40 седмици бременна - последната стъпка по пътя към чудото! Въпреки че целият път към раждането на дете вече е преминат, предстои най-важното събитие - раждането. Бъдещите майки са в състояние на треперещ страх от неизвестното, на първо място, това, разбира се, се отнася за онези майки, на които това е първата бременност. Сега последният етап е в ход: тялото на жената се подготвя за раждане, а детето се подготвя за това събитие..

40 седмица от бременността колко месеца е

40 акушерска седмица на бременността е вече 10 месеца от бременността, III триместър. Трудовата дейност може да започне по всяко време.

Какво се случва с бебе на 40 седмици?

Началото на 40-та седмица от бременността означава, че срещата с бебето ще се провежда от ден на ден, а детето вече чака това..

На 40 седмици теглото му вече е 3-4 кг. Някои бебета тежат до 5 кг. За да роди толкова големи бебета по естествен път, жената трябва да има широк таз. В противен случай ще й бъде показано планирано цезарово сечение. Момчетата обикновено са малко по-големи от момичетата. А момичетата, макар и по-слаби, често са по-високи от момчетата. Растежът на бебетата на 40 седмици средно е 50-56 cm.

Плодът заема цялото вътрематочно пространство. Вече е тесен и му е неудобно. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-спокойни са движенията му - това се дължи на липсата на свободно пространство. През последните няколко седмици мама забеляза, че треперенето на бебето не е толкова силно. Честотата на движенията на плода на 40-та седмица не трябва да намалява много, движенията все още трябва да се усещат редовно, точно сега движенията на трохите са по-плавни и не толкова силни.

Всички органи на бебето са готови за съществуване извън корема на майката. Когато бебето се роди, белите му дробове ще се разгърнат и бебето ще поеме първия си дъх. Мама научава, че с него всичко е наред при първия плач. Понякога децата не плачат, тогава лекарят им напомня, че сега трябва да дишат сами, с лек шамар по папата.

Как изглежда новороденото??

Повечето родилки се притесняват какво ще бъде бебето им. Разбира се, предимно новородените бебета не изглеждат много привлекателни поради определени обстоятелства. Главата на бебето е удължена, тъй като приема такава форма по време на процеса на раждане, така че бебето е по-лесно да се изтласка. Кожата на бебето може да има необичаен цвят, тя може да бъде червена и жълта и дори синя, ако на бебето липсва кислород по време на раждането. При раждането кожата на бебето е покрита с народен лубрикант, състоящ се от бяла слуз и майчина кръв. В червата на новороденото в утробата се е образувал меконий - това е оригиналният черен изпражнения, който ще излезе в резултат на изпразването на червата няколко дни след раждането. Постепенно кожата на бебето се изчиства от всички неестетични черти и придобива естествен розов оттенък.

Често синеоките и русокосите бебета се раждат от родители с кафяви очи и тъмна коса. Това се дължи на факта, че докато тялото на детето няма достатъчно количество пигмент, което придава на ириса кафяв цвят. В рамките на няколко седмици очите на бебето ще променят цвета си..

Какво става с мама? Чувства на жена на 40 седмици

Матката е престанала да расте по размер, тъй като е достигнала максималния си размер. Заедно с нея стомахът спря да расте. Жената спря да напълнява и през последната седмица дори можеше да отслабне малко. Приблизителното тегло, което жените наддават по време на бременност, може да бъде 10, 15 и 20 кг, всичко зависи от индивидуалните характеристики на бременността и физиката на жената. Обикновено наддаването на тегло по време на бременност не трябва да надвишава 15-16 кг.

Бъдещата майка все още се притеснява от отоци, умора и болки в краката, гадене, киселини, диария, болки в гърба и кръста. Но на 40 седмица от бременността всичко това отпада на заден план. Основното нещо, което тревожи жената в този момент:

 • Кога да раждам? Защо детето още не е родено, защото е дошло времето?
 • Как да се държим, когато започне раждането?
 • Как да разберете, че раждането е започнало и кога да отидете в болницата?
 • Здраво ли е бебето?

Притесненията на бъдещите майки са оправдани, защото раждането е труден и отговорен процес, за който трябва внимателно да се подготвите. Ако PDD вече е преминал и все още не сте родили, тогава най-вероятно денят на предполагаемото раждане е просто неправилно изчислен. Грешка от няколко дни е напълно приемлива. Освен това момчетата, както показват статистиките, никога не бързат да напуснат топлата майчина утроба преди време. Но момичетата, напротив, бързат да видят големия свят. Във всеки случай всеки има своя дата на раждане и няма нужда да бързате с бебето.

Повечето бебета се раждат малко по-рано или малко по-късно от датата на падежа, това е съвсем нормално. Майчинският инстинкт няма да ви подведе и ще ви подкани навреме какво и как да направите правилно, за да помогнете на сина или дъщеря си да се родят. Ако раждането е първо, слушайте внимателно съветите на акушер-гинеколозите по време на раждането, те ще ви кажат как да се държите правилно.

Ако това е второто ви раждане, тогава вече знаете как да дишате правилно и какво да очаквате. Не забравяйте обаче, че вторите раждания ще се различават от първите. Тялото вече е преминало през всичко това и помни добре какво да прави. Отварянето на шийката на матката по време на второто и третото раждане е много по-бързо, отколкото по време на първото, а контракциите са по-интензивни и болезнени.

Предвестници на раждането

На 40 седмици почти всички жени показват характерни признаци, показващи скорошното начало на раждането, те също се наричат ​​предвестници на раждането. Ето някои от тях:

 1. Коремът потъна. По-близо до датата на раждане бебето пада по-надолу, главата е плътно притисната към малкия таз, като по този начин бебето се подготвя за раждане.
 2. Повтаряща се болка в долната част на корема. Жената може от време на време да изпитва неприятни, но поносими болки в корема. Това са тренировъчни контракции: коремът се втвърдява за няколко минути, долната част на корема се дърпа и долната част на гърба боли и след това болката се освобождава. Подобни контракции не водят до началото на раждането, но показват, че раждането вече е много близо и тялото се подготвя за тях с помощта на такова обучение.
 3. Изхвърляне на лигавицата. Слизестата запушалка е малко количество слуз с прозрачен цвят, а понякога и с малко количество кръв. Такъв щепсел трябваше да предпази детето от различни инфекции, но сега, ако то се е отдалечило, тогава раждането може да започне веднага или може би след няколко дни. Жената трябва да бъде внимателна, поради факта, че детето е податливо на различни инфекции, когато лигавичната запушалка престане да изпълнява функцията си.
 4. Намалена активност на плода. Преди самото раждане плодът вътре се успокоява и броят на движенията на бебето намалява, тъй като бебето се готви да премине през трудния път на раждането.

Често задавани въпроси във форумите

Въпрос: 40-та седмица от бременността изчезна, днес сутринта болката е като при менструация. Мога ли да раждам?

О: Такава болка може да е симптом преди началото на раждането. Наблюдавайте състоянието си, ако се появят спазми, които ще бъдат редовни и ще стават по-чести с течение на времето, тогава спешно отидете в болницата. Тренировъчните контракции също могат да протичат със същите симптоми..

Въпрос: 40-та седмица започна и все още няма предшественици на раждането (второ раждане). Когато раждам?

О: Предвестниците на раждането при втора бременност могат да се появят няколко дни преди раждането или дори няколко часа (всичко е много индивидуално). Второто раждане става по-бързо, поради което предвестниците се появяват много по-късно..

В: Водите са изчезнали, но няма контракции (40 седмици). Какво да правя?

О: Водите често се оттичат няколко часа преди началото на раждането, ако говорим за пълно изливане на вода. Ако след няколко часа контракциите не започнат, отидете в болницата, може да се наложи да стимулирате раждането. Също така, на 38-40 седмици има изтичане на околоплодна течност, когато те излязат в малки количества. Това се случва често и не е нещо страшно, но определено трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Раждане на 40 гестационна седмица

Първото раждане обикновено се извършва на 40-та седмица от бременността. Те започват с кратки контракции, които постепенно стават все по-чести и по-осезаеми. Шийката на матката се отваря бавно, така че първото раждане може да продължи до 15-20 часа.

Вторите раждания са много по-бързи. Контракциите вече в началото на раждането са доста интензивни и болезнени и отварянето на маточната шийка се случва няколко пъти по-бързо от първия път.

И така, 40 седмици от бременността е последната стъпка, която ще доведе до раждането на дългоочакваното щастие. Жената с нетърпение очакваше това събитие, може би изпитваше безпокойство и страхопочитание. Раждането е труден път както за майката, така и за детето, но наградата ще надхвърли всички очаквания - дългоочаквано бебе, което ще зарадва родителите си!

Бременна в 40 седмици

40 седмици от зачеването или 42-ро акушерство

Гестационната възраст от 40 седмици е 42-ра акушерска. Максималният възможен период на раждане на дете. Ако през тази седмица раждането не започне, лекарите ще помогнат на жената да роди.

Какво чувства бъдещата майка на четиридесет седмици и за какво трябва да сте подготвени

Усещането за крайна умора не напуска. Към него се присъединява и страхът за детето си. Обикновено по това време жените посещават гинеколог два пъти седмично. И на 40 седмици получават направление за хоспитализация в болница, където се изследва тяхното състояние и детето.

Възможно ли е да се прегледате извън болницата или да сте в дневната болница? Това е все едно да се съгласите с Вашия лекар. Но имайте предвид, че ако не радите в рамките на една седмица, раждането ще бъде стимулиращо. Е, методът на стимулация ще бъде избран в зависимост от материалното оборудване на родилния дом и зрелостта на гениталния тракт на майката. Чувствата на бъдещата майка от стимулирането на труда са доста болезнени, така че можете също така самостоятелно да правите опити за ускоряване на раждането. Например да правите секс със съпруга си. Между другото доказано лекарство!

При постъпване в отделението една жена си прави изследвания на урина и кръв „за всичко на света“. Тя също чака тест за цитонамазка върху флората (за да се определи възможно възпаление и да се санира влагалището възможно най-скоро). Лекарят ще проведе и задълбочен преглед на готовността на шийката на матката за раждане, ще усети колко е плътна или мека, дълга или къса, вътрешният фаринкс е леко отворен или затворен. Освен това се извършват CTG и ултразвук за оценка на кръвния поток на детето. Ако лекарят има съмнения относно евентуалното недоносеност на бебето, се извършва амниоскопия - визуално изследване на феталния пикочен мехур и водите. Ако в тях има следи от меконий, няма къде другаде да чакате, трябва да доставите по-бързо.

Ако няма признаци на недоносеност, CTG и ултразвук се правят на всеки 3 дни преди раждането, което може да бъде и цезарово сечение, ако стимулацията не помогне.

Какво се случва с плода на четиридесет седмици от зачеването и след раждането

Теглото на бебето сега е около 3,5 кг и ако плацентата продължава да работи добре, тя все още расте. Височината е 50-52 см. Освен това момчетата обикновено се раждат по-големи от момичетата с една гестационна възраст.

Вече е възможно да се определи очакваното тегло на бебето при ултразвуково сканиране с висока точност, както и какво се случва с плода и как е състоянието му на четиридесет гестационни седмици. Но грешки се случват. Когато 4-килограмово дете се окаже миниатюрно трикилограмово момиче. Между другото, раждането на бебета с тегло 4-4,5 кг сега съвсем не е необичайно. Може би ролята играе доброто хранене на съвременните бременни жени и внимателното проследяване на здравословното им състояние от лекарите през целия период на раждане на бебе..

Бебето в матката е във фетална позиция, краката му са свити и кръстосани и заедно с ръцете са притиснати към тялото. Бебето ще запази това положение няколко седмици след раждането. Постепенно мускулната хипертоничност ще започне да изчезва.

След раждането бебето се поставя в стерилна пелена. Това е необходимо, тъй като децата имат несъвършено регулиране на топлината. Нуждаем се от тях, за да се адаптират към нашия свят. Веднага дават точки на Апгар - състоянието на новороденото се оценява 1 и 5 минути след раждането. Оценяват се цвета на кожата, пулса, мускулния тонус и дишането. 8-10 точки е отличен резултат. 7 също е добър. 5-6 точки предизвикват безпокойство, но ако в рамките на 5 минути показанията се подобрят до 7 точки или повече, всичко е наред. Ако бебето е оценено на 4 или по-малко точки, е необходима спешна реанимация.

В случай на нормално раждане и благополучие на новороденото, то се полага върху стомаха на майката и се оставя да кърми. Първите капки коластра са безценни. Между другото, именно ранното смучене на гърдата от бебето задейства процеса на бързо свиване на матката и кърмене..

Не се притеснявайте, че бебето ви няма да яде достатъчно капки коластра. Той е много калоричен, а стомахът на бебето след раждането има обем от едва 10-15 грама. Но още в първите дни след раждането тя ще се увеличи многократно.

Как лекарите стимулират началото на раждането

1. Амниотомия. Това е пункция със специален остър инструмент на феталния пикочен мехур. Извършва се със зряла и леко отворена шийка на матката. Абсолютно безболезнена процедура. Пункцията на околоплодния мехур много бързо провокира контракции. Факт е, че феталният пикочен мехур понякога има плоска форма и по-скоро ражда, пречи. Ако водата бъде "спусната", главата на бебето ще потъне по-ниско в таза и самата тя ще допринесе за по-бързо отваряне на шийката на матката.

2. Отлепване на мембраните. Извършва се с леко отворена шийка. Долният полюс на околоплодния мехур като че ли е леко притиснат назад. Често такива действия на лекаря водят до изхвърляне на лигавицата, а понякога дори и вода. Тези манипулации могат да се извършват и в антенатална клиника. Един минус - те са много болезнени. И не винаги за първи път гинекологът успява да започне трудовия процес.

3. Употреба на простагландини. Те могат да се поставят вагинално или да се приемат през устата. Капково инжектиране е възможно в болнична обстановка. Но най-често се използват вагинални форми на лекарството, тъй като те дават най-малко странични ефекти..

4. Използване на мифепристон. Това е лекарство, което блокира производството на прогестерон, хормонът на бременността. И както знаете, спадът на прогестерона води до края на бременността по всяко време. Необходимо е сега.

Лекарството е абсолютно безопасно за дете, но има странични ефекти и винаги се приема под наблюдението на лекар. Между другото, с помощта на мифепристон се правят медицински аборти в началото на бременността..

За да се подготви бързо шийката на матката за раждане, жената приема 200 mg мифепристон 1 път. Ако не помогне, повторете срещата след 24 часа.

5. Въвеждане на "Окситоцин". От това се страхуват всички бъдещи майки. Факт е, че с "Окситоцин" се получават много активни и болезнени контракции. На мнозина изглежда, че това лекарство се прилага на всички. Но това не е така. Има строги индикации. Например, продължително отсъствие на раждане след изтичане на околоплодната течност.

Просто никой няма да поставя окситоцин, тъй като в неговите странични ефекти има отлепване на плацентата и повишаване на кръвното налягане.

Обикновено окситоцинът се дава интравенозно, т.е.под формата на капкомер. Това ограничава свободата на жената по време на раждането, принуждавайки я да легне. Но без него никъде. Лекарството се прилага много бавно, като се уверява, че няма хиперстимулация на матката и състоянието на плода не се влошава. Паралелно с окситоцин обикновено се инжектира "No-shpu" - спазмолитик.

Между другото, след раждането, окситоцинът обикновено продължава да се инжектира, само интрамускулно, 2 пъти на ден. Помага на матката да се свива по-бързо.

6. Катетър на Foley или балонен дилататор. Това е просто устройство с форма на тръба, което се вкарва в шийката на матката и след това се пълни с физиологичен разтвор. Това механично кара шийката на матката да се отвори. Този метод е много болезнен и не се използва толкова често. Освен в провинциалните родилни болници, където няма други средства за помощ на жена.

7. Въвеждане на водорасли. Това е изсушено водорасло, стъблата му. Те лесно навлизат в шийката на матката и се подуват под въздействието на влага и слуз, много внимателно и постепенно отваряйки шийката на матката. Освен това, когато шията е готова, лекарите пробиват околоплодния мехур (правят амниотомия) и, ако е необходимо, поставят окситоцин.

40 седмици бременна, раждане, началото на нов живот (видео):

40 седмици бременна, раждане, започване на нов живот

Съвети за бъдещи майки - режим на пиене, първи изпражнения и контракции на матката, рентгенови снимки на белия дроб

След раждането много майки са много жадни. Това е физиологично, тъй като е имало голяма загуба на кръв и от нещо трябва да се образува нова кръв. Но пиенето на твърде много течност през първите 3-5 дни не си заслужава. Факт е, че това гарантирано ще доведе до подуване на глезените. Краката могат да станат „слонови“ за 7-10 дни. Такива, че няма да се поберат в обувки. Това потъмнява много майки, когато си тръгват..

Да, и също така, ако пиете много вода, тогава ще дойде твърде много кърма, ще настъпи лактостаза. И може би дори мастит. Затова не молете близките си да носят един и половина литра или повече бутилирана питейна вода всеки ден. Ще бъде напълно достатъчно 500 грама течност + тези компоти и чайове, които обикновено се дават в родилните болници заедно с храната.

Ако забележите, че уринирате малко и пиете достатъчно, бъдете подготвени за появата на отоци. Течността се задържа в тъканите.

Какво да направите, ако отокът вече се е появил? Опитайте безопасни естествени диуретици. Например сок от червена боровинка. Но само умерено, следейки реакцията на бебето (ако кърмите). Легналите крака помагат много, можете да ги сложите на възглавница. Това е временна мярка, тъй като когато започнете да ходите, течността ще потече обратно към краката ви. Но това няма значение. Отокът изчезва след няколко дни. Тялото се възстановява.

Първото изпражнение след раждането може да бъде проблематично за много майки. Ако на перинеума има шевове, не можете да натискате. А при майките с преразтегната матка чревната перисталтика може да страда много. До такава степен, че дори не могат да съдържат газове, камо ли да натискат. Във всички тези ситуации глицеринова свещ или микроклизма Mikrolax ще бъдат идеално средство за защита. Вземете ги със себе си в болницата предварително. В краен случай можете да помолите медицинската сестра да Ви прави редовна клизма с вода..

Третият често срещан проблем е лошото свиване на матката. Жената забелязва, че коремчето й остава голямо в сравнение с други родили жени. И лекарите отбелязват това по време на прегледи, които обикновено се извършват ежедневно в родилните болници. Какво да правя? В родилните болници окситоцин се инжектира 2 пъти дневно в продължение на 3 дни. Но можете да помогнете на матката още малко - по-често е да лежите по корем (докато дойде млякото и след това ще провокира лактостаза), не се страхувайте, че матката е още по-голяма, и вие я чувствате добре, като топка под вас, всичко е наред. И второ, правете упражнения за корема. Не смутен от съквартирантите. Можете дори да направите най-простото упражнение "велосипед" - това помага много.

Всички жени след раждането, обикновено директно от болницата, се насочват за флуорография. Не трябва да се страхувате от рентгенови лъчи. "Радиацията" няма да попадне в млякото и няма да навреди на детето. Изцеждането на мляко или въздържането от хранене поради страхове след изображението не трябва.

40 бременна седмица: предвестници, стимулиране и започване на раждането

Тегло, височина и състояние на плода на 40 гестационна седмица

На 40 гестационна седмица теглото на бебето варира от 3500-3700 грама. На дължина бебето по това време е нараснало до 55 см. Бебето тежи с голямо зеле!

Бебето запълва цялото пространство на матката и в резултат на липсата на място неговата активност значително намалява. Бебето натрупва сили за раждане, поради което пулсът му се увеличава, а метаболитните процеси в мозъка, напротив, се забавят.

Плодът е напълно готов за раждане, той се намира в най-подходящата позиция за раждане: главата е отдолу - тя е плътно притисната към костите на малкия таз; брадичката докосва гърдите; краката, свити в коленете, са притиснати към тялото; бебето е обърнато към изхода от матката с тилната част: именно в тази област размерите на обиколката на главата са минимални, поради което се осигурява лесен прогрес по родовия канал.

Черепът все още е крехък поради факта, че петте основни костни плочи са разделени от фонтанели, така че те могат да бъдат изместени при преминаване през родовия канал и да предотвратят увреждане и травма на централната нервна система по време на раждането. След раждането на бебето костните плочи на черепа отново ще се разделят и главата отново ще стане кръгла.

Какво се случва с бременна жена на 40 гестационна седмица?

По това време бъдещата майка спира да расте по размер, набира допълнително 12-16 кг, тя ще поддържа това тегло до раждането. Матката достига своя връх на 40 гестационна седмица, тя се намира на разстояние 36–40 см от срамната симфиза и на разстояние 16–20 см от пъпа. Жената може периодично да изпитва усещане за сърбеж, тъй като кожата на корема е силно опъната, през четиридесетата седмица от бременността лигавичната запушалка се отделя и се появяват контракции.

За майките на 40 седмици възникват два въпроса за безпокойство: защо бебето все още не е родено и какво да направя, ако реши да се роди? Но няма нужда да се притеснявате, детето ще се роди, когато е психологически и физиологично готово за това..

Ако една жена вече има второ раждане, тогава те определено ще се различават от първите на 40 гестационна седмица. Никой не може да предскаже точната им продължителност и по време на второто раждане разширяването на шийката на матката се случва много по-бързо, тъй като тялото вече е "преминало" това. Поради това периодът на контракциите е много по-кратък, отколкото е бил за първи път.

Докато чакате началото на раждането, трябва да се опитате да запазите спокойствие и да не се дразните от дреболии, важно е да поддържате добро настроение през четиридесетата седмица на бременността. Сега е важно да имате добър стол преди раждането, използвайте повече фибри за облекчаване на запека. Също така е важно да се ограничи консумацията на солени храни, за да се избегне подуване..

Когато контракциите започнат, се изисква да се изработят техниките за правилно дишане и релаксация, тялото на бъдещата майка дълго време се е подготвяло за този момент и сега е настъпило неговото начало.

Млечните жлези на бременна жена стават напълно подготвени за предстоящото кърмене. Произвежда се коластра - плътна, вискозна, жълтеникава, силно питателна течност, която ще осигури на новороденото всички необходими хранителни вещества в първите часове от живота му. Вече на 2 - 4 ден кърмата ще замести коластрата.

Сега е моментът да се подготвите за грижата за новороденото, когато бебето се появи, вие ще сте подготвена майка. В тази статия представихме подробно описание на грижите за новороденото..

Предвестници на раждането на 40 гестационна седмица

 • внезапно разстройство на червата, така че тялото извършва самопочистване;
 • спускане на корема, обемът на корема се премества в долната част;
 • промени в психо-емоционалния фон на жената, от активни действия и забавления до безпочвени обиди и сълзи;
 • изтичане на околоплодна течност, малко количество течност се отделя през целия ден, в размер на 10-15 капки, но влажността се усеща постоянно;
 • появата на лигави секрети, ето как лигавицата излиза от шийката на матката, обикновено това се случва насън или сутрин, веднага след сън.
 • появата на ефекта на "гнездене", желанието да имате време да свършите всички домакински задължения около къщата;
 • повишена честота и болка с фалшиви контракции;
 • жената преди раждането е в състояние да загуби до 2 кг;
 • появата на диария, гадене и повръщане, така че тялото се подготвя за раждане, "прочиства" тялото от ненужно;
 • също така, малко преди началото на контракциите, е забелязан спад на апетита при бременни жени, това се дължи на киселини в стомаха;
 • позивите за уриниране зачестяват;
 • активността на детето в стомаха намалява.

Ако имате един или няколко от предшествениците, изброени наведнъж, най-вероятно през следващите 2-3 дни или дори по-рано, може да започнете раждане.!

Причини, поради които раждането все още не е започнало

 • заболявания на ендокринната система;
 • липса на витамини;
 • метаболитно разстройство;
 • отложени аборти;
 • дисбаланс на хормоните;
 • генетично предразположение към раждане на плод за повече от 40 седмици;
 • неправилно изчислена дата на падежа (ПТД).
 • наличието на психологически страх у бъдещата майка.

За да не бъдете измъчвани от очаквания и да не отлагате властта на плода до 40-та седмица от бременността, използвайки естествени и безопасни методи, можете да опитате да ускорите раждането.

Естествени начини за стимулиране на труда

В статията Стимулиране на раждането при следсрочна бременност се спряхме подробно на методите за предизвикване на раждане, сред които са отбелязани както изкуствени, така и алтернативни методи за стимулиране, както и лечебни билки, които ви позволяват да „подтикнете началото на раждането“. В тази статия ще ви представим само естествени методи за стимулиране на труда..

Масаж на зърната

Един от най-ефективните начини за стимулиране на раждането е масажирането на зърната. Бременната жена може да масажира зърната си с палец и показалец в продължение на няколко минути всеки ден. Тялото произвежда окситоцин, естествен хормон, който кара матката да се свива. Масаж може да се предписва на бременни жени от 39-та седмица на бременността. Масажът може да помогне за увеличаване на силата на контракциите още по време на раждането.

Сексуален контакт

Сексът малко преди раждането е един от честите съвети за това как да предизвикате раждане. Този съвет има смисъл, тъй като мъжката сперма съдържа простагландини, но съдържанието им е относително ниско. Простагландините имат много благоприятен ефект върху узряването на шийката на матката, като я омекотяват и променят нейното състояние.

Затова гинеколозите често препоръчват да правите любов от 38-та седмица на бременността до 2 пъти на ден, което несъмнено е много приветствано от бъдещите татковци. Просто се нуждаете от по-удобна и сигурна позиция. В същото време незащитеният контакт може да бъде опасен в някои случаи. Преди да започнете сексуален контакт с партньор, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като сексът има своите плюсове и минуси, когато стимулира раждането. Пример за това е заболяване на половите органи на съпрузите.

Използвайте подправки

Направете си подправен чай. Обикновено се консумира в продължение на два дни, за да стимулира раждането. Ще ви трябват един малък джинджифил, 12 скилидки, 1 канела. Съставките се смесват с литър преварена вода и се оставят да се варят 30 минути, след което напитката се изсипва в термос. Можете да пиете чай през целия ден.

Физически упражнения

За да роди възможно най-скоро, бременната жена може да работи в същия режим, преди бременността: измийте подовете, избършете праха, изгладете прането (при условие, че се чувствате добре и лекарят не препоръчва физическа почивка!) Този метод на стимулиране ще бъде полезен, тъй като много майки преживяват така наречения "период на гнездене".

Внимавайте обаче с някои видове работа, като миене на прозорци и окачване на завеси: можете да загубите равновесие и да паднете! Не вдигайте тежки товари - просто коригирайте нивото на упражнения според вашето състояние. Упражнението за предизвикване на раждане се препоръчва след 38 седмици от бременността.

Масаж на долната част на корема

Препоръчва се да се подобри кръвообращението на маточните мускули, за да се премине главата на бебето по време на раждането и е частична профилактика на разкъсването (това обаче не винаги ще бъде 100% гаранция). Някои експерти твърдят, че масажът може да помогне за раждането на бебе по време на пиковите етапи на бременността. Масажно масло може да се направи от зехтин. Могат да се използват и други масажни масла, които съдържат етерични масла от лавандула, горчица и градински чай. Тези масла действат като антисептик, предотвратявайки всяка възможна инфекция. Също така, по време на масаж, можете да използвате специален гел за стимулиране на раждането..

Как започва и продължава труда?

Най-честият сигнал за началото на раждането са родилните болки, които показват началото на отварянето на маточната шийка. Истинските контракции се различават от фалшивите, те протичат по различен начин.

 • Първо, реалните трудови болки са редовни, тоест те се повтарят след определен период, който постепенно се намалява във времето..
 • На второ място, продължителността на всяка истинска контракция се увеличава с течение на времето, а самите усещания за болка се усилват всеки път. В самото начало на контракциите честотата им може да достигне 20-30 минути, а продължителността е само няколко секунди. Постепенно интервалът намалява до 3 минути и битката може да продължи 1 минута или повече. Хронометърът ще ви помогне да разпознаете родилните болки, особено ако имате съмнения.
 • На трето място, схващащите усещания не изчезват при смяна на положението на тялото..
 • Четвърто, може да има остра поясна болка в кръста и студени тръпки.
 • Воден разряд, причинен от разкъсване на мембраните. Околоплодните води през целия период на бременността са предназначени да предпазват бебето от въздействието на външната среда. След спукване на балон водата може внезапно да се втурна или да изтече на части.

Докато слабите контракции продължават на дълги интервали, можете да вземете душ, да мажете перинеума, да проверите дали всички необходими документи и неща са в предварително подготвена торба (или да ги съберете сега, ако това не е направено по-рано). Препоръчително е да се диша спокойно по време на контракции, полезно е да се използват определени дихателни техники.

Ако водите са се оттеглили, тогава не бива да се съмнявате, че вашето бебе скоро ще се роди. Отидете веднага в болницата - колкото по-скоро стигнете до там, толкова по-добре, по това време трябва да сте под наблюдението на лекарите!

Бременна в 40 седмици

Какво се случва с бебето

На 40 гестационна седмица детето напълно узрява, органите и системите му са готови за самостоятелен живот, средната височина е 48 - 58 см, теглото варира от 3 до 4 кг:

 • нервната система на бебето е разделена на секции и структури, всяка от които изпълнява собствена функция: формиране на безусловни и условни рефлекси, координация на движенията, обработка на входящата информация;
 • сърдечно-съдовата система може да функционира напълно нормално автономно, поддържа се стабилно кръвно налягане и сърцето се свива със скорост 140-160 в минута;
 • стомашно-чревният тракт вече работи, в чревния лумен има първични изпражнения (меконий), които се образуват, когато плодът погълне околоплодната течност в утробата;
 • двигателната активност намалява поради растежа на детето и намаляването на свободното пространство в матката, както и поради стабилизирането на функцията на нервната система и координацията на движенията;
 • костите на главата на бебето не са слети, което улеснява преминаването през родовия канал, детето вече може да фокусира погледа си.

Усещам

Ако гестационната възраст е наближила 40 седмици, тогава в 90% от случаите тази майка ще роди за първи път. По време на първата бременност и спокойното състояние на жената раждането се случва по това време или дори малко по-късно. Прераждането често започва на 37-38 седмица. Чувствата по това време показват наближаването на следващия сериозен етап от живота на семейството..

Бъркане или "патешка" походка. Омекотяването на костите на женския таз и голямата маса на матката с бебето променят центъра на тежестта и причиняват удължаване на гръбначния стълб, което променя походката. Всичко се нормализира веднага след раждането..

Максимален размер на корема. Пречи на майката да извършва много действия - да обуе сама обувките си, да работи в наклонена позиция, дори да спи достатъчно. Остава много малко, след раждането възстановяването е много бързо.

Подуване в краката. Поради компресията на вените на малкия таз от уголемената матка, както и на фона на задържане на течности и наддаване на наднормено тегло, отокът в краката може да е обезпокоителен. Трудно е да се намерят удобни обувки, краката "бръмчат" след натоварване, жената може да изпитва силен дискомфорт. След раждането за по-малко от ден, подуването ще изчезне.

Психологическа нестабилност. Малко са жените, които не се притесняват на 40 седмица от бременността. Процесът на изчакване се забавя, така че тревожността и емоционалните изблици могат да нарушат спокойствието на бъдещата майка. Трябва да се помни, че 40 седмици са приблизителни срокове за раждане; не всички бременни жени ги имат до този период поради различия във физиологията и индивидуалните характеристики на курса. Бъдете търпеливи, процесът на раждане може да започне по всяко време..

Екскреция на коластра. Този факт свидетелства за готовността на тялото на майката да премине към кърмене на бебето и да му даде добро хранене. При някои екскрецията се случва само когато ареолата на зърното е компресирана, в други коластрата може да изтече спонтанно - всичко това са нормални варианти. Използвайте чисти подложки в чашките на сутиена си, ако е необходимо.

Киселини в стомаха. Понякога този симптом нарушава, по-често при бременни жени с анамнеза за стомашно-чревни заболявания. За облекчаване на дискомфорта се препоръчва да се храните на малки порции, да се придържате към частична диета и да правите упражнения след хранене в продължение на 20-30 минути.

Зрително увреждане, главоболие, гадене и повръщане. Подобен комплекс от симптоми, най-вероятно, показва усложнение на бременността, което е причината за незабавен преглед от лекар..

Вагинално отделяне. Нормата е малко количество с кисела миризма. По това време може да се отдели запушалка под формата на лигавица, понякога розова. Може да се отдели и голямо количество бистра течност, което показва руптура на феталния пикочен мехур. И в двата случая са необходими спешна хоспитализация и медицински преглед..

Бременна в 40 седмици

40 акушерска седмица е 38 седмици от зачеването - ембрионална гестационна възраст, както и 40 седмици от началото на последната менструация. Така че 40-тата седмица мина. Зад 9 месеца бременност. Това означава, че очакваната дата на падежа бързо се приближава. Ако все още не сте станали майка, това може да се случи буквално всяка минута! Като цяло, четиридесетата седмица трябва да сложи край на бременността..

Размер на бебето при бременност 40 седмици

Какво се случва с плода на 40 седмица

Детето е готово да се роди всеки момент - органите му функционират и са готови да изпълняват възложените им задачи, дори извън корема на майката. Докато детето е вътре в майката, тялото му продължава да се развива, работата на органите се отстранява, установяват се липсващите нервни връзки.

Има промени в ендокринната система на детето. Надбъбречните жлези се увеличават и бъбреците стават значително по-големи. По време на раждането те интензивно произвеждат хормони на стреса: адреналин и норепинефрин. Проучванията показват, че кръвта на новороденото съдържа много повече от тези хормони, отколкото възрастен в екстремен стрес. Необходима е адаптивна промяна, за да се позволи на плода да бъде активен участник в раждането и да му помогне да се роди..

На 40-та седмица от бременността продължава развитието на нервната система и нейните сетивни органи. Плодът реагира на емоционални сигнали от майката. До края на бременността плодът дава на майката импулс - сигнал за започване на раждането, който определя началото на раждането. След като направи колосален път на развитие, сега бебето е готово да се роди.

И накрая, нервната система ще се формира до края на първата година от живота на детето. Към момента на раждането напълно се оформят само нервните клетки на гръбначния мозък, както и глиалната тъкан, чиято цел е да защити нервите, както и онази част от лицевия нерв, която контролира жизнения процес на смучене.

По време на раждането черният дроб и бъбреците са в състояние да изпълняват функциите си независимо, но процесът на тяхното развитие в плода ще продължи известно време..

Преди раждането на бебето, произведеният в плода свободен билирубин се екскретира през плацентата и става безвреден в черния дроб на майката. Билирубинът се образува по време на разграждането на червените кръвни клетки, чието сухо вещество е 90–95 процента хемоглобин. При раждането на дете пъпната връв, която го свързва с майката, се прерязва и от този момент нататък тялото на бебето трябва да се справи с получения билирубин.

Добре е да се знае

След раждането на дете метаболизмът на билирубина може да бъде нарушен и след това съдържанието му в кръвта се увеличава. Това се дължи на факта, че при новородени, особено недоносени бебета, метаболизмът на билирубина лесно се нарушава поради недостатъчна активност на ензима, отговорен за обмена на билирубин. Характерен симптом на жълтеница е пожълтяването на кожата и склерата на очите..

На 39–40 седмици от зачеването стомахът вече произвежда ензими, които след първото хранене ще започнат да разграждат храната. Червата вече са пълни с вили, които са предназначени да улеснят движението на храната през храносмилателния тракт. И накрая, процесът на храносмилане ще се подобри, когато с първия и следващите притоци на майчино мляко в червата на бебето ще се засели полезна микрофлора, която ще допринесе за разграждането и доброто усвояване на храненето.

Към момента на раждането червата на бебето се пълнят с оригиналните изпражнения - меконий. Обикновено той излиза с първия акт на дефекация след раждането..

Как изглежда бебето на 40 гестационна седмица


Плодът е напълно узрял. Бебето има добре развит мастен слой под кожата, той е доста пухкав и розов. В горната част на главата на плода има пролука между костите на черепа, покрита само от кожата - така наречената „фонтанела“. Той улеснява преминаването на главата на бебето през родовия канал и след това, в продължение на няколко месеца след раждането, позволява на мозъка на бебето да расте безпрепятствено. Възможно е да има зародишни косми по гърба и ушите, които да отпаднат с времето. Поради стегнатостта в маточната кухина нейните движения са ограничени и ограничени от движенията на ръцете и краката. Крайниците на новороденото са свити и притиснати към тялото, а пръстите са стиснати в юмруци. Важно е да слушате движенията на плода, да ги преброите и ако има и най-малкото подозрение за намаляване на двигателната активност на детето, незабавно потърсете акушерска помощ.

Добре е да се знае

При цефалично предлежание главата на плода вече е плътно притисната към тазовите кости до 40-та седмица от бременността. Тя е сгъната и брадичката й е притисната към гърдите. Задната част на главата е обърната към изхода от матката: на това място обиколката на главата е най-малка, което осигурява нейното преминаване през родовия канал без затруднения.

Средно тегло на плода: 3400 г. Растеж на плода приблизително: 52 cm.

Какво се случва в тялото на жената на 40 гестационна седмица


Очакваната дата на раждане при особено подозрителни жени става реална - самовнушението се усеща. Но за повечето терминът може да варира в рамките на 1-2 седмици, което означава, че раждането може да ви хване навсякъде и по всяко време. Многородовите жени обикновено носят бебета по-малко от първичните и често раждат тази или предишната седмица. Все още остават две седмици, за да се роди бебето, както е планирано.

Ако при ултразвуково сканиране сте определили очакваната дата на раждане (PDD), това изобщо не означава, че раждането ще започне на този ден. Много малко жени раждат навреме, останалите имат грешка от 1-2 седмици.

Добре е да се знае

Трудовете започват поради активното производство на хормона простагландин, който кара матката да се свива. Ако не сте раждали тази седмица, тогава плодът не може да се счита за зрял. След бременността бременността е тази, която е над 42 седмици.

До четиридесет седмици дъното на матката потъва ниско и често дърпа стомаха в долната му част. Дишането е лесно, стомахът работи по-добре, киселини се появяват само при нарушена диета или в легнало положение. Отпуснатата матка обаче оказва голям натиск върху бримките на пикочния мехур и червата. Жените отбелязват, че към 40-та седмица на бременността уринирането и дефекацията са станали много по-чести. Бъдещата майка губи 1-2 кг преди раждането, главно поради елиминирането на излишната течност от тялото под формата на урина.

Повишаването на налягането върху вените в таза кара хемороидите да се запълнят. В ануса се появяват болезнени възли, които често причиняват леко кървене по време на изхождането. Компресията на бедрените вени затруднява изтичането на кръв към долните крайници. Само постоянното използване на компресионен трикотаж и плътно превръзка на краката може да предотврати развитието на усложнения, свързани с разширени вени.

Млечните жлези на жената са напълно готови за кърмене, увеличава се кръвоснабдяването им. Започва производството на коластра - плътна, вискозна, жълтеникава, силно питателна течност, която ще осигури на детето необходимите вещества през първите дни от живота му. Приблизително 3-4 дни след раждането коластрата ще бъде заменена с мляко.

Безсънието често се появява преди раждането. Има няколко причини за появата му: чести позиви за уриниране, тревожност и безпокойство преди раждането, тренировки през нощта и трудности при намирането на удобна поза за сън.

Физиологични промени се случват в тялото на майката - родовият канал се подготвя за раждане: тазовите кости стават по-меки, шийката на матката се изглажда и свива, което причинява пронизващи болки в перинеума и долната част на корема.

Шийката на матката става къса, мека и лигавичната запушалка излиза под формата на голяма бучка слуз, леко оцветена с кръв. Разширението на шийката на матката показва близостта на раждането.

Лекият разряд без неприятна миризма все още се счита за нормален. На 40 седмица с тях се смесва жълтеникава или кафява слуз. Това е лигавица, която точно показва скорошно раждане..

Преди раждането, когато главата на бебето се спусне в тазовата кухина, жената има чувство на тежест и натиск в перинеума и външните полови органи, често има болка в долната част на гърба и в задната част на бедрото, причинена от компресия на бедрения нерв.

Тонусът на матката периодично се повишава, постепенно се превръща в контракции-предшественици на раждането. С развитието на редовен труд, трудът всъщност започва. Контракциите се влошават, редовни и чести.

Добре е да се знае

Сигналът, че е време да отидете в болница, са редовните контракции, които непрекъснато се удължават във времето, стават по-силни по интензивност и придружени от болезнени усещания. Контракциите с обхват от 5 минути и продължителност най-малко 1 минута показват, че раждането е започнало.

Най-често раждането се случва на 39–40–41 гестационна седмица. Трябва да сте готови да ги стартирате. Много жени изпитват предшественици на раждането, които включват:


 • Нередовни контракции на матката. Те преминават в покой, не причиняват дискомфорт, не са болезнени.
 • Изхвърляне на лигавицата.
 • Пролапс на корема.
 • Загуба на тегло от 1 кг или повече.
 • Намалена физическа активност на детето.
 • Непосредствено преди раждането са възможни гадене, повръщане, диария, загуба на апетит.

Началото на раждането се характеризира с нарастващи, редовни контракции с намаляващи интервали между тях. Те се чувстват като пояс, стягаща болка в долната част на гърба и долната част на корема, подобна на тази при менструация, ако знаете какво представляват болезнените менструации. Изхвърлянето на околоплодната течност е вторият вариант за началото на раждането. Те могат да излеят наведнъж, в размер на ½ - 1 чаша топла прозрачна или зеленикава (което е лошо) течност, или капка по капка. Ако нямате предшественици, това пак не означава нищо. Понякога трудовата дейност се развива на напълно спокоен фон, без дискомфорт до първите контракции. Сексът, високата физическа активност и дори психологическото напрежение могат да провокират раждането..

Корем на 40 седмица бременност

Може би тези последни дни ще ви се сторят най-трудните. Шансовете са, че коремът ви е огромен както винаги. Състояние на тромавост, нужда от помощ от околните ви умори, искате да раждате по-бързо и да се потопите в други усещания. Очакванията понякога се превръщат в раздразнителност, плачливост, подозрителност. Освен това безкрайните обаждания и въпроси от приятели и роднини доливат масло в огъня. Не се отчайвай! Смейте се, смейте се, насладете се на последните часове от вашата красива и толкова уникална бременност. Това е едно от най-удивителните събития във вашия живот и има още едно също толкова прекрасно и изумително тайнство, тайнството на раждането.!

Съвети за бременност от 40 седмици

В края на 39–40 седмици от бременността коремът достига максималния си размер и поставя много стрес върху кожата, която е силно разтегната. Това често причинява силен сърбеж, който може да бъде избегнат с мехлеми против стрии. Лекарите препоръчват да се използва от първите месеци на бременността..

Бебето вече не може да се движи активно, но все пак трябва да усещате движенията. Освен това движенията му са много очевидни: на практика няма място в матката, така че много добре усещате всяко натискане на трохите. Не пропускайте да слушате физическата активност на бебето..

Като цяло, около 10 забележими движения в рамките на 12 часа се считат за норма за период от 40 седмици. В случая, когато детето ходи много по-активно, има всички основания да подозира, че страда от липса на кислород. Успокояването на бебето, липсата на движение също ще бъде лош знак. Ако те отсъстват, уведомете Вашия лекар за това.

В последните дни на бременността жената трябва да почива колкото е възможно повече. Правилното решение е да редувате малките разходки с релаксация.

Ако уринирате по-често, трябва да ограничите количеството течност, което пиете 2-3 часа преди лягане. Не е необходимо да се ограничават поривите. Препоръчва се пикочният мехур да се изпразва за профилактични цели на всеки 2,5-3 часа.

Воднисти, жълтеникави или зеленикави отделяния, най-вероятно околоплодни води. Ако забележите такова отделяне, не забравяйте да отидете на лекар - спуканите мембрани са входната порта за инфекция, колкото по-дълго чакате, толкова по-вероятно е бебето да бъде заразено.

Ярко зацапване, причина за незабавно търсене на помощ - те показват отлепване на плацентата - състоянието заплашва живота на бебето и често изисква хирургическа намеса.

Проверете дали всичко е готово за пристигането на бебето и вашето заминаване в болницата. Носете документи със себе си по всяко време - раждането може да започне дори в магазина - бъдете подготвени.

Ако семейството вече има деца - не забравяйте да им обърнете внимание, обяснете, че няма да сте у дома, че ще се върнете с бебето. Опитайте се да привлечете баби на помощ - бебето ще понесе по-лесно раздяла, ако някой близък е наблизо.

Опитайте се да не преяждате. Яжте често на малки ястия. Не яжте тежки храни, отдайте предпочитание на ферментирали млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Диетични препоръки преди раждането

Не ходете в болницата с празен стомах. Началото на раждането е идеалното време за попълване на запасите от енергия. Но не се наслаждавайте на котлети и картофи. Закусете с кисело мляко, мека извара, хляб със сирене, пийте сладък чай, компот или желе.

Когато контракциите станат чести и силни, въздържайте се от ядене, въпреки че малко хора наистина са гладни за такива усещания. Контракцията на матката често е придружена от гадене и дори парченце шоколад може да провокира повръщане.

Опасности при 40 гестационна седмица

Седмица 40 е подходящо време за раждане, но ако бебето ви все още не е готово, не е нужно да му помагате, също се отнасяйте внимателно и потърсете помощ, ако здравето му се е влошило, а именно:


 • повишено налягане,
 • се появи главоболие,
 • виене на свят,
 • мигащи „мухи“ пред очите,
 • подуване на горните и долните крайници, лицето,
 • бебето не се движи повече от 12 часа,
 • има кървави отделяния от гениталния тракт или водата се е отдалечила,
 • контракциите са станали редовни и продължителни.

Тестове на 40 гестационна седмица

Не забравяйте за антенаталните посещения в клиниката - те все още са актуални. Необходима е консултация с акушер-гинеколог, за да се изясни състоянието на плода, както и да се прецени дали тялото на бременната жена е готово за раждане.

Анализи и изследвания:


 • Общ анализ на урината - необходим е за идентифициране на заболявания на бъбреците и пикочния мехур, както и прееклампсия.
 • Измерване на теглото.
 • Измерване на кръвното налягане.
 • Измерване на височината на стойката на дъното и коремната обиколка.
 • Слушане на сърдечния ритъм на плода с акушерски стетоскоп.
 • Определяне местоположението на плода в матката чрез опипване на корема.
 • CTG (кардиотокография).

Ултразвук на 40 гестационна седмица

На този етап от бременността може да се наложи ултразвук за изключване на неблагоприятни състояния - хипоксия, забавяне на вътрематочния растеж, патология на пъпната връв.

С ултразвуково сканиране на плода на 40 гестационна седмица, вашето бебе тежи приблизително 3400 грама и е високо 52 см. Разбира се, теглото на бебето в 40 гестационна седмица може да се различава доста широко: от 2800g до 4500g. Лекарят, който се грижи за вас по време на бременност, вероятно ще изчисли теглото на бебето. Поне чрез преглед и палпация на корема е възможно да се определи размерът на детето.

Детето е напълно оформено и готово за живот. При ултразвук на плода на 40 гестационна седмица се виждат ядрата на Беклар - ядките на осификация в близост до дългите кости. Ядрата на Беклар са признаци на зрялост (доносена) на дете.

Фетометрията (размер на плода) с ултразвук на плода на 40 гестационна седмица е нормална

Нормален размер на дълги кости с ултразвук на плода на 40 гестационна седмица


 • Бедра 70-80 мм.
 • Хумер 62-72 мм.
 • Кости на предмишницата 54–62 mm.
 • Кости на пищяла 61–71 мм.

Плацентата старее, съдовете й са празни, калцификатите се отлагат вътре, образуват се кисти, това може да наруши храненето на бебето и дори да доведе до смърт. Той става тънък и това води до нарушаване на маточноплацентарната бариера, която през цялата бременност е предпазвала плода от инфекции и проникване на токсични вещества. Сега патогенните микроорганизми на практика могат свободно да проникнат в плода и да причинят развитието на вътрематочна инфекция. Оценката на състоянието й при ултразвуково сканиране ще позволи да се вземат необходимите мерки навреме - например да се роди жена преди определената дата на раждане.

Какво да правите, ако раждането не идва?

На първо място, спокойно. Противно на общоприетото схващане, нормалната бременност може да не продължи 40 седмици, а от 38 до 42 седмици. И дори понякога бременността е 42 и 43 седмици във времето, а в някои случаи и повече.

Добре е да се знае:

Подобни ситуации не са необичайни! Световната здравна организация (СЗО) отбелязва почти 10% от бременностите с този ход от общия брой.

В този случай следсрочната бременност може условно да бъде разделена на:


 • Продължително, което е свързано с по-бавно узряване на плода, обаче бременността в този случай завършва с раждането на дете без признаци на зрялост, следователно този ход на бременността не представлява риск от развитие на патология в плода.
 • Наистина следсрочна бременност - в този случай плодът вече е напълно узрял и правилната трудова дейност не настъпва своевременно.

Трябва да се отбележи, че продължителната бременност е вариант на нормата, а истински следсрочната бременност вече се счита за патологично състояние. Както беше отбелязано, истинска бременност след бременността се наблюдава при бременни жени на възраст над 25-30 години по-често, отколкото при многородени жени.

Добре е да се знае

Ако менструалният цикъл на жената е бил около тридесет дни, тогава плодът й узрява по-късно и бременността може да продължи по-дълго от обикновено. Такава бременност се нарича удължена, тя се счита за вариант на нормата, детето се ражда доносено и функционално зряло, без признаци на зрелост.

Не всички бременности, които продължават повече от 40 седмици, са следсрочни. Някои просто са резултат от грешни изчисления. Определянето на точната възраст на ембриона и следователно датата на предстоящото раждане не е толкова лесно. Налични са по-точни данни за жените, планиращи бременност, които знаят точно датата на последния менструален цикъл, евентуално знаят датата на зачеването, които са се подложили на ултразвуково сканиране до 12 седмици и имат точно определена дата на появата на сърдечния ритъм на плода.

При бременност след термина няма специални признаци, с изключение на удължаването на бременността. В тази ситуация особено значение се придава на правилното изчисляване на гестационната възраст, тъй като грешното определяне на гестационната възраст може да доведе до ненавременна помощ или да причини преждевременно стимулиране на раждането.

В случай на продължителна бременност, детето се ражда доносено и функционално зряло по всички характеристики, няма признаци на зрялост. Наистина следсрочната бременност е тази, която продължава по-дълго от обикновено и завършва с раждането на презряло бебе. При изследване на деца след термин се отбелязва суха набръчкана кожа без слой от необходимата смазка. Тези признаци са свързани с факта, че поради по-дълъг ход на бременността количеството на околоплодните води намалява, което може да доведе до заплитане с пъпната връв или дори до вътрематочна фетална смърт. Специалните признаци на доносените бебета включват дълги нокти и коса, отворени очи, повишена активност, зеленикаво-жълт оттенък на кожата и пъпната връв..

Но според статистиката в 95% от случаите бебетата след доносеното време, родени на 42 и 44 седмична възраст, се развиват нормално в бъдеще, без очевидни здравословни проблеми..

Рискове и опасности от продължителна бременност

От страна на плода:


 • Способността на плацентата да осигури на бебето достатъчно кислород и хранителни вещества намалява след 42 седмици. Възниква възможността за хипоксия. Поради липса на кислород, плодът може да поеме първия дъх в маточната кухина и да вдиша околоплодните води с меконий. И тогава, в първите часове от живота, новороденото развива сериозно усложнение - синдром на аспирация на меконий, който изисква продължителна механична вентилация и мощна антибиотична терапия..
 • Дете, което не е родено навреме, започва да „презрее“: наддава на излишно тегло, костите на черепа стават плътни и главата вече не може да променя формата си при преминаване през родовия канал, което създава опасност от различни усложнения и раждаща травма при детето и майката.
 • Около 10% от бебетата започват да отслабват, а кожата им се набръчква и дехидратира при раждането.
 • Количеството на околоплодната течност също намалява, което може да доведе до заплитане с пъпната връв. Водите се замъгляват, родовата смазка изчезва от кожата на вътрематочното дете и може да възникне инфекция на кожата.

От страна на майката:

 • Майката може да изпита и някои усложнения: слабост на раждането, кървене. Честотата на цезаровото сечение се увеличава - както поради усложнения на раждането, така и поради остра фетална хипоксия.
 • Отлагането на бременността е изключително опасно за жени с резус-конфликт. Те са изложени на висок риск да имат дете с тежка хемолитична жълтеница или дори да умрат. Следователно жените, които имат анамнеза за раждането на деца с Rh-конфликти, се нуждаят от хоспитализация и пренатална подготовка..

Как да определим продължителна бременност?

Обикновено продължителната бременност няма изразени прояви и диагностиката на забавена бременност може да бъде трудна. За щастие има методи, чрез които лекарят може да наблюдава състоянието на отложеното дете. Комбинация от различни методи на изследване ще даде възможност да се разбере дали си струва да се изчака и да се остави детето да реши само кога да се роди или е необходимо да се вземат спешни мерки.

Има много методи за изследване, благодарение на които е възможно да се идентифицира следсрочна бременност. Например, кръвен тест, анализ на секрецията, отделяна от млечните жлези (млякото може да започне да се отделя, а не коластрата), анализ на качеството на околоплодните течности (ако раждането се забави, водите станат мътни, амниотичната мембрана загуби прозрачността си), липсата на смазване на труда върху кожата на вътрематочно дете и и т.н. Можете да различите следсрочната бременност от продължителната, като използвате ултразвуково сканиране. Ако плацентата е изтънена и деформирана, на жената се предписва хормонална терапия, за да се приближи началото на раждането, или в случай на бременност след изтичане на срокове, за да се избегнат възможни усложнения, лекарите настояват за цезарово сечение.

Лекарят, който наблюдава бременна жена, може да установи спиране на наддаването на тегло или намаляване на телесното тегло, намаляване на коремната обиколка. Тези симптоми също често са свързани с намаляване на количеството на околоплодната течност. При следсрочна бременност често има увеличение или намаляване на движенията на плода, което показва липса на кислород поради нарушена циркулация в матката и плацентата.

Добре е да се знае

Истински следсрочна бременност, която е патологична, е тази, която продължава 10-14 дни след очакваната дата на раждане (290-294 дни), а детето се ражда с признаци на недоносеност и здравословни проблеми. Освен това има признаци на морфологични и функционални нарушения в плацентата..

Причини за продължителна бременност

Редица причини могат да доведат до продължителна бременност, като често се провокират или припокриват една друга..


 • При жени, които отлагат бременността, естеството на менструалната функция обикновено се променя. Така че, най-често те имат твърде рано или късно настъпване на менструация, нестабилен менструален цикъл, нередовна менструация.
 • Бременността след термина често се причинява от липса на хормони, които допринасят за развитието на раждането. Обикновено следсрочната бременност се проявява при жени с хипофункция на яйчниците, хронично възпаление на придатъците и нарушен метаболизъм на мазнините.
 • Освен това продължителната бременност може да бъде свързана и с психоемоционални шокове, претърпени от жена..
 • Учените обърнаха внимание на факта, че продължителната бременност често се среща при жени, страдащи от чернодробни, стомашни и чревни заболявания..
 • При бременни жени, които са били в леглото дълго време поради съпътстващи заболявания, главата на плода може да не попадне своевременно във входа на малкия таз и да не дразни рецепторния апарат на шийката на матката..
 • Сред рисковите фактори за майката трябва да се отбележи, че хроничните заболявания на гениталната област, хормоналните нарушения, наследствените фактори, наличието на следсрочна бременност в анамнезата.
 • Така наречената макрозомия (теглото на плода е повече от 4000 g) също може да е причина за зрелост..

Какво да правите за жена, когато е продължително?

С гестационна възраст над 40 седмици се препоръчва хоспитализация, за да се изясни продължителността на бременността и състоянието на плода. Въпросът за доставката се решава в зависимост от много фактори. "Зрелостта" на шийката на матката, състоянието на плода, съпътстваща патология и др..

В някои случаи лекарите веднага решават да раждат чрез цезарово сечение. Те включват комбинация от продължителна бременност с голям плод, седалищно предлежание на плода, първородна възраст над 30 години, белег на матката и др..

В периода след раждането майката и бебето също се нуждаят от внимателно наблюдение, особено ако раждането е било сложно. Успокоявайте ви обаче, че приблизително 95% от бебетата, родени между 42 и 44 седмици, не изпитват никакви здравословни проблеми, свързани с продължителна бременност..

В тази връзка не бива да се отказва безразсъдно хоспитализация, когато гестационната възраст е повече от 40 седмици. Спазването на всички препоръки на лекарите, както и навременното идентифициране на жените, принадлежащи към "рисковата група" за продължителна бременност, ще предотврати възможни усложнения при майката и новороденото.