Очакваната дата на раждане е зад вас, а вие се разхождате с корем, сякаш нищо не се е случило. Най-вероятно е изчислено неправилно, но също така е възможно вашето бебе да е решило да се роди малко по-късно от предвидената дата..

Бебе на 41 седмица бременна

Всъщност продължителността на бременността зависи от много различни фактори: продължителността на менструалния цикъл, точната дата на освобождаване на яйцеклетката от яйчника и нейното оплождане, наследственост, ендокринни нарушения и възрастта на жената. И ако попаднете в тази група, можете да раждате дори не на 41 седмица от бременността.

Въпреки че бебето вече е напълно готово за това: всички необходими процеси са завършени, вътрешните органи работят, системите функционират.

В корема няма абсолютно никакво допълнително място. Но въпреки това бебето се движи (макар и не толкова активно, както преди) и продължава да расте: на 41 седмица растежът му достига средно 51,7 см, а теглото му надвишава 3500 г.

Бъдеща майка

Вслушайте се в движенията: ако бебето е замръзнало, раждането е на носа. Ако отдавна не усещате движенията му и не миришете на раждане, уведомете Вашия лекар. Средно трябва да броите поне 10 движения за 30 минути..

Когато започнат истинските контракции, не се паникьосвайте. Трябва да отидете в болница, ако честотата между контракциите е 7-10 минути. Но ако дори преди това водата ви се е счупила, няма какво да чакате: отидете в болницата.

От този момент се съсредоточете върху процеса на раждане, мислете само за бебето и се опитайте да му помогнете с адекватните си действия: дишайте правилно, отпуснете се навреме, запазете спокойствие.

Веднага след като детето премине през вулварен пръстен, слузът ще се изсмуче от устата, за да се улесни първото вдишване. Той ще извести за раждането си с вик и ще започне да диша сам. След като пъпната връв бъде отрязана, тя ще бъде абсолютно независим организъм. Но връзката с майка му, разбира се, остава: той е много зависим от вас. Поставете новороденото на гърдата веднага след раждането. Коластрата е от голяма стойност за бебето и самият процес на кърмене в този момент е изключително важен и полезен за майката и детето..

Говорете с Вашия лекар за това преди раждането. Докато не дойдат, наслаждавайте се на спокойствието. Дори ако това вече не ви е лесно, вие сте уморени и може би малко нервни, но сега вече не е нужно да се страхувате от случайно стимулиране на процеса на раждане. Можете спокойно да правите секс (ако е възможно и имате желание), както и да се поглезите с някакъв вреден деликатес: през периода на кърмене ще трябва да се придържате към диета.

Опитайте се да заспите добре преди раждането, да си починете, да натрупате сили и да заредите батериите. Контракциите ще започнат утре или вдругиден - нека всичко върви лесно и безпроблемно! Съвсем скоро ще преминете към друг статус и ще отворите първата страница от нов период от живота си..

Корем на 41 седмица бременност: дърпа, боли

Междувременно слушайте себе си и бъдете готови всяка минута за раждане, което вече може да дойде всеки момент. Освен това със сигурност не сте първият ден и дори може би не първата седмица страдате от ненатрапчива, но все още осезаема болка в корема.

Рисуване на болки в долната част на корема - един от очевидните и "категорични" предвестници на раждането. Бебето вече е успяло да се спусне в матката, притискайки главата си към тазовото дъно, оттук и дърпащите болки в корема. Такива болки, като правило, се разпространяват и в лумбалната област, могат да излъчват в слабините и бедрата и да стрелят в краката. Всичко това са "странични ефекти" от последните дни на бременността, изтърпете, още малко, раждането ще протече безопасно, което означава, че ще се сбогувате със стомашните болки.

Между другото, имайте предвид, че болките в стомаха също могат да се дължат на банално лошо храносмилане. Въпреки че към края на бременността, когато коремът е спаднал и натискът върху вътрешните органи е намалял, храносмилателната функция обикновено се възстановява. Но никога не се знае какво - анализирайте, може би болката може да бъде свързана със запек, повишено производство на газ?

По принцип болки в корема също се появяват, ако се появи отлепване на плацентата. Но в повечето случаи такава патология се проявява и чрез появата на кървави отделяния, въпреки че, разбира се, кървенето по време на отлепване на плацентата може да бъде и вътрешно. Ето защо, дори и сега, не спирайте да обръщате внимание на освобождаването от отговорност: в някои случаи естеството им може да уведомява навреме за всякакви проблеми.

Изписване на 41 гестационна седмица

Например - за активирането на инфекцията, ако изведнъж изхвърлянето стане нездравословно зелено-жълт цвят, сирене или пенеста консистенция и неприятна миризма. Развитието на инфекция в такива късни етапи на бременността е много лош знак, тъй като раждането може да започне от ден на ден и може да нямате време да премахнете болестта. В този случай рискът от инфекция на плода по време на преминаването му през родовия канал е много висок, следователно, ако естеството на отделянето се промени, не се колебайте да посетите лекаря.

Ако бременността продължи безопасно, на 41 гестационна седмица вероятно ще забележите известно увеличаване на секретите и превръщането им в лигавични секрети. В същото време слузът може да бъде или прозрачен, или оцветен в розов, жълтеникав или кремообразен нюанс. Това оставя лигавицата, която през целия период на бременността на бебето затваря шийката на матката, предпазвайки плода от патогени. Коркът може да се отдели наведнъж - ще го разпознаете по загубата на плътна, плътна бучка слуз с обем около 2 супени лъжици, евентуално розов или кремав на цвят или осеяна с кръв. Изхвърлянето на лигавицата е сигурен знак, че раждането е точно зад ъгъла. Моля, обърнете внимание, че след като коркът отмине, интимността с вашия съпруг, както и обичайното къпане в банята, трябва да бъдат изключени, в противен случай е възможна вътрематочна инфекция на плода.

Отидете веднага в болницата, ако забележите зацапване. Кръвта, в повечето случаи, показва явление, което е опасно за живота и здравето на бебето и майката - отлепване на плацентата.

Отново, не се колебайте да изпратите в болницата, ако забележите появата на течно, водно отделяне. Ако забележите водно отделяне, можете да бъдете почти сигурни, че това не е нищо повече от околоплодна течност. Не забравяйте, че околоплодната течност не е задължително да се излива наведнъж и на поток - между другото, изхвърлянето на околоплодната течност в тази „форма“ сигнализира за много ранното начало на раждането. Но тук водата може да изтече "на порции", в малки количества, което показва износване и нарушаване на целостта на мембраните. Обикновено амниотичната течност е прозрачна и в тях могат да се наблюдават и частици от народния лубрикант под формата на люспи..

Но околоплодните води, оцветени в зеленикаво или кафяво, трябва да са причина за незабавно пътуване до болницата: „цветната“ околоплодна течност е следствие от поглъщането на първоначалните изпражнения на бебето - меконий. А поглъщането на такава околоплодна течност може да бъде опасно за бебето..

Раждане: какво да правя, ако раждането не е дошло

Какво да правя, ако раждането не е настъпило на 41 гестационна седмица? Отпуснете се и никога не изпадайте в паника. Да, да, добре е, че все още ходите с огромен корем, не. Освен ако, разбира се, не се установи обратното при прегледа на лекаря - някои заплахи за бебето и необходимостта от стимулиране на раждането ще бъдат поети изключително от специалист след подходящ преглед.

Всъщност бременността може да продължи съвсем безопасно не само тази, но и следващата седмица. Това може да се случи, ако в самото начало прогнозната дата на раждане е зададена неправилно - това също се случва. И се случва, че лично бебето не бърза особено да се появи на света: в корема на майка си, той вече е доста уютен, удобен и спокоен. Вероятността бременността да продължи по-дълго от 40 седмици е налична и ако бъдещата майка роди за първи път, ако жената е преминала 30-годишна възраст.

Не забравяйте: липсата на раждане на 41 седмица не е причина за безпокойство. Обаче отидете на лекар: той трябва да изключи стареенето на плацентата и загубата на нейните функции, което може да доведе до вътрематочно страдание на плода.

Ако лекарят по време на прегледа открие някакви рискове за бебето, но в същото време установи зрелостта на шийката на матката, може да се вземе решение за използване на медикаментозно стимулиране на раждането. Може да е необходимо стимулиране на раждането, ако например водата на жената се е отдалечила, но контракциите не са започнали - инфекция, ако мембраните са повредени, може да проникне в бебето в рамките на 24 часа. Също така, причината за стимулиране на раждането може да бъде: хронични заболявания, прееклампсия или бъбречни заболявания.

Ако няма заплахи за бебето и то се чувства нормално, можете лесно да удължите бременността, без да се страхувате от последствия. Вярно е, че много жени по това време, меко казано, просто са уморени както физически, така и психически от това изтощително състояние. В този случай можете да опитате сами да ускорите раждането, като използвате естествени методи за стимулиране. Разбира се, след консултация с лекар преди това и увереност в зрялостта на маточната шийка. Може би един от най-приятните методи за стимулиране на труда е сексът и колкото повече секс, толкова по-добре. Също толкова приятен начин е масажът на зърната, който между другото може да се практикува по време на секс. За да започне раждането по-рано, движете се повече: слизайте и се качвайте по стълбите, вървете по улицата, но! Не се опитвайте да носите тежести! Смята се, че стимулира матката да се свива и да стимулира раждането, като яде ананас, чай от малинови листа, пикантни храни. А също - рициново масло, в количество от няколко капки, капнало върху парче кафяв хляб. Касторът е много силно слабително средство, прочистването на червата е точно това, което причинява контракции на матката. Но в същото време помнете: злоупотребата с рициново масло може да провокира гадене и диария, което може да бъде опасно.

Като цяло, ако се чувствате добре, лекарят не вижда причина за безпокойство и детето не е в никаква опасност, изглежда, че все още сте бременна.

Няколко дни не променят значително ситуацията и кой знае - колко скоро ще имате щастието да усетите всички етапи от развитието на нов живот вътре в себе си.

Кое изписване преди раждането не е опасно и кое изисква хоспитализация

По време на бременността женското тяло изисква повишено внимание - особено през първия и последния триместър. Точно преди раждането може да се появи отделяне, което притеснява много бъдещи майки. Независимо дали са физиологични или сигнализират за проблем - това зависи от цвета, консистенцията на тайната, времето на появата и съпътстващите симптоми.

Кръв след интимен контакт

Лекарите не забраняват на бременните жени да продължат интимния си живот, ако няма преки противопоказания за това, които включват предлежанието на плацентата, открито с ултразвук, повишен тонус на маточните стени и диагностицирани патологии на развитието на плода. По-добре е да се въздържате от полов акт, започвайки от 35-та гестационна седмица, ако веднага след полов акт една жена започне да маже тъмнокафяво отделяне и болка в долната част на корема.

Експертите настояват за сексуално въздържание през последните два месеца на бременността при наличие на следните здравословни проблеми:

 • многоплодна бременност (пациентът ражда две или повече деца);
 • изтичане на околоплодна течност;
 • изразено отделяне на лигавицата;
 • неочаквано разкриване на маточната шийка, настъпило много преди очакваната дата на раждане;
 • недостатъчност на цервикалния канал (патология, при която шийката на матката не е в състояние да остане затворена и рискът от преждевременно раждане се увеличава);
 • отделяне от гениталния тракт с неприятна миризма и неестествен цвят, с чужди петна - жълти, кафяви, зеленикави, бели с изварена консистенция;
 • фалшиви контракции.

Ако изписването е започнало по време на бременност непосредствено преди раждането непосредствено след сексуален контакт, тогава партньорите са избрали неудобно положение, което наранява шийката на матката. Трябва да потърсите медицинска помощ и да разберете дали изписването наистина се превръща в предупреждение за настъпване на раждането или раждането или ще изчезне при запазване на сексуалната почивка.

Много експерти дори съветват интимен акт за жени, които носят дете за повече от 39-40 седмици. Сексуалният контакт насърчава освобождаването на хормони, които имат положителен ефект върху състоянието на плода.

В много случаи, веднага след секс, жената развива зацапване и след няколко часа процесът на раждането започва с активни контракции.

Изписване след преглед от гинеколог

За да проследяват бъдещата родилка в динамика, лекарите препоръчват да се подлагат на прегледи в гинекологичен стол веднъж на 1-2 седмици, не е изключение и последните гестационни седмици, от 36 до 40. Ако раждането не е започнало по това време, на пациента се предписва почивка, което изключва по-нататъшни прегледи.

Много жени, посетили гинеколог през последните етапи, имат неприятни симптоми. Кафявото отделяне от влагалището непосредствено преди раждането след преглед от лекар може да бъде придружено от дърпаща болка в долната част на корема. Тази клинична картина се обяснява със специалната чувствителност на лигавицата във вагиналната мембрана, шийката на матката и маточните стени в последния гестационен период.

Пропита с препълнени кръвоносни съдове, лигавицата реагира болезнено на медицинска намеса, поради което се появява неестествено отделяне.

Ако кървавата слуз спре да изтича след 1-2 дни, няма причина за безпокойство. При повишена болка в срамната област, гърба и долната част на корема, ако има повече секрет, трябва сами да напуснете къщата, за да посетите лекар или да се обадите на линейка.

Изписване по време на контракции

В по-късните месеци на бременността, на 38-40 седмици, плодът е напълно доносен. Слузестата секреция, изтичаща от гениталния тракт по това време, не трябва да плаши жената - тя сигнализира за предстоящото раждане. По време на първите контракции родилката се появява кърваво лигавично отделяне - преди раждането те имат оттенък от кафяв до кафяв, могат да включват петна, които приличат на жълти ивици.

Контракцията е процес на свиване на матката, който започва в горната точка и след това се разпространява по стените.

Съпътстващи симптоми са остра болка в долната част на корема, която се простира до долната част на гърба. Контракциите, отбелязани през първия период, не са толкова интензивни, благодарение на тях плодът се движи надолу, родовите пътища се подготвят за активния процес на раждането.

След като започнат първите контракции, жената може да забележи кафеникава течност със съсиреци..

Появява се поради нарастващия натиск върху матката, която е пълна с подути кръвоносни съдове. По наличието на тези съсиреци лекарите могат да определят приблизителната продължителност на раждането и времето на раждането на бебето. Обемът на кървавия секрет, който се появява по време на контракциите, не трябва да надвишава 50-70 ml. Увеличаването на броя позволява на човек да подозира, че е започнало преждевременно отлепване на плацентата.

Изхвърляне на лигавицата

Ситуацията, когато жената има обилно отделяне на лигавици преди раждането в период от 37-40 седмици, показва отделянето на лигавицата, запушваща шийката на матката по време на цялата бременност. Интензивното отделяне на гъста слуз сигнализира, че скоро ще настъпи раждането. Жената трябва да се обади на линейка или да отиде сама в родилния дом, независимо от наличието на контракции. При много жени преминаването на тапата и началото на контракциите се записват едновременно..

Коркът не е бял или прозрачен, а жълтеникав, поради ивици кръв може да стане розов.

Консистенцията също е двусмислена - от гъста, постепенно излизаща слуз до няколко бучки. Ако веднага след излизане на лигавицата запушването, изтичането е станало течно и прозрачно, се диагностицира изтичането на околоплодната течност.

Разкъсване на околоплодната течност

Моментът, когато околоплодната течност се излива напълно, жената не може да не забележи.

Нормалният обем на околоплодната течност е от 500 ml до 1,5 литра.

Самата течност има сладникав аромат, заедно с нея от матката се отхвърлят смазващи частици, предназначени да предотвратят нараняване на детето при преминаване през родовия канал.

Цялото изтичане на околоплодната течност се случва, когато жената внезапно промени позицията на тялото си или се напрегне, докато ходи до тоалетна.

По-често изтичането на вода се случва постепенно, скоростта на тяхното изтичане зависи от локализацията на разкъсването на балона.

Можете да диагностицирате изтичането на околоплодна течност, както следва:

 • измийте външните полови органи с неутрален препарат;
 • изсушете кожата с чиста кърпа или салфетка;
 • легнете на чисто легло;
 • легнете четвърт час и огледайте листа.

Ако на леглото има мокри петна, може да се твърди, че пикочният мехур се е отворил и водата започва да се оттича..

Потокът от амниотична течност, оцветена в жълто или зелено, показва наличието на проблеми - фетална хипоксия (кислородно гладуване), предлежание на плацентата или нейното ненавременно отделяне. Ако заедно с околоплодната течност се отдели изобилие от кръв, спешно трябва да се извика медицински екип и да се оставят опити за самостоятелно стигане до болницата.

Видове отделяне преди раждането

Не всички жени имат необичайни вагинални течности преди раждането, според статистиката симптомът се наблюдава при четири от десет пациенти.

Изтичането на малко количество секрет за период от 36-40 седмици е нормално, ако не е придружено от патологични признаци - треска, остра коремна болка, кървене.

Какъв вид отделяне трябва да бъде нормално преди раждането зависи от продължителността, зрелостта на детето, наличието или липсата на проблеми с бременността (повишен тонус на матката, предлежание на плацентата). Има няколко вида секрети - тайната може да се различава по цвят, консистенция, да има изразена миризма, нейните разновидности могат да бъдат оценени на снимката.

Жълто и белезникаво отделяне на по-късни етапи

Изхвърлянето на околоплодната течност е естествен процес, предшестващ раждането. Ако една жена внезапно получи бяло флокулентно отделяне непосредствено преди раждането, процесът сигнализира за непосредствено начало на раждането и не трябва да предизвиква безпокойство. Бъдещата родилка е оставена бавно да си събира багажа и да отиде в родилния дом, вероятно предстоящата поява на първите контракции.

Зеленикава тайна

В ситуация, когато зеленикава тайна се отделя от гениталния тракт заедно с околоплодните води, е необходима незабавна медицинска помощ, особено ако в веществото присъстват фекални частици и течността мирише неприятно. Симптомите показват фетална хипоксия, когато мекониумът (оригинални изпражнения) на бебето се секретира във феталния пикочен мехур. Може да погълне малко от него и да се задави.

Кафяво и тъмнокафяво отделяне

Естественият гестационен ход не бива да бъде засенчван от появата на кафяво, тъмно отделяне преди раждането - оскъдното количество такава тайна показва, че шийката на матката е готова за предстоящото преминаване на плода.

Бъдещата майка трябва да бъде научена да се фокусира върху собствените си чувства..

Ако изтичането на тъмнокафява течност, дори и в малко количество, е придружено от дърпаща болка в слабините и кръста, общо влошаване на благосъстоянието, трябва да потърсите медицинска помощ.

При внезапно повишаване на тонуса на матката често се случват бързи раждания, еднократно или многократно разкъсване на околоплодната течност.

Важно е да се прави разлика между кафявата тайна, която не представлява заплаха за здравето на жената и детето, от цервикалния мазен секрет преди раждането с наличие на кръвни съсиреци. Такова мазило с бучки може да се задейства от отделяне или предлежание на плацентата.

Тайната на розовото

Малко преди началото на раждането, лигавицата започва да се отдалечава от жената. Той е вискозен, дебел, според много пациенти наподобява сополи. Физиологичният цвят на тапата е прозрачен, леко белезникав. Интензивното розово дебело отделяне преди раждането също показва, че слузът е започнал да напуска цервикалния канал, подготвяйки тазовите органи за предстоящия процес на фетално изгонване. Розовият цвят на слузта дава малко количество естествено кафяво отделяне.

Открояване на бял оттенък

Обикновено секрет, изтичащ от влагалището и боядисан в белезникаво, не трябва да предизвиква безпокойство в края на бременността. Препоръчва се незабавно да посетите лекар, ако имате допълнителни симптоми:

 • изгубена последователност на тайната;
 • появата на сърбеж и парене в срамните устни;
 • тайната има подчертана миризма на кисело мляко.

Признаците показват инфекция с гъбичка Candida, подобна на дрожди, жената може да се зарази с млечница от сексуален партньор или да провокира патология, като води неправилен начин на живот. На по-късна дата имунитетът значително намалява, поради което се препоръчва да се пазите от обща и локална хипотермия, да се храните балансирано, да не злоупотребявате със сладкиши и сладкиши и да спазвате хигиена.

Наложително е да се лекува млечница на по-късна дата, тъй като болестта представлява заплаха от бактериална инфекция след раждането и заразяване на бебето с нея при преминаване през родовия канал.

Признаци на патологично отделяне на по-късна дата

Понякога вагиналните секрети при бременни жени не принадлежат към категорията на нормата. Признаците на патологичен процес, изискващ медицинска намеса, са:

 • обилно кървене;
 • остри болкови усещания, които не съответстват на контракциите (по време на контракциите болката нараства постепенно, разпространява се от долната част на корема до долната част на гърба и целия гръб);
 • изразена неприятна миризма във вагинален секрет;
 • сърбеж, парене и дразнене на кожата на срамните устни;
 • неестествен обрив в перинеума;
 • подуване в интимната област.

Когато диагностицирате жена с изброените симптоми, няма смисъл да се колебаете да посетите лекар. Нарушенията в хода на бременността могат да бъдат опасни за здравето на жената и детето..

Бременната жена по-близо до раждането трябва да научи, че естественото отделяне, което не е опасно, се появява на три етапа. Това е изтичане на малко количество лигавичен секрет, което говори за подготовката на шийката на матката за раждане, изпускането на тапата и изливането на околоплодната течност. Във всички други ситуации, когато тайната внезапно промени своята структура, цвят, мирис, количеството й се увеличава, трябва да се консултирате с лекар за преглед и да разберете причината за подозрителни симптоми.

Кафява мазнина 40-41 седмици

Момичета, трябваше да отидат днес, за да се предадат в болницата, но не спяха цяла нощ. Беше много лошо, горещо, задушно и гадно. Въпреки че всички прозорци бяха отворени. Реших да отида утре. Спах два часа. Днес забелязах светлокафява мазилка. Много малко. Изплашен, започнах да се приготвям за болницата, докато всичко свърши. Между другото, в събота следобед, слуз, вероятно корк, изчезна, но не всички, а част. Сега отделянето е леко и подобно на последните дни на менструацията. Няма контракции. Долната част на гърба просто леко боли.

Кой имаше това за такъв период? Това показател за раждане ли е или какво? и ако да, колко скоро след това роди?

Какво трябва да бъде изписването преди раждането и какво казва за патологията

Бременността е един от най-трудните и вълнуващи етапи в живота на жената. Активно хормонално и психологическо преструктуриране, очакване за среща с дете и плашеща несигурност от последния триместър... Ето непълен списък от мисли и процеси, които смущават младата майка. Обръщайки внимание на тематични форуми, можем да заключим, че един от проблемите, които плашат жените на 8-9 месеца от бременността, е изписването преди раждането.

Въз основа на статистиката на Министерството на здравеопазването средно 4 от 10 интервюирани жени имат секрети с различна интензивност и цвят в последния гестационен етап..

Изписването по време на късна бременност се счита за нормално физиологично явление. Тяхното естество, изобилие и интензивност ще помогнат на гинеколога не само да установи очакваното време за раждане, но и да научи за патологичните процеси, протичащи с плода. Подобно явление, в зависимост от състоянието на родилката и факторите, които са ги причинили, се различават по цвят и консистенция.

Жълтеникаво-бяло, люспесто отделяне в края на бременността

Такава секреция показва изтичане на околоплодната течност. Наличието на люспи е нормално явление, което показва, че частици смазка, които предпазват плода по време на пренаталния период, са влезли в течното вещество.

Амниотичните води са естественото местообитание на детето в продължение на 9 месеца. В него активно протичат процесите на неговото формиране, дишане и движение. Наличието на околоплодна течност около узряващия ембрион го предпазва от външни влияния върху корема (шок, тласък), действайки като амортисьор. Изхвърлянето на веществото е физиологичен процес, който предхожда появата на контракциите и предвещава тяхната честота.

Като правило изтичането на вода е придружено от отваряне на матката с 2-4 см. Количеството течност може да варира от чаша до 1,5 литра. Веществото е прозрачно и без мирис, но наличието на сладникави нюанси е норма.

В хода на бременността жената може да бъде диагностицирана както с ниско, така и с много вода. Наличието на такива патологии изисква наблюдение в болнична обстановка.

Изтичането на вода се провокира от разкъсването на околоплодния мехур и показва близкото начало на раждането. Наличието на изпражнения в веществото и наличието на неприятна миризма показва заплаха за живота и здравето на плода. Детето може да поглъща течност, което ще доведе до развитие на инфекции и патологии на дихателните пътища.

Често се диагностицира непълно разкъсване, което води до изтичане на веществото. Струва си да се говори за нарушение на хода на бременността само ако процесът се е засилил много преди очакваната дата на раждане.

Как да установим изтичането на вода?

Също така е възможно да се диагностицира постоянно изтичане на течен секрет у дома:

 1. Необходимо е да се извършва хигиена на интимната зона. Препоръчително е да се извърши подобна процедура с бебешки сапун или специален гел с лек антимикробен ефект;
 2. Третирайте повърхността на гениталиите с кърпа или салфетка;
 3. Легнете на сух бял чаршаф;
 4. Останете в хоризонтално положение поне 15-20 минути.
Изхвърляне на воднисто светло жълто Изпускане на вода

Ако в процеса на тези манипулации на повърхността на листа се появиха няколко мокри петна, можем спокойно да говорим за изтичане на вода.

Богат жълт или зелен разряд

Такъв секрет показва наличието на заплаха за живота на плода..

Ярко жълти акценти Зелени акценти

Дълбоките процеси, провокирали такава слуз, могат да бъдат определени само от гинеколога, който наблюдава родилката през целия период. Най-честите причини за жълтеникави изливи са:

 • Хипоксия
 • Преждевременно отлепване на плацентата
 • Представяне на плода

Кафяво, кафяво, тъмнокафяво отделяне на 37–41 седмици

Изписването преди раждането на кафяви или тъмнокафяви нюанси с ниска интензивност и обем не са доказателство за нарушение на естествения ход на бременността.

Кафяв разряд Кафяв разряд

Такива вещества в малки количества показват готовността на цервикалния мускул за преминаване на плода..

В такава ситуация трябва да се вслушате в собствените си чувства. Остър мускулен тонус в долната част на корема, съчетан с обилно отделяне на кафяви или тъмнокафяви нюанси, показва рязко свиване на цервикалния мускул. Това явление е изпълнено с еднократно или многократно разкъсване на околоплодната течност.

Зацапване на отделяне късно в бременността

Притеснението трябва да бъде причинено от наличието на кръвен съсирек или малко зацапващо кървене. Ако подобен феномен е намерил родилка вкъщи, е необходимо спешно да се обадите на линейка и да отидете в родилния дом. Кървавото зацапване преди раждането може да означава преждевременно отлепване на плацентата и представяне.

Тези явления могат да причинят кървене, което пряко застрашава не само безопасността на плода, но и живота на жената..

Кървави и розови лигави отделяния преди раждането

Вискозното розово лигавично отделяне по време на бременност през третия триместър, консистенцията на слуз или, както много родилки, "сополи", се считат за физиологично явление и не показват аномалии по време на бременност.

Изхвърляне, смесено с кръв Изхвърляне на слуз розово Жълто-кафяво отделяне на слуз

Този процес е свързан с началото на изхвърлянето на лигавицата, която предпазва плода от проникване на инфекции през целия период и активната подготовка на тялото на жената за раждане. Цветният цвят е свързан с попадането в него по време на образуването на кръвни клетки. Подобно явление не показва нарушение на естествения ход на бременността и възможността за заплаха за живота на плода..

Физиологичната запушалка е гъста лигавица. Отпътуването му е индивидуално явление и може да отнеме от няколко минути до дни. Резултатът от този процес е омекотяването на хрущялната тъкан в малкия таз и началото на активен труд. Между другото, усилените контракции на матката по това време причиняват фалшиви контракции..

Рисковете за здравето за плода и родилката трябва да бъдат оценени от практикуващ гинеколог. Ако не са идентифицирани заплахи, струва си да се придържате към прости препоръки, за да се предпазите от нежелани последици:

 1. Независимо от количеството и интензивността на отделянето, използването на тампони е строго забранено! Тяхната повърхност е плодородна среда за развитие на микроорганизми..
 2. Въздържайте се от посещение на обществени басейни, бани и сауни.
 3. Откажете да се къпете. Използвайте душ за лична хигиена.
 4. За да се отървете от секрецията, е строго забранено да се използват разтвори и спринцовки.
 5. Въздържайте се от активен сексуален живот. След освобождаването на защитна слуз, маточната кухина и следователно детето лесно се заразяват..
 6. Когато избирате бельо, опитайте се да се съсредоточите върху безшевни шарки, изработени от естествени, хипоалергенни, дишащи материи.

Бяло сиренево течение през последните седмици от бременността

Това явление показва началото на млечница. Това заболяване често се открива през последните месеци на бременността и като правило се провокира от нестабилното емоционално състояние на бъдещата майка. Струва си да се има предвид, че симптоматиката се увеличава с раждането и се изразява в сърбеж в срамните устни и в болезнено уриниране, което причинява усещане за парене. В тази връзка, когато диагностицирате такива симптоми в себе си, трябва незабавно да се консултирате с лекар.!

Изписване след преглед от гинеколог и след секс през третия триместър

Най-често закъснението, което няма физиологичен фон, се провокира отвън. Механичните ефекти върху вътрешната лигавица на матката водят до появата на вещества, както жълтеникави, така и кървави нюанси.

Преглед при гинеколог

Всяка жена, която е регистрирана за водене на бременност в родилен дом или перинатален център, се изследва в специализиран стол между 36-40 седмици. Практиката показва, че най-често подобни процедури се извършват на 38–39 седмици, но интервалът 39–40 се счита за период на мълчание, в който при липса на патологии на плода бъдещата майка може да се успокои и да набере сили преди предстоящото раждане.

Вътрешната кухина на матката е покрита с тънка омекотена лигавица, която лесно се наранява по време на преглед на гинекологичен стол. Често след такава интервенция на повърхността остава микротравма, която може да кърви 1-2 дни и да бъде придружена от тъпа болка в долната част на корема. Тревожността трябва да бъде причинена от обилни отделяния по време на бременност или такива, които не отшумяват след няколко дни, а започват рязко да се увеличават. Подобна проява е сериозна причина за спешна хоспитализация на родилка в родилното отделение..

Интимният живот на последния етап от бременността не е противопоказание. Но ако жената е диагностицирана с патологии на развитието на плода, тогава е по-добре да се въздържат от сексуална активност. Причината за такъв аскетизъм в полза на детето може да бъде:

 1. Повишен тонус на матката.
 2. Плацента превия, диагностицирана чрез ултразвуково изследване на родилката (ултразвук).
 3. Многоплодна бременност (бременност с две или повече деца наведнъж).
 4. Дилатация на матката, диагностицирана доста преди очакваната дата на раждането.
 5. Отпадъчна лигавица.
 6. Идентифициран неуспех в цервикалната област.
 7. Млечница.
 8. Наличието на жълтеникави, розови, кафяви отделяния или наличие на кръвни ивици в структурата на белезникаво отделяне.
 9. Активно изтичане на околоплодна течност.
 10. Фалшиви контракции или съществуваща заплаха за активиране на преждевременно раждане.

Ако родилката не е диагностицирана с такива отклонения по време на бременност, тогава сексуалният контакт не само не е забранен, но и показан. Сексуалната активност провокира освобождаването на хормони в кръвта, което ще има положителен ефект върху плода. Но си струва да се вземат предпазни мерки. Преди всичко изберете позиция, която е удобна за родилката и използвайте бариерна контрацепция (презервативи). Спермата има релаксиращ ефект върху стените на матката. Подобно въздействие е изпълнено с провокиране на началото на преждевременно раждане. Не забравяйте, че по време на бременност си струва да се откажете от нестандартни и травматични видове сексуална активност.

Признаци на патологични аномалии

Често отделянето на определен цвят и мирис може да показва нарушения по време на бременността и рискове за плода и родилката. Признаците, които говорят за отклонения, включват:

 1. Силна неприятна миризма.
 2. Обилно отделяне на кръв със съсиреци.
 3. Сърбеж и парене по време на уриниране.
 4. Подуване в срамните устни.
 5. Наличие на обрив или друг кожен обрив в областта на перинеума.

Когато диагностицирате такива симптоми при родилка, трябва незабавно да се свържете със специалист!

Изписване по време на раждането

Разрядът, който притеснява родилката през последните месеци на бременността, може да се появи директно по време на раждането и да придружава раждането. Подобно явление не трябва да предизвиква тревога у жената..

Такива отделяния често имат размазваща лигавична консистенция и кафяв и кафяв оттенък. Понякога родилката може да забележи кървави петна, по-скоро като ивици, в светложълти съсиреци, отхвърлени от тялото. За да се премахне излишната тревожност, струва си да се разберат физиологичните процеси на този етап.

Контракциите представляват рязко свиване на мускулите на матката, започвайки от най-горната точка и разпространявайки се по стените. Придружен е от остра, пулсираща болка, излъчваща лумбалната част на гръбначния стълб и слабините. Контракциите не само допринасят за напредъка на плода, но и подготвят родовия канал за това. Контракциите от първия период са по-малко интензивни и допринасят за отварянето на шийката на матката.

С началото на раждането лигавицата на матката и кръвоносните съдове са под силен натиск. Нараняването им по време на раждане провокира появата на кървави петна. Въз основа на наличието на такива съсиреци, отхвърлени от матката, акушер-гинеколозите установяват прогнозния интервал от време, в който детето ще се роди.

Малки количества кафеникаво отделяне с ярки кървави ивици показват възможна доставка след няколко часа.

Внимание! Обемът на физиологичните секрети, които не показват аномалии в развитието и представянето на плода, не надвишава 2-3 супени лъжици!

Друга възможна причина за появата на специфични кафяви отделяния по време на раждането е изтеглянето на лигавичната запушалка веднага по време на началото на раждането. Тази защитна тайна, в процеса на запушване, може да получи кръвни клетки, възникнали в резултат на нараняване или наближаване на менструалния период. В случай на отхвърляне, преди активното начало на родовия процес, "коркът" може да загуби структура и отделените частици, взаимодействайки с въздуха, придобиват кафяв оттенък.

Появата на кърваво алено течение малко или директно в процеса на контракциите показва ситуация, която изисква спешна медицинска намеса! Наличието на големи кръвни съсиреци в слузта може да показва началото на вътрешно кървене или преждевременно отлепване на плацентата. Такива отклонения изискват незабавна медицинска намеса в трудовия процес..

Накратко за основното

Месец 9 е най-стресиращото и вълнуващо време за бъдеща майка. Рязката поява на различни секрети може да провокира „пренатална тревога“ и сериозно да алармира родилката. Но си струва да си припомним, че течностите с различни цветове и консистенция не само сигнализират за опасност, но и предвещават ранна доставка, като естествени жени помощници.

Например, кафявото зацапване в малки количества показва началото на активен труд след 2-5 дни от появата на първите "намазки". Безцветната водниста слуз прави ясно на бъдещата майка, че остават няколко дни преди срещата с бебето, но изобилието от тъмни лигавици, които излизат успоредно с чести контракции, се считат за предвестници на външния вид на детето след няколко часа.

Какво казват кафявите секрети на 41 гестационна седмица и има ли опасност

Появата на нехарактерно отделяне при 41 гестационна седмица, жените се бъркат с предвестниците на раждането. В повечето случаи това е вярно, но понякога кървавата мазнина показва развитието на критично състояние, което застрашава живота на детето и майката.

Много жени изпадат в паника, преминавайки 40-та седмица, когато на теория трябва да настъпи раждане. Срокът, определен за акушерски изчисления, не съответства на действителния период от зачеването. Следователно нормалната бременност може да продължи 42 седмици..

По това време обаче има опасност от вътрематочна смърт на плода. Ако плацентата е станала неизползваема от възрастта и раждането не започне, тогава бебето умира поради липса на хранене и кислород. През този период първите изпражнения могат да отидат директно в околоплодната течност. Това явление води до проблеми при детето..

На 41 седмица матката потъва ниско, има усещане за натиск, болка в долната част на гърба, сакрума и корема. И без това голямото дете постоянно се движи, което е много болезнено за майката.

Интересен факт! Ходенето и изкачването на стълби помага да се ускори раждането на бебето. Но вдигането на тежести може да провокира отлепване на плацентата..

Има няколко възможности за вагинални течности, които показват близкото раждане на бебе..

След имплантацията слузът се сгъстява в цервикалния канал, за да запази ценния съд до края на срока. Когато тялото се подготви за раждане, шийката на матката започва да се отваря и щепселът излиза навън. Това е бежова, светлокафява или розово плътна маса. Може да се появи в една голяма бучка или на парчета. Този процес протича след месец, 2 седмици, няколко часа или вече в самото раждане. Ето защо, при липса на други признаци, не се притеснявайте..

Активното разкриване на шийката на матката в началото на раждането 1-2 дни преди X часа е придружено от съдови увреждания и отделяне на малко количество кръв. Ако симптомът е придружен от намаляване на движенията, маточни крампи и усещания за издърпване в долната част на гърба и перинеума, тогава остава да се изчакат контракции или вече да се отиде в болницата.

Обилно, много течно отделяне, което излиза така, сякаш жената се е описала - това е отделянето на околоплодната течност. В този случай трябва незабавно да отидете в болницата, особено при липса на контракции. Ако детето не се роди през следващите няколко часа, то просто ще умре в безводно пространство..

Понякога на 41-42 седмици течността може да изтече на малки порции. Поради влошаване на мембраните около бебето. Бебето изпитва дискомфорт и бие силно. Ако една жена се съмнява дали става дума за околоплодна течност или не, можете да проверите отделянето със специални тестови подложки.

Внимание! Ако има течно зеленикаво отделяне с неприятна миризма, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Това е изтичане на заразена околоплодна течност.

В по-късните етапи понякога се получава отлепване на плацентата. Това състояние ще доведе до смъртта на детето и ще направи невъзможно естественото раждане. Когато патологичният процес се развива постепенно, това води до фетална хипоксия, лош растеж. Жената наблюдава силни движения или, обратно, затишие. Хлапето страда и в резултат се държи нетипично. В този случай има кафяви петна и отпиване в долната част на корема.

Ако има бързо отхвърляне на плацентата, остават няколко момента, за да се спаси детето. Лекарите извършват спешно цезарово сечение. Критичното разтоварване първо е ярко розово, след това алено и обилно. Жената изпитва гадене, слабост и може да припадне. Кожата й е бледа, мокра и студена, ръцете й треперят, има ниско кръвно налягане и учестен пулс..

Диагностиката на стола може да провокира появата на кафяво отделяне. В края на срока лигавицата на шията е много уязвима, така че гинекологът може да я повреди с огледало или пръст. Много жени в късни стадии наблюдават кървави мазила в рамките на 1-2 дни след прегледа..

Понякога лекарите специално месят шийката на матката, за да провокират раждането. Според жените това е доста болезнено. И тогава има оскъдно или умерено отделяне на кафяв или червено-розов цвят, коремна болка, спазъм на мускулите на матката.

По подобен начин се получава нараняване на маточната шийка по време на полов акт. Между другото, сексът може да ускори началото на раждането също толкова добре, колкото и гинекологът. И досега някои лекари съветват жените на 41-42 седмици да не избягват контакт със съпрузите си. Ако обаче се появи кървене поради близост, по-добре е да отидете в болница..

Внимание! След като мукозната запушалка се отдели, няма да навреди използването на презерватив по време на секс, за да се избегне попадане на инфекция в матката.

Понякога по време на бременност междинната мембрана между феталния пикочен мехур и стената на матката расте твърде активно. Излишната тъкан под налягане пада в лумена на шията. Това може да се случи още през 2-ри триместър, но понякога се случва малко преди раждането. Децидуалният полип е компресиран, наранен по време на прегледи и секс и следователно има кървави петна в червено, розово и кафяво. Намирането на аномалия е лесно с рутинната диагностика на стола. Няма нужда да се лекува патологията, полипът ще бъде отхвърлен по време на раждането заедно с мембраната, от която расте. Но ако от него произтича силно кървене, тогава горната част се изтегля с турникет.

Наблюдавайки комуникацията във форумите, може да се отбележат случаи, когато притеснена майка на 40-42 седмици попита какво е това - появи се кафяво отделяне. И тогава тя написа, че е родила на следващия ден. И други, вече установени майки потвърдиха този симптом в тяхната ситуация..

Лекарите съветват да отидете в болница за консервация, ако кафяво или червено отделяне се появи на 41 седмица. По това време чакането не е дълго, но под наблюдението на лекарите ще бъде спокойно и безопасно. Ако контракциите не се появят до края на 42 седмици, тогава се стимулира раждането или цезарово сечение.

На 41 седмица от бременността премина кафяво, желеобразно отделяне. Какво трябва да бъде изписването преди раждането и какво казва за патологията

Какво трябва да бъде изписването преди раждането?

По време на раждането на дете, жената трябва особено внимателно да наблюдава промените в тялото. Най-притеснително е първият триместър, когато има риск от спонтанен аборт, и последният месец. Изписването преди раждането е физиологична характеристика, която показва подготовката на женското тяло за появата на бебе.

Но е важно да се оцени естеството на тези секрети, тъй като цветът и миризмата могат да показват наличието на усложнения. Възможно е да се запази здравето на бебето и да се избегнат проблеми по време на раждането с помощта на своевременното им откриване..

Какво може да бъде пренаталното отделяне?

Важно е една жена през последния месец на бременността да знае какво трябва да бъде отделяне преди раждането. Това ще помогне да се разграничи физиологичният процес на подготовка на тялото от патологичните състояния. Обикновено първо се появява обилна слуз, след това излиза корк и се излива вода. Фактът, че не всичко е в ред, се доказва от кърваво, сиренево бяло и зеленикаво отделяне с неприятна миризма.

Появява се розово отделяне преди раждането, защото запушалката, която преди това е затворила шийката на матката, може да съдържа малко количество кръв. Слузта е леко оцветена с него, но не съдържа ивици кръв. Ако цветът стане червен, това означава ранно отлепване на плацентата или нейното представяне. И двете са опасни за детето, затова е необходима незабавна медицинска помощ.

Кафяво, розово, кафяво отделяне преди раждането не кърви. Те са смесени със слуз, незначителни са и се появяват, като правило, по-малко от ден преди раждането на бебето. По това време можете да започнете да се подготвяте за заминаване в болницата: съберете всички необходими неща и документи, предупредете близки роднини.

Ако отделянето преди раждането е бяло, изглежда като извара и има кисела миризма, тогава най-вероятно гъбична инфекция се е разпространила във влагалището - млечница. Болестта трябва да бъде излекувана спешно, тъй като значително усложнява процеса на раждане за майката и може да навреди на здравето на бебето. Кандидозата при родилки намалява еластичността на влагалището и увеличава риска от сълзи. Прочетете повече за предотвратяване на сълзи по време на раждане →

Зеленото и жълто отделяне преди раждането също показва инфекция (за трихомониаза, гонорея, хламидия) или възпалителни процеси в тазовите органи. Във всеки случай е необходима незабавна медицинска помощ.

Изхвърляне на слуз

Слузта, отделена преди раждането, е гъста, вискозна, прозрачна или бяла с лека сянка. Можете да вземете малко количество слуз с два пръста, когато те са разделени, неговата консистенция (вискозитет, вискозитет) ще бъде ясно видима.

Лигавичното отделяне преди раждането показва съзряването на шийката на матката. Те са най-забележими след събуждане, когато жената преминава от хоризонтално във вертикално положение. След известно време отделянето започва да потъмнява, става кафяво - това означава, че остават няколко часа преди раждането на бебето..

Изход от лигавицата

По време на бременност луменът на шийката на матката се блокира от лигавица, която предпазва плода от инфекция. До края на бременността стените стават еластични, отворени. Под въздействието на хормоните коркът омеква и излиза навън.

По кое време ще се случи е невъзможно да се предскаже: за някои жени две седмици преди раждането, за други няколко часа.

Ако слизестата запушалка се отдели наведнъж, тя прилича на яйчен белтък или медуза. Често този процес остава незабелязан, тъй като се случва по време на посещение в тоалетната или вземане на душ..

Освен това щепселът може да излезе постепенно, в продължение на един или два дни, след което изглежда като нормален прозрачен или бял разряд преди раждането..

След като мукозната запушалка се отдели, не можете да се къпете, трябва да се въздържате от полов акт, да обърнете повече внимание на интимната хигиена, да сменяте по-често бельото си. През този период маточната кухина става отворена за инфекции..

Разкъсване на околоплодната течност

За разлика от лигавицата, отделянето на околоплодната течност не може да бъде пренебрегнато. Те са течност с обем от 0,5 до 1,5 литра. Обикновено е прозрачен, има леко сладка миризма или не мирише. Понякога заедно с водите излизат частици лубрикант, който предпазва обвивката на бебето в маточната кухина. Те приличат на бели малки люспи.

Процесът на отделяне на околоплодната течност също протича по различни начини. Понякога течността се излива наведнъж, това често се случва след ходене до тоалетната или при внезапна промяна в положението на тялото. В други случаи постепенно изтича. Как точно ще се случи това зависи от мястото на разкъсване на пикочния мехур - близо до шийката на матката или по-високо.

Ако околоплодните води са жълтеникави или зеленикави на цвят, мътни, това може да означава, че:

 • детето изпитва кислороден глад;
 • има представяне на плода;
 • започна преждевременно отлепване на плацентата.

Изхвърлянето на кръв, промяната в цвета на околоплодните води изискват незабавно обаждане до екипа на линейката. Опитите сами да стигнете до болницата могат да навредят и допълнително да усложнят ситуацията.

Кога да посетите лекар?

Трябва да отидете на среща с акушер-гинеколог, ако имате отделяне, което се различава от обичайното ежедневно. Специалистът ще може точно да определи естеството им и да каже дали всичко е наред. Ако изписването е бяло сирене, жълто или зелено с неприятна миризма, тогава посещението при лекар е задължително.

Инфекциозно заболяване в края на бременността е опасно за здравето на детето и влияе негативно върху процеса на раждане. След като щепселът се откъсне, патогенната микрофлора може лесно да проникне в маточната кухина.

Необходимо е незабавно повикване на линейка, ако се развие кървене. Прекомерното отделяне на ярко алена кръв е опасно за живота на майката и детето.

Трябва да потърсите помощта на лекарите, ако отделянето е придружено от спазмираща болка в долната част на корема. Най-вероятно това е знак за началото на раждането. Нещо повече, това може да се случи дори преди изтичането на околоплодната течност.

До края на срока бременната жена трябва да знае кое отделяне преди раждането е норма. Физиологичните промени в такъв план до края на срока се състоят от три етапа: секреция на слуз (узряване на шийката на матката), изпускане на корк и околоплодни води. Във всички случаи трябва да обърнете внимание на цвета, структурата и миризмата на изхвърлянето..

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru

Полезно видео: как да се подготвим за раждане?

Видове отделяне преди раждането: какво е норма и кое не?

Един от предвестниците, че раждането ще започне много скоро, е изписването. Те се дължат на физиологичните характеристики на женското тяло: според тях лекарят може да определи възможни усложнения. За да улесните раждането, е важно да вземете предвид естеството на изписването навреме и, ако е необходимо, да вземете спешни мерки.

Какво отделяне може да бъде преди раждането?

Пренаталното отделяне е физиологично (нормално) и патологично. Ако бременността протича без усложнения, жената първо ще открие голямо количество слуз, след това малко заоблено образуване на същата слуз (запушалка) и непосредствено преди раждането, обилно изливане на вода. Тревожно е отделяне с неприятна миризма, придружено от болка, сърбеж и парене и особено съдържащо кръвни ивици.

Видове отделяне преди раждане:

- физиологично пренатално отделяне

Обикновено първото обилно отделяне се появява 3-5 дни преди раждането, но при някои жени това се случва по-рано (2 седмици) или по-късно (1-2 дни). Те могат да бъдат прозрачни или да имат специфичен цвят - често кафеникав или розов. Не е страшно, ако няма допълнителни симптоми под формата на неприятна миризма, сърбеж, остра дърпаща болка и усещане за парене.

С приближаването до раждането цветът на секретите се променя: те стават по-тъмни. Оскъдното изхвърляне, което има ненаситен кафяв или розов цвят, може да бъде предвестник на предстоящото излизане на водите и началото на родовия процес. По-близо до контракциите, консистенцията на секретите се променя: те стават плътни, жилави.

Жената открива по-голямата част от тайната на бельото или подложката веднага след събуждане, когато след дълъг сън положението на тялото се променя. Това е знак, че мускулите на матката се подготвят за евентуалното начало на раждането и шийката на матката постепенно се отваря. Освен това женската пренатална тайна улеснява движението на детето по родовия канал..

- кафяво, розово и червено отделяне

Цветното отделяне не винаги е патологично: всичко зависи от тяхното количество и наситеност. Колкото повече изписвания и по-ярки са, толкова повече причини за безпокойство и спешно посещение на лекар. При условие, че те имат само лек еднороден розов или червен оттенък, най-вероятно става дума за физиологични секрети. Наситено червеният цвят или наличието на кръв може да са признак за вътрешно кървене.

Жената може да забележи кафяво отделяне с микротравма на матката или отлепване на плацентата. Първата ситуация е безопасна, ако една жена наскоро е влязла в интимност или е била прегледана в гинекологичен стол. Кафявото отделяне може да се появи още на 38-та седмица и означава, че шийката на матката е узряла, омекнала и готова за раждане.

Червеното отделяне също може да бъде патологично или физиологично. Наситеният червен цвят може да показва отделяне на плацентата или неправилното й местоположение, както и кървене, което е опасно както за родилката, така и за бебето. Обикновено червеният разряд е по-малко наситен, по-скоро кафяв.

Кафяви, розови и кафяви отделяния, които са физиологични, излизат в малки количества около ден преди раждането, често се появяват със слуз и не миришат.

- лигавично отделяне преди раждането

Пренаталната слуз винаги е обилна, гъста, вискозна, може да има белезникав оттенък или да бъде прозрачна. Лигавицата е индикатор, че матката е готова за раждане. В момента, когато слузта започне да става кафява, кафява, можете да съберете чантата в родилния дом.

- руптура на околоплодната течност

Ако предишните видове изхвърляне могат да останат незабелязани, изпускането на вода е невъзможно да се пропусне. Обемът им може да варира от 0,5 до 1,5 литра. Околоплодните води обикновено са бистри, без мирис, поне остри и неприятни (може да има фина сладка миризма). Понякога белите люспи могат да присъстват в целия обем на отделената течност - това е защитна смазка на матката.

Какво казват кафявите секрети на 41 гестационна седмица и има ли опасност

Появата на нехарактерно отделяне при 41 гестационна седмица, жените се бъркат с предвестниците на раждането. В повечето случаи това е вярно, но понякога кървавата мазнина показва развитието на критично състояние, което застрашава живота на детето и майката.

Много жени изпадат в паника, преминавайки 40-та седмица, когато на теория трябва да настъпи раждане. Срокът, определен за акушерски изчисления, не съответства на действителния период от зачеването. Следователно нормалната бременност може да продължи 42 седмици..

По това време обаче има опасност от вътрематочна смърт на плода. Ако плацентата е станала неизползваема от възрастта и раждането не започне, тогава бебето умира поради липса на хранене и кислород. През този период първите изпражнения могат да отидат директно в околоплодната течност. Това явление води до проблеми при детето..

На 41 седмица матката потъва ниско, има усещане за натиск, болка в долната част на гърба, сакрума и корема. И без това голямото дете постоянно се движи, което е много болезнено за майката.

Интересен факт! Ходенето и изкачването на стълби помага да се ускори раждането на бебето. Но вдигането на тежести може да провокира отлепване на плацентата..

Има няколко възможности за вагинални течности, които показват близкото раждане на бебе..

След имплантацията слузът се сгъстява в цервикалния канал, за да запази ценния съд до края на срока. Когато тялото се подготви за раждане, шийката на матката започва да се отваря и щепселът излиза навън. Това е бежова, светлокафява или розово плътна маса. Може да се появи в една голяма бучка или на парчета. Този процес протича след месец, 2 седмици, няколко часа или вече в самото раждане. Ето защо, при липса на други признаци, не се притеснявайте..

Активното разкриване на шийката на матката в началото на раждането 1-2 дни преди X часа е придружено от съдови увреждания и отделяне на малко количество кръв. Ако симптомът е придружен от намаляване на движенията, маточни крампи и усещания за издърпване в долната част на гърба и перинеума, тогава остава да се изчакат контракции или вече да се отиде в болницата.

Обилно, много течно отделяне, което излиза така, сякаш жената се е описала - това е отделянето на околоплодната течност. В този случай трябва незабавно да отидете в болницата, особено при липса на контракции. Ако детето не се роди през следващите няколко часа, то просто ще умре в безводно пространство..

Понякога на 41-42 седмици течността може да изтече на малки порции. Поради влошаване на мембраните около бебето. Бебето изпитва дискомфорт и бие силно. Ако една жена се съмнява дали става дума за околоплодна течност или не, можете да проверите отделянето със специални тестови подложки.

Внимание! Ако има течно зеленикаво отделяне с неприятна миризма, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Това е изтичане на заразена околоплодна течност.

В по-късните етапи понякога се получава отлепване на плацентата. Това състояние ще доведе до смъртта на детето и ще направи невъзможно естественото раждане. Когато патологичният процес се развива постепенно, това води до фетална хипоксия, лош растеж. Жената наблюдава силни движения или, обратно, затишие. Хлапето страда и в резултат се държи нетипично. В този случай има кафяви петна и отпиване в долната част на корема.

Ако има бързо отхвърляне на плацентата, остават няколко момента, за да се спаси детето. Лекарите извършват спешно цезарово сечение. Критичното разтоварване първо е ярко розово, след това алено и обилно. Жената изпитва гадене, слабост и може да припадне. Кожата й е бледа, мокра и студена, ръцете й треперят, има ниско кръвно налягане и учестен пулс..

Диагностиката на стола може да провокира появата на кафяво отделяне. В края на срока лигавицата на шията е много уязвима, така че гинекологът може да я повреди с огледало или пръст. Много жени в късни стадии наблюдават кървави мазила в рамките на 1-2 дни след прегледа..

Понякога лекарите специално месят шийката на матката, за да провокират раждането. Според жените това е доста болезнено. И тогава има оскъдно или умерено отделяне на кафяв или червено-розов цвят, коремна болка, спазъм на мускулите на матката.

По подобен начин се получава нараняване на маточната шийка по време на полов акт. Между другото, сексът може да ускори началото на раждането също толкова добре, колкото и гинекологът. И досега някои лекари съветват жените на 41-42 седмици да не избягват контакт със съпрузите си. Ако обаче се появи кървене поради близост, по-добре е да отидете в болница..

Внимание! След като мукозната запушалка се отдели, няма да навреди използването на презерватив по време на секс, за да се избегне попадане на инфекция в матката.

Понякога по време на бременност междинната мембрана между феталния пикочен мехур и стената на матката расте твърде активно. Излишната тъкан под налягане пада в лумена на шията. Това може да се случи още през 2-ри триместър, но понякога се случва малко преди раждането. Децидуалният полип е компресиран, наранен по време на прегледи и секс и следователно има кървави петна в червено, розово и кафяво. Намирането на аномалия е лесно с рутинната диагностика на стола. Няма нужда да се лекува патологията, полипът ще бъде отхвърлен по време на раждането заедно с мембраната, от която расте. Но ако от него произтича силно кървене, тогава горната част се изтегля с турникет.

Наблюдавайки комуникацията във форумите, може да се отбележат случаи, когато притеснена майка на 40-42 седмици попита какво е това - появи се кафяво отделяне. И тогава тя написа, че е родила на следващия ден. И други, вече установени майки потвърдиха този симптом в тяхната ситуация..

Лекарите съветват да отидете в болница за консервация, ако кафяво или червено отделяне се появи на 41 седмица. По това време чакането не е дълго, но под наблюдението на лекарите ще бъде спокойно и безопасно. Ако контракциите не се появят до края на 42 седмици, тогава се стимулира раждането или цезарово сечение.