Извършването на цезарово сечение в 38 гестационна седмица се извършва въз основа на показанията на лекуващия лекар.

По това време детето вече е напълно оформено и раждането му не е свързано със специален риск за здравето.

Цезарово сечение

Провеждане на цезарово сечение на 38 седмици

По време на бременността гинекологът преценява колко рискован може да бъде естественият труд. Ако възникнат проблеми или предпоставки, лекарят има право да предпише цезарово сечение.

Необходимостта от цезарово сечение обаче не винаги е лесно да се определи. Има случаи, когато ходът на бременността се променя основно и лекарят трябва спешно да реши кой вариант ще доведе до най-малко увреждане на майката и детето..

Въз основа на показателите има няколко вида цезарово сечение:

 • Планирано - то се извършва от 38 седмици. Предпоставките за операцията са началото на трудовата дейност;
 • Планирано - извършва се в случая, когато е започнала трудова дейност, но е придружено от редица обстоятелства, които влошават ситуацията. Въз основа на тези обстоятелства лекарят има право да извърши операцията;
 • Спешни случаи - извършва се, ако е необходимо, незабавното завършване на труда. Извършва се, когато възникнат неочаквани усложнения, които могат да представляват заплаха за живота на майката или бебето.

В зависимост от характеристиките, лекарят трябва да се спре на един от видовете и, ако е възможно, да предупреди родилката.

Коя седмица се прави цезарово сечение по план

Плановата операция за родилка се извършва не по-рано от 38 седмици. Извършването на операцията по-рано от определения период може да бъде опасно за детето, тъй като то все още не е достатъчно оформено и е достатъчно силно за самостоятелен живот..

Важно е обаче да се помни, че винаги има някаква възможност гестационната възраст да е определена неправилно. Въз основа на това много лекари предпочитат да извършват планирано цезарово сечение на 39-та и дори на 40-та гестационна седмица..

Ако операцията не е първата, но вече е извършена по време на първата бременност, датата на операцията може леко да се измести. Така че, най-често цезарово сечение, в този случай, се извършва на 38-та седмица, 10-13 дни преди началото на естествения труд. Това се дължи на желанието да се сведе до минимум вероятността от увреждане на майката и бебето по време на раждането.

Струва си обаче да се помни, че във всеки конкретен случай характеристиките на операцията могат да се различават. Времето на операцията винаги се определя, на първо място, въз основа на индивидуалните характеристики на тялото на жената и характеристиките на хода на периода на бременността.

Нивото на съвременната медицина дава възможност да се сведе до минимум вероятността от усложнения, така че родилката може да бъде абсолютно спокойна. Понастоящем сложността и честотата на цезарово сечение могат да бъдат сравнени с операцията при апендицит.

По правило операцията протича под въздействието на локална анестезия, само в редица изключителни случаи може да се приложи обща анестезия.

Особености на рехабилитационния период

Следоперативният период е много важен за родилката. След цезарово сечение е важно да запомните правила като:

 • За бързо изтегляне на анестетиците от тялото на жената се препоръчва да се пие колкото се може повече течност.
 • За по-бързо заздравяване на шева и за да се сведе до минимум вероятността от неговото увреждане, не трябва да пренебрегвате специална превръзка след раждането..
 • За да може една жена бързо да се възстанови и да се върне към пълноценен живот, важно е да спазвате почивка в леглото и да се движите възможно най-малко в началото.
 • Не трябва да се пренебрегват предписаните болкоуспокояващи. Ако състоянието на родилката се влоши, лекарят има право да предпише допълнителна серия лекарства.

Не се страхувайте от операцията, цезаровото сечение се извършва доста често. Често страхът от цезарово сечение при родилките възниква в резултат на липса на знания за процедурите, които ги очакват, което е напълно напразно.

Ако една жена е добре запозната с операционния процес и опитен специалист провежда терапия, вероятността от спокойна бременност и благоприятен изход е доста висока..

Какви са показанията за цезарово сечение

Причините, които биха накарали лекаря да реши, че е необходимо цезарово сечение, могат да включват както благосъстоянието на родилката, така и благосъстоянието на бебето. На първо място, лекарят трябва да оцени нивото на безопасност и целесъобразност на естествения процес на раждането и цезаровото сечение. При това лекарят е длъжен да се съсредоточи върху постигането на животоспасяване на пациента и нейното дете..

Планирано цезарово сечение се предписва, ако:

 • Съществува несъвместимост между майката и плода според показанията за Rh фактор, голяма вероятност от развитие на Rh конфликт.
 • Наблюдава се цялостно предлежание на плацентата, което създава пречка за прогреса на детето през родовия канал.
 • Заплитане на пъпната връв на детето.
 • Голям размер на плода, ако според показанията на ултразвук теглото му достигне и надвиши 4 кг.
 • Налице е деформация на тазовите кости на родилката или тяхната стеснение.
 • Неправилно положение на детето, седалищно представяне.
 • Множество фетуси, усложнени от несъответствие.
 • Има заплаха от разкъсване на белега, който е получен в резултат на предишно цезарово сечение или други операции на матката.
 • При наличие на неизправности във формирането на влагалището или матката.
 • Родилката е болна или има обостряне на хроничните форми на заболяването.
 • Има продължителен плод.
 • История на пробиви в перинеума.
 • Родилката е на възраст над 30 години.
 • Жената страда от заболявания на сърдечно-съдовата или нервната система, проблеми със зрението.

Всяка родилка трябва да разбере точно, че нейните предпочитания, при наличие на един от изброените проблеми, могат да тежат много малко, тъй като цезаровото сечение в тези случаи е жизненоважно.

Може да се извърши спешно цезарово сечение на 38 седмици, ако майката или плодът имат проблеми като:

 • Отслабване на плацентата.
 • Пролапс на пъпната връв.
 • Пробив на матката или нейната заплаха.
 • Остра бебешка хипоксия.
 • Ненормално кървене.
 • Утежнена форма на гестоза, която е придружена от усложнения.
 • Слабост, загуба на координация на движенията, продължаване на раждането, липса на отговор на прилаганите лекарства.
 • Грешно положение на бебето след преминаване на околоплодната течност.

На първо място, специалистът трябва да се запознае с показателите за целия период на раждане на дете. Той е длъжен да проверява показателите за наличие на вероятни усложнения, заболявания, да сравнява с хода на по-ранните бременности, възрастта на жената. Освен това лекарят трябва да се увери, че се е запознал със състоянието на бебето..

Също така не се препоръчва да забравяте за необходимостта от правилна подготовка за операция. Така че, родилката е длъжна да се подложи на поредица от прегледи, които ще дадат възможност за по-точна оценка на състоянието на детето, за определяне на неговата позиция. В допълнение, жената трябва да дойде на среща с анестезиолог и терапевт, за да си представи по-точно как ще протече подготовката за операцията, хода на следоперативния и рехабилитационния периоди..

Напредък на операцията

Процес на цезарово сечение

Цезарово сечение не трябва да отнема много време. Освен това, ако цезаровото сечение се извършва по споразумение, бащата може да присъства на операцията, разрешено е използването на епидурална анестезия, което дава възможност да се види детето веднага след раждането, както би било по време на естествен труд..

Операцията е почти лишена от неприятни болезнени усещания. В следоперативния период ще бъдат предприети специални мерки за подобряване на благосъстоянието на родилката, за компенсиране на загуба на кръв и свиване на матката. За по-малко от ден една жена може сама да стане от леглото и дори да се грижи за детето.

В случай на спешна операция на родилка често се предписва обща анестезия. Ако обаче има време, може да се направи и спинална упойка. Всички характеристики на операционния процес, местоположението на мястото и ширината на разреза ще бъдат определени въз основа на характеристиките на конкретен пациент..

Съвременната медицина и нивото на развитие на техническото оборудване, ви позволява да сведете до минимум всички рискови фактори.

Последици за детето

Като цяло децата, родени в процеса на цезарово сечение, не се различават от другите. Тъй като обаче процедурата по раждане, в естествено положение, се разтяга за няколко часа или дори дни, а в случай на цезарово сечение тя се ускорява, детето не винаги има време да се адаптира напълно към новата среда. Поради тази причина те често могат да бъдат по-слаби, особено в кърмаческа възраст, често страдат от алергии.

В някои случаи проблеми като:

 • Увеличаване на вероятността бебето да развие астма.
 • Респираторни нарушения при бебета, родени чрез цезарово сечение, са по-чести, отколкото при естествено родени бебета.
 • Вероятността от нараняване.
 • Неуспехи при формирането на основни пренатални матрици: детето няма активен отговор на шокове, няма единство с родителите в бъдеще.
 • Тези бебета могат да се развиват по-бавно от естествено родените бебета.

По този начин цезаровото сечение е доста проста операция, която може да спаси живота на майката и бебето, ако има някакви проблеми или отклонения в хода на бременността. Не забравяйте обаче, че дете, което е родено по неестествен начин, не е достатъчно адаптирано към условията на околната среда както физиологично, така и психологически, което може да се отрази в бъдеще..

Цезарово сечение при бременност от 38 седмици се извършва, ако лекарят установи, че родилката или бебето имат някакви обезпокоителни проблеми в развитието, които биха могли да застрашат живота на майката или бебето. Това е проста и безопасна операция, с минимална опасност, но се препоръчва да се прибягва до нея само по препоръка на лекарите..

Видео: цезарово сечение през очите на д-р Комаровски:

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter, за да ни кажете.

който е планирал цезарово сечение на 37-38 седмици?

Отидох в перинатала в петък, за да се срещна с лекаря, който ще ме оперира. Имам в неделя, точно 37 седмици, 3 цезарово сечение. Правим ултразвук, тя погледна кончето, всичко казва добре, шевът е 5,1 мм в средната линия, детето е на 38 седмици. Мислех, че ще си легна в понеделник, а през май числото 5-6 прокесарят. И тя ми казва, добре, всичко е добре с теб, ще те чакам на 30 април. Опитен лекар ще ти каже веднага. Който за такъв период е планирано да бъде Цезар. как се е чувствало детето.

Коя седмица е по-добре да се направи цезарово сечение и защо понякога операцията се извършва преди 37 седмица от бременността?

 • Кой се нуждае от операция?
 • Оптимално време
 • Причини за смяна на датите
 • KS до 37 седмици

Цезаровото сечение е една от най-популярните акушерски оперативни практики. През последните 30 години делът на хирургичните раждания в общия брой раждания се е увеличил в световен мащаб. В Русия през 80-те години на миналия век не повече от 3% от децата са родени хирургически. Днес - около 15%, а в някои големи перинатални центрове броят на оперативните раждания надвишава средните стойности и този брой е близо 20%.

Бъдещите майки, които трябва да раждат бебето си на операционната маса, са загрижени за въпроса за времето: коя седмица от бременността трябва да се счита за оптимална за раждането на бебето? В тази статия ще обясним как се определя времето за оперативно раждане и защо те могат да се променят..

Кой се нуждае от операция?

Хирургичното раждане, кръстено на римския император Гай Юлий Цезар, не означава преминаване на бебето през родовия канал на майката. Детето се ражда в резултат на лапаротомия и хистеротомия - разрези на коремната стена и стената на матката.

Този начин на доставка понякога е животоспасяващ. Извършва се спешно, за да се спасят живота на жената и нейното бебе, ако нещо се обърка по време на физиологично раждане или в резултат на нараняване. Спешно цезарово сечение отнема не повече от 7-9% от всички хирургични раждания. Останалото се разпределя за планирани операции.

Планираното цезарово сечение винаги е задълбочена подготовка, в резултат на което рисковете от усложнения значително намаляват.

Индикациите за планова операция могат да се появят от самото начало на бременността и могат да станат очевидни едва в края на бременността. Следователно решението за времето на операцията се взема по различно време..

За спешно цезарово сечение въпросът за времето е без значение. То се извършва, когато има спешна жизнена нужда от него. Планираната операция се извършва съгласно показанията, предвидени в списъка в клиничните насоки на Министерството на здравеопазването на Русия. Този списък се преразглежда и изменя редовно..

Днес той предвижда следните ситуации:

 • Патологично разположение на плацентата - ниска плацентация с непълно припокриване на вътрешната ос или пълно предлежание на плацентата.
 • Следоперативни белези на гениталния орган от цезарово сечение или други хирургични процедури на матката. Също така, цезарово сечение се препоръчва като единствената възможност за раждане, ако в анамнезата има две или повече цезарови сечения.
 • Клинична стеснение на таза, патология на костите и ставите на таза, травма и деформация, тумори на тазовите органи, полипи.
 • Патологично несъответствие на костите на срамната артикулация - симфизит.
 • Патологично положение на плода. До 36-та седмица от бременността - тазова, наклонена, напречна. Също така, някои видове презентация са патологични, например, седалище-крак.
 • Очакваното тегло на детето е повече от 3,6 кг, ако то е неправилно разположено в матката.
 • Многоплодна бременност, при която плодът, който е най-близо до изхода, е в седалищно състояние.
 • Монозиготни близнаци (близнаците са вътре в една и съща фетална торбичка).
 • IVF бременност с близнаци, тризнаци и често единични.
 • Непоследователна шийка на матката, с белези, деформация, белези във влагалището, останали след тежко предишно раждане, което е протекло със сълзи по-висока от третата степен на тежест.
 • Значително забавяне в развитието на бебето.
 • Липса на ефект от консервативното стимулиране на раждането по време на удължаване - след 41-42 седмици.
 • Прееклампсия с тежка форма и степен, прееклампсия.
 • Невъзможността за натискане поради забраната на такова действие с късогледство, отлепване на ретината на очите на жената, някои сърдечни заболявания, а също и в присъствието на бъбрек - трансплантация.
 • Дългосрочно компенсирана фетална хипоксия.
 • Нарушение на кръвосъсирването при майка или бебе.
 • Генитален херпес, ХИВ инфекция при майката.
 • Фетални аномалии (хидроцефалия, гастрошизия и др.).

На индивидуална основа може да се вземе решение за планирана операция и по някои други причини..

Оптимално време

Ако обстоятелства, които са индикация за операция, възникнат вече в процеса на раждане на бебе, например, се установява седалищно предлежание с голям плод или предлежание на плацентата, тогава лекарите изчакват до 34-36 седмици от бременността. Именно този период се счита за „контрол“. Ако до 35 седмица детето не се обърне в правилната позиция, ако плацентата не се издигне, тогава показанието за операция става абсолютно. Взема се подходящо решение и се определя датата на оперативното доставяне.

Когато обстоятелствата, предполагащи хирургично раждане като единствено възможно или единствено рационално, възникнат от самото начало след бременността, въпросът за цезаровото сечение не се разглежда отделно. Оперативната доставка се подразбира априори.

Противно на разпространеното сред жените мнение, че цезаровото сечение е оптимално, когато контракциите са започнали, тъй като това е „по-близо до природата“, лекарите предпочитат да оперират отпуснати и спокойни мускули на матката, вместо да се напрягат по време на родилни болки.

Така че ще има по-малко усложнения и хирургичното раждане ще бъде по-успешно. Ето защо е по-добре да се извърши операцията преди началото на физиологичния труд..

Министерството на здравеопазването на Русия в протокола и клиничните насоки за извършване на цезарово сечение посочва доста конкретни условия, при които операцията се счита за най-желана. Препоръчва се цезарово сечение да се прави рутинно след 39 седмици от бременността.

Колко време продължава цезарово сечение? Да, всяка, ако е необходимо. Но 39-та седмица се счита за най-благоприятна, тъй като по това време при преобладаващото мнозинство от децата белодробната тъкан узрява достатъчно, за да е възможно спонтанно дишане, детето е готово, не се нуждае от помощ за реанимация, рисковете от дистрес синдром, развитие на остра дихателна недостатъчност са минимални.

Децата се считат за жизнеспособни от 36-та седмица на бременността, децата, родени по-рано, оцеляват, но рисковете от дихателна недостатъчност се увеличават пропорционално на недоносеността.

Ако няма причина за ранно раждане, тогава е по-добре да дадете възможност на детето да наддаде на тегло, а белите му дробове - да узреят.

Когато сте бременна с близнаци или тризнаци, вероятността от настъпване на физиологично раждане няколко седмици преди очакваната дата на раждане е по-висока и следователно при многоплодна бременност се опитва да се предпише планирано цезарово сечение на 37-38 седмици, а понякога и до 37 седмици. Децата може да се нуждаят от реанимационни грижи през първите часове от живота си и следователно не само хирурзите, но и екип, състоящ се от неонатолог и детски реаниматор, винаги са подготвени за такива операции предварително..

Когато лекарят взема решение за датата на операцията, той взема предвид не само желанията на бременната жена, здравословното й състояние и съвкупността от индикации, ако има няколко, но и интересите на детето. Ако бебето, според резултатите от изследванията, разкрие някакви признаци на проблеми, тогава датата на операцията може да бъде определена по-рано..

Означава ли това, че на жената не е дадено правото да участва в обсъждането на датата на раждане на собственото си дете? Въобще не. Лекарят може да определи времева рамка - няколко дни, в които той счита за подходящо да извърши операцията. Жената може да избере един от тези дни по свое усмотрение. През уикендите и празниците те се опитват да не извършват планирани операции.

Причини за смяна на датите

Ако говорим по-подробно за причините, които могат да доведат до промяна във времето на оперативното раждане, тогава трябва да се има предвид, че има два вида влияещи фактори: индикации от майката и индикации от плода.

 • По показания на майката операцията може да бъде отложена за по-ранна дата поради факта, че тялото на жената започва активно да се подготвя за раждане. При жената шийката на матката започва да се изравнява и съкращава, количеството цервикална слуз се увеличава, лигавичната запушалка напуска цервикалния канал и започва бавно и постепенно изтичане на околоплодната течност. Също така времето ще бъде намалено, когато по стария белег се появят признаци на заплашително разкъсване на матката. Влошаването на състоянието на жената поради прееклампсия, повишено налягане, тежък оток са основание за по-ранно раждане, ако консервативната терапия е неефективна и състоянието на бременната жена не може да бъде стабилизирано.
 • По-ранното раждане според феталния фактор се извършва, ако детето прояви признаци на кислороден глад, ако има заплитане на пъпна връв около шията със съпътстващи признаци на неприятности, с изразен Rh конфликт. Ако детето има вродени патологии, идентифицирани по време на скрининг пренатални диагностични проучвания, тогава влошаването на състоянието му е и основа за отлагане на оперативното раждане.

Препоръка за хоспитализация в родилен дом или перинатален център се издава в антенатална клиника, където се наблюдава жена, на 38-39 седмици по време на първата бременност, на 37-38 седмици, ако е необходимо повторно цезарово сечение за едноплодна бременност. С множество плодове, както вече споменахме по-горе, те се хоспитализират по-рано средно с 2 седмици.

35-36 седмица от бременността за жените става решаваща, на нея се извършва ултразвук, правят се контролни тестове, които ще помогнат да се открият всички нюанси на състоянието на плода и майката.

KS до 37 седмици

Както вече споменахме, цезарово сечение може да се извърши по-рано по медицински причини, но рисковете, на които ще бъде изложено бебето, нарастват с недоносеността..

Бебе, родено чрез цезарово сечение на 30 седмици, ще има малки шансове за оцеляване и следователно операцията по това време се извършва само в случай на смъртна опасност за живота на майката.

На 32-33 и 33-34 седмици от бременността шансовете на бебето за оцеляване се увеличават, но рисковете от смърт след раждането все още са високи..

Основната опасност е, че детето все още не е натрупало достатъчно количество подкожна мастна тъкан през този период и следователно бебето просто не може да поддържа телесната топлина в стабилно състояние. Също така, в белите дробове не е разработено достатъчно повърхностноактивно вещество - специално вещество, което осигурява способността на белите дробове да вдишват и издишват и в същото време да не залепват заедно.

От 36 седмици шансовете за оцеляване се увеличават значително. От този момент нататък детето официално се счита за жизнеспособно.

Но индивидуалните характеристики на развитието на всяко бебе могат да се различават и затова лекарите преценяват плюсовете и минусите, сравнявайки рисковете за майката и плода. Ползите от предложената хирургическа интервенция трябва многократно да надвишават възможната вреда от нейното отсъствие на конкретен текущ етап от бременността.

За повече информация относно времето на операцията вижте следващото видео.

 • Цезарово сечение
 • Предимства и недостатъци
 • Нещата за болницата
 • Обучение
 • Видове анестезия
 • Етапи
 • Възстановяване

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

38 бременна седмица: признаци на раждане, евентуално индикации за цезарово сечение

Настъпи 38-та седмица от бременността (идват 9 месеца).

Бъдещите майки, които все още са в позиция, ще се интересуват да знаят: от този момент нататък бебето расте много бавно, почти всяка бременна жена развива олигохидрамнион, коремът намалява леко и долната част на гърба редовно се дърпа.

Раждане скоро

Не е необходимо да се страхувате от липсата на вода, тъй като това е един вид естествен механизъм, така че плодът да не промени позицията си, ако е правилна.

В края на краищата, колкото по-малко амниотична течност, толкова по-трудни са всички видове преврати..

В допълнение, тази седмица, поради намаляване на обема на околоплодните води, броят на възможните усложнения намалява..

Детето също се движи по-рядко: не повече от 10-12 пъти за 12 часа.

Ако обаче плодът се намира, например, в седалищно предлежание, шансовете за инверсия са минимални..

Не е факт, че в това отношение ще бъде извършено цезарово сечение: повечето бебета могат да напуснат корема на майката, намирайки се в това положение.

Но не спирайте да правите специална гимнастика (в случай на съвет от лекаря) и стомахът ви не боли и не дърпа.

Освен това приемайте лекарствата, предписани от Вашия лекар, тъй като възможността за преврат все още не е нула дори на 38 седмици.

Между другото, искате ли плодът да се роди естествено? Изберете родилен дом, който споделя вашата позиция (когато има избор, разбира се).

Моля, обърнете внимание: в някои случаи е необходимо цезарово сечение, тъй като могат да възникнат ситуации, които са опасни за здравето на майката и детето.

В този случай бебето ви ще напусне корема, когато сте в операционната. Опитайте се да осигурите този момент, така че ако имате нужда от цезарово сечение, да сте психологически готови.

Защо се нуждаете от цезарово сечение

Цезарово сечение е доста стандартна процедура днес.

Извършва се все по-често, тъй като патологиите по време на бременност, за съжаление, стават все повече и повече.

Преди операцията на жената се дава анестезия без провал, след което първо се прерязва коремът (говорим за малък разрез), след това стената на матката, след това плодът се отстранява.

Няма принципна разлика между децата, които са родени по различен начин..

Има обаче малки психологически нюанси, тъй като се счита, че бебето, което е родено с цезарово сечение, не е усетило напълно, че е настъпило раждане, тъй като не си е „проправило пътя“ през родовия канал. С времето и те ще изчезнат.

Ако раждането е второ и по време на първото е извършено цезарово сечение, тогава вероятността от повторение на ситуацията е голяма. Причината за това е следната: белег от операция на матката намалява нейната свиваемост, особено в самата област, където е направен разрезът.

Когато цезаровото сечение е направено два, или дори три пъти, лекарите ще препоръчат да нямате повече деца, защото по време на бременност ще бъде по-трудно да се носи бебето и са възможни патологии.

Кога да не се прави без операция

Какви са индикациите, за които хирургичната интервенция по време на раждане е задължителна

 • Невъзможност за естествено раждане

Например, контракциите на жената вече продължават, както преди пълното разкриване на шийката на матката, а шийката на матката изобщо не се отваря.

 • Тесен таз при родилка.

Главата на плода просто няма да се побере в тазовия пръстен. Индикаторът, между другото, изобщо не се определя от ширината на бедрата..

Обикновено жените с подобна анатомична характеристика знаят предварително, че ще им бъде направено цезарово сечение, тъй като по време на ултразвука лекарят обърна внимание на това.

 • Механични препятствия по пътя на плода (миома на матката, всички видове тумори, тазови деформации).

Цезаровото сечение е рутинна процедура, тъй като всички тези характеристики са били видими на ултразвука, което е повлияло как ще протече раждането.

Може никога да не се наложи да разберете какви са контракциите (може би само тренировъчни контракции), защото лекарите няма да чакат да се появят.

 • Съществуваща възможност за руптура на матката.

Като правило се препоръчва за някои жени, които имат втори труд и вече имат „белег“ на матката от операцията.

Друга причина, която може да причини разкъсване, са многобройните раждания, поради които стените на матката са тънки.

 • Плацента превия.

Органът сякаш „стои“ по пътя на бебето, блокирайки преминаването към родовия канал.

Без цезарово сечение е възможна сериозна загуба на кръв, както при майката, така и при детето.

В случай на тази патология обикновено се прави планирано цезарово сечение точно на 38 седмици.

 • Преждевременно отлепване на плацентата.

Органът започва да се отделя от областта на матката, към която е прикрепен, преди да започне раждането.

Когато това се случи, жената има лоша болка в стомаха, кръвта се отделя от родовия канал.

Необходима е спешна хоспитализация, тъй като промените са опасни за плода, тъй като той получава хранене и кислород през плацентата.

Майката може също да бъде сериозно засегната от кървене, което се е отворило..

Индикациите са абсолютни, тъй като показват задължителна операция.

Съществуват и редица случаи, при които показанията могат да бъдат относителни, тоест жената може да роди сама, но има възможна заплаха за здравето на майката и бебето. Това включва гестоза, късогледство, захарен диабет и т.н..

Какво се случва с бебето

Няма специални промени на 38 седмици с бебето..

 • Дали работата на процесите, отговорни за координацията на движенията при бебето, все още продължава в мозъка, ще продължи и след раждането.
 • Сега детето е типично новородено, което изобщо не бърза да се роди, защото коремът ви, въпреки стегнатостта, е най-удобната къща.!
 • Червата на бебето са пълни с меконий.

При нормалното протичане на бременността мекониумът в плода не напуска толкова дълго, колкото е в матката..

В противен случай бебето може да погълне околоплодната течност с примес на оригинални изпражнения. Такива инциденти усложняват бременността и дори могат да причинят фетален дистрес..

 • По това време тестисите на момчето трябваше да се спуснат в скротума..

Случва се това да не се случи, което заплашва момчето с допълнителни усложнения..

 • За момичетата, които са родени през тази седмица на бременността, срамните устни ще бъдат увеличени - няма нужда да се плашите от това, тъй като размерът им се дължи на хормоналния фон на майката. Доста скоро всичко ще се нормализира.

Какво става с мама

38-та седмица на бременността за почти всяка жена в положението се характеризира с факта, че по това време вече има предшественици на раждането.

Освен това можете да наблюдавате целия набор от проявления в себе си, но в някои случаи те изобщо не са. Това е много възможно.!

А фактът, че няма предшественици на раждането, изобщо не означава нищо, тъй като те не са нещо задължително. Обикновено многоплодната бременност преминава без тяхното "участие".

 • Сега бузите ви са зачервени през цялото време, защото обемът на кръвта ви е достигнал своя максимум по време на бременност и кръвообращението е леко затруднено..
 • Редовно усещате тренировъчни контракции, чиято сила се е увеличила в сравнение с първите прояви на това явление.
 • Тази седмица от бременността теглото ви спира да набира, може дори да падне с няколко килограма..

Моля, обърнете внимание: Подготовката на гърдата за кърмене сега може да причини контракции - по-добре е да намалите интензивността.

Разбира се, не е факт, че се случват контракции, които ще завършат с раждане. Най-вероятно отново ще почувствате тренировъчните контракции, но не експериментирайте.

Раждането трябва да започне в най-добрия момент за вашето тяло. Не забравяйте: всичко е индивидуално!

Няма значение, че вашият приятел, с когото съвпадат сроковете ви, е бил в болницата дълго време Не се навивайте: всичко върви по план и бебето ще напусне стомаха, когато се постигне необходимия хормонален баланс в тялото.

Защо стомахът дърпа и боли на 38 седмици

По това време коремът ви може леко да намалее в обем (сега обиколката му е около 100 см), когато плодът, който е в цефалното представяне, притиска главата си към входа на малкия таз.

След това стомахът пада, което се вижда дори с невъоръжено око (често явлението е придружено от други предвестници на раждането).

От една страна, такова движение на бебето носи облекчение на стомаха и белите дробове, ограничени от такова съседство, от друга страна, натоварването на долната част на тялото се увеличава.

Поради тази промяна стомахът, особено отдолу, сега дърпа по-често, боли повече.

И в краката често можете да усетите появата на подобие на електрически разряди, показващи натиска, упражняван върху нервните окончания..

Сега долната част на гърба почти постоянно се дърпа, гърбът боли, жената започва да се дразни от фалшиви контракции.

Понякога бременна жена си мисли, че всичко я боли!

Нищо лошо в това. Главоболието е най-вероятно причинено от стрес поради постоянни мисли за раждане..

Опитайте се да отложите постоянните мисли за по-късно и по време на контракциите определено няма да сте до тях.!

Опитайте се да заспите достатъчно, проветрете стаята, в която спите, сортирайте нещата на децата - и ще видите колко бързо болката и безпокойството ще отстъпят.

Ако обаче подуването, повръщането „дойдат“ заедно с главоболието и очите започнат да се удвояват, незабавно се консултирайте с лекар.

Състоянието не е нормално и подобни признаци са характерни за прееклампсията (неспособността на майката и плода да получават хранителни вещества и кислород), което може сериозно да усложни бременността.

Предвестници на раждането

Раждането на 38 седмици е повече от нормалното и се счита за оптимално за раждането на бебе..

Бебето е напълно оформено и абсолютно готово за раждане. Плацентата също е достигнала до последния етап на зрялост.

Сега детето дори расте по-бавно, защото матката е силно разширена и по-нататъшното увеличаване на обема на плода може да попречи на раждането.

В момента теглото на бебето е около 3100 g, височината е около 50 cm.

Ако не се роди тази седмица, няма нужда да се паникьосвате: бебето все още има време да седне в корема си без всякакви последици..

Но след 40 седмици интересна ситуация лекарите ще трябва да помислят за по-нататъшна стратегия на поведение. Всъщност след известно време ще настъпи по-нататъшно осифициране на скелета на плода, което ще усложни раждането.

Тогава може да се наложи цезарово сечение.

Предтечите ще ви разкажат за близко раждане, защото някои от тях се появяват при почти всички.

 • Например, тренировъчните контракции се случват по-често, матката изглежда използва последните, за да се "приведе" в желаната форма.

Други често срещани признаци на ранно разрешаване:

 • рядко движение на плода, който тази седмица на бременността е окончателно лишен от свобода на действие;
 • увеличава се и количеството отделяне от гениталния тракт.
 • Някои може да забележат появата на съсиреци от слуз..

Не се тревожете: по този начин щепселът, който предотвратява проникването на инфекцията в матката, се откъсва.

Между другото, в случай на раздяла е по-добре да спрете да имате сексуален живот, защото вече няма "врата", която да предпазва бебето ви от нашествието на микроби.

Три етапа на раждането

Може би настоящата седмица ще бъде решаваща: ще почувствате контракции и освен това веднага ще разберете, че това изобщо не са тренировъчни контракции.

Случва се в такъв момент да заспите. Уверяваме ви: със сигурност ще се събудите сякаш от разтърсване, изпитвайки периодична болка в корема и силна болка в долната част на гърба.

Веднага щом това се случи, не се нервирайте!

Отделете време, за да разберете дали контракциите се повтарят редовно и на какъв интервал.

В случай на бременност без усложнения е по-добре да отидете в болница, когато интервалът между контракциите е достигнал пет минути. Моля, обърнете внимание: съветът се отнася за първородни жени, живеещи в близост до болницата.

Трябва да знаете: трудът е процес от три стъпки.

 • Сега сте на първия, който продължава средно 8-12 часа.

По време на него има контракции, които принуждават шийката на матката да се отвори. И това вече не е обучение на безболезнени контракции, които не се усилват или удължават с времето - бъдете готови за това. На този етап водата обикновено излиза.

 • Когато врата се отвори на 10-12 см, жената усеща: контракциите продължават, но към тях се добавя желанието за бутане - така започва вторият етап, който ще завърши с раждането на бебето.

Опитите (силни контракции на мускулите на пресата, матката и диафрагмата) позволяват на бебето да напусне стомаха ви - етапът продължава около 2 часа.

 • Третият етап е най-лесният

Състои се в раждането на плацентата (плацента, пъпна връв, фетални мембрани). Вярно е, че понякога плацентата трябва да се отстрани ръчно или дори да се извърши операция за отстраняването й - тя е толкова силно прилепнала към матката.

важно значение

Цезарово сечение на 38 седмици

Публикувано от Pitochka 26 март 2013 г.

105 452 гледания

Момичета, които са планирали цезарово сечение на 38 седмици? Колко тегло беше бебето? Беше ли узряло? Лежа в пренаталното отделение, предложих утре планирано цезарово сечение (седалищно представяне), съгласен ли съм за утре или да удължа времето? Ktg е добър, според ултразвука, бебето е доносено, тегло 3200 (но не вярвам на ултразвук, често се бърка, както нагоре, така и надолу)

Утре ще бъде 38,3 седмици, цялата бременност беше навреме.

48 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Първите признаци на бременност. Анкети.

Основи на цикъла: овулация, имплантация, жълто тяло

Ихтиолови супозитории в гинекологията

Популярни теми

Автор: Kuzya2020
Създаден преди 23 часа

Автор: Таракашка
Създаден преди 16 часа

Автор: Мама О
Създадено преди 1 час

Автор: Иришка)
Създаден преди 22 часа

Автор: Criss91
Създаден преди 14 часа

Автор: Kotik_obormotic
Създаден преди 18 часа

Автор: Олга_кк
Създаден преди 20 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

който е планирал цезарово сечение на 37-38 седмици?

Отидох в перинатала в петък, за да се срещна с лекаря, който ще ме оперира. Имам в неделя, точно 37 седмици, 3 цезарово сечение. Правим ултразвук, тя погледна кончето, всичко казва добре, шевът е 5,1 мм в средната линия, детето е на 38 седмици. Мислех, че ще си легна в понеделник, а през май числото 5-6 прокесарят. И тя ми казва, добре, всичко е добре с теб, ще те чакам на 30 април. Опитен лекар ще ти каже веднага. Който за такъв период е планирано да бъде Цезар. как се е чувствало детето.

Цезарово сечение точно на 38 N към датата на менструацията - рано?

Ще бъда много благодарен за обратната връзка от тези, които са направили планирано цезарово сечение за период от 38 седмици точно (или малко по-малко). Всичко наред ли е с бебето?
Имам изтъняване на конци от предишната COP и ще имам планирана операция на 38 седмици. Притеснявам се дали е рано за бебето?

Благодаря за обратната връзка!

за споделяне с приятели

Знаменитости в тенденция

Ева.Ру

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри работата и работата на уебсайта. Деактивирането на бисквитките може да доведе до проблеми с уебсайта. Продължавайки да разглеждате сайта, вие се съгласявате с използването на бисквитки. ясно

Цезарово сечение - преглед

Планирано цезарово сечение, което се е превърнало в спешен случай

Поздрави читатели на ревюто!

Отдавна исках да напиша този отзив, но някак си нямах достатъчно време и не можах да събера мислите си. И сега, три години по-късно, реших да пиша за това.

Дъщеря ми е родена през 2016г. Бременността ми не беше лека. Както се оказа, имах проблем, който не беше забелязан навреме - проблем с кръвта. В началото на бременността настъпи хиперкоагулация. С други думи, прекомерно съсирване на кръвта и на 8-9 седмици това се превърна в затихваща бременност. Това се случи два пъти. Освен това хормоните и други показатели бяха в ред. Благодарен съм на болничния лекар, който след втората ми замразена бременност ме посъветва да проверя хемостазата, като ме насочи към хематолог. Тогава всичко стана ясно. Анализите показаха, че имам нарушения на хемостазата, които се проявяват именно по време на бременност. В небременно състояние всички показатели са нормални. Жалко, че не срещнах този лекар, който по-рано ме насочи към правилния специалист. Но всичко се случи така, както се случи.

И така отново забременях. Хематологът беше основният ми специалист, предписва хепарини с ниско молекулно тегло за цялата бременност, с постепенно намаляване на дозата им, последвано от отмяна малко преди раждането. Всеки месец идвах на среща с хематолог и носех със себе си резултатите от изследванията, които трябваше да взема за контрол - коагулограма, подробен кръвен тест, RFMK.

Благодарен съм на всички лекари, които се погрижиха за бременността ми, благодаря им много. След рутинен преглед терапевтът и оптометрист препоръча платно цезарово сечение. Показания - възраст (над 30 години) и промени в очното дъно. Освен това последното беше най-важният аргумент в полза на цезарово сечение. Окулистът каза - „Не знам как ще се държи тялото ви и какво ще се случи след това. Може да се случи да родите с визията си на -4 и всичко ще се оправи. Или може да се случи след няколко дни вашите минус четири да бъдат например минус осем. По-добре да не рискувате ".

Не спорех с лекарите, вярвах им. Ако видят индикации за цезарово сечение, те знаят за какво говорят. Обсъдих всичко това с лекаря в родилния дом, тя ми обясни, че често се предписва планирано цезарово сечение на 38-39 седмици и определено ще трябва да отида в патологичното отделение, за да ме наблюдават. И така, на 38 седмици отидох в болницата. Всички документи бяха в ред, но по някакъв начин не нарасна заедно с ръководителя на отдела. След като ме прегледа, тя рязко каза: „И какво да правя с вас, стари хора? Имам двама от вас. И ако има някакви усложнения? Ако искам, ще ви изпратя в перинаталния регионален център точно сега, защо да се занимавам с вас? " Да кажа, че съм впечатлен от тази фраза, означава да не кажа нищо)) Бях нервен, разбира се. Моят лекар ме успокои и ми каза да не обръщам внимание, обяснявайки, че работата на завеждащия отделението е трудна, а тя е емоционален човек. На следващия ден ме очакваше нова изненада - началникът на отдела се обади на мен и на друго момиче (което също беше над 30) и тържествено ни съобщи, че планираните от нас операции ще се извършват не на 38 или 39 седмици, а на 40, а може би дори на 41-ви. И двамата бяхме много изненадани. Започнах да се притеснявам - наистина ли има нещо нередно с детето, тъй като операцията е отложена? Последвалият преглед от други лекари и ултразвуково сканиране показаха, че с бебето всичко е нормално. Като цяло това беше лично решение на ръководителя на отдела (вероятно емоционално). Следователно на моя лекар оставаше само една възможност - да наблюдава и ако изведнъж контракциите започнат по-рано - спешно Цезар.

През 2016 г. лятото в нашия район беше много горещо. В отделението беше много задушно, всички очаквахме с нетърпение настъпването на нощта, прохлада. На третия ден от престоя ми в отделението в нашето отделение момиче започна да ражда. Това беше нещо. Гестационната й възраст беше 37 седмици, от медицинска гледна точка това вече е доносена бременност. Лена (името на момичето е променено) постоянно ходеше по коридора и каза, че й е по-лесно. Въпреки това, по искане на ръководителя на отдела, периодично й се дава капка с "Ginipral". Лена в отговор на това каза само: „Да, не се притеснявайте за този„ Джинипрал “. Ако процесът е започнал, нищо не може да го спре ”. Тогава станахме свидетели на не особено приятна сцена - влизайки в нашето отделение, управителят с повишен тон каза на Лена: „Няма нужда да раждаме преди време! Все още трябва да ходите 2 дни! Бъди търпелив! " - и след това наляво. Лекарят на Лена влезе в отделението малко след това и каза: „Хелън, всичко е наред, не се притеснявай. Тя ще замине скоро и аз ще те заведа в родилната зала. Всичко е наред с вас, всичко ще се оправи с детето ".

Леглото на Лена беше до прозореца. Когато Лена беше отведена в родилната зала, никое от момичетата не бързаше да вземе освободеното легло, въпреки че беше най-луксозното място - на прозореца беше удобно на фона на жегата. Попитах дали някой би искал да се премести до прозореца. На което чух: „Не, има знак. Ако заемете мястото на този, който ражда, вие самият скоро ще родите. " Не вярвам в поличби и никога не съм чувал нещо подобно. Като цяло се преместих при Лена.

Мина почти ден. Лена роди момче, всички бяхме много щастливи за нея. По някаква причина се чувствах много спокойна. Спах добре, бях в отлично настроение. Говорихме много с момичетата. И тогава в десет вечерта започнаха контракциите. Първото нещо, което чух от момичетата беше: „Майната му! И не е минал ден, а вие раждате! Блин, всичко това е леглото на Ленка, това е знак, не трябваше да вярваш напразно! " За да бъда честен, вече не бях готов да говоря за поличби (и все още мисля, че тази поличба няма нищо общо, просто е време бебето да се роди). Момичетата отидоха при лекар. Обаждам се на съпруга си, казвам, че раждам.

Дойде дежурният лекар, прегледа го, каза, че може да е фалшива тревога. Те капеха с „Гинипралом“, инжектираха се с „No-shpa“ и „Димедрол“. Контракциите спряха. Дойдох в отделението. Чувам дежурния лекар в коридора да казва на медицинската сестра: „Отидох да раждам. Не заспивайте още. Гледайте това момиче още час. Ако трудовата дейност започне отново, обадете ми се. " Лежах тихо половин час. Но тогава всичко започна с нова сила и си спомних думите на Лена, че процесът не може да бъде спрян, ако е започнал... Момичетата отидоха да вземат медицинската сестра. Оказва се, че медицинската сестра все пак си е легнала. Влизайки в отделението, тя завъртя очи и ни изнесе много емоционална реч с пикантни изрази, чието значение се свеждаше до факта, че как вие, момичетата, го получихте, като раждате през нощта, както късмет. В отговор се усмихнах: „Започна от само себе си, не го направих нарочно“. Очевидно добрата ми воля направи впечатление, сестрата се извини, заведе ме в стаята за прегледи и отиде да вземе лекаря..

Дежурният лекар отново дойде, прегледа го, каза незабавно да се обади на моя лекар, тъй като разкриването беше започнало. Бях подготвен и откаран в родилната зала. Сложиха ме в леглото, направиха ми КТГ, всичко е нормално, наредиха ми да легна и да изчакам, докато дойде моят лекар. Не помня колко време отне. Контракциите зачестиха, усещах колко активно бебето се бута с крака, беше страшно, но все пак най-ярките моменти бяха моментите на почивка. Когато ме питат дали ми е било болезнено да изпитвам контракции, отговарям, че не помня. И е вярно. Спомням си онези моменти на почивка, които ми се сториха най-висшето блаженство. Говорих малко със съпруга си по телефона, той вече беше пристигнал в болницата, притеснен, успокои ме. Накрая пристигна моят лекар.

Казаха ми да сваля очилата си и да оставя всички неща, които взех със себе си, във фитнеса. Докараха ме в операционната. Анестезиологът ми каза как трябва да легна и ме помоли да не се движа по никакъв начин, докато той прави спинална упойка. Доста скоро спрях да усещам краката си, всичко сякаш беше замръзнало. Много съм благодарен на екипа, който ме оперира онази вечер. Бях в съзнание, лекарите бяха много приятелски настроени, периодично питаха за здравето ми, понякога се шегуваха. И тогава накрая чух плача на дъщеря ми... Показаха ми бебето ми и попитаха как искам да я нарека. И след това го сложиха на гърдите ми (собствените ми ръце бяха фиксирани). В този момент се почувствах като най-щастливият човек - видях любимата си. Тя е здрава, всичко е наред - това е основното, всичко останало е маловажно. Тогава не помня нищо, тогава имаше обща анестезия.

Събудих се вече в реанимация. Наблюдаваха ме. Казаха ми да не лъжа просто, а периодично да се обръщам от една страна на друга. След известно време ми помогнаха да стана, дръпнаха корема ми с чаршаф. Наложително е да се ходи, така че да няма слепвания. Няколко пъти дъщерята беше довеждана за много кратко време. Анестезирани. Ден по-късно ме преместиха в редовно отделение, дъщеря ми вече беше с мен в отделението. През цялото това време не усещах болка, тъй като им даваха болкоуспокояващи, освен това им инжектираха антибиотици. Всичко, свързано с постоперативните грижи - много благодаря на лекарите, за мен всичко това мина без усложнения и болка благодарение на техните грижи. Млякото се появи на третия ден след цезарово сечение (много се притеснявах от това, мислех, че няма да се появи). Неонатологът няколко пъти идваше в нашето отделение, класен специалист със страхотно чувство за хумор, показа ни как се изпомпва, как се повива бебето. Ние също бяхме нахранени добре. Най-вкусни бяха овесените ядки и печените ябълки, преди болницата бях безразличен към печените ябълки, сега много ги обичам. Сега, три години по-късно, разбирам, че имах много, много късмет с болницата. Просто в този обикновен родилен дом по това време работеха много добри специалисти. Тогава всичко ми се получи по най-добрия начин. Бих искал да вярвам, че след всички оптимизации и реформи, персоналът на родилния дом е оцелял...

Три години по-късно шевът след цезаровото сечение е почти невидим (пришиха ме спретнато) и това не ми пречи да нося отделни бански, просто не се вижда. От недостатъците на цезаровото сечение мога да откроя само два - невъзможността да бъда с детето, докато сте в реанимация (но това е необходимо, за да се отдалечи мама от операцията), а също така загубих чувствителността на кожата на стомаха си за дълго време. Но това са дреболии, основното е, че с детето всичко е наред!

Ако лекарят Ви каже, че имате индикации за цезарово сечение и не трябва да рискувате здравето на бебето, доверете се на лекаря.

Мненията за "цезарово сечение" бяха разделени. 38 или 40

Здравейте всички.
Измина 37-та седмица от бременността ми. Моят лекар, който ме водеше през Б, казва, че лягаме на 38 седмици, подготвяме се и цезарово сечение.
А лекарят, който ще направи операцията (направила е и първото спешно цезарово сечение), казва, че няма нужда да бързаме с почти 40 и след три дни ще направим.

Означава. тестовете са добри, ултразвукът е добър, кръвното налягане е стабилно, няма отоци. Наскоро плацентата се е повишила.
Има. вече 1 цезарово сечение (издържа 2 седмици, когато се стимулира раждането, няма разкритие по време на контракции в продължение на 8 часа). И на матката има белег.