30-тата седмица от бременността е голямо постижение за бъдещата майка и голям сегмент от изминатия път преди появата на бебето не е лек. Хлапето вътре е практически оформено, то вече притежава всички умения и реакции, необходими за живота. От този момент нататък жената може да излезе в отпуск по майчинство и да се подготви за предстоящото раждане..

Съдържание

 • Въведение
 • 30 седмици бременна: какви са усещанията
 • Външни промени в 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Заплахи и проблеми
 • 30 седмици бременна: Развитие на плода
 • Движения на плода на 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Изследване и анализ
 • Хранене за 30 седмици от бременността
 • 30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 30 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

30-та седмица от бременността съответства на времето, когато жената излиза в отпуск по майчинство, тъй като от този момент тя трябва да посвети цялото си време на подготовка за раждането на бебе. Тридесетата седмица се счита за седми и половина месец акушерство. По това време жената трябва да наддаде от 7 до 9 килограма..

Сега бебето активно тренира дробовете си, подготвя се за раждане. Ако той се роди през този период, тогава той има почти сто процента шансове да остане жив..

30 седмици бременна: какви са усещанията

По това време матката вече е нараснала значително и височината на дъното й е 30 сантиметра. Бъдещата майка има не само увеличение на корема, но и увеличаване на обема на бедрата, гърдите и талията. Жената започва активно да наддава, което влияе негативно на гръбначния стълб и долните крайници..

На тридесет седмици мама започва да усеща по-ясно как бебето потръпва. Това се случва, когато спи и хълца. Поради факта, че матката притиска диафрагмата, жената се оплаква от затруднение, повърхностно дишане и задух.

Сега тялото произвежда секреторни елементи, които предотвратяват тонуса на матката, като по този начин се избягва преждевременно раждане. Те водят и до отпускане на червата, а оттам и до запек. Киселини се появяват в резултат на изстискване на матката на стомаха.

При много майки, когато лежат дълго по гръб, долната куха вена е компресирана, което води до шум в ушите, световъртеж и загуба на съзнание. Жената може да не усеща нищо, но трябва да се има предвид, че с намаляване на притока на кръв в резултат на притискане, бебето започва да страда, развива хипоксия и сърдечната честота намалява почти наполовина. Ето защо, за да се избегне този проблем, жената трябва да спи настрани, като държи възглавница между краката си..

Бъдещата майка усеща тежест в лумбалната област и спазми в долните крайници, които притесняват предимно през нощта. За жената става трудно и неудобно да спи поради голям корем. Спането по корем отдавна не е възможно и не бива да спите по гръб поради притискането на кухата вена, трябва само да си почивате настрани, но това не винаги е удобно, следователно, започвайки от тридесетата седмица, бъдещата майка трябва да има проблеми със съня.

Какво да търсите

На този етап трябва да се обърне специално внимание на тяхното благосъстояние и състоянието на онези жени, които имат заплаха от резус-конфликт. За да избегнете проблеми по това време и да премахнете възможността за развитие на хемолитична болест при бебето, трябва да започнете да приемате специални лекарства, които гинекологът ще предпише.

На тридесет седмици жената започва да чувства тренировъчни контракции, въпреки че те могат да се появят две седмици по-рано. С тяхна помощ матката се подготвя за предстоящото раждане. Контракциите не трябва да бъдат болезнени или продължителни. За да премахнете дискомфорта по време на появата им, е достатъчно да масажирате нежно корема. Въпреки че бебето усеща как матката се свива, за него това е абсолютно безвредно, тъй като е заобиколено от околоплодни води, което служи като вид щит.

Външни промени в 30 гестационна седмица

След тридесет седмици бебето започва да расте много бързо и да наддава. Следователно, дори за онези майки, чийто корем беше сравнително малък, той започва да расте буквално пред очите ни, доставяйки още повече дискомфорт от преди..

Поради увеличаването на матката, долната част на гърба и долните крайници започват да болят. Появяват се разширени вени и стрии. За да се предотврати появата на стрии, кожата на корема трябва да се грижи от първите седмици на бременността, като втривате в нея специална козметика за стрии.

Носенето на превръзка за бъдещи майки ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба и можете да предотвратите разширени вени, като вечер втривате специални венотоници в долните крайници.

30 седмици бременна: Заплахи и проблеми

На тридесет седмици майките често изпитват болка и дискомфорт. В повечето случаи боли лумбалната област, долните крайници и коремната област. Лека алгия се проявява при всички бременни жени и това е абсолютно нормално за периода на бременността. Когато обаче се увеличи, трябва да издържите, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Вагинално отделяне при 30 гестационна седмица

Обикновено вагиналният секрет трябва да има средно изобилие, прозрачен или белезникав оттенък, еднаква консистенция и без мирис.

Ако отделянето е станало твърде течно, воднисти или в него се появяват примеси от кръв, трябва спешно да се свържете с предродилната клиника, тъй като те са признаци на проблеми с тялото на майката или бебето.

Преждевременно раждане на 30 гестационна седмица

По това време, при проблемен ход на раждането на плода, може да започне преждевременно раждане. Ако е възможно, гинеколозите се опитват да предотвратят този процес и оставят майката да доведе бебето до определената дата. Ако обаче не могат да бъдат предотвратени, жената се подлага на цезарово сечение и детето се поставя за кърмене в кана.

За да оцелее бебето, му се осигуряват необходимите грижи и внимателно медицинско наблюдение, благодарение на което тялото му е подготвено за самостоятелен живот..

Развитието на гестоза (късна токсикоза) на 30 гестационна седмица

Ако бъдещата майка по това време е започнала да се появява силен оток, тогава те могат да показват началото на развитието на гестоза.

Как може да разбере жената, когато е време да се обърне към специалист? Тялото започва да натрупва много течност, което става доста забележимо до тридесет седмици, ако обърнете внимание на външни признаци. Първо, бременната жена забелязва, че теглото й е започнало да надвишава допустимите норми и наддаването на тегло е много по-бързо, отколкото би трябвало да бъде.

Жената забелязва, че наскоро разхлабените и удобни обувки са й станали тесни, пръстите на краката й започнали да се подуват особено сутрин, така че трябвало да се откаже от носенето на халки. Тогава се появява силен оток, който не може да се пренебрегне. Долните крайници са първите, които страдат от тях..

Ако при натискане на подбедрицата трапчинката на налягането не изчезне веднага, е време да подадете аларма.

В допълнение към тежки отоци се появяват главоболие, фотофобия, световъртеж, гадене и повръщане. Ако не се вземат мерки навреме, това заболяване може да доведе до смърт както за майката, така и за детето..

Ако имате и най-малкото подозрение за гестоза, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

30 седмици бременна: Развитие на плода

Детето продължава да расте и да наддава, уведомявайки мама със самоуверени дръпвания за доброто си здраве. На тридесетата гестационна седмица детето е практически оформено и се различава от новороденото само по размер. Много бебета по това време вече обръщат главите си с главата надолу, подготвяйки се за раждането си..

Ако детето още не се е обърнало и е в грешна позиция, то все още има възможност да заеме желаната поза, но тя вече е много по-малка, отколкото беше преди. Размерът на детето вече е толкова голям, че трудно може да се обърне вътре в матката и практически не променя позицията си.

Размерът на плодовете вече може да се сравни с пъпеш. Той тежи 1400 грама и е висок 38 сантиметра. Ако детето е голямо, теглото му може да достигне до 1600 грама. Момчетата обикновено са по-големи от момичетата, въпреки че се случва и обратното.

На този етап главата на бебето продължава да расте в резултат на увеличаването на обема на мозъка. Поведението на бебето и реакциите му към света около него вече са почти същите като това на новородено доносено бебе. Костните структури на черепа и техните стави се характеризират с повишена гъвкавост. Това е необходимо, за да може бебето да премине по родовия канал по-бързо и лесно..

Очите на плода са отворени, той реагира добре на светлината, която преминава през кожата и матката. Детето мига и когато е в състояние на сън, затваря очи. Вече имаше мигли и се научи да прави разлика между тъмно и светло, имайки представа какво се случва навън.

С увеличаване на размера на мозъка, неговата маса и броят на навивките се увеличават. Но въпреки това, основната функционалност на мозъка ще се развие след раждането. По време на развитието на трохите в матката, гръбначният мозък и други части на централната нервна система са отговорни за нейната жизнена дейност..

Хлапето вече може да направи много самостоятелно

Тъй като мозъкът вече може да регулира температурните показания на бебето, бебето губи оригиналната коса и смазка, които преди това са покривали тялото, като го предпазват и затоплят. Тази коса обаче не винаги изчезва, много често остава след раждането в областта на раменете и гърба. След раждането те изчезват след около седмица..

Хлапето вече диша самостоятелно. Това може да се види на монитора на ултразвуковата машина. Гръдният му кош е спуснат и повдигнат по време на дихателни упражнения, насочени към укрепване на мускулите и развитие на белодробната тъкан. Ако бебето не е вдишало околоплодната течност, тогава белите му дробове не могат да се развият и не получат достатъчен обем отвор, необходим за нормалното дишане след раждането.

Черният дроб на бебето на този етап усилено натрупва желязо, което ще е необходимо на бебето през първата година от живота за нормалния процес на хематопоеза.

На този етап от бременността плацентата вече е напълно развита и има дебелина до 48 милиметра. Васкулатурата й функционира нормално и все още не са наблюдавани признаци на стареене. Фетоплацентарният кръвен поток напълно осигурява кръвоснабдяването на бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

Движения на плода на 30 гестационна седмица

Движенията на бебето по това време вече се усещат много добре и понякога причиняват дискомфортни усещания у бъдещата майка, особено когато бебето бута в областта на черния дроб и долната матка. Въпреки факта, че детето е в тясна среда, то все още има способността да се мята и да се обръща, така че повечето бебета по това време обръщат главата си надолу.

Преди да се роди бебето, мама трябва да преброи броя на движенията, особено когато плодът стане твърде активен. В рамките на дванадесет часа жената трябва да усети поне 10 движения на бебето, а по време на съня му поне 4 движения на час.

30 седмици бременна: Изследване и анализ

През този период жената трябва да премине през много проучвания, тъй като е необходимо да отидат в отпуск по майчинство. Бъдещата майка ще бъде изпратена за общ тест за урина, според който специалист ще може да определи развиващата се гестоза и общ кръвен тест, който позволява да се установи липсата или наличието на анемия.

За бременни жени леко намаленият хемоглобин се счита за нормален показател, но ако нивото му се отклонява значително от нормата, трябва да се вземат мерки, тъй като това състояние е изключително опасно както за плода, така и за майката.

Също така, бременната жена ще трябва да се подложи на биохимия на кръвта, кръвен серумен тест за хепатит, сифилис, ХИВ и коагулограма за коагулация на жизненоважно вещество.

Ако е необходимо, ще бъдат предписани тестове за хормони и CTG.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

Рутинното ултразвуково изследване се извършва за период от тридесет до тридесет и две седмици. На този етап се оценяват теглото и височината на бебето, степента на развитие на неговите органи, височината на очното дъно на матката, неговият размер и състоянието на миометричния слой. Зрелост на плацентата и околоплодни води.

Ако по това време бебето още не е обърнало глава надолу, не трябва да се притеснявате. Изпълнявайки поредица от специални упражнения, мама може да го накара да промени позицията си..

Хранене за 30 седмици от бременността

Както през предходните гестационни седмици, майката трябва да яде правилната и здравословна храна, често и в малки дози..

Необходимо е да се изключи от диетата:

 • Топли напитки, сушена риба и сладкиши, особено шоколад.
 • Гинеколозите молят бременните жени да не го ядат изобщо, тъй като това влияе върху контрактилитета на мускулите и може да причини тонуса на матката. Но ако наистина искате и е невъзможно да го откажете, можете да изядете няколко филийки черен шоколад преди обяд.
 • По-добре е да не пиете натурално или разтворимо кафе през третия триместър, тъй като това може да повиши кръвното налягане и да повлияе негативно на благосъстоянието.
 • Продуктите, съдържащи животински мазнини, които са представени от колбаси и свинска мас, трябва да бъдат сведени до минимум във вашето меню. Те не носят никаква полза за организма и водят до набор от излишни килограми..
 • Използването на бобови растения води до ферментация в стомаха и процеса на образуване на газове, в резултат на което метеоризмът, който вече измъчва повечето бъдещи майки, а при консумация ще доведе до неговото засилване.
 • Трябва да се откажете от бързите храни, полуфабрикатите и твърде честите закуски, вредните продукти.

За период от тридесет седмици зърнените култури трябва да присъстват в менюто. Те помагат за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на сложни въглехидрати. Освен това те ще дадат на бременната жена енергията, от която тя наистина се нуждае..

В диетата трябва да се включат пресни зеленчуци и плодове, кафяв хляб от пълнозърнесто брашно, немазна риба и месо, мляко и кисело мляко, които са богати на калций, необходим за мама и бебе. Също така не забравяйте за растителното масло, с което можете да приготвяте салати от зеленчукови и плодови сокове..

Необходимо е да се храните често, на малки порции и да сте сигурни, че в менюто присъстват горещи ястия.

30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

За да улесните този период и мама няма затруднения, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • За да намалите дискомфорта в долната част на гърба, причинен от увеличен корем и изместване на центъра на тежестта, е необходимо да носите скоба за бъдещи майки и да изпълнявате специални упражнения за развитие на гръбначния стълб и врата.
 • В случай на чревна болка, произтичаща от натрупването на газове, трябва да вземете отвара от копър, която облекчава това неприятно състояние не само за кърмачета, но и за възрастни. За да избегнете този проблем, трябва да спазвате диета, като елиминирате захарната сода и фасула от менюто, което води до метеоризъм..
 • С главоболие трябва да почивате по-често и да се научите да се отпускате. На бременните жени е забранено да пият хапчета от болки в главата, така че можете да си помогнете, като слушате успокояваща музика, почивка и медитация.
 • За да подобрите състоянието си, вземете допълнителен заряд от енергия и принудете бебето да заеме позицията, необходима за раждането, ако все още не го е заел, трябва да правите йога под наблюдението на треньор.
 • За да се избегне появата на стрии, е необходимо да започнете да използвате специална козметика от самото начало на носенето на плода, за да предотвратите появата им. Те могат да бъдат заменени и с обикновен зехтин, който овлажнява кожата и й придава еластичност..
 • За да избегнете изстискването на кухата вена, трябва да спите не по корем, а настрани, като държите малка възглавница между краката си.
 • Ако жената ще пътува, тя трябва да вземе всички медицински документи със себе си в случай на възможно преждевременно раждане..
 • За да избегнете сгъстяването на кръвта, което се увеличава по обем всеки ден, трябва да пиете повече течности.
 • За да се отървете от дискомфорта в лумбалната част на гръбначния стълб и мигрена, трябва да се запишете за басейна. Плуването е добро за борба с тези проблеми..
 • За да подготвите родовия канал за раждането на бебе, да улесните контракциите и да се възстановите бързо от раждането, трябва ежедневно да правите упражнения на Кегел за вагиналните мускули..

Диетични препоръки

И последното нещо, за което бъдещата майка трябва да се погрижи, е включването на храни, съдържащи желязо в менюто, които ще помогнат да се поддържа нивото на хемоглобина на нормално ниво. Необходимо е да се ядат ябълки, черен дроб и спанак, те имат много желязо, което е отговорно за транспортирането на кислород през тъканните структури и органи от майка до бебето.

За да не изпитва слабост, проблеми със зъбите, костите и изтръпване на крайниците, гинекологът трябва да бъде попитан за това кои храни трябва да бъдат включени в диетата, така че последният триместър да носи здраве и енергия, а не слабост и апатия, както се случва при някои майки.

Можете също така да разберете какви препоръки дават гинеколозите на 31 гестационна седмица, как се развива бебето, какви симптоми и усещания съпътстват този период и какви заплахи могат да възникнат. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Секс на 30 седмици от бременността

Интимните връзки през тридесетата седмица са неразделна част от живота на бъдещата майка. Ако гинекологът не забранява секс, тогава това може и трябва да се прави, като се избягват позиции, които оказват натиск върху стомаха.

Близостта може да бъде противопоказана в случай на предлежание на плацентата, заплаха от преждевременно раждане, многоплодна бременност и многоводие. В тези случаи можете да доставяте удоволствие един на друг по алтернативни начини без сношение, тъй като няма противопоказания за оргазъм.

Заключение

Остават малко повече от два месеца преди раждането на бебето. За да разпределите времето и енергията си, трябва да направите план за времето преди и след раждането, в този случай няма да има проблеми с недостига му..

30 седмици бременна: височина, тегло, развитие на плода

30 акушерски седмици е периодът, в който една жена ползва отпуск по майчинство и официално излиза на заслужена почивка! От тази седмица можете спокойно да започнете да събирате зестра за бебето в болницата, да се научите да дишате правилно, да прочетете полезна информация и, ако е необходимо, да правите специални упражнения, в случай на седалищно или седалищно представяне. Време е да заобиколите себе си и бебето си с любов, нежност и грижа.

30 седмици, колко месеца е? На 30 акушерска седмица седмия месец на бременността приключва (30 седмици = 6 месеца и 30 дни или 210 дни от бременността). Третият триместър на бременността продължава.

Тегло, височина, развитие на плода на 30 седмици

През този период бебето интензивно набира тегло, което към 30-та седмица обикновено варира от 1,5 до 1,6 килограма, на дължина бебето е нараснало до 40 сантиметра. Вашето бебе е с размерите на голям банан.

Бебето расте бързо и с всеки ден става все по-тясно в утробата на майката. Честотата на внезапните флипове е значително намалена. Бебе в седалищно положение може да остане в това положение до самото раждане..

Кожата на плода постепенно придобива характерния си бледорозов цвят. Броят на велусните косми (лануго) намалява. Мастната тъкан се отлага под кожата (главно на шията, корема, глутеалната област, около ставите). Процесите на терморегулация се подобряват всеки ден.

Настъпват значителни промени във феталната нервна система. Продължава диференциацията на мозъчната кора, разпределянето на функционални зони и подобряването на рефлексите. Полагат се биоритми, които определят ежедневната активност на плода. Забелязва се, че някои бебета се чувстват по-често сутрин и следобед, докато други предпочитат да останат будни вечер и през нощта.

На 30 гестационна седмица бебето не само получава информация от сетивата, но и се научава да я анализира. Анализът се извършва на доста примитивно ниво. Всички усещания, възприемани от плода, се изпращат под формата на сигнали към строго определени зони на мозъчната кора. В отговор на стимули възникват и се фиксират различни рефлекси у детето. Например, в отговор на силен остър звук, бебето се успокоява и когато е изложено на ярък източник на светлина, обръща главата си в правилната посока..

На 30 седмици дебелината на плацентата е 30-31 мм. При успешна бременност органът продължава да изпълнява всички възложени му функции (хранене, секреция, защита, производство на хормони).

Състоянието на плацентата може да се оцени чрез ултразвук. Появата на признаци на преждевременно стареене на плацентата показва, че органът не може да се справи с натоварването си. Това състояние може да доведе до образуване на хронична фетална хипоксия и дори да причини преждевременно раждане..

Чувства и състояние на бременна жена на 30 седмици

Към 30 седмица се счита за нормално, ако слаба жена е качила около 11,9 килограма. За жени, които са имали нормална физика преди бременността, увеличаването с не повече от 10 килограма се счита за приемливо увеличение. За жени, които преди това са имали проблеми с теглото, увеличаването с 6,5 килограма се счита за приемливо. Ако теглото се е увеличило драстично, това може да се дължи на отоци. Матката расте по-бавно от преди и непосредствено преди раждането нейната височина ще намалее поради спускането на главата на бебето до изхода от малкия таз.

Над линията на пъпа матката се издига с почти 10 сантиметра на 30 седмици. Сега коремчето вече поддържа долната част на гърдите. Това ограничава подвижността - жената вече не може да се огъва. Освен това именно този факт причинява задух. Матката притиска диафрагмата и сега за жената става трудно да диша, постоянно я преследва чувството, че няма достатъчно въздух. Дори кратката разходка може да причини задух, изкачването на стълби и редовното почистване на къщата вече не са без затруднено дишане.

Вътрешните органи, обичайното местообитание на които е коремната кухина, са принудени да освободят място. Те трябва да работят в екстремни условия. Компресираният от матката стомах трудно може да се справи с храносмилателната функция, от време на време има рефлукс на стомашен сок в хранопровода, жената развива киселини.

Иззетият жлъчен мехур създава предпоставки за лошо храносмилане, диария, запек, оригване, гадене. Пикочният мехур, който също се оказва компресиран, непрекъснато принуждава жената да отиде до тоалетната. Честото уриниране понякога ви пречи да се наспите добре.

Ако жената все още не е закупила пренатална скоба, време е да го направите. Това просто ортопедично устройство ще улесни преживяването на последната трета от гестационния период на бебето, ще облекчи натоварването на гърба и кръста, ще намали болката и дискомфорта!

Регистрация на отпуск по майчинство

С настъпването на 30-та седмица на бременността майката има право на отпуск по майчинство, който продължава 140 дни (70 дни преди раждането и 70 дни след раждането), след което се издава отпуск за грижа за дете до 1,5 години и 3 години. Ако очаквате едно бебе, ваканцията ви ще започне от 30-та седмица на бременността. Ако очаквате близнаци, имате право на почивка от 28 седмица. Но изчакването на тези срокове, за да уведомите работодателя за излизане в отпуск, не е необходимо, тъй като все още трябва да намерите заместител за вас. По-добре да го уведомите 2-3 седмици предварително..

Какво ви е необходимо, за да получите отпуск по майчинство?

За да получите почивка, първо трябва да дойдете в антенаталната клиника за период от 30 седмици (или 28 седмици). След прегледа ще получите удостоверение за неработоспособност и удостоверение за регистрация в ранните етапи на бременността. В деня, в който е издадено удостоверението за неработоспособност, трябва да дойдете да работите с документите в кадровия отдел. Отделът по персонала въз основа на заявление и удостоверение за неработоспособност съставя заповед за предоставяне на отпуск за BiR. Денят, посочен в удостоверението за неработоспособност, е първият ден на отпуск! За да организирате ваканция, ще трябва да съберете някои документи:

Списък на документите за регистрация на отпуск по майчинство

 • Официално удостоверение за неработоспособност. Датата, от която излизате в отпуск по майчинство, трябва да бъде и датата, от която е отворен болничният лист.
 • Удостоверение за ранна регистрация. Този сертификат се издава от антенаталната клиника за регистрация за период до 12 седмици. За нея се дължи надбавка от 680 рубли.
 • Заявление за предоставяне на ваканция. Шаблонът за попълване на заявлението е в организацията. Незабавно си струва да добавите и параграф към искането за натрупване на съответните обезщетения, в противен случай те ще трябва да бъдат разгледани отделно.
 • Паспорт и неговото копие.
 • Ако опитът в организацията е по-малък от 2 години, тогава е необходимо да се предостави удостоверение за доход от предишната организация под формата на 182-n за изчисляване на плащанията.

След като получи съответните документи от бременната жена, работодателят е длъжен да отпусне надбавка в рамките на 10 дни и да я изплати в деня на изплащане на заплатите до назначаването (член 15 от Закон № 255-FZ). Кодексът на труда съдържа правото да отидете в отпуск по майчинство и да получавате обезщетения за бременна жена с какъвто и да е социален статус, например:

 • Бременни жени, които са сключили трудов договор (трудов стаж няма значение);
 • Редовен студент;
 • Жени на военна служба;
 • Жени, които работят за индивидуален предприемач или които самите са предприемачи.

Ако бременна жена е временно безработна, тя също има право на обезщетения. За целта в социалните служби. трябва да се осигури защита на бременна жена:

 1. Изявление;
 2. Удостоверение за неработоспособност, издадено от антенаталната клиника;
 3. Удостоверение, потвърждаващо, че жената е безработна.

Струва си обаче да се има предвид, че някои видове изплатени обезщетения за майчинство се дължат на всички, а някои - само на официално заети бременни жени. Също така, не забравяйте да направите копие на свидетелството за инвалидност за родилния дом. Може да е необходимо копие за удължаване на отпуска в случай на сложен труд.

Възможни опасности на 30-та седмица

На 30-та седмица има много опасности, тъй като навлиза в четвъртия критичен период на бременността. Детето обаче вече е пораснало и е станало по-силно. Следователно преждевременното раждане на 30 гестационна седмица може да завърши много добре. В края на краищата средната степен на преживяемост на новородените по това време е около 95%. Но в този случай детето може да се нуждае от кърмене в инкубатор и изкуствена вентилация на белите дробове с недостатъчно количество сърфактант.

Един от възможните проблеми е олигохидрамнионът, който може да бъде диагностициран, когато обемът на околоплодните води през тридесетата седмица на бременността е под 500 ml. Тази патология се причинява от нарушена абсорбция на околоплодната течност или нейното образуване от плацентата. След диагностицирането на тази патология на бъдещата майка се предписва специална терапия. Други възможни проблеми включват:

 • заплахата от преждевременно раждане;
 • плацентарна недостатъчност;
 • истмично-цервикална недостатъчност. Признак на тази патология е късата шийка на матката, която се отваря под натиска на постоянно растящо бебе. В резултат на това раждането може да настъпи преждевременно;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • забавяне на растежа на плода.

Повишеният тонус на матката е друга заплаха. Обикновено се появява само при една трета от жените и се провокира от физическа активност, нервно пренапрежение и стрес. Когато го диагностицирате, е важно да следвате всички препоръки на лекаря, да почивате повече и да избягвате пренапрежение. За навременната диагностика на всякакви патологии е важно да се преминат всички необходими тестове и редовно да се посещава гинеколог.

Рискът от всички тези проблеми се увеличава при бременна жена с близнаци. Следователно при многоплодна бременност жената трябва още по-внимателно да следи секретите и здравето си.

Анализи и изследвания на 30 седмици

30-та седмица от бременността е времето за повторно провеждане на поредица от изследвания, тестове и посещения при специалисти като зъболекар, терапевт и гинеколог. При преглед при гинеколог ще се измери теглото, коремната обиколка, VDM, ще се извърши палпация и аускултация на плода. В период от 30-34 седмици мама ще бъде изпратена за скринингово ултразвуково сканиране с доплер.

Ултразвукът ще покаже как се развива бебето. И според резултатите от теста ще бъдат проверени отклонения в хода на бременността и ще бъдат взети подходящи мерки.

Що се отнася до тестовете, тогава на 30-та седмица на бременната жена трябва да се изследвате за: коагулограма, ХИВ, сифилис, хепатит В и С, биохимичен и общ анализ на кръвта и урината. Мама вече е направила тези тестове в началото на бременността, след като е била регистрирана в антенаталната клиника, но по това време те трябва да се повторят отново.

Това се прави, за да се провери липсата на тези заболявания, тъй като техният инкубационен период е шест месеца. Следователно, ако бъдещата майка се разболее от тези вируси в началото на бременността, до 30-та седмица това вече ще бъде видимо на кръвния тест. Всички резултати от теста трябва да бъдат въведени в обменната карта, която трябва да бъде въведена в антенаталната клиника при регистрация на бременна жена.

В допълнение към изброените тестове, бременна майка определено ще направи гинекологична цитонамазка за флора. Много е важно, тъй като в случаите на естествено раждане бебето ще премине през родовия канал. И ако майката е болна, някаква инфекция, тогава има голяма вероятност тя да му бъде предадена по време на раждането..

Препоръки за бременни жени на 30 седмица

 • Почивайте често с повдигнати крака, за да облекчите подуването и умората на краката.
 • Ставане от леглото от легнало положение - първо се обърнете настрани, а след това станете. Това е необходимо, за да не се напрягат коремните мускули..
 • За да предотвратите влошаване на разширените вени, не кръстосвайте краката си.
 • Не носете и не вдигайте тежести, правете само лека физическа работа у дома - поверете почистването на килими, миене на прозорци, подове и бани на други членове на домакинството.
 • Не забравяйте да стоите в коляно-лакътна позиция. Необходимо е за: премахване на задръстванията в коремните органи; профилактика на отоци, цистит, пиелонефрит; намаляване на натиска върху бъбреците и пикочния мехур; подобряване на кръвообращението във всички органи на малкия таз. Позицията на коляно-лакът допринася за правилното позициониране на плода, както и за нормализиране на налягането. Упражнението трябва да се изпълнява поне 10-15 минути..
 • Заспивайте само от лявата си страна, спането по гръб в този момент е опасно. Съдовете се прищипват под тежестта на детето и майката, особено кухата вена. Ако вената бъде притисната, циркулацията ще бъде нарушена. Опасно е за плода със загуба на съзнание по време на сън и хипоксия..
 • Ако сте загрижени за сърбеж по корема, използвайте овлажнители или масла. Вземете специална козметика за майчинство.
 • В продължение на 30 седмици, както и преди, трябва да се придържате към правилната диета. По това време женското тяло и детето се нуждаят от протеини и сложни въглехидрати. Добавете пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти, морски дарове, риба, постно месо към ежедневната си диета.Трябва да се откажете от сладкиши и други храни, които повишават нивата на кръвната захар. Също така изключете от менюто грозде, зеле, пресен хляб, бобови растения и други храни, които могат да провокират газове. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на продуктите.Елиминирайте полуготовите ястия, продуктите трябва да бъдат подложени на продължителна топлинна обработка. Например измийте плодовете, но сушито и месото с кръв трябва да бъдат напълно изоставени. Също така, по време на бременност не се препоръчва да се злоупотребява с продукти, които могат да провокират алергии. Тези продукти включват мед, шоколад, хайвер..

Важно е да се храните редовно, за да не почувствате глад. В същото време порцията не трябва да е голяма, не се препоръчва да се яде преди лягане, а последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане.

30 седмици бременна

Какво се случва с бебето

На 30-та седмица от бременността се формират основните системи и органи, подобряването им продължава. Детето активно напълнява благодарение на мускулите и мастната тъкан, движи се, показва емоции. Външният вид все повече прилича на бебе:

 • на фона на активен растеж и съзряване на мозъка се образуват мозъчни извивки и канали, полагат се основите на психиката;
 • плодът вече е способен да запомня и изпитва нежно отношение;
 • теглото на детето се доближава до един и половина килограма, растежът е до 40 см;
 • очите могат да се фокусират и да реагират на светлина, въпреки че могат да виждат само много близки предмети;
 • подобрява се терморегулацията и намалява броят на тънките косми, покриващи кожата;
 • кожата става по-малко набръчкана и изгладена;
 • двигателната активност нараства, бебето може да хване предмета с пръсти;
 • хематопоезата накрая се появява в червения костен мозък, а не в черния дроб или далака;
 • имунната и дихателната системи са практически оформени;
 • детето вече реагира на вкуса на храната и сигнализира за това на майката;
 • по това време бебето обикновено заема позиция, предшестваща раждането;
 • сърдечната честота на плода е 140-160 на минута.

Развитие на близнаци

Когато са бременни с близнаци, плодовете по това време вече заемат определена позиция, от която ще започнат да раждат. Теглото на всеки от тях варира от 1000 до 1500 g, разликата в теглото може да достигне 300 г. При момчетата тестисите, като правило, вече се спускат в скротума и основните етапи на развитие са преодолени. Такива бебета са готови за самостоятелен живот по-рано, отколкото по време на бременност с един плод..

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

На 30 седмици бебето е почти напълно оформено и притесненията за това могат да останат в миналото. Мама свиква с детето, слуша го, забелязва периодите на сън и бодърстване, епизоди на активност и разтягане. Теглото на жената вече се е увеличило, а по-нататъшното му увеличаване ще се дължи главно на развитието на детето. През този период чувствата на мама могат да се променят..

Промяна на походката. Чрез увеличаване на теглото на плода и матката центърът на тежестта се променя и походката става малко „патица“. Това улеснява поддържането на баланс и движението с най-малко енергийни разходи. Няма нужда да се разстройвате, след раждането всичко бързо ще се възстанови. Упражненията за бременни жени помагат за поддържане на общия тонус.

Нарушения на съня. Хормоналният фон е станал по-стабилен, но сега вътрешните преживявания и тревожността на майката преди раждането оказват значително по-голямо влияние върху състоянието на нервната система и процеса на заспиване. Разходете се преди лягане, слушайте любимата си музика, гледайте филми и се настройте за щастлив резултат.

Промени в настроението. Дори разбирайки промените в настроението с ума, за жената е трудно да се справи с резки преходи от смях към сълзи. Опитайте се да не общувате с неприятни хора, намалете домашните си, отдайте се на любимите си хобита.

Болка при движение на плода. Движенията на бебето вече са чувствителни, то расте, понякога движенията могат да бъдат придружени от болка. В матката няма много място, но вече искате да се движите, така че успокойте детето, като погалите корема, спокойна мелодия или тих разговор с него.

Болки в краката. Натоварването на краката се увеличава не само поради задържане на течности и наддаване на тегло, но и поради промени в състоянието на хрущялите и костите. Явлението също е временно, ограничете времето, в което стоите на крака, когато си почивате, придайте на краката си повдигнато положение, в случай на силна болка, консултирайте се с лекар.

Болка в гърба. Гръбначният стълб се огъва поради изместването в центъра на тежестта и може да доведе до компресия на нововъзникващите нервни корени. Помощта в тази ситуация ще бъде носенето на превръзка, подходяща за гестационната възраст, както и сънят на майката в позицията на ембриона, тоест отстрани с колене, притиснати към гърдите. Накуцването или силната болка е причина да отидете на лекар.

Дискомфорт в корема. Възниква естествено поради увеличената матка и изместването на коремните органи спрямо обичайното им състояние. В допълнение, тя може да бъде свързана с активни движения на детето. Яжте диета, следете за движението на червата и търсете удобна позиция за почивка.

Диспнея. Когато диафрагмата се измести нагоре, обемът на гръдния кош намалява и жената може да се оплаче от задух. Ако това е свързано с физическа активност или допълнителен стрес, не се притеснявайте. В случай на диспнея в спокойно състояние е по-добре да се консултирате с лекар, за да не пропуснете възможни усложнения.

Метеоризъм. Чувството за подуване е неприятно и болезнено, причинено от натиск върху червата и нарушение на диетата. За да предотвратите подобни усещания, не преяждайте и не ограничавайте храни, които предизвикват ферментация: ръжен хляб, сурови зеленчуци. Ако метеоризмът Ви притеснява често, уведомете Вашия лекар.

Задържане на изпражненията. За съжаление, по това време често се открива, причината е натискът на матката върху червата. Ако не можете да се отървете от проблема, като коригирате диетата, увеличете физическата активност, следвайте медицинските препоръки..

Киселини в стомаха. Често по това време притеснява бременните жени. Усеща се зад гръдната кост и може да се удължи и дори с пристъпи на остра болка. Препоръчителен прием на храна на малки порции, физическа активност след хранене, ако е необходимо, лекарства, предписани от лекар.

Тежест в долната част на корема. Ако има кратки епизоди, няма нужда да се притеснявате. Тялото на жената се подготвя за раждането по този начин. При продължителна болка с появата на зацапващи секрети е необходим медицински преглед.

бебето съветва

Навикът на бъдещите майки да спят през деня може да повлияе на теглото на бебето. Учените стигнаха до този извод.

Чакането на бебе не винаги е спокойно, защото бъдещите майки имат толкова много да научат. И разбира се имат нужда от списък...

Плацентата превия е доста опасно отклонение. Какви са причините за това?

Медицински преглед

Когато се наблюдава в антенаталната клиника, лекуващият лекар назначава необходимите прегледи своевременно. Когато се появят медицински показания, бременната жена може допълнително да бъде насочена към тесен специалист.

 • Редовен преглед от акушер-гинеколог.
 • Терапевтът оценява готовността на майката за раждане и наличието на усложнения.
 • Зъболекар - за оценка на състоянието на устната кухина.
 • Окулист - при заболявания на органите на зрението или тежка късогледство.
 • Кардиолог - за по-възрастни майки или при наличие на хронична патология. Ако кръвното налягане се повиши по време на бременност, по-добре е да се консултирате.
 • Ако е необходимо, лекуващият лекар ще насочи към други специалисти.
 • Общ анализ на кръв, урина.
 • Кръв за група и Rh фактор.
 • Кръв за ХИВ и хепатит.
 • Биохимичен кръвен тест.
 • Намазка за цитология и флора.
 • Тест за толерантност към глюкоза за изключване на диабет.
 • Коагулограма за предварителна оценка на кръвозагубата по време на раждането.
 • Скрининг за полово предавани инфекции по показания.
 • Електрокардиограма.
 • Планиран ултразвук може да бъде насрочен за 30 седмици.
 • Ехография на коремни органи при наличие на оплаквания и индикации.
 • Ултразвук на бъбреците, особено ако жената има промени в урината или повишено кръвно налягане.
 • Фетална кардиотокография за оценка на сърдечната функция.
 • При наличие на хронична патология - допълнителни процедури.

Трудности при носене

На тридесетата седмица основните проблеми на жената вече са свързани с увеличаване на теглото, увеличаване на коремния обем и повишено натоварване на органите..

Активно разбъркване

Детето е пораснало, няма достатъчно място за него, следователно при движение може да има неприятни усещания до болезнени. Той вече не плува в околоплодната течност, но заема стабилна позиция за раждане. Ходете повече, запазете спокойствие и равномерно настроение, за да намалите симптомите.

Диспнея

Колкото повече наддаване на тегло, толкова по-често се появява този симптом. Органите на коремната кухина притискат диафрагмата, поради което вентилацията на белите дробове се влошава. Това явление е временно, но причинява неудобства. Дозирайте упражнения и почивка.

Ограничение на движението

Той се изразява не само в затруднено дишане, но и в невъзможността, например, да се изправи удобно от леглото поради тежестта в долната част на гърба. Ставаме бавно, първо се обръщаме от едната страна, после бавно спускаме краката си от леглото.

Запек

Проявява се чрез задържане на изпражнения, дискомфорт в корема. За да подобрите състоянието, следвайте диета; при тежки проблеми лекарят ще предпише лечение.
Подуване в краката. Поради повишен стрес върху периферните вени. Може да е признак на усложнения при бременност.

Болка в гърба

Физиологичното изкривяване на гръбначния стълб се променя, лумбалните корени са нарушени. Помагаме си, като носим превръзка и използваме правилната поза за сън. След разрешаването на бременността всичко изчезва бързо.

Снимки на 30 седмица бременна

Най-четени записи през седмица 30

Здравейте. Попаднах на тази статия в сайта rody.ru и я прочетох със сълзи от смях... Разсмях се ридаещо... Плача...

Какво да ям на кърмачка?

От разговор с кърмачки:
- Нямах особени проблеми с кърменето на бебето си, беше т...

Момичета, попаднах на много интересна статия. Ако го овладеете напълно, можете да научите много! :) Всички имаме лесни...

Формата на черепа и главата при новородено бебе. Друга характеристика на новороденото бебе е наличието на незначителен p...

↑ Периодът на бременността от 30 седмици е един вид крайъгълен камък, след който започва времето, напълно посветено на бъдещото бебе и бременна...

Какво да правим и какво не

Възможностите на мама по това време са ограничени от повишеното тегло и свързаните с тях проблеми, но грижата за себе си и позитивното отношение са изключително необходими..

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • Продължете да се занимавате редовно с гимнастика за бременни жени, която ще бъде показана в медицинско заведение.
 • Двигателната активност трябва да отчита гестационната възраст, да бъде плавна, без скокове и резки движения. Можете да ходите с темпо, да плувате в безопасни отворени резервоари, да се слънчеви бани.
 • Развлеченията могат да включват четене, гледане на филми, посещение на театър, потапяне в света на класическата музика.
 • Лекарства и хранителни добавки - само както е предписано от лекуващия лекар, тъй като не всички лекарства са разрешени по време на бременност.
 • Проверете артикулите и аксесоарите, подготвени за бебето. Лекарите препоръчват по това време да сте напълно готови за пътуване до болницата.
 • Поддържайте позитивно отношение към предстоящото раждане.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • Нарани се и се изложи на опасност. Не се препоръчва: активни спортове, скачане, вдигане на тежести или конни спортове.
 • Алкохолът и тютюнопушенето са противопоказани през този период. Оказвайки токсичен ефект върху организмите на майката и детето, те могат да провокират преждевременно раждане или да повлияят на развитието на бебето..
 • Не се препоръчват силен чай и кафе. Свиването на кръвоносните съдове може да повиши налягането при бременната жена и да наруши храненето на плода, което ще доведе до забавено развитие.
 • Препоръчително е да избягвате стреса и психологически травмиращите ситуации. Работещите майки обикновено излизат в отпуск по майчинство, така че бързането на работа няма да им се отрази. Но е важно семейството да защити спокойствието на бременната жена..
 • Измиването на пода у дома с ръце е по-добре да се остави за по-късно, не се препоръчва на селските жени да извършват градинска работа върху плевене или поливане, копаене или носене на пълни кошници.
 • Всички медицински процедури или лекарства само по предписание на лекар и в съответствие с показанията.
 • Пикантни или консервирани храни, пържени храни, деликатеси или кебап са нежелани.
 • Страничните продукти или полуфабрикатите няма да са от полза нито за майката, нито за детето.

Правилното хранене

За най-положителен ефект от храната е препоръчително да се следват препоръките на диетолозите и лекарите.

През 30-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Честота на хранене 5-6 пъти на ден на малки порции, без дълги почивки.
 • След хранене не си лягайте за 20-30 минути, ограничете приема на храна през нощта.
 • Важно е да се поддържа правилното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати в диетата, защото всеки елемент от храната е важен и здравословен..
 • Термичната обработка на продуктите е за предпочитане под формата на готвене, печене или задушаване; пържени или приготвени на скара храни не се препоръчват.
 • По-добре е да ядете прясна храна без люти подправки и много сол.
 • Яжте достатъчно зеленчуци и неподсладени плодове, за да предотвратите храносмилателни разстройства и запек.
 • Ако бременна жена не приема витаминни комплекси, се препоръчва да коригирате диетата, за да снабдите тялото с необходимите витамини и минерали.
 • Най-добре се избягват прости въглехидрати като кифли, конфитюри, сладки напитки и сладолед. Здравословните сложни въглехидрати се съдържат в зърнените култури, пълнозърнестия хляб, зеленчуците и зърнените храни..
 • Млечните продукти са необходими в диетата за правилното развитие на скелета на плода и предотвратяване на усложнения при бременна жена.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Приемайки храна, бременната жена вече запознава детето с определени вкусове, учи го да се храни правилно. Тоест дори в утробата се поставят определени зависимости, които трябва да се вземат предвид при съставянето на диета..

За профилактика на заболявания и успешно завършване на бременността се препоръчва:

 • дневен прием на зърнени храни от различни зърнени култури с добавка на ядки, сушени плодове или стафиди като източник на сложни въглехидрати;
 • достатъчно количество риба в храната като доставчик на пълноценни протеини, омега 3 и 6 мастни киселини, йод и бром;
 • мляко и продукти от него за поддържане на оптимално ниво на калций и витамини от група В, мазнини и протеини в организма;
 • продукти от птиче или телешко месо доставят желязо, микроелементи и витамини в тялото;
 • органични зеленчуци и плодове;
 • разрешени са някои храни, като шоколад, цитрусови плодове, морски дарове, но само сутрин.

30 седмици бременна: какво се случва с плода и как изглежда

На 30-та седмица от бременността майката натрупва хронична умора, която възниква от постоянна липса на сън, увеличаване на натоварването на вътрешните органи и цялото тяло като цяло. Сега една жена трябва да бъде търпелива, защото много скоро ще се срещне с детето си. Междувременно нека разберем какво се случва с мама и бебе по това време..

 1. 30 акушерски седмици - колко месеца са необходими?
 2. Как се променя детето ви
 3. Външни промени
 4. Как се развива нервната система
 5. Какво се случва с вътрешните органи
 6. Жизнеспособност на бебетата, родени на 30 седмици
 7. Какво чувства мама
 8. Причини за болка
 9. Корем и матка
 10. Снимки коремчета
 11. Изписване на 30 седмица
 12. Храносмилателни проблеми
 13. С какви проблеми може да се сблъска мама на 30-та седмица
 14. Ние броим движенията
 15. Какви тестове се преминават през този период
 16. Ултразвук на плода на 30 гестационна седмица
 17. В какви ситуации трябва да отидете на лекар
 18. Как да лекуваме настинка през третия триместър
 19. Тренировъчни контракции: какво е това
 20. Препоръки за бременни жени
 21. Принципи на хранене през третия триместър
 22. Физическа дейност
 23. Видео

30 акушерски седмици - колко месеца са необходими?

Тридесет акушерски седмици са седем месеца и половина. Спомнете си, че лекарите в своята практика използват метода за акушерско броене. Тук началото на бременността се взема от първия ден на последната менструация..

За разлика от акушерството, ембрионалният период се изчислява директно от деня на зачеването, тоест сливането на мъжките и женските клетки. Ако говорим за ембрионален период, то сега жената има точно седем месеца.

Подробен календар на бременността с описание на всички седмици можете да намерите тук.

Как се променя детето ви

На 30-та седмица от бременността бебето вече много прилича на новородено, само с малко телесно тегло. По това време повечето бебета се поставят с главата надолу, което се счита за оптималната позиция за раждане. Дърпанията на бебето стават все по-уверени всеки ден.

Ако на този етап се диагностицира седалищно представяне при жена, тоест детето е със задни части или крака надолу, тогава вероятността от неговото независимо преобръщане не е толкова голяма, колкото през втория триместър. Доста големият размер на бебето вече не му позволява самостоятелно да променя положението в корема на майка си.

Външни промени

На 30 седмици бебето тежи приблизително 1500-1600 g, а височината му е до 40-42 см. Момчетата по правило са с 200-250 по-тежки от момичетата.Растежът също е по-нисък с няколко сантиметра. Как се променя бебето:

 • Кожата на малкото дете става розова, капилярите практически не се виждат върху нея.
 • По тялото се появяват отоци, характерни за новородените.
 • Космите по главата вече не приличат на пух, сянката им става по-тъмна. Тази промяна се обяснява с началото на производството на пигмент в тялото, който е отговорен за цвета на косата и кожата.
 • Веждите на бебето вече са разположени на анатомичното си място, ресничките се виждат ясно.
 • Ушите все още са меки, но след 1-1,5 месеца ще станат по-твърди и няма да се издуват..
 • Момчетата имат чист пенис, момичетата имат клитор.
 • На 30 седмици малкото дете е огънато. Краката му са свити към корема, а ръцете са в гърдите. Тази позиция му улеснява да бъде в утробата, защото сега бебето е доста тясно.

През цялото си свободно време от сън бебето прави гримаса, играе си с пъпната връв, прозява се, докосва тялото си с ръце, присвива очи от светлината, хълца, поглъща околоплодната течност.

Безцветният пух, който покриваше цялото му тяло, постепенно изчезва. Количеството грес, подобно на сирене, също значително намалява. Беше необходимо да се предпази деликатната кожа и на 30 седмици остава само на места, които са обект на триене (в слабинните гънки, подмишниците, на врата на детето).

Как се развива нервната система

Централната нервна система на плода на 30 седмица преминава през големи промени. Процесите в мозъка не спират нито за минута. Всеки ден уменията и способностите на трохите се увеличават, а движенията стават по-осъзнати.

По това време мозъчната кора се формира активно. Свивките и каналите вече са положени, но мозъкът продължава да се развива. Електрическите потенциали на мозъка са ясно записани, характерът им придобива редовност. Ежедневно се формират нови невронни връзки. Сега техният брой се доближава до 250 хиляди в минута. Мозъкът все повече контролира органите и системите на малкия човек. В резултат на това бебето на 30-та седмица от бременността вече има много рефлекси. Той смуче пръст, поглъща околоплодната течност, хваща пъпната връв с ръце, бута с крака.

Всеки ден бебето тренира белите дробове, като поглъща околоплодни води. На този етап тактилните рецептори са добре развити. Ако нещо докосне корема, плодът го покрива с ръце. Сега има активно развитие на областите на мозъка, отговорни за логическото мислене, разпознаването на речта и анализа.

Слуховите органи на 30 гестационна седмица също са добре развити. Бебето слуша сърдечния ритъм на майка си, къркоренето на червата, а също така улавя звуци, идващи отвън - гласовете на хората, музиката, почукванията. По това време малкото дете е в състояние да различава гласовете на роднини от непознати.

След като жената е изяла нещо сладко, бебето с радост поглъща околоплодните води. Обратната реакция се наблюдава, ако момичето яде нещо кисело или пикантно.

Какво се случва с вътрешните органи

Установяването и формирането на вътрешни органи е завършено на етапа на ембриона. На 30 гестационна седмица всички органи само увеличават размера си. Пулсът на този етап е 140-160 удара в минута. Малък орган изпомпва около 20 литра кръв на ден. Цялата сърдечно-съдова система вече е добре развита.

Бъбреците са активни. Сдвоеният орган отделя около 500 ml урина на ден. Храносмилателната система функционира напълно. Инсулинът се произвежда в панкреаса, а жлъчката - в жлъчния мехур. Сега е важно да запомните, че ако мама яде много сладко, кисело, пикантно или солено по време на бременност, това ще увеличи натоварването не само върху тялото й, но и върху органите на бебето.

Червата постоянно се свиват. В него се натрупва меконий - оригиналните изпражнения. Състои се от жлъчка, епителни клетки и частици от оръдие, паднало от тялото на бебето. Първото изхождане ще се случи след раждането на малкия човек..

Белодробната тъкан се формира активно. Алвеолите са почти оформени и в тях се натрупва важно вещество - сърфактант. Благодарение на него бебето ще може да диша напълно след раждането. Недостатъчното повърхностноактивно вещество може да доведе до остра дихателна недостатъчност и смърт, дори при доносени бебета.

Жизнеспособност на бебетата, родени на 30 седмици

Бебетата, родени на 30 гестационна седмица, имат всички шансове да оцелеят. В допълнение, такива бебета бързо наддават на тегло и доста скоро настигат връстниците си в развитие. Разбира се, за това малко човече, което е родено преждевременно, се нуждае от компетентна медицинска помощ..

Ако мама е родила на 30 седмици, бебето се счита за недоносено. Сега най-голямата заплаха за живота му е белодробна недостатъчност и хипотермия на трохите поради недостатъчен мастен слой върху тялото.
Съвременните кувьози - кувьози - помагат да се оставят такива бебета. Те създават специални условия за детето със стабилна температура, влажност на въздуха и кислород. Такива кани се използват, когато бебето е малко (до 1700 g). Ако бебето тежи повече от 1700 g и дробовете му са способни да дишат, то се поставя в специално отопляемо легло. Тук той ще остане, докато не качи 2 кг..

Изписването от родилния дом на недоносено бебе се извършва само в случаите, когато животът на новороденото не е в опасност. В този случай такива трохи ще се нуждаят от наблюдение от невролог, което е свързано с чести усложнения от страна на нервната система при недоносени бебета.

Прочетете всички подробности за развитието на децата по месеци от раждането до една година в нашата статия..

Какво чувства мама

Като правило, нови усещания и признаци не се появяват на 30 седмица при успешна бременност. Момичето продължава да се притеснява от дърпащи болки в долната част на корема, лошо храносмилане, често уриниране и някои други симптоми, за които ще говорим по-нататък в статията.

Причини за болка

В лумбалната област могат да се появят болезнени усещания, често долната част на корема на майката се дърпа, матката изглежда вкаменена, срамната кост или целият перинеум боли. Всички тези чувства се считат за физиологични норми. Болката е свързана с разтягане на мускулите на матката, изместване на вътрешните органи, преразпределение на товара върху гръбначния стълб.

Ако болката е лека и отшумява сама, не се притеснявайте. Трябва да отидете в болницата със силни болкови усещания и тяхното постоянно нарастване. Факт е, че подобни усещания могат да показват началото на раждането и преждевременното раждане..

Корем и матка

Височината на дъното на матката на 30 седмици трябва приблизително да съответства на гестационната възраст и сега да бъде около 30 см. Този параметър се измерва от срамната става до най-високата точка на гениталния орган.

Понякога не отговаря на нормата, която може да зависи от следните фактори:

 • особености на конституцията на тялото;
 • пълен пикочен мехур преди измерване;
 • бременност с близнаци или тризнаци;
 • патология на околоплодната течност (полихидрамнион или олигохидрамнион);
 • наличие на миома на матката;
 • напречно или друго ненормално местоположение на плода.

Каква трябва да бъде обиколката на корема при 30 седмици от бременността, може да се види в таблицата.

Тук много зависи и от фактори като скоростта на наддаване на тегло, конституцията на тялото на майката, броя на плодовете и местоположението им в утробата..

Снимки коремчета

На тези снимки можете да видите как изглеждат коремчетата на различни момичета по това време..

Формата и размерът на корема зависи от индивидуалните характеристики на бременната жена, местоположението на бебето в утробата, количеството на околоплодните води и други характеристики.

Изписване на 30 седмица

По естеството на секрета, отделян от влагалището, човек може да подозира много проблеми с мама. Обикновено отделянето е лигавично, без мирис. Ако върху бельото се наблюдават кафяви, жълти, зеленикави петна или тайна с друг патологичен цвят, трябва да информирате Вашия лекар за това..

Друг опасен признак е водното отделяне. Те показват изтичане на околоплодна течност. Намаляването на налягането на плацентата може да доведе до инфекция на бебето и преждевременно раждане. Ако се появят мокри петна по бельото, свързването с предродилната клиника трябва да бъде незабавно.

Храносмилателни проблеми

Често на 30-31 седмица от бременността се наблюдават диспептични разстройства при мама. Има нарушение на храносмилането поради намаляване на метаболитните процеси, както и изместването на вътрешните органи от нарастващата матка. Какви симптоми могат да се появят при жена с нарушение на стомашно-чревния тракт:

 • гадене;
 • киселини в стомаха;
 • метеоризъм;
 • запек или, обратно, диария.

По това време не трябва да се повръща, тъй като токсикозата вече е изостанала. Този симптом показва хранително отравяне или други здравословни проблеми. Можете да се справите с дискомфорта, като следвате правилното хранене. За това се препоръчва да се изключат от менюто продукти, образуващи газ, пушени, пикантни, твърде солени продукти. Трябва да пиете достатъчно вода на ден. Течността е необходима за нормализиране на чревната подвижност.

Вечер не преяждайте твърде много. Преяждането негативно се отразява на храносмилателния тракт. По-добре да изпиете чаша топло мляко, нискомаслено кисело мляко и кефир. Ако имате силно чувство на глад, можете да ядете салата или ябълка..

Научете повече за храненето по време на кърмене през първите месеци на кърмене сега. Прочетете нашата статия.

С какви проблеми може да се сблъска мама на 30-та седмица

Тридесет седмици бременност вече е домашният участък за една жена. Сега мислите за среща с детето й не я напускат, защото моментът на раждането наближава всеки ден. Въпреки факта, че бебетата, родени по това време, често оцеляват, човек не трябва да губи бдителност. Сега момичето и детето й са изправени пред много опасности. Това са държавите:

 • Къса шийка на матката. Обикновено шийката на матката по това време трябва да бъде около 2 см. Ако е съкратена, съществува заплаха от прекъсване на бременността.
 • Ниска плацентация. Ниското разположение на плацентата влияе негативно на процеса на раждане. Това състояние може да причини кислороден глад на плода, тъй като има по-малко кръвоносни съдове в долната част на матката..
 • Седалищно предлежание на плода. При седалищно представяне на детето процесът на раждане се нарушава, има заплаха от разкъсване на перинеума и наранявания на матката. Понякога при тази патология доставката се извършва чрез цезарово сечение.
 • Повишен тонус на матката. Хипертоничността увеличава заплахата от преждевременно раждане. При висок тонус на матката жената трябва да е в болница за съхранение.
 • Висока или ниска вода. Нарушаването на количеството околоплодна течност влияе негативно на съществуването на бебето. В същото време, както твърде малкият, така и твърде големият обем околоплодни води могат да причинят вреда..

Последиците от тези условия могат да бъдат най-негативни..

Ако се открие патология при бременна жена на 30 седмици, се изисква внимателно медицинско наблюдение и прилагане на всички медицински препоръки.

Ние броим движенията

На 29-30 седмица от бременността бебето в утробата изтласква малко по-рядко от преди. Това се дължи на факта, че всеки ден има все по-малко място за него в матката. По това време плодът вече не може да се срива толкова активно, следователно той се изтласква само от ръцете и краката си. Сега мама забелязва, че някои движения стават доста болезнени..

Необходимо е да се обърне внимание, ако бебето внезапно се успокои или започне да се движи твърде активно. Това не се отнася за периоди на сън, защото по това време малките може да не се чувстват 3-4 часа. Жената трябва да бъде внимателна към сътресенията, защото по този начин бебето комуникира с нея.

Обикновено движенията трябва да бъдат от следния характер:

 • По време на будността на бебето, под наблюдение в продължение на един час, детето трябва да се движи поне 6 пъти.
 • В продължение на 6 часа мъничето трябва да се движи поне 10 пъти.
 • В рамките на 12 часа бебето трябва да се движи около 24 пъти..

Разбира се, броят на тласъците може да зависи от настроението и храненето на майката. Например, ако бременна жена е яла нещо сладко, плодът може да се движи по-активно. Освен това движенията могат да зависят от естеството на самото бебе..

Какви тестове се преминават през този период

На тридесетата седмица от бременността мама трябва редовно да посещава предродилната клиника и да прави всички предписани изследвания. По правило през този период се изисква да ходите в болница веднъж на 2 седмици. При преглед лекарят оценява следните критерии:

 • качване на тегло;
 • артериално налягане;
 • коремна обиколка;
 • височината на маточното дъно;
 • пулс при бременна жена;
 • сърдечен ритъм на плода.

Освен това скринингът включва общ анализ на кръв и урина, кръв за захар. Ако има оплаквания, списъкът с изследвания може да включва вагинална цитонамазка, ултразвук или кръвен тест за инфекции.

Ако наддаването на тегло на 30-та седмица е твърде бързо и сте натрупали много излишни килограми, Вашият лекар може да препоръча да се подложите на диета с ограничено въглехидрати. При липса на противопоказания е необходимо да се извършва гимнастика за бременни жени, да се ходи по-често на чист въздух.

Важен показател се счита за хемоглобин в кръвта. Обикновено по това време тя трябва да бъде 110-140 грама на литър. Ако например хемоглобинът на мама е 109 и по-нисък, вече говорим за намаляване на този показател.

Ултразвук на плода на 30 гестационна седмица

На снимката можете да видите как изглежда малкото дете по това време в корема на майката. Модерният 3D ултразвук ви позволява да разгледате дори чертите на лицето на бебето.

Ултразвуковото сканиране помага да се идентифицират много от проблемите, с които момичетата се сблъскват по време на бременност. Какво гледат на ултразвук:

 • има ли скъсяване на шийката на матката (при тази патология често се използва специален поддържащ пръстен - песар);
 • местоположение на плацентата и плода в утробата. Ако се установи, че плацентата е разположена ниско, говорим за нейното представяне;
 • дебелината и степента на стареене на плацентата. Някои майки са диагностицирани с преждевременното съзряване на мястото на детето;
 • дали кръвотокът в пъпната връв не е нарушен;
 • количеството на околоплодната течност. Ако полихидрамнионът или олигохидрамнионът е умерен, не се изисква специално лечение;
 • размера на мозолистото тяло;
 • дали има пролапс на околоплодната течност;
 • сърдечна честота на плода;
 • детска дейност.

Всичко това са важни критерии за успешното развитие на бременността на 30 седмици. Когато се открият определени патологии, лекарят решава вида на борбата срещу тях. Ако показателите са нормални, мама трябва да се настрои на позитивно настроение и да изчака среща с бебето си.

В какви ситуации трябва да отидете на лекар

Когато носите бебе, е много важно да знаете ситуациите, в които една майка трябва спешно да посети лекар. Помислете за тревожните симптоми:

 • настинка с висока температура;
 • момичето е болно, замаяно;
 • стомашни болки;
 • обрив се появи по тялото;
 • краката и другите части на тялото са подути;
 • плодът започна да се движи твърде активно или, обратно, недостатъчно;
 • Мама получи безсъние, слабост;
 • повишено или намалено кръвно налягане;
 • се появи кърваво отделяне;
 • контракциите са започнали или водата се е оттеглила.

Всички тези симптоми не трябва да се пренебрегват..

Когато се появят, жената трябва да се консултира с лекар, за да открие причините за патологичното състояние.

Как да лекуваме настинка през третия триместър

ARVI или обикновена настинка на 30 седмица от бременността вече не са толкова опасни за мама и бебе, но трябва да се лекуват безотказно. Какви признаци показват вирусна инфекция:

 • възпалено гърло;
 • имаше кашлица;
 • развита назална конгестия;
 • главоболие;
 • повишена телесна температура.

След като сте открили такива симптоми в себе си, не можете да се самолекувате. Оптималното решение в тази ситуация е да отидете в болница. За първа помощ можете да използвате прости съвети. И така, какво да правите у дома:

 • Обилната, кисела напитка ще помогне за намаляване на температурата. Парацетамол е разрешен и по време на бременност.
 • При мускули и главоболие можете да приемате Папаверин.
 • Медът или обикновените таблетки от мента ще помогнат за премахване на болки в гърлото..
 • На мама се препоръчва да лежи повече, да пие витамини.
 • Запушването на носа може да се облекчи чрез зачервяване. За това се препоръчва използването на физиологичен разтвор или билкови отвари..

Ако температурата се повиши до 38 градуса и повече, трябва да се обадите на линейка или сами да отидете в болницата.

Тренировъчни контракции: какво е това

30-та седмица от бременността е доста дълъг период, през който жената вече е успяла да се запознае с така наречените фалшиви контракции. Сега плодът вече е слязъл и тялото активно се подготвя за процеса на раждане. Фалшивите или тренировъчните контракции обикновено не представляват заплаха за майката и плода. Те се различават от истинските по липса на нарастване на интензивността и редовността..

Ако едно момиче изпитва спазми, трябва да изчисли точно интервала между тях. При фалшиви контракции болезнените усещания отшумяват сами. В случай, че болката се увеличава и интервалът между тях намалява, жената трябва незабавно да отиде в болницата.

Прочетете повече за фалшивите и истински битки в нашата статия..

Препоръки за бременни жени

През тридесетата седмица на бременността жената носи огромна отговорност за здравето си и живота на бебето си. Сега е изключително важно да се спазват всички медицински препоръки. Те включват:

 • Задължително посещение в антенаталната клиника и доставка на всички необходими изследвания.
 • Внимателно спазване на инструкциите на специалист при прием на определени лекарства, отказ от самолечение.
 • Правилна грижа за тялото. На 30 седмици коластрата вече се отделя от гърдата. Вече трябва да се използват подложките за сутиен. Кожата в корема трябва редовно да се овлажнява с кремове и масла.
 • Ако зъб боли, не можете да забавите посещението при зъболекар. Същото се отнася и за посещения при други специалисти..
 • По-добре е да не летите със самолет сега. Пътуването се препоръчва да се отложи.
 • Ако гинекологът е забранил секс, този съвет не може да бъде пренебрегнат. Понякога интимността може да провокира дори преждевременно раждане..

Отзивите на много майки на 30-та седмица от бременността показват, че спазването на всички съвети на лекаря значително увеличава шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

Принципи на хранене през третия триместър

В последния триместър на бременността бебето вече не расте толкова интензивно, както в предишни периоди. Апетитът на мама вече утихна и токсикозата вече не я притеснява. Въпреки това е абсолютно невъзможно да забравите за правилното хранене..

Нека да разгледаме какви принципи трябва да се спазват в храненето на 30-та седмица:

 • Храненето трябва да става на малки порции 5-6 пъти през целия ден.
 • Не можете да преяждате. Това може да причини киселини, метеоризъм, гадене и други неприятни симптоми..
 • Препоръчително е да включите голямо количество зеленчуци, плодове и билки в диетата..
 • На масата трябва да има млечни и ферментирали млечни продукти.
 • Месото и рибата трябва да бъдат добре приготвени. Сега е нежелателно да се ядат рула, суши и други ястия със сурова риба и месо.
 • Трябва да пиете 1,5 литра вода на ден, ако няма противопоказания за това.
 • Алкохолът, содата и много кофеин също трябва да се избягват..
 • Не можете да ядете много пикантно, кисело или прекалено солено.
 • За готвене е най-добре да изберете методи като задушаване, варене и печене без много масло..

Препоръчително е да купувате продукти в специализирани търговски обекти. Трябва да откажете да посещавате съмнителни магазини и спонтанни пазари. Преди да ядете зеленчуци и плодове сурови, те трябва да бъдат добре измити под течаща вода..

Цялата информация за кърменето през първите месеци на кърмене можете да намерите тук.

Физическа дейност

Насърчава се физическа активност при липса на заплаха от прекъсване на бременността на 30 гестационна седмица. Ако мама се е записала в специална спортна секция, треньорът ще избере упражненията. У дома е важно да запомните просто правило - не можете да се уморявате прекалено.

Дори няма значение дали правите някакви упражнения, или просто ходите или правите някаква домашна работа. Всяко движение ще бъде полезно сега. На 30-та седмица лекарите препоръчват ежедневно да се правят упражнения на Кегел. Контракцията на мускулите на перинеума ще помогне не само да улесни трудовия процес, но и да се възстанови по-бързо след раждането на бебето.

Не забравяйте, че вдигането на тежести и всяка друга тежка физическа активност е строго забранено през третия триместър на бременността. Те могат да провокират преждевременно раждане..

Видео

Нашият видеоклип ще ви помогне визуално да разберете какво се случва с бебето и майката на 30-та седмица от бременността.