Деветата седмица на бременността е началото на третия месец на бременността. Други може още да не се досещат за позицията на жената, тъй като все още няма очевидни външни признаци на бременност. Но въпреки това новият живот се развива активно и жената го усеща перфектно. По това време токсикозата все още може да бъде много обезпокоителна, болки в гърдите. Може да се появят и други не особено приятни усещания. Нека да разберем кои усещания са норма и кои трябва да са тревожни.

Деветата акушерска седмица на бременността е периодът, когато са изминали около седем седмици от момента на зачеването. Понякога жените питат: колко месеца е деветата акушерска седмица? Според акушерските условия започва третият месец, тоест остават около 6 месеца преди желаната среща с бебето. Ако броим от момента на зачеването, тогава периодът до три месеца все още не е достигнал. От зачеването са изминали около месец и половина.

Признаци

Този период все още се отнася до първия триместър, който се счита за най-труден за жената. Тялото функционира с повишен стрес, тъй като има глобално преструктуриране, което засяга много системи. По принцип усещанията при такова преструктуриране на тялото са неприятни:

 • може да продължи да измъчва токсикозата;
 • отбелязват се промени в настроението;
 • често се налага да ходят до тоалетна, тъй като бъбреците работят за двама, а разширената матка оказва натиск върху пикочния мехур.

Токсикоза

През деветата седмица токсикозата продължава да разваля настроението на бъдещата майка. Токсикозата се проявява:

 • гадене, особено често гаденето се появява сутрин на гладно;
 • лигавене;
 • сънливост, слабост;
 • емоционална нестабилност.

При някои жени токсикозата на деветата седмица не е много изразена, докато други страдат от често повръщане и неразположение. В последния случай не е нужно да търпите и да чакате токсикозата да премине сама.

Необходимо е да се свържете с антенаталната клиника и лекарят ще предпише лечение, което, ако не елиминира напълно токсикозата, то поне значително подобрява благосъстоянието на бременната жена.

Много жени се интересуват от това колко месеца продължава токсикозата? Не може да се даде точен отговор. Дори при една и съща жена по време на първата и следващите бременности токсикозата може да се прояви по различни начини. Но в повечето случаи токсикозата изчезва след 10 или 12 седмици. Така че остава да се изчака доста.

Млечни жлези

На деветата седмица гърдите все още растат, това се случва под въздействието на специални хормони. В този случай гърдите могат да болят малко, това се дължи на растежа на тъканите и увеличаването на млечните канали.

Невъзможно е да се каже точно колко ще боли гърдите. Някои жени съобщават, че гърдите им са престанали да болят между 8 и 10 седмици. За други дискомфортът продължава до 4-5 месеца от бременността. Също така се случва, че на 10 седмици гърдите престават да болят и след известно време отново се появява напрежение и други неприятни усещания.

Съвет! Много хора погрешно вярват, че големите гърди са способни да произведат много мляко. Всъщност размерът на млечните жлези не влияе върху лактацията..

Тъй като гърдите растат бързо, по кожата могат да се появят стрии. За съжаление стриите не изчезват след края на лактационния период, въпреки че стават по-малко забележими..

Отказът да се кърми бебето няма да повлияе на запазването на формата, тъй като гърдите се променят дори по време на бременност. За да предпазите гърдите от появата на стрии, можете да използвате специална козметика..

Състояние на матката

Деветата седмица е периодът, когато настъпват значителни промени в матката, тя започва активно да расте. Когато гестационният период приключи, размерът на матката ще се увеличи 500 пъти в сравнение с първоначалното й състояние, но засега размерът на матката може да се сравни с грейпфрут. Размерът на матката през деветата седмица все още не се отразява на размера на корема, гинекологът следи промените в матката по време на прегледите.

Анализи

Като наблюдава развитието на бременността, лекарят може да изпрати жена за анализ, който определя нивото на hCG. Това съкращение означава хормон, произведен при бременни жени..

През първите седмици нивото на hCG непрекъснато се увеличава. След това, на 10 или 12 седмици, има лек спад в растежа, след което нивото на hCG започва отново да се повишава до падежа.

Колко hCG трябва да бъде в кръвта на бременна жена през деветата седмица? Диапазонът на нормалните стойности е доста широк - от 20 000 до 100 000 mU / ml. Следователно един анализ за hCG през този период не е много информативен. За да може лекарят да прецени как се развива плода, е необходимо да се наблюдава нивото на hCG в динамика.

Тоест, ще трябва да дарите кръв за hCG няколко пъти, за да видите как нивото на хормона се променя в зависимост от периода. Колко пъти трябва да дарявате кръв за нивото на hCG? Това се решава от лекаря, който наблюдава как се развива бременността..

Съвет! Динамиката на нивото на hCG дава възможност за своевременно откриване на замразена бременност, както и хромозомни промени в плода. Невъзможно е обаче диагнозата да се остави само от нивото на hCG, предписват се ултразвук и други видове изследвания, за да се потвърди или изключи.

По време на бременността всяка жена трябва да се подложи на три планирани ултразвука. Продължителност на планираните проучвания:

 • първият ултразвук е насрочен за 10 до 12 седмици;
 • вторият ултразвук се извършва, когато гестационната възраст е от 18 до 22 седмици;
 • третият ултразвук ще трябва да се направи по-близо до раждането, когато периодът ще бъде от 33 до 35 седмици.

В допълнение към планирания ултразвук могат да се предписват допълнителни, ако се появят индикации.

Съвет! Ултразвуковото сканиране няма отрицателен ефект върху плода, така че бъдещите майки не трябва да се страхуват, ако лекарят препоръча допълнителен преглед.

Трябва ли да направите ултразвук на 9-та седмица? В края на краищата първият насрочен преглед се предписва не по-рано от 10 седмици? Само лекар може да отговори на тези въпроси. Може би той ще отложи ултразвука за една седмица, когато гестационната възраст достигне 10 седмици. Или може би той ще препоръча да не се чака 10 седмици, а веднага да се подложи на преглед. Като правило се предписва ултразвуково сканиране по-рано от 10 седмици:

 • ако подозирате извънматочна бременност;
 • за потвърждаване или изключване на многоплодна бременност;
 • за идентифициране на патологии на плода, плацентата, матката;
 • подозрение, че бременността е спряла да се развива.

Ако няма специални индикации, тогава лекарят, като правило, препоръчва да изчакате 10 седмици и да преминете рутинен преглед. Но дори лекарят да не препоръчва да се изчака началото на 10 седмици, бъдещата майка не трябва да се страхува.

Непланирано проучване може да потвърди, че плодът се развива нормално. Тоест, също така е необходимо, за да може бъдещата майка да спре да се тревожи. В крайна сметка нервността на майката влияе отрицателно върху развитието на плода..

Изминаха само около седем седмици от момента, в който двете клетки се присъединиха, но през това време плодът се увеличи значително. По това време размерът на плода е около 2,5-3 см, а плодът тежи около 2 грама.

Външно ембрионът прилича на грахова шушулка, но плодът вече има мозък, има нервна и храносмилателна система. А сърцето на плода, въпреки малките си размери, осигурява кръвообращението на малък организъм.

Плодът продължава да се развива активно през деветата седмица, буквално всеки ден се формират нови системи и органи в плода. Това е времето, когато ембрионът „придобива” хипофизната жлеза, малкия мозък и лимфната система. Гениталиите продължават да се формират.

Нервната система продължава да се подобрява, така че към края на деветата седмица плодът вече има гръбначни и междупрешленни нерви. Всеки ден ембрионът става все по-човекоподобен. По това време плодът вече има крайници, които могат да се огъват. Започват да се образуват пръсти и невенчета.

Ембрионът не само се променя външно, плодът „придобива“ нови умения всеки ден. И така, през деветата седмица плодът вече може да прави преглъщащи движения и придобива способността да уринира. Потокът от урина преминава през пъпната връв, така че тежестта върху бъбреците на майката започва да се увеличава.

Възможни проблеми

Рядко някой има гладка бременност. Повечето жени периодично имат болки в стомаха или кръста. Простудата или хроничните заболявания могат да се влошат.

Разпределения

Умереното лигавично отделяне от гениталния тракт е норма. Необичайното отделяне при бременност в 9-та седмица трябва да принуди жената да отиде на лекар. Трябва да внимавате, ако отделянето е променило цвета си и върху бельото са започнали да се появяват жълти, бежови или кафяви петна.

При бременни жени защитните сили на организма са намалени, поради което те често развиват кандидоза или бактериален колпит. В първия случай изхвърлянето има кисела миризма и има включвания, които приличат на извара. Други признаци на кандидоза са парене и сърбеж в областта на гениталиите..

При бактериална инфекция се появява жълто или зеленикаво отделяне, което има неприятна миризма. Жълтото и сивото отделяне може да бъде с развитието на полово предавани болести. Ако има признаци за развитие на генитална инфекция, не можете да се поколебате да посетите лекар. Ако не се лекува, детето може да страда.

Съвет! Млечницата при бременни жени не засяга развитието на плода, но е наложително да се лекува това заболяване, тъй като детето може да се зарази по време на раждането.

Особено опасно е, ако има бежово, кафяво или зацапване. Кафявото отделяне на фона на факта, че бременната жена дърпа стомаха или долната част на гърба боли, може да е признак на начален спонтанен аборт.

Бъдещите майки на 9-та седмица от бременността често се оплакват от болки от различно естество. Така че, доста често жените имат болки в кръста от този сок. Това се случва поради разтягането на връзките на растящата матка, болката, произтичаща от това, често излъчва в гърба. В допълнение, болките в гърба могат да бъдат причинени от бъбречно заболяване или остеохондроза, така че определено трябва да се консултирате с лекар.

Коремна болка през този период може да бъде както нормален вариант, така и симптом на заболяването. Ако стомахът ви от време на време леко се дърпа, няма от какво да се притеснявате. Но ако стомахът не само дърпа малко, но и боли много, то това е тревожен симптом. Ако болките в корема са спазми, това може да е признак на спонтанен аборт..

Стомахът може да боли не само отгоре. Ако бременна жена има болки в стомаха под ребрата, това може да е признак на стомашни заболявания. Бременните жени често се притесняват от запек и повишено образуване на газове, като в същото време стомахът също може да бъде много болезнен. Във всеки случай болката в корема не трябва да се пренебрегва, трябва да разберете какво се случва и ако е необходимо да се подложите на лечение.

Студ

Тъй като бременните жени са понижили имунитета, те често са настинки. Разбира се, трябва да се опитате да избегнете болестта, но дори активните превантивни мерки не винаги "работят".

Много хора смятат, че настинката не е причина да посетите лекар, защото всеки знае как да лекува това заболяване. Но е по-добре бременните жени да се консултират със специалист. Първо, трябва да се уверите, че това наистина е обикновена настинка, а не например грип..

На второ място, повечето лекарства, които се "страхуват" от настинка, не могат да се използват по време на бременност. Много хора предпочитат да се лекуват с народни средства, но дори и тук трябва да внимавате. Тъй като отварите от билки далеч не са толкова безвредни, както обикновено се смята.

И така, 9-та седмица от бременността е началото на третия месец, последният в най-трудния и отговорен първи триместър. Бъдещата майка трябва да бъде възможно най-внимателна към здравето си и редовно да посещава лекар. В този случай определено всичко ще се оправи и вашето дългоочаквано дете ще се роди в точния момент..

Бременна в 9 седмици

Ако започнем да броим от момента на имплантиране на яйцеклетката до стената на матката, то акушерската 9-та седмица от бременността съвпада със седмата седмица от ембрионалното развитие на бъдещото бебе. Тъй като точното време на зачеването е много трудно да се определи, възрастта на бебето по това време може да варира от шест до осем седмици.

Съдържание

 • Въведение
 • 9 седмици бременна: какво се случва, симптоми
 • Токсикоза на 9 седмица от бременността
 • Вагинално отделяне при 9 гестационна седмица
 • 9 седмица бременна: стомашни усещания
 • Спонтанен аборт на 9 седмица бременност
 • 9 седмица бременна: Развитие на плода
 • Ултразвуково изследване на 9-та седмица от бременността
 • Тестове на 9-та седмица от бременността
 • Бременност 9 седмици хранене на мама
 • Препоръки на мама за 9 седмици от бременността
 • Секс на 9 седмица бременна
 • Заключение

Въведение

На деветата седмица от бременността все още няма видими промени, но можете да разберете наличието на „интересна ситуация“ от сутрешните пристъпи на гадене и внезапни промени в настроението.

Също така по това време бъдещите майки се регистрират в предродилната клиника или ще го направят, за да получат квалифицирана помощ и да наблюдават хода на раждането на плода в продължение на девет месеца. Сега остава да се настроим да очакваме трохи и да следваме всички предписания, които ще помогнат на бременността да протече лесно и без патологии.

9 седмици бременна: какво се случва, симптоми

Какви усещания изпитва бъдещата майка през 9-та седмица от бременността? Тъй като плодът на този етап активно расте и се развива, състоянието на жената претърпява сериозни промени.

Размерът на матката по това време става два пъти по-голям, отколкото е бил преди забавянето на менструалния поток. Ако тогава можеше да се сравни с юмрук, сега прилича на малък пъпеш. Тъй като коремът на 9-та седмица от бременността все още не се е увеличил, а само леко се е разширил от кръста, промени във фигурата се виждат само от бъдещата майка, околните все още не забелязват никакви признаци на „интересна позиция“.

По това време, в резултат на хормонални промени по кожата, могат да се появят обриви и тя също може да стане по-мазна. Не всички бременни жени обаче изпитват кожни проблеми; някои, напротив, имат по-гладка и сияйна кожа. В резултат на факта, че количеството пролактин в кръвта се увеличава, работата на храносмилателния тракт се променя и бременна жена може да развие проблеми с изпражненията..

Увеличаването на матката води до осезаем натиск върху пикочния мехур и бъдещата майка има чести позиви за уриниране. Гърдите растат по размер и стават много чувствителни. Разходката без сутиен през това време може да бъде болезнена и неприятна. Някои жени изпитват потъмняване на зърната, секреция на коластра и поява на тъмна линия по корема - всичко това е причинено от хормонални промени.

Токсикоза на 9 седмица от бременността

Тъй като хормоните не се държат адекватно и бебето всеки ден консумира все повече и повече хранителни вещества от тялото на майката, жената може да развие токсикоза на 9-та седмица от бременността. Бъдещата майка е постоянно болна сутрин и вече знае как да се справи с тези неприятни усещания.

Поради активната консумация на аминокиселини и витамини от плодовете, жената може да почувства силна умора, слабост и сънливост. Възможно е да има леко увеличение на температурните показатели до 36,6. Това е така, защото притока на кръв се увеличава и сърцето трябва да изпомпва повече кръв..

Ако температурата обаче се повиши до 37 градуса, това показва наличието на вирусна инфекция в организма. В този случай самолечението е категорично противопоказано, трябва да се свържете с антенатална клиника за преглед и избор на терапия, която няма да навреди на бебето.

Вагинално отделяне при 9 гестационна седмица

Нормалното отделяне при 9 гестационна седмица е обилен, леко белезникав или прозрачен секрет, появата на който е причинена от хормонални промени в майчиното тяло. Те не заплашват нито бъдещата майка, нито бебето, така че когато се появят, не трябва да изпадате в паника.

Изхвърлянето на кафяв оттенък е признак за отделяне на ембриона от маточната стена. В този случай не трябва да се колебаете, тъй като бременността може да бъде спасена само ако изследването се проведе навреме, диагностиката се извърши и се предпише подходящата терапия..

Кървавото отделяне на 9 гестационна седмица е доказателство за началото на аборта на плода от тялото. За да избегнете повреда, трябва да се свържете с предродилна клиника и най-вероятно да отидете в болницата за съхранение. Обикновено за период от девет седмици с появата на такава патология гинекологът изпраща бъдещата майка в гинекологичния отдел. Времето, прекарано в него, ще зависи от тежестта на проблема..

Също така, отделянето с кръв може да е доказателство за хормонален дисбаланс. Това се случва, когато тялото отрича бременността и се опитва да се справи със забавянето, като стартира менструалния цикъл, а оттам и менструацията. В този случай жената не се приема в болница, но се лекува при нормални условия, като се избират необходимите лекарства..

Зелено, сирене и жълто вагинално течение отделят наличие на заболяване с инфекциозна етиология. Ако бъдещата майка не се консултира с лекар в близко бъдеще, инфекцията ще достигне до плода и ще доведе или до спонтанен аборт, или до затихване на бременността.

9 седмица бременна: стомашни усещания

Ако долната част на корема се дърпа на 9-та седмица от бременността, но усещанията не са болезнени и не са придружени от освобождаването на кървава тайна, тогава в продължение на девет седмици такива промени са норма.

Те са причинени от увеличаване на размера на матката и увеличен кръвен поток в малкия таз, като в края на първия триместър те постепенно изчезват.

Спонтанен аборт на 9 седмица бременност

С появата на кървави секрети с характерна болка в коремната област можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Появява се в резултат на предишни настинки, генетични аномалии в плода, тежки физически натоварвания и стрес.

Когато се появят тези опасни симптоми, трябва незабавно да отидете в болница, тъй като в повечето случаи правилно предписаното лечение ви позволява да спрете спонтанен аборт на 9 седмици от бременността, да спасите плода и да нормализирате състоянието на жената.

9 седмица бременна: Развитие на плода

Деветата седмица е краят на периода на ембрионалното развитие на бебето. Изминаха около 49 дни от имплантирането на яйцеклетката към маточната стена. Всеки ден ембрионът става все по-човекоподобен. Размерът на плода при 9 гестационна седмица е 3 сантиметра от главата му до опашната кост и тежи около пет грама, приблизително колкото голяма маслина.

Главата на бебето все още е много по-голяма от тялото. Шийните прешлени и шията вече са се оформили, но въпреки това главата все още е плътно притисната към тялото. Горните крайници са по-дълги от долните, но тези дисбаланси скоро ще изчезнат. При изследване на плода ясно се виждат краката, предмишниците и лактите на бебето. Мембраните между пръстите на краката постепенно започват да изчезват..

Също така, нокътните плочи на пръстите на краката и дръжките започват да се оформят. Но все още не е възможно да ги видим, тъй като те са в ранна детска възраст. Малко по-късно ноктите най-накрая ще се оформят и ще покрият фалангите на пръстите..

Лицето на плода става по-човекоподобно. Контурите на животните постепенно се изтриват. Ноздрите и големите очи вече са ясно видими. В момента те са покрити с филм, за да ги предпазят от повреди. При по-внимателно изследване на ембриона можете да видите как се развиват ушните миди и релефът на ушната мида започва да се откроява.

Развитие на бебето на 9 седмица от бременността

За да се развият хармонично и правилно системите и органите, малкото тяло на ембриона се разтяга и разширява. Скелетът става по-плътен. Мускулната система на детето в този момент все още се формира неравномерно, но това не пречи на бебето да движи ръцете и краката си.

В период от девет седмици в плода се формира хипофизната област на мозъка, която малко по-късно ще отговаря за производството на хормони на растежа и метаболитните процеси. През този период мозъкът на детето вече има ясно разделение на две полукълба. Малкият мозък също започва да се формира. Освен това централната нервна система, нервите, разположени в черепа, и нервните възли, разположени в гръбначния стълб и гръбначния мозък, са в етап на активно развитие..

Стомашно-чревният тракт също навлиза във фаза на активно развитие. По това време се образуват ануса на детето, жлъчните пътища, панкреаса, жлъчния мехур, далака и черния дроб. Чревната секция също се удължава.

Пъпната връв става по-силна и по-дълга. Бъбреците започват да работят, урината се отделя независимо. Лимфните възли на бебето започват да произвеждат лимфоцитни клетки. Развива се бронхопулмоналната система и се появяват първите рудиментарни жлезисти структури. Щитовидната жлеза започва да работи.

Можете също така да разберете как се развива плодът на 10 гестационна седмица. А също и какви симптоми и усещания съпътстват този период, какви препоръки дават гинеколозите. В тази статия можете да намерите всичко необходимо.

Ултразвуково изследване на 9-та седмица от бременността

Когато провеждате ултразвуково сканиране на 9-та седмица от бременността, можете не само да определите размера на плода, но и да видите как трохата набръчква лицето си и движи устните си. Също така, детето вече може да се усмихва и да преглъща.

Въпреки че до момента, в който бъдещата майка започне да усеща тръпките на бебето, е още много далеч, той вече активно се движи. На монитора на ултразвуковия апарат можете да видите пулса на бебето, който е от 120 до 150 удара в минута и да чуете как бие, дестилирайки кръвта в цялото тяло.

Въпреки че с помощта на ултразвук все още е невъзможно да се разграничат половите характеристики на бебето, но ако бебето е момче, то вече има тестиси, които са надеждно скрити в коремната кухина и ще се спуснат в скротума малко по-късно. Момичетата вече започват да образуват срамни устни, но засега няма да е възможно да ги видят.

Тестове на 9-та седмица от бременността

Какви тестове трябва да вземе бъдеща майка за период от девет седмици? През този период жената вече трябва да бъде регистрирана в предродилната клиника, след което ще й бъде направено направление за първия пълен преглед.

Първо, специалистът ще проведе гинекологичен преглед и ще въведе следните данни, представени в картата на бременната жена:

 • Теглото и височината на бъдещата майка;
 • Индикатори за кръвно налягане;
 • Обемът на корема;
 • Кардиограма;
 • Общи температурни показатели;
 • Вагинални цитонамазки за туморни маркери и флора.

Също така, бъдещата майка ще трябва да премине серия от скринингови проучвания, които са представени:

 • Кръвен тест за вируси;
 • Кръвен тест за нива на hCG и прогестерон;
 • Общ скрининг на кръв и урина;
 • Определяне на резус фактор и кръвна група;
 • Биохимия на кръвния серум;
 • Изследване на кръвен серум за херпес, рубеола, токсоплазма и цитомегаловирус;
 • Ултразвуково изследване за проверка на състоянието на матката и плода.

Резултатите от скрининговите проучвания се въвеждат в картата на бременната жена, за да се проследи по-нататъшния ход на бременността.

Бременност 9 седмици хранене на мама

По това време на бъдещата майка вече липсват енергийните резерви на тялото, така че те трябва да се попълват чрез консумация на повече храна. Въпреки това, към избора на продукти трябва да се подхожда много стриктно, като се гарантира, че те са екологични, здравословни и естествени..

Храненето на 9-та седмица от бременността поради проява на ранна прееклампсия може коренно да се различава от обичайното меню поради факта, че много от любимите ви храни започват да отвращават. А тези, които преди това изобщо не са харесвали жената, напротив, ще бъдат включени в броя на нейния любим. Освен това могат да се появят необичайни вкусови предпочитания, основани на желанието да се консумират храни, които са напълно несъвместими помежду си..

За да може гаденето на 9 седмица от бременността да спре да досажда на жената, тя трябва да яде на малки порции, колкото е възможно по-често. Закуската трябва да се замени с чаша вода с лимон и крутони. Диетолозите съветват бременните жени да разделят едно хранене на три етапа, между които трябва да направите пропуски.

Предпочитание трябва да се дава на ястия на пара, цели и натурални храни, представени от зеленчуци, зърнени храни, плодове, пресни сокове, кисело мляко, варено месо и постна риба. Кашата и хлябът трябва да са пълнозърнести. Горните продукти са много полезни както за мама, така и за бебето, тъй като съдържат витамини, ензими, минерали и други биологично активни вещества, необходими за поддържане на нормалното развитие на плода и здравето на бременната жена..

Наденички, пастьоризирани сокове, консерви, маргарин, пушени меса, подправки и майонеза трябва да бъдат изключени от менюто ви. Консумирайки екологично чисти продукти, бъдещата майка ще може да предотврати развитието на отклонения в бъдещите трохи, а също така да сведе до минимум развитието на различни пороци при бебето. Пържените храни и алкохолът на 9 гестационна седмица трябва да бъдат напълно премахнати.

Препоръки на мама за 9 седмици от бременността

На първо място, за период от девет седмици, определено трябва да се регистрирате в предродилна клиника. Трябва незабавно да започнете да водите здравословен начин на живот, ако бъдещата майка не е направила това преди бременността. Трябва да поддържате тялото си във форма, като правите серия от упражнения, създадени специално за бременни жени, правилно хранене и отказ от лоши навици.

Също така, бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си, да вземе всички необходими тестове и да следва стриктно всички инструкции на гинеколога. Необходимо е да започнете да приемате специален витаминен комплекс за бъдещи майки, а също така да включите зеленчуци и плодове в менюто си. Трябва да се движите повече и да се разхождате на чист въздух в парка или в гората.

9-та седмица от бременността е оптималният период, когато е необходимо да се започне цялостна грижа за тялото, за да се избегне появата на стрии и разширени вени. Също така трябва да преминете към специално бельо и дрехи за бъдещи майки.

Секс на 9 седмица бременна

Ако няма медицински противопоказания за интимния живот, тогава сексът на 9-та седмица от бременността не трябва да се отменя, но трябва да внимавате да правите любов.

Това се отнася за хигиената на двамата партньори, тъй като дори минимална инфекция може да доведе до ерозивни промени в шийката на матката, които в резултат могат да причинят спонтанен аборт.

Заключение

Ако бременна жена стриктно се придържа към всички предписания на своя лекар и внимателно следи здравето си, тогава няма да възникнат проблеми през този период..

9 седмици бременна: какво да очаквате тази седмица?

На 9-та акушерска седмица се формират всички основни органи и системи на плода, поддържането на живота му по това време се осъществява изцяло през пъпната връв. От началото на зачеването са изминали само 7 седмици, а женското тяло вече е напълно възстановено под въздействието на хормоните на бременността.

9 седмици, колко месеца е? На деветата акушерска седмица започват 3 месеца от бременността (9 седмици = 2 месеца и 3 дни или 63 дни от бременността), първият триместър продължава.

Развитие на ембриона 9 седмици

Тегло на плодовете - около 4 g, а дължината на плодовете - от 22 до 30 mm.

По това време ембрионът започва да развива по-активно писалките, освен това дойде ред и за подобряване на долните крайници (крака). Развиват се всички стави на краката. Пръстите на ръцете и краката на ембриона, които преди това са били обединени от мембраната, постепенно се отделят. Сега ембрионът има способността свободно да движи ръцете и краката си.

От време на време хлапето доближава ръце до лицето си, опитвайки се да ги огъне и разгъне. Освен това той тренира за изправяне на краката в колянните стави. Главата на ембриона вече не е толкова удължена. След като забележимо се закръгля, той започва да придобива човешка форма, но в същото време продължава да остава неизмеримо голям. Диаметърът му е приблизително 1,35-1,38 с дължина на тялото 3,60-3,66 см. Лицето на ембриона вече е придобило човешка форма. Размерът на очите, разбира се, все още е много голям за малко човече, но те вече са рамкирани от векове. Ушите на ембриона все още са малко по-ниски от необходимото.

Бебе на 9 седмици започва да се отървава от опашката. И най-важното е, че по това време се появяват първите признаци на смучещ рефлекс. Сърцето на бебето в 9 гестационна седмица е мускул, състоящ се от дясното и лявото предсърдие и вентрикула. Кръвта на ембриона е обогатена с еритроцити.

Храносмилателната система на ембриона също претърпява някои промени. Така например, структурата на черния дроб и панкреаса на бебето постепенно се модифицира. И се образуват нови участъци в червата. Дихателната система на бебето също се развива активно. Трахеята, която е била само в ембрионално състояние, започва да се разклонява, образувайки бронхи.

Активният растеж и развитие на ембриона е придружен от опасност. Тъй като седмица 9 е критичен период за развитието на плода. Защо се случва това, говорихме в тази статия.

До 9-та седмица ембрионът имаше така наречения първичен бъбрек, но сега той се трансформира в истински (вторични) бъбреци. По този начин и уретерите, и надбъбречните жлези започват да се развиват. Между другото, ако се направи ултразвуково сканиране на жена на 9-та седмица от бременността, лекарят може лесно да определи дали бебето спи или е будно.

Ултразвук на 9 седмица бременност

При ултразвук на плода на 9 седмица се определя дебелината на плацентата и общото състояние на пъпната връв. С помощта на доплер бъдещата майка може да отбележи пулса на бебето. Въпреки че много вътрешни органи са вече доста развити, това не винаги може да се види на ултразвук на 9 седмици.

Вътрешните органи на трохите все още могат да се появят под формата на пъпна херния, но няма причина за безпокойство, защото това е напълно нормално явление.

Все още е невъзможно да се определи пола на нероденото дете чрез ултразвук, но има и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Какво чувства бъдещата майка?

Сега може да ви притесняват симптомите на токсикоза: гадене, обикновено сутрин, отвращение към вкуса и дори миризмата на някои храни, може дори да дразни миризмата на любимия ви преди парфюм. Ако токсикозата е тежка, може дори да забележите, че теглото леко е намаляло.

Опитайте се да си почивате и да ходите повече - все пак през този период бъдещите майки често усещат повишена умора, световъртеж, слабост. По това време млечните жлези започват да се уголемяват, възможни са някои болезнени усещания. Трябва да носите удобно, поддържащо бельо, за предпочитане сутиен за майчинство. Освен това е време да използвате средства срещу стрии: ако коремът ви на 9-та седмица от бременността все още е невидим и кожата върху него не се разтяга, значи кожата на гърдата е значително опъната..

Обикновено, ако гаденето не ви притеснява твърде много, теглото вече се увеличава донякъде. По принцип не за сметка на бебето, защото то все още тежи само няколко грама, а поради увеличаване на матката, околоплодните течности, млечните ви жлези, обема на мастната тъкан и понякога оток. Освен това се увеличава обемът на циркулиращата кръв. В този случай броят на формираните елементи ще се увеличи малко по-късно и поради това може да изпитате периодична слабост, световъртеж, задух.

По време на бременност ходът на вазомоторния ринит се влошава. Жената може да има запушване на носа и воднисти изпускания. Ако трябва да използвате лекарства, които облекчават носното дишане, не забравяйте да попитате Вашия лекар какво можете да използвате сега. Препоръчително е да закупите овлажнител - той ще ви бъде много полезен дори след раждането на вашето бебе.

Често майките през първия триместър отбелязват, че постоянно искат да спят. В същото време е трудно да спим напълно през нощта. Причината за това явление е промяна в хормоналните нива, както и често загрижеността ви за хода на бременността, за бебето. Опитайте се да организирате ежедневието си така, че да ходите поне час преди лягане. Изберете възглавница, която е удобна и е време да помислите за закупуване на възглавница за бременност. Това е много удобно устройство..

Болка в долната част на корема на 9 седмица бременност

Най-честата причина за коремна болка на 9-та и 9-та седмица от бременността е газове и подуване на червата. Характерна особеност на такива болезнени усещания е спастичността и умерената интензивност. Но коремът на бременните жени може да боли не само поради преяждане или ядене на определени храни..

Интензивните, продължителни, дърпащи болки в долната част на корема, които се излъчват в опашната кост и често са придружени от кървене, показват сериозни нарушения на плода. Коремът при бременни жени на 9 седмици може да боли с повишаване на тонуса на матката, заплаха от спонтанен аборт, замръзване на бременността, хормонален дисбаланс или неправилна плацентация.

Всички тези състояния представляват голяма опасност за нероденото дете, поради което се нуждаят от медицинска корекция в гинекологична болница. Потърсете спешно лекар!

Освобождаване от бременност в 9 седмица

Трябва да реагирате особено бързо, ако кървавото отделяне е придружено от коремна болка, тъй като такъв симптом е заплаха от прекъсване на бременността. Кървавото отделяне също се причинява от ерозия на шийката на матката, но такова отделяне не е придружено от болка. Не забравяйте, че през този период не трябва да има кървене и когато се появят, незабавно потърсете медицинска помощ, лекарят ще установи причината за тяхното възникване и ще предпише необходимите прегледи и медицински процедури..

Хранене за бъдещата майка на 9-та седмица

Диета, богата на храни с фолиева киселина (спанак, аспержи, маруля, черен дроб, моркови, яйчен жълтък, сирене, тиква, пъпеш, кайсии, боб и др.), Ще помогне за предотвратяване на вродени дефекти в плода. Не се увличайте с нездравословна храна и напитки, дори ако наистина искате. Твърде тлъстите и пържени храни ще доведат до киселини, сладките и нишестените храни ще провокират запек, кафето и газираните напитки ще имат лош ефект върху нервната система и ще увеличат натоварването на бъбреците. Бременната жена трябва да избягва да яде лошо приготвено месо, непастьоризирано мляко, слабо осолена и сурова риба, меки сирена, сурови яйца, немити зеленчуци и плодове - тези храни могат да причинят листериоза, която се проявява под формата на диария, гадене, повръщане и може да доведе до увреждане плод.

Секс на 9 седмица

Бременността не е причина да се отказвате от интимния си живот. Разбира се, при условие, че жената понася бременността добре. От 9-та седмица от зачеването можете да правите секс, тъй като това е противопоказано в критични периоди на детско развитие. Повишаването на хормоналните нива повишава либидото на жената, така че сексът по това време е особено приятен. Основното е да спазвате хигиенните принципи и да правите секс в удобни позиции..

Бременна в 9 седмици

Какво се случва с бебето

На 9-та седмица от бременността плодът достига растеж от малко над 2 см, теглото варира в рамките на няколко грама. Малкият организъм все още не е много подобен на човешки, но главата, шията вече са дефинирани, можете да видите части от дръжките. Процесът на формиране и узряване е в разгара си:

 • основно сърдечно-съдовата и нервната система вече са оформени, крайниците са определени, мускулите и костите растат;
 • хрущялният скелет става по-плътен, гръбначният стълб расте и вместо опашка се образува опашна кост;
 • бъдещото лице се променя: образуват се гънки на устните, устата се удължава, очите се приближават и увеличават, покриват се с филм, образуват се хрущялни уши и лобове;
 • на фона на развитието на лицевите структури, устните се движат и дори правят гълтателни движения;
 • размерът на гръдния кош и коремната кухина нараства за разширяващите се вътрешни органи;
 • вътре в тялото червата продължават да растат и да се развиват, черният дроб и жлъчният мехур, далакът се образуват, анусът се формира;
 • в гърдите сърцето се увеличава и вече не изпъква, бронхиалното дърво се разклонява, междупредсърдната преграда е положена във вече работещото сърце, положени са млечните жлези;
 • в централната нервна система расте малкият мозък, който е отговорен за бъдещата координация на движенията, образува се хипофизната жлеза, която засяга растежа и развитието, образуват се нервни възли и гръбначни влакна;
 • в ендокринната система щитовидната жлеза започва да работи, слоевете на надбъбречните жлези растат, произвеждайки собствени хормони;
 • хемопоетичната система на плода започва да произвежда първите лимфоцити, които предпазват бебето, образуват се лимфни възли;
 • гениталиите са диференцирани, появяват се различими признаци на пола на бебето;
 • на фона на растежа на мускулната тъкан вече са възможни движения на крайниците, ръцете и краката, пръстите и ноктите са различни;
 • пъпната връв се развива и удебелява, чрез което детето е неразривно свързано с майката и едновременно получава хранителни вещества и се освобождава от отпадъчните продукти.

Като се има предвид активното изграждане на нов организъм, през този период всякакви токсични ефекти върху майката са изключително опасни, защото могат да доведат до смущения в развитието на бебето.

Развитие на близнаци

© Двойна бременност и след това

При бременност с близнаци по това време се изискват много повече хранене и място в матката, така че увеличаването му е по-голямо, конфигурацията на корема на жената вече ви позволява да видите интересно състояние. Размерът на бебетата обаче е подобен на този при едноплодна бременност. Мама може да има прояви на токсикоза малко по-силни, вероятността от анемия и прекомерно наддаване на тегло също се увеличава. Бебетата могат да се развият от едно яйце, като в този случай те са близнаци и дори в утробата започват да се състезават за място на детето. С развитието на различни яйцеклетки, всяка плацента има своя собствена и плодовете могат да бъдат от различен пол.

Какво се случва с мама: усещания

На 9-та седмица от бременността усещанията на жените варират от пълно отсъствие на прояви до характерни изразени промени в общото състояние. За всяка бъдеща майка е невъзможно да се предвидят нюансите на хода, различните бременности при една жена протичат по различен начин, затова изброяваме вероятните състояния.

Малък процент от щастливите жени изпитват емоционално и физическо повдигане по това време, което е свързано с хормонални промени и положителни емоции от предстоящото майчинство. Някои дори поставят спортни и научни рекорди, но рядко.

Растеж на матката. С увеличаване на плода нараства и размерът на матката, който достига размерите на малък пъпеш, бременната жена усеща леко изтръпване в тази част на корема, понякога усещане за разтягане или необичайно гъделичкане.

Хормонални промени. За успешното прогресиране на бременността се увеличава съдържанието на женските полови хормони, които влияят на настроението и емоционалния фон: появява се сантименталност, нестабилност на настроението, нараства жал към животните, мелодрамите са придружени от сълзи.

Кожата става чиста и мека, външният вид е придружен от промяна в изражението на лицето, което мнозина наричат ​​„поглед отвътре“, което характеризира акцента на жената върху вътрешните усещания и преживявания.

Гадене. По-често през този период симптомите на токсикоза продължават. Честотата на гаденето е индивидуална, понякога придружена от влошаване на благосъстоянието, в такива случаи е необходима медицинска консултация.

Повръщане. За съжаление не всеки може да го избегне. Понякога това са изолирани епизоди, които не увреждат майката и детето; при упорито повръщане дехидратацията е опасна, затова посещението при лекар е задължително. При необходимост се предписва стационарно лечение.

Промени в гърдите. Женската гърда също се подготвя за процеса на хранене на бебето, поради което на 9 седмици тя се увеличава по размер, пигментацията на зърната се увеличава и могат да се появят болезнени усещания. Понякога има повишаване на чувствителността в отговор на ласка.

Теглото. По-често увеличаването на теглото се случва на фона на увеличаване на обема на циркулиращата кръв и задържане на течности, тялото на майката прави мастни резерви за хранене на бебето. По-рядко теглото намалява на фона на нормалното хранене, което може да бъде причинено от тежка токсикоза.

Изпотяване. Изпотяването може да се увеличи, особено в горещия сезон поради увеличаване на скоростта на окислително-възстановителните реакции и работата на вътрешните органи със стрес.

Покачване на температурата. Температурата се повишава с няколко десети от градуса поради нивото на хормоналните нива и активността на белтъчния метаболизъм. Ако температурата е придружена от настинки, е необходим преглед от лекар, самолечението може да бъде опасно.

Уринирането става по-често. Поради натиска на уголемената матка обемът на пикочния мехур намалява. Освен това бъбреците на бебето все още не са завършени и тялото на майката поема тяхната функция..

Нервна система. Реагира на вътрешни промени и се нуждае от добра почивка. Сънливостта през деня, желанието да легнете или просто да си починете и да не правите нищо може да са доста чести през този период.

Апетит. Той може да стане „вълчи“, когато не само количеството на изядената храна се увеличи, но и пристрастяванията към храната изненадват с комбинации; или има пълно отвращение към всякаква храна, дори тази, която сте обичали по-рано. Смята се, че плодът съобщава своите нужди на майката..

Изпускане от гениталния тракт. Количеството, консистенцията и миризмата им могат да се променят. С увеличаване на техния брой и дори повече, когато цветът се промени от кисела или обичайна кисела миризма до неприятна, е необходимо да се консултирате с лекар, за да избегнете инфекция или прекъсване на бременността.

Дискомфорт в корема. Ако се появява периодично и с ниска интензивност, тогава не бива да предизвиква безпокойство. При силни дърпащи болки, придружени с кървави секрети, е необходим преглед на гинеколог, за да се изключи спонтанен аборт.

Запек. На 9 седмици са възможни първите прояви на задържане на изпражненията поради хормонални промени и известно ограничение на мобилността на жената. Корекцията на диетата и умерената физическа активност ще помогнат за решаването на проблема.

Косата на мама става по-суха, вероятно увеличаване на косопада при шампоане. Важно е да приемате препоръчителното количество течности и да следвате диетичните съвети, препоръчани от Вашия лекар. След раждането негативните явления изчезват безследно.

Промени в конфигурацията на корема. При някои жени вече се вижда уголемяване на корема, със спортна фигура или, обратно, с наднормено тегло, тези промени все още са невидими.

Замайване. Редките усещания не са опасни поради промени в съдовия тонус. Ако стане често и продължително, уведомете Вашия лекар.

Анемия. По време на бременност леко понижаване на хемоглобина е физиологична норма, но ако се появят оплаквания от силна слабост, неразположение и лошо здраве, лекарят ще предпише допълнителни изследвания.

Киселини в стомаха. По това време рядко се притеснява. Когато се появи, следвайте препоръките на Вашия лекар, не преяждайте, спазвайте диета и си лягайте веднага след хранене.

Подуване в краката. Много рядък симптом на 9 седмици. Ако се появи, може да се обясни със задържане на течности, но е по-добре да се консултирате с лекар. Може да е признак на хронично заболяване или усложнения.

Пигментация на кожата на лицето или горната част на гърдите. Не се появява при всички, след бременност и раждане изчезва безследно. Поради промени в хормоналните нива.

бебето съветва

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

Медицински преглед

На 9 седмици жена, която иска бебе, обикновено вече е регистрирана в предродилна клиника. Ако това все още не се е случило, време е да се свържете за преглед и прегледи, защото започва активното формиране на вътрешните органи и растежа на тялото на бебето.

 • Акушер-гинеколог. Лекар, който ще наблюдава жената през цялата бременност и ще координира действията на други специалисти.
 • Терапевт. Оценява общото състояние на майката, изяснява наличието на хронични заболявания, коригира лечението на соматични заболявания, тъй като не всички лекарства могат да се използват по време на бременност.
 • Окулист. Изследва очното дъно, претегля риска от удължаване на бременността и раждането.
 • Оториноларинголог или УНГ лекар. За идентифициране на хронични огнища на инфекция на носоглътката и ушите.
 • Зъболекар. Оценка на устната кухина и здравето на зъбите.
 • Общ анализ на кръвта.
 • Общ анализ на урината.
 • Кръв за сифилис, HIV инфекция и хепатит, група и Rh фактор.
 • Вагинален тампон за цитология и инфекции.
 • Химия на кръвта.
 • Кръвна захар.
 • Коагулограма за оценка на коагулационната система на майката.
 • Кръв за латентни инфекции за оценка на риска от детско развитие.

Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнителни прегледи за изясняване на състоянието на майката, детето и рационално планиране на бременността и раждането.

Ултразвуково изследване, ако досега не е правено. Оценяват се състоянието на бебето, сърдечен ритъм и физическа активност.

Всички други процедури се предписват по медицински причини въз основа на благосъстоянието на бременната жена и наличието на соматични заболявания.

Трудности при носене

На 9 седмици рискът от прекъсване на бременността е висок, така че е важно, ако искате да имате бебе, да бъдете наблюдавани от специалисти. Списъкът на вероятните проблеми е както следва.

Замразена бременност. Има много фактори, влияещи на този резултат: резус-конфликт, стрес и вредни условия на труд на майката, предишни аборти, нелекувани инфекции. Понякога причината остава неясна. Жената може да не усеща нищо, но патологията е видима при ултразвук. Задължително е да се прекъсне тази бременност, методът е предложен от лекаря, след това се препоръчва контрацептивна защита по време на секс за определено време.

Спонтанен аборт. В този случай се появяват дърпащи болки с кървави отделяния, замайване, гадене и слабост могат да нарушат. Необходим е преглед при гинеколог и решение за евентуално продължаване на бременността. Ако процесът продължи, е показано болнично наблюдение и лечение.

Стомашни болки. Те се усещат не само поради нарастващата матка, но и промени в състоянието на опорно-двигателния апарат, увеличаване на нейната подвижност за формиране на родовия канал. В случай на постоянна болка, специалистът предписва, ако е необходимо, допълнителен преглед и лечение. Понякога се налага операция, например при апендицит, бременността не е противопоказание.

Вирусна патология. Опасен във всеки период, с вирусна инфекция за кратък период от време, може да доведе до вътрематочна смърт на плода, мутации и патологии на развитието и прекъсване на бременността. За да се избегне това, жените се съветват да ваксинират според календара (рубеола), предварителна подготовка за бременност.

Възпаление. При инфекциозен процес на гениталния тракт, дискомфорт или усещане за парене, разтоварването с неприятна миризма в големи количества се нарушава. След вземане на цитонамазка лекарят препоръчва лечение, за да се избегне инфекция на плода..

Болка в млечните жлези. Женската гърда се подготвя да храни бебето, поради което се излива, увеличава размера си, понякога болезнени усещания могат да притесняват, появява се коластра. За интензивна болка потърсете вашия гинеколог, за да прецените нейното състояние.

Повръщане. Може да бъде упорит и болезнен. Ако е придружено от повишаване на температурата и разхлабени изпражнения, силна слабост, е необходим съвет от специалист. При интензивно повръщане и диария дехидратацията и образуването на кръвни съсиреци са опасни..

Непоносимост към миризми. Той придружава проявите на токсикоза, дори миризмата на любимия ви парфюм може да стане неприятна. Не се отчайвайте, няма да е дълго, преминава без никакви последствия за майката и бебето..

Цистит. Проявява се с често болезнено уриниране на малки порции, може да има ниска температура и намаляване на количеството урина. Опасен с възможността за инфекция на плода, изисква внимателно внимание, преглед и лечение, предписани от лекар.

Запушване на носа. Поради промяна в състоянието на кръвоносните съдове, назалното дишане може да бъде затруднено, понякога се добавят нощно хъркане и краткотрайни дихателни арести по време на сън. УНГ-лекарят ще изследва носната лигавица и при необходимост ще даде препоръки.

Повишено кръвно налягане. По това време някои жени имат повишено кръвно налягане. Тъй като причините могат да са различни, по-добре е да не се самолекувате, а да се консултирате със специалист. Така че може да започне хипертония или да се появят усложнения на бременността..

На този етап може да се появи безпокойство и дори паника. Обикновено това се случва при първични жени или при жени с предишни проблеми с бременността. Тази реакция се обяснява с хормонална буря и преструктуриране на тялото, с продължителна тревожност, консултация с лекар.

Безсъние. Тревожността за бебето и вътрешните промени допринасят за нарушения на съня и дневна умора. Помощ ще бъде ходенето преди лягане, доверителните взаимоотношения в семейството, помощта и разбирането на близките.

Всяко количество кървене от гениталния тракт. Много опасна ситуация, има много причини, не може да се мине без консултация и спешен преглед от гинеколог. Последващи действия, както е уговорено и предписано от лекар.

Сърцебиене. Понякога бременните жени се оплакват от инфаркти без видима причина. Това може да се дължи на нивото на женските хормони или хормоните на щитовидната жлеза, повишеното налягане или задържането на течности. Във всеки случай лекарят ще предпише консултация с терапевт, ЕКГ и след това ще бъде препоръчано лечение.

Стриите на гърдите. При бързо разширяване на млечните жлези могат да се появят така наречените стрии или бели ивици радиално от зърното. За да предотвратите този проблем, овлажнете кожата след къпане с масла, същата процедура ще помогне да се избегнат стрии по-късно на предната коремна стена.

Снимки: корем на 9 седмица бременност

Какво да правим и какво не

С благосъстоянието на жената ограниченията през този период са минимални, важно е да се спазва дневният режим, да се почива добре и да се спазват диети. Активното развитие и съзряване на плода предполага липса на токсични ефекти.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • Изпълнимо натоварване на работното място със задоволително здраве, без нощни смени и стрес. Желателно е да се ограничи работата на компютъра.
 • Продължаващи спортни дейности, ако са били преди бременност с намаляване на стреса или промяна на спорта на по-малко травматичен, като йога или плуване.
 • Разходка пеша със средна скорост в гора или парк при топло време, среща сред природата с приятели в добра компания.
 • Сутрешни упражнения със средна трудност при липса на оплаквания, упражнения, препоръчани от лекаря за подготовка за раждане.
 • Прием на лекарства само по препоръка на лекар за профилактика на вродена патология или по медицински причини.
 • Получаване на положителни емоции от правенето на това, което обичате или хобита, общуването със семейството и приятелите.
 • Преглед и редовно наблюдение в предродилната клиника, следвайки съветите на специалисти за раждането на здраво бебе.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • Алкохол с всякаква сила и във всяко количество. Не забравяйте, че процесът на формиране и развитие на детето е в разгара си, не навреди.
 • Пушенето е едновременно активно и пасивно. Тютюневият дим е токсичен, свива кръвоносните съдове и по този начин нарушава храненето на плода и увеличава налягането в майката.
 • По-добре е да отложите травматичните спортове, да поддържате форма, да оставяте сутрешни упражнения и ходене.
 • Вдигайте тежести над три килограма, тъй като можете да провокирате загубата на дете.
 • Приемайте каквито и да е лекарства без лекарско предписание. Не забравяйте, че не всички лекарства могат да се използват по време на бременност, дори ако са били използвани преди това..
 • Не можете да злоупотребявате с пикантни и консервирани храни, мазни и пържени храни, това може да доведе до нарушаване на работата на червата, запек и ефекти върху плода.
 • Проведете някои медицински изследвания поради възможния ефект върху детето. Само по лекарско предписание.
 • Увлечете се с големи количества силен чай и кафе. Това е не само стрес върху нервната система, но и възможна причина за повишаване на налягането..

Правилното хранене

Бебето расте и се нуждае от пълен запас от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи за правилното формиране и развитие. Мама също се нуждае от определени храни за успешна бременност и безопасно раждане..

През 9-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Пълна разнообразна диета без никакви специални ограничения, с изключение на горното. По-добре е да ядете храна варена, задушена или печена, не злоупотребявайте с подправките и подправките.
 • Честотата на хранене трябва да бъде поне 5 пъти на ден на малки порции, за да се предотврати киселини и запек, а преди лягане обилна вечеря 1,5-2 часа преди лягане.
 • Режимът на пиене трябва да е достатъчен и удобен, ограничения само по препоръка на лекар. В същото време режимът на пиене означава приемане на обикновена вода между храненията, а не на чай или сокове.
 • Увеличете приема на зеленчуци и плодове, от които са предпочитани зелето и зелените зеленчуци; плодовете се препоръчват не много сладки, растат в района на пребиваване. Фибрите в тези продукти предотвратяват запека и регулират чревната подвижност. Ако сте склонни към алергии, изключете тропическите и ярки плодове.
 • Храната трябва да бъде прясно приготвена от качествени продукти, по-добре е да се избягват полуфабрикати или готови ястия от магазина.
 • Диетата трябва да съдържа нормално количество протеини, тъй като тя е строителен материал. Не трябва обаче да злоупотребявате с месо, има достатъчно протеини в млечните продукти, бобовите растения, ядките, яйцата.
 • Мазнините са от съществено значение за нормалното развитие на нервната система и жлезите с вътрешна секреция; червена риба, растителни масла и сирене могат да бъдат доставчик..
 • Въглехидратите като най-бързият източник на енергия са предпочитани комплексни, които не повишават драстично кръвната захар, те се намират в пълнозърнести храни, зеленчуци и неподсладени плодове.
 • За формирането на костите са полезни извара и други ферментирали млечни продукти с високо съдържание на калций и протеини..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Всички компоненти на диетата са важни за здравето на майката и физиологичното развитие на детето, а за профилактика на заболявания на храносмилателната система, домашната храна е с порядък по-ценна и по-безопасна от уличните или полуфабрикатите. Продуктите на бременна жена трябва да съдържат:

 • мляко и млечни продукти като доставчици на протеини и мазнини, основен калций, витамини от група В и калций;
 • речни и морски риби, докато вкусните морски дарове са много калорични, те са ограничени;
 • пресни местни зеленчуци и плодове, задушени или печени;
 • птици или телешко месо като източник на желязо, витамини и микроелементи;
 • разнообразие от житни зърнени култури с добавка на ядки или сушени кайсии;
 • яйца като пълноценен протеин и източник на кобалт и селен, витамини А, D, H и B.