Поставяйки нов белег в календара на 38 седмица от бременността, мама и нейното бебе са още по-близо до дългоочакваното събитие - раждането. В последните седмици преди дългоочакваната среща с бебето си една майка може да изпитва смесени чувства. От една страна, тя с нетърпение очаква бъдещо раждане, в нея живее несигурност, че ще се справи с болка и стрес, а от друга, вече няма търпение да види своето мъниче, да го вземе на ръце и да го погледне в очите.

Хълца ли бебето по време на бременност? Не се притеснявайте, той просто се учи да диша.

Това е друга версия на хълцане, предложена от учените. Придобивайки такъв рефлекс, докато е още в утробата, бебето ще се роди с умението да суче, което означава, че ще бъде добро и активно кърми.

През този период тялото на жената спира процеса на напълняване. Има известни затруднения в кръвообращението, в резултат на това руж постоянно играе по бузите на бъдещата майка. Бебе в утробата за повече от 37 седмици се счита за напълно доносено, т.е. раждането може да се случи от ден на ден. Ако в утробата има близнаци, тогава по правило бебетата не „чакат“ 38 седмици, а се раждат много по-рано.

На този етап плодът практически не расте, той е много тесен в утробата. През последните дни околоплодните води стават все по-малко, развива се така наречената физиологична липса на вода. Това е замислено от майката природа, за да намали риска от усложнения като пролапс на пъпната връв или погрешно представяне. Какво друго е особено в бременността от 38 седмици? Бебето хълца. Това може да се забележи от много майки. Понякога бебето може да хълца, без да спира от 30 до 60 минути, както през деня, така и през нощта, като дисбалансира бъдещата майка. В крайна сметка много жени не знаят с какво е свързано и с какво може да е изпълнено. И така, защо бебетата хълцат в утробата?

Смята се, че хълцането се причинява от свиване на диафрагмата. Ритмичното му движение причинява блуждаещия нерв, който служи като свързващо звено за всички вътрешни човешки органи..

Неговото затягане е нежелателно за тялото, така че мозъкът активира диафрагмата, която по този начин я освобождава. Диафрагмата освобождава въздух от белите дробове, тя се изхвърля през глотиса със звук, характерен за хълцане. Този механизъм се е развил при нас от времето на първите земноводни..

Съществува и хипотеза, че такива действия се случват, защото детето е погълнало околоплодната течност. Обикновено той може да погълне определено количество от тях, но ако твърде много от тях влязат в тялото на бебето, той ще се опита да премахне всичко ненужно. Трябва да проверите храненето си. Не е тайна, че всички деца имат сладък зъб и така тази функция може да се прояви в утробата. След като майката е изяла нещо сладко, бебето започва интензивно да яде околоплодните води и след това хълца. За да не се случи това, мама трябва да се ограничи до сладки храни, като сладкиши, торти, бисквити, кифлички със сладко и т.н..

Но има и не съвсем безобидна версия на хълцане. Досега нищо не е потвърдено, но също така не е опровергана хипотезата, според която хълцането възниква поради фетална хипоксия. Какво да правите, ако детето хълца?

Ако бебето хълца дълго време, това е причина да посетите лекар..

Диагнозата "хипоксия" може да бъде поставена само след подходящи изследвания, включително кардиотокография, която показва маточна активност, измервания на броя на сърдечните удари на плода, ултразвук, включително доплер - за изследване на кръвния поток между плода и плацентата. Въпреки че хълцането само по себе си не може да показва наличието на хипоксия. Определящият фактор остава прекомерната активност и подвижност на детето. Тя е тази, която показва хипоксия. Ето защо, на първо място, бъдещата майка трябва да бъде предупредена от такова безпокойство на бебето..

Как да разберем, че детето хълца в утробата? Усещанията от този процес могат да бъдат много странни: те могат да бъдат сравнени или с коремни спазми, или с ритмично потупване, или с потрепвания. Те обаче не преминават, дори ако бъдещата майка промени позицията на тялото си.

Хълцат ли всички бебета? Разбира се, не всички. Или майката просто не чува как детето й извършва такива действия. Особено неспокойни майки могат да бъдат посъветвани да влязат в позиция на коляно-лакът, като правило, след известно време бебето се успокоява. Радва само едно - това означава, че майката скоро ще се срещне с бебето си, остава много малко.

Хълцането на плода често придружава третия триместър на бременността. Много жени придават голямо значение на това поради повишената възбудимост на собствената им нервна система. Обикновено този факт не показва значителни нарушения в развитието на детето, но понякога може да показва патологични състояния..

Хълцането е рязко, но редовно свиване на дихателния мускул. Те споделят гръдния кош с диафрагмата, която се намира в коремната кухина. Това явление обикновено се случва поради нарушения в мозъка, а именно в центъра, който е отговорен за дейността и общото състояние на диафрагмата. Хълцането е рефлекс, присъщ на тялото от момента на зачеването, поради което този феномен се проявява толкова естествено в утробата, колкото след раждането на бебето.

Хълцането на бебето рядко се случва преди 28 гестационна седмица, но след това, особено на 37 седмица, някои бременни жени редовно се оплакват от странни усещания, свързани с хълцането на бебето им. Ако чувствителността на жената е повишена или тя често се вслушва в собствените си чувства, тогава хълцане може да се забележи дори преди определеното време, тъй като всъщност детето хълца до началото на третия триместър.

В медицинската практика има ситуации, когато бременните жени говорят за хълцането на бебето вече на 16-18 седмици. Този период показва началото на първите усещания, свързани с движението на бебето. Тогава вече има специално усещане, когато детето хълца, но това се случва много рядко. Бременната жена често не може да предположи какво точно се случва с детето, но тя подсъзнателно разбира, че трябва да мисли за хълцане, следователно, когато отиде на лекар, тя веднага твърди, че бебето й хълца.

За да разпознаете хълцането, трябва да знаете особеностите на проявата му при бременни жени. Прилича на малки трепери вътре в корема, които не са много забележими, но в същото време са кратки и неизменно ритмични..

Някои твърдят, че те са като щракания. Този процес не трябва да причинява дискомфорт на жената. Ако всички описани данни съвпадат, най-вероятно хълцането се случва в определен случай..

Понякога продължителното хълцане пречи на бременната жена да спи спокойно, като постоянно отвлича вниманието от обичайните си дейности и често се превръща в причина за безпокойство. Всеки плод хълца поотделно по отношение на времето и интензивността, така че дълъг процес може да бъде свързан с физически характеристики. Едно дете може да хълца само за 5 минути, друго без прекъсване за 20 минути или около половин час. Понякога признаците на хълцане на бебето в утробата изобщо не се появяват. Почти всички бебета хълцат, но в редки случаи майката, дори в края на бременността, не може да го усети. Нито присъствието, нито отсъствието на хълцане не могат да бъдат причина за вълнение, но трябва да разберете причините за това явление.

Механизмът за развитие на хълцане на 37-та седмица се задейства по две групи причини:

 1. Външни фактори. Децата често дърпат пръстите си в устата си и ги смучат. Понякога този процес е толкова активен, че бебето поглъща много околоплодна течност. Това дразни диафрагмата. Рефлекторно водата се изтласква. Тази дейност обикновено не завършва успешно, така че бебето ще хълца, докато течността премине по-надолу по хранопровода. Ритмичните контракции на диафрагмата могат да продължат дълго време и когато проблемът изчезне.
 2. Вътрешни фактори. Понякога причината за появата на хълцане е фетална хипоксия или по-малко значимо, но подобно явление. Ако дразненето на центъра на централната нервна система се появи в областта, която е отговорна за свиването на мускулите на диафрагмата, тогава хълцането може да продължи много дълго или да се повтаря доста често.

Ако хълцането се дължи на външни фактори, то може да се повтаря често, но обикновено не трае дълго. Трябва да се има предвид, че подобни причини за хълцане не се коренят в здравословни проблеми, а в добрия апетит на детето, постоянната му активност или живота на бебето.

Когато хълцането е причинено от вътрешни фактори, трябва внимателно да наблюдавате детето, тъй като при хълцане поради хипоксия се появяват нарушения на двигателния център на централната нервна система, който е отговорен по-специално за диафрагмата. Трябва да се обърне внимание на такава патология..

Хипоксията е недостатъчно доставяне на кислород в тялото на детето. Обикновено по време на хълцане на бебе с този синдром се появяват допълнителни признаци, които трябва да бъдат забелязани и взети предвид:

 1. Повишена активност на движенията при дете преди хълцане. Този ефект неизменно се причинява от липса на кислород, така че този симптом преди хълцане ясно показва наличието на хипоксия, но диагнозата може да бъде изяснена само с лекар. Понякога бебето прави ненужни движения вече при наличие на хълцане, рефлекторно изразявайки раздразнение от неудобствата.
 2. Брадикардията е намален сърдечен ритъм. Може да се забави дори при активните движения на бебето. Ако това явление се открие с ултразвук, експертите ще посочат наличието на хипоксия.
 3. Периодично увеличаване на контракциите по време на хълцане, проявяващо се рязко. С това явление хълцането е по-дълго. Отнема до половин час, може да продължи и по-дълго.
 4. Честотата на атаките е ниска, жената посочва често хълцане.

Такива признаци могат да предупреждават бременна жена, но не се страхувайте, тъй като те не показват директно хипоксия и могат да се окажат анатомични особености или последица от твърде активното поведение на детето. Възможно е да се идентифицира или напълно да се изключи хипоксията само след поредица от изследвания.

Ако се появи хълцане на плода, което е много интензивно или придружено от незначителни признаци, трябва да се консултирате с лекар за уговорка за преглед. Обикновено се дефинират два вида изследвания. Това е CTG и доплер ултразвук.

За оценка на маточните контракции е необходима кардиотокограма (CTG). Той помага точно да се идентифицират характеристиките на сърдечния ритъм на бебето. Активността на плода също се наблюдава и анализира. Заедно тези признаци са от голямо значение за благосъстоянието и развитието на плода..

CTG е напълно безопасна процедура. Не причинява вреда или болка както на майката, така и на бебето. Тази процедура се планира да се извърши при достигане на 30-та седмица от бременността, но ако възникнат усложнения, тя може да бъде предписана по всяко време..

Ултразвукът е високо прецизен ултразвуков преглед. Ако се подозира хълцане, допълнително се използва доплерометрия. Помага да се оцени правилността и възможните отклонения в процеса на осигуряване на кръвоснабдяване в структура, взаимосвързана по схемата: майка - плацента - плод. Тази процедура ви позволява да прецените дали в съдовете влиза достатъчно кръв, както и да проверите здравето и възможните отклонения в работата на сърдечния мускул.

Доплер, ако е необходимо, помага да се оцени работата и състоянието на плацентата. Този тест ви позволява точно да определите качеството на снабдяването с кислород на бебето. Това проучване не вреди на майката и бебето, така че можете да го направите по всяко време за ваше спокойствие..

Жена идва при лекаря и говори за проблема, след което лекарят извършва необходимите манипулации и след това ги изпраща за диагностични изследвания. Процедура:

 1. Доставка на набор от стандартни тестове от жена.
 2. Сърдечният ритъм на плода се слуша със стетоскоп, за да се направи предварителна оценка на състоянието на детето.
 3. Необходими са прегледи не само за откриване на фетална хипоксия, но и други усложнения на бременността, които могат да доведат до хълцане.
 4. Предприемане на мерки за лечение, ако се установят патологии. Обикновено всички препоръки са жената да спазва ежедневието, да прави правилните движения..

Ако хълцането не е причинено от хипоксия, тогава не са необходими специални действия от майката, тъй като здравето на детето не се влошава.

Понякога бебето хълца през нощта или този процес се проявява твърде рязко, което може да причини дискомфорт за бременна жена.

Можете да успокоите хълцането на бебето си в утробата, като направите следното:

 1. Разходка сред природата, достъп до чист въздух, дори до територията на открит балкон. Това действие може да се извърши само когато се носят дрехи за времето и през деня..
 2. Промяна на позицията на тялото за търсене на позиции, в които детето спира да хълца. Можете да се преместите настрани или да огънете лактите и коленете. Ако жената намери оптималната позиция, за да успокои бебето си, тя може да осигури лесна бременност..
 3. Трябва да се опитате да не ядете сладки храни преди лягане, особено когато забележите, че именно сладкишите причиняват хълцане на бебето.
 4. Можете да говорите с детето си, нежно да погалите корема си.

Понякога трябва да понасяте атаки на хълцане на детето, тъй като горните методи не помагат. Необходимо е да се експериментира с физическата активност, която се предприема, с консумираната храна, тогава има възможност да се открие причината за хълцането при детето. В допълнение към обективните физически причини, хълцането при бебе може да бъде причинено от пренапрегнато психоемоционално състояние на майка му, така че трябва да запазите спокойствие и весело настроение.

(1 глас, средно: 5 от 5)

Хълцането е свързано със свиване на диафрагмата. Ритмичното свиване на диафрагмата се причинява от блуждаещия нерв, който свързва всички вътрешни органи на човек и преминава през диафрагмата. Неговото затягане може да повлияе отрицателно на жизнената дейност на тялото, поради което до мозъка се изпраща сигнал за свиването на диафрагмата, което прави възможно освобождаването на блуждаещия нерв. Звуковата характеристика на хълцане се получава поради факта, че въздухът се отстранява от белите дробове (диафрагмата, като че ли, изтласква) през затворения глотис. Учените разгледаха въпроса за появата на хълцане и стигнаха до заключението, че този механизъм е преминал с нас през всички етапи на еволюцията и съществува от времето, когато на Земята се появяват първите земноводни, които вече са имали бели дробове, но все още дишат през хрилете. Когато глотисът е затворен, те източват вода през хрилете, за да не попадне в белите дробове и да не пречи на дишането, тоест рефлекс, подобен на хълцане, помага на земноводните да започнат да дишат.

Но случва ли се хълцане в утробата дори преди бебето да започне да диша самостоятелно? Очевидно учените предполагат, че това е един и същ етап за научаване на самостоятелно дишане и сучене, като пълзене - това е ученето за ходене в бъдеще. Тоест, доносеното бебе, което има достатъчно в стомаха на майката, впоследствие ще суче добре и активно в гърдите, което например не винаги има време бебето да се научи.

Има и хипотеза, че в утробата бебето поглъща определено количество околоплодни води, които след това се отделят с урината, но понякога ги поглъща над нормата и след това хълца, за да премахне излишното. Можете да проследите храненето и реакциите на бебето, може би той харесва някакъв вкус, най-често сладък, както повечето деца. И тогава, когато майката яде сладкиши, бебето започва да поглъща околоплодни води и след това хълца. Оказва се, че една жена просто не може да яде сладкиши през нощта, за да спи спокойно.

Най-обезпокоителната версия на хълцането е свързана с хипоксия, тоест липса на кислород за плода. Все още няма потвърждение или опровержение на тази теория. Ако бебето ви притеснява с хълцане, например хълцане няколко дни подред, може наистина да си струва да посетите лекар. За точно диагностициране на хипоксия лекарят може да предпише кардиотокография, която позволява да се определи активността на матката, да се измери броят на сърдечните удари на плода, както и ултразвук с доплер, който ви позволява да изследвате кръвния поток между плацентата и плода. Въпреки че като цяло хълцането не може да бъде единственият симптом на хипоксия. Обикновено, когато бебето няма достатъчно кислород, то става прекалено активно и подвижно. И този симптом е точно това, което е основно в диагнозата - хипоксия.

Друга версия за появата на хълцане в утробата също е свързана с дишането. Детето се научава да диша, като използва диафрагмата. След такива упражнения се появява хълцане..

Каквото и да е обяснението, най-важното е да не се притеснявате, разберете, че хълцането е естествено и повечето бебета хълцат в корема си, така че просто бъдете търпеливи и не се навивайте с всякакви страхове. По-добре погладете корема, говорете с бебето си, може би това по някакъв начин ще го разсее и то ще спре да хълца.

Бременна в 38 седмици. Детето хълца: каква е причината?

Поставяйки нов белег в календара на 38 седмица от бременността, мама и нейното бебе са още по-близо до дългоочакваното събитие - раждането. В последните седмици преди дългоочакваната среща с бебето си една майка може да изпитва смесени чувства. От една страна, тя с нетърпение очаква бъдещо раждане, в нея живее несигурност, че ще се справи с болка и стрес, а от друга, вече няма търпение да види своето мъниче, да го вземе на ръце и да го погледне в очите.

Хълца ли бебето по време на бременност? Не се притеснявайте, той просто се учи да диша.

Това е друга версия на хълцане, предложена от учените. Придобивайки такъв рефлекс, докато е още в утробата, бебето ще се роди с умението да суче, което означава, че ще бъде добро и активно кърми.

През този период тялото на жената спира процеса на напълняване. Има известни затруднения в кръвообращението, в резултат на това руж постоянно играе по бузите на бъдещата майка. Бебе в утробата за повече от 37 седмици се счита за напълно доносено, т.е. раждането може да се случи от ден на ден. Ако в утробата има близнаци, тогава по правило бебетата не „чакат“ 38 седмици, а се раждат много по-рано.

На този етап плодът практически не расте, той е много тесен в утробата. През последните дни околоплодните води стават все по-малко, развива се така наречената физиологична липса на вода. Това е замислено от майката природа, за да намали риска от усложнения като пролапс на пъпната връв или погрешно представяне. Какво друго е особено в бременността от 38 седмици? Бебето хълца. Това може да се забележи от много майки. Понякога бебето може да хълца, без да спира от 30 до 60 минути, както през деня, така и през нощта, като дисбалансира бъдещата майка. В крайна сметка много жени не знаят с какво е свързано и с какво може да е изпълнено. И така, защо бебетата хълцат в утробата?

Смята се, че хълцането се причинява от свиване на диафрагмата. Ритмичното му движение причинява блуждаещия нерв, който служи като свързващо звено за всички вътрешни човешки органи..

Неговото затягане е нежелателно за тялото, така че мозъкът активира диафрагмата, която по този начин я освобождава. Диафрагмата освобождава въздух от белите дробове, тя се изхвърля през глотиса със звук, характерен за хълцане. Този механизъм се е развил при нас от времето на първите земноводни..

Съществува и хипотеза, че такива действия се случват, защото детето е погълнало околоплодната течност. Обикновено той може да погълне определено количество от тях, но ако твърде много от тях влязат в тялото на бебето, той ще се опита да премахне всичко ненужно. Трябва да проверите храненето си. Не е тайна, че всички деца имат сладък зъб и така тази функция може да се прояви в утробата. След като майката е изяла нещо сладко, бебето започва интензивно да яде околоплодните води и след това хълца. За да не се случи това, мама трябва да се ограничи до сладки храни, като сладкиши, торти, бисквити, кифлички със сладко и т.н..

Но има и не съвсем безобидна версия на хълцане. Досега нищо не е потвърдено, но също така не е опровергана хипотезата, според която хълцането възниква поради фетална хипоксия. Какво да правите, ако детето хълца?

Ако бебето хълца дълго време, това е причина да посетите лекар..

Диагнозата "хипоксия" може да бъде поставена само след подходящи изследвания, включително кардиотокография, която показва маточна активност, измервания на броя на сърдечните удари на плода, ултразвук, включително доплер - за изследване на кръвния поток между плода и плацентата. Въпреки че хълцането само по себе си не може да показва наличието на хипоксия. Определящият фактор остава прекомерната активност и подвижност на детето. Тя е тази, която показва хипоксия. Ето защо, на първо място, бъдещата майка трябва да бъде предупредена от такова безпокойство на бебето..

Как да разберем, че детето хълца в утробата? Усещанията от този процес могат да бъдат много странни: те могат да бъдат сравнени или с коремни спазми, или с ритмично потупване, или с потрепвания. Те обаче не преминават, дори ако бъдещата майка промени позицията на тялото си.

Хълцат ли всички бебета? Разбира се, не всички. Или майката просто не чува как детето й извършва такива действия. Особено неспокойни майки могат да бъдат посъветвани да влязат в позиция на коляно-лакът, като правило, след известно време бебето се успокоява. Радва само едно - това означава, че майката скоро ще се срещне с бебето си, остава много малко.

Майките забелязват, че с настъпването на 38 седмици от бременността бебето хълца все по-често. И ако една жена очаква с нетърпение първите движения, тогава хълцането може да предизвика смесени чувства. Несигурността на лекарите само добавя съмнения и несигурност - всичко нормално ли е??

Трудно е да се каже колко дискомфорт бебешкото хълцане може да достави на бъдещата майка. По-скоро не говорим за физическо неудобство, а за вътрешни преживявания..

Ритмичните движения, подобни на потрепването, могат да бъдат свързани с различни причини. Трябва да се обърне внимание на характеристиките на процеса: колко време отнема, колко често се случва, дали е придружено от някакви болезнени усещания или повишена активност на плода. Ако говорим за непрекъснато хълцане, придружено от необичайно висока активност, това е повод за безпокойство. Ако няма съпътстващи неудобства, можете да се успокоите.

Ако е налице вълнение, нежното поглаждане и разговорите с бебето със сигурност ще помогнат за успокояване.

Причините за тези контракции, усещани от майките, се считат за:

 • Бебето поглъща околоплодната течност. В този случай майката ще може да определи причинно-следствената връзка между наскоро изядения продукт и появата на хълцане. Бебето, усещайки приятния вкус на околоплодната течност, се опитва да погълне повече от тях. Но след това излишната течност трябва да бъде "отстранена" чрез хълцане. Най-често активирането настъпва след ядене на сладкиши и лакомства. Трябва да коригирате диетата си, като изключите „дразнещи храни“.
 • Контракция на диафрагмата. За да се избегне прищипване на блуждаещия нерв, до мозъка се изпраща сигнал за свиване на диафрагмата, така че тя да може да се освободи. Процесът на изтласкване на въздуха от белите дробове е придружен от характерен хълцащ звук. Това може да се счита за стъпка към ученето на бебето в бъдеще да суче или диша..
 • Кислородно гладуване, хипоксия. Тази версия има право да съществува само при наличие на други съмнителни симптоми - прекомерна активност, например. По този начин детето сигнализира за липса на кислород. Продължителността на ритмичните контракции също трябва да бъде предупредена - обикновено бебето може да хълца от 30 до 60 минути до 3 пъти на ден. Ако детето значително надвишава тези показатели, тогава не трябва да отлагате посещението при лекар. Той ще слуша сърдечния ритъм, ако е необходимо, ще предпише допълнителни изследвания: кардиотокография, ултразвуково изследване с доплерометрия.

Ако бебето ви хълца на 38 седмица бременност, това показва, че то се готви да се срещне с вас и новия свят, като се адаптира, развива необходимите умения. Много по-често това причинява обич у бъдещите родители, отколкото безпокойство..

Поставяйки нов белег в календара на 38 седмица от бременността, мама и нейното бебе са още по-близо до дългоочакваното събитие - раждането. В последните седмици преди дългоочакваната среща с бебето си една майка може да изпитва смесени чувства. От една страна, тя с нетърпение очаква бъдещо раждане, в нея живее несигурност, че ще се справи с болка и стрес, а от друга, вече няма търпение да види своето мъниче, да го вземе на ръце и да го погледне в очите.

Хълца ли бебето по време на бременност? Не се притеснявайте, той просто се учи да диша.

Това е друга версия на хълцане, предложена от учените. Придобивайки такъв рефлекс, докато е още в утробата, бебето ще се роди с умението да суче, което означава, че ще бъде добро и активно кърми.

През този период тялото на жената спира процеса на напълняване. Има известни затруднения в кръвообращението, в резултат на това руж постоянно играе по бузите на бъдещата майка. Бебе в утробата за повече от 37 седмици се счита за напълно доносено, т.е. раждането може да се случи от ден на ден. Ако в утробата има близнаци, тогава по правило бебетата не „чакат“ 38 седмици, а се раждат много по-рано.

На този етап плодът практически не расте, той е много тесен в утробата. През последните дни околоплодните води стават все по-малко, развива се така наречената физиологична липса на вода. Това е замислено от майката природа, за да намали риска от усложнения като пролапс на пъпната връв или погрешно представяне. Какво друго е особено в бременността от 38 седмици? Бебето хълца. Това може да се забележи от много майки. Понякога бебето може да хълца, без да спира от 30 до 60 минути, както през деня, така и през нощта, като дисбалансира бъдещата майка. В крайна сметка много жени не знаят с какво е свързано и с какво може да е изпълнено. И така, защо бебетата хълцат в утробата?

Смята се, че хълцането се причинява от свиване на диафрагмата. Ритмичното му движение причинява блуждаещия нерв, който служи като свързващо звено за всички вътрешни човешки органи..

Неговото затягане е нежелателно за тялото, така че мозъкът активира диафрагмата, която по този начин я освобождава. Диафрагмата освобождава въздух от белите дробове, тя се изхвърля през глотиса със звук, характерен за хълцане. Този механизъм се е развил при нас от времето на първите земноводни..

Съществува и хипотеза, че такива действия се случват, защото детето е погълнало околоплодната течност. Обикновено той може да погълне определено количество от тях, но ако твърде много от тях влязат в тялото на бебето, той ще се опита да премахне всичко ненужно. Трябва да проверите храненето си. Не е тайна, че всички деца имат сладък зъб и така тази функция може да се прояви в утробата. След като майката е изяла нещо сладко, бебето започва интензивно да яде околоплодните води и след това хълца. За да не се случи това, мама трябва да се ограничи до сладки храни, като сладкиши, торти, бисквити, кифлички със сладко и т.н..

Но има и не съвсем безобидна версия на хълцане. Досега нищо не е потвърдено, но също така не е опровергана хипотезата, според която хълцането възниква поради фетална хипоксия. Какво да правите, ако детето хълца?

Ако бебето хълца дълго време, това е причина да посетите лекар..

Диагнозата "хипоксия" може да бъде поставена само след подходящи изследвания, включително кардиотокография, която показва маточна активност, измервания на броя на сърдечните удари на плода, ултразвук, включително доплер - за изследване на кръвния поток между плода и плацентата. Въпреки че хълцането само по себе си не може да показва наличието на хипоксия. Определящият фактор остава прекомерната активност и подвижност на детето. Тя е тази, която показва хипоксия. Ето защо, на първо място, бъдещата майка трябва да бъде предупредена от такова безпокойство на бебето..

Мили майки! И как да се определи, че бебето хълца в корема?

Много интересно. Имам 32 седмици. Усещам как се върти и бие. И не знам как хълца, чудесно е, ако можете да го чуете, поне малко b)))))))

Как да разберем, че детето хълца в утробата? Усещанията от този процес могат да бъдат много странни: те могат да бъдат сравнени или с коремни спазми, или с ритмично потупване, или с потрепвания. Те обаче не преминават, дори ако бъдещата майка промени позицията на тялото си.

Вътрематочно хълцане при плода на medicalmed.us

21 ноември 2013 г. Но понякога жената започва да разбира. как се чувства хълцането на плода. Но в някои случаи хълцането на бебе в утробата може.

Хълцат ли всички бебета? Разбира се, не всички. Или майката просто не чува как детето й извършва такива действия. Особено неспокойни майки могат да бъдат посъветвани да влязат в позиция на коляно-лакът, като правило, след известно време бебето се успокоява. Радва само едно - това означава, че майката скоро ще се срещне с бебето си, остава много малко.

29 март 2014 г. 22:55

При чифтосването трябва да се допускат здрави, добре хранени животни, които нямат дефекти, с висока физическа активност и с добър апетит..

22 август 2012 г. 19:06

Колко време отнема раждането? Как върви трудът? Преди началото на раждането хипофизната жлеза и плацентата на плода започват да отделят хормона окситоцин и други вещества, които причиняват контракции на матката..

19 юни 2015 г. 14:08 ч

Текст: Татяна Маратова Снимка: TS / Fotobank.ru Някои родители на едномесечно бебе са сигурни, че един месец е твърде кратко време, за да може бебето им да овладее каквато и да е друга наука, освен как да се храни, кака и крещи денонощно.

16 януари 2011 г. 13:14

29 седмици до нас. Бебешко хълцане?

Коремчето на момчето ми е вече на 29 седмици. Нямам търпение за ултразвук 32 седмици. Чудя се как ще бъде бебето ми? Мисля да започна да купувам някои неща както в болницата, така и на бебето. Признавам си, че много се страхувам да раждам, затова всеки ден чета истории за раждането в интернет. По някаква причина ми се струва, че бебето ми ще се роди по-рано от ден X)))) Понякога усещам ритмично потрепване в стомаха с продължителност 2-3 минути. Четох, че бебетата могат да хълцат в стомаха, поглъщайки околоплодна течност. Но преди това не бях ял нищо сладко. Когато казах на съпруга си, че бебето хълца, той ме погледна така, сякаш съм глупак))) Вероятно все пак трябва да попитате лекаря.

Знаете ли, и аз се натъкнах на това, но когато казах на приятелите си, че бебето ми хълца, те ми се подиграваха и ми се кикотеха. Беше толкова обидно, чувствам се, че съм МАМА.

Моето бебе постоянно хълцаше) дълго време, това се случи) всичко е наред) всички също ми се смееха) дори роднини)

По-добре е да не четете истории за раждането))) Като цяло е по-добре да се абстрахирате, да направите нещо, така че всякакви мисли да не ви идват в главата. Също така си мислех, че ще родя по-рано. На 35-та седмица вече бях готов да отида всеки момент. Но в крайна сметка отидох до 40 седмици и 2 дни. Бебетата наистина могат да хълцат. Те поглъщат вода и хълцат. Бебетата правят много неща в стомаха. нека съпругът й да не мисли, че и там няма като във фантастични филми за клонинги, докато безжизнените кукли висят. )))) Но лекарят трябва да е сигурен да разкаже за това, т.к. това може да е признак на хепоксия. По-добре да проверите този момент.

Късмет. Повече позитивност. Всичко ще бъде наред. Хората не се интересуват от четене за добро и лесно раждане. По-интересно е да се чете за всякакви страхове. Но всъщност най-често всичко завършва много добре и лесно..

Ирина 10:08 25-02-2014 1

Синът ми редовно хълца в корема, можеше дори няколко пъти на ден, но не всеки ден! Между другото, там също се изпикват околоплодните води, това е нормално, водите се обновяват напълно веднъж или два пъти на ден! И когато лялката хълца в корема, е толкова готино, всеки, който иска, може да хълца (мама, сестра, съпруг) и той не може да се скрие, хълца, защото)))) Между другото, също бях сигурен, че ще родя предсрочно и родих точно на 39 седмици! Доста бързо за 2,5 часа! Последните контракции са разбира се болезнени, основното е да издържите и да изчакате, вече не боли! Щастлива и лесна доставка до вас!

Бебето хълца - това е нормално, не се притеснявайте! Но не е нужно да изневерявате, да ви плаши с преждевременно раждане. Всичко ще се оправи с теб, погледни!

Поставете ръката на съпруга си до стомаха, оставете го да определи за какъв вид вълнение става: хълцане или нещо друго. Няма да определи, разбира се, но поне ще спре да се подиграва

Източници: Все още няма коментари!

Първите фетални движения обикновено започват в средата на втория триместър, а през третия може да се добави ново усещане към вече извикналите придърпвания: ритмични, пулсиращи контракции в корема, понякога плашещи бъдещата майка.

Така се появява хълцането на бебето вътре в утробата. Наистина ли нероденото дете може да хълца, защо се случва това, вредно ли е за него, нормално ли е отсъствието на такива усещания - статията, адресирана до бъдещи майки, отговаря на тези въпроси.

Причините за хълцане, дори при възрастни, не са напълно изяснени. Няма консенсус относно причините за хълцане при дете, което расте в корема на майката..

Но експертите потвърждават способността му да хълца, тъй като през периода на вътрематочно развитие се формират всички системи и органи, започват да се появяват много рефлекси и хълцането е един от тях.

Вътрематочното хълцане е свързано със съзряването на дихателната и централната нервна система и процесите, протичащи с плода. Тя:

 • Придружава опитите за дишане и преглъщане, представлява тренировка на белите дробове и диафрагмата;
 • Показва, че централната нервна система на бебето е достатъчно оформена, за да контролира рефлекторните реакции;
 • Е реакция на дразнене на диафрагмата в резултат на прекомерно количество околоплодни води, погълнати от детето.

Но има и друга версия защо бебето хълца в корема на майката и тя е по-малко оптимистична: хълцането се обяснява с опитите на организма да получи повече кислород, липсата на който е характерна за опасно състояние - фетална хипоксия.

Хипоксията е придружена от бурни, активни движения на детето в утробата, неспокойното му поведение и майката причиняват дискомфорт, дори болка. А атаките на хълцане са по-продължителни, случват се по-често. В този случай си струва да се свържете с лекар, който може да препоръча допълнителен преглед:

 • Изследването на сърдечния ритъм на плода чрез кардиотокография - хипоксията се характеризира с повишена честота;
 • Изследване на плацентарните съдове чрез доплер сонография - при хипоксия притокът на кръв в тях е по-малко интензивен.

Ако хълцането не е придружено от други обезпокоителни симптоми и не създава впечатление за непрекъснатост, няма причина за безпокойство. Това е нормален физиологичен процес, знак, че вътрематочното развитие протича според програмата, предоставена от природата. Контракциите на диафрагмата имат лек масажиращ ефект върху съседните органи, полезен е само за тях. И бебето не изпитва дискомфорт при вътрематочно хълцане. Но причините и лечението на хълцане при бебетата вече правят по-съвестно решаването на този проблем.

Бъдещите майки описват своите усещания, когато бебето им хълца в стомаха, като леки, равномерни и ритмични тласъци, тиктакане, потупване, вибрации, пулсации. Те могат да продължат няколко минути или час, да се повтарят веднъж на ден или многократно..

И още един материал по този въпрос за храненето за бременни жени.

Но някои бременни жени не изпитват нищо от това и се притесняват. Липсата на такива усещания е нормално, може да бъде причинено от по-голяма дебелина на подкожната мастна тъкан, особености на местоположението на плацентата.

Първото движение на бебето в утробата е най-радостният и трогателен момент за всяка бъдеща майка. И, разбира се, всяка жена очаква с нетърпение този момент..

Но се случва така, че някои от движенията на детето носят дискомфорт и дори болка. И когато бебето започне да хълца, мнозина се съмняват дали всичко е наред с него. И така, нека разберем защо бебето все пак хълца.

Повечето жени през втората половина на бременността (някъде през 3 триместър, понякога и по-рано) усещат почти точно изразени контракции на бебето в утробата. Но не само, че подобни контракции могат да продължат 10-20 минути, а понякога и повече, те също не винаги са приятни за майката. Случва се някои жени да не го понасят добре. А много майки дори не знаят какво се случва с бебето в утробата..

Причините, поради които хълцането на бебето са доста противоречиви, защото дори лекарите не могат да се съгласят по този въпрос. Наистина ли бебето хълца в корема на мама? И какво може да показва този сигнал?

 1. Според много гинеколози от около 28 гестационна седмица бебето просто започва да се научава да суче и да тренира да диша. И в процеса на такова обучение той поглъща малко околоплодната течност. Това впоследствие става причината, поради която диафрагмата се свива и детето просто хълца. И в това няма нищо странно, защото бебето вече знае как да се прозява. Хълцането е безусловен рефлекс, който има всяко новородено и се полага дори в утробата.
 2. Друго мнение казва, че хълцането е доказателство за нормалното развитие на централната нервна система на плода. Така че, ако бебето хълца, дори трябва да се радвате. Този процес не създава неудобства на мъника и е напълно безопасен за него. Освен това си струва да се отбележи, че ако детето не прави такива хълцащи движения или вие не ги чувствате, това изобщо не означава, че нещо не е наред с него. Просто всеки има различни прагове на чувствителност..
 3. За съжаление има и много разочароваща версия защо такива неразбираеми ритмични контракции могат да възникнат в утробата. Нещо повече, много поддръжници на тази причина са сигурни, че хълцането е признак за липса на кислород в бебето, тоест тежка хипоксия. И с такива засилени движения, подобни на факта, че бебето хълца, той се опитва да получи допълнителна порция кислород и дава откровен SOS сигнал.

Струва си да се отбележи, че такава диагноза не се поставя само въз основа на факта, че детето излъчва движения, подобни на хълцане. Има много други признаци на липса на кислород в утробата. Също така трябва да обърнете внимание на увеличаване на активността на детето, или рязко намаляване на него, както и увеличаване на продължителността на подобни контракции. Освен това самият лекар трябва да ви изпрати на допълнителен преглед, за да разберете точно защо възникват подобни подозрения..

Ако искате да избегнете този проблем и освен това искате вашето бебе да се чувства добре в стомаха, има някои предпазни мерки:

 • Прекарвайте повече време на открито (ходенето е най-добрият начин да запазите здравето на бебето си);
 • Спрете да пушите (ако още не сте го направили) и не дишайте дим (защо бебето трябва да страда?);
 • Откажете се от наркотици, алкохол и също не се самолекувайте (в противен случай може да възникнат много други проблеми, докато сте още в утробата);
 • Не прекарвайте много време в лошо проветриви и задушни места;
 • Избягвайте неприятното безпокойство (тук е ясно защо);
 • Правете дихателни упражнения (те ще помогнат за насищане на кръвта с кислород, което означава, че детето ще получи необходимото количество);
 • Ако имате хронични заболявания, тогава имате риск от развитие на хронична хипоксия и тогава причината, поради която хълцането на бебето наистина не е утешителна. Трябва да посещавате редовно Вашия лекар.

Най-важното е, винаги помнете, че детето чувства всички грижи и притеснения на майката, така че се опитайте да мислите за доброто и да се настройвате само на положителното! Основното е да водите здравословен начин на живот и да се храните добре.!

Причините, поради които детето периодично хълца в стомаха по време на своето развитие

Страхотна статия! На 27 седмици съм и не мога да разбера хълцането на бебето или ми се струва. Вече си помислих, че може би нещо не е наред с него. Сега всичко е ясно - крещи! И аз знам как да го успокоя!))

Дъщеря ми хълцаше в корема много често, всички кръвообращения бяха нормални. След раждането хълцането не изчезва - хълцане след всяко хранене. В началото се паникьосах, но лекарите казаха, че всичко е наред. Постепенно хълцането става все по-рядко и вече на 8 месеца. изобщо не хълца, добре или толкова много рядко.

Е, накрая намерих подробен отговор, родих вече преди половин година, но все още се чудех защо бебето ми хълца в корема толкова често през цялата бременност! Аз също се притеснявах от това, оказва се, че всичко е в ред!

Е, накрая, поне някъде обясниха причините за хълцането на бебето. Когато за пръв път почувствах това, събудих съпруга си, не можах да разбера какво точно се случва, но се оказа просто хълцане) Лекарят изложи само версията с хипоксия, която ужасно ме изплаши. Прочетох статията - успокоих се.

Бебето ми хълцаше в стомаха много често. След като прочетох много информация, ме беше страх. че й липсва кислород. Започнах да ходя по-често. Роди се здраво момиче. Основното нещо е да не изневерявате твърде много и да вярвате в доброто!

Сайтът „Първороден” ​​е рядък, защото се опитва да открои различни възгледи по въпросите за отглеждането и грижите за децата в началото на живота им; описват положителните и отрицателните аспекти, използването на различни детски неща, както и предимствата и недостатъците на сегашните и традиционните методи за грижа за дете; помагат за навигация, родителите на бебето в голямо разнообразие от продукти за деца.

ПОПУЛЯРНИ КАТЕГОРИИ

PERVENETS.COM © 2014-2016 - Всички права запазени.

Източници: Все още няма коментари!

Майките забелязват, че с настъпването на 38 седмици от бременността бебето хълца все по-често. И ако една жена очаква с нетърпение първите движения, тогава хълцането може да предизвика смесени чувства. Несигурността на лекарите само добавя съмнения и несигурност - всичко нормално ли е??

Трудно е да се каже колко дискомфорт бебешкото хълцане може да достави на бъдещата майка. По-скоро не говорим за физическо неудобство, а за вътрешни преживявания..

Ритмичните движения, подобни на потрепването, могат да бъдат свързани с различни причини. Трябва да се обърне внимание на характеристиките на процеса: колко време отнема, колко често се случва, дали е придружено от някакви болезнени усещания или повишена активност на плода. Ако говорим за непрекъснато хълцане, придружено от необичайно висока активност, това е повод за безпокойство. Ако няма съпътстващи неудобства, можете да се успокоите.

Ако е налице вълнение, нежното поглаждане и разговорите с бебето със сигурност ще помогнат за успокояване.

Причините за тези контракции, усещани от майките, се считат за:

 • Бебето поглъща околоплодната течност. В този случай майката ще може да определи причинно-следствената връзка между наскоро изядения продукт и появата на хълцане. Бебето, усещайки приятния вкус на околоплодната течност, се опитва да погълне повече от тях. Но след това излишната течност трябва да бъде "отстранена" чрез хълцане. Най-често активирането настъпва след ядене на сладкиши и лакомства. Трябва да коригирате диетата си, като изключите „дразнещи храни“.
 • Контракция на диафрагмата. За да се избегне прищипване на блуждаещия нерв, до мозъка се изпраща сигнал за свиване на диафрагмата, така че тя да може да се освободи. Процесът на изтласкване на въздуха от белите дробове е придружен от характерен хълцащ звук. Това може да се счита за стъпка към ученето на бебето в бъдеще да суче или диша..
 • Кислородно гладуване, хипоксия. Тази версия има право да съществува само при наличие на други съмнителни симптоми - прекомерна активност, например. По този начин детето сигнализира за липса на кислород. Продължителността на ритмичните контракции също трябва да бъде предупредена - обикновено бебето може да хълца от 30 до 60 минути до 3 пъти на ден. Ако детето значително надвишава тези показатели, тогава не трябва да отлагате посещението при лекар. Той ще слуша сърдечния ритъм, ако е необходимо, ще предпише допълнителни изследвания: кардиотокография, ултразвуково изследване с доплерометрия.

Ако бебето ви хълца на 38 седмица бременност, това показва, че то се готви да се срещне с вас и новия свят, като се адаптира, развива необходимите умения. Много по-често това причинява обич у бъдещите родители, отколкото безпокойство..

Начало Бременност и раждане Хълцане на плода по време на бременност: опасност или норма?

Започвайки от около 25 седмици, повечето бъдещи майки започват да усещат нови ритмични движения в стомаха си, понякога причинявайки дискомфорт или дори болка. Причината за това състояние е хълцане на плода по време на бременност - ритмично изразени фетални контракции.

Хълцането на плода по време на бременност е пряко свързано с контракциите на диафрагмата, точно както при всеки възрастен. Ритмичните контракции провокират дразнене на блуждаещия нерв, който преминава през диафрагмата, свързвайки всички човешки вътрешни органи.

Хълцането може да се появи всеки ден или няколко пъти на ден, а понякога, напротив, рядко. Случва се така, че някои бъдещи майки изобщо не усещат тези леки тласъци. Това изобщо не означава, че това говори за някакъв вид патология, просто всяка жена има свой собствен чувствителен праг. Понякога бременната жена просто не може да улови малките трепети на плода. Често бебето започва да хълца веднага щом се роди. Това се дължи на факта, че хълцането е необходим рефлекс. положени в утробата.

Причините за появата на хълцане в плода. могат да бъдат различни. Прекомерното дразнене на диафрагмата може да бъде причинено от факта, че бебето активно смуче пръст, в резултат на което поглъща околоплодната течност, която излиза в малко количество с урината и ако има излишък, се появява хълцане. Това явление се приравнява на хълцането, което се появява при възрастни след обилно хранене..

Според лекарите честото хълцане на плода е показател за нормалното развитие на централната нервна система на децата, както и подготовка за смучене и спонтанно дишане след раждането..

Също така беше установено, че появата на хълцане при бъдещо бебе може да провокира:

 • настроението на бременна жена, или по-скоро резки промени в нейното емоционално състояние;
 • общуване с родителите, което се случва чрез леко поглаждане на корема или отдалечено „участие“ в разговора им;
 • повишена физическа активност на бъдещата майка, по време на която детето е в състояние да погълне много околоплодна течност.

Честата проява на хълцане при нероденото бебе е нормална физиологична проява на живота на плода, която е сравнима с дишането, прозяването или преглъщането.

Самото бебе не изпитва никакъв дискомфорт. Освен това хълцането на плода действа върху тялото на детето като масаж, който подобрява функционирането на вътрешните органи, червата и сърцето на плода..

Ако обаче няколко дни бебето има хълцане, което продължава повече от 20 минути и е придружено от разбъркване и прекомерна активност, това може да е индикатор, че детето няма достатъчно кислород, поради което бебето развива хипоксия.

Хипоксията не е независимо заболяване, тя се появява в резултат на някакви патологични процеси, които се случват в женското тяло, или плацентата, или в плода.

Липсата на кислород допринася за появата на по-сериозни нарушения в организма, както и за промени в различни метаболитни процеси.

Последиците от хипоксията зависят главно от това кога е открита.

Ако плодът не спира хълцане в продължение на няколко дни, което освен това е придружено от енергично движение на плода, трябва спешно да се консултирате с лекар, който при необходимост ще назначи допълнителен преглед.

Не забравяйте обаче, че въпреки факта, че хълцането на плода може да бъде сигнал за такова неприятно заболяване, често този процес е естествен, така че трябва да се приема като нормално разбъркване.

Бременността винаги е свързана с чувство за извисяване, радостно очакване и ежедневни нови усещания. Всяка майка с трепет и нетърпение очаква първите движения на бебето, когато то започне да се преобръща и да се движи вътре в нея. Но понякога такива движения озадачават мама, защото тя ги усеща в долната част на корема и за доста дълго време, а процесът е придружен от треперене на корема. Често жената е обзета от чувство на безпокойство, може би нещо не е наред с детето или му е неудобно? Е, явлението е съвсем нормално, току-що сте срещнали хълцане на плода по време на бременност.

Можете да се сблъскате с подобен феномен през втория или третия триместър. Според специалистите хълцането на бебето е съвсем нормално, дори говори за правилното и добро развитие на централната нервна система на детето. Въпреки факта, че той все още е във вас и получава всичко, от което се нуждае от тялото ви, бебето се готви да стане самостоятелно. Следователно, започвайки от около 28-та седмица от живота, плодът започва да се научава да суче и диша, докато поглъща част от околоплодните води, което причинява свиване на диафрагмата му. Съвсем логично е, че в резултат на подобни процеси детето започва да хълца..

Хълцането на плода по време на бременност е рефлекс, който се проявява при бебето дори в утробата на майката и присъства при всички родени бебета. За ваше чудо хълцането не носи никакво неудобство или дискомфорт, за него това е нормален процес, само че ще почувствате не особено приятни тръпки. Но не се изнервяйте, ако не сте забелязали подобни явления. Всяка жена има свой праг на болка, децата също се различават помежду си, някои са по-активни, други не. Може би бебето ви хълца, но съвсем малко и слабо, просто може би не винаги го чувствате, така че не се притеснявайте и напразно се навивайте, не забравяйте, че детето е чувствително към вашите промени в настроението.

Има и друга версия на версията за появата на вътрематочна хълцане на плода. Някои експерти смятат, че хълцането се появява при бебе с липса на кислород, тоест по този начин то се опитва да си набави допълнителна порция. Но диагнозата хипоксия по никакъв начин не трябва да се прави само въз основа на наличието на хълцане на бебето, не забравяйте за това. Трябва да ви бъдат назначени специални прегледи, с помощта на които такава диагноза се потвърждава или опровергава. В допълнение към прегледите, лекарят със сигурност ще изясни дали е имало промени в поведението на детето, ако да, какви. Ако наблюдавате повишена двигателна активност на бебето или ако забележите, че контракциите са станали по-интензивни и значително увеличени с течение на времето, тогава е напълно възможно подобни симптоми да показват хипоксия. Но бъдете разстроени предварително, във всеки случай, всичко трябва да бъде потвърдено от прегледи, ако всички тестове са нормални, нищо не ви притеснява, тогава повишената активност на плода може само да означава, че детето ви ще бъде пъргаво и капризно.

Никога не бързайте да правите прибързани заключения, като ги правите само въз основа на наблюдения, догадки и мнения отвън, винаги слушайте и се доверявайте на Вашия лекар, само той като квалифициран специалист ще Ви помогне да разберете. Е, вие се опитвате да се грижите за себе си с бебето си, да си почивате добре и пълноценно, да се храните редовно и правилно и да не забравяте да ходите много на чист въздух. Това ще помогне на бебето да получи достатъчно кислород и ще подобри настроението и благосъстоянието ви..