Започва третият месец или 9-та седмица от бременността. Разбира се, всяка бременна жена се интересува от това как се развива ембрионът и какво чувства бъдещата майка. Днес ще говорим за развитието на плода и усещанията в ранните етапи..

p, блок цитат 1,0,0,0,0 ->

И така, детето ви е с размер около 20-23 милиметра! В допълнение, ултразвукът може ясно да чуе сърдечния ритъм на бебето. Бета-hCG хормоните достигат най-високата си концентрация тази седмица. На 9-та седмица от бременността бебето вече е 4 пъти повече, отколкото на 5-та седмица.

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

Главата на бебето е ясно извита и сега покрива повече от половината от дължината на тялото на бебето.
9-та седмица от бременността - началото на 3-тия месец на бременността и почти края на първия триместър на бременността. Това е 7 седмично бебе след зачеването.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

 • Развитие на плода при 9 гестационна гестация и външен вид
 • Какво чувства жената: симптоми и усещания
 • Болка в долната част на корема при 9 гестационна седмица
 • Отслабване през първия триместър - нормално ли е или не
 • Съвети за бъдещата майка

Развитие на плода при 9 гестационна гестация и външен вид

При ултразвуково сканиране, извършено през 9-та седмица от бременността, бъдещите родители могат да видят отделените багажника и крайниците на детето. Главата на плода все още е притисната към гърдите. Главата на бебето все още е най-голямата част от тялото - тя трябва да е такава, че да съдържа ясно нарастващ мозък..

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Лицето на плода също се променя, придобивайки повече човешки черти: появяват се горната устна и дори ноздрите. Долната челюст се откроява, брадата се изтегля назад. Докато растете, ушите се преместват отстрани на главата..

p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Деветата седмица от бременността е период на много динамично развитие на мозъка. Мозъчни полукълба, междумозъчни процеси, при които се произвеждат хипофизни хормони. А също и задният мозък, който се образува от везикулите на мозъка, образувани няколко седмици по-рано..

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

По тази причина в момента главата е с половината от дължината на тялото на детето. Очните ябълки бавно се придвижват на мястото си, което постепенно се покрива с клепачи.

p, цитат 7,0,0,0,0 ->

Таблица. Очакван размер на плода при 9 гестационна седмица

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Гестационна възрастРазмерът на яйцеклеткатаРазмер на ембриона
9 седмици и 1 ден32 мм19 мм
9 седмици и 2 дни33 мм20 мм
9 седмици и 3 дни34 мм21 мм
9 седмици и 4 дни35 мм22 мм
9 седмици и 5 дни36 мм23 мм
9 седмици и 6 дни37 мм24 мм

В началото на третия месец структурите, изграждащи далака, надбъбречните жлези, черния дроб и жлъчния мехур, стават все по-специализирани в изпълнението на техните функции. Храносмилателната система се развива, детето развива и ануса.

p, блок цитат 9,0,0,0,0 ->

Засега скелетът на ембриона не се състои от кост, а от желатинов хрущял. Мускулите се свиват спонтанно и следователно детето се движи. Ръцете и краката вече са оборудвани с пръсти.

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Бебе на 9 гестационна седмица измерва около 2,3 см и тежи около 2 г, а сърдечната честота на плода е около 165 удара в минута.

Понастоящем важна промяна е сегрегацията между половете. Не можете обаче да видите какъв пол ще бъде детето, това може да се установи с помощта на ултразвук след около 3-4 седмици. Момчетата развиват тестисите и семенните мехурчета, докато момичетата развиват яйчниците.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

 • Деветата седмица от бременността е моментът, в който бебето ви се превръща от ембрион в плод..
 • Храносмилателната система продължава да се развива. Анусът се развива.
 • Мозъкът се развива много бързо. Всяка минута се създават 2,5 милиона нови нервни клетки. По времето, когато бебето се роди, около 100 милиарда от тях ще бъдат създадени..
 • Сърцето вече се е разделило на 4 камери и започва да изпомпва кръв самостоятелно.
 • Тялото на детето се изправя и удължава. Ръцете и краката са интензивно развити. Ръцете стават по-дълги и се огъват в лакътя.
 • На 9 гестационна седмица пръстите и палецът са ясно видими.
 • Черният дроб, жлъчният мехур, далакът и надбъбречните жлези започват да се специализират в своите функции.

Движенията на детето са много енергични. Тези неволни и неконтролирани контракции играят много важна роля: стимулират мускулното развитие и разтягат ставите.

p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Какво чувства жената: симптоми и усещания

През деветата седмица на бременността стомахът може леко да се закръгли и това не е изненадващо, тъй като матката тази седмица прилича на голям грейпфрут. По това време всички бъдещи майки също увеличават значително гърдите си. Време е да си купите удобен сутиен за бременни.

p, блок цитат 15,0,0,0,0 ->

Външният вид на гърдите също се променя: покритието на зърното е леко кафяво. Една жена изпитва всички симптоми, характерни за ранната бременност. Ето някои от симптомите, които могат да се появят през деветата седмица:

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

 • Често уриниране.

Матката се разширява и почти сигурно ще трябва да използвате тоалетната по-често, отколкото преди бременността. Не намалявайте приема на течности, защото е важно да получите достатъчно вода.

p, блок цитат 17,0,0,0,0 ->

 • Промени в настроението.

Тъй като бета-hCG хормонът на бременността е на върха си, бъдещата майка може да бъде много чувствителна и да реагира на най-малките неща..

p, блок цитат 18,0,0,0,0 ->

Забавете обичайното си темпо, правете почивки. Спете, когато можете, четете книги и правете каквото ви отпуска, избягвайте стресови ситуации.

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

 • Гадене.

До 80 процента от бременните жени изпитват гадене на 9 гестационна седмица. За повечето яденето на малки ястия помага. Опитайте бадеми и други ядки, които ви подхождат.

p, блок цитат 20,0,0,0,0 ->

 • Умора.

Докато хормоните работят интензивно за растежа и развитието на деветседмичен плод, може да се почувствате напълно изцедени..

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Спете възможно най-дълго и поддържайте кръвната си захар стабилна чрез здравословни храни през целия ден.

p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

Интересното е, че една от най-честите промени по време на бременност е появата на много живи сънища. Жените в края на първия и началото на втория триместър имат много живи сънища, толкова реални, че когато се събудят, не са сигурни дали това е било сън или реално събитие..

Още веднъж благодаря за хормоните! Силните хормони през този период могат да причинят главоболие. Причината може да бъде дехидратация, намалени нива на кофеин, глад, липса на сън и стрес.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Ако главоболието е непоносимо, консултирайте се с лекар, който ще ви посъветва какви лекарства да приемате.

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Болка в долната част на корема при 9 гестационна седмица

На 9 гестационна седмица матката започва да расте, така че може да почувствате тъпа или придърпваща лека болка в долната част на корема.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Някои жени също имат оскъдни червеникави или кафеникави вагинални секрети по време на "нормалното" начало на менструацията..

p, блок цитат 27,0,0,0,0 ->

Обикновено това е безвреден симптом на хормонални промени, но ако подобни случаи се повтарят постоянно, по-добре е да се обърнете към лекар..

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Кога веднага да посетите лекар! Ако кървенето е придружено от болки в гърба, болки в долната част на корема или свиване на матката, незабавно отидете в болницата.

p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

Отслабване през първия триместър - нормално ли е или не

През първите три месеца от бременността наддаването на тегло е относително малко. В зависимост от структурата на женското тяло тя варира от един до три килограма. През първите месеци може дори да се случи бъдещата майка да отслабне с 0,5-2 кг.

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

Това най-често се случва, когато сте уморени от постоянно гадене или силно повръщане. Лошата диета и прекалено интензивният начин на живот също могат да причинят загуба на тегло..

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

Ако загубата на тегло не е голяма, просто забавете темпото на живот малко и осигурете добре балансирана диета.

На първо място, ежедневната диета на бременната жена трябва да е богата на зеленчуци и пълнозърнести храни. Също така, от време на време, трябва да ядете повече калорични храни..

p, блок цитат 34,0,0,0,0 ->

Това може да бъде мазна морска риба, кашкавал, бобови растения, млечни шейкове, банани, ядки. Ако теглото ви е спаднало с повече от 3 кг до края на 9-та седмица от бременността, трябва да се консултирате с лекар.

p, блок цитат 35,0,0,1,0 ->

Съвети за бъдещата майка

В случай на хронични заболявания, 9-та седмица от бременността е точното време за допълнителни консултации със специалисти.

p, блок цитат 36,0,0,0,0 ->

Препоръчва се също да се консултирате със своя зъболекар - грижете се за зъбите си още в самото начало на бременността. Много често кариозните лезии се влошават по време на бременност - това трябва да се предотврати, като редовно се докладва за това на зъболекаря.

p, блок цитат 37,0,0,0,0 ->

От 9-та седмица на бременността мултивитамините могат безопасно да се използват. Имайте предвид, че те съдържат фолиева киселина, йод, желязо, витамин D3 и DHA.

p, блок цитат 38,0,0,0,0 ->

 • Каква роля играят хранителните добавки по време на бременност?

Фолиева киселина - отговаря за правилното формиране на нервната система на детето. Препоръчително е да се използва в профилактична доза от мин. 0,4 mg преди бременността и продължете с добавките до края на втория триместър на бременността, т.е. до приблизително 28 гестационна седмица.

p, блок цитат 39,0,0,0,0 ->

Йод - Добавките с този елемент предотвратяват заболявания на щитовидната жлеза при майката и плода. Недостигът му увеличава риска от умствена изостаналост при децата, което може да е причина за спонтанни аборти и преждевременно раждане. Предложената профилактична доза за бременност е 200 mcg на ден.

Бременност 9 седмици

Плодове (развитие, размер)

Започва третият месец на бременността. Плодът е само на 7 седмици, но вече е нараснал страхотно през това време: кокцигелно-теменният му размер достига 22-30 мм, а теглото му е около 2 г. Ембрионът продължава да се изправя и скоро ще се отърве от опашката си. Сега изглежда като малка шушулка грах. И дори не мога да повярвам, че в него протичат толкова сложни процеси.!

Мозъкът, нервната система, някои вътрешни органи вече са формирани, но развитието не спира нито за секунда! На 9-та седмица от бременността плодът вече уведомява майката за своите нужди: специални сигнали от малкия мозък идват в тялото на майката. Учените вярват, че жената усеща рязките им промени в хранителните навици..

9-та седмица от бременността е следващият етап от формирането на жизненоважни механизми. Сега се формира малкият мозък (тук ще се контролира координацията), хипофизната жлеза (тук ще се произвеждат първите хормони), средният слой на надбъбречните жлези (тук ще се произвежда адреналин), както и лимфните възли (тук се образуват лимфоцели). Започват да се образуват гърди и гениталиите.
Сърцето и централната нервна система вече работят, но тяхното подобрение не спира: тази седмица се формират черепните, междупрешленните и гръбначните нерви. Раменете и предмишниците вече са изпъкнали, крайниците се движат и могат да се огъват, те продължават да се удължават и усъвършенстват: стъпалото расте, пръстите са все по-разделени, виждат се зачатъците на невенчетата, които все още са разположени от вътрешната страна - на дланите и стъпалата.

Хлапето постепенно расте обрасло с мускули, а костите постепенно се укрепват. Главата все още е твърде голяма по отношение на тялото, но лицето непрекъснато се подобрява: очите се събират, те са затворени от клепачите, които няма да започнат да се отварят скоро. Устата се удължава и придобива по-изразителни черти: образуват се ъгли и гънки, бебето може да набръчка устните си и дори знае как да преглъща. На 9 седмица бъдещата шия вече се вижда.

Друго постижение е способността за уриниране. Ембрионът премахва отпадъчните продукти през пъпната връв в тялото ви, така че натоварването на бъбреците ви ще се увеличава през цялото време. Пъпната връв на 9 седмици става още по-дълга и по-плътна и плацентата вече започва да функционира, въпреки че ще поеме напълно функциите на жълтото тяло само след няколко седмици.

Усещания на 9-та седмица от бременността

Жената усеща всички тези промени върху себе си. Най-вече тя започва да ходи по-често до тоалетна по малък начин: бъбреците вече работят за двама. На 9-та седмица от бременността апетитът може напълно да изчезне или да се увеличи с отмъщение. Странните пристрастявания към храната изненадват не само роднините, но и самата жена: тя никога не е яла ягодов сладолед с туршия от краставици!

Все още ужасно сънлив! Чувствате се уморени, може да ви се завие свят и дори да припаднете, понякога ви се струва, че ви липсва въздух. Тялото започна да натрупва мастни резерви, за да нахрани бебето. Това означава, че не е нужно да се подлагате на диета, а помислете за по-широки дрехи, които няма да стискат стомаха ви и да ви създават дискомфорт. Избирайте дрехи само от естествени материи, не забравяйте да си купите удобен сутиен, който да не стиска гърдите ви. Между другото гърдите продължават да радват баща ти - той непрекъснато расте. Зърната са свръхчувствителни към дразнители и могат да потъмнеят, а понякога се вижда и мрежестата вена на гърдите.

Жената може да бъде измъчвана от безсъние, но по това време трябва да се опитате да изработите оптималния дневен режим, включително задължителни разходки на чист въздух и почивка.

Разбира се, не всички бременни жени са обречени на подобни неудобства: мнозина преминават през 9-та седмица на бременността абсолютно удобно, без никакви "странични ефекти".

9-та седмица от бременността може да бъде придружена от различни болезнени усещания. Най-често те показват възможна заплаха от спонтанен аборт. Говорим за силни схващащи болки в долната част на корема, които излъчват в долната част на гърба и могат да бъдат придружени от кървави отделяния от кафяв или дори червен цвят. В този случай е необходимо да се вземат мерки за поддържане на бременността..

Ако коремната болка на 9-та седмица от бременността е свързана с червата, тогава можете да вземете хапче No-shpy, преди да се съгласите с това с Вашия лекар.

Болката в гърба или сакралната област може да се дължи на компресия на седалищния нерв от матката. Ако те се влошат, лекарят може да препоръча да носите превръзка. Болката в срамната артикулация може да бъде симптом на симфизит, така че определено трябва да кажете на Вашия лекар за това.

Кървене

Болката в долната част на корема и болката в кръста може да доведе до кървене на 9 гестационна седмица. В този случай няма начин да се колебаете: легнете и извикайте линейка и ако е възможно, веднага отидете в болницата. Всяко количество приток на кръв трябва да се приема за кървене. Менструацията на 9-та седмица от бременността вече не отминава, въпреки че има медицински термин „абдекция на плода” - състояние, при което се появява менструално кървене, въпреки развитието на бременност в тялото. Но в този случай едва ли бихте знаели вече, че животът е възникнал във вас..

Кървенето на 9 гестационна седмица може да е признак на ерозия на шийката на матката или някакъв вид новообразувание. В този случай ще липсват придърпващи болки в долната част на корема. Но все пак лекарят трябва да установи причината..

9 седмици бременна: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Бебешко развитие
  • Мозък и нервна система
  • Вътрешни органи
  • Външен вид на детето
  • Какво може да направи бебето?
 • Плацента
 • Вашето дете е на ултразвук
 • Какво чувства мама?
  • Промени в тялото
  • Разпределения
  • Болка
 • Възможни проблеми
 • Изследвания и анализи
 • Препоръки за бъдещи майки
  • Хранене
  • облекло
  • Ежедневен режим
  • Секс
  • Предпазни мерки
 • Прегледи на бъдещи майки

Започва третият месец на бременността. Състоянието на майката вече не се съмнява: жената е разцъфнала, бременност за мнозина по това време, дори ако има токсикоза. Какво се случва с бебето и мама тази седмица, ще ви разкажем в този материал.

Колко месеца е?

Деветата седмица на бременността означава, че са приключили два акушерски месеца, които продължават 4 седмици, третият е започнал. Като цяло бременността продължава 10 акушерски месеца и следователно дори една трета от този дълъг и интересен път все още не е преминат.

Според световната практика акушерите отчитат времето на бременността не от зачеването, както правят самите жени, а от първия ден на последната менструация. С други думи, акушерството се различава от реалното време с около 2 седмици, тъй като овулацията обикновено настъпва в средата на цикъла.

Деветата седмица на бременността по акушерски стандарти е 7 седмици от датата на зачеването, бебето живее в корема на майката за малко повече от месец и половина и през това време се е променило много и е израснало много. За да не се обърка във времето, жената трябва да разбере, че цялата медицинска документация в консултацията, всички изследвания, ултразвук и анализи се изписват и извършват с посочване само на акушерския термин. Сега това е 8-9 седмици според медицинските стандарти и 6-7 ембрионални седмици.

Ако една жена има 9 седмици от закъснението, тогава говорим за съвсем различен период - това е 11 седмици от датата на зачеването и 13 акушерска седмица.

Бебешко развитие

Хлапето порасна забележимо. Сега, от опашната кост до короната на главата му, височината му е около 20 мм и той вече тежи повече от 3 грама. Трохата прилича на грахова шушулка, тъй като все още не се е отървала от опашката, което е характерно за хората по време на ембрионалното развитие. След тази седмица бебето ще промени официално статуса си.

От зачеването до 9 седмици той е смятан за ембрион, след 9 седмици официално ще бъде наречен плод, тъй като започва феталният период на бременността.

Ембрионът много се опитва да придобие човешки облик и тази седмица се разгъва активно, преставайки да прилича на попова лъжичка или запетая. Ембрионалната опашка ще изчезне много скоро.

Мозък и нервна система

По това време мозъкът се развива активно. Неговото създаване беше успешно по-рано и сега започва периодът на растеж и установяване на функции. Някои изследователи твърдят, че бебето вече е в състояние да изпраща импулси от мозъка си към нервната система на майката. Това е, което някои се опитват да обяснят промяната в апетита и хранителните навици на бременна жена..

Официалната медицина обаче няма достатъчно доказателства за този процес. Това е само хипотеза. Но на бъдещите майки не е забранено да фантазират малко и да си представят, че именно бебето я кара да иска торта или парче креда..

Малкият мозък се формира тази седмица. Двигателните способности, или по-скоро тяхната съгласуваност и координация, ще зависят от това. Хипофизната жлеза се развива, скоро тази част от мозъка ще започне активно да участва в процеса на производство на първите независими хормони, необходими за нормалния растеж и развитие на бебето.

Нервната система на детето вече работи, но развитието му не спира нито за секунда. Това ще продължи през цялата бременност и след това процесът ще продължи и след раждането. 8-9 седмици са изключително важни за правилното развитие на нервната система, тъй като сега се формират черепните нерви, черепните нерви и междупрешленните нервни връзки.

Всеки неуспех в този процес може да доведе до сериозни заболявания на централната нервна система, поради което бъдещата майка по това време трябва да следва всички препоръки и да предпазва бебето си от всякакви негативни влияния отвън.

Вътрешни органи

На 9-та седмица се формира средният слой на надбъбречната кора, който ще вземе активно участие в синтеза на различни хормони. Сърцето и кръвоносните съдове вече са оформени, те работят. Тази седмица сърцето на бебето „придобива“ междупредсърдна преграда.

Формирането на почти всички вътрешни органи е завършено и сега работата им се „отстранява“.

Тази седмица полът на детето вече е определен, развитието на вътрешните полови органи е в разгара си, започва образуването на външни, но засега това е само генитална туберкула, която изглежда еднакво и при момчетата, и при момичетата.

Започва образуването на лимфни възли, развитието на млечните жлези при деца от двата пола. Тази седмица щитовидната жлеза започва да работи и бъбреците не стоят настрана - те вече отстраняват течността от тялото на трохите.

Външен вид на детето

Хлапето все повече прилича на човек, но все пак изглежда малко странно. Ембрионът има голяма глава, малки къси ръце, малък корем.

Сега главата е най-голямата част от тялото. Лицето започва постепенно да придобива човешки черти, бебето престава да бъде като извънземно. На 9-та седмица очите започват постепенно да се сближават, плъзгайки се по-близо до центъра на лицето. Късата уста започва да се удължава и се образуват гъби. Вече бебето се опитва да изгради лица, но засега поради недостатъчно развити лицеви мускули не е много добро в това.

Но на 9-та седмица започва да се появява подобие на врата, много скоро бебето ще може да извива главата си наоколо. Формирането на ушите продължава, тази седмица се поставят активно ушните миди.

По това време крайниците започват да се удължават, пръстите растат по дръжките. Самите дръжки придобиват лакти, а долните крайници придобиват вече доста подобни на истински крака. Ноктите, или по-скоро техните прототипи, се формират тази седмица, но не на пръстите, на дланите и стъпалата, постепенно те ще се "плъзгат" на мястото си.

Формирането на мускулната система продължава, костите започват да стават по-силни и сега има нужда от достатъчно съдържание на калций в кръвта на бъдещата майка. Открояват се раменете и предмишниците, увеличава се обемът на гръдния кош и коремните кухини, сърцето вече не изпъква.

Какво може да направи бебето?

Основното постижение тази седмица е писането. Сега бебето поглъща околоплодната течност и изпразва пикочния мехур със завидна редовност. Не е нужно да се притеснявате - водите запазват стерилността си, тъй като се обновяват на всеки 3-4 часа.

Между другото, преглъщането трябва да се спомене отделно. По това време бебето се научи да преглъща перфектно, тъй като рефлексът за преглъщане е един от първите, който се формира при мъж в ембрионалния период.

На 8-9 акушерска седмица детето е в състояние да движи крайниците, въпреки че подобни движения все още напомнят на хаотично пляскане, нервната система и мозъкът все още не могат да координират двигателните функции.

Плацента

"Мястото на детето" замества хориона и през тази седмица плацентата започва постепенно да поема функциите на жълтото тяло, което не спира дейността му. Младата плацента постепенно започва да свързва тялото на майката и тялото на бебето. Пъпната връв става по-дълга и по-дебела.

Вашето дете е на ултразвук

Ултразвуково сканиране на 9-та седмица обикновено не се предписва, тъй като все още има време преди първото скринингово проучване. Но може да има различни показания за диагностика. Освен това днес всяка бременна жена по свое желание може да направи ултразвук в платена клиника, само за да види как е станало бебето и колко е пораснало.

Понастоящем медицинските показания за ултразвуково сканиране са както следва:

 • патология на бременността;
 • несъответствие между размера на матката, когато се гледа акушерски период;
 • изясняване на гестационната възраст и броя на плодовете;
 • наблюдение на развитието на бременността след ин витро.

Лекарят по ултразвукова диагностика по това време, ако разрешението на апарата и обстоятелствата позволяват, ще може да покаже на майката първите движения на бебето, които тя все още не може да усети - бебето е малко, в матката е свободно. По това време се измерват основните параметри, които дават възможност да се прецени правилното развитие на детето. Тези параметри включват SVD - средният вътрешен диаметър на яйцеклетката и CTE - кокцигеално-теменната големина.

Кои трябва да са нормални, не е лесен въпрос, защото всяка бременност е уникална по свой начин. Средно нормите са както следва.

Средният вътрешен диаметър на яйцеклетката при 9 акушерска седмица от бременността

Размерът на яйцеклетката чрез ултразвук, mm

Срок (седмица + ден)

8 седмици + 1 ден

8 седмици + 2 дни

8 седмици + 3 дни

8 седмици + 4 дни

8 седмици + 5 дни

8 седмици + 6 дни

KTR - таблица по дни от 9-та седмица на бременността:

Размери на опашната кост (mm)

Акушерски срок (седмица + ден)

Сърдечната честота, т.е. сърдечната честота, тази седмица се чува перфектно по време на ултразвуково сканиране. Средно е 175 удара в минута. Възможни са обаче различни варианти - показателите от 155 до 195 удара на малко сърце в минута се считат за нормални.

Все още е трудно да се измерват ръцете, краката и главата - бебето е толкова миниатюрно, че скенерът не може да улови точните параметри на крайниците или отделните части на тялото.

Към този момент не може да се види пола на детето. Гениталните туберкули са еднакви при момчетата и момичетата. За да разберете какъв пол да очаквате, по-добре е да отидете в кабинета по ултразвук по-късно - след около 16 седмици от бременността, тъй като външните полови органи ще бъдат напълно оформени, а скротумът при момчетата ще бъде забележимо различен от срамните устни на момичетата.

Какво чувства мама?

На 9 акушерска седмица чувствата на бъдещите майки могат да варират значително. Някои имат токсикоза с всички „наслади“ от това състояние, докато други пърхат и се чувстват чудесно. По това време хормонът прогестерон "води" всичко. Произвежда се в големи количества с цел запазване живота на бебето - създава подходящи условия за неговото развитие и до известна степен инхибира майчиния имунитет, така че да не отхвърля плода като наполовина генетично чужд обект.

Под въздействието на прогестерона започва глобално преструктуриране на целия организъм след зачеването. До 9 гестационна седмица симптомите и признаците на бременност са очевидни..

Мензисът отсъства, апетитът на жената се повишава, вечер може да се повиши лека температура, от която сутрин не остава и следа.

Всички процеси, протичащи в тялото на жената, сега консумират доста голямо количество енергия, енергийните запаси и потенциалът са изчерпани. Следователно жената може да се почувства уморена и съкрушена още от сутринта. Тя се уморява по-бързо, като прави нормална ежедневна работа, почти постоянно иска да спи.

Понякога им се вие ​​свят, на някои им прилошава и от миризми и вкусове, които преди са били харесвани или са били толерирани. Вечер мнозина имат главоболие. Може да се появи запек и разхлабени изпражнения. Всичко това е страничен ефект на прогестерона, който осигурява нормалното развитие на бременността..

Ако една жена страда от тежка токсикоза по това време, няма какво да изтърпи - по-близо до 12-13 седмици симптомите на ранна токсикоза обикновено отстъпват.

Ако гърдите ви болят силно сега, тогава също трябва да бъдете търпеливи - всички основни промени в структурата на млечната жлеза, която се подготвя за хранене на бебето, настъпват главно през първите три месеца от бременността, тогава ще бъде малко по-лесно.

Много жени по това време отбелязват, че гърдите им са се увеличили с около 1,5-2 размера, което обикновено се оценява от съпрузите им. Размерът на матката сега се е удвоил спрямо първоначалното си състояние, теглото й е около 100 грама за жените, които за първи път ще станат майки, и около 200 грама за тези, които са решили да раждат второ, трето или следващо бебе.

Благополучието в началото на 9-та седмица може да бъде засенчено от появата на настинка. Всъщност запушването на носа по това време почти никога не е свързано с настинки, ТОРС, остри респираторни инфекции или други заболявания. При липса на други симптоми на тези заболявания, говорим за физиологичен ринит на бременни жени..

Лигавиците се подуват поради натрупването на течност в тялото, в резултат на което назалното дишане е нарушено. Това са и последиците от работата на прогестерона и няма нужда да се лекува такава настинка. Ако носът изобщо не диша, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Поради неразположение, запушване на носа, много бременни жени не могат да получат достатъчно сън. Парадоксът от 9 седмици е, че през деня жената наистина иска да спи, но с настъпването на нощта сънят не идва, независимо как бъдещата майка се опитва да брои агнетата и овцете. Това явление е временно, главно хормонално. Малко по-късно ситуацията се стабилизира.

Външно бременността все още не е обективно забележима. Само много внимателен поглед може да определи увеличаването на обиколката на талията и размера на гърдите. Въпреки това, във външния вид на бъдещата майка по това време се появява нещо неуловимо, появява се някаква мистерия във външния вид на жена, духовност, очите й блестят, мнозина отбелязват, че са станали по-красиви и привлекателни..

Промени в тялото

Вътре в жената настъпват кардинални промени. Нивото на хормона, произведен от хорионните клетки, продължава да се повишава. Именно той позволи в началото на бременността да установи нейния факт - hCG в определена концентрация "оцветява" втората лента на теста, а също така се определя при анализа на венозна кръв.

Сега нивото на hCG все още не е максимално, ще достигне своя връх до 12-13 седмици от бременността и след това постепенно ще започне да спада.

Матката вече започва да се усеща. По размер е подобен на добрия грейпфрут. Във всеки случай при преглед гинекологът няма да има съмнения - бременната матка вече е забележимо различна от небременната. За много жени под въздействието на хормони кожата започва да се изглажда, става по-чиста, по-красива, добре поддържана. По зърната могат да се появят тъмни петна.

Ако през първите два месеца бъдещата майка често тичаше до тоалетната поради малка нужда, тогава от 9-та седмица желанието за уриниране става по-рядко, което се възприема от жените като значително облекчение. Във връзка с образуването на плацентата, обемът на кръвта, циркулираща в тялото, се увеличава, което кара бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове и черния дроб на майката да работят в засилен режим. Следователно дори лекото физическо натоварване може да причини ускорен пулс, задух.

Тялото, по "поръчка" на прогестерон, започна да съхранява мазнини за бъдеща употреба, които са източник на енергия за женското тяло и растящото бебе. В допълнение, мастните натрупвания по корема, талията, ханша са много разстроени за много стройни момичета, които заявяват, че талията вече се е увеличила с 3-4 сантиметра, а в бедрената линия има увеличение от 2-3 сантиметра.

Сега бебето се нуждае от достатъчно количество течност и то ще го вземе от тялото на майката.

9 седмици бременна кожа и коса могат да станат по-сухи. Тази седмица се появява рискът от развитие на анемия..

Разпределения

Количеството освобождаване от отговорност тази седмица остава, както и седмици по-рано, увеличено. Повече вагинална секреция се получава поради хормонални промени, които изживява цялото женско тяло. Обикновено те са прозрачни, светли, например светло жълтеникав цвят. Здравословното отделяне при неусложнена бременност на 9 седмици е без мирис, без примеси, примеси.

Разтоварването розово, оранжево, с примеси на кръв се счита за тревожни признаци. Те могат да говорят за заплаха от спонтанен аборт, проблеми с шийката на матката (ерозия например). Тайната, която има кафяв цвят, и размазва.

Зелено и кафяво отделяне с неприятна миризма може да показва наличието на инфекция, включително генитална. Инфекция на плода, развитието на спонтанен аборт може да се избегне, ако се консултирате с лекар навреме с оплаквания от нетипично отделяне за този период.

Появата на сърбеж едновременно с бял дебел секрет, който има консистенция на извара, мирише на мая или кисело мляко, може да показва, че жената има млечница. Това заболяване е чест спътник на бременността. Определено трябва да се консултирате с Вашия лекар относно методите на лечение и лекарствата, разрешени за бременни жени..

Тъй като бременността за всяка жена протича съвсем индивидуално, тогава изписването може да бъде доста специфично. За една жена розовите отделяния ще бъдат норма, докато за друга те ще станат възможни с патология.

Всички изхвърляния, с изключение на леките, се оценяват по количество, мирис и съпътстващи симптоми. Ако те не притесняват жената, нищо не я наранява, тогава мазилката в някои случаи е просто индивидуална характеристика. Но лекарят трябва да отговори на въпроса, нормата или патологията, който ще разчита на диагностични данни, анамнеза и резултати от изследвания на конкретна жена.

Ако кръвта изведнъж започне да тече, това не предвещава нищо добро, тъй като в 99% от случаите това говори за голяма вероятност от спонтанен аборт, за начален спонтанен аборт, така наречения спонтанен аборт. В тази ситуация жената трябва да стигне до болницата възможно най-скоро. Препоръчително е да не губите време и да се обадите на "линейка".

В около 60% от случаите на кървене в този гестационен период, при навременна и правилна медицинска помощ, бременността може да бъде спасена.

Коремна болка с различна интензивност по това време не е норма. Матката все още не е достатъчно голяма, за да упражнява физиологичен натиск върху съседните органи и все още е далеч от раждането болките да бъдат причинени от разширяването на таза и подготовката на мускулите. Следователно, всяка болка в корема на толкова ранен етап не трябва да се пренебрегва. Определено трябва да кажете на Вашия лекар за това, защото често издърпващи болки предхождат спонтанен аборт.

Стомахът също може да боли поради проблеми с храносмилането. Запек, диария, повишено образуване на газове, които могат да се наблюдават по това време, не допринасят за безболезнен стомах. За да разграничите болката, която възниква със заплаха от спонтанен аборт, от болката, присъща на лошото храносмилане, трябва внимателно да слушате естеството на болката:

 • Със заплахата от прекъсване на бременността те се дърпат, болят, почти постоянни, излъчват се в долната част на гърба, придружени от необичайно отделяне.
 • При храносмилателни разстройства болката е по-остра и краткотрайна, локализира се само в коремната област, главно в горната част на корема. Няма патологично отделяне..

Тази седмица една жена може да започне да чувства, че гърбът я боли. В това няма нищо изненадващо. Все същият хормон на бременността - прогестерон - причинява омекотяване на мускулите и връзките, във връзка с което могат да се появят болки и болки. Коремът е все още малък и центърът на тежестта не е изместен, но вечер жената може да почувства болки в долната част на гърба.

Болката в началото на третия месец на бременността в гърба и кръста може да бъде обостряне на хронични, съществуващи заболявания, например бъбречно заболяване или остеохондроза. Причината е, че тялото на жената, още в началния етап на раждането на бебе, изпитва сериозен стрес, при който първото „предаване“ са онези органи и системи, в които е имало „проблеми“.

Главоболието на 9-та седмица показва, че количеството кръв се е увеличило и налягането върху стените на съдовете се е увеличило леко. Този вид болка е особено забележима при жени, които имат склонност към хипертония - високо кръвно налягане.

Когато се появят главоболия, трябва да се следи кръвното налягане.

Налягането се измерва на две ръце на свой ред, не е възможно да се мълчи за фактите на увеличението - лекарят трябва да знае, че жената има шанс да развие гестоза - състояние, опасно както за бебето, така и за жената.

Бременните жени на 9 седмици плашат не само наличието на болка, но и нейната липса. Например, в ситуация, в която гръдният кош изведнъж спря да боли и признаците на бременност изчезнаха, които бяха преди ден. В този случай можем да говорим за неразвиваща се, замразена бременност. Ако плодът е починал, тогава тялото на жената спира да се развива според „бременния сценарий“. Трябва да направите ултразвук и да се уверите, че бебето е живо.

Понякога изчезването на гадене, болки и сънливост, както и болка в гърдите, просто означава, че времето на токсикоза и преструктуриране на млечната жлеза е приключило. Сега бременността ще бъде лесна и спокойна, поне до третия триместър..

Възможни проблеми

Първият триместър на бременността, който включва 9-та седмица по акушерски стандарти, се счита за най-опасен по отношение на запазването на бебето. Бебето все още е толкова слабо и уязвимо, че всичко може да му повлияе негативно - от здравословното състояние на жената до екологичните и психологичните фактори.

Повечето спонтанни аборти, според медицинската статистика, се случват през първите три месеца на бременността. Въпреки че обхватът на проблемите, които могат да зачакат бъдещата майка и нейното бебе в този момент, не се ограничава само до заплахата от спонтанен аборт. Подробности - по-долу.

Ретрохориален хематом

Има такава патология в една или друга степен при всяка четвърта бременна жена до 11-12 седмици. Ретрохориалният хематом е натрупване на кръв между хориона и мембраните, ако има леко отделяне.

Най-често патологията се среща при жени, които страдат от инфекциозни заболявания, възпалителни заболявания на репродуктивната система, работещи в опасни индустрии, където има излагане на силни вибрации. Различни заболявания на ендокринната система, автоимунни заболявания, при които тялото на майката произвежда антитела срещу плода, също могат да причинят хематом.

Ретрохориален хематом често се наблюдава при жени, изпитващи силен стрес в ранните етапи, както и при жени, които извършват доста тежка физическа работа (вдигане на тежести, например). Пушенето и приемът на алкохол могат да доведат до хематом, както и до тежка токсикоза, ако жената има къде да го има.

В лека форма патологията е асимптоматична, бъдещата майка научава за наличието на такъв хематом само по време на ултразвуково сканиране. По-обширен и сериозен хематом се характеризира с намазка от канела от гениталиите..

Хематомът е голяма опасност за поддържане на бременността. Ако кръвта е заменила кафявото течение, експертите препоръчват спешно да отидете в болницата, за да се изключи възможността за внезапен растеж и увеличаване на хематома, обширно отделяне и смърт на бебето в утробата.

Лечението най-често е насочено към спиране на растежа на хематома и неговата резорбция. Може да бъде стационарен или амбулаторен - всичко зависи от размера на хематома и степента на заплаха за раждането на дете.

Риск от спонтанен аборт

До 70% от бременните жени, в една или друга степен, са изправени пред заплахата от преждевременно прекъсване на бременността; в повечето случаи бременността може да се запази, ако причините за заплашителното състояние не са свързани с генетични нарушения при бебето. За съжаление, в случай на хромозомни аномалии, когато плодът не е жизнеспособен, самата природа провежда естествен подбор. Медицината е безсилна по този въпрос..

Сред другите причини, поради които заплахата може да се развие на 9 гестационна седмица, са анамнези за спонтанни аборти, възрастта на жената (колкото по-възрастна е бъдещата майка, толкова по-вероятно е неблагоприятен изход), тютюнопушене, тежък и продължителен стрес, прием на някои лекарства, кофеин, излагане на неблагоприятен екологичен фон, хронични заболявания на жените, включително тези от гинекологичен профил. Вероятността от спонтанен аборт се увеличава, ако предишната бременност е завършила с аборт.

След IVF вероятността от спонтанен аборт на 8-9 седмици от бременността е приблизително 24%, при ранен Rh-конфликт тази вероятност се повишава до 60%. Съвременната медицина има много начини да поддържа бременност, ако жената потърси помощ своевременно..

Симптомите на заплахата са дърпащи болки, нетипично отделяне, главно с наличие на кръв или ихор. Тук самолечението е неприемливо..

Неразвиваща се бременност

Тази патология се нарича още неуспешен спонтанен аборт, тъй като бебето, което по някаква причина е спряло да расте и е умряло, остава известно време в маточната кухина и жената може да не знае, че се е случило непоправимото. Това може да се случи по всяко време, но три периода се считат за най-опасни по отношение на вероятността от измръзване на плода: 3-4 седмици, 8-10 седмици и 16-18 седмици. По този начин 9-та акушерска седмица навлиза в период на повишен риск и жената трябва да бъде много внимателна към своето благосъстояние..

Най-честата причина за такава патология са генетичните нарушения - бебето е наследило допълнителна хромозома в една от двойките или се е образувал патологичен мутирал ген. Много често такива деца са не само нежизнеспособни, но и не могат да растат и да се развиват нормално, докато са още в утробата на майката. Ето защо ембрионът след почистване на маточната кухина се отвежда за генетични изследвания..

Получените данни ще помогнат на двойката да планира бременност в бъдеще, като се вземе предвид вероятността от генетични нарушения. Генетик ще им помогне с това..

Втората по популярност причина за замръзване на плода, спиране на неговото развитие са инфекциозните заболявания при майките. Това могат да бъдат както генитални инфекции, така и TORCH инфекции. Понякога в патологията има дял на "вината" и партньора на жената, така че при тератозооспермия (нарушаване на морфологичните свойства на сперматозоидите) може да настъпи бременност, но тя завършва в преобладаващото мнозинство със спонтанен аборт на ранен етап. Пътуванията на мама през този период могат да повлияят на плода, ако са свързани с рязка промяна в климата, както и с лоши навици.

Вероятността за измръзване на плода е по-висока при жени, които са правили няколко аборта преди това.

Патологията обикновено се открива при ултразвуково сканиране, тъй като лекарят не вижда признаци на фетална активност. Често акушер-гинеколозите са първите, които „намират“ неразвита бременност, тъй като размерът на матката забележимо изостава от очаквания период. Ако изследването не е било проведено, тогава първите симптоми могат да бъдат кърваво кафяво отделяне, дърпаща болка в долната част на гърба, характерна за спонтанен аборт, тъй като 2-4 седмици след замръзване плодът започва да се отхвърля.

Няма лечение, маточната кухина трябва да се остърже. Предписват се антибиотици. Следващата бременност трябва да се планира с лекаря, много зависи от причините, довели до смъртта на бебето.

Извънматочна бременност

Такава патология се казва, когато яйцеклетката е фиксирана не в матката, а извън нея - в шийката на матката или в тръбата. Такава бременност е обречена да бъде прекратена чрез операция, тъй като детето не може да расте и да се развива нормално извън матката, а рискът от смърт на самата жена се увеличава, например, поради разкъсване на фалопиевата тръба под въздействието на нарастващ ембрион.

Възможно е да се открие такава патология на 9 седмици само ако преди това не е правено ултразвуково сканиране и не е имало преглед от гинеколог. Някои жени, които са направили тест през първите дни на забавянето и са се уверили, че върху него има две ивици, не бързат да станат при консултацията по регистрацията. Те имат по-висок риск от късно откриване на извънматочна бременност. Когато се свържете с лекар, например, на 8-9 седмици, матката няма да съответства на крайния срок по размер, лекарят веднага ще изпрати жената за ултразвуково сканиране, а диагностикът-сомолог няма да може да намери яйцеклетката в нея.

Към 9 седмица извънматочната бременност може вече да има свои симптоми - треска, болка в рамото, особено когато жената заема хоризонтално положение, гадене, диария и коремна болка - в дясната или в лявата страна (всичко зависи от конкретното място на прикрепване на яйцеклетката), появата на кървави отделяния от гениталиите.

Остри болки, рязане, които са трудни за понасяне, с едновременен натиск върху ректума и силно желание за изпразване на червата в момента, може на 9 седмици да показват, че е имало разкъсване на фалопиевата тръба. Жената се нуждае от спешна хирургическа помощ, животът й е застрашен.

Съвременните методи за хирургичен отговор в повечето случаи ви позволяват да запазите тръбата (с изключение на разкъсване), вероятността да забременеете отново и да носите бебето е страхотна.

Най-неблагоприятната прогноза е цервикалната бременност, когато яйцеклетката е прикрепена в шийката на матката. В този случай най-често е необходимо да се премахне напълно целия репродуктивен орган..

Вътрематочно забавяне на растежа

Обикновено такава диагноза се поставя на по-значими етапи от бременността, когато лекарят има възможност да измерва различни параметри на тялото на бебето с помощта на ултразвук. На 9-та седмица от бременността диагнозата също може да звучи, но само ако говорим за истинско първично забавяне в развитието на бебето. Обикновено това е свързано с груби патологии на развитието на ембриона и прогнозата е неблагоприятна.

С други думи, ако едно дете на 20 седмици изостава от нормите за даден период с 1-2 седмици при ултразвук, те говорят за забавяне на вътрематочното развитие на първата степен, ако за 3 седмици - тогава за втората степен. И на 9 седмици самият факт може да бъде диагностициран, без да се посочват степени.

Пример: на 9-та седмица от бременността КТР на плода и размерът на яйцеклетката съответстват само на 6-7 седмици, докато времето на бременността е известно със сигурност, не може да има грешка и плодът показва признаци на жизнена дейност, тоест продължава да се развива. Може да има и друг вариант - яйцеклетката ще съответства на гестационната възраст, а КТР на плода ще изостане значително.

Във всеки случай забавеното развитие на бебето изисква индивидуален подход от лекарите. Най-често причините се крият в хромозомна и нехромозомна аномалия, при която животът на бебето се запазва, но множество малформации на вътрешните органи не му позволяват да се храни нормално, да расте, да се развива.

Около 20% от децата със симптоми на ранно забавяне на развитието се раждат мъртви или умират в рамките на няколко часа или дни след раждането.

Други причини включват отрицателни фактори на околната среда, заболявания на майката, инфекции, нейните лоши навици и недостатъчно хранене. Поради тези причини лекарите могат да помогнат, като започнат да инжектират жена с витамини, лекарства, маточно-плацентарният кръвен поток се подобрява. Хлапето ще може да расте върху тях до желания размер.

Анембриония

Тази патология нанася силна морална и психологическа травма на жената, ако бъде открита в период от 8-9 седмици. След теста измина достатъчно време, жената успя да свикне с идеята за бъдещо дете, може би вече е измислила име, гледала е количка, е избрала обувки и костюм за изписване. Колко неочаквана и травматична може да бъде присъдата на лекаря, че от ембрион няма и следа?!

Това обикновено е като извънматочна бременност по това време се открива при жените, когато бъдещата майка за първи път посещава лекар на 9 седмици. Ултразвукът показва растежа на яйцеклетката, но в нея наистина няма ембрион. Тази бременност е вид неразвиваща се бременност, при която имплантирането е било успешно, но ембрионът не се е развил.

Причините за това странно явление почти винаги се коренят в генетична аномалия - допълнителна хромозома, мутирал ген и др. Понякога на възможно най-ранна дата, веднага след имплантацията, жената е изложена на радиация, отрови, токсини, изпитва силен стрес, приема незаконни наркотици, пуши, хормоналният й фон се променя драстично по неизвестни причини. На 9 седмици, ако се открие анембриония, най-вероятно вече не е възможно да се установят истинските причини.

Жената се подлага на хирургичен кюретаж, последвано от противовъзпалително лечение, след което с разрешение на лекаря ще бъде възможно да се опита отново да забременее.

Простуда, грип, ARVI

На фона на намаляване на имунитета, което се потиска от хормоните на бременността в името на спасяването на живота на малкия мъж, растящ в майката, много жени се разболяват през този период. Ако бъдещата майка се разболее от вирусна инфекция, например грип или ARVI, е задължително да се обадите на лекар у дома и да го информирате за вашата "интересна" ситуация. След предписаното лечение е задължително да се извърши ултразвуков контрол, уверете се, че всичко е в ред с трохите.

Ранен спонтанен аборт, замразена бременност не се провокира от самия вирус, а от високата температура, с която е свързана болестта, неправилно лечение с използване на незаконни лекарства.

Настинката не се нуждае от специално лечение. Достатъчно е да си мълчите, да си вземете болнични, да легнете и да пиете топъл чай с боровинки. Посещението на лекар е желателно и в този случай.

Изследвания и анализи

Ако жена се е регистрирала по-рано, тогава не я очакват специални прегледи на 9-та седмица от бременността. Ако за тази седмица е планирано посещение на консултацията за регистрация, жената ще получи голям списък с указания за различни тестове.

Кръв се дарява за общ и биохимичен анализ, общ анализ на урината, коагулограма (тест за съсирване на кръвта), взема се цитонамазка от влагалището и остъргване от шийката на матката, прави се колпоскопия (изследване на шийката на матката с помощта на колпоскоп).

В допълнение, кръв се взема от жена за инфекции, включително сексуални инфекции, за хепатит В и С, сифилис, ХИВ статус и инфекции с TORCH. Според индивидуалните показания те могат да проведат ултразвуково сканиране, да вземат кръв за хормони, да определят нивото на hCG.

Последното може да е необходимо за потвърждаване на многоплодна бременност, изключване или потвърждаване на факта на неразвиваща се бременност, заплахата от спонтанен аборт.

При носене на близнаци концентрацията на хормона е 2 пъти по-висока и за всички заплашителни състояния и смъртта на бебе в утробата е значително по-ниска от нормалната.

Препоръки за бъдещи майки

Препоръките ще помогнат да се роди и роди здраво бебе, след което на 9-та седмица от бременността ще помогне да се избегнат неприятни усложнения на бременността.

Хранене

Дори ако жената има токсикоза, това не е причина да се храни само, например, с краставици през този период. Във всеки случай храненето трябва да бъде балансирано и правилно, защото проблемите с храносмилането на фона на бушуващия прогестерон се влошават именно от грешките в състава на диетата.

Препоръчително е да се храните през този период поне 6 пъти на ден на малки порции, като правите екстремно хранене поне 2,5 часа преди лягане.

Газирани напитки, кафе, силен чай, студени разфасовки, преработени сирена, колбаси, бекон, пържени свински пържоли, пушена риба и консерви трябва безмилостно да се изхвърлят от хладилника, за да няма изкушение.

Те трябва да бъдат заменени от пресни зеленчуци и плодове, постно месо (телешко, говеждо, заешко, пуешко, пилешко), зърнени храни, билки, растително масло, пълнозърнест хляб (в малки количества). Такова меню ще позволи на бебето да получи всичко необходимо за растежа и развитието си от кръвта на майката, а самата жена ще стане значително по-лесно - диарията и запекът ще спрат, изпражненията ще се нормализират, пристъпите на гадене ще намалят.

Трябва да говорите с Вашия лекар за прием на мултивитамини за бременни жени. Скоро бебето ще има повишена нужда от калций, магнезий, фосфор, вече вече има нужда от голямо количество фолиева киселина. В зависимост от сезона, времето на годината, региона на пребиваване, витамините могат да се предписват от най-ранните дати. Ако жената все още не ги приема, е време да зададете този въпрос на Вашия лекар..

облекло

Независимо от времето на годината, дрехите, облечени от жена на ранен етап, трябва да бъдат изработени от естествени тъкани, в които кожата не трябва да прегрява и да се поти (синтетиката допринася за това по най-добрия възможен начин).

На 9 седмици може да се наложи да смените сутиена си. Време е да замените обичайния модел със специален сутиен за бременни с широк "колан" и по-фиксирана опора за млечните жлези.

Ежедневен режим

Отпускът по майчинство е все още много далеч и жената не може да пропусне работа и училище. Затова в нейни интереси е да установи най-оптималното ежедневие за себе си в момента. Ако нощният сън е нарушен, трябва, след консултация с Вашия лекар, да започнете да приемате леки билкови успокоителни, които имат седативен ефект (майчинство, таблетки от валериана). Това ще позволи на жената да се успокои и да преживее трудните хормонални „бунтове“ с най-малко загуби..

Ако е възможно, можете да си почивате през деня, но не в ущърб на нощния сън. По време на нощен сън тялото произвежда много хормони и ензими, протеинови вещества, необходими за осигуряване на нормален живот.

Сексът на 9 седмици не е противопоказан, ако няма заплаха от прекъсване на бременността. Освен това повечето жени подчертават, че сексуалните желания по това време са на върха си. Това е напълно разбираемо - все още няма корем, нищо не притеснява партньорите и не предизвиква безпокойство, необходимостта да се предпазим или, обратно, да „хванем” овулацията, също изчезна.

Сега е моментът да се отпуснете и да се насладите на пълноценни, хармонични интимни отношения..

В допълнение към очевидните ползи за тялото, по това време има секс и ползи за психологическото настроение на бременната жена - жената става по-уравновесена, спокойна, хармонична.

Предпазни мерки

Жената трябва да се откаже от лошите навици и да се погрижи да стои възможно най-далеч от затворените стаи, където хората пушат. Пасивното пушене причинява непоправима вреда на бебето, което сега преминава през най-важните процеси на формиране на органи и системи.

Ако седмица 9 попада в сезона на масовата заболеваемост от грип или ARVI, не трябва да посещавате места с много хора. Жените, чиято работа включва общуване с много хора, по време на пика на заболеваемост, трябва да се консултират с лекар с молба за предоставяне на отпуск по болест, за да прекарат това време у дома в безопасност. Много лекари са щастливи да предприемат такава мярка, защото разбират, че е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува пациент по-късно с риск за майката и детето..

Разходките на чист въздух са полезни и необходими по това време, независимо от сезона, времето. Бебето се нуждае от кислород. Получава го с кръвта на майка си и майка му може да обогати кръвта си с кислород, като се разхожда и пие кислородни коктейли.

Прегледи на бъдещи майки

Бъдещите майки за своята 9-та седмица от бременността в различни форуми в интернет са оставили много различни отзиви. Някои страдаха през този период от тежка токсикоза, други се радваха на новата си позиция. По това време някои майки стартираха „дневници на бременността“, в които въвеждаха общи данни за всеки ден - тяхното тегло, кръвно налягане, ниво на базалната температура, подробно описание на всички тревожни симптоми.

Такива дневници се препоръчват от самите акушер-гинеколози, тъй като записите на жената между планираните срещи позволяват на лекаря да оцени не само промените, настъпили след последното посещение на бременната жена, но и да види възможни усложнения, някои характеристики на бременността, които се проявяват между посещенията.

Можете да видите какво се случва през 9-та седмица от бременността в следващото видео.