Най-важният път, през който преминава всяка жена, почти е приключил. На 39-та седмица от бременността мама и бебе са готови за среща. Остава да изчакате доста, като използвате останалото време, за да се подготвите за появата на трохите..

Съдържание

 • Въведение
 • 39 седмици бременна: Какви са усещанията
 • Предвестници на раждането на 39 гестационна седмица
 • 39 седмици бременна: Заплахи и усложнения
 • Развитие на плода при 39 гестационна седмица
 • Раждане при 39 гестационна седмица
 • Бременна в 39 седмици: изследвания и анализи
 • Диета при 39 гестационна седмица
 • Физическа активност при 39 гестационна седмица
 • 39 седмици бременна: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 39 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

Точно преди тридесет и девет седмици бъдещата майка изчерпа последните си менструални периоди. От този момент започна обратното броене на раждането на плода. Ако обаче започнете да броите от деня на зачеването, времето ще се различава леко от акушерските. За да не се объркате в изчисленията, обичайно е да се приемат акушерските изчисления като стандарт, тъй като не всяка жена може да брои ембрионални изчисления, тъй като малко хора знаят кога точно е настъпило зачеването.

Нашите гинеколози също използват тази система, така че ако на бъдещата майка се даде тридесет и деветата гестационна седмица, това означава, че остава около седмица преди раждането на бебето, тъй като обикновено до четиридесетата седмица 90% от жените вече раждат.

39 седмици бременна: Какви са усещанията

На тридесет и деветата гестационна седмица бъдещата майка е изправена пред много противоречиви усещания. Жената вече е много уморена от бременността и многото негативни моменти, с които постоянно трябва да се сблъсква през целия период на бременността. Тя постоянно страда от безсъние, което води до сънливост и слабост през деня. Тя вече иска да се срещне с бебето си възможно най-скоро, но в същото време жената се страхува, тъй като ще трябва да се изправи срещу непознатото. Има много различни „легенди“ за раждането, които предизвикват чувства и безпокойство във всички бременни жени, без изключение..

Някои жени в позиция започват активно да почистват къщата в последните етапи на бременността и да подготвят различни необходими неща за бебето и да се грижат за него. Това състояние е присъщо на половината от бъдещите майки..

Трябва да се отбележи, че по този начин можете да се разсеете от страхове и натрапчиви мисли. Но в същото време не трябва да бъдете ревностни и преуморени, за да не навредите на себе си и на бебето. През този период е вредно вдигането на тежести и преумората..

Някои бъдещи майки информират гинеколога за внезапно подобряване на благосъстоянието и появата на лекота, както през първите месеци на бременността. Това се дължи на увисналото коремче и способността да се диша без ограничения, както преди. Също така на тридесет и девета седмица апетитът се подобрява поради изчезването на киселини и има възможност да опитате любимите си лакомства. Но тук най-важното е да не прекалявате и да се храните умерено.

Разбъркване на бебе на 39 гестационна седмица

Тъй като в матката няма свободно пространство, детето се чувства много тясно и не може да движи напълно крайниците си. Затова той спи почти през цялото време и смуче палеца си, трениращи рефлекси преди кърмене. Въпреки това, в продължение на няколко часа на ден, детето все още е будно, като информира майката за това с дръпвания, хълцане и премятане..

По време на фазата на будност, жената може да почувства дискомфорт и леки болезнени усещания под ребрата поради активността на детето. Трябва да се наблюдават движенията на трохите. Трябва да са поне десет за дванадесет часа. Отклоненията нагоре или надолу показват наличието на проблеми, които трябва да бъдат докладвани на вашия гинеколог.

Външни промени при 39 гестационна седмица

Височината на дъното на матката на тридесет и девета седмица е тридесет и девет сантиметра, в резултат на което коремът на бъдещата майка става още по-голям. Освен това се спуска и детето се притиска към костните структури на таза, което причинява болка при жената. Походката й става неудобна и непохватна, а движенията й причиняват силен дискомфорт. Всеки ден за нея става все по-трудно да намери удобна позиция за почивка..

Тъй като коремът значително се увеличава по размер, се появяват стрии. Жените, които не са започнали да използват крема за стрии своевременно, забелязват появата на червени ивици по кожата на корема, гърдите и бедрата, които с времето стават по-светли, но изобщо не изчезват.

Бъдещата майка постоянно се оплаква от дискомфорт и болки в долната част на гърба, особено ясно се усещат към края на деня. Изключително трудно е гърбът да се справи с огромното натоварване, поставено върху него от голям корем, за да облекчи болезнените усещания, трябва да се носи превръзка за бъдещи майки.

Сега матката притиска не върху диафрагмалната зона, а върху долната част на тялото. Пикочният мехур се удря, така че жената трябва да ходи много често до тоалетната, особено през нощта.

Проблемите със съня възникват поради факта, че за бременната жена е изключително трудно да намери удобна позиция за почивка. Понякога й се налага да прекара половината нощ, за да намери удобна позиция. Тя също трябва да вземе предвид, че трябва да спи на лявата или дясната си страна, тъй като е забранено да лежи по гръб поради компресия на долната куха вена, която е отговорна за кръвния поток и кръвоснабдяването на бебето..

Предвестници на раждането в 39 гестационна седмица

На тридесет и деветата гестационна седмица жената усеща много промени, което показва, че дългоочакваното бебе скоро ще се роди. Гинеколозите идентифицират редица признаци, които показват, че остава много малко преди раждането..

 • Трениращи контракции, които стават все по-чести и интензивни;
 • Пролапс на корема;
 • Изхвърляне на лигавицата;
 • Производство на коластра;
 • Изливане на околоплодна течност.

Трябва да се отбележи, че в случай на изтичане на корк и амниотична течност, жената трябва спокойно да си събере багажа и да отиде в болницата, тъй като раждането вече е започнало и детето скоро ще се роди. Останалите признаци често се появяват една до две седмици преди раждането, така че няма нужда да се паникьосвате и да се обадите на лекар..

Ако бъдещата майка следи теглото си през целия гестационен период, то на тридесет и деветата седмица тя може да забележи, че е загубила около два килограма, а отслабването е било доста бързо. Не бива да се притеснявате за това. Такива промени възникват поради увеличения синтез на хормони, което води до елиминиране на излишната течност от тялото до началото на раждането. Тъй като отокът, който тревожи жената през последния триместър, изчезва, теглото също намалява.

Можете също така да разберете какви са предшествениците на раждането на 40 гестационна седмица, както и как се развива бебето, препоръките на гинеколозите и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

39 седмици бременна: Заплахи и усложнения

Най-неприятният момент от този период може да се нарече болезнени усещания, които възникват при:

 • Коремна област поради повишената честота на фалшиви контракции;
 • Лумбален гръбначен стълб в резултат на силно натоварване на порасналия корем върху гръбначния стълб;
 • Тазовата област, дължаща се на натиска върху нея от детето, което е взело позиция с главата надолу за нормално преминаване през родовия канал;
 • Долни и горни крайници поради подуване.

Ако болката стане остра и силна, бъдещата майка трябва да информира лекаря за това. Може би подобни симптоми са патология, която носи сериозна заплаха за живота на бебето и майка му..

Вагинално отделяне при 39 гестационна седмица

Ако изхвърлянето има белезникав оттенък или прозрачност, има еднородна консистенция и е без мирис, тогава няма отклонения от нормата. Въпреки това, ако те станат воднисти, имат кървави петна или много лигавични съсиреци, трябва незабавно да информирате Вашия лекар, тъй като най-вероятно лигавицата се е отлепила. Също така такива отклонения могат да бъдат доказателство за отлепване на плацентата..

Трябва да се има предвид, че на този етап околоплодната течност често се разкъсва. Може да се откроява както на порции, така и да се излива наведнъж. За да не навредите на детето, след преминаването на водата трябва незабавно да отидете в болницата.

Усложнения при 39 гестационна седмица

Ако вземем предвид колосалните натоварвания, които се оказват върху тялото на бъдещата майка, тогава не бива да се учудвате, че могат да се появят усложнения, представени от:

 • Отлепване на плацентата - характеризира се с общо влошаване на благосъстоянието, поява на кървави секрети и болка в коремната област.
 • Фетална хипоксия - гинеколозите определят този проблем според резултатите от диагностиката и анализите.
 • Гестоза - с късна токсикоза, бъдещата майка се оплаква от гадене, подуване, високо кръвно налягане и повръщане.
 • Млечница - заболяването се характеризира с изцедени вагинални секрети, болка и сърбеж.

Когато се постави една от горните диагнози, жената е приета за лечение в болница. Може да се постави и в случай на аборти в миналото..

Бременност 39 седмици: Фетално представяне

До тридесет и деветата гестационна седмица бебето трябва да е в правилната позиция за раждане, като обърне главата си с главата надолу. Тази ситуация ще спаси бебето и майка му от наранявания, когато се роди. Когато раждането започне, това положение ще позволи на детето бързо да премине през родовия канал, без да разкъсва шийката на матката и перинеума при мама.

Ако детето е в положение с крака надолу или напречно, това положение се определя от лекарите като сложно. В този случай бъдещата майка е хоспитализирана и се извършва планирано цезарово сечение..

Развитие на плода при 39 гестационна седмица

Тридесет и деветата гестационна седмица е акушерският период, определен от първия ден на последния менструален поток. Ако преброим гестационната възраст от зачеването, това се оказва само тридесет и седмата седмица от бременността. От момента, в който ембрионът е имплантиран в стената на матката и започва систематично да се превръща в пълноценен плод, изминаха 259 дни.

Какъв размер има бебето и до какъв етап на развитие е достигнал в този момент?

Сега детето може да се сравни по размер с малка диня, която тежи 3250 грама, а дължината на тялото на трохите варира от 48 до 56 сантиметра. Ако детето е голямо, тогава да на този етап може да тежи около четири килограма. Поради факта, че бебето вече е готово за раждане и параметрите му са достигнали желаните показатели в матката, за него става много тясно.

Дихателната система на детето вече е напълно оформена, така че след раждането бебето може да диша самостоятелно без проблеми. Централната нервна система продължава да се развива и подобрява. На този етап се развиват гръбначният мозък, анализаторите и рефлексите. Сега рефлексът за хващане и смучене на детето е усъвършенстван до автоматизъм..

Зрението и слуха на детето вече са напълно развити. Благодарение на тях той реагира на случващото се в утробата и след това. Сега бебето може да се концентрира върху предмети, които са на малко разстояние от него, а освен това чува добре и различава различни звуци. Има косми по главата, първична смазка и пистолет, който практически не покрива тялото. Под кожата има защитен мастен слой.

Въпреки факта, че бебето получава кислород и хранителни вещества през плацентата, храносмилателната му система е добре развита и работи. Течността, която детето поглъща, за да тренира дишането, се усвоява и превръща в меконий. Детето е силно зависимо от емоционалното състояние на бъдещата майка и реагира на промени в нейното настроение и глас, като е в състояние да го различи от останалите.

Раждане при 39 гестационна седмица

Тридесет и деветата гестационна седмица е оптималното време за раждане на бебе. Тялото му е напълно готово да съществува отделно от майката. Всички системи и органи могат да работят самостоятелно, без да се използва апарат за поддържане на живота, както в миналото. На този етап бебето на практика не се движи и чака тялото на майката да даде знак, че е време да се роди. Тялото на бременна жена също се подготвя. Той произвежда хормоните на стреса, необходими за безопасна доставка.

Трудът започва по различен начин за всяка жена. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на организма. Най-често техните предвестници усилват контракциите, които са придружени от болка. Ако интервалът между тях не надвишава седем минути, тогава трудовата дейност е започнала. Също така от влагалището може да излезе лигавица и амниотичната течност може да се отдалечи..

В този случай бъдещата майка трябва да събере всички необходими неща и да отиде в болницата. Най-добре е някой близък да й помогне да стигне дотам. На този етап тяхната морална подкрепа ще помогне да прогони страховете и да се отпусне малко..

Бременна в 39 седмици: изследвания и анализи

Въпреки факта, че остава много малко преди раждането, бъдещата майка все още трябва да посещава предродилната клиника веднъж седмично. На рецепцията гинекологът ще измери височината на дъното на матката и обема на корема за мама, ще измери кръвното налягане и теглото, ще палпира местоположението на бебето и ще изслуша със стетоскоп пулса му. Той също така ще прегледа жената на стола, за да определи доколко се е отворила шийката на матката и ще дешифрира резултатите от получените тестове..

Ако бъдещата майка е избрала гинеколог, който ще се грижи за нейното раждане, тогава по това време тя вече трябва да отиде да се консултира с него, за да е наясно с хода на последните седмици на бременността и да може да предскаже началото на раждането.

Ултразвук на 39 гестационна седмица

На тридесет и деветата гестационна седмица се извършва ултразвуково сканиране, ако пациентът има много или липса на вода, предлежание на плацентата, бързо стареене на плацентата и пъпната връв, преплетени с бъдещото бебе.

Въз основа на заключението на ултразвуковата диагноза и извършените изследвания, гинекологът ще може да оцени състоянието на детето и плацентата, както и да определи начина на раждане.

Ако бебето бъде диагностицирано с липса на кислород, тогава раждането ще бъде стимулирано, така че бебето да се роди без патологии.

Диета при 39 гестационна седмица

Всяка бъдеща майка трябва да помни, че не само нейното здраве, но и здравето на нероденото бебе зависи от нейното хранене. До самата поява на трохите, диетата трябва да бъде правилна и балансирана. Той трябва да включва витамини, протеини, въглехидрати, минерали и мазнини.

Трябва да ядете естествени и безопасни храни. Най-добре е храната да се приготвя на пара или да се задушава. Необходимо е да се изключат от диетата печени изделия, солени, пиперливи, пържени и мазни храни, които ще влошат храносмилателните проблеми при бременните жени. Трябва напълно да се откажете от силните напитки и газираните напитки, както и от кафето..

През последните гестационни седмици е най-добре да не претоварвате храносмилателната система с тежки ястия. Диетолозите съветват да се ядат зеленчуци, зеленчукови и плодови салати, да се пие повече вода, която ще помогне за извеждането на излишната течност от тялото, а заедно с нея и токсините и други вредни вещества. Необходимо е да се сведе до минимум употребата на нишестени храни, бобови растения, цитрусови плодове и плодове.

Горните продукти водят до повишено образуване на газове и могат да провокират алергични реакции при бебето след раждането.

Физическа активност при 39 гестационна седмица

Около 30% от бременните жени посещават фитнес тренировки до самото раждане на бебето. Това ще има много добър ефект не само върху здравето и общото благосъстояние, но и ще помогне на жената да роди по-лесно и да се възстанови след раждането..

Правилното дишане и тренираните мускули ще помогнат за улесняване на раждането, но за да постигнете това, трябва да водите активен начин на живот и да практикувате дихателни упражнения. Трябва обаче да се има предвид, че не всички майки могат да ходят на фитнес до самото раждане. Ако жената чувства, че физическата активност я изтощава напълно и я лишава от сила, тогава е по-добре да ги отложи до следродилния период.

За да не седи наоколо и не позволява на негативните мисли да се прокрадват в главата й, жената може да се включи в дихателна тренировка, която ще й позволи да улесни бъдещото раждане, да изпълнява леко физическо очакване и упражнения на Кегел за трениране на мускулите на перинеума, което ще помогне да се избегне разкъсване при напускане на главата на бебето и правете и дълги ежедневни разходки на чист въздух.

Също така, бъдещата майка трябва да вземе предвид, че по време на тридесет и девет седмици плацентата започва да старее, което означава, че бебето не получава кислород и остро осъзнава липсата му. За да се улесни този период за него, е необходимо да се разхождате в парка всеки ден и да проветрявате апартамента през деня и преди лягане..

Не трябва да пътувате сега, тъй като раждането може да започне по всяко време, така че е по-добре бъдещата майка да е близо до болницата. Трябва да се има предвид, че постоянното движение и упражнения ще направят раждането по-малко болезнено, ще премахнат усложненията и бързо ще възвърнат предишните си форми след раждането на бебето..

39 седмици бременна: Препоръки на гинеколози

Тъй като на тридесет и деветата гестационна седмица коремът потъва в тазовата област, храносмилателните проблеми на жената изчезват, в резултат на което тя започва да наваксва, като поглъща любимите си лакомства. За да не се сблъскате с наддаване на тегло, което ще усложни раждането, трябва да се храните на части и често.

За да сведете до минимум притесненията си, трябва да се настроите на позитивно настроение. Трябва да водите активен начин на живот, да пазарувате, да се срещате с приятели. Можете също така да закупите различни красиви дрехи за бъдещата мода или мода..

Можете да правите секс само ако лекарят не е забранил интимния живот. По време на интимност трябва да избягвате пози с натиск върху корема и да бъдете внимателни.

Необходимо е предварително да подготвите чанта с неща за пътуване до болницата. В допълнение към дрехите, хигиенните предмети, аксесоарите за бебето, трябва да поставите обменна карта, която ще позволи на лекарите да избират тактиката на раждането, след като са проучили информация за протичането на бременността. Трябва също така да поставите документите и да обсъдите с лекаря, който ще поеме всички важни нюанси, след като вземете телефонния му номер, за да бъдете винаги във връзка с него.

Ако раждането е започнало, няма нужда да се страхувате и да изпадате в паника. Трябва да помислите за малкото, което също преживява сега. Веднъж в пренаталното отделение е необходимо да се изпълнят всички изисквания на акушерката и тогава раждането ще протече без проблеми.

Секс на 39 седмици от бременността

Много бъдещи майки са загрижени за въпроса дали е възможно да се води интимен живот през тридесет и деветата гестационна седмица. В миналото сексът през последния триместър беше забранен. Гинеколозите твърдят, че по време на оргазъм матката се свива, което води до преждевременно раждане..

Сега няма такава забрана и ако бременността протича нормално, лекарите, напротив, препоръчват секс с бащата на нероденото бебе, за да облекчат стреса и да подобрят благосъстоянието.

Заключение

Въз основа на опита на милиони майки е безопасно да се каже, че при подготовката за раждането на бебето най-важният фактор е позитивното отношение. Достатъчно е една жена да си представи, че държи бебето си на ръце, то е красиво, здраво и прилича на нея или на баща си.

Тази ярка, изпълнена с топло картина ще бъде достатъчна, за да разберем, че всички тези дълги месеци и няколко часа неприятни усещания са си стрували да се знае щастието на майчинството..

39 седмици бременна

По-близо до раждането, количеството на околоплодните води става все по-малко, въпреки че те все още се подновяват на всеки три часа и ще го направят дори когато започне раждането. Вече не е нужно да напълнявате, но бебето продължава да расте. На 39 седмици тежи средно 3300 g и достига над 50 cm дължина.

Плод при 39 гестационна седмица: разбъркване

И тъй като бебето вече е много голямо и вече заема почти цялата маточна кухина, то няма къде да се движи особено. Съответно, ако преди това сте могли да наблюдавате периодични "танци" на трохите в корема, сега това само ще ви тласка от време на време отвътре.

Въпреки че вече няма къде да се движи, бебето, въпреки това, се опитва да се движи. Нещо повече, чрез движенията детето тренира координация и постепенно изгражда мускулна сила. Интензивността и естеството на движенията трябва да бъдат наблюдавани допълнително: masik трябва да реагира около 10-12 пъти на ден. Ако детето е прекалено активно, натиска силно и често или, напротив, движенията му се усещат слабо и рядко, незабавно информирайте лекаря за това: промяна в характера и честотата на движенията в една или друга посока показва проблем.

Бебе на 39 седмици бременност Сърце, бели дробове, черва, бъбреци - всичко е готово да поддържа живота на бебето извън утробата. Процесите на развитие и усъвършенстване обаче не спират и ще продължат и след раждането. По-специално централната нервна система се развива неравномерно.

Панкреасът е започнал да произвежда ензими, които ще разграждат храната, постъпваща в стомаха на бебето. Но полезните бактерии ще започнат да колонизират червата едва след като вкусят коластрата - сега тя е стерилна.

В повечето случаи, веднага след раждането, червата на новороденото се изпразват от първоначалните изпражнения с меконий. Но често се случва това да се случи дори в утробата преди началото на трудовия процес (най-често причината е липса на кислород в последните етапи на бременността). В такива случаи лекарите и акушер-гинеколозите, присъстващи на раждането, извършват специална процедура за прочистване на бронхите, наречена промивка. Както и преди, всички хранителни вещества достигат до бебето през плацентата. Но през последните седмици той започва да старее: експлоатационният му живот приключва. Пъпната връв ще бъде прерязана само след раждането, когато спре да пулсира. И едва тогава се ражда мястото на детето - последният трети етап от раждането.

Бъдеща майка

На 39 гестационна седмица бебето вече е напълно готово за самостоятелно съществуване, но в идеалния случай бременността трябва да продължи тази и следващата седмица. Но трябваше да сте напълно готови за раждане преди няколко седмици. Въпреки че това изобщо не означава, че бъдещата майка трябва да загуби спокойствие и да бъде в непрекъснато очакване за започване на раждането.

Ако чантите се събират в болницата и вие сте психологически готови за събитията, които ви очакват, тогава всичко трябва да е наред за вас. Но е лесно да се каже и е трудно да се направи, нали? Все още има известно безпокойство и нервност. Основното нещо е да слушате бебето, да говорите с него, да го успокоите преди раждането, но го помолете да не се бави - времето наближава.

Със сигурност ще разберете, че „е започнало“: в долната част на корема ще се появят крампи, повтарящи се 5 пъти на час, а след това и по-често; усещате дърпаща болка в лумбалната област; възможно е водата да си отиде и да се появят зацапвания. В началния период на раждането майката може да събуди апетит - пригответе си лека лека закуска с ниско съдържание на мазнини предварително.

Раждане при 39 гестационна седмица: предвестници

Междувременно не е „започнало“, слушайте себе си и проследявайте възможни промени, които ще ви разкажат за непосредственото начало на раждането. Малко преди началото на раждането жената научава за подхода си чрез промени в апетита - той значително намалява. Теглото на бременна жена също може да намалее: много успешни майки казват, че теглото в края на бременността, ако не спре, тогава намалява с 1-2 кг.

Фалшивите контракции, които дотогава бяха безболезнени и нечести, сега стават по-интензивни, осезаеми. В допълнение към факта, че контракциите започват да се проявяват по-често, те се появяват на фона на издърпване на корема и долната част на гърба: дърпащата болка, звъненето в долната част на корема и лумбалната област е друг от предвестниците на раждането. Можете да различите фалшивите контракции от реалните - и много бъдещи майки много се страхуват да ги объркат - чрез промяна на позицията на тялото. Мислите ли, че раждате? Станете, разходете се из апартамента, седнете отново на стола. Ако с промяна в положението на тялото и вида на дейността контракциите са преминали, тогава е твърде рано да отидете в болница.

Слузта, която се появява във влагалищното течение, ще ви разкаже за подхода на раждането - тя може да бъде или прозрачна, или розово, кафява. Примес от слуз са частици от лигавица, която затваря входа на матката. Сега шийката на матката постепенно се омекотява и свива, подготвя се за раждане, така че частиците от корк излизат. Но можете да видите самата лигавична запушалка под формата на бучка слуз, вероятно с ивици кръв, чийто обем е приблизително 2 супени лъжици. Изхвърлянето на лигавицата е друг сигнал, че раждането е на път да започне..

Преди да раждат, много жени имат инстинкт за гнездене: от нищото няма сили и непреодолимо желание да украси къщата, правейки я възможно най-удобна. Не си отказвайте такова удоволствие, но поверете тежката физическа работа на асистенти. Спестете енергията си за най-важното събитие в живота си.

В последните дни преди раждането жената може да забележи и нарушения в храносмилателната система. Диария, гадене, лошо храносмилане, може би дори повръщане - всички тези симптоми може да предшестват началото на раждането. Е, докато коремчето е спокойно, осигурете на бебето достатъчно количество кислород - отидете на разходка. Но не отивайте далеч и не забравяйте да вземете обменна карта със себе си.

39 седмици бременна

Какво се случва с бебето

39-тата акушерска седмица на бременността или края на втория триместър съответства на 37 седмици от момента на оплождането на яйцеклетката. Теглото на плода варира между 2,9-3,5 кг, но голям плод може да достигне 4,3 кг. Дължината на плода е 47-55 см. Детето на 39 седмици е готово за автономно съществуване:

 • образуват се белодробните структури, дихателната система;
 • органите на слуха и зрението са добре развити;
 • Централната нервна система е стабилна, но продължава да се развива;
 • погълнатата течност се превръща в червата в меконий - първоначалните изпражнения.

Въпреки факта, че храната и кислородът все още преминават през плацентата, храносмилателната система е доста добре развита. Плодът вече реагира на психоемоционалното състояние на майката, активен е по време на емоциите, които изпитва. В повечето случаи главата на бебето е покрита с косми, пух и верникс са маркирани на места.

Усещам

Краят на бременността води до някои промени в тялото на жената, по един или друг начин, свързани с началото на раждането. Има вътрешни и външни промени.

Матка и корем

Размерът на матката е впечатляващ - дъното й се издига на 40 см над пазвата, стените са изтънени, мускулните структури са в постоянен тонус - жените усещат разтягане в корема, периодични контракции. Коремът е достатъчно голям, ясно се вижда вертикална тъмна ивица, разделяща корема на две равни половини. Наблюдава се постепенен пролапс на матката и корема - основният признак на предстоящ труд.

Храносмилане

В края на бременността жените изпитват облекчение само заради пролапса на матката - киселини, тежест в стомаха изчезват, някои отбелязват лека загуба на тегло. През този период все още е важно да следите диетата си. Затрудняват се дефекациите, има предпоставки за образуване на хемороиди.

По принцип болката обхваща долната част на тялото, поради разминаването на тазовите кости, високото натоварване на гръбначния стълб и долните крайници. Постоянните главоболия през 3 триместър на бременността често са резултат от артериална хипертония, късни усложнения. Спазмите в корема могат да показват както тренировъчни контракции, така и началото на раждането..

Разпределения

Увеличаването на обема на вагиналното отделяне на лигавица или водниста структура се счита за нормално. Изхвърлянето трябва да има лек кисел или неутрален мирис. Трябва спешно да се консултирате с лекар, ако изпитвате болезнени усещания, остра неприятна миризма, кървави отделяния и други нетипични примеси (гной, мътна слуз).

Телесна маса

Теглото на бременна жена не трябва да надвишава 15-17 кг за целия период на бременността. На 39 седмици настъпва отслабване с 2-3 кг поради отстраняване на излишната течност, усеща се облекчение. Нарастващият плод не оказва значително влияние върху теглото на майката, поради което увеличаването на теглото може да показва патологии в късни срокове.

Оток

Физиологичният оток е намален и тежестта в краката е намалена. Ако отокът продължи и стане постоянен, тогава може да се подозира гестационен диабет, нефропатия на бременни жени, сърдечно-съдови патологии, бъбречни заболявания, гестоза (с предпоставки за прееклампсия и еклампсия). Последното състояние е животозастрашаващо не само за плода, но и за живота на жената..

Уриниране

Постепенното пролабиране на матката и увеличеното изстискване на пикочния мехур провокира чести позиви за уриниране. Тъй като плодът нараства, нивото на максимално пълнене на органи намалява, мнозина смятат, че честото микциониране е един от наистина значимите проблеми на бременността, започвайки от 2-ри триместър.

Психоемоционално състояние

Очакването на близко раждане е придружено от вълнение, притеснения, стрес. Промяната в психо-емоционалния фон на жената зависи от хормоналния баланс. Повишеният стрес фактор влияе негативно на състоянието на жената, може да доведе до следродилна депресия.

Важно е да проучите и контролирате всички настъпили промени, ако имате неразбираеми симптоми, нови усещания, неспецифични признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Медицински преглед

Обикновено не се изисква рутинен медицински преглед на жената; целият списък с необходимите тестове и изследвания е попълнен по-рано. С рисковете от усложнения, съпътстващи заболявания, съмнения за дисфункционална бременност са показани допълнителни диагностики.

 • акушер-гинеколог;
 • кардиолог за патологии на сърцето и кръвоносните съдове;
 • нефролог при съмнение за нефропатия;
 • терапевт;
 • ендокринолог за дисфункция на щитовидната жлеза
 • общ анализ на урината (ако е необходимо за стерилитет, бактериална култура);
 • кръвен тест;
 • намазка от цервикалния канал;
 • анализ на вагинално отделяне.
 • мониториране на сърдечната честота на плода;
 • ЕКГ;
 • ултразвук на плода със съмнение за патология;
 • ултразвук на вътрешните органи на майката.

Трудности при носене

Въпреки края на пътя на носене на плода, тялото на жената е значително уморено, често неправилно функциониращо. Основните трудности на носенето са:

 • затруднение в подвижността (принудително положение на тялото по време на сън);
 • нарушение на съня поради стрес, чести позиви за уриниране;
 • болка в корема;
 • умора, слабост.

Трудността се изразява в постоянното желание за сън (повече от 12 часа на ден). Това е нормално състояние, тялото се нуждае от защитен режим, за да се стреми да подготви жената за ранно раждане. Ако семейството има по-големи деца, тогава за известно време е по-добре да прехвърлите основните грижи за тях върху близки роднини.

Предвестници на раждането

Предвестниците на раждането са цял комплекс от симптоми, указващи началото на спешно физиологично раждане:

 • схващащи болки в долната част на корема - основната разлика от истинските контракции е липсата на намаляване на периода на почивка и хаотично възникване;
 • коремният пролапс е ясен знак за началото на раждането, матката се спуска надолу към родовия канал, детето обикновено заема крайното положение с главата надолу;
 • омекотяване на изпражненията - изпражненията стават чести, променя своята консистенция;
 • намаляване на апетита и телесното тегло - преди раждането тялото на жената се стреми да си почине колкото е възможно повече, за да натрупа сили преди предстоящото раждане;
 • дискомфорт в долната част на корема и в лумбосакралния гръбнак.

От момента на появата на прекурсорите до датата на доставка, обикновено минават 1-3 седмици. Важно е да се разбере, че истинските контракции с намаляване на интервала между тях са сигнал за началото на раждането..

бебето съветва

Предвестниците на раждането са сигнали, които тялото на бременната жена дава.

Какво представляват контракциите и как да разберем, че са започнали?

Всички жени, които все още не са запознати с раждането със собствен пример, разбира се, искат да знаят как протича раждането..

Снимки на 39 седмица бременна

Най-четени записи през седмица 39

Кой взе какво да яде в предродилното?

Момичета пред в. С вода също не може да се пие в продължение на 8-10 часа?

Може ли да са истински битки? Не съм спал от 3 часа, боли колко е зле. Болката изобщо не прилича на менструация, макар и само от...

Направих подарък на моя син на DR) 16.06.2020 г. тегло, ръст и дори време съвпаднаха с първия син)

Момичета, детето се движи много силно, точно отдолу, където пубисът е много болезнен, защо е така?

поставете фолео катетър, на сутринта ще направят повикващите, вече има болезнени контракции, родили точно след катетъра с...

Физиологичното раждане е естествен процес, който обикновено се понася от жените, въпреки силните болезнени усещания. Подготовката и осъзнаването на жената намалява болката, нормализира общото състояние по време на раждането и намалява риска от усложнения. Болката се увеличава поради стрес, страхове, неправилно положение на тялото, поради което е толкова важно да разберете собствената си анатомия и да знаете какво се случва по време на раждането.

Основните признаци на раждането са:

 • изтичане на околоплодна течност, лигавица;
 • втечняване на изпражненията;
 • контракции.

Контракциите имат няколко основни етапа. Етап 1 - продължителност 5-8 часа за 45 секунди с интервал между тях 4-5 минути. Етап 2 - 4-5 часа, продължителност на епизода 45-60 секунди, почивка между 2-3 минути. Етап 3 - 1-1,5 часа, чести, дълги контракции, кратки интервали. Ако жената има второ и последващо раждане, тогава общото време на контракциите може да бъде намалено с 1,5-2 пъти.

Изборът на правилната позиция на тялото е важен аспект при раждането. Благодарение на удобните пози в различни фази на трудовия процес, болката по време на раждането може да бъде значително намалена. Жените сами избират индивидуалната поза: на четири крака, настрани, полуседнали, клекнали, изправени. По време на контракциите можете да облекчите състоянието чрез масаж на долната част на гърба, в областта на сакрума.

Дишането по време на раждане ще помогне за облекчаване на тласкането, отпускане на мускулите, нормализиране на кръвното налягане и понякога дори управление на процеса на раждане. Основни техники: дишане „като куче“, „локомотив“, „духане на свещ“. Дишането може да бъде дълбоко, периодично, повърхностно, често. Именно тези аспекти се обучават в курсове бъдещите родилки. За да се минимизират рисковете от усложнения, е показано да се следват всички медицински препоръки за хода на раждането..

Какво да правим и какво не

На 39 седмици бъдещите майки имат повече забрани, отколкото разрешени действия, но всички те са свързани с настъпването на падежа, насочени към предотвратяване на рискови ситуации.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • продължете да приемате витаминни комплекси;
 • спазвайте правилна и здравословна диета;
 • правят секс с партньор при липса на противопоказания;
 • посещават изложби, художествени галерии, магазини;
 • подгответе се за раждане, създайте условия за среща с детето.

Какво не трябва да бъдещата майка:

 • не можете да правите секс с противопоказания, дискомфорт, болка;
 • изключете носенето на тежки тежести (тежки чанти от магазина, пренареждане на мебели) - всичко това може да провокира вътрематочно кървене, бърз труд;
 • не можете да посещавате кина - продължителното седене допринася за стагнацията на кръвта в малкия таз, а силните звуци могат да изплашат детето;
 • неприемливо е да отидете далеч от дома без обменна карта, придружаваща медицинска документация.

За инфекциозни заболявания на 39-та седмица е показано пълно лечение, тъй като преминавайки през родовия канал, детето може да се зарази с вируси, патогенни бактерии, гъбички.

Полезен съвет за бъдещата майка

Жените на 39 седмици трябва да обърнат специално внимание на почивката, психо-емоционалния фон. Важно е да се изключат факторите на стреса, да се регулира сънят, будността и храненето. За да се намали натоварването на гърба, трябва да се носи скоба. Компресионният трикотаж не само намалява болката, но и подобрява състоянието на кожата, предотвратява развитието на дълбоки стрии и стрии. За постигане на най-добри естетически резултати се препоръчва да се смазва кожата с бебешко олио..

39 седмици бременна: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Какво е бебето?
 • Какво чувства мама?
 • Възможни проблеми
 • Плацента и вода
 • Представяне на плода
 • Признаци за близко раждане
 • Как да ускорим труда?
 • Анализи и изследвания
 • Препоръки

Когато периодът на бременността наближи 39 седмици, бъдещата майка е в постоянна готовност. Трудовата дейност може да започне всеки момент. Това събитие е много желателно, но предизвиква страх и вълнение - как върви всичко. Какво се случва с бебето и майка му тази седмица, ще ви разкажем по-подробно.

Колко месеца е?

39-та седмица от бременността, изчислена от лекуващия лекар и данни от ултразвук, е акушерски стандарт за изчисляване на гестационната възраст. Той се различава от реалния с около 2 седмици, тъй като началната точка е първият ден от последната менструация преди зачеването. По този начин 39 седмици са 37 ембрионални седмици..

Преведено в нормални календарни термини отне 8 месеца и 3 седмици, или приблизително 274 дни. Остават около 7 дни до очакваната дата на раждане, посочена в обменната карта на бременна жена, но това не означава, че раждането ще започне в посочения ден - тази вероятност е не повече от 6-7%.

Всички други раждания, според статистиката, се случват или по-рано от PDD, или по-късно. Около 40% от жените започват раждане на 39 седмици.

Какво е бебето?

През времето, прекарано в утробата на майката, бебето стана много голямо, научи много.

Повечето параметри в този момент са чисто индивидуални, така че не бива да разчитате сляпо на средните статистически норми, вашето бебе вече е начинът, по който ще се роди много скоро.

Тегло и височина

Теглото на плода на 39 седмици обикновено надвишава 3 килограма. Има особено "изключителни" бебета, чието телесно тегло е равно на 4 килограма и дори повече, а има малки и миниатюрни момчета и момичета, чието тегло тази седмица едва достига 2900 грама.

През ембрионалния период всички бебета растат с приблизително еднаква скорост и поради това отклонението от средните норми се счита за важен диагностичен признак на състоянието на плода..

Сега диапазонът на нормалните стойности е голям: както три килограмово бебе, така и такова, чието тегло е над 4 килограма, се вписват в стойностите на нормите поради особеностите на протичането на тази бременност и генетичната предразположеност - детето наследява физиката и тена от родителите си.

Растежът на бебетата в 39 гестационна седмица е повече от 50 сантиметра. Възможните колебания на този параметър са от 48 сантиметра до 58 сантиметра. Очакваното тегло може да бъде установено чрез ултразвук с малка грешка.

Растежът е труден за измерване, тъй като в този момент кокцигеално-теменният размер не се измерва - бебето е станало голямо, могат да се измерват само отделни части от тялото.

Фетометрия

Ултразвуковото сканиране за този период не е задължително, но може да се извърши по искане на самата бременна жена в платена клиника или при консултация по медицински причини. Също така, ултразвукът се прави при постъпване в родилния дом по планиран начин..

При сканиране с ултразвукови вълни се определят ключовите размери на бебето. На 39 седмици са характерни следните средни нива:

 • размер на бипариеталната глава - 94-95 мм (допустим обхват - 86-102 мм);
 • размер на челно-тилната глава - 119 mm (допустим диапазон 108-129 mm);
 • дължина на бедрената кост - 73-74 мм (диапазон на нормите от 68 до 79 мм);
 • дължина на костта на крака - 65-66 mm (нормален диапазон 61 до 71 mm);
 • дължина на раменната кост - 64-65 mm (допустими са стойности от 60 до 70 mm);
 • дължина на костите на предмишницата - 56-57 мм (приемливо от 51 до 60 мм);
 • обиколка на корема - 336-342 мм.

Бебето продължава да расте, но не толкова интензивно, колкото месец по-рано. Ако раждането не се случи тази седмица, тогава до 39-40 седмици от бременността бебето ще наддаде не повече от 50-100 грама тегло и не повече от 0,5-1 см височина.

Нервна система

Нервната система на плода на 39 седмици продължава своето формиране и развитие, за разлика от други системи на тялото, които вече са се формирали и работят почти като при възрастни. Централната нервна система (мозък и гръбначен мозък) е физически оформена, но техните функции продължават да се подобряват. Досега чувствителните анализатори, глиалната тъкан и онези части от лицевия нерв, които отговарят за смученето, са узрели. Останалото тепърва трябва да се научи и процесът ще бъде непрекъснат след раждането..

Хлапето вече притежава 70 рефлекторни движения, които са осигурени от природата за оцеляване на човека - той ще затвори очи в отговор на ярка светлина, ще направи гълтателно движение, когато храна или слюнка попадне в устата му, изтръпне при остър силен звук, ще се извие, когато болката се появи в коремната област и и т.н..

Всеки ден в мозъка се полагат нови невронни връзки и системата от разклонени нервни окончания на плода, появяват се нови нервно-мускулни реакции. Вече мозъкът на бебето „контролира“ движенията на крайниците, фазите на будност и сън и дори емоциите. Детето в утробата чувства добре настроението на майката, може да изживява и да се радва с нея.

Развитие на вътрешните органи

Вътрешните органи са напълно развити, майката може да не се притеснява, че единият от тях не е узрял. Дори белите дробове се считат за узрели на 39-та седмица. Те са натрупали необходимото количество повърхностноактивно вещество - вещество, необходимо за спонтанно дишане, без което алвеолите биха се слепили, пречейки на отварянето на белите дробове веднага след раждането.

Храносмилателната система на бебето работи както трябва:

 • стомахът смила околоплодната течност, погълната от трохите;
 • всички необходими ензими за храносмилането на храната при дете се произвеждат самостоятелно;
 • в червата има вили, които са необходими за усвояването на хранителните вещества;
 • значително количество зелено-черни изпражнения, което се нарича първичен меконий, се е натрупало в ректума. След раждането бебето ще го изпразни, като по този начин червата ще влязат в нормален ритъм на работа в новите условия на живот.

Пикочният мехур и бъбреците на детето функционират както ще функционират след раждането - бебето се пикае около веднъж на час. Сърцето бие с около 157 удара в минута. Гениталиите са напълно оформени, тестисите при повечето момчета се спускат в скротума.

Разбъркване

Тази седмица жените усещат по-малко движения. Но в своята тежест те стават по-болезнени. Причините за това са в намаляване на количеството на околоплодните води и местоположението на бебето. Сега тя заема цялото свободно пространство на маточната кухина, а самата матка заема почти цялото пространство на коремната кухина.

Маточните стени плътно прилепват тялото на детето, поради което движенията са болезнени. Броят на движенията е донякъде намален поради факта, че на практика няма място за движение при детето. Той е групиран, плътно стяга краката и ръцете, за да се побере в матката.

На 39 седмици в позицията му се появява нещо ново - той притисна плътно брадичката си към гърдите си. Тази позиция му помага да бъде по-„компактен“.

Определено затишие в стомаха не бива да плаши жената. Ако за 12 часа тя успее да фиксира 10 или повече различни движения, включително леки движения, тогава няма причина за притеснение.

Липсата на движение в продължение на 5-6 часа е причина да посетите лекар. Активните и резки движения, които не отшумяват дълго време, също могат да бъдат признак на хипоксия. Необходима е медицинска консултация.

Външен вид

Бебето на 39 седмици изглежда закръглено и закръглено. През третия триместър той активно натрупва подкожни мазнини. Благодарение на него кожата престана да бъде червено-лилава, многобройните бръчки, които покриха тялото на бебето по-рано, бяха напълно изгладени..

Lanugo Fluffy също го няма, вече не е необходим. В редки случаи се раждат деца с лануго, което не е изчезнало напълно - космите по кожата в този случай изчезват през първите седмици от живота.

Бялата и плътна оригинална грес, с която бе покрито бебето, също вече не е необходима, тя остава като защита само в областта на слабините и в гънките на ръцете и краката, тоест там, където има възможност за механично изтриване.

Чертите на лицето на бебето са напълно оформени. Той има много развити лицеви мускули, които му дават възможност да изгражда голямо разнообразие от гримаси и лица..

По това време гениталиите на момчетата и момичетата, както и млечните жлези на бебетата от двата пола, изглеждат малко подути. Това се дължи на силния ефект на естрогените - хормони, които се произвеждат преди раждането в организма на бъдещата майка.

Много бебета на 39 акушерска седмица имат гъста коса на главите си. Но скалпът не се счита за задължителен. Това е индивидуална черта.

Сетивни органи

Бебе на 39 седмици теоретично е в състояние да различава предмети на разстояние до 30 сантиметра. Но за това той първо трябва да се роди. Междувременно отваря очи, вижда очертания, светлинни петна, различава добре тъмнината от светлината.

Слухът на трохите по това време е по-съвършен - той се е формирал преди зрението и вече е успял да достигне определено ниво. Сега бебето чува добре майка си - нейното сърце, работата на червата, бръмченето на кръвта, преминаваща през артериите.

Той познава гласа й, както и гласовете на татко и други членове на домакинството, които винаги са наблизо. Реагира с уплаха на силни, неочаквани звуци, като аларма.

Плодът добре различава вкусовите нюанси - рецепторите на езика и вътрешната повърхност на бузите са напълно функционални. Все още миризмите не са достъпни за бебето, тъй като то все още няма назално дишане. Всички необходими рецептори обаче вече са на разположение и веднага след раждането бебето ще започне да мирише и скоро ще ги различи. Той ще е първият, който ще проучи миризмата на мама, нейното мляко и няма да го обърка с нищо друго..

Имунитет

Имунната система е напълно оформена. Тя вече е започнала да работи, но все още е много слаба. Без допълнителна защита бебето може да умре след раждането, защото от стерилната среда, в която се намира, ще влезе в свят, пълен с бактерии и вируси.

За да елиминира тази възможност, природата е предвидила обмен на антитела. Мама чрез кръвта си дава на бебето антитела към онези заболявания, които самата тя е страдала, ако към тях се формира имунитет, както и към заболявания, от които е била ваксинирана.

Вроденият имунитет е по-силен при деца, които не бързат да се раждат. Стареещата плацента постепенно губи бариерната си функция и през нея преминават повече антитела.

Защитата на майката няма да бъде постоянна. Той предпазва бебето само няколко месеца след раждането. След това вашата собствена имунна защита ще започне да се засилва и да се „учи“ от болести и ваксинации.

Какво чувства мама?

Чувствата на бъдещата майка на 39 седмици не могат да се нарекат леки и удобни. Коремът е толкова голям, че за жената става трудно да диша, трудно й е да изпълнява ежедневни дейности и да се движи. Известно облекчение идва само когато стомахът потъне. За мнозина по това време тя вече е спаднала, останалите ще я получат в следващите дни.

Болкови усещания

Болката на 39 седмици е много разнообразна. Най-често бъдещите майки се оплакват, че теглят долната част на гърба, болки и "лумбаго" са в опашната кост, срамната кост, болки в гърба. Неприятните болезнени усещания в гърба и кръста са последиците от изместване на центъра на тежестта поради пораснал и тежък корем. За да балансират тялото на бременна жена, мускулите на гърба трябва да работят усилено..

Болката в перинеума и в срамната област е следствие от действието на хормона релаксин, който се произвежда в големи количества в края на бременността, за да омекоти тазовите кости, връзките, срамната артикулация.

Процесът на дивергенция е придружен от синдром на болката, който се усилва при ходене, при опит за ставане от хоризонтално положение на тялото, при изкачване на стълби.

Ако симфизитът не бъде диагностициран, няма от какво да се притеснявате. Болката ще изчезне след раждането, а раждането е точно зад ъгъла. Междувременно "No-Shpa" ще помогне за намаляване на болката..

Много жени твърдят, че главоболието често се появява на 39 седмица. Това може да се дължи на нервен фактор, тъй като бъдещата майка е нервна в очакване на началото на раждането. Главоболието също придружава хипертония, състояние, при което кръвното налягане се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Ако сте предразположени към хипертония, трябва да контролирате нивото на налягане два пъти на ден. С повишаване на кръвното налягане трябва да се обадите на линейка и да се съгласите на хоспитализация.

Гърдите в тази акушерска седмица болят поради преструктурирането в тялото, което "стартира" хормони. Преди това прогестеронът беше отговорен за процеса на раждане на бебе, сега естрогените го заместват. Коластрата може да изтече от гърдата. Поради фалшиви, тренировъчни контракции, коремни болки, в природата, напомнящи на дърпащо усещане като по време на менструация, могат да нарушат.

Разпределения

Повечето бременни жени на акушерска седмица 39 имат леко увеличение на количеството вагинален секрет. Разрядът без мирис, тънък, лек или прозрачен се счита за нормален..

Ако жената забележи воднисти отделяния на пантилайнер или бельо, това може да означава изтичане на околоплодната течност. Възможно е да се определи точно дали водата изтича с помощта на аптечен амниотест, както и на среща с гинеколог.

Течът на вода не може да бъде пренебрегнат, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Водата може да се оттича изцяло. Изливането в този случай е изобилно, невъзможно е да се обърка с нещо друго. Обърнете внимание на цвета на водите. Ако те са прозрачни, тогава няма причина да се притеснявате.

Зеленикав оттенък е признак на фетален дистрес, при който е настъпила вътрематочна дефекация. Това се случва, когато пъпната връв е преплетена, с хипоксия. Във всеки случай изтичането и изтичането на вода е причина да отидете в болницата.

Мукозното отделяне в съсиреци от розов, кремав цвят, осеяно с ивици кръв, може да означава изтичане на лигавицата, която е затваряла цервикалния канал през цялата бременност, защитавайки плода и маточната кухина от бактерии и чужди тела.

Преминаването на щепсела се счита за знак, че раждането е на път да започне. Ако щепселът не се откачи, времето все още не е дошло. Коркът може да се отдели изцяло или на части в рамките на няколко дни. Ако тя се е отдалечила, трябва да отидете в болница, дори ако контракциите все още не са започнали.

Бялото течение с кисела миризма може да показва развитието на млечница на фона на променен хормонален фон. Зеленикаво и сиво отделяне най-често "сигнализира" за наличие на инфекция в гениталния тракт.

Млечницата и инфекциите, ако времето позволява, трябва да се лекуват преди раждането. Ако нямате време, ще трябва да раждате в отдела за наблюдение и рискът от инфекция на бебето ще бъде висок.

Храносмилане

Храносмилателните проблеми са отделна тема за разговор. На 39 седмици жената може да страда от пълен набор от гастроентерологични „проблеми“ - диария, гадене, тежки киселини, запек и дори повръщане. Причината се крие дори не в диетата или начина на живот, а в голяма и тежка матка, която механично компресира органите на храносмилателната система.

Стомахът е компресиран отдолу, което води до рефлукс на стомашен сок в хранопровода, това причинява киселини дори при правилно и балансирано хранене.

Жлъчният мехур се притиска от двете страни, нарушава се изтичането на жлъчка, в резултат на което жената е гадна и гадна, болки се наблюдават в дясната страна и в дясното подребрие. Примките на червата се изтеглят обратно от матката, притискат се по предната линия, в резултат - разхлабени изпражнения, газове, запек.

Някои жени се дехидратират с диария. Диарията често „почиства“ организма преди раждането, извежда всички ненужни и напълно ненужни по време на раждането.

Малък процент от бременните жени заявяват, че на 39 седмици се е появил необичаен апетит. Останалата част от апетита намалява.

Теглото на бременната жена тази седмица може да намалее. Хормоните, които сега подготвят женското тяло за раждане, допринасят за отстраняването на междуклетъчната течност от тъканите, поради това, както и поради "по-тънката" плацента и намаленото количество вода, жената става по-лека с 0,5-1 кг.

Имунитет

На фона на глобални преустройства в тялото имунитетът на жената може временно да отслабне, следователно настинките, ТОРС, острите респираторни инфекции или грипа през последните седмици на раждането на бебето не са толкова рядкост.

Много жени се оплакват от често уриниране и болка, докато изпразват пикочния мехур. Такъв цистит преди раждането най-често е и следствие от слаба имунна защита..

Желанието за често уриниране без спазми и болка в процеса е характеристика на късната бременност. Бебето натиска главата върху пикочния мехур и нервните окончания. След раждането тези неприятни симптоми ще изчезнат..

Възможни проблеми

Състоянието на жената на 39 седмици може да бъде доста грозно. Храносмилателните проблеми добавят безсъние, замаяност, чувство на умора и слабост. Вината за всичко са хормоните-естрогени и съвсем разбираемо вълнение и преживявания, на които е изложена жената в навечерието на раждането..

Недостатъчният сън води до факта, че жената се чувства слаба през деня, тя постоянно иска да спи. Настроението се променя като времето край морето - плач, раздразнителност, повишена чувствителност към всичко, което се случва, правят жената много уязвима.

Главата е замаяна и болезнена, постоянното очакване на симптоми, показващи началото на раждането, е изтощително. В една или друга степен тези прояви на 39 седмици са характерни за всички бременни жени. В допълнение към тях могат да се появят и по-сериозни усложнения..

Гестоза

Подобно усложнение може да се развие по всяко време и се счита за животозастрашаващо за бебето и майка му. Симптомите могат да се появят като оток или да са скрити.

Причините за гестозата не са напълно изяснени. Подуване на краката и ръцете, както и на лицето и предната коремна стена, жената може да се счита, но само лекар може да установи факта на скрит, вътрешен оток, най-опасен.

Ако подозирате, че краката ви са подути (има следи от еластични чорапи, износени и по-рано удобни обувки са станали малки) или ръце (сватбен пръстен е изрязан), определено трябва да информирате лекаря за това.

Ако отокът не изчезне няколко часа след събуждане, ако жената е диагностицирана с протеини в урината, високо кръвно налягане, тогава ще й бъде предложено да отиде в болницата непременно и с висока степен на вероятност ще й бъде предложено раждане чрез стимулиране на раждането или извършване на цезарово сечение (това ще зависи от характеристики на бременността).

Хемороиди и разширени вени

Налягането на матката върху долните вени на 39 седмица може да доведе до неприятни и много болезнени симптоми на хемороиди. Нарушаването на кръвоснабдяването на хемороидалните вени води до образуване на възли, понякога - с последваща загуба им извън ануса.

Най-вероятно жената няма да има време да лекува напълно хемороиди преди раждането, особено след като раждането провокира връщането на симптомите. Жената може да се отърве от болка и анално кървене сега с помощта на лекарства, които лекар ще й одобри. Ще бъде възможно да се излекува болестта до края след раждането..

Разширените вени на краката имат същите причини като появата на хемороиди. Бременните жени имат право да приемат венотонични лекарства в мехлеми и гелове, както и да прилагат хлабава превръзка от еластична превръзка.

Алергия

Причините за алергии в навечерието на раждането не са напълно разбрани от медицината. Най-вероятно причината за проявата или първоначалната поява на алергична реакция към нещо са все същите женски полови хормони, които задействат няколко процеса в тялото, които са важни за подготовката за раждане..

Ако алергията се прояви точно на 39 седмици, трябва да говорите за това с Вашия лекар. Хремата и алергичната кашлица се отстраняват добре с антихистамини, употребата им през третия триместър не е противопоказана, но тази възможност трябва да се обсъди с лекар.

Препоръчително е също така да се привлече подкрепата на алерголог, който да даде удостоверение, че хремата на жената има алергичен характер, така че при хоспитализация в родилен дом персоналът да не подозира инфекция и жената да не бъде настанена в отделението за наблюдение.

Плацента и вода

Нормалната дебелина на плацентата за 39 седмици е 33-34 мм. "Детско място" все още продължава да подхранва бебето, да го снабдява с хранителни вещества и кислород от кръвта на майката, отделя отпадъчните му продукти, но плацентата старее съвсем естествено, намалява в маса и обем. Тя започва да се справя по-зле с отговорностите, възложени й от природата. Степента на зрялост на плацентата по това време е третата.

Индексът на околоплодната течност, който се използва за определяне на количеството на околоплодната течност, при 39 седмици е средно на ниво 127-226 mm. Тежкото ниско ниво на вода се счита за по-малко от 63 mm, а полихидрамниони по това време се казват, ако индексът надвишава 226 mm.

Представяне на плода

Бебето вече е в положението, в което раждането ще го намери. Повечето от децата са в презентацията на главата. Към 39-та седмица главата обикновено се спуска и притиска към изхода от таза.

Ако главата все още не е паднала, това ще бъде съобщено по време на ултразвуково сканиране. Той може да спадне при първичните животни много преди раждането, а при многородните - точно преди раждането..

Ако бебето вече е в седалищно предлежание (дупето му е в непосредствена близост до изхода от малкия таз) или лежи през маточната кухина (при напречно предлежание), тогава най-вероятно положението му вече няма да се промени, тъй като в матката вече няма място за безплатни преврати на и без това големите плод. На жената ще бъде назначена дата за планирано цезарово сечение. С висока степен на вероятност той вече е насрочен точно 39 седмици или седмица по-късно..

Признаци за близко раждане

При двойна бременност раждането на 38-39 седмици е най-вероятният резултат от събитията. При едноплодна бременност вероятността за настъпване на раждането в момента е малко над 40%. Това обаче са само статистически данни, всъщност детето ще се появи, когато е напълно готово за това..

По това време жените се притесняват от въпроса дали могат да открият признаците на настъпване на раждането. Ние ще ви помогнем да ги разберете.

Първороден

Ако бременността е първа, тогава жените обикновено имат повече време да стигнат спокойно до болницата, тъй като процесът им на раждане е по-бавен. При първата доносена бременност прогнозите са неблагодарна задача.

Симптомите, които в популярността се наричат ​​предвестници, могат да започнат много преди действителното начало на раждането. Така че коремът на примипарите често пада няколко седмици преди раждането на бебе, следователно коремният пролапс не може да се счита за безусловен признак за започване на раждането.

Много по-информативни признаци са изхвърлянето на лигавицата и амниотичната течност. Изтичането на околоплодна течност без контракции също е основата за изпращане в болницата, тъй като нивото на водата може да достигне минимално критично ниво, а безводният период няма да е от полза за детето.

Контракциите са неоспоримото начало на раждането. Когато започнат, никой няма да каже, но реалните контракции поразително се различават от фалшивите тренировки, които могат да се случат няколко седмици преди началото на раждането..

По време на тренировъчни пристъпи, дърпане на болка в долната част на гърба, в долната част на корема, периодичният тонус на матката няма определена периодичност и цикличност, те бързо преминават, ако жената легне да си почине.

При истинските контракции честотата и продължителността им се увеличават. Трябва да отидете в болница, когато контракциите се повтарят на всеки 10 минути..

Преди да раждат, много жени започват активно да почистват, почистват къщата. Така се проявява гнездовият инстинкт. Но не може надеждно да се счита за признак на близко раждане. Често преди раждането жената има диария за няколко дни. Това е прочистване на организма, необходимо е и съвсем естествено..

Многороден

Предвестниците на раждането при многородени жени са еднакви, но те продължават малко по-бързо. Така че коремът на жената по време на втората или третата бременност може да намалее непосредствено преди раждането, а тренировъчните контракции започват 3-4 дни преди раждането на бебето..

При многократно раждане е важно да забележите истински контракции навреме и да отидете в акушерския център възможно най-скоро, тъй като при жени, които вече са имали шанс да раждат по естествен път, отварянето на шийката на матката, нейният вътрешен и външен фаринкс понякога се случва почти едновременно, което увеличава вероятността за бързо, бързо раждане.

Както в случая на първото раждане, трябва да отидете в болницата, без да чакате контракции, ако водата е изчезнала. При липса на независим труд лекарите ще могат да предизвикат контракции и да стимулират раждането с помощта на лекарства.

Стимулацията е показана само за тези бременни жени, които нямат противопоказания за естествено раждане.

Според прегледите, много бъдещи майки преди второто или третото раждане изпитват чувство на безпокойство, невъзможност да седят на едно място, те са хвърлени в топлина и студ, температурата може леко да се повиши - до 37,0 градуса или малко по-висока.

Как да ускорим труда?

Желанието на жената да роди на 39 седмици възможно най-скоро е напълно разбираемо, тъй като бъдещата майка е много уморена да носи бебето, всичко я боли, тя иска да заспи пълноценно. Ето защо въпросът за това как да се ускори раждането по време на доносена бременност е един от най-належащите. Може дълго да се спори за целесъобразността на тези действия, но е очевидно, че бебе, което още не иска да се роди, няма да „пита“ навън, колкото и да се опитва бъдещата майка.

Има няколко начина, доказани от поколения жени. Най-ефективна е така наречената "мужерапия". Дори лекарите признават, че сексът помага на жените да се подготвят за раждане. Оргазмът стимулира маточната мускулатура, а спермата съдържа простагландини - хормони, които отпускат, изглаждат и омекотяват шийката на матката - предпоставка за началото на нормалното раждане.

Сексът на 39-та седмица е противопоказан само в някои случаи - когато лигавицата е преминала, ако партньорът има инфекция, както и в случай на отделни заплашителни фактори, за които лекуващият лекар определено ще информира жената.

За да увеличат шансовете за започване на раждането, много жени практикуват клякам, активно ходене на чист въздух или нагоре по стълбите, специална гимнастика, в която се тренират мускулите на перинеума.

Съмнителните начини включват изкуствена диария, която жените причиняват, пиейки магнезий или рициново масло. И магнезият, и рициновото масло са мощни лаксативи. Бъдещата майка може да прекали и да предизвика несломима диария..

Съветът да пиете шампанско или червено вино изобщо не задържа вода. Алкохолът разширява кръвоносните съдове. Това не може да причини контракции или отделяне на околоплодна течност, но може да навреди на бебето, защото то ще получи дозата си опияняващи трохи с кръвта на майката.

Ако раждането започне след прием на алкохол (само по стечение на обстоятелствата!), Тогава алкохолът в кръвта увеличава вероятността от кървене по време на раждането на бебето и след раждането, тъй като съсирването на кръвта от силните напитки намалява.

Съветът за пиене на кафе също трябва да се третира внимателно - кафето повишава кръвното налягане, а хипертонията в 39 гестационна седмица може да създаде много неприятности както на самата жена, така и на акушерите, които ще я раждат.

Анализи и изследвания

На 39 акушерска седмица не се провеждат нови диагностични тестове на жената. Ако тя все още е вкъщи, тогава планираното посещение в антенаталната клиника за среща с акушер-гинеколог се счита за задължително.

Бременната жена се претегля като част от рецепцията, като се оценява наддаването или загубата на тегло, измерва се височината на маточното дъно, а също така се изследват ръцете и краката за оток, за да се открие навреме възможна късна токсикоза.

Ако лекарят има съмнения относно състоянието на плода, ако бременността протича с някакви усложнения, на една жена при тази среща, която може да стане екстремна по време на тази бременност, се дава кардиотокограма - CTG за оценка на сърдечния ритъм на бебето и неговата двигателна активност.

Ултразвукът и USDG се предписват според показанията. Също така, лекарят може да проведе гинекологичен преглед на стол, за да оцени състоянието на шийката на матката, готовността й за раждане, вероятното отваряне.

Задължително на 39 акушерска седмица е тест за урина, както и тест за съсирване на кръвта - коагулограма, ако не е правена седмица по-рано.

Факторите на коагулацията определено трябва да бъдат изследвани, за да се изберат правилните тактики на труда, с изключение на появата на екстензивно кървене.

Препоръки

Хранене

Жените тази седмица се съветват да не пият много мляко, да ядат извара и да приемат калциеви добавки. Излишъкът от този минерал ще доведе до бързо втвърдяване на черепните кости на плода, което ще се отрази негативно на процеса на раждане, ще ги усложни.

За да се намалят леко негативните прояви на стомашно-чревния тракт, по това време си струва да се избягват месни и рибни ястия, сладкиши, сладкиши. Най-добре е да ядете зърнени храни, салати, пресни и задушени зеленчуци и плодове на малки порции 5-6 пъти на ден. Такава храна ще се усвоява и усвоява по-бързо..

Разходка

Възможно и необходимо е бременните жени да ходят, независимо от гестационната възраст. Единственото нещо, за което трябва да се погрижите на 39-та седмица, когато излизате на пътеката, е да не отивате далеч от дома си, така че раждането да не бъде изненадано в далечна чужда област..

Винаги трябва да имате зареден мобилен телефон и документи, необходими за родилния дом, в случай че една жена е изпратена там с линейка точно от разходка - това е паспорт, медицинска полица, обменна карта с всички анализи и акт за раждане.

Настроение

Детето перфектно усеща всичко, което изпитва майката, следователно, въпреки вълнението и безпокойството, умората и постоянните очаквания, жената трябва да се успокои и да се събере. По време на раждането и двете - и майката, и бебето - трябва да са отпочинали, пълни със сила и енергия, защото и двамата трябва да работят.

Ако има нужда от успокоителни, струва си да обсъдите възможността за прием на конкретно лекарство с Вашия лекар. Билкови лекарства с лека седация обикновено се разрешават в по-късните етапи..

Нещата за болницата

Ако чантата все още не е сглобена, трябва да се направи тази седмица. Те носят дрехи за мама и бебе, хигиенни консумативи, памперси за бебето и специални еднократни панталони за родилки, еднократни памперси, чаша и лъжица, зарядно за мобилен телефон със себе си в родилния дом. Ако имате нужда от нещо друго, роднини или приятели могат да го занесат в акушерската институция.

Болести и лекарства

Бъдещата майка трябва да бъде особено бдителна - сега повече от всякога има голяма вероятност да се разболеете от сезонна вирусна инфекция и да настинете. Ако това се случи, не е нужно да се разстройвате - повечето лекарства вече са разрешени през третия триместър, но ще трябва да раждате в инфекциозното отделение на родилния дом. Въпреки че това не е особено страшно.

За това, което се случва на 39 седмица от бременността, вижте следващото видео.

 • Какво се случва
 • Плод
 • Предвестници
 • Раждане
 • Дишане по време на контракции
 • Раждане без болка

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца