На 34-та седмица от бременността коремът на бъдещата майка продължава да се увеличава, засягайки общото й състояние на организма. Гърдите стават все по-големи и по-пълни в подготовка за хранене на бъдещо потомство. Тъй като всички системи в тялото се подготвят за раждането на бебето, бъдещата майка на този етап трябва внимателно да следи здравето си. На тридесет и четвърта седмица може да настъпи преждевременно раждане, така че е по-добре да ги предотвратите, като спрете опасните симптоми в началния етап.

Съдържание

 • Въведение
 • 34 седмица бременна: Какви са усещанията
 • Външни промени в 34 гестационна седмица
 • 34 седмици бременна: Проблеми и заплахи
 • 34 седмици бременна: Фетално развитие
 • Изследвания и анализи при 34 гестационна седмица
 • 34 седмици бременна: Диета
 • 34 седмици бременна: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 34 седмица бременна
 • Заключение

Въведение

Според акушерския календар тридесет и четвъртата гестационна седмица е втората половина на осмия месец. На този етап бебето е почти готово за раждане и изглежда като пълноценно бебе. До края на тази седмица белите дробове на плода ще узреят напълно и ще се изправят благодарение на повърхностноактивното вещество в тях, което позволява на бебето да диша. Ако бебето се роди преждевременно, то ще бъде поставено в кувьоз под наблюдение.

Това е необходимо, за да се даде на детето точното количество подкожна мазнина за нормален топлообмен във външната среда. Благодарение на правилната грижа за недоносеното бебе, всички негови органи и системи ще се развият до предвиденото им състояние и след месец бебето ще може да съществува извън барокамерата. Въпреки това, въпреки факта, че бебето ще може да оцелее, бъдещата майка трябва да го доведе до определена дата и да му позволи да се роди по естествен път.

34 седмица бременна: Какви са усещанията

С настъпването на тридесет и четвъртата гестационна седмица много майки започват да мислят за наближаването на предстоящото раждане и че след раждането на бебето най-накрая ще могат да се върнат към обичайния си начин на живот. Такива мисли са напълно оправдани, тъй като към края на третия триместър жените усещат цялата „красота“ на бременността си.

Дори през първите три месеца, въпреки тежките прояви на токсикоза, бъдещата майка можеше да се движи свободно и да не чувства дискомфорт. Но сега, изглежда, благодатта трябва да дойде, тъй като гаденето и повръщането вече не са мъчение, но не, не идва. Всеки ден за бременната жена става по-трудно да се движи, тя става несръчна и ограничена в много от обичайните си действия. Трудно й е да обуе обувките си, походката й става тежка, трудно се изкачва по стълби и прави дълги разходки в парка поради силна умора.

В допълнение, през тридесет и четвъртата гестационна седмица, жената развива безсъние в резултат на несъответствие между нейните биоритми и режима на сън и будност на бебето. Понякога детето може да бъде активно през нощта, като не дава на мама нормална почивка и тъй като плодът е вече достатъчно развит, активната му дейност се усеща много добре от бременната жена и често носи дискомфорт.

Също така, през последните седмици на бременността, една жена започва да се тревожи и да мисли как ще протече раждането, дали ще я нарани, дали бебето ще бъде здраво, дали ще може да роди самостоятелно или ще трябва да се подложи на операция. Всички тези страхове я изнервят и притесняват всеки ден все повече и повече..

В допълнение към горното, бъдещите майки страдат от задух, киселини, подуване на долните крайници, спадане на кръвното налягане, слабост и сънливост. Този набор от неприятни симптоми рядко се среща в комплекса, но все пак може да се появи през втората половина на третия триместър. Всичко обаче зависи от индивидуалността на организма и предразположението към тези "неприятности".

Има и случаи, когато бъдещата майка се чувства прекрасно и спокойно през цялата бременност, чак до раждането. Но това е изключение от правилото.

Външни промени в 34 гестационна седмица

Бебето на тридесет и четвъртата гестационна седмица вече заема почти цялата матка, като същевременно продължава да расте и да я разтяга. Всяка седмица той се сближава. Ако през първия и средата на втория триместър той можеше да бъде активен, да се движи, да салто, свободно да движи ръцете и краката си, сега той трудно може да се обърне от една страна на друга, за да намери по-удобна позиция.

Тъй като детето е много тясно и няма свободно пространство, движенията му и интензивността им намаляват. Това не трябва да се страхува, тъй като подобни промени са съвсем естествени. На този етап разклащането на трохите се усеща главно, ако му е неудобно и се опитва да заеме удобна поза, или не му харесва позата на мама и той започва да напъва, така че тя да я смени.

Сега феталните тремори често причиняват дискомфорт и болка на жената, особено ако се появят в областта между ребрата.

34 седмици бременна: Проблеми и заплахи

Болезнените усещания и дискомфорт, които се появяват на различни места през третия триместър, са свързани не само с растежа на плода и корема, но и с физиологичното преструктуриране, което се случва преди раждането. В момента тялото на бъдещата майка и всички негови системи са насочени към подготовка за раждането на бебе и осигуряване на нормалното му преминаване през родовия канал с най-малко "загуби" за жена.

 • Алгията в лумбалната и коремната област е резултат от значително уголемена матка и корем, което натоварва сериозно гръбначния стълб.
 • Дискомфортът в срамната и сакралната област възниква в резултат на омекотяване на лигаментния апарат и ставните стави, което е необходимо за разминаването на костните структури на таза.
 • Често се усеща болка в долните крайници поради оток, който се увеличава с всяка седмица в резултат на тежък стрес върху бъбреците. Краката и пищялите са особено засегнати.

Трябва да се отбележи, че всички изброени по-горе симптоми са нормални, но само докато болката започне да се усилва. Ако болката стане силна и постоянна, трябва незабавно да се свържете с предродилната клиника, тъй като това състояние показва сериозни смущения в организма. Освен това тя може да се превърне в предвестник на преждевременно раждане, което може да започне по това време..

И ако това наистина е така, тогава бъдещата майка трябва да събере всички необходими неща, обменна карта и да отиде в родилния дом, където ще й бъде осигурена необходимата помощ, а също така ще допринесе за раждането на бебето си.

Вагинално отделяне при 34 гестационна седмица

На този етап бъдещата майка започва да забелязва, че отделянето се е увеличило по обем и в тях са започнали да се появяват частици прозрачна слуз. Не е нужно да се притеснявате за това. Такива промени възникват в резултат на омекотяване на тъканните структури на родовия канал, които активно се подготвят за процеса на раждане. Нормални секрети са тези, които имат прозрачен или млечен оттенък, без мирис и еднородна консистенция..

Ако станат жълти, кафеникави, зелени, сиреневи, воднисти или кървави, трябва незабавно да посетите предродилна клиника и да се подложите на подходяща терапия.

Причините за появата на такива симптоми могат да се крият в проникването на патогенна микрофлора в гениталния тракт, възпалителен процес и преждевременно отделяне на плацентата. Ако има съмнение за откъсване на мястото на детето, жената се изпраща за преглед и ако това се потвърди, се извършва планирано цезарово сечение, тъй като е малко вероятно да бъде възможно да се роди плода по естествен начин с такава патология.

Ако се появи водно отделяне, трябва също да отидете в болница, тъй като това може да бъде не само изтичане на околоплодна течност, но и начало на изтичане на околоплодната течност, което е предвестник на ранното раждане.

Преждевременно раждане

Въпреки че бременността продължава определен период, понякога се случва една жена да започне преждевременно раждане, което не може да бъде спряно. Представени са признаци на преждевременно раждане:

 • Повишен тонус на матката и редовни, засилващи се контракции;
 • Болка в срамната и коремната област;
 • Намаляване на движенията на бебето;
 • Изхвърляне на лигавицата;
 • Пролапс на корема;
 • Изливане на околоплодна течност;
 • Неволно изхождане.

Много майки бъркат тренировъчните контракции с преждевременно раждане, което започва през втората половина на втория триместър и служи за подготовка на тялото за раждане. Жената трябва да разбере кога е време да отиде в болница и да го направи навреме. В този случай не трябва да изпадате в паника. Трябва да съберете всички необходими неща, обменна карта, да извикате линейка и заедно с медицински екип да отидете в болницата.

Също така няма нужда да се притеснявате за недоносено бебе, тъй като то вече е жизнеспособно и може самостоятелно да съществува извън тялото на майката. След раждането екип от неонатолози ще вземе бебето и ще му осигури необходимите грижи, задържайки го в затвора няколко седмици, докато малкото му тяло се научи да регулира независимо температурата си.

34 седмици бременна: Фетално развитие

Изминаха тридесет и четири седмици от първия ден на последния менструален поток, докато от оплождането на яйцеклетката минаха само тридесет и две. Този цикъл завършва с фиксирането на бластоцистата върху стената на матката и превръщането й в ембрион.

До началото на деветия месец на бременността външните и вътрешните параметри на тялото на бебето почти са достигнали перфектно ниво. Следователно, дори и да се роди преждевременно, бебето ще оцелее.

На този етап размерът на плодовете може да се сравни с мускусната кратуна. Бебето тежи 2250 грама и е високо 44 сантиметра. Белите дробове на детето вече са напълно развити, така че при раждането преждевременно, то вече ще диша самостоятелно. Кожата на плода е почти изгладена и изсветлена. Оригиналните пухчета и мазнини, които предпазват бебето, първоначално изчезнаха от тях..

Надбъбречните жлези работят активно в плода, произвеждайки секреторни елементи, отговорни за производството на мляко. Те влизат в тялото на майката и му помагат да се подготви за лактация. Освен това бебето само се подготвя за хранене, тренира смучещия рефлекс и преглъща околоплодната течност.

Бъбреците на бебето са напълно развити и функционират точно както при възрастен, осигурявайки правилното функциониране на отделителната система. До половин литър урина, филтрирана през бъбреците, се екскретира в околоплодната течност от тялото на детето на ден. Всеки ден подкожният мастен слой се увеличава, допринасяйки за увеличаване на теглото и закръгляване на тялото на детето. Повече коса на главата.

Костните и мускулните структури продължават да се подобряват, консумирайки големи количества калций от тялото на бъдещата майка. Жената ще може да усети колко много се е развило и укрепило детето от силните тласъци на бъдещите трохи.

Положение и активност на плода

Към тридесет и четвъртата гестационна седмица обикновено всички деца са в правилното положение, което ще им позволи да се родят без проблеми. Бебето обръща глава надолу, а меките кости на черепа, които могат да отидат една зад друга, улесняват преминаването през родовия канал, като избягват компресия и нараняване. Но дори и бебето да е в седалищно положение, то все още има малко време да заеме правилната позиция.

На този етап от развитието продължителността на почивката на бебето се увеличава. Около двадесет часа спи, през останалото време се движи, мята се и се обръща, движи крайниците си, хълца и опипва пъпната връв, с други думи, прави всичко, което минималното пространство вътре в матката позволява.

Можете също така да разберете как се развива бебето, какви препоръки дават гинеколозите на 35 седмица от бременността и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

Изследвания и анализи при 34 гестационна седмица

До началото на тридесет и четвъртата гестационна седмица бъдещата майка има пълна представа за това как се развива нейното бебе и дали има някакви отклонения. В началото на първия и втория триместър жената е подложена на два ултразвукови изследвания на плода и също е подложена на троен тест, който включва анализи за протеина алфа-фетопротеин, свободен естриол и hCG.

Сега, преди всяко посещение в антенаталната клиника, тя трябва да се подложи на скрининг на урина и кръв, които ще идентифицират проблеми с хемоглобина и отделителната система на урината, ако има такива..

На рецепцията при гинеколога жената ще получи контролно претегляне, измерване на кръвното налягане, коремния обем и височината на дъното на матката. Също така, ще се вземат вагинални цитонамазки за наличие на патогенна микрофлора и сърдечния ритъм на плода ще се слуша със стетоскоп.

Ако лекарят подозира наличието на някакви отклонения, той ще проведе изследвания на жизнените показатели на бебето, които включват оценка на двигателната активност, честотата на дишане на бебето, степента на тонуса му и обема на околоплодните води. Всички тези скрининги се извършват с помощта на ултразвукова машина..

При наличие на медицински показания в тридесет и четвъртата гестационна седмица бъдещата майка може да бъде изпратена за кардиотокография, която ще позволи да се изследва интензивността на маточната контракция, както и сърдечната честота на плода. Освен това някои бременни жени се изпращат на доплер ултразвук, който дава възможност да се разбере дали притокът на кръв е нормален в плацентата, маточните съдове и съдовата система на бебето..

Ултразвук на 34 гестационна седмица

На тридесет и четвъртата гестационна седмица се изпраща ултразвуково изследване само ако е посочено. Ако бъдещата майка има подозрителни симптоми или лекарят подозира някаква патология при бебето и иска да се убеди в неговите предположения, той предписва ултразвуков скрининг на жената.

С помощта на полученото изображение на монитора специалистът може да проучи параметрите на развитието на детето, както и да оцени параметрите на неговата среда. След прегледа лекарят ще посочи характеристиките на мястото на детето, което осигурява на плода кислород и вещества, необходими за неговото развитие. Състоянието на плацентата и нейната зрялост, това е много важен момент.

Също така се определят качествените и количествените параметри на околоплодната течност. Ако жената е диагностицирана с много или липса на вода, специалистът ще даде необходимите препоръки за спиране на този проблем. С помощта на ултразвук може да се види наличието на заплитане на пъпната връв и предлежание на плода. Най-често по това време детето вече се е обърнало и е в позиция с главата надолу, като по този начин се подготвя за раждането.

Ако по някаква причина майката все още не е открила пола на бебето си, сега узистът може да й предостави тази информация. Най-честата причина за невъзможността да се вземе предвид пола на детето е неудобното му местоположение в матката.

Сега е доста лесно да се направи това, тъй като бебето няма достатъчно място за пируети и е в такова положение, когато гениталиите му се виждат ясно.

34 седмици бременна: Диета

Правилното и здравословно хранене също е важно. През последните гестационни седмици е много важно да се храните здравословно, нискокалорично и натурално. Наддаването на тегло от началото на първия триместър трябва да бъде не повече от десет килограма.

Това тегло се натрупва от бебето, околоплодните води и плацентата, така че то ще изчезне веднага след раждането и за да не натрупате излишни килограми, трябва правилно да формулирате диетата си и да не преяждате. Не трябва да се допуска напълняване, тъй като това не само ще усложни хода на бременността, но и ще причини сериозни усложнения по време на раждането.

 • За да поддържате теглото нормално и да не храните бебето, трябва да контролирате менюто си, включващо само здравословни храни, богати на витамини и минерали, както и да изключвате висококалорични ястия, полуфабрикати и алкохол.
 • За да покриете нуждите си от калций и нуждите на вашето бебе, трябва да ядете ферментирали млечни продукти.
 • За да нормализирате храносмилателния тракт и да премахнете запека, трябва да ядете цвекло, сушени кайсии и сини сливи, а за премахване на киселини трябва да пиете желе и мляко.

Основното правило на бъдещата майка е честото хранене и малки порции..

34 седмици бременна: Препоръки на гинеколози

 • Бъдещата майка, дори по това време, трябва да води активен начин на живот. Тя трябва да се занимава с водна аеробика, йога или просто да се разхожда по-често в парка. Благодарение на добрата физическа форма за жената ще бъде по-лесно да роди бебе и да роди без усложнения.
 • Упражненията на Кегел, които трябва да се изпълняват ежедневно, също ще бъдат от полза. Те ще помогнат за подготовката на родовия канал за раждането на бебето и ще избегнат разкъсване по време на раждането и раждането..
 • За да се предпази кожата от стрии, от първия месец на бременността те трябва да бъдат внимателно гледани с помощта на специална козметика.
 • Баните и масажът на краката ще помогнат за намаляване на отока и умората на долните крайници, а разширените вени могат да бъдат предотвратени с помощта на венотонични кремове.
 • За да облекчите умората и сънливостта, трябва да спите поне осем часа на ден и също така трябва да намерите време за следобедна дрямка..
 • През третия триместър е най-добре да се избягват пътувания и преместване. Това ще спести мама от преждевременно раждане, стрес и възможни заплахи за здравето и развитието на плода..
 • За да подобрите настроението си и да спрете да се притеснявате, трябва да прекарвате повече време със съпруга си, приятелките и близките си. Тяхното внимание ще позволи на бъдещата майка да се настрои по положителен начин, като има положителен ефект върху жената и бебето..
 • Вече е необходимо да започнете да търсите подходящ родилен дом и да изберете специалист, който да поеме доставката. Ако планирате партньорско раждане, отделно отделение и други услуги, трябва предварително да обсъдите това с ръководителя на клиниката.
 • Е, последното нещо, което не бива да забравяте, е общуването с вашето бебе. Той също сега не е лесен, тъй като и той като майка се чувства скоро раждане и има свои собствени страхове и притеснения относно това.

Секс на 34 седмица бременна

Гинеколозите относно интимния живот на тридесет и четвъртата седмица имат общо мнение. Те вярват, че сексът е най-добре да се отложи до раждането на бебето. На този етап родилният канал се подготвя за процеса на раждане, така че по време на интимност има голяма вероятност от инфекция в матката, което ще се отрази негативно на здравето на плода.

Но ако бременността протича нормално и бъдещите родители са уверени един в друг, тогава интимността не бива да се изключва. Жената трябва да се вслушва в своето благосъстояние и като започне от него, да реши дали да прави секс или не.

Заключение

За период от тридесет и четири седмици бъдещата майка трябва много внимателно да наблюдава здравето си..

Тя трябва да се храни правилно и да спазва воден режим, за да избегне повишен оток, да води активен начин на живот, да прави упражнения за загряване на опорно-двигателния апарат, да избягва стреса и да посещава редовно предродилни клиники. В този случай на този етап няма да възникнат проблеми..

Бременна 34 седмици

34-тата седмица от бременността изчезна, което означава, че раждането се приближава. От началото на този период жената трябва да бъде особено внимателна за своето благосъстояние. Не на последно място роля играят близки хора, които са до бъдещата майка, които трябва да следят състоянието на бременната жена, а в случай на някакви нарушения (околоплодни води, преждевременни контракции, кървене), бързо да реагират и да заведат бъдещата майка в болницата.

34 седмици бременна колко месеца е

34 акушерска седмица на бременността е края на 8-ия месец от бременността, последния, третия триместър и приблизително 32 ембрионалната седмица.

Усещане за жена на 34 седмици

Бебето продължава да расте и да наддава, заедно с матката и корема на бременната жена. На 34 седмица матката измерва до 32 см и се намира на 14 см над пъпа. Той компресира все повече вътрешните органи, което се проявява в постоянни пътувания до тоалетната, храносмилателни проблеми (киселини, гадене, запек), задух и задух.

На 34 гестационна седмица нормата за теглото на бременната жена е +12 кг. Ако жената е качила повече, лекарят ще посъветва как да намалите интензивността на наддаването на тегло. Излишните килограми за такъв период няма да доведат до нищо добро, това е само допълнително натоварване на гръбначния стълб и краката. За бременни близнаци допустимото наддаване на тегло е 14 кг.

Повечето бъдещи майки на 34 седмици забелязват, че им е трудно да се движат, бързо се уморяват от ходене, преследвани са от постоянно чувство на тежест в долната част на гърба и краката. Някои вече не могат да обуват обувки без помощ. По това време на бъдещите майки се препоръчват специални физически упражнения за бременни жени, можете да се запишете за уроци по гимнастика или йога. Упражненията могат да помогнат за намаляване на дискомфорта в долната част на гърба, таза и болките в краката.

На 34 седмици гърдите се увеличават по размер и започва производството на коластра. Има хормонален прилив: тялото на майката започва да се подготвя за раждане и последващо кърмене.

Наближаващото раждане прави съответните промени в тялото на жената: тазовите кости се разминават, което причинява болка в бъдещата майка. Количеството на околоплодната течност се увеличава, техният обем достига 1 литър. От началото на 34 седмици от бременността контракциите на Бракстън Хикс се увеличават. Когато се появят, жената изпитва болка в горната част на корема, която, разпространявайки се в цялата матка, постепенно отшумява. Тези тренировъчни контракции са необходими, за да се подготви тялото за предстоящото раждане, което е само след няколко седмици. Изобщо не бива да се притеснявате за тях..

Появата на отоци, крампи в краката, развитието на разширени вени все още е възможно. В случай на тежък оток, жената трябва да се консултира с лекар.

Какво се случва с бебето?

При 34 гестационна седмица количеството лубрикант, което покрива тялото на бебето, се увеличава. Сега тя го предпазва от въздействието на околоплодните води и в бъдеще това ще му помогне да премине по-лесно през родовия канал.

Развитието на плода завършва, теглото му на 34 седмици вече достига 2-2,2 кг, а височината му е 40-44 см. На този етап от бременността детето започва да расте коса, замествайки пухчето. Бебето се нуждае от калций, който трябва да получава от майка си.

Движения на плода на 34 седмици

Майката започва да усеща движението на бебето в утробата на 18-22 седмица от бременността, до 25-27 седмици движенията на бебето се усещат най-ясно, понякога причинявайки на майката неудобства и дори болка. До 34-та седмица на бременността бебето става голямо и движенията му са ограничени до плацентата. Промени в поведението на бебето са забележими, но не трябва да се страхувате от намаляване на неговата активност. Движенията на плода по това време стават по-плавни. Бременната жена трябва да слуша движенията на бебето си, те трябва да бъдат редовни и ежедневни, макар и не толкова активни, както в предишни периоди.

Често задавани въпроси във форумите

В: Защо стомахът се превръща в камък на 34 седмици?

О: Коремът може да изтръпне поради няколко причини: хипертоничност на матката или тренировъчни контракции. Тонът на матката може да причини преждевременно раждане, докато фалшивите контракции са напълно безопасни. При повишен тонус долната част на корема остава твърда за дълго време, това усещане може да бъде придружено от болка в долната част на корема и кръста. В този случай трябва да се консултирате с лекар, той ще предпише лекарства, които намаляват тонуса. При контракциите според Бракстън Хикс коремът за кратко време става каменист, в повечето случаи подобни контракции се придружават от неприятни усещания в долната част на корема, но жените не изпитват очевидна болка.

В: Какви трябва да бъдат нормите на CTG на 34 седмица от бременността?

О.: Нормите на KTG са както следва:

 • BChSS (сърдечна честота) - 110-160 удара / мин (спокойно състояние на плода) и 130-190 удара / мин (активно състояние на плода).
 • Ритъм на сърдечния ритъм (височина на отклоненията от сърдечната честота) - 5-25 удара / мин.
 • Повишена сърдечна честота - от 2 удара за 10 минути.
 • Намален пулс - отсъства.
 • Активност на матката - не повече от 15% от контракциите от BChS, продължителност - не повече от 30 секунди.

Дешифрирайте кардиотокографията с помощта на точкова система. Всеки от горните критерии се оценява от 0 до 2 точки. Според окончателната оценка можем да говорим за състоянието на плода: 8-10 точки
- нормата; 5-7 точки - фетален кислороден глад, без заплахи, препоръчително е да се повтори CTG; 4 точки или по-малко - тежка фетална хипоксия, препоръчва се спешно раждане.

В: 34 седмици коремът потъна. Това е нормално? Не е ли твърде рано?

О: При първата бременност коремът много често пада 3-4 седмици преди раждането. По този начин понижаването на корема на 34 седмици е нормално. С втората бременност коремът пада, като правило, по-късно, 1-2 седмици преди раждането.

Анализи и ултразвук на 34 седмици

На 34 гестационна седмица трябва да се подложите на рутинен преглед от лекар, да преминете общи изследвания на кръвта и урината. При преглед гинекологът ще измери теглото и обиколката на корема, ще сравни теглото на пациента с предишните. Ако пациентът е напълнял много и има тежък оток, тя може да бъде приета в болница.

Също така, жената ще трябва да се подложи на планирано ултразвуково сканиране, ако това не е правено преди. Специалистът определя положението на плода, състоянието на плацентата и приблизителните размери на детето. В 94% от случаите детето е разположено правилно в утробата - с главата си към родовия канал, а само в 6% от случаите плодът е разположен с краката надолу. В случай на седалищно предлежание, лекарите отбелязват, че раждането трябва да се извършва с цезарово сечение. Около половината от децата от тези 6% обаче ще заемат правилната позиция преди 36 седмици.

На 34 гестационна седмица гинекологът може да определи следните нарушения:

 • отделяне на плацентата (симптомите включват кървене, мускулно напрежение в матката и ускорен пулс);
 • хематом на матката (той се усеща с болка в долната част на корема, кървене, ниско кръвно налягане);
 • полихидрамнион (бъдещата майка има високо кръвно налягане, може да има захарен диабет, сърдечният ритъм на детето е слабо чут);
 • липса на вода (неговите признаци са сухота в устата на жена, гадене, слабост, по-малък обем на матката, в сравнение с нормата).

Норми на ултразвук на 34 седмици

Размер на плода (норма)

ИндексСтойност
BPD (бипариетален размер на главата)79-93 мм
LHR (размер на челно-тилната глава)101-119 мм
OG (обиколка на главата)295-339 мм
Охлаждаща течност (коремна обиколка)276-336 мм
DG (дължина на костите на пищяла)54-64 мм
DBK (дължина на бедрената кост)65-70 мм
DP (дължина на раменната кост)55-65 мм
DPP (дължина на костите на предмишницата)48-55 мм
Височина41-45 см
Теглото2-2,5 кг

Амниотична течност

Амниотичен индекс72-274

Дължина на вратане по-малко от 30 mm
Вътрешен и външен фаринксзатворен

Позициянай-малко 7 см от шийката на матката
Степен на зрялостI или II степен

Какво трябва да прави мама?

Хранене на бременна жена

Правилното хранене е ключът към здравето и благосъстоянието на мама и бебе. На 34 седмици бебето се нуждае от калций, поради което бъдещата майка се препоръчва да консумира повече храна, съдържаща този елемент:

 • всички млечни продукти (твърди сирена, извара, кисело мляко, заквасена сметана, мляко, ферментирало печено мляко и други);
 • зеленчуци (бяло зеле и карфиол, магданоз, целина, чесън, грах, боб);
 • плодове (смокини, череши, ягоди);
 • риба (сардина, сьомга, шаран и др.).

По-добре е да приемате храна на малки порции. Броят на такива приеми може да бъде около 6-7 на ден. По време на почивките чувството на глад може да бъде утолено с плодови напитки от плодове, пресни плодове или лека салата от пресни билки.

Подготовка за раждане

На 34 гестационна седмица си струва да се вземе решение за избора на болница за майчинство и лекар. Чантата за спешни случаи, която мама ще вземе със себе си в болницата, вече трябва да бъде събрана. В зависимост от условията на болницата списъкът с необходимите неща може да се различава.

Приблизителен списък на нещата в болницата е както следва:

 • документи (паспорт, полица, обменна карта, акт за раждане, резултати от последното ултразвуково сканиране);
 • 2 ризи, халат, бельо, пантофи;
 • следродилни подложки;
 • тоалетна хартия;
 • ястия (чиния, лъжица, вилица, халба);
 • лични вещи (телефон, зарядно, козметика, шампоан и др.);
 • неща за бебето (чаршафи, долни ризи, одеяло, капак, пелени, мокри кърпички).

Интимен живот

След 34 седмици от бременността сексът не се препоръчва. Сексът носи известна опасност за плода в края на бременността. Има голяма вероятност от внасяне на инфекция в родовия канал на жената. Съществува също така възможността сексът да повлияе на положението на бебето в утробата. След като преди това е заело правилната позиция с главата надолу, бебето може да се преобърне и да седне на дупето.

Въпросът дали е възможно да правите секс в края на бременността, важен фактор е ходът на самата бременност. Ако бъдещата майка няма никакви отклонения и гинекологът даде разрешение, тогава можете да живеете сексуален живот. Ако семейна двойка все пак реши да прави секс през този период, тогава движенията трябва да бъдат неприбързани и плавни, а позата да е възможно най-удобна за жената.

34 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

34 акушерска седмица на бременността е краят на 8 месеца от бременността (34 седмици = 7 месеца и 28 дни или 238 дни от бременността). Вие сте в последния, третия триместър и 32 ембрионални седмици. С началото на бременността от 34 седмици раждането се приближава. От началото на този период жената трябва да бъде особено внимателна към своето благосъстояние и да реагира на всякакви съмнителни усещания или поведение на бебето в стомаха..

Тегло, растеж и развитие на плода на 34 седмици

Развитието на плода е завършено, теглото му на 34 седмици вече достига 2 кг, а височината му е 44 см. Вашето бебе тежи колкото пъпеш.

При 34 гестационна седмица количеството лубрикант, което покрива тялото на бебето, се увеличава. Сега тя го предпазва от въздействието на околоплодните води и в бъдеще това ще му помогне да премине по-лесно през родовия канал.

На този етап от бременността бебето започва да расте коса, замествайки пухчето. Бебето се нуждае от калций, който трябва да получава от майка си. До 34-та седмица на бременността бебето става голямо и движенията му са ограничени до плацентата. Промени в поведението на бебето са забележими, но не трябва да се страхувате от намаляване на неговата активност.

Движенията на плода по това време стават по-плавни. Бременната жена трябва да слуша движенията на бебето си, те трябва да бъдат редовни и ежедневни, макар и не толкова активни, както в предишни периоди.

По това време бебето вече трябва да е в положение с главата надолу, точно над родовия канал. Тази опция се счита за най-безопасната за раждане. Но има и други опции за презентация, например тазовата презентация (това се случва в 3,5% от случаите). В това положение краката и дупето на бебето са над родовия канал. Също така е рядко, но все пак можете да намерите косо и дори напречно представяне. В този случай жената вероятно ще получи цезарово сечение..

Какво се случва с тялото на бременна жена на 34 седмици?

През този период бъдещите майки стават разсеяни, вглъбени в себе си. Тревожността често се проявява, появяват се преживявания и страхове, свързани с предстоящото раждане. Сега за вас е важно внимателно да следите вашето благосъстояние и настроение, да избягвате физически натоварвания, стрес и безпокойство за дреболии. Въпреки че 34-та седмица не е подходящо време за дълги пътувания, не бива да се отказвате напълно от ходенето на чист въздух и всякакви физически натоварвания. За вас и вашето бебе е важно да получавате достатъчно кислород, а умерената физическа активност ще ви помогне да се справите по-добре..

Коремът става по-тежък и затруднява изкачването по стълбите, придвижването из къщата и дори намирането на удобна позиция за почивка и сън. Специалните възглавници за бременни жени ще помогнат да се справите с последния проблем..

„Тренировъчните“ контракции се усещат все по-често. Телешките крака могат да имат крампи, които ще ви притесняват най-вече през нощта. По време на феталната активност коремът вече не се дърпа толкова много. Обърнете внимание на краката, ръцете и стомаха, защото е възможно подуване, което е признак на воднянка при бременни жени.

Можете също така да "посетите" болка в гърба, корема и кръста, причината за това е растежът на корема и увеличаване на матката. По това време тялото започва да произвежда голямо количество хормони, които допринасят за омекотяването на някои връзки..

Повишено уриниране, докато плодът притиска пикочния мехур. Понижаването на корема се случва, когато нероденото ви бебе се премести в областта на таза и заеме позиция за раждане.

Следете внимателно за естествените секрети от гениталния тракт. Обърнете специално внимание на тънките, воднисти изхвърляния. Това означава, че може да имате преждевременно раждане, което е крайно нежелателно, тъй като по това време е твърде рано да раждате..

Потенциални проблеми и рискове за 34 седмици

Ако бъдещата майка има стомах и / или леко кърваво течение, тогава най-вероятно говорим за преждевременно раждане. В този случай е необходимо спешно да се обадите на лекар и ако е възможно, бременността се запазва или лекарите раждат. На този етап от бременността детето е доста жизнеспособно. Кървавото отделяне и болката в долната част на корема също могат да бъдат проява на отлепване на плацентата или предлежание.

Патологичните промени, свързани с отлепване на плацентата, са предимно в появата на кървене поради увреждане на маточно-плацентарните съдове.

Поради факта, че плацентата започва да се отделя, кръвта се натрупва между маточната стена и плацентата и се образува хематом. Постепенно нарастващ, хематомът увеличава отделянето на плацентарната тъкан от маточната стена и в резултат води до компресия и прекратяване на функционирането на плацентата, която е в непосредствена близост до това място. Лекарите идентифицират леки, умерени и тежки форми на преждевременно отлепване на плацентата. Класически клинични признаци на преждевременно отлепване на плацентата - кървене от гениталния тракт, болка и напрежение на матката, смущения в сърцето на плода.

Плацентата превия по време на бременност се счита за едно от сериозните усложнения по време на бременността и последващото раждане. Факт е, че ситуацията, когато плацентата напълно или частично затваря фаринкса на матката, а това е предлежанието на плацентата, е непоправима - няма начин да се коригира това състояние на нещата с лекарства, въпреки че винаги има шанс плацентата да се премести независимо от долните части на матката. Единствените симптоми, които могат да посочат предлежанието на плацентата по време на бременност, са безболезнено кървене.

Препоръки за бременност от 34 седмици

Остава много малко време преди раждането и за да не ви изненадат, припомняме какво трябва да направите.

 • Вече е необходимо да поставите необходимите неща според списъка, който ви е бил даден в болницата. Освен това необходимите документи винаги трябва да са на разположение..
 • Вече сте подготвили място в апартамента за бебето, може да бъде отделната му стая или може би сте решили да го настаните във вашата стая.
 • Не забравяйте да заснемете бременността си, защото сега коремът ви е голям и след раждането ще разгледате тези снимки с голямо удоволствие..
 • До края на тази седмица трябва да вземете решение за избора на родилно заведение, да обърнете внимание дали има реанимация за деца, какви видове безболезнено раждане са. Ако решите, че съпругът ви ще присъства на раждането, възможно ли е в избрания родилен дом. И вече трябва да вземете решение за гинеколог, който да ви заведе раждането.
 • Време е да подготвите мускулите на перинеума за раждане, за това направете просто упражнение, притиснете и отпуснете мускулите на влагалището. Също така, ако смажете перинеума със зехтин или прасковено масло, неговата еластичност се увеличава, което предотвратява сълзите по време на раждането..

Хранене за бременна жена на 34 седмици

По това време много жени забелязват подуване на краката и ръцете. Ако в същото време телесното тегло се увеличи твърде бързо, трябва да направите корекции в диетата си отново. При отоци се препоръчва да преброите колко течности консумирате на ден (включително вода, чай и супи) и колко течност се отделя с урината. Такъв специален тест за урина вероятно е предписан за вас през втория триместър на бременността. За какво е? За да разберете колко течност не се отделя от тялото. И ако е необходимо, ще трябва да уредите няколко гладни дни. Например "ябълка", "извара".

Препоръчително е поне частично да подсолите храната, за да намалите приема на сол. Тъй като задържа течност в тялото. И във вашата ситуация сега е нежелателно. За да облекчите състоянието си, най-добре е да избягвате тежки ястия. Така че вместо пържено месо или риба е по-добре да предпочитате варено или на пара.

Ако изберете каша, най-добре засега избягвайте ориза. Тя също провокира запек по време на бременност. Овесените ядки или ечемикът в този смисъл са по-лесно смилаеми. Продуктите с млечна киселина просто са ви показани сега. Те подобряват храносмилането и ще бъдат само полезни. Вярно е, че в някои случаи те могат да причинят киселини. Сладки, ако не можете да ги откажете, по-добре ги заменете със сушени плодове, дори ако са в шоколад. Цвеклото също има леко слабително действие..

Сега трябва да сте много умерени, когато приемате витамини, особено с калций. На този етап калцият, който идва с млечните продукти, е достатъчен за вас. Факт е, че с излишък на калций, костите на новороденото стават по-здрави и в същото време по-малко гъвкави. А по време на раждане това може да доведе до наранявания при раждане..
Сред полезните витамини вече ще са витамин К (намира се в брюкселско зеле, водорасли, орехи и зелен чай), витамин С, витамин Е (в растителните масла). Те са необходими, за да се избегне преждевременно раждане, кървене и са необходими и за подготовка на белите дробове на бебето..

Бременна 34 седмици

Какво се случва с бебето

Детето вече е напълно оформено, заема почти цялото свободно пространство в матката. Сега той няма достатъчно място, за да прави свободни движения около оста си. Той може само да движи крайниците си и да се мята и обръща. Бебето използва времето, останало преди раждането, с полза. Него:

 • изправя дермата,
 • подкожният слой става по-плътен,
 • червеният тон на кожата изчезва.

Крайните процеси на формиране протичат и на организъм. Ендокринните жлези започват да работят, минерализацията на костите продължава. Мозъкът вече е поел отговорността да ръководи всички движения. Палецът на дясната ръка често е в устата, а другата ръка понякога докосва или дърпа пъпната връв. Краката също се движат активно, въпреки че бебето все още спи през по-голямата част от деня.

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

34-та седмица е периодът, когато майката е готова за раждане. Коремът й започва да потъва, движенията на детето стават все по-чувствителни. Ходенето става по-трудно поради изместването в нормалния център на тежестта. Умората настъпва по-бързо, краката често се подуват. Задухът постепенно изчезва, когато матката потъва надолу.

Стомашни болки. Те се обясняват с отпускането на връзките в ставите на тазовите кости, което се причинява от хормона релаксин. Този процес се счита за норма, тъй като женското тяло постепенно се подготвя за раждане. Въпреки това, за болка със значителна сила, трябва да посетите лекар..

Лумбална болка. Коремът расте и за да не загуби жената равновесие, тя е принудена да измести центъра на тежестта назад. За да си осигури възможност да се движи, тя напряга мускулите на гърба си. Те са в тонус, могат да започнат да нараняват. Пренаталната превръзка помага за облекчаване на това натоварване..

Изпускане от гениталния тракт. На 34 седмица бременната жена почти винаги има отделяне. Ако са белезникави на цвят, със или без леко кисела миризма, няма причина да се притеснявате. Освен това не се различава от предходните месеци. Ако сърбежът се появи във външния генитален тракт и изписването е придобило сиренев характер, трябва да отидете на лекар. Млечницата трябва да бъде изключена. Изхвърлянето на различен цвят - кафяв, червен, зелен - е неуспешен симптом. Само лекар ще може надеждно да определи тяхната причина и да предпише лечение.

Гадене и повръщане. Този симптом на 34 седмица се споменава от тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Втората причина е използването на храни, които причиняват ферментация и метеоризъм. Киселини, които измъчваха жената в продължение на дълги шест месеца, изчезват, тъй като матката спира да притиска стомаха и хранопровода.

Венозна конгестия и разширени вени. За да се предотврати тежко кървене на жена по време на раждане, кръвта й започва да се уплътнява през третия триместър на бременността. Това се случва под въздействието на специални хормони. Дебелата кръв се движи по-трудно през съдовете и рискът от образуване на тромби се увеличава. Стагнацията на кръвта в долните крайници води до разширени вени и последващо развитие на разширени вени. Освен това плодът, компресирайки долната куха вена, усложнява нормалните процеси на кръвообращение в долните крайници.

Конвулсии. Конвулсивните припадъци са особено важни за мускулите на прасеца. Те също се появяват в областта на шията, гърба, ръцете, на предната и задната повърхност на бедрата. Основната причина за този симптом е недостигът на някои витамини и минерали, като калций и магнезий. Ако спазмите в краката са придружени от замаяност, слабост и леко гадене, лекарят ще предложи анемия. Намаленото количество хемоглобин в червените кръвни клетки пречи на тъканите да получават достатъчно кислород. Развива се тяхната хипоксия.

Уринарна инконтиненция. Симптом, характерен за късните гестационни периоди. Уголемената и увиснала матка притиска уретерите и пикочния мехур. Капки урина може да не се задържат вътре по време на кихане, кашляне, смях. Това е естествено и не изисква никакви мерки..

бебето съветва

Опасна ли е киселината по време на бременност през първия, втория и третия триместър? И какво, ако тя се появи внезапно? Съвети...

Сега няма да изненадате никого с късна бременност. Но дали всичко е толкова безоблачно?

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Медицински преглед

Близото раждане вълнува жената. Тя слуша всяко движение на плода, фиксира следващите промени. За да завърши бременността физиологично, на 34-та седмица са показани следните изследвания.

 • гинеколог, със задължително претегляне, измерване на кръвното налягане, измерване височината на матката и прослушване на сърдечния ритъм на детето;
 • офталмолог - по показания;
 • ендокринолог - при нарушения на хормоналния метаболизъм;
 • хематолог - с промени в кръвта;
 • невропатолог - с оплаквания от страна на нервната система;
 • кардиолог - ако има подходящи симптоми.
 • общ анализ на урината;
 • микроскопия на цитонамазка от гениталния тракт;
 • кръвен тест за хепатит В и С, ХИВ, TORCH инфекция, ако това не е направено своевременно;
 • биохимичен кръвен тест - според необходимостта;
 • тампон от гърлото за стафилококи - по показания. Междувременно няма нужда да се притеснявате за това. "
 • Доплер ултрасонография. Оценява се качеството на кръвния поток в съдовете;
 • Кардиотокография. Контрол на сърдечния ритъм на бебето и контракциите на матката. Необходимо е да се изключи вътрематочната хипоксия;
 • Електрокардиограма - по показания;
 • Ултразвук - ако е пропуснат по план.

Трудности при носене

След 33 седмици от бременността жената вече се е приспособила към позицията си, но трудностите при носене все още съществуват.

Преждевременно раждане

Може да възникне поради инфекция в маточната кухина, стрес, падане или шок, истмично-цервикална недостатъчност. Симптомите са спазми, понякога с отделяне на околоплодна течност или лигавица.

Повишена честота на движение на плода

Поради липсата на място за активни действия, детето често тласка майката, понякога до болка. Поради пролапса на матката локализацията на болката също се измества надолу.

Лош сън

Адекватната почивка се затруднява от: трудности при избора на поза, чести позиви за уриниране, болки в гърба, фалшиви контракции.

Сърбяща кожа

Може да е алергичен или неврологичен. В никакъв случай не трябва да приемате антихистамини самостоятелно. Само лекар може да направи правилни срещи.

бебето съветва

Учените са на ръба на откритията за предотвратяване и лечение на усложнения, свързани с дисфункция на плацентата.

Гестоза - патологични състояния от втората половина на бременността, опасни както за бъдещата майка, така и за бебето.

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Какво да правим и какво не

Отпускът по майчинство не продължава от първия ден, жената е направила удобно ежедневие за себе си и отговорно се подготвя да стане майка. През този период е важно да следвате препоръките на лекаря и да го уведомите за всичките си чувства..

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • прави гимнастика за бременни жени, включително дихателен комплекс, укрепващ тазовите мускули;
 • плувайте премерено и редовно, изпитвайки леко натоварване на мускулите;
 • приемайте мултивитаминни комплекси с минерали - както е предписано от лекар;
 • направете лек масаж за бременни жени, вземете топли успокояващи вани;
 • посещават класове за подготовка на раждане;
 • да бъдете на чист въздух, с изключение на ярка ултравиолетова радиация и силна слана;
 • посетете психотерапевт с цел психологическа подготовка за раждане;
 • правете неща според вашите интереси: шийте, плетете, бродирайте, рисувайте, четете;
 • проучете литературата за появата на бебе в семейството;
 • да се занимавам с благотворителност;
 • майстор йога;
 • омекотяват кожата със специални кремове за предотвратяване на дълбоки стрии;
 • носете пренатална превръзка и компресионни чорапи, ако има симптоми на разширени вени;
 • санирайте устната кухина и зъбите;
 • лекувайте соматични заболявания, както е предписано от лекар;
 • внимателно правете секс, ако няма медицински противопоказания.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • водете нездравословен начин на живот: спите малко, не бъдете на открито, яжте нередовно;
 • носете дрехи, които ограничават движението и растежа на корема;
 • носете обувки с токчета;
 • използвайте алкохол, наркотици, никотин;
 • приемайте лекарства сами;
 • пара в гореща баня и сауна;
 • останете дълго време на ярка слънчева светлина или в солариуми;
 • вдигане на тежести;
 • ангажирайте се с тежък физически труд;
 • емоционално пренапрежение, изпитване на стрес;
 • занимавайте се с физическо възпитание, включително скачане, бягане;
 • карам колело и подобен транспорт;
 • контакт с агресивни битови химикали;
 • изпробвайте нови продукти и козметика за грижа за кожата;
 • пренебрегвайте посещенията на лекар и необходимите изследвания;
 • контакт с инфекциозни пациенти;
 • посещавайте културни събития с голям брой зрители;
 • продължават да работят при вредни условия на работната среда;
 • прекарване на дълги периоди от време в седнало положение, например пред компютъра.

Полезен съвет за бъдещата майка

За да укрепите мускулите на тазовото дъно, да поддържате матката, ректума, тънките черва и пикочния мехур, можете да овладеете метода на гинеколога Арнолд Кегел. Това са 5 упражнения, чието значение е алтернативното напрежение и отпускане на определени мускули. Здравите тазови органи са ключът към успешното раждане и бързото възстановяване в следродилния период.

Прочетете също и за това, което се случва на 35 седмица от бременността.