Калкулаторът за бременност ще ви помогне да определите гестационната възраст и датата на раждането. "

Бъдещо бебе на 30 седмици бременност


На 30-та седмица плодът вече е много, много активен: той плава в околоплодните води, като постоянно се затопля. Дори когато спи, стиска юмруци, „свива рамене“, мръщи се. И вече, докато е буден, той непременно се усеща: той се простира с голяма сила, изправя ръцете и краката си, обръща се. Тези движения са осезаеми, но не прекалено груби. Ако изведнъж се почувства неудобно, когато майка му е уморена или е в стая, пълна с дим, картината се променя: сега той се движи интензивно, рязко, взискателен. Силното треперене на плода винаги трябва да предупреждава, въпреки че е възможно това да покаже неговия темперамент.


Опитните лекари по това време, според сърдечната честота, могат да се опитат, макар и не сто процента, да определят пола на детето. Разбира се, в наше време, когато има ултразвуково сканиране, това е без значение, но все пак интересно: сърдечните ритми на момчетата и момичетата са малко по-различни. Момчето е спокойно и рядко: дебело. дебел. дебел. За момиче - по-често и "по-емоционално": чук-чук-чук.


Хлапето вече има много прилична представа за заобикалящата го среда. По-рано мислехме за утробата като за напълно тъмно място, но в действителност не е така. Нивото на осветеност в матката силно зависи от осветеността на средата, в която се намира бременната жена. Така вашето мъниче е запознато с усещането за светлина и тъмнина.


Дължината на плода на 30 гестационна седмица е 35 см, тегло 1100 г. Тънката кожа е зачервена и покрита със смазка, подобна на сирене. В случай на преждевременно раждане в този период, новородено без съпътстваща патология с внимателна професионална грижа може да оцелее.

Бъдеща майка на 30 седмица от бременността


От 30-та седмица на бременността, работеща жена има право на пренатален отпуск. Имаше време, когато беше дадено по-късно, но наблюденията показаха: активна работа през този период, физическо и психическо претоварване може да провокира преждевременно раждане. В края на краищата тялото вече изпитва колосален стрес. Матката е разположена толкова високо, че диафрагмата притиска сърцето и дори променя позицията си в гърдите - „лежи“ сякаш напречно. Затруднено дишане, което се проявява с леко задух.


На 29-32 седмици детето все още се нуждае от много хранителни вещества, витамини и минерални соли. Всичко това се доставя от майчиния организъм. Затова почивката е най-добре да се използва за релаксация. Не губете свободните си дни за увеличени домакински задължения около къщата, не започвайте ремонти или генерално почистване, не се „събаряйте от краката си“, обикаляйки магазините. Макар да лежиш по цял ден, разбира се, също не е необходимо. В името на безопасна бременност трябва да се движите! Ако тихите разходки на чист въздух вече са ви станали навик, точно това ви трябва.


Много жени се притесняват от запек, подуване на корема - силно метеоризъм. Само рационалната диета ще помогне. Все още не се нуждаете от храни, които причиняват образуването на газове - грозде, прясно зеле, грах, други бобови растения, прясно мляко, изобилие от мек бял хляб, кифлички, сладкиши.


Но бебето наистина ще хареса, ако всеки ден изяждате по 100-200 г сурови моркови с настъргана ябълка и лъжица заквасена сметана. Подсирено мляко, ферментирало печено мляко, кефир са полезни. Сушени плодове на пара нормализират добре работата на червата. Но не приемайте лаксативи. В последния триместър на бременността те могат да провокират контрактилна активност на матката и да причинят преждевременно раждане..


Използвайте прост, доказан инструмент. Вземете в равни количества сушени кайсии, стафиди, смокини и сини сливи, измийте добре, подсушете и след това преминете през месомелачка. Поставете сместа в буркан с капак и охладете. Започнете закуска, обяд и вечеря със супена лъжица от тази смес. Можете да го пиете с вода. Първите два дни не очаквайте специален ефект, но след това всичко ще се получи.


До 32-та седмица на бременността бебето обикновено ще бъде в положение, което ще остане до раждането. По-често той лежи с главата надолу, тази презентация се нарича презентация на главата. Но ако е обърнал седалището си към шийката на матката, това е седалищната или тазовата форма. Лекарите го приписват на патологичен синдром, тъй като е трудно да се роди дете (и често невъзможно без специални акушерски грижи). Но по това време плодът все още може да промени позицията си..


Правете упражнения за седалище, за да помогнете на бебето да се преобърне с главата надолу..


Когато бебето обърне глава надолу (това е ясно видимо на ултразвука), трябва незабавно да поставите превръзката - закупете я предварително в аптеката. Той ще поддържа предната коремна стена на корема и ще поддържа плода в желаното положение.


Започвайки от 30-та седмица на бременността, на бъдещите майки не се препоръчва да спят и почиват по гръб, за да се избегне появата на синдром на долната куха вена. Този синдром се причинява от повишаване на маточното налягане върху долната куха вена (долната куха вена е разположена под увеличаващата се бременна матка) - основният колектор, през който венозната кръв се издига от долните крайници и долната част на тялото към сърцето и следователно венозното връщане на кръвта към сърцето намалява. има понижаване на кръвното налягане (при рязко понижение настъпва припадък).


Компресионният синдром на долната куха вена може да се прояви чрез безпокойство, чувство на задух, учестено дишане, световъртеж, потъмняване в очите, бледност, изпотяване, тахикардия (повишен сърдечен ритъм). Най-често синдромът се проявява при многоводие, бременност с голям плод, с хипотония (ниско кръвно налягане), при многоплодна бременност, както и при малки бременни жени. Обикновено не се изисква специално лечение. В случай на синдром на компресия на долната куха вена е достатъчно веднага да се обърнете отстрани. Трябва да знаете, че при изразено продължително компресиране на долната куха вена, маточният и бъбречният кръвоток намалява, бебето е по-малко снабдено с кръв и хранителни вещества. Възможни усложнения като преждевременно отлепване на плацентата и разширени вени на долните крайници, остра и хронична фетална хипоксия.


Докато остава още много време преди раждането, имате възможност внимателно да проучите рейтинга на родилните болници и да направите избор в полза на едно или друго майчинство. И за да определите по-ясно критериите за подбор за себе си, е полезно първо да изготвите план за доставка.

Бременност 30 седмици

30 седмици бременна колко месеца?

Седмица 30 е много време. 30 седмици отбелязват 8-ия месец от бременността, мама се приближава все повече и повече до значителен етап, който ще раздели живота й на две условни части - преди и след раждането на бебето. Междувременно, на 30 седмици, бебето все още се развива в корема, продължава тримесечието и започва нов етап за жената: етап на още по-„тясна“ комуникация с детето си. В края на краищата, точно през 30-та седмица от бременността, майка обикновено вече има отпуск по майчинство, през който ще може да се посвети изключително на любимото си бебе, докато бебето не се роди.

Според природните закони 30-та седмица все още не е никак "подходяща" за раждането на бебе. Ако обаче по някаква причина раждането настъпи на 30 седмици, в този случай те ще бъдат наречени недоносени и бебето ще оцелее с почти 100% вероятност..

Въпреки че в идеалния случай тя все още трябва да се развива в утробата на майката, всички най-основни животоподдържащи системи и органи на бебето вече са готови да функционират сами: дихателната система е оформена, ръцете, краката и гениталиите са на мястото си, очите се отварят, бъбреците и червата работят. Разбира се, за кърменето на бебе ще ви е необходим достатъчен професионализъм на медицинския персонал и специално оборудване, но в повечето случаи, при своевременна реакция, бебе, родено през 30-та седмица от бременността, има всички шансове за оцеляване.

Плод на 30 гестационна седмица

В крайна сметка сега бебето е достатъчно голямо - пораснало е с повече от 40 см; бебето е натрупало определено количество подкожна мазнина и тежи като цяло около 1300-1500 г. В същото време белите дробове на бебето отсега нататък самостоятелно произвеждат специално суфрактиращо вещество, което им пречи да се слепват по време на издишване. Вярно е, че подобряването на дихателната система все още трябва да продължи вътреутробно.

Както и развитието на мозъка, върху който все повече се определя релефът на жлебовете и извивките. Нервната система на бебето също започва постепенно да се „включва“: функционират нервните клетки, образуват се нервни влакна, около които едновременно се образува защитна миелинова обвивка.

Кожата на бебето, макар и набръчкана, бавно се изглажда. Бебето все още е покрито със защитна смазка, но оригиналният лануго пух започва постепенно да изчезва. Въпреки че много бебета все още се раждат със светла и деликатна растителност по телата си, в този случай ланугото ще изчезне през първите седмици след раждането на бебето.

На 30-та седмица от бременността черният дроб на бебето върши много „работа“ - работата по натрупване на желязо за снабдяване на бебето с кръвни клетки през първата година от живота. Сърцето на бебето бие ясно и ритмично, което е интересно: за момчетата е по-спокойно и премерено, за момичетата е по-бързо и по-хаотично.

Плодът на 30-та седмица от бременността има все по-малко място в матката за движение, в повечето случаи той вече е заел позицията, от която ще се появи по време на раждането (обикновено предлежанието на главата). Поради ограниченото пространство в утробата на майката, бебето се държи относително спокойно в корема - резки и силни удари трябва да предупреждават майка му. Но детето активно прави гримаса: присвива очи, мръщи се, прозява се, усмихва се, мига. Между другото, очите на трохите вече са отворени и той е в състояние да реагира на ярка светлина, проникваща в корема на майката отвън.

Анализи

За да се контролира нормалният ход на бременността и да се елиминират заплахите за развитието на плода, ще са необходими някои тестове на 30 седмица от бременността. Отсега нататък посещението при лекар е веднъж на всеки две седмици. Ще трябва да преминете цитонамазка за флора, кръвни тестове за ХИВ и Rh фактор.

Необходимо е също да се премине „традиционното“, което вече е станало обичайно, анализ на урината - за проследяване на функционирането на бъбреците и отделителната система като цяло. Измерването на налягането, коремната обиколка и височината на матката става редовно. Също така, лекарят ще изслуша сърдечния ритъм на плода, ще определи неговата позиция.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

При навременна регистрация, повторно планирано ултразвуково сканиране обикновено е планирано на 32 седмици. Понякога обаче се прави ултразвук на 30 седмица от бременността - най-подходящият период се счита от 30 до 32 седмици.

Целта на ултразвука през 30 гестационна седмица е все същата: да се следи нормалното развитие на бебето. Така че, с ултразвуково изследване, специалист определя скоростта на растеж на плода, състоянието на околоплодните течности и плацентата, положението на плода в матката. Също така, ултразвукът на 30 гестационна седмица може да помогне за идентифициране на малформации, които се определят само по това време - чревна обструкция, запушване на пикочните пътища, сърдечни дефекти.

Паралелно с ултразвуково сканиране на 30 седмица от бременността, на майката може да бъде назначено допълнително проучване, наречено доплеметрия. Доплер изследване позволява да се оцени интензивността на маточно-плацентарния кръвен поток и плюс фетоплацентарния кръвен поток.

Стомах

Според растежа на плода коремът на майката също расте - коремът на 30-та седмица от бременността вече е нараснал до значителен размер, като постепенно се отразява на походката на майката. Коремните мускули вече са много слаби и разтегнати, затова трябва да бъдете много внимателни. Така например, внимателно станете от леглото: преди да станете, препоръчително е първо да се преобърнете на ваша страна.

Кожата на корема става все по-опъната, което увеличава риска от стрии. За да предотвратите този естетически дефект, който силно разстройва жената и е труден за отстраняване след раждането, трябва редовно да използвате специални кремове или гелове за стрии за бременни жени. За същата цел растителните масла са перфектни - зехтин, бадем, цитрусови плодове.

Матка

Матката се увеличава още повече на 30 седмица от бременността, на този етап тя се намира на около 10 см над пъпа, разстоянието от срамната симфиза се увеличава до 30 см.

В такъв дълъг период от време матката често вече се подготвя самостоятелно за раждане, като от време на време се свива с минимална болка. Това са така наречените "тренировъчни" контракции, те също са контракции на Брегстън-Хигс, които не представляват никаква заплаха за бременността. Ако обаче матката започне да се свива ритмично на 30 седмици, с определена честота, докато контракциите са придружени от болка или отделяне - кървави или обилни воднисти - трябва спешно да се извика линейка. Най-вероятно в този случай ще говорим за преждевременно раждане..

Усещания на 30-та седмица от бременността

Увеличаващата се матка оказва все по-голям натиск върху вътрешните органи, което често води до запек, киселини и често уриниране. Също така са чести неприятни усещания на 30-та седмица от бременността, като замаяност поради натиск на матката върху гърдите и белите дробове, подуване на корема и гадене, безсъние.

Но този дискомфорт се компенсира напълно от радостните усещания на 30-та седмица от бременността - усещането, че вътре в жената расте нов живот, усещанията от движенията на бебето. И тези движения, поради ограниченото пространство в корема на майката, придобиват малко по-различен характер. И така, ако преди бебето се е движило свободно и е оттласквало стените на матката, сега то се напъва все повече в него с лакти, колене и крака.

Препоръчително е да контролирате движенията на бебето - промяна в тяхната интензивност, увеличаване или намаляване, може да е симптом на някои „проблеми“ при бебето. Например ярките светлини или силните звуци, които бебето ви вече вдига, ги карат да се движат по-бързо. Липсата на кислород също влияе. Избледняването на движенията на бебето може също да показва някои тревожни явления, поради което е препоръчително броят на шоковете да се брои отговорно. Обикновено в рамките на един час жената усеща около 6 движения на плода, през деня - поне 24.

За съжаление, през този период някои болезнени усещания, които жената изпитва във връзка с физиологични промени, не са необичайни. Честите болки в 30 гестационна седмица са болки в гърба и кръста, които възникват в резултат на непрекъснато нарастващия корем, омекотяването на връзките и ставите и изместването в центъра на тежестта. Можете да намалите или в идеалния случай да избегнете появата им, като поддържате правилната стойка, спортувате, редовно облекчавате гръбначния стълб и си почивате достатъчно.

Коремна болка в 30 гестационна седмица може да се появи по много причини. Например коремната болка може да е резултат от лошо хранене. В тази връзка се препоръчва по време на бременност да се изключват храни, които причиняват повишено образуване на газове и подуване на корема, като бобови растения, зеле, грозде, сладкиши. Друга причина за коремна болка може да бъде същото разтягане на поддържащите връзки, а към него - и периодични контракции на матката.

Главоболието при 30 гестационна седмица също може да накара майка ви да се почувства зле. Това отново е следствие от големи промени в тялото на жената. Трябва да се помни, че е силно обезсърчено употребата на наркотици по време на бременност и е по-добре просто да „не пускате главоболие“ в живота, да спите достатъчно и да ходите достатъчно на чист въздух. Когато се появят главоболия, лекарите съветват да легнете в тъмно, хладно и добре проветриво помещение и да се опитате да се отпуснете. Хладни компреси или успокояващ лек масаж на главата също ще помогнат..

Отокът често е неприятен феномен през третия триместър на бременността. Освен това, най-често отокът се появява точно до 30-та седмица от бременността, превръщайки се в следствие от увеличаване на течностите в организма. За да се предотврати развитието на оток, ще трябва да се предприемат някои мерки - да се ограничи приема на сол, както и количеството консумирана течност до 1,5 литра на ден; изключете от диетата храни, които задържат течност в тялото (мазни, пикантни храни, кисели краставички и кисели краставички, сладка и газирана вода). Също така е полезно да вдигнете краката си на хълм, като заемате хоризонтално положение, да се откажете от пръстени, които стягат краката на чорапогащи, тесни обувки. Препоръчително е да не сте на крака дълго време, да не ходите непрекъснато в продължение на няколко часа. Ако отокът трае повече от един ден, определено трябва да се консултирате с лекар за това, тъй като отокът, наред с други неща, може да бъде симптом на тежко усложнение на бременността - гестоза.

Теглото трябва да продължи да се следи допълнително - като цяло увеличението до 30 седмица трябва да бъде около 10-11 кг. Теглото на 30 седмица от бременността естествено вече се е увеличило значително и половината от него са матката, плацентата и околоплодните води. През цялата бременност в идеалния случай трябва да се добавят 16-17 кг, надвишаването на посоченото тегло може значително да усложни хода на бременността и процеса на раждане. И затова, както и преди, теглото трябва да се контролира, наред с други неща - придържайки се към рационална диета.

Хранене

Храненето в 30 гестационна седмица, разбира се, трябва да бъде пълноценно, здравословно и балансирано. Задължително - богата на витамини, съдържаща необходимите протеини и сложни въглехидрати в правилните количества. От продуктите се предпочитат постно месо, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, включително извара, зеленчуци, плодове и плодове и зърнени храни. Но е препоръчително да откажете сладкиши, сладкарски изделия, продукти от бяло брашно - те допринасят за увеличаване на кръвната глюкоза. Както и от бобови растения, грозде, зеле, пресен хляб, тъй като тези продукти провокират образуването на газове.

Трябва да обърнете внимание и на качеството на храната: тя трябва да е добре сготвена и в никакъв случай дори полупечена. Водата и млякото трябва да се варят, плодовете и зеленчуците трябва да се измият добре преди употреба, месото с кръв и суровата риба (например под формата на суши) да се изхвърлят. Режимът на ограничение също трябва да се вземе предвид по отношение на храни с алергенни свойства - шоколад, мед, яйца, хайвер, червени и портокалови плодове и плодове..

Разпределения

Изписването при 30 гестационна седмица може да бъде малко по-обилно, да има млечен оттенък, еднородна консистенция и леко кисела миризма. Промяната в цвета на отделянето към зелено, жълто, сиво, изцедено отделяне или със съсиреци от слуз, гной в тях, се превръща в повод за спешно сезиране на специалист: такова отделяне на 30 гестационна седмица показва появата на инфекция.

Спешно е необходимо да се обадите на линейка, ако изтичането се появи на 30 седмици с добавяне на кръв. Това може да бъде леко размазващо кафяво отделяне или леко кървене от влагалището - необходима е спешна медицинска намеса възможно най-скоро. Факт е, че появата на такива симптоми показва проблем на плацентата: зацапването показва нейното представяне или отлепване и в този случай не можете да направите без специализирана помощ.

Също така, спешно трябва да се консултирате с лекар, ако се появи водно отделяне, което най-вероятно изтича околоплодната течност. Амниотичната течност може да изтече дори в малки количества, на малки порции и става доказателство за изчерпване на мембраните.

Секс на 30 седмици от бременността

Колкото по-близо до края на бременността, толкова по-вероятно е сексуалната енергия на майка да намалее. И все пак, ако изведнъж се налага секс на 30-та седмица от бременността и не са обявени противопоказания на лекаря по отношение на интимния живот, физическата близост по това време не е забранена. Но сексът на 30-та седмица от бременността трябва да се прави съгласно принципа „можете, но внимателно“: нежно, бавно и „без фанатизъм“.

Не бива да бъдете ревностни, макар и само защото плодът в главното предлежание може да приеме седалищното предлежание. Въпреки това, под внимание, при липса на противопоказания от лекаря, сексът в 30 гестационна седмица е много възможен..

30 седмици бременна

30-тата седмица от бременността е голямо постижение за бъдещата майка и голям сегмент от изминатия път преди появата на бебето не е лек. Хлапето вътре е практически оформено, то вече притежава всички умения и реакции, необходими за живота. От този момент нататък жената може да излезе в отпуск по майчинство и да се подготви за предстоящото раждане..

Съдържание

 • Въведение
 • 30 седмици бременна: какви са усещанията
 • Външни промени в 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Заплахи и проблеми
 • 30 седмици бременна: Развитие на плода
 • Движения на плода на 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Изследване и анализ
 • Хранене за 30 седмици от бременността
 • 30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 30 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

30-та седмица от бременността съответства на времето, когато жената излиза в отпуск по майчинство, тъй като от този момент тя трябва да посвети цялото си време на подготовка за раждането на бебе. Тридесетата седмица се счита за седми и половина месец акушерство. По това време жената трябва да наддаде от 7 до 9 килограма..

Сега бебето активно тренира дробовете си, подготвя се за раждане. Ако той се роди през този период, тогава той има почти сто процента шансове да остане жив..

30 седмици бременна: какви са усещанията

По това време матката вече е нараснала значително и височината на дъното й е 30 сантиметра. Бъдещата майка има не само увеличение на корема, но и увеличаване на обема на бедрата, гърдите и талията. Жената започва активно да наддава, което влияе негативно на гръбначния стълб и долните крайници..

На тридесет седмици мама започва да усеща по-ясно как бебето потръпва. Това се случва, когато спи и хълца. Поради факта, че матката притиска диафрагмата, жената се оплаква от затруднение, повърхностно дишане и задух.

Сега тялото произвежда секреторни елементи, които предотвратяват тонуса на матката, като по този начин се избягва преждевременно раждане. Те водят и до отпускане на червата, а оттам и до запек. Киселини се появяват в резултат на изстискване на матката на стомаха.

При много майки, когато лежат дълго по гръб, долната куха вена е компресирана, което води до шум в ушите, световъртеж и загуба на съзнание. Жената може да не усеща нищо, но трябва да се има предвид, че с намаляване на притока на кръв в резултат на притискане, бебето започва да страда, развива хипоксия и сърдечната честота намалява почти наполовина. Ето защо, за да се избегне този проблем, жената трябва да спи настрани, като държи възглавница между краката си..

Бъдещата майка усеща тежест в лумбалната област и спазми в долните крайници, които притесняват предимно през нощта. За жената става трудно и неудобно да спи поради голям корем. Спането по корем отдавна не е възможно и не бива да спите по гръб поради притискането на кухата вена, трябва само да си почивате настрани, но това не винаги е удобно, следователно, започвайки от тридесетата седмица, бъдещата майка трябва да има проблеми със съня.

Какво да търсите

На този етап трябва да се обърне специално внимание на тяхното благосъстояние и състоянието на онези жени, които имат заплаха от резус-конфликт. За да избегнете проблеми по това време и да премахнете възможността за развитие на хемолитична болест при бебето, трябва да започнете да приемате специални лекарства, които гинекологът ще предпише.

На тридесет седмици жената започва да чувства тренировъчни контракции, въпреки че те могат да се появят две седмици по-рано. С тяхна помощ матката се подготвя за предстоящото раждане. Контракциите не трябва да бъдат болезнени или продължителни. За да премахнете дискомфорта по време на появата им, е достатъчно да масажирате нежно корема. Въпреки че бебето усеща как матката се свива, за него това е абсолютно безвредно, тъй като е заобиколено от околоплодни води, което служи като вид щит.

Външни промени в 30 гестационна седмица

След тридесет седмици бебето започва да расте много бързо и да наддава. Следователно, дори за онези майки, чийто корем беше сравнително малък, той започва да расте буквално пред очите ни, доставяйки още повече дискомфорт от преди..

Поради увеличаването на матката, долната част на гърба и долните крайници започват да болят. Появяват се разширени вени и стрии. За да се предотврати появата на стрии, кожата на корема трябва да се грижи от първите седмици на бременността, като втривате в нея специална козметика за стрии.

Носенето на превръзка за бъдещи майки ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба и можете да предотвратите разширени вени, като вечер втривате специални венотоници в долните крайници.

30 седмици бременна: Заплахи и проблеми

На тридесет седмици майките често изпитват болка и дискомфорт. В повечето случаи боли лумбалната област, долните крайници и коремната област. Лека алгия се проявява при всички бременни жени и това е абсолютно нормално за периода на бременността. Когато обаче се увеличи, трябва да издържите, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Вагинално отделяне при 30 гестационна седмица

Обикновено вагиналният секрет трябва да има средно изобилие, прозрачен или белезникав оттенък, еднаква консистенция и без мирис.

Ако отделянето е станало твърде течно, воднисти или в него се появяват примеси от кръв, трябва спешно да се свържете с предродилната клиника, тъй като те са признаци на проблеми с тялото на майката или бебето.

Преждевременно раждане на 30 гестационна седмица

По това време, при проблемен ход на раждането на плода, може да започне преждевременно раждане. Ако е възможно, гинеколозите се опитват да предотвратят този процес и оставят майката да доведе бебето до определената дата. Ако обаче не могат да бъдат предотвратени, жената се подлага на цезарово сечение и детето се поставя за кърмене в кана.

За да оцелее бебето, му се осигуряват необходимите грижи и внимателно медицинско наблюдение, благодарение на което тялото му е подготвено за самостоятелен живот..

Развитието на гестоза (късна токсикоза) на 30 гестационна седмица

Ако бъдещата майка по това време е започнала да се появява силен оток, тогава те могат да показват началото на развитието на гестоза.

Как може да разбере жената, когато е време да се обърне към специалист? Тялото започва да натрупва много течност, което става доста забележимо до тридесет седмици, ако обърнете внимание на външни признаци. Първо, бременната жена забелязва, че теглото й е започнало да надвишава допустимите норми и наддаването на тегло е много по-бързо, отколкото би трябвало да бъде.

Жената забелязва, че наскоро разхлабените и удобни обувки са й станали тесни, пръстите на краката й започнали да се подуват особено сутрин, така че трябвало да се откаже от носенето на халки. Тогава се появява силен оток, който не може да се пренебрегне. Долните крайници са първите, които страдат от тях..

Ако при натискане на подбедрицата трапчинката на налягането не изчезне веднага, е време да подадете аларма.

В допълнение към тежки отоци се появяват главоболие, фотофобия, световъртеж, гадене и повръщане. Ако не се вземат мерки навреме, това заболяване може да доведе до смърт както за майката, така и за детето..

Ако имате и най-малкото подозрение за гестоза, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

30 седмици бременна: Развитие на плода

Детето продължава да расте и да наддава, уведомявайки мама със самоуверени дръпвания за доброто си здраве. На тридесетата гестационна седмица детето е практически оформено и се различава от новороденото само по размер. Много бебета по това време вече обръщат главите си с главата надолу, подготвяйки се за раждането си..

Ако детето още не се е обърнало и е в грешна позиция, то все още има възможност да заеме желаната поза, но тя вече е много по-малка, отколкото беше преди. Размерът на детето вече е толкова голям, че трудно може да се обърне вътре в матката и практически не променя позицията си.

Размерът на плодовете вече може да се сравни с пъпеш. Той тежи 1400 грама и е висок 38 сантиметра. Ако детето е голямо, теглото му може да достигне до 1600 грама. Момчетата обикновено са по-големи от момичетата, въпреки че се случва и обратното.

На този етап главата на бебето продължава да расте в резултат на увеличаването на обема на мозъка. Поведението на бебето и реакциите му към света около него вече са почти същите като това на новородено доносено бебе. Костните структури на черепа и техните стави се характеризират с повишена гъвкавост. Това е необходимо, за да може бебето да премине по родовия канал по-бързо и лесно..

Очите на плода са отворени, той реагира добре на светлината, която преминава през кожата и матката. Детето мига и когато е в състояние на сън, затваря очи. Вече имаше мигли и се научи да прави разлика между тъмно и светло, имайки представа какво се случва навън.

С увеличаване на размера на мозъка, неговата маса и броят на навивките се увеличават. Но въпреки това, основната функционалност на мозъка ще се развие след раждането. По време на развитието на трохите в матката, гръбначният мозък и други части на централната нервна система са отговорни за нейната жизнена дейност..

Хлапето вече може да направи много самостоятелно

Тъй като мозъкът вече може да регулира температурните показания на бебето, бебето губи оригиналната коса и смазка, които преди това са покривали тялото, като го предпазват и затоплят. Тази коса обаче не винаги изчезва, много често остава след раждането в областта на раменете и гърба. След раждането те изчезват след около седмица..

Хлапето вече диша самостоятелно. Това може да се види на монитора на ултразвуковата машина. Гръдният му кош е спуснат и повдигнат по време на дихателни упражнения, насочени към укрепване на мускулите и развитие на белодробната тъкан. Ако бебето не е вдишало околоплодната течност, тогава белите му дробове не могат да се развият и не получат достатъчен обем отвор, необходим за нормалното дишане след раждането.

Черният дроб на бебето на този етап усилено натрупва желязо, което ще е необходимо на бебето през първата година от живота за нормалния процес на хематопоеза.

На този етап от бременността плацентата вече е напълно развита и има дебелина до 48 милиметра. Васкулатурата й функционира нормално и все още не са наблюдавани признаци на стареене. Фетоплацентарният кръвен поток напълно осигурява кръвоснабдяването на бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

Движения на плода на 30 гестационна седмица

Движенията на бебето по това време вече се усещат много добре и понякога причиняват дискомфортни усещания у бъдещата майка, особено когато бебето бута в областта на черния дроб и долната матка. Въпреки факта, че детето е в тясна среда, то все още има способността да се мята и да се обръща, така че повечето бебета по това време обръщат главата си надолу.

Преди да се роди бебето, мама трябва да преброи броя на движенията, особено когато плодът стане твърде активен. В рамките на дванадесет часа жената трябва да усети поне 10 движения на бебето, а по време на съня му поне 4 движения на час.

30 седмици бременна: Изследване и анализ

През този период жената трябва да премине през много проучвания, тъй като е необходимо да отидат в отпуск по майчинство. Бъдещата майка ще бъде изпратена за общ тест за урина, според който специалист ще може да определи развиващата се гестоза и общ кръвен тест, който позволява да се установи липсата или наличието на анемия.

За бременни жени леко намаленият хемоглобин се счита за нормален показател, но ако нивото му се отклонява значително от нормата, трябва да се вземат мерки, тъй като това състояние е изключително опасно както за плода, така и за майката.

Също така, бременната жена ще трябва да се подложи на биохимия на кръвта, кръвен серумен тест за хепатит, сифилис, ХИВ и коагулограма за коагулация на жизненоважно вещество.

Ако е необходимо, ще бъдат предписани тестове за хормони и CTG.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

Рутинното ултразвуково изследване се извършва за период от тридесет до тридесет и две седмици. На този етап се оценяват теглото и височината на бебето, степента на развитие на неговите органи, височината на очното дъно на матката, неговият размер и състоянието на миометричния слой. Зрелост на плацентата и околоплодни води.

Ако по това време бебето още не е обърнало глава надолу, не трябва да се притеснявате. Изпълнявайки поредица от специални упражнения, мама може да го накара да промени позицията си..

Хранене за 30 седмици от бременността

Както през предходните гестационни седмици, майката трябва да яде правилната и здравословна храна, често и в малки дози..

Необходимо е да се изключи от диетата:

 • Топли напитки, сушена риба и сладкиши, особено шоколад.
 • Гинеколозите молят бременните жени да не го ядат изобщо, тъй като това влияе върху контрактилитета на мускулите и може да причини тонуса на матката. Но ако наистина искате и е невъзможно да го откажете, можете да изядете няколко филийки черен шоколад преди обяд.
 • По-добре е да не пиете натурално или разтворимо кафе през третия триместър, тъй като това може да повиши кръвното налягане и да повлияе негативно на благосъстоянието.
 • Продуктите, съдържащи животински мазнини, които са представени от колбаси и свинска мас, трябва да бъдат сведени до минимум във вашето меню. Те не носят никаква полза за организма и водят до набор от излишни килограми..
 • Използването на бобови растения води до ферментация в стомаха и процеса на образуване на газове, в резултат на което метеоризмът, който вече измъчва повечето бъдещи майки, а при консумация ще доведе до неговото засилване.
 • Трябва да се откажете от бързите храни, полуфабрикатите и твърде честите закуски, вредните продукти.

За период от тридесет седмици зърнените култури трябва да присъстват в менюто. Те помагат за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на сложни въглехидрати. Освен това те ще дадат на бременната жена енергията, от която тя наистина се нуждае..

В диетата трябва да се включат пресни зеленчуци и плодове, кафяв хляб от пълнозърнесто брашно, немазна риба и месо, мляко и кисело мляко, които са богати на калций, необходим за мама и бебе. Също така не забравяйте за растителното масло, с което можете да приготвяте салати от зеленчукови и плодови сокове..

Необходимо е да се храните често, на малки порции и да сте сигурни, че в менюто присъстват горещи ястия.

30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

За да улесните този период и мама няма затруднения, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • За да намалите дискомфорта в долната част на гърба, причинен от увеличен корем и изместване на центъра на тежестта, е необходимо да носите скоба за бъдещи майки и да изпълнявате специални упражнения за развитие на гръбначния стълб и врата.
 • В случай на чревна болка, произтичаща от натрупването на газове, трябва да вземете отвара от копър, която облекчава това неприятно състояние не само за кърмачета, но и за възрастни. За да избегнете този проблем, трябва да спазвате диета, като елиминирате захарната сода и фасула от менюто, което води до метеоризъм..
 • С главоболие трябва да почивате по-често и да се научите да се отпускате. На бременните жени е забранено да пият хапчета от болки в главата, така че можете да си помогнете, като слушате успокояваща музика, почивка и медитация.
 • За да подобрите състоянието си, вземете допълнителен заряд от енергия и принудете бебето да заеме позицията, необходима за раждането, ако все още не го е заел, трябва да правите йога под наблюдението на треньор.
 • За да се избегне появата на стрии, е необходимо да започнете да използвате специална козметика от самото начало на носенето на плода, за да предотвратите появата им. Те могат да бъдат заменени и с обикновен зехтин, който овлажнява кожата и й придава еластичност..
 • За да избегнете изстискването на кухата вена, трябва да спите не по корем, а настрани, като държите малка възглавница между краката си.
 • Ако жената ще пътува, тя трябва да вземе всички медицински документи със себе си в случай на възможно преждевременно раждане..
 • За да избегнете сгъстяването на кръвта, което се увеличава по обем всеки ден, трябва да пиете повече течности.
 • За да се отървете от дискомфорта в лумбалната част на гръбначния стълб и мигрена, трябва да се запишете за басейна. Плуването е добро за борба с тези проблеми..
 • За да подготвите родовия канал за раждането на бебе, да улесните контракциите и да се възстановите бързо от раждането, трябва ежедневно да правите упражнения на Кегел за вагиналните мускули..

Диетични препоръки

И последното нещо, за което бъдещата майка трябва да се погрижи, е включването на храни, съдържащи желязо в менюто, които ще помогнат да се поддържа нивото на хемоглобина на нормално ниво. Необходимо е да се ядат ябълки, черен дроб и спанак, те имат много желязо, което е отговорно за транспортирането на кислород през тъканните структури и органи от майка до бебето.

За да не изпитва слабост, проблеми със зъбите, костите и изтръпване на крайниците, гинекологът трябва да бъде попитан за това кои храни трябва да бъдат включени в диетата, така че последният триместър да носи здраве и енергия, а не слабост и апатия, както се случва при някои майки.

Можете също така да разберете какви препоръки дават гинеколозите на 31 гестационна седмица, как се развива бебето, какви симптоми и усещания съпътстват този период и какви заплахи могат да възникнат. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Секс на 30 седмици от бременността

Интимните връзки през тридесетата седмица са неразделна част от живота на бъдещата майка. Ако гинекологът не забранява секс, тогава това може и трябва да се прави, като се избягват позиции, които оказват натиск върху стомаха.

Близостта може да бъде противопоказана в случай на предлежание на плацентата, заплаха от преждевременно раждане, многоплодна бременност и многоводие. В тези случаи можете да доставяте удоволствие един на друг по алтернативни начини без сношение, тъй като няма противопоказания за оргазъм.

Заключение

Остават малко повече от два месеца преди раждането на бебето. За да разпределите времето и енергията си, трябва да направите план за времето преди и след раждането, в този случай няма да има проблеми с недостига му..

30 седмици бременна

30-та седмица от бременността е решаващ период в живота на бъдещата родилка и плода. Основната задача на детето е да се подготви за самостоятелен живот, а основната цел на бъдещата майка е да помогне на бебето и да се съсредоточи върху предстоящия труд. Повечето жени излизат в пренатален отпуск, в който могат напълно да отделят време на бъдещото си бебе и себе си..

Какво се случва с мама на 30 седмица бременност

Коремът продължава активно да се увеличава, което провокира появата на стрии (стрии). Те могат да се образуват и върху гърдата, която се подготвя за лактация. На фона на нарастващия корем на бременна жена е трудно да се намери удобна позиция за почивка и добър сън. Нарушенията на съня водят до лошо настроение, раздразнителност, слабост и разсейване.

На 30-та седмица от бременността бъдещата майка може напълно да се съсредоточи върху изчакването на бебето. На работа можете да вземете отпуск по майчинство и да започнете да се подготвяте за предстоящото раждане, подобряване на дома и да купувате необходимите неща..

Спането по гръб не се препоръчва. В това положение матката изстисква кухите вени, което провокира нарушение на кръвния поток при бебето и жената. Оптималната позиция за почивка е лявата страна. За повече комфорт можете да огънете краката си и да поставите възглавница между коленете.

На 30 гестационна седмица могат да започнат подготвителни контракции. Те обикновено се появяват по-късно, но някои жени вече ги усещат. Ако контракциите са придружени от силна болка в долната част на корема и гърба или коремът на жената е схванат, това са симптоми на преждевременно раждане. Ако откриете такива симптоми, трябва да посетите лекар или да отидете в болницата.

Ръчките и движенията на бебето на 30 гестационна седмица стават редки, но по-забележими. За да контролирате състоянието на плода, трябва да наблюдавате броя и интензивността на неговите движения. Ако движенията стават по-интензивни и редки всеки ден, това е възможен признак на фетална хипоксия (недостиг на кислород). Преброяването на броя на тласъците е полезно. Трябва да са около 25 на ден, а над 6 часа - поне 10.

Развитие и тегло на плода на 30 гестационна седмица

Размерите на бебето достигат 35-37 см, а теглото е 1,4-1,5 кг. Въпреки готовността на детето за самостоятелно съществуване, той не регулира достатъчно температурата, така че подкожните мазнини продължават да се натрупват. Бебетата имат няколко пъти повече резерви от кафява мазнина от нормалното. Той има голямо количество енергия и при разграждане отделя много топлина, която предпазва новороденото от хипотермия.

Нервната система и допирните органи продължават да се развиват. Мозъците и жлебовете на мозъка се задълбочават, започват да се образуват междуневронални мостове и връзки. Момичетата са завършили развитието на влагалището, външните полови органи са практически оформени. При момчетата процесът на спускане на тестисите в скротума продължава.

Докато е в утробата на майката, бебето тренира белите дробове: диафрагмата се спуска надолу и нагоре, запълвайки белите дробове с околоплодна течност и го изтласквайки. Благодарение на това се развиват необходимите мускулни групи и обемът на белите дробове се увеличава. Ако околоплодната течност попадне на грешното място, бебето започва да хълца. Бъдещата родилка може да почувства такива промени като ритмични малки потрепвания. Това е нормално и няма нужда да се притеснявате за това..

Храната навлиза в плода през плацентата. Тази седмица диаметърът му е 15-20 см, а дебелината му е 2-3 см. По време на раждането масата на плацентата достига 700 грама. От страна на жената повърхността на плацентата е месеста и пореста. От страна на плода той е гладък и покрит с околоплодна мембрана.

Плодът е прикрепен към плацентата чрез пъпната връв, която има пъпна вена и две артерии. Чрез тях се извършва обмен на кръв. Дължината на пъпната връв е 30-100 см. Често по нея се появяват възли, които от движенията на бебето започват да се стягат и да блокират дишането му. Заплитането на пъпната връв на 30 гестационна седмица е опасно за бебето, затова е важно да се следи състоянието му, като се обръща внимание на необичайна активност и продължително затишие. Симптоми като тези може да са признак на задавяне..

Повечето бебета вече имат главна форма в матката, която остава непроменена до раждането.

Чувства на жена през 30-та седмица от бременността

Все по-малко място има за вътрешните органи, поради което появата на често уриниране, проблеми с изпражненията, киселини и слабост на 30 гестационна седмица се счита за норма. При физическо натоварване и когато бременната лежи по гръб, може да се появи задух, което се обяснява с изместването на диафрагмата нагоре. Болката в тазовите кости и кръста постепенно се увеличава. Много жени са се приспособили към тези чувства и не ги забелязват..

Изхвърлянето трябва да бъде прозрачно или бяло-жълтеникаво. Ако консистенцията, миризмата или цветът на левкорея се променят, трябва да се консултирате с гинеколог и да направите вагинална цитонамазка.

До тази седмица гърдите на бременната жена се увеличават значително. Набухването и свръхчувствителността на млечните жлези се дължат на високите нива на прогестерон. Възможно е леко изтръпване в гърдите и изпускането на коластра.

Важно е бъдещата родилка да се чувства комфортно, затова трябва да закупите чорапогащници или чорапи против разширение, удобен сутиен и поддържаща превръзка. Препоръчително е да изберете сутиен от естествен материал с трайни, меки и широки презрамки. Чашите трябва да са без костилки и без шевове. Също така трябва да подходите отговорно към избора на превръзка. Помага за облекчаване на стреса от гърба и борба със стрии. Има няколко модела на превръзката: широк еластичен колан, който увива корема отдолу или високи бикини. За да закупите подходящ модел превръзка, трябва да определите обиколката на корема. Акушер-гинеколог ще ви помогне да направите правилните измервания.

Какви тестове се предписват на 30 седмица от бременността

За да получи отпуск по майчинство, бъдещата родилка трябва да премине следните тестове:

 • Тестване за СПИН;
 • Клинично изследване на урина, кръв;
 • Кръв за хепатит, сифилис;
 • Химия на кръвта;
 • Тест за толерантност към глюкоза (ако не е даван преди);
 • Намазка с флора;
 • Тестване за полови хормони;
 • Анализ за хормони на щитовидната жлеза (според показанията).

Ако подозирате гломерулонефрит и пиелонефрит, се предписва изследване на урина според Зимницки и Нечипоренко. На бременни жени с анамнеза за аборти се препоръчва да се изследва кръвта им за антифосфолипиден синдром.

От 30 седмици трябва да посещавате гинеколог веднъж на две седмици. Необходими са чести медицински прегледи за проследяване на хода на бременността, за своевременно идентифициране на заплахата от преждевременно раждане и фетални малформации. По време на срещата лекарят, както обикновено, измерва обиколката на корема, налягането, височината на маточното дъно и също така определя позицията на плода и сърдечния ритъм.

От 30 до 34 седмици от бременността се предписва трети планиран ултразвук, който се извършва за идентифициране на следните показатели:

 • Функциониране, размер и структура на сърцето;
 • Представяне на плода. Ако детето все още не е заело правилната позиция, не се притеснявайте. Това може да се случи през следващите седмици;
 • Анатомична структура, размер на плода и оценка на съответствието на получената информация с гестационната възраст;
 • Дихателна и физическа активност на бебето;
 • Зрелост, размер и местоположение на плацентата.

Също така, лекарят може да открие недиагностицирани преди това патологии на развитието на плода..

Възможни проблеми с бременността на 30 седмици

По това време съществува възможност за развитие на късна гестоза (токсикоза). Такова състояние е опасно за бъдещата родилка, поради което с повишаване на налягането, световъртеж, гадене, главоболие, повръщане и подуване трябва да се консултирате с лекар.

Най-честите проблеми тази седмица са отлепването на плацентата и преждевременното раждане. Откъсването се проявява чрез кървене с различна интензивност и преждевременно раждане - чрез изливане на околоплодна течност и увеличаване на контракциите.

Наличието на генитални инфекции се проявява чрез усещане за парене, сърбеж на интимни места и променено влагалищно отделяне (необичаен цвят, неприятна миризма). Подходящо лечение се избира от лекаря след преминаване на уретрални и вагинални цитонамазки за определяне на причинителя на патологията.

Друго възможно усложнение на 30 седмица от бременността е омекотена или къса шийка на матката. Подобно състояние се определя от акушер-гинеколог по време на прегледа и може да провокира ранно раждане. По правило бременната жена се изпраща в родилното отделение, за да поддържа бременността и да се подложи на лечение..

Забрани и препоръки на 30 гестационна седмица

Позитивното отношение и здравословният начин на живот са основните препоръки за бъдещите родилки. За да улесните процеса на изчакване и да подобрите благосъстоянието на бременната жена, можете да гледате любимите си филми, да слушате приятна музика, да пазарувате за необходимите неща или да подобрявате дома..

Характеристики на захранването

Пълната диета на бременна жена трябва да се състои от пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, различни зърнени храни, яйца и морски дарове. Прекалено солените и сладки храни, пушени меса, незабавни храни, екзотични и пикантни ястия трябва да бъдат изключени от менюто. Животинските мазнини трябва да бъдат заменени с растителни. В диетата трябва да се включат храни, богати на фибри, за да се избегне запек.

Калоричното съдържание в дневното меню трябва да бъде 2500-3000 хил. В този случай е необходимо да се съсредоточите върху наддаването на тегло и вашето благосъстояние. Ако бременна жена се нуждае от почивка в леглото или води неактивен начин на живот, препоръчително е да се намали енергийната стойност на диетата с 15-20%.

Прием на витамини

Осигуряването на доставките на основни микроелементи и хранителни вещества чрез балансирана диета е трудно. Освен това много бременни жени имат недостиг на витамин D и калций. В този случай се предписва допълнителен прием на тези вещества под формата на таблетки. При намаляване на нивата на хемоглобина е показана употребата на фолиева киселина и желязосъдържащи лекарства. Също така, лекарят може да препоръча приема на мултивитаминни комплекси. Препоръчително е да ги приемате след раждането по време на кърмене..

Секс на 30 седмици от бременността

При липса на преки ограничения (отлепване на плацентата, многоплодна бременност, къса маточна шийка или нейното преждевременно отваряне, изтичане на околоплодна течност) и нормален ход на бременността, сексуалните контакти не са ограничени. Основното е да се намери удобна и безопасна позиция, която елиминира натиска върху корема и дълбокото проникване. Важно е жената да не преуморява..

Физическа дейност

Ако бъдеща родилка се запише в специална спортна секция, треньорът ще избере подходящи товари и упражнения за нея. За тези жени, които учат у дома, е важно да избягват умората и да се фокусират върху своето благосъстояние. Ако една жена не обича спорта, можете просто да се разхождате във въздуха..

Ще бъде полезно да посещавате курсове за подготовка на бременни жени за раждане. Там жената ще бъде подготвена физически и психологически за предстоящото раждане. Можете също така да правите упражнения на Кегел, насочени към укрепване на тазовите мускули. Такива дейности ще ви помогнат бързо да се възстановите от раждането и да предотвратите уринарна инконтиненция през последните седмици..

Медицински процедури, прием на лекарства

Всяко лечение по време на бременността трябва да се извършва според указанията на акушер-гинеколог. Ако е възможно, терапията се отлага до следродилния период. Списъкът на приемливите лекарства е доста широк, следователно, ако е необходимо, лекарят ще избере най-оптималното лекарство, като вземе предвид потенциалните ползи за бременната жена и възможната вреда за плода.

Снимка на ултразвук на 30 седмица от бременността

Как изглежда коремът на 30 седмица от бременността

Видео: бременна 30 седмици

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!