Колко месеца са 41 седмици?

');> // ->
Решение:

Според международната система от мерки и тегла за 1 седмица 7 дни, а за един месец от 28 до 31 дни.

Средното годишно съотношение е 365/12/7 = 4.345 седмици на месец.

Следователно 41 седмици = 41 / 4.345 = 9.44 месеца

Отговор: 9,44 месеца

Можете също така бързо да конвертирате седмици в месеци и обратно, като използвате онлайн калкулатора за конвертиране на седмици в месеци (въведете началната стойност на седмицата или месеците и щракнете върху бутона за изчисляване).


Тази страница предоставя подробно решение на проблема с превръщането на седмици в месеци (по-специално 41 седмици в месеци) и връзка към онлайн калкулатор за извършване на тази операция.

Калкулатор за дни

Калкулаторът за дни брои дни, седмици, месеци, години между две посочени дати. Изчисленията се извършват онлайн, бързо и без инсталиране на софтуер на вашия компютър. Извършените изчисления могат да бъдат запазени в паметта на калкулатора. По подразбиране Калкулаторът за дни брои дни от 1 януари 2000 г. до днес.
Можете да броите часове, минути и секунди между датите.

Калкулаторът за дни също е удобен за използване, за да разберете деня от седмицата на избраната дата.

За подробни инструкции за Калкулатора на дните вижте по-долу.

Дата 1Ден от седмицата 1БройМесецГодинана годината,век
Дата 2Ден от седмицата 2БройМесецГодинана годината,век
Опции за изчисление:Меню с опции
100
Връзка с резултата:
Добавяне към отметки
Запазени резултати

Инструкции за калкулатор на дни

Калкулаторът за дни изчислява броя дни, седмици, месеци, години и дори часове, минути и секунди между две посочени дати.
По подразбиране Калкулаторът за дни брои дни между днешната дата и 1 януари 2000 г.

Изберете Дата 1 и Дата 2 от падащите менюта за задаване на дати.
Ако трябва да смените клепача, изберете желания клепач, като щракнете върху името на клепача.
Изберете необходимата опция за изчисление: дни, седмици, месеци, години и т.н..
Изчисленията се правят незабавно, тъй като настройките се променят.

Калкулаторът на дните може да брои дни в диапазона от 40-ти век след Христа. до 40 век пр.н.е..
Извършените изчисления могат да бъдат запазени в паметта на калкулатора, като кликнете върху бутона "Запазване". Запазете до 30 стойности.
Можете да изтриете или коригирате запазени резултати.
Запазените резултати могат да бъдат вмъкнати в основните изчисления, като кликнете върху необходимия ред.

Като копирате връзката към резултата, можете да изпратите връзката към изчисленията на приятел.

ЧЗВ

Калкулаторът за ден отчита ли броя на дните през високосна година? ?

Да, разбира се. Той взема предвид не само броя на дните в годината, но и броя на дните във всеки отделен месец. Лесно е да тествате това, като експериментирате малко с настройките на Калкулатора на дните..

Исторически факти

Във връзка с несъвършенството на юлианския календар италианският астроном Лилий Алойзий създава нова версия на хронологията. Разликата му беше, че високосните години в края на века бяха само тези, които са кратни на 400.

Новата версия на календара е приета на 15 октомври 1582 г. от папа Григорий XIII и е наречена Григориан в чест на неговото име. Поради неточностите на предишния юлиански календар бяха образувани 10 допълнителни дни. Следователно преходът към нова хронология пропусна този допълнителен период от време.

Колко седмици, месеци и тримесечия по време на бременност?

Математиката на бременността се бърка доста бързо. Бременни ли сте 12 седмици или бременни 13 седмици? Това е първият ви триместър или вторият триместър? През третия месец на бременността или през четвъртия? За щастие отговорите са (относително) прости, след като знаете как да изчислите всичко. Ето какво трябва да знаете за това колко седмици, месеци и тримесечия има по време на бременност - и къде сте в момента..

Колко седмици по бременност?

Бременността продължава 40 седмици (или 280 дни) от първия ден на последната менструация. Имайте предвид обаче, че само около 30 процента от бременностите достигат 40 гестационни седмици. Всъщност пълната бременност се счита някъде между 39 и 41 седмица (което означава, че бебето, родено на 39 седмици, е не по-рано от роденото на 41 седмица).

Колко седмици в триместър?

В триместър 13 или 14 седмици (просто разделете 40 на три и ще видите защо разбивката не е точна).

Колко тримесечия има по време на бременност?

Има три тримесечия на бременността: първият триместър на бременността, който продължава приблизително от 1 до 13 седмица; втория триместър на бременността, който продължава от около 14 седмица до 27 седмица; и третия триместър на бременността, който продължава от около 28 седмица до 40 седмица (и повече).

Бременността продължава 9 месеца или 10 месеца?

Вашите 40 седмици от бременността се броят за девет месеца. Но изчакайте... ако четири седмици в месеца, това е равно на 40 седмици - 10 месеца. Дали е така? Не точно. Четири седмици са 28 дни, но месеците (с изключение на февруари, разбира се) имат 30 или 31 дни, което прави всеки месец около 4.3 седмици.

График на бременността от месец на седмица.

Ако тези обяснения ви карат главата, ето една проста разбивка за това как се броят седмици, месеци и тримесечия по време на бременност:

Триместър 1.

 • Месец 1: седмици 1-4
 • Месец 2: седмици 5-8
 • Месец 3: седмици от 9 до 13

Триместър 2.

 • Месец 4: седмици от 14 до 17
 • Месец 5: седмици 18-22
 • Месец 6: седмици 23 до 27

Триместър 3.

 • Месец 7: Седмици 28-31
 • Месец 8: седмици 32-35
 • Месец 9: Седмици 36-40

Как мога да разбера коя седмица от бременността съм в момента??

Вашият лекар казва, че сте бременна в 15 седмици, но те също така ви казват, че сте бременна в 16 седмица. И какво е правилно? Краткият отговор е и двете. И в двата случая бременността ви е правилна..

Ако сте бременна на 16 седмици, всъщност сте бременна на 15 седмици и няколко дни. Изминаха цели 15 пълни седмици, но не и 16 седмици, поради което хората казват, че сте бременна от 15 седмици и бременна от 16 седмици.

За да изясните нещата, помислете за рождения си ден. Когато сте се родили, не сте били дори на ден, но сте били в първата седмица от живота. Когато бяхте на 1 година, изживяхте първата си година и на 2 години. С други думи, на първия си рожден ден бяхте на първия ден от втората си година. Но никой не каза, че сте на 2 години. Същите правила се прилагат, когато става въпрос за вашите седмици на бременността: вие сте на "х" седмици от бременността, след това сте на "х + 1" седмици.

И така, как мога да изчисля датата на падежа?

Все още нямате датата си на падеж? Той се изчислява въз основа на последната ви менструация, вместо да се вземе предвид действителният ден, в който сте забременяли. Затова се опитайте да запомните първия ден от последния си цикъл и добавете 40 седмици към него..

Защо бременността се изчислява от първия ден на последния цикъл?

Не можете да посочите точния момент на зачеването. Това е така, защото има цял времеви прозорец: сперматозоидите могат да седят вътре и да чакат яйцеклетката да бъде оплодена в рамките на три до пет дни след като е влязла във влагалището, а яйцеклетката може да бъде оплодена в рамките на 24 часа след освобождаването..

Бременна в 41 седмица, кога ще започне раждането? Признаци за близко раждане

Доскоро се страхувахте да не доведете бебето си преди датата, но сега вече сте бременна в 10-ия месец и раждането не е започнало.. Каква е причината? Трябва ли да се притеснявате? Бързаме да ви успокоим, тъй като доста голям процент от майките носят бременността си до 41 седмици и лекарите не виждат нищо лошо в това. Факт е, че ембрионалният период е само 39 седмици и бебето има право да бъде в корема на майката, колкото му е необходимо. Кой друг знае кога ще е готов да се появи. В тази статия ще разгледаме подробно характеристиките на седмица 41, ще говорим за рисковете, заплахите и ще предложим препоръки..

41 седмици колко месеца е? На 41 акушерска гестационна седмица 9 месеца от бременността приключват (41 седмици = 9 месеца и 17 дни или 287 дни от бременността). Вие сте на 39 ембрионална седмица.

Състояние на плода при 41 гестационна седмица

На 41 гестационна седмица теглото на бебето е приблизително 3700-3800 грама, а дължината е около 55-56 см..

Най-трудният тест за бебето го очаква по време на раждането, но дори и сега, заедно с вас, той изпитва много неудобства. В продължение на три седмици бебето ви е напълно готово за раждане. И така, дихателната система е в състояние да функционира, белите дробове са пълни с повърхностноактивно вещество, което ще помогне на новороденото да поеме първия дъх и да отвори белите дробове. Кожата е уплътнена, отдолу има слой мазнина, който след раждането на детето ще поеме функциите на терморегулация. Оригинална смазка почти не е останала. Централната нервна система е достатъчно развита, за да може бебето да се роди без последици за здравето. През първата година от живота централната нервна система ще продължи да се подобрява.

По това време плодът вече е толкова голям, че трудно може да се побере в матката на майката, той може да движи само ръцете и краката. Но въпреки това детето продължава да расте, макар и не със същото темпо, както преди. Ежедневното му увеличение е 30 грама. Растежът на косата и ноктите продължава, но количеството оригинален лубрикант практически не остава.

Най-трудната и най-опасна за бебето тази седмица е липсата на кислород и други хранителни вещества поради зрялата плацента, която по това време върши работата си по-зле. За да не пропуснете фетална хипоксия, на мама се назначава CTG, с която можете да оцените състоянието на плода.

Състояние на бременна жена на 41 седмица

По това време страхът от предстоящото раждане се заменя с пренатална депресия. Бременната жена може да се чувства раздразнителна; сълзливост; продължително състояние на тревожност; разсейване на вниманието; загуба на концентрация; постоянна липса на апетит; чувство на летаргия, умора, откъсване; сънливост; чувство за вина, страх, безнадеждност; липса на сън; панически страх от раждане; липса на доверие в себе си и във възможностите си.

В последните дни на бременността мама разбира, че скоро животът й ще се промени и я очакват тежки дни. Някои може да почувстват, че са сгрешили и напразно са забременяли. Ако изпитвате това, не се притеснявайте, това състояние е свързано с действието на хормоните и то ще премине чак след раждането, а сега привлечете подкрепата на близките и прекарайте последните дни преди раждането възможно най-полезни и незабравими. Когато, ако не сега, можете да гледате нов филм, да се разхождате из магазина, да хапвате любимото си лакомство и да се срещате с приятелите си. Опитайте се да не мислите за лошото, защото когато вземете бебето си, ще забравите за своите страхове и несигурност..

Може би сега сте забелязали, че броят на движенията на бебето значително е намалял, докато болезнеността на треперенето се е увеличила. Това е норма, тъй като в корема практически не остава място, тъй като височината на маточното дъно сега е на ниво 34-36 cm.

Печалбата зависи до голяма степен от начина на живот по време на бременност, храненето и теглото преди бременността. Ако мама е собственик на слаба фигура, тогава нейната печалба ще бъде около 13-15 кг. Що се отнася до мама "в тялото", нейният прираст ще бъде нисък, като правило, тя може да наддаде 6-8 кг.

Защо трудът не започва?

Раждането е доста трудно предсказуемо явление, тъй като всяка майка е индивидуална. При изчисляване на датата на раждане гинеколозите приемат само термина и не дават 100% гаранция, че бебето ще се роди в PDR. Следователно трябва да се има предвид, че събитието може да се проточи няколко дни. За това има определени причини, за които ще говорим по-нататък..

 1. Така че, първата причина за продължителна бременност може да бъде неправилно зададена очаквана дата на раждане (PDD). Причините за неправилната настройка може да са няколко: бременната жена е забравила първия ден от последната менструация; нестабилна продължителност на цикъла; некомпетентност на лекаря.
 2. Втората причина е продължителността на менструалния цикъл. Известно е, че някои момичета имат цикъл, по-дълъг от 30 дни. Други имат по-кратък цикъл - 22-25 дни. Той може пряко да повлияе на продължителността на самата бременност. Така че при момичетата с дълъг цикъл бременността може да продължи дълги 41-42 седмици. Съответно при жени с кратък цикъл бременността завършва с раждане на 38-40 седмици. При изчисляване на датата на раждане е важно гинекологът да вземе предвид продължителността на последния цикъл преди бременността.
 3. Третата причина е късната овулация. Ако сте имали закъснение, но тестовете са били отрицателни за дълго време, тогава най-вероятно сте имали овулация в края на цикъла. Поради тази причина бебето може да се роди седмица или дори две по-късно..
 4. Четвъртата причина е психологическият фактор. Има моменти, когато мама толкова се страхува от раждането, че нервното напрежение не позволява на мускулите на матката да се отпуснат, поради което тя е в добра форма през цялото време. Освен това хормоните на стреса частично блокират половите хормони и производството на окситоцин..
 5. Петата причина е незрялостта на родовия канал. Обикновено, преди раждането, шийката на матката постепенно се съкращава и започва леко да се отваря, тъканите на влагалището и шийката на матката стават меки и еластични. Една от причините за незрялостта на родовия канал може да бъде липсата на хормони, които причиняват началото на раждането. В някои случаи може да се наложи медицинска подготовка на родовия канал.
 6. Шестата причина е липсата на физическа активност. Ниската подвижност на бъдещата майка има лош ефект върху подготовката на мускулите за раждане. Лекарите препоръчват да се води активен начин на живот през последните етапи (доколкото е възможно), за да се помогне естествено на дилатацията на маточната шийка.
 7. Различни фактори като: заболявания на ендокринната система; липса на витамини; метаболитно разстройство; аборт; дисбаланс на хормоните; и т.н..

Не забравяйте, че началото на 41 седмици все още не е критичен период, тъй като бременността ще се счита за отложена само след 41 седмици и 6 дни. Според акушерските стандарти детето все още може да остане в утробата цяла седмица, независимо дали е първо или второ раждане. В някои случаи обаче лекарят може да Ви посъветва да започнете естествено стимулиране на раждането. В тази статия събрахме най-безопасните и ефективни начини за стимулиране на труда..

Признаци или предвестници на близко раждане

Вероятно вече сте запознати с първите признаци на близко раждане. Но дори и да не усещате нищо от изброените по-долу признаци, не се притеснявайте, тялото ви „не е забравило за раждането“ и се подготвя независимо от вашите чувства. Много майки на 41 седмици празнуват следните предвестници на раждането:

Но най-очевидните признаци на предстоящо раждане са редовните контракции и отделянето на околоплодната течност. Именно тези признаци означават, че генеричният процес вече е започнал.!

Кога е време да отидете в болницата?

Когато усетите първите контракции, започнете да определяте времето между контракциите. Ако това не са фалшиви контракции, тогава периодите на почивка между контракциите постепенно ще се намаляват. Отначало контракциите могат да продължат 5-10 секунди на интервали до половин час. Редовните контракции за 20-30 секунди на интервали от 15-20 минути са сигнал, че е време да отидете в болницата. Започна латентният период на първата фаза на раждането, който продължава 4-6 часа.

Ако интервалът между контракциите е 7 минути или по-малко, тогава започва активната фаза на първия етап на раждането, шийката на матката се изглажда и е готова за отваряне. Ако все още сте у дома, трябва да побързате до болницата. Допустимо е да изчакате до този интервал у дома, ако живеете близо до болницата.

Опасни признаци, когато е по-добре незабавно да отидете в болницата:

 • Вашата бременност е по-малко от 37 седмици. В някои случаи лекарите могат да се опитат да спрат раждането. Освен това бебето може да затрудни първото вдишване..
 • Имаше кървави отделяния от гениталния тракт.
 • Изчерпали сте зелени води (детето страда от хипоксия).
 • Вече сте имали бърз труд по-рано. Ако по вашата женска линия (баба, майка или сестра) е имало бързо раждане, това също е причина да се подготвите за болницата.
 • Вашето здравословно състояние рязко се е влошило: повишено или намалено налягане, гадене, повръщане, замаяност, главоболие или загуба на съзнание.
 • Имахте планирано цезарово сечение.
 • Вашата бременност е над 41 седмици.
 • Болницата за майчинство, в която ще раждате, е далеч.
 • Има изключително болезнени контракции, без да се отпуска матката
  между;
 • Активността на плода се е променила и движението е болезнено.

Когато отивате в родилния дом, не забравяйте да вземете със себе си документите си, както и необходимите тестове, удостоверения и договор, в случай че раждането е партньорско или по договор.

Как върви трудът?

Вагиналното раждане протича в три основни етапа:

 • Появяват се контракции. Първоначално се появяват раждащи болезнени контракции, които водят до отваряне на шийката на матката. В началото контракциите продължават средно 20 секунди с пауза от 15-20 минути. По-близо до раждането контракциите стават по-дълги с продължителност около 60 секунди и с пауза от 2-3 минути.
 • Вторият етап се счита за опити, с помощта на които се осъществява непосредственото раждане на дете. По това време майката се прехвърля от пренаталното отделение в родилното. В края на този етап се ражда бебе.
 • Третият период е раждането на плацентата (плацентата). Етапът обикновено трае 5-15 минути. В някои случаи може да се наложи изкуствено изваждане на седалката на детето.

Честито раждане и здраво бебе!

Калкулатор за бременност по седмици: по датата на последната менструация или по датата на зачеването

Калкулатор за бременност онлайн

Графики за бременност по седмици преди датата на падежа

ПериоддатаОписание
Дата: изчислетеЖената може да има първите признаци на токсикоза; Повече за токсикозата.
 • Акушер-гинеколог (измерване на размера на таза, теглото и височината., Кръвно налягане, размер на корема);
 • цитонамазка от влагалището, шийката на матката, уретрата за флора и цитология;
 • назален тампон за Staphylococcus aureus;
 • анализ на изпражненията за хелминтни яйца;
 • общ анализ на кръв и урина
 • кръвен тест за hCG - анализ на нивото на хормоните, необходими за поддържане на бременността;
 • кръвен тест за определяне на кръвната група и Rh фактор;
 • кръвен тест за ХИВ, сифилис, хепатит;
 • биохимичен кръвен тест за определяне нивото на захар в кръвта;
 • тест за съсирване на кръвта - Коагулограма
 • Посещение на терапевт, офталмолог, УНГ специалист, зъболекар.
 • сеитба от влагалището - ако подозирате наличието на полово предавани болести;
 • Посещение на ендокринолог и други тесни специалисти - по показания;
Дата: изчислетеТази седмица се изисква регистрация
Дата: изчисляване от
от
 • Първото планирано ултразвуково сканиране - оценка на растежа и развитието на плода, изключване на малформации и хромозомни аномалии (оценка на риска от синдрома на Даун и синдрома на Едуардс)
 • кръвен тест от вена - "двоен тест" за определяне на риска от хромозомни аномалии и фетални дефекти в развитието.
 • Общ анализ на кръв и урина
 • Кръвен тест за антитела срещу рубеола, токсоплазма, херпес, цитомегаловирус (CMV) (ако все още не сте го приемали)
 • Анализ на урината според Нечипоренко за точно откриване на възможни заболявания на пикочната система, ако общият анализ на урината е показал някакви нарушения
 • Коагулограма за откриване на нивото на лупус антикоагулант - антитела към фосфолипиди
 • Антитела към Rh фактор в случай на несъвместимост
 • hCG кръвен тест
Дата: изчисляване от
от
 • Общ анализ на кръв и урина;
 • "Тройно изследване" - Кръвен тест за AFP (ниво на алфа-фетопротеин), hCG, за нивото на свободен естриол - идентифициране на риска от фетални патологии (скрининг за синдром на Даун)
изчисли от
от
Скрининг за синдром на Даун (T21), синдром на Едуардс (T18) и дефекти на нервната тръба (спина бифида и аненцефалия).
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината.
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината.
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
Дата: изчисляване от
от
 • Общ анализ на урината и кръвта.
 • втори планиран ултразвук - оценка на растежа и развитието на плода, състоянието на плацентата, околоплодните води, идентифициране на заплахата от прекъсване на бременността, с изключение на малформации и хромозомни патологии
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината и кръвта.
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината.
 • Доплер ултразвук - изследване на плацентарния кръвен поток, за да се изключи рискът от развитие на плацентарна недостатъчност.
 • Общ анализ на урината и кръвта
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
 • Кръвен тест за тест за глюкозен толеранс и тест на О'Съливан - изключване на гестационен (диабет) диабет
 • Общ анализ на урината и кръвта
 • Кръвен тест за антитела с отрицателен Rh фактор
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
 • Кръвен тест за нива на желязо - изключване на анемия
 • Общ анализ на урината (преди всяка среща);
 • Кръвен тест за хемосиндром - съсирване на кръвта;
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
 • Посещение при офталмолог - с късогледство;
 • Посещение на УНГ - с развитие на продължителен ринит - бременна жена;
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината.
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
 • Третото планирано ултразвуково сканиране - определяне на състоянието на плода и плацентата, съответствие на размера на плода с гестационната възраст, сърдечен ритъм и дихателни движения на плода, околоплодна течност.
Дата: изчисляване от
от
 • CTG - кардиотокографско изследване - идентифициране на риска от хипоксия - дефицит на кислород при плода
Дата: изчислете
 • Общ анализ на кръв и урина
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема). Кръвен тест за сифилис, хепатит
 • Вагинален тампон за флора
Дата: изчислете
 • Общ анализ на урината и кръвта
 • Продължителна бременност
 • Посещение на акушер-гинеколог (измерване на тегло, кръвно налягане, размер на корема).

Календар на бременността по седмици

Полезни услуги

Коментари (28)

Lyolya | 30 юни 2019 г. 15:30

Помогнете, моля, на 25 юни имаше спонтанен аборт на 5-та седмица от бременността (първа бременност). Лекарите казват различни неща, някой казва, че можете да планирате бременност след месец, някой, че трябва да пиете контрацептиви поне 3 месеца, за да възстановите фона. Ние наистина искаме бебето. Може би някой знае каква е вероятността да забременеете и да носите здраво бебе, ако не се предпазим месец след случилото се?
Отговор

manky7 | 02 юли 2019 08:52

Съчувствам на вашата скръб. Имаше подобна ситуация. Три месеца пих противозачатъчни хапчета, за да се възстановя и веднага забременях след отмяна. Сега тя е на 4 месеца и се справяме добре. Търпение към вас, всичко ще се оправи.
Отговор

Лу | 05 юли 2019 05:48

Хей. Колкото може по-далеч! Само... имате нужда от масаж на матката, който ще ви помогне да се отървете от всички сраствания и запушване на тръбите. Минус... масажът е диво болезнен (матката се масажира с ръка отвътре и стиска плътно стомаха). Минимум. 10 процедури (през ден) и (осигурен е незабавен полет (майка ми забременява с мен след 14 години пълно безплодие), моите приятели и аз също получихме дългоочаквания резултат. Препоръчително е... да се подложим на процедури в комбинация с калолечение, магнитотерапия и напояване с минерална вода
Отговор

Анжелика | 12 юли 2019 16:24

Здравейте, бременността е възможна и след толкова кратко време тя също може да бъде по-добра след 6 месеца или след една година
Отговор

Настя | 10 август 2019 14:23

Здравейте на всички, реших да разкажа историята си на 8 януари, родих дъщеря и шест месеца по-късно стана така, че тя забременя в началото се изплаши, защото не мина много време от раждането, тя дойде в болницата и лекарят каза, че матката е готова да понесе второто, наближава второто тримесечие, така че боклукът е всичко, което казват, докато забременеете и издържите
Отговор

Елена | 09 октомври 2019 10:27

Здравейте. Тя забременя през януари, спонтанен аборт на 6 седмици и отново забременя в края на февруари. Гинеколог с големи очи се съмняваше, че това е възможно. Влезе друг гинеколог и каза, че самата тя го има. Така че вече съм на 35-та седмица, хм] добре е. Бавно се подготвя за раждане. Направете свои изводи.
Отговор

Ната | 16 септември 2018 09:29

Здравейте всички! аз и съпругът ми се опитваме да забременеем от 10 години, няма нищо, докато имам една тръба, моля, кажете ми дали има шанс да забременея с една тръба и втората тръба, не знам дали работи или не.
Отговор

Галина | 02 юни 2019 10:43

Да, има такъв шанс, но както знаете, той е 50/50. Ако няма нарушения в женската репродуктивна система, освен че няма тръба, тогава има шанс. Трябва да се подложите на пълен преглед, заедно със съпруга си, за да установите отклонения от нормата, съпругата е добре, а съпругът е с неактивни или, напротив, с хиперактивни сперматозоиди. проходимост на тръбата, работата на яйчниците, полипи, белези, кисти, хормонален дисбаланс; и ако е добре да хванете дни за овулация. Късмет!
Отговор

Надежда | 10 юли 2019 11:20

Добър ден, аз и съпругът ми не можем да забременеем от 5 години. И една жена предложи народния метод: да пие коприва и жълтурчета. Пиша рецепта: лист жълтурчета и лъжица коприва изсушете в чаша вряща вода, за да го запарите, ще се охлади, за да изпиете чаша сутрин и вечер. Пийте в продължение на 2 седмици. 1 седмица почивка. Всичко ми се получи сега, по-голяма 1.6. И отново очакваме бебе.
Отговор

Oxy | 23 октомври 2019 19:07

здравей) също беше извънматочна през 2009 г., живяхме с този човек след 7 години, но нямаше резултати от бременност и щом се срещнаха още шест месеца и забременях, всичко беше успешно и след 4 години бременността отново.
Отговор

Медовина | 24 септември 2018 14:17

Проверете втората тръба за проходимост, процедурата се нарича GHA.Струва около 10 тона.След тази процедура шансът да забременеете е голям.!
Отговор

Елена | 15 януари 2019 23:06

Конешно, можеш да забременееш, само да се надяваш и да сънуваш мечти, все едно, те се молят и чакат

На света | 23 март 2019 18:40

Майка ми ме роди с една лула) и в града една жена има две тръби, вързани за нея и някак успя да забременее. така че винаги има шанс))
Отговор

Анжелика | 01 октомври 2019 23:02

Здравейте, родих три деца с една лула, сега съм бременна с 4 деца, така че всичко ще се оправи.
Отговор

Oxy | 23 октомври 2019 19:09

Всичко зависи от партньора!
Отговор

Елена | 14 август 2019 08:42

10 седмица - изисква се регистрация. Pfft, те подвеждат жените, можете да се регистрирате по всяко време. Медицината е сектор на услугите, колкото и странно да звучи)
Отговор

Инна | 11 ноември 2018 г. 14:00

Здравейте! Имам много важен въпрос за вас! Последната менструация беше 10/10/18, 14/06/18 направи ултразвук, който ми каза 3-4 седмици! Когато мога да забременея?
Отговор

Диля | 22 юли 2019 13:55

Може би имаше заплаха. Бях еднакъв. Сега 20 седмици
Отговор

Много майка | 17 юни 2019 01:08

Възможно ли е да забременеете в първия ден след менструация.
Отговор

Много майка | 16 юли 2019 13:31

Любезно, забеляза ли някой колко спи плода?
Отговор

Много майка | 17 юни 2019 01:07

Браво на всички, за тази седмица се правят 3 ултразвука?
Отговор

Инна | 11 ноември 2018 14:01

13.06.18 тестът е положителен!
Отговор

Ирина, Московска област | 20 септември 2018 11:07

Родих 4 с една лула
Отговор

Кирса Татяна Генадиевна | 01 август 2019 05:31

Бременна на 41 седмица

Може би бяхте сигурни, че ще родите бебето си „навреме“, и дори не можехте да си представите, че някога ще бъдете в четиридесет и първата седмица! Мнозина започват да се притесняват от факта, че бебето им не се ражда по никакъв начин, те мислят, че може би нещо се е случило с детето. Не се тормозете. Четиридесет седмици е само средно време. Раждането на 41 и 42 гестационна седмица също е норма. Ако бебето не бърза да се роди, то просто трябва да остане малко в корема ви. През това време той ще порасне малко, а тялото му ще узрее още малко, ще се подготви за независим живот.

Признаци и симптоми на бременност от 41 седмица

Ако времето на раждане все още не е настъпило, нищо особено не се случва с бъдещата майка на 41 седмица от бременността. Тя продължава да изпитва симптоми, които са я притеснявали през третия триместър на бременността:

Дискомфортът в областта на таза е обезпокоителен поради факта, че плодът потъва по-ниско. Главата му се придвижва към изхода от матката и започва да притиска нервите и кръвоносните съдове, като по-силно притиска пикочния мехур. Поради това жената често има желание да посети тоалетната, дискомфорт и болка възникват в областта на таза..

Хемороидите са често срещан проблем от третото тримесечие. За щастие в повечето случаи след раждането за известно време тя изчезва сама. Хемороидите са разширени области на венозния сплит около ректума. Те възникват поради факта, че матката компресира съдовете, в резултат на това изтичането на венозна кръв от долните крайници, тазовата област е нарушена. По същата причина (а също и поради задържането на излишната вода в тялото) се появяват отоци и разширени вени по краката.

Нарушения на съня. През третия триместър, и особено в края му, много бъдещи майки страдат от безсъние, не могат да заспят дълго време и често се събуждат през нощта. На първо място вината за това са хормоните и честите преживявания. В леглото не е възможно да легнете удобно, дискомфортът и болката в кръста постоянно се притесняват. Поради натиска на матката върху пикочния мехур, от време на време се дърпа до тоалетната. Някои жени развиват състояние, известно като синдром на неспокойните крака, което също пречи на достатъчно сън..

Контракции на Бракстън Хикс. Към четиридесетата или четиридесет и първата седмица от бременността почти всички бъдещи майки знаят добре какво е това и са имали време да изпитат тези контракции повече от веднъж. "Тренировъчните" контракции подготвят матката за раждане. Те са безболезнени, бързо преминават сами и изчезват, след като жената смени позицията на тялото си. До края на бременността те стават по-чести, силни..

Промени в благосъстоянието. През третия триместър бъдещите майки бързо се уморяват, често нямат сили да готвят храна, правят домакински задължения. Но понякога има силни изблици на енергия. Понякога дори се случва през нощта. Искам да направя много, да подредя нещата в къщата, да подготвя стаята и нещата за нероденото дете. Така се проявява „инстинктът за гнездене“, който жените са наследили от своите далечни предци. Това е нормално, основното е да спазвате мярката и да не се изтощавате..

Ако не можете да спите посред нощ и искате да направите нещо, не бързайте да местите мебели или да грабвате прахосмукачката. Направете нещо спокойно. Можете да прочетете книга, да направите някои бележки в дневника, да завържете, да вдигнете. Всичко това ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо. Приспособленията за телевизор, компютър и мобилни устройства не са най-добрият избор, тъй като техните екрани излъчват "синя" светлина - тя пречи на циркадните ритми и пречи на съня.

Нови симптоми през четиридесет и първата седмица от бременността

Вече може да имате симптоми, които не сте имали преди. Обикновено те казват, че раждането ще започне скоро - може би днес или може би след няколко дни:

 • Диарията замества запека, когато хормоните отпускат мускулите в стената на матката, за да ги подготвят за раждането. Този ефект засяга и мускулите в чревната стена, оттам и разхлабените изпражнения.
 • Лигавични вагинални секрети, смесени с кръв - понякога могат да бъдат розови или кафяви. Появата им предполага, че шийката на матката се разширява преди раждането..
 • Болката в долната част на гърба става по-силна и се появяват крампи на краката. В последните дни преди раждането този симптом е особено нарастващ..
 • Необичайни ставни усещания. Може да ви се струва, че движенията в тях са станали по-свободни. Това се дължи на факта, че хормонът релаксин отпуска мускулите и връзките ви..
 • От влагалището излиза лигавица. Преди това тя затвори изхода от матката. Лигавицата запушва по различни начини: понякога под формата на единична маса, понякога на фрагменти. Може да съдържа малки кървави примеси..
 • Напълняването спира. Някои бъдещи майки дори отслабват преди да родят..

Бременност на 41 седмици близнаци

Четиридесет и една седмици е много дълго време за многоплодна бременност. Най-често близнаците се раждат на 36–37 седмици. Такива бъдещи майки рядко носят бременност дори до 40 седмици..

Определени рискове се увеличават, ако бременността продължи по-дълго от обикновено. Но не се паникьосвайте преди време. Докато лекарят казва, че всичко е наред с вас и вашите малки, нямате причина да се притеснявате..

Четиридесет и първата седмица от бременността е колко?

Гестационната възраст може да бъде изчислена по различни начини. Най-често акушер-гинеколозите броят от първия ден на последната менструация. Гестационната възраст, изчислена по този начин, се нарича акушерска. Ако периодът се брои от момента на зачеването, той се нарича ембрионален.

Не е нужно да имате медицинско образование, за да забележите, че тук не всичко е логично. Изглежда, че ембрионалният период на бременността е по-точен, той започва от момента, в който се сливат половите клетки и в корема на бъдещата майка се появява ембрион. Акушерският термин в това отношение е напълно "погрешен". Последният период започва около две седмици преди деня на зачеването. Тоест цели две седмици една жена се счита за бременна, въпреки че всъщност бременността все още не е настъпила.

Независимо от това, акушер-гинеколозите се ръководят точно от акушерския период на бременността. Всичко е свързано с удобството. Всяка бъдеща майка може да каже със сигурност кога е започнала последната й менструация, така че винаги има ясна забележителност, дата, от която да се отброи. Моментът на зачеването не се проявява с никакви очевидни симптоми и е почти невъзможно да се каже в кой ден се е случило. Следователно ембрионалният термин не е популярен..

 • Четиридесет и първата седмица от акушерството е тридесет и деветата седмица от фетуса.
 • Четиридесет и първата седмица от плода е четиридесет и третата акушерска седмица.

Какво се случва с плода на 41 гестационна седмица?

На четиридесет и първата седмица от бременността плодът расте малко повече. Той е с размерите на средна диня или тиква. Дължината на тялото му е около 51-52 см, теглото - 3500-3600 грама.

Разбира се, тези цифри са само ориентировъчни, средни показатели. През първите седмици на бременността всички ембриони си приличат, почти като две капки вода. Плодовете през третия триместър варират и растат неравномерно. При спешно раждане нормалното тегло на новороденото е от 2500 до 4000 грама. И дори ако теглото на бебето е малко извън този диапазон, най-вероятно това не е страшно и не означава, че то има някакви сериозни здравословни проблеми. Такива деца може просто да се нуждаят от повече внимание и грижи от медицинския персонал..

Теглото на новороденото директно зависи от датата на раждане. Колкото по-дълго детето е в корема на майката, толкова повече време му трябва да порасне.

В допълнение, фактори като:

 • Измервания на тялото на родителите. Ако мама и татко са високи, тогава новороденото вероятно ще бъде голямо. Теглото и ръстът му ще бъдат над средните.
 • Броят на плодовете в матката. Ако една жена е бременна с близнаци или тризнаци, тогава нейните бебета ще бъдат по-малки, отколкото по едно и също време с едноплодна бременност.
 • Брой раждания. Обикновено първото дете след раждането е с по-ниско тегло и ръст от по-малките си братя и сестри.
 • Новородените момчета обикновено са по-големи от момичетата.
 • Ако бъдещата майка страда от високо кръвно налягане, пуши, пие алкохол, детето й ще бъде по-малко.
 • Ако една жена наддаде твърде бързо по време на бременност или страда от диабет, тя ще роди по-голямо бебе.
 • Здравословното хранене по време на бременност е от съществено значение за нормалния растеж и развитие на вашето бебе. Ако бъдещата майка е постоянно недохранена и не получава нужните хранителни вещества, бебето й ще расте по-бавно. Постоянното преяждане и нездравословните храни правят плода по-голям.
 • Някои инфекции, вродени малформации могат да повлияят на растежа на бебето в утробата и след раждането.

Колкото по-голям, толкова по-добре?

Класическият образ на здраво новородено е наедряло малко дете с наедряли бузи, но има разумна граница за всичко. Ако теглото на бебето след раждането е много по-високо от нормата, това е изпълнено с някои здравословни проблеми..

Често гестационният диабет при жена по време на бременност води до раждането на твърде голямо бебе. В същото време през първите дни от живота бебето има проблеми с поддържането на нормално ниво на глюкоза в кръвта. Тези бебета често се нуждаят от допълнително хранене и дори интравенозна глюкоза..

Защо в началото на живота децата отслабват?

Това е нормален физиологичен процес. Факт е, че когато се роди бебе, в тялото му се съдържа някакво допълнително количество течност. Смята се, че през първите дни от живота детето обикновено може да загуби от 7 до 10% от първоначалното си тегло. След това, в рамките на около 2 седмици, бебето ще възвърне предишното си тегло..

През първия месец от живота бебето добавя около 30 грама на ден. На месец расте с 2,5-4 см.

Теглото и височината при раждането все още не казват нищо

Много бебета се раждат много малки и когато станат юноши след много години, те изпреварват своите родители и всички свои връстници в растеж. Други, напротив, са родени „герои“ и като възрастни имат височина под средната. По принцип два фактора оказват влияние върху човешкия растеж: генетика и хранително качество.

Каквото и да е вашето бебе, можете да бъдете сигурни: през първата година от живота то ще расте много бързо.

На четиридесет и първата седмица плодът е напълно оформен, готов за раждане и практически не се различава от новороденото. Белите му дробове са готови да поемат първия си дъх. Те вече съдържат достатъчно количество сърфактант - сърфактант, който ще поддържа белодробната тъкан в изправено състояние. Малко сърце бие със скорост, която е около два пъти по-голяма от сърдечната честота на майка ви. В червата има определено количество меконий, първичният стол. Най-вероятно ще изчезне веднага след раждането..

Нероденото дете има добре развита нервна система. През последните седмици мозъкът му активно узрява: в него се появяват нови клетки, възникват нови връзки между невроните. Подобрението на нервната система ще продължи и след раждането..

41-седмичният плод вече има доста здрави кости, в тях постепенно протича процесът на вкостяване. Черепът все още не представлява една структура: той се състои от отделни кости, които са свързани относително подвижно и дори могат да се движат една спрямо друга. Това е необходимо, за да се улесни преминаването на детето през родовия канал на майката..

Ноктите на бебето растат - след раждането те може вече да са толкова дълги, че ще се нуждаят от подстригване. Косата расте по главата, но всички деца имат различна скорост. Някои бебета се раждат почти напълно плешиви, други имат гъста коса. Не казва нищо за това колко пухкава ще бъде косата на детето ви в бъдеще. Дори цветът на косата може да се промени с течение на времето..

При момчетата процесът на спускане на тестисите е почти напълно завършен. По време на раждането те трябва да са в скротума..

Веднага след раждането в тялото на бебето може да се забележи определено количество специфично вещество, което се нарича смазка, подобна на сирене. Необходим е за защита на кожата и за улесняване на преминаването през родовия канал..

Имунитетът на бебето все още е слаб. След раждането защитата му ще бъде осигурена от антителата на майка му, които той ще получава в кърмата..

Много хормони на стреса!

Смята се, че в началото на раждането тялото на бебето започва активно да произвежда някои хормони и ги изпраща в плацентата. Но истинският хормонален взрив в тялото на бебето се случва по време на раждането. Може би такова огромно количество хормони на стреса човешкото тяло никога повече не произвежда в живота. Това е необходимо, за да може детето бързо да се адаптира към живота извън корема на майката и да се активират в него всички необходими рефлекси..

Движения на плода на 41 гестационна седмица

През последните седмици на бременността усещанията в стомаха на бъдещата майка се променят. Няма повече остри удари, ритници, удари. Вместо това се усеща плавен натиск и търкаляне. Промените се случват по две причини:

 • Поради факта, че тялото на плода се увеличава по размер, свободното пространство в матката е значително намалено. Сега нероденото дете вече не може да се преобръща, да размахва ръце и крака във всички посоки..
 • Поради узряването на нервната система движенията на плода стават по-плавни и координирани. Това вече не са остри дрънки.

Продължете да броите броя на феталните коремни движения ежедневно. Това трябва да се прави ежедневно до самия край на бременността. Изберете време, когато детето ви обикновено е най-активно. Седнете на легло, диван или стол, така че да се чувствате комфортно. Пребройте два часа и пребройте всяко движение на бебето, което усещате в корема си. След два часа трябва да преброите поне десет движения. Ако се окаже по-малко, трябва да информирате лекаря за това.

Със сигурност вече сте проучили добре съня и будността на вашето неродено дете. И най-вероятно не отговаря на вашия режим. Когато ходите и правите бизнес, бебето е в покой и не се усеща: люлеенето на таза ви го приспива и то заспива. Когато легнете да си починете или да заспите, активността започва в стомаха ви. Много бебета продължават да се придържат към този "грешен" режим след раждането. През деня спят, а през нощта постоянно плачат и изискват вниманието на майка си..

Ултразвук на 41 гестационна седмица

На четиридесет и първата седмица от бременността лекарят може да предпише ултразвуково сканиране, за да оцени състоянието на плода, неговия размер, двигателна активност, да провери дебелината и степента на зрялост на плацентата, сърцето на бебето и кръвния поток в големи съдове..

Показатели, които могат да бъдат оценени по време на ултразвуково сканиране на 41 гестационна седмица:

Индекс

Нормална стойност

Зрелост на плацентата

Индекс на околоплодната течност - характеризира количеството на околоплодната течност

Бипариетален размер (напречен размер на главата)

Фронтално-тилен размер (надлъжен размер на главата)

Дължина на бедрената кост

Дължина на пищялната кост

Дължина на раменната кост

Дължина на костта на предмишницата

Поява на ултразвукови изображения на 41 гестационна седмица:

Какво се случва с матката и корема при 41 гестационна седмица?

При полово зряла жена матката е приблизително колкото юмрук. Дължината му е 5–8 см, ширината - 3,5 см, дебелината - 1,5–3 см. До края на бременността тя значително се увеличава и достига размерите на голяма диня. По време на раждането средната му височина е 38 см, а ширината му е 24-26 см. Разбира се, тези показатели са променливи и могат да се различават при различните бъдещи майки.

За да побере плода, матката расте 500-1000 пъти първоначалния си размер преди бременността.

На 41 гестационна седмица най-горната част - очното дъно - е близо до гръдната кост. Разстоянието от него до горния ръб на пубиса е 36 см (височината на маточното дъно), обиколката на корема е 100 см.

В стената на матката има силни мускули - по време на раждането те ще изтласкат бебето навън. В долния сегмент на матката мускулите не са толкова силни, те са по-слабо снабдени с кръв. Тук, отдолу, на матката се прави разрез по време на цезарово сечение. Помага за свеждане до минимум на загубата на кръв.

Колко трябва да напълнее бъдещата майка?

През третия триместър бъдещата майка добавя средно 450-500 грама на седмица. Но през седмицата, предшестваща раждането, увеличението ще бъде по-малко или изобщо няма да бъде. Може дори да отслабнете малко - това е знак, че бебето ще се роди много скоро..

Средното увеличение през целия период на бременността ще зависи от това колко сложна е била жената преди зачеването на дете:

 • Ако сте имали средно телосложение - 11-16 кг.
 • Ако сте били с наднормено тегло - 7-11 кг.
 • Ако сте претеглили малко за вашия ръст - 16-20 кг.

Разбира се, тези показатели са ориентировъчни и не трябва да се следват до грам. Всяка жена е индивидуална, всички бебета растат през третия триместър по различни начини и се раждат с различно тегло.

Килограмите, натрупани по време на бременност, се разпределят по следния начин:

 • теглото на нероденото дете е средно 3600 грама;
 • плацента - 900-1400 грама;
 • тъкан на гърдата - 900-1400 грама;
 • увеличение на обема на циркулиращата кръв - 1800 грама;
 • мастна тъкан, необходима за раждане и кърмене - 2400-4000 грама;
 • увеличаване на размера на матката - 900-2300 грама.

Ако през третия триместър на бременността бъдещата майка е наддала твърде бързо, това не е много добре за здравето на нероденото дете и може да усложни хода на раждането. Разбира се, сега, когато бременността е преминала 40 седмици, е твърде късно да се предприемат радикални мерки. Не можете да отслабнете бързо: това ще навреди на вас и вашето неродено дете. Ако обаче водите здравословен начин на живот през последните дни преди раждането, ситуацията може да се подобри до известна степен. Преди всичко е важно да се храните правилно и да поддържате физическа активност..

Как да се храним добре на 41 седмица от бременността?

Препоръките не се променят. Все още трябва да приемате около 300 калории дневно - но тези калории трябва да са здравословни. Бърза храна, удобни храни, шоколад, бонбони и сладкарски изделия, сода - всички тези храни са вредни за вашето здраве, особено ако ги ядете в големи количества и често. Празните калории причиняват наддаване на тегло, увеличават риска от гестационен диабет и здравословни проблеми при бебето след раждането.

Алкохолът, както и през цялата бременност, е строго противопоказан. С кофеина трябва да се борави внимателно. Максимум една малка чаша слабо кафе на ден.

В диетата трябва да присъстват разнообразни храни: бяло (в по-голяма степен) и червено (малко) месо, риба, яйца, различни плодове и зеленчуци, бобови растения, зърнени храни. Не трябва да се увличате с вътрешности. Те съдържат много витамин А, вреден е в големи дози, могат да се появят симптоми на хипервитаминоза.

Бъдещата майка трябва да пие достатъчно течности. Дехидратацията е изпълнена с негативни последици. Дори и да се притеснявате от често уриниране, това не е причина да скъсите режима си на пиене..

Физическа дейност

Ако се чувствате добре, нямате никакви симптоми и Вашият лекар не Ви е дал конкретни съвети, нямате причина да се отказвате от физическа активност. Продължавайте да тренирате, но в разумни граници. Нищо не трябва да се прави със сила. Ако сте уморени, по-добре прекъснете класовете и си починете. Не правете упражнения, по време на които можете да паднете, да нараните стомаха си. Ако сте свикнали да се разхождате на чист въздух, но сега навън е ледено и никой не може да отиде с вас, по-добре си стойте вкъщи. Изпълнете прост набор от упражнения. Домакинската работа също е физическа активност..

Добре ли е да правите секс?

Можете да правите секс чак до раждането. В това няма нищо опасно. Напротив, интимността е полезна, защото подобрява психо-емоционалното състояние на бъдещата майка, помага за засилване на емоционалната връзка с партньора. Разбира се, струва си да си припомним някои противопоказания:

 • някои усложнения на бременността, при които лекарят препоръчва въздържание;
 • признаци на полово предавана инфекция при бъдещата майка (в този случай спешна нужда от посещение на лекар!) или при бъдещия татко;
 • лошо здраве на бъдещата майка, силна умора.

Ако бъдещата майка няма постоянен партньор, тогава безразборният полов акт е строго противопоказан - рискът от инфекции, опасни за бебето, се увеличава. Избягвайте позиции в леглото, по време на които трябва да упражнявате голямо напрежение, ако има риск да паднете по корем или случайно да паднете върху него, натиснете партньора си.

Съвети за жени на 41 седмица от бременността

 • На първо място, не се притеснявайте от продължителна бременност. Четиридесет и една седмици е нормалното време за раждане..
 • Ако искате да запазите кръвта на пъпната връв или плацентарната тъкан на бебето, това е трябвало да се погрижи по-рано. Но дори и сега не е късно. Можете да сключите споразумение със специализирана организация.
 • Чантата за майчинство трябва да бъде събрана и винаги лесно достъпна на видно място.
 • Докато все още имате време, запасете се с разнообразни храни във фризера. След раждането ще трябва да се храните добре и няма да има време за пазаруване..

Как да поддържаме психо-емоционален баланс на 41 гестационна седмица?

През четиридесет и първата седмица от бременността бъдещата майка има много причини за стрес. Първо, безпокойството, честите промени в настроението и преживяванията са естествени последици от хормоналните промени в тялото. На второ място, до края на бременността много жени са много изтощени. Те са притеснени от много симптоми и не могат да получат достатъчно сън. И накрая, трето, самият факт, че детето не е родено „навреме“ - на 40 седмици - се превръща в допълнителен източник на чувства.

Ето няколко съвета, за да запазите спокойствието си през това стресиращо време:

 • Може би сега трябва да ограничите възможно най-много комуникацията по телефона и в социалните мрежи. Сигурно има много хора около вас, които постоянно се обаждат, пишат, питат дали вашето раждане е започнало, дават съвети как да ускорите началото му. В социалните мрежи можете да публикувате на стената си запис от типа „Бях на лекар днес, той каза, че всичко е наред с мен и детето, чакаме бебето да се роди“. Можете да поставите телефонен секретар на телефона си с подобно съобщение. Така всички ще са наясно и няма да ви дразнят със своите въпроси и съвети..
 • Ако имате важни неща за вършене, най-добре ги планирайте за първата част на деня. Опитайте се да отделите време за дрямка по време на обяд. Подремнете поне 20 минути, за да ви помогне да възстановите силата си..
 • Опитайте се да се разсеете от тревожните мисли. Интересна книга, телевизионен сериал или вълнуващо хоби може да ви бъде асистент..
 • Опитайте се да се събирате по-често с приятели, близки хора, с които можете да се забавлявате, да говорите на неутрални теми.
 • Разходките на чист въздух помагат за ободряване и подобряване на настроението ви..
 • Използвайте утвърждения. Това са специални мотивиращи фрази, които помагат да се създаде правилното настроение, когато се повтарят многократно. Съществуват различни техники за работа с утвърждения, много от които могат да бъдат намерени в Интернет. Има специални картички, на които са написани мотивиращи и утвърждаващи живота изявления за бъдещи майки. Когато тъгата се преобърне и неприятните преживявания се въртят в главата ви, трябва да извадите произволно една карта от тестето и да прочетете написаното върху нея. За да се засили ефектът, на такива карти до надписите се поставят мотивиращи картинки..

Ако имате лошо настроение, депресия, чувство на безнадеждност повече от две седмици - не отлагайте, консултирайте се с лекар. Тези симптоми, които не изчезват толкова дълго време, могат да показват депресия. Тя ще продължи да съществува и след раждането и значително ще съсипе живота на вас и вашето бебе. На някои бъдещи майки трябва да се предписват антидепресанти.

Притеснявате ли се, че раждането ви „закъснява“? И знаете ли, че в 70% от случаите това се дължи на факта, че гестационната възраст просто не е изчислена съвсем правилно? Четиридесет и първа и четиридесет и втора седмица всъщност често са четиридесет.!

Какви изследвания трябва да се направят?

Тази седмица определено ще бъдете поканени на акушер-гинеколог в антенаталната клиника - поне веднъж, но най-вероятно двама. Лекарят, както винаги, ще прецени състоянието ви, ще попита за оплакванията ви, ще измери вашето тегло, коремна обиколка, височина на маточното дъно, пулс, кръвно налягане, ще изследва краката ви за оток и разширени вени.

За да се следи състоянието на плода след 41 седмица от бременността, лекарят може да предпише следните тестове:

Тест без стрес

Това е кардиотокография. Към тялото на майката са свързани специални сензори, които записват сърдечната честота на плода. Винаги, когато майката усети, че бебето се движи в стомаха й, тя трябва да натисне специален бутон. Обикновено сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута, 2 ускорения трябва да се случат в рамките на 20 минути.

Ако детето не се движи или пулсът му не се ускорява през това време, резултатът от теста се счита за нереактивен. Но не се притеснявайте преди време, в 75% от случаите това все още не означава нищо, а детето се оказва напълно здраво. Може би по време на проучването той просто е бил неактивен или заспал. Следователно, ако резултатът е "лош", трябва да повторите теста без стрес след 24 часа или да проведете други изследвания.

Стрес тест

По време на това проучване едновременно се измерва сърдечната честота на плода и се записват контракциите на матката. Ако по време и след следващата контракция феталното сърце не се свива по-бавно, резултатът се счита за отрицателен. Това означава, че детето е добре..

Ако сърдечната честота се забави в отговор на маточната контракция, резултатът се посочва като положителен. В 30% от случаите това е „фалшива аларма“. Но често отрицателен резултат показва висок риск от смърт на плода поради кислороден глад. В такива случаи естественото раждане е противопоказано и лекарят ще предпочете цезарово сечение..

Ултразвукова процедура

Ултразвукът помага да се оцени размерът на тялото на плода, състоянието на вътрешните му органи, движението, сърдечния ритъм, притока на кръв в големи съдове, пъпната връв, количеството на околоплодните води.

Увеличават ли се рисковете, ако жената не е родила на 40 гестационна седмица??

Според статистиката всяка десета бременност продължава повече от 42 седмици и това крие определени рискове за плода. Ако четиридесет и втората седмица на бременността е приключила и раждането не е започнало, лекарят ще реши дали да стимулира раждането или да роди чрез цезарово сечение.

Раждането в интервала от 40-42 седмици се счита за спешно, тоест това е нормално време. Но наскоро акушер-гинеколозите преразгледаха някои позиции по този въпрос. Ако една жена носи бебе за повече от 40 седмици, някои от рисковете все още се увеличават:

 • Плацентата „остарява“ и в резултат способността й да доставя на нероденото бебе кислород може да бъде нарушена. В този случай се развива вътрематочна хипоксия - кислороден глад.
 • Детето расте и заема все повече и повече място в матката, обемът на околоплодните води значително намалява и това заплашва със свиване на пъпната връв.
 • Може да възникне макрозомия - състояние, при което плодът става много голям и има затруднения с преминаването му през родовия канал. В такива случаи може да се наложи използването на форцепс или вакуумна екстракция по време на раждането - тези процедури крият определени рискове. Понякога естественото раждане става невъзможно и единственият изход остава - цезарово сечение.
 • Има повишен риск бебето да се нуждае от специални грижи и внимание в отделението за интензивно лечение на новородените след раждането.
 • Ако бременността продължи повече от 40 седмици, рискът от мъртво раждане се увеличава (въпреки че все още е много нисък). На 40 седмици рисковете са 2-3 на 1000 деца, а след 42 седмици - 4-7 на 1000 деца.

Като цяло, ако говорим за отклонения от „стандартния“ период от 40 седмици, по-добре е да раждаме по-рано, отколкото по-късно. Не си струва да се притеснявате преди време. Много бебета, родени на 41-42 седмици, са съвсем нормални и здрави. Лекарят обаче ще е наясно с потенциалните проблеми и вероятно ще реши да обсъди с вас възможността за предизвикване на раждане сега..

Как да предизвикате раждане на 41 гестационна седмица?

Първо, не се опитвайте да го направите сами. Решението трябва да се вземе от лекаря. Ако акушер-гинекологът каже, че всичко е наред, няма от какво да се притеснявате, няма рискове за здравето на детето ви.

Лекарят може да предложи различни начини за предизвикване на раждане. Преди да вземете решение, попитайте Вашия лекар как точно ще протече процедурата, колко е вероятно раждането да започне след нея, колко е безопасно и какви ще бъдат по-нататъшните тактики, ако избраният метод не работи..

Ръчно отделяне на феталния пикочен мехур от маточната стена. Лекарят вкарва пръст във влагалището и прави кръгови движения, за да отдели феталния пикочен мехур от маточната стена. Това води до освобождаване на хормони, простагландини, които стимулират началото на раждането. Освен това лекарят може да вкара два пръста в шийката на матката, за да я разшири. Тази процедура може да бъде неприятна и дори болезнена..

Дилатация (дилатация) на шийката на матката с катетър на Foley. Този катетър има специален дизайн: в края му има балон, който може да се надуе. Обикновено се използва в урологията: катетър се вкарва в пикочния мехур, балонът се надува вътре в него и се фиксира. За индуциране на раждането краят на катетъра се вкарва в шийката на матката и балонът се надува директно в нея, с диаметър 3-5 см. Тази процедура може да се извърши в болница или амбулаторно. Лекарят може да остави жената да се прибере вкъщи за 12-24 часа. Ако катетърът падне, това означава, че е изпълнил функцията си и шийката на матката се е разширила. Обикновено, когато балонът се надуе вътре в шийката на матката, жената не усеща нищо. Понякога процедурата е придружена от дискомфорт, болка, спазми.

Простагландини. Тези хормони обикновено се произвеждат в тялото на жената. Те причиняват узряване на шийката на матката и стимулират началото на раждането. Препаратите за простагландин могат да се използват за предизвикване на раждане. Те се предлагат в две форми:

 • За локално приложение - например като гелове, които се нанасят директно върху шийката на матката.
 • Таблетна форма (мизопростол). Те се поглъщат и измиват с вода, или се поставят под езика. Различните жени имат различна степен на чувствителност към простагландини. За някои лекарства действат по-силно, за други не е възможно да се предизвика раждане по този начин. Често се използват орални форми на простагландини, когато жената е загубила вода, но раждането не е започнало - поради това рискът от бактериална инфекция се увеличава.

Окситоцинът е хормон, който кара матката да се свива. За индуциране на раждането се използва неговият синтетичен аналог, Pitocin. Лекарството се прилага интравенозно. Индивидуалната чувствителност към него също може да варира, поради което след приложението на хормона лекарят трябва постоянно да наблюдава състоянието на жената.

Отварянето на феталния пикочен мехур (амниотомия) е процедура, по време на която лекарят отваря феталния пикочен мехур със специален инструмент, наподобяващ кука, като по този начин изкуствено води до оттичане на амниотичната течност. Процедурата може да бъде разочароваща, но е безболезнена. Обикновено амниотомията се извършва с използване на простагландини и окситоцин. След отварянето на феталната торбичка няма връщане назад: трябва да раждате. В противен случай съществува голям риск инфекция да попадне в матката и нероденото дете ще страда от това..

Мифепристон при бременност 41 седмици често се използва за подготовка на шийката на матката за раждане. Това лекарство блокира ефектите на хормона прогестерон и повишава чувствителността на матката към простагландини. Мифепристон се предлага в таблетки и може да се приема само в болница под лекарско наблюдение. Жената пие едно хапче, след това още един ден по-късно. След 2-3 дни проверете как матката е готова за раждане, ако е необходимо, инжектирайте окситоцин, простагландини.

Индукцията на труда може да отнеме 2-3 дни. Зависи от това колко добре тези или тези от горните методи работят за определена жена..

Колко безопасна е индукцията на раждането?

Няма абсолютно безопасни медицински процедури. Индукцията на труда не е изключение. Възможни са някои усложнения:

 • Простагландините и окситоцинът могат да доведат до твърде много свиване на матката. Поради това сърдечната честота на бебето може да се промени. Следователно състоянието на жената трябва да бъде постоянно наблюдавано, тя трябва да бъде в клиниката, нейните показатели се наблюдават с помощта на сензори. Ако матката се свие твърде много, трябва да се прилагат лекарства, за да се отпусне..
 • Ако преди това жената е била бременна и е имала цезарово сечение, силните контракции на матката по време на индукция на раждането могат да доведат до нейното разкъсване на мястото, където се намира белегът. Вероятността за това усложнение е ниска - по-малко от 1%, но лекарят трябва да помни за това.
 • След отваряне на феталния пикочен мехур, ако раждането не започне дълго време, съществува риск от инфекция. В този случай простагландините и окситоцинът може да не работят. В такива случаи възниква въпросът за цезарово сечение..
 • Съществува риск от пролапс на корда при амниотомия.

Основните противопоказания за предизвикване на раждане през четиридесет и първата седмица от бременността:

 • Предишно цезарово сечение: съществува риск от руптура на матката.
 • Плацента превия.
 • Обостряне на генитален херпес.
 • Седалищно предлежание и напречно положение на плода.

В такива случаи лекарят ще препоръча прибягване до цезарово сечение..

Как можете сами да ускорите раждането на 41 гестационна седмица??

Някои жени, ако бременността се забави, прибягват до "народни" методи за стимулиране на раждането. Ефективността им не е научно доказана, но някои от тях са доста безопасни и можете да ги изпробвате:

 • Яжте пикантно. Може да се добавя към къри или чушки. Смята се, че помага за стимулиране на маточните контракции.
 • Много жени се страхуват от полов акт през третия триместър на бременността, защото знаят, че спермата съдържа простагландини. Тези страхове са неоснователни, тъй като в спермата има много малко простагландини, те не могат да провокират преждевременно раждане в такива количества. След 40-та седмица на бременността обаче някои бъдещи майки започват да бъдат сексуално активни с надеждата, че това ще помогне за предизвикване на раждане. Можете да опитате и вие. Основното е без прекомерен фанатизъм..
 • Честото ходене допринася за пролапса на главата на плода и отварянето на шийката на матката.
 • Стимулирането на зърната освобождава хормона окситоцин, който кара матката да се свива. Някои жени използват помпа за кърма за това..
 • Има билкови лекарства и хранителни добавки, които помагат да се предизвика раждането. Те не са безопасни и често им е трудно да установят оптимални дози и рискове от странични ефекти. Ето защо, ако решите да използвате такива средства, първо се консултирайте с Вашия лекар..
 • Има доказателства, че акупунктурата (акупунктура) допринася за съзряването и разширяването на шийката на матката. Ако процедурата се извършва от квалифициран специалист в клиниката, тя е безопасна.

Кога трябва да посетите лекар?

Най-важната причина за контакт с акушер-гинеколози през последните седмици на бременността са, разбира се, признаци на започнала раждане..

Има някои тревожни симптоми, появата на които увеличава рисковете за самата жена и нероденото дете. Ако те започнат да се притесняват, трябва също незабавно да се консултирате с лекар:

 • Обилно кървене от влагалището.
 • Силно повишаване на телесната температура.
 • Силна коремна болка.
 • Признаци на ТОРС: треска, хрема, кашлица, болки в гърлото и болки в гърлото, пресипналост.
 • Признаци на чревна инфекция: коремна болка, чести течни изпражнения, повръщане. Това създава риск от дехидратация..
 • Признаци на пикочно-половите инфекции: зачервяване, сърбеж, обриви в областта на гениталиите, вагинално отделяне с неразбираем цвят с неразбираема миризма, болка и спазми по време на уриниране.
 • Бързо наддаване на тегло, повишен оток, повишено кръвно налягане, проблеми със зрението - тези признаци могат да показват сериозно усложнение на бременността, прееклампсия.
 • Твърде редки (по-малко от 10 за 2 часа) фетални движения в корема или пълното им отсъствие.

Какви лекарства могат да се приемат на 41 гестационна седмица?

На 41 гестационна седмица бебето е напълно оформено, то е готово за раждане. Всички негови органи вече функционират. Следователно лекарствата няма да могат да причинят груби малформации, но много от тях все още са опасни. Те могат да доведат до някои нарушения след раждането..

Лекарствата имат различна степен на опасност за плода, които не винаги са добре проучени и в зависимост от това се разделят на групи. Някои лекарства могат да се използват, други - с повишено внимание и само както е предписано от лекар, а трети определено са противопоказани за бъдещи майки. Това обикновено се посочва в листовката. Но дори да пише, че лекарството може да се използва от бременни жени, не трябва да се самолекувате. По-добре да се консултирате с Вашия лекар още веднъж.

Моля, обърнете внимание: много лекарства, които не могат да се използват по време на бременност, също са противопоказани за кърмачки.