Как започва раждането? Как да различа фалшивите контракции от реалните? Кога напуска "щепсела"? Защо ме боли гърбът? Опитните майки споделят своите наблюдения, а Нели Михайловна АГАМЯН, акушер-гинеколог, главен лекар на мрежата на МЦ "Ултразвуково студио" в Новосибирск, разказва какви симптоми могат да сигнализират за предстоящо раждане на 37-40 седмици от бременността.

Пролапс на корема преди раждането

Ако погледнете своята обменна карта, там ще видите номерата, маркирани по време на посещенията при лекар с марка VSDM (височина на очното дъно на матката). Тези измервания помагат на лекаря да наблюдава динамиката на развитието на бебето - по време на бременността, докато расте, матката се издига по-високо, достига най-високата си точка около 37 седмици и след това започва да намалява. Това е така, защото детето преминава към „нисък старт“ и започва да се приближава към „изхода“. Главата му (подлежаща на главна форма) се придвижва към шийката на матката и се намира в областта на таза.

Опит на Sibm:

Sweetmama

- Стомахът ми потъна 2 дни преди раждането.

Рибена кост

- На 24 седмици бебето ми вече беше на ниско ниво. На 37 седмица главата вече беше вкарана в таза. Всички лекари се притесняваха, че ще кихам например и веднага ще родя. Аха, как! Тя роди на 39 седмици 3 дни и тогава трябваше да направя амниотомия, тъй като пикочният мехур беше плосък.

Светик

- 5 дни преди раждането усетих нарастване на тежестта в корема, помислих, че главата потъва след четене на книги. Нещо силно натиснато. При прегледа на следващия ден беше потвърдено увисване на главата.

Пролапс на корема преди раждането. Експертен коментар

Височината на очното дъно на матката се увеличава с около 1 см седмично през цялата бременност. Тази цифра достига 37-40 см за 37 гестационна седмица и няколко седмици преди раждането стомахът пада с 2-3 см. Това може да се случи само за няколко часа. Факт е, че в навечерието на раждането долният сегмент на матката се разтяга и става по-мек. Поради това плодът потъва по-надолу и се притиска към основата на малкия таз..

37-40 седмици от бременността се придружава от следните усещания:

 • облекчение на дишането (матката вече не притиска толкова силно гърдите);
 • дърпащи болки в долната част на корема, свързани с факта, че матката и плодът притискат с цялото си тегло върху долната коремна кухина;
 • ниска двигателна активност на бебето - движенията на 37-40 седмици от бременността, ако коремът е паднал, не са толкова забележими: това се дължи на факта, че детето вече е заело стабилна позиция преди раждането и не може да се обърне, а само движи краката и ръцете.

Загуба на тегло и прочистване на червата преди раждането

Много бременни жени с изненада откриват, че теглото, за което е известно, че нараства скокообразно през последния триместър, неочаквано спада с 1-1,5 кг след 37-39 седмици. Загубата на тегло е особено забележима, ако по време на бременност се наблюдава силен оток. Не се страхувайте - това е абсолютно естествен процес и още един знак, че среща с вашето бебе е точно зад ъгъла..

Опит на Sibm:

Ника

- 2 дни преди раждането започнах да чувствам гадене (дори повръщах с Полинка и току-що се разболях от Лешка) и (извинявам се за подробностите) изпражненията бяха течни 3-4 дни преди раждането. Тялото беше изчистено.

MaMashka и BABY M.

- Събудих се в 4 сутринта и разбрах, че ме боли корема. Е, истинското нещо е лошо храносмилане. Отидох, извинявай, до тоалетната, натискайки силно. И едва когато стомахът ми се успокои, разбрах, че нещо не е наред. Определено време - контракциите на всеки 7 минути вървят като часовник.

Люсие

- Не усетих увисването на стомаха, но. разхлабени изпражнения 4-5 дни преди раждането! А също така коремът ме болеше, дръпна някак. И тогава водите тръгнаха сутринта и родиха вечерта.

Тамири

- Първият признак на наближаващото раждане беше, извинете, диария: около 4 часа преди раждането. След това ми промиха вода и след няколко часа родих. всичко!

Загуба на тегло и прочистване на червата. Експертен коментар

Преди да роди, тялото се отървава от излишната течност, което води до лека загуба на тегло. Това се случва, за да се сгъсти кръвта и в бъдеще да се намали загубата й по време на раждането. Освен това допълнителната течност, която преди е била използвана за производството на околоплодна течност, вече не е необходима и тялото се отървава от нея. Често този процес може да бъде придружен не само от повишено уриниране на 37 гестационна седмица, но и от гадене или диария ".

Фалшиви (тренировъчни) контракции

Един от най-важните признаци, че матката ви се подготвя за предстоящото събитие, е появата на контракции на "предшественик". Те обикновено не са болезнени и се чувстват по-скоро като интензивно мускулно напрежение. Коремът в този момент сякаш се „сковава“ и свива, а след това постепенно се отпуска. Основният признак, по който подобни контракции могат да бъдат разграничени от истинските, е тяхната неправилност. Те се появяват на произволни неравномерни интервали - матката се свива няколко пъти на ден, след това няколко пъти седмично. Най-често бременните жени отбелязват появата на подобни тренировъчни контракции сутрин или вечер..

Опит на Sibm:

Маргарита

- Имаше фалшиви контракции сутрин 3 дни преди раждането - дори се събудих от тях. Те не бяха силни, а ритмични, с интервали от 10 минути, по 2 часа. Друг интересен феномен - през седмицата преди раждането, при шофиране на кола, при скачане на неравности, аз, очевидно, в областта на шийката на матката имах силно усещане за спазми. Очевидно по този начин шията се отвори леко.

е-Катрин

- Моите тренировъчни битки започнаха след 2 седмици. Интервалът достигна 10 минути и след 1-2 минути спря. Започнах да записвам времето всеки път. Така че в деня на раждането: сутринта се събудих с болка, добре, мисля, отново тренирам. Отидох до душа. И тогава разбрах, че след душ не става по-лесно (и обикновено след душ тренировъчните битки преминават) не става по-добре, че ме грабна пет пъти, докато се миех.

murr1

- В навечерието на самото раждане всичко беше както обикновено, но седмица преди това имах фалшиви контракции.

Фалшиви (тренировъчни) контракции. Експертен коментар

На 37-40 гестационна седмица тренировъчните контракции са най-важният признак за наближаващо раждане. Те се различават от пренаталните контракции по неравномерност и ниска интензивност. Това са тренировъчни напрежения на матката, които могат да се появят няколко пъти седмично, а понякога и всеки ден. Подобни контракции помагат на шийката на матката да я изравнява и омекотява, подготвяйки се за предстоящото раждане.


Изхвърляне на лигавицата в навечерието на раждането

Друг предвестник на предстоящо раждане може да бъде отделянето на лигавица - желеобразна маса, която се отделя от мембраните на шийката на матката по време на бременност. Тази "запушалка" запълва шийката на матката и предпазва родовия канал и плода от възходяща инфекция. В навечерието на раждането шийката на матката започва да омеква, леко да се отваря и в резултат коркът (под формата на безцветна, жълтеникава или леко розова слуз) може да се отдалечи преди началото на раждането - понякога това може да се случи за една седмица или дори две. Важен момент: след освобождаването на тапата трябва да се въздържате от посещение на басейна, плуване в езера и дори къпане, тъй като това увеличава риска от влизане инфекции. По-добре да се ограничите до душ.

Опит на Sibm:

Йелена

- На 10 юли вечерта щепселът се свали без никакви предварителни симптоми. В 11 сутринта водата започна да тече, малки контракции започнаха до обяд, по указание на акушерката пристигнах в родилния дом в 19 часа, през цялото това време поддържах връзка с нея по телефона. Тя роди на 12 юли в 12.20 часа. PDR беше на 29 юли.

Sweetmama

- Коркът изчезна напълно за 1 ден (първата му половина изчезна за 2 седмици).

Len'ok

- Щепселът ми излезе постепенно, изглеждаше като резултат от продължително хрема, с ивици кръв.

Отстраняване на тапата. Експертен коментар

Лигавицата може да сигнализира за преминаване на запушалката, която предпазва матката и плода от външни инфекции. При подготовката за раждане коркът се втечнява и започва да тече. Трябва да се има предвид, че този симптом е индивидуален, за някои коркът оставя седмица преди раждането, а за някой с началото на раждането. Понякога това отделяне може да бъде объркано с околоплодната течност. В този случай си струва да се помни, че последните изтичат постоянно и се усилват с лека кашлица. Ако все още имате съмнения, по-добре е незабавно да посетите лекар за изследване на амнио. ".

Болезнени усещания преди раждането

През последните седмици преди раждането много бременни жени започват да се оплакват от дърпащи и болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това е още един признак, че тялото се подготвя интензивно за раждане: тазовите връзки започват да омекват и се разтягат и притока на кръв към тазовите органи се увеличава. Усещанията са специфични, напомнящи малко на менструални болки, но осъзнаването, че в този момент „изходът“ за бебето се готви да се отвори, значително улеснява изживяването на неприятни усещания.

Сибм опит

Наталика

- В навечерието на раждането гърбът ми се дърпаше, стомахът ми „се усещаше“ и имаше чувството, че главата на сина ми вече е на изхода. На следващия ден в родилната зала дълго време бях изненадан, че точно така изглеждаха първите часове на труда..

Ната к.

- Гърбът ме болеше около седмица преди да роди. Понякога имаше фалшиви контракции, също за около седмица. Но като цяло всичко беше както обикновено. Карах до последния ден. Ходих там в неделя и родих в понеделник. Но! Някъде вътре усетих, че ще родя преди PDR и така се случи.

Нери

- Гърбът ме болеше ужасно. Издърпа стомаха си. И най-важното, неумолимо чувство на безпокойство.

Кариана

- И в деня преди гърбът ме болеше толкова много, че се качих по стените. Коркът не се отдели.

Болезнени усещания преди раждането. Експертен коментар

На 37-40 седмица от бременността бъдещата майка може да има болки в стомаха. Причината за дърпащи болки, като правило, не е само пролапс на корема. Факт е, че по-близо до началото на раждането, бременна жена разтяга и омекотява ставите на таза, така че бебето се ражда по-свободно. Освен това може да разтяга мускули и връзки, това е и подготовка на таза за раждане.

Инстинкт за гнездене в навечерието на раждането

В навечерието на раждането много жени получават от природата поредната „новина“, че бебето ще се роди много скоро. Има неукротимо желание да му приготвите уютно "гнездо" и бъдещата майка с голямо удоволствие избира мънички чорапи и долнища за бъдещия си син или дъщеря, бродира памперси, плете шапка и каре, купува най-мекото и красиво спално бельо за креватче, удобна количка, топъл плик. дантелено одеяло, комплект лигавници и онази хубава дрънкалка! Генералното почистване (или дори ремонтите) често се превръща в още един задължителен елемент от „гнезденето“. След като е уредила детски кът, купила е вещи и е "облизала" къщата, жената въздъхва с облекчение: може да роди. И... точно в този момент често започват контракциите. "Влагане" - невероятно щастливо време, защото ви напомня, че мечтата ви да се срещнете с вашето бебе скоро ще се сбъдне!

Сибм опит

Нена

- Два дни преди раждането тя се активизира - и двата пъти започна да чисти целия апартамент, за което дълго време нямаше сили. Забелязах, защото прочетох тук във форума, че това се случва - подготвяне на гнездо. И нямаше повече предшественици.

Екатерина

- На 39 седмици 5 дни се събудих с ужасен прилив на сила и реших, че е жизненоважно да изтръгна всички етажи в къщата. Тогава разбрах, че нощта ще започне.

Йеня

- Преди раждането нямах особени чувства, освен че като полева мишка влачих всички продукти от магазина вкъщи, последните 10 дни.Ами не можех да мина покрай магазина. Взимам пълна чанта и я влача, след това осъзнавам, че няма да я нося, трудно е, затова хващам такси. Два пъти се прибирах с такси вкъщи с торбички.

Промяна в благосъстоянието и настроението

Всички промени в тялото на жената в навечерието на раждането са свързани с хормонални промени. В началото на бременността основната задача на организма беше да запази и да се грижи за безопасността на бебето. „Шефът“ на този процес беше хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност. В края на третия триместър плацентата започва да старее и нивата на прогестерон постепенно намаляват. Сега първата цигулка се свири от женските полови хормони естрогени, чието ниво се увеличава със стареенето на плацентата и функционалното съзряване на бебето. Именно естрогените са "отговорни" за омекотяването на шийката на матката, разтягането на връзките и повишаването на чувствителността на матката, допринасяйки за нейното свиване. Такава хормонална „буря“ може да повлияе на настроението, да предизвика внезапни сълзи или изблици на радост. Освен това в последните седмици преди раждането жената се подготвя за сериозни промени, страхува се от предстоящото раждане, с една дума води богат емоционален живот. Отнасяйте се с разбиране към променящите се настроения, защото такива промени в настроението също са част от подготовката за една от най-важните срещи в живота.!

Сибм опит

Чеширска котка

- Настроението преди раждането се променя в посоката, в която искате да убиете всички, които дори намекват за темата „добре, когато вече“. И в книгите, между другото, те често пишат, че един от признаците на предстоящото раждане са хормонални промени, придружени от промени в настроението и чувство, че всичко е уморено, няма сила, умора от чувство на несигурност, нетърпение - когато вече е раждане, най-накрая! Вероятно има нещо в това, наистина очаквате раждане, като празник. Но когато контракциите започнат, няма измъчени преди това страхове и една мисъл - добре, благодаря, Господи - започна!

Промяна в благосъстоянието и настроението. Експертен коментар

Няколко дни преди раждането може да има промени в благосъстоянието и настроението на бъдещата майка. Някои се притесняват от сълзливост, бързи промени в настроението, раздразнителност, емоционално приповдигане. Освен това може да се появи силно изпотяване, студени тръпки, треска и световъртеж. Такива симптоми са причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена в навечерието на раждането. Важно е да се разбере, че предвестниците на раждането на 37-40 седмици все още не са началото на раждането. Ако обаче усетите тези симптоми, не трябва да ги пренебрегвате. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за тях..

Някой започна да ражда запоя?

гитана

- Първото ми раждане започна в болницата. Преди това след няколко дни коркът се отдели - но според мен лекарят просто го извади. И тогава настана тишина в продължение на няколко дни, без признаци на предстоящо раждане - чак до първото редовно, леко болезнено разтягане в корема в деня на раждането. Всичко започна много гладко, имах време да свикна с мисълта, че днес нощуваме с мъжа ми и лекар в родилното.

Катик

- И нямах предшественици, нито корем. Точно през нощта в 3 започнаха контракции, насън не можах да разбера защо ме боли стомахът, както при менструацията. На 6 се събудих, осъзнах, премерих - интервалът между контракциите е 5-7 минути.

O_l_g_a

- Нямаше особени чувства. Тичах, както обикновено, и ядох череши добре през нощта. събуди се сутрин от силни контракции.

knv2002

- На курсовете ни казаха, че първородните най-често наистина не чувстват нищо. Коркът и водата са сами по себе си и началото на раждането и други прекурсори при първородните най-често са слабо изразени. Въпреки че разбирам, че това е индивидуално за всеки.

Бременна в 39 седмици: предвестници, признаци и начало на раждането

Тегло, височина, развитие на плода в 39 гестационна седмица

Увеличаването на теглото на бебето може вече да спре - тъй като природата има за цел да улесни раждането на мама. Средното тегло на бебето по това време е 3300-3500 грама, а височината е 51-53 см. Вашето бебе тежи колкото диня!

По време на раждането черният дроб и бъбреците са в състояние да изпълняват функциите си независимо, но процесът на тяхното развитие в плода ще продължи известно време. Панкреасът е започнал да произвежда ензими, които ще разграждат храната, постъпваща в стомаха на бебето.

Чувство за бременност в 39 гестационна седмица

Промените в стомашно-чревния тракт могат да се проявят като разхлабени изпражнения и загуба на апетит. Контракциите на маточните тренировки стават все по-чести. Основното нещо е да не ги бъркате с истински битки. При истинските контракции интервалите между тях се намаляват и продължителността на всяка се увеличава с времето. Амниотичната течност може да изтече.

Сега е моментът да се подготвите за грижата за новороденото, когато бебето се появи, вие ще сте подготвена майка. В тази статия представихме подробно описание на грижите за новороденото..

Предвестници на раждането в 39 гестационна седмица

Най-честите предшественици на раждането на 39 седмици са:

 • слаби дърпащи болки в долната част на корема (тренировъчни контракции);
 • изхвърляне на лигавицата - едва забележимо кърваво отделяне от гениталния тракт;
 • количеството секреция на коластра може да се увеличи от зърната;
 • има известна загуба на тегло, докато апетитът ще бъде увеличен;
 • повишено желание за уриниране и диария - това е друг от "симптомите" на непосредственото начало на раждането;
 • появата на безсъние или, обратно, сънливост;
 • има болка в долната част на гърба;
 • спускане на корема и изпъкване на пъпа. Обикновено след това за бъдещата майка става много по-лесно да диша;
 • намаляване на теглото от 1 кг на 1,5. Тази "загуба на тегло" се дължи на намаляване на подпухналостта.

Промяна в тялото на жената, която се забелязва с просто око за акушер-гинеколог, която тя не чувства омекотяване на шийката на матката. До 39-та седмица от бременността шийката на матката се отваря леко, подготвяйки се за процеса на раждане.

По време на 39 седмици от бременността контракциите могат да станат по-чести и на този етап контракциите могат да бъдат два вида: „фалшиви“ и „раждащи“. Фалшивият труд може да започне седмици или дори месеци преди очакваната дата на падежа. Тези контракции помагат на бебето да влезе в правилната позиция в утробата и да подготви матката за раждане. Такива контракции са нередовни, краткотрайни и се усещат главно в долната и предната част на корема..

Родовите болки са редовни, ритмични, не отслабват, зачестяват с нарастваща сила. Обикновено се появяват след изтичане на околоплодната течност. В този случай отварянето на шийката на матката се случва с 4 см. Началото на раждането се счита официално само след появата на силни и чести контракции.

След 39 седмици от бременността предвестниците на раждането могат да се появят по всяко време. Основното през този период е да не се страхувате от нищо и да не се измъчвате с преживявания. Опитайте се психически да се подготвите за срещата с бебето, да съберете всичко необходимо за влизане в родилния дом и спокойно да изчакате началото на раждането!

Признаци на раждането, как да разпознаем началото на раждането?

Доста често жените, дори преди началото на раждането, интуитивно чувстват, че раждането ще започне скоро. При контракциите болката не се появява веднага, обикновено всичко започва с усещане за дискомфорт в корема или кръста, някои жени изпитват болка, подобна на менструалната. Постепенно тези усещания стават по-силни, като се разпространяват по целия корем и кръста, появява се болка, която може да варира от доста силен натиск до потрепващи усещания.

Болката по време на контракциите е пароксизмална, нейното появяване, усилване, достигане на връх и постепенно намаляване се усеща ясно, след което започва период на липса на болка. Отначало контракциите преди раждането протичат с интервал от 15-30 минути и продължават 10-15 секунди.

През първите няколко часа те носят малко повече дискомфорт, отколкото болка. Постепенно продължителността и силата на контракциите се увеличават, а интервалите намаляват..

Преди раждането се появяват кървави отделяния - така тръгва лигавицата. Не трябва да е яркочервено с много кръв. Коркът може да се разхлаби, преди да започнат контракциите. Понякога водата също излиза преди началото на раждането..

Точно преди раждането на детето контракциите стават толкова чести, че преминават една в друга почти без интервали. Освен това към тях се присъединяват опити - контракции на мускулите на матката, коремната стена и перинеума. По това време детето притиска главата си към малкия таз и родилката има желание да бута и болката се премества в перинеума. Когато шийката на матката е напълно разширена, започва раждането..

Как протичат контракциите? Контракциите преди раждането се развиват постепенно, така че могат да се разграничат три етапа:

 • Първият етап - начален, продължава 7-8 часа. По това време контракциите се появяват на интервали от около 5 минути и тяхната продължителност е 30-45 секунди..
 • Втората фаза е активна. Продължителността му е около 5 часа, контракциите на матката стават по-чести и продължават по-дълго - с интервал от 2-4 минути, продължителността на контракциите достига 60 секунди.
 • Последната, преходна, фаза е от половин час до 1,5 часа. Контракциите стават все по-чести и по-дълги. Те могат да се появят на интервали от минута и да продължат от 70 до 90 секунди..

Ако раждането не е първо, процесът е по-бърз, така че не отлагайте пътуването до болницата!

Анализи и изследвания на 39 гестационна седмица

Бъдещата майка е под системно наблюдение от момента на регистрацията до изписването от болницата. На 39 седмици акушер-гинекологът трябва да прецени възможно най-точно какво е състоянието на плода и дали е готов за раждане. За тази цел при бременна жена се определят следните показатели:

 • теглото
 • ниво на кръвното налягане;
 • височината на маточното дъно;
 • сърдечен ритъм на плода;
 • коремна обиколка.

През последния месец жената трябва да приема урина седмично за общ анализ (това ви позволява да наблюдавате състоянието на бъбреците, тяхната работа). Заключението за необходимостта от допълнителни изследвания се прави от лекаря, който провежда изследването.

Също така, специалистът трябва да изслуша сърдечната честота за своевременно идентифициране на възможни патологии. Ако се планира раждане с помощта на цезарово сечение, тогава жената се изпраща на ултразвук.

Какви са предвестниците на раждането, характерни за 39 седмици от бременността

Бременни сте от почти 9 месеца, което означава, че много скоро ще се случи малко чудо и нов човек ще „попълни“ населението на Земята. 39-та седмица от бременността е времето за спешно раждане. Детето вече е заело поза, която е най-удобна за раждане, прибрало ръцете и краката си и наклонило брадичката си към гърдите си. Плодът на 39-та седмица от бременността вече е готов да диша и да се храни - майчиното мляко.

Колкото и голям да е страхът от раждането, 39-40 седмици от бременността е времето, когато повечето жени мечтаят да родят възможно най-скоро. В крайна сметка бременният корем вече е толкова голям, че пречи на нормалното движение. Освен това жените често изпитват дискомфорт, боли ги кръстът, а долната част на корема се дърпа. С една дума, този период е труден.

Благополучие

Нека разберем какво се случва на 39 гестационна седмица с женското тяло. Този път не е лесен, ще изисква търпение и издръжливост. Мисълта обаче, че тестовете приключват и остава много малко време преди среща с любимия ви син или дъщеря, ще улесни понасянето на тестовете.

Тъй като 39-40 седмици от бременността е времето за раждане, тялото на майката активно се подготвя за този процес. Коремът в 39 гестационна седмица е много голям, най-вероятно вече се е преместил по-ниско.

Този симптом се счита за един от признаците на близкия край на бременността. Пролапс на корема по време на бременност може да настъпи 1-2 седмици преди началото на раждането. Но това не е задължително. При някои жени коремът спада буквално в навечерието на раждането на дете..

Движенията на 39-та седмица от бременността са незначителни, бебето вече е пораснало толкова много, че му е трудно да се движи в толкова тясно пространство. Ако детето е позиционирано правилно, тогава главата му е насочена към областта на таза на майката. С различна подредба на бебето, жената най-вероятно вече ще бъде поставена в ром за майчинство, особено ако е показана за цезарово сечение.

Почти всички жени са изправени пред факта, че стомахът им се превръща в камък на 39 седмици от бременността. Когато се появи този симптом, трябва да разберете, че това са тренировъчни контракции или развитие на раждането. По време на тренировъчните контракции не трябва да боли много, но може да има усещането, че стомахът леко се дърпа. Освен това тренировъчните контракции винаги са нередовни..

Дете на 39 гестационна седмица не се движи много, но движенията му причиняват значителен дискомфорт. Освен това матката вече е паднала и деформира пикочния мехур, така че трябва да ходите до тоалетната по-често от обикновено..

Намалената матка засяга и тазовите кости, поради което при бременни жени долната част на гърба често се дърпа. Възможно е да има болки в долната част на корема и в перинеума, но не остри, а дърпащи по природа.

Състоянието на "мястото на детето"

39 акушерска седмица на бременността е времето, когато плацентата започва да старее бързо, докато:

 • дебелината му става все по-малка;
 • има калцификация на тъканите;
 • съдовете започват да функционират по-зле.

Поради това детето получава по-малко кислород и хранителни вещества. Но процесът е естествен. Природата е мъдра и това състояние на нещата е замислено с цел да подготви бебето за трудния процес на раждане, по време на който неизбежно ще страда от хипоксия.

Понякога обаче плацентата остарява преди време и детето е в режим на гладно в продължение на няколко седмици, което не е добре за него. Поради тази причина в по-късните етапи на майките често се предписва CTG, това проучване ви позволява да проверите благосъстоянието на бебето.

Ултразвукът на 39 гестационна седмица обикновено не се предписва, тъй като през този период не е много информативен, но при необходимост може да се извърши ултразвуков скрининг.

Разпределения

През цялата бременност трябва да наблюдавате естеството на отделянето от влагалището. Обикновено отделянето при бременност от 39 седмици е умерено, лигаво, еднородно, безцветно или с млечен цвят. Нишковидното лигавично отделяне с бял или кремав цвят не се счита за патология; кръвта може да присъства в малки количества под формата на ивици.

Тридесет и деветият седемдневен период е времето, когато много жени имат запушване на слуз, което затваря врата. Като правило изходът от щепсела се случва няколко дни преди началото на раждането..

При 39 гестационна седмица отделянето се счита за патологично, ако е зелено (гнойно), кърваво, сирене или кафяво.

 • Бялото отделяне на хетерогенна структура е признак на млечница. Силният сърбеж е допълнителен симптом. Необходимо е да се подложи на курс на местно лечение (супозитории), за да се елиминира рискът от инфекция на плода по време на раждането.

Понякога лекарите препоръчват да се предприеме курс на превантивно лечение на млечница преди раждането, дори при липса на тежки симптоми. По правило това е необходимо за жени, чиято млечница се е обострила няколко пъти по време на бременност..

 • Жълто-зеленото отделяне е симптом на бактериална инфекция. Това е много опасен симптом, тъй като вътрематочната инфекция на плода е възможна с развитието на тежки усложнения. Ето защо, ако се появят тревожни симптоми, спешно трябва да се консултирате с лекар.
 • Кървавото отделяне при 39 гестационна седмица може да означава, че е започнало отлепване на плацентата. Кафявото отделяне също може да е признак на усложнение. Особено опасно е, ако при наличие на такова отделяне боли стомаха. По правило кафявото зацапване се появява с частично отделяне и с пълно кървене. Това е опасно усложнение, което заплашва както детето, така и майката..
 • Водното отделяне е признак за изтичане на околоплодна течност. Ако се появи такъв симптом, трябва да очаквате ранно начало на раждането..

Бебето и неговото развитие

Бременността 39-40 седмици е последният гестационен период. По това време развитието на детето е завършено, то е готово да се роди. Системите на тялото му са напълно готови за автономно съществуване. Хлапето има всички рефлекси, необходими за оцеляване. Детето сега живее в режим на новородено, то спи през по-голямата част от деня и по време на периоди на будност тренира смукателния си рефлекс, като смуче пръст.

Бебето все още може да наддава. Теглото на бебето зависи от наследствеността и редица други фактори. Средно е 3,5 кг. Но бебе може да се роди с по-малко или повече тегло, има случаи, когато теглото на новородено достига 5 кг, въпреки че такова тегло, разбира се, е изключение от правилото.

Раждане

През последните седмици на бременността повечето жени очакват с нетърпение раждането, тъй като става все по-трудно да издържат на трудностите в тяхното положение. Трябва да знаете как да различавате прекурсорите от признаците на труда..

Предвестници

На 39 гестационна седмица най-вероятно вече са се появили предвестниците на раждането при първородни. При много жени, които са бременни с първото си дете, предвестниците се появяват много по-рано - на 36-37 седмици.

Но предшествениците на раждането при многородени жени могат да се появят буквално в навечерието на значимо събитие. Като цяло предвестниците на раждането при многородени жени и жени, които очакват първото си бебе, не се различават. И така, предвестниците на раждането в 39 гестационна седмица:

 • изместване на корема надолу;
 • изхвърляне на лигавицата;
 • чести тренировъчни контракции;
 • изпускане от зърната - гъста жълта течност - коластра;
 • диарични изпражнения;
 • отслабване.

Ако редовно се претегляте, може да забележите, че сте свалили около 1 килограм ден преди раждането. Факт е, че тялото се отървава от излишната течност преди раждането..

Появата на предшественици не означава, че трябва спешно да отидете в родилния дом. От момента, в който се появят първите признаци, може да отнеме няколко седмици, преди да започне процесът на раждане.

Кога е време да отидете в болницата?

Някои жени предпочитат да отидат в родилния дом по-рано, но повечето са склонни да чакат раждането у дома. Ако няма усложнения, тогава голямата нужда да отидете в болницата предварително няма смисъл. Как да разберем, че раждането е започнало? Това се обозначава със следните знаци:

 • контракциите стават по-силни, те се повтарят с определен период от време и този интервал става все по-кратък. Ако контракциите се повтарят на всеки 5 минути, трябва спешно да отидете в болницата;
 • водата остана - бликна на поток или започна да тече. В последния случай жената ще забележи, че отделянето е станало много по-обилно и е придобило течна консистенция..

И на 39 седмици могат да се развият различни усложнения, при които майката се нуждае от спешна медицинска помощ..

Трябва спешно да се обадите на линейка:

 • с кървене;
 • ако на 39 седмица от бременността долната част на корема боли, освен това болката е силна и не отпуска дълго време;
 • има значителни промени в характера на движенията на детето. Той или напълно спря да показва признаци на живот, или, напротив, стана необичайно активен;
 • повишено кръвно налягане, настъпилият скок на налягането може да се види по появата на следните признаци: главоболие, световъртеж, поява на "мухи" пред очите.

39 седмици от бременността е времето, когато трябва да сте готови да отидете в родилния дом по всяко време. Подгответе необходимите неща, сгънете документите предварително. Ако контракциите започнат, тогава няма да имате време да събирате нещата и при бързане ще бъде възможно да забравите нещо. Помислете върху въпроса как ще стигнете до болницата (със собствен транспорт, с такси, линейка), обмислете възможността за задръствания. И след като всичко е готово, спокойно изчакайте началото на раждането. Със сигурност ще се оправиш!

Предвестници на раждането при 39 гестационна седмица и техните първи признаци

39-та седмица от бременността е периодът, в който бебето е подготвено за раждане. Обикновено той трябва да заеме позиция с главата надолу и да притисне коленете си до брадичката си. Дете на 39 седмици на практика спира да се движи, всички органи функционират напълно и телесното тегло продължава да се увеличава.

Жена на 39 седмица от бременността не забелязва силни промени в състоянието си. Но в навечерието на раждането нервността може да се увеличи. Изблиците на негативни емоции нямат нищо общо с физиологичните процеси, а се основават на вътрешен страх от бъдещо раждане..

Чувства на жена

Бременността от 39-40 седмици е труден период за една жена. Факт е, че 39 акушерска седмица от бременността се характеризира със силен дискомфорт. Коремът достига максималния си размер и общото тегло на жената по това време може да се увеличи с 12 кг, а понякога и повече.

 1. Чувства на жена
 2. Болка
 3. Разпределения
 4. Състояние на плода
 5. Предвестници на раждането
 6. Препоръки

Това може да създаде впечатление, че матката оказва натиск върху всички вътрешни органи. Характеристики на усещанията по това време:

 • Големият корем при 39 гестационна седмица пречи на свободното движение и нарушава координацията на движенията.
 • Повишеното общо тегло води до факта, че умората настъпва дори при минимални физически натоварвания.
 • Болката в долната част на корема не ви позволява да се отпуснете.
 • Честото уриниране затруднява адекватния сън.

Плодът в 39 гестационна седмица пада все по-ниско и по-ниско. В резултат на това налягането на матката върху диафрагмата и органите на храносмилателната система намалява. Дишането става много по-лесно и работата на храносмилателната система се нормализира. Трябва да знаете, че подобни признаци могат да бъдат предвестници на предстоящо раждане..

Болката при 39-40 седмици от бременността на практика не изчезва нито за миг. Те могат периодично да отслабват малко, но след известно време отново стават по-силни. В същото време долната част на корема постоянно се дърпа, което е свързано с натиска на плода върху тазовите кости. Такъв симптом може да е предвестник на началото на раждането в близко бъдеще..

Тренировъчните контракции стават по-чести и болезнени. Ако на 39-та седмица от бременността стомахът се превърне в камък, това показва подготовката на матката за раждане. Но когато контракциите отслабнат с промяна в положението, тогава времето на раждане все още не е дошло.

Може да се появят болки в гърдите. Този симптом е свързан със значително увеличение на млечните жлези поради подготовката им за раждане. Освен това коластрата често се отделя от зърната. Този процес е естествен и изисква хигиена..

Болката в краката може да се появи по различни причини. Това много често е признак за недостатъчен прием на калций. Но понякога мускулите започват да болят след ходене. Това се дължи на голямото телесно тегло и на факта, че трябва да контролирате всяко движение поради нарушаването на центъра на тежестта. Можете да облекчите болката в краката с хладни вани и лек масаж.

Разпределения

Когато изписването в 39 гестационна седмица се промени, това може да предвещава началото на раждането скоро. Ето защо е наложително да обърнете внимание на този знак. Белият разряд показва предстоящо раждане..

Те са свързани със съзряването на шийката на матката преди раждането и изхвърлянето на лигавицата. На 39 гестационна седмица отделянето може да увеличи обема си. Със сигурност причинява дискомфорт, но не представлява заплаха..

Кървавото отделяне при 39 гестационна седмица често показва отлепване на плацентата. Това усложнение представлява заплаха за плода, така че спешно трябва да се консултирате с лекар.

Също така трябва да извършите подходящо лечение, ако се появи зеленикаво отделяне с остър мирис. Те са признак на инфекция в родовия канал, която може да застраши бебето.

В рамките на 39 седмици може да има леко изтичане на околоплодна течност. Обикновено те трябва да бъдат прозрачни. Но понякога се случва детето да бъде освободено преждевременно от първоначалните изпражнения..

Това се доказва от появата на кафяво отделяне. Те показват, че меконият е попаднал в околоплодните води. Това е опасно, тъй като бебето продължава да поглъща околоплодни води. Ето защо, ако е забелязано кафяво отделяне, трябва незабавно да се свържете с болницата.

Състояние на плода

39-40 гестационна седмица е времето, когато бебето прави малко движение. Но в същото време движенията му в 39 гестационна седмица са резки. Шоковете на ръцете и краката на бебето от вътрешната страна на корема по време на бременност по това време са толкова значителни, че движенията му могат да се наблюдават визуално. Така че може да се получи изпъкване на определени повърхности на корема и в същото време коремът винаги започва да боли.

Ако детето се успокои дълго време, това е неблагоприятен симптом. В този случай трябва спешно да се консултирате с лекар. Също така, прекомерната активност на бебето показва неговото неблагоприятно състояние и наличието на каквито и да било заплахи..

Интересно е да се знае какво се случва с плода на 39 седмици. Развитието на бебето по това време се дължи на факта, че то набира сили, за да започне пълноценен живот извън тялото на майката. Характеристики на периода:

 • Напълно оформени бели дробове, готови да поемат първия си дъх.
 • Храносмилателната система работи с пълна сила, в резултат на което се образуват оригиналните изпражнения, от които бебето ще се освободи веднага след раждането.
 • Панкреасът произвежда всички необходими ензими, необходими за растежа и развитието на бебето.
 • Сърцето изпомпва кръвта, снабдявайки тялото на бебето с кислород.
 • Бъбреците успешно прочистват тялото на бебето и премахват метаболитните продукти чрез отделителната система на жената.
 • Настъпва формирането на нервната система.

Развитието на детето през този период е свързано с растежа и наддаването на тегло. Освен това тези показатели вече са индивидуални. Но по това време те нямат нищо общо с наддаването на тегло на майката. Ето защо, за да не усложнява трудовия процес в бъдеще, жената трябва да контролира съдържанието на калории в собствената си диета. Но в същото време трябва да се погрижите детето да получи всички необходими хранителни вещества..

Прави впечатление, че на 39 седмици ритмите в живота на детето са същите, каквито ще бъдат и след раждането. Бебето реагира на всички външни дразнещи фактори, то реагира на светлина и тъмнина и разпознава добре гласа на майката. Във връзка с това трябва да общувате с бебето възможно най-често, като го подготвяте за раждането.

Предвестници на раждането

По правило долната част на корема боли постоянно на 39 гестационна седмица. Това означава, че раждането наближава и следователно трябва да обърнете внимание на други симптоми, които могат да бъдат предвестници на началото на раждането..

При бременност от 39 седмици предвестниците на раждането при първородни са малко по-различни от симптомите, които могат да се наблюдават при жени, които раждат второ дете. Експертите идентифицират следните основни предшественици на раждането в 39 гестационна седмица, което може да се случи седмица преди началото на раждането:

 • Разтоварване на лигавицата, което се изразява чрез увеличаване на слузта в отделянето.
 • Пролапс на матката, на фона на който става по-лесно да се диша.
 • Загуба на тегло и липса на апетит.
 • Повишено фалшиво желание за дефекация.

Предвестниците на раждането при многородени се отличават със своята преходност. Тоест след появата на определени симптоми раждането може да започне почти веднага. Бързата доставка може да бъде заплаха за бебето. Ето защо, когато тридесет и деветата седмица на бременността при многородени жени е свързана с факта, че стомахът боли и дърпа долната част на гърба, по-добре е незабавно да се свържете с болницата.

Предвестниците на раждането при многородени и първородени жени винаги са придружени от увеличаване на фалшивите контракции. В същото време долната част на гърба боли и дърпа стомаха. Ако се появят такива симптоми, тогава трябва да очаквате началото на раждането в близко бъдеще, което означава, че трябва спешно да отидете в болницата.

Експертите се фокусират върху психологическия предвестник, който се наблюдава при почти всички жени няколко дни преди раждането. Бременната жена започва да прави генерално почистване в собствената си къща, въпреки синдрома на дърпаща болка в долната част на корема.

Ясен предвестник на предстоящото раждане е изхвърлянето на околоплодната течност. Ако през нощта се появи много прозрачно отделяне, тогава настъпилият факт показва, че трябва да отидете в болницата, без да чакате контракциите. От друга страна, понякога се случва контракциите да се засилят, но водата не излиза. В този случай по време на раждане може да се наложи пиърсинг на феталния пикочен мехур..

Препоръки

Ултразвуково сканиране на 39 гестационна седмица може да бъде предписано според определени показатели. Не трябва да го отказвате, тъй като ултразвуковият метод е абсолютно безопасен. Понякога се предписва ултразвуково сканиране, за да се изясни предлежанието на плода или ако се подозира хипоксия, поради пъпната връв, преплетена с врата на бебето. Ако се открият патологии, тогава ще се осигури квалифицирана медицинска помощ и раждането ще бъде успешно..

Ако здравословното състояние позволява, тогава една жена на 39 седмици трябва да ходи колкото е възможно повече. Това ще позволи на бебето ви да получи достатъчно кислород. Важно е да не преуморявате по време на разходки. По това време трябва постоянно да общувате с бебето, привиквайки го към собствения му глас. Трябва да изхвърлите всички негативни мисли, да премахнете стреса и да създадете благоприятна атмосфера около себе си, изпълнена с радостно очакване за раждането на бебето..

Запек в края на бременността

Повечето бъдещи майки са загрижени от запека през третия триместър на бременността. Мнозина смятат деликатните късносрочни проблеми за норма, но това не е така. Запекът може да бъде предотвратен и ако се развие, трябва да се лекува, тъй като пренебрегваните нарушения на червата могат да повлияят негативно на тялото както на бъдещата майка, така и на детето..

Запекът в края на бременността е често срещан. По време на бременност запекът създава проблеми при 60% от жените. Затрудненията в работата на червата се причиняват от хормонални промени в тялото на жената, ниска физическа активност и промяна в диетата.

Причини за запек преди раждането

Колкото по-близо е датата на раждане, толкова повече фактори влияят върху функционирането на стомашно-чревния тракт и допринасят за развитието на запек. Основно хормонът прогестерон, който е предназначен да намали тонуса на матката, влияе върху работата на червата. Повишеният прогестерон засяга близките органи, по-специално дебелото черво, намалява перисталтиката, което води до чревна атония.

Има няколко други фактора, които могат да разстроят храносмилателната система на бременна жена:

 • Докато расте, матката започва да притиска червата и дори да го измества. Налягането на матката физически блокира движението на изпражненията.
 • Естественото намаляване на физическата активност към 9-ия месец има силен ефект върху мускулния тонус на червата.
 • Стресът, депресията, страхът, паниката и тревожността често придружават жената, когато тя наближава определената дата. Нарушенията на нервната система нарушават връзката й с много органи, включително червата.
 • Спуснатата глава на детето на 39-40 седмици притиска дебелото черво, създавайки запек.
 • Поради увеличения оток, много майки намаляват приема на течности. Ниските нива на течности в червата предизвикват втвърдяване на изпражненията, което затруднява движението.
 • Калцият и желязото се консумират от организма в много големи количества по време на бременност. За да попълнят тези елементи, лекарите предписват специални лекарства. Някои вещества в състава на тези лекарства и остатъците от неразтворено желязо могат да причинят запек.

Ако през целия период на бременността се наблюдават проблеми с изхождането, рискът от усложнения в последните етапи се увеличава значително. В такава ситуация трябва да обърнете специално внимание на деликатен проблем и да се подготвите предварително за възможни затруднения със стол през четиридесетата седмица..

Как да идентифицираме запек при бременна жена

Липсата на стол за един или два дни не винаги означава развитие на запек, тъй като редовността на изпразването зависи от физиологичните характеристики на всеки човек. Появата на запек може да бъде потвърдена от следните признаци:

 • Болка в долната част на корема.
 • Силно избутване по време на изхождането.
 • Сух, твърд стол, излизащ на малки порции.
 • Няма усещане за лекота след изхождане.

Защо запекът не трябва да се задейства

В края на бременността трябва да се обърне специално внимание на проблемите с червата. Запекът през този период може да причини неприятни усложнения и дори да повлияе на здравето на бебето..

Хроничният запек при бременни жени често причинява интоксикация. Фекалиите, намирайки се в червата дълго време, започват да се разлагат и да отделят опасни токсини. Погълнати в кръвта, те се пренасят в тялото, включително плода..

Нарушаването на микрофлората причинява възпаление на влагалищната лигавица - колпит (вагинит). Това неприятно заболяване може да провокира разкъсване на мембраните. Лекарите наричат ​​вагинита причина за следродилни усложнения.

Силните опити по време на дефекация в 39-40 гестационна седмица могат да провокират преждевременно раждане. Това е особено опасно при жени с повишен тонус на матката..

Ако откриете неизправност в храносмилателния тракт на по-късна дата, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Специалистът ще определи естеството на проблема и ще предпише подходящите лекарства за коригиране на проблема. Запекът не трябва да се допуска, тъй като запушването на червата влияе негативно върху раждането.

Профилактика и лечение

Въпреки че запекът се счита за често срещан проблем по време на бременност, той трябва да бъде решен. Превантивните действия могат да помогнат да се избегнат смущаващи заболявания, които могат да доведат до неприятни последици..

Промяна в храненето

Плодът вече е достатъчно развит и не се нуждае от толкова голямо количество витамини и хранителни вещества, както в началото на бременността. Ето защо, в периода, приближаващ раждането, можете да предпишете лека диета. Това няма да повлияе на развитието на бебето, но ще помогне за подобряване на храносмилането. В крайния срок е по-добре да не се използват ферментирали млечни продукти - кефири, кисели млека.

Пийте много течности

Ниското количество вода в тялото засяга преди всичко чревната функция. Ако няма противопоказания, пийте най-малко един и половина литра вода на ден. Започнете сутринта си с чаша топла вода, това ще ви помогне да активирате червата..

Физическа дейност

Опитайте се да се движите повече, дори на по-късна дата. Бъдещата майка ще се възползва от ежедневните разходки на чист въздух или йога за бременни жени. Подобни дейности не само ще имат положителен ефект върху работата на червата, но и ще подобрят настроението..

Диетата и активният начин на живот са основните инструменти за предотвратяване и премахване на запек. Но ако те не са донесли желаните резултати, можете да прибегнете до лекарства или дори народни средства. Само това трябва да се прави с изключително внимание, много лаксативи могат да предизвикат повишаване на тонуса на матката. Лекарите от цял ​​свят признават глицериновите супозитории като най-безопасното средство за запек, но и с тях не трябва да се злоупотребява..

Трябва и не трябва при запек в края на бременността

Трябва да се обърне специално внимание през последните седмици. Всички лекарства могат да се използват само след консултация с лекар. Много лаксативи могат да причинят повишаване на тонуса на матката..

Клизмите на по-късна дата са крайно нежелани. Попадащата в червата вода ще я разшири и ще увеличи натиска върху матката. Това ще тонизира и ще провокира контракции на матката. Единственото изключение са микроклизмите, одобрени за бременни жени..

Не трябва да се опитвате да изпразвате червата си, като натискате силно. Така че можете да провокирате преждевременно раждане или спонтанен аборт..

Предотвратяването на запек ще облекчи неприятните последици от това заболяване на всеки етап от бременността. Нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт влияе върху цялостното благосъстояние и процеса на раждане. А липсата на запек ще ви освободи от необходимостта да приемате лаксативи, които засягат организмите на майката и плода.

39 седмици бременна

По-близо до раждането, количеството на околоплодните води става все по-малко, въпреки че те все още се подновяват на всеки три часа и ще го направят дори когато започне раждането. Вече не е нужно да напълнявате, но бебето продължава да расте. На 39 седмици тежи средно 3300 g и достига над 50 cm дължина.

Плод при 39 гестационна седмица: разбъркване

И тъй като бебето вече е много голямо и вече заема почти цялата маточна кухина, то няма къде да се движи особено. Съответно, ако преди това сте могли да наблюдавате периодични "танци" на трохите в корема, сега това само ще ви тласка от време на време отвътре.

Въпреки че вече няма къде да се движи, бебето, въпреки това, се опитва да се движи. Нещо повече, чрез движенията детето тренира координация и постепенно изгражда мускулна сила. Интензивността и естеството на движенията трябва да бъдат наблюдавани допълнително: masik трябва да реагира около 10-12 пъти на ден. Ако детето е прекалено активно, натиска силно и често или, напротив, движенията му се усещат слабо и рядко, незабавно информирайте лекаря за това: промяна в характера и честотата на движенията в една или друга посока показва проблем.

Бебе на 39 седмици бременност Сърце, бели дробове, черва, бъбреци - всичко е готово да поддържа живота на бебето извън утробата. Процесите на развитие и усъвършенстване обаче не спират и ще продължат и след раждането. По-специално централната нервна система се развива неравномерно.

Панкреасът е започнал да произвежда ензими, които ще разграждат храната, постъпваща в стомаха на бебето. Но полезните бактерии ще започнат да колонизират червата едва след като вкусят коластрата - сега тя е стерилна.

В повечето случаи, веднага след раждането, червата на новороденото се изпразват от първоначалните изпражнения с меконий. Но често се случва това да се случи дори в утробата преди началото на трудовия процес (най-често причината е липса на кислород в последните етапи на бременността). В такива случаи лекарите и акушер-гинеколозите, присъстващи на раждането, извършват специална процедура за прочистване на бронхите, наречена промивка. Както и преди, всички хранителни вещества достигат до бебето през плацентата. Но през последните седмици той започва да старее: експлоатационният му живот приключва. Пъпната връв ще бъде прерязана само след раждането, когато спре да пулсира. И едва тогава се ражда мястото на детето - последният трети етап от раждането.

Бъдеща майка

На 39 гестационна седмица бебето вече е напълно готово за самостоятелно съществуване, но в идеалния случай бременността трябва да продължи тази и следващата седмица. Но трябваше да сте напълно готови за раждане преди няколко седмици. Въпреки че това изобщо не означава, че бъдещата майка трябва да загуби спокойствие и да бъде в непрекъснато очакване за започване на раждането.

Ако чантите се събират в болницата и вие сте психологически готови за събитията, които ви очакват, тогава всичко трябва да е наред за вас. Но е лесно да се каже и е трудно да се направи, нали? Все още има известно безпокойство и нервност. Основното нещо е да слушате бебето, да говорите с него, да го успокоите преди раждането, но го помолете да не се бави - времето наближава.

Със сигурност ще разберете, че „е започнало“: в долната част на корема ще се появят крампи, повтарящи се 5 пъти на час, а след това и по-често; усещате дърпаща болка в лумбалната област; възможно е водата да си отиде и да се появят зацапвания. В началния период на раждането майката може да събуди апетит - пригответе си лека лека закуска с ниско съдържание на мазнини предварително.

Раждане при 39 гестационна седмица: предвестници

Междувременно не е „започнало“, слушайте себе си и проследявайте възможни промени, които ще ви разкажат за непосредственото начало на раждането. Малко преди началото на раждането жената научава за подхода си чрез промени в апетита - той значително намалява. Теглото на бременна жена също може да намалее: много успешни майки казват, че теглото в края на бременността, ако не спре, тогава намалява с 1-2 кг.

Фалшивите контракции, които дотогава бяха безболезнени и нечести, сега стават по-интензивни, осезаеми. В допълнение към факта, че контракциите започват да се проявяват по-често, те се появяват на фона на издърпване на корема и долната част на гърба: дърпащата болка, звъненето в долната част на корема и лумбалната област е друг от предвестниците на раждането. Можете да различите фалшивите контракции от реалните - и много бъдещи майки много се страхуват да ги объркат - чрез промяна на позицията на тялото. Мислите ли, че раждате? Станете, разходете се из апартамента, седнете отново на стола. Ако с промяна в положението на тялото и вида на дейността контракциите са преминали, тогава е твърде рано да отидете в болница.

Слузта, която се появява във влагалищното течение, ще ви разкаже за подхода на раждането - тя може да бъде или прозрачна, или розово, кафява. Примес от слуз са частици от лигавица, която затваря входа на матката. Сега шийката на матката постепенно се омекотява и свива, подготвя се за раждане, така че частиците от корк излизат. Но можете да видите самата лигавична запушалка под формата на бучка слуз, вероятно с ивици кръв, чийто обем е приблизително 2 супени лъжици. Изхвърлянето на лигавицата е друг сигнал, че раждането е на път да започне..

Преди да раждат, много жени имат инстинкт за гнездене: от нищото няма сили и непреодолимо желание да украси къщата, правейки я възможно най-удобна. Не си отказвайте такова удоволствие, но поверете тежката физическа работа на асистенти. Спестете енергията си за най-важното събитие в живота си.

В последните дни преди раждането жената може да забележи и нарушения в храносмилателната система. Диария, гадене, лошо храносмилане, може би дори повръщане - всички тези симптоми може да предшестват началото на раждането. Е, докато коремчето е спокойно, осигурете на бебето достатъчно количество кислород - отидете на разходка. Но не отивайте далеч и не забравяйте да вземете обменна карта със себе си.