Скала на Apgar за оценка на състоянието на новородените, позволява на медицинските работници в родилния дом да определят дали новороденото дете се нуждае от тяхната помощ.

Често оценката на Apgar също помага на педиатрите, които се грижат за бебето по-късно, да наблюдават специфичен аспект от състоянието на бебето. Статията по-долу съдържа информация за това каква е същността на тази техника, както и как точно всеки от аспектите на живота на новороденото се оценява от специалисти.

Какво е това, същността на техниката

Скалата на Apgar (новородените се оценяват с нейна помощ една минута след раждането) се счита за най-бързата цялостна система за определяне на необходимостта от реанимационни процедури във всеки отделен случай. Традиционно се състои от 2, по-рядко 3 „измервания“ на основните жизнени показатели на бебето (1 мин., 5 мин., По-рядко 10 минути след раждането).

Тази необходимост се дължи на нестабилността на здравословното състояние на новородените, което изисква внимателно наблюдение през първите минути от живота на детето. Същността на техниката е да се оценят основните критерии (1 или 2 точки) и да се обобщят допълнително резултатите.

Изследванията на акушер-гинеколозите и неонатолозите включват:

 • кожата, по-специално нейният цвят;
 • качеството и броя на сърдечните удари, способни да регистрират значителни отклонения във функционирането на сърдечно-съдовата система на малък човек;
 • наличието на рефлекси, както и тяхната „жизненост”;
 • тонусът на мускулния корсет на тялото на бебето, дейността на крайниците е от особено значение;
 • дихателната система на бебето, а именно способността му самостоятелно да пълни белите дробове с въздух и да го издишва, без да го задържа дълго в тялото.

При наличие на значителни отклонения във функционирането на горепосочените системи и органи на детето (оценка по Apgar по-малко от 5), медицинските специалисти, в по-голямата част от случаите, вземат решение да следят внимателно състоянието на бебето в динамика. В такъв случай детето по правило отива при майката не по-рано от втория ден след раждането..

Показатели за нормалното състояние на новороденото в таблицата

Скалата на Apgar (новородените, използващи тази техника започнаха да се оценяват през 1954 г.) илюстрира доколко новороденото бебе е готово за живот извън утробата.

Така че, абсолютно здраво бебе, готово да започне самостоятелен живот, обикновено се „отпуска“ 9-10 точки според Апгар (2 точки за всеки от критериите). Най-често срещаният резултат през последните години е 8-9, който най-често се развива поради намаления тонус на крайниците при съвременните родени деца..

Показателите за нормалното състояние на новороденото са както следва:

Критерий / оценка по Апгар0 точки на Апгар1 точка на Апгар2 точки на Апгар
Еднородност и наситеност на цвета на кожатаБял или син цвят на кожата на цялото тялоРозов или червен цвят на кожата на цялото тяло, с изключение на крайниците (обикновено синкав)Розов или червен цвят на кожата на цялото тяло, включително ръцете и краката
Сърдечно-съдова функция (сърдечна честота)Няма пулсПо-малко от 100 удара в минута.Повече от 100 на минута.
Наличието и "жизнеността" на рефлекситеПълна липса на реакцияСлаби рефлексиАктивни рефлекси под формата на силен писък, плач, кихане и т.н.
Мускулен корсет тонПълното отсъствие на минимално напрежение в крайниците (краката и ръцете вяло "висят")Леко напрежение, което води до леки огъвания на краката или ръцетеАктивна смяна на положението на ръцете и краката, "твърдост" на мускулите на гърба
Зрелост на дихателната системаЛипса на дъхЗадух, отсъствие или слаб плач при ражданетоЛесно чуваемо дишане, силен писък, плач при раждане

Индикатори за декодиране: какво казват отклоненията от нормите

Скалата на Apgar, по-специално резултатът от използването на тази система, може да помогне на родителите на новородено да си създадат представа за „силата“ на здравето на бебето си.

След като разбраха кой от критериите за оценка, според мнението на неонатолози и акушер-гинеколози, не заслужава най-голям брой точки, мама и татко могат да приемат наличието на възможни отклонения в общото състояние на детето, както и, в някои случаи, причините за случилото се.

Дъх

Зрелостта на белите дробове, изразена в способността на новороденото самостоятелно да започне да вдишва въздух след прерязване на пъпната връв, показва нормалното развитие на дихателната система.

Максималният резултат по Apgar (2 точки), традиционно, се "присъжда" на бебета, които моментално дават глас след раждането, както и на тези, чийто общ брой вдишвания и издишвания за една минута ще бъдат стабилни, възлизащи на най-малко 40-45 белодробни контракции.

При липса или минимален периодичен плач на детето след раждането му, лекарите дават 1 точка и наблюдават новороденото през първия ден от живота.

При липса на активност от страна на дихателната система, неонатолозите и акушер-гинеколозите незабавно ще доставят на бебето система за изкуствена вентилация на белите дробове и ще извършат необходимите реанимационни процедури в опит да върнат малкия човек към живот.

Недостатъчната интензивност на дишането, както и пълното му отсъствие, могат да показват както недоразвитието на самата система (в случай на преждевременно раждане), така и нарушение в нейното функциониране, най-често поради „тежък“ продължителен труд, обикновено водещ до фетална хипоксия (дете в родовият канал страда от липса на кислород).

Сърдечен ритъм

По броя на сърдечните удари медицинският персонал на родилния дом определя колко е страдало бебето в процеса на раждане. Децата, чиито сърца бият повече от 100 пъти в минута, обикновено заслужават 2 точки. Сърдечният ритъм на бебето е по-малко от 100 пъти в минута. обикновено се наблюдава при преждевременно раждане.

Такова отклонение от нормата показва, че тялото на детето не е готово да функционира отделно от жизнените системи на майката. В случай на доставка навреме, подобни нарушения в сърдечно-съдовата система могат да бъдат следствие от продължителна фетална хипоксия в процеса на раждане..

При липса на сърдечен ритъм при новородено през първите секунди от живота, лекарите ще се опитат да го реанимират. Причината за това може да е като лекарска грешка; продължително и травматично раждане, както и инфекциозни заболявания на майката, които провокират значителни смущения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Мускулен тонус

В случай на идеално здраве на новороденото, силата на мускулния му корсет ще се отрази в двигателната активност. При липса на нарушения, бебето хаотично и бързо ще промени позицията на горните и долните крайници, динамично ги огъвайки и разгъвайки. Освен това положителната страна ще бъдат опитите на детето да изправи тялото си, като по този начин го приведе в естествена позиция..

Основата за по-малко задоволителен резултат в системата за оценка на детето по скалата на Апгар (1 точка) ще бъде неговото нежелание да се движи. При такива деца, като правило, ръцете и краката са в огънато или, напротив, „висящо“ положение за много дълго време след раждането..

„Мързелива“ смяна на положението на тялото, удължаване на багажника, също се считат за вариант на отклонение, както и продължително запазване на стойката на ембриона или „безжизнено“ обесване на дете в ръцете на акушер-гинеколог или неонатолог.

Причините за отклонението в нормалното състояние на мускулния тонус на бебето могат да бъдат последиците от трудно раждане или раждаща травма, увреждане на нервните окончания, както и неправилно формиране на мускулния корсет по време на престоя в утробата..

При условие, че всички други критерии за оценка по скалата на Apgar имат висок резултат, прекомерният мускулен тонус или, обратно, мускулната дистония се коригира чрез физиотерапевтични процедури, медикаментозно лечение, както и няколко курса на масаж, в съответствие с препоръките на педиатър и невролог.

Рефлекси

Наличието на рефлекси, необходими за отделно съществуване, се определя при новородено чрез стимулиране от педиатрични специалисти, които преглеждат детето след раждането. Максималният резултат по Apgar обикновено се "присъжда" на новородените, които независимо демонстрират естествена склонност да смучат, хващат здраво, поглъщат, вдишват и издишват въздух.

При липса на видими рефлекторни прояви акушер-гинеколозите или неонатолозите:

 • приближете пръста възможно най-близо до устните на бебето, провокирайки го да суче;
 • детето е поставено вертикално, с нормалното развитие на което, трябва да се появи рефлексът "ходене";
 • в носа на новороденото се вкарва катетър, за да се отстранят остатъците от слуз и други „продукти“ от труда от носа, подтиквайки малкото човече да киха или поне да се опита да се отвърне или да покаже недоволство от случващото се;
 • позиционирайте бебето на твърда повърхност, като го обърнете по корем и поставете ръцете си върху петите на детето, в очакване на проявата на рефлекса на пълзене, осъществен чрез отблъскване от опората.

Липсата на рефлекси във всяка проява показва незрялост или значително нараняване на нервната и мускулната система на току-що роден човек.

Цвят на кожата

В идеалния случай бебето трябва да попадне в ръцете на неонатолози и акушер-гинеколози с равномерен розов цвят на кожата по цялото тяло. При наличие на син оттенък на крайниците, който се наблюдава на общия фон на нормалния цвят на кожната повърхност на новороденото, лекарите ще проверят бебето за възможни наранявания на кръвоносните съдове и нервните връзки, които нарушават нормалното кръвообращение в тялото на детето.

С прекомерна бледност, а в някои случаи и син или син цвят на цялото тяло на бебето, неонатолозите веднага ще започнат реанимационни процедури за възстановяване на кръвообращението. Отклоненията от нормата в този случай най-често се наблюдават при деца, които са родени по естествен път.

Цезарово сечение позволява на бебето да избягва преминаването през родовия канал на майката, което често е най-травмиращият етап от раждането. Такива характеристики на цвета на кожата на детето по време на естествено раждане показват, че страда от липса на кислород по време на "продължително" раждане.

Алгоритъм за изследване на дете при раждане

Скалата на Apgar (новородените се оценяват изключително от специалисти) предполага определен алгоритъм за организиране на изследването. Приемайки бебето от "маточната" среда, акушерът или неонатологът прави незабавна оценка на състоянието на кожата му.

След като погледна тялото на детето, като се увери в равномерния му нормален цвят, специалистът анализира наличието на плач в бебето. Като е дал не повече от 30 секунди за първоначалния преглед, специалистът измерва сърдечната честота, както и броя и равномерността на вдишването и издишването, използвайки специално медицинско оборудване.

След това, след като определи, че състоянието на детето не предизвиква страх, то се прилага (ако е възможно) върху гърдите на майката. Този метод позволява на лекаря да оцени наличието на естествени рефлекси, по-специално на смучене. Ако припадъкът на зърното не е възникнал, те изкуствено се опитват да „провокират“ детето да демонстрира собствените си рефлекси, използвайки методите, изброени по-горе в статията.

Паралелно с тези дейности, неонатолозите оценяват мускулния тонус на детето въз основа на неговата двигателна активност, докато се движи из родилното отделение в ръцете на специалист.

Повторната оценка на показателите на системата Apgar се извършва през петата минута от живота на бебето. Ако общият резултат след втория преглед е по-малък от 7, лекарите обикновено решават допълнителен преглед на бебето на всеки 5 минути. през следващите 20 минути..

Как се изчисляват точките?

След като са дали определен брой точки, показващи идеалното (2 точки), задоволителното (1 точка) или незадоволителното (0 точки) здравословно състояние на новороденото според всеки от 5-те основни критерия, лекарите обобщават числата и получават необходимата оценка - оценка по скалата на Apgar.

Какво означава 1-3 точки?

Скалата на Апгар (новородените се изследват с нейна помощ, независимо от времето и начина на раждане) дава на родителите ясна представа в какво състояние е детето им в момента.

Резултат от 1-3 точки се счита за нисък и показва сериозни отклонения в здравето на бебето..

Те могат да бъдат предизвикани от тежкото протичане на раждането (заплахата за живота обикновено изчезва няколко часа след раждането на бебето), хроничните заболявания на новороденото (възникват, когато майката не спазва здравословен начин на живот по време на бременност или тя предава инфекциозни заболявания), както и общата незрялост на системите на тялото на детето ( преждевременно раждане).

Трябва да се отбележи, че в редица случаи ниският резултат по Apgar изисква спешни мерки и преместване на малък човек в интензивното отделение..

Какво означава 4-7 точки?

Резултатът на Apgar от 4-7 точки е, макар и не висок, но приемлив. Дете, което е получило такава оценка, по правило има умерени до леки нарушения в здравето, обикновено подлежащи на медикаментозно лечение.

Въпреки редица дисфункции, които изискват корекция, последиците от такова състояние на бебето при раждането, в бъдещия му живот, в по-голямата част от случаите не се наблюдават.

Което означава 8-10 точки?

8-10 точки, получени в резултат на сумиране на показатели за всички основни критерии, които са компоненти на системата Apgar, се считат за норма. Това ниво илюстрира нормалните реакции и готовността на тялото на новороденото да започне живот извън маточната среда..

Дете, получило такава оценка, не се нуждае от допълнителен преглед и наблюдение от медицински персонал и се прехвърля при майката, при условие че няма нужда да й се предоставят следродилни медицински грижи.

Прогноза

Всяка оценка по тази скала, която на пръв поглед изглежда обективна, се определя от един конкретен специалист и не може да се счита за „най-голямата истина“.

Фигурата показва декодирането на скалата на Apgar.

Ето защо, дори когато детето получи нисък резултат по Apgar при раждането си, майката трябва да помни, че спазването на препоръките на специалистите, както и безусловната любов към собственото си дете, може коренно да коригира ситуацията..

Медицинският персонал на родилните болници е адекватно оборудван да наблюдава и влияе положително на отклоненията в състоянието на детето при раждането. Освобождавайки майката и новороденото след раждане от институцията, лекарите ще направят подходящи прогнози за по-нататъшното развитие и здравето на бебето, а също така ще дадат препоръки на родителите във всеки конкретен случай..

Скала на Apgar в примери

За да формират подробно разбиране за състоянието на новороденото, препоръчително е родителите да се запознаят с примери за оценки на Apgar и тяхното декодиране:

 • 0/2, 1/2, 2/2, 2/3, 3/3 - състоянието на детето в този случай се счита за критично и изисква незабавна спешна медицинска помощ;
 • 3/4, 4/4, 4/5, 5/6, 6/6 - здравето на бебето с такива оценки е нестабилно и изисква внимателно наблюдение от неонатолози и педиатри, не само през първите няколко часа от живота, но и през целия първи месец;
 • 5/7, 6/7, 7/8, 8/8 - след като получи такива оценки, бебето може да се счита за относително здраво, но най-често то има обща слабост и изтощение на организма като цяло, което налага необходимостта лекарите да следят състоянието му през първата дни след раждането;
 • 8/9, 9/9, 9/10, 10/10 са показатели, характерни за абсолютно здрави деца, които не се нуждаят от специфични грижи и наблюдение от медицински персонал.

Скалата на Apgar, която се използва за оценка на състоянието на новородените в продължение на много години, е единственият, относително обективен метод за бързо определяне на необходимостта от реанимационни мерки за бебе..

След внимателно проучване на горната информация родителите ще могат да разберат как експертите оценяват здравето на детето, използвайки тази система, както и дали си струва да се притеснявате от броя на резултатите по Апгар, изразени от лекарите..

Скала на Апгар за новородени

Скала на Апгар за новородени. Това е система за първа оценка на здравето на новородено бебе. Лекарите провеждат такава оценка в първите минути от живота. Първият резултат по Apgar се дава в първата минута след раждането. Втората оценка се дава за 5 минути. В резултат резултатът на Apgar се състои от две числа, които лекарят задава при преглед на новородено.

Резултатът по Apgar позволява на лекаря да определи дали новороденото се нуждае от специални грижи. Но освен лекаря, важно е и майката да знае всичко за здравето на детето си. В тази статия ще ви разкажем как да дешифрирате скалата на Апгар, какво означават скалните точки за новородени..

Системата за оценка на състоянието на новороденото представлява таблица, в която са включени пет основни критерия за здраве, като всеки от тях е от 0 до 2 точки. Сумата от точки по скалата на Apgar може да варира от 0 до 10 точки. Нека разгледаме основните критерии на скалата на Apgar.

Критерии за скалата на Apgar

Основните критерии за състоянието и функционирането на тялото на детето, според които се дават точки:

 1. Сърдечна честота (HR) - пребройте сърдечната честота за минута. При новородените сърцето работи по-усилено, отколкото при възрастните, така че в идеалния случай резултатът трябва да бъде 120-140 удара в минута.
 2. Дишане - определя се наличието на дишане и неговата интензивност. Обикновено новороденото прави 40-45 вдишвания в минута, придружени от пронизителен вик. При нередовно и бавно дишане високи резултати (9,10 точки) не дават.
 3. Мускулен тонус - оценява се от интензивността на двигателната активност на новороденото. Колкото по-активно новороденото се извива с крака и ръце, толкова по-висок е резултатът на Apgar.
 4. Рефлекси на новородено - оценява се наличието на безусловни рефлекси при новородено (смучене, преглъщане, хващане и др.). Но основните рефлекси са крещенето и вдишването. Ако детето крещи силно, кихането прочиства гърлото - това е добре! Ако бебето смуче гърдите на майката и пръстите на ръцете са здраво стиснати в юмруци - това също е много добре! Има и други безусловни рефлекси, които се оценяват от лекаря (прочетете повече ТУК)
 5. Цвят на кожата - оценява се цвета на кожата на детето, като се обръща специално внимание на дланите, стъпалата, устните и устната лигавица. С розов цвят на кожата (от светъл до червеникав) се оценява на 2 точки, ако се забележи цианоза на кожата - 1, бледност на кожата със синкав оттенък - оценка 0.

Скала на Апгар: таблица

Всеки критерий се оценява, точките се сумират.

Резултати на Апгар

Скалата за оценка на първичното състояние на новородените е разработена от американец, анестезиолог Вирджиния Апгар. Скалата на Apgar е въведена на практика през 1952 година. Оттогава всички новородени имат своя лична оценка при раждането..

Естествено, колкото повече точки по скалата на Apgar получи новороденото, толкова по-добре. Най-добрият общ резултат е 9 и 10 точки. Как да дешифрирам резултатите от Апгар?

Декодиране на точки по скалата на Apgar

Както вече писахме, оценката на състоянието на детето по скалата на Апгар се извършва два пъти: на първата и петата минута след раждането. Най-често вторият клас е с 1-2 точки по-висок от първия клас. Това се случва, защото детето малко е свикнало, адаптирало се е към новите условия за себе си..

0 точки по скалата на Apgar

Ако на детето са дадени 0 точки, то детето е родено мъртво.

1 точка, 2 точки по скалата на Apgar

При оценяване на 1-2 точки състоянието на детето се счита за изключително тежко. Има заплаха за живота на новородено.

3 точки по скалата на Apgar

Състоянието на детето, оценено на три точки за 5 минути, е критично състояние. Вашето бебе се нуждае от реанимация или друга спешна медицинска помощ

4 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило оценка от 4 точки при раждането, тогава състоянието на детето се счита за тежко. Новороденото се нуждае от постоянно наблюдение от лекари.

5 точки на Апгар

Пет точки е под средното ниво. Състоянието на детето изисква медицинско наблюдение в продължение на поне 5-7 дни. Медицинска помощ се предоставя според ситуацията на прегледите.

6 точки на Апгар

С показатели от 6 и 7 точки лекарите провеждат допълнителни последващи прегледи на всеки 5 минути в продължение на 20 минути и наблюдават динамиката на промените. В това състояние детето може да се нуждае от помощ за детето по всяко време (т.е. прегледите се извършват на 5-та, 10-та, 15-та, 20-та минута от живота на детето).

7 точки на Апгар

На първата минута оценка на Апгар от 7 се характеризира като „без видими патологии“, но по-добра от 8, 9 или 10.

8 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило 8 точки дори на 5-ата минута, това се счита за максимална норма и детето се предава на майката.

9 точки по скалата на Apgar

Девет точки при раждането са много добър показател. Няма за какво да се притеснявате, тъй като бебето се чувства чудесно!

10 точки по скалата на Apgar

Индикаторът от 10 точки на Апгар на 1-ата минута е изключително рядък. Десет точки на Apgar през петата минута казват, че здравето на детето е перфектно!

10/10 точки - не се срещат на практика.

Диаграма за оценка на новороденото

Резултати на Апгар

Според таблицата можем да заключим: ако детето е получило 7, 8, 9, 10 точки по скалата на Apgar в първата минута на раждането и 8, 9, 10 точки в петата минута, тогава това е добре. С 7/8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10 или 10/10 точки, не бива да се притеснявате, здравословното състояние е в перфектен ред.

Резултатите по скалата на Apgar от 5/7, 6/7 и 7/7 точки не са показател за наличието на патология при дете. Тези оценки също не показват сериозно увреждане или увреждане. Тези точки показват наличието на определени проблеми. Кои - лекарят ще ви каже за това. Освен това оценките от 5 до 7 точки изискват повишено внимание към детето. Вашето дете най-вероятно ще се нуждае от допълнително тестване.

Но при недоносените бебета оценката на критериите е по-ниска, отколкото при доносените бебета, така че общият резултат от 6 или 7 е добър резултат за тях..

Когато оценява 5-6 точки, детето се нуждае от внимателно наблюдение от лекари и често се изискват специални мерки за лечение. След изписването детето се изпраща за преглед при невролог.

При оценка под 5 точки състоянието се оценява като тежко, настъпва хипоксия. Най-често новороденото се нуждае от реанимация. Такива деца се прехвърлят в болница и не се изписват до постоянно подобрение в състоянието им до оценка от 7 точки по скалата на Apgar.

Ниският краен резултат (до 5 точки) е повод за безпокойство за майките и лекарите. Но средният резултат по скалата на Apgar от 5 до 7 точки не трябва да води до паника - точно такива деца се нуждаят от допълнителен преглед от невролог и други специалисти. Този показател е важен само в родилния дом и за областния педиатър.

Прочетете също:

Ясно е, че всяка майка иска да чуе за резултат от 9 или 10 точки по тази скала. Не е необходимо обаче да си хабите нервите, по-добре е да се грижите за бебето си.!
В бъдеще тази оценка, при подходящи грижи, няма да повлияе по никакъв начин на здравето на детето.!

Здраве на вас и вашите деца! Наталия Белокопитова.

Скала на Apgar за новородени в таблицата: подробно обяснение на точките

Скала на Apgar за новородени - модерен начин за оценка на готовността на бебетата за извънматочен живот.

Първият изпит няма да повлияе на любовта ви към бебето, но няма да навреди да научите за тънкостите при преминаването му, значението на мистериозните числа при изписването от болницата. Нека поговорим по-подробно за това каква е скалата на Apgar, как да я разгадаем и какво да направим, ако бебето е получило ниски оценки.

От тази статия ще научите

Какво означава тази скала?

Скала за оценка на здравето на новороденото по външни признаци е необходима за акушер-гинеколози, педиатри, присъстващи при раждането. Според резултатите от прегледа и сумирането на точки се взема решение за задължението да се осигури на бебето спешна реанимационна помощ, за възможността то да бъде прехвърлено на родилката в отделението.

Системата APGAR е разработена през 1952 г. като учебен материал за студенти, помощно средство в работата на медицинските сестри. Нововъведението получи името на създателя - анестезиолог Вирджиния Апгар, професор. Нарастващият брой на ражданията на деца с вътрематочни патологии, задушаване по време на раждане изисква изобретяване на рейтинга. И се използва успешно в акушерството и педиатрията от 70 години..

Скала на Апгар - диапазон от точки от 0 до 10 точки. Детето се изследва два пъти през първата и петата минута след раждането, оценките се определят според 5 показателя:

 1. цвят на епидермиса - A (Външен вид);
 2. сърдечна честота - P (Pulse);
 3. рефлекси, рефлекторна възбудимост - G (гримаса);
 4. мускулен тонус, физическа активност - A (Activity);
 5. модел на дишане - R (дишане).

За всеки елемент бебето получава от 0 до 2 точки. След сумиране на точките, резултатът е готов по скалата на Apgar. Ако резултатът от изследването на петата минута е равен на 0–7 точки, тогава оценката се извършва още три пъти след еднакъв период от време: на 10–15–20-та минута. Определянето на резултата отнема по-малко от една минута, не е необходимо допълнително оборудване.

При изписването след раждането детето има най-малко 2 показателя по скала, например 7/9 или други цифри. Това ще означава, че през първата минута той е получил 7 точки, а през петата - 9. За положителна оценка на резултата е важно да се види динамиката на адаптация (първите числа ще бъдат по-малко от следващите).

Повече за всеки параметър

Оценката на състоянието на новороденото се основава на външните признаци на жизнената дейност на организма. За да разберем как се случва това, нека се спрем на всяка точка по-подробно..

Акушерите, педиатрите използват таблицата за бързо получаване на резултат по скалата на Apgar. Изглежда така (Внимание! Таблицата може да се превърта надясно и наляво):

Параметър0 точки1 точка2 точки
Цвят на кожатаБледо, синкаво (цианоза).Краката и ръцете са синкави, останалата част от тялото е бледорозова.Тонът на кожата е равномерен, розов по цялото тяло.
Сърдечен ритъмЕдинични прояви, без пулс.По-малко от 100 удара в минута.130-140 удара в минута.
РефлексиПълно отсъствие.Недостатъчен израз.Изразено преглъщане, смучене, хващане.
Мускулен тонусЛипса на движение.Движенията на тялото са слаби, редки.Хаотични, редовно люлеещи се крайници.
ДъхОтсъстващ.Стене, диша неравномерно (хиповентилация).Крещи, диша дълбоко, често.

Резултатът от оценката е сумирането на точки за всеки показател.

Това се случва както следва:

 • Цвят на кожата

Ако новороденото има светло розов, ярко розов тон на кожата, то получава 2 точки. Синкав оттенък на крайниците с нормален цвят на епидермиса на останалата част от тялото намалява резултата до 1 точка, което сигнализира на лекаря за слаба фетална хипоксия.

Навсякъде синият цвят на кожата, прекомерната бледност е причина за провеждане на реанимационни процедури и поставяне на 0 точки на първия индикатор.

Интересно е! Между другото, децата, родени чрез цезарово сечение, са по-склонни да получат максимум 2 точки според този критерий. Това се дължи на факта, че естественото преминаване на родовия канал не е лесно за бебето и може да повлияе на нивото на кислород в тъканите. И цезаритите успяват да го избегнат.

 • Пулс

Пулсът се измерва 6 секунди след раждането чрез слушане, палпиране на гърдите или сондиране на артериите. След това умножете получената цифра по 10, така че ще получите минутния резултат.

Сърцето на новородените работи активно. Нормалният пулс е в диапазона от 130 до 140 удара в минута. В този случай детето печели 2 точки..

Ако сърцето бие нестабилно, по-бавно, бебето получава 1 точка, ако изобщо няма пулс - 0 точки.

Ако показателите не са нормални, тогава на бебето се дават реанимационни процедури, докато сърдечната честота се нормализира.

 • Рефлекси

Способността да сучат, хващат, преглъщат, дишат са първите рефлекси на новородените, които са необходими за живота. Ако детето ясно покаже присъствието на тези вродени умения през първите минути от живота, то то получава висок резултат от 2 точки. Бебето трябва да търси гърдите, да удря устните си, да крещи след раждането, да диша.

Ако рефлексите са слабо или частично изразени, тогава той печели 1 точка, при пълното им отсъствие - 0 точки.

За да получат обективна оценка, акушерите стимулират проявите на рефлекторни движения:

 • поставете пръст върху устните на бебето;
 • поставете новороденото на равна повърхност, подтиквайки да стъпи;
 • положен върху корема и избутан под петите, събуждащ пълзящия рефлекс;
 • поставя се катетър за изчистване на носа от слуз; чудесно, ако бебето киха, прави гримаса, премахва главичката.

Хаотичните движения на ръцете и краката са основният показател за благосъстоянието на бебето веднага след раждането. Той се стреми да изправи крайниците, да приведе тялото в нормално положение. Това поведение добавя 2 точки към общата сума..

Бебето получава 1 точка, ако:

 • движи се слабо, но го прави с неохота;
 • дръжки, краката остават в огънато положение.

При пълно отсъствие на движения на тялото, запазване на позицията на ембриона или близо до него - 0 точки.

 • Дъх

Детето печели 2 точки, ако крещи пронизително след раждането и в първата минута от живота поддържа нормален дихателен ритъм - 40–45 вдишвания. Ако вместо да плаче, новороденото изпъшка, хрипне, диша неравномерно, ще му бъде дадена 1 точка, при липса на прояви по този критерий - 0 точки.

Важно! Трябва да се има предвид, че недоносените бебета, родени неестествено и чрез цезарово сечение, получават по-ниски резултати от теста на Apgar. Жените не трябва да се разстройват от това, измисляйки недостатъци за бебето. Внимание, грижа и внимателно поддържане могат бързо да подобрят ситуацията.

Какво означават оценките

При раждането жените обикновено не получават точни резултати по Apgar. Родителите виждат резултата в картата след изписването у дома или попитайте лекаря. За самодекриптиране на резултатите използвайте следното декодиране на сумата от точки.

 • 0-2. Новороденото е в критична ситуация, необходима е помощта на реаниматор.
 • 3-4. Индикаторът е задоволителен. Отклоненията от нормата са средни.

Недоносените бебета често получават този резултат. След раждането бебето се наблюдава от педиатър, акушер, невролог.

 • 5-6. Задоволителен резултат, малки отклонения от нормите.
 • 7-9. Показателите са оптимално положителни. Отклоненията са слаби.
 • 10. Здраво дете.
 • За да опростим алгоритъма за оценка на резултатите, ще дадем примери за резултатите от тестването на новородени:

  Бебето се чувства прекрасно. Лекарите и майката не трябва да се притесняват за здравето му, следят внимателно състоянието преди изписване от болницата.

  Клиничният резултат е нормален. Хлапето се чувства добре, адаптирало се е бързо към външната среда.

  Може би бебето се роди малко отслабено, но бързо реабилитирано на петата минута. Чувства се добре, не се изисква медицинска помощ или внимателно наблюдение от педиатър.

  Задоволително представяне. Не е необходима спешна медицинска помощ.

  Средно състояние, педиатрите трябва да наблюдават по-внимателно новороденото.

  Резултатът е под средния, но има положителна тенденция. Детето се наблюдава по-внимателно 1-2 седмици след изписването.

  Този резултат изисква измерване на десетата минута след раждането. Физическото състояние на бебето е лошо. В този случай жената и детето се настаняват в болница за по-нататъшно наблюдение..

  Нуждаете се от реанимация, критично състояние.

  Детето има ясни признаци на асфиксия, има заплаха за живота на новороденото.

  Педиатрите трябва да извършат спешна реанимация.

  Ситуацията е трудна, бебето е на ръба на живота и смъртта. Невъзможно е да се направи без реанимация, подробен преглед.

  Интересно е! Резултат 10 се дава на новородени в Русия много рядко. Това се дължи на манталитета на медицинския персонал, страха от джингсинг, проявяващ непрофесионализъм. По този начин 9 точки могат да съответстват на 10 приети в международен план.

  Какво се счита за норма

  Оценката на новороденото по скалата на Apgar е световен метод за идентифициране на дефекти във вътрематочното развитие на бебетата. В акушерството той беше обичан заради своята обективност и простота. Сумата от точките ви позволява да получите пълна клинична картина на състоянието на бебето, да съставите план за наблюдение и следродилни грижи.

  Точки от 7 до 10 се считат за нормални показатели за нивото на физическо и рефлекторно развитие.В този случай бебето не се нуждае от медицинска помощ, то се прехвърля на родилката, приложена върху гърдата.

  Рейтингът на Apgar в диапазона от 6 до 0 точки се счита за приет с отклонения. Такива бебета ще се нуждаят от медицинска помощ и допълнителни прегледи в следродилния период:

  • 5–6 - леки отклонения;

  Отнема време за рехабилитация, често недостатъците са от еднократен характер. Свързано с асфиксия, фетална незрялост.

  • 3-4 - общото състояние е незадоволително;

  Съществува средна степен на кислородно гладуване на бебето. Ще бъдат необходими реанимационни процедури, за да се върне дишането и пулса в нормален ритъм.

  • 0–2 - критична ситуация;

  Съществува риск от смърт на новороденото. На първо място се извършва стимулация на дишането (IVL). Ниското телесно тегло, недоносеността, хипоксията може да са причина за ниските нива..

  Нивото на проявление на критериите по скалата на Апгар се определя два пъти: на първата и петата минута. При ниски темпове е важно да се наблюдава положителна динамика. Ако едно дете получи 4–5 точки през първата минута, но 7–9 през петата, то то се счита за здраво дете. Липсата на динамика е тревожен знак, причина да се правят измервания още два или три пъти, за да се осигури на бебето спешна помощ за реанимация.

  Важно е да се разбере, че тестът на Apgar е субективен за по-нататъшното развитие на бебето. Малките деца с резултат 9-7 не е задължително да бъдат по-умни, по-силни от тези с ниски резултати.

  Ами ако резултатът е нисък

  Ранното диагностициране на състоянието на новороденото е спасител на съвременните акушер-гинеколози. Оценката на Apgar показва нивото на благосъстояние на бебето през първите минути от живота. Разбира се, всички родители се надяват на раждането на здраво, силно бебе, което означава високи оценки на кантара.

  Ниските резултати показват наличие на вродени малформации, лоша адаптация на бебето към външната среда. Причините за отрицателни резултати са най-често:

  • Асфиксията е задушаване. Възниква в резултат на заплитане на плода с пъпната връв, запушване на дихателните пътища със слуз, околоплодна течност.
  • Хипоксията е липса на кислород по време на пренаталния период. Кислородът се губи за мозъка и тъканите. От тук се появява цианоза на кожата, оток, ниска физическа активност през първата минута от живота.
  • Недоносеност. Физиологична незрялост, поднормено тегло.
  • Травма при раждане. Здравият плод страда по време на преминаването на родовия канал.
  • Вътрематочни инфекции. Предава се от майка на плод.
  • Несъвместимост на кръвта на майката и плода. Rh риск.

  Асфиксията и хипоксията се считат за особено опасни. Продължителната липса на кислород води до сериозни нарушения в развитието на детето в бъдеще, провокира сериозни неврологични заболявания, като:

  • Синдром на повишен рефлекс и нервна възбудимост. Той продължава при деца под 3-месечна възраст. Бебетата са неспокойни, често плачат, спят лошо. Регистрират се намален или повишен мускулен тонус, треперене на брадичката и крайниците.
  • Конвулсивен синдром. Води до епилепсия. Характеризира се с неволно свиване на една или група мускули.
  • Коматозен синдром. Потискат се съзнанието, чувствителността, двигателната функция.
  • Депресия на централната нервна система. Рефлексите са слаби, бебето спи много, яде малко.
  • Хидроцефалия. Течността се натрупва в мозъка на новородено. Диагностицира се изоставането във физическото и психическото развитие.

  Родовата травма причинява церебрална парализа, VSD, хипертония, двигателни нарушения. Последиците от вътрематочна инфекция са трудни за предвиждане. Това са различни заболявания на слуха, зрението, вътрешните органи, мъртво раждане..

  Бебетата с хипоксия или асфиксия се раждат слаби и пасивни. Резултатът от теста на Apgar се измерва два до четири пъти и е не повече от 6 точки. При организиране на подходящи грижи, осигуряване на професионална медицинска помощ, следвайки препоръките на педиатрите, е възможно да се нормализира състоянието на бебето. И качеството на живот на детето и родителите ще зависи от това..

  Важно! Резултатите от теста с ниско ниво на Apgar при недоносени бебета съответстват на средните стойности при родените навреме, освен ако няма сериозни причини за безпокойство. Например 6/7 при незрели бебета е норма. Но все пак ще са необходими редовни наблюдения от невролог и други тесни специалисти.

  Не се обезсърчавайте, ако резултатите от Apgar на вашето дете са по-ниски от максималните. В крайна сметка всичко, което е най-важно за неговото развитие, ще бъде заложено по-нататък - през първите години от живота. И много ще зависи от вашата любов и желание да отгледате детето си здраво и щастливо..

  ВАЖНО! * когато копирате материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към източника: https://razvitie-vospitanie.ru/otveti/shkala_apgar.html

  Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!