40 седмици бременна - последната стъпка по пътя към чудото! Въпреки че целият път към раждането на дете вече е преминат, предстои най-важното събитие - раждането. Бъдещите майки са в състояние на треперещ страх от неизвестното, на първо място, това, разбира се, се отнася за онези майки, на които това е първата бременност. Сега последният етап е в ход: тялото на жената се подготвя за раждане, а детето се подготвя за това събитие..

40 седмица от бременността колко месеца е

40 акушерска седмица на бременността е вече 10 месеца от бременността, III триместър. Трудовата дейност може да започне по всяко време.

Какво се случва с бебе на 40 седмици?

Началото на 40-та седмица от бременността означава, че срещата с бебето ще се провежда от ден на ден, а детето вече чака това..

На 40 седмици теглото му вече е 3-4 кг. Някои бебета тежат до 5 кг. За да роди толкова големи бебета по естествен път, жената трябва да има широк таз. В противен случай ще й бъде показано планирано цезарово сечение. Момчетата обикновено са малко по-големи от момичетата. А момичетата, макар и по-слаби, често са по-високи от момчетата. Растежът на бебетата на 40 седмици средно е 50-56 cm.

Плодът заема цялото вътрематочно пространство. Вече е тесен и му е неудобно. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-спокойни са движенията му - това се дължи на липсата на свободно пространство. През последните няколко седмици мама забеляза, че треперенето на бебето не е толкова силно. Честотата на движенията на плода на 40-та седмица не трябва да намалява много, движенията все още трябва да се усещат редовно, точно сега движенията на трохите са по-плавни и не толкова силни.

Всички органи на бебето са готови за съществуване извън корема на майката. Когато бебето се роди, белите му дробове ще се разгърнат и бебето ще поеме първия си дъх. Мама научава, че с него всичко е наред при първия плач. Понякога децата не плачат, тогава лекарят им напомня, че сега трябва да дишат сами, с лек шамар по папата.

Как изглежда новороденото??

Повечето родилки се притесняват какво ще бъде бебето им. Разбира се, предимно новородените бебета не изглеждат много привлекателни поради определени обстоятелства. Главата на бебето е удължена, тъй като приема такава форма по време на процеса на раждане, така че бебето е по-лесно да се изтласка. Кожата на бебето може да има необичаен цвят, тя може да бъде червена и жълта и дори синя, ако на бебето липсва кислород по време на раждането. При раждането кожата на бебето е покрита с народен лубрикант, състоящ се от бяла слуз и майчина кръв. В червата на новороденото в утробата се е образувал меконий - това е оригиналният черен изпражнения, който ще излезе в резултат на изпразването на червата няколко дни след раждането. Постепенно кожата на бебето се изчиства от всички неестетични черти и придобива естествен розов оттенък.

Често синеоките и русокосите бебета се раждат от родители с кафяви очи и тъмна коса. Това се дължи на факта, че докато тялото на детето няма достатъчно количество пигмент, което придава на ириса кафяв цвят. В рамките на няколко седмици очите на бебето ще променят цвета си..

Какво става с мама? Чувства на жена на 40 седмици

Матката е престанала да расте по размер, тъй като е достигнала максималния си размер. Заедно с нея стомахът спря да расте. Жената спря да напълнява и през последната седмица дори можеше да отслабне малко. Приблизителното тегло, което жените наддават по време на бременност, може да бъде 10, 15 и 20 кг, всичко зависи от индивидуалните характеристики на бременността и физиката на жената. Обикновено наддаването на тегло по време на бременност не трябва да надвишава 15-16 кг.

Бъдещата майка все още се притеснява от отоци, умора и болки в краката, гадене, киселини, диария, болки в гърба и кръста. Но на 40 седмица от бременността всичко това отпада на заден план. Основното нещо, което тревожи жената в този момент:

 • Кога да раждам? Защо детето още не е родено, защото е дошло времето?
 • Как да се държим, когато започне раждането?
 • Как да разберете, че раждането е започнало и кога да отидете в болницата?
 • Здраво ли е бебето?

Притесненията на бъдещите майки са оправдани, защото раждането е труден и отговорен процес, за който трябва внимателно да се подготвите. Ако PDD вече е преминал и все още не сте родили, тогава най-вероятно денят на предполагаемото раждане е просто неправилно изчислен. Грешка от няколко дни е напълно приемлива. Освен това момчетата, както показват статистиките, никога не бързат да напуснат топлата майчина утроба преди време. Но момичетата, напротив, бързат да видят големия свят. Във всеки случай всеки има своя дата на раждане и няма нужда да бързате с бебето.

Повечето бебета се раждат малко по-рано или малко по-късно от датата на падежа, това е съвсем нормално. Майчинският инстинкт няма да ви подведе и ще ви подкани навреме какво и как да направите правилно, за да помогнете на сина или дъщеря си да се родят. Ако раждането е първо, слушайте внимателно съветите на акушер-гинеколозите по време на раждането, те ще ви кажат как да се държите правилно.

Ако това е второто ви раждане, тогава вече знаете как да дишате правилно и какво да очаквате. Не забравяйте обаче, че вторите раждания ще се различават от първите. Тялото вече е преминало през всичко това и помни добре какво да прави. Отварянето на шийката на матката по време на второто и третото раждане е много по-бързо, отколкото по време на първото, а контракциите са по-интензивни и болезнени.

Предвестници на раждането

На 40 седмици почти всички жени показват характерни признаци, показващи скорошното начало на раждането, те също се наричат ​​предвестници на раждането. Ето някои от тях:

 1. Коремът потъна. По-близо до датата на раждане бебето пада по-надолу, главата е плътно притисната към малкия таз, като по този начин бебето се подготвя за раждане.
 2. Повтаряща се болка в долната част на корема. Жената може от време на време да изпитва неприятни, но поносими болки в корема. Това са тренировъчни контракции: коремът се втвърдява за няколко минути, долната част на корема се дърпа и долната част на гърба боли и след това болката се освобождава. Подобни контракции не водят до началото на раждането, но показват, че раждането вече е много близо и тялото се подготвя за тях с помощта на такова обучение.
 3. Изхвърляне на лигавицата. Слизестата запушалка е малко количество слуз с прозрачен цвят, а понякога и с малко количество кръв. Такъв щепсел трябваше да предпази детето от различни инфекции, но сега, ако то се е отдалечило, тогава раждането може да започне веднага или може би след няколко дни. Жената трябва да бъде внимателна, поради факта, че детето е податливо на различни инфекции, когато лигавичната запушалка престане да изпълнява функцията си.
 4. Намалена активност на плода. Преди самото раждане плодът вътре се успокоява и броят на движенията на бебето намалява, тъй като бебето се готви да премине през трудния път на раждането.

Често задавани въпроси във форумите

Въпрос: 40-та седмица от бременността изчезна, днес сутринта болката е като при менструация. Мога ли да раждам?

О: Такава болка може да е симптом преди началото на раждането. Наблюдавайте състоянието си, ако се появят спазми, които ще бъдат редовни и ще стават по-чести с течение на времето, тогава спешно отидете в болницата. Тренировъчните контракции също могат да протичат със същите симптоми..

Въпрос: 40-та седмица започна и все още няма предшественици на раждането (второ раждане). Когато раждам?

О: Предвестниците на раждането при втора бременност могат да се появят няколко дни преди раждането или дори няколко часа (всичко е много индивидуално). Второто раждане става по-бързо, поради което предвестниците се появяват много по-късно..

В: Водите са изчезнали, но няма контракции (40 седмици). Какво да правя?

О: Водите често се оттичат няколко часа преди началото на раждането, ако говорим за пълно изливане на вода. Ако след няколко часа контракциите не започнат, отидете в болницата, може да се наложи да стимулирате раждането. Също така, на 38-40 седмици има изтичане на околоплодна течност, когато те излязат в малки количества. Това се случва често и не е нещо страшно, но определено трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Раждане на 40 гестационна седмица

Първото раждане обикновено се извършва на 40-та седмица от бременността. Те започват с кратки контракции, които постепенно стават все по-чести и по-осезаеми. Шийката на матката се отваря бавно, така че първото раждане може да продължи до 15-20 часа.

Вторите раждания са много по-бързи. Контракциите вече в началото на раждането са доста интензивни и болезнени и отварянето на маточната шийка се случва няколко пъти по-бързо от първия път.

И така, 40 седмици от бременността е последната стъпка, която ще доведе до раждането на дългоочакваното щастие. Жената с нетърпение очакваше това събитие, може би изпитваше безпокойство и страхопочитание. Раждането е труден път както за майката, така и за детето, но наградата ще надхвърли всички очаквания - дългоочаквано бебе, което ще зарадва родителите си!

Бременна в 40 седмици

Дойде 40-та седмица от бременността. Десет месеца са минали от момента на имплантиране на яйцеклетката към стената на матката, според акушерските изчисления. Сега жената е на финалната линия и й остава много малко, преди да се срещне с бебето.

Всички бъдещи майки знаят термина си, очаквайки го със страх и нетърпение. Трябва да се отбележи, че макар тази седмица да се счита за последна, тялото на всяка жена е индивидуално и детето може да не се роди по това време. Но няма нужда да се притеснявате, може би датата на раждане е просто неправилно зададена и бебето ще се роди малко по-късно..

Съдържание

 • Въведение
 • 40 седмици бременна: Какви са усещанията
 • Разбъркване на плода при 40 гестационна седмица
 • Външни промени през 40-та седмица от бременността
 • 40 седмици бременна: Предвестници на раждането
 • Усложнения и проблеми на 40-та седмица от бременността
 • Развитие на плода на 40 гестационна седмица
 • 40 седмици бременна: Анализи и проучвания
 • Хранене на 40 гестационна седмица
 • Физическа активност при 40 гестационна седмица
 • 40 седмици бременна: Препоръки на гинеколога
 • Секс на 40 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

Тази седмица се счита точно за периода, в който трябва да настъпи раждането. Но въз основа на медицинската практика може да се отбележи, че през четиридесетата седмица само 4% от бъдещите майки раждат, останалите раждат по-рано или по-късно. Така че, това се случва най-често, защото датата на раждането на бебето е изчислена с грешка.

Следователно не е факт, че тази конкретна седмица ще бъде моментът на срещата между мама и бебе, но ако това се случи, не трябва да се притеснявате и тогава всичко ще се развие добре, а бебето ще се роди здраво и ще стане голяма радост за родителите си.

40 седмици бременна: Какви са усещанията

Ако преди настъпването на четиридесетата седмица жената все още не е родила, то определено ще бъде преследвана от умора, страхове от предстоящото раждане и желание бързо да се срещне с бебето си. Всички тези усещания могат да бъдат обяснени много просто. С всеки ден става все по-трудно бъдещата майка да бъде физически и психически. Коремът, който е нараснал до значителен размер, упражнява голямо натоварване не само върху гръбначния стълб и долните крайници, но и върху цялото тяло.

Става все по-трудно да се поддържаш и да се справяш с ежедневните неща. Вечер започват да се появяват силна умора, слабост, тежест и дискомфорт в долните крайници, сънливост и болка в гръбначния регион. Отбелязват се промени в настроението. На една жена може да изглежда, че раждането ще започне от ден на ден, но тя не е готова за тях или че няма да роди много скоро. Радостта рязко се заменя със страхове и апатия. В този случай трябва да се опитате да не се закачате за негатива, а да запълните последните дни на чакане на трохи с радост и положителни емоции..

Най-добрият начин да постигнете мир е да практикувате любимото си хоби. Тогава няма да има време за страхове, безпокойство и нервност, а очакването за раждане няма да изглежда толкова безкрайно. В допълнение към практикуването на хобито си, можете да отидете на кафе с приятели, да пазарувате, да пазарувате за бебе или да подготвите детската стая за появата на малкия си собственик.

Поради увисването на корема, майките усещат как се подобрява здравето им. За тях става по-лесно да дишат, киселини отстъпват и апетитът се подобрява. Но тъй като матката започва да притиска още по-силно тазовото дъно, жената уринира по-често и хемороидите могат да се възпалят. Частните пътувания до тоалетната са изтощителни, но не за дълго. За да предотвратите развитието или влошаването на хемороиди, трябва да се храните правилно.

Разбъркване на плода при 40 гестационна седмица

Бъдещата майка е толкова добра, колкото преди, усеща движенията на бебето си. Бебето обаче вече не е толкова активно, както в миналото. Сега е трудно за едно дете да се движи в матката, тъй като почти почти я е заело, поради тази причина спи почти през цялото време и тренира смучещия рефлекс на палеца си.

Най-силните и неудобни тремори се случват именно в хипохондриума, тъй като тук почиват краката на бебето. Това се случва, когато бебето се събуди и се опита да движи краката си, за да се загрее. Най-приятното и необичайно усещане е лекото трептене на кожата на корема, в резултат на хълцането на детето. За да разбере дали всичко е наред с бебето, бъдещата майка трябва да преброи броя на неговите движения, които обикновено възлизат на десет тласъка за дванадесет часа.

Можете също така да разберете какво се случва на 41 седмица от бременността, как се развива и движи бебето, какво препоръчват гинеколозите и много други. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Външни промени през 40-та седмица от бременността

Височината на дъното на матката по това време е приблизително четиридесет сантиметра. Поради факта, че детето непрекъснато се увеличава по размер, коремът става толкова голям, че кожата върху него е силно опъната, което, ако не се грижи правилно, води до появата на стрии.

Ако внимателно следите движенията на детето, можете да видите коя част от тялото му се вижда през кожата на корема. Най-често се появяват очертанията на долните крайници и главата.

През четиридесетата седмица тренировъчните контракции се появяват ежедневно. С тяхна помощ тялото подготвя матката за по-лесно пренасяне на раждането, напрягане и свиване на нейните мускулни влакна. Матката се измества в таза и заедно с нея се спуска и коремът, който преди това е бил под гърдата и е притискал диафрагмалната област.

Тъй като матката потъна в таза, жената отбелязва, че й става по-лесно да диша и че киселините, които я измъчват от втория триместър, изчезват. По това време кожата на корема започва да сърби и боли, за да се избегне това, тя трябва да се овлажнява със специални лосиони за стрии.

Големият корем затруднява движението. Освен това движенията престават да бъдат бързи и свободни както преди, следователно, разхождайки се в парка, жената трябва да бъде много внимателна да не падне и да не се нарани. За да избегнете това, най-добре е да се разхождате със съпруга или приятелките си..

40 седмици бременна: Предвестници на раждането

Четиридесетата седмица от бременността се равнява на десет акушерски месеца, като първият от тях се брои от началото на първия ден от последния менструален поток. Той е този, който се приема като отправна точка за гестационния период..

Основните предвестници на началото на раждането през четиридесетата гестационна седмица са:

 • Ежедневната поява на тренировъчни контракции, които вече причиняват значителен дискомфорт, въпреки че преди това бяха напълно безболезнени;
 • Птоза на корема по тазовото дъно;
 • Загуба на тегло с няколко килограма. Това се дължи на факта, че преди бебето да се роди, излишната течност напуска тялото..
 • Изхвърляне на лигавицата от вагината няколко дни преди началото на раждането или непосредствено преди него;
 • Изтичане или пълно разкъсване на околоплодната течност.

Трябва да се отбележи, че от тридесет и осмата гестационна седмица раждането не се счита за преждевременно, тъй като бебето вече е напълно готово за раждане. Майчиният организъм също е подготвен за раждане. Дете, родено през четиридесетата седмица, може да диша самостоятелно и да съществува без проблеми извън тялото на майката.

Усложнения и проблеми на 40-та седмица от бременността

Болката и дискомфортът притесняват бъдещата майка през целия период на бременността. Те са причинени от нарастващия стрес върху тялото, който се оказва разширяване на матката поради нарастващия плод в нея. Също така болката е свързана с разминаването на тазовите кости и появата на отоци в долните крайници.

Най-често болката се появява при:

 • Коремна област поради тренировъчни контракции;
 • Лумбален и перинеум;
 • Долни крайници поради подуване и нарушен кръвен поток;
 • Ануса поради възпаление на хемороидите;
 • Тазова област поради дивергенцията на костните стави на таза за плавно преминаване на бебето през родовия канал.

Ако усещанията за болка се засилят, гинекологът трябва да бъде информиран за това, може би те са свързани с някои усложнения. Ако възникнат, жената се насочва към болницата за изкуствено раждане.

Вагинално отделяне при 40 гестационна седмица

На четиридесетата гестационна седмица отделянето може леко да се увеличи. Ако жената забележи плътен съсирек слуз с кръвни ивици, тогава най-вероятно лигавицата, която предпазва бебето през цялата бременност на плода от патогенна микрофлора, която може да влезе в матката. Малко преди бебето да се роди, коркът излиза, за да даде бебето на света..

Ако отделянето през четиридесетата гестационна седмица стане твърде водно или кърваво, жената трябва да си събере нещата и да отиде в болницата. Изхвърлянето на околоплодната течност е доказателство за предстоящата поява на бебето, а отделянето на кръв може да е доказателство за патология на плацентата.

За да сте сигурни, че всичко е наред с детето, трябва да се свържете с гинеколог, който да проведе преглед и да установи причината за проблема.

Усложнения

С настъпването на четиридесетата гестационна седмица рискът от развитие на различни усложнения се увеличава. Поради тази причина жената трябва да бъде под наблюдението на лекар и да посещава клиника за раждане преди седмица..

Най-честите усложнения тази седмица са:

 • Кислородно гладуване на плода;
 • Млечница, която често се появява при бъдещи майки;
 • Отлепване на плацентата;
 • Гестоза.

Най-голямата опасност по това време е късната токсикоза. Когато се появи тази патология, жената се оплаква от високо кръвно налягане, гадене, силна слабост, повръщане и оток. Ако бъдещата майка забележи подобни симптоми, тя трябва незабавно да потърси помощ от специалист.

Когато се открие гестоза, гинеколозите насочват жената да стимулира раждането или цезаровото сечение, за да се избегне фатален изход, който може да засегне не само детето, но и майка му.

Неправилно положение на плода в матката

При нормален ход на носене на плод за период от четиридесет седмици, детето вече трябва да заеме правилната позиция в матката, като обърне главата си надолу. Такава поза ще му позволи да се роди без никакви проблеми, без никакви наранявания и усложнения..

Има обаче моменти, когато бебето не заема желаната позиция и се намира или през матката, или остава в позицията с крака напред. В този случай, за да не рискуват, лекарите насочват жената за цезарово сечение. Но понякога, ако детето е малко и няма заплитане на пъпна връв, бъдещата майка има право да ражда по естествен път.

Развитие на плода на 40 гестационна седмица

Размерът на бебето през четиридесетата седмица може да се сравни с малка тиква. Сега теглото му е 3500 грама, а височината му варира от 48 до 51 сантиметра. Акушерската възраст на плода е четиридесет седмици, докато ембрионалната възраст е само тридесет и осем. Ембрионалният период не се брои от първия ден на последния менструален поток, а от момента, когато оплодената яйцеклетка е фиксирана върху стената на матката.

От първия ден на своето развитие до четиридесет седмици бебето премина през пълния етап на развитие от една клетка до пълноценен човек, който чака своето време да се роди.

В белите дробове на бебето има специално вещество - сърфактант, което им позволява да се отворят и да поемат първия дъх на бебето след раждането. Стомахът и червата работят с пълна сила, смилайки околоплодните води, които бебето поглъща по време на дихателни упражнения. Разградените остатъци от околоплодната течност се натрупват в червата, превръщайки се в оригинални изпражнения, с които бебето ще се изхожда през първите дни след раждането.

Вътрешни органи на бебето

На този етап детето е развило и работи рефлекси за хващане и смучене, които бебето е тренирало през целия си престой в матката. Опита се да докосне и изучи пъпната си връв и смуче пръста си, докато спи, за да може след раждането да намери гърдите на майка си и да приложи уменията си на практика..

Органите на слуха и зрението вече са напълно оформени и изпълняват възложените им функции. Хлапето може да се съсредоточи върху обекти на интерес, той прави разлика между яркост, обем, цвят и контраст.

Всеки ден за плацентата е все по-трудно да изпълни своята функционалност и да храни бебето с кислород и необходимите му вещества. Клетъчните му структури започват да изтъняват и стареят. Поради тази причина веднага след раждането кожата на бебето има синкав оттенък и набръчкан вид. Това са признаци на липса на кислород. Но не е нужно да се притеснявате за това, след няколко дни всичко ще се нормализира.

Трохите вече имат напълно оформена репродуктивна и пикочна система. Тестисите на момчетата се спуснаха изцяло в скротума от перитонеалното пространство. Момичетата също имат яйчници, матка и вагина..

Костните структури на черепа са все още гъвкави и меки. Те трябва да останат, за да може главата на бебето да преминава свободно през тесния родов канал без никакви затруднения..

40 седмици бременна: Анализи и проучвания

През четиридесетата гестационна седмица жената трябва да посети предродилна клиника. При назначението на лекар бъдещата майка не само ще бъде попитана за общото й здравословно състояние, но и ще проучи резултатите от нейните тестове. Гинекологът също ще палпира корема, за да определи каква позиция е заемал плодът, ще изслуша пулса му, ще измери обема на корема и височината на дъното на матката, ще измери налягането и теглото на бъдещата майка.

Ако е необходимо, жената ще бъде насочена за допълнителни процедури, които включват кардиотокография. Това проучване ви позволява да установите дали бебето има кислороден глад. Ако е необходимо, ще бъдат проучени резултатите от тройния тест и ултразвуковото изследване.

Ултразвук на 40 гестационна седмица

Ако резултатите от кардиотокографията не удовлетворяват специалиста или ако изследванията на урината на бременната имат твърде високи белтъчни стойности, жената се изпраща за ултразвуково изследване. С негова помощ гинекологът може да проучи състоянието на бебето и опасностите, които го заплашват.

Също така, с помощта на тази диагноза можете да видите състоянието на плацентата, наличието на нейното отделяне и степента на зрялост на мястото на детето. Освен това лекарят ще може да открие обема на околоплодните води, размера на бебето, наличието на заплетена пъпна връв и да определи датата на раждане.

Хранене на 40 гестационна седмица

През четиридесетата гестационна седмица жената трябва да яде само висококачествени и натурални продукти, които ще са полезни както на тялото й, така и на тялото на детето. Не забравяйте, че менюто трябва да съдържа витамини, които могат да се получат от плодове, зеленчуци и билки. Освен това бъдещата майка трябва да пие витаминно-минерален комплекс, предписан от специалист в началото на бременността..

Преди да роди, жената се нуждае от много храни, съдържащи витамин К, които ще подобрят съсирването на кръвта, като по този начин предотвратяват кървенето по време на раждането. Включете във вашата диета млечни продукти, броколи, зелен лук и спанак. Този витамин има и в зеления и черния чай, зехтина и соевото масло..

Трябва предварително да помислите как да подготвите тялото за лактация, която трябва да започне веднага след раждането, тъй като бебето ще се нуждае от мляко. За целта трябва да разнообразите менюто си с говеждо, пилешко и риба. От него е необходимо да се изключат солени, пушени и пикантни храни, кафе и алкохолни напитки.

Физическа активност при 40 гестационна седмица

За съжаление през четиридесетата седмица активните майки ще трябва да се откажат от обучението за известно време. Този период вече е доста впечатляващ, така че физическата активност може да повлияе негативно на тялото на майката и детето..

Вместо да посещавате активно фитнес залата и басейна, трябва да се разхождате повече на чист въздух. Най-доброто място за разходка ще бъде парк или крайградска горска плантация. Но в същото време не се препоръчва да се отдалечава от града, тъй като във всеки един момент може да започне трудова дейност.

Също така през този период е необходимо да се изпълняват дихателни упражнения, леки упражнения и да се правят упражнения на Кегел. Не трябва да правите твърде много домакински задължения или да правите дълги разходки, за да приближите раждането. Ако гестационният процес протича нормално и по време на него не е имало заплахи, тогава раждането трябва да започне естествено, без никаква стимулация..

40 седмици бременна: Препоръки на гинеколога

Колкото и да ви се иска да посещавате по-малко антенаталната клиника, това трябва да се прави веднъж седмично. Трябва да се помни, че усложненията често се развиват на по-късните етапи. Само благодарение на своевременното посещение на гинеколога ще бъде възможно да се идентифицират усложненията на ранен етап и да се предотвратят сериозни последици.

За да съкратите времето за чакане на бебето да се роди, трябва да правите любимите си неща. Това може да бъде хоби, гледане на любимите телевизионни сериали, слушане на музика, седене с приятелки в кафене. Трябва да правите това, което носи радост и положително, защото след раждането на бебето, мама вече няма да има време за тези неща.

Трябва предварително да закупите дрехи за бебето и да съберете нещата, необходими за пътуване до болницата. Това трябва да бъдат не само дрехи за мама и бебе, но и хигиенни предмети, както и неща за изписване..

По-добре е да излизате на разходки в парка със съпруга или приятелката си. Така бъдещата майка ще може да се предпази в случай на започване на раждането, тъй като близките й ще й осигурят необходимата помощ, подкрепа и ще я доставят в болницата.

Въпросът дали си струва да продължите интимен живот през този период трябва да бъде обсъден с лекар..

Бъдещата майка трябва непременно да почива няколко часа през деня и трябва да се отделят най-малко осем часа за нощен сън, за да натрупа сила преди раждането и последващи грижи за роденото бебе.

Ако бъдещата майка започне да мисли, че нищо не е готово за появата на бебето и тя иска спешно да започне ремонт в апартамента, няма нужда да бързате. Това е така нареченият гнезден синдром, който е типичен за много майки. За да се успокоите, можете да направите пролетно почистване или да направите пренареждане, като помолите близките за помощ. Рано е да се мисли за ремонт на апартамента, това ще е необходимо само когато бебето порасне малко и ще има повече време за този обезпокоителен бизнес.

Секс на 40 седмици от бременността

През този период много двойки водят активен интимен живот. Ако лекарят не е поставил забрани за интимност, тогава няма нищо лошо в него, най-важното е да изберете такива позиции, които напълно да премахнат натиска върху стомаха. В някои случаи дори самият гинеколог може да ви посъветва да правите секс с бащата на нероденото дете, за да стимулирате раждането..

Тъй като мъжката сперма съдържа простагландини, които омекотяват шийката на матката, интимните отношения ще повишат тонуса на шийката на матката и ще допринесат за подхода на раждането.

Ако обаче партньорът има някакво инфекциозно заболяване на гениталната област, не бива да правите полов живот, тъй като има вероятност от инфекция на бебето. Във всеки случай разрешение за интимност през четиридесетата седмица може да даде само лекар, който наблюдава бъдещата майка и знае как напредва бременността ѝ..

Заключение

Остават само няколко дни до появата на дългоочакваното бебе. Междувременно не бива да бързате с нещата..

Останалото време трябва да се използва, за да се насладите на последните дни на свобода, тъй като след раждането на бебето можете да ги помните само.

Бременна в 40 седмици

40 седмици от зачеването или 42-ро акушерство

Гестационната възраст от 40 седмици е 42-ра акушерска. Максималният възможен период на раждане на дете. Ако през тази седмица раждането не започне, лекарите ще помогнат на жената да роди.

Какво чувства бъдещата майка на четиридесет седмици и за какво трябва да сте подготвени

Усещането за крайна умора не напуска. Към него се присъединява и страхът за детето си. Обикновено по това време жените посещават гинеколог два пъти седмично. И на 40 седмици получават направление за хоспитализация в болница, където се изследва тяхното състояние и детето.

Възможно ли е да се прегледате извън болницата или да сте в дневната болница? Това е все едно да се съгласите с Вашия лекар. Но имайте предвид, че ако не радите в рамките на една седмица, раждането ще бъде стимулиращо. Е, методът на стимулация ще бъде избран в зависимост от материалното оборудване на родилния дом и зрелостта на гениталния тракт на майката. Чувствата на бъдещата майка от стимулирането на труда са доста болезнени, така че можете също така самостоятелно да правите опити за ускоряване на раждането. Например да правите секс със съпруга си. Между другото доказано лекарство!

При постъпване в отделението една жена си прави изследвания на урина и кръв „за всичко на света“. Тя също чака тест за цитонамазка върху флората (за да се определи възможно възпаление и да се санира влагалището възможно най-скоро). Лекарят ще проведе и задълбочен преглед на готовността на шийката на матката за раждане, ще усети колко е плътна или мека, дълга или къса, вътрешният фаринкс е леко отворен или затворен. Освен това се извършват CTG и ултразвук за оценка на кръвния поток на детето. Ако лекарят има съмнения относно евентуалното недоносеност на бебето, се извършва амниоскопия - визуално изследване на феталния пикочен мехур и водите. Ако в тях има следи от меконий, няма къде другаде да чакате, трябва да доставите по-бързо.

Ако няма признаци на недоносеност, CTG и ултразвук се правят на всеки 3 дни преди раждането, което може да бъде и цезарово сечение, ако стимулацията не помогне.

Какво се случва с плода на четиридесет седмици от зачеването и след раждането

Теглото на бебето сега е около 3,5 кг и ако плацентата продължава да работи добре, тя все още расте. Височината е 50-52 см. Освен това момчетата обикновено се раждат по-големи от момичетата с една гестационна възраст.

Вече е възможно да се определи очакваното тегло на бебето при ултразвуково сканиране с висока точност, както и какво се случва с плода и как е състоянието му на четиридесет гестационни седмици. Но грешки се случват. Когато 4-килограмово дете се окаже миниатюрно трикилограмово момиче. Между другото, раждането на бебета с тегло 4-4,5 кг сега съвсем не е необичайно. Може би ролята играе доброто хранене на съвременните бременни жени и внимателното проследяване на здравословното им състояние от лекарите през целия период на раждане на бебе..

Бебето в матката е във фетална позиция, краката му са свити и кръстосани и заедно с ръцете са притиснати към тялото. Бебето ще запази това положение няколко седмици след раждането. Постепенно мускулната хипертоничност ще започне да изчезва.

След раждането бебето се поставя в стерилна пелена. Това е необходимо, тъй като децата имат несъвършено регулиране на топлината. Нуждаем се от тях, за да се адаптират към нашия свят. Веднага дават точки на Апгар - състоянието на новороденото се оценява 1 и 5 минути след раждането. Оценяват се цвета на кожата, пулса, мускулния тонус и дишането. 8-10 точки е отличен резултат. 7 също е добър. 5-6 точки предизвикват безпокойство, но ако в рамките на 5 минути показанията се подобрят до 7 точки или повече, всичко е наред. Ако бебето е оценено на 4 или по-малко точки, е необходима спешна реанимация.

В случай на нормално раждане и благополучие на новороденото, то се полага върху стомаха на майката и се оставя да кърми. Първите капки коластра са безценни. Между другото, именно ранното смучене на гърдата от бебето задейства процеса на бързо свиване на матката и кърмене..

Не се притеснявайте, че бебето ви няма да яде достатъчно капки коластра. Той е много калоричен, а стомахът на бебето след раждането има обем от едва 10-15 грама. Но още в първите дни след раждането тя ще се увеличи многократно.

Как лекарите стимулират началото на раждането

1. Амниотомия. Това е пункция със специален остър инструмент на феталния пикочен мехур. Извършва се със зряла и леко отворена шийка на матката. Абсолютно безболезнена процедура. Пункцията на околоплодния мехур много бързо провокира контракции. Факт е, че феталният пикочен мехур понякога има плоска форма и по-скоро ражда, пречи. Ако водата бъде "спусната", главата на бебето ще потъне по-ниско в таза и самата тя ще допринесе за по-бързо отваряне на шийката на матката.

2. Отлепване на мембраните. Извършва се с леко отворена шийка. Долният полюс на околоплодния мехур като че ли е леко притиснат назад. Често такива действия на лекаря водят до изхвърляне на лигавицата, а понякога дори и вода. Тези манипулации могат да се извършват и в антенатална клиника. Един минус - те са много болезнени. И не винаги за първи път гинекологът успява да започне трудовия процес.

3. Употреба на простагландини. Те могат да се поставят вагинално или да се приемат през устата. Капково инжектиране е възможно в болнична обстановка. Но най-често се използват вагинални форми на лекарството, тъй като те дават най-малко странични ефекти..

4. Използване на мифепристон. Това е лекарство, което блокира производството на прогестерон, хормонът на бременността. И както знаете, спадът на прогестерона води до края на бременността по всяко време. Необходимо е сега.

Лекарството е абсолютно безопасно за дете, но има странични ефекти и винаги се приема под наблюдението на лекар. Между другото, с помощта на мифепристон се правят медицински аборти в началото на бременността..

За да се подготви бързо шийката на матката за раждане, жената приема 200 mg мифепристон 1 път. Ако не помогне, повторете срещата след 24 часа.

5. Въвеждане на "Окситоцин". От това се страхуват всички бъдещи майки. Факт е, че с "Окситоцин" се получават много активни и болезнени контракции. На мнозина изглежда, че това лекарство се прилага на всички. Но това не е така. Има строги индикации. Например, продължително отсъствие на раждане след изтичане на околоплодната течност.

Просто никой няма да поставя окситоцин, тъй като в неговите странични ефекти има отлепване на плацентата и повишаване на кръвното налягане.

Обикновено окситоцинът се дава интравенозно, т.е.под формата на капкомер. Това ограничава свободата на жената по време на раждането, принуждавайки я да легне. Но без него никъде. Лекарството се прилага много бавно, като се уверява, че няма хиперстимулация на матката и състоянието на плода не се влошава. Паралелно с окситоцин обикновено се инжектира "No-shpu" - спазмолитик.

Между другото, след раждането, окситоцинът обикновено продължава да се инжектира, само интрамускулно, 2 пъти на ден. Помага на матката да се свива по-бързо.

6. Катетър на Foley или балонен дилататор. Това е просто устройство с форма на тръба, което се вкарва в шийката на матката и след това се пълни с физиологичен разтвор. Това механично кара шийката на матката да се отвори. Този метод е много болезнен и не се използва толкова често. Освен в провинциалните родилни болници, където няма други средства за помощ на жена.

7. Въвеждане на водорасли. Това е изсушено водорасло, стъблата му. Те лесно навлизат в шийката на матката и се подуват под въздействието на влага и слуз, много внимателно и постепенно отваряйки шийката на матката. Освен това, когато шията е готова, лекарите пробиват околоплодния мехур (правят амниотомия) и, ако е необходимо, поставят окситоцин.

40 седмици бременна, раждане, началото на нов живот (видео):

40 седмици бременна, раждане, започване на нов живот

Съвети за бъдещи майки - режим на пиене, първи изпражнения и контракции на матката, рентгенови снимки на белия дроб

След раждането много майки са много жадни. Това е физиологично, тъй като е имало голяма загуба на кръв и от нещо трябва да се образува нова кръв. Но пиенето на твърде много течност през първите 3-5 дни не си заслужава. Факт е, че това гарантирано ще доведе до подуване на глезените. Краката могат да станат „слонови“ за 7-10 дни. Такива, че няма да се поберат в обувки. Това потъмнява много майки, когато си тръгват..

Да, и също така, ако пиете много вода, тогава ще дойде твърде много кърма, ще настъпи лактостаза. И може би дори мастит. Затова не молете близките си да носят един и половина литра или повече бутилирана питейна вода всеки ден. Ще бъде напълно достатъчно 500 грама течност + тези компоти и чайове, които обикновено се дават в родилните болници заедно с храната.

Ако забележите, че уринирате малко и пиете достатъчно, бъдете подготвени за появата на отоци. Течността се задържа в тъканите.

Какво да направите, ако отокът вече се е появил? Опитайте безопасни естествени диуретици. Например сок от червена боровинка. Но само умерено, следейки реакцията на бебето (ако кърмите). Легналите крака помагат много, можете да ги сложите на възглавница. Това е временна мярка, тъй като когато започнете да ходите, течността ще потече обратно към краката ви. Но това няма значение. Отокът изчезва след няколко дни. Тялото се възстановява.

Първото изпражнение след раждането може да бъде проблематично за много майки. Ако на перинеума има шевове, не можете да натискате. А при майките с преразтегната матка чревната перисталтика може да страда много. До такава степен, че дори не могат да съдържат газове, камо ли да натискат. Във всички тези ситуации глицеринова свещ или микроклизма Mikrolax ще бъдат идеално средство за защита. Вземете ги със себе си в болницата предварително. В краен случай можете да помолите медицинската сестра да Ви прави редовна клизма с вода..

Третият често срещан проблем е лошото свиване на матката. Жената забелязва, че коремчето й остава голямо в сравнение с други родили жени. И лекарите отбелязват това по време на прегледи, които обикновено се извършват ежедневно в родилните болници. Какво да правя? В родилните болници окситоцин се инжектира 2 пъти дневно в продължение на 3 дни. Но можете да помогнете на матката още малко - по-често е да лежите по корем (докато дойде млякото и след това ще провокира лактостаза), не се страхувайте, че матката е още по-голяма, и вие я чувствате добре, като топка под вас, всичко е наред. И второ, правете упражнения за корема. Не смутен от съквартирантите. Можете дори да направите най-простото упражнение "велосипед" - това помага много.

Всички жени след раждането, обикновено директно от болницата, се насочват за флуорография. Не трябва да се страхувате от рентгенови лъчи. "Радиацията" няма да попадне в млякото и няма да навреди на детето. Изцеждането на мляко или въздържането от хранене поради страхове след изображението не трябва.

Бременна в 40 седмици

Какво се случва с бебето

На 40 гестационна седмица детето напълно узрява, органите и системите му са готови за самостоятелен живот, средната височина е 48 - 58 см, теглото варира от 3 до 4 кг:

 • нервната система на бебето е разделена на секции и структури, всяка от които изпълнява собствена функция: формиране на безусловни и условни рефлекси, координация на движенията, обработка на входящата информация;
 • сърдечно-съдовата система може да функционира напълно нормално автономно, поддържа се стабилно кръвно налягане и сърцето се свива със скорост 140-160 в минута;
 • стомашно-чревният тракт вече работи, в чревния лумен има първични изпражнения (меконий), които се образуват, когато плодът погълне околоплодната течност в утробата;
 • двигателната активност намалява поради растежа на детето и намаляването на свободното пространство в матката, както и поради стабилизирането на функцията на нервната система и координацията на движенията;
 • костите на главата на бебето не са слети, което улеснява преминаването през родовия канал, детето вече може да фокусира погледа си.

Усещам

Ако гестационната възраст е наближила 40 седмици, тогава в 90% от случаите тази майка ще роди за първи път. По време на първата бременност и спокойното състояние на жената раждането се случва по това време или дори малко по-късно. Прераждането често започва на 37-38 седмица. Чувствата по това време показват наближаването на следващия сериозен етап от живота на семейството..

Бъркане или "патешка" походка. Омекотяването на костите на женския таз и голямата маса на матката с бебето променят центъра на тежестта и причиняват удължаване на гръбначния стълб, което променя походката. Всичко се нормализира веднага след раждането..

Максимален размер на корема. Пречи на майката да извършва много действия - да обуе сама обувките си, да работи в наклонена позиция, дори да спи достатъчно. Остава много малко, след раждането възстановяването е много бързо.

Подуване в краката. Поради компресията на вените на малкия таз от уголемената матка, както и на фона на задържане на течности и наддаване на наднормено тегло, отокът в краката може да е обезпокоителен. Трудно е да се намерят удобни обувки, краката "бръмчат" след натоварване, жената може да изпитва силен дискомфорт. След раждането за по-малко от ден, подуването ще изчезне.

Психологическа нестабилност. Малко са жените, които не се притесняват на 40 седмица от бременността. Процесът на изчакване се забавя, така че тревожността и емоционалните изблици могат да нарушат спокойствието на бъдещата майка. Трябва да се помни, че 40 седмици са приблизителни срокове за раждане; не всички бременни жени ги имат до този период поради различия във физиологията и индивидуалните характеристики на курса. Бъдете търпеливи, процесът на раждане може да започне по всяко време..

Екскреция на коластра. Този факт свидетелства за готовността на тялото на майката да премине към кърмене на бебето и да му даде добро хранене. При някои екскрецията се случва само когато ареолата на зърното е компресирана, в други коластрата може да изтече спонтанно - всичко това са нормални варианти. Използвайте чисти подложки в чашките на сутиена си, ако е необходимо.

Киселини в стомаха. Понякога този симптом нарушава, по-често при бременни жени с анамнеза за стомашно-чревни заболявания. За облекчаване на дискомфорта се препоръчва да се храните на малки порции, да се придържате към частична диета и да правите упражнения след хранене в продължение на 20-30 минути.

Зрително увреждане, главоболие, гадене и повръщане. Подобен комплекс от симптоми, най-вероятно, показва усложнение на бременността, което е причината за незабавен преглед от лекар..

Вагинално отделяне. Нормата е малко количество с кисела миризма. По това време може да се отдели запушалка под формата на лигавица, понякога розова. Може да се отдели и голямо количество бистра течност, което показва руптура на феталния пикочен мехур. И в двата случая са необходими спешна хоспитализация и медицински преглед..