31 акушерска седмица е 29 седмици от зачеването - ембрионална бременност, както и 31 седмици от началото на последната менструация. Ако едно бебе расте в корема ви, това означава, че точно след тридесет седмици сте получили „освобождаване“ от работа през следващите 170 дни, именно за този период се издава свидетелство за неработоспособност.

Размер на бебето на 31 седмица бременност

Какво се случва с плода на 31 седмица

Плодът расте, а уменията му се усъвършенстват, което го подготвя за самостоятелен живот в околната среда. На 31 седмица мозъкът продължава да се развива и размерите му се увеличават. Нервните окончания започват да функционират активно, започват да се образуват нервни връзки. Нервните импулси вече се предават много по-бързо, това допринася за факта, че плодът е способен да се учи. Органите и системите на бебето се развиват, той вече може да изпразни пикочния си мехур и активно тренира пикочната си система. Сега костният мозък, а не черният дроб, произвежда червени кръвни клетки.

Белите дробове на бебето са достатъчно развити, но не достатъчно, за да му позволи да диша свободно самостоятелно. Бебето поглъща околоплодната течност, преминава през няколко лечения, след което се екскретира от тялото под формата на урина. Капилярната система е напълно функционална, доставяйки кислород на кръвта, който е необходим за нормалното кръвообращение и развитието на мозъка.

Тялото на плода продължава да натрупва мастна тъкан, но освен бялото, бебето съхранява и кафява мазнина. Разположен е между лопатките, зад гръдната кост, по протежение на гръбначния стълб и близо до бъбреците. Кафявата мазнина е предназначена да предпази новороденото от замръзване. Всъщност към момента на раждането центърът на терморегулация в мозъка на бебето все още не е достатъчно развит. През първата година от живота на детето тази „топла“ мазнина се превръща в бяла.

Как изглежда бебето на 31 седмица от бременността


На 31 седмица бременност, вашето бебе вероятно вече е в крайното си положение в утробата. Ако му е съдено да се роди първо с глава, както се раждат повечето деца, то задните му части сега са насочени нагоре. По-рядко е противоположната позиция, наречена от лекарите седалищно предлежание, още по-рядко плодът заема напречно положение. Външният вид на бебето е още по-хубав от преди. Кожата му е толкова удебелена, че през нея не се виждат кръвоносни съдове. Количеството подкожни мазнини се увеличава бързо, което прави формата на бебето заоблена. Ноктите вече достигат до върховете на пръстите.

На този етап от развитието чертите на лицето изтъняват, носът става по-дефиниран, ушите растат, шията се удължава. Кожата на бебето вече не е толкова зачервена и набръчкана. Бялата мастна тъкан се отлага под кожата, което придава на кожата по-естествен цвят и допълнително спомага за изглаждането на кожата. Зениците на очите започват да реагират на светлината тази седмица. По време на будност очите на плода са широко отворени и в съня са плътно затворени за клепачите. Цветът им е син за всички бебета. И само след раждането пигментите се натрупват в ириса (той определя цвета на очите) и те придобиват сиво, кафяво, зелено или остават сини.

Инфографика - цветът на очите на нероденото дете

Развитие на плода в 31 гестационна седмица

Бъдещото дете расте и става по-хубаво. Бебето продължава да натрупва подкожни мазнини. Той вече е станал пълничък и сладък. Подкожните му мазнини ще помогнат за поддържане на постоянна телесна температура след раждането..


 • Белите дробове, в които се произвежда повърхностноактивно вещество - вещество, което предотвратява слепването на алвеоларните торбички.
 • Мозъкът продължава да се развива активно, нервните клетки активно функционират, формират се нервни връзки. Нервните импулси сега се предават много по-бързо, около нервните влакна се появяват защитни обвивки.
 • Черният дроб продължава да се подобрява, завършва образуването на чернодробни лобули, които са отговорни за прочистването на кръвта от всички видове токсини. Жлъчката се произвежда и от чернодробните клетки; в бъдеще тя ще участва активно в процеса на усвояване на мазнините от храната..
 • Панкреасът увеличава своята маса чрез увеличаване на броя на клетките. След раждането на бебето тя ще произвежда ензими, които ще разграждат протеини, мазнини и въглехидрати..
 • С ултразвуково сканиране можете да видите, че детето вече е формирало така наречения рефлекс на роговицата до 31-та седмица на бременността. Ако бебето случайно докосне отворено око с писалка, то моментално ще затвори очи.
 • Той все още прекарва по-голямата част от времето си заспал. Цветът на очите на този етап на развитие при всички бебета е сиво-син. Това се дължи на факта, че цветът на ириса на окото ще се промени, само няколко седмици след раждането, под въздействието на светлината.
 • Гениталиите вече са се оформили, но вътрешната им структура все още не е напълно развита. При момчетата тестисите се спускат в скротума, а при момичетата срамните устни все още не са затворени..

Развитието на плацентата вече е спряло и то започва да старее. Стареенето се разбира като намаляване на функционалността на плацентата и ако майката води грешен начин на живот: пуши или е имала ARVI, стареенето се ускорява. Това може да доведе до факта, че функцията на плацентата атрофира: бебето започва да страда от липса на кислород и хранителни вещества. Това се нарича плацентарна недостатъчност. Важен симптом за това е промяна в характера на движенията на детето.

Какво се случва в тялото на жената на 31 седмица от бременността

Тялото на матката бързо се увеличава в обем, дъното му се издига на 32 см над срамната артикулация на костите. Жената започва периодично да забелязва, че матката е в тонус за кратко време, поради което стомахът се дърпа и след това само след няколко секунди се отпуска. Вълна от светлинно вълнение преминава от дъното на матката и завършва отдолу. Това явление понякога се нарича контракции на Бракстън Хикс и няма нищо общо с развитието на преждевременно раждане. Количеството на околоплодната течност се увеличава до литър, това е напълно достатъчно, за да предпази бебето от компресия от матката и нараняване - водата играе ролята на защитен буфер

Сигурно сте забелязали, че движенията на бебето са станали по-малко активни. Не се притеснявайте, просто матката става тясна за него. Усещате, че той натиска, значи всичко е наред. Трудно е да се повярва, че бебето тепърва ще порасне и ще наддаде около 1900 g тегло! Главата му е по-често разположена на входа на таза и това положение на плода обикновено остава до самото раждане. В някои случаи представящата част е дупето, след това в горната част на корема е възможно да се намери голям плътен обект - главата на детето. Продължете да отчитате движенията на плода, броят им все още трябва да бъде поне 10 пъти за 12 часа или 4 движения по време на час почивка.

През този месец сте качили 1,3-1,8 кг. Добавянето на средно 450 g на седмица е напълно нормално, тъй като бебето вече е в етап на активен растеж.

Гърдите ви продължават да стават по-големи.


 • До края на бременността млечните жлези стават по-тежки с 0,5-1,5 кг.
 • По-голямата част от теглото им се дължи на увеличени млечни лобули и увеличен приток на кръв..
 • Ако все още не сте започнали да отделяте коластра (първото мляко за бебета, които кърмят), може скоро да го видите. Един прост и удобен начин за овладяване на това състояние са подложките за гърди. Въпреки това, коластрата може изобщо да не изтече до момента на раждането, което също е норма..

Не се притеснявайте, че задухът ви след ходене или изкачване на стълби може да навреди на бебето - плацентата изпълнява функциите си ясно и изцяло, така че тревогите са напразни - детето има достатъчно кислород.

Много жени установяват, че изхождането им е станало нередовно. Червата вече се изпразват не ежедневно, а веднъж на няколко дни. Запекът възниква, защото хормонът на бременността прогестерон забавя чревната подвижност и разширената матка го притиска, предотвратявайки свиването на червата.

При някои бременни жени запекът може да бъде придружен от метеоризъм. Жената изпитва дискомфорт, тежест в корема, газовете могат неволно да напуснат.

Поради нарастващия корем се появяват болки в гърба. Болките в гърба през тридесет и първата седмица също не са необичайни. По принцип те могат да се появят на всеки етап от бременността и понякога придружават млада майка след раждането. Носете спортни обувки и обувки на нисък ток. Не вдигайте тежести, тъй като те поставят допълнителен стрес върху податливите връзки. Вашият лекар може да препоръча специална скоба за майчинство, която поддържа гърба ви и ви помага да се чувствате комфортно в движение..

Упражненията и правилната стойка ви помагат да се чувствате по-комфортно, а масажът, извършен с грижовните ръце на любим човек, ви кара напълно да забравите за дискомфорта. Много жени изпитват болка в бедрата през третия триместър, понякога дори се получава разминаване на срамната артикулация. Това състояние се нарича симфизит и е доста болезнено..

Корем на 31 седмица бременност

Коремът ти вече е толкова голям. и това е добре. Хубаво е да знаете, че вашата красота е едно от основните предимства на бременността..

Видео блог - бременна 31 седмица

Съвети за бременна 31 седмица

Към 31-ва седмица бременни бъдещи майки забелязват, че в легнало положение главата им започва да се върти и да се разболява. Причината за това е компресията на долната куха вена от уголемената матка. За да избегнете подобни неприятности, не трябва да лежите по гръб, по-удобна позиция е от дясната или лявата страна..

За да избегнете замаяност, спите настрани. Трябва да станете бавно от леглото. След събуждане първо трябва да се разтегнете, след това да седнете и да седнете няколко минути, а след това просто да станете.

На всички бременни жени се препоръчва да правят упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Това ще помогне за предотвратяване на сълзи при раждането и ще улесни раждането на бебе. Седнете, свийте мускулите в перинеума, сякаш се опитвате да задържите струята урина и след това се отпуснете. Друго упражнение е да стегнете мускулите си, да ги задържите в това състояние за няколко секунди и след това да се отпуснете. Струва си да правите упражненията ежедневно до самото раждане..

Диетичните препоръки остават същите - яжте на малки порции, за да облекчите киселини. За да осигурите на бебето всичко необходимо, менюто трябва да включва месо и риба, яйца, зеленчуци и плодове, зърнени храни и твърди сирена. Трябва да пиете чиста вода, зелен чай, плодови напитки, плодови напитки. Алкохолът, кафето, содата остават под забраната. При запек се препоръчва да се ядат повече пресни зеленчуци и плодове. Трябва да се предпочитат сливи, кайсии, смокини, цвекло, краставици и домати. Също така в ежедневната диета трябва да бъдат ферментирали млечни продукти с кратък срок на годност. Ако не можете да направите изпражненията редовни чрез промяна на диетата, трябва да посетите лекар.

Много жени се оплакват от изтичане на урина при смях, кашляне, кихане и това е може би един от най-неприятните симптоми на бременността. Изтичането на урина се причинява от повишеното налягане на растящата матка върху пикочния мехур. Този проблем вероятно ще изчезне след раждането на бебето..

Как да се справим с него?


 • Опитайте се да изпразните напълно пикочния си мехур. Когато уринирате, опитайте се да се наведете напред, за да сте сигурни, че пикочният мехур е празен..
 • Опитайте се да уринирате по-често: на всеки 30-60 минути.
 • Пийте поне 8 чаши течност на ден.
 • Използвайте упражненията на Кегел, които укрепват тазовото ви дъно.
 • Носете тънки или големи подложки, ако е необходимо.

По време на по-късна бременност количеството вагинално течение може леко да се увеличи. Но е необходимо да се прави разлика между отделянето и възможното изтичане на околоплодната течност. Доста често жените не могат да различат едното от другото. Ако няма отклонения, тогава водите са течни, прозрачни и без мирис. Днес в аптеката можете да си купите специални тестове, които да ви помогнат да определите дали имате силно отделяне или все още тече вода. Ако изтича вода, трябва спешно да отидете в болница, защото в такъв момент детето е изложено на риск от вътрематочна инфекция.

През третия триместър трябва бавно да събирате необходимите неща за пътуване до болницата. Съветваме ви да сложите всичко необходимо предварително. Всъщност, в случай на раждане и това винаги се случва неочаквано, всеки човек, бил той съпруг, майка, приятел, ще може веднага да достави всичко необходимо в болницата.

Ако не сте имали време да посещавате курсове за подготовка на раждане - време е да се регистрирате. Ще получите информация за предстоящото раждане, ще се научите как да дишате правилно, по какви начини можете да облекчите болката.

Не пренебрегвайте дневния сън, сега той трябва да стане неразделна част от режима - поради обезпокоителни мисли и кошмари, бъдещата майка не винаги може да заспи достатъчно през нощта. Спането е най-добре на ваша страна, със специални възглавници.

Разходките навън преди лягане и спането в добре проветриво място ще помогнат да осигурите на вас и вашето бебе достатъчно количество кислород..

Ако нямате противопоказания, тогава сексът на 31-та седмица от бременността е полезен както за вас, така и за съпруга ви. Това е източник на положителни емоции, които не бива да се отричат. Въпреки това, популярният проблем в интимния живот се превръща: страхът на съпруга да нарани бебето и вярата на съпругата в загубата на сексуалност. Не се безпокой! Вие сте привлекателна и по специален начин и е невъзможно да навредите на детето..

Гимнастика за 8-ия месец от бременността

Опасности на 31 седмица от бременността

Опасността остава:


 • заплахи от преждевременно раждане,
 • фетоплацентарна недостатъчност,
 • гестоза,
 • забавяне на вътрематочния растеж.

Коремът не трябва да боли на 31 седмица, появата на някакви болезнени усещания трябва да привлече вниманието ви. Дърпаща, болезнена болка, която продължава дълго време, може да показва хипертоничност на матката и възможното развитие на раждането. Силна коремна болка, дори не придружена от кървави отделяния, може да се появи при отлепване на плацентата.

Ако някаква болка трае повече от 30 минути - отидете на консултация или можете да отидете директно в линейката в болницата. Ако всичко е наред, те просто ще ви изпратят у дома, но ако нещо не е наред, шансът да спасите себе си и живота и здравето на вашето бебе ще се увеличи значително.

След 30 седмици често се развива гестоза, която се проявява с появата на отоци, протеини в урината и повишено налягане. Без адекватна терапия може да премине към животозастрашаваща прееклампсия и еклампсия. Това е изключително тежко състояние, което се лекува само чрез отстраняване на причината - т.е. само чрез доставка, независимо от гестационната възраст и жизнеспособността на плода. Симптоми на прееклампсия - замъглено съзнание, мигащи „мухи“ пред очите, главоболие. Основното нещо е да имате време да се обадите на линейка.

Добре е да се знае

Внимавайте за подуване, налягане и общо благосъстояние. Ако до сутринта подуването на краката не изчезне и се чувствате уморени, както и ако очите ви са ослепителни, краката са спазми, главата ви боли и се притеснявате от световъртеж, трябва незабавно да отидете на лекар. Не забравяйте - гестозата е много опасна! Това състояние застрашава здравето и дори живота на майката и детето..

Обилното водно отделяне без мирис, прозрачно или с жълтеникав оттенък може да бъде околоплодна течност и да се появи, когато мембраните са разкъсани или напълно спукани. Ако бременна жена подозира такова състояние, не може да се колебае - дефект в черупката е добра входна врата за инфекция. Ако в този период настъпи раждане, е възможно да се остави бебето, но кърменето на заразено дете е много по-трудно.

Добре е да се знае

Ако забележите обилно отделяне на течност от влагалището, най-вероятно водата е започнала да излиза. В този случай незабавно се обадете на линейка, в противен случай рискувате да родите у дома.

Тестове на 31 гестационна седмица

По правило посещението е насрочено за тази седмица. Обикновено в навечерието на посещението ви в антенаталната клиника преминавате общ тест за урина (за проследяване на бъбречната функция), кръв (за да се изключи анемия и възпаление в тялото), кръв за захар (ако гестационен захарен диабет се е развил по време на бременност или е имало диабет преди бременността)... При Rh-отрицателна кръвна група при майка и положителна при баща е необходимо редовно да дарявате кръв за титър на антитела.

Те ще ви претеглят, ще измерват натиска върху двете ръце, ще измерват височината на маточното дъно и коремната обиколка, ще слушат сърцето на плода със стетоскоп.

По уговорка на Вашия лекар може да попитате как лъже бебето Ви. Най-често той е разположен с главата надолу и обратно от лявата страна на матката (цефалично предлежание). Много по-рядко плодът е разположен с тазовия край или краката надолу и с главата нагоре (седалищно предлежание), а още по-рядко лежи през матката (напречно предлежание).

Ултразвук на 31 гестационна седмица

Може би на 31-ва седмица от бременността, ще имате друга ехографска процедура. Много често това е последният преглед на плода, но понякога акушер-гинеколозите съветват да се направи още един след седмица или две..

Ако по време на предишното проучване бебето е било срамежливо и не ви е показвало пола си, този път можете да разберете всичко. Специалистът, съгласно протокола, ще направи всички необходими измервания, ще изключи малформации на органите, ще измери сърдечната честота, количеството на околоплодните води. По това време е възможно да се открият малформации на стомашно-чревния тракт, пикочно-половата система. Задължително е да се оцени състоянието на плацентата и кръвния поток в нея. Той също така оценява състоянието на матката, дебелината на стената, еднородността на мускулите, измерва дължината на шията, степента на отваряне на цервикалния канал.

На първо място, с помощта на ултразвук се изследват двигателната активност, дихателните движения, сърдечния ритъм на бебето, изследва се степента на зрялост на плацентата. Също така изключете или потвърдете заплитането на плода с пъпната връв и сравнете параметрите му с гестационната възраст.

При ултразвук на плода на 31 гестационна седмица е необходимо да се изключи изоставането от нормалното темпо на развитие на плода. Това се прави с помощта на ултразвукова фетометрия..

Фетометрията (размер на плода) с ултразвук на плода на 31 гестационна седмица е нормална

Нормален размер на дълги кости с ултразвук на плода на 31 гестационна седмица


 • Бедра 54–64 мм.
 • Раменна кост 50-60 мм.
 • Кости на предмишницата 44-52 мм.
 • Кости на пищяла 51-59 мм.

По време на процедурата на 31 седмица се прави доплерография на съдовете. Всичко това е необходимо, за да се оцени маточно-плацентарната и фетоплацентарната циркулация..

При извършване на ултразвук на плода на 31 гестационна седмица, в допълнение към основните размери и диагностика на вътрешните органи на плода, задължително се оценява количеството и качеството на околоплодните води. Тяхното количество и качество се дължи на факта, че детето вече много уринира във вода и ги поглъща. През деня цялата околоплодна течност се променя напълно три пъти.

Намаленото количество околоплодна течност може да бъде свързано с дефекти в пикочната система. При намалено количество околоплодна течност по време на ултразвук на плода на 31 гестационна седмица е необходимо да се направи оценка на бъбреците на плода, да се изключи разширяването на таза, увеличаването на пикочния мехур и разширяването на уретерите.

Повишеното количество околоплодна течност може да бъде свързано с нарушение на използването на вода. Малформациите на храносмилателния тракт водят до невъзможност за адекватно и пълно поглъщане на вода. При повишено количество околоплодна течност по време на ултразвук на плода на 31 гестационна седмица, стомахът на плода се изучава подробно, дали е увеличен, дали изобщо има сянка от стомаха. Червата обикновено не трябва да се разширява. При ултразвук на плода на 31 гестационна седмица дебелината на тънките черва не трябва да бъде повече от 8 mm, дебелината на дебелото черво не трябва да бъде повече от 13 mm.

31 седмица бременна

За период от 31 седмици на бременността са характерни спокоен ход и добро настроение на бъдещата майка, ако гестационният процес протича нормално. На този етап родителите вече започват да измислят име за бебето..

Хлапето разбира и чува всичко, но засега не може да отговори на мама с мърморене, а само с дръпване. Тридесет и първата седмица се характеризира с разминаване на тазовите кости, повишаване на кръвното налягане, наддаване на тегло, но в същото време състоянието на жената е стабилно и не предизвиква страх.

Съдържание

 • Въведение
 • 31 седмица бременна: какви са усещанията
 • Външни промени в 31 гестационна седмица
 • 31 седмица бременна: Заплахи и проблеми
 • Преждевременно раждане на 31 гестационна седмица
 • 31 седмица бременна: Развитие на плода
 • 31 седмица бременна: Изследвания и анализи
 • Хранене за периода от 31 седмици от бременността
 • Физическа активност в 31 гестационна седмица
 • 31 седмица бременна: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 31 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

С настъпването на тридесет и първата гестационна седмица бъдещата майка вече трябва да е в отпуск по майчинство и да започне да се посвещава на бъдещото бебе. През времето, останало преди раждането, трябва да подготвите детската стая, да купите дрехи и други аксесоари за бебето и, разбира се, да изберете име за него.

Не бива да забравяте за вашето благополучие. Може да се поддържа нормално с помощта на физическа активност, правилно хранене и навременни посещения в антенаталната клиника.

31 седмица бременна: какви са усещанията

Бъдещата майка получава отпуск по майчинство на тридесетата седмица по причина. От този момент нататък за нея става по-трудно да изпита състоянието си не само физически, но и емоционално. Предстоящото раждане на бъдещите трохи често предизвиква нервност, а понякога и паника..

Много бременни жени, особено тези, които раждат за първи път, много се страхуват от неизвестното и болката, която ще трябва да изпитват по време на раждането. Също така, ограниченото движение, промяната в походката и невъзможността да се води активен живот, както преди, се отразяват негативно върху настроението на бъдещата майка. Всичко това се дължи на пораснал корем..

Бъдещата майка започва да забелязва как се променят млечните й жлези. Те се пълнят, стават прекалено чувствителни, зърната потъмняват и коластрата започва да тече. Също така, бременната жена чувства как мускулите на матката се свиват. От това не бива да се страхувате, защото подобни съкращения са предназначени да я подготвят за предстоящото раждане. Такива тренировъчни контракции се появяват в края на втория триместър и продължават до раждането. По този начин тялото на бъдещата майка се подготвя за раждането на бебето..

Детето се движи и тласка ежедневно, понякога неговата дейност може да причини дискомфорт. Често бебето събужда майка си с нейните дрънки сутрин или не й позволява да си почива спокойно през нощта, тъй като техните биоритми на сън и бодърстване не съвпадат. Въпреки това, не само жената, но и всички нейни близки обичат да наблюдават движението на трохите, тъй като поставяйки ръката си върху корема, можете да усетите как тя се бута и обръща дори когато детето спи.

Но този период има и негативни моменти, състоящи се в умора и слабост, които възникват в късния следобед. През целия ден бъдещата майка се притеснява от болки в лумбалните и долните крайници, както и от сънливост.

Тези проблеми възникват поради голямото натоварване върху майчиното тяло, което работи по време на бременността на плода за двама, за да осигури нормален живот за себе си и растежа и развитието на бебето. За да подобри благосъстоянието си, жената трябва да си почива адекватно и да спи добре през нощта..

Външни промени в 31 гестационна седмица

От началото на раждането на плода бъдещата майка не трябва да наддава над осем килограма. Ако теглото й надвишава допустимите норми, тя трябва да преразгледа менюто си, като премахне висококалоричните храни от него, за да отслабне и да се върне към нормалното.

За да не качите излишни килограми, диетата на бременна жена не трябва да съдържа бърза храна, полуфабрикати, сладкиши и мазни храни. Трябва да се храните правилно, частично, често и само пълноценно. Освен това не забравяйте за упражненията..

Коремът по това време вече е достигнал впечатляващи размери, а обиколката му е от 82 до 87 сантиметра. Височината на дъното на матката е 31 сантиметра, което води до още по-силно изместване на вътрешните органи и натиск върху тях. Това често води до заболявания, причинени от задух и задух, често уриниране и проблеми с изхождането..

Можете също така да разберете какви външни промени очакват на 32-та седмица от бременността, както и как се развива плодът, какво съветват гинеколозите и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

31 седмица бременна: Заплахи и проблеми

В резултат на хормонални промени, увеличаване на матката и натоварване на опорно-двигателния апарат, бъдещата майка започва да чувства алгия в различни части на тялото. Честотата и интензивността му зависят от индивидуалните особености на организма на бъдещата майка. Болезнените усещания не могат да бъдат толерирани, дори и да не са чести и незначителни. За да се избегнат сериозни здравословни проблеми, те трябва да бъдат докладвани на специалист. Само лекар ще може да определи дали такова състояние представлява заплаха за бебето или не..

 • Алгията в лумбалната част на гръбначния стълб възниква поради увеличаване на масата на бъдещата майка и съответно натоварването на гръбначния стълб. За да сведете до минимум дискомфорта, гинеколозите съветват, от момента, в който коремът расте, да носите специална превръзка за бъдещи майки, фиксиране на корема и облекчаване на долната част на гърба.
 • Дискомфортът и болката в ануса и червата се усилват с настъпването на тридесет и първата гестационна седмица. Те се появяват поради факта, че матката притиска храносмилателния тракт, което води до бавна обработка на храната, което причинява проблеми с дефекацията и хемороиди..
 • Болката в прасеца възниква поради увеличеното натоварване на долните крайници и появата на отоци. Понякога се появяват крампи поради липса на магнезий и калций. Този проблем може да бъде елиминиран с помощта на правилното хранене, използването на витаминно-минерален комплекс и прилагането на венотоници върху долните крайници..

Вагинално отделяне при 31 гестационна седмица

Ако носенето на плода върви добре, тогава всеки ден мама открива обилно, прозрачно или млечно отделяне, без мирис с еднаква консистенция. Ако вагиналният секрет е променил цвета, миризмата или консистенцията си и жената също изпитва дискомфорт и болка в областта на гениталиите, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Често през тридесет и първата седмица бременните жени развиват млечница, която засяга вагиналната лигавица. Това заболяване се лекува бързо и ефективно, ако жената потърси помощ своевременно..

Когато пътуването до гинеколога се забави, може да възникне вътрематочна инфекция на плода.

Подуване на долните крайници и повишено кръвно налягане

В края на тридесетата гестационна седмица е необходимо да започнете да наблюдавате появата на отоци и повишаване на кръвното налягане. Това се прави, за да се избегне появата на гестоза, която е характерна за третия триместър и е много опасна за живота на майката и детето..

Късната токсикоза е много сериозно заболяване, така че е по-добре да се предотврати, отколкото да се спре по-късно, тъй като ще бъде изключително трудно да се направи това. При повишен оток и скокове на кръвното налягане трябва спешно да се консултирате с гинеколог, за да предотвратите сериозни последици.

Какво, освен натиск и оток, може да показва развитието на гестоза? Когато се появи, бъдещата майка се оплаква от гадене, повръщане, слабост, повишено кръвно налягане, тежък оток поради лоша бъбречна функция.

Ако през третия триместър бременната жена изпитва постоянно гадене и отбелязва увеличаване на отока, тогава най-вероятно тя има късна токсикоза. Ако диагнозата бъде потвърдена, тогава на майката се прави цезарово сечение, за да се поддържат тя и бебето живи.

Преждевременно раждане на 31 гестационна седмица

През тридесет и първата гестационна седмица бъдещата майка е изправена пред различни опасности, една от които е преждевременното раждане. Ненавременната поява на бебето е голяма заплаха за живота му, тъй като тялото му все още не може да функционира напълно самостоятелно.

Но ако на дете, родено преждевременно, се окаже квалифицирана помощ, то то ще може не само да оцелее, но и да се развива нормално в бъдеще..

Различни патологии на развитието, стрес, физическо пренапрежение, пиене и пушене, спонтанни аборти и възраст на бъдеща майка могат да доведат до преждевременно раждане..

Първите признаци на преждевременно появяване на бебе са болки в коремната област, отделяне на околоплодна течност, отделяне с примес на кръв и често уриниране. Най-важният симптом обаче са контракциите, които се влошават на всеки час и стават болезнени. Ако имате тази симптоматика, трябва незабавно да се консултирате с лекар..

31 седмица бременна: Развитие на плода

Акушерският период на бременност се изчислява от първия ден на последния менструален поток. Ако броим времето на бременността от момента на зачеването, тогава на този етап са изминали двадесет и девет седмици, а не тридесет и една. След като ембрионът се фиксира върху стената на матката, той е претърпял много промени и вече е подобен на новородено бебе, но малко по-малък по размер. Сега бебето набира телесно тегло и всички органи и системи, които има, продължават да се подобряват. Размерът на бебето сега може да се сравни с плода pomelo. Той тежи 1600 грама и е висок 40 сантиметра.

Поради факта, че подкожните мазнини се натрупват в трохите, телесното му тегло се увеличава, което води до появата на гънки и закръгленост. Увеличава се броят на клетъчните структури в мозъка. Умствената дейност на бебето се активира, така че то възприема и усвоява цялата информация, която получава чрез сетивата.

Детето реагира добре на стимули отвън, представени от звук, светлина и поглаждане. В началния етап на развитие клепачите на плода бяха затворени, но сега детето мига и присвива очи на ярка светлина. Освен това ирисът му сега натрупва пигмент, който е отговорен за цвета на очите..

Дихателната му система е почти готова да работи с пълен капацитет. На този етап настъпва узряването и формирането на алвеолите и производството на сърфактант, който е отговорен за правилното функциониране на белите дробове. Панкреасът е зает с активното производство на инсулин - секреторен елемент, отговорен за обработката на глюкозата. Черният дроб произвежда жлъчка за подпомагане на храносмилането.

Трохите вече са установили ежедневие. Той спи по около двадесет часа на ден, през останалото време е буден, активно се бута и обръща, което майка му се чувства добре.

31 седмица бременна: Изследвания и анализи

От този момент нататък ще е необходимо да посещавате лекар веднъж или два пъти седмично. При всяка среща лекарят ще оценява благосъстоянието на бебето и майка. Преди да отиде в антенаталната клиника, бъдещата майка трябва да премине следните прожекции:

 • А, ДОБРЕ;
 • Общ анализ на урината;
 • Титър на антитела, в случай че има Rh конфликт.

Тампони върху вагиналната микрофлора ще се вземат от гинеколога директно по време на прегледа. Преминаването на редовен преглед от лекар ще позволи на жената в състояние да поддържа добро здраве и да предотврати развитието на различни заболявания. Специалистът следи състоянието на бебето и слуша сърдечния ритъм. Той също така следи състоянието на майката, измервайки кръвното налягане, теглото, коремната обиколка и височината на маточното дъно.

Всички данни се записват в карта, която жената трябва да носи със себе си. Това е необходимо, за да може в случай на настъпване на раждането, според тази карта, лекарите да разберат как да помогнат на жената и кой вид раждане да предпочетат - изкуствен или естествен.

Ултразвук на 31 гестационна седмица

Много бъдещи майки в тридесет и първата гестационна седмица са изпратени на рутинен ултразвуков преглед. С помощта на този преглед, включително тройно изследване, което беше дадено по-рано, лекарят може да разбере как се чувства бебето и как се развива. Също така, с негова помощ можете да идентифицирате отклонения в развитието на трохите, количеството на околоплодните води, да анализирате състоянието на плацентата: представяне и нейната зрялост.

В някои случаи се случва, че при двата предишни ехографски прегледа, лекарят не може да определи пола на детето, тъй като бебето заема позиция, при която не се виждат половите характеристики. Тогава на последния ултразвук вече може да се обмисли полът на трохите, тъй като той вече не може да се хвърля и да се обръща и съответно да заема затворени пози.

Хранене за периода от 31 седмици от бременността

Като се има предвид, че седмичното наддаване на тегло на жената не трябва да надвишава триста грама, тогава, за да се избегнат проблеми с наднорменото тегло, храната на бъдещата майка трябва да бъде здравословна и нискокалорична.

За да може бебето да расте и да се развива нормално, тялото на майката трябва да получава голямо количество протеини, представени от морски дарове, а не от тлъсто месо и риба. Минерали и витамини могат да се получат от пресни плодове и зеленчуци, а въглехидрати от зърнени храни.

Нежеланите храни са представени от пушени меса, полуфабрикати, силен чай и кафе, сода, силни напитки и брашни продукти. Пържените, солени и мазни храни трябва да бъдат изключени от менюто..

Храната трябва да се готви с минимум растително масло и за предпочитане в двоен котел. Не можете да преяждате, трябва да ядете на малки порции и често, като си спомните, че наднорменото тегло може да доведе до сериозни усложнения по време на раждането на бебето.

Витаминно-микроелементен комплекс

Тялото на бъдещата майка се нуждае от витамини. Те са особено необходими на жени, които са преминали тридесетгодишна възраст или такива, които са имали спонтанни аборти преди това..

За да може бебето да се развива нормално и да няма нужда от хранителни вещества, гинеколозите предписват специални витаминно-минерални комплекси за бременни жени, които включват компоненти, представени от фолиева киселина, калций, желязо, йод, витамини Е, С, D, A, B.

Всяко лекарство има редица противопоказания, така че гинеколог трябва да го предпише, като се вземат предвид всички характеристики на тялото на бременна жена.

Физическа активност в 31 гестационна седмица

Въпреки факта, че в тридесет и първата гестационна седмица става трудно да останете активни и енергични, това не отменя значението на поддържането на тялото в добра форма. Движението и подходящите упражнения ще поддържат майката здрава и активна до раждането..

През този период можете да правите водна аеробика, йога, да се разхождате на чист въздух, да правите упражнения на Кегел, да правите специална гимнастика у дома и да тренирате дишане, което ще улесни раждането и ще позволи на бебето да се роди по-бързо.

Докато прави упражненията, мама трябва да следи как бебето й реагира на тях. Ако не му е удобно и лошо, той определено ще я информира за това с помощта на активни движения. В този случай трябва да намалите натоварването, да си починете и да продължите да практикувате на следващия ден, като коригирате тренировката според нуждите на бебето..

31 седмица бременна: Препоръки на гинеколози

 • Тъй като бебето започна да се движи, то трябва да бъде внимателно наблюдавано. Посещавайки гинеколог, можете да научите как правилно да изчислявате движенията на бебето. За период от тридесет и една седмици за 12 часа детето трябва да извърши до 10 движения.
 • За да намалите умората и сънливостта, трябва да си почивате достатъчно и за предпочитане да спите през деня. Също така трябва да се има предвид, че можете да спите само на ваша страна. Спането по гръб, изпълнено с лошо здраве и загуба на съзнание поради притисната куха вена.
 • През този период, както всъщност през цялата бременност, не трябва да се вдигат тежести, тъй като това може да доведе до преждевременно раждане. Физическата активност трябва да бъде, но е необходимо да се следи тяхната умереност.
 • При най-малкото влошаване на благосъстоянието трябва да се свържете или с гинеколог, или с тесни специалисти, за да предотвратите развитието на болестта.
 • Бъдещата майка трябва да следи теглото си и да избягва преяждането. Излишните килограми значително ще усложнят живота на бъдещата майка, причинявайки подпухналост и проблеми в храносмилането..
 • За да установите връзка с бебето преди раждането, трябва да говорите с бебето и да погалите корема. Той чува добре и възприема тактилен контакт, така че подобни действия от страна на майката са много полезни.

Секс на 31 седмица бременност

Ако жената няма заболявания, тогава интимните отношения са възможни и дори необходими. Трябва обаче да се има предвид, че всяко невнимание в близост може да доведе до преждевременно раждане. За да не навредите на бебето, е необходимо да избирате позиции без натиск върху стомаха. Също така, бъдещата майка трябва да наблюдава нейното благосъстояние..

Сексът ще трябва да бъде изоставен, ако има много или липса на вода, раждане на близнаци или риск от преждевременно раждане.

Заключение

Носенето на плод през тридесет и първата седмица често се усложнява от редица неприятни симптоми и нервност, свързани с предстоящото раждане. Въпреки че хормоналната буря отдавна е изоставена и мама е предимно в спокойно състояние, а бебето е практически оформено, все още има някои страхове и притеснения.

Ако се спазват всички препоръки на лекаря, този период ще премине без никакви проблеми и с перфектно здраве..

Какво се случва с бебето и майка на 31 седмица от бременността?

Времето лети бързо, наскоро навлязохте в последния триместър и 31-та седмица на бременността вече започна, което означава, че осмият акушерски месец приключва. Остава все по-малко време преди заветната дата на раждане и много жени през този период с удоволствие избират дрехи и други неща за своите трохи..

Все още има около девет седмици преди планираната дата, но е време да изберете родилен дом, където ще се роди вашето дългоочаквано бебе. Освен това всичко може да се случи, в случай че раждането започне преждевременно, по-добре е винаги да държите необходимите документи под ръка. Освен това 31 седмица от бременността не е най-доброто време за дълги пътувания, по-добре е да се отпуснете близо до дома.

Благополучие

Бременността на 31 седмица не е лесно време. Сигурно сте забелязали, че сте станали много по-уморени и когато се изкачвате по стълбите, имате задух. Тези неприятни явления се дължат на съвсем разбираеми причини. Към този период матката е нараснала толкова много, че останалите вътрешни органи са компресирани. Поради тази причина:

 • затруднено дишане (задух);
 • киселини, чувство на гадене при преяждане;
 • запек;
 • чести позиви за уриниране.

Всички тези явления са временни, просто трябва да издържите този труден период. За да намалите дискомфорта, се препоръчва:

 • избягвайте резки движения;
 • ходете бавно и внимателно;
 • следете стойката си;
 • почивайте по-често.

Препоръчително е да се разхождате всеки ден, но трябва да направите маршрут, за да можете периодично да си почивате, седнали на пейка.

31 акушерска седмица на бременността е времето, когато метаболитните процеси на жената се ускоряват. Това се проявява от факта, че на бъдещите майки често им става горещо, въпреки че температурата на въздуха е ниска. Изпотяване и апетит се увеличават.

Изпотяването трябва да се бори изключително с чести душове. Лекарите не препоръчват да се използват антиперспиранти, които блокират активността на потните жлези през този период. В края на краищата, заедно с потта, токсините се отстраняват от тялото..

До 31 седмица телесното тегло на жената трябва да се увеличи с 8-11 кг, ако за сравнение теглото се вземе преди периода на бременността. Трябва да се претегляте седмично и след седмица наддаването на тегло не трябва да бъде повече от 500 грама.

Ако забележите, че сте започнали да тежите много повече, това е причина да посетите лекар. Рязък скок в теглото може да показва образуването на вътрешен оток. Коремът по това време вече е твърд, дъното на матката е разположено на дланта над пъпа.

Формата на корема е индивидуален показател, зависи от структурата на тялото на жената, както и от това колко бременности е имало преди. По време на първата бременност по-голямата част от корема е „остър“ и стърчи напред. При следващи бременности мускулното разтягане може да доведе до появата на корема по-заоблен..

Подготовка за раждане

Гестацията от 31-32 седмици е все още много ранна за раждането, но междувременно тялото вече започва активно да се подготвя.

 • Започват да се произвеждат специални хормони, благодарение на които връзките и тазовите кости омекват. Това е необходимо за по-лесното преминаване на детето през родовия канал..
 • Тренировъчните контракции се появяват периодично. Това се проявява с усещане за спазъм, коремът става "камък", може да се появи лека болка. Тези контракции се появяват спорадично и никога не са редовни..
 • Гърдата се подготвя за периода на лактация. Коластрата, гъста жълта течност, може периодично да се отделя от зърната. Никога не се опитвайте да изразявате коластра, тъй като стимулацията на зърната може да причини тонус на матката и преждевременно раждане..

Разбъркване

Детето е пораснало много, така че вече става тясно в матката. Най-вероятно бебето вече е заело положението, в което ще бъде до самото раждане. Следователно движението в 31 гестационна седмица се ограничава до факта, че детето избутва стената на матката с ръка или крак.

Внимателната майка може да забележи, че на 31-ва седмица от бременността, движенията на плода се случват в определен период. Най-често вечер, когато мама отива да си почине. Броят на движенията трябва да се следи. Ако интензивността на движенията на плода се е увеличила рязко или, напротив, бебето е спряло да "подава сигнали", тогава трябва да се консултирате с лекар.

Ако има две в корема

31 седмица бременна с близнаци е труден период. Факт е, че при многоплодна бременност рискът от преждевременно раждане е много по-висок, но тридесет и първата седмица все още е твърде рано за раждане. Ако е възможно, бременността трябва да се поддържа. И за това може да се наложи да прибегнете до медицинска помощ..

По това време може да се наложи да отидете в родилния дом, за да спестите. В този случай ще трябва да лежите почти през цялото време, за да не стимулирате раждането. По това време лекарите трябва да решат дали бременната жена ще роди сама или е необходимо цезарово сечение.

Индикацията за операция е седалищното представяне на деца или опцията, когато един близнак е разположен напречно. Лекарите могат да вземат решение относно необходимостта от цезарово сечение, дори ако жената има определени заболявания.

Как се развива едно дете?

Нека да разберем какво се случва с бебето на 31 гестационна седмица. Към този период формирането на тялото отдавна е приключило, но органите и системите продължават да се подобряват и развиват.

Плодът на 31-та седмица от бременността все още не е готов за самостоятелен живот, но ако все пак настъпи преждевременно раждане, тогава шансовете за оцеляване на детето са много високи. Вече може да диша сам, въпреки че дихателната му система все още е несъвършена..

При 31 гестационна седмица теглото на плода е около 1600 грама, но това е само средна цифра. Вашето дете може да е малко над или под средното ниво. На 31-ва седмица от бременността теглото на детето зависи не само от характеристиките на развитието, но и от наследствените фактори.

Така че, ако родителите са ниски, тогава теглото на детето на 31 седмица може да бъде малко по-малко от средните параметри. Ако сте бременна с близнаци, общото тегло на бебетата може да бъде около 3 кг. Освен това едното дете по правило тежи малко повече от другото..

На 31-та седмица от бременността развитието на трохите продължава както обикновено, по това време могат да се отбележат следните промени:

 • мозъкът на плода на 31 седмица все още се развива активно, централната нервна система се подобрява;
 • натрупването на мастна тъкан протича с бързи темпове, бебето на 31 гестационна седмица вече не е толкова червено и набръчкано, както преди. Но преди да роди, той все още трябва да увеличи теглото си с около два пъти;

Мастната тъкан е необходима не само, за да изглежда бебето по-хубаво и пълничко. Основната му функция е да предпазва тялото от хипотермия и прегряване. Поради това бебетата, родени преждевременно и нямат достатъчно „запас“ от мастна тъкан, се поставят в кувьози, където се поддържа стабилна температура..

 • извършва се подобряване на органите на зрението, бебето знае как да отвори очи и различава светлината от тъмнината. Появява се роговичен рефлекс, тоест детето рефлекторно затваря очи, когато докосне окото;
 • развитието на плода се отразява в промяната във външния му вид. Чертите на лицето стават по-ясни, това може да се види чрез разглеждане на снимка от ултразвуков апарат с 3D ефект;
 • емоционалното развитие на детето продължава, бебето може да покаже недоволство от остри и неприятни звуци, да реагира по различен начин на гласовете на майката и непознати, притеснява се, ако ярка светлина е насочена към корема на жената.

Емоционалното състояние на плода е свързано с настроението на майката. Затова жената трябва да избягва негативните емоции, да се старае да запази спокойствие, да слуша приятна музика и да прави това, което носи удоволствие..

Проучвания

Третият избираем ултразвуков скрининг се провежда на 31 или 32 седмици.

Когато се подлагате на ултразвуково сканиране на 31 седмица от бременността, специалистът ще открие:

 • В каква позиция е плодът. По това време вероятността детето да промени позицията си е малка. Следователно, ако изследването покаже, че бебето е в напречно предлежание или през крака, лекарят може да реши дали е необходимо цезарово сечение..
 • Какво е състоянието на плацентата. Това зависи от това колко добре е плодът снабден с хранителни вещества..
 • Колко добре са развити вътрешните органи на детето.
 • Прави се оценка на това колко амниотична течност е в матката. Твърде малкото или твърде много околоплодна течност се счита за усложнение на бременността.
 • Положението на пъпната връв. Наличието на двойно или тройно заплитане на връвта е фактор, който може да усложни раждането.
 • Освен това се оценява състоянието на тазовите органи на жената..

На този етап се планират анализи, т.е. той се извършва:

 • изследване на урина за наличие на протеин;
 • кръвен тест за съдържание на глюкоза и хемоглобин.

Възможни проблеми

Бременната жена може да бъде обезпокоена от различни заболявания, така че трябва да знаете кои от тях са норма и кога се изисква спешна медицинска помощ.

Разпределения

Обикновено отделянето на 31 гестационна седмица е прозрачно и умерено, въпреки че количеството им може леко да се увеличи, тъй като по това време се увеличава кръвообращението в тазовите органи.

Понякога обаче обилно отделяне, което е без цвят и мирис, е признак за изтичане на околоплодна течност. И това състояние е опасно за плода, тъй като инфекция може да проникне в матката..

В аптеката могат да бъдат закупени специални тестове за определяне на примесите на околоплодната течност в секретите. Ако резултатът е положителен, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог.

Ако на 31-ва седмица от бременността, отделянето се е променило по своя характер, това може да означава инфекция. По това време е наложително да се направи цитонамазка, така че когато се открие инфекция, да има време за лечение.

Ако инфекцията не бъде излекувана, съществува риск от заразяване на бебето по време на раждането. Появата на кървави отделяния е особено опасна. Появата на кръв може да е признак за настъпване на отлепване на плацентата.

Преждевременно раждане

31 седмици са все още много рано за раждането на бебе, но всичко може да се случи, така че трябва да сте подготвени за всякакви изненади. Ако бременна жена има болки в стомаха и спазмите се появяват периодично на непрекъснато намаляващи интервали, тогава е възможно раждането да е започнало. В този случай трябва да се обадите на Бърза помощ.

По това време обаче стомахът може да боли по различни причини, включително такива, които не са свързани с бременността. Например, хроничните заболявания на храносмилателната система или бъбреците могат да се влошат. Но във всеки случай болният стомах не трябва да се пренебрегва..

Ако болката продължава дълго време или се повтаря периодично, непременно трябва да се свържете с вашия гинеколог. Признаците за започване на преждевременно раждане, в допълнение към болезнените усещания, са:

 • тежест в долната част на корема и във влагалищната област;
 • излизане от лигавицата с кървави петна;
 • изтичане на околоплодна течност.

И така, 31-ва седмица от бременността е времето, когато трябва да започнете да се подготвяте психически за раждането. Съберете предварително необходимите неща в болницата. Разбира се, рано е да раждате и трябва да се настроите за удължаване на бременността, но в случай на критична ситуация няма да се налага да бързате трескаво, като събирате необходимото. Нека сгънатите неща спокойно "изчакат" датата на падежа.