е разликата между смесите "Friso Gold" от другите смеси "Friso" за здрави деца
 4. Плюсове минуси на смеси Friso

Видове смеси Friso за здрави деца

Подразделени на "Friso Gold", "Frisolac Gold", "Friso Junior" и "Frisolac". Първите две се произвеждат в метални кутии с нетно тегло 400 и 800 g, вторите две - в хартиени кутии с нетно тегло 400 g.

Всички формули на Friso за здрави деца, в зависимост от възрастта на детето, имат т. Нар. Номер на формула на адаптираното мляко, който е обозначен с цифри: 1,2,3,4. Всяка стая има свой собствен състав, избран в зависимост от нуждите на бебето от хранителни вещества и енергия в определен период от време.

Асортиментът от формули за бебешко мляко в метални буркани с надпис "Злато" включва продукти като:

 • суха адаптирана първоначална формула "Frisolac Gold New beginnings 1" за бебета от раждането до 6 месеца;
 • суха адаптирана последваща млечна формула "Friso Gold Първи стъпки 2" за деца от 6 до 12 месеца;
 • суха млечна напитка "Friso Gold Young Explorer 3" за деца от една до три години;
 • суха напитка на млечна основа "Friso Gold Bright Star 4" за деца от три години и повече.

В хартиените кутии има само три смеси:

 • суха адаптирана млечна формула "Frisolac 1" за бебета от раждането до 6 месеца;
 • суха последваща млечна формула "Frisolac 2" за деца от 6 до 12 месеца;
 • бебешко мляко "Friso Junior 3" за деца от една до три години.

Дизайнът на опаковките на смеси с надпис "Злато" през 2016 г. е претърпял значителни промени.

 1. В допълнение към външния вид, капакът на буркана се е променил - той е станал шарнирно с резе.
 2. Вътре има специално пластмасово ниво, като държите лъжица със сместа, лесно можете да премахнете излишното.
 3. След употреба, мерителната лъжица се поставя върху държача вътре в буркана, така че в бъдеще лесно да се вземе от там, без да се замърсяват ръцете ви в сместа, което несъмнено е плюс по отношение на хигиената на процеса на готвене.
 4. Опаковката на смесите е станала по-ярка, по-красива и забележима.

Сега всяка формула на сместа се различава не само по брой, но и по цвят:

 • синьо - формула на смес 1;
 • зелено - формула на смес 2;
 • портокал - формула на смес 3;
 • лилаво - смес формула 4.

Съставът на смесите "Friso"

Тези продукти имат добър състав, който е подбран в съответствие със съвременните представи за състава на човешкото мляко. Смесите се основават на продукти, получени от краве мляко (деминерализирана суроватка, обезмаслено мляко, концентрат от суроватъчен протеин).

Протеин

Първоначално адаптираните сухи млечни формули "Frisolac Gold New beginnings 1" и "Frisolac 1" имат оптимално съотношение на суроватъчни протеини и казеин за зряло човешко мляко 60:40, в следващите млечни формули "Friso Gold Първи стъпки 2" и "Frisolac 2" това съотношение е 50:50.

Продуктите за по-големи деца "Friso" вече не са заместители на млякото, така че съотношението на суроватъчен протеин и казеин като в майчиното мляко вече не се поддържа и е същото като в кравето мляко 20:80 и в "Friso Gold Bright Star 4" изобщо не е посочено.

Аминокиселинният състав на протеина на всички смеси Friso е обогатен с аминокиселината таурин.

Не всички бебета са в състояние да понасят добре протеина в кравето мляко, който е различен от този в човешкото мляко. За такива деца са разработени специални смеси "Friso" с хидролизиран протеин или на основата на соев протеин.

Въглехидрати

Въглехидратният състав на смесите Friso за деца под една година е представен от лактоза (млечна захар), малтодекстрин и олигозахариди. Лактозата и малтодекстринът осигуряват основно на тялото на бебето енергия, а олигозахаридите (пребиотици) са необходими за стимулиране на растежа и увеличаване на активността на полезните чревни лакто и бифидобактерии.

Единствената неестествена съставка в човешкото мляко тук е малтодекстрин. Получава се чрез хидролиза на нишесте. Малтодекстринът е безопасен въглехидрат, който се използва в детската храна, правейки формулата по-плътна и по-удовлетворяваща. Ако бебето често повръща, тогава линията "Friso" има смес срещу регургитация.

След една година продуктите Friso съдържат лактоза, глюкоза и захароза сред въглехидратите. Захарозата е вещество, което може да засили ефекта на хранителните алергени. В тази връзка, ако детето е предразположено към алергии, струва си да помислите за последиците от закупуването на тези продукти..

Важно! Пребиотиците се предлагат само в смеси Friso, маркирани със "Злато".

Мазнини

Мазнината от краве мляко има различен състав в сравнение с майчиното мляко, поради което за приготвянето на адаптирано мляко повечето производители я отстраняват, заменяйки я с мазнини и масла, които съдържат незаменими мастни киселини. Съществуват обаче смеси, при които умишлено се оставя млечна мазнина, например смеси Nutrilak.

Всички смеси Friso съдържат растителни масла и следи от млечна мазнина. Такъв важен компонент като рибено масло, богато на полиненаситени мастни киселини, както и маслото от едноклетъчни гъби (Mortierella alpina), богато на арахидонова киселина, присъства само в смеси с надпис "Злато".

Важно! Всички смеси Friso, маркирани със злато, имат добавка на рибено масло и масло от едноклетъчни гъби (Mortierella alpina).

Растителните масла в смесите са представени от палмово, нискоерукови рапично семе, слънчогледово масло, а смесите "Злато" са допълнени с масло от палмови ядки. По този начин, всички смеси Friso съдържат палмово масло, което според последните проучвания може да намали абсорбцията на калций и да причини запек. Прочетете повече за смесите без палмово масло тук.

Маслото от палмови ядки е богато на лауринова киселина, която също е доста богата на кокосово масло, така че можете да добавите едно от тези масла по избор на производителя.

Много родители често се притесняват от наличието на рапично масло в сместа, уплашени от такъв компонент като ерукова киселина (за която е известно, че има токсични ефекти върху сърдечния мускул). Смесите Friso съдържат само рапично масло с ниско съдържание на ерука, в което концентрацията на ерукова киселина е минимална и не е в състояние да причини вреда на бебето.

Други компоненти

Всички необходими витамини и минерали са подбрани в смеси Friso, така че да отговорят на нуждите на децата от тяхната възрастова група. Независимо дали сте избрали формула с надпис "Злато" или без нея, бъдете сигурни, че вашето новородено ще получи основните минерали и витамини.

Всички млечни формули на Friso, с изключение на Friso Junior 3, са подсилени с добавянето на пет основни нуклеотида в кърмата. Изискванията към нуклеотидите в ранна детска възраст са високи и тялото не може да ги синтезира в достатъчни количества самостоятелно, поради което е необходимо допълнително снабдяване отвън. Тези съединения участват в много биохимични процеси в организма, като имат благоприятен ефект върху имунитета и полезната микрофлора.

Сред гамата от смеси Friso, само смеси след една година съдържат аромат, идентичен с естествения ванилин и соев лецитин (E476). По този начин първоначалните и следващите адаптирани смеси Friso не съдържат този аромат и хранителна добавка. Смеси без марка "Злато" съдържат регулатор на киселинността - лимонена киселина (E330).

Полезна добавка в смесите "Friso Gold Bright Star 4" и "Friso Gold Young Explorer 3" са пробиотици - полезни лактобацили и бифидобактерии (Lactobacillus paracasei, съдържат 1x105 KOE / g, Bifidobacterium BB12, съдържат 1x105KOE / g).

Първоначалната и следващите смеси Friso имат доста висока осмолалност - 310 mOsm / kg, а в сместа Friso Gold Bright Star 4 тази цифра достига 442 mOsm / kg. Осмоларността е сумата от разтворими компоненти, които влияят на осмотичното налягане. Високата осмоларност причинява задържане на натрий в организма поради намалената способност на бъбреците на детето да го транспортират до края на първата година от живота.

Прочетете също:

Каква е разликата между смесите "Friso Gold" от другите смеси "Friso" за здрави деца

Така че, за да обобщим, основните разлики между тези смеси. За целта нека отбележим кои компоненти отсъстват в смесите Friso без златната марка..

 1. Пребиотици.
 2. Рибена мазнина.
 3. Едноклетъчно гъбно масло (Mortierella alpina).
 4. Масло от палмови ядки.
 5. Пробиотици.

Можете ли да се справите без тези компоненти? Настоящият TR CU 033/2013 „За безопасността на млякото и млечните продукти“ се отнася до незадължителното обогатяване на млечни смеси с дълговерижни мастни киселини. Тоест добавянето на рибено масло към адаптирани млечни формули остава по преценка на производителя. Същото се отнася и за добавянето на едноклетъчно гъбено масло (Mortierella alpina), пробиотици и пребиотици..

Доказано е обаче, че тялото на децата през първите седмици от живота поради своите характеристики не може да синтезира ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини от линоленова киселина, чийто източник е рибеното масло. Тоест, присъствието на тези киселини е фундаментално важно при формулите за деца под шест месеца..

Що се отнася до маслото от палмови ядки (да не се бърка с палмовото масло), богато на лауринова киселина, производителят също официално не нарушава нищо. Регулира се само нивото на лауринова киселина в количеството на миристиновата киселина - не повече от 20% от общото съдържание на мазнини. Всъщност съставът на маслата, посочен на опаковката, не може да пресъздаде същата картина на количествения състав на мастните киселини, както в майчиното мляко. Рапичното, слънчогледовото и палмовото масло не съдържат или не съдържат лауринова киселина.

Какви, може би, изводи за това дали да дадете на дете смес от "Frisolac 1", "Frisolac 2" и "Friso Junior 3" или не, направете го сами.

Плюсове минуси на смеси Friso

От предимствата това е доста модерна бебешка храна, при която производителят се опитва да следва съвременните идеи за състава на кърмата и те не са най-лошият вариант..

Минуси

 1. Без добавена триптофанова аминокиселина, която е с недостиг в кравето мляко и продуктите на млечна основа.
 2. Съдържа палмово масло.
 3. Няма ейкозапентаенова киселина във формула за бебета под 6 месеца.
 4. В смеси след една година има добавяне на захароза.
 5. Пребиотиците, ако присъстват в смес, са представени само от един вид - галактоолигозахариди.
 6. Относително висока осмоларност.
 7. Цената на сместа (около 430 рубли за кутия с нетно тегло 400 g) е малко надценена в сравнение с аналози, които имат по-малко недостатъци.

Прочетете също статии за други храни за кърмачета:

Смес "Frisolak": прегледи на лекари. "Frisolak хипоалергичен": отзиви

Най-малките членове на семейството са склонни да изискват най-много внимание и грижи. В момента на раждането на бебето на бял свят идват проблеми с него: с грижи, сън, хранене. Всички лекари смятат кърменето за идеален вариант за новородено. За съжаление обаче не всички деца израстват на такава естествена диета. Затова на преден план излиза проблемът с храненето на малкия човек. Съвременният асортимент от млечни продукти е доста широк. Можете да изберете за всеки вкус и портфейл. Повечето продукти са пълни заместители на кърмата. Един от тях е адаптираното мляко за кърмачета Frisolak. Обратната връзка от млади родители, които предпочитат тази храна за децата си, позволи да се класифицира тази млечна смес като най-безопасната. Помислете за съществуващите видове и характеристики на формулата на продукта.

Млечна смес от раждането

За много производители на бебешки храни човешкото мляко е еталонът. Особено важно е да се вземе предвид близостта на състава на сместа до естествен продукт, когато се организира храненето на новородени бебета. Пълен комплекс от елементи, необходими за развитието на мозъчните процеси и формирането на имунитета на детето, съдържа смес от "Frisolac".

Обратната връзка от родители, които успешно използват тази бебешка храна, даде възможност да се заключи, че продуктът е подходящ както за бебета, хранени с бутилка, така и за новородени, израснали в смесената му версия. Съотношението на компонентите в състава на тази смес е идентично с аналогичния показател, отразяващ количеството на подобни компоненти в кърмата. За новородени, склонни към алергични прояви, е разработена специална смес "Frisolac" хипоалергична ". Обратната връзка от медицински специалисти позволи използването на тази формула за бебета, страдащи от свръхчувствителност към хранителни съставки. Според лекарите, използването на този състав е сведено до минимум алергични заболявания като новородени и кърмачета.

Уникален състав на бебешки млечен продукт

Често родителите на бебета, хранени с адаптирано мляко, са изправени пред проблема с алергичната реакция на бебето към млечен протеин. Този компонент се съдържа в повечето храни за кърмачета. Храната, в която протеинът от краве мляко е заменен с хипоалергенен суроватъчен продукт, е смес "Frisolac".

Прегледите на лекарите, наблюдаващи малки пациенти, доведоха до заключението, че алергичната готовност на тази храна е доста ниска. В допълнение към безопасни протеини, "Frisolac" съдържа полиненаситени мастни киселини, които влияят върху образуването на мозъчни клетки и зрителни анализатори на детето. Важен компонент на тази формула за кърмачета са нуклеотидите, участващи в метаболитните процеси, както и пребиотиците, които се разграждат само в долните части на червата на бебето. Формулата, уникална по своя състав, насърчава продължително чувство на ситост при дете, поради което децата се чувстват доста комфортно дълго време след хранене. Тази характеристика на тази млечна храна се счита за най-важната по време на прехвърлянето на бебето на нови видове хранене или въвеждането на допълнителни допълващи храни, тъй като рискът от прекаляване с нормата и в същото време причиняване на чувство за тежест в стомаха е сведено до минимум.

Безопасен бебешки продукт

Много е важно всеки родител да разбере, че храната, която използва за детето си, е не само здравословна, но и абсолютно безопасна. За съжаление, не всички храни за кърмачета могат да се похвалят с високо ниво на надеждност с достатъчна ефективност. Сместа, чиято безопасност е доказана чрез медицински и независими тестове, е Frisolac. Коментарите на лекарите за тази диета потвърждават липсата на патогенни микроорганизми и токсини в сместа, както и на кристална захароза. Родителите, които избират "Frisolac" за хранене на бебетата си, не трябва да се притесняват за безопасността на малките си наследници.

Ползи от приготвянето на адаптирано мляко за кърмачета

Вкусът на млечната смес Frisolak е възможно най-близък до естествения. Има ниско съдържание на подсладители под формата на меласа - малтодекстрин. Мекият и приятен послевкус прави сместа лесно смилаема. Производителите предлагат да се използват пропорции 1: 7 при приготвянето на храна "Frisolac". Обратната връзка от родители, избрали тази формула, ни позволява да заключим, че това съотношение е рационално, тъй като бебешкото мляко в този случай е с оптимална плътност и се абсорбира лесно от бебетата. Тази смес също е удобна за приготвяне: просто трябва да я разредете с преварена и охладена вода до 40 градуса. В същото време всички витамини се запазват, тъй като не са подложени на високотемпературна обработка, което е много важно за пълния ход на биохимичните и енергийните процеси в детския организъм. Незаменима в това отношение е смес от "Frisolac" с нуклеотиди. Прегледите за употребата му потвърждават ефективността на тази храна за всички метаболитни процеси в тялото на бебето.

Проблеми с нощния сън и "Frisolac"

Уникалността на детската храна Frisolak се крие и във факта, че производителите са взели предвид почти всички проблеми на бебето, включително тези с нощна почивка. Изследванията в областта на съня и развитието на мозъка при деца от раждането до една година, които се провеждат в продължение на много години в Института по педиатрия, са отразени в уникалната формула на сместа Frisolac Night.Рецензиите на родители, които са тествали формулата, обръщат внимание на факта, че техните бебета са много по-спокойни сън след хранене.Сместа "Frisolak" нощ "е наситена със специална аминокиселина, която допринася за формирането на правилните биоритми на детето. Тази формула за кърмачета съдържа достатъчно количество лесно смилаемо нишесте, което осигурява бавен и дългосрочен прием на глюкоза в тялото на детето. Това допринася за по-дълго чувство на ситост при бебето след хранене със смес "Frisolac" нощна формула. ”Отзивите на родителите потвърждават, че детето спи много по-добре и по-спокойно, тъй като не чувства глад и дискомфорт.

Силно адаптирана адаптация за кърмачета

Бебешката храна за най-малките трябва да бъде не само абсолютно безопасна, но и максимално адаптирана за все още несъвършено храносмилане. Благодарение на петте основни нуклеотида, такава смес е Frisolac Gold. Прегледите на майки и бащи на новородени бебета обръщат внимание на факта, че тази формула също допринася за положителната динамика на растежа и развитието на недоносени бебета. Нуклеотидите в сместа Frisolac имат следния набор от целенасочено действие:

 • инхибират растежа на вредните бактерии в червата;
 • стимулира наддаването на тегло от детето;
 • спомагат за укрепване на имунната система;
 • стабилизира отговора на ваксинациите;
 • минимизиране на риска от чревни инфекции.

Бебетата, които растат на изкуствено хранене, се чувстват много по-комфортно, когато хранят формулата Frisolac. Обратната връзка от педиатрите доведе до заключението за нормализиране на изпражненията и храносмилането при новородени, когато се използва този продукт в диетата им.

Хранене за бебета от 6 до 12 месеца

Педиатрите обръщат внимание на родителите на факта, че кърмата трябва да бъде основната храна за дете до една година. В този случай рискът от поява и развитие на стомашно-чревни инфекции и патологии е сведен до минимум. При липса или липса на кърма, формулата за хранене трябва да бъде избрана в зависимост от възрастта на бебето..

Производителите на млечни храни Frisolak са разработили хранене за деца от раждането до шест месеца и от шест месеца до една година. И двете формули са максимално близки по състав до майчиното мляко и са направени, като се вземат предвид препоръките на детските лекари. Сместа Frisolac-2 Gold се счита за силно адаптиран млечен продукт, максимално обогатен с витаминни и минерални компоненти, за да се предотвратят състояния на дефицит и патологии.В тази формула Frisolac се съдържат и ключови хранителни вещества за нормалното функциониране на мозъка и имунната система. използвайки млечен продукт обърнете внимание на динамичното развитие на децата.

Специализирана бебешка формула

На фона на съвременната екология се раждат все повече бебета с риск от развитие на хранителни алергии. Някои бебета дори имат непоносимост към кърмата. Същото се отнася за повечето адаптирани смеси. Формулата "Frisolac" хипоалергична "е разработена специално за такива бебета. Обратната връзка от неонатолозите даде възможност широко да се използва тази формула за новородени, склонни към непоносимост към определени хранителни компоненти. В същото време сместа е обогатена с всички необходими минерали и витамини за пълноценния растеж и развитие на бебето. По правило алергична реакции се причиняват от протеини от краве мляко. В тази формула на сместа те се подлагат на специална двойна обработка. Това значително намалява алергичната активност на протеина. Имунната резистентност се формира и от пребиотици в състава на сместа "Frisolac GA", прегледите на които ни позволиха да заключим не само за безопасността на този продукт също и за висока защитна функция за малки потребители.

Храносмилателни проблеми и "Frisolac"

Много родители на бебета до една година насочват вниманието на лекарите към факта, че детето им често има проблеми с изпражненията. Най-вече това се случва в случаите, когато децата растат на изкуствено хранене. Най-често младите пациенти страдат от запек, тъй като чревната подвижност става неактивна при усвояване на адаптирани млечни смеси, което води до нарушаване на своевременното изпразване. Лекарите в такива случаи препоръчват промяна на формулата за хранене. Те често предлагат алтернативна формула на Frisolac. Отзивите на тези родители, които са следвали съветите на лекарите, казват, че този продукт нежно стимулира чревната перисталтика, това помага за омекотяване на изпражненията. Този процес се осъществява благодарение на наличното желязо в рационално съотношение в сместа, известно със слабителния си ефект, както и на пребиотиците, които допринасят за поддържането на нормалните двигателни умения. Същата характеристика на действие притежава и сместа „Frisolac“ нощна формула. “Отзивите на педиатрите показват, че храненето с този продукт не води нито до разхлабване, нито до прекомерно укрепване на изпражненията поради правилната и балансирана комбинация от съставки.

Фризолакови смеси с нуклеотиди

Разнообразието от формули, предлагани на съвременния пазар на бебешки храни, позволява на родителите да изберат най-оптималните и икономически достъпни формули за бебето си. Производителите на Frisolak също диверсифицират своите продукти. В същото време можете да закупите продукт не само в буркан. Сместа "Frisolac" в кутия заслужава специално внимание. Прегледите на тези, които използват такъв продукт за хранене на бебета, ни позволяват да заключим, че той се усвоява добре от тялото на детето. В същото време някои потребители обръщат внимание на факта, че "Frisolac", обогатен с нуклеотиди, в някои случаи е подходящ за бебета, склонни към алергични реакции, по-добре от смес с етикет "GA".

Изборът на храна, като правило, зависи от индивидуалните характеристики на тялото на детето. Сместа Frisolak в картонени опаковки също се облагодетелства от нейната достъпност. Този млечен продукт струва почти половината от цената. Производителите обръщат внимание на факта, че разликите в състава на продуктите с етикет "Frisolac" и "Frisolac" Gold са незначителни. Следователно бебетата могат безболезнено да се прехвърлят от една формула в друга. Активен антиоксидантен комплекс помага за защита на телесните клетки от вредни ефекти, което също казва в предимства на висококачествената бебешка храна, която е сместа "Frisolac".

Прегледите на лекарите за продукта в картонена опаковка показват, че тази формула се абсорбира лесно от тялото на бебето, без да причинява нежелани ефекти и прояви. По правило всеки продукт от серията Frisolac е абсолютно безопасен за малки деца. В същото време производителите взеха предвид нуждите на бебета на възраст над една година. Сместа Frisolak-3 е специално разработена за категорията деца от 12 месеца. Съставните съставки се избират, като се вземат предвид спешните нужди на растящото детско тяло, което им осигурява добро хранене.