Бременността винаги се изчислява в седмици. Началото на бременността се записва в първия ден от последния менструален цикъл. По-нататъшни грешки се правят, като се използват акушерски седмици и месеци. Един акушерски месец винаги има 4 седмици, което е различно от обичайния месец в календара. По този начин 9 акушерски месеца на бременността се равняват на 36 акушерски седмици. Общо има 40 акушерски седмици, тоест според акушерската стойност само 10 месеца, но в действителност, тоест според календара, 9 месеца. Затова за удобство жените често използват обикновени изчисления, или по-скоро календарни. Ако вземем календара, тогава 9 месеца ще бъдат приблизително равни на 39-40 седмици от бременността.

9 акушерски месеца = бременност от 36 седмици.

9 календарни месеца = 39-40 седмици от бременността.

Бременност 9 седмици

Плодове (развитие, размер)

Започва третият месец на бременността. Плодът е само на 7 седмици, но вече е нараснал страхотно през това време: кокцигелно-теменният му размер достига 22-30 мм, а теглото му е около 2 г. Ембрионът продължава да се изправя и скоро ще се отърве от опашката си. Сега изглежда като малка шушулка грах. И дори не мога да повярвам, че в него протичат толкова сложни процеси.!

Мозъкът, нервната система, някои вътрешни органи вече са формирани, но развитието не спира нито за секунда! На 9-та седмица от бременността плодът вече уведомява майката за своите нужди: специални сигнали от малкия мозък идват в тялото на майката. Учените вярват, че жената усеща рязките им промени в хранителните навици..

9-та седмица от бременността е следващият етап от формирането на жизненоважни механизми. Сега се формира малкият мозък (тук ще се контролира координацията), хипофизната жлеза (тук ще се произвеждат първите хормони), средният слой на надбъбречните жлези (тук ще се произвежда адреналин), както и лимфните възли (тук се образуват лимфоцели). Започват да се образуват гърди и гениталиите.
Сърцето и централната нервна система вече работят, но тяхното подобрение не спира: тази седмица се формират черепните, междупрешленните и гръбначните нерви. Раменете и предмишниците вече са изпъкнали, крайниците се движат и могат да се огъват, те продължават да се удължават и усъвършенстват: стъпалото расте, пръстите са все по-разделени, виждат се зачатъците на невенчетата, които все още са разположени от вътрешната страна - на дланите и стъпалата.

Хлапето постепенно расте обрасло с мускули, а костите постепенно се укрепват. Главата все още е твърде голяма по отношение на тялото, но лицето непрекъснато се подобрява: очите се събират, те са затворени от клепачите, които няма да започнат да се отварят скоро. Устата се удължава и придобива по-изразителни черти: образуват се ъгли и гънки, бебето може да набръчка устните си и дори знае как да преглъща. На 9 седмица бъдещата шия вече се вижда.

Друго постижение е способността за уриниране. Ембрионът премахва отпадъчните продукти през пъпната връв в тялото ви, така че натоварването на бъбреците ви ще се увеличава през цялото време. Пъпната връв на 9 седмици става още по-дълга и по-плътна и плацентата вече започва да функционира, въпреки че ще поеме напълно функциите на жълтото тяло само след няколко седмици.

Усещания на 9-та седмица от бременността

Жената усеща всички тези промени върху себе си. Най-вече тя започва да ходи по-често до тоалетна по малък начин: бъбреците вече работят за двама. На 9-та седмица от бременността апетитът може напълно да изчезне или да се увеличи с отмъщение. Странните пристрастявания към храната изненадват не само роднините, но и самата жена: тя никога не е яла ягодов сладолед с туршия от краставици!

Все още ужасно сънлив! Чувствате се уморени, може да ви се завие свят и дори да припаднете, понякога ви се струва, че ви липсва въздух. Тялото започна да натрупва мастни резерви, за да нахрани бебето. Това означава, че не е нужно да се подлагате на диета, а помислете за по-широки дрехи, които няма да стискат стомаха ви и да ви създават дискомфорт. Избирайте дрехи само от естествени материи, не забравяйте да си купите удобен сутиен, който да не стиска гърдите ви. Между другото гърдите продължават да радват баща ти - той непрекъснато расте. Зърната са свръхчувствителни към дразнители и могат да потъмнеят, а понякога се вижда и мрежестата вена на гърдите.

Жената може да бъде измъчвана от безсъние, но по това време трябва да се опитате да изработите оптималния дневен режим, включително задължителни разходки на чист въздух и почивка.

Разбира се, не всички бременни жени са обречени на подобни неудобства: мнозина преминават през 9-та седмица на бременността абсолютно удобно, без никакви "странични ефекти".

9-та седмица от бременността може да бъде придружена от различни болезнени усещания. Най-често те показват възможна заплаха от спонтанен аборт. Говорим за силни схващащи болки в долната част на корема, които излъчват в долната част на гърба и могат да бъдат придружени от кървави отделяния от кафяв или дори червен цвят. В този случай е необходимо да се вземат мерки за поддържане на бременността..

Ако коремната болка на 9-та седмица от бременността е свързана с червата, тогава можете да вземете хапче No-shpy, преди да се съгласите с това с Вашия лекар.

Болката в гърба или сакралната област може да се дължи на компресия на седалищния нерв от матката. Ако те се влошат, лекарят може да препоръча да носите превръзка. Болката в срамната артикулация може да бъде симптом на симфизит, така че определено трябва да кажете на Вашия лекар за това.

Кървене

Болката в долната част на корема и болката в кръста може да доведе до кървене на 9 гестационна седмица. В този случай няма начин да се колебаете: легнете и извикайте линейка и ако е възможно, веднага отидете в болницата. Всяко количество приток на кръв трябва да се приема за кървене. Менструацията на 9-та седмица от бременността вече не отминава, въпреки че има медицински термин „абдекция на плода” - състояние, при което се появява менструално кървене, въпреки развитието на бременност в тялото. Но в този случай едва ли бихте знаели вече, че животът е възникнал във вас..

Кървенето на 9 гестационна седмица може да е признак на ерозия на шийката на матката или някакъв вид новообразувание. В този случай ще липсват придърпващи болки в долната част на корема. Но все пак лекарят трябва да установи причината..

9 месеца бременност е колко седмици?

Както знаете, общоприето е, че нормалната бременност трае точно 9 месеца. Въпреки това, с оглед на факта, че акушер-гинеколозите, когато изчисляват периода, започват от първия ден на последната менструация и за опростяване на изчисленията, месецът се приема като 4 седмици, продължителността на гестационния период в този случай се увеличава до 10 месеца. Нека се опитаме да разберем тази ситуация и да отговорим на въпроса за жените, който се отнася до 9 месеца бременност - колко седмици е това.

Как да изчислим правилно срока?

За да се установи акушерската гестационна възраст, жената трябва само да знае точно датата на първия ден от последните си менструални периоди. От този момент лекарите вземат предвид продължителността на бременността.

За да превърнете месеците в седмици, е необходимо да умножите резултантното им число по 4. Ако преброите колко седмици са 9 месеца, това са точно 36 акушерски седмици.

Какво се случва с плода по това време?

След като разбрахме колко седмици е бременността - период от девет месеца, ще ви разкажем за промените, които се случват в тялото на бебето през този период.

В края на 36 гестационна седмица плодът се счита за абсолютно доносен. По това време неговите органи и системи са напълно готови за живот извън тялото на майката. Достатъчно плътен слой подкожна мазнина ви позволява да регулирате телесната температура на малък организъм и също така е източник на енергия за него в продължение на няколко дни след раждането.

По това време телесното тегло достига 3000-3300 g, а растежът е около 52-54 см. Феталната повърхност на тялото постепенно започва да губи велусни косми, косата остава само на главата.

Черният дроб активно натрупва желязо, което е необходимо за нормалното кръвообразуване..

Самото бебе заема крайното си положение в утробата на майката. Главата навлиза в тазовата кухина. Тази презентация е вярна. Преди самото раждане остава много малко. Спомнете си, че появата на бебе в интервала от 37-42 седмици е норма..

Бременна в 9 седмици

Какво се случва с бебето

На 9-та седмица от бременността плодът достига растеж от малко над 2 см, теглото варира в рамките на няколко грама. Малкият организъм все още не е много подобен на човешки, но главата, шията вече са дефинирани, можете да видите части от дръжките. Процесът на формиране и узряване е в разгара си:

 • основно сърдечно-съдовата и нервната система вече са оформени, крайниците са определени, мускулите и костите растат;
 • хрущялният скелет става по-плътен, гръбначният стълб расте и вместо опашка се образува опашна кост;
 • бъдещото лице се променя: образуват се гънки на устните, устата се удължава, очите се приближават и увеличават, покриват се с филм, образуват се хрущялни уши и лобове;
 • на фона на развитието на лицевите структури, устните се движат и дори правят гълтателни движения;
 • размерът на гръдния кош и коремната кухина нараства за разширяващите се вътрешни органи;
 • вътре в тялото червата продължават да растат и да се развиват, черният дроб и жлъчният мехур, далакът се образуват, анусът се формира;
 • в гърдите сърцето се увеличава и вече не изпъква, бронхиалното дърво се разклонява, междупредсърдната преграда е положена във вече работещото сърце, положени са млечните жлези;
 • в централната нервна система расте малкият мозък, който е отговорен за бъдещата координация на движенията, образува се хипофизната жлеза, която засяга растежа и развитието, образуват се нервни възли и гръбначни влакна;
 • в ендокринната система щитовидната жлеза започва да работи, слоевете на надбъбречните жлези растат, произвеждайки собствени хормони;
 • хемопоетичната система на плода започва да произвежда първите лимфоцити, които предпазват бебето, образуват се лимфни възли;
 • гениталиите са диференцирани, появяват се различими признаци на пола на бебето;
 • на фона на растежа на мускулната тъкан вече са възможни движения на крайниците, ръцете и краката, пръстите и ноктите са различни;
 • пъпната връв се развива и удебелява, чрез което детето е неразривно свързано с майката и едновременно получава хранителни вещества и се освобождава от отпадъчните продукти.

Като се има предвид активното изграждане на нов организъм, през този период всякакви токсични ефекти върху майката са изключително опасни, защото могат да доведат до смущения в развитието на бебето.

Развитие на близнаци

© Двойна бременност и след това

При бременност с близнаци по това време се изискват много повече хранене и място в матката, така че увеличаването му е по-голямо, конфигурацията на корема на жената вече ви позволява да видите интересно състояние. Размерът на бебетата обаче е подобен на този при едноплодна бременност. Мама може да има прояви на токсикоза малко по-силни, вероятността от анемия и прекомерно наддаване на тегло също се увеличава. Бебетата могат да се развият от едно яйце, като в този случай те са близнаци и дори в утробата започват да се състезават за място на детето. С развитието на различни яйцеклетки, всяка плацента има своя собствена и плодовете могат да бъдат от различен пол.

Какво се случва с мама: усещания

На 9-та седмица от бременността усещанията на жените варират от пълно отсъствие на прояви до характерни изразени промени в общото състояние. За всяка бъдеща майка е невъзможно да се предвидят нюансите на хода, различните бременности при една жена протичат по различен начин, затова изброяваме вероятните състояния.

Малък процент от щастливите жени изпитват емоционално и физическо повдигане по това време, което е свързано с хормонални промени и положителни емоции от предстоящото майчинство. Някои дори поставят спортни и научни рекорди, но рядко.

Растеж на матката. С увеличаване на плода нараства и размерът на матката, който достига размерите на малък пъпеш, бременната жена усеща леко изтръпване в тази част на корема, понякога усещане за разтягане или необичайно гъделичкане.

Хормонални промени. За успешното прогресиране на бременността се увеличава съдържанието на женските полови хормони, които влияят на настроението и емоционалния фон: появява се сантименталност, нестабилност на настроението, нараства жал към животните, мелодрамите са придружени от сълзи.

Кожата става чиста и мека, външният вид е придружен от промяна в изражението на лицето, което мнозина наричат ​​„поглед отвътре“, което характеризира акцента на жената върху вътрешните усещания и преживявания.

Гадене. По-често през този период симптомите на токсикоза продължават. Честотата на гаденето е индивидуална, понякога придружена от влошаване на благосъстоянието, в такива случаи е необходима медицинска консултация.

Повръщане. За съжаление не всеки може да го избегне. Понякога това са изолирани епизоди, които не увреждат майката и детето; при упорито повръщане дехидратацията е опасна, затова посещението при лекар е задължително. При необходимост се предписва стационарно лечение.

Промени в гърдите. Женската гърда също се подготвя за процеса на хранене на бебето, поради което на 9 седмици тя се увеличава по размер, пигментацията на зърната се увеличава и могат да се появят болезнени усещания. Понякога има повишаване на чувствителността в отговор на ласка.

Теглото. По-често увеличаването на теглото се случва на фона на увеличаване на обема на циркулиращата кръв и задържане на течности, тялото на майката прави мастни резерви за хранене на бебето. По-рядко теглото намалява на фона на нормалното хранене, което може да бъде причинено от тежка токсикоза.

Изпотяване. Изпотяването може да се увеличи, особено в горещия сезон поради увеличаване на скоростта на окислително-възстановителните реакции и работата на вътрешните органи със стрес.

Покачване на температурата. Температурата се повишава с няколко десети от градуса поради нивото на хормоналните нива и активността на белтъчния метаболизъм. Ако температурата е придружена от настинки, е необходим преглед от лекар, самолечението може да бъде опасно.

Уринирането става по-често. Поради натиска на уголемената матка обемът на пикочния мехур намалява. Освен това бъбреците на бебето все още не са завършени и тялото на майката поема тяхната функция..

Нервна система. Реагира на вътрешни промени и се нуждае от добра почивка. Сънливостта през деня, желанието да легнете или просто да си починете и да не правите нищо може да са доста чести през този период.

Апетит. Той може да стане „вълчи“, когато не само количеството на изядената храна се увеличи, но и пристрастяванията към храната изненадват с комбинации; или има пълно отвращение към всякаква храна, дори тази, която сте обичали по-рано. Смята се, че плодът съобщава своите нужди на майката..

Изпускане от гениталния тракт. Количеството, консистенцията и миризмата им могат да се променят. С увеличаване на техния брой и дори повече, когато цветът се промени от кисела или обичайна кисела миризма до неприятна, е необходимо да се консултирате с лекар, за да избегнете инфекция или прекъсване на бременността.

Дискомфорт в корема. Ако се появява периодично и с ниска интензивност, тогава не бива да предизвиква безпокойство. При силни дърпащи болки, придружени с кървави секрети, е необходим преглед на гинеколог, за да се изключи спонтанен аборт.

Запек. На 9 седмици са възможни първите прояви на задържане на изпражненията поради хормонални промени и известно ограничение на мобилността на жената. Корекцията на диетата и умерената физическа активност ще помогнат за решаването на проблема.

Косата на мама става по-суха, вероятно увеличаване на косопада при шампоане. Важно е да приемате препоръчителното количество течности и да следвате диетичните съвети, препоръчани от Вашия лекар. След раждането негативните явления изчезват безследно.

Промени в конфигурацията на корема. При някои жени вече се вижда уголемяване на корема, със спортна фигура или, обратно, с наднормено тегло, тези промени все още са невидими.

Замайване. Редките усещания не са опасни поради промени в съдовия тонус. Ако стане често и продължително, уведомете Вашия лекар.

Анемия. По време на бременност леко понижаване на хемоглобина е физиологична норма, но ако се появят оплаквания от силна слабост, неразположение и лошо здраве, лекарят ще предпише допълнителни изследвания.

Киселини в стомаха. По това време рядко се притеснява. Когато се появи, следвайте препоръките на Вашия лекар, не преяждайте, спазвайте диета и си лягайте веднага след хранене.

Подуване в краката. Много рядък симптом на 9 седмици. Ако се появи, може да се обясни със задържане на течности, но е по-добре да се консултирате с лекар. Може да е признак на хронично заболяване или усложнения.

Пигментация на кожата на лицето или горната част на гърдите. Не се появява при всички, след бременност и раждане изчезва безследно. Поради промени в хормоналните нива.

бебето съветва

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

Медицински преглед

На 9 седмици жена, която иска бебе, обикновено вече е регистрирана в предродилна клиника. Ако това все още не се е случило, време е да се свържете за преглед и прегледи, защото започва активното формиране на вътрешните органи и растежа на тялото на бебето.

 • Акушер-гинеколог. Лекар, който ще наблюдава жената през цялата бременност и ще координира действията на други специалисти.
 • Терапевт. Оценява общото състояние на майката, изяснява наличието на хронични заболявания, коригира лечението на соматични заболявания, тъй като не всички лекарства могат да се използват по време на бременност.
 • Окулист. Изследва очното дъно, претегля риска от удължаване на бременността и раждането.
 • Оториноларинголог или УНГ лекар. За идентифициране на хронични огнища на инфекция на носоглътката и ушите.
 • Зъболекар. Оценка на устната кухина и здравето на зъбите.
 • Общ анализ на кръвта.
 • Общ анализ на урината.
 • Кръв за сифилис, HIV инфекция и хепатит, група и Rh фактор.
 • Вагинален тампон за цитология и инфекции.
 • Химия на кръвта.
 • Кръвна захар.
 • Коагулограма за оценка на коагулационната система на майката.
 • Кръв за латентни инфекции за оценка на риска от детско развитие.

Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнителни прегледи за изясняване на състоянието на майката, детето и рационално планиране на бременността и раждането.

Ултразвуково изследване, ако досега не е правено. Оценяват се състоянието на бебето, сърдечен ритъм и физическа активност.

Всички други процедури се предписват по медицински причини въз основа на благосъстоянието на бременната жена и наличието на соматични заболявания.

Трудности при носене

На 9 седмици рискът от прекъсване на бременността е висок, така че е важно, ако искате да имате бебе, да бъдете наблюдавани от специалисти. Списъкът на вероятните проблеми е както следва.

Замразена бременност. Има много фактори, влияещи на този резултат: резус-конфликт, стрес и вредни условия на труд на майката, предишни аборти, нелекувани инфекции. Понякога причината остава неясна. Жената може да не усеща нищо, но патологията е видима при ултразвук. Задължително е да се прекъсне тази бременност, методът е предложен от лекаря, след това се препоръчва контрацептивна защита по време на секс за определено време.

Спонтанен аборт. В този случай се появяват дърпащи болки с кървави отделяния, замайване, гадене и слабост могат да нарушат. Необходим е преглед при гинеколог и решение за евентуално продължаване на бременността. Ако процесът продължи, е показано болнично наблюдение и лечение.

Стомашни болки. Те се усещат не само поради нарастващата матка, но и промени в състоянието на опорно-двигателния апарат, увеличаване на нейната подвижност за формиране на родовия канал. В случай на постоянна болка, специалистът предписва, ако е необходимо, допълнителен преглед и лечение. Понякога се налага операция, например при апендицит, бременността не е противопоказание.

Вирусна патология. Опасен във всеки период, с вирусна инфекция за кратък период от време, може да доведе до вътрематочна смърт на плода, мутации и патологии на развитието и прекъсване на бременността. За да се избегне това, жените се съветват да ваксинират според календара (рубеола), предварителна подготовка за бременност.

Възпаление. При инфекциозен процес на гениталния тракт, дискомфорт или усещане за парене, разтоварването с неприятна миризма в големи количества се нарушава. След вземане на цитонамазка лекарят препоръчва лечение, за да се избегне инфекция на плода..

Болка в млечните жлези. Женската гърда се подготвя да храни бебето, поради което се излива, увеличава размера си, понякога болезнени усещания могат да притесняват, появява се коластра. За интензивна болка потърсете вашия гинеколог, за да прецените нейното състояние.

Повръщане. Може да бъде упорит и болезнен. Ако е придружено от повишаване на температурата и разхлабени изпражнения, силна слабост, е необходим съвет от специалист. При интензивно повръщане и диария дехидратацията и образуването на кръвни съсиреци са опасни..

Непоносимост към миризми. Той придружава проявите на токсикоза, дори миризмата на любимия ви парфюм може да стане неприятна. Не се отчайвайте, няма да е дълго, преминава без никакви последствия за майката и бебето..

Цистит. Проявява се с често болезнено уриниране на малки порции, може да има ниска температура и намаляване на количеството урина. Опасен с възможността за инфекция на плода, изисква внимателно внимание, преглед и лечение, предписани от лекар.

Запушване на носа. Поради промяна в състоянието на кръвоносните съдове, назалното дишане може да бъде затруднено, понякога се добавят нощно хъркане и краткотрайни дихателни арести по време на сън. УНГ-лекарят ще изследва носната лигавица и при необходимост ще даде препоръки.

Повишено кръвно налягане. По това време някои жени имат повишено кръвно налягане. Тъй като причините могат да са различни, по-добре е да не се самолекувате, а да се консултирате със специалист. Така че може да започне хипертония или да се появят усложнения на бременността..

На този етап може да се появи безпокойство и дори паника. Обикновено това се случва при първични жени или при жени с предишни проблеми с бременността. Тази реакция се обяснява с хормонална буря и преструктуриране на тялото, с продължителна тревожност, консултация с лекар.

Безсъние. Тревожността за бебето и вътрешните промени допринасят за нарушения на съня и дневна умора. Помощ ще бъде ходенето преди лягане, доверителните взаимоотношения в семейството, помощта и разбирането на близките.

Всяко количество кървене от гениталния тракт. Много опасна ситуация, има много причини, не може да се мине без консултация и спешен преглед от гинеколог. Последващи действия, както е уговорено и предписано от лекар.

Сърцебиене. Понякога бременните жени се оплакват от инфаркти без видима причина. Това може да се дължи на нивото на женските хормони или хормоните на щитовидната жлеза, повишеното налягане или задържането на течности. Във всеки случай лекарят ще предпише консултация с терапевт, ЕКГ и след това ще бъде препоръчано лечение.

Стриите на гърдите. При бързо разширяване на млечните жлези могат да се появят така наречените стрии или бели ивици радиално от зърното. За да предотвратите този проблем, овлажнете кожата след къпане с масла, същата процедура ще помогне да се избегнат стрии по-късно на предната коремна стена.

Снимки: корем на 9 седмица бременност

Какво да правим и какво не

С благосъстоянието на жената ограниченията през този период са минимални, важно е да се спазва дневният режим, да се почива добре и да се спазват диети. Активното развитие и съзряване на плода предполага липса на токсични ефекти.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • Изпълнимо натоварване на работното място със задоволително здраве, без нощни смени и стрес. Желателно е да се ограничи работата на компютъра.
 • Продължаващи спортни дейности, ако са били преди бременност с намаляване на стреса или промяна на спорта на по-малко травматичен, като йога или плуване.
 • Разходка пеша със средна скорост в гора или парк при топло време, среща сред природата с приятели в добра компания.
 • Сутрешни упражнения със средна трудност при липса на оплаквания, упражнения, препоръчани от лекаря за подготовка за раждане.
 • Прием на лекарства само по препоръка на лекар за профилактика на вродена патология или по медицински причини.
 • Получаване на положителни емоции от правенето на това, което обичате или хобита, общуването със семейството и приятелите.
 • Преглед и редовно наблюдение в предродилната клиника, следвайки съветите на специалисти за раждането на здраво бебе.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • Алкохол с всякаква сила и във всяко количество. Не забравяйте, че процесът на формиране и развитие на детето е в разгара си, не навреди.
 • Пушенето е едновременно активно и пасивно. Тютюневият дим е токсичен, свива кръвоносните съдове и по този начин нарушава храненето на плода и увеличава налягането в майката.
 • По-добре е да отложите травматичните спортове, да поддържате форма, да оставяте сутрешни упражнения и ходене.
 • Вдигайте тежести над три килограма, тъй като можете да провокирате загубата на дете.
 • Приемайте каквито и да е лекарства без лекарско предписание. Не забравяйте, че не всички лекарства могат да се използват по време на бременност, дори ако са били използвани преди това..
 • Не можете да злоупотребявате с пикантни и консервирани храни, мазни и пържени храни, това може да доведе до нарушаване на работата на червата, запек и ефекти върху плода.
 • Проведете някои медицински изследвания поради възможния ефект върху детето. Само по лекарско предписание.
 • Увлечете се с големи количества силен чай и кафе. Това е не само стрес върху нервната система, но и възможна причина за повишаване на налягането..

Правилното хранене

Бебето расте и се нуждае от пълен запас от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи за правилното формиране и развитие. Мама също се нуждае от определени храни за успешна бременност и безопасно раждане..

През 9-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Пълна разнообразна диета без никакви специални ограничения, с изключение на горното. По-добре е да ядете храна варена, задушена или печена, не злоупотребявайте с подправките и подправките.
 • Честотата на хранене трябва да бъде поне 5 пъти на ден на малки порции, за да се предотврати киселини и запек, а преди лягане обилна вечеря 1,5-2 часа преди лягане.
 • Режимът на пиене трябва да е достатъчен и удобен, ограничения само по препоръка на лекар. В същото време режимът на пиене означава приемане на обикновена вода между храненията, а не на чай или сокове.
 • Увеличете приема на зеленчуци и плодове, от които са предпочитани зелето и зелените зеленчуци; плодовете се препоръчват не много сладки, растат в района на пребиваване. Фибрите в тези продукти предотвратяват запека и регулират чревната подвижност. Ако сте склонни към алергии, изключете тропическите и ярки плодове.
 • Храната трябва да бъде прясно приготвена от качествени продукти, по-добре е да се избягват полуфабрикати или готови ястия от магазина.
 • Диетата трябва да съдържа нормално количество протеини, тъй като тя е строителен материал. Не трябва обаче да злоупотребявате с месо, има достатъчно протеини в млечните продукти, бобовите растения, ядките, яйцата.
 • Мазнините са от съществено значение за нормалното развитие на нервната система и жлезите с вътрешна секреция; червена риба, растителни масла и сирене могат да бъдат доставчик..
 • Въглехидратите като най-бързият източник на енергия са предпочитани комплексни, които не повишават драстично кръвната захар, те се намират в пълнозърнести храни, зеленчуци и неподсладени плодове.
 • За формирането на костите са полезни извара и други ферментирали млечни продукти с високо съдържание на калций и протеини..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Всички компоненти на диетата са важни за здравето на майката и физиологичното развитие на детето, а за профилактика на заболявания на храносмилателната система, домашната храна е с порядък по-ценна и по-безопасна от уличните или полуфабрикатите. Продуктите на бременна жена трябва да съдържат:

 • мляко и млечни продукти като доставчици на протеини и мазнини, основен калций, витамини от група В и калций;
 • речни и морски риби, докато вкусните морски дарове са много калорични, те са ограничени;
 • пресни местни зеленчуци и плодове, задушени или печени;
 • птици или телешко месо като източник на желязо, витамини и микроелементи;
 • разнообразие от житни зърнени култури с добавка на ядки или сушени кайсии;
 • яйца като пълноценен протеин и източник на кобалт и селен, витамини А, D, H и B.

Колко седмици, месеци и тримесечия по време на бременност?

Математиката на бременността се бърка доста бързо. Бременни ли сте 12 седмици или бременни 13 седмици? Това е първият ви триместър или вторият триместър? През третия месец на бременността или през четвъртия? За щастие отговорите са (относително) прости, след като знаете как да изчислите всичко. Ето какво трябва да знаете за това колко седмици, месеци и тримесечия има по време на бременност - и къде сте в момента..

Колко седмици по бременност?

Бременността продължава 40 седмици (или 280 дни) от първия ден на последната менструация. Имайте предвид обаче, че само около 30 процента от бременностите достигат 40 гестационни седмици. Всъщност пълната бременност се счита някъде между 39 и 41 седмица (което означава, че бебето, родено на 39 седмици, е не по-рано от роденото на 41 седмица).

Колко седмици в триместър?

В триместър 13 или 14 седмици (просто разделете 40 на три и ще видите защо разбивката не е точна).

Колко тримесечия има по време на бременност?

Има три тримесечия на бременността: първият триместър на бременността, който продължава приблизително от 1 до 13 седмица; втория триместър на бременността, който продължава от около 14 седмица до 27 седмица; и третия триместър на бременността, който продължава от около 28 седмица до 40 седмица (и повече).

Бременността продължава 9 месеца или 10 месеца?

Вашите 40 седмици от бременността се броят за девет месеца. Но изчакайте... ако четири седмици в месеца, това е равно на 40 седмици - 10 месеца. Дали е така? Не точно. Четири седмици са 28 дни, но месеците (с изключение на февруари, разбира се) имат 30 или 31 дни, което прави всеки месец около 4.3 седмици.

График на бременността от месец на седмица.

Ако тези обяснения ви карат главата, ето една проста разбивка за това как се броят седмици, месеци и тримесечия по време на бременност:

Триместър 1.

 • Месец 1: седмици 1-4
 • Месец 2: седмици 5-8
 • Месец 3: седмици от 9 до 13

Триместър 2.

 • Месец 4: седмици от 14 до 17
 • Месец 5: седмици 18-22
 • Месец 6: седмици 23 до 27

Триместър 3.

 • Месец 7: Седмици 28-31
 • Месец 8: седмици 32-35
 • Месец 9: Седмици 36-40

Как мога да разбера коя седмица от бременността съм в момента??

Вашият лекар казва, че сте бременна в 15 седмици, но те също така ви казват, че сте бременна в 16 седмица. И какво е правилно? Краткият отговор е и двете. И в двата случая бременността ви е правилна..

Ако сте бременна на 16 седмици, всъщност сте бременна на 15 седмици и няколко дни. Изминаха цели 15 пълни седмици, но не и 16 седмици, поради което хората казват, че сте бременна от 15 седмици и бременна от 16 седмици.

За да изясните нещата, помислете за рождения си ден. Когато сте се родили, не сте били дори на ден, но сте били в първата седмица от живота. Когато бяхте на 1 година, изживяхте първата си година и на 2 години. С други думи, на първия си рожден ден бяхте на първия ден от втората си година. Но никой не каза, че сте на 2 години. Същите правила се прилагат, когато става въпрос за вашите седмици на бременността: вие сте на "х" седмици от бременността, след това сте на "х + 1" седмици.

И така, как мога да изчисля датата на падежа?

Все още нямате датата си на падеж? Той се изчислява въз основа на последната ви менструация, вместо да се вземе предвид действителният ден, в който сте забременяли. Затова се опитайте да запомните първия ден от последния си цикъл и добавете 40 седмици към него..

Защо бременността се изчислява от първия ден на последния цикъл?

Не можете да посочите точния момент на зачеването. Това е така, защото има цял времеви прозорец: сперматозоидите могат да седят вътре и да чакат яйцеклетката да бъде оплодена в рамките на три до пет дни след като е влязла във влагалището, а яйцеклетката може да бъде оплодена в рамките на 24 часа след освобождаването..

9 седмици бременна: какво да очаквате тази седмица?

На 9-та акушерска седмица се формират всички основни органи и системи на плода, поддържането на живота му по това време се осъществява изцяло през пъпната връв. От началото на зачеването са изминали само 7 седмици, а женското тяло вече е напълно възстановено под въздействието на хормоните на бременността.

9 седмици, колко месеца е? На деветата акушерска седмица започват 3 месеца от бременността (9 седмици = 2 месеца и 3 дни или 63 дни от бременността), първият триместър продължава.

Развитие на ембриона 9 седмици

Тегло на плодовете - около 4 g, а дължината на плодовете - от 22 до 30 mm.

По това време ембрионът започва да развива по-активно писалките, освен това дойде ред и за подобряване на долните крайници (крака). Развиват се всички стави на краката. Пръстите на ръцете и краката на ембриона, които преди това са били обединени от мембраната, постепенно се отделят. Сега ембрионът има способността свободно да движи ръцете и краката си.

От време на време хлапето доближава ръце до лицето си, опитвайки се да ги огъне и разгъне. Освен това той тренира за изправяне на краката в колянните стави. Главата на ембриона вече не е толкова удължена. След като забележимо се закръгля, той започва да придобива човешка форма, но в същото време продължава да остава неизмеримо голям. Диаметърът му е приблизително 1,35-1,38 с дължина на тялото 3,60-3,66 см. Лицето на ембриона вече е придобило човешка форма. Размерът на очите, разбира се, все още е много голям за малко човече, но те вече са рамкирани от векове. Ушите на ембриона все още са малко по-ниски от необходимото.

Бебе на 9 седмици започва да се отървава от опашката. И най-важното е, че по това време се появяват първите признаци на смучещ рефлекс. Сърцето на бебето в 9 гестационна седмица е мускул, състоящ се от дясното и лявото предсърдие и вентрикула. Кръвта на ембриона е обогатена с еритроцити.

Храносмилателната система на ембриона също претърпява някои промени. Така например, структурата на черния дроб и панкреаса на бебето постепенно се модифицира. И се образуват нови участъци в червата. Дихателната система на бебето също се развива активно. Трахеята, която е била само в ембрионално състояние, започва да се разклонява, образувайки бронхи.

Активният растеж и развитие на ембриона е придружен от опасност. Тъй като седмица 9 е критичен период за развитието на плода. Защо се случва това, говорихме в тази статия.

До 9-та седмица ембрионът имаше така наречения първичен бъбрек, но сега той се трансформира в истински (вторични) бъбреци. По този начин и уретерите, и надбъбречните жлези започват да се развиват. Между другото, ако се направи ултразвуково сканиране на жена на 9-та седмица от бременността, лекарят може лесно да определи дали бебето спи или е будно.

Ултразвук на 9 седмица бременност

При ултразвук на плода на 9 седмица се определя дебелината на плацентата и общото състояние на пъпната връв. С помощта на доплер бъдещата майка може да отбележи пулса на бебето. Въпреки че много вътрешни органи са вече доста развити, това не винаги може да се види на ултразвук на 9 седмици.

Вътрешните органи на трохите все още могат да се появят под формата на пъпна херния, но няма причина за безпокойство, защото това е напълно нормално явление.

Все още е невъзможно да се определи пола на нероденото дете чрез ултразвук, но има и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Какво чувства бъдещата майка?

Сега може да ви притесняват симптомите на токсикоза: гадене, обикновено сутрин, отвращение към вкуса и дори миризмата на някои храни, може дори да дразни миризмата на любимия ви преди парфюм. Ако токсикозата е тежка, може дори да забележите, че теглото леко е намаляло.

Опитайте се да си почивате и да ходите повече - все пак през този период бъдещите майки често усещат повишена умора, световъртеж, слабост. По това време млечните жлези започват да се уголемяват, възможни са някои болезнени усещания. Трябва да носите удобно, поддържащо бельо, за предпочитане сутиен за майчинство. Освен това е време да използвате средства срещу стрии: ако коремът ви на 9-та седмица от бременността все още е невидим и кожата върху него не се разтяга, значи кожата на гърдата е значително опъната..

Обикновено, ако гаденето не ви притеснява твърде много, теглото вече се увеличава донякъде. По принцип не за сметка на бебето, защото то все още тежи само няколко грама, а поради увеличаване на матката, околоплодните течности, млечните ви жлези, обема на мастната тъкан и понякога оток. Освен това се увеличава обемът на циркулиращата кръв. В този случай броят на формираните елементи ще се увеличи малко по-късно и поради това може да изпитате периодична слабост, световъртеж, задух.

По време на бременност ходът на вазомоторния ринит се влошава. Жената може да има запушване на носа и воднисти изпускания. Ако трябва да използвате лекарства, които облекчават носното дишане, не забравяйте да попитате Вашия лекар какво можете да използвате сега. Препоръчително е да закупите овлажнител - той ще ви бъде много полезен дори след раждането на вашето бебе.

Често майките през първия триместър отбелязват, че постоянно искат да спят. В същото време е трудно да спим напълно през нощта. Причината за това явление е промяна в хормоналните нива, както и често загрижеността ви за хода на бременността, за бебето. Опитайте се да организирате ежедневието си така, че да ходите поне час преди лягане. Изберете възглавница, която е удобна и е време да помислите за закупуване на възглавница за бременност. Това е много удобно устройство..

Болка в долната част на корема на 9 седмица бременност

Най-честата причина за коремна болка на 9-та и 9-та седмица от бременността е газове и подуване на червата. Характерна особеност на такива болезнени усещания е спастичността и умерената интензивност. Но коремът на бременните жени може да боли не само поради преяждане или ядене на определени храни..

Интензивните, продължителни, дърпащи болки в долната част на корема, които се излъчват в опашната кост и често са придружени от кървене, показват сериозни нарушения на плода. Коремът при бременни жени на 9 седмици може да боли с повишаване на тонуса на матката, заплаха от спонтанен аборт, замръзване на бременността, хормонален дисбаланс или неправилна плацентация.

Всички тези състояния представляват голяма опасност за нероденото дете, поради което се нуждаят от медицинска корекция в гинекологична болница. Потърсете спешно лекар!

Освобождаване от бременност в 9 седмица

Трябва да реагирате особено бързо, ако кървавото отделяне е придружено от коремна болка, тъй като такъв симптом е заплаха от прекъсване на бременността. Кървавото отделяне също се причинява от ерозия на шийката на матката, но такова отделяне не е придружено от болка. Не забравяйте, че през този период не трябва да има кървене и когато се появят, незабавно потърсете медицинска помощ, лекарят ще установи причината за тяхното възникване и ще предпише необходимите прегледи и медицински процедури..

Хранене за бъдещата майка на 9-та седмица

Диета, богата на храни с фолиева киселина (спанак, аспержи, маруля, черен дроб, моркови, яйчен жълтък, сирене, тиква, пъпеш, кайсии, боб и др.), Ще помогне за предотвратяване на вродени дефекти в плода. Не се увличайте с нездравословна храна и напитки, дори ако наистина искате. Твърде тлъстите и пържени храни ще доведат до киселини, сладките и нишестените храни ще провокират запек, кафето и газираните напитки ще имат лош ефект върху нервната система и ще увеличат натоварването на бъбреците. Бременната жена трябва да избягва да яде лошо приготвено месо, непастьоризирано мляко, слабо осолена и сурова риба, меки сирена, сурови яйца, немити зеленчуци и плодове - тези храни могат да причинят листериоза, която се проявява под формата на диария, гадене, повръщане и може да доведе до увреждане плод.

Секс на 9 седмица

Бременността не е причина да се отказвате от интимния си живот. Разбира се, при условие, че жената понася бременността добре. От 9-та седмица от зачеването можете да правите секс, тъй като това е противопоказано в критични периоди на детско развитие. Повишаването на хормоналните нива повишава либидото на жената, така че сексът по това време е особено приятен. Основното е да спазвате хигиенните принципи и да правите секс в удобни позиции..

Нормалната бременност не трябва да трае 9 месеца, както е официално прието, а десет

Американски учени от Университета на Северна Каролина поставиха под въпрос „традиционната“ продължителност на бременността на жената

02.03.2015 г. в 16:03, гледания: 172508

Най-новите проучвания показват, че нормалната бременност трябва да бъде 10 месеца. За да стигнат до това заключение, учените наблюдават 125 бременни жени. Според техните изследвания само 4% от бременните жени са станали майки навреме. Около 70 процента от жените раждат деца само десетилетие след датата на раждане, определена с помощта на ултразвук, твърдят американски експерти. Всичко това означава, че бременността с продължителност 10 месеца трябва да се счита за норма, а не обичайните 9 месеца..

Традиционно, според Правилото на Negale, което се използва за изчисляване на датата на раждане, бременността на човек продължава около 40 седмици или 280 дни от последната менструация. Бебе, родено преди 37 седмици, се счита за недоносено, когато след 43 седмици е недоносено. Учените обаче поставиха под въпрос това.

Специалистите изключиха шест случая на преждевременно раждане. Но въпреки това продължителността на бременността се различава с 37 дни, според novostiua.net.

Всяка година жената носи бебе за 1 ден по-дълго. Тоест, колкото по-възрастна е родилката, толкова по-дълго продължава бременността. Освен това се оказа, че жена, която самата е родена с много тегло, ще носи детето си по-дълго. За всеки 100 грама наднормено тегло при раждане трябва да добавите 1 ден бременност, когато носите собствено дете, съобщава MyJane.ru.

Методът, използван за изчисляване на вероятната дата на раждането: девет месеца и седем дни се добавят към датата на първия ден от последния менструален цикъл Ако менструалният цикъл на жената е различен от 28 дни, тогава е необходимо изменение, когато се използва това правило. ("Медицински речник").

В акушерството се разграничават физиологична и патологична бременност. Обикновено всяка бременност завършва с общ акт - ражда се дете, а в случай на многоплодна бременност - близнаци (хомо- - идентични или хетерозиготни - различни).

Прието е бременността на жената да се разделя на така наречените „триместри“ (периоди от три месеца), информира wikipedia.org. Съответно те говорят за първия, втория и третия триместър на бременността. Всеки от тримесечията се характеризира с определени акушерски характеристики и рискове.

Човешкото развитие започва с оплождането на женската яйцеклетка със спермата на мъжа. Оплождането е възможно по време на овулация, когато зряла яйцеклетка напусне яйчника. Периодът на овулация обикновено пада на 10-16-ия ден от менструалния цикъл, но може значително да се измести. След овулацията яйцеклетката навлиза във фалопиевата тръба и остава жизнеспособна за около един ден. Сперматозоидите могат да се оплождат в рамките на 2-3 дни след еякулацията..

9-ти месец на бременността: промени в женското тяло и развитието на плода по седмици

Как да възстановим физическото здраве и да се справим с психологическите проблеми след раждането? Ще говорим за това как се възстановява тялото на млада майка и как да се преодолеят временните трудности.

Как да възстановим здравето и психологическия баланс на жената след раждането, какво е важно да вземем предвид и колко време ще отнеме.

Зад вашето благополучие: хормонални промени

Природата не позволява на майките да скучаят и им осигурява промяна в настроението и усещанията. Към тях трябва да се отнасят с разбиране и да не изпадат в паника. Като начало е важно да знаете какво се случва и как..

След раждането в тялото има бърза „смяна на силата“: балансът на химикалите се променя драстично. Рядко това „преструктуриране“ протича гладко. Най-често рязкото отделяне на хормони води до не най-доброто здравословно състояние, наддаване на тегло, стрес и дори депресия. Не изпадайте в паника! Всички майки преминават през този процес в една или друга степен..

По време на бременност се тестват бъдещи майки и много, като азбука, запомнят имената на хормони: прогестерон, естроген, hCG. Хормоните помагат за раждането на здраво бебе, подготвят ни за раждане, а след това за кърмене и дори за тест за безсънни нощи.

Непосредствено след раждането на бебето нивото на "основните хормони на бременността", прогестерон и естроген, рязко спада, както и нивото на тиреоидния хормон..

Сега окситоцинът и пролактинът се секретират активно. Ако бебето редовно смуче гърдата, то самото това действие допринася за производството на посочените хормони, които са необходими за образуването на мляко и отстраняването му от гърдата, както и за свиването на матката.

И това е страхотно! Окситоцинът предизвиква положителни емоции у майката по време на процеса на хранене и позволява на млякото да не застоява, което улеснява бебето да суче и намалява риска от лактостаза и мастит.

Ти си най-красивата! Имайте това предвид и не придавайте твърде голямо значение на временните промени, които може да не ви харесат в момента. Тялото върши огромна работа по създаване на нов хормонален баланс. Тялото се променя активно, в него протичат най-сложните процеси, чиято крайна цел е да създадете нов живот от тялото си. Дори да сте недоволни от отражението си в огледалото, не забравяйте, че всички проблеми са само временни..

Как да разберете дали е настъпил сериозен хормонален дисбаланс.

Много майки се сблъскват и с по-сериозни проблеми и не винаги има достатъчно ресурси, за да се справят сами с тях. Това е нормално! За тяхното решаване вече са разработени ефективни методи: не се опитвайте да се излекувате, а веднага се възползвайте от опита и подкрепата на специалисти, които съществуват само за да ви помогнат.

Ето основните признаци на сериозен хормонален дисбаланс:

 • Чести немотивирани промени в настроението, раздразнителност, апатия;
 • Постоянни нарушения на съня - сънливост или, обратно, безсъние;
 • Резки колебания в теглото;
 • Резки промени в състоянието на кожата - внезапна сухота или, обратно, мазна кожа;
 • Повтарящи се мигрени;
 • Скокове на кръвното налягане;
 • Появата на отоци;
 • Внезапни проблеми със зрението;
 • Постоянен сърбеж на кожата;
 • Атипичен растеж на окосмяване по тялото;
 • Повишено изпотяване.

Не се паникьосвайте, всичко това са разрешими проблеми! Просто знайте, че едновременното проявяване на няколко от тези признаци наведнъж е причина незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно лекарят ще предпише преглед, който ще включва пълна кръвна картина, кръвен тест за хормони, ултразвук на яйчниците, щитовидната жлеза и млечните жлези. След това лекарят ще предпише необходимото лечение..

Веднага след раждането: какво трябва да знаете за изписването

След раждането матката не се свива веднага. Намалява постепенно. В същото време усещанията наподобяват менструална болка - това е абсолютно нормална реакция на тялото. В рамките на 4 - 6 седмици изтичането - лохии - излиза от матката. Първата седмица или две - под формата на кръв, а след това - жълтеникаво-бял цвят. До 6-та седмица изписването се нормализира.

Препоръки през този период:

 • Често поставянето на бебето на гърдата - смученето предизвиква интензивно свиване на матката;
 • По-често ходете на тиха разходка - чистият въздух е полезен за тялото, а ходенето помага на матката да се върне към предишния си размер;
 • Легнете по корем поне 15 - 20 минути на ден и ако се получи, то спи в това положение.

Как да се справим с болките в гърба, мускулите и ставите

Ставите и костите след раждането имат трудно време. Нека да видим каква е причината за дискомфорта, който ще отшуми след няколко седмици..

Първо, теглото се увеличава по време на бременност и след раждане. В продължение на 9 месеца жената обикновено наддава от 12 до 18 кг, а често и повече; веднага след раждането майката губи 6 - 7 кг тегло, а през първата седмица - още 2 - 3 кг.

Оттук и натоварването на скелета, връзките и мускулите, което води до болка в кръстната кост и кръста

На второ място, по време на бременност центърът на тежестта на жената се измества. Мускулите на шийните, гръдните и лумбалните прешлени, коленните и тазобедрените стави се уморяват и претоварват

Трето, хормонът на бременността - релаксин - омекотява връзките и хрущялите на скелета, което често води до леко изместване на прешлените и притискането им към нервните окончания.

Добрата новина е, че след раждането костите, прешлените, мускулите и ставите постепенно се връщат към режим „преди бременността“. Остава само да изчакаме, докато тялото отново свикне, и да си помогнем да се справи с дискомфорта и болката.

За това е изобретена терапевтичната гимнастика. Можете да го започнете един месец след раждането. И преди това ще помогне използването на противовъзпалителни мехлеми - стриктно след консултация с лекар. Понякога се предписва физиотерапия, за да се улесни благосъстоянието на млада майка. В случай на силна болка, специалистът може да даде препоръка за ЯМР, за да се увери, че няма междупрешленна херния.

Как да ускорим процеса

 • Избягвайте вдигането на тежки тежести в продължение на шест месеца след раждането;
 • Следете теглото си. Излишните килограми увеличават болките в гърба и забавят възстановяването на тялото;
 • Изпълнявайте редовно лечебни упражнения;
 • Елиминирайте внезапните издигания от стол или легло и избягвайте прави завои;
 • Намерете удобна позиция за хранене;
 • Намерете удобен твърд матрак.

Връщаме красотата и здравето на кожата

Кожата ви е индивидуална и не е известно как ще се държи след раждането. Каквото и да четете или слушате, няма модели. Състоянието на кожата може да се подобри - тъмните петна, които се появяват след бременност, могат да изчезнат сами. Както и акнето, което тревожи от много години. И някой има обриви или съдови мрежи. Обичайната козметика може да предизвика дразнене и стрии могат да се появят на стомаха и гърдите.

Не се притеснявайте за това: постепенно хормоналният шум ще отшуми и кожата ще се нормализира..

За да помогнете на кожата си да се излекува, следвайте тези съвети:

 • Опитайте се да пиете повече вода и включете в диетата си растителни масла със студено пресоване;
 • Вземете контрастен душ с твърда кърпа, използвайте овлажнители (можете да ги вземете назаем от бебето си - това са най-безопасните, хипоалергенни продукти);
 • Опитайте се да измиете лицето си с хладка вода;
 • Първите няколко месеца след раждането се старайте да не сте на слънце или да предпазвате кожата си със слънцезащитни продукти;
 • Използвайте глинени маски за борба с мазната кожа;
 • Кефирните маски с добавка на пулпа от краставица спомагат за намаляване на старческите петна;
 • Най-важното е да запазите спокойствие - ще видите, че това е най-доброто средство за лечение на всеки кожен проблем..

Какво да очакваме от стрии след раждането? Ако са се появили, ще си отидат ли? И тук всичко е индивидуално. Червени или бели линии по корема, гърдите, понякога по бедрата и дупето се появяват по време на бременност или стават забележими след раждането на бебето. Отначало стриите могат да имат бургундски цвят, след това те изсветляват и стават почти невидими. Козметиците предлагат разнообразни методи за борба с тях..

Важно е да запомните: здравословната диета, многото пиене, както и студените разтривания и масаж, включително със зехтин, могат значително да подобрят тонуса и външния вид на кожата. И най-важното, стриите изобщо не развалят красотата ви и не бива да преувеличавате тяхното значение..

Косата се връща във форма

Младите майки знаят, че не е лесно да се намери време за измиване на косата. Косопадът се превръща в неприятна изненада. Не се безпокой! Всяка майка се справя с този проблем и той постепенно изчезва. Косата ви отново ще бъде плътна и блестяща.

Откъде идват проблемите с косата? Всъщност, по време на бременност, поради високото ниво на естроген, косата практически не пада. Но след раждането тялото "компенсира" загубеното време и дори загубата на до 500 косъма на ден през този период се счита за норма. Не забравяйте, че след няколко месеца тази интензивна загуба на коса ще спре. Въпреки че структурата на косата може да се промени и някои прави изведнъж ще развият къдрици.

За да ускорите процеса на възстановяване на косата, трябва да знаете, че освен хормоните, балансът на микроелементите в тялото на жената влияе върху тяхното състояние. Не трябва да имате недостиг на желязо, сяра, фолиева киселина, цинк и витамин В12. Ето защо е препоръчително да включите храни с високо съдържание на тези вещества в диетата си..

Как да помогнете на косата си да се върне в предишната си форма:

 • Не използвайте метални гребени и четки, които нараняват корените на косата;
 • 2 - 3 пъти на ден, масажирайте скалпа с четка с меки естествени четина;
 • Опитайте се да използвате сешоар по-рядко, избягвайте пряка слънчева светлина върху косата;
 • Обърнете внимание на химичния състав на продуктите за волове - по-добре е да се даде предимство на тези, които съдържат естествени съставки.

Между другото, за тези, които по време на бременност са се притеснявали от излишния растеж на косата по лицето и тялото, това е щастливо време: тялото през следващите шест месеца вероятно ще се отърве от ненужното „покритие“.

Укрепване на зъбите

Кърмещите майки могат да получат кървене на венците, докато мият зъбите си и дори да се чувстват като разхлабени. Не се тревожи изобщо. Това е само временно явление - и то се дължи на факта, че тялото на майката губи калций по време на кърмене.

Първа помощ при проблеми с венците и зъбите:

 • Установете диета.
 • Намерете мека четка за зъби.
 • Използвайте специални гелове за зъби, които възстановяват зъбния емайл (след консултация с лекар).
 • Елиминирайте пастите с антибактериални съставки.

Ако смятате, че зъбите ви се нуждаят от допълнителна помощ, струва си да се свържете със своя зъболекар. Той ще разбере дали е необходим допълнителен преглед и ще помогне на тялото да се адаптира към хормоналните промени.

Проблемите със зрението са временни

След раждането на бебето много майки забелязват, че зрението им се е влошило. Не се притеснявайте - ще изчезне в рамките на 3 до 4 месеца след като подуването на тъканите отшуми след бременност.

Но какво, ако има непоносимост към обичайните контактни лещи? Това също се случва доста често и се дължи на хормонални промени в тъканите. И това също е временно. Можете да откажете лещите в полза на очила - и след няколко месеца ще можете да ги използвате отново.

Ако зрението ви е "спаднало" много, ако видите петна пред очите си или ако периферното ви зрение е изчезнало, трябва да бъдете прегледани от специалист. Той ще помогне за решаването на този проблем.

Какво се случва с размера на стъпалото

За много хора размерът на краката леко се увеличава с течение на времето. При жените след раждането това също е често срещано явление. Всичко е свързано с хормоните, които са отговорни за мекотата на връзките и мускулите, както и за подвижността на ставите преди раждането. Увеличаването на теглото по време на бременност прави стъпалото малко по-голямо. Носенето на прекалено тесни обувки и с токчета по време на бременност също е доказано, че има подобен ефект..

Понякога след бременност може да има проблеми със ставите или да се развият „шпори“ - не търпете дискомфорт или се самолекувайте. Специалист по ортопедия може да ви помогне да се справите с проблемите.

Корем след раждане - връщане във форма

Кога ще отиде коремът? Как да се отървете от стомаха след раждане? За да направите това, трябва да изпълнявате прости упражнения и да изчакате малко. Трябва да отнеме около месец, преди матката да възвърне предишния си размер, тъй като матката не се свива веднага след раждането. След това са необходими още няколко месеца, докато коремът постепенно се нормализира и мускулите, разтегнати в продължение на 9 месеца, отново придобиват тонус. И нашата задача е да им помогнем в това..

Възстановяване на формата на корема след раждане:

 • Препоръчително е да носите скоба след раждането, за да поддържате коремните мускули;
 • След 1 - 1,5 месеца след раждането можете да започнете лека гимнастика;
 • 2 месеца след раждането можете да започнете да извивате обръча - около 10 минути на ден;
 • Използвайте масаж с крем, за да възстановите еластичността на кожата;
 • Овладейте диафрагмалното дишане и се опитайте да го практикувате редовно.

Красиви гърди след раждане

По време на кърменето гърдата става по-тежка, натоварването на връзките и кожата се увеличава. Ще промени ли формата си след раждането? Тук всичко е индивидуално. Зависи от състоянието на кожата и мускулите преди раждането, както и от размера на гърдите.

Знаете ли, че след раждането не само самата гърда се увеличава временно, благодарение на притока на мляко, но често и гърдите? В по-късните месеци на бременността някои от вътрешните органи се издигат над нормата. 2 месеца след раждането гърдите ще се върнат към нормалния си обем.

Лекарите препоръчват на майките да носят специално бельо по време и след бременността. Някой може изобщо да не се нуждае - в зависимост от собствените си предпочитания, както и от състоянието и размера на гърдите си, много жени могат да изберат тесни тениски или тениски, спортни сутиени или обикновени сутиени с широки презрамки и удобни чаши. Важно е избраното бельо да е изработено от естествени материи (коприна или памук), да не притиска или свива гърдите и да не причинява дискомфорт.

Как да поддържате кожата на гърдите си в тонус и да поддържате формата на гърдите си:

 • Използвайте специални кремове за овлажняване на кожата (като правило кожата на гърдата е суха) и срещу стрии;
 • Внимателно масажирайте гърдите си след душ с махрова кърпа;
 • Носете удобно бельо от естествени материи;
 • Спазвайте режима на хранене и пиене;
 • Избягвайте течения и хипотермия на гърдите;
 • Избягвайте агресивните препарати по време на хигиенни процедури (и те включват например обикновен сапун) - използвайте гелове за къпане на бебета или специални продукти за кърмене.

Не са необходими специални хигиенни процедури за кърмене по време на кърмене. Достатъчно е да спазвате обичайния хигиенен режим - например взимайте душ всеки ден и сменяйте бельото си. Разбира се, в случай на проблеми - като пукнатини в зърната, мастит или възпаление на млечните жлези - лекарят определено ще даде препоръки, включително тези, касаещи хигиената на гърдите..

Как да решим интимни проблеми

Много жени могат да имат по-деликатни проблеми, които постепенно изчезват, като проблема с инконтиненцията. Причинява се от стрес върху пикочния мехур по време на раждането и в някои случаи от увредени нерви в тази област. Просто се опитайте да ходите до тоалетната възможно най-често, дори и да не ви се иска. С времето всичко ще се възстанови.

Хемороиди и запек също са чести след раждането. Тук отново голямо количество пияна вода (не газирана и не студена) ще дойде на помощ. И, разбира се, балансирана, здравословна диета, богата на фибри.

За инконтиненция и хемороиди е препоръчително да следвате няколко съвета:

 • Откажете твърде стегнатото, свиващо бельо;
 • Правете редовно упражнения, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно (упражнения на Кегел - ето статия, посветена на тях: http://agulife.ru/calendopedia/pregnancy-9-month/health/94771/);
 • Спазвайте хигиенните правила - изключете твърдата или по-добре тоалетна хартия и се мийте с хладка вода след всяко посещение в тоалетната;
 • Въведете редовни разходки - ходенето подобрява кръвообращението в областта на таза.

Възстановяване: Справяне с следродилната депресия

Защо може да възникне депресия след раждане? Как да се справите с него и как да разберете, че наистина имате това състояние и е време да го лекувате?

Важно е да се разбере, че тези състояния имат хормонален характер, тоест те са физиологично обусловени. Не става въпрос само за психология! В действителност, по време на бременност, в кръвта на жената редовно се инжектира концентриран "хормонален коктейл", което въвежда бъдещата майка в състояние на гладко спокойствие.

И когато химичният фон се промени, нервната система го разпознава като липса или лишаване. Можем да кажем, че химически обусловената радост вече е наистина по-малка..

Младата майка усеща промени в настроението, депресия, раздразнителност, безпокойство, постоянна умора и сълзливост. И тук всякаква критика или още повече намеци, че „тя е лоша майка“, съвет „да се събереш“ са напълно неподходящи..

Ето някои медицински статистически данни: около една на седем жени страдат от следродилна депресия.

Не се измъчвайте със самообвинения, не се смятайте за „грешна“ майка и най-важното - намерете смелост да потърсите помощ от невропсихиатричен лекар или психиатър. Депресията е заболяване, което трябва да се приема и лекува. Но волеви усилия не могат да се справят и дори комуникацията с бебето няма да помогне тук. В крайна сметка детето ви не е универсално лекарство за депресия, а е една от причините за това. И просто трябва да възвърнете доброто си настроение и спокойствие.

Какво чувства жената по време на следродилна депресия

Следродилната депресия може да се появи през първия месец след раждането, а в някои случаи отнема от 6 месеца до една година, за да изчезне.

Чувствам се изгубен

Защо възниква това състояние? Младата майка може да почувства, че е „загубила правото“ на своето време, свобода, бъдеще, дори на собственото си тяло, защото сега нейната задача е да помогне на детето да расте. В същото време хората наоколо не винаги разбират каква огромна работа е и вярват, че жената се занимава с естествен бизнес за себе си. Става ясно, че сега няма да можете да правите това, което искате, и свободно да планирате живота си. Поне засега. Идва осъзнаването, че детето е завинаги и за някои жени това преживяване се усеща като шок. Въпреки че това състояние е временно, не е лесно да се справите..

Страх

Младите майки често се страхуват от едното или другото. Какво е да се къпеш, повиваш и храниш за първи път? Тогава е лесно! Но първо, страшно е да грешите. Страхуват се от изпускане на бебето, слушат дишането му насън, страхуват се, че то ще се задави, докато се къпе или храни. Стресът затруднява почивката и съня добре.

Лекарите вярват, че ако в рамките на 2 седмици забележите поне 5 симптома от този списък и един е „водещ“, тогава трябва да посетите специалист - колкото по-рано започнете лечението, толкова по-рано ще се почувствате много по-добре!

Как да разбера дали това е умора или следродилна депресия?

 • Лошо настроение („водещ“ симптом);
 • Летаргия ("водещият" симптом);
 • Липса на апетит;
 • Нарушен е сънят (безсъние или сънливост, „липса на сън“ и „преспиване“);
 • Не можете да се насладите на нещо, което преди е било гарантирано, че ще угоди;
 • Песимизъм;
 • Ниско самочувствие;
 • Липса на чувства („Не чувствам нищо“);
 • Мисли за смърт или самоубийство;
 • Затруднено концентриране
 • Бавност или, напротив, забързаност (хаотично физическо натоварване);
 • Постоянна умора, липса на енергия;
 • Сълзливост;
 • Раздразнителност.

Какво да правя първо

Уговорете среща с лекар и преди срещата използвайте следните средства:

 • Приемете помощта на близки - баби, сестри, приятелки или наети специалисти (за разпределяне на тежестта на отговорността и намаляване на страха от грешка);
 • Обърнете внимание на дневния режим, който трябва да включва 4 - 5 редовни хранения и 2 - 3 периода на сън; да спиш с детето си е правилният избор;
 • Подредете разходки на чист въздух;
 • Временно игнорирайте ежедневните проблеми - дори ако апартаментът не свети известно време, но очите ви блестят;
 • Общувайте и преодолявайте изолацията и синдрома на катерица в колелото.

Ако следродилната депресия е вашият случай, не забравяйте, че не сте „дефектни“ или „лоши“. Вие сте чувствителни. Това се случва и това определено не е ваша вина. Между другото, според проучванията рискът следващото раждане също да доведе до следродилна депресия е много по-малък..

Комфортният режим е на първо място

За да се чувствате добре, е важно да следвате правилното ежедневие и да се опитате да установите график на съня, когато е възможно:

 • Опитайте се да прекарате възможно най-много време на чист въздух и да придадете на тялото си нежна физическа активност;
 • Внимавайте за диетата си - напълно изключете от диетата всяка „дразнеща“ храна и напитки (кафе, алкохол, всякакви консерви, храни, съдържащи химически добавки);
 • Но не бъдете прекалено твърди към себе си - опитайте се да се поглезите, когато е възможно, например със здравословен десерт;
 • Привлечете подкрепата на близките си - те със сигурност ще се притекат на помощ и ще ви освободят няколко допълнителни минути „само за себе си“;
 • Не забравяйте, че обикновено сте щастливи, не забравяйте, че вашето щастие е гаранция за мира и здравето на вашето любимо бебе.

Каквито и промени да ви се случат след раждането, не се разстройвайте. Нека експертите решат всички проблеми, а вие бъдете спокойни и се доверете на процесите, които са напълно естествени, макар и не винаги приятни.

Ще мине малко време и всички неприятни спомени, свързани с раждането и първите месеци след тях, ще бъдат забравени безследно. Поздравления за раждането на вашето бебе!