На 38 седмици може да се каже „повратна точка“: сега мама може да роди във всяка минута. Освен това е по-вероятно раждането на 38 гестационна седмица да завърши с раждането на момичета, докато момчетата обичат да "седят" в корема на майка си по-дълго, чакайки предписаните 40 седмици.

И все пак раждането на 38 гестационна седмица е много вероятно, особено за жени, които раждат отново. Така че, само около 5% от жените, които са бременни с второто си дете, "се грижат" за всички 40 седмици. Раждането при бременност от 38 седмици се извършва по стандартната схема, в три периода. На първия етап настъпват контракции, по време на които шийката на матката изтънява и се разтяга. На втория етап са необходими опити - бебето да излезе и да се роди. Третият, заключителен период е раждането на плацентата или плацентата, след което жената се превръща в щастлива майка..

Ултразвуково сканиране при бременност от 38 седмици обикновено вече не се извършва - три планирани ехографски прегледа вече са в миналото и жена със спокойствие се подготвя да стане майка. Може да е необходимо ултразвуково сканиране на 38 гестационна седмица, освен ако за някакви специални показания, например, за да се изключи точно заплитането на пъпната връв, за да се потвърди правилното местоположение на бебето в матката.

Корем на 38 седмица бременна

Една жена, разбира се, вече очаква с нетърпение срещата с любимото си бебе. И не само защото носи бебето дълги 9 месеца, но и защото коремът вече доста разбираеми неудобства. Коремът на 38 гестационна седмица изглежда се е увеличил до огромен размер, на майката му е неудобно с ходенето и намирането на удобна поза за сън. Кожата на корема е стегната, понякога суха и сърбяща.

Пъпът, който преди беше спретнато „копче“, стана плосък, а някои дори се обърнаха навън. Не трябва да се притеснявате особено за това: след раждането пъпът ще се върне към „първоначалния си размер“.

Обикновено в края на бременността жената усеща, че стомахът й е спаднал. Това е естествен феномен, който се обяснява с спускането на бебето и притискането на главата му към тазовото дъно. Така бебето се подготвя за пътуване и среща с новия свят..

Плодът на 38 гестационна седмица вече е напълно готов за раждане, всички негови органи и системи са перфектно отстранени и функционират. Ако бременността продължава по-нататък, на практика няма други промени, освен наддаването на тегло. На този етап бебето има „впечатляващи“, в сравнение с ранната бременност, параметри: с тегло 3 кг или повече и с височина около 50 cm.

Кожата на бебето вече е изгладена и е придобила розов оттенък, оригиналната смазка е изчезнала и lanugo на практика е изчезнала с нея. Към 38-та седмица от бременността се образуват и оригиналните мекониеви изпражнения - червата на бебето ще се отърват от него след раждането. Вярно е, че може да се случи, че бебето е „освободено“ от мекониум още преди раждането, тогава околоплодните води придобиват характерен зеленикав оттенък, а самото бебе се ражда покрито със зеленикава слуз.

Ако едно момче се подготвя за раждане в утробата, до 38-та седмица от бременността трябва да е спуснало тестисите в скротума. Ако това не се случи по време на раждането, в бъдеще момчето може да има затруднения, поради което при раждането лекарят трябва да провери дали тестисите са се спуснали в скротума.

Тегло при бременност 38 седмици

Значително увеличение на теглото за цялото продължение на бременността се дължи главно на бебето. Теглото в гестационна 38 седмица с благоприятно протичане на бременността обикновено трябва да бъде приблизително плюс 14-15 kg спрямо първоначалното тегло. Ако теглото на 38 гестационна седмица надвишава препоръчаното с няколко килограма, жената трябва да бъде подготвена за по-трудно раждане..

Усещам

Независимо дали момче или момиче растат в корема на майката, усещанията на 38 гестационна седмица почти не се променят от това. И така, мама забелязва, че бебето е станало много по-малко активно отпреди няколко седмици: то вече е нараснало до такъв размер, че в матката просто няма достатъчно място за интензивни движения. И така, по това време бебето може само леко да се обърне или да се движи, защото това силно го ограничава в движенията и цефалното представяне. Но жената все още усеща сътресенията и движенията на бебето и също така е необходимо да ги следвате сега. Обикновено бебето обикновено се движи поне 10 пъти на ден. Ако движенията се усещат по-рядко или не се усещат дълго време, трябва спешно да се консултирате с лекар - липсата на движения може да показва проблеми в бебето и дори възможна заплаха за живота му, които могат да бъдат елиминирани с помощта на навременна медицинска намеса.

Като цяло усещанията на 38-та седмица от бременността се характеризират с мъчително очакване на раждане и умора от раждането на бебе. Жена, която е обременена от несръчност и наднормено тегло, очаква с нетърпение началото на контракциите. Ето защо, в моментите, когато стомахът започва да дърпа, все повече се надява раждането да дойде точно сега.

В същото време благосъстоянието на майката поради понижаването на корема донякъде се подобрява. Поради намаляването на налягането на матката върху вътрешните органи, за жената става по-лесно да диша, изчезват храносмилателни проблеми, оригване и киселини, което определено не може да не се радва.

Болката при бременност от 38 седмици може да бъде оправдана. Например болки в кръста - в резултат на отпускане на връзките и ставите, които подготвят родовия канал на майката за преминаване на бебето през тях. Болката в 38 гестационна седмица, понякога дори много силна, е следствие от същите омекотени връзки и стави и значителна промяна в центъра на тежестта поради растежа на бебето.

Сега бебето вече е притиснало главата си към тазовото дъно, което увеличава натоварването на тазовите кости. Ето защо болката се появява и на 38 гестационна седмица в областта на срамната става. Болезнените усещания в кръстната кост и задната част на крака почти до коляното се обясняват с притискането на бедрения нерв, който тече до матката. Вероятно е болката в мускулите на прасеца да се появи на 38 гестационна седмица, като следствие от липсата на калций.

Болката в 38 гестационна седмица е придружена от фалшиви контракции. Фалшивите контракции изобщо не са контракции на Бракстън-Хигс, разликата е, че са по-чести и болезнени. За да се разграничат фалшивите контракции от истинските контракции, достатъчно е просто да промените позицията на тялото и да се разхождате из стаята: обикновено в такава ситуация фалшивите контракции отшумяват, за разлика от контракциите при раждане.

Нормата се счита за леко подуване на 38 гестационна седмица, не придружено от влошаване на благосъстоянието на майката. В случай, че отокът е силен, не изчезва дълго време и паралелно с подуване, главоболие и световъртеж, повръщане, диария и двойно виждане, трябва незабавно да се извика екип на Бърза помощ. Такива признаци показват проявата на прееклампсия - прееклампсия с нарушена церебрална циркулация.

Разпределения

Изписването при бременност от 38 седмици е доста често. Нормалното отделяне може да се счита за млечно, еднородно по консистенция и с лека кисела миризма. Тъй като до края на бременността шийката на матката омеква и бавно се отваря, е напълно възможно в секретите да се появи някаква слуз. Ако обаче отделянето при 38 гестационна седмица обикновено изглежда като слуз, осеяна или примесена с кръв, или слузът е розов, трябва да се подготвите за ранно раждане - такова отделяне показва отделянето на лигавицата.

Спешно е необходимо да отидете на консултация с лекар, ако отделянето на 38 гестационна седмица е сирене, в тях се появяват люспи или гной, отделянето има неприятна миризма. Най-вероятно в този случай има инфекция, която изисква задължително лечение..

Също така трябва спешно да се извика линейка, ако зацапването се появи на 38 гестационна седмица. Те обикновено показват откъсване на нормално разположената плацента или нейното предлежание, въпреки че последното обикновено се изключва по време на предварителни прегледи по време на бременност. Отлепването на плацентата е заплашително състояние за здравето и живота на бебето и, дори ако кървавото отделяне е незначително, всеки момент броят им може да придобие тревожен мащаб.

В случай на поява на течно и мътно отделяне, най-вероятно ще говорим за изливането на околоплодната течност. Тяхното изливане показва или вероятността за ранно започване на раждането, или изчерпването на мембраните. Във властта на лекаря е да определи с какво точно е свързано отделянето на околоплодната течност (ако е придружено от контракции, тогава жената, разбира се). Във всеки случай не трябва да се двоумите - препоръчително е да отидете в родилния дом възможно най-скоро.

Секс на 38 седмица бременна

Възможността за интимност в 38 гестационна седмица е спорен въпрос. От една страна, сексът на 38 гестационна седмица може да бъде от полза само за мама, защото той й носи удоволствие и насърчава производството на хормони на радостта. Освен това сексът на 38 гестационна седмица подобрява кръвообращението, което означава, че бебето получава повече кислород през плацентата..

От друга страна, тъй като шийката на матката е много чувствителна към края на бременността и родилните пътища вече са отворени, сексът на 38 гестационна седмица може да причини известни увреждания на шийката на матката и да провокира леко кървене..

А сексът на 38 гестационна седмица е един от методите за стимулиране на раждането. Много жени, които вече са уморени от бременността, практикуват секс като естествен начин за стимулиране на раждането. Вярно е, че е по-добре да прибегнете до него, след като преди това сте обсъдили тази тема с водещия акушер-гинеколог, водещ бременност.

Плод на 38 гестационна седмица: норми и особености

 • Тегло и височина
 • Ултразвукова фетометрия - норми
 • Външен вид
 • Развитие на вътрешните органи
 • Нервна система
 • Сетивни органи
 • Разбъркване
 • Презентация
 • Възможни проблеми

38-та седмица от бременността е точно 36 седмици от ембрионалното развитие на бебето. Ето колко дълго расте и се развива в утробата на майката. През това време бебето е изминало дълъг път, повтаряйки напълно цялата еволюция на човечеството.

В какво се е превърнал и какво се случва с него сега, ще разкажем в този материал.

Тегло и височина

Плодът при бременност от 38 седмици е напълно готов за самостоятелен живот извън корема на майката. Раждането може да се случи по всяко време и не трябва да се страхувате от това - те няма да се считат за недоносени, тъй като бебето е доносено и зряло.

Каква е височината и теглото му сега, е трудно да се отговори. Времето на ембрионалното развитие отмина, когато всички трохи нараснаха с приблизително еднаква скорост..

Сега размерът на бебето е чисто индивидуален и зависи от два компонента: наследственост и здраве.

Ако майката и таткото на бебето имат твърди форми, тогава бебето няма да е малко. Ако родителите са мънички, тогава бебето ще е малко. Теглото на плода, докато е в утробата на майката, е трудно да се определи, затова се използва понятие като "приблизително тегло".

Неговата програма, вградена в ултразвуковия скенер, предполага. Въз основа на размера на отделните части на тялото на детето, тя предварително дава заключение за възможното тегло на тялото му. Трябва да се има предвид, че грешката в този случай е около 14% от телесното тегло на детето нагоре или надолу..

Средно бебетата на 38 акушерски седмици тежат повече от 3 килограма (3200-3600 грама). Растежът е 48-50 см. Голям плод по това време вече тежи около 4 килограма, а растежът му може да бъде 55-56 сантиметра. Ако бременността е трудна - с гестоза, Rh-конфликт, забавяне на вътрематочния растеж, теглото може да е малко за даден период - в рамките на 2600-2800 g.

Ултразвукова фетометрия - норми

Ултразвукът по това време се прави, за да се изясни очакваната дата на раждане, да се оцени степента на зрялост на белите дробове на бебето и да се изследват особеностите на плацентата, която „работи“ на границата на възможностите си - нейното неизбежно стареене е започнало.

Фетометричните показатели на бебето по това време са както следва:

 • размер на бипариеталната глава (BPR) средно - 93-94 mm;
 • челно-тилен размер (LZR) - 110-118 mm;
 • дължина на бедрената кост - 74-75 мм;
 • дължина на костите на крака - 64-65 мм;
 • обиколка на корема - 330-336 мм;
 • обиколка на главата - 330-333 мм
 • диаметър на гърдите - 101 мм.

На 37-38 седмица няма строги норми, защото физиката също е индивидуална черта..

При някои бебета дължината на бедрото ще бъде повече от нормална само защото бебето е наследило дълги крака, докато другото ще има глава с по-малко от нормата, тъй като всички в семейството имат малки, спретнати глави, така че представените по-горе данни са просто средни цифри..

Външен вид

На 38 гестационна седмица бебето изглежда като напълно оформен малък човек. По този начин мама ще го види много скоро, нищо няма да се промени във външния му вид..

Кожата на трохите е придобила розов деликатен нюанс, те вече не са зачервени и набръчкани. Бръчките бяха изгладени поради факта, че през третия триместър бебето е натрупало голямо количество подкожни мазнини, поради същата причина цвета на кожата се е променил..

Кръвоносните съдове с появата на "мастен слой" са станали по-далеч от повърхността на кожата, зачервяването и съдовите мрежи вече са почти невидими.

Дланите и петите останаха малко набръчкани, но ще останат такива след раждането поне още 1-2 месеца. Доскоро цялото тяло на детето и лицето му бяха покрити с бяла дебела първична грес. Тя предпазваше кожата, тънка като пергамент, от негативните ефекти на различни фактори. Сега няма смазка. Оставаше в малки количества само там, където има възможност за триене - в гънките на кожата в слабините, под коленете, в гънката на горните крайници и доста в цервикалната гънка.

При 98% от момчетата до 38 седмици тестисите се спускат в скротума, този факт може да бъде потвърден от ултразвуков лекар. В останалата част тестисите могат да се спуснат преди 40 седмици или след раждането..

При момичета на 38 гестационна седмица малките срамни устни са покрити с големи, това е основният признак за правилното развитие на външните полови органи при женските плодове.

Както срамните устни, така и скротумът могат да бъдат леко увеличени, тъй като в момента в тялото на майката се произвежда голямо количество естроген - хормони, които помагат на майчиното тяло да се подготви за раждане. Страничен ефект от тези хормони е леко подуване на гениталиите и млечните жлези на плода.

Броят на космите по главата може да варира. Има бебета със солидна и забавна коса, а има и плешиви трохи, това е генетична характеристика. Но всички бебета тази седмица имат доста дълги и остри нокти на ръцете си и продължават да растат.

Lanugo, малък пух, който покриваше цялото тяло на бебето, изчезва напълно на 38 седмици. Кожата става гладка и мека.

Лицевият скелет и лицевите мускули са напълно оформени. Триизмерното ултразвуково изображение ясно показва на кой от родителите изглежда детето и ако направите четириизмерен ултразвук, можете да се насладите на разнообразието от гримаси и движения на лицето, които бебето сега перфектно „притежава“.

Развитие на вътрешните органи

Всички органи на бебето са оформени и вече работят. Изключение правят само белите дробове, които ще започнат да работят веднага след раждането. Сега при тях завършва важен процес - натрупването на специално повърхностноактивно вещество, което ще позволи на белите дробове да се въртят нормално с първия дъх на бебето.

Сърдечно-съдовата система на трохите работи безпроблемно - сърдечната честота (HR) по това време е средно 157 удара в минута (допустимите колебания са от 146 до 168 удара в минута).

При момчетата сърцето бие малко по-бавно, отколкото при момичетата, въпреки че този факт, потвърден от акушер-болни с богат опит, не се признава от официалната медицина. Сърдечният ритъм може да се чуе добре при ултразвук, CTG и дори у дома с помощта на конвенционален фонендоскоп.

Храносмилателните органи на бебето са координирани помежду си. Той поглъща околоплодната течност, стомахът я смила, регенерира излишъка (така се появява хълцането), останалото попада в червата, които вече са се натрупали и продължават да натрупват първоначалните изпражнения на черно-зеления меконий. Мекониумът ще напусне червата след раждането, като по този начин ще започне работата на храносмилателните органи в нова среда за бебето..

Бъбреците, черният дроб, панкреасът на детето и други органи изпълняват своите функции.

Нервна система

Нервната система все още е несъвършена. И така ще бъде дълго време след раждането. Всеки ден в мозъка се появяват нови невронни връзки и този процес ще продължи.

Хлапето се движи доста „осмислено“, всичките му движения на ниво двигателни умения се контролират от мозъка. Допреди няколко месеца по-голямата част от движението беше хаотично. Арсеналът на бебето съдържа няколко десетки рефлекторни движения, необходими на човек, дори толкова малък, за да оцелее.

Бебето свободно владее рефлекси за смучене, преглъщане и хващане. Той се чувства много и подсъзнателно разбира: това може да обясни емоционалната реакция, която бебетата демонстрират на 38 гестационна седмица..

Те могат да изпитват страх, радост, могат да се притесняват и да се изнервят с майка си, ако тя се притеснява. Те разпознават местните гласове от множество други звуци..

Сетивни органи

Дете на 38 гестационна седмица, докато е будно, активно изследва света, който го заобикаля в утробата. Той отваря и затваря очи. Визията се формира, но функциите й все още са недостатъчни, детето ще започне да вижда в нормалния смисъл на тази дума няколко седмици след раждането си.

Сега той прави разлика само между замъглени контури и светлинни петна, различава добре светлината от тъмнината и вече знае точно кога извън корема на мама е денят и кога е нощта.

Слухът на бебето работи чудесно. Той слуша гласовете на мама и татко, сърдечния ритъм на мама, чревната перисталтика, бръмченето на кръвния поток през съдовете. Чуждите звуци, особено груби и внезапни, могат да изплашат бебето, например пукане, звънене, силно лаене на куче. В отговор на познати и следователно „безопасни“ звуци в разбирането на трохите, бебето се успокоява, непознати могат да му причинят повишена двигателна активност или замръзване по време на чакане - зависи от характера на бебето.

Бебето на 38 седмици има добър вкус, вкусовите рецептори работят и му дават цялата необходима информация за вкуса на околоплодните води, която се променя в зависимост от храната, която яде майката.

Докосването на бебето е добре развито, в утробата той е учил много на допир и след раждането тактилният контакт с майката за дълго време ще бъде най-доброто „успокояващо“ за бебето.

Разбъркване

Броят на движенията обикновено на 38 седмици може да намалее, тъй като бебето вече е толкова голямо, че заема цялата маточна кухина, то няма място за маневри и движения. Това не означава, че жената трябва да спре да следи броя на движенията. Както и преди, трябва да ги отпразнувате в рамките на 12 часа. През това време майката трябва да преброи поне 10 епизода на дейност..

Ако изглежда, че бебето се движи малко, то се е успокоило повече от 3-4 часа, има смисъл да информирате лекаря за това. Активните движения, особено през нощта, ако причиняват на жената болка, ако са остри, хаотични, също могат да бъдат неблагоприятен признак за възможна фетална хипоксия поради стареене на плацентата, поради заплитане с пъпната връв.

Ако бебето се движи много или, обратно, се движи малко, трябва да направите CTG, ултразвук и заедно с лекаря да решите какво да правите след това.

Презентация

По това време по-голямата част от бебетата заемат най-подходящата поза за раждане - позицията на главата. С него главата на плода вече е плътно притисната към изхода от малкия таз, практически се опира върху него, това предизвиква необичайни усещания у майката - долната част на корема я дърпа, може да има различни „изтръпвания“ в долната част на корема, често има желание за уриниране.

Ако бебето силно притиска главичката върху нервните окончания, жената може да има усещането, сякаш е "токова".

Ако бебето тази седмица е в седалищно предлежание или е разположено напречно - в напречно предлежание, тогава практически няма шанс да се превърне в позиция на главата поради факта, че има много малко място за движение в матката и количеството на околоплодните течности значително е намаляло.

На 38 седмица се прави ултразвук и ако се потвърди ненормалното местоположение, се предписва планирано цезарово сечение, което се извършва на 38-39 седмици или седмица по-късно. В допълнение към опасността от нараняване по време на раждане, ако бебето лежи неправилно, представянето не създава друга заплаха за бебето.

Възможни проблеми

Какво се случва с бебето на 38 гестационна седмица може да се каже чрез кардиотокография, която понякога се предписва преди раждането точно в този момент. Ако според резултатите от проучването бебето има тахикардия или брадикардия, ако често хълца, не се изключва хипоксия, на жената ще бъде предложено стимулиране на раждането или цезарово сечение възможно най-скоро.

Ако бъдещата майка вече е в болница, CTG ще се направи там, ако е вкъщи - процедурата се извършва след консултация по местоживеене.

По това време може да започне независимо раждане. Пред тях бебетата обикновено се успокояват и намаляват активността си след няколко дни. Трудовата дейност може да започне с контракции, с изтичане или изтичане на околоплодна течност, с излизане на лигавицата от цервикалния канал.

Ако по това време се появи нетипично отделяне, засилващо болки в долната част на гърба в долната част на корема, бъдещата майка трябва да се обади на линейка или да отиде сама в болницата. Според статистиката около 35% от бебетата се раждат не в ПТД (очакваната дата на раждане е посочена в обменната карта), а именно на 38 гестационна седмица. Това е напълно нормално.

Можете да прочетете повече за бременността на 38 седмици от следващото видео.

Бременна в 38 седмици. Много интересна и полезна статия.

38 седмица от бременността, усещания

Настъпи 38-та седмица от бременността, чувствата на бъдещата майка са свързани с умората от бременността. Самият ти изглеждаш като хипопотам, огромен корем е доста уморен.

Раждането е скоро и коремчето вече може да слезе. Това намалява стомашно-чревния дискомфорт, но болките започват в таза, перинеума, трудно ви е дори да ходите. И все пак, повечето бременни жени се опитват да останат активни независимо от всичко до последните дни и с право..

Бебето ви се движи рядко, освен това е тясно и неудобно. Количеството на околоплодната течност е намаляло и вече е толкова голямо, че е трудно да се движи. Спуснатата глава се притиска към тазовите кости, което допълнително ограничава движението. Представянето на бебето най-вероятно няма да се промени преди раждането.

Съвсем наскоро се страхувахте от деня на раждането, очаквахте го със страх. Сега това вече не е, тези емоции се заменят с нетърпеливо очакване, вие слушате всичките си усещания, чакайки началото на контракциите. Издърпването на болки и предвестници всеки път ви кара да чакате с надежда или може би то е започнало? Но е напълно възможно да преминете през още 2, или дори 4 седмици, ще трябва да бъдете търпеливи.

Като цяло здравето ви е по-добро от преди няколко седмици, по-малко се притеснявате от оригване и киселини, разбира се, това е добре.

Бременна 38 седмици, корем

Коремът потъва на 38 гестационна седмица. При различните жени това се случва на различни етапи от бременността, при многоплодни деца главата може да притиска тазовите кости само в началото на раждането..

Коремната обиколка при 38 гестационна седмица е 90-95 см, височината на дъното на матката е 35-38 см. Ако коремът е спаднал, матката вече не опира до ребрата ви, тъй като за вас става по-лесно да дишате по-рано.

Кожата на корема вече е опъната както никога преди и се нуждае от грижи. Пъпът стърчи, почти всеки има тъмна ивица, отива от пъпа надолу. Всичко това ще премине след раждането. Въпреки това, като спомен за бременност, може да получите стрии не само по корема, но и по бедрата. Кожата се простира дори в предната част на бедрата и тук също трябва да се гледа.

Коремът често може да ви притесни сега. На 38-та седмица от бременността почти всички дърпат корема, за да намалите дискомфорта, можете да носите пренатална превръзка, тя също така ще облекчи болката в долната част на гърба.

38 седмица от бременността, хранене

На 38 гестационна седмица храненията на бъдещата майка трябва да са чести и то на много малки порции. Сега детето само расте и преяждането на този етап от бременността води до наднормено тегло за бебето. Големият плод усложнява раждането и големият му размер може да доведе до наранявания както на майката, така и на бебето и дори да причини цезарово сечение.

Тъй като запекът е често срещан при бременност от 38 седмици, включете много фибри в диетата си. Много хора се подпомагат от използването на салати от пресни кореноплодни зеленчуци, използването на грубо брашно, трици, пресен кефир в диетата. Сутрин, ако имате запек, трябва да започне с чаша обикновена студена вода, тя събужда червата и насърчава редовното движение на червата.

Киселини при бременност 38 седмици обикновено се причиняват не от някои проблеми с червата и стомаха, а само от факта, че плодът изстисква вътрешните ви органи, което затруднява тяхната работа. Храната трудно напуска стомаха и това води до гадене и киселини. Положението на коляното-лакът помага да се справите с проблема, при който матката престава да притиска стомаха и е по-лесно да се освободи. Освен това е много важно да избягвате мазнини, пържено, както и сода и много сладки във вашата диета, всичко това провокира киселини.

Ако гаденето в 38 гестационна седмица ви притеснява твърде много, Вашият лекар може да предпише лекарства, които да го намалят..

Проблемите с изпражненията на този етап от бременността са доста вероятни и чести. Разбира се, запекът е най-често срещан, но диарията също е напълно възможна, което може да бъде нещо повече от обикновено разстройство на червата. Често диарията при бременност от 38 седмици означава началото на раждането..

Болка в 38 гестационна седмица

До 38-та седмица от бременността болката става обичайна и постоянно е обезпокоителна. Те могат да бъдат много разнообразни и въпреки факта, че здравословното състояние трудно може да се нарече отлично, повечето бременни жени продължават да водят нормален, активен живот..

Какви болки можете да изпитате през този период:

Болки в гърба и кръста

Повечето жени на този етап от бременността имат болки в кръста. Причините могат да бъдат различни, някои от тях могат да бъдат опасни. Най-честата и безобидна причина, поради която гърбът ви боли, е просто голямо натоварване върху него..

Походката на бременна жена е специална, коремът издърпва тялото напред с тежестта си, а бъдещата майка е принудена да хвърли тялото си назад, за да поддържа баланс. И тя ходи с високо вдигната глава и много изправен гръб. Тази промяна в центъра на тежестта създава голямо натоварване на мускулите на гърба, понякога непознато за тях, поради което долната част на гърба боли.

Ако гърбът ви боли, можете да си помогнете.

- Правя гимнастика. Има специални набори от упражнения за бременни жени, можете да използвате и фитбол. Упражненията по фитбол са особено ефективни, комплексът може да бъде намерен на нашия уебсайт.

- Носете превръзка. То трябва да се облича в легнало положение и да става само когато вече е закопчано. Бандажът облекчава стреса върху бедните, стресирани мускули на гърба.

- Просто почивайте често, докато лежите.

Не трябва да се използват лекарства, много мехлеми, които традиционно се използват при болки в гърба и кръста, са опасни за бременните жени, тъй като съдържат вещества и отрови, вредни за детето.

В някои случаи дърпа долната част на гърба поради бъбречно заболяване, поради наличието на маточни контракции (предвестници). При бъбречно заболяване обикновено има други симптоми и лошо изследване на урината.

При предшествениците усещанията за дърпане в долната част на гърба са придружени от усещане, че стомахът е вцепен и болката в гърба изчезва заедно с тонуса на матката.

Коремна болка и тонус на матката

Раждането на 38 гестационна седмица е напълно нормално и естествено явление и тялото активно се подготвя за тях. Особено чувствителните жени могат да изпитат много неприятни усещания поради повишената възбудимост на матката..

Някой изобщо не усеща контракциите на матката, докато други ги усещат доста болезнено и ако преценим, че периодът на предшествениците, особено по време на първото раждане, може да продължи 1-2 седмици, това силно нарушава здравето.

Предвестниците на раждането на 38 гестационна седмица се засилват в своите прояви и разбира се, първо, маточните контракции са тревожни, време ли е да отидете в болницата?

Обикновено тонусът на матката се чувства като твърд стомах, а не като болка. Жената може да почувства, че коремът й леко се дърпа надолу, под пъпа и тези усещания улавят и долната част на гърба. Тъй като това не е болка, това не пречи на живота. Можете дори да заспите безопасно въпреки това усещане.

Контракциите с прекурсори не са редовни, не създават много неудобства и по това се различават от началото на раждането.

Признаци на труда

Контракциите стават болезнени и сега стомахът ви наистина боли, вече не можете да правите други неща и разбира се, тази болка няма да ви позволи да заспите спокойно. В покой болката в корема не изчезва. Контракциите с течение на времето стават все по-продължителни и вървят редовно, една след друга, ако има повече от пет за един час - бъдете сигурни, че вече раждате.

Болезнени движения

Вашето бебе тежи около три килограма и сега е много силно. Когато се движи, целият ти корем се движи. Тъй като количеството на околоплодната течност намалява всеки ден, бебето има все по-малко място за упражнения. Той се движи по-рядко, но можете да усетите тези движения доста болезнено. Не е много приятно да получавате ритници и удари в бъбреците, пикочния мехур, ректума или ребрата.

Където движенията се усещат най-силно зависи от положението на плода в матката, разбира се, къде са краката му. Ако стомахът вече е спаднал, движенията на трохите ще бъдат по-малко болезнени. По принцип честите, прекалено активни движения на детето не са норма, струва си да кажете на гинеколога за тях.

Болка в перинеума

Увисването на главата на детето и натискът му върху тазовите органи е основната причина за болка в перинеума. Болката може да бъде доста остра и да не е приятна, когато плодът се движи. Можете да си помогнете, като промените стойката си, често облекчението идва от позицията на коляното-лакът.

Болка в областта на симфизата

Болката в областта на симфизата се причинява от симфизит, възпаление на срамната артикулация. Под въздействието на хормони тук връзката се разхлабва, за да може тазът да се разпръсне с около 1 см, когато детето премине през него по време на раждането. Поради отпускането на тази връзка, тазът става донякъде нестабилен и може да почувствате дискомфорт и дори истинска болка в областта на симфизата. Приемът на калциеви добавки помага да се справите с тях, консултирайте се с гинеколог.

Болки в краката, болки в костите

Недостигът на калций в организма до края на бременността причинява болки в костите при много бременни жени. Краката болят, защото имат твърде много стрес на 38 гестационна седмица. Почивайте краката си често и носете удобни обувки. И ще се почувствате по-добре. При болки в костите също си струва да говорите с гинеколог, може би се нуждаете от допълнителен прием на калциеви добавки.

Всички горепосочени причини за болка са физиологични, тоест напълно нормални. Въпреки това, на 38 гестационна седмица може да се притеснявате от болка, която изисква специално внимание. Например главоболието може да показва наличието на високо кръвно налягане и разбира се, това трябва да бъде съобщено на лекаря.

Ако не разбирате чувствата си и не знаете какво се случва, просто докладвайте за дискомфорта на вашия гинеколог, може да се нуждаете от помощ.

38 седмица от бременността, защо боли гърба и кръста?

Болката в 38 гестационна седмица се превръща в постоянен и познат спътник на повечето жени, има достатъчно причини за това, само си представете, сега носите със себе си 10-12 кг наднормено тегло. Освен това сте натрупали това тегло за броени месеци и мускулите ви просто не са имали време да придобият достатъчно сила и издръжливост, за да издържат на това тегло без затруднения. Това поражда неприятни усещания..

На първо място, разбира се, лумбалната част на гръбначния стълб страда. Почти всички бременни жени на 38 седмици се оплакват, че долната част на гърба им се дърпа. Позата на бременната жена се е променила и това се е случило от средата на бременността, но само последните 2 месеца са месеци на бързо наддаване на тегло от детето и доведоха до факта, че сега, за да поддържат изместения център на тежестта, мускулите на гърба и кръста трябва да работят с тройно натоварване.

Повече от 70% от жените на 38 седмица от бременността имат болки в гърба и тази болка се появява по време на усилие, когато ходите или трябва да седите дълго време. След почивка в легнало положение всичко изчезва. Мускулите, принудени да работят със значително претоварване, спазъм, в тях се отлага млечна киселина и всичко това е причината за болката.

1. Опитайте се да намалите натоварването. Пренаталната превръзка помага да се направи това. Подпомагайки корема, той облекчава част от стреса върху мускулите на гърба..

2. Укрепване на мускулите на гърба и облекчаване на болезнени спазми със специални упражнения за бременни жени. Фитбол и водна аеробика, специални упражнения за бременни жени могат частично да облекчат болката.

Въпреки всичките ви усилия, най-вероятно все още ще усещате, че кръста боли периодично до самото раждане, почти е невъзможно напълно да се отървете от болката. Мехлемите биха могли да помогнат, но почти всички те съдържат змийска или пчелна отрова, нестероидни аналгетици и всичко това е противопоказано за бременни жени, което означава, че не трябва да се лекувате по този начин. Но не се разстройвайте, веднага след като детето се роди, вие напълно ще забравите за тази болка..

38 седмица от бременността, защо стомахът боли и дърпа

До 38-та седмица от бременността коремът на значителен брой бременни жени се дърпа, това в повечето случаи е напълно нормално, което означава, че тялото се подготвя за раждане.

При някои първородни жени стомахът вече беше спаднал по това време и главата на бебето беше фиксирана в малкия таз.

Ако стомахът боли, това винаги е тревожно, а не дали е контракция. Първото нещо, което трябва да направите, ако се чувствате тонизирани, е да се опитате да се успокоите и да се отпуснете. Ако сте се занимавали със собствения си бизнес, захвърлете всичко и легнете, ако няма начин да легнете, то поне седнете.

Слушайте как се чувствате, като синхронизирате часовника си. Ако болката не е силна, продължителността на свиването може да бъде оценена просто като поставите ръката си върху корема. В момента на максималния тонус на матката има чувството, че стомахът ви просто се превръща в камък, става много твърд. Веднага след като тонусът намалее, матката се отпуска и коремът става мек.

Измервайки времето, в което коремът остава стегнат, ще разберете продължителността на свиването. По правило при предшествениците такива контракции не са редовни и не са дълги, продължават само 15-20 секунди, ако се развие раждането, продължителността на контракциите се увеличава до 45 секунди - минути. Пропуските между тях също са важни. Ако това са предвестници, ще усещате по-малко от пет контракции на матката на час, докато интервалите между тях ще бъдат различни, след това 10 минути, след това половин час.

Началото на раждането означава редовни контракции. Сега те се следват един друг с непрекъснато намаляващи интервали. Когато интервалите се намалят до 12-15 минути и усетите 5 или повече контракции на час, е време да отидете в болницата.

Ако коремът се напряга нередовно, достатъчна е кратка почивка, за да спре всичко. Напълно приемливо е да приемате no-shpu. No-shpa при 38 гестационна седмица няма да повлияе на развитието на раждането, ако е раждане, по-скоро ще допринесе за по-бързо отваряне на шийката на матката, а с прекурсори ще облекчи дискомфорта.

Въпреки това коремът в 38 гестационна седмица може да боли не само поради причините, свързани със самата бременност, и това също трябва да се помни. Всяка болка с постоянен характер, болка, несъпроводена с повишаване на тонуса на матката, може да говори за заболяване на коремните органи, включително хирургични, и да изисква консултация с лекар. Дискомфортът може дори да причини запек и свързаните с него метеоризъм, който толкова често притеснява бременните жени в края на бременността.

Никога не се колебайте да потърсите помощ от лекари, ако нещо ви притеснява, тогава определено няма да пропуснете нещо сериозно и опасно за вас и вашето бебе..

Изписване при бременност от 38 седмици

Изписването по време на бременност е това, което предизвиква законния интерес както на самата жена, така и на гинеколога, който я наблюдава. И ако вече сте бременна в 38 седмици, отделянето може значително да се увеличи и да промени характера си, понякога дори може да изплаши.

Нека да видим защо те обикновено стават в изобилие. Подготовката за раждането на бебе включва значителни промени в шийката на матката. Ако тя беше стегната и затворена през цялата бременност, сега тя става мека, по време на раждането ще трябва да претърпи напълно удивителна метаморфоза. През цялата бременност цервикалният канал не можеше да премине дори малкия пръст на ръката, освен това беше плътно запушен с гъста слуз. И докато плодът бъде изгонен, същият канал ще се отвори на 10 сантиметра, за да пропусне детето, а веднъж дебелата, 2 см дълга шия ще придобие тънки и много разтегливи ръбове. В рамките на няколко часа, които отнема раждането, такива промени не могат да настъпят, което означава, че трябва да се подготвите предварително. Този процес се нарича узряване на шийката на матката. Непосредствено преди раждането врата ще бъде мека, леко отворена с 2 пръста и силно загладена. С напредването на трансформацията засиленото кръвообращение и секрецията водят до секрети.

Нормално отделяне при 38 гестационна седмица

Обикновено може да има лигавично отделяне, слузта обикновено е прозрачна или леко белезникава, жълтеникава.

Коркът се отделя под формата на плътна бучка или като продължително обилно краткотрайно отделяне, при което кръвта може дори да присъства в малко количество. В момента, когато тапата се отдели, може да откриете розово, кафяво или кърваво отделяне в себе си, само че няма много кръв, няколко вени, не е нужно да се страхувате от тях. Ако на 38 седмица от бременността щепселът се е откъснал, това не означава, че раждането започва, може да има още няколко дни преди него, това е само предвестник.

Важно: Има отделяне, което изисква незабавна медицинска помощ.

Кървене: Всяко кървене, наистина кървене, доказателство за бедствие, отлепване на плацентата. Това е пряка заплаха за живота на детето, имате нужда от хоспитализация в болницата и то незабавно. Не бива да се опитвате да стигнете сами, защото състоянието ви може да се влоши по всяко време, а физическата активност само влошава ситуацията. Извикай линейка.

Изтичане на околоплодна течност: Ако имате странно воднисто течение, което се влошава при смяна на положението, това е изтичане на вода. Ако целостта на мембраните на плода е нарушена, раждането трябва да се осъществи през следващите няколко часа, тъй като сега нищо не предпазва маточната кухина и бебето от инфекция. Важно е да стигнете до болницата навреме, дори капещите капки означават необходимостта от предизвикване на раждане.

Млечница: На 38 гестационна седмица, бяло отделяне, сърбящо и показателно за млечница, изисква спешно лечение. Ако бебето се зарази, ще бъде трудно да се лекува след раждането..

По-лесно е да разберете какъв точно характер е изписването ви, ако не носите обикновена подложка - ежедневна, а само бяла кърпа. На силно абсорбираща памучна тъкан, всяко отделяне може лесно и просто да бъде оценено.

Кафяво отделяне при 38 гестационна седмица

38 седмици от бременността е нормалното време за раждане и бременните жени търсят своите предвестници. Разбира се, освобождаването от отговорност се отнася и до онези промени, които жената може да забележи преди раждането..

Известно е, че те могат да имат малка примес от кръв, обикновено кръвоносната слуз се появява в момента, когато щепселът се откачи. Други кървения обаче не са норма и трябва да бъдат предупредени. Те могат да показват сериозна заплаха за плода и майката..

Ако забележите кафяво отделяне, алено, розово под формата на намазки на 38 седмица от бременността, незабавно се консултирайте с лекар. Източникът на такива секрети не е узряващата шийка, а отлепването на плацентата. Това не се случва често, но може да завърши много зле, така че кръвта е причина за истинска паника с подходящи действия, извикване на линейка.

Обикновено плацентата се ексфолира от стената на матката само след раждането на плода, но поради отклонения по време на бременност, прееклампсия, както и в неправилно положение на плацентата, когато тя е налице (идва в маточния фаринкс), частично отделяне може да възникне дори преди началото на раждането.

Обикновено единственият симптом на тази патология е кървенето, което може да бъде много незначително и много силно, което да доведе до голяма загуба на кръв, слабост и световъртеж. Отслабването на плацентата означава загуба на връзка между детето и майката и само от майката плодът може да получи необходимия кислород. Следователно отряд от значителна площ просто ще го лиши от способността да диша и ще доведе до вътрематочна смърт..

За щастие, предлежанието на плацентата вече почти винаги се открива предварително чрез ултразвук, разбира се, ако не сте го отказали. Отлепването на нормално разположена плацента не може да бъде предсказано или предотвратено.

Ако майката има кървене, лекарите от Бърза помощ дори няма да се опитат да я прегледат, а ще я отведат в най-близкото родилно заведение. Тук с помощта на ултразвук и CTG ще разберат причината за кървенето и състоянието на детето и при необходимост ще извършат спешна доставка.

В повечето случаи бременността завършва със спешно цезарово сечение в интерес на детето, тъй като в такава ситуация той е заплашен не само с опасност, но и с незабавна смърт.

Не забравяйте, че вие ​​сте отговорни за живота на вашето бебе, а наличието на кървави секрети, дори ако те наистина не ви притесняват и са незначителни, може дори да го заплаши със смърт. Скоростта на вашето търсене на помощ зависи от това как тази акушерска ситуация ще завърши за него. Забавянето е опасно, не очаквайте, че всичко ще изчезне от само себе си и не се чудете какво се случва с вас, просто се обадете на линейка.

Подуване при 38 гестационна седмица

Началото на 38-та седмица на бременността означава пълния й срок, но дори и сега е възможно да се развият сериозни усложнения през втората половина на бременността. Един от най-заплашителните от тях е късната гестоза и отокът в 38 гестационна седмица може да е първият, който сигнализира за опасност.

Гестозата, или по друг начин късна токсикоза, е получила друго име, което се използва от гинеколозите, OPG-гестоза. OPG означава Оток, Протеинурия, Хипертония. Това са основните симптоми на патологията, бременната жена развива оток, протеинът се появява в анализа на урината и кръвното налягане се повишава.

За съжаление късната гестоза е изключително опасна, именно той е виновен за една трета от всички смъртни случаи на бъдещи майки по време на бременност у нас. Животът на детето също е изложен на риск при това заболяване..

Причините за отоци и други симптоми не са точно известни, но е абсолютно известно, че това заболяване се среща само при бременни жени и прекъсването на бременността е единственият начин да се отървете напълно от прееклампсията. Ето защо, ако бременна жена на 38 седмици има оток и протеини в урината, кръвното налягане се повишава и това не може да бъде повлияно от лекарства, лекарите предпочитат да предизвикат раждане, запазвайки живота и здравето на майката и новороденото.

Какви усещания изпитва една жена с развитието на оток?

Отначало тялото може да натрупва течност напълно неусетно, без видими отоци, просто бързо наддава на тегло. Това са така наречените скрити отоци, дебелите големи жени са в състояние да натрупат до 10 литра излишна вода в тялото, докато отокът стане явен. Бременната жена може да изпитва постоянна жажда и се отделя много малко урина..

Когато в тялото има твърде много излишна течност, ще се появят очевидни отоци. Пръстите набъбват, чувствате това като неприятно усещане за лошо огъване на пръстите и пръстените трябва да бъдат премахнати, те силно пречат. След това се появява подуване на краката и ходилата. Докато лежите, те могат да намалят, струва си да се разходите малко, тъй като те отново стават очевидни. Лицето рядко се подува, когато процесът е отишъл много далеч.

Когато кръвното налягане започне да се повишава, се присъединяват и други симптоми, като гадене и повръщане, главоболие, чувствителност към ярка светлина. Разбира се, главоболието не винаги се дължи на високо кръвно налягане, но това е първото нещо, за което трябва да се мисли в края на бременността с това оплакване. Общото благосъстояние на жената се влошава, изпитва слабост и световъртеж, при резки движения се чувства болна.

Ако изследването потвърди гестозата като причина за оток, възниква въпросът за раждането. С тежкото си протичане, развитието на прееклампсия, често е необходимо да се направи цезарово сечение, тъй като жената може да не е готова за раждане и състоянието й и състоянието на плода могат бързо да се влошат.

Може да има друга причина за оток на 38 седмица, това е пиелонефрит, бъбречно заболяване. Лош анализ на урината, подуване, което бързо се появява на лицето, температура и оплаквания, че болките в долната част на гърба са чести симптоми на тази патология. Пиелонефритът не е причина за спешно предизвикване на раждане, бременна жена се лекува с антибиотици.

И разбира се, краката могат да се подуят с разширени вени. Тези отоци често преследват бъдещата майка от средата на бременността, лечението им се свежда до борба с причината - застой на кръв в краката. Бъдещите майки, които страдат от разширени вени, могат да бъдат посъветвани да гарантират, че по време на раждането има или специално антиварикозно трико (чорапи), или поне еластична превръзка, която трябва да се превърже от ходилото до средата на бедрото по време на раждането. Благодарение на това става възможно да се избегне влошаването на хода на разширените вени след раждането..

Бебе (плод) на 38 седмица бременност

Бебе на 38 гестационна седмица обикновено е напълно готово за раждане и е узряло. Сега той просто чака часа на труда и продължава да наддава, макар и с по-бавни темпове от преди, добавяйки около 200 грама на седмица..

Бебето беше оформено и закръглено, сега то просто натрупва мазнини преди раждането и първата среща със света около него. Кожата му стана гладка и розова, бузите му бяха закръглени, появиха се бръчки и по главата му израсна доста гъста коса. Но Лануго почти загуби бебето. Преди раждането малки тънки косми могат да останат само на гърба и ушите, след което ще изпаднат.

Тялото на бебето, особено неговите гънки, е покрито с оригинален лубрикант. Той е кремаво бял и предпазва кожата от влага. При раждането това ще помогне на детето да се плъзга по-лесно по родовия канал..

Теглото на дете на 38 гестационна седмица е около 3 кг, почти е невъзможно точното му определяне. Лекарите могат да изчислят приблизителното тегло на плода само според данните от външен акушерски преглед и според данните от ултразвук, грешка от 300-500 грама в една или друга посока е доста често срещана.

Плодът при бременност от 38 седмици живее по свой собствен ритъм, който обикновено не съвпада с този на майката. Интересно е, че ако очаквате близнаци, тогава ритмите им вече напълно съвпадат и това ще остане след раждането..

През повечето време бебето спи, събужда се, слуша външни звуци, смуче пръсти и поглъща околоплодната течност. Периодите на неговата физическа активност може изобщо да не съвпадат с вашите желания и може да усещате активни движения вечер и през нощта, когато изглежда, че трябва да спите, но бебето мисли по различен начин.

Белите дробове на плода са напълно узрели, те произвеждат достатъчно количество повърхностноактивно вещество, специално вещество, благодарение на което белите дробове могат да се отворят, бебето е готово да поеме първия си дъх. Въпреки това той продължава да тренира, подготвяйки дихателните мускули, правейки дихателни движения със затворен глотис.

Към 38-та седмица от бременността нервната система на детето е достатъчно развита и неговите сетивни органи също са развити. Плодът е в състояние да вижда, но всички новородени страдат от далекогледство, те виждат обекти неясно отблизо. В корема бебето, ако види нещо, това са само сенки, в утробата на майката все още е доста тъмно.

Количеството на околоплодните води намалява, а жизненото пространство на детето, водният му свят, който дава свобода на движение, се стеснява. Сега стана по-трудно да се движите, матката обхваща бебето по-плътно всеки ден. Ако все още имате седалищна презентация, почти няма шанс тя да се превърне в главна презентация, но понякога все пак се случва и бебетата се обръщат правилно почти в деня на раждането. Продължете да правите специални упражнения за завъртане на плода.

38 седмици бременна, тегло на плода

На 38 гестационна седмица теглото на детето е почти невъзможно да се определи. Дори ултразвуковото сканиране вече не е достатъчно информативно и дава само изчисление на очакваното тегло на плода, което може да се различава от реалността с 300-500 грама в една или друга посока, което означава възможност за раждане на бебе с тегло както 3 kg, така и 4 kg.

Акушер-гинеколозите изчисляват теглото на детето не само на базата на ултразвук, но и на данните от външен акушерски преглед, височината на очното дъно на жената и обиколката на корема ѝ. Тези изчисления обаче са само приблизителни и изобщо не са информативни, ако например бременна жена трябва да има близнаци или е налице многоводие..

До 38-та седмица от бременността теглото на децата може да варира значително, колебанията могат да бъдат много широки, от 2800 грама до 4 кг, и всичко това са нормални възможности.

Проследяват се общи модели, момчетата се раждат по-големи от момичетата, а децата от повтаряща се бременност тежат повече от първата. Ако бъдещата майка страда от диабет, детето вероятно ще бъде много голямо, тъй като по време на бременността панкреасът му поема функцията за обработка на излишната глюкоза в тялото на майката, а бебето използва всички тези излишни калории за изграждане на собственото си тяло.

Теглото на плода е от голямо значение за развитието на раждането. Естествено ще бъде по-трудно да се роди голямо дете. Дълго време жените продължават да гладуват през последните месеци на бременността, така че се извършва профилактика на едроплодните, раждането на твърде големи деца. Това все още е актуално сега, не трябва да се облягате на кифлички, сладки и мазни храни по време на бременност, бебето определено ще използва всичко това и ще нарасне твърде голямо, което ще създаде както риск от големи проблеми при раждането.

През последните седмици от бременността плодът напълнява по-бавно от преди. Задейства се естественият механизъм за ограничаване на обема, матката е малка - има малко място. Няма къде да расте. Така трохичката добавя едва 200 грама на седмица, въпреки че преди месец е успяла да добави много повече.

Ако имате седалищна презентация, тогава как ще протече раждането, до голяма степен се определя от очакваното тегло на бебето, твърде голямото бебе е изложено на голям риск и следователно лекарите определено ще изберат цезарово сечение.

Ако чрез ултразвук преди раждането сте определили очакваното тегло на плода, да речем, 3500 грама, а той е роден с тегло 4200, не се учудвайте и не обвинявайте лекарите за липсата на компетентност. Сега теглото се определя не само от дължината на костите, която може да се измери по време на ултразвуково сканиране, но и от количеството натрупана мазнина от детето. И това никой ултразвук не може да оцени адекватно.

Самата бъдеща майка трябва да помни, че правилното развитие на плода зависи от нейното хранене и, разбира се, от теглото му при раждането, да не се храни за двама, това е излишно и за нея, и за детето.

38 седмица бременна, разбъркване

Детето наддава около 3 килограма тегло до 38-та седмица от бременността, движенията стават все по-забележими всеки ден, но в същото време рядкост. Защо се случва?

След 35 гестационна седмица 95% от бебетата заемат оптималната позиция за раждане, с главата надолу. В същото време краката на детето са буквално под ребрата на майката и именно те трябва да се справят с най-силните удари и удари на детето. От 35 седмици хормоналният фон се променя все повече и повече, нивото на прогестерон в организма намалява и нивото на естроген се увеличава, формира се необходимия баланс на хормоните за развитието на раждането. Прогестеронът през цялата бременност допринася за задържане на течности и когато нивото му намалява, започва намаляване на водните запаси в организма, дехидратация.

Количеството на околоплодната течност също намалява. Ако на 35 седмица бременната жена може да има до един и половина литра околоплодна течност, по-малко от половин литър ще остане по рождение. Това означава, че пространството в матката намалява, обхваща детето все по-плътно. Сега, когато детето се движи, изглежда, че целият корем се движи и не става трудно да се усети дръжката, кракът, дупето на трохите при движение. Той е тесен, а самият той намалява физическата активност.

Понякога можете да почувствате напълно необясними движения, нещо може да щракне в стомаха, понякога изглежда, че бебето бере нещо на едно място, понякога може да изглежда, че се е обърнало напълно, тези движения могат да бъдат толкова активни и дори болезнени. И разбира се, бебето хълца периодично. Коремът трепва ритмично, това абсолютно не е опасно.

Мама трябва да бъде внимателна към двигателната активност на плода, тъй като с движенията си детето информира и за здравословното си състояние. Ако той непрекъснато се напъва и е необичайно активен за дълго време, напълно възможно е той да изпитва дискомфорт и хипоксия, твърде дългото отсъствие на движение също може да говори за лошото му здраве..

За да се оцени правилно състоянието на детето по движение, има специален тест на Пиърсън, „бройте до десет“. Сутрин след ставане от леглото, винаги по едно и също време, движенията на бебето трябва да се отчитат. Ако сте преброили 10 от тях, всичко е наред, здравето на бебето е отлично. Не се броят отделни сътресения, а поредица от движения. Обикновено от 10 ч. Сутринта до обяд децата просто получават 10 необходими епизода на дейност. Забелязвайки, че детето е отнело много повече време, за да преброи 10 движения, или напротив, преброили сте ги за по-малко от час, трябва да информирате гинеколога за това. Важно е не самото време за отчитане на движенията, а рязката промяна в броя на движенията за обичайното време, отклонение от индивидуалната норма.

Движението на плода е едно от най-удивителните усещания за бременност. Към 38 седмици движенията му вече приличат на диалог с майка му. Той може целенасочено да ви бута, ако сложите ръка на корема си и спрете да ритате от звука на гласа си. На това се основава пренаталното образование. Комуникацията с дете сега, дори преди раждането му, създава предпоставките за появата на особено силни връзки между вас след раждането му. Насладете се на последните дни от тази специална комуникация с детето си.

Секс на 38 седмица бременна

Колкото по-близо е раждането, толкова повече съмнения поражда допустимостта на интимността, сексът на 38 гестационна седмица поражда основателни въпроси, възможно ли е или невъзможно?

Всичко зависи от вашето състояние и хода на бременността. В повечето случаи няма противопоказания и няма нужда да се отказвате от любовта. Освен това гестационната възраст вече е доносена, провокирането на началото на раждането не е страшно, а след раждането ще има неизбежна забрана за секс в продължение на 8 седмици.

Понякога самите лекари пускат бременна жена да се прибере от болницата при съпруга си, за да стимулира началото на раждането. На 38 седмици няма съмнение, че трябва да прибързате бебето по някакъв начин, но в началото на раждането също няма от какво да се притеснявате..

Ако имате цезарово сечение поради факта, че имате близнаци, ако има предлежание на плацентата или други усложнения, сексът ще бъде забранен.

Не можете да правите секс на 38 седмици и ако има съмнение за изтичане на вода, ако има зацапване.

Сексът носи риск от инфекция на гениталния тракт на майката преди раждането, поради което не е желателно, ако партньорът има обостряне на херпес, несигурност относно гениталните инфекции. В такива случаи използвайте презерватив или се въздържайте изобщо..

Ако сексът е практикуван през цялата бременност, дори ако щепселът се е откъснал, това не е причина да се въздържате. Вашето тяло е в състояние да се защити срещу често срещани инфекции и дори оргазъм на 38 седмици може да причини само началото на раждането..

Това, което трябва да се предупреждава, е нетрадиционните видове секс, например, аналният секс е много вреден и без него много хемороиди вече се обострят. Мастурбацията при бременност от 38 седмици също е нежелана, особено с използването на играчки, рискувате да заразите преди раждането.

Сега, разбира се, сте много ограничени в избора на пози, най-доброто за бременни жени е позицията на гърба и наклонена. Въздържайте се от активно погаляване на гърдата, гърдата в 39 гестационна седмица е много чувствителна и това не само няма да донесе удоволствие, но и може да я нарани. В противен случай, ако вашият гинеколог не ви е забранил интимността, не отказвайте на себе си и на партньора си удоволствието.

38 седмица бременна, втора бременност, второ раждане

Втората бременност и раждането не протичат като първата, така че седмица 38 може да ви направи неочаквана изненада под формата на неочаквано започване на раждането.

Основните характеристики на втората бременност:

- Втората бременност може да продължи по-малко от първата, раждането може да започне малко по-рано, наднорменото тегло е по-рядко, възможно е да раждате на 38 седмици.

- Теглото на детето по време на втората бременност обикновено е повече, вторите бебета са по-големи от първите.

- Коремът ви може да не слезе до последния ден.

- Коркът може да не се движи до самото раждане.

Основните характеристики на второто раждане:

- Второто раждане е по-кратко, но малко по-болезнено от първото, защото шийката на матката не се отваря като първия път, а много по-бързо.

- Въпреки факта, че бебето е по-голямо - по-лесно е да се роди, защото тялото ви вече знае какво да прави.

- Може да не изпитате предвестниците на раждането, но преди самото раждане може да има няколко часа, които няма да ви доставят удоволствие, предварителният период е по-изразен.

Ако имате втора бременност, гестационна възраст 38 седмици или повече, трябва да бъдете по-внимателни по отношение на такива признаци на предстоящо раждане, като усещането, че стомахът ви боли и дърпа, защото тренировъчните контракции могат бързо да се превърнат в реални, а вторите раждания са бързи. Ако коркът се е отделил, се е появил характерен разряд и изпитвате дискомфорт, тонус на матката, стомахът е спаднал, може би сте на ръба на раждането и е време да отидете в болницата.

По отношение на възможните възможности за доставка:

Ако първото ви раждане е било без усложнения, плодът лежи правилно, той е с нормални размери и бременността протича добре, без усложнения, разбира се, раждането ще се осъществи самостоятелно, но ако последният път е имало цезарово сечение, е много вероятно сега да ви бъде направено цезарово сечение. Не всички лекари практикуват раждане с белег на матката и ако все пак искате да опитате да родите сами, сега е моментът да отидете в болницата предварително, което позволява естествено раждане след цезарово сечение.

Седалищно предлежание със среден размер на плода, ако детето е момиче и няма други индикации за операция, също не е причина да се прави цезарово сечение, можете да раждате сами. Фактът, че раждането е второ, само улеснява задачата.

Като цяло по-голямата част от повторно бременните жени, въпреки че изпитват не по-малко от първичните животни преди раждането, все още се отнасят към предстоящото събитие много по-спокойно. Натрупаният опит за първи път ще ви помогне да се справите перфектно със задачата и много скоро ще можете да видите бебето си.

Движенията на бебето стават по-редки всеки ден и това е нормално, но за рязка промяна в неговата активност (продължително отсъствие на движения или, напротив, безпокойство), трябва да кажете на лекаря.

Остава ви много малко преди срещата ви.

38 седмица от бременността, предвестници на раждането

Ако сте бременна в 38 седмици, предшествениците на раждането не трябва да ви причиняват особена загриженост. След като сте достигнали този етап по време на бременността си, вече сте в онзи период от време, когато бебето е напълно готово да се роди и раждането му ще бъде навременно, бебето ще бъде наречено доносено и раждането е спешно.

Предвестниците на раждането са различни промени в тялото на бъдещата майка, които показват, че скоро ще бъде пуснат механизмът за раждане и ще се роди детето..

По време на бременността тялото на майката е настроено да носи и запазва плода. Съкратителната активност на матката е потисната, въпреки че нормалното състояние на този орган винаги трябва да бъде в състояние на свиване. Плацентата на детето, тялото му и ендокринните органи на бременната жена отделят специални вещества, които отпускат матката. Още от началото на втория триместър обаче нивото на естроген постепенно започва да се повишава. Започва да се увеличава особено бързо от 32-та седмица на бременността, а по време на раждането има максимална стойност. Сами по себе си естрогените не предизвикват контракции, но за да започне раждането, трябва да има достатъчно в кръвта на жената и много бременни жени достигат прагови стойности до 38 седмици..

Когато хората казват, че бебето само иска светлината, те са абсолютно прави, тъй като плацентата е отговорна за нивото на естроген в тялото на майката, женското тяло произвежда много малко от тях. В много отношения детето е това, което избира времето за раждане..

Предвестниците на раждането при първородни се появяват малко по-рано, отколкото при второто раждане и на тридесет и осем седмици вече може да забележите някои от симптомите:

- Възможна е появата на периодични контракции на матката. Тя идва в тон, стомахът се напряга, след това всичко изчезва. Това е слабо усещане, безболезнено и изчезва, ако легнете да си починете..

- Може да се появи отделяне и това не е обичайното ви отделяне, а жилава или бучка слуз. Хората го наричаха корк, защото понякога той оставя дебел наведнъж в големи количества, но все пак най-често слузта отива в рамките на няколко дни. Източникът на щепсела е шийката на матката. Когато се изглади и луменът му се отвори леко, слузът, който затваря лумена, започва да се отделя от гениталния тракт.

- Коремчето пада. Това се случва по различно време, по-често все още на 39 седмици, но евентуално и на 38. Многородовите хора могат да забележат, че коремът е потънал едва с началото на раждането.

- Възможни са промени в двигателната активност на плода. Преди раждането детето сякаш се успокоява, спи повече и почти не се движи. Това се дължи на намаляване на количеството на околоплодните води, голямо количество от тях при раждане не е необходимо и природата се погрижи количеството им да намалее.

- Може да забележите, че сте спрели да наддавате и дори сте отслабнали малко.

Най-важните промени претърпява шийката на матката, тя се отхвърля отзад през цялата бременност, главата на бебето не натиска директно върху нея и изглежда като плътен дълъг цилиндър, дълъг около 2 см. Към 38 седмица от бременността, под въздействието на контракции - предшественици, шийката на матката става по-мека, долната част на матката изглежда се разгъва отпред, а шийката на матката, постепенно скъсявайки се и омекотявайки, се оказва ориентирана отпред, по така наречената жична ос на таза. Сега бебето, което слиза надолу, ще натиска право върху нея и по време на раждането това ще допринесе за ранното му отваряне.

Вашият гинеколог ви преглежда всяка седмица и според състоянието на шийката на матката, с това колко е паднала главата на бебето, той може приблизително да определи колко дълго трябва да чакате раждането. И сега трябва да се изслушате, за да забележите навреме не просто предшественици, но признаци на самото раждане.

Раждане при бременност 38 седмици

Раждането в 38 гестационна седмица е естественото му завършване, пълната норма. Тяхното начало предизвиква само положителни емоции у повечето жени, тежките последни седмици от бременността най-накрая отминаха. Започва съвсем различен период от живота, времето, когато комуникацията с бебето ще премине на друго ниво, ще бъде възможно да вземете детето си в ръцете си, да чуете плача му за първи път.

Раждането на 37-38 седмица се случва при половината от жените, но те не винаги изчезват сами, за съжаление, около 10% от ражданията се извършват чрез цезарово сечение. Има доста причини, поради които трябва да изберете цезарово сечение:

- и много много други...

Както и да е, ако има планирано цезарово сечение и състоянието ви позволява да го отложите, сега това ще се прави само ако има ясни признаци на раждане, ако всичко е спокойно, ще изчакате 40 седмици.

В повечето случаи на 38 седмица бременна жена вече е хоспитализирана, ако не трябва да ражда сама. В други случаи, по време на нормалния ход на бременността, вие, разбира се, ще сте вкъщи и вашата задача е да разберете, че раждането е започнало и да отидете в болницата.

Как започва труда?

За всички жени раждането започва по различен начин, до голяма степен зависи от вида на бременността. Ако предстои второто раждане, третото, най-вероятно всичко няма да върви по същия начин, както първия път, повечето жени казват, че раждането за втори път е много по-лесно. Много преди първите контракции може да бъдете обезпокоени от предшествениците на раждането, но по време на второто раждане те могат да бъдат слабо изразени и дори да не ги забележите и тогава 38-та седмица от бременността ще продължи като предишните. При първичните бременни жени, дори ако коремът е спаднал и коркът се е отдалечил, раждането може да не започне за доста дълго време, а при втората бременност коркът може да се отдалечи вече в раждането, а главата на бебето също пада надолу само с развитието на контракции.

Най-често раждането започва с появата на контракции, които постепенно се удължават, усилват и стават редовни.

Понякога раждането започва с отделянето на околоплодната течност. Те могат да се отдалечат незабавно, в голям брой, но понякога околоплодният мехур се разкъсва силно и не много и тогава водата ще изтече, като се отделя в много малки количества. Ако няма контракции, това е опасна ситуация, трябва своевременно да разпознаете изтичането на околоплодната течност. Факт е, че ако водата си тръгне, тогава околоплодният мехур вече не може да изпълнява своята функция, предпазва бебето от инфекции, което означава, че раждането трябва да започне спешно. Не е трудно да се разпознае това: чувствате влага, усилвайки се с активните си движения, отделянето е водно, безцветно и без мирис. При хипоксия водите могат да станат зеленикави и да миришат неприятно, разбира се, това също ще видите веднага. Разбира се, трябва спешно да отидете в болница, дори ако нищо не ви притеснява.

На 38 гестационна седмица може да има други признаци на началото на раждането: промяна в апетита, чувство на натиск върху дъното, върху перинеума, в комбинация с болка в долната част на корема, разхлабване на изпражненията. Ако не сте сигурни, че знаете какво се случва с вас, просто се консултирайте с вашия гинеколог. Ако това още не е раждане, ще бъдете изпратени у дома и ще бъдете спокойни, че не сте пропуснали нищо.