Американски учени от Университета на Северна Каролина поставиха под въпрос „традиционната“ продължителност на бременността на жената

02.03.2015 г. в 16:03, гледания: 172523

Най-новите проучвания показват, че нормалната бременност трябва да бъде 10 месеца. За да стигнат до това заключение, учените наблюдават 125 бременни жени. Според техните изследвания само 4% от бременните жени са станали майки навреме. Около 70 процента от жените раждат деца само десетилетие след датата на раждане, определена с помощта на ултразвук, твърдят американски експерти. Всичко това означава, че бременността с продължителност 10 месеца трябва да се счита за норма, а не обичайните 9 месеца..

Традиционно, според Правилото на Negale, което се използва за изчисляване на датата на раждане, бременността на човек продължава около 40 седмици или 280 дни от последната менструация. Бебе, родено преди 37 седмици, се счита за недоносено, когато след 43 седмици е недоносено. Учените обаче поставиха под въпрос това.

Специалистите изключиха шест случая на преждевременно раждане. Но въпреки това продължителността на бременността се различава с 37 дни, според novostiua.net.

Всяка година жената носи бебе за 1 ден по-дълго. Тоест, колкото по-възрастна е родилката, толкова по-дълго продължава бременността. Освен това се оказа, че жена, която самата е родена с много тегло, ще носи детето си по-дълго. За всеки 100 грама наднормено тегло при раждане трябва да добавите 1 ден бременност, когато носите собствено дете, съобщава MyJane.ru.

Методът, използван за изчисляване на вероятната дата на раждането: девет месеца и седем дни се добавят към датата на първия ден от последния менструален цикъл Ако менструалният цикъл на жената е различен от 28 дни, тогава е необходимо изменение, когато се използва това правило. ("Медицински речник").

В акушерството се разграничават физиологична и патологична бременност. Обикновено всяка бременност завършва с общ акт - ражда се дете, а в случай на многоплодна бременност - близнаци (хомо- - идентични или хетерозиготни - различни).

Прието е бременността на жената да се разделя на така наречените „триместри“ (периоди от три месеца), информира wikipedia.org. Съответно те говорят за първия, втория и третия триместър на бременността. Всеки от тримесечията се характеризира с определени акушерски характеристики и рискове.

Човешкото развитие започва с оплождането на женската яйцеклетка със спермата на мъжа. Оплождането е възможно по време на овулация, когато зряла яйцеклетка напусне яйчника. Периодът на овулация обикновено пада на 10-16-ия ден от менструалния цикъл, но може значително да се измести. След овулацията яйцеклетката навлиза във фалопиевата тръба и остава жизнеспособна за около един ден. Сперматозоидите могат да се оплождат в рамките на 2-3 дни след еякулацията..

Бременна в 40 седмици

40 седмици бременна - последната стъпка по пътя към чудото! Въпреки че целият път към раждането на дете вече е преминат, предстои най-важното събитие - раждането. Бъдещите майки са в състояние на треперещ страх от неизвестното, на първо място, това, разбира се, се отнася за онези майки, на които това е първата бременност. Сега последният етап е в ход: тялото на жената се подготвя за раждане, а детето се подготвя за това събитие..

40 седмица от бременността колко месеца е

40 акушерска седмица на бременността е вече 10 месеца от бременността, III триместър. Трудовата дейност може да започне по всяко време.

Какво се случва с бебе на 40 седмици?

Началото на 40-та седмица от бременността означава, че срещата с бебето ще се провежда от ден на ден, а детето вече чака това..

На 40 седмици теглото му вече е 3-4 кг. Някои бебета тежат до 5 кг. За да роди толкова големи бебета по естествен път, жената трябва да има широк таз. В противен случай ще й бъде показано планирано цезарово сечение. Момчетата обикновено са малко по-големи от момичетата. А момичетата, макар и по-слаби, често са по-високи от момчетата. Растежът на бебетата на 40 седмици средно е 50-56 cm.

Плодът заема цялото вътрематочно пространство. Вече е тесен и му е неудобно. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-спокойни са движенията му - това се дължи на липсата на свободно пространство. През последните няколко седмици мама забеляза, че треперенето на бебето не е толкова силно. Честотата на движенията на плода на 40-та седмица не трябва да намалява много, движенията все още трябва да се усещат редовно, точно сега движенията на трохите са по-плавни и не толкова силни.

Всички органи на бебето са готови за съществуване извън корема на майката. Когато бебето се роди, белите му дробове ще се разгърнат и бебето ще поеме първия си дъх. Мама научава, че с него всичко е наред при първия плач. Понякога децата не плачат, тогава лекарят им напомня, че сега трябва да дишат сами, с лек шамар по папата.

Как изглежда новороденото??

Повечето родилки се притесняват какво ще бъде бебето им. Разбира се, предимно новородените бебета не изглеждат много привлекателни поради определени обстоятелства. Главата на бебето е удължена, тъй като приема такава форма по време на процеса на раждане, така че бебето е по-лесно да се изтласка. Кожата на бебето може да има необичаен цвят, тя може да бъде червена и жълта и дори синя, ако на бебето липсва кислород по време на раждането. При раждането кожата на бебето е покрита с народен лубрикант, състоящ се от бяла слуз и майчина кръв. В червата на новороденото в утробата се е образувал меконий - това е оригиналният черен изпражнения, който ще излезе в резултат на изпразването на червата няколко дни след раждането. Постепенно кожата на бебето се изчиства от всички неестетични черти и придобива естествен розов оттенък.

Често синеоките и русокосите бебета се раждат от родители с кафяви очи и тъмна коса. Това се дължи на факта, че докато тялото на детето няма достатъчно количество пигмент, което придава на ириса кафяв цвят. В рамките на няколко седмици очите на бебето ще променят цвета си..

Какво става с мама? Чувства на жена на 40 седмици

Матката е престанала да расте по размер, тъй като е достигнала максималния си размер. Заедно с нея стомахът спря да расте. Жената спря да напълнява и през последната седмица дори можеше да отслабне малко. Приблизителното тегло, което жените наддават по време на бременност, може да бъде 10, 15 и 20 кг, всичко зависи от индивидуалните характеристики на бременността и физиката на жената. Обикновено наддаването на тегло по време на бременност не трябва да надвишава 15-16 кг.

Бъдещата майка все още се притеснява от отоци, умора и болки в краката, гадене, киселини, диария, болки в гърба и кръста. Но на 40 седмица от бременността всичко това отпада на заден план. Основното нещо, което тревожи жената в този момент:

 • Кога да раждам? Защо детето още не е родено, защото е дошло времето?
 • Как да се държим, когато започне раждането?
 • Как да разберете, че раждането е започнало и кога да отидете в болницата?
 • Здраво ли е бебето?

Притесненията на бъдещите майки са оправдани, защото раждането е труден и отговорен процес, за който трябва внимателно да се подготвите. Ако PDD вече е преминал и все още не сте родили, тогава най-вероятно денят на предполагаемото раждане е просто неправилно изчислен. Грешка от няколко дни е напълно приемлива. Освен това момчетата, както показват статистиките, никога не бързат да напуснат топлата майчина утроба преди време. Но момичетата, напротив, бързат да видят големия свят. Във всеки случай всеки има своя дата на раждане и няма нужда да бързате с бебето.

Повечето бебета се раждат малко по-рано или малко по-късно от датата на падежа, това е съвсем нормално. Майчинският инстинкт няма да ви подведе и ще ви подкани навреме какво и как да направите правилно, за да помогнете на сина или дъщеря си да се родят. Ако раждането е първо, слушайте внимателно съветите на акушер-гинеколозите по време на раждането, те ще ви кажат как да се държите правилно.

Ако това е второто ви раждане, тогава вече знаете как да дишате правилно и какво да очаквате. Не забравяйте обаче, че вторите раждания ще се различават от първите. Тялото вече е преминало през всичко това и помни добре какво да прави. Отварянето на шийката на матката по време на второто и третото раждане е много по-бързо, отколкото по време на първото, а контракциите са по-интензивни и болезнени.

Предвестници на раждането

На 40 седмици почти всички жени показват характерни признаци, показващи скорошното начало на раждането, те също се наричат ​​предвестници на раждането. Ето някои от тях:

 1. Коремът потъна. По-близо до датата на раждане бебето пада по-надолу, главата е плътно притисната към малкия таз, като по този начин бебето се подготвя за раждане.
 2. Повтаряща се болка в долната част на корема. Жената може от време на време да изпитва неприятни, но поносими болки в корема. Това са тренировъчни контракции: коремът се втвърдява за няколко минути, долната част на корема се дърпа и долната част на гърба боли и след това болката се освобождава. Подобни контракции не водят до началото на раждането, но показват, че раждането вече е много близо и тялото се подготвя за тях с помощта на такова обучение.
 3. Изхвърляне на лигавицата. Слизестата запушалка е малко количество слуз с прозрачен цвят, а понякога и с малко количество кръв. Такъв щепсел трябваше да предпази детето от различни инфекции, но сега, ако то се е отдалечило, тогава раждането може да започне веднага или може би след няколко дни. Жената трябва да бъде внимателна, поради факта, че детето е податливо на различни инфекции, когато лигавичната запушалка престане да изпълнява функцията си.
 4. Намалена активност на плода. Преди самото раждане плодът вътре се успокоява и броят на движенията на бебето намалява, тъй като бебето се готви да премине през трудния път на раждането.

Често задавани въпроси във форумите

Въпрос: 40-та седмица от бременността изчезна, днес сутринта болката е като при менструация. Мога ли да раждам?

О: Такава болка може да е симптом преди началото на раждането. Наблюдавайте състоянието си, ако се появят спазми, които ще бъдат редовни и ще стават по-чести с течение на времето, тогава спешно отидете в болницата. Тренировъчните контракции също могат да протичат със същите симптоми..

Въпрос: 40-та седмица започна и все още няма предшественици на раждането (второ раждане). Когато раждам?

О: Предвестниците на раждането при втора бременност могат да се появят няколко дни преди раждането или дори няколко часа (всичко е много индивидуално). Второто раждане става по-бързо, поради което предвестниците се появяват много по-късно..

В: Водите са изчезнали, но няма контракции (40 седмици). Какво да правя?

О: Водите често се оттичат няколко часа преди началото на раждането, ако говорим за пълно изливане на вода. Ако след няколко часа контракциите не започнат, отидете в болницата, може да се наложи да стимулирате раждането. Също така, на 38-40 седмици има изтичане на околоплодна течност, когато те излязат в малки количества. Това се случва често и не е нещо страшно, но определено трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Раждане на 40 гестационна седмица

Първото раждане обикновено се извършва на 40-та седмица от бременността. Те започват с кратки контракции, които постепенно стават все по-чести и по-осезаеми. Шийката на матката се отваря бавно, така че първото раждане може да продължи до 15-20 часа.

Вторите раждания са много по-бързи. Контракциите вече в началото на раждането са доста интензивни и болезнени и отварянето на маточната шийка се случва няколко пъти по-бързо от първия път.

И така, 40 седмици от бременността е последната стъпка, която ще доведе до раждането на дългоочакваното щастие. Жената с нетърпение очакваше това събитие, може би изпитваше безпокойство и страхопочитание. Раждането е труден път както за майката, така и за детето, но наградата ще надхвърли всички очаквания - дългоочаквано бебе, което ще зарадва родителите си!

Защо се казва, че бременността продължава 9 месеца, ако всъщност е 10?

В крайна сметка бременността продължава 40 седмици.

Бременността продължава 10 лунни месеца (лунен месец - 28 дни). Това са тези 40 седмици. Прочетох това в някаква научна медицинска книга дълго време, затова изчислих децата си, плюс дните в календара.

Само този период се брои от деня на зачеването. Но сега малко жени знаят в кой ден от цикъла тя овулира, в кой ден е настъпило това зачеване. Като цяло жените не учат себе си, телата си. Всички надежди са за лекарите, лекарят ще изчисли всичко и ще разкаже всичко. И тогава се случват грешки. Или да причини раждане, по-рано от необходимото, така си мислехте, виждате ли, тогава те мислят, че детето е родено преждевременно с тегло 4 кг.

Нещо повече, всички тези биоритми са индивидуални. Защо всички трябва да обмислят зачеването по една и съща формула, когато цикълът е различен за различните жени - кой има 28 дни, кой има 35, а характеристиките на тялото са свои, индивидуални. И най-важното е, че развитието на детето във всеки отделен случай става според неговите собствени условия..

Лекарят ми даде пример, че на едно дърво има окачени ябълки, някои вече са узрели, а други още не, децата също..

Децата ми се родиха точно навреме. Но лекарите мислеха по различен начин. И те искаха да предизвикат раждане през октомври, а дъщерята се роди през второто десетилетие на ноември. Всичко, защото вярваха като всички останали. Те не слушаха аргументите ми и аз не ги слушах..

Така че бременността да трае 10 обикновени месеца, не съм чувала за това. Тези 280 дни, плюс или минус индивидуални характеристики (ако няма патологии и заплахи от различен вид).

Период на бременност и ПТД

В очакване03.11.2011 в 10:52

По време на бременността се чудех защо много хора казват, че трае 9 месеца? И лекарите не казват и дума за месеци, те имат седмици. И така, колко всъщност продължава бременността? Нека разберем.

Объркване често възниква при много бременни жени. Според ултразвука има един срок, лекарят има друг в картата, но самата тя е преценила, че е забременяла в сряда, а според аритметиката си има трети срок.

И тогава откъде знаеш кога точно ще раждаме? Просто е. Гинеколозите разглеждат бременността от първия ден на последната менструация. Ето датата, която казваме на срещата, те я поставят на картата и отчитат 40 акушерски седмици от нея. На този ден ще бъде доставена ПТД - приблизителният ден на доставка или приблизителната дата на доставка.

За да бъдем точни, бременността продължава 6500 часа или 280 дни или 9 календарни месеца или 10 акушерски месеца. В акушерския месец има 28 дни, поради което след 280 дни се планира да се роди бебе.

Руската медицина предполага, че жената има 28-дневен менструален цикъл, а овулацията настъпва на 14-15 дни. Акушерският месец има само 4 седмици от седем дни, така че трае само 28 дни, а не 30-31.

Въпреки че всички тези цифри са приблизителни и не трябва да ни объркват. Просто лекарите трябва да ги познават. За оценка на здравето и развитието на бременността. В крайна сметка никой не може да отгатне точната дата на зачеването. А „готовността“ за раждането на всички бебета е напълно различна. Бебето се счита за доносено, когато се роди между 38-42 седмици (266-294 дни).

В Русия не напразно казаха: „В продължение на четиридесет седмици поне някой ще бъде изведен на чиста вода“. Очевидно след 40 седмици дори тогава всички се подготвяха за появата на нов член на семейството. Основното нещо е да изчакате вашето чудо и да раждате здраво, а за коя седмица и на какви календари - това вече са дреболии.

9 месец бременност от 35 до 40 седмици

9-ият месец на бременността от 35 до 40 седмици е дългоочаквано време за всяка жена в интересна поза, защото от минута на минута „щъркел може да я почука“. Тялото на бременна жена вече е готово да даде живот на наследника си. Трябва да се отбележи, че през този период дете може да се роди във всеки ден, независимо от датата, определена от узиста или гинеколога. Бременните жени не трябва да се притесняват, защото датата на падежа на доставката може да бъде или 1-2 пъти по-бърза, или за същия период по-късен от планираната дата. Това се счита за нормално по време на бременност..

Бременна в 35 седмици

35-та седмица от бременността е времето, когато бебето може да се нарече оформено. Сега основното за него е да натрупа маса, с което се занимава. Ръцете и краката стават по-пълни, теглото интензивно се набира, което вече може да бъде 2,5 кг, дължината на бебето е 46-47 см, диаметърът на главата е 86 мм, диаметърът на гърдите е 89,2 мм, а коремът е 92,5 мм. Въпреки теглото и височината си, бебето все още се чувства почти свободно, защото мястото му позволява да се обърне още няколко пъти.
Жена на този етап може да изпитва болезнена болка в долната част на гърба, безсъние и безпокойство относно предстоящото раждане и състоянието на бебето.

Бременна в 36 седмици

Бебето продължава активно да наддава, а от миналата седмица расте с 400 грама, височината на бебето може да бъде до 45 см, диаметърът на главата - 87,8 мм, гърдите - 91,7 мм, а коремчето - 94,8 мм. На 36 гестационна седмица черният дроб на детето натрупва желязо, което ще поддържа нормално кръвообращение през първата година от живота му. Също така, пухчето, което преди е било вид дреха за бебето, постепенно изчезва. Особено такива промени засегнаха малките рамене и гърба.
Тази седмица гинекологът определя положението на бебето. Нормата е положението, когато главата на бебето е отдолу. Съществува обаче и седалищно представяне. В този случай, като правило, бременната жена се насочва за цезарово сечение..

Бременна в 37 седмици

Бебето е почти готово за раждане. Теглото му достига 2900-3000 g, дължината му е 48-49 cm, диаметърът на главата му е 89,5 mm, диаметърът на главата му е 93,8 mm, а коремът му е 97,2 mm. Той вече се научава да диша, вдишвайки амниотична вода, която попада в белите дробове и при издишване се връща обратно. Сега бебето може да бъде преодоляно с хълцане, което мама също ще усети. Теглото на бебето постепенно се превръща в това, което ще бъде, когато се появи.

Бременна в 38 седмици

Бременна в 38 седмици. По това време бебето расте 28-30 грама всеки ден, подготвяйки се за раждане. Дължината му е 50-51 см, теглото е около 3000 - 3200 г. Диаметърът на главата достига 91,2 мм, гърдите - 95,3 мм, а корема - 99,4 мм. Той вече е напълно узрял, главата на трохите е почти „на изхода“. Сега малкият човек буквално „брои“ минутите преди рождения си ден и срещата с майка си. И ако бременната жена започне да получава контракции по това време, не трябва да се паникьосвате, това е абсолютно нормален процес, който не застрашава живота нито на майката, нито на детето.

39 седмици бременна

39 седмици бременна. Трохата утихна, за да набере сила преди важен процес в живота му. Дължината му е около 51-52 см, теглото е 3500-3800 г, диаметърът на главата се увеличава до 92,5 мм, гърдите - до 97,9 мм, а коремът - до 101,2 мм. Кожата на малкия човек стана бледорозова, телесният пух практически изчезна, можеха да се появят първите къдрици. Белите дробове на бебето са готови да дишат въздух, но докато бебето диша през плацентата и пъпната връв. Бременната жена на практика не усеща потреса на любимия си син или дъщеря. И мама, и бебето са готови за раждане.

Бременна в 40 седмици

Бременна в 40 седмици. Дължината на бебето е около 53-55 см, теглото му е 3600-4000 г. Диаметърът на главата се увеличава до 93,9 мм, диаметърът на гърдите - до 98,6 мм, а коремчето - до 103,5 мм. Това е последният етап, когато бебето вече е здраво притиснато в таза и е с главата надолу. Сега имунната система на бебето се храни с плацентата, но когато се роди, състоянието й вече ще зависи от майчиното мляко. И накрая - дългоочакваният момент за мама и дете, когато се срещнат.

9 месеца? Само 1 на 20 жени раждат навреме

Продължителността на бременността може естествено да варира с 5 седмици.

Учените проведоха първото по рода си проучване, което изчислява периода на бременността, като точно определя датата на зачеването.

Както се оказа, фактори като възраст, време на имплантиране и собственото тегло на майката при раждането влияят върху продължителността на бременността..

За да се разбере датата на падежа, се отчитат 280 дни от началото на последната менструация на жената. По-точно това може да се определи чрез ултразвук.

Само 4 процента от жените обаче раждат навреме и само 70 процента в рамките на 10 дни от очакваната дата на падежа.

Колко седмици продължава бременността?

Експерти от Националния институт по здравеопазване и околна среда в САЩ измерват концентрацията на хормони в проби от урина на жени, които се опитват да заченат дете по естествен път, за да разберат точното време, когато е настъпила овулация и имплантиране на оплодено яйце..

Те открили, че средната продължителност на бременността от овулацията до раждането е 268 дни или малко над 38 седмици..

Когато бяха изключени преждевременните раждания, се оказа, че периодът на бременност може да варира до 37 дни. Това означава, че времевата рамка може да варира от 37 до 42 седмици..

"Бяхме малко изненадани от резултатите. Знаехме, че продължителността на бременността варира при жените, но разликите отчасти се дължат на грешки при изчисляване на гестационната възраст", каза д-р Ан Мари Юкич. "Ние не включихме такива грешки. и въпреки това разликите се запазиха до 5 седмици. Това е невероятно. "

Резултатите от изследването показаха, че:

- Колкото повече време отне ембрионът да се имплантира, толкова по-дълго продължи бременността.

- Възрастните жени са по-склонни да раждат по-късно

- Тези, които са били по-тежки при раждането, също са имали по-дълга бременност..

- Продължителността на предходна бременност може да предскаже на жената нейната „естествена“ продължителност на бременността.

- Бременностите, при които се наблюдава късно покачване на нивата на прогестерона, обикновено са с 12 дни по-кратки средно от тези с по-ранни повишения..

Учените смятат, че лекарите трябва да внимават да прибягват до медицинска намеса, тъй като всяка жена има различен модел на бременност..

Как да изчислим датата си на падеж?

Въпреки че денят на зачеването се брои за деня, в който забременеете, бременността не се брои от тази дата. Това е така, защото никой не може да каже кога точно е настъпила овулацията и зачеването..

Бременността се изчислява по последната дата на менструацията преди тестът за бременност да е положителен.

1. Определете деня, в който започва последната менструация, преди да разберете, че сте бременна.

2. Добавете 40 седмици към тази дата. Това ще бъде приблизително 9 месеца или 280 дни, плюс или минус няколко седмици..

3. Можете да използвате правилото Negele. За да направите това, от първия ден на последната менструация, бройте преди 3 месеца и добавете 7 дни.

Този метод е по-подходящ за жени с редовен менструален цикъл от 28 дни..

4. Ако имате нередовен цикъл или се различавате по продължителност, тогава по-точна дата може да се намери чрез ултразвук.

Колко седмици, месеци и тримесечия по време на бременност?

Математиката на бременността се бърка доста бързо. Бременни ли сте 12 седмици или бременни 13 седмици? Това е първият ви триместър или вторият триместър? През третия месец на бременността или през четвъртия? За щастие отговорите са (относително) прости, след като знаете как да изчислите всичко. Ето какво трябва да знаете за това колко седмици, месеци и тримесечия има по време на бременност - и къде сте в момента..

Колко седмици по бременност?

Бременността продължава 40 седмици (или 280 дни) от първия ден на последната менструация. Имайте предвид обаче, че само около 30 процента от бременностите достигат 40 гестационни седмици. Всъщност пълната бременност се счита някъде между 39 и 41 седмица (което означава, че бебето, родено на 39 седмици, е не по-рано от роденото на 41 седмица).

Колко седмици в триместър?

В триместър 13 или 14 седмици (просто разделете 40 на три и ще видите защо разбивката не е точна).

Колко тримесечия има по време на бременност?

Има три тримесечия на бременността: първият триместър на бременността, който продължава приблизително от 1 до 13 седмица; втория триместър на бременността, който продължава от около 14 седмица до 27 седмица; и третия триместър на бременността, който продължава от около 28 седмица до 40 седмица (и повече).

Бременността продължава 9 месеца или 10 месеца?

Вашите 40 седмици от бременността се броят за девет месеца. Но изчакайте... ако четири седмици в месеца, това е равно на 40 седмици - 10 месеца. Дали е така? Не точно. Четири седмици са 28 дни, но месеците (с изключение на февруари, разбира се) имат 30 или 31 дни, което прави всеки месец около 4.3 седмици.

График на бременността от месец на седмица.

Ако тези обяснения ви карат главата, ето една проста разбивка за това как се броят седмици, месеци и тримесечия по време на бременност:

Триместър 1.

 • Месец 1: седмици 1-4
 • Месец 2: седмици 5-8
 • Месец 3: седмици от 9 до 13

Триместър 2.

 • Месец 4: седмици от 14 до 17
 • Месец 5: седмици 18-22
 • Месец 6: седмици 23 до 27

Триместър 3.

 • Месец 7: Седмици 28-31
 • Месец 8: седмици 32-35
 • Месец 9: Седмици 36-40

Как мога да разбера коя седмица от бременността съм в момента??

Вашият лекар казва, че сте бременна в 15 седмици, но те също така ви казват, че сте бременна в 16 седмица. И какво е правилно? Краткият отговор е и двете. И в двата случая бременността ви е правилна..

Ако сте бременна на 16 седмици, всъщност сте бременна на 15 седмици и няколко дни. Изминаха цели 15 пълни седмици, но не и 16 седмици, поради което хората казват, че сте бременна от 15 седмици и бременна от 16 седмици.

За да изясните нещата, помислете за рождения си ден. Когато сте се родили, не сте били дори на ден, но сте били в първата седмица от живота. Когато бяхте на 1 година, изживяхте първата си година и на 2 години. С други думи, на първия си рожден ден бяхте на първия ден от втората си година. Но никой не каза, че сте на 2 години. Същите правила се прилагат, когато става въпрос за вашите седмици на бременността: вие сте на "х" седмици от бременността, след това сте на "х + 1" седмици.

И така, как мога да изчисля датата на падежа?

Все още нямате датата си на падеж? Той се изчислява въз основа на последната ви менструация, вместо да се вземе предвид действителният ден, в който сте забременяли. Затова се опитайте да запомните първия ден от последния си цикъл и добавете 40 седмици към него..

Защо бременността се изчислява от първия ден на последния цикъл?

Не можете да посочите точния момент на зачеването. Това е така, защото има цял времеви прозорец: сперматозоидите могат да седят вътре и да чакат яйцеклетката да бъде оплодена в рамките на три до пет дни след като е влязла във влагалището, а яйцеклетката може да бъде оплодена в рамките на 24 часа след освобождаването..

40 бременна седмица: предвестници, стимулиране и започване на раждането

Тегло, височина и състояние на плода на 40 гестационна седмица

На 40 гестационна седмица теглото на бебето варира от 3500-3700 грама. На дължина бебето по това време е нараснало до 55 см. Бебето тежи с голямо зеле!

Бебето запълва цялото пространство на матката и в резултат на липсата на място неговата активност значително намалява. Бебето натрупва сили за раждане, поради което пулсът му се увеличава, а метаболитните процеси в мозъка, напротив, се забавят.

Плодът е напълно готов за раждане, той се намира в най-подходящата позиция за раждане: главата е отдолу - тя е плътно притисната към костите на малкия таз; брадичката докосва гърдите; краката, свити в коленете, са притиснати към тялото; бебето е обърнато към изхода от матката с тилната част: именно в тази област размерите на обиколката на главата са минимални, поради което се осигурява лесен прогрес по родовия канал.

Черепът все още е крехък поради факта, че петте основни костни плочи са разделени от фонтанели, така че те могат да бъдат изместени при преминаване през родовия канал и да предотвратят увреждане и травма на централната нервна система по време на раждането. След раждането на бебето костните плочи на черепа отново ще се разделят и главата отново ще стане кръгла.

Какво се случва с бременна жена на 40 гестационна седмица?

По това време бъдещата майка спира да расте по размер, набира допълнително 12-16 кг, тя ще поддържа това тегло до раждането. Матката достига своя връх на 40 гестационна седмица, тя се намира на разстояние 36–40 см от срамната симфиза и на разстояние 16–20 см от пъпа. Жената може периодично да изпитва усещане за сърбеж, тъй като кожата на корема е силно опъната, през четиридесетата седмица от бременността лигавичната запушалка се отделя и се появяват контракции.

За майките на 40 седмици възникват два въпроса за безпокойство: защо бебето все още не е родено и какво да направя, ако реши да се роди? Но няма нужда да се притеснявате, детето ще се роди, когато е психологически и физиологично готово за това..

Ако една жена вече има второ раждане, тогава те определено ще се различават от първите на 40 гестационна седмица. Никой не може да предскаже точната им продължителност и по време на второто раждане разширяването на шийката на матката се случва много по-бързо, тъй като тялото вече е "преминало" това. Поради това периодът на контракциите е много по-кратък, отколкото е бил за първи път.

Докато чакате началото на раждането, трябва да се опитате да запазите спокойствие и да не се дразните от дреболии, важно е да поддържате добро настроение през четиридесетата седмица на бременността. Сега е важно да имате добър стол преди раждането, използвайте повече фибри за облекчаване на запека. Също така е важно да се ограничи консумацията на солени храни, за да се избегне подуване..

Когато контракциите започнат, се изисква да се изработят техниките за правилно дишане и релаксация, тялото на бъдещата майка дълго време се е подготвяло за този момент и сега е настъпило неговото начало.

Млечните жлези на бременна жена стават напълно подготвени за предстоящото кърмене. Произвежда се коластра - плътна, вискозна, жълтеникава, силно питателна течност, която ще осигури на новороденото всички необходими хранителни вещества в първите часове от живота му. Вече на 2 - 4 ден кърмата ще замести коластрата.

Сега е моментът да се подготвите за грижата за новороденото, когато бебето се появи, вие ще сте подготвена майка. В тази статия представихме подробно описание на грижите за новороденото..

Предвестници на раждането на 40 гестационна седмица

 • внезапно разстройство на червата, така че тялото извършва самопочистване;
 • спускане на корема, обемът на корема се премества в долната част;
 • промени в психо-емоционалния фон на жената, от активни действия и забавления до безпочвени обиди и сълзи;
 • изтичане на околоплодна течност, малко количество течност се отделя през целия ден, в размер на 10-15 капки, но влажността се усеща постоянно;
 • появата на лигави секрети, ето как лигавицата излиза от шийката на матката, обикновено това се случва насън или сутрин, веднага след сън.
 • появата на ефекта на "гнездене", желанието да имате време да свършите всички домакински задължения около къщата;
 • повишена честота и болка с фалшиви контракции;
 • жената преди раждането е в състояние да загуби до 2 кг;
 • появата на диария, гадене и повръщане, така че тялото се подготвя за раждане, "прочиства" тялото от ненужно;
 • също така, малко преди началото на контракциите, е забелязан спад на апетита при бременни жени, това се дължи на киселини в стомаха;
 • позивите за уриниране зачестяват;
 • активността на детето в стомаха намалява.

Ако имате един или няколко от предшествениците, изброени наведнъж, най-вероятно през следващите 2-3 дни или дори по-рано, може да започнете раждане.!

Причини, поради които раждането все още не е започнало

 • заболявания на ендокринната система;
 • липса на витамини;
 • метаболитно разстройство;
 • отложени аборти;
 • дисбаланс на хормоните;
 • генетично предразположение към раждане на плод за повече от 40 седмици;
 • неправилно изчислена дата на падежа (ПТД).
 • наличието на психологически страх у бъдещата майка.

За да не бъдете измъчвани от очаквания и да не отлагате властта на плода до 40-та седмица от бременността, използвайки естествени и безопасни методи, можете да опитате да ускорите раждането.

Естествени начини за стимулиране на труда

В статията Стимулиране на раждането при следсрочна бременност се спряхме подробно на методите за предизвикване на раждане, сред които са отбелязани както изкуствени, така и алтернативни методи за стимулиране, както и лечебни билки, които ви позволяват да „подтикнете началото на раждането“. В тази статия ще ви представим само естествени методи за стимулиране на труда..

Масаж на зърната

Един от най-ефективните начини за стимулиране на раждането е масажирането на зърната. Бременната жена може да масажира зърната си с палец и показалец в продължение на няколко минути всеки ден. Тялото произвежда окситоцин, естествен хормон, който кара матката да се свива. Масаж може да се предписва на бременни жени от 39-та седмица на бременността. Масажът може да помогне за увеличаване на силата на контракциите още по време на раждането.

Сексуален контакт

Сексът малко преди раждането е един от честите съвети за това как да предизвикате раждане. Този съвет има смисъл, тъй като мъжката сперма съдържа простагландини, но съдържанието им е относително ниско. Простагландините имат много благоприятен ефект върху узряването на шийката на матката, като я омекотяват и променят нейното състояние.

Затова гинеколозите често препоръчват да правите любов от 38-та седмица на бременността до 2 пъти на ден, което несъмнено е много приветствано от бъдещите татковци. Просто се нуждаете от по-удобна и сигурна позиция. В същото време незащитеният контакт може да бъде опасен в някои случаи. Преди да започнете сексуален контакт с партньор, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като сексът има своите плюсове и минуси, когато стимулира раждането. Пример за това е заболяване на половите органи на съпрузите.

Използвайте подправки

Направете си подправен чай. Обикновено се консумира в продължение на два дни, за да стимулира раждането. Ще ви трябват един малък джинджифил, 12 скилидки, 1 канела. Съставките се смесват с литър преварена вода и се оставят да се варят 30 минути, след което напитката се изсипва в термос. Можете да пиете чай през целия ден.

Физически упражнения

За да роди възможно най-скоро, бременната жена може да работи в същия режим, преди бременността: измийте подовете, избършете праха, изгладете прането (при условие, че се чувствате добре и лекарят не препоръчва физическа почивка!) Този метод на стимулиране ще бъде полезен, тъй като много майки преживяват така наречения "период на гнездене".

Внимавайте обаче с някои видове работа, като миене на прозорци и окачване на завеси: можете да загубите равновесие и да паднете! Не вдигайте тежки товари - просто коригирайте нивото на упражнения според вашето състояние. Упражнението за предизвикване на раждане се препоръчва след 38 седмици от бременността.

Масаж на долната част на корема

Препоръчва се да се подобри кръвообращението на маточните мускули, за да се премине главата на бебето по време на раждането и е частична профилактика на разкъсването (това обаче не винаги ще бъде 100% гаранция). Някои експерти твърдят, че масажът може да помогне за раждането на бебе по време на пиковите етапи на бременността. Масажно масло може да се направи от зехтин. Могат да се използват и други масажни масла, които съдържат етерични масла от лавандула, горчица и градински чай. Тези масла действат като антисептик, предотвратявайки всяка възможна инфекция. Също така, по време на масаж, можете да използвате специален гел за стимулиране на раждането..

Как започва и продължава труда?

Най-честият сигнал за началото на раждането са родилните болки, които показват началото на отварянето на маточната шийка. Истинските контракции се различават от фалшивите, те протичат по различен начин.

 • Първо, реалните трудови болки са редовни, тоест те се повтарят след определен период, който постепенно се намалява във времето..
 • На второ място, продължителността на всяка истинска контракция се увеличава с течение на времето, а самите усещания за болка се усилват всеки път. В самото начало на контракциите честотата им може да достигне 20-30 минути, а продължителността е само няколко секунди. Постепенно интервалът намалява до 3 минути и битката може да продължи 1 минута или повече. Хронометърът ще ви помогне да разпознаете родилните болки, особено ако имате съмнения.
 • На трето място, схващащите усещания не изчезват при смяна на положението на тялото..
 • Четвърто, може да има остра поясна болка в кръста и студени тръпки.
 • Воден разряд, причинен от разкъсване на мембраните. Околоплодните води през целия период на бременността са предназначени да предпазват бебето от въздействието на външната среда. След спукване на балон водата може внезапно да се втурна или да изтече на части.

Докато слабите контракции продължават на дълги интервали, можете да вземете душ, да мажете перинеума, да проверите дали всички необходими документи и неща са в предварително подготвена торба (или да ги съберете сега, ако това не е направено по-рано). Препоръчително е да се диша спокойно по време на контракции, полезно е да се използват определени дихателни техники.

Ако водите са се оттеглили, тогава не бива да се съмнявате, че вашето бебе скоро ще се роди. Отидете веднага в болницата - колкото по-скоро стигнете до там, толкова по-добре, по това време трябва да сте под наблюдението на лекарите!