33-та седмица от бременността е началото на деветия лунен или акушерски месец. Около един и половина календарни месеца преди раждането. През това време бебето ви само ще напълнее, подготвяйки се за самостоятелно съществуване, тъй като формирането на тялото вече е напълно завършено. И за мама идват тежки времена, тъй като големият корем носи много неудобства.

Третият триместър, който включва 33 седмици от бременността, се счита за „финална линия“ на бременността. Плодът на 33 гестационна седмица вече е напълно оформен, поради което е по-правилно да го наричаме не плод, а дете. Въпреки това той все още е твърде малък, така че трябва да натрупа сила преди раждането и последващия автономен живот. Нека разберем какво се случва на 33 седмица от бременността.

Благополучие

33-34 седмици от бременността е период, когато по-голямата част от бременността вече е изостанала. Остават само няколко седмици преди раждането и тялото активно се подготвя за този труден процес. Основните признаци и усещания на 33-34 седмици от бременността:

 • Общото наддаване на тегло за този период е 9-13 кг, а седмичното наддаване на тегло трябва да бъде от порядъка на 300-550 грама. Но някои бъдещи майки наддават много бързо и към този период може да тежат с 20 и повече килограма повече, отколкото в периода преди бременността. Голямото наддаване се отразява неблагоприятно на здравето на жената, така че ако качите твърде много килограми, трябва да преразгледате диетата си.

Някои бъдещи майки се опитват да се борят с излишните килограми чрез гладуване или строга нискокалорична диета, чието меню съдържа 1-2 продукта. Това е абсолютно невъзможно да се направи! Корекциите на диетата трябва да се извършват съвместно с лекар. Менюто на бременната жена трябва да бъде пълно, а необходимите хранителни вещества трябва да присъстват в диетата. Но е по-добре да откажете сладкарски изделия, печене, сладки напитки..

 • Обемът на кръвта сега е повече от обикновено с около 1000 ml, което означава, че сърцето трябва да работи в увеличен режим. В допълнение, поради увеличаване на обема на кръвта, често се развива желязодефицитна анемия, поради което в диетата на бременна жена трябва да присъстват нарове, ябълки, говеждо месо, черен дроб, елда..
 • Коремът по това време почти е достигнал максималния си размер, вече няма да расте с толкова бързи темпове. Постепенно коремът може да започне да потъва надолу и това е един от признаците на предстоящото раждане. След като коремът е леко изместен, жената ще диша по-лесно, тъй като матката няма да оказва натиск върху диафрагмата и белите дробове.
 • Появата на тренировъчни контракции, ако е на 33-та акушерска седмица, е често срещано нещо. Това се проявява с появата на придърпваща лека болка и усещане, че стомахът е схванат. Тренировъчните контракции са нередовни и се случват от време на време.
 • Бременността от 33-34 седмици е периодът, когато много жени развиват ринит по време на бременност. Жените се оплакват от постоянна назална конгестия. Това състояние не се причинява от инфекция, както погрешно мислят повечето жени, а от действието на хормоните върху носната лигавица. Някои жени се опитват да разрешат проблема, като насаждат вазоконстрикторни капки, което не може да се направи категорично. Капките могат да се използват само по указание на лекар! Единственото нещо, което можете да направите самостоятелно, за да облекчите състоянието, е да изплакнете носните канали с физиологичен разтвор.
 • На 33 гестационна седмица движенията на бебето стават по-малко интензивни. През този период детето прекарва по-голямата част от времето само. Факт е, че за него става неудобно да се движи, тъй като той заема почти цялото пространство на матката. Някои жени имат нови усещания, за разлика от обичайните движения на плода. Има чувството, че стомахът сякаш се разклаща отвътре. Така жената усеща хълцането на бебето. Но не се притеснявайте, хълцането не е опасно, детето хълца поради факта, че поглъща околоплодната течност.

В очакване на близнаци

33-тата седмица от бременността с близнаци е труден период, тъй като рискът от развитие на преждевременно раждане поради преразтягане на матката е много голям. Жената трябва внимателно да следи благосъстоянието си, да проследява движенията на 33 седмици, като брои колко шокове са били за един час, да отбележи количеството и състава на вагиналното течение.

Ако лекарят предложи да отиде в болница, не трябва да отказвате. В болнични условия е по-лесно да се поддържа бременност и да се поддържа състоянието под контрол. Тридесет и третият седемдневен период не е най-доброто време за раждане, като правило лекарите се опитват да поддържат бременността поне до 34-35 седмици. Но ако раждането все пак се случи, тогава шансовете за оцеляване на бебетата са големи. По това време децата са напълно оформени и могат да дишат сами.

Как се развива бебето?

Развитието на бебето в 33 гестационна седмица е завършено. През останалото време той само ще расте и ще наддава. Докато теглото на детето е около 2 килограма, а височината се приближава до 45 см. Положението на плода в 33 гестационна седмица е окончателно, то вече е толкова голямо, че просто не може да се обърне в матката.

Нормалната позиция на бебето е главата надолу със сгънати ръце и крака. Но ако на този етап от бременността ултразвуковото сканиране покаже, че бебето е в различно положение, не трябва да се разстройвате много. Лекарите знаят какво да правят, ако плодът е в грешна позиция и ще изберат най-безопасната тактика за управление на раждането.

Въпреки факта, че тялото на бебето е напълно оформено, мозъкът му все още се развива и ще продължи да се развива след раждането. Дете на 33-та седмица от бременността вече притежава всички сетива, присъщи на човек, то е способно да мечтае, да различава миризмите, да усеща вкуса, да има слух и зрение.

На 33 гестационна седмица бебето изпитва различни емоции. Той може да не харесва нещо или, напротив, моля. Лекарите съветват родителите по-често да говорят с бебето си с нежен глас. Детето има памет и след раждането ще се успокои, чувайки познатите гласове на роднини.

Бебето изглежда точно по същия начин като обикновено новородено. Тялото му е приело обичайните пропорции, въпреки че все още е много слаб. За оставащото време на бременността той ще трябва да наддаде малко повече от 1 килограм тегло.

Проучвания

Ако жената не е направила третия си ултразвуков скрининг миналата седмица, то сега е моментът да го направите. Извършва се ултразвук на 33 гестационна седмица, за да се оцени развитието на бебето и готовността на женското тяло за раждане. По време на проучването лекарят ще прецени:

 • основните параметри на бебето са неговата височина, дължината на крайниците, обиколката на корема и главата;
 • степента на развитие на вътрешните му органи;
 • ще определи положението на бебето в матката, обърнете внимание дали има заплитане на пъпната връв (този фактор може да усложни хода на раждането).

В допълнение, лекарят ще оцени състоянието на плацентата, шийката на матката и ще изчисли такъв важен показател като индекса на околоплодната течност. Честотата на ултразвук на 33 гестационна седмица е плацентата в първата степен на зрялост, тъй като времето на раждане все още не е настъпило и е важно бебето да получи адекватно хранене през оставащото време на бременността.

Възможни опасности

През описания период жената може да изпита много неприятни усещания - гадене, киселини, болки в слабините, причинени от омекотяване на връзките и разпространение на костите. Всичко това са временни явления и просто трябва да ги изтърпите..

Но понякога неприятните симптоми могат да бъдат признак на сериозни усложнения, така че не трябва да се пренебрегват. На час при лекар не забравяйте да кажете какво ви тревожи и ако здравето ви се е влошило рязко, не се колебайте да се обадите на линейка.

Късна токсикоза (гестоза)

Най-често гаденето по това време се дължи на физиологични причини. Голямата матка притиска стомаха, поради което се появява гадене, особено ако сте яли повече, отколкото трябва. В допълнение, гаденето, повръщането и болката в горната част на корема могат да бъдат признаци за влошаване на гастрит. В този случай бъдещата майка се нуждае от консултация с гастроентеролог.

Но понякога се появява гадене във връзка със сериозно усложнение на бременността, което се нарича късна токсикоза или гестоза. За разлика от ранната токсикоза, гестозата в никакъв случай не е безобидна, това усложнение заплашва както бебето, така и самата жена. Това състояние се характеризира с три основни характеристики:

 • повишено кръвно налягане;
 • оток (понякога само вътрешен);
 • появата на протеин в урината (открива се чрез лабораторен анализ).

Гестозата може да се прояви в различна степен на тежест. При леки прояви се препоръчва на жената да си почива повече и да се храни правилно. При умерена до тежка тежест е необходима спешна хоспитализация.

При тежки случаи се взема решение за стимулиране на раждането или извършване на цезарово сечение, въпреки факта, че на 33 седмици бебето все още не е доносено. Запазването на бременността в този случай заплашва майката и детето със смърт..

Хипоксия

Вътрематочната фетална хипоксия е опасно усложнение. Това може да се дължи на различни причини. Например, плътно заплитане на пъпната връв. При хронична хипоксия плодът страда от недостиг на кислород дълго време, това води до факта, че изостава в развитието си, напълнява зле.

Ако се установи хипоксия, е необходимо да се установи причината, която я е провокирала. Премахването на причината възстановява нормалното снабдяване на плода с кислород.

Преждевременно раждане

Въпреки факта, че към 33 седмици бебето е "преминало" пълния цикъл на развитие, раждането на 33 седмици е преждевременно. Детето все още не е достатъчно силно и не е готово за самостоятелно съществуване.

Факторите, провокиращи преждевременно раждане, са:

 • гестоза;
 • различни патологии на плацентата;
 • къса шийка на матката;
 • хипертоничност на матката, която може да бъде предизвикана от различни причини, включително силен стрес.

В някои случаи е възможно да се спре текущият процес. Така че, ако изследването разкрие скъсяване на шийката на матката, тогава лекарят може да инсталира специален песар. Това устройство ще държи шията на място, предотвратявайки преждевременно срутване..

Преди очакваната дата на падежа песарът се премахва. Всяка бъдеща майка трябва да знае признаците на началото на преждевременното раждане. Внимавайте, ако имате:

 • имаше болки в гърба или долната част на корема, както при менструация;
 • стомахът ви периодично се сковава и броят на спазмите за един час е поне пет;
 • кърваво или кафяво отделяне се появи на 33 гестационна седмица;
 • водата се е отдалечила.

Ако се появят горните признаци, трябва спешно да се обадите на линейка.

И така, 33 I седмица от бременността е трудно време. За жената става по-трудно да се движи поради нарасналия корем, нараства умората и периодично нарушават различни неприятни усещания. Но всичко това е временно, след няколко седмици ще видите бебето си.

33 седмици бременна: описание, тегло на бебето, промени и усещания

В календара 33-тата седмица на бременността означава, че след 42-50 дни ще има среща с дългоочакваното бебе. Запознайте се с подробностите за това как изглежда бебето по това време, какви възможни заплахи съществуват за майката и бебето, как да намалите тежестта на неприятните физиологични усещания.

Снимка: Сара Брюър Книгата за бременни тела. - DK; Auflage: Har / Dvdr, 2011. - 256 с.

33 седмици бременна: развитие на плода

Зад 32 седмици от бременността. Бременността на 33 седмици е нов етап в развитието на детето и физиологичните промени в тялото на майката. Бебето вече е напълно оформено, органите му са готови за автономна работа.

Въпреки това, природата все още оставя малък период от време, за да може бебето да порасне, да стане по-силно, да тества всички системи на тялото му. И едва след като растежът и телесното му тегло достигнат границата на вътрематочния живот, плацентата ще остарее и ще настъпи раждане.

За да разберете колко дълго бебето все още ще бъде в утробата, трябва да проучите развитието на плода. Ето основните параметри на формирането му в 33 гестационна седмица:

33 седмици от бременността е солиден период в развитието на тялото на бебето. Той вече е независима единица, способна да изразява чувства и емоции, активно да се движи и да проявява характер в избора на храна, която яде мама, пози за сън и почивка.

11 седмица от бременността: какво се случва с бебето и бъдещата майка

Бременните жени се чувстват добре как бебето се движи в стомаха. Това се дължи на значително увеличения размер на бебето. Лекарите определят теглото на детето на 33 седмици чрез ултразвук. На 33 гестационна седмица марки от 2 кг и 2 кг 200 г с височина 42-44 см се считат за нормални.

Тези размери на плода на 33 седмици са относителни, тъй като зависят от много фактори: генетично предразположение, ред на раждане (второто и по-нататъшните деца са по-големи от първото дете), диетата на майката.

Ако детето има малко поднормено тегло, тогава преди раждането, както показва моята практика, все още има време да се постигне резултат, достатъчен за поддържането на живота на тялото извън матката на майката.

 • Мозъкът и нервната система.

Мозъкът на малък човек вече е напълно оформен и работи активно. Бебето разпознава звуци, различава приятното от неприятното, разпознава гласа на майката. Той знае как да имитира настроенията си. Бебе на 33 седмици от бременността не само се движи активно, но се научава да контролира движенията.

 • Сърце и кръвоносна система.

21 седмица бременна: движенията на бебето и благосъстоянието на майката

Сърцето на бебето от 33 седмици увеличава честотата на ударите в минута. Нормалната скорост е 140-160 удара. Това е индикация, че тялото му получава достатъчно хранителни вещества и кислород. Стените на съдовете станаха по-дебели, появи се еластичност.

Зрелостта на белите дробове е един от основните параметри, по които акушер-гинеколозите определят жизнеспособността на бебето. Когато дойде седмица 33, те вече са напълно оформени. Вече се появи белодробно сърфактант - активни вещества, които покриват алвеолите отвътре и не им позволяват да се слепват. Това означава, че детето е готово да поеме самостоятелно дъх, белите му дробове ще се изправят и след това ще функционират независимо..

 • Система за обмен.

Плодът се храни на 33 седмици, поглъща околоплодната течност. Продуктите от преработката на тези вещества се екскретират с урината. Той има собствена хормонална система, която активно участва. Хормоните на детето, постъпващи в кръвта на майката, причиняват промени във външния вид (чертите на лицето се замъгляват, откриват се старчески петна).

 • Положение в матката.

Как се намира детето? 33 седмици е период, когато той е достатъчно голям и мускулната му система е добре развита. Майките го усещат, когато се разтърсят поради неудобно положение за детето. Той не само се търкаля от едната страна на другата, но може да салта, да прави плувни движения.

22 седмици бременна: какво трябва да знаете?

На 33 седмица плодът придобива удобно за раждане положение - той е обърнат с главата надолу, челото опира в срамните кости на майката, краката са в стомаха на бременната жена. Ако ултразвукът показа, че детето седи на свещеника, не се притеснявайте: по-близо до X часа той ще заеме желаната позиция.

На осмия месец от бременността бебето е пораснало толкова много, че вече е тесно в матката. Поради това майките имат нови усещания и физиологични затруднения..

33 бременна седмица: промени и усещания в тялото на майката

Настъпи 33-та седмица от бременността. Колко месеца остават до края на срока? Предстои само много кратко износване на трохите - в рамките на 50 дни жената трябва да е готова за раждане. Какво се случва с тялото в този решаващ период? Колко е завършена подготовката за раждане и какви са рисковете?

Снимка: Сара Брюър Книгата за бременни тела. - DK; Auflage: Har / Dvdr, 2011. - 256 с.

32–33 седмици от бременността е времето, когато движенията на бебето се усещат добре, настроенията му се разпознават лесно и дори движенията се предвиждат. Хормоналният фон постепенно се променя - тялото е настроено на раждане. Поради това, понякога може да има повишена нервност, безпокойство, склонност да плаче без причина, нарушения на съня или, обратно, желание да се накиснете в леглото за по-дълго време..

23 седмици бременна: какво се случва с бебето и бъдещата майка

С хормонални промени в тялото и интензивен вътрематочен растеж на детето, според авторитетен ресурс WebMD, са свързани следните усещания и промени:

 • Голям корем.

Увеличаването на размера на плода води до значително разтягане на матката. Коремът става голям, което е свързано с редица трудности. Така че, става по-трудно да се намери удобна позиция за сън, дългото ходене е много уморително. Освен това сексът на 33-та седмица става проблематичен..

 • Често уриниране.

Претеглената матка притиска пикочния мехур, така че жената трябва да ходи по-често до тоалетната. Поради това се превръща в тест за излизане на разходка или развлекателни центрове, пазаруване.

Това е едно от новите усещания, причинени от промяна в хормоналните нива. Тялото на жената се подготвя за раждане, така че производството на окситоцин се увеличава. Матката периодично е в добра форма и наподобява камък. Това усещане се засилва от факта, че детето вече се е обърнало с главата надолу и опира чело в костите на таза.

 • Екскреция на кърмата.

Окситоцинът стимулира хормона пролактин, който е отговорен за производството на мляко от млечните жлези. За някои жени 33-та седмица от бременността е придружена от появата на първите капчици мляко върху бельото. По този начин тялото сигнализира за готовността си да храни потомство..

31 седмица бременна: важни промени

 • Трудности с храносмилането.

Поради тежката матка коремът пада надолу, но краката на бебето остават на нивото на стомаха на майката. Следователно храненето може да бъде придружено от киселини (сокът от стомаха попада в хранопровода и го дразни, причинявайки дискомфорт). На практика често трябва да се справям с факта, че ако бременна жена преяде или яде мазни храни, тогава може да има повръщане, гадене. Затова и аз, и моите колеги препоръчваме внимателно да следите диетата си..

По това време, според световноизвестната публикация, жените изпитват дискомфорт в долната част на гърба, може да се появят болки и болки, дърпащи болки в долната част на корема. Ако няма усложнения, тогава няма нужда да се притеснявате.

33 седмици от бременността: възможни проблеми и препоръки

Снимка: Сара Брюър Книгата за бременни тела. - DK; Auflage: Har / Dvdr, 2011. - 256 с.

Ето какво трябва да кажете на вашия гинеколог, когато сте бременна в 33 седмици:

Болезнените усещания могат да бъдат свързани с различни причини. Например, натискът на матката върху таза увеличава натоварването на костите в тази област. Ако усещате болка по време на ходене, тогава трябва да кажете на лекарите за това. На фона на липсата на калций костите могат да бъдат допълнително увредени от труда, което ще доведе до неприятни последици. Следователно както диетата, така и дозирането на натоварванията в този момент са толкова важни. Винаги предупреждавам бъдещите майки за това.

Бременна 24 седмици: какво трябва да знаете

 • Подуването не изчезва.

Подуването по това време се счита за нормално, ако след почивка или сутрин те изчезнат. Ако външният им вид е от редовен характер и в същото време те се забавят за дълго време, тогава бъбречната функция може да бъде нарушена. Проблемите в тази област също трябва да бъдат открити възможно най-рано..

 • Акцентите променят цвета.

Белите, не обилни отделяния могат да се появят нормално. Но ако има 33-та акушерска седмица на бременността и има много сиво-жълти съсиреци, също осеяни с червено или кафяво, тогава трябва незабавно да отидете в болницата. Това може да е преминаването на щепсела, след което ще започне раждането..

Наблюдавайки бременност, 32-33 седмици, обикновено препоръчвам да направите това:

 1. Следете кръвното налягане и подуването. Късната токсикоза, вредна за трохите, се определя най-лесно от тях.
 2. Не забравяйте за възможната физическа активност, като избирате тези, които носят удоволствие.
 3. Изключете самолечението. Всички симптоми са причина да се консултирате със специалист.
 4. Подгответе и съберете всичко необходимо за болницата.
 5. Посетете гинеколог и направете всички препоръчани тестове.

32 седмици бременна: характеристики на това, което се случва с бебето и майка

Според изследователите лекарите често задържат бременни жени. Това улеснява наблюдението на всички показатели. Това е особено важно за тези, за които е установено, че имат новообразувания или съпътстващи заболявания..

Също така се извършват изследвания на плацентата, определя се степента на нейното стареене. Тъй като хранителните вещества и кислородът преминават през плацентата, отделянето му е заплаха. Следователно, според резултатите от изследванията, могат да се предписват подходящи лекарства..

33-та седмица от бременността, снимка на която остава за спомен, е времето, когато тялото се настройва за предстоящото раждане. Въпреки факта, че най-опасните периоди вече са изминали, наблюдавайте благосъстоянието си и се консултирайте с гинеколог. Най-важното е да натрупате сили за решаващ етап - раждането на трохи.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

 1. J. Shur, C. Bottomley, K. Walton, J.H. Пател. Изобразяване на остра коремна болка през третия триместър на бременността // The British Medical Journal. - 2018 г. - 21 юни. - Режим на достъп:
 2. Jens Henrichs, Viki Verfaille, Petra Jellema, Laura Viester, Eva Pajkrt, Janneke Wilschut, Henriëtte E van der Horst, Arie Franx, Ank de Jonge. Ефективност на рутинната ехография от третия триместър за намаляване на неблагоприятните перинатални резултати при нискорискова бременност (проучването IRIS): национално, прагматично, многоцентрово, рандомизирано проучване на клъстерен клин // The British Medical Journal. - 2019 г. - 15 октомври. - Режим на достъп:
 3. Вашата бременност седмица по седмица: седмици 31-34. Преглед // WebMD. - 2018 г. - 11 септември. - Режим на достъп: https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-31-34#1-3

37 седмици бременна: развитие на плода, тегло и височина, промени в тялото

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

33 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

33 седмици от бременността - този период от бременността се счита за един от най-трудните. Коремът вече е достатъчно голям, но все още не е потънал, поради което доставя на бъдещата майка много дискомфорт. Но все още има много малко за изтърпяване. Скоро коремчето ще започне да пада и дискомфортът ще намалее..

33 седмици, колко месеца е? На 33 акушерска седмица продължава 8 месеца от бременността (33 седмици = 7 месеца и 21 дни или 231 дни от бременността). Вие сте в 3 триместър на бременността.

Растеж, тегло и развитие на плода на 33 седмици

Детето расте, теглото му на този етап е около два килограма, дължината е 43-44 см. Вашето бебе е с размер на ананас.

На 33-та седмица от бременността бебето вижда перфектно, прави разлика между светлина и тъмнина и фокусира погледа си върху нещо конкретно. Хлапето играе с удоволствие с тялото и пъпната връв. На 33 седмици белодробната система продължава да се развива и ще узрее напълно само от самото раждане, но сега, в някои случаи, белите дробове ще могат да работят, ако внезапно е необходимо. Сърцето се укрепва, а заедно с него и кръвоносните съдове. Бъбреците вече са готови за филтриране.

Формирането на нервната, имунната и ендокринната системи е в последния етап на развитие. Частите на тялото на детето са пропорционални. Бебето продължава да трупа подкожни мазнини. Сега лицето му е по-малко набръчкано, а бузите му по-големи. Мастната тъкан все още не е достатъчна и при преждевременно раждане бебетата няма да могат да се стоплят. Необходимата температура на такива бебета се поддържа с помощта на нагревателна подложка и инкубатор..

На 33 гестационна седмица движенията на плода в утробата намаляват. Детето расте и взема още повече от необходимото за неговото развитие. За него става по-трудно да се преобърне и да се преобърне. Малко по малко времената, в които бебето може лесно да се обърне и размаха ръце и крака, напускат миналото. Теглото на бебето ограничава свободата му на действие, намалявайки свободното пространство в плацентата. Сега всяко движение на трохите е сковано.

В случай на преждевременно раждане, на този етап това не е вредно за майката и бебето. Той може да оцелее в обикновените човешки условия на съществуване, без подкрепата на лекарите.

Единственото отрицателно е, че тялото на децата, родени по това време, няма да може самостоятелно да регулира своя топлообмен поради недостатъчно развитие на подкожния слой.

На 33 седмици, обикновено, детето заема крайното си положение, по-близо до „изхода“, тоест главата му се намира на входа на таза. Акушерите казват така - главата на плода. Обратната позиция също е безопасна, тъй като с правилната помощ по време на раждането, бебето ще може да излезе без много проблеми. Ако родилката има напречно предлежание на 33 седмици, тогава тя най-вероятно ще бъде задължена да направи цезарово сечение.

Ултразвук на 33 гестационна седмица

Ултразвуковото сканиране на 33 гестационна седмица ще помогне да се оцени вътрематочното развитие на бебето. Специалистът ще обърне внимание на двигателната активност на плода, ще измери неговите анатомични размери и сърдечен ритъм, ще провери отсъствието на вътрематочни аномалии и патологии, ще оцени местоположението на детето и степента на заплитане с пъпната връв, ако бебето е „увито”.

Вероятно вече знаете пола на бебето по това време. Ако не, тогава е напълно възможно да разберете сега, само ако малката не се затвори. В противен случай няма да е лесно да видите гениталиите: пространството в корема става все по-малко и бебето вече не се обръща в различни посоки, както преди.

Също така, узистът е длъжен да оцени количеството и качеството на околоплодната течност, състоянието, дебелината на стената и зрелостта на плацентата, състоянието на матката и шийката на матката. След ултразвуковото сканиране специалистът отново ще определи датата на очакваното раждане: тя може да се промени леко след всяка диагноза, тъй като се получава нова информация и данни. Лекарят ще направи заключения относно начина на раждане и, ако е необходимо, ще коригира терапията.

Ултразвукът на 33 гестационна седмица понякога е просто необходим, така че не трябва да го пренебрегвате. Проучването ще помогне за идентифициране на нередности по време на бременност и в някои случаи ще вземе решение за преждевременно раждане. Въпреки това, в по-голямата част от всички случаи е необходимо да се потвърди, че бебето е в пълен ред и се подготвя за раждане, както се очаква..

Какво се случва в тялото на бременна жена на 33 седмици

Наддаването на тегло при 33 гестационни седмици варира от 6,8 kg (с ИТМ над 26) до 11,9 kg (с BMI по-малко от 19,8). Теглото на жената за 33 седмици обикновено се увеличава до 500 грама. Ако теглото се увеличава много бързо, но жената не преяжда, това показва оток. В този случай ще трябва да преминете допълнителен тест за урина за протеин, за да проверите състоянието на бъбреците..

На 33 седмици от бременността коремът на бъдещата майка продължава да расте, доставяйки все повече дискомфорт, докато спи, ходи или прави бизнес. На 33 гестационна седмица матката се издига още по-високо и оказва още по-голям натиск върху стомаха и другите органи.

Бременната жена все още изпитва киселини, понякога се появява оригване. Затруднява се дишането и се появява задух след тренировка. След няколко седмици коремът на бременната жена ще започне да потъва надолу и жената ще се почувства малко по-лесно..

Отокът по време на бременност по това време е повсеместно явление. Бъдещите майки се оплакват от подуване на краката (особено в областта на глезена), което се увеличава след физическа активност или разходка. Подуването на краката при бременни жени е свързано с нарушена скорост на притока на кръв: в края на краищата растящата матка притиска не само вътрешните органи, но и кръвоносните съдове. А кръвта под налягане задържа вода в краката.

За да предотвратите отоци по време на почивка, трябва да поставите краката си над главата, например върху възглавница или навито одеяло, да носите удобни обувки за бременни жени и да правите специални упражнения. Не се препоръчва бременна жена да стои, седи или да бъде дълго време в задушни стаи. Диетата на бременната жена трябва да бъде балансирана и здравословна..

За да се предотврати оток, е необходимо да се ограничи или напълно да се премахне употребата на сол, солени храни и пикантни храни. Солта има тенденция да задържа течност в организма и щедро подправените ястия могат да причинят не само пристъп на киселини, но и интензивна жажда..