34-тата седмица от бременността изчезна, което означава, че раждането се приближава. От началото на този период жената трябва да бъде особено внимателна за своето благосъстояние. Не на последно място роля играят близки хора, които са до бъдещата майка, които трябва да следят състоянието на бременната жена, а в случай на някакви нарушения (околоплодни води, преждевременни контракции, кървене), бързо да реагират и да заведат бъдещата майка в болницата.

34 седмици бременна колко месеца е

34 акушерска седмица на бременността е края на 8-ия месец от бременността, последния, третия триместър и приблизително 32 ембрионалната седмица.

Усещане за жена на 34 седмици

Бебето продължава да расте и да наддава, заедно с матката и корема на бременната жена. На 34 седмица матката измерва до 32 см и се намира на 14 см над пъпа. Той компресира все повече вътрешните органи, което се проявява в постоянни пътувания до тоалетната, храносмилателни проблеми (киселини, гадене, запек), задух и задух.

На 34 гестационна седмица нормата за теглото на бременната жена е +12 кг. Ако жената е качила повече, лекарят ще посъветва как да намалите интензивността на наддаването на тегло. Излишните килограми за такъв период няма да доведат до нищо добро, това е само допълнително натоварване на гръбначния стълб и краката. За бременни близнаци допустимото наддаване на тегло е 14 кг.

Повечето бъдещи майки на 34 седмици забелязват, че им е трудно да се движат, бързо се уморяват от ходене, преследвани са от постоянно чувство на тежест в долната част на гърба и краката. Някои вече не могат да обуват обувки без помощ. По това време на бъдещите майки се препоръчват специални физически упражнения за бременни жени, можете да се запишете за уроци по гимнастика или йога. Упражненията могат да помогнат за намаляване на дискомфорта в долната част на гърба, таза и болките в краката.

На 34 седмици гърдите се увеличават по размер и започва производството на коластра. Има хормонален прилив: тялото на майката започва да се подготвя за раждане и последващо кърмене.

Наближаващото раждане прави съответните промени в тялото на жената: тазовите кости се разминават, което причинява болка в бъдещата майка. Количеството на околоплодната течност се увеличава, техният обем достига 1 литър. От началото на 34 седмици от бременността контракциите на Бракстън Хикс се увеличават. Когато се появят, жената изпитва болка в горната част на корема, която, разпространявайки се в цялата матка, постепенно отшумява. Тези тренировъчни контракции са необходими, за да се подготви тялото за предстоящото раждане, което е само след няколко седмици. Изобщо не бива да се притеснявате за тях..

Появата на отоци, крампи в краката, развитието на разширени вени все още е възможно. В случай на тежък оток, жената трябва да се консултира с лекар.

Какво се случва с бебето?

При 34 гестационна седмица количеството лубрикант, което покрива тялото на бебето, се увеличава. Сега тя го предпазва от въздействието на околоплодните води и в бъдеще това ще му помогне да премине по-лесно през родовия канал.

Развитието на плода завършва, теглото му на 34 седмици вече достига 2-2,2 кг, а височината му е 40-44 см. На този етап от бременността детето започва да расте коса, замествайки пухчето. Бебето се нуждае от калций, който трябва да получава от майка си.

Движения на плода на 34 седмици

Майката започва да усеща движението на бебето в утробата на 18-22 седмица от бременността, до 25-27 седмици движенията на бебето се усещат най-ясно, понякога причинявайки на майката неудобства и дори болка. До 34-та седмица на бременността бебето става голямо и движенията му са ограничени до плацентата. Промени в поведението на бебето са забележими, но не трябва да се страхувате от намаляване на неговата активност. Движенията на плода по това време стават по-плавни. Бременната жена трябва да слуша движенията на бебето си, те трябва да бъдат редовни и ежедневни, макар и не толкова активни, както в предишни периоди.

Често задавани въпроси във форумите

В: Защо стомахът се превръща в камък на 34 седмици?

О: Коремът може да изтръпне поради няколко причини: хипертоничност на матката или тренировъчни контракции. Тонът на матката може да причини преждевременно раждане, докато фалшивите контракции са напълно безопасни. При повишен тонус долната част на корема остава твърда за дълго време, това усещане може да бъде придружено от болка в долната част на корема и кръста. В този случай трябва да се консултирате с лекар, той ще предпише лекарства, които намаляват тонуса. При контракциите според Бракстън Хикс коремът за кратко време става каменист, в повечето случаи подобни контракции се придружават от неприятни усещания в долната част на корема, но жените не изпитват очевидна болка.

В: Какви трябва да бъдат нормите на CTG на 34 седмица от бременността?

О.: Нормите на KTG са както следва:

 • BChSS (сърдечна честота) - 110-160 удара / мин (спокойно състояние на плода) и 130-190 удара / мин (активно състояние на плода).
 • Ритъм на сърдечния ритъм (височина на отклоненията от сърдечната честота) - 5-25 удара / мин.
 • Повишена сърдечна честота - от 2 удара за 10 минути.
 • Намален пулс - отсъства.
 • Активност на матката - не повече от 15% от контракциите от BChS, продължителност - не повече от 30 секунди.

Дешифрирайте кардиотокографията с помощта на точкова система. Всеки от горните критерии се оценява от 0 до 2 точки. Според окончателната оценка можем да говорим за състоянието на плода: 8-10 точки
- нормата; 5-7 точки - фетален кислороден глад, без заплахи, препоръчително е да се повтори CTG; 4 точки или по-малко - тежка фетална хипоксия, препоръчва се спешно раждане.

В: 34 седмици коремът потъна. Това е нормално? Не е ли твърде рано?

О: При първата бременност коремът много често пада 3-4 седмици преди раждането. По този начин понижаването на корема на 34 седмици е нормално. С втората бременност коремът пада, като правило, по-късно, 1-2 седмици преди раждането.

Анализи и ултразвук на 34 седмици

На 34 гестационна седмица трябва да се подложите на рутинен преглед от лекар, да преминете общи изследвания на кръвта и урината. При преглед гинекологът ще измери теглото и обиколката на корема, ще сравни теглото на пациента с предишните. Ако пациентът е напълнял много и има тежък оток, тя може да бъде приета в болница.

Също така, жената ще трябва да се подложи на планирано ултразвуково сканиране, ако това не е правено преди. Специалистът определя положението на плода, състоянието на плацентата и приблизителните размери на детето. В 94% от случаите детето е разположено правилно в утробата - с главата си към родовия канал, а само в 6% от случаите плодът е разположен с краката надолу. В случай на седалищно предлежание, лекарите отбелязват, че раждането трябва да се извършва с цезарово сечение. Около половината от децата от тези 6% обаче ще заемат правилната позиция преди 36 седмици.

На 34 гестационна седмица гинекологът може да определи следните нарушения:

 • отделяне на плацентата (симптомите включват кървене, мускулно напрежение в матката и ускорен пулс);
 • хематом на матката (той се усеща с болка в долната част на корема, кървене, ниско кръвно налягане);
 • полихидрамнион (бъдещата майка има високо кръвно налягане, може да има захарен диабет, сърдечният ритъм на детето е слабо чут);
 • липса на вода (неговите признаци са сухота в устата на жена, гадене, слабост, по-малък обем на матката, в сравнение с нормата).

Норми на ултразвук на 34 седмици

Размер на плода (норма)

ИндексСтойност
BPD (бипариетален размер на главата)79-93 мм
LHR (размер на челно-тилната глава)101-119 мм
OG (обиколка на главата)295-339 мм
Охлаждаща течност (коремна обиколка)276-336 мм
DG (дължина на костите на пищяла)54-64 мм
DBK (дължина на бедрената кост)65-70 мм
DP (дължина на раменната кост)55-65 мм
DPP (дължина на костите на предмишницата)48-55 мм
Височина41-45 см
Теглото2-2,5 кг

Амниотична течност

Амниотичен индекс72-274

Дължина на вратане по-малко от 30 mm
Вътрешен и външен фаринксзатворен

Позициянай-малко 7 см от шийката на матката
Степен на зрялостI или II степен

Какво трябва да прави мама?

Хранене на бременна жена

Правилното хранене е ключът към здравето и благосъстоянието на мама и бебе. На 34 седмици бебето се нуждае от калций, поради което бъдещата майка се препоръчва да консумира повече храна, съдържаща този елемент:

 • всички млечни продукти (твърди сирена, извара, кисело мляко, заквасена сметана, мляко, ферментирало печено мляко и други);
 • зеленчуци (бяло зеле и карфиол, магданоз, целина, чесън, грах, боб);
 • плодове (смокини, череши, ягоди);
 • риба (сардина, сьомга, шаран и др.).

По-добре е да приемате храна на малки порции. Броят на такива приеми може да бъде около 6-7 на ден. По време на почивките чувството на глад може да бъде утолено с плодови напитки от плодове, пресни плодове или лека салата от пресни билки.

Подготовка за раждане

На 34 гестационна седмица си струва да се вземе решение за избора на болница за майчинство и лекар. Чантата за спешни случаи, която мама ще вземе със себе си в болницата, вече трябва да бъде събрана. В зависимост от условията на болницата списъкът с необходимите неща може да се различава.

Приблизителен списък на нещата в болницата е както следва:

 • документи (паспорт, полица, обменна карта, акт за раждане, резултати от последното ултразвуково сканиране);
 • 2 ризи, халат, бельо, пантофи;
 • следродилни подложки;
 • тоалетна хартия;
 • ястия (чиния, лъжица, вилица, халба);
 • лични вещи (телефон, зарядно, козметика, шампоан и др.);
 • неща за бебето (чаршафи, долни ризи, одеяло, капак, пелени, мокри кърпички).

Интимен живот

След 34 седмици от бременността сексът не се препоръчва. Сексът носи известна опасност за плода в края на бременността. Има голяма вероятност от внасяне на инфекция в родовия канал на жената. Съществува също така възможността сексът да повлияе на положението на бебето в утробата. След като преди това е заело правилната позиция с главата надолу, бебето може да се преобърне и да седне на дупето.

Въпросът дали е възможно да правите секс в края на бременността, важен фактор е ходът на самата бременност. Ако бъдещата майка няма никакви отклонения и гинекологът даде разрешение, тогава можете да живеете сексуален живот. Ако семейна двойка все пак реши да прави секс през този период, тогава движенията трябва да бъдат неприбързани и плавни, а позата да е възможно най-удобна за жената.

34 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

34 акушерска седмица на бременността е краят на 8 месеца от бременността (34 седмици = 7 месеца и 28 дни или 238 дни от бременността). Вие сте в последния, третия триместър и 32 ембрионални седмици. С началото на бременността от 34 седмици раждането се приближава. От началото на този период жената трябва да бъде особено внимателна към своето благосъстояние и да реагира на всякакви съмнителни усещания или поведение на бебето в стомаха..

Тегло, растеж и развитие на плода на 34 седмици

Развитието на плода е завършено, теглото му на 34 седмици вече достига 2 кг, а височината му е 44 см. Вашето бебе тежи колкото пъпеш.

При 34 гестационна седмица количеството лубрикант, което покрива тялото на бебето, се увеличава. Сега тя го предпазва от въздействието на околоплодните води и в бъдеще това ще му помогне да премине по-лесно през родовия канал.

На този етап от бременността бебето започва да расте коса, замествайки пухчето. Бебето се нуждае от калций, който трябва да получава от майка си. До 34-та седмица на бременността бебето става голямо и движенията му са ограничени до плацентата. Промени в поведението на бебето са забележими, но не трябва да се страхувате от намаляване на неговата активност.

Движенията на плода по това време стават по-плавни. Бременната жена трябва да слуша движенията на бебето си, те трябва да бъдат редовни и ежедневни, макар и не толкова активни, както в предишни периоди.

По това време бебето вече трябва да е в положение с главата надолу, точно над родовия канал. Тази опция се счита за най-безопасната за раждане. Но има и други опции за презентация, например тазовата презентация (това се случва в 3,5% от случаите). В това положение краката и дупето на бебето са над родовия канал. Също така е рядко, но все пак можете да намерите косо и дори напречно представяне. В този случай жената вероятно ще получи цезарово сечение..

Какво се случва с тялото на бременна жена на 34 седмици?

През този период бъдещите майки стават разсеяни, вглъбени в себе си. Тревожността често се проявява, появяват се преживявания и страхове, свързани с предстоящото раждане. Сега за вас е важно внимателно да следите вашето благосъстояние и настроение, да избягвате физически натоварвания, стрес и безпокойство за дреболии. Въпреки че 34-та седмица не е подходящо време за дълги пътувания, не бива да се отказвате напълно от ходенето на чист въздух и всякакви физически натоварвания. За вас и вашето бебе е важно да получавате достатъчно кислород, а умерената физическа активност ще ви помогне да се справите по-добре..

Коремът става по-тежък и затруднява изкачването по стълбите, придвижването из къщата и дори намирането на удобна позиция за почивка и сън. Специалните възглавници за бременни жени ще помогнат да се справите с последния проблем..

„Тренировъчните“ контракции се усещат все по-често. Телешките крака могат да имат крампи, които ще ви притесняват най-вече през нощта. По време на феталната активност коремът вече не се дърпа толкова много. Обърнете внимание на краката, ръцете и стомаха, защото е възможно подуване, което е признак на воднянка при бременни жени.

Можете също така да "посетите" болка в гърба, корема и кръста, причината за това е растежът на корема и увеличаване на матката. По това време тялото започва да произвежда голямо количество хормони, които допринасят за омекотяването на някои връзки..

Повишено уриниране, докато плодът притиска пикочния мехур. Понижаването на корема се случва, когато нероденото ви бебе се премести в областта на таза и заеме позиция за раждане.

Следете внимателно за естествените секрети от гениталния тракт. Обърнете специално внимание на тънките, воднисти изхвърляния. Това означава, че може да имате преждевременно раждане, което е крайно нежелателно, тъй като по това време е твърде рано да раждате..

Потенциални проблеми и рискове за 34 седмици

Ако бъдещата майка има стомах и / или леко кърваво течение, тогава най-вероятно говорим за преждевременно раждане. В този случай е необходимо спешно да се обадите на лекар и ако е възможно, бременността се запазва или лекарите раждат. На този етап от бременността детето е доста жизнеспособно. Кървавото отделяне и болката в долната част на корема също могат да бъдат проява на отлепване на плацентата или предлежание.

Патологичните промени, свързани с отлепване на плацентата, са предимно в появата на кървене поради увреждане на маточно-плацентарните съдове.

Поради факта, че плацентата започва да се отделя, кръвта се натрупва между маточната стена и плацентата и се образува хематом. Постепенно нарастващ, хематомът увеличава отделянето на плацентарната тъкан от маточната стена и в резултат води до компресия и прекратяване на функционирането на плацентата, която е в непосредствена близост до това място. Лекарите идентифицират леки, умерени и тежки форми на преждевременно отлепване на плацентата. Класически клинични признаци на преждевременно отлепване на плацентата - кървене от гениталния тракт, болка и напрежение на матката, смущения в сърцето на плода.

Плацентата превия по време на бременност се счита за едно от сериозните усложнения по време на бременността и последващото раждане. Факт е, че ситуацията, когато плацентата напълно или частично затваря фаринкса на матката, а това е предлежанието на плацентата, е непоправима - няма начин да се коригира това състояние на нещата с лекарства, въпреки че винаги има шанс плацентата да се премести независимо от долните части на матката. Единствените симптоми, които могат да посочат предлежанието на плацентата по време на бременност, са безболезнено кървене.

Препоръки за бременност от 34 седмици

Остава много малко време преди раждането и за да не ви изненадат, припомняме какво трябва да направите.

 • Вече е необходимо да поставите необходимите неща според списъка, който ви е бил даден в болницата. Освен това необходимите документи винаги трябва да са на разположение..
 • Вече сте подготвили място в апартамента за бебето, може да бъде отделната му стая или може би сте решили да го настаните във вашата стая.
 • Не забравяйте да заснемете бременността си, защото сега коремът ви е голям и след раждането ще разгледате тези снимки с голямо удоволствие..
 • До края на тази седмица трябва да вземете решение за избора на родилно заведение, да обърнете внимание дали има реанимация за деца, какви видове безболезнено раждане са. Ако решите, че съпругът ви ще присъства на раждането, възможно ли е в избрания родилен дом. И вече трябва да вземете решение за гинеколог, който да ви заведе раждането.
 • Време е да подготвите мускулите на перинеума за раждане, за това направете просто упражнение, притиснете и отпуснете мускулите на влагалището. Също така, ако смажете перинеума със зехтин или прасковено масло, неговата еластичност се увеличава, което предотвратява сълзите по време на раждането..

Хранене за бременна жена на 34 седмици

По това време много жени забелязват подуване на краката и ръцете. Ако в същото време телесното тегло се увеличи твърде бързо, трябва да направите корекции в диетата си отново. При отоци се препоръчва да преброите колко течности консумирате на ден (включително вода, чай и супи) и колко течност се отделя с урината. Такъв специален тест за урина вероятно е предписан за вас през втория триместър на бременността. За какво е? За да разберете колко течност не се отделя от тялото. И ако е необходимо, ще трябва да уредите няколко гладни дни. Например "ябълка", "извара".

Препоръчително е поне частично да подсолите храната, за да намалите приема на сол. Тъй като задържа течност в тялото. И във вашата ситуация сега е нежелателно. За да облекчите състоянието си, най-добре е да избягвате тежки ястия. Така че вместо пържено месо или риба е по-добре да предпочитате варено или на пара.

Ако изберете каша, най-добре засега избягвайте ориза. Тя също провокира запек по време на бременност. Овесените ядки или ечемикът в този смисъл са по-лесно смилаеми. Продуктите с млечна киселина просто са ви показани сега. Те подобряват храносмилането и ще бъдат само полезни. Вярно е, че в някои случаи те могат да причинят киселини. Сладки, ако не можете да ги откажете, по-добре ги заменете със сушени плодове, дори ако са в шоколад. Цвеклото също има леко слабително действие..

Сега трябва да сте много умерени, когато приемате витамини, особено с калций. На този етап калцият, който идва с млечните продукти, е достатъчен за вас. Факт е, че с излишък на калций, костите на новороденото стават по-здрави и в същото време по-малко гъвкави. А по време на раждане това може да доведе до наранявания при раждане..
Сред полезните витамини вече ще са витамин К (намира се в брюкселско зеле, водорасли, орехи и зелен чай), витамин С, витамин Е (в растителните масла). Те са необходими, за да се избегне преждевременно раждане, кървене и са необходими и за подготовка на белите дробове на бебето..

Бременна 34 седмици

Какво се случва с бебето

Детето вече е напълно оформено, заема почти цялото свободно пространство в матката. Сега той няма достатъчно място, за да прави свободни движения около оста си. Той може само да движи крайниците си и да се мята и обръща. Бебето използва времето, останало преди раждането, с полза. Него:

 • изправя дермата,
 • подкожният слой става по-плътен,
 • червеният тон на кожата изчезва.

Крайните процеси на формиране протичат и на организъм. Ендокринните жлези започват да работят, минерализацията на костите продължава. Мозъкът вече е поел отговорността да ръководи всички движения. Палецът на дясната ръка често е в устата, а другата ръка понякога докосва или дърпа пъпната връв. Краката също се движат активно, въпреки че бебето все още спи през по-голямата част от деня.

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

34-та седмица е периодът, когато майката е готова за раждане. Коремът й започва да потъва, движенията на детето стават все по-чувствителни. Ходенето става по-трудно поради изместването в нормалния център на тежестта. Умората настъпва по-бързо, краката често се подуват. Задухът постепенно изчезва, когато матката потъва надолу.

Стомашни болки. Те се обясняват с отпускането на връзките в ставите на тазовите кости, което се причинява от хормона релаксин. Този процес се счита за норма, тъй като женското тяло постепенно се подготвя за раждане. Въпреки това, за болка със значителна сила, трябва да посетите лекар..

Лумбална болка. Коремът расте и за да не загуби жената равновесие, тя е принудена да измести центъра на тежестта назад. За да си осигури възможност да се движи, тя напряга мускулите на гърба си. Те са в тонус, могат да започнат да нараняват. Пренаталната превръзка помага за облекчаване на това натоварване..

Изпускане от гениталния тракт. На 34 седмица бременната жена почти винаги има отделяне. Ако са белезникави на цвят, със или без леко кисела миризма, няма причина да се притеснявате. Освен това не се различава от предходните месеци. Ако сърбежът се появи във външния генитален тракт и изписването е придобило сиренев характер, трябва да отидете на лекар. Млечницата трябва да бъде изключена. Изхвърлянето на различен цвят - кафяв, червен, зелен - е неуспешен симптом. Само лекар ще може надеждно да определи тяхната причина и да предпише лечение.

Гадене и повръщане. Този симптом на 34 седмица се споменава от тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Втората причина е използването на храни, които причиняват ферментация и метеоризъм. Киселини, които измъчваха жената в продължение на дълги шест месеца, изчезват, тъй като матката спира да притиска стомаха и хранопровода.

Венозна конгестия и разширени вени. За да се предотврати тежко кървене на жена по време на раждане, кръвта й започва да се уплътнява през третия триместър на бременността. Това се случва под въздействието на специални хормони. Дебелата кръв се движи по-трудно през съдовете и рискът от образуване на тромби се увеличава. Стагнацията на кръвта в долните крайници води до разширени вени и последващо развитие на разширени вени. Освен това плодът, компресирайки долната куха вена, усложнява нормалните процеси на кръвообращение в долните крайници.

Конвулсии. Конвулсивните припадъци са особено важни за мускулите на прасеца. Те също се появяват в областта на шията, гърба, ръцете, на предната и задната повърхност на бедрата. Основната причина за този симптом е недостигът на някои витамини и минерали, като калций и магнезий. Ако спазмите в краката са придружени от замаяност, слабост и леко гадене, лекарят ще предложи анемия. Намаленото количество хемоглобин в червените кръвни клетки пречи на тъканите да получават достатъчно кислород. Развива се тяхната хипоксия.

Уринарна инконтиненция. Симптом, характерен за късните гестационни периоди. Уголемената и увиснала матка притиска уретерите и пикочния мехур. Капки урина може да не се задържат вътре по време на кихане, кашляне, смях. Това е естествено и не изисква никакви мерки..

бебето съветва

Опасна ли е киселината по време на бременност през първия, втория и третия триместър? И какво, ако тя се появи внезапно? Съвети...

Сега няма да изненадате никого с късна бременност. Но дали всичко е толкова безоблачно?

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Медицински преглед

Близото раждане вълнува жената. Тя слуша всяко движение на плода, фиксира следващите промени. За да завърши бременността физиологично, на 34-та седмица са показани следните изследвания.

 • гинеколог, със задължително претегляне, измерване на кръвното налягане, измерване височината на матката и прослушване на сърдечния ритъм на детето;
 • офталмолог - по показания;
 • ендокринолог - при нарушения на хормоналния метаболизъм;
 • хематолог - с промени в кръвта;
 • невропатолог - с оплаквания от страна на нервната система;
 • кардиолог - ако има подходящи симптоми.
 • общ анализ на урината;
 • микроскопия на цитонамазка от гениталния тракт;
 • кръвен тест за хепатит В и С, ХИВ, TORCH инфекция, ако това не е направено своевременно;
 • биохимичен кръвен тест - според необходимостта;
 • тампон от гърлото за стафилококи - по показания. Междувременно няма нужда да се притеснявате за това. "
 • Доплер ултрасонография. Оценява се качеството на кръвния поток в съдовете;
 • Кардиотокография. Контрол на сърдечния ритъм на бебето и контракциите на матката. Необходимо е да се изключи вътрематочната хипоксия;
 • Електрокардиограма - по показания;
 • Ултразвук - ако е пропуснат по план.

Трудности при носене

След 33 седмици от бременността жената вече се е приспособила към позицията си, но трудностите при носене все още съществуват.

Преждевременно раждане

Може да възникне поради инфекция в маточната кухина, стрес, падане или шок, истмично-цервикална недостатъчност. Симптомите са спазми, понякога с отделяне на околоплодна течност или лигавица.

Повишена честота на движение на плода

Поради липсата на място за активни действия, детето често тласка майката, понякога до болка. Поради пролапса на матката локализацията на болката също се измества надолу.

Лош сън

Адекватната почивка се затруднява от: трудности при избора на поза, чести позиви за уриниране, болки в гърба, фалшиви контракции.

Сърбяща кожа

Може да е алергичен или неврологичен. В никакъв случай не трябва да приемате антихистамини самостоятелно. Само лекар може да направи правилни срещи.

бебето съветва

Учените са на ръба на откритията за предотвратяване и лечение на усложнения, свързани с дисфункция на плацентата.

Гестоза - патологични състояния от втората половина на бременността, опасни както за бъдещата майка, така и за бебето.

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Какво да правим и какво не

Отпускът по майчинство не продължава от първия ден, жената е направила удобно ежедневие за себе си и отговорно се подготвя да стане майка. През този период е важно да следвате препоръките на лекаря и да го уведомите за всичките си чувства..

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • прави гимнастика за бременни жени, включително дихателен комплекс, укрепващ тазовите мускули;
 • плувайте премерено и редовно, изпитвайки леко натоварване на мускулите;
 • приемайте мултивитаминни комплекси с минерали - както е предписано от лекар;
 • направете лек масаж за бременни жени, вземете топли успокояващи вани;
 • посещават класове за подготовка на раждане;
 • да бъдете на чист въздух, с изключение на ярка ултравиолетова радиация и силна слана;
 • посетете психотерапевт с цел психологическа подготовка за раждане;
 • правете неща според вашите интереси: шийте, плетете, бродирайте, рисувайте, четете;
 • проучете литературата за появата на бебе в семейството;
 • да се занимавам с благотворителност;
 • майстор йога;
 • омекотяват кожата със специални кремове за предотвратяване на дълбоки стрии;
 • носете пренатална превръзка и компресионни чорапи, ако има симптоми на разширени вени;
 • санирайте устната кухина и зъбите;
 • лекувайте соматични заболявания, както е предписано от лекар;
 • внимателно правете секс, ако няма медицински противопоказания.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • водете нездравословен начин на живот: спите малко, не бъдете на открито, яжте нередовно;
 • носете дрехи, които ограничават движението и растежа на корема;
 • носете обувки с токчета;
 • използвайте алкохол, наркотици, никотин;
 • приемайте лекарства сами;
 • пара в гореща баня и сауна;
 • останете дълго време на ярка слънчева светлина или в солариуми;
 • вдигане на тежести;
 • ангажирайте се с тежък физически труд;
 • емоционално пренапрежение, изпитване на стрес;
 • занимавайте се с физическо възпитание, включително скачане, бягане;
 • карам колело и подобен транспорт;
 • контакт с агресивни битови химикали;
 • изпробвайте нови продукти и козметика за грижа за кожата;
 • пренебрегвайте посещенията на лекар и необходимите изследвания;
 • контакт с инфекциозни пациенти;
 • посещавайте културни събития с голям брой зрители;
 • продължават да работят при вредни условия на работната среда;
 • прекарване на дълги периоди от време в седнало положение, например пред компютъра.

Полезен съвет за бъдещата майка

За да укрепите мускулите на тазовото дъно, да поддържате матката, ректума, тънките черва и пикочния мехур, можете да овладеете метода на гинеколога Арнолд Кегел. Това са 5 упражнения, чието значение е алтернативното напрежение и отпускане на определени мускули. Здравите тазови органи са ключът към успешното раждане и бързото възстановяване в следродилния период.

Прочетете също и за това, което се случва на 35 седмица от бременността.

Бременна 34 седмици

34 акушерска седмица е 32 седмици от зачеването - ембрионална бременност. Още няколко седмици и най-дългоочакваното желание на жената ще се сбъдне: среща с бебето, която тя носи толкова дълго под сърцето си. Сега, когато излизате от вкъщи, дори и на разходка, винаги носете със себе си необходимите документи, включително обменна карта - раждането може да започне по всяко време.

Размер на бебето в 34 гестационна седмица

Какво се случва с плода на 34 седмица

Бебето ви расте и става по-хубаво всеки ден. Не само се готвите да се срещнете с него, но и той е с вас. Бебето вече е толкова тясно, че обръща глава надолу, така че постига по-точно съвпадение с формата на матката, тъй като долната й част е по-тясна от горната. Тази позиция е най-удобна за доставка и е генетично заложена. Позицията на тялото "плячка нагоре" по време на раждането е 96% от бебетата. В противен случай можем да говорим за седалищно предлежание на плода. Ако се случи раждането да се случи точно сега, тогава вашето бебе ще се счита за преждевременно родено и изобщо недоносено. Разликата е, че сега тялото на детето е по-вероятно да бъде достатъчно зряло, за да диша самостоятелно..

Всички жизненоважни функции на тялото са почти готови за употреба: сърдечно-съдовата система, мозъка и гръбначния мозък, работата на стомашно-чревния тракт, дихателната система и мускулно-скелетната система. Всички вътрешни органи функционират доста активно. Например надбъбречните жлези произвеждат 10 пъти повече хормони от възрастните. След раждането активността им ще намалее..

Калцият продължава активно да се отлага в костната тъкан на плода. Недостигът му води до нарушаване на процесите на вкостяване. Въпреки това, при прекомерен прием на микроелемент от тялото на майката, процесът на втвърдяване на костите може да отиде твърде далеч, те стават твърде плътни и това може допълнително да доведе до родова травма на плода и увреждане на родовия канал на майката. Калциевите добавки през този период на бременност трябва да се приемат с изключително внимание. До 34 гестационна седмица панкреасът синтезира инсулин в количество, необходимо за пълното усвояване на глюкозата. Също така започва да произвежда храносмилателни ензими (липаза, химотрипсин, трипсин, амилаза, лактаза и малтаза). Това е подготовка за пълноценно храносмилане след раждането..

Отделителната система на детето работи с пълна сила. Детето поглъща определено количество околоплодни води, те се абсорбират в чревните бримки в кръвния поток, а от кръвта, с помощта на бъбреците, водата се освобождава навън, обратно в околоплодната течност. Детето отделя до половин литър урина на ден.

Как изглежда бебето на 34 гестационна седмица


С нарастването на бебето в матката има все по-малко място за него. Следователно към 34-та седмица на бременността движенията му стават все по-малко активни, но все по-осезаеми..

Теглото на детето се увеличава и мастната тъкан представлява приблизително 7% от общото телесно тегло. Бръчките по кожата се изглаждат, цветът постепенно се променя. Кожата става бледорозова.

Всеки ден има все повече и повече подобна на сирене смазка по тялото на плода - необходимо е, за да се смекчи движението на трохите по гениталния тракт по време на раждането. На тридесет и четвъртата седмица от бременността не само главата на плода е покрита с пух, но и гърба, ушите, ръцете. Следите от тази линия на косата могат да бъдат видими в продължение на няколко седмици след раждането, но след това пухът изчезва. Косата на главата на плода на 34 гестационна седмица активно натрупва пигмент и потъмнява, а броят им също се увеличава. Но след раждането цветът на косата на бебето може да се промени. Например, след като е родено брюнетка, след известно време бебето може да стане русо и обратно. Основната разлика между бебето, родено по това време, и новороденото е, че подкожният мастен слой не е достатъчно развит, за да запази напълно топлината на тялото. На 34 гестационна седмица ушите на бебето вече не се притискат към черепа му, а стърчат отстрани. Коремчето на бебето става по-изпъкнало и пъпът му сега клони нагоре, към средата на корема. Ноктите на пръстите са израснали до ръба на нокътната плоча, косата на главата е доста дълга. Укрепват се костите, връзките, активността на бебето е по-малка, но движенията са много по-силни.

По това време бебето вече е взело решение за презентацията. Само в редки случаи децата по това време лъжат неправилно, но седалищното предлежание на плода все още не е причина за отчаяние; бебето има време да се обърне. Само 3 от 100 бебета остават в седалищно представяне до раждането. Правете специални упражнения за завъртане на плода.

Развитие на плода при 34 гестационна седмица


 • Хлапето става не толкова активно, защото просто няма достатъчно място. Сега обаче движенията му са по-осезаеми и продължителни..
 • Хлапето почти винаги смуче палеца си с очевидно удоволствие. Благодарение на този рефлекс мускулите на лицето са добре развити, които ще участват в смученето на гърдата..
 • Тази седмица зениците на плода могат да реагират на светлина и тъмнина, почти като възрастен..
 • Най-накрая се оформят леки трохи и в случай на „ранно“ раждане той вече ще диша сам.
 • Кожата става по-гладка.
 • Някои бебета имат коса по цялата глава..
 • Момчетата имат добри тестиси.
 • В същото време надбъбречните жлези произвеждат толкова много стероиден хормон (андроген-подобно вещество, което стимулира лактацията), че детето има почти десет пъти повече от него, отколкото възрастен. А размерът на надбъбречните жлези е същият като при възрастните. Вярно е, че след раждането те значително ще намалеят..
 • Все още има отворена дупка между лявата и дясната камера на сърцето, но органът вече напълно функционира и неговият ритъм е средно 140 удара в минута.

По принцип бебето е готово за раждане, но все пак се нуждае от време, за да практикува живота си. Със сигурност ще забележите, че бебето се активира при определени условия. Ако сте гладни или уморени, в определен час от деня, в зависимост от настроението ви, от физическа активност. Вашето дете вече не само добре чува шумовете и звуците, но и ги различава, като периодично показва предпочитания към едно или друго. Дори сега бебето е в състояние да разпознае интонацията на гласа на роднини. Много звуци очевидно са му приятни, бебето реагира на тях с характерно избледняване и малкото му сърце започва да бие по-спокойно. Ако шумът плаши бебето, то то реагира на това с резки, чести движения и учестен пулс.

На 34 седмица в плацентата се синтезират активно хормони, които отговарят за подготовката на млечните жлези на майката за лактация. Плацентата започва да старее бавно, някои от нейните съдове се изпразват, но като цяло тя продължава да се справя със своята функция.

Какво се случва в тялото на жената на 34 гестационна седмица

Повечето жени на този етап от бременността вече са готови да отидат в болница, постоянната умора, несръчност и някаква безпомощност са уморени от реда и дори страхът от раждането отпада на заден план. Височината на изправяне на дъното на матката в 34 гестационна седмица е 34 cm.

Матката прегръща бебето все по-силно, движенията му са ограничени, стават все по-редки, но силни, което майката със сигурност ще отбележи. През този период е най-важно да се следи тяхната честота. Бройте движенията веднъж на ден, като ги записвате в тетрадка. Важно е детето ви да се чувства поне 10 пъти за 12 часа. Можете да преброите движенията и по-бързо, в рамките на час, ако легнете на дивана и се отпуснете спокойно. През това време плодът трябва да се движи поне 4 пъти. Увеличаването на феталната активност или намаляването на феталната активност показва вътреутробното му страдание и може да е признак на фето-плацентарна недостатъчност.

Ограничението на подвижността на диафрагмата поради изместването нагоре на вътрешните органи води до чувство на недостиг на въздух, особено по време на физическа активност, например при ходене или домакинска работа. Киселините продължават да пречат през нощта, ръцете понякога се спазмират.

Може би изпитвате изтръпване или болки в пубиса - това е главата на бебето, оказваща натиск върху нервните окончания. Тъй като това състояние обикновено продължава до раждането, изпробвайте техниките за релаксация, пози и масаж, на които сте учили в курсовете. Ако усещането е изключително болезнено и неприятно, потърсете лекар.

Бременната жена усеща редовно контракциите на Бракстън Хикс. Такива контракции се образуват на дъното на матката, постепенно покриват стените й, поддържайки я в добра форма в продължение на няколко секунди, след което бавно отстъпват. Такива контракции са тренировъчни контракции, въпреки че могат да бъдат придружени от болезнени усещания. По време на тези контракции няма отделяне от гениталния тракт на жената. Ако една жена е забелязала изтичане на вода от влагалището, отделяне на лигавицата, тя трябва спешно да потърси помощ от лекари.

Обикновено, на 34 акушерска седмица от бременността, отделянето трябва да бъде еднородно по консистенция, без мирис и не много обилно. В края на бременността, поради постепенното омекване и отваряне на шийката на матката, може да се появи лека примес на слуз.

Телесното тегло на бъдещата майка може да надвиши 11-12 кг, а наддаването на тегло ще се забави от тази седмица. И в навечерието на раждането ще отслабнете, поради отстраняването на излишната течност от тялото. Сега започвате наистина да се притеснявате, че бебето ще е твърде голямо и няма да можете да го родите сами. Този страх е оправдан. И въпреки че природата по един или друг начин защитава жената, като й дава такова дете, каквото може да роди, неправилното хранене може да наруши този баланс..

Наблюдавайте безмилостно теглото си и обръщайте внимание на състоянието на краката, ръцете и корема. Появата на оток по глезените, краката, ръцете и предната коремна стена са признаци на прееклампсия. Увеличението на кръвното налягане с 5 mm Hg в сравнение с изходните данни говори в полза на късната токсикоза. Дори и да се чувствате напълно нормални, подобни симптоми са индикация за хоспитализация и лечение, коварността на токсикозата е, че външните прояви на болестта се появяват едва на по-късните етапи от нейното развитие, когато вече има заплаха за живота на детето и майката.

Корем на 34 седмица бременност

По това време коремът ви може да надхвърли всичките ви мислими граници. Въпреки това, при някои коремът може да има много скромни размери, това не означава никаква патология, всичко се обяснява с анатомичните особености на бременна жена.

Видео блог - бременна 34 седмици

Съвети за бременност от 34 седмици

34-ата седмица на бременността не е най-удобното време за придвижване по улицата, но лекарите съветват да не се отпускате, легнали на дивана. Важно е да запомните, че раждането е преди всичко тежък физически труд, който ще изисква добра подготовка от тялото ви. Нормалната физическа активност е ключът към успешното раждане на вашето бебе.!

През този триместър обърнете специално внимание на яденето на храни, съдържащи протеини. Яжте повече месни и рибни ястия. Не забравяйте за зърнените култури и зърнени култури, те съдържат много полезни микроелементи, необходими за правилното развитие на вашето бебе. Както и преди, специалистите препоръчват да се яде често и на малки порции..

Изисква се повишено внимание при прием на витаминни и калциеви добавки. Прекомерното количество микроелемент и витамин D води до ускоряване на осификацията на скелета на плода и това не е желателно поради повишен риск от травма при раждане. За предотвратяване на кървене по време на раждане се препоръчва прием на витамин К, за борба с анемията - витамин С и желязо, за предотвратяване на преждевременно раждане и подготовка на белите дробове на плода за първия дъх - витамин Е.

При болка в срамната област трябва да се свържете с акушер-гинеколог. Той ще препоръча специфични упражнения за укрепване на мускулите и облекчаване на болката и ще предпише калциеви добавки, ако е необходимо. Не забравяйте да носите превръзка, тя значително ще намали натиска на тежката матка върху срамните кости.

Нощният сън трябва да бъде поне 9 часа, също е необходима следобедна почивка. Не напрягайте очите си, зрението може да падне по време на бременност, затова ограничете гледането на телевизия, особено вечер, не седнете на компютъра повече от час и половина, четете книги само при добро осветление.

Ако сънят ви се влоши, опитайте да се разходите преди лягане, да проветрите стаята, да слушате успокояваща музика през нощта или да прочетете любимата си книга. За да получите удобна позиция по време на сън, вземете специална възглавница за бременни жени. И за да не се събуди желанието за уриниране посред нощ, опитайте се да не пиете нищо 2-3 часа преди лягане.

Природата защитава бебето и половото влечение на жената значително намалява през последните месеци на бременността. Лекарите категорично не препоръчват на бъдещата майка да прави полов акт още в периода 33–34 седмици от бременността. Първо, остри тласъци във влагалището, неудобни пози, натиск върху корема, свиване на стените на матката по време на оргазъм увеличават риска от контракции. На второ място, незащитеният секс може да служи като внасяне на инфекция в гениталния тракт на жената - безвредно за здрав човек, но опасно за бъдещата майка и бебе.

Изхвърлянето на подсирена консистенция или отделянето с кървави съсиреци трябва да алармира жената. В първия случай можем да говорим за вагинална кандидоза или така наречената млечница. Във втория случай всичко е много по-опасно. Ако в изпускането се появи кръв, тогава най-вероятно плацентата започва да се ексфолира. В такава ситуация трябва спешно да се консултирате с лекар..

Ако все още не сте избрали болницата, в която ще се роди бебето ви, направете го сега. Попитайте лекаря, отговарящ за бременността ви, за неговите предпочитания и разберете на какво се основават. Обадете се на близките родилни болници и разберете дали имат отделения за интензивно лечение за новородени, дали мама и бебе остават заедно, какви техники за облекчаване на болката се използват, посетете дни на отворени врати в родилните болници (сега това се практикува широко).

Посочете възможностите за тези, които идват за раждане при условията на задължителната медицинска застрахователна полица и какви са условията за доброволно здравно осигуряване (доброволно здравно осигуряване, т.е. платено раждане). Когато избирате болница за майчинство, уверете се дали линейка ще ви отведе до този родилен дом или само до специализиран по медицински причини, например поради диабет или бъбречни заболявания или патологията на сърдечно-съдовата ви система.

В много родилни домове е разрешено присъствието на роднини по време на раждане. Всъщност това често е голяма подкрепа за една жена, особено ако близките й са обучени в специалните техники за масаж, които се извършват по време на раждането. В допълнение, психологическата подкрепа играе важна роля. Когато избирате тази опция, уверете се, че тя е приветствана от избраната от вас болница. Обикновено, за да може непознат да влезе в родилната зала, той трябва да се подложи на медицински прегледи, по-специално на кръвен тест за СПИН и сифилис. Погрижете се предварително за формата на облеклото на вашите асистенти - поставете в отделна чанта чисти калъфи за обувки, резервни обувки, медицинска шапка, панталон и халат. В някои центрове се препоръчва на татковците да посещават две или три лекции за раждането, за да бъдат готови за всичко, което ще се случи, ако съпругата започне да ражда, и ако е необходимо, да й осигурят необходимата помощ..

Комплект полезни упражнения за лесно раждане

Не всички жени имат положително отношение към масажа на перинеума, така че не се стремете да извършвате тази процедура, ако тя е неприятна по някаква причина. Ако имате съмнения относно масажа на перинеума, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.

Опасности при 34 гестационна седмица

На 34 седмици опасността остава:


 • преждевременно раждане,
 • хронична фетална хипоксия (недостатъчно кислород се доставя на бебето с кръвта),
 • гестоза,
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента.

Колкото по-голямо става вашето бебе, толкова по-трудно е шийката на матката да го задържи. По това време врата се скъсява. За да й помогне да се справи, бременната жена трябва да продължи да носи превръзка, да изключва тежко вдигане. Ако вече имате деца - не ги вдигайте на ръце, общувайте с него, докато седите.

Сега е по-добре да избягвате дълги пътувания и освен това самолетни полети. Вибрациите и спада на налягането могат да стимулират раждането.

Отлепването на нормално разположена плацента се проявява чрез кървене, когато кръвта намери изхода си. В противен случай, когато отделянето е ограничено, се образува хематом и жената просто усеща, че я боли корем в определена област. Отлепването на голяма част от плацентата може да доведе до смърт на плода, лишен от кислород в този момент.

Тънка, водниста вагинална секреция възниква при преждевременно разкъсване на околоплодната течност. Изтичането на вода може да бъде предшествано от контракции (преждевременно раждане), но понякога изливането на вода се превръща в следствие от истмично-цервикална недостатъчност и инфекция на гениталния тракт. Водата може да се излее на поток наведнъж, но може да изтече на малки порции. Във всеки случай преждевременното изливане на вода изисква потвърждение от лабораторни методи и медицински грижи..

Все още съществува риск от инфекция. По-добре е да избягвате местата с много хора и да лекувате навреме всякакви прояви на настинка.

Тестове на 34 гестационна седмица

Продължават редовните прегледи при гинеколога. Ако не разбирате нищо, докато разглеждате бележките на лекаря поради изобилието от непознати термини, не се колебайте да задавате въпроси. Лекарите често използват съкращения, за да спестят време. Най-вероятно, преди да посетите лекар, ще преминете общ тест за урина - необходим е за откриване на бъбречни и пикочни заболявания, както и гестоза.

Акушерът ще проведе и назначи следните изследвания:


 • Измерване на теглото.
 • Измерване на кръвното налягане.
 • Измерване на височината на стойката на дъното и коремната обиколка.
 • Слушане на сърдечния ритъм на плода с акушерски стетоскоп.
 • Определяне местоположението на плода в матката чрез опипване на корема.
 • Ултразвук, ако не се направи на 33 седмици.
 • CTG (кардиотокография) - изследването записва сърдечния ритъм на плода.

Ултразвук на 34 гестационна седмица

Ултразвуковото изследване, проведено през третия триместър на бременността, въпреки че е рутинен скрининг, е от голямо значение за майката и плода. Най-често се предписва за период от 32-34 седмици.

Добре е да се знае

На 34 седмици е много важно да се определи предлежанието, тоест да се установи към коя част на тялото е изправен плодът към изхода от матката. В идеалния случай презентацията трябва да бъде главна.

При ултразвук на плода в 34 гестационна седмица положението на плода в 99% от случаите съответства на това на предстоящото раждане. Лекарят, когато провежда ултразвук на плода на 34 седмица от бременността, ще ви каже как се намира бебето: главата надолу или задните части. В редки случаи е възможно напречно положение на плода. При напречното положение на плода раждането през вагиналния родов канал е практически невъзможно, те се съчетават с висок риск за детето и майката, поради което ще ви бъде предложено планирано цезарово сечение. При седалищно предлежание има възможност за раждане през естествения родов канал, особено ако това е второ (и последващо) раждане.

Измерването на бебето, определянето на приблизителната му височина, тегло и позиция не е всичко, което трябва да направи специалист по време на третия скринингов ултразвук. Той също така определя местоположението, структурата и други параметри на плацентата. Долният му ръб трябва да е на 8 см и по-висок от шийката на матката, структурата на органа обикновено съответства на 1-2 градуса на зрялост, не се откриват признаци на стареене.

В допълнение към всичко останало, на третия скрининг ултразвук задължително се определя качеството на кръвния поток в съдовете на пъпната връв; за да се получи тази информация, процедурата се извършва на устройства с доплеров приставка.

Ултразвуковото сканиране през 34 седмици също ще провери състоянието на околоплодната течност - ако те са прозрачни, тогава бъдещата майка и дете се справят добре. Мътната околоплодна течност, съдържаща люспи и съсиреци от слуз, може да показва, че в тялото на майката протича инфекциозен процес. Често в този случай, предвид дългия период, лекарите изискват допълнителни тестове и предписват лечение.

Добре е да се знае

Някои аномалии, открити при ултразвук, може да изискват специална терапия. Например, при фетално недохранване, плацентарна недостатъчност, стареене на плацентата и други патологични промени, на жената се предписва лечение, което подобрява храненето на бебето и други положителни промени..