35-та гестационна седмица е деветият гестационен месец. И ако изчислите периода по-точно, тогава според акушерския календар, като се вземе предвид първият ден от последния менструален поток, са изминали само осем месеца и половина.

Възрастта на бебето е с две седмици по-малка от ембрионалния период, тъй като зачеването е настъпило след овулация, оплождане на яйцеклетката и фиксирането й върху маточната стена. Ако вземем предвид, че продължителността на раждането на плода, според акушерските изчисления, е четиридесет седмици, тогава жената трябва да изчака още четиридесет и два дни или шест седмици преди да роди..

Съдържание

 • Въведение
 • 35 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени в 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Проблеми и заплахи
 • Вагинално отделяне при 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Развитие на плода
 • Анализи и изследвания при 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Диета
 • Физическа активност при бременност 35 седмици
 • 35 седмици бременна: Препоръки на гинеколози
 • Секс на бременност от 35 седмици
 • Заключение

Въведение

На тридесет и петата гестационна седмица бебето е почти готово за раждане, но белите дробове все още не са напълно способни да изпълняват своите функции. Ако бебето все още не е заело позицията, необходима за раждането, тогава гинекологът ще предпише специални упражнения за бременната жена. Не трябва да се притеснявате и да се страхувате от раждането, ако при бебето няма здравословни проблеми и патологии всичко ще върви добре.

За да избегнете излишен стрес, достатъчно е да подготвите нещата предварително за пътуване до болницата, като не забравяте да сложите обменна карта с тях и дори ако бебето реши да се роди преди време, мама ще знае, че всичко е готово за нея и ще изчака среща без никакви притеснения с него.

35 седмици бременна: какво се случва

Понастоящем здравословното състояние на бъдещата майка далеч не е идеално, тъй като на мястото на предишната лекота дойдоха ограниченията и невъзможността да се води познат начин на живот. Нарастващото бебе разтяга матката, която притиска органите до нея. По тази причина бременната жена е измъчвана от различни заболявания. Започвайки от чести пътувания до тоалетната и завършвайки с невъзможност за дишане дълбоко поради компресия на диафрагмата.

Някои бъдещи майки отбелязват понижаването на корема по това време, този симптом е признак за скорошно раждане. Колкото по-надолу стомахът се спуска, толкова по-силно ще оказва натиск върху пикочния мехур, усложнява живота на бъдещата майка.

Много жени в последните етапи са измъчвани от безсъние, което води до появата на умора, сънливост и слабост. Към тези заболявания се добавят нервност и притеснения относно предстоящото раждане на бебето. За бъдещата майка това състояние е абсолютно нормално, но въпреки това не трябва да се фокусираме върху него. По-добре е да прогоните страховете и негативизма от себе си, като се доближите много до подготовката за срещата на бебето от болницата.

Освен това бременната жена може да наблюдава промени в настроението, както в началото на раждането на плода. Тя изпитва страх от раждане, че е силно депресирана, но в същото време жената чака бърза среща с бебето, което не може да не се радва.

Външни промени в 35 гестационна седмица

В тридесет и петата гестационна седмица височината на очното дъно е тридесет и пет сантиметра. Това е максималният размер, който може да достигне, тъй като няма къде другаде да расте. Сега стомахът започва да потъва и съответно жената става по-лесна за дишане, но в същото време позивите за уриниране зачестяват поради повишен натиск върху органите, разположени в тазовото дъно, по-специално върху пикочния мехур. Но честото уриниране далеч не е последният проблем, с който жената трябва да се сблъска в позиция.

Всеки ден става все по-трудно да се намери удобна позиция за нощна почивка. Изборът им за бъдеща майка е ограничен. Спането по корем отдавна е забранено по очевидни причини, а спането по гръб е опасно, тъй като кухата вена се изстисква, което осигурява на бебето кислород. Остава да спи само настрани, но поради големия корем и тази поза е неудобна. За да може бременната жена да си почине напълно, тя трябва или да хвърли възглавници около себе си, или да закупи специални аксесоари за спане за бъдещи майки.

Често се случват смущения в храносмилателния тракт. Те се характеризират с киселини, гадене и в някои случаи повръщане. Мама трябва внимателно да обмисли диетата си, така че тя да включва само онези продукти, които няма да влошат горните проблеми, а напротив, ще помогнат за тяхното отстраняване. Освен това честото хранене на малки порции ще помогне за облекчаване на състоянието..

След дълги разходки, особено вечер, жената може да забележи появата на силен оток на долните крайници. За да ги сведете до минимум, трябва да намалите приема на солени храни и течности и да носите компресионни дрехи..

Поради големия корем за бременната жена става неудобно да извършва ежедневните си дейности и да се движи. За да облекчите болката в долната част на гърба и долните крайници, трябва да носите удобни обувки и превръзка за бъдещи майки и да привличате близки хора, които да помагат в къщата.

Можете също така да разберете какви промени настъпват на 36 гестационна седмица, как се развива бебето и какво препоръчват гинеколозите. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

35 седмици бременна: Проблеми и заплахи

Почти всички болезнени усещания, които се появяват при бъдещата майка на тридесет и петата гестационна седмица, са нормални, но само ако бързо преминат и имат слаба интензивност.

Най-често те се появяват в следните части на тялото:

 • Слабините - поради факта, че центърът на тежестта се измества.
 • Сакрум - най-често дискомфортът възниква в резултат на тренировъчните контракции.
 • Коремна област - болезнените усещания провокират тренировъчните контракции.
 • Тазова област - в резултат на омекотяване на костната тъкан, което е необходимо за нормалното преминаване на детето през таза при раждането.
 • Долни крайници - в резултат на появата на отоци.
 • Млечните жлези - поради тяхното подуване и подготовка за лактация.
 • Времева и тилна област - в резултат на висок стрес върху кръвоносната система.

Голяма опасност за майката и детето по това време е гестозата. Проявява се в силен оток, високо кръвно налягане и слабост. Освен това жената се оплаква от постоянно гадене, а понякога и повръщане..

Ако бъдещата майка е открила подобни симптоми у себе си, трябва незабавно да се свържете със специалист. Често жената се поставя в родилния дом и се прави цезарово сечение.

Преждевременно раждане на 35 гестационна седмица

Дете, родено по това време, е доста жизнеспособно и с навременна медицинска помощ може не само да оцелее, но и да диша самостоятелно. Въпреки че белите дробове все още не са напълно готови за пълноценна работа, те вече могат да осигурят на тялото кислород и да узреят с подходящи медицински грижи за бебето.

Ако специалистите забележат някакви проблеми, те могат да поставят детето в кувьоз и да го свържат със системата за поддържане на живота. Според статистиката повечето бебета, родени по това време, се раждат здрави и в процеса на развитие не изостават от бебетата, родени навреме.

Ако мама усети, че контракциите са станали редовни, лигавицата и амниотичната течност са изчезнали, тя трябва незабавно да се обади на линейка и да отиде в болницата, тъй като е започнала преждевременно раждане.

Всяка бременна жена на този етап от бременността трябва да се научи да различава тренировъчните контракции от реалните. В първия случай те ще продължат около две минути и ще предизвикат неприятни, краткосрочни усещания. Във втория контракциите ще бъдат болезнени и чести през определен интервал..

През тридесет и петата седмица от бременността раждането може да се предписва и според показанията. Има нужда от изкуствено раждане в случай на гестоза или други патологии, които застрашават живота и здравето на майка и бебето.

Вагинално отделяне при 35 гестационна седмица

Вагиналните секрети през този период, както и през цялата бременност, са показатели за здравето на жената и плода. Обикновено вагиналният секрет трябва да бъде хомогенен, белезникав или прозрачен, със средно изобилие и без мирис. Ако цветът или консистенцията му се променят, трябва да се свържете с предродилната клиника.

Когато се появи жълтеникаво, сирене, отделено придружено от парене и сърбеж в гениталиите, жената трябва да посети гинеколог и да се подложи на терапия, която ще й помогне да се отърве от горните симптоми, характерни за млечницата. Това заболяване не е опасно и при навременно лечение бързо спира и не причинява усложнения..

35 седмици бременна: Развитие на плода

През тридесет и петата гестационна седмица размерът на бебето може да се сравни с джакфрут. Той тежи 2550 грама и е висок 45 сантиметра. Дори и да има незначителни отклонения в тези параметри, това не е проблем. Всяко дете е различно, така че не бива да се притеснявате. По това време бебето вече е готово за самостоятелен живот извън утробата на майката, но все още преждевременното раждане не е желателно.

На този етап от развитието бебето продължава да расте и да наддава, което ще продължи да прави до раждането си. Трохите активно развиват мускулната система и се отлагат подкожни мазнини. Детето се възстановява, някои части на тялото са забележимо закръглени, а набръчканата кожа се изправя и се покрива с малки гънки, характерни за новородените. Кожата става розова, а чертите на лицето са ясно оформени и вече имат сходство с един от родителите.

Детето чува добре и реагира на външен шум, ударите на сърцето на майката и нейния глас. Реакцията на външни дразнители е различна. Понякога бебето е щастливо, понякога уплашено, а в някои случаи дори изразява недоволството си, ритайки силно майка си отвътре и променяйки изражението на лицето си.

Костите на бебето вече са напълно оформени, така че на този етап те стават по-здрави. Костните структури на черепа остават подвижни, тъй като е необходимо детето да премине през родовия канал без различни наранявания и затягане.

Ендокринната система на бебето вече е на етап интензивно развитие. Той произвежда секреторни елементи и подготвя тялото на майката за раждането на бебето и неговото хранене. Най-често по това време детето вече обръща глава надолу, заемайки позицията, необходима за раждането. Той се движи по-малко активно и прекарва по-голямата част от времето си в сън..

На този етап се произвежда хормонът кортизол, който участва в работата на белите дробове. Това е необходимо, за да може бебето, когато се роди, да може да диша самостоятелно и да няма проблеми с дихателната функция.

Анализи и изследвания при 35 гестационна седмица

За период от 35 седмици бъдещата майка трябва да посещава антенаталната клиника веднъж седмично. Преди да отиде на среща, тя трябва да вземе тестове за урина и кръв. При преглед на бременна жена гинекологът ще извърши контролно претегляне, като провери дали теглото на жената не надвишава установените норми, измерва кръвното налягане, измерва коремната обиколка и височината на маточното дъно. Ако пациентът има оплаквания, той ще ги изслуша и ще избере необходимата терапия.

Всички данни, получени по време на прегледа, ще бъдат въведени в обменна карта, с която жената ще бъде изпратена в болницата. Той съдържа цялата информация за майката и бебето от началото на бременността, включително тестове за генетични аномалии и резултати от ултразвук.

Ултразвук на 35 гестационна седмица

На тридесет и петата седмица, при нормален ход на раждане на плода, ултразвук не се извършва. Тази процедура се извършва само въз основа на показания, в случай че специалистът подозира някакви отклонения.

Най-често ултразвукът на бременни жени се изпраща, когато се открият следните патологии, представени от:

 • Пъпна връв, оплетена около врата на бебето;
 • Преждевременно стареене на плацентата;
 • Нарушения в плацентарния кръвен поток;
 • Много или малко вода.

Благодарение на заключението, издадено от ултразвуковото сканиране, гинекологът ще може да избере правилната терапия, която ще коригира състоянието на мама и бебе..

Освен това, ако има заплитане на пъпна връв, ултразвукът ще помогне на лекаря да определи начина на раждане, за да спаси бебето от задушаване. С тази патология жената се изпраща за цезарово сечение.

35 седмици бременна: Диета

На тридесет и петата гестационна седмица бъдещата майка има много заболявания, които могат да бъдат елиминирани с помощта на правилното хранене. С негова помощ можете да сведете до минимум негативните симптоми, като осигурите на тялото нужните вещества..

На този етап от бременността жената трябва да консумира храни, богати на желязо, калций, протеини, въглехидрати, мастни киселини, витамини и минерали. Тези вещества се намират в млечни продукти, черен дроб, морски дарове, зърнени храни, зеленчуци, спанак и плодове.

За да поддържа водно-солевия баланс, жената трябва да пие поне 1,5 литра вода на ден, като изключва газирани напитки, алкохол и кафе от менюто.

Отказът трябва да бъде пържен, пушен, солен и пикантен. Също така трябва да сведете до минимум консумацията на шоколад и брашно..

Трябва да се отбележи, че стомахът по време на бременност се компресира от матката и за да се избегнат храносмилателни проблеми, е необходимо да се яде храна на малки порции и често. По този начин можете да се отървете от киселини и гадене..

Физическа активност при бременност 35 седмици

Въпреки че е дошла тридесет и петата гестационна седмица, жената не трябва да спира да води активен начин на живот. Майка, която иска бързо да влезе във форма след раждането и да роди без проблеми, трябва да изпълнява редица физически упражнения, чак до изпращането в болницата. Но когато спортувате, основното е да не преуморявате и да не претоварвате тялото..

Чрез активен начин на живот и упражнения можете:

 • Подобряват притока на кръв към вътрешните органи и укрепват мускулната система;
 • Научете се да дишате правилно;
 • Научете се да отпускате и стягате мускулите на коремната област, което определено ще помогне при раждането;
 • За свеждане до минимум на усложненията и разкъсванията при раждане на бебе;
 • Влезте във форма бързо след раждането.

Когато спортува, жената не трябва да вдига тежести, да скача и да изпълнява упражнения, включващи резки движения. Трябва да изберете леки натоварвания, които нямат отрицателен ефект върху тялото..

35 седмици бременна: Препоръки на гинеколози

За да бъде тази седмица продуктивна и полезна за бъдещата майка, тя трябва да следва всички препоръки, които ще й даде гинекологът.

 • За да контролирате състоянието на бебето, трябва да наблюдавате движенията му. Жената трябва да брои от десет до дванадесет движения на ден..
 • За да улесни постнаталните грижи за бебето, бъдещата майка трябва да се запише в курсове за подготовка за раждането на бебето и грижи за него след раждането. С тяхна помощ можете да научите много и да се измъкнете от неспокойните мисли, характерни за този период..
 • Също така трябва да изберете родилен дом, в който ще се проведе раждането. Много клиники предлагат платени услуги, което значително опростява избора на гинеколог и акушерка. Освен това, ако родителите желаят, е възможно да се планира партньорско раждане, което често се третира негативно в държавните институции..
 • Трябва да подготвите нещата предварително в болницата и да ги приберете заедно с документи и обменна карта в специална чанта, която да е готова в случай на настъпване на преждевременно раждане..
 • Също така е необходимо да подготвите нещата за бебето. Познаването на пола на вашето бебе може да ви помогне да пазарувате през последните седмици от бременността, за да си купите дрехи и грижи, които са ви необходими след раждането..

Секс на бременност от 35 седмици

Ако жената носи плод без патологии и няма заплаха от преждевременно раждане, тогава няма ограничения в интимния живот. Тя обаче трябва да вземе предвид, че по това време сексът може да доведе до последствия, които провокират ранно раждане..

Гинеколозите не съветват да правят секс на този етап, тъй като шийката на матката се скъсява и може да изтласка лигавицата, която предпазва бебето от проникването на патогенна микрофлора. Също така полов акт може да провокира свиване на матката и съответно раждане. Ето защо, за да не го рискувате, по-добре е да отложите интимния живот до следродилния период или да правите секс много внимателно.

Заключение

Съвсем скоро бебето ще се роди. Ето защо, за да не бъде изненада раждането му, трябва внимателно да се подготвите за него, като посветите последните седмици на бременността на това..

Бременна в 35 седмици

35 акушерска седмица е 33 седмици от зачеването - ембрионалния гестационен период. Общото време, отредено за съзряване, развитие и растеж на бебето в утробата, е 40 седмици. В същото време всяка седмица детето преминава през определен етап от подготовката за раждането си. След няколко седмици вашето мъниче ще види света за първи път. Остава само малко и трябва да сте готови.

Размер на бебето при бременност 35 седмици

Какво се случва с плода на 35 седмица

Вътрешните органи са преминали етапа на формиране, сега те трябва само да установят пълноценно функциониране. Завършват се процесите на формиране на нервната и пикочно-половата система. Червата работят активно - погълнатата околоплодна течност се разделя на вода и захар, погълнатите косми и клетки на феталния епител образуват оригиналните изпражнения в червата - мекониум. Към 35-та седмица в червата се е натрупало определено количество първични изпражнения - меконий, състоящ се от жлъчка и ексфолирани кожни клетки, които влизат в храносмилателната система, когато плодът поглъща околоплодни води. Меконийът ще се освободи няколко часа след раждането на детето, но засега присъствието му в околоплодните води показва недостатъчност на кислорода на плода. Имунната система приключва своето съзряване, което ще трябва да работи усилено през първите няколко години от живота на бебето. В белите дробове количеството повърхностноактивно вещество отново се увеличава, което помага да се запази въздушността на органа по време на дишането.

Тридесет и петата седмица се характеризира с интензивно развитие на надбъбречните жлези. Тези жлези с вътрешна секреция са разположени над горните полюси на бъбреците и са отговорни за производството на хормони, които регулират водно-солевия и минералния метаболизъм. В кората на надбъбречните жлези започват да се произвеждат активни вещества, които мобилизират тялото по време на периоди на стрес, което всъщност е раждането..

Костите на черепа остават подвижни - шевовете между тях са меки, което ще улесни преминаването на бебето през родовия канал.

Как изглежда бебето на 35 гестационна седмица


Всъщност в средата на третия триместър не настъпват значителни промени при бебето. Неговата задача е да изгражда мускули и мастна тъкан.

Плодът е напълно оформен. Мазнините продължават да се отлагат в подкожната мастна тъкан. Кожата става все по-изгладена и бледа, тя е почти розова, лишена от велус и на места покрита с оригинален лубрикант. Lanugo се запазва само в областта на естествените гънки на тялото. Бръчките вече са ясно видими в областта на ставите на ръцете и краката, под дупето, около врата. Ноктите на практика покриват нокътните лехи. Увеличава се ивицата на краката. Бузите са станали забележимо заоблени, лицето е придобило меки детски черти. Косата продължава да натрупва пигмент и да расте. Очите остават затворени през повечето време, ирисът придобива генетично обусловен цвят. Но засега очите на всички бебета са в един и същи цвят - син.

Големите срамни устни при момичетата скриват малките устни, а при момчетата тестисите най-накрая се настаняват в скротума.

Ако това е първата ви бременност, бебето може вече да седи с главата надолу в областта на таза. Тази позиция е идеална, защото главата на бебето е най-голямата част от тялото му..

Терминът "позиция" се отнася до положението на бебето в утробата: независимо дали е обърнато наляво или надясно и дали има глава или крака. Бебето плава свободно в матката и често променя позицията си по време на ранните и средните етапи на бременността.

Между 32 и 36 седмици бебето обикновено се обръща с главата надолу, за да се подготви за раждането.


 • Позицията с глава напред се нарича тилна презентация..
 • Позицията с краката напред се нарича седалищна презентация..
 • Страничното положение се нарича странично положение..

Развитие на плода при 35 гестационна седмица


 • Към 35-та седмица всички органи и системи на бебето вече са оформени и не настъпват значителни промени в тялото на детето. Плодът вече е готов за живот извън утробата.
 • От тази седмица бебето бързо набира тегло (200-220 грама на седмица).
 • Плодът вече расте до 46 см.
 • Ръцете и раменете на бебето придобиват заоблена форма.
 • Мускулите стават по-силни.
 • Тялото е закръглено поради натрупването на мастна тъкан.
 • Тъй като всички органи на бебето вече са сформирани, считано от тази седмица, работата им се рационализира и полира..
 • Последните процеси протичат в пикочно-половата система на бебето.
 • Нервната система постепенно се подобрява.
 • Надбъбречните жлези, които са отговорни за минералния и водно-солевия метаболизъм в тялото на детето, се развиват интензивно.
 • В червата на бебето се натрупва малко количество меконий.
 • По това време костите на феталния череп още не са пораснали (това помага на детето лесно да промени позицията си по време на преминаването през майчиния родов канал).

Какво се случва в тялото на жената на 35 гестационна седмица

Пред вас е почти финалната линия. Още няколко седмици, след които ще останат страхове и притеснения, токсикоза и оток, задух и огромен стомах. През този период обаче не е нужно човек да се отдаде на силата на болезненото очакване на раждането. Това е изпълнено с появата на хипохондрия и дори нервни сривове. По-добре е да култивирате най-добрите чувства и мисли в себе си, да се научите да визуализирате: нарисувайте във въображението си - какво прекрасно и здраво бебе имате, а до вас, вие сте красива и стройна заедно с любовния си съпруг.

В момента очното дъно е на върха си, на 35 сантиметра над срамната става или на 15 сантиметра над пъпа. Детето е пораснало много и понякога натиска толкова силно, че причинява силен дискомфорт на майка си. След като преброите движенията, ще се уверите, че честотата остава същата - 10 пъти в рамките на 12 часа. Ако изведнъж почувствате, че детето се движи по-малко активно или изобщо сте престанали да го чувате, незабавно се консултирайте с лекар..

По това време бременната жена обикновено наддава от 10 до 13 килограма.

На 35-та седмица от бременността жената често трябва да става през нощта, за да отиде до тоалетната. Честото уриниране е свързано с намаляване на обема на пикочния мехур в резултат на компресия от увеличена матка. Ще трябва да търпите тези неудобства до края на бременността си. Опитайте се да пиете по-малко през нощта, за да избегнете събуждане.

Матката компресира органите на коремната кухина и гръдния кош, изтласква ребрата. Дишането става все по-трудно, понякога може да се появи замайване.

До 35 гестационна седмица съществуващите отоци без лечение могат да се влошат. Кожата на краката и краката става лъскава, а в краката се усеща дискомфорт. Подуването в пръстите може да затрудни направата на юмрук. При някои бременни жени подуването може да не се появи до 35 седмици. Това са признаци на гестоза и трябва да посетите акушер-гинеколог.

Някои жени се оплакват от болки в краката при ходене, след дълги разходки или в края на деня. Болки в краката могат да се появят поради плоскостъпие. Почти всички бременни жени го имат под въздействието на хормони или поради проблеми с вените. Вторият случай изисква специално внимание, така че ако сте бременна и краката ви болят, лекарят трябва да бъде информиран за това..

Отпускането на мускулите на тазовото дъно също ще се почувства - някои бременни жени изпитват инконтиненция на урината, особено при кашляне, кихане. В този случай се препоръчва да започнете да изпълнявате упражненията на Кегел сега и да продължите няколко месеца след раждането..

В края на бременността отделянето от гениталния тракт на жената може да съдържа известна слуз. Шийката на матката омеква, цервикалният канал се отваря леко и лигавицата, която го е затваряла досега, започва бавно да се отделя. Но по-голямата част от изхвърлянето има млечен цвят, хомогенна кремообразна консистенция и леко кисела миризма. Може да има малко отделяне, но при някои жени количеството се увеличава, което налага използването на хигиенни подложки.

Корем в 35 гестационна седмица

Струва ви се, че стомахът е станал невероятно огромен: матката се е увеличила 1000 пъти и вие чувствате, че хипохондриумът ви буквално се пука. Много първородни по това време вече бяха изпуснали корема си, но ако това не се случи, няма нищо ужасно, понякога бебето потъва само преди непосредственото раждане.

Видео блог - бременна 35 седмици

Съвети за бременност от 35 седмици

Сега винаги трябва да имате документи със себе си: паспорт на бременна жена, обменна карта, застрахователна полица, акт за раждане, споразумение с майчинство. Тук трябва да поставите лист хартия с информация за вашия адрес, домашен телефонен номер, телефонни номера на любими хора.

Ако има подуване на краката и / или ръцете, потърсете лекар. Акушерът-гинеколог ще предпише лечение. Не взетите мерки навреме могат да доведат до тежки усложнения на бременността.

Носенето на скоба все още е задължително и ще помогне за облекчаване на гръбначния стълб и избягване на преждевременната дилатация на шийката на матката..

Пийте по-малко течности преди лягане, за да намалите леко уринирането през нощта..

Месец преди предполагаемото раждане е по-добре да изключите секса - родовият канал се подготвя за раждане и всяка чужда флора е опасна.

Всяко патологично отделяне с неприятна миризма и необичаен цвят трябва да бъде причина за търсене на помощ - инфекция на гениталния тракт е неприемлива, тъй като може да доведе до инфекция и дори смърт на плода.

Ако по бикините се открие кръв, обадете се на линейка, такова отделяне показва началото на раждането или отлепването на плацентата. Трябва също да потърсите помощ, ако има изтичане на околоплодна течност - от влагалището тече умерено количество воднисти, жълтеникави или зеленикави отделяния.

Позата за спане остава една - отстрани. За удобство можете да поставите възглавница под корема или коляното. Спането по гръб е нежелателно - може да причини загуба на съзнание. Сънят трябва да отнеме една трета от деня.

Намерете сили да се разхождате по улицата за 20-30 минути, през топлия сезон можете да седнете на пейка, през студения сезон - интензивно проветрявайте помещенията.

Много е опасно да се разболееш сега. Настинката при бременност от 35 седмици не е толкова опасна, ако носите бебето си поне няколко седмици. Но ако се случи раждане и наистина сте болни: имате треска, всички симптоми на ТОРС, ще бъде много трудно да раждате. По-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува.

Вече можете да изберете родилен дом, лекар, който ще ви роди, обсъдете метода за облекчаване на болката. Ако искате съпругът ви да присъства по време на раждане, предварително разберете кой родилен дом предоставя такива услуги, посетете курсовете.

Ако нещата за бебето вече са закупени, време е да започнете да ги миете. Използвайте само специална бебешка пудра - новороденото може да е алергично към препарати за възрастни. Е, ако зестрата все още не е закупена, отидете да пазарувате.

Диетични препоръки при 35 гестационна седмица.

Време е да намалите калориите в храната, която ядете. Средно някъде около 200-250 калории. За целта консумирайте по-малко мазнини и въглехидрати. Но въпреки това храненето трябва да отговаря на нуждите на майката и плода от хранителни вещества, витамини и микроелементи.


 • Продължете да ядете 5-6 пъти на ден, като въвеждате повече алкализиращи храни и вечеряте около 3 часа преди лягане. Това ще избегне претоварване на храносмилателната система и минимизиране на риска от киселини..
 • Пийте пречистена вода или все още алкална минерална вода, за да неутрализирате част от киселината в стомаха си. Общото количество течност трябва да бъде приблизително 1,5 литра, включително, разбира се, чай, компоти, желе, първи ястия, сочни плодове и зеленчуци.

Йога за бременни жени

Техники за самомасаж по време и преди раждането.

Опасности при бременност от 35 седмици

На 35 седмици опасността остава:


 • преждевременно раждане,
 • хронична фетална хипоксия (недостатъчно кислород се доставя на бебето с кръвта),
 • гестоза,
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента.

Раждането при 35 гестационна седмица не е норма, но не представлява особена опасност. Най-важното за вас е да не пропуснете началото на раждането..

В какви случаи можете да подозирате, че започвате да раждате?


 • Ако ви боли стомахът, изведнъж имате разхлабени изпражнения.
 • Има воднист разряд, който се влошава при движение.
 • Ако контракциите на обучение станат редовни и пречат на вашия собствен бизнес.
 • Не можете да ядете (до степен на повръщане) и да спите.
 • Контракциите стават все по-дълги и болезнени.
 • Ако забележите „изтичане“ на околоплодни води, дори ако нищо не ви притеснява, а стомахът е мек.

През третия триместър на бременността съществува риск от развитие на късна гестоза - състоянието се проявява с отоци, повишено кръвно налягане и отделяне на протеин с урината. Гестозата предполага, че майчиното тяло не може да се справи с двойното натоварване и се нуждае от помощ. Ако лечението не се извърши навреме, гестозата се превръща в прееклампсия и еклампсия - състоянието се проявява чрез загуба на съзнание, конвулсии и спиране на дишането. Без помощта на специалисти е възможен тъжен изход, както от страна на майката, така и от страна на бебето.

Има опасност от т. Нар. Предлежание на плацентата. Плацентата, която не беше много успешно фиксирана на стената на матката в ранните етапи, по някаква причина не промени позицията си и сега може да попречи на изхода на бебето. Ако се открие предлежание на плацентата, през последните седмици може да има големи загуби на кръв по време на раждане и неприятни зацапвания. Презентацията трябва да бъде идентифицирана. Така че лекарите са готови да се справят с този проблем при раждането.

Тестове на 35 гестационна седмица

При следващата среща разберете позицията на вашето бебе. По правило детето се поставя с главата надолу. Ако детето седне на дупето му, шансовете му да обърне главата надолу стават все по-малко всеки ден. Обсъдете възможностите за доставка с Вашия лекар, ако плодът остане в седалищно положение.

Стандартният и задължителен е общ тест за урина, цитонамазка за флора от влагалището (за да се изключи възпалението преди раждането), измерване на височината на маточното дъно, както и коремна обиколка, както и кръвно налягане на двете ръце. За да се изключи феталната хипоксия и да се изясни състоянието й, при всяко появяване в JK от 30 седмици се извършва CTG - запис на сърдечния ритъм на бебето.

Ултразвук на 35 гестационна седмица

В рамките на 35 седмици се препоръчва ултразвук, за да се определи състоянието на плода, неговото положение в матката и предлежанието. Оценява се и състоянието на плацентата, степента на зрялост, количеството и качеството на околоплодните води.

С ултразвук на плода на 35 гестационна седмица теглото на детето е 2400 г. От тази седмица детето интензивно наддава, всяка седмица добавя от 220 до 350 g!

Добре е да се знае

Повече от 90% от децата, родени по това време, оцеляват без много усилия от страна на лекарите.

Фетометрията (размер на плода) с ултразвук на плода на 35 гестационна седмица е нормална

Нормални размери на дълги кости с ултразвук на плода на 35 гестационна седмица:


 • Бедра 62-72 мм.
 • Раменна кост 55–65 мм.
 • Кости на предмишницата 48-56 мм.
 • Кости на пищяла 55-63 мм.

С помощта на ултразвук лекарят изследва нивото на активност на бебето, пулса му, състоянието на матката, плацентата, пъпната връв, околоплодната течност.

В период от 35 седмици втората степен на зрялост на плацентата е норма, увеличаването на този показател ще означава намаляване на концентрацията на полезни за бебето ресурси в неговия състав.