Започва истинска подготовка за публикуване. В края на 32-33 седмици от бременността бебето е в положение, в което ще се придвижи към този свят. Би било много хубаво, ако това беше главна презентация..

Плод на 32 гестационна седмица: движения, развитие, тегло и размер

Феталната имунна система вече е започнала да работи. Тази седмица собствените антитела на детето се формират активно, които ще служат като негова защита за първи път след раждането. Нервната система вече работи мощно и главно. Хлапето изпитва болка, емоции, настроението му може да се промени. Той вижда, чува, вкусва и се нуждае от вашето внимание. Костите продължават да растат и да се укрепват, но черепът на бебето остава гъвкав, за да улесни прогресирането през родовия канал. Кожата става все по-изгладена, ръцете и краката са заоблени, а по лицето се появяват бузи. По рождение той ще бъде малък хамстер и дори вероятно с прическа на главата, въпреки че това изобщо не е необходимо. При 32 гестационна седмица достига 42,5 см дължина и тежи над 1700 г. Все по-малко е пространството за движение, защото бебето активно расте, а вие вече много ясно усещате неговите тръпки, особено остри и възмутени. Както острите силни звуци, така и прекалено ярката светлина могат да провокират бебето на резки шокове - бебето вече вижда и чува всичко добре, реагирайки на външни стимули. Прекомерната активност на плода може да бъде причинена както от липса на кислород, така и от неудобно положение на майката. За да проследите дали бебето се справя добре, слушайте го и проследявайте движенията му. Обикновено бебето прави около 4-6 осезаеми движения в рамките на един час. Разбира се, когато е буден, той вече е разработил индивидуален режим на сън и активност..

Бъдеща майка

Бъдещата майка започва да се уморява от бременността. Поради изместването на вътрешните органи можете да изпитате много неудобства и дискомфорт. Препоръките за тяхното премахване или намаляване остават същите: минимизирайте приема на сол, яжте малки порции, не носете тесни дрехи и обувки, научете се да ходите, седите и лежите правилно. Изпразнете пикочния мехур навреме. Ако забележите, че инконтиненцията възниква, когато кашляте или се смеете, не се притеснявайте - това е напълно физиологично явление за вашия срок..

Болка в 32 гестационна седмица

Болките в гърба, кръста, гръбначния стълб, възникващи поради увеличеното телесно тегло, а оттам и натоварването върху тях, и изместване в центъра на тежестта поради нарастващия корем се считат за нормални за този период. Разбирането на „нормалността“ на такива болки обаче не улеснява майката, не е изненадващо, че тя се чуди за възможността да премахне тези неприятни симптоми. Правилата в този случай са прости: контрол на теглото, редовно разтоварване на гърба, носене на пренатална скоба, спане на твърди матраци през нощта, правилна стойка и използване на физически упражнения, насочени към укрепване на мускулите на гърба. Отново болката, усещането за тежест и „вечерното“ парене в краката също са свързани с повишено тегло и повишено натоварване. Можете да помогнете на краката си да избегнат болката, като периодично ги оставяте да си почиват - не стойте дълго време на краката си, седнали на стол, не кръстосвайте краката си, откажете се да носите токчета. Между другото, би било хубаво да имате специална стойка в къщата, която да поставите под краката си, когато седнете. Също така използвайте валяк или някои възглавници под краката си, когато лежите през нощта или просто лежите, за да си починете през деня - тези мерки ще помогнат за подобряване на кръвообращението. Засега трябва да приемете болката в подребрието: остри, неочаквани болки в областта на гърдите са резултат от прекомерната активност на детето. Докато играе, той вече знае как много болезнено да копае мама под ребрата, да опира ръцете си върху тях. Продължете да наблюдавате качеството на консумираната храна и изпражненията: лошото хранене води до развитие на запек, а след това и до хемороиди, което също може да донесе със себе си много неприятни „болезнени“ минути.

Корем в 32 гестационна седмица: дърпа, боли

Тренировъчните контракции на Бракстън-Хигинс до 32 гестационна седмица стават ежедневие. Не забравяйте, че подобни контракции не са болезнени и нередовни, матката с тяхна помощ "се меси" преди предстоящото раждане. Наблюдавайте интензивността на контракциите: ако внезапно станат болезнени, повтаряйте през равни интервали, независимо дали има изливане на околоплодна течност - обадете се на линейка: може би бебето е решило да се появи на света преди графика. Не се притеснявайте, ако внезапно почувствате пронизваща болка при рисуване, но не в центъра и не в долната част на корема, а по-скоро отстрани. Появата на такива болки е свързана с омекотяване и разтягане на връзките, задържащи матката, болката в този случай възниква внезапно и в определени ситуации: по време на кашлица или кихане, при ставане от стол, промяна на положението на тялото. По-лошото е, че ако болката е локализирана в долната част на корема, стомахът изглежда дърпа и боли, болката става спазматична. Ако на фона на болката се появи водно течно отделяне, това ще е около началото на ранен труд. Ако болката е придружена от кърваво отделяне, се получава отлепване на плацентата. Моля, обърнете внимание, че сериозно и опасно усложнение - отлепване на плацентата - не е задължително един от симптомите на отделяне на кръвта. Така че, кървенето по време на отлепване на плацентата може да бъде вътрешно, в този случай няма кърваво отделяне, но болката в корема е много силна.

Изписване при 32 гестационна седмица

Не забравяйте да обърнете внимание на естеството на влагалищното течение - някои промени могат да предполагат неблагоприятен ход на бременността и да станат повод за незабавен отговор на ситуацията. Те се считат за кървави отделяния от гениталния тракт - симптом на отлепване на плацентата или нейното представяне. Ако появата на кръв е причинена от отлепване на плацентата, бременната жена освен всичко друго изпитва и болка в корема. Предлежанието на плацентата не е придружено от болка в корема, но това не го прави по-малко опасно. Ако кръвта се появи дори в малки количества, незабавно се обадете на „линейка“: кървенето във всяка секунда може да се превърне в заплаха за здравето и живота както на детето, така и на майката. Наложително е да се извика екип на линейка, когато околоплодната течност се излее. Невъзможно е да се пропусне това събитие - изтичането на околоплодната течност е придружено от отделяне на голямо количество водниста, жълтеникава течност. И това свидетелства за началото на процеса на преждевременно раждане, който вече не може да бъде спрян, ако водите се излеят. Между другото, имайте предвид, че околоплодните води могат да изтекат на малки порции, само малко повече от обичайните напояващи бикини. Но дори и при най-малките подозрения за изтичане на околоплодна течност, по-добре не се колебайте да отидете на лекар: увреждането на мембраните неизбежно води до вътрематочно увреждане на плода. Както и преди, също така е необходимо да отидете на специалист за допълнителен преглед, когато се появи цветно, неприятно миришещо отделяне. Зелено, жълто, земно-сиво, гнойно отделяне, пенливо отделяне, подсирено или смесено с люспи - сигурен признак за активиране на инфекция на гениталния тракт. Наложително е да се лекува инфекциозно заболяване, независимо от това, което е причинено, в противен случай инфекцията може да проникне до бебето.

Ако сте се дисциплинирали да се регистрирате, най-вероятно третият планиран ултразвуков преглед ще се проведе на 32 седмици от бременността. Този важен метод за оценка ще разкаже на лекаря много за това дали бременността протича нормално, има ли заплахи за бебето, какво е неговото здраве и развитие сега. В допълнение към "стандартните" измервания на растежа и развитието на бебето, лекарят ще определи презентацията му. Обикновено до 32 седмици детето прави цефалична форма, най-физиологична за раждането. Ако по някаква причина бебето е в различно положение в матката, специалистът ще посъветва мама подходящи движения, които могат да помогнат на бебето да се „преобърне“. Също така, като измери височината и теглото на плода, лекарят ще може да направи предположение с какво тегло и какъв размер ще дойде бебето за раждане. Тези показатели често стават решаващи при избора на най-подходящия вариант за раждане: ако теглото е значително по-високо от нормата, може да се обмисли възможността за цезарово сечение. Но може би основната задача на ултразвука за период от 32 седмици е да се оцени състоянието на плацентата. И така, ултразвуково проучване ви позволява да диагностицирате плацентарна недостатъчност, ако има такава. Фетоплацентарната недостатъчност е усложнение на бременността, ако се пренебрегне, настъпва вътрематочно забавяне на растежа. След като определи плацентарната дисфункция навреме, тя може да бъде коригирана с използването на специализирано медицинско лечение. И по този начин, за да се избегнат негативните последици от дисфункцията на плацентата.

32 седмици бременна, колко месеца от деня на зачеването

Толкова незабелязано започна 32-та седмица от бременността. Вече сте в отпуск по майчинство и можете напълно да се съсредоточите върху себе си и детето си.

Според изчисленията на лекарите имате 34 акушерска седмица.

Така че не се тревожете, ако номерата ви се различават леко от лекарите. Разликата е 2 седмици.

Лекарите започват да броят от първия ден на последната менструация и всъщност ембрионалният период започва от деня на овулацията. Ето такава малка разлика в изчисленията.

Вторият вариант би бил действителната точна дата за фетална възраст..

С нашето безплатно ръководство можете да изчислите очакваната си дата на падежа.

На този етап бебето продължава да расте, на главата му се появяват косми, бръчките по тялото се изглаждат и детето става доста красива трохичка.

Най-вероятно ходите с доста забавна походка "патица".

За жената е трудно да се наведе, да се изкачи по стълби, а околните се опитват да се отърват от всякакви домакински задължения. Отлично !
Между другото, не забравяйте да свалите пръстените..

Усещания на 32 седмици от бременността

Повечето жени изпитват силно подуване на крайниците и стегнатите бижута могат да бъдат неудобни. По същата причина трябва да избягвате тесни дрехи..

По-добре да използвате комплект дрехи за майчинство, който включва както бельо, така и бельо.

На 32 седмици гърдите са силно подути, зърната и млечните жлези са болезнени и се подготвят за предстоящото раждане. Затова използвайте сутиен за майчинство, той ще ви улесни в бъдеще да храните бебето си..

Горното облекло не трябва да стиска. Използвайте специални гащеризони или панталони с широка ниска талия.

Слушайте как се чувствате постоянно. Ако имате лека болка в долната част на гърба или долната част на корема на 32 седмица от бременността, но бързо премина, не трябва да се притеснявате - това е проява на фалшиви контракции.

Но ако болезнените усещания се засилят и се появят някои други неразбираеми симптоми, незабавно се обадете в болницата. 32 седмици бременна често се нарушава от фалшиви контракции.
По този начин матката свива мускулите си в подготовка за предстоящото раждане..

Фалшивите контракции не са болезнени и напълно безопасни.
Те продължават само 1-2 минути. Симптоми като тези могат да се появят няколко пъти на ден..

Сега често ще усещате болезнени болки в кръста и корема, тежест и постоянна умора дори след сън.

Голям корем и тегло бързо ви уморяват, искате да седнете и да си починете. По-добре е да си почивате в хоризонтално състояние, така че краката да са малко по-високи от таза. Така че можете да свалите умората от мускулите на краката си..

Детето често подпира един или друг вътрешен орган, става трудно да се диша.

На 32 седмица могат да се появят припадъци, чести световъртежи и дори късна токсикоза.

Сериозен проблем през последните месеци на бременността е появата на чести запеци и хемороиди. Жената трябва да се храни здравословно..

Пример за храна с разрешени и забранени храни е даден по-долу.

Честите пътувания до тоалетната са причинени от постоянен натиск от матката върху пикочния мехур.

Състояние на матката и корема

Матката е толкова увеличена, че притиска всички вътрешни органи: черен дроб, далак, бъбреци, пикочен мехур, черва, като по този начин причинява постоянна болка.

Височината на дъното е 7-8 см над пъпа.

Лекарите редовно изследват бременната жена за възможна патология в развитие. Колко ниска е матката и има ли тонус.

Коремът се е увеличил достатъчно и продължава да расте. Той се потопи малко и формите му се закръглиха.

Колкото по-близо е денят на раждането, толкова повече коремът ще се понижава..

Сега не може да става дума за фигура. Талията е изчезнала, а общото тегло ще се увеличи с поне 10-12 кг.

Можете да следите наддаването на тегло. Нормата се счита в диапазона от 300-400 грама на седмица. В противен случай наднорменото тегло ще се отрази негативно на бъдещето или дори последните седмици на бременността..

Един от тези неприятни моменти е появата на стрии по корема и ханша..
Трябва да се отбележи, че след раждането самите стрии не изчезват; необходима е козметична хирургия.

Повечето жени с нееластична кожа или наднормено тегло изпитват появата на стрии. За да ги предотвратите частично или напълно, е необходимо редовно да използвате кремове за бременни жени, които овлажняват кожата и я правят еластична..

С увеличаване на корема става по-трудно да се почива. Непрекъснато търсите позиция, която ви подхожда. Легнете по гръб, сега няма да работи.

Лекарите препоръчват да лежите повече от лявата страна, отколкото от дясната. По този начин натискът върху вътрешните органи, диафрагмата намалява, става по-лесно да се диша, кръвният поток се възобновява, което също частично изстисква матката.

По-рано се появяваше тъмна вертикална ивица от пъпа надолу, сега тя става отчетлива, но с течение на времето след раждането на бебето тя напълно ще изчезне, тъй като пъпа ще заеме мястото си.

32 седмици бременна: болка и отделяне

Болката по това време е често явление. Те могат да бъдат разделени на вътрешни и външни.

Вътрешната болка е свързана с неправилна функция на червата, чести запеци и в резултат на това голяма вероятност от хемороиди.

Матката постоянно притиска вътрешните органи, като по този начин носи на жената неприятни усещания, дискомфорт и гадене.

Чрез притискане на пикочния мехур, постоянно желание за уриниране. Отивайки на дълго пътуване с градския транспорт, трябва да вземете това предвид.

Преместването на бебето в корема често води до задържане на дишането чрез прищипване на диафрагмата.

Външните болки включват болка в краката, врата, гърба, долната част на гърба, дърпаща болка в долната част на корема, както и парене и сърбеж на кожата, когато се появят първите стрии.

С увеличаване на теглото от поне 10 кг, голямо натоварване пада върху краката.

При интензивно ходене и редки почивки се появяват разширени вени.

Задържането на течности в тялото води до подуване.

Походката ви се е променила и е станала като гъска, краката ви са на ширина на раменете, а теглото ви се е изместило към гърба. Сега целият товар е върху долната част на гърба и гърба. Използвайте пренатална скоба за бременни жени, за да облекчите част от мускулния стрес.

Основната причина за болки в краката са грешните обувки или високите токчета.
Избягвайте тесни обувки на висок ток по време на бременност. Използвайте плоска платформа, която е широка и удобна за краката ви. Освен това всички обувки трябва да се държат добре и да бъдат изработени от висококачествени (естествени) материали..

По отношение на изхвърлянето

Те могат да присъстват, но в малки количества.

Нормалното изхвърляне се счита за прозрачен цвят без мирис.

Всички останали могат да се възприемат като патология и задължително изискват медицински преглед.

На 32 гестационна седмица изписването може да бъде:

 • Червено, кърваво - показват появата на вътрешно кървене, ерозия на шийката на матката, отлепване на плацентата, след интимност с партньор.
  Последното свидетелства за силно намалена матка и лекарите забраняват всякакви сексуални контакти до края на срока. Други зацапвания са много опасни за плода и жената. Незабавно се обадете на линейка.
 • Гнойно или бяло отделяне с характерна миризма показва инфекция в гениталиите, което значително носи рискове и забавя развитието на плода. Намирането на инфекция за дълго време, заразява кръвта и носи пряка заплаха от прекъсване на бременността с възможни допълнителни усложнения.
  Лекувайте с въвеждането на специални тампони и само от квалифициран медицински персонал.
 • Прозрачни (обилни) воднисти отделяния, се появяват в резултат на изтичане на околоплодната течност.

Основната причина е увредена плацента. Разпределението може да бъде обилно или оскъдно. Жената понякога не забелязва веднага изтичането, като го сбърква със спонтанно уриниране на фона на постоянна болка в пикочния мехур.

В аптеките се продават тестове за определяне на околоплодната течност в гениталиите. В последните седмици на бременността бебето расте, матката е много увеличена и напрежението върху плацентата се увеличава всеки ден. Появяват се пукнатини и изтъняване на стените, което води до изтичане.

Съществува заплаха от поява на ниска вода. Ако изтичането не е значително, се осигурява лечение със специални лекарства (антибиотици) за укрепване на стените, в противен случай е необходимо да се подготвите за преждевременно раждане.

Между другото, дете в продължение на 32 седмици е в състояние да оцелее извън плацентата, с подходящи грижи в специално оборудвана кутия до края на естествения срок.

Тестове на 32 седмици от бременността

На този етап се предвиждат редица планирани анализи. Това е кръвен тест, урина и ултразвук.

С помощта на тестове лекарите определят наличието на кръвни съсиреци в кръвта, което е доста често срещано явление, ниво на хемоглобин, ниво на захар, възможни отклонения от нормата с подробен анализ, който една жена също се подлага в началото на бременността..

Наличието на допълнителна хромозома (синдром на Даун), аномалии в мозъка.

Счита се за важно да се премине планираното трето ултразвуково сканиране.

Сега детето трябва да заеме стабилно правилно положение с главата към изхода.

Ако не сте успели да определите пола на предишния преглед, сега е точното време.

С помощта на ултразвук лекарите определят:

 • е пъпната връв, обвита около плода,
 • правилно ли се намира,
 • работа на сърцето и вътрешните органи,
 • техния размер и дали са разположени правилно,
 • циркулация на кръвта в кръвоносните съдове през пъпната връв.

Освен това лекарите точно определят размера на плода и количеството на околоплодните води..

Основното е, че сега можете да предскажете предварително дали си струва да направите цезарово сечение, или раждането ще се осъществи естествено.

Преждевременно раждане на 32 седмици

Ако по това време настъпи преждевременно раждане поради усложнения, шансовете да оцелее детето са над 80%.

Но има голяма вероятност бебето да се роди със слаб имунитет..

Такива деца са склонни към инфекциозни заболявания и настинки. В бъдеще те се нуждаят от внимателни грижи и от ранна възраст намушкване на тялото.

Но патологични аномалии във връзка с преждевременно раждане практически не се наблюдават.

При недоносени бебета дихателната система не е напълно развита, въпреки че самите те са в състояние да дишат и топлообменът на тялото не работи съвсем правилно. Следователно детето не се дава на майката, а се поставя в херметична кутия с контролирана температура и запас от чист обогатен кислород. Хлапето ще бъде в кутията, докато натрупа необходимото тегло и стане по-силно.
След това той ще израства като пълноценно и здраво дете..

Развитие на бебето в 32 гестационна седмица

През последните седмици растежът на плода се увеличи бързо.

 • Сега теглото му е 2000 - 2400 грама, а дължината е около 45 см.
 • Мастният слой се е увеличил, бръчките са скрити. Кожата се изглажда и променя цвета си от червен на естествен.
 • Лицето придобива естествени черти.
 • Ръцете и краката са напълно оформени и редовно ритат майката в стомаха.
 • Кръвоносната система функционира и е готова да осигури жизнените функции на тялото.
 • Белите дробове са напълно оформени, но няма достатъчно повърхностноактивно вещество, което да предотврати колапса на белите дробове.
 • Тялото произвежда антитела за защита срещу вируси и различни заболявания.
 • По тялото се появява малко пухче.

По това време детето реагира добре на външни звуци, чува ги.

В състояние да усети студ, топлина, ярка светлина и дори настроението на мама.

Позицията му до 32 гестационна седмица трябва да се стабилизира и да заеме позицията на главата надолу. Сега бебето се приближава все повече и повече в утробата. Трепетите му зачестиха и се засилиха.

32 бременна седмица: съвети за мама

Основните съвети са относно правилния (здравословен) начин на живот и редовната почивка.

Опитайте се да направите кратка почивка в хоризонтално положение при най-малката болка, като по този начин отпускате мускулите на гърба и кръста. Използвайте превръзка за майчинство.
Едно от основните правила са правилните дрехи и обувки..

На съвременния пазар има много дрехи за бременни жени. Изберете обувки, които са удобни, широки и имат плоска платформа, която стои добре на краката ви.

За вредните навици не може да става и дума.

Всичко останало трябваше да сте знаели по това време от предишните ни седмици.

Диета на бременна жена на 32 седмици

На този етап от бременността може да има проблем - патологично наддаване на тегло на бъдещата майка, това не е много добре.

За да избегнете това от вашата диета, елиминирайте хляба и хлебните изделия, простите въглехидрати и висококалоричните храни..

Не преяждайте, яжте поне 6 пъти на ден за малко.

За да избегнете появата на вагиноза, трябва да избягвате консумацията на дрожди, съдържащи мая, а именно квас и хляб с мая.

За да утолите жаждата си, пийте вода, не се страхувайте да пиете твърде много, но сол и солени храни, които ще задържат вода в тялото ви, ограничават, минимизират или дори изключват.

На 32 гестационна седмица бъдещата майка трябва да обърне специално внимание на плодовете и зеленчуците, особено след като през първите месеци на кърмене трябва да бъдете много внимателни с тези продукти, да се запасите с витамини.

Следвайки препоръките на диетолозите по това време, е необходимо да се ядат повече морски дарове, тлъста осолена риба поради факта, че те съдържат голямо количество витамин Е. Това ще помогне за узряването на маточната шийка преди раждането.

Дайте предпочитание не на количеството храна, а на нейното качество.

Есен

Странно отделяне, 32 седмици

Записът е публикуван на 12 август 2012 г.

61 667 гледания

Бременност 32-33 седмици, странно бяло и някакво плътно отделяне без никаква неприятна миризма започна, изглежда нещо като свещ, изтичаща навън. Но сложих свещта преди 3 дни и беше бетадин, който е с йод и има жълто-кафяв цвят.

Бетадин беше предписан за „саниране“ 2 пъти на ден в продължение на една седмица, но аз го вмъкнах само за 4 дни, защото започнаха неприятни усещания, сякаш всичко беше сухо и някак дори боли да се вмъкне. Нищо подобно не се открояваше от мен преди. какво може да бъде? Надяваме се, че не се отделя малко лигав щепсел?

Факт е, че вечерта има тренировъчни дръжки. свива се и дори с леко болезнени усещания в долната част на корема, това беше случаят при последната бременност, но по-късно 3 седмици!

32 седмици бременна: височина, тегло, развитие на плода, ултразвук

32 акушерска седмица - е 30 седмици от зачеването. Третият триместър на бременността продължава, 8-10 седмици остават преди раждането. Към 32-та седмица основните процеси на развитие на вътрешните органи на бебето са завършени, но засега то все още не е напълно готово за раждане. Мама продължава да почива в отпуск по майчинство, въпреки че здравословното й състояние трудно може да се нарече леко, умората от позицията и натрупаните килограми се отразява.

32 седмици, колко месеца е? На 32 акушерска седмица продължава 8-месечна бременност (32 седмици = 7 месеца и 14 дни или 224 дни от бременността).

Тегло, височина, развитие на плода на 32 гестационна седмица

Теглото на бебето в 32 гестационна седмица е около 1800 грама, а дължината на тялото на плода е около 42 сантиметра. Бебе с големината на малка тиква.

След 32 гестационна седмица плодът показва активно развитие и растеж. Увеличаването на масата се дължи на мастната и мускулната тъкан. Външно плодът е пропорционален и става подобен на новородено дете, но все пак изостава от този по тегло. Но за увеличаване на теглото той има подготвени още два пренатални месеца живот. Кожата става розова и гладка. Вижда се косата на главата на детето, която, без да губи своята мекота и рядкост, се уплътнява.

Поради стегнатостта на матката плодът заема принудително положение, а именно положението на ембриона. Крайниците на детето са огънати и кръстосани, а също така приведени към самото тяло. По принцип позицията на плода имитира овалната форма на маточната кухина..

Също така е особено важно в позицията на детето да сведе главата си надолу, което е норма за безпроблемно раждане в бъдеще..

32 акушерска седмица на бременността се отличава с формирането на особено важни органи и системи на човешката жизнена дейност, както имунна, така и невроендокринна. През този период се залага имунната система и плодът започва да получава специални протеинови структури от майката - антитела.

Те ще го предпазят от въздействието на външни патогенни фактори и ще устоят на антигенната им природа. Подобрена е работата на всички основни секретни жлези, което играе важна роля в хода на метаболитните процеси на плода.

Развитие на плода при 32 гестационна седмица Към 7-ия месец сърцето на бебето вече се е оформило, но досега има необработен артериален канал, тоест кухините на лявото и дясното предсърдие комуникират помежду си. Интересното е, че от този период се определя цветът на очите на детето.

Зениците на плода се разширяват и се установява нормален тип режим на сън и бодърстване: след раждането детето спи със затворени очи и е будно с отворени очи. На 32-та седмица от бременността майката забелязва движението на плода вътре в корема, неговото почукване отвътре, разтягане и дори хълцане. В тази връзка за една майка изобщо не е трудно да разбере в какво настроение е бебето й в момента..

Опасно ли е раждането на 32 гестационна седмица?

32 седмици от бременността е периодът на подготовка на бебето за раждане, формирането на органи и системи приключва, той заема позиция, удобна за напускане на утробата. Терминът все още е ранен за раждане, но понякога бебето решава да се роди по това време.

Преждевременното раждане винаги идва внезапно, но за период от седем месеца бебето вече не е в опасност. Бебетата, родени на 32 седмици, се грижат без особени затруднения в отделението за недоносени бебета, въпреки че здравето им в повечето случаи е лошо, хроничните заболявания или физиологичните патологии не са рядкост.

В допълнение към преждевременното раждане, има и други опасности на 32 седмици, тъй като навлиза в четвъртия критичен период на бременността..

Ултразвук на 32 гестационна седмица

На 32 седмици жените най-често се подлагат на трето планирано ултразвуково сканиране. Лекарят оценява функцията на плацентата: положението на плода в корема на 32 гестационна седмица, към коя стена е прикрепено и на какво разстояние спрямо шийката на матката, дебелината на плацентата и нейната структура.

Тези показатели могат да разкажат много за възможна инфекция, възпаление, усложнения по време на раждането. Основната задача на ултразвука по това време е да се изключат малформации и да се оцени състоянието на плацентата - степента на нейната зрялост, притока на кръв в нея.

Всички промени във функцията на плацентата могат да доведат до забавяне на развитието на плода, поради което ранната диагностика на плацентарната недостатъчност дава възможност да се предпише лечение навреме и да се предотврати развитието на усложнения.

Плацентарната недостатъчност води до нарушение на дихателните и транспортни функции на плацентата, в резултат на което може да се развие фетална хипоксия. Колкото по-голяма е засегнатата област на плацентата, толкова по-опасна е ситуацията за здравето на бебето..

В този случай болницата може да причини преждевременно раждане или да извърши цезарово сечение.

Освен това с помощта на ултразвук на 32 седмици от бременността лекарят изяснява физическото състояние на бебето, оценява се неговото положение (глава, таз, друго), извършва се биометрия (измерват се размерите на главата, обиколката или средният диаметър на корема, дължината на бедрената кост).

Ултразвуковата диагностика помага на лекаря да идентифицира заплитането на пъпната връв на бебето - неприятна, но често срещана патология, обичайните причини за която:

 • лоша физическа активност на бременна жена;
 • много дълга пъпна връв;
 • липса на желязо в тялото на майката.

На 32 седмици от бременността пъпната връв е малко вероятно да се развие, но това не засяга особено благосъстоянието на бебето. Тази патология не може да бъде лекувана, но медицинското наблюдение на бъдещата майка се засилва.

Ако в резултат на заплитането на кабела кръвотокът е нарушен, детето усеща липса на кислород, на майката се предписват специални витамини и хранителни добавки

Чувства и състояние на жена на 32 седмици

Растежът на матката продължава, сега тя заема позиция на 13 см над пъпа. През третото тримесечие вече не наддавате толкова бързо. Вариантът се счита за оптимален, когато една жена седмично наблюдава увеличение с не повече от 300 грама.

В края на 7 месеца жената не винаги е придружена от приятни усещания. Затруднява се домакинската работа, голям корем ограничава и забавя движението. Тялото се променя все повече и повече, сънят е нарушен, фалшивите контракции нарушават. Всяка част от тялото през този период претърпява значителни промени. Матката непрекъснато расте, изтласква диафрагмата и подпира стомаха, причинявайки пристъпи на киселини и задух. Опитайте се да спите с възглавници и да се храните по-рядко..

Можете също така да изпитате болка в долната част на гърба, подуване, задух, запек, хемороиди. Ако се появят за първи път, трябва да уведомите наблюдаващия лекар за това, тъй като причината може да е в заплахата от преждевременно раждане. Ако изключите този симптом, вероятно можете да обвините нарастващата матка и хормоналните промени в тялото за болката..

Като цяло матката се разширява, центърът на тежестта се измества, коремните мускули се разтягат, стойката се изкривява, а гърбът поема допълнителен стрес. Хормоналните промени засягат ставите и връзките, по-специално тазовите кости и самия гръбначен стълб. В резултат на това болката се причинява от ходене, стоене / седнало положение и смяна на позата по време на сън, както и ставане от нисък стол / баня и повдигане на нещата..

Кожата на корема е все по-опъната, неравномерното разтягане може да провокира появата на стрии - стрии. За да предотвратите това, използвайте специална козметика за бъдещи майки: масла и кремове, които предотвратяват разкъсванията на кожата. Смажете проблемните зони в препоръчителните количества - обикновено гърдите, областта на пъпа, външната част на бедрото, корема. Правете масажни упражнения с твърда четка. Такива мерки, ако не премахнат вече появилите се стрии, ще предотвратят появата на нови..

Тренировка или присмехулни контракции на седмица 32

Тренировъчните контракции са нередовни, краткотрайни и безболезнени контракции, които се появяват след 32 гестационна седмица (в някои случаи след 20 седмици), които не водят до раждане и не допринасят за свиването и разширяването на шийката на матката. Те се наричат ​​също фалшиви контракции или контракции на Бракстън Хикс..

По време на тренировъчни пристъпи жената усеща, че коремните мускули са напрегнати, сякаш се втвърдяват и тогава това усещане напълно изчезва. Обикновено такова свиване продължава от няколко секунди до няколко минути. Жените, които са бременни с първото си дете, могат да объркат фалшивите контракции с реалните. Основната цел на тренировъчните (фалшиви) контракции е да подготви матката и шийката на матката за раждане..

За първи път те могат да се появят точно през 31-32 седмица от бременността. Ето колко месеца вече знаете. Ако изхождаме от обичайните изчисления, тогава седем и половина и по акушерски стандарти малко по-малко. Както и да е, точно тази седмица се появяват чести контракции на матката, които са тренировъчни и не представляват заплаха за живота на детето. Натискът от матката върху пикочния мехур може да провокира неконтролирано уриниране. От това може да има леки болки, които могат да бъдат спрени с валериана и други успокоителни..

Тренировъчните контракции на матката ще станат по-силни с наближаването на деня на раждането. Това е нормално, обаче, трябва да знаете как да ги различите от реалните контракции. Предвестниците обикновено не са интензивни и преминават с малко движение. Реалните контракции от физическа активност само ще се влошат.

Възможни рискове и опасности при бременност от 32 седмици

По това време има възможност за следните усложнения при бременност:

 • Заплахата от преждевременно раждане. Вероятността за преждевременно раждане на бебе се увеличава под въздействието на следните фактори: ниска плацентация, преждевременно узряване на плацентата, цервикална патология, травма и падане на жената. Началото на раждането може да бъде сигнализирано от бежово или кърваво отделяне, гадене, изтегляне на болки в матката. Ако стомахът на жената се сковава твърде често, това също може да е признак на повишен тонус и заплаха от ранно раждане, но този симптом сам по себе си не е решаващ. Ако се появят такива усещания, трябва спешно да потърсите медицинска помощ..
 • Липсата на вода е състояние, при което обемът на околоплодните води е недостатъчен за нормалното развитие на плода. Нормалният AFI (индекс на амниотичната течност) трябва да бъде 79-263 mm. Умерените олигохидрамниони по време на бременност (AFI са в диапазона от 67 mm до 91 mm) не представляват голяма опасност за детето, но при подчертан дефицит на околоплодни води (AFI по-малко от 67 mm) е възможна фетална хипоксия и в резултат на това изоставане в нейното развитие.
 • Заплитане на пъпната връв на шийката на плода. Вероятността от тази патология обикновено силно плаши бъдещите майки, но дори в случая, когато лекарят е открил признаци на заплитане на пъпната връв по време на ултразвуково сканиране, не трябва да се притеснявате прекалено много, защото бебето може да го завърти в обратна посока. Поради това е препоръчително да се подложите отново на ултразвуково изследване след известно време, за да се оцени състоянието на плода..
обратно към съдържанието ↑

32 седмици бременна

За период от 32 седмици на бременността е характерен спокоен ход, но емоционално жената започва да проявява признаци на страх и безпокойство преди раждането на бебето. Тъй като плодът е вече напълно оформен и комуникира с майката чрез тръпки, жената има силна психо-емоционална връзка с него. На този етап тялото на бебето продължава да се подобрява, така че храненето на бременната жена трябва да бъде правилно, така че бебето да получава всички елементи, от които се нуждае.

Съдържание

 • Въведение
 • 32 седмици бременна: какви са усещанията
 • Външни промени при 32 гестационна седмица
 • 32 седмици бременна: Проблеми и заплахи
 • 32 бременна седмица: Фетално развитие
 • Изследвания и анализи на 32 гестационна седмица
 • Хранене за период от 32 седмици от бременността
 • Физическа активност при 32 гестационна седмица
 • 32 бременна седмица: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 32 гестационна седмица
 • Заключение

Въведение

Тридесет и втора акушерска седмица на бременността е осмият гестационен месец. Гинеколозите отчитат началото на бременността от първия ден на последния менструален цикъл..

Ако не вземете предвид акушерската техника за броене, тогава бременността започва от момента на зачеването, когато яйцеклетката е оплодена и тя е фиксирана на стената на матката. Този период ще бъде с две седмици по-малък от акушерския, тоест оказва се, че сега е тридесетата седмица и средата на осмия месец от бременността.

32 седмици бременна: какви са усещанията

С настъпването на този период жената започва да се изнервя и да се притеснява, тъй като раждането неумолимо наближава. Тя иска да знае как да се подготви за раждането на бебето, как да облекчи болката и как да избегне усложнения, които могат да възникнат по време на този процес..

Гинеколог, водещ бременност, може да отговори на тези въпроси. Той ще изслушва внимателно бъдещата майка и ще помогне да се разсеят тревогите и страховете на пациента му, като я успокои и даде необходимите съвети. За тези жени, които искат да раждат с личен лекар в частна клиника, е време да започнат да търсят институция и специалист.

Много бременни жени, които са излезли в отпуск по майчинство, започват домашни подобрения, които трябва да са готови да приемат бебе. Това поведение се причинява от хормонални и психологически промени, на които бъдещата майка е обект..

Тя започва да мисли, че бебето може да се роди всеки момент и няма да има време да се подготви за това. Не бива обаче да се ревностни в препаратите, за да не се предизвика преждевременно раждане. Мама не трябва да вдига тежести, да мести мебели и да върши друга работа. Ако наистина искате, трябва да запознаете близките си с това.

32 седмици бременност дава на жената много положителни емоции от общуването с бебето. Движенията му са не само добре усетени, но и забележими. Бебето може да хълца, рита, бута и хвърля и обръща. Всички горепосочени действия могат да бъдат усетени чрез поставяне на ръка върху стомаха или чрез наблюдение на промяната във формата му. Но тези усещания могат да замъглят фалшиви контракции, често уриниране, метеоризъм и запек. Трябва да се има предвид, че след раждането всички тези неприятности ще изчезнат, но засега те просто трябва да издържат.

Външни промени при 32 гестационна седмица

Счита се за нормално, ако жена в положение преди това време е наддала до 10 килограма. Почти цялото телесно тегло на бъдещата майка е теглото на нейното бебе, околоплодната течност и плацентата. Поради нарастващата матка не само коремът се увеличава, но и възникват проблеми с различни органи и системи.

С всяка седмица компресията на диафрагмата се увеличава, което прави невъзможно дълбокото дишане и дишането става повърхностно. Матката оказва натиск върху пикочния мехур, така че бъдещата майка трябва да посещава тоалетната.

Ако преди зачеването бъдещата майка е имала проблеми с храносмилането, то по време на бременността те могат да се влошат, причинявайки силно гадене или дори повръщане. За да избегнете това, трябва да се храните често и на частични дози..

Бързото увеличаване на корема води до разтягане на кожата в коремната област. За да се избегне появата на стрии, кожата трябва да се овлажнява със специална козметика, започвайки от първия месец на бременността. За облекчаване на стреса на гърба е необходимо да носите превръзка с превръзка, която поддържа израсналия корем. Позволява на бъдещата майка да се чувства комфортно и по-малко уморена при ходене..

За да се предотврати замаяност, припадък и кислороден глад при бебе, жената не трябва да лежи и да спи по гръб. В това положение възниква сериозно нарушение на кръвния поток поради компресия на кухата вена. Най-оптималната позиция за почивка е на ваша страна с малка възглавница, притисната между краката ви..

32 седмици бременна: Проблеми и заплахи

В по-късните етапи на раждането на плода, мама се измъчва от неприятни и болезнени усещания. Има обаче онези късметлийки, които практически не се сблъскват с тези проблеми, което е доказателство за добра издръжливост на тялото и отлично здраве. Но все пак повечето майки изпитват редица заболявания до самото раждане на бебето.

 • Алгията, която се появява в коремната област и долната част на гърба, се причинява от растежа на плода и разтягането на матката. В резултат на разтягането на мускулите на матката и натоварването на гръбначния стълб, такива усещания ще преследват жената преди раждането. Освен това растежът на корема причинява разтягане на кожата, което е придружено от сърбеж..
 • Болката в таза се появява в резултат на отделянето на костите, което е необходимо за подготовка на таза за раждане. Въпреки че този процес започва от първия месец на бременността, той започва да носи дискомфорт едва през последния триместър..
 • Главоболие и болки във врата, доста често тревожат майките, които страдат от спада на кръвното налягане. Освен това жената се чувства сънлива и слаба. Ако пристъпите на главоболие са твърде чести и продължителни, започват да се появяват силен оток и постоянно гадене, тогава най-вероятно е започнала да се развива късна токсикоза, която при ненавременна медицинска намеса заплашва бъдещата майка и бебе с фатален изход.
 • Болката в областта на ребрата възниква поради постоянната активност на бебето. По време на движението на крайниците в маточната кухина и пълното, рязко изправяне на тялото, плодът причинява дискомфорт на жената.

ТОРС и треска на 32 гестационна седмица

За да предотвратите настинка, най-добре е да направите ранна профилактика. Бъдещата майка трябва да вземе следните предпазни мерки: не посещавайте претъпкани места, пийте витаминни комплекси и се обличайте по-топло в студените и дъждовни дни. Но ако все пак не може да се избегне настинка, трябва да се консултирате с лекар, като се обадите у дома или сами посетите клиниката.

В допълнение към посещението на лекар, бременната жена трябва внимателно да следи състоянието си. Тя трябва да следи показанията на температурата си и ако те надвишават 37,5, трябва да пие парацетамол или чай от малини, за да се поти. Трябва да приемате всички лекарства само според указанията на Вашия лекар. Любителските занимания могат сериозно да навредят на бебето..

По-добре е да се лекувате с фитотерапевтични и народни средства, но отвари от лечебни билки трябва да се консумират само след консултация със специалист. Помещението, в което се намира бъдещата майка, трябва да се проветрява два пъти на ден, а бременната жена също трябва да консумира много чай, мляко с мед и плодови напитки..

Трябва също така да се има предвид, че по време на бременността температурата на жената може да се увеличи до 37 градуса, следователно, след като забележите такъв индикатор на термометъра, не трябва да изпадате в паника, тъй като това е абсолютно нормално за бременна жена.

Вагинално отделяне при 32 гестационна седмица

При 32 гестационна седмица може да се появи водно или кърваво отделяне. Те са признаци на изтичане на околоплодната течност или началото на преждевременно раждане. При наличие на такива симптоми бъдещата майка трябва спешно да отиде в болницата, където ще й бъде предоставена медицинска помощ.

Нормалните вагинални секрети имат прозрачен или белезникав оттенък, еднаква консистенция и без мирис. Ако изписването е придобило сирене, консистенция, жълтеникав оттенък и неприятна миризма, тогава жената започва да развива млечница, която изисква спешно лечение, тъй като в напреднали случаи може да причини сериозна вреда на детето.

32 бременна седмица: Фетално развитие

Към осмия гестационен месец плодът нараства до 42 сантиметра и тежи 1800 грама. Тези показатели са приблизителни, така че ако лекарят озвучи малко по-различни данни с отклонение нагоре или надолу, това не е патология. Обикновено наследствените фактори са отговорни за развитието и теглото на бебето на тридесет и втора седмица..

В тялото на бебето имунната система започва активно да функционира, което е заето да произвежда защитни антитела. Докато спят, но след раждането на трохите, те веднага ще започнат задълженията си да защитават тялото му от опасни вируси и бактерии.

Под кожата се натрупва мастна тъкан, която ще отговаря за терморегулацията, предотвратявайки хипотермия на бебето след раждането. Оригиналният пух започва да изчезва в тялото на трохите, все още има малко косми по главата, но структурата им започва да се укрепва.

Кожата става по-естествена и придобива бежово-розов оттенък, бузите се закръглят, на ръцете и краката се появяват гънки. Ендокринните жлези, представени от щитовидната жлеза, панкреаса, паращитовидната жлеза, надбъбречните жлези и хипофизната жлеза, започват да работят. Те произвеждат секреторни елементи, които нормализират функционирането на ендокринната система в тялото на бебето..

Детето реагира добре на светлината и се ориентира към смяната на деня. Той чува шумовете около себе си и различава от тях гласа на майка си и баща си. Дихателната система на бебето се подобрява. Той диша, докато поглъща околоплодни води, като по този начин увеличава обема на белите дробове.

Костната тъкан се укрепва, но в същото време костите на черепа остават гъвкави и подвижни, за да улеснят прогреса на бебето през родовия канал и раждането.

Можете също така да разберете как се развива бебето на 33 гестационна седмица, какво се случва и какви симптоми и усещания съпътстват този период, препоръките на гинеколога и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Изследвания и анализи на 32 гестационна седмица

През първия триместър бременната е била насочена за тройно изследване за алфа-фетопротеин, свободен естриол и hCG. Ако на този етап лекарят не е установил никакви отклонения, тогава те няма да бъдат там до края на бременността. Сега, преди всяко посещение на лекар, жената трябва да се подложи на общ анализ на урината и кръвта и ще се вземат вагинални цитонамазки от гинеколога за отсъствие на инфекции.

При посещение в антенатална клиника лекарят ще измери коремната обиколка и височината на маточното дъно, теглото, кръвното налягане и ще изслуша сърцето на бебето със стетоскоп. Той също така ще дешифрира тестовете на урината, като провери дали има възпалителни процеси в пикочно-половата система и кръвен тест за намаляване на хемоглобина, който е отговорен за насищането на тялото на майката и детето с кислород.

Допълнителни тестове могат да бъдат предписани в случай на влошаване на здравето или откриване на проблеми в развитието на плода.

Ултразвук на 32 гестационна седмица

В началото на тридесет и втората гестационна седмица лекарите насочват пациента към третия ехографски преглед, включен в плана.

Този преглед е задължителен, тъй като с негова помощ лекарят оценява:

 • Състоянието на шийката на матката;
 • Полът на бебето;
 • Зрелост на плацентата и представяне;
 • Количествени показатели на околоплодната течност;
 • Скоростта на развитие на плода според специална таблица с норми за всеки триместър на бременността.

Освен това модерното ултразвуково оборудване позволява прегледи в 3D и 4D формати. На монитора можете не само да разгледате тялото на бебето, но и да видите подробно всички черти на лицето му, като разберете още преди раждането на кой от родителите ще изглежда детето.

Хранене за период от 32 седмици от бременността

За да позволи на бебето да подобри своите органи и системи, както и да му осигури полезни вещества, мама трябва да се храни правилно и балансирано. Освен това подобна диета ще й помогне да избегне напълняването през този период..

Храната, която консумира жената, трябва да бъде не само вкусна и здравословна, но и нискокалорична. Правилната диета трябва да се състои от риба, говеждо, морски дарове, черен дроб, плодове и зеленчуци, кисело мляко, зърнени храни и зеленчукови супи. Трябва да пиете поне 1,5 литра вода на ден, включително компоти и пресни сокове.

Ако жената страда от гадене, което често се случва при преяждане, тя трябва да яде често, но малко, като позволява закуски от плодове или ядки между храненията. За да не навреди на бебето, което приема всички необходими му вещества през плацентата, мама трябва да се откаже от мазни храни, солени храни, кафе, силни напитки, бързо хранене, полуфабрикати и консервиране..

Витаминни и минерални комплекси

Много майки се притесняват дали лекарствата, продавани в аптеката, ще компенсират липсата на витамини и микроелементи в организма. Няма да е възможно да получите толкова много хранителни вещества от храната, колкото са необходими за нормалното функциониране на два организма. Ето защо те трябва да се попълват с помощта на лекарства, които се избират според индивидуалните характеристики и резултатите от теста..

Обикновено витаминно-минералните комплекси са богати на калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, калий, магнезий и пълен набор от витамини, необходими за бременността. Ако лекарят е предписал конкретна лекарствена форма, тя трябва да бъде закупена в аптеката и да започнете да приемате съгласно посочената схема.

Не можете да го откажете, в противен случай липсата на витамини ще се отрази негативно не само на здравето на жената, но и на развитието на бебето..

Физическа активност при 32 гестационна седмица

С настъпването на тридесет и втората гестационна седмица жената вече е в отпуск по майчинство, което означава, че има много повече време за себе си. Много хора искат да се посветят на почивка и да не правят нищо, но този подход към личното време не е правилен. Гинеколозите не препоръчват да се води пасивен начин на живот, тъй като това се отразява негативно на здравето.

Бременната жена трябва да бъде активна, тъй като това ще й помогне:

 • Повишаване на общия тонус на тялото;
 • Подобряване на притока на кръв и предотвратяване на сезонни заболявания;
 • Горе главата;
 • Тренирайте мускулите и дишането преди процеса на раждане;
 • Възстановете се по-бързо след раждането.

Какъвто и спорт да избере бременната жена за себе си, независимо дали става въпрос за танци, йога, водна аеробика, гимнастика или просто ходене, трябва да се придържате към мерките при натоварване. Не вдигайте тежки предмети и не прекалявайте с работата..

32 бременна седмица: Препоръки на гинеколози

 • Необходимо е да се направи списък на всички неща, които ще ви бъдат полезни в болницата. Те трябва да бъдат поставени в отделна торба. Нормалното раждане на плода продължава четиридесет седмици, но след началото на тридесетата седмица бебето може да поиска да се появи по всяко време и трябва да се подготвите за това. Също така, когато се разхождате или пътувате до провинцията, винаги трябва да носите със себе си документи и медицинска карта..
 • Ако една жена все още не е купила специален сутиен за бъдещи и кърмачки, сега това трябва да се направи. Гърдите са пълни и тежки, така че, за да не го изстисквате, трябва да носите специално бельо.
 • Дихателните упражнения трябва да бъдат усвоени. Те могат да помогнат за намаляване на тревожността, която често се появява през третия триместър и да ви помогнат да дишате правилно по време на раждането..
 • Можете да се разсеете от притеснения и страхове с помощта на срещи с приятели, пазаруване и специални курсове за бъдещи майки. Всичко това става достъпно благодарение на излизането в отпуск по майчинство..
 • Много е важно през този период да си починете напълно, така че трябва да спите поне осем часа. Ако имате затруднения със съня, трябва да закупите специална възглавница за бъдещи майки и да проветрите стаята преди лягане..

Секс на 32 гестационна седмица

Обикновено гинеколозите не смятат нормалното носене на плода за противопоказание за интимните отношения. Изключение може да се отдаде на първия триместър, когато бъдещата майка страда силно от ранна токсикоза или има заплаха от спонтанен аборт. В този случай бъдещите родители трябва да изчакат този опасен период..

Ако говорим за тридесет и втора седмица от бременността, тогава тук сексът също не е противопоказан. То обаче трябва да бъде нежно и неприбързано, без прекомерна активност, което може да доведе до ранната поява на бебето..

Заключение

Бременността при 32 гестационна седмица включва много положителни аспекти, с изключение на неудобствата, които жената трябва да изпитва в резултат на силно нараснал корем. Но те също могат да бъдат сведени до минимум, ако носите превръзка и водите здравословен начин на живот..

Почивка, масажи, грижа за кожата и правилно хранене, ви позволява да изтласкате на заден план всички негативни аспекти от третия триместър. През този период жената трябва да общува повече с любими хора, които ще се грижат за нея и ще доставят положителни емоции. Трябва също да спазвате дневния режим и да избягвате претоварвания, което ще избегне проблеми не само със собственото ви благосъстояние, но и с благосъстоянието на бебето..