Всяка майка се опитва да се грижи за бебето си, помага му да расте здраво и силно. След като бебето навърши шест месеца, майките бавно започват да въвеждат допълнителни храни - първоначално дават само най-простите зеленчуци или плодове, така че детето постепенно да свикне с вкуса им. Постепенно менюто на дете на 6-7 месеца става много разнообразно. Хлапето започва да харчи повече енергия всеки ден, така че се нуждае от много полезни и хранителни вещества..

Какво трябва да има в менюто на 7 месеца

Допълнителните храни винаги трябва да се въвеждат на малки порции и много внимателно. Първо, детето може да е алергично към всеки продукт. И второ, той самият все още трябва да свикне с факта, че освен майчиното мляко или смес има и много други вкусни ястия. Менюто на детето на 7 месеца трябва да включва различни зърнени храни, супи, зеленчукови и плодови пюрета, плодове и компоти.

Кашата винаги трябва да се приготвя от различни зърнени храни, за да не се повтарят от ден на ден. Най-полезни ще бъдат елда, просо и царевица. Докато грисът и овесените ядки ще съдържат минимума от хранителни вещества. С помощта на гризалка можете да дадете на детето малко вкус на пресни плодове и плодове. Това просто устройство ще освободи ръцете ви и ще предпази околните предмети от лепкавите ръце на бебето..

От зеленчуците, не се колебайте да използвате моркови, зеле, тиквички, тиква, просто не забравяйте, че въпреки че картофите трябва да присъстват в менюто на детето, те не могат да бъдат направени основната съставка на ястията, тоест, използвайте го до минимум.

Смелете всички съставки с блендер, така бебето ще бъде по-лесно да ги погълне.

Какво трябва да се прилага с повишено внимание на 7 месеца

Не забравяйте, че определени храни трябва да се въвеждат с изключително внимание. Те пречат на работата на червата и са алергенни. Ето защо, когато въвеждате яйца, месо, извара и кефир в менюто на детето на 7 месеца, внимателно наблюдавайте проявата на алергични реакции.

От месото трябва да се даде предпочитание на говеждо или телешко месо. Смелете го до полутечно пюре и добавете към зеленчукови ястия, като започнете с ½ чаена лъжичка.

По-добре е да не купувате готови млечни продукти в магазина, а да го приготвите сами. Ще бъде много по-здравословно и по-безопасно за вашето дете. Млечните продукти със срок на годност над 14 дни нямат полезни бактерии. Педиатрите обикновено съветват да се въвежда кефир в менюто на децата само след една година.

На 7 месеца можете да предложите на бебето си варен пилешки жълтък. Това малко разнообразие ще попълни резервите на тялото с много полезни витамини, мазнини, протеини и минерали. Твърдо сварени яйца. Отделете жълтъка и го смелете, смесвайки с майчиното мляко (смес).

Много е важно храносмилателната система на детето да е готова за нови храни..

Месо или консерви от месо

Всяка майка е изправена пред следния въпрос: да готви сама или да купи готова. Защото, непрекъснато движейки се, вече пораснало дете (на 7 месеца) харчи много енергия. Храна (меню) - няма значение как ще го наречете, защото същността не се променя от това - тя трябва да бъде напълно балансирана.

На тази възраст е много важно детето да получава желязо, което се намира в достатъчно количество в месото и черния дроб. В този случай трябва да се въвежда постепенно, но ежедневно. Ако предпочитате да готвите сами у дома, опитайте се да изберете само постно говеждо или телешко месо и да го комбинирате с всеки черен дроб. Месото се вари и се смила с месомелачка или пасатор до пюре. Позволено е да се разрежда малко с месен бульон или кърма, за да не е сухо.

В готовите консерви за деца необходимият баланс вече е налице, просто трябва да отворите буркана и, смесвайки съдържанието със зеленчуково пюре, нахранете бебето. Винаги има маркировка върху бебешката храна от каква възраст тя може да бъде въведена в диетата.

Загрейте закупеното пюре от месо, преди да дадете бебето.

Комбинирани ястия: какво да комбинирам с какво

Децата не винаги харесват определен продукт. Не бива да го изоставяте напълно. Вижте какво най-много обича вашето бебе (на 7 месеца). Храненето (меню) винаги може да се регулира в зависимост от предпочитанията на бебето. Комбинирайте ястия, скрийте вкуса на нелюбимите продукти за тези, които харесвате.

Диетата на вашето бебе вече има доста широки граници, така че лесно можете да комбинирате различни съставки. Затова започнете да експериментирате с менюто на 7-месечното бебе. Таблицата ще ви покаже как да комбинирате продуктите най-ефективно.

Менюто на бебето на 7 месеца: основата на диетата и хранителните принципи

 • Какви храни могат да се добавят към диетата?
 • Колко трябва да яде бебето?
 • Диета
 • Примерно меню
 • Съвети

Бебе на седем месеца не толкова отдавна ядеше само майчиното мляко или смес, но преди време в менюто му се появиха зеленчуци, зърнени храни и плодове. Детето се радва на нови вкусове, а задачата на родителите трябва да бъде правилното начало на запознаването на бебето с нова храна. Нека да разгледаме какви нови храни се опитва едно седеммесечно бебе и как да изгради диетата си на тази възраст..

Какви храни могат да се добавят към диетата?

На седем месечна възраст майчиното мляко остава основната храна на кърмачето. Хлапето го получава сутрин след събуждане и вечер преди лягане. При други хранения, трохата опитва с голяма сила друга храна, която също може да се измие с мляко от майчините гърди.

На 7 месеца бебето продължава да се запознава със зеленчуци и зърнени храни. Тези бебета, които са започнали да се хранят със зеленчуци на възраст от шест месеца, започват да пробват каша без млечни продукти, а тези бебета, за които кашата е избрана да започне да се храни, се запознават със зеленчуково пюре. Порцията от тези храни се увеличава.

Растителното масло е нов продукт в диетата на кърмено бебе на възраст от седем месеца. Най-често се добавя към зеленчуци в количество около 1/5 от чаена лъжичка (това е около 1 грам).

Изкуствено дете, както и бебе, чиято майка, поради липса на мляко, започва да се храни от 4-5 месеца, на седеммесечна възраст вече може да вкуси бисквити, бисквити, жълтък от пилешки яйца, както и плодов сок. Каша за такива деца вече може да се готви в мляко. Освен това изварата се появява в диетата им. Всички нови продукти започват с малка порция и постепенно увеличават количеството си до препоръчаното количество за дадена възраст..

Ако родителите започнаха да се хранят с ферментирали млечни продукти, ръководени от препоръките на Комаровски, тогава на седеммесечна възраст бебето им вече яде 150 мл кефир и 40 г извара. На тази възраст, според Комаровски, се въвежда каша (известен педиатър съветва каша, приготвена от ориз, елда или овесени ядки), приготвена в мляко. Популярният лекар предлага да се дава това ястие при последното хранене преди лягане..

Колко трябва да яде бебето?

Общото дневно количество храна за седеммесечно бебе се определя въз основа на теглото му. За да разберете колко трябва да яде дете на тази възраст на ден, трябва да разделите телесното му тегло на 8 или 9.

Препоръки за допълващи храни:

Продукт

Максимална консумация на 7 месеца

Кърмене

Изкуствено хранене

Диета

На седеммесечна възраст бебето яде пет пъти през деня, с паузи между храненията от 3,5 до 4 часа.

Примерно меню

За бебе, което е било хранено само с кърма до 6-месечна възраст, на 7 месеца менюто ще изглежда така:

храня се

Продукти и ястия

Зеленчуково пюре до 120 g и растително масло до 1 g

Плодово пюре до 60 г и майчино мляко

За седеммесечно бебе, което започва да се храни на 4-5 месечна възраст поради липса на кърма от майката, менюто ще бъде следното:

храня се

Продукти и ястия

Каша до 200 g в смес или в краве мляко, масло до 5 g

Зеленчуково пюре до 150 g, растително масло до 3 g, една четвърт пилешки жълтък, плодов сок до 30 ml

Плодово пюре до 60 г, извара до 30 г, бебешки бисквити или крутони, майчино мляко

За бебето, хранено на бутилка, диетата на възраст от 7 месеца ще изглежда така:

храня се

Продукти и ястия

Каша до 200 g в смес или в краве мляко, масло до 5 g

Зеленчуково пюре до 150 g, растително масло до 3 g, една четвърт пилешки жълтък, плодов сок до 30 ml

Плодово пюре до 60 г, извара до 30 г, бебешки бисквити или крутони, адаптирана смес

За бебе, което е започнало да се храни, като се вземат предвид препоръките на Комаровски, диетата на 7 месеца ще бъде следната:

храня се

Продукти и ястия

Кърма или адаптирано мляко

Кефир до 150 ml и извара до 40 g

Кърма или адаптирано мляко

Кърма или адаптирано мляко

Каша с краве мляко до 180гр

Съвети

Не бъдете прекалено ревностни относно въвеждането и допълването на препоръки за хранене и таблици за време и количество. Те трябва да служат само като ориентир, а родителите трябва да вземат предвид, преди всичко, индивидуалните характеристики и здравословното състояние на бебето.

Обмислете следните нюанси:

 • Преди да дадете на бебето нов продукт, трябва да обърнете внимание на различни фактори, например благосъстоянието на бебето и липсата на заболявания (включително алергии), наддаване на тегло, добър апетит и други..
 • Бебе на седем месеца вече седи добре, така че трябва да се храни в седнало положение. За по-голямо удобство си струва да закупите специален детски стол за бебето.
 • Приготвяйте бебето си пресни ястия всеки ден. Преди да дадете храна на бебето, проверете температурата на храната и разбъркайте добре.
 • Бебе, което не иска да опита нова допълваща храна, не може да бъде насилвано. Причините за това поведение са много, например вкусът не е приятен или детето не е достатъчно гладно. Кърмете бебето си, но продължавайте да му предлагате нова храна..
 • Лъжица хранете бебето си и не се страхувайте да сложите лъжица в ръцете на бебето, за да започне да се храни само. Разбира се, по този начин част от храната преминава покрай устата и чинията, но детето трябва да започне да се учи да овладява това умение..
 • Когато избирате първата си каша, вземете предвид характеристиките на зърнените култури. Например оризът съдържа много нишесте, но тази зърнена култура е най-безопасната за страдащите от алергия, а елдата съдържа много витамини. Кашата, приготвена във вода, може да се разрежда с майчино мляко или смес.
 • Нова група допълнителни храни трябва да се дава само след пълно свикване с вече въведените продукти. За да улесните проследяването кое ястие има негативна реакция, първо дайте на бебето еднокомпонентна храна..
 • Използвайте сито, миксер или пасатор, за да приготвите храна за вашето 7-месечно бебе. Това ще ви помогне да постигнете желаната еднородност на продукта..

Детето е на 7 месеца. Разширяване на диетата

Нашият хит парад: „Сорка е крадец“, „гъски-гъски“. Постоянният лидер за месец е Ладушки. След двадесетте: Fly, фитнес залата изглежда като стая за отдих. Но ентусиазираният писък и дръпване на крака означава: „Още! Още! По-бързо! Ние летяхме! “- е, добре, летяхме.

Дневен режим на деца 7 месеца.

Активността и любовта към живота от дете на 7 месеца е в разгара си. Не е шега! Толкова много работа (просто пълзене след мама от спалнята до кухнята, струва си!) С такъв активен начин на живот просто е необходим режим на сън и хранене за дете от 7 месеца. През деня децата на 7 месеца спят три пъти по 1,5 - 2 часа, дълбок и дълбок нощен сън трае около 10 - 11 часа.
Рутината на 7-месечно дете трябва да се спазва стриктно, без изключение, дори ако изглежда, че бебето изобщо не иска да спи, дори ако гостите, които са дошли, питат: „Нека си играе, толкова се забавлява - спи на едно око! Опитните майки знаят, че ако едно дете на 7 месеца е "ходило" през деня, това изобщо не означава, че вечер бебето ще се установи "без задни крака", а напротив, най-вероятно родителите ще имат безсънна нощ. Много е трудно да се сложи режим, превъзбудено дете на 7 месеца.

Хранене на бебето 7 месеца.

Бебетата все още се хранят на 7 месеца пет пъти. В диетата на 7-месечно дете вече има зеленчукови и плодови пюрета, които напълно заместват еднодневното хранене, каши. В диетата на дете от 7 месеца друго кърмене се заменя с каша.
В края на месеца яйчният жълтък се въвежда в менюто на 7-месечното бебе.
Често младите майки си мислят: с какво да храним дете на 7 месеца: храна, приготвена у дома, или индустриална бебешка храна? Трудно е да се отговори еднозначно.
Разбира се, храната за дете на 7 месеца, приготвена от ръцете на майката, трябва да бъде по-добра във всяко отношение, но само ако се приготвя от сезонни, органични зеленчуци и плодове. Идеалният вариант е зеленчуци от собствената ви градина. Ако не сте сигурни в качеството на суровините за хранене на дете на 7 месеца, не знаете колко граници е преминала тази ускорена тиквичка или еднакво блестящи ябълки, сякаш клонирани, дайте предпочитание на специализирано хранене за деца на 7 месеца.
Може ли краве мляко да бъде включено в менюто за бебета на 7 месеца? Отговорът е еднозначен - не!
Само майчиното мляко може да бъде включено в менюто за деца на 7 месеца, а за изкуствени деца - смес. Кърмата все още играе най-важната роля в храненето на бебета на 7 месеца.

Къпането е едно от любимите занимания на деца на 7 месеца.

Не забравяйте да купите на бебето си играчки за баня на 7 месеца. Това могат да бъдат всякакви патици, риби, кофи. Деца на 7 месеца с ентусиазъм ще събират и наливат вода, пръски, игра. Къпането дава прекрасен тласък за развитието на деца на 7 месеца. Децата научават понятията сухо - мокро, топло - студено, виждат, че някои играчки потъват, други не. Никога, за минута, не оставяйте дете само във ваната, не на възраст от 7 месеца или повече, независимо колко уверено седи и колкото внимателно да играе. Никога!

Играчките са най-необходимото нещо за развитието на деца на 7 месеца.

Сега бебето не просто гледа и разклаща дрънкалките. Децата на 7 месеца овладяват нови възможности.
Дете на 7 месеца не седи неподвижно нито за секунда. Бебето обича да чука играчки една на друга, на пода, обича кубчета и меки книги, купички, кутии, кукли за гнездене, играчки с много малки пръстени и въртящи се части (разбира се, предназначени за деца на 7 месеца). Не се изненадвайте, че 7-месечно дете се интересува изключително от вашите телефони и дистанционни от домакински уреди. Много несправедливо е родителите да играят с толкова интересни играчки и да не дават бедно малко момче (или момиче)!

Безопасност на децата 7 месеца.

Активно пълзящо бебе изучава всичко, което го заобикаля, и се опитва да опита всичко „до зъбите“. Децата на 7 месеца не правят разлика между опасни и безопасни предмети. Синът ми на 7 месеца се интересуваше от електрическите контакти. Не знам защо толкова привлякоха любознателно дете на 7 месеца, но то пълзеше до търговските обекти, пометаше всичко по пътя си, упорито подсмърчаше и успяваше да заобиколи всички препятствия. И едва след като се мушкаше с пръст около щепселите, той се охлади към тях. Не забравяйте, че пълзящите деца на 7 месеца са в състояние да стигнат до най-неочакваните ъгли на апартамента..

Развитие на деца 7 месеца.

Напълняването на бебето малко се е забавило. Теглото на дете на 7 месеца ще се увеличи с около 600 грама, в растежа малкото дете ще добави около 2 сантиметра.
Децата на 7 месеца разбират значението на много думи, правят разлика между строга и привързана интонация. 7-месечно бебе има много силна привързаност към майката. Често майките се притесняват, когато видят бебе, което хваща лъжица или играчки с лявата си ръка. Факт е, че при дете на 7 месеца развитието на мозъчните полукълба е неравномерно, следователно не трябва да правите предположения за ляворъкостта на бебето, тъй като лявата ръка често е водеща.
Вашето дете на 7 месеца активно разширява границите на комуникация. Той буквално пълзи за тях. =)

Правила за допълнително хранене според Комаровски

Допълнителното хранене според Комаровски през последните години се превърна в популярна тема сред бъдещите и успешни млади майки. Много родители се вслушват в съветите на този лекар, дори опитни майки и татковци с няколко деца. Харизмата на Евгений Комаровски и собственото му виждане за педиатрията като детски специалист вдъхва доверие на родителите в препоръките му.

Появата на нови продукти в диетата на кърмачето е вълнуващ етап от живота на младите родители и бебето. Но въвеждането на допълващи храни според Комаровски може да се различава от препоръките на педиатър, наблюдаващ детето. Кой специалист да слуша, зависи от родителите.

По какво се различават допълнителните храни от допълнителните??

Повечето млади майки не виждат съществена разлика между определенията за „допълващи храни“ и „допълващи храни“, но всъщност това са две напълно различни думи.

Понятието „допълнително хранене“ е приложимо, когато бебето няма достатъчно кърма и липсата му се компенсира с изкуствена адаптирано мляко или предварително изцедено мляко, или мляко от домашни животни (което е крайно нежелателно). В този случай те казват, че бебето е на смесено хранене..

Допълнителното хранене означава, че бебето получава храна в допълнение към обичайната си диета - кърма или адаптирано мляко. Целта на допълнителните храни е да се адаптират и да приучат тялото на бебето към храна за „възрастни“.

Кога да се въведе?

Първата година от развитието на детето се счита за най-важната в педиатрията и храненето на този етап е от голямо значение. Важно е да се дава първата допълваща храна според таблицата за въвеждане на Комаровски не по-рано от детето на 6 месеца. В този случай изобщо няма значение какво основно хранене получава бебето - кърма или адаптирана формула..

Д-р Комаровски смята, че ако развитието на детето е в нормални граници до 6 месеца, то то не се нуждае от никакви допълнителни хранителни продукти, с изключение на кърмата и адаптираното мляко.

Нежелателно е да се въвеждат първите допълващи храни по-късно от този период. Когато в храната на децата се въвеждат нови храни, детето получава хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на тялото му. Също така, със забавеното въвеждане на първите допълнителни храни с твърда храна, умения като дъвчене и фина моторика не започват да се формират..

Шестмесечните бебета използват дъвченето, за да подготвят венците си за зъби на първите си зъби, а докато играе с храна, детето развива фина моторика. В допълнение, монотонното хранене при бебета на възраст над 6 месеца може да доведе до забавен растеж..

Навременното въвеждане на допълващи храни според таблицата на Комаровски укрепва здравето на детето, позволява му да се развива правилно в психоемоционална и физическа посока.

Предимства и недостатъци на ранното допълващо хранене

Младите майки често чуват от другите, че допълващото хранене може да започне по-рано, отколкото препоръчва съвременната педиатрия. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-често ще звучат домашни съвети относно допълващото хранене с жълтък, каша и други продукти.

В днешно време, ако кърмещата майка се храни правилно и разнообразно или детето получи висококачествена адаптирана формула като заместител на майчиното мляко, тогава няма нужда да предлагате допълващи храни до 6-месечна възраст. Няма полза от въвеждането на допълнителни храни твърде рано, а по-скоро ще навреди на бебето.

Например могат да се появят храносмилателни разстройства и алергични реакции на тялото. Ето защо въпросът за въвеждането на допълващи храни трябва да бъде внимателно разгледан от родителите. За да получат изчерпателна информация, те могат да проучат таблицата на допълнителните храни според Комаровски.

Правила за въвеждане

Д-р Комаровски съветва да се спазват следните препоръки при въвеждането на допълващи храни:

 1. Всеки продукт трябва да се предлага внимателно и постепенно. Като начало е достатъчна една чаена лъжичка или глътка нова храна и след това детето се допълва с обичайната си диета - мляко или адаптирано мляко. Ако кожата и лигавиците, изпражненията и сънят на бебето останат непроменени, количеството на допълнителните храни може да се увеличи.
 2. Ако се съмнявате, например, по бузите на детето се появяват лющещи се петна или през нощта то се събужда по-често и спи по-лошо, препоръчително е да отложите новия продукт, оставяйки всичко както е.
 3. Ако болезнени прояви, например алергична реакция на организма, са станали очевидни, не се препоръчва да се въвежда нова храна, докато признаците на неприятности изчезнат..
 4. Нов продукт не трябва да се въвежда по време на заболяването, 3 дни преди профилактичната ваксинация и в рамките на 3 дни след нея.
 5. Ако детето не харесва определен продукт или го изяжда с неохота, не бива да се настоява.

С какви продукти трябва да започнете

Някой смята, че първата допълваща храна започва със зеленчуци, други са сигурни, че това са плодове, но трети настояват, че за първи път бебето трябва да се храни с каша, приготвена в майчиното мляко.

Според правилата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски, по-добре е да започнете допълнителни храни с кефир. Специалистът обяснява това с факта, че от раждането храносмилателната система на детето е успяла да свикне с млечните продукти, а кефирът е най-близкият им аналог..

Освен това кефирът съдържа много млечнокисели бактерии, които укрепват имунната система и намаляват вероятността от развитие на чревни инфекции. Кефирът намалява качествено натоварването върху все още несилния черен дроб на бебето и има положителен ефект върху процесите на храносмилането в тялото.

Схемата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски препоръчва въвеждането на нов продукт сутрин, като постепенно се заменя основното хранене на детето с него. За първи път на бебето се предлага доста малко кефир за тестване - не повече от 2 чаени лъжички. Ако няма негативни реакции от организма, през следващите дни дозата кефир може безопасно да се увеличи, докато детето започне да яде 150 ml за цяло хранене без добавка.

5-7 дни след това в диетата на детето се въвежда втори нов продукт - извара. Разбира се, той се въвежда на фона на относителното здраве на бебето и липсата на странични ефекти върху новата храна. Достатъчно е шестмесечно бебе да консумира 30 грама извара всеки ден, от 9 месеца тази цифра се увеличава до 50 грама. Ако бебето категорично не обича извара в естествената й форма, д-р Комаровски съветва да добавите малко количество захар към нея.

След като детето свикне с кисело мляко и извара, т.е. ферментирали млечни продукти ще заменят едно сутрешно хранене (обикновено отнема 10 дни), лекарят съветва да се въведе млечно-зърнена каша (ориз, овесени ядки или елда) в диетата на децата, като нейното вечерно хранене.

Схемата за допълнително хранене на Комаровски препоръчва въвеждането на зеленчуци и плодове само до 8-ия месец от живота на бебето. В този случай трябва да започнете със зеленчукови бульони и едва след тях можете да предложите на бебето зеленчуково пюре или супа. След 2 седмици можете да добавите яйчен жълтък и месо към диетата, според таблицата за хранене на Комаровски за месеци.

Схема за въвеждане

Масата за допълнително хранене на Комаровски е както следва:

Нов продукт6 месеца7 месецаОсем месеца9 месеца10 месеца11 месеца12 месеца
Кефир, мл5-3050-7090-100100100100100
Извара, гр5-2020-3040-5050505050
Печена ябълка, гр5 - 3040-5050507070
Зеленчукови. пюре, гр5-7090-100120-150150180-200
Сок, мл5-1015-2020-3040-5060-70
Мляко. каша, гр5-7090-100120-150150180-200
Жълтък, бр.0,250,5111
Месно пюре, гр5-3040-5060-7070
Рибно пюре, гр5-20тридесет40
Расте.

масло, мл

133333

Пригответе го сами или купете?

Приготвяйки самостоятелно допълващи храни или купувайки готови ястия в специализирани отдели, млада майка трябва да реши сама. Това със сигурност не означава кой е по-добрият. Както фабричната, така и домашната бебешка храна имат предимства и недостатъци..

Плюсове на фабричните продукти:

 • спестяване на време за мама;
 • възможността да вземете със себе си на пътуване или на разходка;
 • удобна консистенция на продукта;
 • обогатяване на храната с допълнителни витаминни и минерални комплекси, пребиотици;
 • многокомпонентни продукти, които не винаги могат да бъдат постигнати у дома.

Недостатъци на фабрично произведената бебешка храна:

 • големи финансови разходи;
 • срокът на годност на отворен буркан с готова храна не надвишава 24 часа в хладилник, което е изключително нерентабилно в самото начало на въвеждането на допълващи храни;
 • отворена опаковка каша може да се съхранява не повече от 2 седмици;
 • вкусът на зеленчуковите пюрета значително отстъпва на домашните ястия.

Плюсове на домашни ястия:

 • финансови спестявания;
 • Вкусът е по-добър от закупените в магазина храни
 • можете да регулирате консистенцията и вкуса на ястието по свое усмотрение.

Недостатъци на домашно приготвените ястия:

 • отделя се много време за закупуване и ежедневно приготвяне на ястия, особено за трохите;
 • невъзможност за готвене на храна извън дома.

Когато въвеждате допълващи храни и нови храни в диетата на бебето, винаги трябва да се придържате към правилата, препоръчани от педиатъра и / или лекаря Комаровски, които наблюдават детето, за да не се застрашава здравето на детето.

Всички експерименти с допълващи храни, според Комаровски, трябва да се отложат, докато бебето навърши 6-7 месеца. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-малко рискови за него са ястия с необичайни продукти..

Трябва да се помни, че въвеждането на първите допълващи храни според таблицата на Комаровски не означава, че трябва да се откажете от кърменето. Разбира се, новите храни са необходими за развитието и растежа на бебе, което вече е достигнало 6 месеца. Но майчиното мляко е точно продуктът, от който бебето до една година се нуждае най-много. Обикновено до 1-годишна възраст детето най-накрая преминава към "основната" храна, но едно кърмене трябва да остане поне 12 месеца.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Бебешка храна на 7-месечно меню komarovsky

Диетата на дете от 7 месеца Комаровски

7-месечно бебешко меню. Комаровски

Д-р Комаровски е известен онлайн педиатър, който е написал голям брой книги за здравето на малките деца. Много майки се интересуват от мнението му за храненето на седеммесечно бебе. По-нататък в статията ще бъдат представени съветите на лекаря по този въпрос..

Комаровски счита, че понятието „норми“ в медицината и по-специално в храненето е един от спорните въпроси. Милиони родители по света отглеждат бебетата си, абсолютно без да се интересуват от каквито и да било правила и разпоредби.
И в същото време децата им растат абсолютно здрави. Той съветва да се вземат предвид преди всичко индивидуалните особености на самото бебе..

От това заглавие:

Като ги вземете предвид, можете да направите най-рационалното и полезно меню за 7-месечно бебе. Комаровски, на първо място, предлага да се разграничават допълнителните храни от допълнителните.

В първия случай на детето се избират продукти, които могат да компенсират липсата на кърма. Във втория се съставя меню, подходящо за свикване с храна за възрастни.

Въз основа на това лекарят разработи основните принципи за въвеждане на допълващи храни, които се отнасят преди всичко до възрастовите характеристики на децата.

Комаровски съветва майките да започнат да хранят бебето си не по-рано от 6-7 месечна възраст. Освен това той вярва, че ако майката има достатъчно кърма, до една година детето може да се задоволи само с него..

Ако родителите желаят да въведат други продукти в диетата на бебето, това, разбира се, също се счита за напълно приемливо. така,

Меню за 7 месечно бебе от Комаровски

До седеммесечна възраст, според Комаровски, детето вече трябва да е свикнало с ферментирали млечни продукти. В този случай едно кърмене се заменя с около 150 мл кефир или 50 г извара. Такава диета вече трябва да е позната на бебето, тоест практикувайте поне 4 седмици.

Ако майката е изпълнила това условие, тя може точно в момента, когато детето е на седем месеца, да въведе втората допълваща храна, която е мляко и зърнена каша.

На тази възраст е най-добре постепенно да въвеждате ориз, елда или овесени ядки в диетата..

Такива зърнени храни трябва да се приготвят сами. За целта зърнените култури се смилат в кафемелачка и се варят в пълномаслено мляко..

Закупените зърнени култури също са напълно приемливи. По-добре е да не въвеждате грис каша в менюто за 7-месечно бебе. Комаровски съветва да го включите в диетата не по-рано от 8-месечна възраст. Факт е, че той съдържа огромно количество глутен. И може да провокира всякакви алергични реакции и е много трудно смилаем в червата..

Най-добре е да давате каша от ориз, елда или овесени ядки не през деня, а директно през нощта. Що се отнася до зеленчуците, според лекаря те не са много подходящи за седеммесечно бебе. Те също трябва да бъдат въведени не по-рано от времето, когато детето навърши осем месеца.

По този начин седем месеца според Комаровски е времето за въвеждане на различни зърнени храни в диетата на бебето. Допълнителните храни започват след шест месеца и с ферментирали млечни продукти. Освен това на осем месеца детето ще трябва да се запознае със зеленчуци и някои други храни..

© 2012-2016 Всички права запазени

Семейният портал за информация и новини на Русия "Здравница" е едно от водещите специализирани интернет издания, посветени на медицинските новини. Бъдете в крак с последните развития в здравеопазването в Русия и по света.

Редакторите не носят отговорност за изявленията на потребителите на сайтове във форуми и коментари.

Всяко използване на материали на сайта е разрешено само с активна връзка към zdravnica.info

Внимание! Информацията, публикувана на сайта, е само с информационна цел. Описаните методи за диагностика, лечение, рецепти на традиционната медицина и др. не се препоръчва да го използвате сами.

Не забравяйте да се консултирате със специалист, за да не навредите на здравето си!

Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители на възраст над 18 години, в съответствие с Федералния закон № 436-FZ от 29 декември за защита на децата от информация, вредна за тяхното здраве и развитие. осемнадесет+.

Как и какво да храним дете: Комаровски храна

Известният педиатър д-р Комаровски има своя гледна точка по всички въпроси, свързани със здравето на детето и се радва да помогне на неопитни млади родители, както и на прекалено опитни баби. Комаровски поставя храненето на детето на първо място заедно със здравословния начин на живот и оптималните условия за съществуването на малък човек.

Според него децата под една година трябва да получават само кърма. които могат да бъдат заменени със смес само в изключителни случаи. Ето защо д-р Комаровски се фокусира върху храненето на кърмачка. Жената трябва да помни, че всичко, което яде, ще присъства в кърмата. Ето защо е по-добре да не ядете храни, които могат да развалят вкуса му: кисели краставички, пушени меса, подправки, чесън, както и бобови растения и кисело зеле. Не е необходимо да абсорбирате големи количества мазни храни, тъй като са необходими повече усилия, за да може стомаха на детето да усвои мазно мляко. Докторът Комаровски смята, че храненето на майката е не по-малко важно от диетата на самото бебе; спокойният сън зависи пряко от него. и здравето.

Видео на Комаровски: Принципи на безопасна храна

МОЛЯ, ГЛЕДЕТЕ НАПЪЛНО ТОВА ВИДЕО.

Едва с появата на първите зъби детето е готово да получи и усвои нова храна. До шест месеца малък човек абсолютно не се нуждае от каша, сок и картофено пюре. Комаровски вижда храненето на дете на 7 месеца по следния начин: през целия ден кърмата плюс зърнената каша плюс изварата и кефира. Колкото по-голямо е бебето, толкова повече му е позволено. След месец можете да добавите зеленчуково пюре и супа. Komarovsky ви позволява да разнообразите храненето на дете на 9 месеца с месо и плодове. До този период целта на родителите не е да хранят детето, а само да го запознаят с нова храна..

Видео на Комаровски: Разнообразна храна

ВИДЕО, ПРЕПОРЪЧЕНО НА ГЛЕДАНЕ.

Доктор Комаровски съветва да включите риба, месо, жълтък в храната след една година.

След 12 месеца бебето трябва да получава малко количество от всички основни храни. Рибите, пилетата, яйцата трябва много внимателно да се въвеждат в диетата, тъй като те могат да причинят алергии. На тази възраст на детето може да се даде крутон, парче морков или ябълка, бисквита и т.н. Основното е храната да е естествена и безопасна. С помощта на твърда храна бебето не само ще овладее умения и ще изработи координация на движенията, но и ще може да драска, да масажира венците.

В Интернет можете да намерите много видеоклипове, полезни за родителите, Комаровски коментира храненето в своите програми доста често. Неговите съвети са от значение както за по-младите, така и за по-опитните родители..

Интервю на Комаровски: Хранене

Силно препоръчваме да гледате онлайн пълните видеоклипове, които се намират на същата страница. Те навлизат в повече подробности за храненето. Статията показва основните моменти, които подчертава Евгений Олегович, които родителите трябва да знаят преди всичко. Освен това можете да прочетете книгите на д-р Комаровски. където можете да наблегнете на много нови и полезни неща за себе си. Можете да прочетете повече за храненето в книгите Здраве на детето и здравия разум на неговите роднини (Глави Общи принципи на храненето на децата. Допълнително хранене и допълващи храни) и Ръководство за здравомислещи родители (Глава 3.2.7. Допълнителни храни).

Прекрасна книга на известния педиатър Евгений Олегович Комаровски. Достъпна, ангажираща и много полезна информация, адресирана към бъдещето и вече.

Първата част на родителското ръководство от д-р Комаровски съдържа информация, свързана с всички здрави деца - растеж, развитие, преглед.

Източници: http://zdravnica.info/stati/menyu-malysha/7-8-mesyacev/menyu-7-mesyachnogo-rebenka-komarovskij.html, http://xn--b1amqi.net/index.php/komarovskij -питание

Без коментари все още!

Схема на допълнително хранене за дете на 7 месеца с кърмене и изкуствено хранене: ново меню и диета на бебето

Въвеждането на допълващи храни е един от важните етапи в живота на всяко дете. Организмът на детето започва да преминава от майчиното мляко или млечната формула към вече възрастна обикновена храна. Този процес е постепенен и обикновено отнема месеци..

Постепенно бебето трябва да се запознае с храната за възрастни - за това са необходими допълнителни храни

Когато въвеждат допълнителни храни, родителите трябва внимателно да избират всеки нов продукт за бебето и да наблюдават реакцията му, тъй като някои от тях могат да причинят алергии при деца или да причинят проблеми с храносмилането и изпражненията. Времето също е важно, когато трябва да започнете да запознавате бебето с непозната храна. Обикновено това са 6 месеца - това е възрастта, установена от Световната здравна организация за започване на въвеждането на допълващи храни. Той се спазва и в Русия.

Има моменти, когато времевата рамка поради редица причини може да бъде изместена както към по-ранен, така и към по-късен период. Например, педиатрите препоръчват да започнете да храните бебето още от 5 месеца, ако то наддава слабо, а понякога, напротив, трябва да преместите началото на допълнителното хранене по-близо до 7 месеца.

Причини за започване на въвеждането на допълващи храни на 7 месеца

Има няколко причини, поради които въвеждането на допълващи храни започва по-късно от общоприетото. Те включват:

 1. Смесено хранене. До шестмесечна възраст при деца, които се кърмят изключително, ензимната система частично узрява. Това обстоятелство им позволява самостоятелно да смилат някои продукти от диетата за възрастни. В случай на изкуствено или смесено хранене, продължителността на този процес отнема повече време. В резултат на това за деца на смесена диета е препоръчително да се отложи началото на допълващото хранене за един месец и да продължите да ги кърмите напълно до този момент..
 2. Болест. Поради проблеми с храносмилането или никнене на зъби или остра респираторна вирусна инфекция, струва си да отложите въвеждането на нови храни, докато детето стане напълно здраво. Доста често тялото отнема около месец, за да се възстанови окончателно..
 3. Стрес. В случаите, когато атмосферата в семейството е неспокойна и има емоционален стрес, по-добре е да издържите около месец след навършването на 6 месеца, тъй като тялото обикновено може да се адаптира само в обичайните си условия на спокойствие и мир.

Ако детето никне на зъби, по-добре изчакайте, докато този болезнен процес приключи.

Смята се, че допълващите храни на 7 месеца са идеални за бебета, които са отслабени, претърпели трудно раждане или са родени в резултат на цезарово сечение. За тях майчиното мляко е по-ценно от добавянето на нови продукти в менюто..

Основни принципи на въвеждане на допълващи храни

Допълнителните храни са добавка към основната храна и нейната цел е да запознае детето с храната за възрастни, тъй като допълващите храни съставляват много малка част от ежедневното меню. От момента на въвеждането на допълнителни храни, кърмачето трябва да продължи да храни кърмата в обичайното количество при поискване, включително нощни храни. Изкуствените деца също трябва да получават адаптирано мляко, както преди, в зависимост от апетита си.

Друга задача на продуктите, които допълват бебето, е да му осигурят енергия. Поради факта, че обемът на стомаха на децата все още е малък, той се нуждае от храна, малки количества от която имат висока енергийна стойност. Течните супи и зърнени храни не отговарят на това изискване. Те са по-склонни да доведат до изчерпване на диетата, особено ако станат заместител на едно пълноценно кърмене или адаптирано мляко.

С кърменето

До 7-месечна възраст въвеждането на допълнителни храни при деца с НВ до голяма степен зависи от здравето на бебето. При правилно развитие е напълно възможно да се добавят нови храни към диетата на бебето, въпреки че Световната здравна организация твърди, че до осеммесечна възраст енергийните нужди на бебето се задоволяват изцяло от кърмата. Така че в случай на заболяване или лошо възприемане на непозната храна от малкото, по-добре е да отложите нови храни.

Също така на тази възраст е важно да се придържате към определени правила:

 • Майчиното мляко трябва да остане основният източник на храна за бебето, а допълнителните храни се въвеждат на малки порции. В никакъв случай не трябва да насилвате събитията и да замествате едно кърмене с храна за възрастни.
 • Познати продукти. Предпочитание трябва да се дава на онези продукти, които редовно присъстват в диетата на майката. Храносмилателната система на бебето им вече знае.
 • По-добре е да предложите нов продукт преди кърмене, тъй като е малко вероятно добре храненото бебе да яде зеленчуково пюре или каша. Много специалисти по ХС обаче препоръчват да се прави обратното, тъй като това насърчава лактацията..
 • Две възможности за допълващи храни по желание на родителите. Първият е педатричен. Детето получава продуктите, препоръчани за неговата възраст в количество, съответстващо на нормата. Второто е педагогическо. Състои се във факта, че на бебето се предлага разнообразна храна в малки обеми, която е в менюто на семейството, в обичайната си форма, без да се кълца. По този начин бебето опознава по-ефективно храната за възрастни. В същото време кърменето при поискване избягва храносмилателни разстройства или алергични реакции към нов продукт..

Принципите на педагогическото допълващо хранене позволяват на детето да вкуси храна за възрастни по своя воля

С изкуствено хранене

Принципите на въвеждане на допълващи храни с изкуствено хранене остават практически непроменени. Само схемата на хранене е различна. Педагогическият подход с изкуствено дете е просто невъзможен поради особеностите в развитието на храносмилателната му система. Тъй като той не получава хранителни ензими от кърмата, диетата трябва да включва адаптирани храни - смеси, хомогенизирани пюрета и зърнени храни.

До една година адаптираната млечна формула трябва да остане основният източник на хранителни вещества. Това се дължи на факта, че смесите съдържат необходимото количество витамини и минерали, имат по-балансиран състав в сравнение с всеки друг продукт. Например, въпреки че червеното месо и черен дроб са богати на желязо, наличността му в тях е само 10%, а още по-малко в зеленчуците и плодовете - само 5%. В смесите тази цифра достига 20%. Производителите умишлено насищат продуктите с желязо, за да отговорят на нуждите на детския организъм от този микроелемент..

На 7 месеца диетата на бебето се състои от 5 хранения със смес. Новият продукт се дава и преди хранене, за предпочитане следобед или сутрин. Можете да го предлагате по няколко пъти на ден..

Когато избирате допълващи храни за IV, е необходимо да се съсредоточите върху теглото и работата на храносмилателната система на детето. С проблема със запека и наднорменото тегло е по-добре да се храни със зеленчуци, с диария и ниско тегло, зърнените култури са идеални.

Ако бебето страда от запек, по-добре е да въведете допълващи храни със зеленчуци.

Какви храни да се въведат, колко и как?

По-долу е дадена таблица с норми за тези продукти, които вече могат да присъстват в менюто на 7-месечно бебе:

Дадените норми представляват горната граница на това колко мръвка може да изяде. Не се препоръчва да се надвишава. Въпреки това майките, чиито деца са кърмени, нямат време да въведат всички изброени продукти до седеммесечна възраст и още повече да им дават в такъв обем. Най-често диетата на бебе на 7 месеца все още не е толкова разнообразна и включва само някои зеленчуци и зърнени храни..

По отношение на консистенцията, съдовете трябва да са умерено дебели, за да може детето да преглъща удобно. Вече можете да му се доверите с лъжица, така че той да се опита да яде сам. Той ще бъде много по-готов да яде в компания с някого, отколкото сам..

Ако детето вече се храни само, трябва да му се доверите с лъжица и да му позволите да го направи

Зеленчуци и плодове

На 7-месечна възраст детето вече може безопасно да вкуси тиквички, тиква, цвекло, зелен грах, картофи, броколи, карфиол и бяло зеле, моркови. Свареният зеленчук се намачква с вилица или се разбива с пасатор. Нов зеленчук трябва да се въведе за период от 1 седмица, като се започне с ½ чаена лъжичка, като се смеси с вече въведени продукти.

Плодовете трябва да се въвеждат само сезонни и тези, които са израснали в района на пребиваване на бебето. През зимата и пролетта трябва да се предпочитат ябълките, през летните месеци - сливи, кайсии, грозде, круши и праскови. Можете да направите картофено пюре от тях и е препоръчително да го давате на трохите като отделно самостоятелно ястие, а не като десерт след основното хранене..

Каша и млечни продукти

Що се отнася до кашата, има два варианта. Първият е да закупите продукти от магазина и да ги подготвите според инструкциите. Второто е да направите сместа сами вкъщи. За целта избраната зърнена култура трябва да се смила в кафемелачка, докато се получи хомогенна консистенция, след което просто да се свари във вода в съотношение 1: 4.

Трябва да започнете допълнителни храни с елда, ориз или царевична каша. Също така на 7 месеца вече можете да добавяте масло или малко пилешки жълтък към кашата, но само ако бебето вече е вкусило яйца и тялото му ги е приело добре. В бъдеще количеството жълтък може да се увеличи до една четвърт на ден. Такива добавки в кашата я правят по-питателна..

Царевичният грис е чудесен вариант за въвеждане на допълващи храни

Млечни продукти като кефир, извара, кисело мляко също могат да присъстват в менюто на седеммесечно бебе. Според д-р Комаровски кефирът и изварата са сходни по състав с майчиното мляко, именно с тях трябва да започнете да храните децата. Този подход обаче е доста противоречив, тъй като тези продукти остават трудни за смилане на малко дете. Освен това изварата е богата на калций, което може да доведе до излекуване на фонтанелата преди графика..

Най-добре е да вземете специален кефир, който се произвежда в детска млечна кухня, а съдържанието на мазнини в изварата не трябва да надвишава 5%. Също така, до навършване на една година трябва да се избягват млечни продукти с различни добавки. Достатъчно е просто да замесите изварата заедно с кефир, кисело мляко или майчино мляко. На 7 месеца бебето трябва да яде не повече от 40 грама извара и 100 мл кефир или кисело мляко.

Маслото също се въвежда в диетата на бебето от седем месеца, като се добавя директно към каша или картофено пюре. В самото начало неговият обем е само 1/8 чаена лъжичка, впоследствие това количество постепенно се увеличава до 20 грама.

Маслото също е необходимо за трохата, само че трябва да се въвежда постепенно

В повечето случаи естествено хранените бебета започват да дават месо на възраст от седем месеца. Основните изисквания към този продукт са:

 • минимално съдържание на мазнини;
 • свежест;
 • без добавки.

Също така силно не се препоръчва използването на замразено месо или готово кайма за допълващи храни. Най-често на бебето се предлага или супа с месен бульон, или картофено пюре с месо. За целта вземете парче говеждо, телешко, заешко, пуешко или пилешко, изплакнете, обелете и отстранете всички кости, вени и кожа. След като месото е готово за употреба, можете първо да готвите бульона от него и след това да добавите към него онези зеленчуци, които детето вече е опитало. Самото варено месо трябва да се накълца и да се добави към зеленчуково пюре..

Отначало е достатъчно да хранете бебето с месо 2 пъти седмично, не по-често. В бъдеще, когато рибата се появи в диетата му, а това е около 10-11 месеца, месото може да се редува с него, като по този начин храната на трохите е разнообразна и много полезна.

Внимание! Цялата информация на сайта се предоставя само с информационна цел и е само с информационна цел. По всички въпроси на диагностиката и лечението на заболявания трябва да се консултирате с лекар за консултация на пълен работен ден.

Условия за ползване
Копиране на материали на сайта без писменото разрешение на администрацията на проекта и активна връзка към http://vseprorebenka.ru забранен.

© "Всичко за детето", 2016 - 2017

Менюто на бебето на 7 месеца: основата на диетата и хранителните принципи

Бебе на седем месеца не толкова отдавна ядеше само майчиното мляко или смес, но преди време в менюто му се появиха зеленчуци, зърнени храни и плодове. Детето се радва на нови вкусове, а задачата на родителите трябва да бъде правилното начало на запознаването на бебето с нова храна. Нека да разгледаме какви нови храни се опитва едно седеммесечно бебе и как да изгради диетата си на тази възраст..

Какви храни могат да се добавят към диетата?

На седем месечна възраст майчиното мляко остава основната храна на кърмачето. Хлапето го получава сутрин след събуждане и вечер преди лягане. При други хранения, трохата опитва с голяма сила друга храна, която също може да се измие с мляко от майчините гърди.

На 7 месеца бебето продължава да се запознава със зеленчуци и зърнени храни. Тези бебета, които са започнали да се хранят със зеленчуци на възраст от шест месеца, започват да пробват каша без млечни продукти, а тези бебета, за които кашата е избрана да започне да се храни, се запознават със зеленчуково пюре. Порцията от тези храни се увеличава.

Растителното масло е нов продукт в диетата на кърмено бебе на възраст от седем месеца. Най-често се добавя към зеленчуци в количество около 1/5 от чаена лъжичка (това е около 1 грам).

Изкуствено дете, както и бебе, чиято майка, поради липса на мляко, започва да се храни от 4-5 месеца, на седеммесечна възраст вече може да вкуси бисквити, бисквити, жълтък от пилешки яйца, както и плодов сок. Каша за такива деца вече може да се готви в мляко. Освен това изварата се появява в диетата им. Всички нови продукти започват с малка порция и постепенно увеличават количеството си до препоръчаното количество за дадена възраст..

Ако родителите започнаха да се хранят с ферментирали млечни продукти, ръководени от препоръките на Комаровски, тогава на седеммесечна възраст бебето им вече яде 150 мл кефир и 40 г извара. На тази възраст, според Комаровски, се въвежда каша (известен педиатър съветва каша, приготвена от ориз, елда или овесени ядки), приготвена в мляко. Популярният лекар предлага да се дава това ястие при последното хранене преди лягане..

Колко трябва да яде бебето?

Общото дневно количество храна за седеммесечно бебе се определя въз основа на теглото му. За да разберете колко трябва да яде дете на тази възраст на ден, трябва да разделите телесното му тегло на 8 или 9.

Препоръки за допълващи храни:

Не бъдете прекалено ревностни относно въвеждането и допълването на препоръки за хранене и таблици за време и количество. Те трябва да служат само като ориентир, а родителите трябва да вземат предвид, преди всичко, индивидуалните характеристики и здравословното състояние на бебето.

Обмислете следните нюанси:

 • Преди да дадете на бебето нов продукт, трябва да обърнете внимание на различни фактори, например благосъстоянието на бебето и липсата на заболявания (включително алергии), наддаване на тегло, добър апетит и други..
 • Бебе на седем месеца вече седи добре, така че трябва да се храни в седнало положение. За по-голямо удобство си струва да закупите специален детски стол за бебето.
 • Приготвяйте бебето си пресни ястия всеки ден. Преди да дадете храна на бебето, проверете температурата на храната и разбъркайте добре.
 • Бебе, което не иска да опита нова допълваща храна, не може да бъде насилвано. Причините за това поведение са много, например вкусът не е приятен или детето не е достатъчно гладно. Кърмете бебето си, но продължавайте да му предлагате нова храна..
 • Лъжица хранете бебето си и не се страхувайте да сложите лъжица в ръцете на бебето, за да започне да се храни само. Разбира се, по този начин част от храната преминава покрай устата и чинията, но детето трябва да започне да се учи да овладява това умение..
 • Когато избирате първата си каша, вземете предвид характеристиките на зърнените култури. Например оризът съдържа много нишесте, но тази зърнена култура е най-безопасната за страдащите от алергия, а елдата съдържа много витамини. Кашата, приготвена във вода, може да се разрежда с майчино мляко или смес.
 • Нова група допълнителни храни трябва да се дава само след пълно свикване с вече въведените продукти. За да улесните проследяването кое ястие има негативна реакция, първо дайте на бебето еднокомпонентна храна..
 • Използвайте сито, миксер или пасатор, за да приготвите храна за вашето 7-месечно бебе. Това ще ви помогне да постигнете желаната еднородност на продукта..