30 акушерски седмици е периодът, в който една жена ползва отпуск по майчинство и официално излиза на заслужена почивка! От тази седмица можете спокойно да започнете да събирате зестра за бебето в болницата, да се научите да дишате правилно, да прочетете полезна информация и, ако е необходимо, да правите специални упражнения, в случай на седалищно или седалищно представяне. Време е да заобиколите себе си и бебето си с любов, нежност и грижа.

30 седмици, колко месеца е? На 30 акушерска седмица седмия месец на бременността приключва (30 седмици = 6 месеца и 30 дни или 210 дни от бременността). Третият триместър на бременността продължава.

Тегло, височина, развитие на плода на 30 седмици

През този период бебето интензивно набира тегло, което към 30-та седмица обикновено варира от 1,5 до 1,6 килограма, на дължина бебето е нараснало до 40 сантиметра. Вашето бебе е с размерите на голям банан.

Бебето расте бързо и с всеки ден става все по-тясно в утробата на майката. Честотата на внезапните флипове е значително намалена. Бебе в седалищно положение може да остане в това положение до самото раждане..

Кожата на плода постепенно придобива характерния си бледорозов цвят. Броят на велусните косми (лануго) намалява. Мастната тъкан се отлага под кожата (главно на шията, корема, глутеалната област, около ставите). Процесите на терморегулация се подобряват всеки ден.

Настъпват значителни промени във феталната нервна система. Продължава диференциацията на мозъчната кора, разпределянето на функционални зони и подобряването на рефлексите. Полагат се биоритми, които определят ежедневната активност на плода. Забелязва се, че някои бебета се чувстват по-често сутрин и следобед, докато други предпочитат да останат будни вечер и през нощта.

На 30 гестационна седмица бебето не само получава информация от сетивата, но и се научава да я анализира. Анализът се извършва на доста примитивно ниво. Всички усещания, възприемани от плода, се изпращат под формата на сигнали към строго определени зони на мозъчната кора. В отговор на стимули възникват и се фиксират различни рефлекси у детето. Например, в отговор на силен остър звук, бебето се успокоява и когато е изложено на ярък източник на светлина, обръща главата си в правилната посока..

На 30 седмици дебелината на плацентата е 30-31 мм. При успешна бременност органът продължава да изпълнява всички възложени му функции (хранене, секреция, защита, производство на хормони).

Състоянието на плацентата може да се оцени чрез ултразвук. Появата на признаци на преждевременно стареене на плацентата показва, че органът не може да се справи с натоварването си. Това състояние може да доведе до образуване на хронична фетална хипоксия и дори да причини преждевременно раждане..

Чувства и състояние на бременна жена на 30 седмици

Към 30 седмица се счита за нормално, ако слаба жена е качила около 11,9 килограма. За жени, които са имали нормална физика преди бременността, увеличаването с не повече от 10 килограма се счита за приемливо увеличение. За жени, които преди това са имали проблеми с теглото, увеличаването с 6,5 килограма се счита за приемливо. Ако теглото се е увеличило драстично, това може да се дължи на отоци. Матката расте по-бавно от преди и непосредствено преди раждането нейната височина ще намалее поради спускането на главата на бебето до изхода от малкия таз.

Над линията на пъпа матката се издига с почти 10 сантиметра на 30 седмици. Сега коремчето вече поддържа долната част на гърдите. Това ограничава подвижността - жената вече не може да се огъва. Освен това именно този факт причинява задух. Матката притиска диафрагмата и сега за жената става трудно да диша, постоянно я преследва чувството, че няма достатъчно въздух. Дори кратката разходка може да причини задух, изкачването на стълби и редовното почистване на къщата вече не са без затруднено дишане.

Вътрешните органи, обичайното местообитание на които е коремната кухина, са принудени да освободят място. Те трябва да работят в екстремни условия. Компресираният от матката стомах трудно може да се справи с храносмилателната функция, от време на време има рефлукс на стомашен сок в хранопровода, жената развива киселини.

Иззетият жлъчен мехур създава предпоставки за лошо храносмилане, диария, запек, оригване, гадене. Пикочният мехур, който също се оказва компресиран, непрекъснато принуждава жената да отиде до тоалетната. Честото уриниране понякога ви пречи да се наспите добре.

Ако жената все още не е закупила пренатална скоба, време е да го направите. Това просто ортопедично устройство ще улесни преживяването на последната трета от гестационния период на бебето, ще облекчи натоварването на гърба и кръста, ще намали болката и дискомфорта!

Регистрация на отпуск по майчинство

С настъпването на 30-та седмица на бременността майката има право на отпуск по майчинство, който продължава 140 дни (70 дни преди раждането и 70 дни след раждането), след което се издава отпуск за грижа за дете до 1,5 години и 3 години. Ако очаквате едно бебе, ваканцията ви ще започне от 30-та седмица на бременността. Ако очаквате близнаци, имате право на почивка от 28 седмица. Но изчакването на тези срокове, за да уведомите работодателя за излизане в отпуск, не е необходимо, тъй като все още трябва да намерите заместител за вас. По-добре да го уведомите 2-3 седмици предварително..

Какво ви е необходимо, за да получите отпуск по майчинство?

За да получите почивка, първо трябва да дойдете в антенаталната клиника за период от 30 седмици (или 28 седмици). След прегледа ще получите удостоверение за неработоспособност и удостоверение за регистрация в ранните етапи на бременността. В деня, в който е издадено удостоверението за неработоспособност, трябва да дойдете да работите с документите в кадровия отдел. Отделът по персонала въз основа на заявление и удостоверение за неработоспособност съставя заповед за предоставяне на отпуск за BiR. Денят, посочен в удостоверението за неработоспособност, е първият ден на отпуск! За да организирате ваканция, ще трябва да съберете някои документи:

Списък на документите за регистрация на отпуск по майчинство

 • Официално удостоверение за неработоспособност. Датата, от която излизате в отпуск по майчинство, трябва да бъде и датата, от която е отворен болничният лист.
 • Удостоверение за ранна регистрация. Този сертификат се издава от антенаталната клиника за регистрация за период до 12 седмици. За нея се дължи надбавка от 680 рубли.
 • Заявление за предоставяне на ваканция. Шаблонът за попълване на заявлението е в организацията. Незабавно си струва да добавите и параграф към искането за натрупване на съответните обезщетения, в противен случай те ще трябва да бъдат разгледани отделно.
 • Паспорт и неговото копие.
 • Ако опитът в организацията е по-малък от 2 години, тогава е необходимо да се предостави удостоверение за доход от предишната организация под формата на 182-n за изчисляване на плащанията.

След като получи съответните документи от бременната жена, работодателят е длъжен да отпусне надбавка в рамките на 10 дни и да я изплати в деня на изплащане на заплатите до назначаването (член 15 от Закон № 255-FZ). Кодексът на труда съдържа правото да отидете в отпуск по майчинство и да получавате обезщетения за бременна жена с какъвто и да е социален статус, например:

 • Бременни жени, които са сключили трудов договор (трудов стаж няма значение);
 • Редовен студент;
 • Жени на военна служба;
 • Жени, които работят за индивидуален предприемач или които самите са предприемачи.

Ако бременна жена е временно безработна, тя също има право на обезщетения. За целта в социалните служби. трябва да се осигури защита на бременна жена:

 1. Изявление;
 2. Удостоверение за неработоспособност, издадено от антенаталната клиника;
 3. Удостоверение, потвърждаващо, че жената е безработна.

Струва си обаче да се има предвид, че някои видове изплатени обезщетения за майчинство се дължат на всички, а някои - само на официално заети бременни жени. Също така, не забравяйте да направите копие на свидетелството за инвалидност за родилния дом. Може да е необходимо копие за удължаване на отпуска в случай на сложен труд.

Възможни опасности на 30-та седмица

На 30-та седмица има много опасности, тъй като навлиза в четвъртия критичен период на бременността. Детето обаче вече е пораснало и е станало по-силно. Следователно преждевременното раждане на 30 гестационна седмица може да завърши много добре. В края на краищата средната степен на преживяемост на новородените по това време е около 95%. Но в този случай детето може да се нуждае от кърмене в инкубатор и изкуствена вентилация на белите дробове с недостатъчно количество сърфактант.

Един от възможните проблеми е олигохидрамнионът, който може да бъде диагностициран, когато обемът на околоплодните води през тридесетата седмица на бременността е под 500 ml. Тази патология се причинява от нарушена абсорбция на околоплодната течност или нейното образуване от плацентата. След диагностицирането на тази патология на бъдещата майка се предписва специална терапия. Други възможни проблеми включват:

 • заплахата от преждевременно раждане;
 • плацентарна недостатъчност;
 • истмично-цервикална недостатъчност. Признак на тази патология е късата шийка на матката, която се отваря под натиска на постоянно растящо бебе. В резултат на това раждането може да настъпи преждевременно;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • забавяне на растежа на плода.

Повишеният тонус на матката е друга заплаха. Обикновено се появява само при една трета от жените и се провокира от физическа активност, нервно пренапрежение и стрес. Когато го диагностицирате, е важно да следвате всички препоръки на лекаря, да почивате повече и да избягвате пренапрежение. За навременната диагностика на всякакви патологии е важно да се преминат всички необходими тестове и редовно да се посещава гинеколог.

Рискът от всички тези проблеми се увеличава при бременна жена с близнаци. Следователно при многоплодна бременност жената трябва още по-внимателно да следи секретите и здравето си.

Анализи и изследвания на 30 седмици

30-та седмица от бременността е времето за повторно провеждане на поредица от изследвания, тестове и посещения при специалисти като зъболекар, терапевт и гинеколог. При преглед при гинеколог ще се измери теглото, коремната обиколка, VDM, ще се извърши палпация и аускултация на плода. В период от 30-34 седмици мама ще бъде изпратена за скринингово ултразвуково сканиране с доплер.

Ултразвукът ще покаже как се развива бебето. И според резултатите от теста ще бъдат проверени отклонения в хода на бременността и ще бъдат взети подходящи мерки.

Що се отнася до тестовете, тогава на 30-та седмица на бременната жена трябва да се изследвате за: коагулограма, ХИВ, сифилис, хепатит В и С, биохимичен и общ анализ на кръвта и урината. Мама вече е направила тези тестове в началото на бременността, след като е била регистрирана в антенаталната клиника, но по това време те трябва да се повторят отново.

Това се прави, за да се провери липсата на тези заболявания, тъй като техният инкубационен период е шест месеца. Следователно, ако бъдещата майка се разболее от тези вируси в началото на бременността, до 30-та седмица това вече ще бъде видимо на кръвния тест. Всички резултати от теста трябва да бъдат въведени в обменната карта, която трябва да бъде въведена в антенаталната клиника при регистрация на бременна жена.

В допълнение към изброените тестове, бременна майка определено ще направи гинекологична цитонамазка за флора. Много е важно, тъй като в случаите на естествено раждане бебето ще премине през родовия канал. И ако майката е болна, някаква инфекция, тогава има голяма вероятност тя да му бъде предадена по време на раждането..

Препоръки за бременни жени на 30 седмица

 • Почивайте често с повдигнати крака, за да облекчите подуването и умората на краката.
 • Ставане от леглото от легнало положение - първо се обърнете настрани, а след това станете. Това е необходимо, за да не се напрягат коремните мускули..
 • За да предотвратите влошаване на разширените вени, не кръстосвайте краката си.
 • Не носете и не вдигайте тежести, правете само лека физическа работа у дома - поверете почистването на килими, миене на прозорци, подове и бани на други членове на домакинството.
 • Не забравяйте да стоите в коляно-лакътна позиция. Необходимо е за: премахване на задръстванията в коремните органи; профилактика на отоци, цистит, пиелонефрит; намаляване на натиска върху бъбреците и пикочния мехур; подобряване на кръвообращението във всички органи на малкия таз. Позицията на коляно-лакът допринася за правилното позициониране на плода, както и за нормализиране на налягането. Упражнението трябва да се изпълнява поне 10-15 минути..
 • Заспивайте само от лявата си страна, спането по гръб в този момент е опасно. Съдовете се прищипват под тежестта на детето и майката, особено кухата вена. Ако вената бъде притисната, циркулацията ще бъде нарушена. Опасно е за плода със загуба на съзнание по време на сън и хипоксия..
 • Ако сте загрижени за сърбеж по корема, използвайте овлажнители или масла. Вземете специална козметика за майчинство.
 • В продължение на 30 седмици, както и преди, трябва да се придържате към правилната диета. По това време женското тяло и детето се нуждаят от протеини и сложни въглехидрати. Добавете пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти, морски дарове, риба, постно месо към ежедневната си диета.Трябва да се откажете от сладкиши и други храни, които повишават нивата на кръвната захар. Също така изключете от менюто грозде, зеле, пресен хляб, бобови растения и други храни, които могат да провокират газове. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на продуктите.Елиминирайте полуготовите ястия, продуктите трябва да бъдат подложени на продължителна топлинна обработка. Например измийте плодовете, но сушито и месото с кръв трябва да бъдат напълно изоставени. Също така, по време на бременност не се препоръчва да се злоупотребява с продукти, които могат да провокират алергии. Тези продукти включват мед, шоколад, хайвер..

Важно е да се храните редовно, за да не почувствате глад. В същото време порцията не трябва да е голяма, не се препоръчва да се яде преди лягане, а последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане.

Ултразвук на 30 седмици - тегло на плода

 • 2 април 2015 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 21 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 16 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 18 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 17 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 20 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 7 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 17 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 17 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 17 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 9 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

фетално тегло на 30 седмици

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител. Как да станете доверие.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Обяви в NN.RU - За деца

Детски център за игри За продажба детски център за игри от естествено дърво, може да бъде допълнен с пързалки, люлки, паяжини, въжета и.
Цена: 43 500 рубли.

Детски комплекс за игра на открито Продава се детски комплекс за игра, изработен от естествено дърво, може да бъде допълнен с пързалки, люлки.
Цена: 53 000 рубли.

Сандър, бинт.
Цена: 400 руб.

Детска площадка от дърво Продава се детска площадка от естествено дърво, може да бъде допълнена с пързалки, люлки.
Цена: 42 499 руб.

Какво е теглото на плода на 30 седмици

Съдържанието на статията

 • Какво е теглото на плода на 30 седмици
 • 30 седмици от бременността: усещания, развитие на плода
 • Как да изчислим теглото на плода

30 седмици са важен крайъгълен камък в хода на бременността. Ето защо е толкова важно, че по време на неговото постигане основните параметри на развитието на детето отговарят на нормата..

30 седмици бременна

По това време коремът на бременна жена вече е достигнал значителен размер и е ясно видим, но в същото време й причинява определени неудобства. Така че, натоварването на лумбалната част на гръбначния стълб се увеличава и следователно бъдещата майка може да изпитва болезнена болка в тази област. Освен това се увеличава натискът върху вътрешните органи на жената, във връзка с което тя може да изпита различни неприятни симптоми, например като киселини, запек и други подобни..

Бебе през тридесетата седмица

Към тридесетата седмица на бременността бебето вече е добре развито. По това време теглото му обикновено трябва да достигне 1400-1600 грама, а височината му трябва да бъде около 38 сантиметра. Периодът от 30 до 32 седмици се счита за контролен период сред специалистите в областта на акушерството и гинекологията: по това време е обичайно да се провежда планово ултразвуково изследване, за да се гарантира, че бебето се развива нормално, включително съответствието му с посочените параметри по отношение на ръста и теглото.

Най-активно, започвайки от 30-та седмица на бременността, детето развива главата и свързаните с нея системи. По-специално се наблюдава интензивно развитие на мозъка и органите на зрението: през този период от време способността на детето да вижда околната среда напредва значително. Той започва съзнателно да използва тази възможност, като прави визуални движения.

Активният растеж на детето и увеличените му размери водят до факта, че то заема все повече и повече място в маточната кухина и следователно в него има все по-малко свободно пространство. В резултат на това движенията на плода през този период може да не са толкова активни, както преди, и това е напълно нормално. Освен това трябва да обърнете внимание на особено активните движения на детето - може би по този начин то реагира на неприятни усещания, например твърде силни звуци.

Ултразвук на 30 седмици - тегло на плода

 • 2 април 2015 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 21 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 16 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 18 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 17 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 20 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 7 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 17 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 17 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 17 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 9 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Развитие на плода при 30 гестационна седмица

 • Анатомични характеристики
 • Как се развива плодът?
 • Движение
 • Как изглежда?
 • Как се намира в утробата?

Третият триместър на бременността е много важен период, защото много скоро бебето ще се роди. Тази статия ще ви разкаже за особеностите на развитието на плода на 30 седмици.

Анатомични характеристики

Към началото на третия триместър тялото на детето вече се беше подготвило доста добре за самостоятелен живот. Малко сърце изпомпва литри кръв на ден, мозъкът координира работата на вътрешните органи. Хлапето постепенно се подготвя за прехода към ново местообитание.

Лекарите задължително провеждат прегледи, които ни позволяват да преценим размера на плода. Такъв тест е много важен, тъй като показва колко добре протича вътрематочното развитие..

Основните критерии за параметрите на тялото на плода са неговата височина и тегло. През третия триместър на бременността бебето набира доста интензивно телесното си тегло и практически не расте на дължина. Тази особеност се дължи до голяма степен не на интензивното развитие на мускулите и костите на детето, а на появата на натрупвания на кафява мастна тъкан в него. Кафявата мазнина е необходима за детския организъм, тъй като го предпазва от различни хипотермии.

Възможно е доста точно да се определят основните размери на тялото на плода по време на ултразвуково изследване. Всяка седмица от третия триместър се характеризира със свои собствени норми. Нормалните стойности на основните клинични признаци, които могат да бъдат определени чрез ултразвук, са показани в таблицата по-долу..

Изследван критерий

Норма на 30 седмица от бременността

Бипариетален размер (BPR)

Дължина на костта на предмишницата

Дължина на пищялната кост

Всички получени стойности на извършената фетометрия са задължително отразени в медицинския доклад, който се издава на бременната жена след процедурата. Те трябва да бъдат оценени от акушер-гинеколог, наблюдавайки хода на определена бременност.

Важно е да запомните, че фетометричното заключение не е независима диагноза и изисква задължителна оценка от лекар..

Как се развива плодът?

Вътрематочното развитие на плода е много сложен и многоетапен процес. Основната задача на третия триместър, разбира се, е да подготви тялото на детето за раждането. В продължение на няколко седмици, които все още разделят бебето от раждането, всички вътрешни органи на тялото му трябва да се подготвят за предстоящата самостоятелна работа.

Най-важният орган, който координира работата на цялото детско тяло, е мозъкът. Феталната мозъчна кора вече има много канали и дори извивки. Броят им продължава да се увеличава всеки ден. Мозъците стават по-дълбоки и по-изразени, което неминуемо се отразява на поведението на бебето. Така детето придобива все повече и повече рефлекси, необходими за живота му..

Доста доброто развитие на сетивата допринася за факта, че плодът може да изпита собствените си усещания. Те възникват като отговор на стимули, идващи от външната среда. И така, бебето вече е в състояние да прави разлика между различните вкусове и да се отвърне от ярката светлина, падаща върху лицето му. Учените вярват, че на 30 седмици бебето вече е в състояние да реагира на различни миризми, които майка му вдишва. Ако миризмата е твърде силна и дразнеща за бебето, тя причинява известен дискомфорт у бебето..

Интересно е, че вече на 29-30 седмици от бременността бебето е в състояние да изпитва болка - това се дължи на появата на податливостта на детето към болкови стимули. Появата на такава реакция също показва нормалното развитие на нервната система на децата..

Интересна особеност на този период е появата на хълцане в плода. Обикновено плодът хълца след преглъщане на доста голямо количество околоплодна течност, тъй като бебето е в състояние да поглъща около 500 ml течност на ден. Много майки се притесняват от това, мислейки, че подобен процес може по някакъв начин да навреди на бебето. Не си струва да се притеснявате за възникващото хълцане в плода - тази реакция е физиологична и е необходима за пълното развитие на храносмилането и дишането на бебето.

Добрата сърдечна функция е от съществено значение за функционирането на детското тяло. Пулсът на плода при 30 гестационна седмица може да бъде сравнително лесно изчислен. Това изчислява броя на сърдечните удари в минута. Нормалните стойности на сърдечната честота (HR) на този етап са 140-160 удара в минута.

Динамиката на промяната в броя на сърдечните удари за 60 секунди е много важна. Тя ви позволява да прецените дали малкото сърце на бебето е подложено на значителен стрес или работи нормално. Оценката на сърдечната честота на плода е задължителна при всеки медицински преглед, на който се подлага бременна жена.

Специфични промени в плода настъпват и в репродуктивната система. При момчетата на 29-30 седмици тестисите от коремната кухина започват да се спускат в скротума. Веднага трябва да се отбележи, че този процес не винаги протича точно по време на бременност - тестисите могат да се спуснат и след раждането на дете. Вторият вариант за спускане на тестисите обаче според експертите е по-неблагоприятен.

При момичетата гениталиите са почти напълно оформени - така че бебето вече е образувало определен набор от яйца. Ще се съхранява в яйчниците до репродуктивна възраст.

Движение

Към този период на бременността двигателната активност на бебето е малко по-подредена. В този случай движенията на детето стават по-интензивни и бременната жена вече доста добре усеща движенията на бебето си..

През деня бебето показва непоследователно двигателната си активност. Подобно на възрастен, бебето вече е в състояние да прави разлика между деня и нощта. Мозъкът на плода вече функционира в специален режим и отличава циркадния ритъм. По този начин бебето обикновено е активно през деня и спи през нощта..

Но се случва и плодовете да бъркат деня с нощта. В този случай бебето може да събуди майка си с активни тласъци в стомаха. В този случай специалистите препоръчват на бременната жена да диша по-спокойно, да смени позицията си в леглото и да се опита да разкаже на детето си приказка. Спокойният глас на майката действа успокояващо на бебето.

За да може детето постепенно да формира правилното ежедневие, на първо място, ежедневието трябва да се спазва от майка му. Така че, тя трябва да се опита да си легне и да се събуди в определено, винаги едно и също време..

Двигателната активност на плода е много важен клиничен маркер за това как протича вътрематочното развитие. Така че, ако по някаква причина бебето е започнало да рита доста силно и твърде често, бъдещата майка определено трябва да обсъди тази ситуация със своя акушер-гинеколог.

Укрепването на двигателната активност на плода се предшества по правило от редица провокиращи фактори. За да нормализира състоянието на бебето, лекарят ще направи цял набор от препоръки. Те обикновено включват съвети за нормализиране на храненето, дневен режим и специални дихателни упражнения. Това е необходимо, за да може бебето да се развие напълно и да не изпитва дискомфорт, докато е в утробата на майката..

Как изглежда?

Лицето на плода става все по-сладко с всеки ден. Контурите на носа вече са съвсем ясни, а самият назален мост не е толкова плосък, както преди.

Бузите се появяват при плода. На главата на детето расте къса коса. Те вече показват специфичен пигмент, който определя индивидуалния цвят на косата. Разбира се, в бъдеще цветът на косата може да се промени, но първоначалният нюанс се появява вече по това време.

Цветът на кожата на бебето постепенно се променя. И така, кожата става по-розова, това се улеснява от натрупването в тялото на детето на не само кафява, но и бяла мастна тъкан. Цветът на кожата постепенно става физиологичен - бледорозов. Малките пръсти на ръцете и краката постепенно се удължават. Ноктите, които покриват дисталните фаланги, също леко се уголемяват.

Как се намира в утробата?

Местоположението на плода е много важен критерий, поради което лекарите трябва да го оценяват няколко пъти през цялата бременност. Важно е да се отбележи, че положението на плода може да се промени преди раждането, поради което специалистите винаги следят положението на бебето в матката..

Доста благоприятен вариант за местоположението на плода в утробата е цефалното предлежание - в този случай рискът от травма при раждане е минимален. С презентация на главата е възможно самостоятелно естествено раждане.

По-неблагоприятен вариант е напречното положение на плода. В този случай бебето лежи като че ли над надлъжната ос на матката, докато главата и тазът му са разположени перпендикулярно на надлъжната линия на илиачния гребен. При този вариант на положението на детето рискът от развитие на наранявания при раждане вече е много по-висок, отколкото при представяне на главата.

Седалището и седалището са акушерски неблагоприятни. В този случай независимото естествено раждане може да бъде опасно от развитието на родова травма. За да може бебето да се роди без нараняване, лекарите прибягват до хирургични методи на акушерството. "Вземете" бебето от матката с такива възможности за представяне, обикновено чрез цезарово сечение.

Ниското положение на бебето в матката може да бъде опасно от развитието на редица патологии на бременността. Тази опция за местоположението на плода е важна причина бъдещата майка да следи отблизо състоянието си. Ако изпитвате спазми или изтичане на околоплодна течност, бременна жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ..

Бебе, родено на 30-та седмица от бременността, вече е жизнеспособно от физиологична гледна точка, но на практика е доста трудно да се остави такова ранно дете. След раждането такива бебета се нуждаят от специални медицински грижи, които могат да се извършват само в специализиран отдел..

За това, което се случва с мама и бебе на 30 гестационна седмица, вижте следващото видео.