35 акушерска седмица е 33 седмици от зачеването - ембрионалния гестационен период. Общото време, отредено за съзряване, развитие и растеж на бебето в утробата, е 40 седмици. В същото време всяка седмица детето преминава през определен етап от подготовката за раждането си. След няколко седмици вашето мъниче ще види света за първи път. Остава само малко и трябва да сте готови.

Размер на бебето при бременност 35 седмици

Какво се случва с плода на 35 седмица

Вътрешните органи са преминали етапа на формиране, сега те трябва само да установят пълноценно функциониране. Завършват се процесите на формиране на нервната и пикочно-половата система. Червата работят активно - погълнатата околоплодна течност се разделя на вода и захар, погълнатите косми и клетки на феталния епител образуват оригиналните изпражнения в червата - мекониум. Към 35-та седмица в червата се е натрупало определено количество първични изпражнения - меконий, състоящ се от жлъчка и ексфолирани кожни клетки, които влизат в храносмилателната система, когато плодът поглъща околоплодни води. Меконийът ще се освободи няколко часа след раждането на детето, но засега присъствието му в околоплодните води показва недостатъчност на кислорода на плода. Имунната система приключва своето съзряване, което ще трябва да работи усилено през първите няколко години от живота на бебето. В белите дробове количеството повърхностноактивно вещество отново се увеличава, което помага да се запази въздушността на органа по време на дишането.

Тридесет и петата седмица се характеризира с интензивно развитие на надбъбречните жлези. Тези жлези с вътрешна секреция са разположени над горните полюси на бъбреците и са отговорни за производството на хормони, които регулират водно-солевия и минералния метаболизъм. В кората на надбъбречните жлези започват да се произвеждат активни вещества, които мобилизират тялото по време на периоди на стрес, което всъщност е раждането..

Костите на черепа остават подвижни - шевовете между тях са меки, което ще улесни преминаването на бебето през родовия канал.

Как изглежда бебето на 35 гестационна седмица


Всъщност в средата на третия триместър не настъпват значителни промени при бебето. Неговата задача е да изгражда мускули и мастна тъкан.

Плодът е напълно оформен. Мазнините продължават да се отлагат в подкожната мастна тъкан. Кожата става все по-изгладена и бледа, тя е почти розова, лишена от велус и на места покрита с оригинален лубрикант. Lanugo се запазва само в областта на естествените гънки на тялото. Бръчките вече са ясно видими в областта на ставите на ръцете и краката, под дупето, около врата. Ноктите на практика покриват нокътните лехи. Увеличава се ивицата на краката. Бузите са станали забележимо заоблени, лицето е придобило меки детски черти. Косата продължава да натрупва пигмент и да расте. Очите остават затворени през повечето време, ирисът придобива генетично обусловен цвят. Но засега очите на всички бебета са в един и същи цвят - син.

Големите срамни устни при момичетата скриват малките устни, а при момчетата тестисите най-накрая се настаняват в скротума.

Ако това е първата ви бременност, бебето може вече да седи с главата надолу в областта на таза. Тази позиция е идеална, защото главата на бебето е най-голямата част от тялото му..

Терминът "позиция" се отнася до положението на бебето в утробата: независимо дали е обърнато наляво или надясно и дали има глава или крака. Бебето плава свободно в матката и често променя позицията си по време на ранните и средните етапи на бременността.

Между 32 и 36 седмици бебето обикновено се обръща с главата надолу, за да се подготви за раждането.


 • Позицията с глава напред се нарича тилна презентация..
 • Позицията с краката напред се нарича седалищна презентация..
 • Страничното положение се нарича странично положение..

Развитие на плода при 35 гестационна седмица


 • Към 35-та седмица всички органи и системи на бебето вече са оформени и не настъпват значителни промени в тялото на детето. Плодът вече е готов за живот извън утробата.
 • От тази седмица бебето бързо набира тегло (200-220 грама на седмица).
 • Плодът вече расте до 46 см.
 • Ръцете и раменете на бебето придобиват заоблена форма.
 • Мускулите стават по-силни.
 • Тялото е закръглено поради натрупването на мастна тъкан.
 • Тъй като всички органи на бебето вече са сформирани, считано от тази седмица, работата им се рационализира и полира..
 • Последните процеси протичат в пикочно-половата система на бебето.
 • Нервната система постепенно се подобрява.
 • Надбъбречните жлези, които са отговорни за минералния и водно-солевия метаболизъм в тялото на детето, се развиват интензивно.
 • В червата на бебето се натрупва малко количество меконий.
 • По това време костите на феталния череп още не са пораснали (това помага на детето лесно да промени позицията си по време на преминаването през майчиния родов канал).

Какво се случва в тялото на жената на 35 гестационна седмица

Пред вас е почти финалната линия. Още няколко седмици, след които ще останат страхове и притеснения, токсикоза и оток, задух и огромен стомах. През този период обаче не е нужно човек да се отдаде на силата на болезненото очакване на раждането. Това е изпълнено с появата на хипохондрия и дори нервни сривове. По-добре е да култивирате най-добрите чувства и мисли в себе си, да се научите да визуализирате: нарисувайте във въображението си - какво прекрасно и здраво бебе имате, а до вас, вие сте красива и стройна заедно с любовния си съпруг.

В момента очното дъно е на върха си, на 35 сантиметра над срамната става или на 15 сантиметра над пъпа. Детето е пораснало много и понякога натиска толкова силно, че причинява силен дискомфорт на майка си. След като преброите движенията, ще се уверите, че честотата остава същата - 10 пъти в рамките на 12 часа. Ако изведнъж почувствате, че детето се движи по-малко активно или изобщо сте престанали да го чувате, незабавно се консултирайте с лекар..

По това време бременната жена обикновено наддава от 10 до 13 килограма.

На 35-та седмица от бременността жената често трябва да става през нощта, за да отиде до тоалетната. Честото уриниране е свързано с намаляване на обема на пикочния мехур в резултат на компресия от увеличена матка. Ще трябва да търпите тези неудобства до края на бременността си. Опитайте се да пиете по-малко през нощта, за да избегнете събуждане.

Матката компресира органите на коремната кухина и гръдния кош, изтласква ребрата. Дишането става все по-трудно, понякога може да се появи замайване.

До 35 гестационна седмица съществуващите отоци без лечение могат да се влошат. Кожата на краката и краката става лъскава, а в краката се усеща дискомфорт. Подуването в пръстите може да затрудни направата на юмрук. При някои бременни жени подуването може да не се появи до 35 седмици. Това са признаци на гестоза и трябва да посетите акушер-гинеколог.

Някои жени се оплакват от болки в краката при ходене, след дълги разходки или в края на деня. Болки в краката могат да се появят поради плоскостъпие. Почти всички бременни жени го имат под въздействието на хормони или поради проблеми с вените. Вторият случай изисква специално внимание, така че ако сте бременна и краката ви болят, лекарят трябва да бъде информиран за това..

Отпускането на мускулите на тазовото дъно също ще се почувства - някои бременни жени изпитват инконтиненция на урината, особено при кашляне, кихане. В този случай се препоръчва да започнете да изпълнявате упражненията на Кегел сега и да продължите няколко месеца след раждането..

В края на бременността отделянето от гениталния тракт на жената може да съдържа известна слуз. Шийката на матката омеква, цервикалният канал се отваря леко и лигавицата, която го е затваряла досега, започва бавно да се отделя. Но по-голямата част от изхвърлянето има млечен цвят, хомогенна кремообразна консистенция и леко кисела миризма. Може да има малко отделяне, но при някои жени количеството се увеличава, което налага използването на хигиенни подложки.

Корем в 35 гестационна седмица

Струва ви се, че стомахът е станал невероятно огромен: матката се е увеличила 1000 пъти и вие чувствате, че хипохондриумът ви буквално се пука. Много първородни по това време вече бяха изпуснали корема си, но ако това не се случи, няма нищо ужасно, понякога бебето потъва само преди непосредственото раждане.

Видео блог - бременна 35 седмици

Съвети за бременност от 35 седмици

Сега винаги трябва да имате документи със себе си: паспорт на бременна жена, обменна карта, застрахователна полица, акт за раждане, споразумение с майчинство. Тук трябва да поставите лист хартия с информация за вашия адрес, домашен телефонен номер, телефонни номера на любими хора.

Ако има подуване на краката и / или ръцете, потърсете лекар. Акушерът-гинеколог ще предпише лечение. Не взетите мерки навреме могат да доведат до тежки усложнения на бременността.

Носенето на скоба все още е задължително и ще помогне за облекчаване на гръбначния стълб и избягване на преждевременната дилатация на шийката на матката..

Пийте по-малко течности преди лягане, за да намалите леко уринирането през нощта..

Месец преди предполагаемото раждане е по-добре да изключите секса - родовият канал се подготвя за раждане и всяка чужда флора е опасна.

Всяко патологично отделяне с неприятна миризма и необичаен цвят трябва да бъде причина за търсене на помощ - инфекция на гениталния тракт е неприемлива, тъй като може да доведе до инфекция и дори смърт на плода.

Ако по бикините се открие кръв, обадете се на линейка, такова отделяне показва началото на раждането или отлепването на плацентата. Трябва също да потърсите помощ, ако има изтичане на околоплодна течност - от влагалището тече умерено количество воднисти, жълтеникави или зеленикави отделяния.

Позата за спане остава една - отстрани. За удобство можете да поставите възглавница под корема или коляното. Спането по гръб е нежелателно - може да причини загуба на съзнание. Сънят трябва да отнеме една трета от деня.

Намерете сили да се разхождате по улицата за 20-30 минути, през топлия сезон можете да седнете на пейка, през студения сезон - интензивно проветрявайте помещенията.

Много е опасно да се разболееш сега. Настинката при бременност от 35 седмици не е толкова опасна, ако носите бебето си поне няколко седмици. Но ако се случи раждане и наистина сте болни: имате треска, всички симптоми на ТОРС, ще бъде много трудно да раждате. По-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува.

Вече можете да изберете родилен дом, лекар, който ще ви роди, обсъдете метода за облекчаване на болката. Ако искате съпругът ви да присъства по време на раждане, предварително разберете кой родилен дом предоставя такива услуги, посетете курсовете.

Ако нещата за бебето вече са закупени, време е да започнете да ги миете. Използвайте само специална бебешка пудра - новороденото може да е алергично към препарати за възрастни. Е, ако зестрата все още не е закупена, отидете да пазарувате.

Диетични препоръки при 35 гестационна седмица.

Време е да намалите калориите в храната, която ядете. Средно някъде около 200-250 калории. За целта консумирайте по-малко мазнини и въглехидрати. Но въпреки това храненето трябва да отговаря на нуждите на майката и плода от хранителни вещества, витамини и микроелементи.


 • Продължете да ядете 5-6 пъти на ден, като въвеждате повече алкализиращи храни и вечеряте около 3 часа преди лягане. Това ще избегне претоварване на храносмилателната система и минимизиране на риска от киселини..
 • Пийте пречистена вода или все още алкална минерална вода, за да неутрализирате част от киселината в стомаха си. Общото количество течност трябва да бъде приблизително 1,5 литра, включително, разбира се, чай, компоти, желе, първи ястия, сочни плодове и зеленчуци.

Йога за бременни жени

Техники за самомасаж по време и преди раждането.

Опасности при бременност от 35 седмици

На 35 седмици опасността остава:


 • преждевременно раждане,
 • хронична фетална хипоксия (недостатъчно кислород се доставя на бебето с кръвта),
 • гестоза,
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента.

Раждането при 35 гестационна седмица не е норма, но не представлява особена опасност. Най-важното за вас е да не пропуснете началото на раждането..

В какви случаи можете да подозирате, че започвате да раждате?


 • Ако ви боли стомахът, изведнъж имате разхлабени изпражнения.
 • Има воднист разряд, който се влошава при движение.
 • Ако контракциите на обучение станат редовни и пречат на вашия собствен бизнес.
 • Не можете да ядете (до степен на повръщане) и да спите.
 • Контракциите стават все по-дълги и болезнени.
 • Ако забележите „изтичане“ на околоплодни води, дори ако нищо не ви притеснява, а стомахът е мек.

През третия триместър на бременността съществува риск от развитие на късна гестоза - състоянието се проявява с отоци, повишено кръвно налягане и отделяне на протеин с урината. Гестозата предполага, че майчиното тяло не може да се справи с двойното натоварване и се нуждае от помощ. Ако лечението не се извърши навреме, гестозата се превръща в прееклампсия и еклампсия - състоянието се проявява чрез загуба на съзнание, конвулсии и спиране на дишането. Без помощта на специалисти е възможен тъжен изход, както от страна на майката, така и от страна на бебето.

Има опасност от т. Нар. Предлежание на плацентата. Плацентата, която не беше много успешно фиксирана на стената на матката в ранните етапи, по някаква причина не промени позицията си и сега може да попречи на изхода на бебето. Ако се открие предлежание на плацентата, през последните седмици може да има големи загуби на кръв по време на раждане и неприятни зацапвания. Презентацията трябва да бъде идентифицирана. Така че лекарите са готови да се справят с този проблем при раждането.

Тестове на 35 гестационна седмица

При следващата среща разберете позицията на вашето бебе. По правило детето се поставя с главата надолу. Ако детето седне на дупето му, шансовете му да обърне главата надолу стават все по-малко всеки ден. Обсъдете възможностите за доставка с Вашия лекар, ако плодът остане в седалищно положение.

Стандартният и задължителен е общ тест за урина, цитонамазка за флора от влагалището (за да се изключи възпалението преди раждането), измерване на височината на маточното дъно, както и коремна обиколка, както и кръвно налягане на двете ръце. За да се изключи феталната хипоксия и да се изясни състоянието й, при всяко появяване в JK от 30 седмици се извършва CTG - запис на сърдечния ритъм на бебето.

Ултразвук на 35 гестационна седмица

В рамките на 35 седмици се препоръчва ултразвук, за да се определи състоянието на плода, неговото положение в матката и предлежанието. Оценява се и състоянието на плацентата, степента на зрялост, количеството и качеството на околоплодните води.

С ултразвук на плода на 35 гестационна седмица теглото на детето е 2400 г. От тази седмица детето интензивно наддава, всяка седмица добавя от 220 до 350 g!

Добре е да се знае

Повече от 90% от децата, родени по това време, оцеляват без много усилия от страна на лекарите.

Фетометрията (размер на плода) с ултразвук на плода на 35 гестационна седмица е нормална

Нормални размери на дълги кости с ултразвук на плода на 35 гестационна седмица:


 • Бедра 62-72 мм.
 • Раменна кост 55–65 мм.
 • Кости на предмишницата 48-56 мм.
 • Кости на пищяла 55-63 мм.

С помощта на ултразвук лекарят изследва нивото на активност на бебето, пулса му, състоянието на матката, плацентата, пъпната връв, околоплодната течност.

В период от 35 седмици втората степен на зрялост на плацентата е норма, увеличаването на този показател ще означава намаляване на концентрацията на полезни за бебето ресурси в неговия състав.

Бременна в 35 седмици

35-та гестационна седмица е деветият гестационен месец. И ако изчислите периода по-точно, тогава според акушерския календар, като се вземе предвид първият ден от последния менструален поток, са изминали само осем месеца и половина.

Възрастта на бебето е с две седмици по-малка от ембрионалния период, тъй като зачеването е настъпило след овулация, оплождане на яйцеклетката и фиксирането й върху маточната стена. Ако вземем предвид, че продължителността на раждането на плода, според акушерските изчисления, е четиридесет седмици, тогава жената трябва да изчака още четиридесет и два дни или шест седмици преди да роди..

Съдържание

 • Въведение
 • 35 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени в 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Проблеми и заплахи
 • Вагинално отделяне при 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Развитие на плода
 • Анализи и изследвания при 35 гестационна седмица
 • 35 седмици бременна: Диета
 • Физическа активност при бременност 35 седмици
 • 35 седмици бременна: Препоръки на гинеколози
 • Секс на бременност от 35 седмици
 • Заключение

Въведение

На тридесет и петата гестационна седмица бебето е почти готово за раждане, но белите дробове все още не са напълно способни да изпълняват своите функции. Ако бебето все още не е заело позицията, необходима за раждането, тогава гинекологът ще предпише специални упражнения за бременната жена. Не трябва да се притеснявате и да се страхувате от раждането, ако при бебето няма здравословни проблеми и патологии всичко ще върви добре.

За да избегнете излишен стрес, достатъчно е да подготвите нещата предварително за пътуване до болницата, като не забравяте да сложите обменна карта с тях и дори ако бебето реши да се роди преди време, мама ще знае, че всичко е готово за нея и ще изчака среща без никакви притеснения с него.

35 седмици бременна: какво се случва

Понастоящем здравословното състояние на бъдещата майка далеч не е идеално, тъй като на мястото на предишната лекота дойдоха ограниченията и невъзможността да се води познат начин на живот. Нарастващото бебе разтяга матката, която притиска органите до нея. По тази причина бременната жена е измъчвана от различни заболявания. Започвайки от чести пътувания до тоалетната и завършвайки с невъзможност за дишане дълбоко поради компресия на диафрагмата.

Някои бъдещи майки отбелязват понижаването на корема по това време, този симптом е признак за скорошно раждане. Колкото по-надолу стомахът се спуска, толкова по-силно ще оказва натиск върху пикочния мехур, усложнява живота на бъдещата майка.

Много жени в последните етапи са измъчвани от безсъние, което води до появата на умора, сънливост и слабост. Към тези заболявания се добавят нервност и притеснения относно предстоящото раждане на бебето. За бъдещата майка това състояние е абсолютно нормално, но въпреки това не трябва да се фокусираме върху него. По-добре е да прогоните страховете и негативизма от себе си, като се доближите много до подготовката за срещата на бебето от болницата.

Освен това бременната жена може да наблюдава промени в настроението, както в началото на раждането на плода. Тя изпитва страх от раждане, че е силно депресирана, но в същото време жената чака бърза среща с бебето, което не може да не се радва.

Външни промени в 35 гестационна седмица

В тридесет и петата гестационна седмица височината на очното дъно е тридесет и пет сантиметра. Това е максималният размер, който може да достигне, тъй като няма къде другаде да расте. Сега стомахът започва да потъва и съответно жената става по-лесна за дишане, но в същото време позивите за уриниране зачестяват поради повишен натиск върху органите, разположени в тазовото дъно, по-специално върху пикочния мехур. Но честото уриниране далеч не е последният проблем, с който жената трябва да се сблъска в позиция.

Всеки ден става все по-трудно да се намери удобна позиция за нощна почивка. Изборът им за бъдеща майка е ограничен. Спането по корем отдавна е забранено по очевидни причини, а спането по гръб е опасно, тъй като кухата вена се изстисква, което осигурява на бебето кислород. Остава да спи само настрани, но поради големия корем и тази поза е неудобна. За да може бременната жена да си почине напълно, тя трябва или да хвърли възглавници около себе си, или да закупи специални аксесоари за спане за бъдещи майки.

Често се случват смущения в храносмилателния тракт. Те се характеризират с киселини, гадене и в някои случаи повръщане. Мама трябва внимателно да обмисли диетата си, така че тя да включва само онези продукти, които няма да влошат горните проблеми, а напротив, ще помогнат за тяхното отстраняване. Освен това честото хранене на малки порции ще помогне за облекчаване на състоянието..

След дълги разходки, особено вечер, жената може да забележи появата на силен оток на долните крайници. За да ги сведете до минимум, трябва да намалите приема на солени храни и течности и да носите компресионни дрехи..

Поради големия корем за бременната жена става неудобно да извършва ежедневните си дейности и да се движи. За да облекчите болката в долната част на гърба и долните крайници, трябва да носите удобни обувки и превръзка за бъдещи майки и да привличате близки хора, които да помагат в къщата.

Можете също така да разберете какви промени настъпват на 36 гестационна седмица, как се развива бебето и какво препоръчват гинеколозите. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

35 седмици бременна: Проблеми и заплахи

Почти всички болезнени усещания, които се появяват при бъдещата майка на тридесет и петата гестационна седмица, са нормални, но само ако бързо преминат и имат слаба интензивност.

Най-често те се появяват в следните части на тялото:

 • Слабините - поради факта, че центърът на тежестта се измества.
 • Сакрум - най-често дискомфортът възниква в резултат на тренировъчните контракции.
 • Коремна област - болезнените усещания провокират тренировъчните контракции.
 • Тазова област - в резултат на омекотяване на костната тъкан, което е необходимо за нормалното преминаване на детето през таза при раждането.
 • Долни крайници - в резултат на появата на отоци.
 • Млечните жлези - поради тяхното подуване и подготовка за лактация.
 • Времева и тилна област - в резултат на висок стрес върху кръвоносната система.

Голяма опасност за майката и детето по това време е гестозата. Проявява се в силен оток, високо кръвно налягане и слабост. Освен това жената се оплаква от постоянно гадене, а понякога и повръщане..

Ако бъдещата майка е открила подобни симптоми у себе си, трябва незабавно да се свържете със специалист. Често жената се поставя в родилния дом и се прави цезарово сечение.

Преждевременно раждане на 35 гестационна седмица

Дете, родено по това време, е доста жизнеспособно и с навременна медицинска помощ може не само да оцелее, но и да диша самостоятелно. Въпреки че белите дробове все още не са напълно готови за пълноценна работа, те вече могат да осигурят на тялото кислород и да узреят с подходящи медицински грижи за бебето.

Ако специалистите забележат някакви проблеми, те могат да поставят детето в кувьоз и да го свържат със системата за поддържане на живота. Според статистиката повечето бебета, родени по това време, се раждат здрави и в процеса на развитие не изостават от бебетата, родени навреме.

Ако мама усети, че контракциите са станали редовни, лигавицата и амниотичната течност са изчезнали, тя трябва незабавно да се обади на линейка и да отиде в болницата, тъй като е започнала преждевременно раждане.

Всяка бременна жена на този етап от бременността трябва да се научи да различава тренировъчните контракции от реалните. В първия случай те ще продължат около две минути и ще предизвикат неприятни, краткосрочни усещания. Във втория контракциите ще бъдат болезнени и чести през определен интервал..

През тридесет и петата седмица от бременността раждането може да се предписва и според показанията. Има нужда от изкуствено раждане в случай на гестоза или други патологии, които застрашават живота и здравето на майка и бебето.

Вагинално отделяне при 35 гестационна седмица

Вагиналните секрети през този период, както и през цялата бременност, са показатели за здравето на жената и плода. Обикновено вагиналният секрет трябва да бъде хомогенен, белезникав или прозрачен, със средно изобилие и без мирис. Ако цветът или консистенцията му се променят, трябва да се свържете с предродилната клиника.

Когато се появи жълтеникаво, сирене, отделено придружено от парене и сърбеж в гениталиите, жената трябва да посети гинеколог и да се подложи на терапия, която ще й помогне да се отърве от горните симптоми, характерни за млечницата. Това заболяване не е опасно и при навременно лечение бързо спира и не причинява усложнения..

35 седмици бременна: Развитие на плода

През тридесет и петата гестационна седмица размерът на бебето може да се сравни с джакфрут. Той тежи 2550 грама и е висок 45 сантиметра. Дори и да има незначителни отклонения в тези параметри, това не е проблем. Всяко дете е различно, така че не бива да се притеснявате. По това време бебето вече е готово за самостоятелен живот извън утробата на майката, но все още преждевременното раждане не е желателно.

На този етап от развитието бебето продължава да расте и да наддава, което ще продължи да прави до раждането си. Трохите активно развиват мускулната система и се отлагат подкожни мазнини. Детето се възстановява, някои части на тялото са забележимо закръглени, а набръчканата кожа се изправя и се покрива с малки гънки, характерни за новородените. Кожата става розова, а чертите на лицето са ясно оформени и вече имат сходство с един от родителите.

Детето чува добре и реагира на външен шум, ударите на сърцето на майката и нейния глас. Реакцията на външни дразнители е различна. Понякога бебето е щастливо, понякога уплашено, а в някои случаи дори изразява недоволството си, ритайки силно майка си отвътре и променяйки изражението на лицето си.

Костите на бебето вече са напълно оформени, така че на този етап те стават по-здрави. Костните структури на черепа остават подвижни, тъй като е необходимо детето да премине през родовия канал без различни наранявания и затягане.

Ендокринната система на бебето вече е на етап интензивно развитие. Той произвежда секреторни елементи и подготвя тялото на майката за раждането на бебето и неговото хранене. Най-често по това време детето вече обръща глава надолу, заемайки позицията, необходима за раждането. Той се движи по-малко активно и прекарва по-голямата част от времето си в сън..

На този етап се произвежда хормонът кортизол, който участва в работата на белите дробове. Това е необходимо, за да може бебето, когато се роди, да може да диша самостоятелно и да няма проблеми с дихателната функция.

Анализи и изследвания при 35 гестационна седмица

За период от 35 седмици бъдещата майка трябва да посещава антенаталната клиника веднъж седмично. Преди да отиде на среща, тя трябва да вземе тестове за урина и кръв. При преглед на бременна жена гинекологът ще извърши контролно претегляне, като провери дали теглото на жената не надвишава установените норми, измерва кръвното налягане, измерва коремната обиколка и височината на маточното дъно. Ако пациентът има оплаквания, той ще ги изслуша и ще избере необходимата терапия.

Всички данни, получени по време на прегледа, ще бъдат въведени в обменна карта, с която жената ще бъде изпратена в болницата. Той съдържа цялата информация за майката и бебето от началото на бременността, включително тестове за генетични аномалии и резултати от ултразвук.

Ултразвук на 35 гестационна седмица

На тридесет и петата седмица, при нормален ход на раждане на плода, ултразвук не се извършва. Тази процедура се извършва само въз основа на показания, в случай че специалистът подозира някакви отклонения.

Най-често ултразвукът на бременни жени се изпраща, когато се открият следните патологии, представени от:

 • Пъпна връв, оплетена около врата на бебето;
 • Преждевременно стареене на плацентата;
 • Нарушения в плацентарния кръвен поток;
 • Много или малко вода.

Благодарение на заключението, издадено от ултразвуковото сканиране, гинекологът ще може да избере правилната терапия, която ще коригира състоянието на мама и бебе..

Освен това, ако има заплитане на пъпна връв, ултразвукът ще помогне на лекаря да определи начина на раждане, за да спаси бебето от задушаване. С тази патология жената се изпраща за цезарово сечение.

35 седмици бременна: Диета

На тридесет и петата гестационна седмица бъдещата майка има много заболявания, които могат да бъдат елиминирани с помощта на правилното хранене. С негова помощ можете да сведете до минимум негативните симптоми, като осигурите на тялото нужните вещества..

На този етап от бременността жената трябва да консумира храни, богати на желязо, калций, протеини, въглехидрати, мастни киселини, витамини и минерали. Тези вещества се намират в млечни продукти, черен дроб, морски дарове, зърнени храни, зеленчуци, спанак и плодове.

За да поддържа водно-солевия баланс, жената трябва да пие поне 1,5 литра вода на ден, като изключва газирани напитки, алкохол и кафе от менюто.

Отказът трябва да бъде пържен, пушен, солен и пикантен. Също така трябва да сведете до минимум консумацията на шоколад и брашно..

Трябва да се отбележи, че стомахът по време на бременност се компресира от матката и за да се избегнат храносмилателни проблеми, е необходимо да се яде храна на малки порции и често. По този начин можете да се отървете от киселини и гадене..

Физическа активност при бременност 35 седмици

Въпреки че е дошла тридесет и петата гестационна седмица, жената не трябва да спира да води активен начин на живот. Майка, която иска бързо да влезе във форма след раждането и да роди без проблеми, трябва да изпълнява редица физически упражнения, чак до изпращането в болницата. Но когато спортувате, основното е да не преуморявате и да не претоварвате тялото..

Чрез активен начин на живот и упражнения можете:

 • Подобряват притока на кръв към вътрешните органи и укрепват мускулната система;
 • Научете се да дишате правилно;
 • Научете се да отпускате и стягате мускулите на коремната област, което определено ще помогне при раждането;
 • За свеждане до минимум на усложненията и разкъсванията при раждане на бебе;
 • Влезте във форма бързо след раждането.

Когато спортува, жената не трябва да вдига тежести, да скача и да изпълнява упражнения, включващи резки движения. Трябва да изберете леки натоварвания, които нямат отрицателен ефект върху тялото..

35 седмици бременна: Препоръки на гинеколози

За да бъде тази седмица продуктивна и полезна за бъдещата майка, тя трябва да следва всички препоръки, които ще й даде гинекологът.

 • За да контролирате състоянието на бебето, трябва да наблюдавате движенията му. Жената трябва да брои от десет до дванадесет движения на ден..
 • За да улесни постнаталните грижи за бебето, бъдещата майка трябва да се запише в курсове за подготовка за раждането на бебето и грижи за него след раждането. С тяхна помощ можете да научите много и да се измъкнете от неспокойните мисли, характерни за този период..
 • Също така трябва да изберете родилен дом, в който ще се проведе раждането. Много клиники предлагат платени услуги, което значително опростява избора на гинеколог и акушерка. Освен това, ако родителите желаят, е възможно да се планира партньорско раждане, което често се третира негативно в държавните институции..
 • Трябва да подготвите нещата предварително в болницата и да ги приберете заедно с документи и обменна карта в специална чанта, която да е готова в случай на настъпване на преждевременно раждане..
 • Също така е необходимо да подготвите нещата за бебето. Познаването на пола на вашето бебе може да ви помогне да пазарувате през последните седмици от бременността, за да си купите дрехи и грижи, които са ви необходими след раждането..

Секс на бременност от 35 седмици

Ако жената носи плод без патологии и няма заплаха от преждевременно раждане, тогава няма ограничения в интимния живот. Тя обаче трябва да вземе предвид, че по това време сексът може да доведе до последствия, които провокират ранно раждане..

Гинеколозите не съветват да правят секс на този етап, тъй като шийката на матката се скъсява и може да изтласка лигавицата, която предпазва бебето от проникването на патогенна микрофлора. Също така полов акт може да провокира свиване на матката и съответно раждане. Ето защо, за да не го рискувате, по-добре е да отложите интимния живот до следродилния период или да правите секс много внимателно.

Заключение

Съвсем скоро бебето ще се роди. Ето защо, за да не бъде изненада раждането му, трябва внимателно да се подготвите за него, като посветите последните седмици на бременността на това..

Как се роди Мирошка-бързач (раждане на 35 седмици)

Е, няма по-малко от две години, откакто най-накрая реших да говоря за това как се е родила Мирошка.
Планирането и бременността се състояха на този форум, в много приятна компания от същите бебета и майки.
Сигурно мнозина си спомнят, че от първите дни много се страхувах от преждевременно раждане, защото Аз се родих на 34 седмици, съпругът ми на 36, сестра ми на 37, племенник на 34... солидни недоносени бебета... и въпреки че никой нямаше никакви проблеми от това, все още се страхувах ужасно да родя предсрочно.

Токсикозата продължи 8 седмици, от 7-ма до 12-та седмица си спомням зле, защото Спах по 20 часа на ден, практически не ядях нищо, прилошавах дори през нощта в съня си, веднъж седмично съпругът ми успяваше да ме натовари в колата и да ме изведе извън града. На чист въздух гаденето премина, но когато се върнахме в града и влязохме в стълбището с описания асансьор, който миришеше на запушен улей за боклук, а след това в преддверието със съседи, които обичат котките и вареното карфиол, токсикозата отново се върна.

След 14 седмици стана по-лесно, всички забелязаха това в DR на нашия приятел - един час след началото на тържеството, всички купички за салата в моя обсег станаха празни. От този момент накрая започнах да наддавам, или по-точно да компенсирам дефицита му, на 14 седмици най-накрая се регистрирах в ЖК, теглото тогава беше 56 кг с увеличение от 175.

На 16 седмици и 3 дни Ляля се почувства чрез разбъркване, на 20 седмици разбрахме, че очакваме момче, името му беше избрано предварително - Мирослав, както го нарекох - Ляля Мирошка. Ляля се отличаваше с волята си (и сега също) - стомахът принадлежеше само на него, всяко докосване на ръка, ластик от панталони, превръзка, ултразвуков сензор, лекарска тръба се възприема като посегателство върху личната територия и среща възмутено съпротивление под формата на ритници. Особено му хареса дясната ми страна и шевът от апендицит. Там той обожаваше да разтяга краката си и да чука с петите, беше много болезнено, аз със строг глас помолих сина си да спре позора, примами го наляво с музика и фенерче от мобилен телефон, бисквитки, сладкиши, понякога успявах да усетя упорити токчета и обещавах, че когато се роди Лаля Ще го гъделичкам.

Всички ултразвуци, тестове за инфекции, антитела (прочетох за конфликта ABO в кръвната група в интернет и измъчвах лекарите с моите предположения, че може да имаме съпруг, затова дарихме кръв за антитела веднъж на месец и половина) бяха идеални, но тонът не даде почивка. От около 22 седмици стомахът започва да се напряга периодично, безболезнено. Особено когато лежите по гръб.

На 24 седмици четох истории през нощта за преждевременно раждане в такива периоди, резултатите бяха предимно тъжни, ридах цяла нощ и оттогава всяка вечер започнах да се страхувам да си лягам, страхувах се, че раждането ще започне през нощта с преминаването на вода. Няколко пъти през нощта усещах чаршафа под себе си, на сутринта благодарих на Бог, че не съм родила тази вечер, и помолих да ми позволи да достигна поне 34 седмици - срокът, в който съм роден.

Щях да родя в 5-то родилно заведение с приятел на съпруга на сестра ми, той ме наблюдаваше през цялата бременност паралелно с лекаря от ЖК, но до това родилно заведение можех да стигна само с доносена бременност, т.к. Отделение за реанимация на недоносени бебета има само в 4-то родилно заведение и до 37 седмици могат да ме приемат само там. 37 седмици дойдоха на 10 ноември и тази дата стоеше пред очите ми денонощно. Какво ще се случи, ако родя преди 37 седмици, лекарят не искаше да обсъжда с мен предварително, каза, че ако нещо се случи ще се съгласи с лекарите от 4-ти, но нищо подобно няма да се случи и трябва да се настройвате само на доброто. Опитах се да.

На 26 седмици отидох на ултразвуково сканиране в LCD, обикновено отивах при генетик в частен медицински център и тогава изглеждаше, че следващият скрининг се дължи, не можах да се консултирам с лекар по майчинство, тъй като замина на почивка и на мобилния му телефон не му отговориха. Реших да отида и напразно. Половин час стоене на опашка в задушен коридор си свършиха работата, когато легнах на дивана, стомахът ми веднага стана „каменен“, узистът ме погледна точно половин минута, каза, че имам заплаха от спонтанен аборт, липса на вода, фетално-плацентарна недостатъчност, стареене на плацентата и всичко е лошо. Спешно в болницата за съхранение. Всичко това за 3 минути, 30 UAH, без да ме гледате и без да спирате да обсъждате личните си дела с медицинската сестра.
Не вярвах на тези глупости, исках да направя повторно ултразвуковото сканиране на генетика, но записът беше само 2 седмици по-късно, отидохме в друг медицински център, където лекарят се оказа още по-крив, провери резултатите на лист хартия, разпита мъжкия пол на плода, потвърди тона и заплахата, но fpn и липса на вода не видя.
В ЖК лекарят настоя за хоспитализация, аз отказах, защото след не-shpa и почивка в колата, стомахът се отпусна. Предписани инжекции, хапчета, намерих медицинска сестра близо до къщата, при която отидох за интравенозни инжекции, след това отидох със съпруга си за 3 дни в центъра за отдих, стомахът ми някак рязко нарасна, почти нямаше тон.
След завръщането си в града се обадих в родилния дом, който ме смъмри, че действам като ултразвуково сканиране, погледна резултатите и ме увери, че нямам недостиг на вода, FPN и стареене на плацентата. За да се успокоя напълно, отидох на ултразвуково сканиране при генетик, който потвърди, че всичко е наред, видях лицето на сина ми - наедряли бузи, писалка близо до брадичката, хлътнал нос.

На 28 седмици се празнува ДР на съпруга и важен етап в развитието на плода беше lali - сега, законно, той вече е станал мъж. Ядох толкова много, че едва напуснах кафенето, не мога да повторя подобен подвиг, очевидно до следващата ми бременност...

На 30 седмици започна нещо странно... сега разбирам, че това бяха... предшественици... Вече свикнах да тонизирам, обикновено стомахът ми се превърна в камък 3-5 пъти на ден, за около минута, ако легнете и се отпуснете, дишайки дълбоко, след това веднага пуснете.
Не можах да разбера дали е тон или тренировъчни контракции..
По време на разходки кръста и корема започнаха да болят за няколко минути, това се случваше на всеки 3-4 дни. В същото време съпругът ми реши, че нямаме нужда от преждевременно раждане, така че все още се връзваме със секса....
Но той предложи услугите си по масаж за предотвратяване на руптури. По някаква причина наистина не ми хареса този масаж и не се съгласих да повторя сесията, въпреки упоритото убеждаване и цветните описания на сълзите на моя нещастен перинеум... след тези разговори страхът от преждевременно раждане добави към страха ми от разкъсвания.

Спомняйки си, че всичко може да започне всеки момент, започнах да приготвям зестрата лала още на 28 седмици и всичко беше готово, включително чанта до болницата, креватче и количка до 33 седмици. Изчаках 34 седмици като края на света - по някаква причина ми се струваше, че не мога да издържа мандата си.
Коремът стана някак разтегнат и ми се стори, че леко потъна.
До болките в срамните кости имаше усещане за изтръпване в долната част на корема, усещане за пълнота в перинеума. Напълних 13600 кг за 35 седмици, изглеждах апетитно, на което бях изключително щастлив, непрекъснато се възхищавах на заоблените си страни.

27 октомври 2004 г. 35 точно.

Няколко дни Ляля ме довежда до сълзи, като изпъва крака от дясната страна, не мога да спя в нито едно положение, пубисът ме боли диво и вчера се ядосах на Ляля и му казах в сърцата си:, хайде, излез, вече не мога uuuuuu "

Трябва да отида на следващата среща в LCD, от 14 до 19 часа, и седя у дома на компютъра (работя вкъщи от 20 седмици, съпругът ми и аз имаме малък семеен бизнес, така че ако исках, винаги бях в бизнеса, въпреки че хормоните се подиграваха лошия ми мозък) и извайвам търговски договор на украински и английски, което се оказва трудно, като се има предвид, че познавам първия много по-зле от втория. В същото време се карам със съпруга си и по телефона с партньор, който не иска да признае, че съм прав по няколко точки.
Някак странно отпива стомах, отново усещане за пълнота в перинеума. В 18 ч. Все пак решавам да отида до LCD. На рецепцията всичко е наред, всичко е нормално, информирам лекаря за разтягане и спукване и моля да погледнете всеки пожарникар на стола. Тя дълго не се съгласявала, казала, че няма право, че за такъв период можели да гледат само болницата. В крайна сметка той се съгласява, гледа много внимателно и изведнъж прави тези очи: „Спешно в болницата! Вратът е изгладен и съкратен и е отворен 1 пръст. Спешно за спасяване! "
Аз съм в шок, взимам направление за 4-то родилно за всеки случай и в 5-то, за да спася, се обаждам на моя лекар в 5-то родилно, той предписва инжекция с магнезия и лъже, ако има контракции, обадете му се, ако няма нищо до сутринта няма да се влоши, елате с нещата в 9 сутринта.
Оставам през нощта при майка си, за да не се разтърся в колата из целия град. Съпругът ми се прибра вкъщи за чанта с моите неща. Цяла нощ дупето ме болеше, краката ми спазваха, долната част на гърба ми се разтягаше. Страшно ме беше страх да заспя и да проспя раждането, така че не спях цяла нощ, само сутрин се припаднах за час.

28 октомври 2004 г. 35 седмици и 1 ден.

В 9 сутринта пристигнахме в 5-то родилно заведение, лекарят ми ме гледа, а след това майка му е главен лекар. Вратът е съкратен, изгладен, 2 пръста се отварят. Няма да ме заведат в 5-то родилно заведение, трябва да отида в 4-то, да се опитам да го поддържам до 37 седмици. Ревете. Страшен. Докторът пише бележка до заместник-началника на 4-то родилно заведение, обяснява как да я намери и да организира тя да ме гледа там. Ако това е фалшива тревога и стигнем до 37 седмици, тогава ще се върна на 5-та и ще родя тук, както щях да.
Отиваме със съпруга ми в 4-то родилно заведение, като спираме по пътя към LCD, за да влезем в последните обменни пунктове
и кажи сбогом на мама.

Около 11-30 пристигаме в родилния дом, плащаме благотворителен принос на касата, в 12 обяд стоим под кабинета на заместник-главния лекар Гулнара Шалвовна (по-нататък Г.Ш.), периодично отпива долната част на гърба, но не обръщам внимание. Влизам, предавам бележката, обяснявам, че имам 35 седмици и трябва да се спася. Тя ме пита: " Искаш ли да ме родиш? " Тъпят ми мозък не можа да оцени адекватно ситуацията и аз отговарям „Не, ще родя в 5-то родилно заведение с... името на моя лекар“. Г. Ш. поставя печат върху моя реферал и ме изпраща до контролно-пропускателния пункт, за да се регистрирам.

13-00. Седя на опашка в санитарния кабинет. Приема се от гадна млада медицинска сестра, пълна с презрение и раздразнение за тези по някаква причина-тук-трясък-и-тъп-бременни жени. Чрез думата тя повтаря на медицинската сестра как й е писнало от всичко това и защо всичко е свързано с тяхното раждане, аз не седя у дома.

13-30. Мой ред е.
Разпит по учебник, базиран на размяната... Отговарям съвсем адекватно.
Дойде дежурният лекар и ме погледна на стола и каза, че раждам! В шок съм, питам, къде са контракциите? Пита дали ме боли стомаха. Не, не боли, просто се напряга редовно и дърпа малко в долната част на гърба. ТАКА ТОВА Е БОРБАТА, А ТИ РАЖДАШ. Бръснете се бързо и отидете в болницата, ще направим ултразвуково сканиране и ще видим какво да правим по-нататък.

Думата „rodzal“ ми се стори много страшна. Бях обръсната от сестра-баба, която мрънкаше недоволно: „Защо не можах да го направя сама“. Е, не отидох да раждам, а всъщност да оцелея. Те не направиха клизма, защото не беше ясно дали ще родя или не. Условията за живот на пункта са съвсем прилични, душът е чист, водата е гореща. Нощникът получи нов, нормален, без дупки и петна.

Около 14-00 прегръщаме сбогом със съпруга ми и аз, с 2 огромни пакета, транспортирани от медицинска сестра, се качвам с асансьора до родилната зала на 5-ия етаж. Дълъг бял коридор с камери. Отивам до пренатална # 1 и първото нещо, което виждам, са кървавите чатала и краката на момиче, което стене от контракции. Нейният лекар, виждайки зеленото ми лице, бързо покрива момичето с чаршаф. Друго момиче е свързано с IV и започва да диша силно на всеки няколко минути. Между другото, тя стоеше така на крака няколко часа, никога не крещеше, а също така мълчаливо си тръгна да ражда..

Никой не се приближава към мен, защото лекарите имат смяна. Няколко пъти отивам на поста, напомням за себе си. Около 15-30 те са за ултразвуково сканиране. Те определят период от 34-35 седмици, белите дробове на плода са с 2 степени на зрялост. От лицето на стажантката, която ме придружи, виждам, че това не е много добре. Питам колко градуса има. 3. Какво ще правим? Опитвайки се да спрете раждането за няколко дни или часове и да подготвите белите дробове на бебето.
Все още не разбирам сериозността на ситуацията. Спомняйки си, че съм роден на 34 седмици, собственото ми раждане на 35 седмици не ми се струва нещо ужасно. Дори се радвам да видя момчето си скоро. Моля го да седне още малко, още една седмица, добре, поне няколко дни.
Правят CTG - сърцето ми е наред, контракциите идват.

Около 16-30. Най-накрая пристига дежурният лекар - Евгений Михайлович, преглед на стол - 4 см отваряне. Прехвърлени в пренатална # 3. Свържете капкомер с гинипрал, инжектирайте дексаметазон. Чаталът започва да гори диво, сякаш облян с алкохол. Никой не разбира защо, те решават, че това е моята индивидуална реакция. Питам лекаря дали мога да ям. Радостно започвам да усвоявам бисквитки, банани и кефир. Чета вестници. Доктор и акушерка идват на всеки половин час.

В 20-00 усещам, че се намокрям между краката си - хвърлям чаршафа и виждам нещо като буца сополи с кръв. Оказва се, че задръстването е изчезнало, а връщане назад няма. Информирам акушерката, която е дошла, тя се обажда на лекаря. Погледнете отвора - 6 см. Разкачете гинипрала. Питам акушерката какво ще се случи сега - не се знае, може би раждане, може би още няколко дни запазване. Съпругът ми, майка ми, свекърва, приятели постоянно ми се обаждат. Изпращам SMS отчети на всеки час. Около 22-00 те се прехвърлят в пренатална # 1, което означава, че все още чакат раждането. Съгласен съм с акушерката, че тя ще ми помогне, ако раждам на нейната смяна. Попитах с кой от лекарите би било по-добре да преговарям за раждане, отговаря, че всички лекари са добри, нямат нужда от пари, всички се страхуват от главния лекар, така че ще направят всичко добре и безплатно. Добре, ще гледам как тръгваме. Стомахът не боли, но се превръща в камък редовно, на всеки 10 минути. Вървя по коридора, лекарят, като ме види, ме кара и ме кара да легна в отделението. Не разбирам какъв е въпросът, защото вече е ясно, че раждането продължава. Акушерката обяснява, че не обича преждевременното раждане и ще се опита да ме задържи до сутринта, за да я предаде на следващата смяна. Отивам в отделението. Те прехвърлят момиче от патология, 41 седмици, изглежда има контракции, но лекарите не искат да стимулират. Коремът й е 2 пъти по-голям от моя.

Дексаметазон се инжектира отново.
Опитвам се да спя, но не мога. Не мога по корем заради корема, по гърба - ляликът веднага започва да се възмущава много, от дясната страна пречи на катетъра във вена, отляво не мога, т.к. смазва сърцето. Контракциите продължават 20-30 секунди на всеки 8 минути. Стомахът все още не боли, просто се втвърдява. Акушерката казва, че има "физиологични раждания, когато жената не чувства болка". Някак не мога да повярвам, че имах такъв късмет.
Опитвам се да не спя, за да не проспя собственото си "физиологично раждане".
Лекарят идва няколко пъти през нощта, за да попита дали всичко е наред..

29 октомври 2004 г..

В 7 сутринта отивам да проверя стола. Отваряне 5 см. Без контракции. Като спасен...
Те се прехвърлят в пренатална No3 (от пренатална No1 всеки отива да роди в родилната зала, а пренаталната No3 е за хора като мен, които не могат по никакъв начин да решат дали ще роди или не)
Докторът ме предава на смяна... и кошмарът започва...

Идва дежурна жена, преглед, информира ни, че ще продължим да го спасяваме. Слагат капкомер с магнезий. След преглед стомахът отново започва да се превръща в камък. Лъжа, опитвам се да мисля за добри неща, говоря с Лала, ям банани, кефир, опитвам се да държа огледалото с една ръка и да стискам вежди.
Нарисувах очите си с молив, не стана мастило.

Около 8-30. влиза друг лекар. Отново проверка. Въпроси. За хода на бременността, болестта и т.н. тон - и как ти, жено, успя да започнеш да раждаш на 35 седмица... той се обажда на някакъв важен чичо, неонатолог, според мен, започва да му разказва за 32 седмици бременност, кима глава, гледа ме тъжно, помежду си те говорят „... совр, а? Да, изглежда... какво мислите, инфекция?... да, изглежда... "
Мозъкът ми започва да работи - какви 32 седмици. Какво е SZVR - синдром на вътрематочно забавяне на растежа. КАКВИ СА ИНФЕКЦИИТЕ. Опитвам се да й обясня, че не могат да бъдат 32 седмици, според ултразвука сроковете винаги съвпадаха, не може да има инфекции - преминах ФАКЛА, всичко е чисто. Моля, вижте моя обмен с ултразвук и анализи. Тя спокойно ми казва, че бебето ми ще се роди много преждевременно, няма да може да диша, белите му дробове са недоразвити, затова ще му сложат сонда, иначе всичко ще се оправи.
Напуска.
Започвам да се треся. Представям си моя малък Мирошик, как му се вкарва тръба, как страда. Започвам да плача. Изглежда, че най-лошите ми кошмари се сбъдват в действителност. Преждевременно раждане, бебето не диша, механична вентилация, заплаха от церебрална парализа, увреждане, проблеми със зрението... Прочетох твърде много по тази тема. Плача на глас, не мога да се успокоя, извинявам се на Лали, защото не исках всичко да приключи по този начин, не съм виновен....

Първият дежурен лекар чу риданията ми и дойде да разбере в какво става въпрос. Трудно мога да обясня. Тя извива пръст и слепоочия, като "тези безмозъчни бременни жени" и си тръгва...
Съпругът ми, който стои долу в залата, се обажда, чрез ридания се опитвам да му обясня какъв е въпросът и моля да ми намери НОРМАЛЕН ЛЕКАР. След 5 минути съпругът ми ми се обажда и казва, че майка ми е била в Г.Ш., и тя ще се погрижи за мен сега и всичко ще се оправи.
Веднага чувам как телефонът звъни на контролно-пропускателния пункт и разговора на дежурния лекар, след това нейния разговор с някой друг „те казаха да не пипат тази ридаеща жена, тя е от Г.Ш., тя идва тук... тук си взеха бременните...“

Около 9-45. идва Г. Ш. Все още плача, не мога да се успокоя въпреки валерианата, която съм пил. Отново проверка. Казва, че костите на главата на детето са добри, ще раждаме. Пробива балона. Спомням си този момент с ужас. Черно желязо, болка от огледа, бликна вода и детето внезапно се втурна към пъпа, сякаш усети опасност. Водите са чисти и добри. Гледам часовника - 10-00. Питам за разкриването - 5 см. Означава още 5 часа поне, час на см.

Обадих се на съпруга си, той и мама се прибират, Г.Ш. тя им каза, че сама ще им се обади след 2 часа.
ОТНОВО ПОДХОДЯ КЪМ ПРЕДВИД # 1. по пътя се срещам с Евгений Михайлович, той се усмихва: „все още ли се лутате!?“ и пожелава късмет.
В пренатална, това момиче, на 41 седмици. Контракциите й не са се засилили и тя е прехвърлена обратно към патология. Още 3 или 4 момичета, общо 6 легла.

10-15
Стомахът започва да ме боли, както при менструацията. Опитвате се да следите времето - нещо около 2 минути по-късно.
Лежа на дясната си страна, поглаждам корема си, дишам дълбоко, говоря с лиала, моля го да легне правилно, стегнете краката си, вкарайте правилно главата си, спуснете брадичката до гърдите си, не поставяйте ръцете си отстрани. Обичам те, момчето ми, дръж се, скъпа, мамо с теб, скоро ще се видим.

На 10-30 болката става по-силна, разбирам, че искам да използвам тоалетната. Те носят патица, с мъка изстискват капките от себе си. Не, не това. Искам го голям. Акушерката Наташа изглежда подозрително - кака? Точно? Да! За всеки случай гледайте разкриването. Не, все още не е завършен. Искам да кача. Пак ми дадоха патица. Не работи. Моля ви да си направите клизма - не, те не вярват, че имам нужда от нея. Ами добре...
Акушерката прави някаква инжекция в долната част на корема, някакъв спазмолитик, не помага, макар че без нея може да е още по-болезнено.

Съпругът ми се обажда и пита как съм. Как, как... боли !! разбиааатки. И изобщо не са физиологични !! всички, не разсейвайте.

Болезнено. Много болезнено. Лежа на дясната си страна, разтривам кръста с юмрук, преброявам до себе си до 20, пика на контракцията, след 40 болката облекчава. Около 100 секунди за почивка - колко добре, нищо не боли, оглеждам се. Точно пред мен е момиче на окситоцин. Очи затворени, прилича на сън, но само диша силно и стене.

Аааааа... идва битка... Започвам да стена... дишам, дишам....19..20... 25..30..38.39.40... пускаме....

11-00. мозъкът работи, не иска да ме остави на мира. Спомняте ли си, четехте, че можете да стоите на четири крака, по-лесно е да понесете болката... е, сега ще опитам... 10..15..20... ах... какво... Направих го... беше по-лесно от дясната страна... ааааа... 39..40...
Господи, ако има още 5 часа такава болка, ще умра. Не мога да понасям.

Мозъкът все още не може да се успокои - а момичето там се беше облегнало на перваза на прозореца, може би и вие можете да опитате това? Ставам, притеснявам се за една битка, приклекнала на гърба си, пълзя до перваза на прозореца... на смокиня. Поредна схватка... облягам се на перваза на прозореца, по дяволите, booool... не, по-добре е от дясната ми страна... пълзя назад, битката се извива отново.

11-15
Влиза SMS. От приятелка на съпруга й, защото Имам телефонния номер на съпруга си. "Здравей, как си? Какво правиш?"
Преди следващата битка имам време да напиша „здравей, нещата не са много добри, защото Сега раждам. това е Юлия, имам телефонния номер на Илюхин. " Изпадам отново в болката от контракция, чувам звука на SMS... болката е изчезнала, прочетох „о, извинявай, отвличам вниманието от толкова важен въпрос, но как мога да се свържа с Илюха“
Пиша отговора, изпращам го след битката... тук усещам, че нещо не е наред. Искам отново да се кача.. не, дори не СКИП. ОТИГА ДОКЪРВА МЕН. Просто разкъсвам ануса си, сякаш има портокал, няма диня.... Викам с цялото си бяло дробове за тази акушерка на целия отдел „NAAATASHAAA. МЕН TOUUUUUUZIIT. "
Наташа изтича, не вярва, гледа, вика ми „Стани бързо, да отидем до стола“, а на някой в ​​коридора „Обади се на Г.Ш. ражда. "

Чувам звука на входящия SMS.....

Родзал направо през коридора. Опитвам се да се кача на стол, опитите ми се струваха дори по-болезнени от контракциите. Наташа ми облича калъфите за обувки, моли ме да издиша опитите си, но не мога, мозъците ми просто бяха отсечени от нечовешка болка и аз крещя в горната част на белите дробове AAAAAAAAAAAAAAAAAAA. И... какане...... помолих за патица и клизма...

Г. Ш. изтича, моли не да вика, а да бута, но аз нищо не разбирам.

Молят да не крещят и да бутат. Събирам сили, хващам здраво ръцете на стола, вдишвам въздуха и... го издишам... Г. Ш. възмутено казва „Господи, каква е родилката, как се напъва? Тя не знае как да бута.
Тя притиска лакът върху корема ми, аз крещя от болка и ужас, който ще увреди нещастния ми стомах. Те искат да бутат. Отивам, вдишвам, бутам. И аз крещя... Усещам как детето се катери, усещам как ми режат чатала със студени ножици (акушерката ми обясни през нощта, че при недоносени бебета все пак ще направят епизиотомия, за да излезе детето по-бързо), натискам... Усещам как нещо се изплъзва от мен - тази мокра... и облекчение... болката изчезна за секунда! Затварям очи за половин минута, срам ме е да призная, но в тези секунди си помислих само за себе си, че болката е изчезнала, че всичко, всичко. Направих го.
Отварям очи. Виждам малко същество със синя пъпна връв. Той е прегледан от цял ​​екип неонатолози и с изненада установява, че самият ДИШЕ.
Момче. Любимият ми лал е роден и диша сам.
Г. Ш. въздъхва с облекчение, поглежда часовника - 11-30. Поздравления, давайки ми окситоцин във вената за раждането на плацентата. Виждам стомаха си - като издута топка, с набръчкана тъмна кожа. Локва кръв под мен. Лялик е увит в пелена и ме облече.
Плацентата излиза, нямах време да я видя.
Г. Ш. преглежда ме - малко разкъсване на шията - лялик го докосна с рамо, 2 порязвания. Напръскайте с упойка и конци. Вътрешно шиене Г. Ш, външна акушерка Наташа. Болезнено. Понасям. Храна. Добре. Болезнено. Усещам всеки бод, как иглата влиза в тялото, как се изтегля конецът. Моля, поръсете още.
Лалик беше взет за претегляне тук, в стаята, но зад ъгъла не го виждам. Правят ми вътрешно лечение - разбрах, че това е „целувката на акушерка“ след думите на Наташа „Поздравления, мамо!“ Не боли малко, защото Бетадин се използва вместо йод.
Отчитат се размерите на лялика. Тегло 2700. височина 51 см. 8-9 Апгар.
2700. Не може да бъде! Молих се толкова много, че той щеше да е поне 2500, добре, поне 2300 като мен.
2700.

Идва сестра на деца, слагаме малка лилия на сандъка. Гадно. Акушерката носи телефона ми от отделението. Този SMS беше от приятел на съпруга й, с пожелания за късмет J време - 11-25.
Тези. Родих след... 5 минути. И ми се стори като цяла вечност.
Как Г.Ш. успя да избяга от съседната сграда толкова бързо?

Обаждам се на мама вкъщи. Ревете.
- Родих. Момче, 2700 г., 51 см., Диша сам, всичко е наред, сега лежи по корем.
- Тъй като тя роди, ни беше казано да караме след 2 часа, 2 часа още не са минали....
Реве мама. Тя дава телефона на съпруга си. И двамата са рев. Вика ми „КУСИК, ТИ СИ ГЕРОЙ. "
Те просто не могат да повярват, че всичко е свършило.

В продължение на 2 часа лежахме с лялик на кошара в тази стая за раждане, той мърмореше, бръмчеше, мяукаше, душеше и духаше толкова забавно, добре, много приличаше на стария пинчер Бимка на майка ми, след това няколко дни все още не можех да разбера откъде идва Бимка...
се обади на всички приятели и роднини. Бях обзет от щастие, че всичко завърши добре.

В 14 часа бяхме преместени в съвместното отделение, ляликът спеше, ядеше сися. В 17 часа отидох под душа (в отделението), подредих се. Когато станах от леглото, имаше чувството, че всички вътрешности се срутиха надолу, а стомахът и червата висяха някъде отдолу.
Гърбът отказа. Тя просто се наведе наполовина и нямаше сили да се изправи. Акушерката помогна.
В 19 часа отидох до прозореца, за да покажа малкия си лалик през прозореца, да, от 4-тия етаж в тъмното.
Не исках да спя, въпреки 2 безсънни нощи преди това.
В 12 през нощта реших да си легна и ляликът реши да се събуди. Той плачеше толкова силно, че се уплаших и отидох да се обадя на медицинската сестра на децата. Цяла нощ Мирошка си мърмореше гърдите (героично се убедих, че не е празно, че има коластра, че сместа не ни е необходима, все пак разбрах във форума.), Написа, изскача меконий, придружи последните две действия с плач, който може да се успокои имаше само сиси, след което той отново започна да се качи и да плаче и т.н.... Тази нощ спах само час сутринта и сънувах, че раждам отново и отново усетих опитите... ужас...

В продължение на 5 дни, прекарани в болницата след раждането, спах общо около 10 часа, или около 1 час през нощта и 1 час следобед, цялото останало време беше отделено за хранене, грижи за бебето, хигиенни процедури за себе си. Нещо повече, щом щях да ям или да спя, Мирошка се събуди и започна да иска sisya. Той запази този нюх до една година..

На следващия ден след раждането започнах да имам бъгове от липса на сън - мозъците ми отказаха, забравих пода и номера на отделението си, връщайки се от залата или от процедури, забравих домашния си телефонен номер, набрах го от машина с помощта на лист хартия и много други дребни неща.

Детските сестри вероятно ме мразеха тихо, защото Обаждах им се за всяко кихане, скърцане и куп Мирошка, всичко ми се струваше, че нещо не е наред с него.

Млякото дойде на 3-ия ден, веднага след раждането, масажирах гърдите си в продължение на 5 минути сутрин и вечер, месех каналите, прилагах Мирошка при поискване, така че когато дойде млякото, нямах нужда от помпи за гърди или медицински сестри. Любимата ми помпа за кърма направи всичко сама.

След раждането на Мирош той загуби 200 грама, на 3-тия ден беше 2600 и не спечели повече - тогава разбрах, че различни медицински сестри се претеглят на различни везни - някой е мързелив да се влачи на друг етаж на електронни и тежи на механични, разбира се, с грешка. И бях нервен и притеснен, на 4-ия ден съквартирантът ми беше изписан и аз също диво исках да се прибера вкъщи. Именно в родилния дом поради инцидент бяха изключени отоплението и топлата вода и за един ден измих детето и себе си с вода, загрята в електрическа кана. Шевовете ме болят, гърбът ме боли, исках да спя, а не да тичам напред-назад. Тогава за първи път след раждането ревах в тоалетната, струваше ми се всичко беше толкова ужасно, непоправимо. Здравейте следродилна депресия!

3 ноември 2004 г., 6 ч. Сутринта.

Неонатологът каза, че ако Мирошик натрупа 40 грама на ден, днес ще бъдем изписани. Нощем слагах аларма на всеки 2 часа, събуждах Мирошик и хранех.
Лежим на леглото с него. Извън прозореца е студена есенна сутрин, но ярка зора и ясно небе обещават слънчев ден. Гледам сина си. Моето момче, любимият ми мъж. Сега аз съм за вас най-важното нещо на света. Аз съм центърът на вашия свят. Ще бъда първият човек, когото ще видите тази сутрин. След това, след 20 години, вероятно ще видите друга жена същата сутрин, ще се събудите в нейните ръце, а не в моите и тя ще бъде първата, която ще ви целуне, а не мен. Но ще бъде по-късно, след 20 години, но засега ти си моят, любимият ми Лялик, моето любимо момче, моят любим мъж.
Отиваме на претеглянето. 30 гр. Малцина. Ние няма да бъдем изписани.
Ревете.
На кръг обяснявам на неонатолога, че наистина искам да се прибера, че имам мляко, че детето се храни добре и всичко е наред при нас, а вкъщи бързо ще наддаде.

Изписването гласи - раждане на 37-38 седмица, доносен плод, забавяне на вътрематочния растеж, асиметричен вариант. Фактът, че срокът беше 35 седмици, съм сигурен на 1000%. Защо всичко се е получило по този начин, защо преди време, защо си е дишал, въпреки всичко... има твърде много защо, отговорът на който никой не знае. Г. Ш. ми отговори "Божията воля за всичко"

Първата година не можах да се отърва от чувството за вина. Струваше ми се, че се държа неправилно, може би трябваше да отида на консервация на 26 седмици, беше необходимо предварително да се договорим за раждане в 4-то родилно заведение, а не да се надяваме на случайност.

Едва сега, когато най-накрая се убедих, че подобни странни раждания не са повлияли на развитието на Мирошкин, той не се различава от връстниците си, развива се и се развива нормално, няма проблеми, свързани с недоносеността, чувството за вина започна да изчезва. Разбрах, че по някаква причина е необходимо той да е роден на 29 октомври 2004 г., а не на 1 декември в PDR или 10 ноември в 37 седмици.

Като оставим настрана емоционалния компонент на моето раждане, физически всичко беше доста лесно. Изпитвах наистина силна болка за около 30-40 минути, добре, и опити, и така до 5 см разкритие, изобщо не усещах нищо.
Изминаха 1,5 часа от момента на пункция на пикочния мехур до раждането.

Казват, че второто раждане е по-бързо от първото. Да, много по-бързо...
Искам дъщеря на около 3 години, но много се страхувам от повторение. При първата си бременност можех да лежа цели дни, но сега ще лежите с моите каубои...
Е, нищо, страхувах се, че раждането ще започне през нощта с преминаването на вода и в крайна сметка роди след обяд след пункция на пикочния мехур, така че там вероятно всичко ще бъде КАТО ТРЯБВА, т.е. ДОБРЕ.