Вече 39 седмици и 3 дни и още нищо не е започнало. Вероятно бебето е добре в корема ми.

На 31 октомври отидох в CTG и веднага след това отидох на посещение при моя лекар. Светлана Николаевна погледна резултатите и веднага забеляза: „Вече започва да грабва“. Бях доволна. че тя самата говори за това, защото не бях сигурен дали това е труд. Уговори ми среща на 7 ноември (ще бъдат 40 седмици), но ме увери, че синът вероятно ще се види сега едва след раждането, че синът ще се роди до понеделник. Оставих я цялата толкова щастлива, уверена, че ще се изправям от ден на ден!

Но сега минаха 3 дни и нищо не се случи. Очаквам го с нетърпение, това е като мания, не се сещам за нищо друго. Бих предпочел..

Но ако не се роди преди 7.11.2011 г., тогава ще трябва да отидете до РД и да чакате там вече. Наистина, наистина не го искам и се страхувам.

Съпругът ми се отнася спокойно към тревогите ми, не разбира колко се притеснявам, но това ме дразни малко.

Не очаквах нищо в живота си толкова, колкото синът ми..

39 седмици бременна

На 39 гестационна седмица бебето е напълно оформено и може да живее независимо извън утробата на майката. Жената трябва да бъде подготвена за факта, че раждането може да започне по всяко време. Ако раждането не се случи през следващите няколко седмици, това също се счита за норма. Тази несигурност при повечето бременни жени причинява повишена нервност, особено ако те се готвят да станат майка за първи път. Следователно подкрепата на съпруга, роднините и близките е важна за бъдещите родилки..

Какво се случва с мама на 39 седмица от бременността

Раждането наближава и много жени са изправени пред колебания в психо-емоционалното състояние. Отначало бъдещите майки са щастливи, че скоро ще свършат 9 месеца болезнено чакане и те ще могат да се върнат към обичайната си форма. Тогава те започват да се притесняват как ще протече раждането и дали всичко ще завърши щастливо. Тези емоции и усещания се считат за нормални. Затова трябва да се настроите на позитивното и да поддържате весело настроение..

Наближава дългоочакваният момент на среща с бебето, чанта с необходимите документи и нещата е в готовност. За бъдещата майка е важно внимателно да следи състоянието си, за да не пропусне началото на раждането.

Коремът по това време, като правило, пада осезаемо (това се отнася главно за жени, които раждат не за първи път). Това е физиологичен процес, при който плодът е плътно притиснат от представящата част от тялото си (плячка или глава) към входа на таза и се подготвя за раждане. При първородните жени коремът може да започне да потъва няколко часа преди началото на раждането или непосредствено по време на него.

Плацентата в 39 гестационна седмица продължава да кърви и да изтънява. Освен това забавя метаболитните процеси. Това води до факта, че плодът започва да получава по-малко микроелементи и кислород. Обемът на околоплодната течност постепенно намалява. Въпреки това той се актуализира редовно, както преди..

Тялото на бъдещата родилка се опитва да улесни предстоящото раждане, поради което на 39 седмица от бременността са възможни намаляване на апетита, атаки на гадене, повръщане или диария. В резултат на това теглото на бременната жена може да намалее с няколко килограма. Не е нужно да се притеснявате за това. Такива условия не са опасни за бебето. По този начин червата на бъдещата родилка се прочистват и излишната течност се отстранява от тялото..

Периодично, на 39 седмица от бременността, бъдещите майки могат да получат тренировъчни контракции: появяват се болки в долната част на корема и кръста, коремът става каменист и тонусът на матката се повишава. Ако контракциите станат по-силни и интензивни или има изливане на околоплодна течност, това може да е признак за началото на раждането. В такъв случай трябва да се обадите на линейка или да отидете в болницата.

Как се развива бебето на 39 гестационна седмица

Плодът по това време се счита за напълно зрял и готов за самостоятелно съществуване. Теглото на бебето е около 3,5 кг, а височината е 51-52 см.

Интензивността на движенията на бебето през този период намалява. В утробата на майката детето става тясно, така че не е в състояние да се движи толкова активно, както преди. Въпреки това, бъдещата майка трябва да преброи поне 10 движения за 12 часа..

Феталната храносмилателна система започва да функционира независимо, като постепенно напредва първоначалните изпражнения (меконий) в долната част на червата. Стомахът продължава да синтезира пепсин. След като първите капки коластра влязат в тялото, панкреасът започва да работи.

По лигавичните устни се появяват ролки, които улесняват процеса на смучене. Когато майката започне да прихваща новороденото към гърдите, дъвкателните мускули ще започнат да се укрепват. Тялото на плода е натрупало достатъчно количество подкожни мазнини, а кожата му се е превърнала в приятен розов оттенък.

Между черепните кости остават съвместими шевове и фонтанели, образувани от еластична хрущялна тъкан. Поради този физиологичен факт по време на раждането, главата на бебето променя своята конфигурация и преминава по-лесно през родовия канал..

Симптоми на бременност на 39 седмици

Бъдещата майка не изпитва нови усещания тази седмица. На 39 гестационна седмица жената може да бъде притеснена от обичайни болки в гърба, киселини, разширени вени, стрии, обща слабост, подуване на краката, запек, хемороиди и нестабилно налягане.

Вагиналните секрети могат да станат по-тънки и по-плътни. Цветът на отделянето може да стане кремообразен. Това може да е признак за отделяне на лигавицата, която през целия период на бременността е предпазвала маточната шийка от проникването на патогени.

До края на бременността гърдата се увеличава с няколко размера. При натискане коластрата може да се освободи от млечните жлези. Това е нормално явление, което показва подготовката на женското тяло за кърмене. За да може след бременност, раждане и кърмене гърдата да остане привлекателна, трябва да се гледа. За това може да се помогне с носенето на естествено и удобно бельо, здравословно хранене, масаж на гърдите, контрастен душ, както и използването на овлажнители и подхранващи продукти за стрии.

Медицински преглед при 39 гестационна седмица

По това време бъдещата майка по правило не се подлага на никакви специални прегледи. Необходимите тестове и изследвания могат да бъдат предписани, ако по време на бременността са наблюдавани някакви отклонения или нарушения при бременната жена или плода..

Стационарен преглед или допълнителен ултразвук на 39 гестационна седмица се предписва на тези жени, които ще бъдат подложени на цезарово сечение. В такъв случай се препоръчва бъдещата родилка да обсъди всички нюанси на операцията, тъй като всяка болница има свои собствени правила за използване на анестезия и управление на следродилния период.

Възможни проблеми с бременността при бременност от 39 седмици

Появата на сиво-зелено отделяне на 39 гестационна седмица, което има сирена консистенция и кисела миризма, може да е признак за развитието на млечница. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар, който ще установи причината за патологичното състояние и ще санира родовия канал. Това ще избегне инфекция на бебето, докато преминава през родовия канал..

Освобождаването на бистра течност на 39 гестационна седмица е признак за отделяне на околоплодната течност. Ако изливането се случва достатъчно интензивно, това показва началото на раждането. Незначителното изтичане на околоплодната течност може да доведе до инфекция на плода.

Следните състояния и симптоми може да са причина да посетите лекар на 39 гестационна седмица:

 • Появата на признаци на настинка и други вирусни заболявания;
 • Прекомерно активни движения на плода или, обратно, абсолютната му неподвижност;
 • Покачване на температурата;
 • Влошаване на общото благосъстояние;
 • Виене на свят;
 • Поява на кървене или кръв от гениталния тракт.

Забрани и препоръки на 39 гестационна седмица

По правило бъдещата родилка по това време вече е готова за предстоящото раждане и среща с бебето: родилният дом е избран, необходимите неща са събрани, детската стая е оборудвана. Основната задача на жената е да не се притеснява, да остане спокойна и да изчака началото на раждането..

Характеристики на захранването

Все повече препоръки по отношение на пренаталното хранене се появяват постоянно в интернет, което като че ли ще помогне за улесняване на предстоящото раждане. Според тях месец преди очакваната дата на раждане жената трябва да се откаже от месото и млечните продукти. През последните седмици трябва да ядете само храни на растителна основа..

Не се препоръчва да се придържате към изброените диети и съвети. Плодът се храни през пъпната връв до раждането, така че се нуждае от протеини и други микроелементи, които се намират в млякото и месото. Ако детето не получи необходимите вещества от храната, то ще ги вземе от тялото на майката. Това ще доведе до факта, че жената ще отиде на раждане отслабена, гладна и ще й бъде трудно да се справи с възложените й задачи..

Много жени изпитват нарушения на апетита преди раждането. Някои хора имат постоянно чувство на глад, докато други, напротив, не могат да ядат нищо. При бързо разширяване на шийката на матката могат да се появят пристъпи на гадене и повръщане. За да се облекчи състоянието на бъдещата родилка, трябва да се придържате към фракционното хранене - яжте по-често и на малки порции. Това ще направи храната по-лесна и по-бързо смилаема..

Прием на витамини

Почти на всички бременни жени се предписва прием на калций и витамин D. Жените, които не могат да осигурят прием на полезни микроелементи, като спазват балансирана и балансирана диета, показват прием на мултивитаминни комплекси. Можете да приемате такива лекарства не само по време на бременност, но и по време на кърмене..

Секс на 39 седмици от бременността

При липса на патологии на бременността и нормално благосъстояние на бременната жена, сексуалният живот не може да бъде ограничен до самото раждане. Освен това интимните връзки дори ще са от полза. Мъжката сперма съдържа вещества, които омекотяват маточната шийка, подготвяйки я за предстоящото раждане.

Ако защитната лигавица на жената започне да се отделя, по-добре е да спрете полов акт или да използвате бариерна контрацепция (презервативи). Половият акт по време на преминаването на щепсела може да причини инфекция на мембраните.

Физическа дейност

Много упражнения, дори тези, предназначени специално за бременни жени, вече са противопоказани тази седмица. Също така не се препоръчва да лъжете или да седите постоянно. Въздушните разходки могат да ви помогнат да поддържате тялото си в добра форма. Тъй като раждането може да започне по всяко време, не си струва да се разхождате сами и далеч от дома. По-добре е да имате карта за размяна и телефон с вас.

Упражненията на Кегел и дихателните упражнения ще бъдат полезни и безопасни. Подобни дейности ще подготвят жената за раждане и ще помогнат за по-бързото възстановяване след тях..

Медицински процедури, лекарства

Не се препоръчва да предписвате и приемате каквито и да било лекарства сами. Ако се появят някакви патологични симптоми, трябва да се консултирате с лекар. След оценка на здравословното състояние на бременната жена и характеристиките на хода на бременността, лекарят ще вземе решение за целесъобразността на лечението и ще избере най-безопасните лекарства.

Снимка на ултразвук на 39 седмица от бременността

Как изглежда коремът на 39 гестационна седмица

Видео: бременна 39 седмици

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

39 седмици бременна

39 седмици от зачеването или 41 акушерска

Периодът на бременност от 39 седмици от зачеването е 41 акушерски. Времето, когато бъдещите майки вече са настанени в болницата, така че лекарите там да разберат дали настъпва бременност след изтичане на срокове или жена е заченала късно.

Чувства и чувства на жена на тридесет и девет седмици

Физическата и психологическа умора нараства. Вече много искам да раждам дори онези жени, които са имали трудно раждане в миналото.

По това време е невъзможно да останете вкъщи, необходим е преглед и евентуално стимулиране на раждането. Някои жени се опитват да ускорят началото на раждането сами. Това е неефективно, но приемливо, ако няма противопоказания. Прочетете повече за това по-нататък в статията..

Чувства и признаци на наближаващо раждане на тридесет и девет седмици при бъдещата майка много често. Мама може да има леко разстройство на изпражненията, честа маточна хипертония. При повечето жени лигавичната запушалка се отделя и стомахът видимо е потънал.

Кога трябва да приключи бременността

Очакваната дата на падежа е това, което лекарят определя при първото посещение на пациента. Бременността обикновено продължава 280 дни или 10 акушерски месеца (40 седмици). Но този период от време се счита не от зачеването или овулацията, а от първия ден на последната менструация. Освен това този метод на преброяване първоначално е бил насочен към жени с цикъл от 28-30 дни. Но има такива, при които интервалите между менструацията са 35-40 дни, което означава, че овулацията настъпва по-късно. Такива хора обикновено се сблъскват със ситуация, при която раждането не настъпва на 39 седмици или дори на 40 гестационна седмица от планираното зачеване. И всичко това, защото зачеването е настъпило, може би само преди 38 седмици...

Ако принадлежите към категорията жени с класическата продължителност на менструалния цикъл, формулата на Негеле се отнася за вас - трябва да извадите 3 месеца от първия ден на последната менструация и да добавите 7 дни. Това е прогнозната ви дата на падежа..

Много жени обаче раждат плюс или минус 2 седмици от тази дата. Това е норма. Така нареченото въображаемо извънредно време. Но само ако, според ултразвук и обективно, лекарят не вижда признаци на истински просрочени:

 • намаляването на количеството сироподобна смазка, покриваща цялото тяло на бебето, помага на околоплодните течности да не наранят деликатната кожа;
 • намаляване на количеството подкожни мазнини, гънки по кожата - този проблем възниква поради недостатъчно вътрематочно хранене;
 • липса на вода.

Ако бебето се роди след термина, то има:

 • набръчкана кожа (типът, който имаме при продължителен контакт с вода, мацерация на кожата);
 • нокти, които се простират покрай върховете на пръстите, които се нуждаят от спешна прическа;
 • здрави кости на черепа, тесни шевове и малки фонтанели;
 • блатист цвят на кожата и еднакъв нюанс на пъпната връв и водите - в резултат на оцветяването им с меконий поради липса на кислород.

Наличието дори на два от изброените признаци дава основание да се смята, че детето се отлага.

Забележителна е и плацентата. Ясно се вижда и хистологично се потвърждава отлагането на калциеви соли, мастната дегенерация, изтъняването.

Така наречената продължителна бременност (въображаемо следсрочно) завършва с раждането на здраво бебе навреме, без тези признаци на следсрочно. Но въпреки това лекарите предпочитат на 41 акушерска седмица от бременността, дори ако показанията на Доплер и ултразвук са задоволителни, те вече не чакат началото на раждането, а го стимулират.

Защо бременността може да се "толерира"?

Както обсъждахме по-рано, жените с дълги периоди и късна овулация могат да започнат по-късно от очакваната дата на раждане. Но истинското претоварване има и други, по-сериозни причини. Това е един вид неизправност в системата майка-плод..

Обикновено жените, които носят плод толкова дълго, имат хронични гинекологични заболявания, хормонален дисбаланс, наличие в миналото на подобни случаи на продължителна бременност.

По време на бременност могат да възникнат усложнения, в резултат на което функционалната способност на плацентата е нарушена. Но тя е тази, която отделя хормони в кръвта, катализатор на труда.

Също така жените, носещи голям плод (над 4 кг), имат големи шансове да издържат на бременност. Едно голямо бебе преразтяга матката. Между другото, поради същото преразтягане се появява слабост на раждането - неефективни слаби контракции и опити.

Какво се случва с плода на 39 гестационна седмица и защо е опасно да се носи бременност твърде дълго

Бебето в матката продължава да расте всеки ден, което означава, че се нуждае от все повече и повече храна и кислород, а презрелата плацента вече не е в състояние да задоволи тези нужди.

Хлапето може да започне да отслабва, липсва му кислород. И последиците от хроничната фетална хипоксия са тежки... главно за нервната система.

Поради липсата на кислород, доставян на бебето чрез кръвта, то може да поеме първия си дъх преди да се роди. Какво застрашава аспирацията на водите с оригинални изпражнения - поглъщането им. Това е сериозно последствие, което изисква продължителна механична вентилация след раждането и използването на силни антибиотици..

При презрял плод костите на черепа са неподвижни, не могат да се движат (както би трябвало да бъде за лесно преминаване през тазовите кости). Поради това периодът на разтягане се забавя, плодът страда. Повишен риск от нараняване при раждане.

За майката бременността, която продължава след срока, също представлява известна заплаха, тъй като рискът от различни усложнения по време и след раждането се увеличава. Например, по-често се диагностицират тежки маточни следродилни кръвоизливи, наранявания на шийката на матката и перинеума, има нужда от раждане чрез хирургическа интервенция.

Но всичко това се отнася до истинска бременност след термина. Понякога дори по това време лекарите нямат оплаквания за здравословното състояние на мъника. Те виждат какво се случва с плода на тридесет и девет седмици, как диша и се храни, дали му е достатъчно и правят изводи въз основа на това.

Как може да се диагностицира бременност след термина??

1. Чрез ултразвук. Лекарят отбелязва малко вода (за да стане по-ясно - водата става по-малко от 500 грама).

2. Когато доплер изследване на кръвния поток в системите "майка-плод" и "плацента-плод". Лекарят ще види дали има проблеми с доставката на кислород и храненето на детето, ако кръвоснабдяването му не е нарушено.

3. При CTG - според сърдечната честота на плода, неговата реакция на маточните контракции, може да се предположи хипоксия.

4. С амниоскопия. Това е визуално изследване на феталния пикочен мехур. За тази цел лекарят поставя медицинско изделие, амниоскоп, в шийката на жената. Помага да се види меконий във водите - ясен признак на хипоксия, намаляване на индекса на околоплодната течност, липса на смазване, подобно на сирене.

Съвет за бъдещите майки - как да прибързате началото на раждането у дома

1. Физическа активност. Ако сте водили почти домашен живот поради заплахата от преждевременно раждане или страх от раждане преди време, тогава е време да започнете да "бъдете активни". Можете да почиствате у дома, да се разхождате на чист въздух и т. Н. Просто не ходете по магазини и места с много хора, за да не хванете никакъв вирус преди раждането.

Не бива да се пренапрягате, тъй като това може да провокира ранно или преждевременно разкъсване на околоплодната течност, което от своя страна почти винаги води до раждане със стимулация на "Окситоцин", което означава по-болезнено, или дори цезарово сечение в случай на недостиг на раждането.

Резки движения, наклонности също не си струва да се опитват, тъй като това може да провокира отделянето на нормално разположена плацента - а това вече е реален риск за живота на майката и детето.

2. Полов акт. Спермата съдържа простагландини - вещества, които предизвикват узряването на шийката на матката. А оргазмът води до най-силните контракции на матката. Ако сношението се повтаря ежедневно, е напълно възможно това да помогне за раждането възможно най-скоро..

39 седмици бременна, началото на раждането (видео):

39 седмици бременна, началото на раждането

Важно е - да правите любов, след като лигавицата се отлепи от шийката на матката, не си струва. Това може да доведе до въвеждането на различни опортюнистични микроорганизми в матката, които винаги има много по лигавиците на влагалището и главата на пениса. И като цяло, след като мукозната запушалка се отдели, не е нужно да се притеснявате. Ако тя се е отдалечила, това означава, че шията вече е готова. Остана много малко и труда ще започне.

3. Масаж на зърната. Той стимулира повишаване на тонуса на матката. Ако лигавичната запушалка вече се е отдалечила и няма възможност за секс, това е чудесен начин за бърза работа. Просто не бъдете много ревностни, за да не нараните зърната. В крайна сметка, ако това се случи, тогава ще имате висок риск от развитие на мастит - тежък инфекциозен процес на млечните жлези..

4. Контрастен душ и акупресурен масаж на стъпалата. Препоръчително е първо да запарите краката си, след това да ги охладите и след това да масажирате: всеки отделен пръст и центъра на стъпалото. Разбира се, жена с огромен корем не може сама да направи такъв масаж. Трябва да попитате съпруга си за това.

5. Лаксативи. Казват, че по-ранните акушерки са давали рициново масло на бъдещи майки, които по никакъв начин не са могли да раждат. Това е добре известно мощно слабително средство. Трябва да сложите няколко капки върху храната, например върху хляба и да ядете. Чревната перисталтика ще се увеличи, ще провокира хипертоничност на матката и, вероятно, ще започне раждането.

Теоретично, същият ефект трябва да има микроклизми "Microlax", глицеринови супозитории и обичайната клизма с вода. Не напразно жените казват, че след клизмата, която са получили в болницата, контракциите се засилват драстично.

Можете също да използвате следните помощни средства.

1. Растително масло, зеленчуци. Те помагат на червата да работят по-активно.

2. Запарка от малинови листа. Вземете 2-3 пъти на ден.

3. Сок от червено френско грозде. Приема се сутрин на гладно.

Моля, обърнете внимание, че не можете да се опитате да провокирате началото на раждането в себе си, ако:

 • детето е в матката, а не в главна форма;
 • бебето е голямо, а тазът ви е тесен;
 • имате тежък симфизит;
 • обостряне на всяко хронично заболяване;
 • плацентата е твърде ниска към вътрешния фаринкс, частично или напълно го припокрива;
 • детето има хипоксия, вътрематочно забавяне на растежа, има отклонения в CTG, доплер, ултразвук;
 • кървави вагинални секрети.

39 седмици и 3 дни! Болки в стомаха като пред М! Какво да очакваме?

 • 30 март 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 17 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 12 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 13 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 12 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 16 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 13 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 3 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 13 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 13 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 11 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

39 седмици бременна

са склонни да установяват редовност

При 39 гестационна седмица 95% от многородените жени раждат, така че ако очаквате второ или трето дете, бъдете подготвени! Първичните шансове да се освободите от тежестта през следващата седмица са по-малко - само 20 от 100. Бързаме да се утешим: изчакайте още 7 дни. На 280 дни от бременността шансовете за раждане ще се увеличат до 35%!

Какво се случва с бебето

Към 38-39 седмица плодът достига физиологична зрялост. Означава, че:

 • белите дробове могат да се отворят и да осигурят обмен на газ;
 • сърдечно-съдовата система функционира напълно, доставяйки кислород и хранителни вещества до органите и тъканите;
 • развиват се рефлекси;
 • стомашно-чревният тракт е готов за смилане и усвояване на кърмата.

Поради факта, че детето е тесно в матката, тъй като няма къде да се разтегне по-нататък, активните "танци" в стомаха се заменят с по-целенасочени дръпвания.

Броят на движенията трябва да бъде в рамките на 10-15 за 12 часа. Това е, в норма, около едно движение на всеки час. Тишината в корема, продължаваща повече от 5-6 часа, или обратно, прекалено активните движения в продължение на 1-2 дни е лош сигнал, показващ, че плодът страда.

Какво става с мама

В идеалния случай бъдещата майка сега само усеща натиска на главата върху таза, забелязва периодични фалшиви контракции и може би е малко уморена с допълнителните 10-15 кг. За съжаление, перфектната бременност е рядка. Ето защо, най-често през този период, бременните жени отбелязват:

 • по-често уриниране;
 • болезненост в долната част на корема, кръста и сакрума;
 • тазова болка и чувство на дърпане в срамната област;
 • стрелящи болки в задната част на бедрото, достигащи до коляното;
 • чувство на тежест в млечните жлези;
 • изтичане на коластра;
 • сплескване на стъпалото;
 • светло оцветени лигавични вагинални секрети.

Целият този комплекс от симптоми е вариант на нормата. Пълното им отсъствие - също.

Какво става вътре? 39-та седмица от бременността за майчиното тяло е в беда: шийката на матката се съкращава и омекотява, плътността на лигавичната запушалка намалява, хипофизната жлеза започва масивно производство на хормона окситоцин, производството на естроген и превръщането на прогестерона в естроген се увеличава.

Благодарение на тези на пръв поглед незабележими процеси, в един момент коркът ще омекне и ще излезе, ще започнат контракции, водата ще си тръгне - ще започне раждането!

За да определите подхода на раждането, се ръководете от предвестниците. Тези признаци, особено в комплекса, съвсем ясно показват активната подготовка на тялото за раждане. Типичните предвестници включват:

 • понижаване на корема (дъното на матката се спуска в тазовата област);
 • тренировъчни битки;
 • теглото спира да расте или започва бавно да намалява;
 • лигавицата запушва;
 • възниква диария (диария).

Предвестниците могат да „посещават“ бременна жена една по една или да следват една след друга. При някои жени нито един от типичните предвестници не се наблюдава до самото раждане. Но ако се забележат няколко характерни признака наведнъж - пригответе се да се отървете от тежестта в рамките на 1-5 дни.

Между другото, многократното време за подготовка е по-малко. Като правило няколко предшественици, които се появяват при бъдеща майка с второ или трето бебе, сигнализират не за подготовка, а за началото на раждането.

Анализи и изследвания

Лекарят все още се интересува от анализ на урината, така че ще трябва да се взема ежеседмично, до раждането. Ако до този момент са минали последните кръвни тестове за ХИВ и RW, бременната жена може да си почине от останалите тестове. Единственото изключение е доплер ултрасонография и CTG, ако е посочено. Тези проучвания се предписват на бъдещи майки с патологии на бременността и плода, както и за контрол на благосъстоянието на детето с редки или, напротив, прекалено активни движения.

Опасности и усложнения

Всички опасности от 39 гестационна седмица са свързани с хипоксия и предстоящото освобождаване от тежестта.

Дали детето има достатъчно кислород и изпитва ли дискомфорт, определя майката и лекарят. Майка - според броя и интензивността на феталните движения. Лекарят - по сърце. Причините за вътрематочна хипоксия (липса на кислород) могат да бъдат:

 • заболявания на бременна жена (патология на сърдечно-съдовата система, отравяне, бъбречна дисфункция и др.);
 • фетални заболявания, като вътрематочни инфекции;
 • дисфункция на пъпната връв и плацентата.

Ниското ниво на водата, предлежанието, заплитането на пъпната връв и други вътрематочни патологии са изпълнени с възможни усложнения, когато се роди дете. Знаейки за тези характеристики на вашата бременност, важно е да се настроите на гъвкав подход при избора на метод на раждане и да обсъдите тактиката на управление на труда с Вашия лекар..

Съвети

Раждането на дете не винаги протича по план, затова се настройте за най-доброто, но бъдете готови да приемете стимулация, спешно цезарово сечение и епизиотомия, за да запазите здравето и живота на бебето. Запознайте се с основните методи за доставка, поне повърхностно, и информирайте партньора си, ако се планира партньорска доставка. В ситуация, в която е необходимо спешно решение, осъзнаването помага да се запази здравият разум и хладнокръвието..

Честито раждане и здраво бебе!

Имам 38 седмици и 2 дни. без предшественици. стомахът не боли, няма запушалки, няма тренировки. коремът не е слязъл, всички между другото казват, че коремът не е голям. може би за това все още много се разхождаме, чувстваме се чудесно. бебето понякога рита по-болезнено от преди или когато ходим дълго време, страната започва да боли. тоалетната не е много често. Само тази жега напоследък е депресираща. Убеждавам я да се роди по-рано, но тя знае по-добре за кампанията. всички лесно раждане, най-важното е да не се страхувате от нищо и да имате положително отношение! малките по време на раждането изпитват дори повече стрес от майките. Така че няма притеснения.

Бременна в 39 седмици: предвестници, признаци и начало на раждането

Тегло, височина, развитие на плода в 39 гестационна седмица

Увеличаването на теглото на бебето може вече да спре - тъй като природата има за цел да улесни раждането на мама. Средното тегло на бебето по това време е 3300-3500 грама, а височината е 51-53 см. Вашето бебе тежи колкото диня!

По време на раждането черният дроб и бъбреците са в състояние да изпълняват функциите си независимо, но процесът на тяхното развитие в плода ще продължи известно време. Панкреасът е започнал да произвежда ензими, които ще разграждат храната, постъпваща в стомаха на бебето.

Чувство за бременност в 39 гестационна седмица

Промените в стомашно-чревния тракт могат да се проявят като разхлабени изпражнения и загуба на апетит. Контракциите на маточните тренировки стават все по-чести. Основното нещо е да не ги бъркате с истински битки. При истинските контракции интервалите между тях се намаляват и продължителността на всяка се увеличава с времето. Амниотичната течност може да изтече.

Сега е моментът да се подготвите за грижата за новороденото, когато бебето се появи, вие ще сте подготвена майка. В тази статия представихме подробно описание на грижите за новороденото..

Предвестници на раждането в 39 гестационна седмица

Най-честите предшественици на раждането на 39 седмици са:

 • слаби дърпащи болки в долната част на корема (тренировъчни контракции);
 • изхвърляне на лигавицата - едва забележимо кърваво отделяне от гениталния тракт;
 • количеството секреция на коластра може да се увеличи от зърната;
 • има известна загуба на тегло, докато апетитът ще бъде увеличен;
 • повишено желание за уриниране и диария - това е друг от "симптомите" на непосредственото начало на раждането;
 • появата на безсъние или, обратно, сънливост;
 • има болка в долната част на гърба;
 • спускане на корема и изпъкване на пъпа. Обикновено след това за бъдещата майка става много по-лесно да диша;
 • намаляване на теглото от 1 кг на 1,5. Тази "загуба на тегло" се дължи на намаляване на подпухналостта.

Промяна в тялото на жената, която се забелязва с просто око за акушер-гинеколог, която тя не чувства омекотяване на шийката на матката. До 39-та седмица от бременността шийката на матката се отваря леко, подготвяйки се за процеса на раждане.

По време на 39 седмици от бременността контракциите могат да станат по-чести и на този етап контракциите могат да бъдат два вида: „фалшиви“ и „раждащи“. Фалшивият труд може да започне седмици или дори месеци преди очакваната дата на падежа. Тези контракции помагат на бебето да влезе в правилната позиция в утробата и да подготви матката за раждане. Такива контракции са нередовни, краткотрайни и се усещат главно в долната и предната част на корема..

Родовите болки са редовни, ритмични, не отслабват, зачестяват с нарастваща сила. Обикновено се появяват след изтичане на околоплодната течност. В този случай отварянето на шийката на матката се случва с 4 см. Началото на раждането се счита официално само след появата на силни и чести контракции.

След 39 седмици от бременността предвестниците на раждането могат да се появят по всяко време. Основното през този период е да не се страхувате от нищо и да не се измъчвате с преживявания. Опитайте се психически да се подготвите за срещата с бебето, да съберете всичко необходимо за влизане в родилния дом и спокойно да изчакате началото на раждането!

Признаци на раждането, как да разпознаем началото на раждането?

Доста често жените, дори преди началото на раждането, интуитивно чувстват, че раждането ще започне скоро. При контракциите болката не се появява веднага, обикновено всичко започва с усещане за дискомфорт в корема или кръста, някои жени изпитват болка, подобна на менструалната. Постепенно тези усещания стават по-силни, като се разпространяват по целия корем и кръста, появява се болка, която може да варира от доста силен натиск до потрепващи усещания.

Болката по време на контракциите е пароксизмална, нейното появяване, усилване, достигане на връх и постепенно намаляване се усеща ясно, след което започва период на липса на болка. Отначало контракциите преди раждането протичат с интервал от 15-30 минути и продължават 10-15 секунди.

През първите няколко часа те носят малко повече дискомфорт, отколкото болка. Постепенно продължителността и силата на контракциите се увеличават, а интервалите намаляват..

Преди раждането се появяват кървави отделяния - така тръгва лигавицата. Не трябва да е яркочервено с много кръв. Коркът може да се разхлаби, преди да започнат контракциите. Понякога водата също излиза преди началото на раждането..

Точно преди раждането на детето контракциите стават толкова чести, че преминават една в друга почти без интервали. Освен това към тях се присъединяват опити - контракции на мускулите на матката, коремната стена и перинеума. По това време детето притиска главата си към малкия таз и родилката има желание да бута и болката се премества в перинеума. Когато шийката на матката е напълно разширена, започва раждането..

Как протичат контракциите? Контракциите преди раждането се развиват постепенно, така че могат да се разграничат три етапа:

 • Първият етап - начален, продължава 7-8 часа. По това време контракциите се появяват на интервали от около 5 минути и тяхната продължителност е 30-45 секунди..
 • Втората фаза е активна. Продължителността му е около 5 часа, контракциите на матката стават по-чести и продължават по-дълго - с интервал от 2-4 минути, продължителността на контракциите достига 60 секунди.
 • Последната, преходна, фаза е от половин час до 1,5 часа. Контракциите стават все по-чести и по-дълги. Те могат да се появят на интервали от минута и да продължат от 70 до 90 секунди..

Ако раждането не е първо, процесът е по-бърз, така че не отлагайте пътуването до болницата!

Анализи и изследвания на 39 гестационна седмица

Бъдещата майка е под системно наблюдение от момента на регистрацията до изписването от болницата. На 39 седмици акушер-гинекологът трябва да прецени възможно най-точно какво е състоянието на плода и дали е готов за раждане. За тази цел при бременна жена се определят следните показатели:

 • теглото
 • ниво на кръвното налягане;
 • височината на маточното дъно;
 • сърдечен ритъм на плода;
 • коремна обиколка.

През последния месец жената трябва да приема урина седмично за общ анализ (това ви позволява да наблюдавате състоянието на бъбреците, тяхната работа). Заключението за необходимостта от допълнителни изследвания се прави от лекаря, който провежда изследването.

Също така, специалистът трябва да изслуша сърдечната честота за своевременно идентифициране на възможни патологии. Ако се планира раждане с помощта на цезарово сечение, тогава жената се изпраща на ултразвук.

Бременност 39 седмици

Плод в 39 гестационна седмица

Това е предпоследната седмица на бременността, ако вземем предвид идеалната 40-седмична бременност. Но раждането може да се случи няколко седмици по-рано или по-късно, което е норма. На 39 гестационна седмица плодът е напълно готов за независимо независимо функциониране. Белите дробове са напълно узрели и ще работят веднага с първата порция вдишван въздух. Храносмилателната система е в състояние да приема, насърчава, усвоява и асимилира храната: вилисите вече са се образували върху лигавицата, панкреасът произвежда необходимите ензими. Вярно е, че червата на бебето все още са стерилни, но след първото хранене бактериите ще започнат да го колонизират..

Малко сърце работи правилно, изпомпва кръвта в тялото и бъбреците, премахвайки метаболитните продукти чрез отделителната система на майка ми. Количеството на околоплодната течност при 39 гестационна седмица намалява значително, но те не спират да се обновяват на всеки 3 часа и това се случва до изписването им.

Зрението на бебето вече е добре развито: то не само реагира на светлина и тъмнина, трептене и движение пред очите му, но също така е в състояние да фокусира погледа си на разстояние 20-30 см, тоест, докато се храни, ще види лицето ви! Не забравяйте да му се усмихнете!

Развитието на централната нервна система на бебето все още продължава. Този процес ще продължи и след раждането му..

Бебето на 39 гестационна седмица вече е много красиво и прилича на бебе: кожата се изглажда и придобива приятен розов оттенък, появяват се гънки и бузи, пухът и оригиналната смазка почти напълно изчезват. Въпреки тясното пространство, той продължава да расте и да се подобрява: пълният му ръст (размер) вече надвишава 50 см, а теглото му достига 3500 г. Разбира се, тези данни са много индивидуални.

Усещам

Матката плътно обгръща наемателя си, така че майката усеща почти всяко негово движение. Опитайте се да уловите този момент в паметта си: той никога няма да се повтори...

Вероятно очаквате с нетърпение да раждате: в края на краищата състоянието на тежест в цялото тяло и дискомфорт не само уморени дълго време, но достигна своя връх. Матката притиска с цялото си тегло върху пикочния мехур, което прави пътуванията до тоалетната да изглеждат безкрайни! За да помогнете на пикочния мехур да се изпразни възможно най-много, навеждайте се напред при уриниране и не бързайте да ставате. Също така изпитвате силен натиск върху перинеума и таза, което причинява болки в болката, зашиване и стрелба, които излъчват към краката. Боли при ходене, неудобно седене, трудно легнало, понякога е невъзможно да се намери удобна позиция за сън...

И все пак, въпреки слабостта и умората, от нищото повечето майки получават сила и вдъхновение: „синдромът за гнездене“ започва. Жена с проблясък в очите започва да възстановява реда в къщата, създавайки уют и комфорт за цялото семейство и особено за новия му член. Това е може би най-приятното усещане преди раждането. Позволява на майката да се разсейва и я зарежда с необходимия оптимизъм. Но не прекалявайте. Сега трябва да спестите сили за раждане, така че вземете ролята на бригадир и оставете семейството ви да изпълни вашите указания.

Не забравяйте за ежедневните разходки, защото детето сега се нуждае от кислород повече от всякога: плацентата започва да старее и вече не изпълнява функциите си толкова старателно.

На 39 гестационна седмица шийката на матката започва да се съкращава и отваря. Ще започнете да усещате главата на бебето в таза между бедрата, която притиска дъното на таза.

Стомах

Коремът при бременност от 39 седмици най-вероятно вече е спаднал. При първородните жени това се случва няколко седмици преди раждането, при многоплодните жени може да се случи точно предишния ден, а в някои случаи стомахът изобщо не пада. Но бебето вече се втурва към изхода: представящата му част (тази, с която се появява), в повечето случаи това е главата, навлиза в тазовата област. Лекарят може да го усети по време на прегледа - както външно, така и вътрешно. Тонусът на коремните стени намалява - и очното дъно на матката леко се отклонява отпред.

Коремът сега е просто огромен! Кожата е много опъната, поради което често я сърби, пъпа може да изпъкне. Не се притеснявайте за това: след раждането всичко ще си дойде на мястото..

През последните седмици имате щастието да гледате как бебето ви танцува: стомахът му буквално се тресеше. Преди раждането дискотеките спират, детето се успокоява, но все пак трябва да усещате движенията му всеки ден, те просто вече не са толкова активни - вътре е станало пренаселено за активност.

Тегло при 39 гестационна седмица

Нито големият корем, нито продължителното наддаване на тегло от вашето бебе вече не трябва да влияят върху собственото ви тегло на 39 гестационна седмица. По това време общият прираст за целия период на бременността е 11-16 кг (плюс или минус). И сега не е нужно да се оправяте. Напротив: преди да роди, жената обикновено отслабва малко (буквално 1-2 килограма) поради увеличеното отделяне на течност от тялото. Това е подготвителен етап, планиран от природата: жената трябва да бъде гъвкава и подвижна, за да улесни раждането..

Затова не спирайте да се претегляте: внезапното поднормено тегло ще ви предупреди за скорошно раждане..

Често апетитът на жената изчезва няколко дни преди раждането. Но се случва и да няма специални промени в това отношение..

Сексът в бременността от 39 седмици всъщност е секс преди началото на раждането. Възможно ли е и струва ли си да практикувате? Лекарите отговарят на този въпрос по различни начини и всяка двойка трябва да реши сама. Доскоро лекарите налагаха строга забрана за интимност през последните 6 седмици от бременността. Основният аргумент за тази позиция: оргазмът стимулира маточните контракции и може да причини преждевременно раждане. Сега те вече не се страхуват от вас и тази гледна точка отдавна е опровергана. Трябва да се фокусирате изключително върху благосъстоянието на жената. Някои от тях се уморяват доста и се чувстват зле, така че през последните седмици не са привлечени от половинката си. Но мнозина, напротив, се нуждаят от близост с него, искат да се чувстват обичани, желани, нужни. Сексът на 39 гестационна седмица не е забранен, ако се запази целостта на феталния пикочен мехур и бъдещите родители се нуждаят от близост помежду си. Освен това лекарите по света отдавна са стигнали до заключението, че сексът преди раждането е най-добрата естествена стимулация за тях, а в някои страни дори се препоръчва секс след началото на редовните контракции, за да се подготви шийката на матката за дилатация и като цяло да се улесни и ускори процесът на раждането. Факт е, че мъжката секреция съдържа хормона простагландин, който подготвя шийката на матката, а ендорфините, освободени в тялото на майката по време на секс, действат като леко облекчаване на болката.

Бъдещият татко обаче трябва да бъде изключително нежен и спретнат. И ако мама изпитва болка и дискомфорт по време на секс, тогава е по-добре да го спрете..

Болка в 39 гестационна седмица

В последните седмици на бременността вероятно вече изпитвате болки в долната част на корема, които предвещават скорошно раждане. Тренировъчните контракции са по-болезнени от преди. Движенията на детето също често са болезнени за жената. Когато се опитвате да се изправите или да промените позицията на тялото, може да почувствате болка в корема, отстрани, гърба.

39-та седмица от бременността

Вашият плод потъва по-дълбоко в таза и съответно дъното на матката потъва. Веднага ще ви стане по-лесно да дишате. Как да разберем, че раждането е започнало?
Първо, околоплодната течност може да започне да изтича. Коремът започва да се разтяга, може да се появят леки дърпащи болки. Контракциите стават по-чести и по-продължителни. В зависимост от това колко далеч е болницата, трябва да изчакате честотата на контракциите след 5-15 минути и да отидете в болницата.


Как да различим фалшивите от истинските контракции?

Предшественици

спрете след 1, 2 (а понякога и повече) часа

истинските контракции, започнали, вече по правило не спират

са нередовни (може да са редовни)
след известно време те изчезватстават по-интензивни и трайни с течение на времето


Въз основа на описаните (доста неясни) разлики, ако подозирате началото на раждането, трябва да направите нещо като следното:

 1. Опитайте се да се отпуснете, да се отпуснете, да се разсеете.
 2. Ако усещанията, че сте станали редовни, опитайте (ако е възможно) да вземете душ, застанете в положение "коте" (на четири крака). Тези процедури ви позволяват да облекчите безпокойството, мускулния тонус, след което контракциите на Бракстън-Хигс най-често преминават.
 3. Няма ефект или ситуацията не ви позволява да направите горното? След това се въоръжете с химикалка, хартия и часовник с втора ръка. Веднага щом стомахът започне да се напряга или се появи усещане за дърпане в лумбалната област, запишете времето, когато са се появили, и продължителността им. Повторете няколко пъти. Сега се занимавайте с бизнеса си за 40-60 минути. Ако по това време контракциите продължават да продължават, повторете. Родовите болки с времето стават по-интензивни (от силата на усещанията), по-дълги (например, първите 40 "след 1-2 часа - 50") и интервалът между тях намалява (например, първо на всеки 10-15 минути след 1-2 часа на всеки 7-10 минути). Присъстват ли и трите характеристики? Поздравления, изглежда, че раждаш.!

"Предвестници на раждането"

Рядко се случва раждането да започне внезапно. Обикновено 2-4 седмици преди раждането, под въздействието на хормонални промени в тялото на жената, настъпват определени процеси, които се наричат ​​предшественици на раждането.


Изхвърляне на лигавицата


Слизестата запушалка и мембраните предпазват бебето в матката от инфекция. В определен момент този щепсел се сваля. Заедно със слуз се отделя малко количество кръв, понякога толкова незначително, че много жени дори не й обръщат внимание. Тъй като останалите черупки предпазват бебето, можете да продължите с обичайните си дейности. Преминаването на лигавичната запушалка показва, че раждането няма да отнеме много време. Но това не означава, че непременно ще родите в рамките на следващите 24 часа. Понякога може да отнеме повече от седмица, преди да започнат повтарящите се контракции и осъзнаете, че „истинската работа“ е започнала.
Ако обаче се появи яркочервена кръв или слизестата запушалка се отдели по-рано от две седмици преди очакваната дата, трябва незабавно да се консултирате с лекар..


Изпускане на вода


В матката от мембраните се образува тънка торбичка, в която се намират бебето и околоплодните води. Амниотичната течност предпазва детето от външни влияния, а феталния пикочен мехур - от инфекция. Понякога феталният пикочен мехур се разкъсва дори преди да почувствате контракции или лигавичната запушалка се отдели. За много бременни жени това се случва през нощта. Можете да се събудите с ужас от чувството, че сте извършили „детски грях“ - какъв ужас! - направо в леглото.

Как да разграничим околоплодната течност от урината?

 • околоплодните води са безцветни;
 • те имат сладникава, а не специфична амонячна миризма;
 • в амниотичната течност често могат да се намерят белезникави люспи: това е верникс - белезникава смазка, която покрива кожата на новороденото.

Ако водите са се оттеглили, няма нужда да се страхувате, че сега бебето ще се роди „сухо“. Производството на околоплодна течност се случва на всеки три часа и освен това детето ги задържа, като затваря главата от матката. Обикновено няма болка. Всяка жена оставя различно количество околоплодни води, средно от един до един и половина литра. А при някои жени околоплодната течност оставя „капка по капка“, като лека инконтиненция на урината. За други прилича на вълна, която не може да бъде сдържана..
Водата може да изтече или преди началото на раждането, или по време на дилатация на шийката на матката.

След като водата излезе, вероятността от инфекция се увеличава, така че не можете да се къпете или да правите секс.

Цветът на околоплодните води е от голямо значение. Те обикновено са безцветни. Промяната в цвета им до зеленикав или кафеникав означава, че по някаква причина детето има кислороден глад и екскрементите му - меконий - попадат в околоплодните води.


Неправилни контракции на матката. Контракции на Бракстън Хикс (фалшиви контракции)


Фалшивите контракции могат да се появят след 30-та седмица от бременността. Те са нередовни и безболезнени. Много често ги бъркат с началото на раждането. Но ако не се установи редовен и непрекъснат ритъм на тези контракции и интервалите между тях не се намалят, това съвсем не е началото на раждането..

Вашето неродено дете

Средната дължина на плода е 50 см, а теглото 3000 - 3500 г. Кожата е бледорозова, подкожната основа е развита, велусната коса почти липсва, дължината на косата на главата достига 2 см. Очите са фокусирани на разстояние 20-30 см, тоест на разстояние до майчино лице по време на хранене.